În timp ce sute de oameni protestează la Universitate, avem confirmarea: nu doar testele pe produsele Hexi au ieșit neconforme în spitale, ci și cele ale altor dezinfectanți!

Problemele antisepticelor din spitale sînt mult mai mari. Produsele mai multor firme trădează probleme la testul făcut de Ministerul Sănătății

vineri, 6 mai 2016, 8:19

UPDATE: În această seară, de la 21:00, vor fi noi dezvăluiri despre scandalul dezinfectanţilor în emisiunea „Om la Om” de la B1 TV cu Sorin Avram, Stelian Tănase și Cătălin Tolontan.

UPDATE: BĂTUTĂ LA SEMAFOR. O angajată Hexi Pharma a fost ieri agresată în București. ”Vineri dimineața, cînd venea la birou, una dintre angajate a fost lovită”, a confirmat pentru Gazetă Loredana Albu, purtătoarea de cuvînt a companiei. Cum s-a întîmplat? ”Avea o mașină inscripționată cu Hexi Pharma. S-a oprit la stop și cineva a venit i-a deschis ușa și a luat-o la bătaie”, povestește Albu.
Evenimentul este inadmisibil, orice cetățean român are dreptul să fie protejat de lege!
Incidentul este unul dintre motivele pentru care chiar angajații au solicitat percheziții la propria firmă, lucru care se întîmplă azi dimineață, conform Mediafax.
Sînt controlate și spitale din București și din țară. Acțiunea se derulează în 21 de județe, potrivit Agerpres.

”Nu doar produsele Hexi au probleme. Faptul că statul n-a verificat concentrația ani de zile i-a făcut pe mai mulți producători să trișeze”, a fost una dintre primele declarații ale surselor Gazetei Sporturilor, publicată cu 12 zile în urmă.

Această afirmație este astăzi completată cu ceeea ce Ministerul Sănătății a comunicat chiar acum cîteva minute, la cererea Gazetei Sporturilor.

”În 6 județe au fost făcute teste și pentru biocide ale altor firme decît Hexi Pharma. Dintre cele 133 de teste făcute pe alte produse decît Hexi, 8 au ieșit neconforme”, ne-a comunicat MS.

Aceste teste de sanitație nu sînt cu adevărat teste  de eficiență, ci mult mai superficiale, după cum au arătat organizațiile medicilor.

Dar, chiar și așa, pe aceste analize de suprafață, prezența pe listă și a altor companii arată că problema e mai mare decît admit autoritățile. Așa cum arată Cristian Pantazi și Vlad Mixich pe Hotnews, sistemul se cutremură.

Județele unde s-au prelevat teste de la alți producători au fost Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Vrancea.

În aceste județe, probleme au apărut la Spitalul Municipal Filantropia Craiova, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul Orășenesc Bumbești Jiu și Spitalul de Urgență Piatra-Neamț.

4,25% dintre probele Hexi au fost neconforme

6% dintre probele celorlalți producători au fost neconforme

În acest moment, cîteva sute de oameni, între 500 și 700, în funcție de estimări, protestează în Piața Universității. Ei afișează mesaje precum ”Nu ne diluați viața!” sau ”Contractele voastre pe sănătatea noastră”.

 

 

Comentarii (128)Adaugă comentariu

da  •  8 mai 2016, 8:52

aveti foarte mare dreptate dar din pacte sinteti singur ziarist din romania care spune adevarul pe fata ,si va luptati cu intregul sitemul mafiot din 1990 ,va doresc sa luptati pentru acest popor minunat

Da’ de ce nu asa?  •  8 mai 2016, 9:13

@"Nu asa" si "un oarecare" - e chiar induiosator modul in care va sprijiniti emotional unul pe altul, pe bune. :) Dar lasand asta la o parte, as avea si eu cateva obiectii fata de lucrurile scrise in compunerile voluminoase ale lui "Nu asa": 1) Domnul Tolontan si-a facut de mai multi ani(!) un renume de jurnalist de investigatie care nu se ocupa doar de domeniul sportului ci si de multe alte subiecte pe care alti jurnalisti cu pretentii se cam codesc de multe ori sa le abordeze(cazul Ridzi, subiectul echipei de postaci ai fostei femei fatale din regimul trecut etc.). Asa ca orice internaut roman mediu(ca nivel de expunere la informatiile tipice mediului online de limba romana) ar cam trebui sa se astepte sa nu gaseasca pe aici un public format in majoritate din componenti ai galeriilor de fotbal. Insa unii comentatori mai recenti de pe aici par sa fie ceva mai atipici in privinta asta. De ce oare? 2) Atat timp cat articolele domnului Tolontan nu contin ele insele incitari la violenta, nu poate fi aruncata asupra lui vreo vina pentru faptele comise de alta persoana in urma lecturarii lor(ca doar se presupune ca de la varsta de 18 ani incolo suntem toti responsabili pentru ce facem si spunem in mod individual). Punct.

Da’ de ce nu asa?  •  8 mai 2016, 9:29

@Nu asa Uite, eu am o mica confesiune de facut: sunt un pic mai paranoic din fire. Si din cauza asta mi se pare ca vad acum si pe aici niste chestii pe care le-am mai vazut prin mediul online romanesc si in alte momente foarte sensibile(ex. 2010 - momentul taierii salariilor, iarna 2011-2012 - scandalul cu SMURD-ul etc.). Da' nu stiu exact cam ce cuvant ar fi mai potrivit pentru a descrie ceea ce mi se pare mie ca vad acum. Cuvantul "tactici" mi se pare ca ar fi totusi cam prea conspirationist, nu crezi? :) In fine, atacul cel mai puternic de conspiratita mi l-a declansat de fapt altceva si anume citirea informatiilor privind faptul ca patronii Hexi au primit in administrare cu ceva timp in urma arhivele unor spitale mari din Romania, arhive in care in mod sigur(din punctul meu de vedere, de paranoic cronic :) ) contin si ceva informatii mai delicate, informatii care in orice tara normala(cat de cat) nu sunt lasate chiar la indemana oricui. Dar acu' o exista oare vreo legatura reala intre 1) povestea asta cu arhivele, 2) jena ciudata cu care autoritatile par sa actioneze(doar in mod reactiv si cu mare intarziere) de cand a izbucnit scandalul si 3) activitatea pe net a unor internauti in mod evident mai inteligenti decat media dar care adopta niste atitudini ceva mai atipice vizavi de subiect??? Sau am luat-o eu cu totul razna? :)

Da’ de ce nu asa?  •  8 mai 2016, 9:37

Inca una si ma duc. :) Cred ca oricine scrie pe netul romanesc ar comite o mare eroare daca il subestimeaza pe consumatorul nostru mediu de informatii postate online. In ciuda tonelor de gunoi informational prezente in onlineul nostru, respectivul internaut mediu intelege de fapt mult mai multe decat se asteapta de catre unii din partea lui. Iar cine il ia de fraier risca sa obtina exact efectul invers celui scontat atunci cand ii prezinta mesaje inadecvate.

Carmen  •  8 mai 2016, 9:47

Eu sunt de parere sa-i dam afara pe toti doctorii din simtem, doar toti s-au dedulcit la banuti si sa-l punem ministru pe Tolontan, cu drept de viata si de moarte asupra oamenilor! Vom fi tratati foooarte profesional si fooooarte cinstit! Ajutat de mult prea cinstitele asistente, extrem de profesionale (!!!) Eu n-am intilnit doctor sa ceara spaga (doar daca vroiam dadeam) dar TOATE asistentele iti cer de la obraz, daca nu le dai la fiecare tura, e ca si cum n-ai dat niciodata. Traiasca Tolontan ministrul nostru !!!!

R  •  8 mai 2016, 10:10

Ajunge cutitul la os... Medicii incep sa scandeze teste de concentratie - conformitate - a produsului iar Hexi - si producatorii - vor teste de eficacitate a produsului. Se impart taberele si fiecare vrea sa ascunda exact obligatiile fiecareia. Testele sunt ambele relevante pentru ca ne arata pe de-o parte daca in spitale au avut un produs bun si apoi daca l-au folosit cum trebuie. A treia tabara, cea a controlului, DSP trebuie sa explice eventualele diferente dintre rezultatele actuale si cele din trecut. Atat pe concentratii cat si pe eficacitate. Fara DSP nu apuca nimeni sa greseasca. Iresponsabilitatea producatorilor si a spitalelor a fost tolerata de DSP. Colegiul Medicilor... a fost si el la pamant, dar macar nu avea obligatii decat morale.

Zeno  •  8 mai 2016, 10:50

In mod normal si chiar obligatoriu firmele care livreaza produse unitatilor sanitare trebuie sa aiba inplementat ISO 9001, ceea ce inseamna ca toate activitatile din firma sunt procedurate si trebuie sa existe inregistrari pe intreg fluxul de productie , de la receptia materiilor prime pana la livrarea produsului finit. Deci si de la dozarea(cantarirea) materiioir prime , pana la analiza produsului finit trebuie sa existe inregistrari (cantitati cantarite, cine a efectuat cantarirea, cine a facut amestecarea substantelor pe fluxul tehnologic, numere de lot, analize pe etapele fluxului tehnologic, buletinul de analiza a produsului finit, toate cu nume data si semnatura!) Daca nu sunt conforme cu analiza mostrelor cu produs finit aflate si cu contraprobele sau produsele aflate la utilizator (spitale, etc) atunci inseamna ca s-a creat o schema uriasa de falsificare, si ca fisele reale de lucru au fost sau sunt distruse cu buna stiinta!

Venom  •  8 mai 2016, 11:36

@Așa nu Se strânge lațu'?

Vasea  •  8 mai 2016, 11:56

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? A murit tara asta de mult. Doar pcr(pilele, cunoștințe,relatiile) a mai rămas în țară. *** au spălat ani de zile cu apa chioară spitalele,Ce poți să mai spui?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nu asa!  •  8 mai 2016, 12:58

Craiova007, Da’ de ce nu asa?, va multumesc si voua pt. postari. Celorlalti le multumeam anterior, intrucat ei chiar intelegeau mesajul postarilor mele. Ceea ce observ, cu regret, ca nu se intampla in cazul vostru. Dar nu e problema, intrucat voi cu certitudine nu faceti parte din categoria acelor cititori care fac destinatia postarilor mele. Voi chiar intelegeti articolele in speta si mesajul direct si concret al acestora. Asta o sa fie ultima mea postare aici, intrucat vad ca vorbesc in van pt cei mai multi. V-as invita sa recititi postarile mele anterioare pt a observa ca ca acestea contin raspunsul care va contrazic replicile voastre. In primul rand, reiterez (astfel cum notam cu prisosinta in postarile anterioare) ca apreciez la cel mai inal nivel articolele si demersul jurnalistic al d-lui Tolontan. Mai mult, o sa spun si un secret. Il consider pe dl Tolontan unul dintre cei mai buni ziaristi (si nu doar de investigatie, ci inclusiv de opinie) din tara in ultimii 20 de ani. Subiectiv, as putea spune ca este printre cei 3 favoriti ai mei. Deci, nu demersul jurnalistic in speta criticam si cu atat mai putin pe dl. Tolontan. Ceea ce relevam eu era faptul ca, avand in vedere siteul unde apar aceste articole, sunt sanse f mari ca multi dintre cei care populeaza acest site (al unui ziar de sport, cu predilectie pe ramura fotbalistica), membrii ai unor galerii, a caror educatie si cultura (de specialitate mai ales) sunt vadit precare, nu doar sa nu inteleaga mesajul articolelor, dar nici sa nu cunoasca reguli sociale si principii de drept (obligatoriu a fi cunoscute de catre orice cetatean al unei tari democratice...si nu numai). Iar dovada ca este asa sta in chiar exemplul reactiei violente la adresa unui angajat al firmei despre care se scrie (reactie care se putea lasa chiar cu efecte dramatice - omor), respectiv la reactia/ile altor cititori care isi exprima acordul pt astfel de violente (am exemplificat in postarile anterioare in sensul indemnului la impuscarea tuturor angajatilor firmei). Voi chiar nu credeti ca in acest context, mai ales avand in vedere materializarea deja a unei intentii la violenta, este nevoie de precautii suplimentare? Eu da! Categoric da! In acest sens spuneam ca este nevoie ca autorul articolelor sa transmita in mod raspicat mesajul ca subiectii despre care scrie nu sunt, inca, declarati vinovati. Ca asupra lor planeaza doar o suspiciune de vinovatie, dar ca asta nu echivaleaza de plano cu stabilirea vinovatiei. Acest lucru urmeaza sa-l faca institutiile abilitate, daca vor considera ca toate cele administrate in dosare sunt fundamentate, potrivit competentei lor, aparte de cea materiala, profesionale. Asta spuneam eu. Iar astfel de mesaje sunt necesare, intrucat, desi aparent orice cetatean ar trebui sa cunoasca acest lucru, iata dovezi clare ca, cel putin pe acest site, exista si cititori care nu au aceasta educatie si minima cultura incat sa priceapa ca un articol de investigatie nu stabileste vinovati, ci doar informeaza cu privire la anumite evenimente. Un astfel de articol nu trebuie sa contina nici macar opinii personale ale jurnalistilor cu privire la evenimentele relate, ci trebuie sa se rezuma la opinarea situatiilor, lasand cititorii sa concluzioneze, iar institutiile abilitate sa judece si sa decida. Cu atat mai mult cu cat vorbim in speta despre un articol de investigatie, ci nu unul de opinie (doar acesta din urma continand opinia jurnalistului, dar care trebuie privita si aceea ca una personala, subiectiva, ci nu detinatoare de adevar absolut). Toate astea se pare ca trebuie aratate explicit unei anumite categorii de public, pt a preintampina reactii violente precum in cazul dat (si prezumate din alte postari). Chiar daca vorbim despre un singur caz concretizat, gravitatea acestuia ( caz care putea fi chiar dramatic) impune precautii suplimentare. Doamne fereste de materializarea incitarii rezultate din anumite postari de pe acest site (cu uciderea angajatilor). Nici acum nu ati priceput mesajul postarilor mele? Imi pare rau daca nu (desi trebuia sa o faceti din cele anterioare), dar nu este vina mea! Ma opresc aici cu postarile la acest articol. Nu considerati o ofensa aceste postari, sunt doar opinii personale circumscrise unui eveniment grav, repugnant si supus oprobriului public si, simultan, vexant pt cel/cei care si-au dedicat multi ani din viata educatiei, culturii, respectarii regulilor si principiilor socio/juridice si democratice. Multam si, concomitent, scuze!

Stefan  •  8 mai 2016, 13:41

@Zeno - Asa cum scrii tu pare foarte simplu. Probabil ca pentru institutiile de stat o sa se complice problema. Testul de eficienta facut de ele arata gradul de nepasare/dorinta de manipulare care exista in randul celor care ar trebui sa ne apare. Daca un ministru poate sustine ca e ok sa folosesti o substanta pe baza unor teste care nici macar nu acopera toata fauna microbiotica ( cuvant inventat, intelegeti voi ce vreau sa zic ), fara sa faca teste de concentrare, e putin ( mai mult ) ingrijoratoare situatia. Lasand de-o parte ca au murit oameni in urma infectiilor cu microbi, un lucru probabil neimportant, si statisticile privind rezistenta microbilor, tehnic vorbind, daca acea concentratie e la nivelul respectiv, statul a platit din buzunarul nostru o substanta de 10 ori mai scump. Si se pare ca pentru ei nu e nici o problema. Probabil pentru ca oricum nu aveau pe ce sa cheltuie banii care ar fi ramas platind pretul corect. Avem spitale dotate cu aparatura performanta, doctori bine platiti, un sistem medical complet, si celelalte ramuri se situeaza tot pe acolo. Asa ca poate ar trebui sa fim mai intelegatori cu ei, si sa nu batem atata apa in piua. Cu alte cuvinte, toti care au contracte cu statul pot sa inceapa sa dilueze cimentul, betonul, diversele materiale cu care se lucreaza, pentru ca ar insemna discriminare altfel. Si putem sa ne apucam sa facem autostrazi de unica folosinta, ca si asa avem prea multe, masinile cumparate pentru demnitari sa aiba doar 3 roti, protcoalele sa fie "utilate" cu produse alimentare unde kilogramul sa fie o unitate aproximativa de masurat greutatea, plus minus cateva sute de grame, etc.

Stefan  •  8 mai 2016, 13:44

@Catalin Tolontan - Te-as ruga, inainte sa imi aprobi comentariile, sa mi le corectezi :)) Nu de alta, dar sunt pline de greseli gramaticale. Unele. Daca nu toate. Auleu si valeleu. Apare, concentrare, etc.

Raticide  •  8 mai 2016, 14:38

Aveti foarte multa dreptate! Mi-e teama sa ma gandesc daca s-ar mai face si alte verificari..

lale  •  8 mai 2016, 19:06

corect. sunt si alte fime- desderman pure gel produs de schulke si importat de intercoop- era gel, de ceva timp e ca apa! dezinfectact ptr maini.

Om  •  8 mai 2016, 22:05

De-abia astept textul de maine! Emisiunea de la b1 a fost o dezamagire si nu din cauza ta - S Tanase voia sa se faca auzit, iar Avram... la fel de pe deasupra ca si in perioada tvr. Meriti felicitari pentru curaj si, inca o data, de-abia astept noile dezvaluiri - daca e sa se schimbe ceva, numai asa e posibil. Bafta maxima!

Valentin  •  8 mai 2016, 22:44

Cătălin... Mare atenție....e grav, fotbalistul de la Dinamo nu a murit din lipsa de responsabilitate si incompetenta cadrelor medicale din țara asta de rahat....cred ca a luat o bacterie din sistem....Puls cred ca cumpara dezinfectanți de la Hexi..... Sa va fie rusine ca încercați sa aruncați vina cadrelor medicale incompetente pe niște "țapi ispasitori"...felicitări, am ajuns de rasul lumii a 3 - a...

Geo  •  8 mai 2016, 22:54

Domnule Tolontan directorul Spitalului Judetean Bistrita s a laudat sus si tare de fata cu persoane importante( urmăriți acest lucru in ziarul Observatorbn) ca Spitalul Judetean nu are contract cu firma Hexi Pharma si ca spitalul Judetean Bistrita este împreuna cu un alt spital singurele pe care dumneavoastră nu le-ați găsit probleme...Ciudat este ca eu am observat si înregistrat video un dezinfectant Hexi Pharma in acest spital...dacă doriți sa ma apelați adresa mea de email va apare mai sus

Valentin  •  8 mai 2016, 22:56

Ștefan, din păcate ne cunoaștem si nu bine, foarte bine..... De la oamenii cu carte din țara asta aveam pretenții.... Luați orice medicament de pe piața si mergeți cu el la teste... Însă problema nu sta in medicamente si dezinfectanți ci in mediile folosite...parca sunteți orbi cu toții!!! Ați înnebunit?!?! Spitalele din România sunt insalubre Ștefan....stăteam împreuna pe un hol la etajul 11 al unui spital si așteptam sa intram la mama ta in vizita... Era un hol pe care il spală frecvent o femeie de serviciu de vreo 60 de ani( crezi ca păstra concentrația soluției?) însă era un hol in care mai erau 20-25 de persoane care ajunseseră acolo la fel ca noi...cu 5 lei dăti la paza după ora de vizita...era ora 21 seara si ne rugam împreuna pentru sănătatea ei.... E bine acum si sunt fericit pentru asta.... Ideea e ca problema si boala acestui sistem nu e la "suprafețe" ci din adâncul tencuieli... Aceste spitale ca sa fie dezinfectate trebuiesc arse din temelii....sunteți orbi? Cătălin....când ai fost internat ultima data intr un spital in România? Sau te tratezi pe afara?!?!

Cătălin Tolontan  •  8 mai 2016, 23:49

@Om: nu sint de acord, mie mi s-a parut o discutia nuantata si calma. De asa ceva avem nevoie, cred. Iar ziarul de miine cred ca e, probabil, cel mai muncit, dar si cel mai interesant de la inceputul investigatiei.

Om  •  9 mai 2016, 0:02

@catalin tolontan: multumesc pentru raspuns. Da, tonul a fost calm, insa desele intreruperi ale discursului omului care chiar are ceva de spus, chiar si blande, pot fi interpretate ca agresiune sau incercare de ingerinta in transmiterea measajului. Tin pumnii in continuare!

Bogdan  •  9 mai 2016, 0:56

Buna ziua. Bunica mea a murit pe data de 29 decembrie 2015 din cauza bacteriilor din spital,am suferit foarte mult. Dacă ma poate ajuta cineva cu un sfat cum sa ii dau în judecata pe oameni aceștia Care nu își fac treaba cum trebuie. Număr de tel ***. Va mulțumesc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  9 mai 2016, 1:58

O mica sugestie. Poate ar fi interesant sa faceti o micuta campanie prin care sa ii incurajati sa va contacteze pe toti cei care detin probe si informatii legate de acest caz, cum face domnul Geo. S-ar putea sa gaseasca o deschidere mai mare la voi decat la organele abilitate, care deunazi ne aratau ca o plangere poate fi refuzata pentru ca nu intruneste toate conditiile necesare. Mi-a placut raspunsul unui ministru parca, dumnealui spunea ca daca era importanta informatia ar prelua-o si daca e scrisa pe scoarta de copac. Desi probabil o sa va dea de lucru in plus pentru a filtra diverse, oferiti-le un email gen [email protected] ( gasiti voi un email mai bun ), si bagati un discurs motivational, urmate de un murim pentru patrie!, pentru copiii nostri!, sa moara si capra vecinului!, si cine stie ce pica. Sloganurile erau exemple de ce sa nu folositi. O saptamana minunata la toata lumea! Bilete la loto si duminica vedem!

Stefan  •  9 mai 2016, 2:04

PS: Sunt certat cu gramatica rau de tot uneori. Aveti noroc ca nu lucrez in domeniul beletristic, jurnalistic, samd. Cineva o sa faca in curand o entorsa de cristalin sau de iris. Inainte de epoca internetului cei ca mine erau door manager si asistant manager prin tot felul de spelunci, dar acum ca ne-am privatizat putem vorbi in rand cu lumea!

fotbal  •  9 mai 2016, 6:15

agrippina se dezinfecteaza cu hexi??! f tare! pe asta n-am stiut-o. atunci ma calific sa spun asta- sri-cei mai prosti din curtea scolii! ma ia capul

o femeie  •  9 mai 2016, 10:38

Si nu e singurul produs farmaceutic vandut pe piata romaneasca neconform. Nu a verificat nimeni ce contin medicamentele vandute! (da, am rude ce medicament ce din spital nu functiona, din farmacie da), eu am nevoie de ventolin si cu cel cumparat din farmacie romaneasca aveam nevoie de 5-8-10 doze sa functioneze, din strainatate 2 doze). Sau verificati si ce contin vaccinurile, pt ca dupa vaccinarea contra hepatita B, am retestat toata familia si niciunul nu are anticorpi (semn ca vaccinul nu a functionat)

cristian007  •  9 mai 2016, 14:55

Comentariul meu nu era o incitare la violenta, descriam doar ce as face eu in cazul ca ma intalnesc cu un angajat Hexi. Pentru "principialul" care a comentat la a postul meu : sper sa nu ajungi intr-un spital romanesc, sa vezi cu groaza ca asistenta foloseste aceeasi manusa sa preleveze sange pentru analize pentru tot salonul, sa stii ca apa cu care se spala pe jos este mai mult "apa", si sa stai stresat 1-2 luni dupa ce ai iesit din spital, nestiind cu ce "alti" microbi te-ai pricopsit. SI dupa aceea sa vi sa mai comentezi principial pe aici. Angajatii Hexi stiau toti de la femeie de servici pana la portar trecand pe la IT, ca livreaza apa si omoara oameni....daca nu crezi asta insemna ca nu ai lucrat niciodata intr-o firma de productie.

fotbal  •  9 mai 2016, 19:11

traiesc in tara in care marincea e mai informat decat mine :) prin urmare azi am jucat pacalici. la servici. pe mai multe paliere

Adrian  •  14 mai 2016, 20:38

Loredana Albu, purtatoare de cuvant a acestori ***, este fiica unui fost/actual baron local de Zimnicea. Poate ar fi interesant de investigat si legatura dintre ***, in stare sa produca *** doar sa-si umple mai bine matul, si d-na purtatoare de cuvant, fara palmares, dar cu pedigree ***. Felicitari pentru ancheta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează