Un medic iese la lumină. Camelia Roiu: ”Guvernul Cioloș greșește dacă crede că va curăța spitalele cu aceiași manageri care le-au ținut în mizerie!”

Doctorul ATI care a făcut publice, în decembrie 2015, infecțiile nosocomiale, iar în iulie 2016 a oferit filmul cu viermii a decis să-și facă cunoscută identitatea

marți, 19 iulie 2016, 11:52

UPDATE: Comunicat Ministerul Sănătății: Pilotul internat la Bagdasar-Arseni s-a infectat în spital, nu de la apa de baltăMinisterul Sănătății a publicat azi un comunicat în care confirmă că pilotul Marian Cojocaru a contractat în Spitalul Bagdasar-Arseni două bacterii rezistente la antibiotice. Pilot şi administrator al Aerodromului Comana, acesta zbura cu paramotorul, pe 10 iulie, în momentul în care aparatul s-a prăbuşit, din motive încă neclarificate de anchetatori. Este pentru prima dată când se iau măsuri pentru izolarea celorlalți pacienți de la Terapie Intensivă.„Pacientul în vârstă de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta înseamnă că bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilă la Colistin) și Klebsiella (rezistentă la Colistin) sunt dovedite ca prezență la pacient și provin din spital. Drept urmare, pacientul a fost izolat într-o rezervă din cadrul secției de terapie intensivă. În ceea ce privește informațiile vehiculate în spațiul public despre proveniența bacteriilor din „apa de baltă”, Ministerul Sănătății își exprimă îndoieli puternice apropo de validitatea științifică a acestei luări de poziție din următoarele motive:• Pacientul a fost internat în data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au arătat că nu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului.• Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezența celor două bacterii. În acest timp, pacientul a fost internat în spital.• Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistență multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o „baltă”.Inspectorii sanitari au dispus următoarele măsuri:• Supravegherea și investigarea bacteriologică a tuturor pacienților din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secției ATI 1• Reinstruirea personalului auxiliar care efectuează operațiunile de curățenie și dezinfecție• Intensificarea operațiunilor de igienizare și dezinfectare• Asigurarea de dispensere pentru igiena și dezinfecția mâinilor la toate lavoarele din secțiiSocietatea care asigură serviciile externalizate de curățenie a fost amendată cu 5.000 de lei”, scrie în comunicat.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Într-o apariție publică mai puțin obișnuită pentru cadrul oficial al unui premier, Dacian Cioloș a acuzat „lipsa de omenie” a sistemului sanitar din România, vizibilă în două cazuri pe care le-a nominalizat: Hexi Pharma și Spitalul de Arși.

„Sunt doar cele care au ieșit la suprafață”, crede șeful Guvernului.

El îi cheamă pe profesioniști, dar și pe cetățeni, să fie activi, să semnaleze și să se implice.

În celălalt capăt al Bucureștiului, fără legătură cu apelul lui Cioloș, ba chiar venind cu exemple că vorbele premierului nu devin fapte ale Guvernului, medicul Camelia Roiu decide să-și asume public statutul de doctor ce a oferit presei filmul cu viermi de la spitalul în care lucrează.

Face acest pas împotriva sfaturilor noastre, ale ziariștilor.

Și mai mult decât atât.

Ea este doctorul care a dezvăluit minciuna guvernamentală și a sistemului medical imediat după Colectiv.

Când a spus: „I-am salvat pe tineri dintr-o bombă de foc și i-am omorât într-o bombă cu microbi!”.

A fost momentul când tema infecțiilor nosocomiale a devenit una de alertă pentru public și de negare pentru autorități.

Somități ale sistemului și înalți oficiali l-au contrazis cu furia notorietății lor pe medicul anonim.

„Din păcate am avut dreptate, așa-i?”, întreabă Camelia Roiu, 47 de ani, care a ajuns un țâr de om după un zbucium de 6 luni.

– Explicați dumneavoastră oamenilor de ce ați decis să ieșiți public deși mai mulți oameni v-au sfătuit să n-o faceți? Pentru a fi corect informați cititorii, inclusiv noi, jurnaliștii, v-am spus că a vă face public numele va atrage o serie de riscuri asupra carierei de medic.
– Am hotărât să-mi asum public mărturia din decembrie, cea cu bomba de bacterii de după Colectiv. Și filmul video cu pacientul contaminat cu larve de muscă. De ce? Pentru că în ultimele zile m-am simțit vizată și chiar amenințată de colegi și …

-⁠ În ce sens amenințată?
– O clipă, vă rog, vă voi explica. Mai am însă un motiv pentru care am decis să-mi fac publică poziția.

-⁠ Vă ascultăm.
– Al doilea argument e acela că soluțiile oferite de minister nu rezolvă problema mizeriei din Spitalul de Arși, ci reprezintă doar o cosmetizare a acesteia. E o eroare a acestui guvern dacă crede că va face curățenie în spitale cu aceiași manageri care au tocat banii, ținîndu-le în mizerie.

„Au zis să fiu judecată pentru film”

-⁠ Luându-⁠le pe rând, vă rugăm, ce înseamnă că vă simțiți vizată?
– La raportul de gardă de vinerea trecută, la care nu am participat, s-a hotărât „potolirea, liniștirea și compromiterea mea”.

-⁠ Poate că vi s-⁠a livrat o teorie a conspirației.
– Vă dau un alt fapt, o întâlnire la cel mai înalt nivel, la care de data asta am participat.

-⁠ Anume?
– În aceeași vineri de după apariția filmului cu viermii de pe bolnavul de la ATI, care a și murit, a urmat ședința cu medicii la care a participat și ministrul Vlad Voiculescu. Unul dintre colegii mei, medic chirurg, a început să spună că e inadmisibil ce s-a întâmplat, că trebuie întocmită o comisie de disciplină care să o judece pentru că medicul respectiv e mai vinovat decât vinovații.

„Eu am ținut legătura cu consilierii domnului ministru, dar am văzut că nu se întâmplă nimic. Și de asta am luat această decizie”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

„Secretarul de stat a spus că aceste imagini nu trebuiau să existe”

-⁠ Fiecare are perspectiva sa.
– Da, dar ministrul a spus că nici el nu e de acord cu apariția filmului. Eu cum să mă simt?

-⁠ Ce argumente a folosit colegul?
-⁠ Că nu se poate să dai din bucătăria ta.

-⁠ Și ministrul?
– Ministrul Voiculescu a afirmat că nici el nu e de acord cu asemenea practici, dar că nu crede că această comisie ar avea o baza legală. Ca să redau complet, imediat apoi ministrul le-a explicat colegilor că, pe de altă parte, atunci când autoritățile nu reacționează la sesizări, presa rămâne ultima soluție ca oamenii să afle ce se întâmplă.

– Deci poziția ministrului vi s-a părut o poziție la media întâmplărilor, care să împace pe toată lumea?
– Aceasta a fost senzația mea. Poate greșesc. Deși nu știu dacă greșesc. Am văzut-o și pe Monica Grigore, secretar de stat, prezentă la ședință, care a dat aprobator din cap și a adăugat că este revoltată și nu vrea să-și imagineze ce a simțit familia pacientului cu viermi când a văzut filmul. Dar că, pe de altă parte, aceste imagini nu trebuiau să existe.

„Ceea ce este șocant este că pentru o parte dintre cei din conducerea spitalului și pentru medicii prezenți, problema nu era cum, de ce s-a ajuns la viermi, ci de ce s-a filmat și a ajuns totul public”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

„Vor soluții de la cei care au permis mizeria”

-Spuneați că al doilea motiv care v-a împins să ieșiți public este acela că nu aveți încredere în soluțiile Ministerului Sănătății.
– Sunt pur și simplu revoltată! Ministrul l-a rugat pe managerul interimar Nițescu, care deține și funcția de director medical de ani de zile și care a gestionat inclusiv viermii, să participe, împreună cu alți doi colegi, la găsirea de soluții. Pe scurt, le dă pe mână celor care au condus până acum rezolvarea problemei la întinderea căreia ei au participat din plin ca manageri! Se așteaptă soluții de la cei care au gestionat cu nepăsare mizeria din spital.

– ⁠Nu sunteți sentențioasă?
– Am cel mai mare respect pentru personalul medical din Spitalul de Arși. Sunt colegii mei. Dar aici vorbesc despre actul de management. Cum să aibă ei un program de măsuri, cu secția de terapie închisă pentru 30 de zile cu igienizare și montare de uși glisante, aer condiționat după ce puteau face toate acestea atâția ani sau măcar în cele 6 luni de la Colectiv?!

– Uitați, și ei spun despre dumneavoastră că n-ați fost prezentă în noaptea de la Colectiv.
– În acea noapte m-am culcat devreme, eram de gardă a doua zi, și singurul apel primit a fost de pe un număr necunoscut. Am aflat de tragedie abia când m-am trezit. Era treaba mea, ca medic, să pun la punct un sistem prin care în momente de criză să putem fi găsiți toți?! Dacă reducem toată discuția la ideea că în Spitalul de Arși e o nebună care se ceartă cu toată lumea rămânem fix în cadrul pe care actuala conducere l-a creat ani de zile.

16 ani de experiențăare doctorul anestezist Camelia Roiu la Spitalul de Arși: până în 2000 a fost medic-rezident la Spitalul Municipal

„S-a confirmat tot ce v-am povestit”

– ⁠În ce sens?
– Eu eram considerată oaia neagră și acum un an, și acum 6 luni. Apoi a venit Colectiv. Spuneți-mi ceva, vă rog: am avut dreptate în tot ceea ce am făcut public sub anonimat?

– Faptele enunțate de dumneavoastră au fost verificate și au fost corecte.
– Da, s-a confirmat tot! Din păcate, mai multe decât atât, pentru că nu aveam de unde să știu în decembrie 2015 că vor exista viermi pe pacienți în iulie 2016. Dar așa se întâmplă când oficialii nu ascultă avertismentele. Eu nu spun că sunt perfectă, în nici un caz! Dar am văzut niște lucruri, nu le-am acceptat și am luptat cum am putut să le schimb.

– Conducerea spitalului susține că nici dumneavoastră nu raportații infecțiile nosocomiale! E adevărat că n-ați raportat nici o infecție?
– Da, e adevărat, deoarece aceasta era politica spitalului. Primele infecții au fost recunoscute de spital abia după mărturia mea din decembrie 2015.

– ⁠La poliție ce-⁠ați declarat despre cazul cu viermi?
– Eu nu-mi atac colegii, nici n-am de ce. Acestea sunt condițiile la Spitalul de Arși, asta am spus. Dar acum discut decizii manageriale, nu penale. Să le dai pe mână acelorași oameni bani și putere de decizie eu nu înțeleg.

„La noi trebuie ori să-L ai pe Dumnezeu, ori un medic care să lupte cu tine până în pânzele albe, ori o genă bună”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

„100.000 euro, aruncați pe geam”

– ⁠Ce soluție ați avea dumneavoastră?
– Întâi să recunoaștem că investițiile de 100.000 euro reprezintă bani aruncați. În Spitalul de Arși avem piocianic rezistent la absolut toate tratamentele antibiotice și care nu poate fi exterminat prin uși glisante și aer condiționat. De piocianic nu se scapă decât prin demolare.

-⁠ Soluția?
– O nouă clădire, dotată la standardele internaționale. În tratamentul arșilor cheia succesului stă în asepsie. Este principalul lucru care contează. Sunt studii internaționale care arată că un ars infectat costă de zeci de ori mai mult decât investiția în măsuri de asepsie, dezinfecție, izolarea pacientului.

– ⁠Asta durează. Și soluția imediată?
– Durează, dar trebuie începută! Soluția imediată: un spital modular amplasat în curtea unui spital multidisciplinar. Locuri există în București.

-⁠ Da, dar ar fi un uriaș efort organizatoric.
– Păi, acest guvern parcă asta a spus! Că politicile noastre de sănătate trebuie concentrate pe siguranța pacientului și nu pe bunăstarea firmelor de medicamente și echipamente sanitare.

„Pentru mine, ca medic, mărturia din decembrie, după Colectiv, a fost punctul zero. Nu am mai putut suporta minciunile vândute publicului, că avem de toate și că pacienții sunt tratați ca în străinătate. Și acum nu am mai putut asista neputincioasă la un malpraxis de sistem, nu de act medical”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

– Care este diferența dintre ce se poate face și o himeră în medicina românească acum?
– Să răspundă cei care au putere de decizie! Eu, ca medic, vă pot relata o diferență în fața căreia nu mai putem asista imobili la infinit: americanii pierd un om ars din zece, noi salvăm unul din zece! De aceea era esenţial să-i transferăm afară pe cei de la Colectiv.

– Au fost și cazuri care au supraviețuit…
– Eu nu sunt un medic iubit de prea mulți colegi, dar sunt un medic apreciat profesional. Am avut de curând un pacient cu arsuri de grad III, 40%, foarte grav. I-am zis chirurgului, care avea rețineri, să-l opereze în acea zi, că moare. Am avut mare dreptate. A supraviețuit.

90% din marii arșisupraviețuiesc în Statele Unite


90% din marii arșimor la Spitalul de Arși din București

„Vreau să ajut și pacienții, și colegii”

-⁠ De ce avem o astfel de rată de mortalitate?
– Contaminarea cu bacterii agresive apare la 24-48 de ore de la internare. Apa de la renumita baie e contaminată, la fel și apa din blocul operator. Sunt probe prelevate de mine și duse la laborator.

– Este Spitalul de Arși un caz izolat?
– Toate spitalele, cu câteva excepții, au această problemă a bacteriilor intraspitalicești. Din păcate, această problemă a scăpat de sub control.

– ⁠DSP-⁠ul nu a găsit aceste contaminări?
Nu știu dacă este vorba despre incompetență, complicitate sau nepăsare. M-am consumat enorm dacă să ies să vorbesc sau nu. Nu vreau să le fac rău colegilor mei. Vreau să ajut atât medicii, cât și pacienții. Pentru că, din toate discuțiile pe care le am, constat că problema infecțiilor nosocomiale a scăpat de sub control la multe dintre spitalele din țară.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (89)Adaugă comentariu

Eu  •  20 iulie 2016, 7:25

*** numai sa ascunda adevarul din spitale!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin Manea  •  20 iulie 2016, 7:33

Un manager, doi manageri - rezulta "aceiasi manageri" in titlu, nu "aceeasi". Sunt sigur ca e o simpla scapare, insa citesc multi oameni blogul si apoi imita eroarea. Nu imi publica mesajul, doar corecteaza si e OK.

Dan M  •  20 iulie 2016, 7:40

Desi criza de constiinta a dnei doctor pare tardiva, tot e un pas. Daca medicii ar iesi in fata spitalelor si ar refuza sa mai intre pana nu primesc salarii decente (macar 1000 eur net), pana nu primesc aparatura, pana nu primesc dezinfectanti de calitate, pana nu primesc medicamentele necesare etc etc etc. Sa fie tratate doar problemele de urgenta, copiii si batrani. Asta-i tara! Iese un medic si spune ce se intampla. Si colegii ce fac? O sustin? Nuuuu! Dimpotriva! Mai tineti minte cazul parintilor care au dat presei inregistrari cu invatatoarea nevrotica? Ce au facut ceilalti parinti? I-au felicitat pe cei care au indraznit sa aduca in atentie abuzul? Nuuuuu! I-au atatcat, ba chiar spuneau ca invatatoare face o treba buna, ca bataia e rupta din rai etc. Ce s-a intamplat cand fosta gimnasta Olaru a publicat niste adevaruri? Acelasi lucru!!!! Pana si un ministru (Lipa) a crticat-o pt indrazneala ei etc. Si atunci, cum sa iasa cineva sa spuna cum stau lucrurile cu adevarat???

ROKSANA GANTOVA  •  20 iulie 2016, 7:46

esti un *** , postezi prostiile astea pe SITE DE PORT

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anghimoft  •  20 iulie 2016, 7:52

„Cu aceeaşi manageri”!!!??? Nu domnule Tolontan! Cu aceiaşi manageri.

Stefan  •  20 iulie 2016, 7:56

Ce mai poti sa spui? Vladut vrea sa impace si capra si varza. Cand ar trebui sa taie in carne vie pe cei vinovati. Nu da doi bani nici ministrul asta nou, degeaba vine din privat. In privat, daca un manager iti face praf firma nu ii dai apoi bani sa o reconstruiasca. Il zbori afara din firma si ai grija sa iti faci cunoscuta pozitia in asa fel incat respectivul o sa aiba probleme de a se mai angaja pe pozitii similare. La stat, nu taica. Ai fost manager 10 ani si nu ai facut nimic? Uite, incepem reconstruirea, tot cu tine. Alti bani, alta poveste, aceiasi oameni. Problema e ca privatii astia mari corporatisti tot cu statul si-au facut veacul, mana in mana, si daca vin la stat ca domnul Voiculescu, cum sa taie in carne vie cand pana nu de mult de pe alte pozitii isi strangeau mainile calduros. Sa se duca si asta de unde a venit. Si sa schimbam daca se poate un ministru pe luna, poate din 100 de incercari dam peste unul care uita de compromisuri.

dana  •  20 iulie 2016, 7:57

FELICITARI pt curajul dvs! Acum e rindul nostru - al publicului - sa facem ceva, sa nu lasam timpul sa stearga tot

Lucka  •  20 iulie 2016, 7:58

Felicitari Camelia Roiu !

Mihai  •  20 iulie 2016, 8:03

Multumim pentru curaj. Dreptatea este de partea dumneavoastra, traim insa intr o lume sucita.

lili  •  20 iulie 2016, 8:29

Va apreciez curajul, din pacate mizeria din sistemul medical, incluzand sefii din Minister si sefii de spitale vor dainui... Dupa alegerile din toamna va veni un guvern politic, un Ministru politic si o luam de la capat, adica vom continua cu minciunile si riscul de a muri in spitalele romanesti, uneori plini de viermi... Am citit socata ca Secretarul de stat la MS a declarat ca nu trebuia sa existe acel film, nici Ministrul Vlad Voiculescu nu a fost mai departe.... NO COMMENT, aveti grija de dvs, nu stiu ce sa va zic... sunteti singura contra sistemului infectat. O Romanie bolnava, cu politicieni care vorbesc vorbe goale, care nu au solutii, carora nu le pasa, realitatea este ceea ce vedem zi de zi.

sorin  •  20 iulie 2016, 8:31

nu cred ca exista este spital fara bacterii(in afara de cele private)! sunt curios cand o sa iasa la suprafata infectiile din maternitati...

Gizăs  •  20 iulie 2016, 9:04

Camelia suntem alături de tine. Mai mult decât printr-o simplă postare, suntem alături de tine în mentalitate !

Ardeleanu´  •  20 iulie 2016, 9:15

Bineînțeles că tot ea o să fie cea blamată, pentru că a dezvăluit, nu cei care au lăsat să se ajungă la așa ceva..

Lucian  •  20 iulie 2016, 9:25

Sistem românesc medical! O scarnavie! Un amatorism adus la excelenta! De ce? Simplu: este rodul societății românești, lase, umila, indiferenta! Numai daca ești atins direct reactionezi! Daca nu ești implicat direct, nu! Cu alte cuvinte: ASA ne trebuie! Nu sunt un pontist, dar nu pot sa nu gândesc acum , cum a scris asta: popor turc, popor curajos! Contextul in care a spus-o n mi- a plăcut, dar poporul roman nu are responsabilitatea altora! Daca , are buzunarul plin, nu mă mai interesează de alții! Duca-se! Adevarul este ca pe zi ce trece, vanzand lipsa de reacție gen DNA, mascati in alte situații, încep sa cred ca in toamna COLECTIV, cu ce a urmat, a fost manipularea unora! De- am fi ca in toamna, azi spitalul de arsi ar fi fost daramat deja, dar...... Stam si ne uitam si comentam ședințe ale marilor conducători! Efectele sunt ZERO BaRAT! Astia de ne conduc acum, se canalizezaza, numai pe extern, unde situația e gravă, crezand ca atâta e responsabilitatea lor! Mi-e teama, ca întretinand ca prostii o atmosfera pe net , numai ostilă vs implicarea in intern, sa nu fie decat o acțiune deliberata, de acumulari negative in societate, pe care sa o folosească ca asta toamna! Deci tot manipulare, constienta! Oare pentru ASA ceva plătim atatia incompetenti sa n conducă, viața asta scurta! Unde-i preseedintele, ciolos, Tăriceanu, Dragnea, gorghiu? In CO sau la Ulan Bator! Jalnica tara am!

Stefan Dumitru  •  20 iulie 2016, 9:26

De apreciat curajul Dnei Doctor de a-si face publica identitatea. Din pacate va avea de suferit profesional si public. Sistemul este atat de putred si mizer incat ar face orice sa pastreze aparentele cu pretul vietii unor oameni pe care sistemul ar trebui sa ii salveze si nu sa ii trimita la IML.

R  •  20 iulie 2016, 9:30

Poate ca nici o decizie de tip "o mie de manageri au fost demisi" nu ar fi solutia. Ar urma ca in Turcia o demitere si a profesorilor care i-au invatat si i-au trecut la examene? Sa zicem ca intr-un centru universitar candideaza un medic care nu este cadru didactic. Credeti ca poate ajunge sef fara acordul rectorului? Felul in care s-au luat doctorate credeti ca e singura buba a sistemului de invatamant sau nu cumva tot la fel prin copiat s-au facut si avansarile in grad universitar? Macar cateva spitale mari, in centrele universitare, daca ar fi de excelenta si totusi s-ar schimba ceva in calitatea actului medical. Dar acolo e zidul pe care nimeni niciodata nu-l va putea sparge, consiliul national al rectorilor. Drojdia cea mai pura.

Stelu  •  20 iulie 2016, 9:36

Cum au sarit vulturii ( colegii )sa ciuguleasca din Dna Roiu :)))))

alecu  •  20 iulie 2016, 9:39

Camelia Roiu, te iubim! Esti un firicel subtire de lumină dintr-o bezna de minciuni care ne sint livrate zilnic de bosii corupti din sanatate & politica. Sintem alaturi de tine!

Georgiana  •  20 iulie 2016, 9:46

Buna ziua, consider ca pentru toate aceste mizerii noi, poporul, suntem vinovati. Suntem vinovati pentru ca nu luam absolut nicio masura. Continuam sa lancezim si sa nu luam atitudine. Ar trebui sa ne uitam in jur, in orice tara "moderna" , indivizii de talia asta, care-si bat joc de oameni infunda puscaria pana mor, populatia iese in strada, schimba ceva, noi insa, nu facem absolut nimic. Sunt contribuabil in tara asta, platesc asigurari de sanatate si nu am beneficiat niciodata de absolut nimic gratis, nici macar de un amarat de consult. Propun sa nu mai platim asigurari de sanatate catre stat. Nu se justifica plata. Dam bani pentru ce??? Murim ca prostii, suntem tratati mai prost decat animalele, spitalele sunt un dezastru, mizeria este mai ceva decat in lumea a treia, bine noi ca tara, suntem mai jos de lumea a treia. Oricum nu se va schimba nimic, asta este sistemul, plin de oameni corupti si mizerabili, iar ei nu vor disparea nicicand indiferent de ce scoateti la iveala. Ma intreb cei ce isi spun medici, pentru ca nu sunt medici ci doar isi spun, ca daca erau medici nu participau la asemenea mizerii, ma intreb ce fac daca le sunt parintii sau copiii in situatii critice. S-ar tine copiii intr-un spital din Romania??? Sunt convinsa ca "NU" ! Domnule Tolontan mai bine faceti o campanie impotriva platii asigurarilor de sanatate catre stat, mai bine platim privatilor ca oricum acolo mergem cand avem probleme de sanatate si macar acolo suntem tratati cum trebuie. Intr-un spital de stat suntem umiliti pe banii nostri, nu pe banii statului, sa ne intelegem! Sunt banii nostri, contributiile platite de-a lungul timpului, de noi, fraierii care nu luam atitudine. Vina ne apartine in totalitate!

dana  •  20 iulie 2016, 9:53

@Lucian, si eu cred ca a fost o manipulare cu iesitul in strada dupa Colectiv... Prea ne-am mobilizat repede atunci, iar acum stam cuminti si felicitam pe online pe singura persoana care are curajul sa spuna adevarul in public! Poate ca in alta tara erau deja 50 de oameni in fata Spitalului de Arsi s-o sustina pe aceasta doamana! Mergem?

onu  •  20 iulie 2016, 9:57

Acest spital trebuie inchis de urgenta. Bolnavii trebuie mutati oriunde altundeva deoarece acolo mor. Asta e cel mai important acum!

un cetatean  •  20 iulie 2016, 10:02

Orice medic,sau om care munceste in o institutie spitaliceasca este anagajata si platita sa munceasca ,nu sa filemeze,sa a-si denigreze colegii! Daca a-si faceau meseria si munca pemtru care erau platiti toti lucratorii sistemului spitalicesc,nu erau viermi sau mizerie inaceste unitati! Dar cu totii fura materialele de dezjfectie,pentru folos idividual la cabinetele particulare sau casele lor,ce nu se mai termina si nu le mai siu pe unde sint,ducindu- grija averilor si desfraului in care traiesc. Totii se uita cum sa fure si sa castige bani,dar ca sa a-si faca sarcinile de serviciul,niciunii,nu ai intereseaza! De aici se gaseste tara in situatia data! Trebuie pedepse aspre pentru totii de la mare a mic,si interzicerea functionarii in mai multe locuri de munca in acelasi timp a cadrelor sanitare de orice fel,dar si la alte profesii! Asta,goana dupa nemunca si inavutire duce de fapt la starea de dezinteres si pagube aduse institutiilor unde incearca sa le fooseasca ca sa castige bani nicidecum sa fie in folosul omului si societatii!

GS  •  20 iulie 2016, 10:38

Felicitări doamnă pentru curaj! Felicitari echipei de jurnaliști pentru investigație si perseverenta! E revoltător ce se întâmpla in țara noastră. E oare cineva in măsura sa ne îndrume pe drumul corect? Sau ce rămâne dupa toate ororile aceastea e doar investigația jurnalistica?

Ion  •  20 iulie 2016, 10:40

As dori sa o felicit pe doamna Roiu si sa ii vad pedepsiti pe mafiotii care o ameninta si o persecuta. De ce nu a fost nimeni demis dupa acea inregistrare? Este cumva ceva firesc sa faci viermi intr-un spital, in care medicii ar trebui sa se ocupe de sanatatea ta? Si atunci de ce nu sunt dat afara DEFINITIV cei responsabili de acea mizerie? Doamna Roiu a filmat cum arata de fapt sistemul medical din Romania, parazitat de niste viermi. Viermi care acum vor sa o pedepseasca pentru ca a spus adevarul. Viermii acestia trebuie sa dispara. Sa nu mai existe in sistemul de sanatate: ei, rudele lor, prietenii lor, colaboratorii lor. Afara cu viermii! Aceasta doamna are tot respectul meu pentru curajul aratat. Singura impotriva unei gasti de mafioti *** si ***. Care au facut din spitale propriile mosii in care fac ce vor, mai putin medicina. Sa inteleg ca cei responsabili erau oameni foarte disciplinati si buni profesionisti, iar doamna Roiu trebuie pedepsita pentru indisciplina. Tupeul viermilor nu mai are limite. Se comporta ca niste zei in spitalele pe care le paraziteaza. NU - eu cred ca viermii ar trebui sanctionati disciplinar si dati afara, nu un om cinstit care a spus adevarul. Iar domnul Iohannis, care e numai prin concedii si pe la diverse ceremonii ar putea sa ne explice si noua ce inseamna "tara lucrului bine facut", mai exact care ar fi relatia intre viermii din spitale si "tara lucrului bine facut". Mi-ar placea ca domnul Iohannis sa ii decoreze cu Steaua Romaniei pe oameni ca doamna Roiu, care lupta de unii singuri cu aceste clanuri mafiote. Ei sunt adevaratii eroi, nu diversi sportivi conectati la politic si *** cu toate regimurile. Iar daca ajutorul nu va veni din partea politicienilor de trei lei, poate ar fi cazul sa o ajutam noi, oamenii de rand in aceasta lupta inegala si nedreapta. Asta daca nu ne place sa vedem imagini cu viermi si sa murim in spitalele platite din taxele noastre.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nelu Baciu  •  20 iulie 2016, 10:50

Stimate domnule Tolontan, Cum puteti fi contactat in mod anonim pentru semnalarea unor probleme de tip frauda in spatiul public ?

wutangman  •  20 iulie 2016, 11:01

Felicitari doamnei Camelia Roiu! Mai ramane sa aiba si sustinere.

mat  •  20 iulie 2016, 11:11

Eu când am mizerie sub pat,nu îl chem pe Tolo să curețe.Ce prestează doamna doctor în acel spital?Nu a mai suportat doamna doctor situatia?Eu zic ca doamna a suportat destul de mult..Câți oameni au murit până s-a decis dansa să vorbească?Eu nefiind sub vraja lui Tolo,înțeleg altfel lucrurile.Doamna doctor e complice la aceste crime...Si tăinuirea de infracțiuni se pedepsește...

nicu  •  20 iulie 2016, 11:20

Felicitari doamnei doctor !Sper sa fie cat mai multi medici in Romania care sa gandeasca si sa actioneze la fel !

mi  •  20 iulie 2016, 11:38

Buna ziua, Ce s-a intamplat la spitalul de arsi este inuman.Trebuie trasi la raspundere managerul spitatlului si toti medicii de pe tura respectiva.Nu exista bani pt.o plasa de tantari muste de 40 lei?Managerul a iesit la tv mirat ca nu stia de problema.Numai pt.acest raspuns trebuie demis si cercetat.De asemenea directorul economic sa fie cercetat pt.ceea ce s-a investit,achizitionat in acest spital.Iti trebuie carte sa iti dai seama ca trebuie ca saloanele sa fie ferite,aparate de muste, tantari?Incompetenta grasa,nesimtire.Auzi in loc se sa ia masuri este supusa la presiuni doctora care a divulgat aceste nereguli?Demisia si puscaria impreuna cu minstrul sanatatii care era suparat ca au aparut pe sticla murdaria de pe tarlaua lui.Rusine sa va fie.Ce o sa feceti daca o sa vina randul parintilor,rudelor ?Asa o sa-i tratati si pe ei?criminalilor.trebuie sa platiti impreuna cu ministru pt.neregulile acestea si nu ascunse sub pres?pacat ca ceilalti medici in loc sa rezolve situatia fac sedinte sa se razbune pe doctorita.Ce oameni sunteti?Numai sa luati spagi si sa va bateti joc?Nu va ganditi ca in acest sistem o sa ajunga si rude de ale d-voastra?Inca o data sa va fie rusine domnilor doctori pt.atitudinea de care ati dat dovata.Unde este juramantul lui Hipocrate pe care l-ati facut?Trebuie cercetat in spital tot ce se intampla.Rahatul este destul de mare in care sunt implicati manageri,doctori...

Vasile  •  20 iulie 2016, 11:49

Chiar nu pot pricepe ce structura umana poti avea sa te faci medic, ca sa alini suferinta si sa ”salvezi oameni”, si sa te complaci sa lucrezi intr-un asemenea lagar de exterminare Sa mai ajungi apoi sa ii si persecuti pe cei carora mizeria nu li se pare acceptabila! Felicitari doamnei doctor! Pacat sa nu mai sunt foarte multi astfel de medici.

Boby  •  20 iulie 2016, 11:59

Doamna Camelia Roiu, sper ca cititi comentariile acestui articol. Vreau sa va spun ca suntem aproape de dumneavoastra, ca va intelegem perfect revolta si curajul de a spune adevarul. Doamna, suntem la fel si avem aceleasi valori. Felicitari, sunteti un om extraordinar, un doctor minunat pe care as vrea sa-l intalnesc. Poate se gadeste cineva sa o invite pe dna Camelia Roiu la o conferinta TEDex, mi-ar face placere sa ascult un doctor si un om deosebit ca doamna doctor. @Vlad Voiculescu - draga Vlad, daca intradevar ai spus ca era mai bine sa nu se publice acest film cu viermi in carnea vie a unui pacient in stare critica, atunci cred ca ar fi mai bine daca te-ai intoarce la jobul tau de bancher la Viena. Se pare ca e o lupta prea mare pentru tine si nu ai curajul si puterea sa o duci. Adevarul este ca in afara de cateva declaratii si cateva reportaje facute impreuna cu prietenul tau, Alex Dima, nu ai facut mare lucru pana acum. Ma refer la masuri intri-seci, la actiuni efective. Te-ai gandit de 3 ori daca sa inchizi spitalul de arsi si nu l-ai inchis. Esti ministru ca sa vii cu solutii concrete si sa le aplici. Nu sa eziti si sa nu faci nimic. Iar modul cum ai umilit-o pe doamna doctor Camelia Roiu in fata colegilor te descalifica in ochii mei. Cum sa faci asa ceva ? De cand aflarea adevarului e interzisa ? Asta e sistemul tau de valori Vlad ? Ma dezamagesti. Esti o mare speranta dar ai grija sa nu dezamagesti complet. Acum asta faci.

Magda Bolocan  •  20 iulie 2016, 12:05

Iata un doctor care ia atitudine fata de problemele spitalelor care produc victime in loc de vindecare! Va iubesc pentru asta. Umanitatea invinge in fata cosmetizarii problemelor pe imaginea institutiilor, pentru ca putem arata ca avem constiinta si sunt solutii mai bune, pe care le stim, le propunem, dar nu sunt auzite sau urmate. Sustin propunerile venite de la oamenii sistemului, atat timp cat ele rezolva situatii grave, cunoscute si sunt salvatoare. Traim langa si in acest sistem de sanatate, de care avem nevoie si pe care il sustinem sa ajute, nu sa ucida oameni cu sanse la viata.

dice  •  20 iulie 2016, 12:11

Felicitari doamnei pentru curaj! Are dreptate, cum sa schimbi ceva cu aceiasi manageri? Ei sunt primii vinovati si ar trebui sa fie primii schimbati.

Analena  •  20 iulie 2016, 12:16

D-na Camelia Robu, a spus totul prin: ”GUVERNUL CIOLOȘ GREȘEȘTE DACĂ CREDE CĂ VA CURĂȚA SPITALELE CU ACEIAȘI MANAGERI CARE LE-AU ȚINUT ÎN MIZERIE!” Important este, ca cei cárora le este transmis mesajul, si ínteleg si sunt ín stare sá ia másurile de riguare, ín índepártarea mizeriei si greselilor existene.

Ela  •  20 iulie 2016, 12:28

Doamna doctor Roiu, Ati luat decizia corecta de a vorbi public dat fiind ca Romania nu are o minima legislatie de protectie a persoanelor whistle blower. Profesia dumneavoasta va poate aduce satisfactii si in alta tara daca va fi cazul. Sunteti un om cu mintea limpede intr-o tara de abrutizati.

Andra  •  20 iulie 2016, 12:35

Sunt socata sa vad aici anumite comentarii, precum "oamenii sunt platiti sa isi faca treaba, nu sa filmeze" sau "doamna doctor e complice la aceste crime pt ca a spus adevarul prea tarziu"...Domnilor, ori sunteti mafiotii din spatele acestor realitati, ori colegii doamnei doctor, speriati de adevar si de urmari, ori sunteti complet rupti de realitate (ca sa fiu eleganta in exprimare). Doamna Camelia, va admir si va respect enorm pentru curaj, sunteti un model pe care ar trebui sa il urmeze si colegii dvs. Sau au fost cumva sifonati si deranjati din somnul lor in care au eliminat complet omenia, demnitatea, integritatea? Declaratia doamnei doctor ar trebui sa le dea curaj si altora sa spuna adevarul, pt a putea schimba ceva. Oare sunt doctorii multumiti de conditiile in care lucreaza, de salarii si de neputinta de care se lovesc atunci cand nu au aparatura necesara pt a salva o viata? Chiar exista atata indiferenta sau teama de a nu supara vulturii? Vreau sa ies in strada, vreau sa fac ceva!! Ne organizam? Trebuie sa o sustinem pe doamna doctor si sa ne luptam pt schimbare!

Doina  •  20 iulie 2016, 12:37

Eu as vrea sa vad o pozitie a domnului ministru in urma acestui ultim interviu cu d-na doctor. E corect sa ascultam toate partile implicate.

Ss  •  20 iulie 2016, 13:08

Tara viermilor bine hraniti...

Mihai Badea  •  20 iulie 2016, 13:15

Când problema este de sistem, înlocuirea oamenilor nu este o soluție fiindcă nu poți înlocui pe toată lumea. Și apoi, ca societate, vrem ca oamenii în care s-a investit să lucreze și să producă valoare pentru societate. Dintre toate spitalele din țară, trebuie să fie măcar câteva în care lucrurile merg bine. Acei manageri ar putea fi implicați într-un proiect de perfecționare a managerilor de spitale. Iar la final, managerii ar putea merge în alte spitale decât cele pe care le-au condus; noul este un stimulent. Desigur, și un salariu motivant ar ajuta.

??????  •  20 iulie 2016, 13:40

Oare cum ar putea bazai mustele in camere ce ar trebui sa fie cel putin sterile pentru a fi sali de terapie intensiva ,in cazurile de pacienti cu arsuri ?

Odette  •  20 iulie 2016, 13:48

Eu o propun pe Camelia Roiu ministru al Sanatatii. Ciolos ar trebui sa-i spuna bancul cu albina lui Vlad Voiculescu : Roiu!!! Abia atunci ma va convinge doctorita ca are constiinta si e devotata pacientilor prin masurile pe care le va lua in toata tara. Abia atunci o voi felicita. Nu stiu daca are calitati manageriale fiindca n-o cunosc, dar stiu ca a trait in casa cu spitalul acesta infect 16 ani, totusi. Relatia ei acum cu spitalul e ca la divort. Abia dupa 16 ani spune si nevasta-n public cat de betiv si afemeiat era sotul, ba ii miroseau si ciorapii si nici pe dinti nu se spala. Pe deasupra, era si hot. Iar ziaristii stiau ce se intampla in spitale de vreo 26 de ani, insa abia acum s-au trezit. E bine ca s-au dat acele imagini fiindca in fata evidentelor e mai greu sa vina unu-altul si sa laude in gura mare doctorii romani de care mi s-a acrit.

ionionescu  •  20 iulie 2016, 13:48

Dragă Tolo, Medicul Camelia Roiu și-a făcut din plin sarcina de avertizor public, dar cam atât. Ce putea și trebuia să facă în cadrul organizației, nu a făcut. Nu a declarat nicio infecție nozocomială, nu a făcut nicio adresă către șefi, de fapt nu a făcut nimic. De fapt, spune că nimic din ce reclamă nu e în sarcina ei. E treaba șefilor și a guvernanților. Ei, șefii trebuie să construiască clinica Mayo în spatele Spitalului de Arși. Când o să fie clinica gata, o să scape cu viață 90% din pacienții gravi, bineînțeles cu priceperea ei. Iar fraierul de ministru se sfătuiește tot cu șefii în loc să o asculte pe ea și să construiască Mayo. Ea participă cu bani la sistemul de sănătate ca și noi toți, de cel puțin 10 ori mai puțin decât participă americanii (din cauza salariilor bineînțeles), dar vrea rezultate la fel ca în celelalte sisteme. Adică vrea o productivitate de 10 ori mai mare. Și noi vrem. Cum să facem asta? Nu e problema ei, ea avertizat, să rezolve șefii. Nu mai spun că americanul tratat plătește toată viața să achite tratamentul, dacă depășește asigurarea (pe care o au puțini). Uite Tolo devin și eu avertizor. Să știi că e posibil să scape 99% din pacienții arși. Cum? Simplu: dacă se construiește o clinică mai modernă în spatele clinicii Mayo, pe care o veți construi în spatele Spitalului de Arși.

Adi  •  20 iulie 2016, 14:08

Inseamna ca suntem un esec ca natie altceva nu pot sa mai zic. Si asa suntem consideratie o colonie Sa vina macar un guvernator strain si aia e.

Ilie  •  20 iulie 2016, 14:17

Dupa cum am citit despre evolutia ministrului sanatatii la sedinta cu managerii, am senzatia ca ia masuri doar de ochii lumii. Numai inspira incredere acest om. Nu-mi vine sa cred ca nu vad un ministru al sanatatii mai curajos, care sa taie in carne vie. Nu inteleg de ce am senzatia ca ei sunt timizi, se tem de cineva.

Ana  •  20 iulie 2016, 14:17

Imaginile alea nu trebuiau sa existe! Pentru ca exista era important sa fie facute publice pentru ca probabil doar lucruri foarte socante si simplu de perceput ca grave provoaca reactii ale opiniei publice si (astfel sau in consecinta poate) ale celor responsabili. Daca se asigura anonimizarea persoanei, discutia si decizia de a publica se refera in primul rind la utilitatea cunoasterii acestor informatii. Nu cred ca Dl Ministru sau Dna Dr Secretar de Stat se refereau la etica jurnalistica sau medicala ci la ca nu se da din casa asa cum sunt invatati si copiii batuti ca nu trebuie sa dea din casa. Discutii despre etica legate de a publica imagini, precum Abu Ghraib si altele, sunt necesare insa oare la asta se refereau cei din minister si spital :) Poate ar merita sa ne gandim la ce nivel de disperare si duritate am ajuns incat sa fie nevoie de astfel de imagini ca sa ne miste cat de cat... Insa nu sa negam nevoia ca astfel de informatii sa existe in sfera publica este "solutia" tocmai pentru ca diferenta intre democratie si autoritarism (fie el si tehnocrat) e data de informatie si de faptul ca cei responsabili stiu ca ce fac nu e secret si necontrolabil.

Ilie  •  20 iulie 2016, 14:18

Felicitari doamnei anestezist pentru dezvaluirile din spital. Sefii domniei sale, incearca sa ascunda mizeria sub pres, refuza sa ne spuna adevarul cu privire la situatia din spital.

Ilie  •  20 iulie 2016, 14:22

Ministrul Ciolos pare un om atat de moale, incat am senzatia ca toti il mint. Nu inteleg de ce se insista pe aceeasi manageri. Daca nu au adus performante, trebuiesc eliberati din functie. Doamna anestezist, consider ca se califica pentru functia de manager. De ce nu ne aplicam asupra cadrelor care chiar isi doresc sa faca ceva pentru sistemul sanitar.

Cătălin Tolontan  •  20 iulie 2016, 14:30

@Nelu Baciu: puteti trimite pe [email protected], multumim! @Mihai Badea: un salariu motivant nu e un factor facultativ, este o nevoie pentru a avea manageri de spital implicati.

basil  •  20 iulie 2016, 14:54

@ionionescu\ la noi se baga in sistem o gramada de bani - vezi cazurile cu achizitiile de materiale si aparatura - dar nu se vede nimic in sistem, in afara de vilele, masinile si concediile in strainatate ale sefilor de tot felul. O plasa la geam, o spalare sterila etc nu costa prea mult, nu?

basil  •  20 iulie 2016, 14:54

@ionionescu la noi se baga in sistem o gramada de bani - vezi cazurile cu achizitiile de materiale si aparatura - dar nu se vede nimic in sistem, in afara de vilele, masinile si concediile in strainatate ale sefilor de tot felul. O plasa la geam, o spalare sterila etc nu costa prea mult, nu?

Comentează