SRI a știut de loturile Hexi cu probleme și de licitațiile trucate în favoarea liderului mondial Anios. SRI: „Am informat decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților!”

Toți ultimii 6 miniștri plini ai Sănătății au avut pe masă informări de la SRI despre dezinfectanți și infecțiile nosocomiale, susțin sursele ziarului. Dar, tot în ultimii 5 ani, Spitalul SRI a făcut 63 de achiziții directe, fără licitație, de la Hexi Pharma!

luni, 9 mai 2016, 7:01

UPDATE: GB Indco, importatorul Anios în România, reacționează la documentul primit de SRI. Prin semnătura lui Alexandru Vîrgolici, GB Indco face o pledoarie tehnică, insinuînd că afirmațiile epidemiologului către SRI sînt neserioase. Poziția integrală a GB Indco la finalul articolului.

UPDATE: News.ro informează că ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu, a demisionat.

UPDATE: Alex Căutiş, jurnalist la Kamikaze, a postat pe facebook o investigaţie din 2010 în care arăta că acelaşi spital SRI care a cumpărat prin achiziţie directă produse Hexi Pharma achiziţiona şi alte produse medicale, deşi Comisia de soluţionare a contestaţiilor demonstra nevalabilitatea procedurilor.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Vreme de 8 ani, le-am dat mii de acte celor de la SRI. Mi-au spus, la un moment dat, în glumă, că vor veni cu propriul top de hârtie”, zâmbește omul.

Vocea medicului se aude pe fundalul unui dangăt de urbe transilvană. Femei și bărbați, însoțiți de copii, se duc la slujbă.

Zâmbetul doctorului epidemiolog e călâu.

„Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”.

Clopotele s-au oprit.

Ne arată hârtiile.

Ce a trimis sursa către SRI în octombrie 2014

Unul dintre documente are 20 de pagini și a fost trimis către Serviciul Român de Informații pe 27 octombrie 2014.

În el este detaliat felul în care un distribuitor al firmei franțuzești Anios urma să câștige o licitație la Spitalul Județean din localitate.

Anios este cel mai mare producător de dezinfectanți din lume. Firmă cu 115 ani vechime, Anios tocmai a cumpărat o fabrică gigantică în Turcia, a intrat în forță pe piața din Brazilia și negociază cu guvernul Chinei.

Serviciul Român de Informații: „Prețuim oamenii”

SRI este standardul în materie de gândire contradictorie a societății noastre. Îl bănuim de toate relele și îl invocăm pentru a ne oferi toate providențele.

Cât știe Serviciul, de fapt?

Și ce face cu ce știe?

El a promis: „Apărăm comunitatea în care trăim, preţuim oamenii, acţionăm pentru a le proteja tradiţia şi a le asigura viitorul”. A prețuit viața oamenilor în cazul dezinfectanților diluați și stricați și mistificați?!

Tot SRI a jurat ”să protejeze siguranța cetățenilor”. Și să culeagă și să verifice informații despre ”corupția care produce disfuncționalități majore în domenii precum sănătatea”.

Oriunde întorci privirea în lege sau în ce spune SRI despre el însuși, oriunde citești, greu găsești o frază care să nu se potrivească situației din sănătate. Sănătatea ar putea fi  celălalt nume al SRI.

Ca să se afle

Epidemiologul e una dintre sursele SRI. „Vorbesc cu voi pentru că am vorbit cu ei aproape ani de zile și nu s-a întâmplat nimic!”, spune medicul.

„Dacă se vor supăra, asta e! Nu vreau să mă considere duplicitar sau trădător, dar e timpul ca oamenii să știe ce se întâmplă”, spune medicul.

Are o singură condiție. Fără nume și orașul din care provine.

Este unul dintre marile municipii ale României.

grafic_sticle

„Comisia de Biocide dă avize la produse care pică standardele”

– Ați fost plătit de SRI?
– Nu. Însă de 8 ani mă văd foarte des cu ei.  Mă caută o dată pe lună sau, cel mult, o dată la două luni.

– Și în ce consta colaborarea?
– I-am întrebat dacă îi interesează cu adevărat sănătatea publică. Mi-au spus că da. Și am început să le explic, pe îndelete, cum se câștigă licitațiile pe dezinfectanți nu doar aici, la noi, ci în toată țara.

– Erați practic o sursă a lor.
– Da. Am început prin 2008. Le furnizam documente. Și multe explicații. Foarte multe. Am vrut să-i fac să înțeleagă ce nenorocire se petrece. Nu știam despre diluare, asta am citit-o la voi. Dar diluarea este doar cea mai vizibilă dintre probleme, acum.

– Celelalte care sunt?
– Sunt foarte multe. Să dăm oamenilor un exemplu. În sălile de ATI nu ai voie, conform legii, să folosești dezinfectanți medii, ci doar de înaltă dezinfectare. Dar, prin măsluirea avizelor, Comisia Națională Pentru Biocide dă avize pe standarde pe care dezinfectanții nu le trec în realitate! Și așa ajungem să spălăm instrumentarul de operație sau saloanele de ATI cu substanțe care nu sunt conforme. Și care nu-și fac, normal, efectul.

2024 este anul pînă în care Comisia Națională de Biocide a prelungit de curînd avizul pentru acești dezinfectanți, deși mulți erau neconformi!

„Medicii știu că în saloanele ATI sunt cele mai multe infecții nosocomiale. Una dintre explicații este faptul că se folosesc dezinfectanți inferiori, care, în România, sunt clasificați drept superiori” Medic epidemiolog, sursă a SRI

Mărturie de la „Sf. Pantelimon”: 40% decese în weekend!

Discutăm în paralel cu un medic de ATI de la Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon” din București.

E unul dintre cei 25 de medici care a semnat o hârtie pentru înlocuirea conducerii.

Una dintre cauzele apelului lor disperat este  subraportarea infecțiilor nosocomiale și creșterea deceselor, mai ales în ultimele trei luni.

„Dacă veți face statistica pe zilele de sâmbătă și duminică vă veți îngrozi! A ajuns și la 40%”, spune doctorul cu experiență de câteva decenii în ATI.

O asemenea cifră, 40% mortalitate în week-end, nu e întîmplătoare. Sau singulară. Sau tranzitorie. E ceea ce numește Stelian Tănase ”groapa de gunoi a sistemului”.

cercbun


„Dezinfectanții neconformi produc bacterii rezistente”

– Care-i efectul folosirii unui antiseptic diluat sau necorespunzător?
– Dacă substanța e prea slabă, nu doar că nu mor microorganismele cele mai puternice. Dar apare încă un efect în lanț! Bacteria care supraviețuiește capătă imunitate și transmite imunitatea crescută generației  viitoare de bacterii, care nu va mai răspunde nici la substanțele de concentrație și de caracteristici normale.

– Ca și cum e mai rău decât înainte de a dezinfecta instrumentarul?
– Da. Și nu vorbim doar despre podele, așa cum încearcă unii să mute discuția. Ci și despre aparatură, instrumentar, tot ce intră în contact cu sângele pacientului. Dezinfectanții contrafăcuți  funcționează ca un vaccin pentru bacterii. Diferența e că imunitatea dobândită a bacteriilor se transmite genetic. A oamenilor, nu!

– Care este rata reală de infecții nosocomiale la „Sf. Pantelimon”?
– Eu o estimez la 20%. Iar oamenii care scapă din spitale duc acasă germenii mutanți. E doar o chestiune de timp să avem de tratat infecții imposibil de vindecat cu mijloacele pe care le avem și le cunoaștem.

Într-un alt spital din București, la „Marie Curie”, lucrurile stau exact invers.

”N-am nimic de ascuns” a spus șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți, Cătălin Cîrstoveanu. Și lipit pur și simplu pe perete un afiș cu cifrele fundamentale. Operații, infecții și mortalitatea. În 2015, infecțiile nosocomiale au fost de 12%, iar mortalitatea este de 9%.

tabel

Epidemiologi trimiși în SUA pe pila firmelor

Înapoi în Ardeal la discuția cu sursa SRI.

– Ce licitații trucate le-ați reclamat?
De la noi din județ, cele din 2008, 2010 și 2014. Și au câștigat exact cine le-am indicat, distribuitorii lui Anios, pe fiecare categorie de antiseptice. Discutam foarte des. Încercam să le explic standardele pe dezinfectanți ca să înțeleagă dezastrul.

– Când v-au căutat cei de la SRI ultima oară înainte de a deveni publică criza?
– În aprilie 2016.

– Și le-ați explicat aceste lucruri în detaliu? Le-ați spus care e efectul?
(Medicul simte că suntem circumspecți) Da. Și-mi spuneau mereu că ei fac rapoarte către șefi, apoi informări către ministere și Guvern și nu se întâmplă nimic.

– Dar nu ați primit niciun semnal că ceva se mișcă?
– La un moment dat, una dintre licitațiile de la Spitalul Județean a părut că reintră pe o linie corectă. Dar cred că a intervenit cineva politic și s-a revenit la „normal”.

– Atât?
– A mai fost ceva. A existat o listă de epidemiologi trimiși în SUA la specializare de către Ministerul Sănătății. Eu deja nu mai eram în sistem, lucram în zona privată, dar am aflat și le-am zis: vedeți că a intervenit cineva care distribuie Anios și a pus medici pe listă ca un cadou din partea firmei.

– Putea să facă o firmă privată un favor către epidemiologi pe banii ministerului?
– Da, putea. Au legături în minister. Și cei din SRI au verificat, că au și ei oameni în Ministerul Sănătății. S-au întors și mi-au spus: „Așa e, ai dreptate. Firma a intervenit la minister și și-a pus medicii pe listă!”.

„Apropo de ce declară acum premierul Cioloș că e mirat că nu există un laborator acreditat pentru eficacitatea biocizilor, le-am spus cu ani în urmă celor de la SRI că nu avem laborator. Și că ungurii au mai multe, tocmai pentru că, de regulă, în analizele pharma serviciile și poliția caută urme de droguri și alte substanțe” Medic epidemiolog, sursă a SRI

100.000 de euro/lună este necesarul de dezinfectanți la un spital județean (cifră medie)

20.000 de euro/lună
primește un spital județean pentru dezinfectanți (cifră medie)„Am făcut analize pe Thor și am găsit mari probleme”

– Despre Hexi Pharma ați informat?
– Da, sigur. De multe ori, firmele sunt mână în mână la licitații. Unele dintre ele. Perechile se cam știu. Aflasem de la un laborator din Germania, nemții sunt probabil campionii controlului pe dezinfectați, că Thor nu a trecut testele acolo, deși în România a avut rezultate bune declarate. Și, prin cineva, am făcut o analiză în Ungaria pe Thor ca să înțelegem ce se întâmplă.

– „Să facem” înseamnă SRI?
– Nu, nu. Eu și niște prieteni din privat. Unii erau chiar competitori ai Hexi Pharma.

– Când ați vorbit cu SRI despre asta?
– Anul trecut, în 2015.

– Ce ați găsit?
– Mari neconformități. Le-am spus celor de la SRI, care au zis că dacă laboratorul nu e acreditat n-au ce să facă.

Al doilea medic confirmă discuțiile cu SRI

”Ideea agenților era că dacă nu se face flagrant la mită e tare greu să se închidă cercul. Și le-am spus că mor oameni în cercul lor neînchis” Medic epidemiolog, sursă a SRI

Îl rugăm să ne dea un nume de alt medic care poate confirma că SRI a discutat și cu el. Ca să verificăm că SRI lucrează, într-adevăr, cu medici epidemiologi.

Ne oferă numele unui reputat doctor, între timp pensionat.

„Da, am discutat despre infecțiile nosocomiale și despre ceea ce se întâmplă în spitale cu SRI cu multă vreme în urmă. Să fie 10 ani. Dar îmi amintesc vag conținutul discuțiilor”, confirmă profesorul doctor.

„Le-am spus că va fi un dezastru și că mor oameni”

Continuăm discuția cu epidemiologul.

– Ce v-a mânat să spuneți toate aceste lucruri ofițerilor SRI?
Licitațiile trucate duc la achiziția de dezinfectanți produși în Germania, Marea Britanie, Franța și România fără a respecta niște standarde europene minime. Mulți dintre productori ajung să mintă la performanțe, ca să coboare prețul. Plus că banii spitalelor sînt puțini față de nevoia de dezinfectanți. Toate acestea provoacă un dezastru continuu la noi în spitale, suferință, morți, cheltuieli imense cu antibioticele.

– Exemple?
– Uitați, de pildă Steranios de la Anios și Cidex și Cidex OPA de la Johnson & Johnson, au fost folosiți cândva ca dezinfectanți, dar acum nu ar putea pentru că nu au standarde minime pentru un dezinfectant de instrumentar, dar sunt folosiţi în 80% din spitale ca sterilizanți! De pildă, ei nu pot fi folosiți pentru bronhoscopii și endoscopii, dar sunt!

– Și cine a abandonat pe lanțul autorităților statului?
– Toți.  De la Comisia de Biocide, Ministerul Sănătății, DSP-uri și spitale.

– Alt exemplu, vă rugăm?
– Comisia de Biocide a acceptat teste EN 1040 și 1276 pe bacterii și EN 1275 și 1650 pe fungi pentru Hexi Thor făcute la „Cantacuzino” și „Nasta”, care nu aveau acreditare pe aceste teste. Uitați, vă dau acest document.

Îl întinde din nou.

Cum arată o informare către SRI

Sursa SRI începe așa:
„De ce prezenta achiziție publică de dezinfectanți este nelegală și aranjată în marea majoritate pentru produsele ANIOS, neconforme unei unități sanitare din România, oricare ar fi distribuitorul acestor produse”.

Pasajele curg unul după celălalt. „Pentru un dezinfectant detergent de instrumentar nu se poate accepta drept câștigător un produs cu un spectru parțial bactericid și fungicid, iar virucid limitat!!”.

Și tot așa, 20 de pagini.

„Pentru că produsul desemnat dinainte câștigător Anios Oxy Floor prin oxidare celulară nu este testat și nu îndeplinește în condiții obligatorii standard de testare standardele SR EN 14561, 14562, 14563, 14347”.

„Sunt două produse care nu au spectrul minim solicitat de către Comisia de Biocide pentru avizare. Un produs care nu are acest spectru minim, un biocid care are doar efect asupra bacteriilor și a fungilor nu ar trebui avizat pentru utilizarea în domeniul medical. SR EN 14348 și SR EN 14476 sunt standardele minime obligatorii pentru avizarea unui produs”.

sri_sesizare
Aşa arată o pagină din cele 19 ale informării către SRI privind probleme cu dezinfectanţii

„Hai la SRI că oricum o să nege!”

Mergem la Serviciul Român de Informații.

Pentru marea surpriză, neanticipată. Ne așteptam ca SRI să nege că a știut ceva despre măsluirea în masă a dezinfectanților vreme de un deceniu.

Întâlnirea e stabilită din timp, le comunicăm tema, le lăsăm timp să verifice.

Ovidiu Marincea este purtătorul de cuvânt al Serviciului. Îi decupăm câteva fraze din ceea ce le-a trimis sursa lor pe 27 octombrie 2010: „Știm că ați primit aceste date”.

Se uită, ni le dă înapoi, cutuma SRI e să nu discute pe documente și cazuri concrete.

OK, trecem la întrebările oficiale. În scris, ca să înțelegeți limbajul.

3

– Din informațiile ziarului, SRI a știut despre problemele de calitate ale dezinfectanților din spitalele românești. Confirmați acest lucru?
– SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate.  În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară.

–  În mod specific, puteți confirma că mai mulți miniștri ai Sănătății au fost informați despre neconformitatea dezinfectanților produși de mai multe firme?
– Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuțiilor lui, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești.

2
– Conform legii, SRI este obligat să se prezinte în fața Comisiei Parlamentare de control în cazul în care va fi convocat. Dar legea nu interzice Serviciului să aibă el însuși inițiativa audierii. Își dorește SRI să vină în fața Comisiei Parlamentare și să prezinte probele că a tratat problema ca pe una de sănătate publică?
– Serviciul Român de Informații se supune controlului Parlamentar, în speță Comisiei de control asupra activității SRI. Punem la dispoziția Parlamentului României rapoartele noastre anuale de activitate, răspundem în fața președintelui CSAT, venim cu lămuriri la Comisia de control, ori de câte ori ni se solicită. Dacă există anumite aspecte de clarificat în ceea ce privește activitatea pe care o desfășurăm, sigur că ne prezentăm pentru a le clarifica. Răspundem și în fața cetățenilor în serviciul cărora suntem. De aceea, răspundem și la aceste întrebări puse de jurnaliști, în limita competențelor noastre legale.

100 de informări „inclusiv despre infecțiile nosocomiale” declară SRI că a trimis în ultimii 5 ani

– Misiunea Serviciului constă și în „Prevenirea și combaterea criminalității organizate transfrontaliere care, prin natură și amploare, afectează siguranța națională”. Iar valorile SRI sunt conchise astfel:  „Apărăm comunitatea în care trăim, preţuim oamenii, acţionăm pentru a le proteja tradiţia şi a le asigura viitorul”. Crede SRI că, în cazul dezinfectanților din spitale, și-a îndeplinit misiunea și și-a respectat valorile?
– SRI are ca misiune nu doar prevenirea și combaterea criminalității organizate transfrontaliere. Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, alături de celelalte instituții partenere din Sistemul Național de Apărare, Securitate și Ordine Publică, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI își îndeplinește rolul și misiunile, utilizând exclusiv resursele legale pe care le are la dispoziție.

1

– A avut SRI informații despre politizarea numirii directorilor de spital, a șefilor DSP și a vicierii achizițiilor publice din spitale prin influențe politice?
– Am răspuns la această întrebare mai sus. SRI a valorificat și transmis informări, potrivit legii, despre vulnerabilitățile și disfuncționalitățile sistemului public de sănătate.

– Spitalul SRI are contract cu HEXI PHARMA?
– Spitalul SRI nu are un contract cu Hexi Pharma. Însă,  în conformitate cu legislația în vigoare privind achizițiile, la începutul acestui an, au fost achiziționate două produse de la firma menționată de dumneavoastră: săpun dezinfectant și antiseptic pentru mâini. Spitalul SRI nu s-a confruntat cu infecții nosocomiale.

63 de cumpărări directe a făcut Spitalul SRI în ultimii 5 ani de la Hexi Pharma

Ce va face Parlamentul?

Active Watch a cerut acum câteva zile Comisiei Parlamentare să audieze Serviciul în problema crizei dezinfectanților ca să aflăm ce a știut și ce a făcut.

La întrebările Gazetei, SRI confirmă că a știut și că a trimis informări.

„În fața Comisiei, Serviciul e obligat să arate informările pe care le-a făcut către beneficiari”, explică Mircea Toma.

Ce înseamnă beneficiari ai informărilor pe sănătate? Ministrul Sănătății, în primul rând. Primul ministru. Președintele. Și șefii Consiliilor Județene.

O sursă  susține că „toți miniștrii Sănătății, începând cel puțin din 2009, de la Cseke Ottila, au avut informări SRI legate de infecțiile nosocomiale și, concret, despre dezinfectanți”.

scan2
Vulnerabilităţile din sectorul sănătăţii, prezentate în raportul SRI din 2013 vorbesc despre ”fraudă și corupție” și despre ”precaritatea serviciilor medicale”

„Este puțin probabil ca DNA și DIICOT să nu fi primit și ele informări de la SRI pe această temă, după ce Serviciul a sesizat că Ministerul Sănătății nu face nimic”, spune o altă sursă, judiciară.

17%
este scăderea numărului reacţiilor beneficiarilor la informările SRI în 2014 faţă de 2013

5.373 de informări
a transmis SRI beneficiarilor legali din plan central în 2014, conform raportului Serviciului

4

„Cu ochii mei am văzut o informare dată de SRI mai departe în care apărea numele lui Hexi Pharma și erau semnalate probleme la un lot întreg de dezinfectanți!”Sursă a Gazetei

Celor 6 miniştri ai sănătăţii din 2010 încoace ziarul le adresat ieri următoarea întrebare: „În perioada petrecută ca ministru al sănătăţii, aţi primit informări de la SRI legate de calitatea dezinfectanţilor, loturi cu probleme sau licitaţii trucate în privinţa acestor produse? Dacă da, a fost menţionat vreun producător anume?”

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii între 23 decembrie 2009 – 4 august 2011
„Din păcate, nu există posibilitatea legală și administrativă de a vă răspunde la această întrebare. Vă mulțumesc”.

Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii între 17 august 2011 – 27 aprilie 2012
„Nu, nu, nu mi-aduc aminte de astfel de informaţii la nivelul Ministerului Sănătăţii. Eu am afinitate pentru astfel de informaţii, dar nu au fost. De fapt am stat destul de puţin acolo”.

Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii între 7 mai 2012 – 1 octombrie 2012
Nu a putut răspunde, aflându-se la înmormântarea tatălui său.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii între 21 decembrie 2012 – 25 februarie 2014
„Din păcate, nu. Nu am primit nicio informare care să presupună să începi să acţionezi în acest sens. Dar poate verificați de ce Comisia de Biocide a prelungit avizele pînă în 2024”.

•  Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii între 26 februarie – 2014 – 16 noiembrie 2015
„Cât am fost ministru am primit foarte multe informări, dar nu-mi amintesc de ceva special”.

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii din 17 noiembrie 2015
Ministrul actual a cerut întrebarea prin biroul de presă. Am trimis-o. Așteptăm răspunsul.

Prima reacție a importatorului Anios

Discuție cu Alexandru Vârgolici, patronul GB Indco, unicul importator al francezilor de la Anios.
Ați avut vreodată probleme cu dezinfectanții aduși din Franța? „Nu”.

Niciodată? „Niciodată”.

Omul are însă multe lucruri interesante de spus.

Pe mâine!

imgonline-com-ua-twotone-oxnKeAwSN4eh

 

Celelalte 10 părți ale investigației:

Comentarii (82)Adaugă comentariu

Vlad Tepes  •  9 mai 2016, 7:21

''Toți ultimii 6 miniștri ai Sănătății au avut pe masă informări de la SRI despre dezinfectanți și infecțiile nosocomiale'' oare cati oameni si cati copii au murit din cauza lor din cauza ca au inchis ochii pentru asi deschide si mai larg buznarele, la puscarie cu ei cu toti 6

R  •  9 mai 2016, 7:32

Cam care sunt bugetele de marketing, de promovare ale produselor? Cum se cheltuie, cine sunt beneficiarii sumelor?

roman sceptic  •  9 mai 2016, 7:34

De ce nimeni nu cerceteaza cine sunt autorii patroni ai tuturor ingineriilor care le-au burdusit conturile pitite ? Poate ca surpriza mare ar fi ca mai toti sunt securisti sau oameni din anturajul lor . Si atunci de ce ne miram steril ?

onasis  •  9 mai 2016, 7:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Manolescu  •  9 mai 2016, 8:07

Toata lumea vorbeste despre SISTEM. Oameni buni, SISTEMUL asta nu merge pe strada. SISTEMUL este format din oameni. Oameni care sunt la fel ca oamenii din oricare alt domeniu: lacomi si ignoranti. O tot repet: "Cine ii verifica pe cei care verifica?". Ati ajuns la SRI. Asa, si? Pe SRI cine ii verifica? Parlamentul (cel putin asa ar trebui). Cand v-ati uitat ultima oara la prestatiile si calitatile parlamentarilor romani? Chiar nu realizam ca ne-am dat sanatatea noastra si a familiilor noastre pe mana acestor indivizi? Ca ne-am dat copiii (educatia lor) pe seama acelorasi indivizi? Ca ne-am lasat economiile in bancile protejate de legile acelorasi parlamentari? Cand ne vom trezi? In urma acestui scandal se vor schimba niste indivizi de pe o functie pe alta, cateva amenzi si ...viata merge mai departe...Vreti sa mearga la fel?

dan65  •  9 mai 2016, 8:14

Va multumesc domnule Tolontan,atat dumneavoastra cat si celor care va sunt colegi si colaboratori,pentru lupta pe care o duceti impotriva celor ce atenteaza la sanatatea si siguranta noastra ca popor.Cand ma uit si-n stanga si-n dreapta si traiesc cu senzatia ca ni se impun ca formatori de opinie doar corupti si(sau) prosti,este revigorant sa vad ca mai sunt si oameni ca voi.

drako  •  9 mai 2016, 8:16

Excelent,Tolo si compania ! Problema este ca nimeni nu va raspunde...Sau va raspunde vreun amarat de sub-sub-sub secretar de stat ,sau vreo purtatoare de cuvant de la vreun consiliu judetean...Adevaratii vinovati,care ar merita detentie PE VIATA vor ramane nepedepsiti,sub Cupola...

Ister  •  9 mai 2016, 8:19

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Manolescu  •  9 mai 2016, 8:20

Un scandal legat tot de falsificarea dezinfectanţilor din spitale este în toi şi în Coreea de Sud. O companie britanică este acuzată că produsele ei ar fi povocat moartea a peste o sută de pacienţi. Preşedintele firmei a recunoscut greşeala ..... http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Scandal+al+dezinfectantilor+in+Coreea+de+Sud

c  •  9 mai 2016, 8:23

citesc, ma uit cum mi se face pielea si incep sa cotcodacesc...

Lucian  •  9 mai 2016, 8:26

Ma intreb pentru ce mai platesc impozite in Romania din moment ce institutiile statului isi bat joc de banii contribuabilului. Pai sa trimiti comunicari si informari atata timp si sa nu urmaresti daca au avut vreo actiune mi se pare de-a dreptul bataie de joc. Este absolut revoltatoare situatia si mai ales comunicatul de la SRI. Sunt sigur ca lucrurile nu se vor opri aici.

lili  •  9 mai 2016, 8:28

Criminalii... statul roman e complicele acestor criminali.

R  •  9 mai 2016, 8:41

Faptul ca un producator din UE vinde produse sub standardele UE, intr-o tara cu MCV activ, fara laborator acreditat, cu statistici pe nozocomiale absolut alarmante, cu un imens consum de antibiotice pe cap de locuitor... cu situatia generala din sanatate, toate astea n-ar trebui sa-i puna pe ganduri UE ca bacteriile astea vor ajunge si la ei? Se mira de ce nu evoluam protejandu-ne cetatenii de produsele lor? Maine poate ca inchidem Hexi dar oare vom putea inchide producatorul din Franta sau alta tara UE care a pus pe piata comuna un produs prost? Producatorii din UE nu stiau ca noi le folosim produsele la altceva decat au fost ele avizate in tara de origine? Au crezut ca bacteriile noastre sunt mai blege, ca romanul e mai imun? Dintre toti responsabilii ministri, prim ministrii, presedinti de CJ etc. tocmai presedintele statului n-a fost informat. Cel mai informat om din tara... Mai sa fie... Poate presedintele era ocupat sa-l intrebe pe Zegrean termenele de la CCR, ca doar nu se putea uita pe portal, trebuia sa sune direct pe seful mare, care are trecute toate termenele proceselor pe o foaie la el, tot timpul... Il intreba asa... ca sa stie. Discutie seaca telegrafica. Ca intre Stalin si Beria despre disidenti. Ungureanu a fost si sef la SRI si prim ministru, sotia medic... daca a vazut ca guvernul nu a actionat cat a fost sef la SRI, avea ocazia cand a ajuns premier sa ia in serios problema.

Siderat  •  9 mai 2016, 8:41

Acum, SRI, nu are Decat o solutie, daca este adevarat: sa spuna cu date exacte, Notele de inform are catre cine le- a facut, daca le- a facut! Daca nu, sine ei intra in category ucigasilor! Sau si la SRI, a venit un plic Doua din cele 40! Tolo, dupa ce terminati, cu dezinfectantii din sanatate, intrati si pe cei din industria alimentary! Sigur si aici sunt probleme! Stiu un caz in care s- a inlocuit solutie de spalare bidoane la o firm a de apa , si au apart ciuperci! Bravo, ORICUM pentru efortul vostru! Suntem o Tara, in care nici cei Mai puternici dezinfectanti, n Mai fac fata! TOTI, dar TOTI sunt hoti! Cum sa cesta, Dragnea convocare CSAT, cand au avut ministrul sanatatii pan a in decembrie 2015? cat de netrebnic sa fii ! .? Ponta, tupistul asta, nu a mancat acest usturoi? Cat de prosti sa fim sa Mai mergem la alegeri!? Ce sa alegem? Hoti?

lili  •  9 mai 2016, 8:41

Reprezentantul SRI spune ca au trimis aceste informari catre Presedintele Romaniei, Ministri etc, numai fostul Presedinte Traian Basescu a declarat sus si tare ca el NU a primit nici o informatie de la nici un serviciu, de la nici o institutie a statului, referitor la acest subiect. A primit sau nu, T Basescu?! Eu ii cred pe cei de la SRI. Voi?!

Eugen  •  9 mai 2016, 8:43

Cei gasiti vinovati trebuie judecati *** Asta au facut aceste "fiinte umane"*** Trebuie judecati si condamnati ca atare. "Sistemul" merita un tribunal ca la Nurnberg. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tanase catalin  •  9 mai 2016, 8:49

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Claudiu  •  9 mai 2016, 9:06

Care ar fi solutia, pentru noi, cetatenii de rand, sa ne asiguram ca nu murim cu zile, atunci cand intram in contact cu spitalele din Romania? Sa emigram? Ca vad ca cei care ne conduc nu au solutii! Ma(va) intreb pentru ca citind acest articol exact asta imi trece prin cap! Sa fug!!! De ce? Pentru ca mi se pare fff grav ce se intampla si in aceste conditii cineva trebuie sa ia atitudine ff agresiv si azi, nu maine! Nu-i vad capabili. Daca nu au facut-o de 10 ani si pana acum. Credeti ca o vor face? Azi, acum,nu maine!!!

inter  •  9 mai 2016, 9:06

Daca au primit informari ? Sigur ca au primit, nu am vazut cu totii cum fugeau de sistemul nostru sanitar si isi faceau interventiile chirurgicale in strainatate....Si ne miram cu totii- "dar avem cei mai buni medici in domeniu, de ce nu o fac aici ?" . Uite si adevaratul motiv...

roman sceptic  •  9 mai 2016, 9:20

@ MANOLESCU : Vorbesti copilarii . Pe cine sa verifice parlamentul ???!!! Pe sri ???!!! Si cum sa o faca concret cand aia vor arata doar ceea ce vor ???!!! Sau ai impresia ca traiesti in alta tara decat aceea de acum 25 de ani cand campul tactic (parca asa l-a numit un cunoscator din sistem) este autoritar la butoane .

Narcis Daju  •  9 mai 2016, 9:25

SRI-ul este la fel ca România: o bicicletă fără lanț, condusă de niște autosuficienți beți de ei înșiși. Timp de 8 ani, un medic a dovedit Serviciului Român de Informații că în spitale mor mii de oameni pentru că sunt prost dezinfectate, cu apă de ploaie. Timp de 8 ani, SRI s-a limitat doar la a-i informa pe miniștri Sănătății și pe alți decidenți legali, mulți dintre ei fiind, probabil, cointeresați financiar de mafia dezinfectanților. Decidenții legali n-au luat nicio măsură. Reacția stupefiantă a conducerii SRI: a deschis, pentru cei care o ignoră, porțile Academiei Naționale de Informații, ca să-i facă doctori în patriotism. În acest fel, șefii SRI i-au sfidat în primul rând pe ofițerii de la talpa sistemului, care află în fiecare zi, cu probe, cât de nenorociți sunt acești doctori în patriotism. SRI-ul este la fel ca România: o bicicletă fără lanț. De aceea probele rămân pe stoc și, mai grav, cei care le adună o fac cu convingerea că nu se va rezolva nimic! Dar șefii SRI pedalează și o ard transpirați și iubitori de țară. Notă: Devine obligatorie o anchetă parlamentară care să stabilească dacă SRI a făcut plângeri penale, în această speță, și ce s-a întâmplat cu ele. E bine de reamintit, în context, că SRI a spus oficial că-și urmărește cazurile, în justiție, până în pânzele albe.

Catalin  •  9 mai 2016, 9:25

Cea mai buna minciuna este adevarul. Cand spui: "SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești" inseamna ca in ultimii 5 ani (unde s-au perindat vreo 500 de oameni pe functiile de care spun ei) adevarul poate insemna ca s-au trimis doar 5 notificarile pe asa ceva. Iar daca erau elemente de infractiuni penale, le-ar fi trimis la parchet, dar nu le-au trimis.

Lucian  •  9 mai 2016, 9:26

Deja, Tolontan, cred ca in momentul in care postezi, ai obligatia ca inainte sa depui plangeri la Parchet cu aceste informatii, si sa postezi si numeral de inregistrare! Degeaba, sau ne inbatam cu apa rece, este sa credem ca articolele ar sta la baza unor sezizari din oficiu al parchetelor! De fapt am vazut ca daca nu indeplinesc conditiile legii x din I.e.n, nici nu le Baga in seama! Fa tu treaba, pe care nu o fac altii! SRI, chair daca a facut informari, si daca a vazut ca nu se face nimic a tacut , adica a tainuit! Atatea forme de implicare are, incat nu cred ca nu au fost mituiti si sefii lor! Hai sa facem noi un project de lege, in care 2% sa poata fi directionati si catre unii ca voi! Astia, banditii pe care ii alegem dupa partide, nu fac Decat catre budget, sau interesele lor de grup, dirijari! Chair platim ca prostii taxe si impozite, ba e Mai lasam si haituiti de acesti vagabonzi! Ce CSAT sa se intruneasca ? Parlamentul sa se intruneasca , sa se autodizolve, si sa ne lase in pace! Pan a nu se taie in carne, adica sa fie demisi, azi, nu Maine, papagalii din sistem, nu se fa face nimic! Ce incredere sa Mai avem in functionary actuali? Aveau timp sa faca! Pan a si sursele astea ale tale, ar trebui sa raspunda in fata legii! Adica stiu, tainuiesc crezand ca fac unii si oamenii mor!

R  •  9 mai 2016, 9:30

D-l Ponta fusese informat inainte de a se opera la genunchi in Turcia de problemele dezinfectantilor din spitale. D-l Basescu inainte sa se opereze de sale la Viena fusese informat de "riscurile" nozocomiale din spitalele romanesti?

Gareth Edwards  •  9 mai 2016, 9:37

Ne merităm soarta cu vârf și îndesat!!! Ceea ce Cătălin dovedește acum printr-un curaj nebun, se știa de multă vreme dar la noi sintagma "merge și așa" iată că ucide...Nu avem spirit civic, dacă așa ceva se petrecea într-o țară civilizată (noi avem doar pretenții că suntem...), exploda totul, guvern, parlament etc...Oamenii acolo ies în stradă când știu și simt că sunt înșelați. Am 3 copii mici, ce vremuri vor trăi ei în această țară frumoasă și bogată, locuită de o populație aflată în plin proces de tembelizare, condusă de niște secături??? MI-E JENA CA SUNT ROMÂN!!!

doar curios  •  9 mai 2016, 9:39

Referitor la episodul 7 , oare ce tatic sau unchiulet are acest condrea de nu s-a atins sistemul de el pana acum . Intreb doar .

eljiji  •  9 mai 2016, 9:45

Schimbati titlul. Gazeta nu ofera nicio proba ci un interviu un informator. ;) In rest foarte bine ca aflam lucruri noi despre securistii nostri dragi.

Alexandru  •  9 mai 2016, 9:48

Din pacate ,parerea mea este ca nu avem nici o scapare din aceasta mocirla. Sincer, speranta mea pentru o tara mai curata, mai buna a pierit de mult. Suntem condamnati sa traim astfel. Nu vad nici o iesire. Indiferent cine ne-ar conduce toti au facut, fac si vor face in continuare acelasi lucru. RIP Romania

Stelu  •  9 mai 2016, 9:51

Cum e posibil sa avem ministri ***I la sanatate ??? Mai urmeaza sa avem la AGRICULTURA tot ***I.....TARA ASTA AAJUNS COLONIE PT ROMANI

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fănel  •  9 mai 2016, 9:52

în fotbal există o vorbă: echipa care câștigă nu se schimbă. La fel și cu dezinfectanții, dacă nu a făcut nimeni gălăgie, de ce să luăm alții cu care am supăra pe cineva ? Aș avea o întrebare: dezinfectantul diluat de 10 ori a fost eficient (sau nu) ? Cu siguranță nu s-au șters toate suprafețele din spitale și atunci este evident că unele din ele pot avea bacterii dăunătoare. Ați spus că și alte firme procedează la fel și atunci de ce vă luptați numai cu Hexi ? Nu a cotizat cui trebuie în campania de manipulare electorală ? De ce scandalul a izbucnit înainte de alegeri, dacă a fost cunoscut de ultimii 6 miniștri ? De ce nu ați făcut ancheta în 2014, când Ponta vroia să cumpere România, când miniștrii de externe au organizat prost alegerile în afară să nu fie surprize ca la Geoană ? De ce nu ați detonat scandalul după 5 iunie ? Dacă vrem să schimbăm clasa politică, de ce candidează Falcă, Olguța, Boc și primarul Timișoarei ? Ei d ece nu pleacă ? Și cum PSD și PNL va câștiga peste tot, nu credeți că viitorii vor face bani pentru partid mai abitir decât foștii ? Dacă SRI știa, de ce nu a acționat DNA sau DIICOT ? De ce, după valul de arestări, Condrea este bine-merci (precum Ghiță) ? Pentru că suntem in campania de manipulare electorală ?

Ardeleanu’  •  9 mai 2016, 9:55

Vă mulțumim din suflet pentru anchetele care le faceți , d-le Tolontan!

Irina  •  9 mai 2016, 9:57

Daca se dovedeste ca Banicioiu a primit informari si stia si de cum e cu dezinfectantii si de cum e cu infectiile nozocomiale, si, cu toate astea, venea si mintea la televizor de cat de bine sunt pacientii arsi tratati, blocand totodata transferurile, e, in cazul asta, ii doresc un proces scury si multi, multi, multi ani cu executare. Si lui si tuturor asemeni lui. Mergeti mai departe pe lantul asta Domnule Tolontan, sunt atatia copii mici care cu siguranta vor ajunge vreodata in viata lor in spitale, demascati toata mafia asta, stim ca duce la ministri si prim.ministri, demascati- i pe toti, e datoria tuturor jurnalistilor onesti fata de publicul lor!

vio  •  9 mai 2016, 10:00

Aveti grija cu SRI-isti, sunt alunecosi la vorbe, citi printre randuri la ce va raspunde, ptr ca s-ar putea ca-ntr-un final sa fie decat o insiruire de cuvinte! Ei n-au spus nimic despre caz in sine, doar si-au etalat competentele si destinatarii/institutiile carora se subordoneaza! E posibil ca ei sa nu fi dat nicio nota mai departe...dar asta nu tine de ofiterul de legatura, ci de mai sus, de cel ce semneaza plecarea finala a notelor.

dice  •  9 mai 2016, 10:00

Pai urmatorul pas ar trebui sa fie cu numele celor care au organizat si validat licitatiile din spitale, dar si cu managerii spitalelor cu mult Hexi. Apoi numele celor din Comisia de Biocide si a celor care conduc in MS. Si de aici inainte totul va deveni foarte clar.

cotoiu  •  9 mai 2016, 10:08

Acum nu mai iese nimeni in strada sa ceara demisii k dupa cazul Colectiv ,desi aceasta problema mi se pare mai grava si afecteaza mult mai multi oameni ,asta demonstreaza k atunci acei oameni au fost manipulati majoritatea ,iar ministrul sanatati este un nesimtit daca era unul pus politic zbura de mult asa omul are doar arogante la adresa noastra auzi sa i se adreseze prin biroul de presa ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pariu  •  9 mai 2016, 10:09

Mă gândesc și la medicii care lucrează și accepta să lucreze în aceste condiții. Oare ei până acum nu știau în ce condiții lucreaza?Dar pentru o mită și un loc călduț au preferat să-și riște sănătatea lor și a noastra.#Coruptia ucide.

din diaspora  •  9 mai 2016, 10:12

Marile tunuri care s-au dat dupa 1990 sunt opera unui circuit foarte inchis . Inainte de a se prabusi artistic , Bancorex a imprumutat cu bani niste clienti speciali cu epoletii sub rever si cunostintele lor . A fost inceputul tunurilor de sute de miliarde de lei care au pus tara definitiv pe faras . Un procent infim de astfel de baieti destepti au fost pedepsiti , probabil ca au calcat stramb in breasla . Dar ni se baga mereu la inaintare niste maimutoi de politicieni si guvernanti care s-au lins si ei pe degetele bagate in borcanul cu miere ce nu era al lor .

revoltat  •  9 mai 2016, 10:17

Salut Catalin, Am fost sa-mi vizitez o ruda la spital in acest w/d care este internata la Centrul Clinic de Boli Reumatismale - Dr. Ion Stoia - Bucuresti, si am avut marea surpriza de-a vedea numai produse hexi ! Dar acest spital nu pare luat in colimator si oamenii erau foarte relaxati, spre exemplu, tanti de la igiena venea si stropea cu Thor nestingherita prin salon!

roni  •  9 mai 2016, 10:18

de fapt sri protejeaza mafia asa dupa cum rezulta din explicatiile halucinante date.adica la sri se merge asa mai ales de cand este acest *** numit coldea sef:ofiterii vin cu informatii si dau rapoarte la sefi.acestea se duc la departamentul analiza si sinteza unde lucreaza tipe ,m***acestea fac o hartie pe care o dau lui coldea.acesta in functie de gravitatea faptelor si de interesele lui face urmatoarele miscari***r la asa zisii beneficiare le da cancanuri din ziare,vrajeli ,lucruri diluate.ei practic trebuie sa plece dupa ce recunosc ca in urma informarilor nu s-a intamplat nimic deci practic sri este frectie la un picior de lemn. pentru ce isi iau salariile daca nimeni nu ii baga in seama?apoi erau obligati ca sa anunte dna si diicot iar cei care au fost informati si nu au actionat cf.legii sa fie complici.intrebare?de ce dna nu il ridica pe condrea pentru trucarea licitatiilor si dare de mita ca si asta este important in afara de diluare?va dati seama la ce nivel este mafia?si asta este doare 1 la suta din ce se intampla in romania cu mafia adevarata stiuta de sri,dna,diicot,parchete,sie.mai puneti si judecatori *** si aveti imaginea unei Romanii tinuta in ghearele mortii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

!!!  •  9 mai 2016, 10:20

Totul e murdărie fără margini în românia; băsisto-iohanistă. Rușine mare. Câtă dreptate a avut defunctul Brucan. -

socului  •  9 mai 2016, 10:28

CSAT.... In conditiile in care SRI este reprezentat in CSAT, urmare a faptului ca ei au sesizat organele statului, de ce SRI nu a ridicat problema in CSAT? Aceste intalniri sunt clasificate, dar exista stenograme. Daca SRI probeaza ca a ridicat aceasta problema in CSTA, atunci toti, presedinte, prim-ministru, ministru de resort, sunt vinovat.

Stelu  •  9 mai 2016, 10:31

Ungaria nu are nici un ministru roman nici la sanatate nici NICAIERI ,!! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

chflorin  •  9 mai 2016, 10:33

Toata ancheta asta este o mare prostie si nu pentru ca n-ar fi adevarate acuzatiile ci pentru ca se spune doar sfarsitul povestii . Problemele pacientului roman incep inainte de internarea in spital si asta pentru ca pentru a afla daca esti bolnav trebuie sa-ti faci analizele iar aici (din nou) se folosesc reactivi falsificati diluati necomformi etc. , faceti-va analizele la 3 clinici diferite si veti avea 3 rezultate diferite ! Au fost cazuri in care jurnalisti au trimis la analiza mostre de ceai in loc de urina si bulion in loc de sange si au primit rezultatele ! Nimeni n-a zis nimic inca unii s-au distrat de acest episod . Dupa internare urmeaza pasul 2 adica contactul cu lenjeria infectata cu microbi pentru ca nu este spalata si dezinfectata cum trebuie , dupa care urmeaza contactul cu vesela si tacamurile pline de microbi si tot asa...

dice  •  9 mai 2016, 10:35

"SRI a trimis circa 100 de informari"..."inclusiv pe chestiuni legate de infectii. Adica printre cele aproximativ 100 sunt si unele legate de infectii, poate chiar doua. Sunt curios daca nu cumva e doar una, aia legata de concentratia scazuta de acum 4-5 ani, pe care probabil ca au luat-o din presa. Pentru ca nu inteleg altfel de ce nu aflam numele persoanelor care au facut asta posibil. Politicieni, din minister, din spitale. Si nu inteleg de ce Tolontan si echipa se lupta aproape singuri (sa zicem ca mai au ajutorul Euractiv si riseproject). Restul presei? Procurori? Politicieni de la PSD si PNL? Vad ca nimeni nu zice nimic. Cam dubios, nu?

Dragos  •  9 mai 2016, 10:38

ma intreb cine au fost marii beneficiari ai acestei mari sifonari de bani publici pe cadavre umane. probabil toate partidele primeau bucata lor, ca sa nu mai vorbim oameni multi, probabil cam toti aflati in varful sistemului. dar sper ca ancheta asta sa ii curetze cum dezinfectantii lor apa chioara au curatzat oameni sanatosi in loc sa curetze agentii patogeni agresivi

Dan Manolescu  •  9 mai 2016, 10:45

"Trei deputati au depus pe 4 mai un proiect de lege de modificare a Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor prin care se urmareste dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. (hotnews.ro)" Astia sunt si asta fac parlamentarii despre care vorbeam intr-o postare anterioara. Ei sunt cei care "verifica" SRI, care la randu-i, nu mai poate de grija natiei...

Cătălin Tolontan  •  9 mai 2016, 10:55

@roman sceptic: sigur ca parlamentul poate sa controleze SRI. Si nu ca poate, ci e responsabil sa-l controleze. Iar acest caz este un caz in care comisia e obligata sa se sesizeze ca sa aflam si noi ce n-am functionat si unde. Fara populism, dar ferm, e nevoie sa stim.

Filip  •  9 mai 2016, 11:07

"Spitalul SRI nu s-a confruntat cu infecții nosocomiale." INCREDIBIL!!!!!!!!!!!!! Exact ca pe vremea lui Ceausescu: privilegiatii si muritorii de rand, adica toti cei care nu sunt in sistem!

Cătălin Tolontan  •  9 mai 2016, 11:13

@vio: sri va trebui sa arate aceste informari comisiei parlamentare. Si, apoi, trebuie gasit un mijloc democratic prin care noi, cetatenii, sa fim informati despre ce e acolo, cine dintre autoritati a stiut si n-a facut nimic!

fii rea  •  9 mai 2016, 11:19

sigur că se știa de infecții, de raportări mincinoase, dar acest lucru este dezvăluit în campania electorală. De ce nu se spune că, la 4 zile inainte de alegerile finale din 2014 fiecare profesor a primit 700 lei, chipurile ca participare la un program european. Profesorii au fost rugați, după aceea, să facă raport cu participarea lor in acel proiect, știu ei să inventeze ceva! Guvernul Ponta încerca, disperat, să cumpere voturile celor mulți care sunt, de regulă, anti PSD. Sigur, nimeni nu s-a omorât cu firea să ancheteze ce s-a întâmplat la voturile din diaspora. PSD a primit ce a meritat atunci, acum împotriva cui este această manipulare ? Greu d ecrezut că mulți vor vota partide și candidați de care nu au auzit niciodată.

Comentează