În timp ce sute de oameni protestează la Universitate, avem confirmarea: nu doar testele pe produsele Hexi au ieșit neconforme în spitale, ci și cele ale altor dezinfectanți!

Problemele antisepticelor din spitale sînt mult mai mari. Produsele mai multor firme trădează probleme la testul făcut de Ministerul Sănătății

vineri, 6 mai 2016, 8:19

UPDATE: În această seară, de la 21:00, vor fi noi dezvăluiri despre scandalul dezinfectanţilor în emisiunea „Om la Om” de la B1 TV cu Sorin Avram, Stelian Tănase și Cătălin Tolontan.

UPDATE: BĂTUTĂ LA SEMAFOR. O angajată Hexi Pharma a fost ieri agresată în București. ”Vineri dimineața, cînd venea la birou, una dintre angajate a fost lovită”, a confirmat pentru Gazetă Loredana Albu, purtătoarea de cuvînt a companiei. Cum s-a întîmplat? ”Avea o mașină inscripționată cu Hexi Pharma. S-a oprit la stop și cineva a venit i-a deschis ușa și a luat-o la bătaie”, povestește Albu.
Evenimentul este inadmisibil, orice cetățean român are dreptul să fie protejat de lege!
Incidentul este unul dintre motivele pentru care chiar angajații au solicitat percheziții la propria firmă, lucru care se întîmplă azi dimineață, conform Mediafax.
Sînt controlate și spitale din București și din țară. Acțiunea se derulează în 21 de județe, potrivit Agerpres.

”Nu doar produsele Hexi au probleme. Faptul că statul n-a verificat concentrația ani de zile i-a făcut pe mai mulți producători să trișeze”, a fost una dintre primele declarații ale surselor Gazetei Sporturilor, publicată cu 12 zile în urmă.

Această afirmație este astăzi completată cu ceeea ce Ministerul Sănătății a comunicat chiar acum cîteva minute, la cererea Gazetei Sporturilor.

”În 6 județe au fost făcute teste și pentru biocide ale altor firme decît Hexi Pharma. Dintre cele 133 de teste făcute pe alte produse decît Hexi, 8 au ieșit neconforme”, ne-a comunicat MS.

Aceste teste de sanitație nu sînt cu adevărat teste  de eficiență, ci mult mai superficiale, după cum au arătat organizațiile medicilor.

Dar, chiar și așa, pe aceste analize de suprafață, prezența pe listă și a altor companii arată că problema e mai mare decît admit autoritățile. Așa cum arată Cristian Pantazi și Vlad Mixich pe Hotnews, sistemul se cutremură.

Județele unde s-au prelevat teste de la alți producători au fost Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Vrancea.

În aceste județe, probleme au apărut la Spitalul Municipal Filantropia Craiova, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul Orășenesc Bumbești Jiu și Spitalul de Urgență Piatra-Neamț.

4,25% dintre probele Hexi au fost neconforme

6% dintre probele celorlalți producători au fost neconforme

În acest moment, cîteva sute de oameni, între 500 și 700, în funcție de estimări, protestează în Piața Universității. Ei afișează mesaje precum ”Nu ne diluați viața!” sau ”Contractele voastre pe sănătatea noastră”.

 

 

Comentarii (128)Adaugă comentariu

Marian  •  7 mai 2016, 12:03

@Tolo - nu cred ca e normal ca angajații sa fie supuși acestui oprobiu public care văd ca se transforma în violență , fără a se cunoaște / proba vreo implicare. Nu putem sa îi introducem pe toți în aceeași situație . Consider ca o parte morala iți revine prin expunerea excesiva a unor persoane și a familiilor acestora. A crede ca totul este putred și toți sunt vinovați pune o presiune atât pe angajați cât și pe organele abilitate , riscând o inchiziție cu executări pe stradă . Sau mai rău fiecare sa se transforme în judecător și călău în același timp . Asta dacă mai vorbim despre democrație. Spor la vânătoare

marius  •  7 mai 2016, 12:28

***.Nu realizati ca afecteaza siguranta publica deoarece grad sczut de dezinfectant egal risc crescut de infectii

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Poli 21  •  7 mai 2016, 12:28

Dl. Tolontan nu are nici o vina in exacerbarea acestei situatii care a condus in cele din urma la aceasta agresiune inacceptabila intr-o tara civilizata ?

R  •  7 mai 2016, 12:33

Directorii de spital raspund ca nu pot retrage produsul ci doar ministerul poate sa o faca. Ori n-au inteles sensul intrebarii ori se fac ca nu inteleg. Adica eu director, am platit pentru un produs, este al meu, am dubii asupra calitatii lui si pana nu imi spune ministerul, ma fac ca e bun? Cine nu le da voie sa nu foloseasca un produs doua saptamani? Conform caror obligatii nu pot amana doua/trei saptamani folosirea unui produs suspect deocamdata? Bineinteles ca retragerea unui produs de pe piata nationala este atributia ministerului dar intrebarea ziaristului pusa unui director nu a fost daca el din Galati sau de unde este, va retrage produsul din toata Romania. Era clar ca sensul intrebarii era daca in spital se continua folosirea unui produs sau nu. Exact asa cum fara niciun ordin l-a achizitionat, tot asa, fara niciun ordin, poate sa amane folosirea lui. Poate ca nu-l mai folosesc acum acel produs si foarte bine fac, dar de ce nu o spun clar, ca sa ne linisteasca? Poate pentru ca dupa ce au luat plicuri cu bani si excursii exotice la congrese ca sa aduleze in grup la scena deschisa un produs, le e frica sa vorbeasca urat de acelasi produs. Daca se supara reprezentantul medical al firmei care ti-a dat banii/excursia si scoate chitantele sau excel-ul cu numele si deconturile tale? Daca te intreaba ce faci doamna, parca in Mexic erai multumita de produsul nostru cand prezentai lucrarea? Cu cata aroganta si ofuscate raspund la o intrebare simpla si de bun simt...

obozo  •  7 mai 2016, 12:42

afara cu acest achimas odata pt totdeauna Ma intrab, acesta NU ESTE UN CAZ DE CORUPTIE ? Unde este DNA in acest caz... daca nu este politic nu ancheteaza? RUSINE SA VA FIE tuturor celor cu justitia in gura dar care inchideti ochii chiar la neregulile facute de justitie Daca lege nu e, infloreste coruptia... si lege nu este , ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

redknapp  •  7 mai 2016, 12:42

Datorita unor sechele dupa un accident de circulatie si a unei operatii nereusite la Spitalul Militar, am fost internat, cu intermitente, ani de-a randul in diverse spitale din Capitala. Intr-unul din acestea am contractat un stafilococ auriu care actioneaza asupra structurii osoase, facand repetate si destul de dese focare osteomelitice care mi-au provocat amputari ale metatarsienelor. Anul trecut mi s-a spus ca nu este exclusa o amputare a labei piciorului. Stafilococul l-am descoperit in urma unei antibiograme efectuate din proprie initiativa la Institutul Cantacuzino. Sunt sigur ca microbul a fost contractat intr-un spatiu medical nesterilizat corespunzator. Eu pe cine trag la raspundere in situatia actuala?

Asa nu!  •  7 mai 2016, 12:57

Asta e efectul postarii unor astfel de articole pe site-ul unui ziar de sport, cu predilectie pe ramura fotbalistica. Cand procedezi astfel, trebuie sa-ti asumi, dle Tolontan, riscul ca aceste articole sa fie citite, in mare masura, si de *** (membrii galeriilor de fotbal), care inteleg putin, dar pretind si reactioneaza pe masura. Iar astia vor actiona cu violenta, luand la bataie subiectii articolelor tale. Trebuie sa fii foarte atent cu mesajul pe care il transmiti, altminteri risti sa te transformi dintr-un ziarist de buna credinta, intr-un provocator indirect si involuntar. Fapta cititorilor tai de a recurge la violenta fata de angajata firmei respective este INDUBITABIL MAI GRAVA DECAT TOT CE DEZVALUIE ACESTE ARTICOLE. O asemenea fapta arata nivelul de educatie si de intelect al unora (si f multi) dintre cititori (cu ei ar trebui, chipurile, sa schimbam Romania...sunt sanse mai mari sa ne autodistrugem ***, decat sa ne revenim).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Asa nu!  •  7 mai 2016, 13:14

Si mai este o problema. Sunt asteptate astfel de reactii, avand in vedere mesajul inteles direct sau macar transmis subliminal, anume de vinovatie clara a subiectilor despre care se scrie (dovada o reprezinta postarile cititorilor, a caror parere unanima este aceea ca cei despre care se scrie sunt deja vinovati, fara o judecare competenta ulterioara). Iar multi dintre destinatarii acestor articole, avand in vedere spatiul in care sunt publicate (implicand aici si nivelul de educatie, cultura si de intelect al multora dintre acestia), au tendinta, poate chiar din obisnuinta, de a reactiona violent (ca pe stadioane). Dovada o reprezinta cazul prezentat. Si, din pacate, poate fi doar inceputul, daca nu se da atentie acestui aspect. Orice articol de investigatie trebuie sa prezinte strict si exclusiv informatii si dezvaluiri, fara sa culpabilizaze si cu atat mai putin sa lase de inteles vinovatia subiectilor tratati, intrucat ziaristii nu sunt judecatori pt a da verdicte de vinovatie. Or, aceste articole, prin continut si mai ales prin titluri, daca nu transmit direct mesajul vinovatiei, macar lasa de inteles aceasta vinovatie (desi oricine, pana la verdictul definitiv al instantei, sunt prezumati a fi nevinovati, nu vinovati, potrivit tuturor legilor din tarile democratice din lume). Ceea ce este vadit gresit si nedeontologic. Ca sa nu mai vorbim despre riscuri. Multa atentie, caci un demers jurnalistic de buna credinta, precum este cel de fata, produs neprecaut poate genera riscuri si consecinte nebanuite.

Stefan  •  7 mai 2016, 13:16

@Marian - Eu cred ca e putin naiv sa crezi ca daca ascunzi un elefant in mijlocul angajatilor timp de aproape 10 ani de zile, majoritatea dintre ei, saracii de ei, nu vor stii de el. Naiv sau superficial. Cand angajatii sunt amenintati sa isi tina gura, cand unii dintre ei le spun superiorilor ca trebuie sa se renunte la practici, cand apar tot felul de moldo-angajate amante cu prieteni racketi in peisaj, cand substantele sunt diluate de 10 ori!!!!, elefantul chiar incepe sa mugeasca (? oare asta fac elefantii ) si sa faca galagie. Crezi ca acea comunitate era alcatuita din angajati orbi, surzi si muti? Plus ca nu vorbim de 2 luni sau 2 saptamani, ci de ani intregi de zile. Dar pe de alta parte, justitia ar trebui sa se ocupe de pedepsirea vinovatilor, inclusiv de complici, nu tot felul de justitiari *** desi uneori te doare mintea cand vezi felul in care se ocupa justitia de pacatosi. Ai putea spune linistit uneori ca justitia se substituie religiei, si in loc de pedepse derivate din lege da acatiste si rugaciuni celor care pleaca acasa cu 1 2 3 milioane de euro ( incepatorii ), si penitente morale. Ca daca tot te-ai obosit sa furi banii, macar sa apuci sa te bucuri de ei nitel. Oricum, daca stii ca o persoana a ucis alta persoana si tainuiesti acel lucru esti complice, nu? Intrebarea e alta. Oare justitiarul nu a fost vreun coleg si prieten bun de-al amantei, care a vrut sa trimita o scurta si palpabila avertizare angajatilor cum ca vorba multa ar fi saracia omului?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mr. X.  •  7 mai 2016, 13:22

@tolo ASEARA S-A INtimplat un eveniment tragic pe stadionul DINAMO. Cine a fost d evina? Greu de spus. Dar sistemul are o mare problema, care nu este respectata: toti asistentii medicali trebuie sa aiba cursul de resuscitare facut http://www.libertatea.ro/stiri/culmea-cenzurii-china-interzice-mancatul-provocator-de-banane-1473515 Dar aceste cursuri nu se fac, ci doar s e iau banii si se dau pucntele necesare. In caz ca s eface un stop cardiorespirator , sa zicem, la etajul8, la un spital mare se da telefon la cardilogie, la etajul-y sa vina cineva cu defibrilatorul, si se asteapta. Procent mic de asistenti mai ales dintrun spital stiu s arezolve o asemenea problema. Daca avem asistenti din ATI care nu s tiu sa faca un EKG, despre ce sa mai vorbim? :(

Asa nu!  •  7 mai 2016, 13:23

...oricine este prezumat a fi nevinovat, nu vinovat... Iar un mesaj ulterior al jurnalistului, prin care face apel la protectia persoanelor nu este suficient. Trebuie grija maxima a priori, atunci cand se construiec articolele, astfel incat mesajul sa nu poata fi inteles in sensul ca ar culpabiliza persoane (din privat sau din institutii publice, patroni, angajati sau functionari), ci doar sa relateze fapte si situatii (lucru la care in mod evident nu s-a limitat demersul in speta - reiterez dovada indubitabila data de opiniile postale si, grav, reactiile violente ale cititorilor).

Stefan  •  7 mai 2016, 13:26

@Asa nu! - Ba asa da!! Ascunzand mizeria sub pres si trecand cu vederea derapajele firmelor si angajatilor vinovati de fraude si furturi ne furam singuri palaria. Ziaristii, macar ei nu trebuie sa se poarte cu manusi, cu manusi se poarta institutiile statului pe banii nostri, si de prea multe ori omul de rand care vede ce se intampla in jurul lui. Macar presa sa puna umarul, si pe langa condamnatii de mare calibru care sunt niste singuratici egoisti si nu fac parte sin sistem, sa vedem condamnati de calibru care fac parte din sistem si sunt prieteni cu toata lumea. Ca majoritatea sunt trecuti cu vederea. Domnul Tolontan nu a scris niciodata ca toti angajatii Hexi Pharma sunt niste hoti si banditi. Dumnealui a descris pertinent si coerent situatia folosind informatiile pe care dumnealui si colegii lui gazetari le-au primit. Si se pare ca sunt mult mai capabili decat structuri de informare cu bugete incomparabile ca marime. Ce ar trebui sa faca domnul Tolontan? Sa secretizeze ancheta cum a facut ministerul cu numele spitalelor? Sa ne minta in fata cum o fac preastimabilii oameni de stat care sunt platiti pe banii contribuabililor? Sau cum se mint intre ei, vezi incredibila dare in seama dintre corpul de control si spitalul unde in raport se operasera cateva zeci de arsi de la Colectiv, dar in realitate spitalul nu se deschisese inca. Sunt destui ziaristi care se poarte cu manusi, inclusiv in situatia de fata, aruncand pisica din stanga in dreapta. Bine ca mai sunt cativa carora nu le e frica sa spuna lucrurilor pe nume. Iti trebuie curaj sa faci asta, si avand in vedere ca suntem romani, cred ca si o doza de nebunie sa te pui impotriva sistemului. Ca normalitatea e alta, nu?

Cătălin Tolontan  •  7 mai 2016, 13:29

@marian: ne certati tot pe noi, care am dat stirea si am luat atitudine? Nu vi se pare bizar? @Asa nu: Intii ca genul acesta de a spune ca cititorii sint prosti este unul care spune ceva nu despre cititori, ci despre autorul afirmatiei. In al doilea rind, disproportinati evident cind comparati un incident izolat, condamnabil, dar izolat!, cu ani de zile in care te joci cu sanatatea publica la nivelul a sute de spitale si milioane de pacienti. Nu ne culpabilizati ca nu functioneaza! Altii trebuie sa aiba acum mustrari de constiinta, nu inversati rolurile, totusi exista o limita.

FI13  •  7 mai 2016, 13:29

Angajata a fost bătută nu din cauza dezvăluirilor ziariștilor ci din cauza furturilor cinice făcute de firma ei pe sănătatea pacienților. Nu sunt de acord de nicio culoare cu agresiunea respectivă, dar soluția nu e să tacă jurnaliștii. Articolele astea arată exact ce este jurnalismul de investigație. E plină presa de "jurnaliști" care "investighează" cu Google de pe canapea. Tolo & comp au alergat, au întrebat, au obținut surse, documente, au făcut poze, au muncit, au prezentat convingător.

laur  •  7 mai 2016, 13:33

Cine o fi fost gogomanul care a batut-o pe angajata Hexi Pharma? Dupa ce ca munceste la un patron care-si terorizeaza angajatii si care-i ameninta cu raketi, o mai ia la bataie si un terchea-berchea de pe strada... Din articolele precedente reiese clar ca vina pentru diluare o are exclusiv directorul HexiPharma.

Ambulanta privata  •  7 mai 2016, 13:38

Sa stii ca vor muri oameni din vina ta ( din felul cum prezinti informatiile si cum cauti sa devi si procuror si judecator in acelasi timp nu din cauza informatiilor in sine). Si iti zic de acuma ca nu va trece o luna si veti scrie cadre medicale injunghiate prin spitale ***. *** Spor la investigatii cat mai profesioniste ??????????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bb  •  7 mai 2016, 13:51

Panica exista de 26 de ani... Verificatii persoanele care scormonesc pe la groapa de gunoi fara manusi...si pe urma ating fiecare usa de la intrarea magazinelor...fiecare produs din magazin... Praf de spalat slab...etc...toate produsele au probleme...

Yo  •  7 mai 2016, 13:52

Surprizele vor apare cand se vor folosi substante dezinfectante corespunzatoare si multe echipamente, mobilier sau finisaje se vor deteriora. De ce? Pentru ca nu au fost cumparate versiunile speciale, prevazute in proiecte, la care sunt folosite materiale rezistente la actiunea dezinfectantilor specifici locului, ci au fost achizitionate versiunile de baza cu caracteristici tehnice interne asemanatoare si bineinteles mai ieftine. Mai ieftine pentru furnizor, nu pentru spital. Apropo, instalatia de aer de la sectia de arsi de la Floreasca a fost pusa in functiune? A fost platita in intregime dar livrata incomplet, nimeni insa nu face nimic sa afle cine a cumparat, de la cine, cu cat, etc. De acolo pleaca toate, de la banii de achizitii.

Nu asa!  •  7 mai 2016, 14:22

Dle, Tolontan, in primul rand ca nu am facut cititorii prosti, ci am spus ca unii dintre ei (chiar f multi) au un nivel de educatie si cultura (si in genere si de specialitate) si chiar intelect (vezi cazul violentei) foarte scazut. Iar lucrul asta este indubitabil. Rezulta asta atat din reactia violenta in speta, cat si din opiniile multora in sensul declararii, in tonul mesajului extras din articole, a vinovatiei subiectilor despre care scrieti. Cititorii educati, care detin o minima cultura juridica (nemo censetur ignorare legem), ar cunoaste faptul ca nimeni nu este si nu poate fi indicat ca vinovat pana la o decizie definitiva in acest sens, venita de la autoritatile abilitate. Pe cand, pe acest forum gasim cu duiumul opinii in sensul vinovatiei subiectilor in cauza (patroni, angajati, functionari, ministru). Pai, daca nu ne mai place democratia si esenta sa, atunci haideti sa o spunem raspicat si sa ii condamnam deja, noi - jurnalistii si cititorii. Ce nevoie mai e de institutii abilitate. Noi investigam, noi ne exprimam opinii, tot noi dam verdicte. Oricum, in cazul in care justitia i-ar gasi nevinovati, noi, in educatia si cultura noastra de specialitate de necombatut (adevarati stie tot si in toate domeniile), i-am stabilit a fi deja vinovati (si vom nega ever orice solutie institutionala opozanta). Chiar nu-ti dai seama de aberatie? Chiar punem pret atat de mult pe patima, refuzand sa fim echilibrati, obiectivi si cu respect pt principii (implicit de drept)? Asta este riscul despre care vorbeam. Anume ca unii, chiar multi, sa creada ca detin deja adevarul situatiei, ca pot da verdictul de vinovatie (repet, in tonul mesajului subinteles al articolelor), si, in final, sa considere oportun sa treaca la actiune. De genul celei in speta (violentarea angajatei respective). Nu este relevant ca este doar un caz. El poate fi primul. Daca exista unul, se pot prezuma si altele. De ce nu? Cum sa invoci singularitatea cazului? Mai ales ca vorbim despre o situatie la inceputul sau (speta este in curs...multe se vor mai scrie, analiza, cerceta...si, deci, estima a se reactiona). Si cu atat mai mult cu cat exista un prim caz (nu unul singular, caci speta si efectele ei nu s-au epuizat), este nevoie si de opinii mai echilibrate, de raportari mai atente la speta, in scopul de a preveni astfel de reactii haiducesti. In sensul asta scriam. Chiar nu intelegeti, atat de subiectiv sunteti (avand in vedere ca sunteti autorul articolelor)? Apoi, cum sa sugerati, pe calea deductiei prin revers, ca as fi eu cel despre care scriu? Este descalificanta per se aceasta reactie. Nu mai spun ca, in logica asta, a d-voastra, nu a mea, va putei autocaprezenta ca unul dintre vinovati in speta data (inducerea vinovatiei subiectilor tratati, a priori unui verdict al justitiei, iar pe de alta parte analizati aceste probleme post factum, lesne pt oricine, desi puteati si aveati chiar obligatia, circumscris rolului clamat al presei in societate - de caine de paza al societatii, sa paziti aceasta societate de problemele ei inca din fasa, caci era posibil acest lucru...si poate si efectele erau altele, nu la spargerea buboiului, cand e simplu). Dar nu imbratisez aceasta logica.

Petre  •  7 mai 2016, 14:41

Oare de ce nu scrii astfel de articole la un alt ziar? GSP este gazeta sporturilor, deci ar trebui sa se ocupe exclusiv de sport. Restul (cele de investigatie) ar trebui publicate in cu totul alte ziare: Jurnalul National, Adevărul... Whatever. Astfel s-ar evita si discutiile legate de conținutul articolului, ce dezvăluie, pe cine acuza...etc. Repet, părerea mea e ca un ziar de sport trebuie sa se ocupe de sport si de evenimente care macar tangențial ating partea sportivă. O zi buna!

cristina  •  7 mai 2016, 15:02

Vad ca aveti gura mare cu oricine nu este de acord cu ceea ce este scris aici dar asta e meseria ta ... sunteti departe de si de stiinta si jurnalism...din pacate si din pacate si pt aceasta tara

Stefan  •  7 mai 2016, 15:36

@Cristina - Probabil ca ai uitat un adjectiv dupa jurnalism, si vroiai sa spui ca sunt departe de jurnalismul "de casa". @ Catalin Tolontan - Cred ca ai trecut cu vederea comentariile mele anterioare de la 13:26, si le-ai lasat in asteptare. Probabil din cauza ca in momentele respective adaugai un comentariu. Avand in vedere ca imi face o deosebita placere sa imi recitesc comentariile si sa am impresia ca ele inseamna ceva pentru restul lumii, te rog sa le aprobi.

R  •  7 mai 2016, 15:37

Deci DSP Cluj ii controleaza spitalul d-lui Ministru... Oare e bine? Poate ca o decizie normala a ministrului ar fi demiterea directorilor de spital in care nu se respecta normele de igiena, sau poate demiterea directorilor de DSP-uri in a caror zona sunt spitale cu probleme. Dar cine sa ia aceste masuri? O persoana care daca n-ar fi fost ministru ar fi fost chiar ea demisa? Nu e prea bine ca DSP Cluj il strange cu usa pe un Ministru. Acesta nu mai decide liber. Poate DSP ar trebui sa fie o agentie independenta, nu subordonata ministerului sanatatii. Sa-i ia si pe veterinari ca ei verifica mancarea si carciumile. Un fel de DNA al Sanatatii. Asa cum e Food&drug agency in SUA. Tot ce bagi in gura, trebuie sa fie curat si sanatos, deci e verificat de o institutie autonoma, care sa se autofinanteze din autorizatiile, avizele si acreditarile pe care le da.

Liviu  •  7 mai 2016, 15:37

Fratilor,chiar nu va dati seama ca se atenteaza la SANATATEA noastra,a copiilor nostrii,a nepotilor nostrii? Cum de suntem asa de blestemati ca nici intr-un caz de genul acesta (atentat la SIGURANTA POPULATIEI!) nu suntem uniti? Fiecare dintre noi daca am fi fost loviti de o bacterie in spital am fi reactionat...dar pe ceilalti nu-I intereseaza,desi oricand pot fi afectati. Facem filozofie pe o tema care este extreme de grava!!!:Cat ii mai lasam sa ne omoare in spitale???-asta e problema. Sper sa incetati polemica intre voi si sa vedeti ca de fapt altii incearca sa ne omoare la propriu!

Liviu  •  7 mai 2016, 15:43

Vad ca "baietii" se mobilizeaza deja.

iuliu leu  •  7 mai 2016, 16:41

Pentru a intelege si mai bine gravitatea situatiei in care ne aflam - prin politizarea totala a functiilor de conducere din institutiile sanitare de stat (REZULTATUL FIIND CEEACE AVEM ACUM !!!!! )-va dau exemplul institutiei in care lucrez: in perioada 01.07.2012- 31.12.2015 functia de manager general INTERIMAR a fost detinuta DE UN FOST CONDAMNAT PENAL CU EXECUTARE (TREI LUNI IN PENITENCIARUL CRAIOVA ,IN ANUL 1991, PENTRU TRAFIC DE VALUTA FALSA-PRINS IN GARA CRAIOVA ), NUMIRE FACUTA PRIN act administativ al D.S.P si la indicatia mai marilor politicii locale- DOAR PENTRU CA PARTICIPASE CU FOARTE MULT CASH(!!!!!!) LA CAMPANIA ELECTORALA ). IN ACEST MOMENT SUSTINE DIN NOU -CU MAI MULT CASH -ACTUALA CAMPANIE ,AVAND PROMISIUNI FERMA CA VA REVENI IN FUNCTIE ! . INTR-O ASTFEL DE TARA TRAIM !

R  •  7 mai 2016, 16:46

Am doar eu impresia sau prin faptul ca solutiile se dilueaza 1 la 400 cum spune d-na "purtator de cuvant" ori e mai grav ori nu inseamna nimic... Am sigilat tot si asteptam potera. Adica am verificat ce bidoane mai avem pe-aici, am lasat numai alea "prună curat" la prima stoarcere. Hartii, etichete, facturi, toate sunt puse pachetel, am inchis fabrica si asteptam musafirii. Daca produci cei mai buni dezinfectanti de pe piata si salvezi tara de microbi si toate relele, atunci nu te opri d-le Condrea ca nu ai de ce. In loc sa cureti tara, tu faci pachete pentru potera? N-ai laborator sa verifici ce faci? Opresti productia de la un articol din ziar?

Nenumaraoilelupul  •  7 mai 2016, 16:54

Urmaresc cu interes ce se va intampla dupa vizita in Institutul Parhon. Sa nu uitam ca cea care a fost manager al Institutului in ultimii 8 ani este consiliera in staful presedintelui KJ.

Octavian Capatina  •  7 mai 2016, 16:58

Dle Catalin Tolontan, FELICITARI! Statul, in general, nu verifica nimic, fie aici CNANDR-ul, fie ISU-ul, fie Directiile de sănătate publică (cazurile cu bacteria E-coli) , fie Compania de medicamente, fie Autoritatea de securitate veterinara și fitosanitară, fie Garda de Mediu, fie ...fie ... șamd. Statul și Agențiile și Autoritățile sale verifică mai ales și de regulă post eveniment. La ANSVSA, totuși, ceva se va mișca, în viitor, în sens pozitiv, în sensul că au început controale preventive! O excepție! Toate aceste Agentii și Autorități sunt populate de 26 de ani de imbecili politici transpartinici (îmi cer scuze pentru termen dar aceasta este adevărul nud). SUNT SOLUTII dar din păcate nici prim-ministrul Cioloș, nici președintele Iohannis, pe care-i credităm cu bune intenții, nu le văd, nu le cunosc, nu li se aduce la cunoștință!? Nici dacă le scri despre o soluție de ce trebuie făcut - fie pentru că sunt captivi unor "structuri", fie pentru că de fapt, MESAJUL nu ajunge la ei, fie pentru că nu înțeleg, - primul ministru nu ia măsurile hotărâte care se impun, iar președintele nu-l sprijină/ajută/împinge spre rezolvare sănătoasă, adică radicală. Răul trebuie tăiat din rădăcină! N-au curaj? Dar cine dintre politruci, ar îndrăzni, acum, să se opună rezolvării problemelor noastre acute? Acest lucru, tăierea răului din rădăcină, trebuia să se întâmple la Ministerul Transporturilor, la CNANDR, și iată că acum se dovedește fără nici o îndoială că și la Ministerul Sănătății.

Cristi  •  7 mai 2016, 17:11

E f multa ipocrizie pe aici. Vad ca sunteti f interesati de situatia medicala, sanatate etc. Dar cand iesiti de pe net, va opriti in primul KFC sau MC Donalds. Credeti-ma, produsele celor doua sunt de zeci de ori mai periculoase pt sanatate decat orice dezinfectant diluat (cititi studiile care atesta bolile provocate de aceste produse, nu mai fiti ignoranti). Nu am vazut sa luati atitudine impotriva acestora (articole combative, manifestatii publice etc.). Dimpotriva, le savurati! Dar aici sunteti zmei, cu totii (jurnalisti, cititori). Nu e rau sa iei atitudine impotriva neregulilor, dar sa iei impotriva tuturor neregulilor...si mai ales a acelor mari si grave, nu doar asa, contextualizat si directionat (poate)!

Cristi  •  7 mai 2016, 17:19

Octavian Capatina , ai inteles perfect totul. Din articolele astea ar trebui sa se inteleaga in principal faradelegile unei firme private, aspect care releva prin sine apucaturile privatului in general in Romania, iar in secundar slabiciunile institutiilor statului, care nu controleaza privatul (desi ar trebui sa nu-l slabeasca din control, pt ca privatul prin natura lui este predispus la faradelegi, ca asa e el - fraudulos, altfel nu ar avea nevoie de un control permanent din partea statului). Iar tie ti s-a casunat exclusiv pe stat. Bravo! Cu unii ca tine schimbam mentalitati. Schimbam toti functionarii incompetenti, cu privatii fraudulosi. Tara sanatoasa!

Dani  •  7 mai 2016, 17:31

Nu asa!  •  7 mai 2016, 14:22 Foarte buna postarea ta, dar este pentru cei ce inteleg

cristian007  •  7 mai 2016, 17:43

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  7 mai 2016, 17:49

Achimas trebuie sa-si dea demisia. In timp ce lumea se intreba daca concentratiile acelor substante sunt conforme cu cele inscrise pe eticheta sau cu ce se cere in spitale, Achimas ne aburea ca a facut teste de *** pe clantza de la usa si au iesit nerelevante. Acum, abia dupa doua saptamani de la izbucnirea scandalui, s-au trezit si ei sa mearga la Hexi Pharma sa ia probe din bidoane (dupa ce le-au dat ragaz alora sa verse la canalizare tot ce era neconform). E foarte tare ce se intampla in tara asta. Demisia Achimas!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nu asa!  •  7 mai 2016, 17:56

Multumesc, Dani! Ma bucur ca intelegi ce vreau sa transmit. Nu or fi ei multi cei care inteleg, dar nici nu pretindeam asta aici. Opinia mea nu li se adreseaza acelora care se incadreaza in categoria celor care primesc mesajul, indiferent de provenienta lui (jurnalistica sau pur si simplu forumista), fara sa-l filtreze prin propria gandire, corelativ educatiei, bunei si vaste documentari, culturii generale si speciale si, de ce nu, principiilor.

Bb  •  7 mai 2016, 18:27

ASA CA STAU PE INTUNERIC NU-MI DAU SEAMA ..OARE CATE CLANURI AVEM IN RO??...DAR DACA APRIND LUMINA...???...

Roxxy  •  7 mai 2016, 18:33

Bravo!

Craiova007  •  7 mai 2016, 18:46

@Nu asa!: Ceea ce tu vezi ca fiind verdicte publice eu le vad ca pe opinii personale. Dreptul la opinie reprezinta unul dintre cele mai importante elemente ale nucleului democratiei despre care chiar tu vorbesti. Impartasesc parerea ta ca autoritatile AR TREBUI sa isi faca treaba dar din pacate nu si-o fac. "Autoritatile abilitate" care se ocupa de acet caz ar trebui sa multumeasca jurnalistilor ca expun public informatii care nu pot fi obtinute de catre oricine. Astfel ei isi pot face mai usor treaba, nu mai pot fi presati sa creeze aparente de legalitate pentru a salva niste personaje care se joaca cu vietile oamenilor. Pentru ca, din pacate, sistemul inca functioneaza pe principiul "cine nu e cu noi e impotriva noastra". Domnule (sau Doamna) "Nu asa!", iscusinta cu care incercati sa deviati directia "fenomenului dezinfectantilor diluati" e de invidiat. Daca intelegeti ce vreau sa spun:)

drako  •  7 mai 2016, 20:01

darga Tolo,am citit in presa noastra cea de toate zilele ca SRI cunostea aceste probleme din ...2010 ! oare n-a anuntat pe nimeni ? daca da,pe cine ? de ce n-au luat masuri,in acest caz,cei informati ? asadar,complici sunt toati care au musamalizat aceasta puturoasa si criminala afacere ! corect ?

Nu asa!  •  7 mai 2016, 20:14

Craiova007, esti pe o pista vadit gresita in privinta iscusintei la care faci referire. Felul asta de gandire in sensul atribuirii de dedesubturi unei pozitii diferite si argumentate atesta ce spuneam despre nivelul majoritatii care posteaza pe acest site. Despre limite. Cum apare cineva care nuanteaza, argumenteaza etc, gata, il si banuim de dedesubturi. Asta se cheama si paranoia! In fapt, e vorba despre o opinie izvorata din revolta fata de reactiile multor rudimentari care populeaza acest site. Care intra pt siteul GSP pt a afla diverse despre fotbalisti si, eventual, a injura si citesc si astfel de articole, precum cel in speta. Si inteleg potrivit nivelului lor de educatie si cultura. Si ajung sa reactioneze cu violenta. Sa loveasca subiectii articolului (mai grav este ca ii violenteaza si pe cei tangentiali, precum simplii angajati). Si sa nu se mai insiste pe cazul izolat, ca nu e asa, am exemplificat cu alte postari care prezuma reactii aidoma. B*** Nimic mai gresit! Sunt de acord cu teza dreptului la opinie. Nici nu negam acest lucru. Ceea ce punctam era lipsa de grija pt mesajul transmis sau indus, anume de vinovatie stabilita a respectivilor. Or nu este asa. Este gresita concluzia ta cu privire la autoritati. Cand precizam aceste autoritati, ma refeream evident, contextualizat, la organele de cercetare si la instante, care doar ele pot sa stabileasca vinovatia. Nuantarile cu privire la care insist ar putea fi privite ca fiind superflue, prezumandu-se ca cititorii ar cunoaste aceste principii (prezumtia de nevinovatie pana la proba contrara si solutia instantei), dar, credeti-ma, nu este asa. Opiniile si reactiie (violente la nivel verbal si, grav, fizic) multora dintre cititorii care posteaza pe acest site, care stabilesc vinovatii *** probeaza lipsa de educatie si cultura despre care faceam vorbire. Iar verdictele publice la care faceam referire vizau jurnalistii. Jurnalistii, in special cei de investigatie, nu emit opinii personale, ci ei doar relateaza si expun situatii in scopul informarii publicului, ramanandu-i acestuia din urma dreptul sa-si formeze convingerea despre adevarul situatiei, pe baza celor relatate, fara sa-i fie indus prin prisma parerii personale a jurnalistului, mai ales daca aceasta are nuanta unui verdict de vinovatie a celor despre care scrie. Si asta din simplul motiv ca jurnalistul poate emite cel mult o opinie personala, nespecializata, care este, deci, si subiectiva. Avem n exemple de ziaristi care emit pareri personale cu pretentie de judecati de valoare. Nu de asta avem nevoie. Oricine poate emite pareri personale, calificate/specializate sau nu.Dar jurnalismul de investigatie nu asta presupune. El nu se confunda cu editorialismul. Iar publicul nu are nevoie de astfel de opinii personale, ci strict de relatari si informari cu privire la situatii si evenimente. Iar cand apar verdicte de vinovatie prin materialele jurnalistice, lucrurile pot degenera, mai ales cand mediul in care se posteaza articolele este propice. Ca in speta, cand anumiti cititori rudimentari inteleg fix nimic din articol (sau poate inteleg ce li se transmite), si considerand a priori vinovatia celor despre care se scrie, reactioneaza violent. Intreb, *** cine isi asuma consecintele? Cine e vinovat? Evident, institutiile statului. Ce simplu e cand statul e vinovat de tot! In felul asta noi ne deresponsabilizam de consecintele faptelor si conduitelor noastre. In fine, bag de seama ca tu esti unul dintre cei care fie nu intelege, fie nu doreste. Nici nu urmaresc sa te conving. Imi exercit doar dreptul la libera exprimare. Ca si tine. Pace si rezonabilitate pt toti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

un oarecare  •  7 mai 2016, 21:14

@Nu asa: intr-adevar, multi nu inteleg nimic din ce spui. Pacat... in rest, respect pentru gandirea ta! @cristian007: am citit postarea ta inainte de a fi scoasa si imi cer scuze pentru ironia de care voi da dovada. Dar tu, daca maine ti-ai face o fabrica de lapte si intentionezi peste o saptamana sa umbli la calitatea lui, cu siguranta ca ti-ai aduna toti cei 50 - 100 angajati si i-ai informa ca vei face lapte din zer si lapte praf. Ca un om corect ce esti. Este evident ca daca s-a realizat diluarea dezinfectantilor la producator, de acest lucru au stiut doar cateva persoane, printre care si "sursa" acestui subiect. *** *** Doar nu va imaginati ca moralitatea l-a impins spre difuzarea adevarului. Dar acum, sa acuzam tot personalul, incepand cu femeia de serviciu, soferul, secretara, etc, asta e deja prea mult! Asta cu atat mai mult cu cat personalul din back-office nu poate avea acces in unitatea de productie, in nici o firma care se respecta. Si inca ceva: in anul 2016, pretindem ca ne-am dat jos din copac. Avem institutii abilitate, nu ne facem dreptate prin violenta. Asta daca ne consideram un popor civilizat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  7 mai 2016, 21:55

@un oarecare - La sala unde ma duc eu la a doua mea tinerete sa fac sport ca sa mai amagesc pe doamna in negru, este un tip care cred ca impartaseste ideile tale. Pe el nu indraznesc sa il contrazic foarte ferm, pentru ca urmatorul lui argument ar fi probabil un capac, ignorand faptul ca i-as putea fi tata. Eu inca mai cred, cu foarte multe dovezi practice, ca exista romani ( atata timp cat nu suntem toti corecti, tot timpul prea putini ) pentru care moralitatea este un fel de viata, nu un principiu tinut la buzunar pe care il scoti la unele ocazii. Corectitudinea nu e un lux sau o exceptie, ci un mod normal de a fi, pentru unii cel putin ( nu cred ca ma numar neaparat printre ei ). Oamenii care fura isi scuza constient sau inconstient "slabiciunea" lor sau a altora spunand ca doar cei prosti, fricosi, sau care nu pot fura nu fura. Cei care inseala de asemenea. Etc, etc. Sa argumentezi lipsa ta de argumente palpabile cu neputinta intelectuala a adversarilor in opinie sau cu asemanari cu primatele este un argument perfect pentru lipsa de argumente, ca sa imi argumentez argumentul. Cat despre institutii abilitate, stii, institutii abilitate erau si inainte de 89, institutii abilitate sunt in tot felul de tari democratice sau mai putin democratice. Si institutii abilitate erau si acum 2, 3, 5 ani, cazul Hexi nu e unul aparut ieri. Dureaza de aproape 10 ani. Si existenta lor, in tara asta cel putin, nu e o obligativitate a disparitiei liberei exprimari, si a libertatii de a-ti exprima oripilarea, in cazul de fata. Iar in copaci, si in ecosistemul respectiv, sa stii ca libera exprimare e un lux. Acolo conduce o singura "persoana" care isi impune parerea de obicei prin forta. Ai ales un argument total neportrivit. Si am recitit articolul acesta, si altele din serie, si intamplator nu vad unde este acuzata femeia de serviciu, soferul sau secretara. Apropo, si cu asta inchei. Ma indoiesc ca tolo.ro si ziaristii care au luat parte la ancheta au un buget care sa se ridice macar la o fractiune infima din bugetul SRI ului si a celorlalte structuri de stat. Cred ca asta spune totul in privinta dorintei lor de a gasit carul cu fan din gramada de ace.

Trebuie facut ceva  •  7 mai 2016, 22:06

Imi este foarte frica ca se intampla ceva similar si cu produsele alimentare comercializate pe piata din Romania, in supermarket-uri in special,. dar si importatorii de pe diverse piete din Asia si Africa. Produse preparate. semipreparate, conserve, carne, peste, legume si fructe, altele. Nu stim ce cumparam, ce mancam, nu sunt reglementari privind etichetele - compozitie (%), inlocuitorii (toti trecuri si cu cantitati), e-uri, etc. Fiecare scrie ce vrea si nu se verifica eticheta cu compozitia, decat ocazional. Cine stie 3-5%?! Nu stim. Am citit ca se controleaza cca 5% din produsele care intra in tara. Aici nu este o mafie?!

adriana  •  7 mai 2016, 22:28

Felicitari pt investigatie! aveti grija insa! tentaculele caracatitei sunt atat de extinse, ca mi-e teama ca veti ramane la un moment dat singur in aceasta lupta. Deja incearca sa se acopere unii pe altii "de sus in jos" si viceversa! Mare grija, d-le Tolontan! Succes!

nu asa!  •  7 mai 2016, 22:42

Mulțam, un oarecare! Mi a plăcut postarea ta. E argumentata bine. Din păcate, pe site ul asta chiar sunt putini care pot înțelege esența. Bunăoară, Ștefan, care nu doar ca nu înțelege valoarea și sensul autorității abilitate (a cărei forță și eficienta se bazează și pe încrederea și respectul pe care le o acordam), dar nici măcar nu înțelege destinatarul mesajului tău (adică cristian0007). Doar de bine pt toti!

Karina  •  8 mai 2016, 0:27

Će ne facem Cand si atunci Cand sunt conformi nu se folosesc.la spitalul colentina unde am fost internat se dadea cu un mop *** dimineata si atat.timp de o luna noptierele nu au fost curatate etc.vorbesc de pavilionul E.si inainte de pasti au fost externati toti cu exceptia a 3 persoane mutate in rezerve ptr a se igieniza caci stiau ca vin controale

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Titi  •  8 mai 2016, 2:02

Se pare ca seful corpului de control, prin sotia avocat, este implicat scandalul dezinfectantilor, asa ca va doresc spor la verificari!

Stefan  •  8 mai 2016, 4:50

@Trebuie facut ceva - Ca o paranteza in discutie, eu sunt ferm convins ca exista probleme majore la o suita intreaga de alte produse, desi cu efecte mai putin nocive, cum ar fi produsele de imbracaminte, incaltaminte, IT, etc. Am impresia ca suntem o piata de desfacere second-hand pentru importuri si pentru producatori locali, cu acordul tacit al autoritatilor. Sau prin impotenta lor. Daca nu sunt capabili sau nu doresc sa verifice segmente strategice din tarisoara asta, de ce si-ar pierde dumnealor vremea cu lucruri marunte. @Karina - Ia nu mai stramba atata din nas, sa iti para bine ca si-au facut timp sa se ocupe de tine. Ca poate ii prindeai intr-o perioada mai proasta cand nu aveau vreme de tine fara o anvelopa alba ( glumesc ). @nu asa - Iti multumesc ca ma luminezi, nu am stiut unde e valoarea si care e sensul autoritatii. Dar cred ca suntem nitel naivi. Forta si eficienta autoritatilor se bazeaza pe capacitatea si dorinta lor de a-si face treaba, nu pe energia emanata de coloana infinitului, pe sedintele de yoga organizate de comunitatile Misa, pe respectul si increderea mea, a ta, a lui Catalin Tolontan, a sfintilor, etc. Daca eu nu vreau sa lucrez poti sa ma respecti cat vrei, ca nu o sa lucrez. Daca eu nu sunt capabil sa imi fac treaba, pentru ca nu sunt compatibil cu jobul meu ( incarc camioane, dar am hernie, sunt subnutrit si am o mana rupta, ca sa nu spun ca lucrez in administratie, dar sunt corupt si incapabil intelectual ), respectul nu are nici o treaba cu eficienta, si increderea cu forta. Eventual poti spune asta doar daca te referi la colegii de serviciu din domeniul public sau privat, din SRI de exemplu. Atunci intr-adevar, conteaza ca seful sa aiba incredere in tine, sa existe o atmosfera colegiala si o atitudine respectuoasa, cum vedem in atatea exemple cotidiene. Cu politistul din Brasov luat la 11 metri de sefi pentru ca nu a acceptat sa inchida ochii la iesirile in decor ale diversilor amici ai sefilor, la cei din Bistrita, sefii de la Rutiera si ce servicii or mai fi care musamalizau tot felul, si isi jigneau subalternii care nu vroiau sa incalce legea, si cate si mai cate exemple de autoritate si valoare. E vina mea ca nu le inteleg. Urmeaza sa mai spui ca respectivii de la Hexi Pharma sunt niste oameni neintelesi, si ca de fapt problema e la cei care investigheaza si discuta pe tema subiectului. Pe noi ar trebui sa ne investigheze structurile de stat. Ca suntem mici si usor de pus la punct.

Craiova007  •  8 mai 2016, 8:09

@Nu asa!: Parerea ta e foarte importanta! La fel e si parerea mea si a celorlalti cititori/comentatori. Faptul ca tu peristi in a jigni si a atribui calitati intelectuale indoielnice celor care nu sunt de acord cu tine e total irelevant. Nu stiu ce te calfica pe tine sa pui astfel de etichete (citez:" In fapt, e vorba despre o opinie izvorata din revolta fata de reactiile multor rudimentari care populeaza acest site. Care intra pt siteul GSP pt a afla diverse despre fotbalisti si, eventual, a injura si citesc si astfel de articole, precum cel in speta. Si inteleg potrivit nivelului lor de educatie si cultura. Si ajung sa reactioneze cu violenta....") Observ ca esti forate multumit de cei care iti impartasesc opiniile ... restul au limite ... uhmm ... ti se pare in regula? Permite-mi, te rog, sa fac cateva comentarii in legatura cu anumite parti din afirmatiile tale care mie mi s-au parut a fi de comentat: -Despre articole/ancheta: Citez:"Ceea ce punctam era lipsa de grija pt mesajul transmis sau indus, anume de vinovatie stabilita a respectivilor." Articolele par a fi bine structurate/sintetizate. Parerea mea e ca se incearca prezentarea unor fapte CONCRETE, care pot fi probate. Singurul aspect care nu are un fundament solid dar se desprinde sine die din continutul celor prezentate e semnalul de alarma tras vis-avis de indolenta autoritatilor care, teoretic, ar trebui sa fie preocupate de siguranta cetateanului si nu de finalizarea in orice conditii a unei investigatii doar pentru a mai avea un bat pe raportul de activitate. In rest, nu am vazut niciun verdict ... -Despre "autoritati": Citez:" Este gresita concluzia ta cu privire la autoritati. Cand precizam aceste autoritati, ma refeream evident, contextualizat, la organele de cercetare si la instante, care doar ele pot sa stabileasca vinovatia. " Am facut parte 9 ani din sistemul judiciar romanesc si iti pot spune cu mana pe inima ca notiunea de "autoritati" inca e o gluma la noi. Mentalitatile se schimba greu, presiunile interne sunt uneori imense, constiinta profesionala e deficitara iar cei care vor intr-adevar sa faca schimbari sunt obligati de cele mai multe ori sa faca niste compromisuri care ii vulnerabilizeaza. De aceea cred ca acest tip de anchete jurnalistice sunt un bine societatii ... intr-un fel dau ocazia acelei parti din "autoritati" care vrea sa actioneze corect sa o faca fara frica de consecinte, pe principiul "nu mai pot sefule sa o bag sub pres pt ca a scris si in ziarul lu' Tolontan de mizeria asta". E un subiect amplu si controversat. Greseli se vor face intotdeauna. Orice "sistem" e perfectibil. Dupa parerea mea e important sa recunoastem ca am gresit, sa incercam sa reparam ce se mai poate, sa invatam din propriile greseli si, cel mai important, sa prevenim situatii similare. Institutional vorbind, Romania e inca murdara ... parerea mea :)

marian  •  8 mai 2016, 8:29

doamna de la hexi pharma e sfatuita sa depuna plangere penala la politie impotriva acelei brute.

Comentează