Mergea, CTP și drumul în cerc

Relația dintre presă și sportivi este una dintre fețele nevăzute, dar extrem de spectaculoase ale acestei Olimpiade

joi, 18 august 2016, 9:10

Corespondență din Rio

Una dintre imaginile pierdute ale acestor Jocuri este somnul presei. La propriu.

Și răvășirea.

Urmăriți aceste imagini! E momentul când unul dintre sutele de autobuze cu jurnaliști ajunge la centrul de presă.

Drumurile către bazele sportive un pic mai depărtate se transformă în aventuri. Șoferii brazilieni sînt binevoitori, dar conduc teribil de repede. Și, de multe ori, conduc în cerc.

Faci o jumătate de oră și încă o jumătate de oră și te trezești în același punct!

E ca în romanul ”O sută de ani de zile la porțile Orientului”, a lui Ioan Groșan, cînd tătarii din Buceag pleacă la luptă amețiți și, din tot galopul fioros, se aleg cu un alergat în cerc. Se întoc războinicii țepeni de beți înapoi în tabără, aduși de caii care nu uitaseră drumul spre casă.

Așa e cu autobuzele de presă de la Rio.

Priviți-i pe ”presari” cum coboară deșelați!

Arabi, creștini și scientologi, femei și bărbați, fotoreporteri, cameramani și reporteri de presă scrisă, fiecare suflă a eliberare ca și cum n-au mai pus piciorul pe sol de la traversarea în galere a Atlanticului la anul 1500.

Imaginile sînt surprinse la 12 noaptea, pentru că centrul de presă nu doarme niciodată. Există o cameră de somn, cu zeci de șezlonguri, ca la mare, dar dacă te culci te pupă Crăiasa Zăpezii pe frunte, atît e de puternic vîjul aerului condiționat.

E noapte și citești polemica dintre Cristian Tudor Popescu și Florin Mergea. O recitești, de fapt, pentru că ți-a rămas ceva pe creier.

Jurnalistul l-a criticat după finala de dublu pierdută.

”Florin Mergea a fost mai preocupat să-i arate lui Rafa Nadal în văzul lumii întregi ce tenis știe el, decât să contribuie cu calm și disciplină la victoria echipei”. 

Tenismanul a răspuns sec.

”Felicitări d-lui ctp… A dovedit încă o dată cât de vaste sunt cunoștințele sale în materie de tenis.. O să-i cer niște sfaturi cu prima ocazie când o să am onoarea să-l întâlnesc… Și poate la Tokio ne antrenează somitatea sa”.

CTP a continuat.

”Ironii demne de un politician cu doctorat şi fără bacalaureat”.

Aici nu e despre cine are dreptate.

I-am văzut, la Rio, la antrenamente și la meciuri  pe Tecău și pe Mergea și am avut senzația întîlnirii cu unii dintre cei mai civilizați sportivi pe care am avut șansa să-i cunosc.

Nu am scris despre cei doi, pentru că la o Olimpiadă scrii despre cine îți spune programul și repartizarea sarcinilor în echipă, nu despre cine te taie capul.

Dar asta nu înseamnă că CTP nu are dreptul să scrie.

Jurnalistul joacă tenis intens, este pasionat de tenis și comentariile sale te pot stîrni, irita, dar în nici un caz nu te lasă indiferent.

”Dacă un sportiv citește comentariul despre el al unui gazetar sportiv și reține 10-15% ca teme de meditație, nicidecum ca adevăruri absolute, atunci gazetarul și-a făcut treaba”, scrie Cristian Tudor Popescu.

Cuvintele lui au un înțeles special aici, unde 10.000 de sportivi se ciocnesc zi de zi cu 10.000 de jurnaliști.

Nu e o sarcină ușoară.

Campionii și ziariștii au egouri, se dezvoltă ritualuri ale evitării, oamenii se supără.

Dar mîine dimineață o iau de la capăt.

Îi privești.

Este ziaristul georgian care a venit drapat în culorile țării sale. Este reporterul care stă la coadă cu rotilele și nu e o idee deloc rea că fiecare minut contează.

345

După cum este luptătorul finlandez care cade secerat de efort în zona mixtă și apoi se ridică în fața camerelor.

Este comentatorul TV adormit în fața monitorului din Riocenter, sala de box, sînt fotoreporterii japonezi care își cară scările cu ei ca să poată poza de sus și sînt cei care scriu pe jos, oriunde apuci.

456

Nici unul, Florin, nu e o somitate!

Sînt sportivii japonezi, care fac salutul tradițional la cameră după fiecare interviu.

Pînă la urmă, și aici Octavian Morariu are dreptate absolută, noi, toți ceilalți, sîntem pe lîngă sportivi.

Asta nu înseamnă că nu știu oameni tobă de muncă, sport și entuziasm în presă.

Alina Alexoi de la TVR se oprește din a explica gimnastica la trei ore după ce a adormit. Adrian Fetecău de la Radio face legături cu boxul sau luptele de acum 40 de ani. Pentru că tradiția contează!

Sandu Enciu, care oferă corespondențe pentru ProSport, este un vechi practicant de judo și un om care visează antrenorii și sportivii.

Sau Dorin Chioțea, exasperant cu cîte imagini și perspective găsește de aici. din Brazilia, cu alte subiecte în fiecare zi.

Sînt cîteva exemple, jurnaliștii buni sînt mai mulți.

După cum nu mă refer la colegii mei de la Gazetă, aș părea subiectiv.

Ne rotim în cerc cu un singur gînd: să putem duce mai departe ceva din moștenirea sportului.

Acesta e jobul.

Fără meritul nostru, tezaurizăm. Păstră amintiri, cifre, statistici, povești de la înaintași și le spune așa cum reușim.

Mai bine sau mai rău.

Stai aici, amețit de atîte drumuri și de atîtea zile. Măcar un gînd dacă se așterne pe cearcănele sportivilor după ce citesc sau ascultă ceva din presă, ei vor fi mai buni, iar noi putem să simțim pămîntul de sub picioare după capirinha.

La cîtă oboseală s-a strîns, nici nu e nevoie mai mult de una ca să stai lemn cînd calul nimerește drumul spre casă.

 

Save

Comentarii (119)Adaugă comentariu

marian  •  19 august 2016, 3:10

toti sportivi romani au reprezentat Romania cu cinste la aceasta olimpiada. desigur sistemul romanesc de pregatire este la cl mai scazut nivel dar asta nu e vina sportivilor. CTP este rautacios si comentariile lui sint nesimtite. este usor sa critici. mai greu este sa cistigi ceva in viata.

gigelos  •  19 august 2016, 7:41

*** ? @ catalin Tolontan - in ai tai 20-25 de ani de jurnalistica sportiva te-ai adresat vreodata unui sportiv medaliat olimpic sau oarecare la modul cum a facut-o CTP-ul . la bascalie , pe ton de profesor de scoala veche . Si imediat dupa finala , poate Mergea facea spume , poate , poate ....Eu nu-mi aduc aminte . Ce poti spune ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eu  •  19 august 2016, 8:31

Tot asa a facut acest ziarist complexat si cu Hagi, la un meci international, cand a luat cartonas rosu (CE parca) numindu-l 'criminal'. E prea bagat in seama. Ignora-l Florine, ai obtinut edalie olimpica reprezentand Romania! El se reprezinta pe sine in fata blocului.

vasco  •  19 august 2016, 9:16

Parafrazand titlul articolului...CTP mergea in cerc...sau dupa cum merg ***i..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

drako  •  19 august 2016, 9:33

la prezenta Plimpiada jurnalistii nostri sunt mai buni decat sportivii nostri ! dar,vorba rabinului,adaptata,toti au dreptate,in felul lor...din pacate Olimpiada nu premiaza jurnalistii...

Odette  •  19 august 2016, 13:16

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Odette  •  19 august 2016, 13:53

Pana la urma, toate comentariile mele la adresa acestui individ ar fi trebuit sa fie vulgare si jignitoare fiindca asa merita! Asa ca de-aia nu mai pot de cenzura ta!

Gelu  •  19 august 2016, 14:15

D-le ziarist Tolontan, 1. De ce pe gsp.ro abunda articole cu citate din puscariasi, manelisti s.a.m.d pe tmpul Olimpiadei? 2. Ce inseamna scientolog si care e diferenta dintre scientolog si om de stiinta? 3. Cine l-a facut pe Hagi sa planga in 2000, declarand ca mai bine nu juca cu Italia? 4. Cati Hagi am mai avut de atunci? 5. Cand il ai pe Radu Paraschivescu, mult mai scriitor, fin, educat si cu un CV de 5 ori cat al lui CTP, de ce mai aven nevoie de cel care, cu vocea aceea de contra-tenor, din care reiese doar posacie si frustrare, il para pe iliescu dupa 90? 6. Si eu poate ca as fi vrut(prin prisma romanului care e mai bn decat altul la toate) sa-i reprosez lui florin mergea duble-greselile, dar cand l-am vazut cat de abatut era dupa finala si ce a declarat(ca ar fi dat orice pentru aur) m-am corijat si nu pot sa spun decat Bravo Florine! Multumim pentru un meci fain si bafta la Tokyo. 7. Care este pozitivul facut de CTP, de avem atata nevoie de el? Doar pentru ca e din aceeasi breasla, asta nu inseamna ca tre' sa-l supraapreciem. Ca sa nu mai vb de adevarul si de alte lucruri mult mai putin placute despre ctp. 8. De ce un om nu ar putea iubi un caine? 9. Ati iubit vreodata un caine? Daca da, CTP v-ar putea reliefa despre carentele dvs ca fiinta umana. 10. Cand o sa ne lasati cu puscariasii si o sa publicati sport?

Odette  •  19 august 2016, 16:54

@Gelu: Contratenor? Nu-i mai spune asa ca nebunu e in stare sa spuna ca e mai bun decat Max Cencic care, desigur, e un ratat si ala, dupa mintea lui. Max fiind numarul 1. Pai, se compara el cu Radu Paraschivescu, asa cum ai zis si tu? Mi-e rau la cap, ma doare mintea! - cum ar spune Radu. Sunt atatia oameni cu adevarat destepti, iar unii ii ridica ode acestui miner. Cum l-o fi suportat Hurezeanu, un tip stilat, elevat, fin? Cu diplomatia unui om inteligent, desigur. Nu si-a pus mintea cu unu care poarta sosete albe la pantofi negri ca un lautar al presei romanesti.

Odette  •  19 august 2016, 17:04

Doar cine n-a vrut, n-a vazut la tv ca poarta sosete albe la pantofi negri. Toata lumea a ras de el, inclusiv eu i-am spus cat e de caraghios. Un papitoi.

NEAGU  •  19 august 2016, 17:35

M-AM SATURAT DE COMENTARIILE D0LUI CTP! NU A SPUS NICIODATA UN CUVANY BUN PENTRU CINEVA! ACEST GICA-CONTRA AL PRESEI NU A FACUT PURECI CA INGINER SI ACUM ISI DA CU PAREREA DESPRE TOT! UN TATOIU CU OUA!

Odette  •  19 august 2016, 18:12

Vreau sa scriu niste versuri din Nichita: Deodata, am simtit cum renaste in noi o vorbire si tremuram cu gurile lipite de ea. Ce ochi mai trebuie sa fi avut si auzul cand langa ureche auziram o stea! Cu o aripa lunga, prelungita, taioasa, deodata, ingerul ne-a insirat pe amandoi si astfel injunghiati de aceeasi durere pluteam in aerul vorbirii celei noi. Unde ne zbori, in care intelesuri, in ce putin de trup maret de zeu, in ce inalta, nedistincta vorbire din care absenteaza tu si eu? din care tot ce stim ca e, nu este si ce nu stim, pare a fi?... ( Avem alineate!!! Yeeees!!! :)

Odette  •  19 august 2016, 18:13

Hai, ma, ca la mine apar alineate!

RazvanM  •  19 august 2016, 18:21

”Florin Mergea a fost mai preocupat să-i arate lui Rafa Nadal în văzul lumii întregi ce tenis știe el, decât să contribuie cu calm și disciplină la victoria echipei”. Okay, daca toata lumea poate zice orice ca d-aia are gura, atunci eu pot spune ca acest comentariu al lui CTP este demn de un idiot.

Adu  •  19 august 2016, 18:29

E trist ca jurnalistii sportivi au devenit opinionisti si nu observatori ai sportului... CTP e mare vedeta, si e mai presus de sport, la cati bani a facut din comentarea lui acida. De-aia il mai citeste doar cine are frustrari similare... :D hahaha

Sorin  •  19 august 2016, 18:58

Eu aş fi curios câţi dintre cei care şi-au dat cu părerea aici au stau până la 3 jumătate dimineaţa să se uite la meci. Că din ce am citit eu pe aici, nu au fost prea mulţi. Îl catalogaţi pe CTP ca hater, dar din mesaje am văzut eu aici mulţi dintre cei care au postat merită acea etichetă. Nu o fi fost el prea elegant, era şi greu să fie atunci, la cald, dar din păcate a avut dreptate: Mergea a fost jucătorul pe care veneau majoritatea mingilor şi cine s-a uitat un pic la tenis dublu ştie că este jucat mereu cel vulnerabil. Eu personal am înţeles în sfârşit de ce juniorul genial Mergea nu a devenit un redutabil jucător de simplu, ca Baghdatis, cel cu care îşi disputa locul 1 la juniori.

Alin  •  19 august 2016, 20:21

Jurnalistul Popescu este un autodidact care se pricepe la toate. Politica interna si internationala, SF, morala, logica, tenis, film... era sa scriu si jazz; nu, la jazz nu... sau inca nu. Nu mi-a placut niciodata stilul acestui om cu frunte incretita si privire rea, de inchizitor, care da verdicte mai taioase decat o ghilotina, de multe ori nedrepte. In lumea asta se petrec lucruri pe care le poti pricepe si de unul singur, cu propriul creier, fara ca sa ti le tot explice, de fiecare data, dl Popescu intr-o maniera ironic-agasanta de pedagog. Declara, candva, cu emfaza, la o televiziune, cum ca domnia sa nu mai este jurnalist, ci scriitor, iar ca urmare pe burtiera ecranului ar trebui scris "scriitorul Cristian Tudor Popescu". Ei bine, iata ca nu... a ramas acelasi jurnalist care le stie pe toate. (Da, stiu, a scris si cateva cartulii).

vandamu  •  22 august 2016, 12:34

@lord beli, da' nevorbit mai esti, tata...nu s-ar zice ca esti atat de ocupat ("in industrie") : probabil ca "filmarile" alea le faci o data la 2 ani si sarcina ta e sa strangi mucurile de pe jos. la nivelul precar pe care-l arati, nu vad cu ce altcevca te-ai putea ocupa. mai citeste o data ce ti-a scris Geambasu, e exact ce trebuie s astii despre tine. Haipa.

Motanes  •  24 august 2016, 7:12

Văd atâtea comentarii negative la adresa lui CTP sau Tolo... Puteți să nu-i citiți, dacă nu vă convine. Nu e ca și cum ai fi obligat să plătești abonamentul la TVR. Sau vă place cenzura?

Comentează