Frankfurter Allgemeine Zeitung despre criza dezinfectanților din România: ”Cercetările de luni de zile ale jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor au descoperit o bombă bacteriologică precum într-un film interpretat de Orson Welles”

Cotidianul german compară situația cu cea dintr-o ecranizare după un roman al lui Graham Greene, în care Orson Welles joacă rolul unui gangster care face contrabandă cu penicilină diluată

luni, 9 mai 2016, 1:40

UPDATE:  Traian Băsescu solicită desecretizarea informărilor de la SRI pe care le-a primit ca președinte, susținînd că nu a primit informări despre problemele dezinfectanților. Asta după ce SRI a recunoscut că știa despre probleme și că ”i-am informat pe decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților”. 

„Un scandal de corupție cu consecințe mortale zguduie România”, își începe FAZ articolul din ediția tipărită de azi.

„De ani de zile o companie farmaceutică a furnizat la scară largă și a umflat prețurile unui foarte diluat și aproape ineficient dezinfectant, livrat în sute de spitale și mii de camere de operații. Dezinfectantul a facilitat diseminarea germenilor de spital. Un mare număr de pacienți e probabil să fi murit”, scrie cotidianul din Frankfurt.

„Scandalul amintește de filmul care are loc în Austria postebelică ocupată, după romanul „The Third Man” al lui Graham Greene. În el se îmbogățește gangsterul jucat de Orson Welles, Harry Lime, din contrabandă cu penicilină diluată. În film, vânătoarea se încheie cu moartea gangsterului, în lumea interlopă a sistemului de canalizare din Viena.

Cu toate acestea, Harry Lime a fost un amator în comparație cu omul care-i calcă pe urme șaptezeci de ani mai târziu.

Dan Alexandru Condrea, proprietarul Hexi Pharma, este sub suspiciune rezonabilă de a pune în pericol, fără scrupule, viețile a zeci de mii de pacienți cu risc. Totul a fost făcut mai ușor, din cauza superficialității din spitale, a corupției managerilor în sănătatea publică și a eșecului agențiilor de reglementare și de aplicare”.

O primă sesizare împotriva firmei a fost făcută în 2012, cînd o firmă concurentă s-a plîns la DNA în privința licitațiilor aranjate din spitale, mai scriu nemții. „Dosarul a aterizat la Procuratura Bucureștiului care a oprit cercetarea”.

Că a putut fi descoperit scandalul acum, asta opinia publică n-o datorează justiției, ci investigației jurnaliștilor”, scrie FAZ.

„Jurnaliștii investigau urmările catastrofale ale incendiului dintr-un club. La 30 octombrie 2015 au murit 27 de oameni tineri în flăcările clubului bucureștean Colectiv. Cea mai tînără victimă avea 15 ani”.

„Numeroși răniți în incendiul de la Colectiv au fost transferați în spitalele din străinătate, din cauza lipsurilor, din cauză că România nu avea facilități pentru marii arși. Între timp, numărul morților a urcat la 64. În 13 cazuri, nu arsurile au fost cauza morții, ci infecțiile pe care le-au luat pacienții în spitale”, spune FAZ.

„Informațiile au fost îngreunate prin blocajul informațional al spitalelor românești care apelau la protejarea datelor cu caracter personal”. Contactat de FAZ, și spitalul vienez Wiener Allgemeine
Krankenhaus a refuzat în ianuarie 2015 să dea informații despre bacterii multirezistente ale pacienților români.

Medici de la spitalul militar din Bruxelles au relatat totuși că pacienți români au fost infectați cu diferite bacterii extrem de grave. Printre ele, unele care aproape nu mai există în Europa de Vest, dar sînt foarte răspîndite în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Într-o apariție media din Belgia, citată de agenția română „Mediafax”, era vorba de „bombe bacteriologice”. Medici olandezi s-au exprimat asemănător.

„Jurnalistului sportiv Cătălin Tolontan și colegilor săi de la Gazeta Sporturilor, care s-au ocupat de situația spitalelor după ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, le-a reușit, în urma unor cercetări îndelungate, de luni de zile, să constate cauzele infecțiilor neobișnuite foarte mari. Primul lor rezultat a fost că niciodată nu a fost verificată calitatea dezinfectanților folosiți”, scrie FAZ.

„Licența produselor livrate de Hexi Pharma a fost emisă de un laborator pe care Condrea îl controla printr-o firmă de Cipru pe care tot el o deținea. Prin această firmă, se pare că patronul Condrea a cumpărat antiseptice din Germania produse la prețul pieței, la circa 8 euro pe litru, și le-a introdus în România la un preț înzecit”.

„În fabrica Hexi Pharma se pare că au fost diluate atît de tare încît nu mai conțineau decît o zecime din substanța activă antibacterială. Se pare că acest dezinfectant a fost folosit în 300 de spitale și 2000 de săli de operație. Inițial, Hexi Pharma a negat că a livrat spitalelor în care au fost tratați victime de la Colectiv. Dar o cercetare a comenzilor a infirmat această versiune”.

„Cîștigul lui Condrea era atît de mare încît putea mitui manageri de spitale și alte instituții de sănătate publică pentru a-și asigura contracte viitoare”, spun nemții.

Ministerul Sănătății promisese în ianuarie victimelor de la Colectiv să analizeze situația din spitale, dar nu s-a întîmplat nimic, mai relatează jurnalistul Karl-Peter Schwarz.

„Ministrul sănătății a încercat să demonstreze săptămîna trecută că pacienții sunt în siguranță în spitale, iar în urma primelor teste, doar 150 dintre cele 3.500 de probe recoltate au fost în neregulă. Vineri însă, prim-ministrul Dacian Cioloș a recunoscut că instituțiile de sănătate ale statului nu sînt în stare să analizeze testele și că sînt dependenți de laboratoarele firmelor care chiar produc antisepticele”.

„Cioloș a anunțat începerea unor noi cercetări, al căror rezultat ar trebui anunțat în decursul acestei săptămâni”, mai spune Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Se anticipează foarte curînd o demisie a ministrului sănătății, mai ales că a mai apărut încă un scandal în detrimentul lui.

Vineri, a murit Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, din Camerun, mijlocaș la Dinamo București, într-un spital românesc. A căzut pe gazon, inconștient, iar în salvarea care era la dispoziție nu exista, împotriva regulamentului, un defibrilator. Încercările de resuscitare, care au avut loc abia la spital, au venit prea târziu”, încheie cotidianul german.

Anticiparea celor de la FAZ a fost corectă.

Astăzi la prînz, la cîteva ore după apariția articolului, ministrul sănătății, Achimaș-Cadariu, a demisionat.

 

CELE 11 PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI: 

Comentarii (46)Adaugă comentariu

Pontiac_V  •  9 mai 2016, 14:14

...Cu toate astea, vineri la Universitatea am fost doar 300. Nu pot intelege cum oamenii stau in casa; probabil demisia lui Cadariu, ne linisteste pe toti...se face treaba

Silviu M  •  9 mai 2016, 14:54

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  9 mai 2016, 14:58

Dar totusi, 3 cuvinte despre castigarea Ligii Campionilor la hambal, dl Redactor-sef al Gazetei SPORTURILOR nu poate scrie ?! Nu ca nu suntem recunoscatori si nu apreciem aceasta investigatie si amploarea sa, dar totusi ... macar " de ochii lumii ", cateva impresii despre meciul de aseara nu ar strica din partea Redactorului-sef. Nici castigarea trofeului european nu se intampla in fiecare zi. Este despre sport, este o stire cat se poate de pozitiva. O reusita. Adica, dl. Redactor-sef si-a gasit timp pentru un al doilea articol pe ziua de azi cand a fost despre recunoasterea muncii sale - merita din plin !!! - dar cand este despre recunoastere muncii unor sportive ...

Alex  •  9 mai 2016, 15:02

* Handbal

Ion ionescu  •  9 mai 2016, 15:04

Poate dnu Basescu nu a primit informari pentru ca nu este cf Constitutiei organ responsabil pe acest domeniu. Sigur ca SRI are o priblema daca presedintele a primit pe alte domenii unde nu avea prerogative.

all  •  9 mai 2016, 15:06

@Pontiac_V Am trecut prin centru vineri seara si habar nu am avut de proteste. Citesc presa zilnic (mai ales online) si un astfel de eveniment a trecut neobservat.

Burebista  •  9 mai 2016, 15:17

Romania nu se mai face bine decat printr-o dictatura sanatoasa

Dan Roua  •  9 mai 2016, 15:19

(fostul) ministru al Sanatatii, Cadariu, a afirmat in conferinta de presa post-demisie" "În această dimineață am avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș. Există diferențe de abordare, motiv pentru care am decis să-mi înaintez demisia. Principala noastră preocupare o reprezintă siguranța pacienților în condițiile repectării legii, De aceea, am ales să facem analizele care puteau fi făcute cel mai rapid” deci nu inteleg: ori in conditiile respectarii legii, ori analizele care puteau fi facute cel mai rapid? :)) ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  9 mai 2016, 15:47

@burebista: cea mai proasta solutie dintre toate e renuntarea la ideea ca exista o solutie. Si imbratisarea utopiilor. Cum ar fi o dictatura.

lara ionescu  •  9 mai 2016, 15:48

Dle Tolontan, cu toata aprecierea pentru munca echipei Dvs, imi permit sa va dau o sugestie. Si reactivii folositi in laboratoare sunt de proasta calitate, la limita de jos a concentratiei, acolo unde se admite un interval. Ba, mai mult, se cumpara reactivi incompatibili cu aparatele de analiza. Pentru siguranta ar trebui sa ne repetam analizele de trei ori, in trei laboratoare diferite ( trei surse).Un furnizor de reactivi de proasta calitate, dar foarte ieftini, este firma care se lauda ca detine/ controleaza 85 la suta din piata laboratoarelor private si un procent incert in spitalele de stat, Diamedix. Inutil sa va spun ca nu i-a controlat nimeni, niciodata.

Stefan  •  9 mai 2016, 16:01

Nu stiu ce sa spun de demisiile astea in lant de la noi. Daca te uiti prin ministere, foarte putine au oameni cu continuitate. Poate ar trebui sa imprumutam cativa nemti vreo 10 ani de zile, si nu sunt deloc ironic. Vine urmatorul ministru. Asa. Are cateva luni. Isi face treaba, avand grija sa nu deranjeze, dar sa fie util, incercand sa se ocupe de ce crede ca poate schimba, fara sa taie in carne vie. Nu calca pe nimeni pe batatura, dar e harnic ( fara ironie ). Apare un scandal. Isi da demisia. Vine urmatorul. La fel. Poate ar trebui raspundere ministeriala. In fata legii. Daca crezi ca esti capabil sa vii acolo, raspunzi cu capul si libertatea daca faci tampenii, unde se incadreaza in complicitate sa inchizi ochii la ce gasesti pe acolo. Am impresia ca raspunderea in institutiile de stat este o chestie optionala. Si din cate stiu eu si ce cunosc prin sistem, ca persoana, e o normalitate sa te fofilezi si sa arunci pisica cat de repede poti in alta directie. Din rusine, ca te stii de mult cu ala, cu aia, nu vrei sa superi sau nu vrei sa ai probleme, etc, lucruri omenesti. Acum vine alt ministru. Care o sa mulga broasca. Justitia o sa continue sa joace ping-pong cu restul ministerelor, cu cetatenii si chiar intre ei, intre institutiile din justitie, samd. Pana nu o sa fie o revolutie totala ( si nu o sa fie ) in mentalitate o sa vina altii crescuti in sistem, unii chiar cu pretentia, uneori reala, de a fi corecti nu o sa se schimbe mare lucru. La fiecare eveniment o sa faca toti pe nestiutorii si socatii. Stim toti ce se intampla in tara asta, cu evidenta care ne loveste in cap, dar de fiecara data institutiile statului sunt socate ca exista asa ceva. Ca ei nici macar nu credeau asa ceva. Si noul ministru, ce o sa faca? O sa invete mersul lucrurilor, si nu o sa supere pe x, nu o sa vrea sa se certe cu y, nu o sa vrea sa aiba probleme el sau familia lui, nu o sa poata sa uite de o favoare facuta candva de cineva, si o luam de la capat. O sa fugim dupa codita, cum fac pisicile, cu ardoare si convingere. Poti sa iesi din linie? Poti. Si te trezesti ca la urmatoarul post superior, responsabilii cu numirile o sa isi plece usor privirea intr-o parte, o sa iti dea cateva asigurari verbale ca tu esti cel mai bun, asta daca nu sunt pe fata si iti spun ca mai trebuie sa te calesti ca sa meriti sa ajungi in postul respectiv, ca nu intrunesti calitatile necesare. Sau te trezesti dupa cativa ani ca esti izolat, si esti privit cu circumspectie. Esti un om rautacios si meschin, care vrei raul celor din jur, si nu vrei sa faci ce face toata lumea. Frustratule. Esti un neinteles care vrea sa "strice" sistemul. La privat, daca vii la serviciu si nu iti faci treaba pentru care esti platit, zbori. Rapid de tot. De multe ori trebuie sa faci mai mult decat pentru ce esti platit. Si pe bani mai putini. Vorbesc de omul de rand, nu de patronii gen Hexi Pharma. Banii aduc in tara asta lipsa responsabilitatilor si datoriilor. La noi averea ofera doar beneficii, nu si responsabilitati. Pentru cei mai putin saraci, in fata legii, in fata colegilor, oamenilor de rand. Cu exceptiile de rigoare, care nu sunt multe dar nici putine. Problema e ca e usor sa fii bun cu cei saraci, ca ai de unde, si totusi sa crezi ca o invarteala, doua invarteli, o combinatie cu un prieten cu relatii prin ministere, sunt ok. Ca doar toata lumea face. Asta e motivatia care o aud la toata lumea care face. Ceilalti trebuie sa fie multumiti ca ei nu isi baga mana pana in cot, doar pana la incheietura. Ca altii daca am stii noi ce fac, am muri si am invia. Samd. Si seful serviciului din nu stiu ce institutie e fiul sefului din alta institutie, dar nu e nepotism. Intamplator la noi e plin de fii, fiice si nepoti, ca dintr-un oarecare motiv ei sunt mai isteti decat cei care nu au familie si prieteni in sistem. Tu, care nu ai acces la felie, esti un invidios si un frustrat. Samd.

artur  •  9 mai 2016, 16:34

Scrieti si de pensiile nesimtite ale celor de la Uniunea Scriitorilor. Iau inca 50 la suta in plus fata de pensia normala pentru care nu au contribuit cu nimic la fondul de pensii. Sunt bani luati pe nedrept, nemeritati. Daca tot va ocupati de extra sport, de ce nu anchetati si acest caz, domnule Tolontan?

Patruzecitreisute  •  9 mai 2016, 17:10

Lara Ionescu, în sectorul de care amintești sunt sume mult mai mari si nu exista licitație netrucata. Este implicata întreaga clasă politică. Vedeti firmele lui Cocos care au prosperat în orice regim. Somn ușor!

Lelea  •  9 mai 2016, 17:18

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Its1134  •  9 mai 2016, 17:20

Băi frate m-ai omorât cu criza ta. Și dacă mă uit sub pat, tot e un mic Tolontan care-mi zice de dezinfectanți. Și pe GSP e plin, cu toate că NU ARE NICIO LEGĂTURĂ CU SPORTUL. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  9 mai 2016, 17:25

Ne suparam ca avem tendinta sa neglijam firmele romanesti in detrimentul celor straine. Ne doare cand cumparam de la straini si nu de la firme romanesti. Hexi Farma, firma cu administrator roman care atatia ani a diluat produsele pentru castig cat mai mare. Nu inteleg cat de lacom sa fii sa faci asa ceva,adica sa diluezi produsele,iar pe alta parte, produsele diluate nu aveau efect asupra bacteriilor,etc. si mureau oameni. *** Sper ca justitia sa-si faca datoria.Felicitari jurnalistilor implicati in dezvaluri.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

elena  •  9 mai 2016, 18:01

Barocamera de la Centrul de Arsi Floreasca functioneaza?!!! Poate ne spune sefa de la Runos Floreasca cat costa un post de asistent.

Razvan  •  9 mai 2016, 18:53

Felicitari si multumiri pentru investigatie.

lara ionescu  •  9 mai 2016, 18:56

@patruzecitreisute - da, e corect ce spui, singura observatie e ca firmele lui Cocos aduceau exclusiv aparatura/ analizoare in spitale, nu si reactivi/ consumabile pentru aceste aparate.

fotbal  •  9 mai 2016, 19:01

Buna treaba, felicitari!

pawn  •  9 mai 2016, 19:07

da, bine, ne-am lamurit. exista politie, procuraturi etc. care vor continua munca voastra, ptr care patria va multumeste. dar acuma...cinstit vorbind, cu cine ai tinut, domnule tolontan, in finala de aseara (cel mai mare succes al sportului romanesc din ultimii 30 de ani)? daca nu e cu suparare intrebare, ca vad ca la gazeta v-a intrat mortu' in casa de ier, de cand le-am batut pe unguroaice la budapesta. nicio opinie, nici un articol, in afar celor generice (ma mir ca ati si scris rezultatul). poate ca ar fi bine sa scoateti si o editie in limba maghiara a gsp. sau numai in limba maghiara.

mi  •  9 mai 2016, 19:08

De abia astept sa citesc ceea ce spune tipul din Franta de la firma Anios. Bravo Catalin Tolontan et bravo à toute ton échipe !

Ayn  •  9 mai 2016, 19:35

Dle Tolontan, sunteti un erou al acestei tari! NU scriu cuvinte mari, ceea ce faceti dvs si echipa este pur si simplu fenomenal! Va rog, continuati cu presiunile pana se sparge puroiul din sistem! Acesta este adevaratul jurnalism de investigatii!

Bb  •  9 mai 2016, 19:53

Parerea mea e ca, ar trebui pusi parintii copiilor de la Colectiv ..ispectori regionali cu drept de cotrol pana in panzile albe....a se imparti tara in 3 ...sigur ei n pot fii corupti.. Respect!!

simplu!  •  9 mai 2016, 19:54

Ce e greu de priceput,trebuie sa fim bolnavi ,sa fim dependenti de medicamente.Un MEDICAMENT ADMINISTRAT,ARE PE PUTIN 4 EFECTE ADVERSE,DECI TREBUIE SA TRATAM SI EFECTELE ADVERSE,SIMPLU,NU EXISTA BOLI SUNT OAMENI BOLNAVI,CINE ARE OCHI SA VADA SA VADA.

Maoru  •  9 mai 2016, 20:05

Mergeti pana la capat domnule Tolontan, *** Personal am cunoscut doua cazuri in care pacientii au murit dupa operatii banale. Sunt mii, zeci de mii de cazuri in tara asta. Vedeti cine a interzis publicarea datelor exacte. Cine sunt *** responsabili pentru acest ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  9 mai 2016, 20:22

@Ayn: nu, nu sintem eroi. Eroi sint militarii care au murit in Afganistan. Plutonierul Iulian Dumitrescu si sergentul Adrian Vizireanu sint eroi. Noi sintem niste jurnalisti intr-o tara democrata. Nu e nici o bravura in ceea ce facem.

rsn  •  9 mai 2016, 20:31

Sa nu ne mai suparam ca nu suntem primiti in Schengen ...

Patruzecitreisute  •  9 mai 2016, 20:44

@lara Ionescu, acest grup lucreaza în felul următor: introduc un cal troian, adică un analizator în comodat, și spitalul vezi Doamne trebuie să cumpere de la ei reactivii. Vinzi reactivii cu adaos de 300-1000% și este suficient sa mulțumești toată gașca. Este simplu, nu? Când au intrat în spitale au reziliat contractele în vigoare și de a doua zi au intrat ei. Este simplu de verificat , o simplă căutare pe google " firmele lui Cocos din spitale". Sunt convins ca organele au informat și de această dată minunații noștri conducători. Aș baga mana in foc ca Basescu știa. Sunt spitale mari: Universitar, Floreasca, Militar, Bagdasar, Elias, are si rude manageri pe acolo, măcar la o bere si tot afla. Somn ușor!

Filbert  •  9 mai 2016, 20:47

Burebisto, o dictatura n-ar rezolva probleme spitalelor ci ar avea grija ca aceste probleme sa nu fie cunoscute de populatie. Pe linga asta, ar aranja ca oamenii din cercul puterii si cei apropiati lor sa fie tratati in siguranta in spitale cu circuit inchis, asa cum era Elias pe vremea lui ceausescu. In democratia romaneasca, cei care au piinea si cutitul se trateaza in strainatate pentru ca situatia din spitale nu mai poate fi ascunsa si nici spitale 'sigure' nu mai exista.

DAN  •  9 mai 2016, 20:48

Dle Tolontan, sunteti un erou al acestei tari! NU scriu cuvinte mari, ceea ce faceti dvs si echipa este pur si simplu fenomenal! Va rog, continuati cu presiunile pana se sparge puroiul din sistem! Acesta este adevaratul jurnalism de investigatii! noi sitem, suntem un popor atit de buni incit politiicieni ne fac sa murim cu zile, eu unu va sustin si nu imi place cum uni jurnalisti va ataca

Marian  •  9 mai 2016, 21:00

http://m.gandul.info/financiar/piata-dezinfectantilor-ce-loc-ocupa-hexi-pharma-si-care-sunt-cifrele-de-afaceri-15297492 Poate va este de folos pentru o imagine mai clara, dacă mai era cazul

vladener  •  9 mai 2016, 21:25

Soția a născut joi după-masa prin cezariană la maternitatea Odobescu din Timișoara. Mâine urmează să i se facă externarea. Din păcate în salonul în care a fost ea repartizată a fost internată și o mămică care a născut fiind infectată cu stafilococ auriu. Acest lucru a fost cunoscut de către medici încă din momentul în care ea a născut (am înțeles că avea puroi în uter) și cu toate astea nu au luat nici o măsură în a o izola!!! Eu personal am aflat sâmbătă seara de la soție la ce pericol este ea și copilul meu supusă! Duminică când am venit la spital și am văzut că această pacientă este într-o stare mult mai rea( febră 38,3 și dureri puternice în gât) am intrat în disperare. Fiindcă pacientele din salon au încercat atât prin doctorul de gardă cât și prin asistenta șefă să ceară ca pacienta cu probleme să fie izolată singurul răspuns pe care l-au primit a fost că nu este periculos, că acest stafilococ este peste tot!!! Extrem de nervos pe drumul spre casă am sunat la Antena 3 unde am explicat cum stă treaba apoi am sunat medicul cu care soția fusese internată căruia i-am spus cum stă treaba precum și faptul că am sunat la antena 3. vreau să vă spun că în maxim o oră soția a fost mutată într-o rezervă. pe de-o parte m-am simțit mai bine pe de altă parte îmi părea rău de cele rămase. astăzi, mai mult ca sigur pe baza amenințărilor cu televiziunea salonul a fost închis pe ușă scrie "formolizat" iar pacientele probabil repartizate ici colo... sper că cea cu probleme separat! am văzut o cu totul altă mobilizare de la spălatul pe jos care până acum s-a făcut o dată pe zi (acum de două ori), până la faptul că e prima dată când s-a dezinfectat cu soluție prin pulverizare. Din păcate Antena 3 nu m-a contactat iar totul va fi mușamalizat cel mai probabil! Întrebarea mea este eu ce mă fac dacă doamne ferește fetița mea sau soția mea se îmbolnăvesc? cine e atunci responsabil? eu pe cine trag la răspundere dacă doamne ferește se întâmplă ceva? De ce mereu trebuie să fie o tragedie (vezi Colectiv, Hexipharm care îl consider cel mai mare criminal al zilelor noastre, Ekeng care a murit cu zile? Mi s-a pus o întrebare în spital... de ce compar mereu situația noastră cu cea din Germania, Italia, Spania etc.? răspunsul meu a fost prompt: de ce mereu trebuie să ne comparăm cu cei slabi? eu mă compar mereu cu cei mai buni nu cu cei mai slabi! dorim o țară corectă! o țară în care copii noștri au șansă la viață. Vă rog faceți public strigătul meu de disperare, vă rog ajutați ca mesajul meu să ajungă acolo unde cineva poate schimba ceva. Vă mulțumesc.

Ayn  •  9 mai 2016, 21:56

Nu, nu, insist, intr-o tara in care poate deveni periculos sa mai fii in viata sau sa mai ramai sanatos dupa asemenea campanii, cine intra in serparie si o deranjeaza, posibil sa o curete, chiar e un erou! Nu am vrut sa scriu din primul comentariu ca ceea ce faceti inseamna pericol, dar o fac acum. E interpretabila situatia soldatilor, pentru ca nu stiu pentru cine lupta ei acolo, dar am toata compasiunea pentru ca niste tineri, niste soti sau tati mor pentru niste bani, in loc sa fie langa familiile lor. E regretabila orice moarte, orice nenorocire, orice dezastru! Poate se readuce in discutie moartea lui Toni Tecuceanu, despre care dl. Cercel spunea ca a murit de gripa, si nu de infectie in spital, asa cum s-a si intamplat. Eu va felicit pe toti cei care scoateti la iveala putreziciunea sistemului si incercati sa faceti lucruri concrete pentru toti romanii! Meritati niste prime, bani multi, paza permanenta, meritati multe! Prin aceste campanii, se vor salva zeci de mii de vieti!!

Un om  •  9 mai 2016, 22:35

Un mesaj pentru cei care se plang de lipsa articolelor despre sport: Baaaa, voi nu pricepeti ca Tolontan lupta si pentru voi? Intr-o zi, copilul vostru sau parintele vostru se va interna intr-un spital. Atunci tot despre Steaua,Dinamo sau CSM o sa vorbiti?

antivirus  •  9 mai 2016, 22:39

Pana la capăt tolo ... nu-i lăsa, rupe-i. Cum ar spune unul din preferații tai: “La vérité est toujours totalitaire dans la mesure où elle affirme que les choses ne relèvent pas de l'opinion.”

stalky  •  9 mai 2016, 23:20

***. Cand ma gandesc *** Condrea asta *** ,doar pentru binele lui,ma cutremur,Cate familii a nenorocit,Cum dracu poate sa doarma asta!?Numai gandul ca au murit si copii din cauza astuia, ma infioara,Cat de ticalosi putem fi noi oamenii?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  10 mai 2016, 1:02

Secretul e simplu. Te gandesti in procente. Pentru el nu exista persoane, exista procente. 10% , 25%, 12%, 10 milioane de euro, 35%, 3%, concediu la Ibiza, 40%. Nu ai timp sa te gandesti la indivizi, esti un om de afaceri ocupat, cu o gramada pe cap. Crezi ca e asa de simplu sa faci milioane? Faci intre timp cateva donatii sanatoase in stanga si in dreapta, si ajungi acasa multumit. Realitatea ta e simpla. Ajuti oameni, si lucrezi cu procente. Mai departe nu vezi, sau nu vrei sa vezi, sau te-ai obisnuit cu gandul. Plus ca oamenii de multe ori se auto conving in timp ca totul e bine, ingroapa raul si isi construiesc un univers paralel. Si ajung sa creada cu ardoare ca au facut alegerea buna. Daca face lucrurile astea de 10 ani, nu stiu perioada, spun ca si exemplu, pentru el nu mai exista de mult vinovatie. Exista nedumerire poate, cand vede reactiile celor din jur. Pentru ca daca ar exista vina in fiecare zi, in 10 ani ai fi mancat, terminat. Foarte posibil ca ea sa nu fii existat niciodata. Desi daca se ajunge in fata instantei, dintr-o data isi descopera toti latura sentimentala. Si sufera. Doar ca sufera pentru ca se simt umiliti, pentru ca ei au totul de pierdut, nu din vina, nu de alta, dar vina asta nu apare dupa 10 ani intr-o dimineata intr-o vizita surpriza, cu gandul de a-si face flotant in mintea ta.

Stefan  •  10 mai 2016, 1:04

Paranteza patrata. De cand am descoperit tolo.ro si blogsport, am devenit un erudit cu raspunsuri la toate. Mai lipseste putin si inventez roata.

Stefan  •  10 mai 2016, 1:18

Si in loc de noapte buna. Oare de ce nu exista nici un grup de politicieni care sa ia atitudine public si sa foloseasca parghiile pentru a afla unde au ajuns notificarile SRI, de ce nu s-au luat masuri, ce dovezi au fost ignorate si ascunse? Fara discursuri plate si generalitati banale goale de continut ( i-am dat sa sune ), ci prin fapte. Ca din gura sunt toti profesori, inclusiv presedintele, pe care l-am votat intamplator. Sanatatea are nevoie de solutii pe termen lung, de rezultate, este o situatie grava! Hai nu zau?!! O supriza incredibila! Mai lipseste sa auzim ca avem o parte din angajatii institutiilor de stat corupti, si de existenta plicului la doctor, sau de existenta licitatiilor trucate. Samd

Alex  •  10 mai 2016, 1:24

Tolontan, te rog, nu mai pomeni nume de militari romani, mai ales din FOS, ca nu esti demn, esti doar veninos. Iti cunosc istoria foarte bine, mi-a povestit-o Berza, intr-un bar din Praga. Si histrionii au o limita. Mai uita-te in oglinda din cand in cand.

Anton  •  10 mai 2016, 4:58

Multi spun ca ii sperie ce vad in Romania si ca vor sa plece. Eu spun ca, vazand oameni ca dl. Tolontan, dna. Kovesi si din pacate putini altii, ar trebui sa ne faca sa realizam ca, prin munca si onestitate se poate, ca sunt si oameni care cauta schimbarea sistemului asta nenorocit, si ca tot ceea ce trebuie sa ne unim fortele si sa luptam...cum? Prin munca noastra de zi cu zi facuta fara niciun compromis si prin semnalarea oricarei nelegiuri...

dana  •  10 mai 2016, 14:30

@Stefan, solutia cu adusul nemtilor n-o sa ti se mai para asa o solutie daca i-ai cunoaste pe nemtii de la PROTV... Si aia nu s-au romanizat la noi, nu i-am invatat noi sa fure, asa au venit! E vorba de natura umana, mai lasati-o-ncolo de legenda cu nemtii...

Stefan  •  10 mai 2016, 14:42

@Dana - Era o propunere trasa de par, ar fi oarecum hilar sa ajungem sa aducem oameni din alte tari sa ne conduca. Oricum nu ma pot pronunta individual, ca nu ii cunosc pe cei de la Pro TV. Stiu doar de exemplu ca Germania a fost rasa in ultimul razboi mondial, Anglia la fel, Franta a avut orase intregi curatate, altii au cutremure si uragane care niveleaza tot si isi revin "miraculos", daca e sa ne raportam la evolutia noastra, samd. Am impresia ca problema e inclusiv in traditiile noastre ( nu ma refer la traditiile folclorice ), pe langa educatie, mostenire, etc, etc.

ion ionescu  •  11 mai 2016, 1:46

E ca un film sau roman politist! Trist ca e adevarat...

dana  •  26 mai 2016, 10:38

Bună ziua, link-ul cu articolul respectiv, din ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, se poate? Am încerc să-l găsesc, pur și simplu nu reușesc. Cu mulțumiri, dana

Comentează