SRI a știut de loturile Hexi cu probleme și de licitațiile trucate în favoarea liderului mondial Anios. SRI: „Am informat decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților!”

Toți ultimii 6 miniștri plini ai Sănătății au avut pe masă informări de la SRI despre dezinfectanți și infecțiile nosocomiale, susțin sursele ziarului. Dar, tot în ultimii 5 ani, Spitalul SRI a făcut 63 de achiziții directe, fără licitație, de la Hexi Pharma!

luni, 9 mai 2016, 7:01

UPDATE: GB Indco, importatorul Anios în România, reacționează la documentul primit de SRI. Prin semnătura lui Alexandru Vîrgolici, GB Indco face o pledoarie tehnică, insinuînd că afirmațiile epidemiologului către SRI sînt neserioase. Poziția integrală a GB Indco la finalul articolului.

UPDATE: News.ro informează că ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu, a demisionat.

UPDATE: Alex Căutiş, jurnalist la Kamikaze, a postat pe facebook o investigaţie din 2010 în care arăta că acelaşi spital SRI care a cumpărat prin achiziţie directă produse Hexi Pharma achiziţiona şi alte produse medicale, deşi Comisia de soluţionare a contestaţiilor demonstra nevalabilitatea procedurilor.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Vreme de 8 ani, le-am dat mii de acte celor de la SRI. Mi-au spus, la un moment dat, în glumă, că vor veni cu propriul top de hârtie”, zâmbește omul.

Vocea medicului se aude pe fundalul unui dangăt de urbe transilvană. Femei și bărbați, însoțiți de copii, se duc la slujbă.

Zâmbetul doctorului epidemiolog e călâu.

„Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”.

Clopotele s-au oprit.

Ne arată hârtiile.

Ce a trimis sursa către SRI în octombrie 2014

Unul dintre documente are 20 de pagini și a fost trimis către Serviciul Român de Informații pe 27 octombrie 2014.

În el este detaliat felul în care un distribuitor al firmei franțuzești Anios urma să câștige o licitație la Spitalul Județean din localitate.

Anios este cel mai mare producător de dezinfectanți din lume. Firmă cu 115 ani vechime, Anios tocmai a cumpărat o fabrică gigantică în Turcia, a intrat în forță pe piața din Brazilia și negociază cu guvernul Chinei.

Serviciul Român de Informații: „Prețuim oamenii”

SRI este standardul în materie de gândire contradictorie a societății noastre. Îl bănuim de toate relele și îl invocăm pentru a ne oferi toate providențele.

Cât știe Serviciul, de fapt?

Și ce face cu ce știe?

El a promis: „Apărăm comunitatea în care trăim, preţuim oamenii, acţionăm pentru a le proteja tradiţia şi a le asigura viitorul”. A prețuit viața oamenilor în cazul dezinfectanților diluați și stricați și mistificați?!

Tot SRI a jurat ”să protejeze siguranța cetățenilor”. Și să culeagă și să verifice informații despre ”corupția care produce disfuncționalități majore în domenii precum sănătatea”.

Oriunde întorci privirea în lege sau în ce spune SRI despre el însuși, oriunde citești, greu găsești o frază care să nu se potrivească situației din sănătate. Sănătatea ar putea fi  celălalt nume al SRI.

Ca să se afle

Epidemiologul e una dintre sursele SRI. „Vorbesc cu voi pentru că am vorbit cu ei aproape ani de zile și nu s-a întâmplat nimic!”, spune medicul.

„Dacă se vor supăra, asta e! Nu vreau să mă considere duplicitar sau trădător, dar e timpul ca oamenii să știe ce se întâmplă”, spune medicul.

Are o singură condiție. Fără nume și orașul din care provine.

Este unul dintre marile municipii ale României.

grafic_sticle

„Comisia de Biocide dă avize la produse care pică standardele”

– Ați fost plătit de SRI?
– Nu. Însă de 8 ani mă văd foarte des cu ei.  Mă caută o dată pe lună sau, cel mult, o dată la două luni.

– Și în ce consta colaborarea?
– I-am întrebat dacă îi interesează cu adevărat sănătatea publică. Mi-au spus că da. Și am început să le explic, pe îndelete, cum se câștigă licitațiile pe dezinfectanți nu doar aici, la noi, ci în toată țara.

– Erați practic o sursă a lor.
– Da. Am început prin 2008. Le furnizam documente. Și multe explicații. Foarte multe. Am vrut să-i fac să înțeleagă ce nenorocire se petrece. Nu știam despre diluare, asta am citit-o la voi. Dar diluarea este doar cea mai vizibilă dintre probleme, acum.

– Celelalte care sunt?
– Sunt foarte multe. Să dăm oamenilor un exemplu. În sălile de ATI nu ai voie, conform legii, să folosești dezinfectanți medii, ci doar de înaltă dezinfectare. Dar, prin măsluirea avizelor, Comisia Națională Pentru Biocide dă avize pe standarde pe care dezinfectanții nu le trec în realitate! Și așa ajungem să spălăm instrumentarul de operație sau saloanele de ATI cu substanțe care nu sunt conforme. Și care nu-și fac, normal, efectul.

2024 este anul pînă în care Comisia Națională de Biocide a prelungit de curînd avizul pentru acești dezinfectanți, deși mulți erau neconformi!

„Medicii știu că în saloanele ATI sunt cele mai multe infecții nosocomiale. Una dintre explicații este faptul că se folosesc dezinfectanți inferiori, care, în România, sunt clasificați drept superiori” Medic epidemiolog, sursă a SRI

Mărturie de la „Sf. Pantelimon”: 40% decese în weekend!

Discutăm în paralel cu un medic de ATI de la Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon” din București.

E unul dintre cei 25 de medici care a semnat o hârtie pentru înlocuirea conducerii.

Una dintre cauzele apelului lor disperat este  subraportarea infecțiilor nosocomiale și creșterea deceselor, mai ales în ultimele trei luni.

„Dacă veți face statistica pe zilele de sâmbătă și duminică vă veți îngrozi! A ajuns și la 40%”, spune doctorul cu experiență de câteva decenii în ATI.

O asemenea cifră, 40% mortalitate în week-end, nu e întîmplătoare. Sau singulară. Sau tranzitorie. E ceea ce numește Stelian Tănase ”groapa de gunoi a sistemului”.

cercbun


„Dezinfectanții neconformi produc bacterii rezistente”

– Care-i efectul folosirii unui antiseptic diluat sau necorespunzător?
– Dacă substanța e prea slabă, nu doar că nu mor microorganismele cele mai puternice. Dar apare încă un efect în lanț! Bacteria care supraviețuiește capătă imunitate și transmite imunitatea crescută generației  viitoare de bacterii, care nu va mai răspunde nici la substanțele de concentrație și de caracteristici normale.

– Ca și cum e mai rău decât înainte de a dezinfecta instrumentarul?
– Da. Și nu vorbim doar despre podele, așa cum încearcă unii să mute discuția. Ci și despre aparatură, instrumentar, tot ce intră în contact cu sângele pacientului. Dezinfectanții contrafăcuți  funcționează ca un vaccin pentru bacterii. Diferența e că imunitatea dobândită a bacteriilor se transmite genetic. A oamenilor, nu!

– Care este rata reală de infecții nosocomiale la „Sf. Pantelimon”?
– Eu o estimez la 20%. Iar oamenii care scapă din spitale duc acasă germenii mutanți. E doar o chestiune de timp să avem de tratat infecții imposibil de vindecat cu mijloacele pe care le avem și le cunoaștem.

Într-un alt spital din București, la „Marie Curie”, lucrurile stau exact invers.

”N-am nimic de ascuns” a spus șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți, Cătălin Cîrstoveanu. Și lipit pur și simplu pe perete un afiș cu cifrele fundamentale. Operații, infecții și mortalitatea. În 2015, infecțiile nosocomiale au fost de 12%, iar mortalitatea este de 9%.

tabel

Epidemiologi trimiși în SUA pe pila firmelor

Înapoi în Ardeal la discuția cu sursa SRI.

– Ce licitații trucate le-ați reclamat?
De la noi din județ, cele din 2008, 2010 și 2014. Și au câștigat exact cine le-am indicat, distribuitorii lui Anios, pe fiecare categorie de antiseptice. Discutam foarte des. Încercam să le explic standardele pe dezinfectanți ca să înțeleagă dezastrul.

– Când v-au căutat cei de la SRI ultima oară înainte de a deveni publică criza?
– În aprilie 2016.

– Și le-ați explicat aceste lucruri în detaliu? Le-ați spus care e efectul?
(Medicul simte că suntem circumspecți) Da. Și-mi spuneau mereu că ei fac rapoarte către șefi, apoi informări către ministere și Guvern și nu se întâmplă nimic.

– Dar nu ați primit niciun semnal că ceva se mișcă?
– La un moment dat, una dintre licitațiile de la Spitalul Județean a părut că reintră pe o linie corectă. Dar cred că a intervenit cineva politic și s-a revenit la „normal”.

– Atât?
– A mai fost ceva. A existat o listă de epidemiologi trimiși în SUA la specializare de către Ministerul Sănătății. Eu deja nu mai eram în sistem, lucram în zona privată, dar am aflat și le-am zis: vedeți că a intervenit cineva care distribuie Anios și a pus medici pe listă ca un cadou din partea firmei.

– Putea să facă o firmă privată un favor către epidemiologi pe banii ministerului?
– Da, putea. Au legături în minister. Și cei din SRI au verificat, că au și ei oameni în Ministerul Sănătății. S-au întors și mi-au spus: „Așa e, ai dreptate. Firma a intervenit la minister și și-a pus medicii pe listă!”.

„Apropo de ce declară acum premierul Cioloș că e mirat că nu există un laborator acreditat pentru eficacitatea biocizilor, le-am spus cu ani în urmă celor de la SRI că nu avem laborator. Și că ungurii au mai multe, tocmai pentru că, de regulă, în analizele pharma serviciile și poliția caută urme de droguri și alte substanțe” Medic epidemiolog, sursă a SRI

100.000 de euro/lună este necesarul de dezinfectanți la un spital județean (cifră medie)

20.000 de euro/lună
primește un spital județean pentru dezinfectanți (cifră medie)



„Am făcut analize pe Thor și am găsit mari probleme”

– Despre Hexi Pharma ați informat?
– Da, sigur. De multe ori, firmele sunt mână în mână la licitații. Unele dintre ele. Perechile se cam știu. Aflasem de la un laborator din Germania, nemții sunt probabil campionii controlului pe dezinfectați, că Thor nu a trecut testele acolo, deși în România a avut rezultate bune declarate. Și, prin cineva, am făcut o analiză în Ungaria pe Thor ca să înțelegem ce se întâmplă.

– „Să facem” înseamnă SRI?
– Nu, nu. Eu și niște prieteni din privat. Unii erau chiar competitori ai Hexi Pharma.

– Când ați vorbit cu SRI despre asta?
– Anul trecut, în 2015.

– Ce ați găsit?
– Mari neconformități. Le-am spus celor de la SRI, care au zis că dacă laboratorul nu e acreditat n-au ce să facă.

Al doilea medic confirmă discuțiile cu SRI

”Ideea agenților era că dacă nu se face flagrant la mită e tare greu să se închidă cercul. Și le-am spus că mor oameni în cercul lor neînchis” Medic epidemiolog, sursă a SRI

Îl rugăm să ne dea un nume de alt medic care poate confirma că SRI a discutat și cu el. Ca să verificăm că SRI lucrează, într-adevăr, cu medici epidemiologi.

Ne oferă numele unui reputat doctor, între timp pensionat.

„Da, am discutat despre infecțiile nosocomiale și despre ceea ce se întâmplă în spitale cu SRI cu multă vreme în urmă. Să fie 10 ani. Dar îmi amintesc vag conținutul discuțiilor”, confirmă profesorul doctor.

„Le-am spus că va fi un dezastru și că mor oameni”

Continuăm discuția cu epidemiologul.

– Ce v-a mânat să spuneți toate aceste lucruri ofițerilor SRI?
Licitațiile trucate duc la achiziția de dezinfectanți produși în Germania, Marea Britanie, Franța și România fără a respecta niște standarde europene minime. Mulți dintre productori ajung să mintă la performanțe, ca să coboare prețul. Plus că banii spitalelor sînt puțini față de nevoia de dezinfectanți. Toate acestea provoacă un dezastru continuu la noi în spitale, suferință, morți, cheltuieli imense cu antibioticele.

– Exemple?
– Uitați, de pildă Steranios de la Anios și Cidex și Cidex OPA de la Johnson & Johnson, au fost folosiți cândva ca dezinfectanți, dar acum nu ar putea pentru că nu au standarde minime pentru un dezinfectant de instrumentar, dar sunt folosiţi în 80% din spitale ca sterilizanți! De pildă, ei nu pot fi folosiți pentru bronhoscopii și endoscopii, dar sunt!

– Și cine a abandonat pe lanțul autorităților statului?
– Toți.  De la Comisia de Biocide, Ministerul Sănătății, DSP-uri și spitale.

– Alt exemplu, vă rugăm?
– Comisia de Biocide a acceptat teste EN 1040 și 1276 pe bacterii și EN 1275 și 1650 pe fungi pentru Hexi Thor făcute la „Cantacuzino” și „Nasta”, care nu aveau acreditare pe aceste teste. Uitați, vă dau acest document.

Îl întinde din nou.

Cum arată o informare către SRI

Sursa SRI începe așa:
„De ce prezenta achiziție publică de dezinfectanți este nelegală și aranjată în marea majoritate pentru produsele ANIOS, neconforme unei unități sanitare din România, oricare ar fi distribuitorul acestor produse”.

Pasajele curg unul după celălalt. „Pentru un dezinfectant detergent de instrumentar nu se poate accepta drept câștigător un produs cu un spectru parțial bactericid și fungicid, iar virucid limitat!!”.

Și tot așa, 20 de pagini.

„Pentru că produsul desemnat dinainte câștigător Anios Oxy Floor prin oxidare celulară nu este testat și nu îndeplinește în condiții obligatorii standard de testare standardele SR EN 14561, 14562, 14563, 14347”.

„Sunt două produse care nu au spectrul minim solicitat de către Comisia de Biocide pentru avizare. Un produs care nu are acest spectru minim, un biocid care are doar efect asupra bacteriilor și a fungilor nu ar trebui avizat pentru utilizarea în domeniul medical. SR EN 14348 și SR EN 14476 sunt standardele minime obligatorii pentru avizarea unui produs”.

sri_sesizare
Aşa arată o pagină din cele 19 ale informării către SRI privind probleme cu dezinfectanţii

„Hai la SRI că oricum o să nege!”

Mergem la Serviciul Român de Informații.

Pentru marea surpriză, neanticipată. Ne așteptam ca SRI să nege că a știut ceva despre măsluirea în masă a dezinfectanților vreme de un deceniu.

Întâlnirea e stabilită din timp, le comunicăm tema, le lăsăm timp să verifice.

Ovidiu Marincea este purtătorul de cuvânt al Serviciului. Îi decupăm câteva fraze din ceea ce le-a trimis sursa lor pe 27 octombrie 2010: „Știm că ați primit aceste date”.

Se uită, ni le dă înapoi, cutuma SRI e să nu discute pe documente și cazuri concrete.

OK, trecem la întrebările oficiale. În scris, ca să înțelegeți limbajul.

3

– Din informațiile ziarului, SRI a știut despre problemele de calitate ale dezinfectanților din spitalele românești. Confirmați acest lucru?
– SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate.  În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară.

–  În mod specific, puteți confirma că mai mulți miniștri ai Sănătății au fost informați despre neconformitatea dezinfectanților produși de mai multe firme?
– Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuțiilor lui, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești.

2
– Conform legii, SRI este obligat să se prezinte în fața Comisiei Parlamentare de control în cazul în care va fi convocat. Dar legea nu interzice Serviciului să aibă el însuși inițiativa audierii. Își dorește SRI să vină în fața Comisiei Parlamentare și să prezinte probele că a tratat problema ca pe una de sănătate publică?
– Serviciul Român de Informații se supune controlului Parlamentar, în speță Comisiei de control asupra activității SRI. Punem la dispoziția Parlamentului României rapoartele noastre anuale de activitate, răspundem în fața președintelui CSAT, venim cu lămuriri la Comisia de control, ori de câte ori ni se solicită. Dacă există anumite aspecte de clarificat în ceea ce privește activitatea pe care o desfășurăm, sigur că ne prezentăm pentru a le clarifica. Răspundem și în fața cetățenilor în serviciul cărora suntem. De aceea, răspundem și la aceste întrebări puse de jurnaliști, în limita competențelor noastre legale.

100 de informări „inclusiv despre infecțiile nosocomiale” declară SRI că a trimis în ultimii 5 ani

– Misiunea Serviciului constă și în „Prevenirea și combaterea criminalității organizate transfrontaliere care, prin natură și amploare, afectează siguranța națională”. Iar valorile SRI sunt conchise astfel:  „Apărăm comunitatea în care trăim, preţuim oamenii, acţionăm pentru a le proteja tradiţia şi a le asigura viitorul”. Crede SRI că, în cazul dezinfectanților din spitale, și-a îndeplinit misiunea și și-a respectat valorile?
– SRI are ca misiune nu doar prevenirea și combaterea criminalității organizate transfrontaliere. Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, alături de celelalte instituții partenere din Sistemul Național de Apărare, Securitate și Ordine Publică, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI își îndeplinește rolul și misiunile, utilizând exclusiv resursele legale pe care le are la dispoziție.

1

– A avut SRI informații despre politizarea numirii directorilor de spital, a șefilor DSP și a vicierii achizițiilor publice din spitale prin influențe politice?
– Am răspuns la această întrebare mai sus. SRI a valorificat și transmis informări, potrivit legii, despre vulnerabilitățile și disfuncționalitățile sistemului public de sănătate.

– Spitalul SRI are contract cu HEXI PHARMA?
– Spitalul SRI nu are un contract cu Hexi Pharma. Însă,  în conformitate cu legislația în vigoare privind achizițiile, la începutul acestui an, au fost achiziționate două produse de la firma menționată de dumneavoastră: săpun dezinfectant și antiseptic pentru mâini. Spitalul SRI nu s-a confruntat cu infecții nosocomiale.

63 de cumpărări directe a făcut Spitalul SRI în ultimii 5 ani de la Hexi Pharma

Ce va face Parlamentul?

Active Watch a cerut acum câteva zile Comisiei Parlamentare să audieze Serviciul în problema crizei dezinfectanților ca să aflăm ce a știut și ce a făcut.

La întrebările Gazetei, SRI confirmă că a știut și că a trimis informări.

„În fața Comisiei, Serviciul e obligat să arate informările pe care le-a făcut către beneficiari”, explică Mircea Toma.

Ce înseamnă beneficiari ai informărilor pe sănătate? Ministrul Sănătății, în primul rând. Primul ministru. Președintele. Și șefii Consiliilor Județene.

O sursă  susține că „toți miniștrii Sănătății, începând cel puțin din 2009, de la Cseke Ottila, au avut informări SRI legate de infecțiile nosocomiale și, concret, despre dezinfectanți”.

scan2
Vulnerabilităţile din sectorul sănătăţii, prezentate în raportul SRI din 2013 vorbesc despre ”fraudă și corupție” și despre ”precaritatea serviciilor medicale”

„Este puțin probabil ca DNA și DIICOT să nu fi primit și ele informări de la SRI pe această temă, după ce Serviciul a sesizat că Ministerul Sănătății nu face nimic”, spune o altă sursă, judiciară.

17%
este scăderea numărului reacţiilor beneficiarilor la informările SRI în 2014 faţă de 2013

5.373 de informări
a transmis SRI beneficiarilor legali din plan central în 2014, conform raportului Serviciului

4

„Cu ochii mei am văzut o informare dată de SRI mai departe în care apărea numele lui Hexi Pharma și erau semnalate probleme la un lot întreg de dezinfectanți!”Sursă a Gazetei

Celor 6 miniştri ai sănătăţii din 2010 încoace ziarul le adresat ieri următoarea întrebare: „În perioada petrecută ca ministru al sănătăţii, aţi primit informări de la SRI legate de calitatea dezinfectanţilor, loturi cu probleme sau licitaţii trucate în privinţa acestor produse? Dacă da, a fost menţionat vreun producător anume?”

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii între 23 decembrie 2009 – 4 august 2011
„Din păcate, nu există posibilitatea legală și administrativă de a vă răspunde la această întrebare. Vă mulțumesc”.

Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii între 17 august 2011 – 27 aprilie 2012
„Nu, nu, nu mi-aduc aminte de astfel de informaţii la nivelul Ministerului Sănătăţii. Eu am afinitate pentru astfel de informaţii, dar nu au fost. De fapt am stat destul de puţin acolo”.

Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii între 7 mai 2012 – 1 octombrie 2012
Nu a putut răspunde, aflându-se la înmormântarea tatălui său.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii între 21 decembrie 2012 – 25 februarie 2014
„Din păcate, nu. Nu am primit nicio informare care să presupună să începi să acţionezi în acest sens. Dar poate verificați de ce Comisia de Biocide a prelungit avizele pînă în 2024”.

•  Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii între 26 februarie – 2014 – 16 noiembrie 2015
„Cât am fost ministru am primit foarte multe informări, dar nu-mi amintesc de ceva special”.

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii din 17 noiembrie 2015
Ministrul actual a cerut întrebarea prin biroul de presă. Am trimis-o. Așteptăm răspunsul.

Prima reacție a importatorului Anios

Discuție cu Alexandru Vârgolici, patronul GB Indco, unicul importator al francezilor de la Anios.
Ați avut vreodată probleme cu dezinfectanții aduși din Franța? „Nu”.

Niciodată? „Niciodată”.

Omul are însă multe lucruri interesante de spus.

Pe mâine!

imgonline-com-ua-twotone-oxnKeAwSN4eh

 

Celelalte 10 părți ale investigației:

Comentarii (82)Adaugă comentariu

nefertem  •  9 mai 2016, 11:37

Normal ca se stia toata povestea, ce d-zeu, traim de 2 saptamani in tara asta? Cati ajung in pozitii de frunte in sistemul "de stat" pe baza performantelor? Asa e "sistemul" la noi, ca sa "ajungi undeva" tre' sa fii dispus sa inchizi ochii si sa devii o unealta pentru lucruri de genul asta.

benaflek  •  9 mai 2016, 11:57

hai ca ne au facut cobaii lor.bine acum vedem asta ca s a ridicat putin ceata

Niculae Moromete  •  9 mai 2016, 12:25

Fostul director SRI (George Maior), cu ocazia lansarii monografiei SRI, declara ca (1) ” prima conditie ” a serviciilor secrete este „de a proteja statul” si abia „dupa aceea putem vorbi de prosperitate, de dezvoltare economica „si de toate celelalte. Adauga dumnealui:(2) daca se intampla o catastrofa in domeniul sigurantei nationale, toate celelate nu mai au valoare. (3) SRI nu este o institutie de forta a statului asa cum este politia sau parchetul sau alta institutie executiva a statului, ci mai degraba un „creier al statului”

Venom  •  9 mai 2016, 12:25

Decesele provocate de biocidele ineficiente ar trebui anchetate penal ca ucideri din culpă***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  9 mai 2016, 12:38

"Spitalul SRI nu s-a confruntat cu infecții nosocomiale" Hahahahahahahahaha nu mai pot de ras, SRi e ciac noris-ul nostru Gura pacatosului adevar graieste. Asa este, spitalul SRI nu s-a confruntat cu infectiile, folosind tot apa de ploaie, deci nu a luptat cu infectiile :) Poate s-au confruntat totusi ele cu spitalul ,nu?

medic  •  9 mai 2016, 12:48

felicitari! usor usor poate reusim sa schimbam cate ceva, chiar si cu pasi mici (demisia ms.)... continuati! noi va sustinem!

Dumitrache Vlad  •  9 mai 2016, 13:14

Domnule Tolontan ziarul dumnevoastra sarbatoreste acum intr-o ipocrizie maxima castigarea Champions League de catre CSM Bucuresti. Ipocrizie pt ca dvs, doamna Andries si restul colegilor l-ati atacat non-stop pe Oprescu pt finantarea acestui club din banul bucurestinilor. Desi handbalul maghiar si poloul maghiar sunt finantate tot cu ajutorul statului. Ba i-ati luat interview lui Nicusor Dan in gsp, care a spus ca el va taia finantarea acestui club. Si acum va bucurati? Cum ati omorat gimnastica, dupa ani de atacuri la rand asupra antrenorilor Belu si Bitang, ma astept sa continuati atacurile si la CSM. Asa ca nu inteleg de unde bucuria asta ipocrita in gazeta dvs...

Stefan  •  9 mai 2016, 13:15

Tara lui Papura Voda. Avem nevoie de cateva scurgeri de informatii ca si cele din Panama, si poate in fata evidentei o sa inceapa organele sa ia in colimator si sistemul, nu doar individualistii de pe langa sistem. Daca stam bine sa ne gandim, SRI se spala pe maini cel mai usor. Ei sunt doar serviciu de informare, si pot pasa pisica usor in curtea altora. De fapt toti se spala pe maini rapid, aruncand pisica la ceilalti. Ca sa exemplificam, din istoria recenta, DNA spune ca SIE nu le trimite informari din externe, SIE are neobrazarea sa spuna ca nu e treaba lor, ca doar e o chestie comunista sa vezi ce proprietati are romanul, chiar daca respectivul e suspect in diverse dosare penale, SRI spune ca ei au trimis notificari, procurorii nu au dovezi, deci ei sunt nevinovati, politistii sunt doar niste bieti agenti constatatori, politicienii nu tin minte sa fii primit notificari, si uite cum nimeni nu are nici o vina, si pe cand unii se ingrasa din pix, oamenii care au firme dar nu au relatii bat pasul pe loc sau inchid sandramaua, angajatii lor se descurca cum pot, si omul de rand inghite an dupa an tot felul ce chiftele propagandistice din partea institutiilor statului si a reprezentantilor lor. Am o curiozitate. Nu prea am auzit/vazut sa fii fost prea multi angajati SRI judecati pentru abuz in serviciu sau incalcarea legii. Oare SRI-ul sa fie o institutie divina unde toti angajatii sunt niste sfinti in viata? Sau e o fratie de haiduci cu regulile si legile lor peste legile statului. Sau musamalizam tot, sa nu stie cetateanul ce fac ei, ca nu e treaba noastra. Domnule Tolontan raman la sugestia sa creati o campanie de incurajare pentru cei care au informatii despre coruptia sistemului si vor si pot sa vi le puna la dispozitie, si poate, un poate mare de tot, justitia o sa isi faca treaba, cel putin partial, cand o sa fie totul pus pe masa.

pacient  •  9 mai 2016, 13:21

Acum 2 ani socrul meu a fost internat la spitalul de boli infectioase din Craiova (nr.3) cu pneumonie, si a contactat stafilococ auriu si clebsiella. D-na dr.care il trata ne-a spus ca nu poate raporta asa ceva pt.ca i-ar inchide spitalul sanepidul. I-a dat un tratament pt 5 zile si ne-a sfatuit sa-i mai cumparam pt 2 zile ca sa fie tratamentul complet. Am cumparat 2 perfuzii pt 2 zile cu 700 de lei. Ma intreb ce facea cineva care nu avea relatii in spital sau nu avea bani sa cumpere tratamentul complet? Si inca un caz: sotul unei colege de serviciu s-a operat de hernie de disc acum 2 ani la spitalul Bagdasar si a venit acasa cu clostridium. Ca sa nu mai spun ca sotia unui prieten ,de 35 de ani, a murit dupa o operatie banala de apendicita, infectata cu clostridium...

Dorina  •  9 mai 2016, 13:22

Normal ca se stia. Asta a fost una din cauzele pentru care Basescu s-a operat in Austria iar Ponta s-a operat in Turcia. Oameni informati!

dudu  •  9 mai 2016, 13:23

Cazul asta ar trebui sa le fie invatare de minte tuturor celor care si-au pierdut increderea in presa si prefera sa toarne la Servicii, ca pe vremea lui Nea Nicu. Toti insii astia turnau cu spor la SRI, SRI nu misca un deget, iar intre timp oamenii mureau pe banda rulanta. Daca medicilor respectivi li se rupea macar in tur de oamenii care mureau prin spitale, ieseau cu hartiile in presa, din secunda 1. Dar ei, probabil manati din urma de interesele firmelor care pierdeau acele licitatii trucate, faceau informari la SRI, la DIICOT si la DNA. In ultimii 5 ani, sunt sute de oameni politici care au fost scosi din joc de DNA, "cu sprijinul tehnic al SRI". Sute de parlamentari, primari, ministri, presedinti de consilii judetene au fost scosi din joc. Putini - cateva zeci - au fost si condamnati. In paralel, in spitale au murit zeci de mii de oameni din cauza acestor infectii, fara ca SRI si DNA sa ridice un deget. Morala acestei povesti e simpla - daca vreti sa vedeti ceva schimbat, mergeti la presa, pentru SRI, DNA si alte mandre istitutii care lupta cu Babalau nu vor misca un deget, decat daca au interes sa ii scoata din joc pe cei implicati in dosare. Daca nu au, zac informarile si dosarele prin sertare de fac mucegai si le mananca moliile...

cruela de vila  •  9 mai 2016, 13:32

pai daca e asa o problema de securitate nationala, n-ar trebui sa stie cate ceva sau sa faca cate ceva si academia aia celebra a lui Oprea?

Calin  •  9 mai 2016, 13:41

Domnul Catalin, dar chiar 20% rata moralitatii in timpul saptamanii si 40% in weekend? La un spital care externeaza anual 30.000 pacienti asta inseamna cam 20 morti / zi. Ar fi coada de dricuri la poarta spitalului. Eu zic sa mai verificati o data... :)

cruela de vila  •  9 mai 2016, 13:47

am vazut intr-un comentariu pe contul de fb al Asociatiei Medicilor, ca spitalele sunt acreditate de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate. pe site-ul lor, conas.ro ultimul e mesaj public e din 29 aprilie, cand ne ureaza Paste fericit!Nimic despre dexzinfectanti! Nimic despre criza bebelusilor! nimic despre Colectiv! Oare cum fac ei acreditarile spitalelor? Cantacuzino, de exemplu e acreditat. si iata si standardele lor de acreditare http://anmcs.gov.ro/web/standarde-de-acreditare/

Calin  •  9 mai 2016, 14:19

Domnul Catalin, uite o sursa de informatii comparative. 4% dintre americanii internati mor din cauza infectiei. Rata mortalitatii e de peste 10%. Ah, noi nu suntem SUA? Mda, nu suntem SUA. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/04/09/hospital-acquired-infections.aspx#

ass  •  9 mai 2016, 14:23

Interesant, si asta este doar o mica parte din tristul adevar. Aceasta poveste seamana izbitor cu cu ceea ce se intampla cu fondurile europene=(vaca de muls a ultimilor 10 ani), si ma refer in special la cele pe agricultura (aici le cunosc destul de bine), unde coruptia si hotia si mai ales nepasarea, au inflorit cel mai bine si frumos in ultimi 10 ani. In nici un alt domeniu, nu sa dezvolta coruptia si hotia mai tare ca si in adminstrarea fondurilor europene. Toata lumea (SRI/DNA/DIICOT) stie ce se intampla, dar nimeni nu face nimic, sau mai nimic. Poate peste o luna, un an sau doi, o sa ajung si eu in privat si atunci o sa pot povesti tot ce stiu despre ce se intampla si in agentiile care "administreaza" fondurile europene. Incepand de la marile "tepe", pana la cele marunte, cele foarte multe, "tepe" care au schimbat total destinatia/tinta fondurilor europene. Poate ca in viitorul apropiat o sa vedem o "serie" si despre cum au fost "furate" fondurile europene si cum institutiile care trebuiau sa le administreze, au musmalizat totul si nu de putine ori chiar ele au ajutat la fraudarea acestor fonduri europene.

11  •  9 mai 2016, 14:54

Venom • ce ucidere din culpa? *** Astfel de oameni trebuie arestati de urgenta, condamnati pe 10 vieti iar toti pacientii de prin spitalele romanesti trebuie sa primeasca despagubiri de la aceasta firma!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex2  •  9 mai 2016, 15:17

Daca se dovedeste ca exista oameni care au fost informati ca mii de oameni mor cu zile prin spitale din cauza dezinfectantilor, toti acestia trebuie sa dea socoteala pentru modul in care au actionat fata de obligatiile functiei lor - de la presedinte in jos. Vorbim posibil de omor din culpa cu mii sau poate zeci de mii de morti. Sper ca toate familiile care au pierdut pe cineva sa faca plangere penala si sa vedem unde duc itele acestui caz unic ca amploare in Europa. Coruptia ucide!

parker  •  9 mai 2016, 15:26

Nu cred ca SRI si-a indeplinit misiunea, pt ca ce s-a intamplat *** Trebuie sa plateasca toti nesimtiti care se inghesuie la functii pe viata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  9 mai 2016, 16:21

Hai totusi sa spunem adevărul.salile de operatie au lampi UV (nu se dau cu nici un dezinfectant) , iar instrumentarul e STERILIZAT,nu dat cu dezinfectant- asa cum fac si dentistii, cand vin cu instrumentarul din punga si il deschid in fata voastra.( sau asa ar trebui).

Stefan  •  9 mai 2016, 16:23

@ass - Ca sa vedem mai multe anchete, ar trebui intai sa apara mai multi jurnalisti cu doua perechi de aripi, ma gandesc ca timpul si banii ii impiedica sa se intinda in prea multe directii, si ar deveni superficiali. Solutia ar trebui sa decurga din anchetele facute bine, prin efecte colaterale. Bun, se dovedeste ca in sistemul medical "Hai la dezinfectantul diluat" este o afacere cotidiana. Buun. Ii ardem pe cei care au facut parte din mafie. Inchisoare, confiscam partial sau integral averi pentru a acoperi daune, samd. Buuun, mai departe. Institutiile astea, SRI, MRI, SIE, SISI, erau responsabile cu siguranta nationala. Aaaa, am gasit, X, Y si Z aveau acces la informatii si le-au musamalizat, ascuns, pastrat la dulap, sau nu au desfasurat anchete pe plangeri si informatii care le-au primit. Bun, 3 de la SRI, 5 de la MRI, 11 de la SIE si 2 de la SISI condamnati cu executare, pensii reduse sau anulate, amenzi. Raman 200 de la SRI, 443 in MRI, etc, care dintr-o data sunt foarte motivati sa taie in carne vie. Nu neaparat pentru ca s-a trezit in ei patriotismul sau pentru ca si-au descoperit o latura sentimentala predispusa spre dreptate si corectitudine, ci pentru ca dintr-o data se gandesc ca au acasa o familie, copii, si un viitor la care nu pot da cu piciorul, privati de libertate si de sigurata unei pensii stufoase asigurata preadistinsilor din sistem. Ceea ce nu poate face educatia si bunul simt o pot face legile si un sistem juridic sanatos. Din pacate problema e in sistemul juridic. Nu vad prea curand pe X anchetandu-l serios sub acoperire pe Y, care a fost coleg cu el pe vremuri, fie de servici sau de studii, sau pentru ca parintii lor au fost colegi in SRI, etc. Nici pe Alfa pandind pe Beta ca sa il prinda cu acadeaua in buzunar, din oarecare motive care sunt foarte "umane" dar nu au nici o legatura cu justitia si locul lor de munca. Plus ca nu ar da bine pentru SRI sa aiba dintr-o data 10 condamnati, ar da prost la imaginea deja facuta praf. Si eu, ca general cu state vechi de plata, nu o sa permit niciodata cat voi fi in viata sa se manjeasca imaginea institutiei! Sa fie clar! Samd. Poate ne infinge UE niste cutite in coaste ca sa ne ajute sa facem pasii care trebuie, desi romanul e descurcaret. Ca pana acum cam asa am evoluat, sub amenintarea diverselor tratate dupa intrarea in UE. Cu pasi de melc turbat, dar ne-am miscat.

Marius  •  9 mai 2016, 16:36

In primul rand domnule Tolontan vreau sa va felicit pentru excelenta documentare pe care at facut-o pentru acesta investigatie. Sunt absolut convins ca situatia infectiilor intraspitalicesti este cunoscuta de marea majoritate a decidentior din sanatate, dar din motivele pe care le dezvaluiti dumneavostra in fiecare zi nu s-a dorit a se face nimic. In ATI se moare pe capete din cauza germenilor multirezistenti, lucru pe care eu inainte de articolul dumneavostra credeam ca se datoreaza in mare masura prescriptiei inconstiente a antibioticelor in ultimii 25 de ani, lucru datorat in mare masura tot coruptiei, lipsei de control a activitatii medicale si lipsei de responsabilitate a multor colegi. Dar se pare ca lucrurile sunt si mai grave. Doresc sa facun singur comentariu la adresa articolului de astazi si anume la informarile pe care se pare ca SRI le-ar fi facut: cum sa crezi tu SRI ca schimbi ceva cand dai informari despre coruptia din achizitiile spitalelor sefilor consiliilor judetene, cei care de foarte multi ani isi numesc papusi in functiile de conducere a spitalelor tocmai pentru a aduce cat mai multi bani la partid? Sincer cred(sau sper) ca SRI poate mai mult decat atat! Sper ca demersul dumneavostra nu este in van si va aduce o schimbare reala si profunda a sistemului sanitar. Mult succes in continuare!

alex  •  9 mai 2016, 18:43

toata lumea stia, inclusiv la nivel european (vezi raport ECDC iulie 2013) se stia si nici un ministru nu s-a intrebat cum de suntem campioni al infectii cf studiilor dine terior, dar intern se raportau 0.2%!!!

Moromete  •  9 mai 2016, 18:51

Uitandu-ma pe lista cu fostii ministrii, mi se pare extraordinar cate de multi au fost si cat de putin a stat fiecare in functie: 6 ministrii in 6 ani. Si daca imi imaginez un ministru bine intentionat, cat de eficient sa fii sa apuci sa inetelgi toate dedesubturile, sa pregatesti un plan de actiune, si sa il si implementezi, in mai putin de un an? Ce autoritate sa ai si ce ai putea face in fata mafiei cu legaturi solide si lungi, cat e clar ca in medie nu stai mai mult de un an!? Cataline, iti multumesc din suflet tie si echipei tale pentru investigatii! Tine-ti-o tot asa!

BUD  •  9 mai 2016, 19:17

Nu mai am incredere deloc in nimeni,am impresia ca sintem pierduti,nu mai avem aparare,protectie de la stat nu mai avem nimic oameni mor ptr ca unii sa se imbogateasca,am ajuns o tara care nu mai are nimic de oferit nimanui ptr ca au furat tot ce a fost de furat acuma am ajuns sa vindem doar mina de lucru,uzine nu mai avem,fabrici nimic,noi nu mai avem nimic decit o populatie care lucreaza ptr cei bogati atit,lumea moare ptr cine????nu sint un comunist,dar in mintea mea acuma ma gindesc ca era mai bine atunci ptr noi oameni de rind,nu era bine ptr cei ce sint obisnuiti sa fure,ne-au vindut padurile,paminturile,energia,gaz,si pe populatie ca sclavi,asta a ajuns Romania.in cine sa mai ai incredere sa votezi?in cine te mai poti increde?avem nevoie de un stat in care regula sa fie regula ptr toti,avem deputati,senatori,fosti ministri cercetati penal dar care sint inca la conducere si voteaza LEGI,e posibil asa ceva?????????UNDE TRAIM OAMENI BUNI????IN CE LUME????

Stefan  •  9 mai 2016, 19:30

@Bud - Nu au vandut tot, dar nici nu era mai bine inainte de 89. Unele lucruri le-au luat ei. Local iti pot spune niste povesti cu directori din sistemul comunist, care dupa comunism au ramas directori, au falimentat firma, au preluat proprietatile aproape gratis, si au creat o firma producatoare de lapte care este pe profit din anii 90 pana acum si a devenit un brand. Cu aceeasi infrastructura, aproape aceeasi conducere, aceiasi oameni, aceiasi afacere, dar cu rezultate radical diferite. Fiul a dat din casa student fiind. Fiu care se insura apoi cu fiica unui tip mare proprietar de hoteluri care a preluat prin acelasi sistem afaceri falimentare care brusc au devenit productive condusi de persoane care inainte au falimentat acelasi tip de afacere. Ma indoiesc ca sunt singurele exemple de privatizari dubioase si de afaceri "de succes", si istoria cred ca imi sustine indoielile.

R2D2  •  9 mai 2016, 21:01

Atunci toti care stiau si nu au facut nimic, la puscarie ca si complici. Si asta valabil pentru toate cazurile semnalate!!!!

Antibiotic Salam  •  10 mai 2016, 7:21

"Doctorul susține că la secția ATI rata mortalității în weekend a ajuns la 40%!" Ori in weekend se dilueaza antisepticul mai mult, ori e coruptia mai mare. Sper ca Gesepeu sa o rexolve si pe asta, ca la fotbal, politica si medicina se pricep toti romanii.

A.D.  •  10 mai 2016, 7:26

Americanii (rebeli, din presa libera si de foame muritoare) zic asa: "It (the System) ain't broken, folks! It's built to work like this." La noi, cate-un cititor cu nume de Bobocel englezesc se mai si scuza "Nu-s comunist, dar ..." :) - intarind impresia ca oamenii mangaie Democratia pe crestet, indiferent de realitate. D-le Tolontan, chiar nu va zice nimeni ? Sistemul e proiectat sa se bazeze pe frauda si crima, dvs. vreti sa-l asanati ? Fiindca "stiti" ca "undeva, candva" ... "functiona" ?! Invatamantul e la fel, d-le Tolontan. Doar ca aici "mortii" sunt mai usor de camuflat. Ce veti face daca firele investigatiilor va vor purta peste mari si tari ?

Raul  •  10 mai 2016, 13:30

Se vrea exterminarea noastra.Asta inteleg eu!Daca noi nu reactionam,oamenii de rand,o sa disparem ca natie.

Mihai  •  10 mai 2016, 13:59

Trebuie sa ne mobolizam cu totii ca cetateni ai acestei tari, ca oameni supusi acestui risc enorm de infectie, si sa primim despagubiri de la toate persoanele ce au permis acest lucru grav! Despagubirile sa fie acordate chiar din averile personale ale celor implicati, nu din banii publici ai institutiei! In felul acesta se rezolva si problema averilor ilicite! Sa plateasca despagubiri tuturor victimelor infectiilor intraspitalicesti pana cand vor ramane fara nici un ban in cont si nicio proprietate!

Costache Daniel  •  14 mai 2016, 23:24

...ȘI LA CE I-A FOLOSIT !?

Comentează