Mergea, CTP și drumul în cerc

Relația dintre presă și sportivi este una dintre fețele nevăzute, dar extrem de spectaculoase ale acestei Olimpiade

joi, 18 august 2016, 9:10

Corespondență din Rio

Una dintre imaginile pierdute ale acestor Jocuri este somnul presei. La propriu.

Și răvășirea.

Urmăriți aceste imagini! E momentul când unul dintre sutele de autobuze cu jurnaliști ajunge la centrul de presă.

Drumurile către bazele sportive un pic mai depărtate se transformă în aventuri. Șoferii brazilieni sînt binevoitori, dar conduc teribil de repede. Și, de multe ori, conduc în cerc.

Faci o jumătate de oră și încă o jumătate de oră și te trezești în același punct!

E ca în romanul ”O sută de ani de zile la porțile Orientului”, a lui Ioan Groșan, cînd tătarii din Buceag pleacă la luptă amețiți și, din tot galopul fioros, se aleg cu un alergat în cerc. Se întoc războinicii țepeni de beți înapoi în tabără, aduși de caii care nu uitaseră drumul spre casă.

Așa e cu autobuzele de presă de la Rio.

Priviți-i pe ”presari” cum coboară deșelați!

Arabi, creștini și scientologi, femei și bărbați, fotoreporteri, cameramani și reporteri de presă scrisă, fiecare suflă a eliberare ca și cum n-au mai pus piciorul pe sol de la traversarea în galere a Atlanticului la anul 1500.

Imaginile sînt surprinse la 12 noaptea, pentru că centrul de presă nu doarme niciodată. Există o cameră de somn, cu zeci de șezlonguri, ca la mare, dar dacă te culci te pupă Crăiasa Zăpezii pe frunte, atît e de puternic vîjul aerului condiționat.

E noapte și citești polemica dintre Cristian Tudor Popescu și Florin Mergea. O recitești, de fapt, pentru că ți-a rămas ceva pe creier.

Jurnalistul l-a criticat după finala de dublu pierdută.

”Florin Mergea a fost mai preocupat să-i arate lui Rafa Nadal în văzul lumii întregi ce tenis știe el, decât să contribuie cu calm și disciplină la victoria echipei”. 

Tenismanul a răspuns sec.

”Felicitări d-lui ctp… A dovedit încă o dată cât de vaste sunt cunoștințele sale în materie de tenis.. O să-i cer niște sfaturi cu prima ocazie când o să am onoarea să-l întâlnesc… Și poate la Tokio ne antrenează somitatea sa”.

CTP a continuat.

”Ironii demne de un politician cu doctorat şi fără bacalaureat”.

Aici nu e despre cine are dreptate.

I-am văzut, la Rio, la antrenamente și la meciuri  pe Tecău și pe Mergea și am avut senzația întîlnirii cu unii dintre cei mai civilizați sportivi pe care am avut șansa să-i cunosc.

Nu am scris despre cei doi, pentru că la o Olimpiadă scrii despre cine îți spune programul și repartizarea sarcinilor în echipă, nu despre cine te taie capul.

Dar asta nu înseamnă că CTP nu are dreptul să scrie.

Jurnalistul joacă tenis intens, este pasionat de tenis și comentariile sale te pot stîrni, irita, dar în nici un caz nu te lasă indiferent.

”Dacă un sportiv citește comentariul despre el al unui gazetar sportiv și reține 10-15% ca teme de meditație, nicidecum ca adevăruri absolute, atunci gazetarul și-a făcut treaba”, scrie Cristian Tudor Popescu.

Cuvintele lui au un înțeles special aici, unde 10.000 de sportivi se ciocnesc zi de zi cu 10.000 de jurnaliști.

Nu e o sarcină ușoară.

Campionii și ziariștii au egouri, se dezvoltă ritualuri ale evitării, oamenii se supără.

Dar mîine dimineață o iau de la capăt.

Îi privești.

Este ziaristul georgian care a venit drapat în culorile țării sale. Este reporterul care stă la coadă cu rotilele și nu e o idee deloc rea că fiecare minut contează.

345

După cum este luptătorul finlandez care cade secerat de efort în zona mixtă și apoi se ridică în fața camerelor.

Este comentatorul TV adormit în fața monitorului din Riocenter, sala de box, sînt fotoreporterii japonezi care își cară scările cu ei ca să poată poza de sus și sînt cei care scriu pe jos, oriunde apuci.

456

Nici unul, Florin, nu e o somitate!

Sînt sportivii japonezi, care fac salutul tradițional la cameră după fiecare interviu.

Pînă la urmă, și aici Octavian Morariu are dreptate absolută, noi, toți ceilalți, sîntem pe lîngă sportivi.

Asta nu înseamnă că nu știu oameni tobă de muncă, sport și entuziasm în presă.

Alina Alexoi de la TVR se oprește din a explica gimnastica la trei ore după ce a adormit. Adrian Fetecău de la Radio face legături cu boxul sau luptele de acum 40 de ani. Pentru că tradiția contează!

Sandu Enciu, care oferă corespondențe pentru ProSport, este un vechi practicant de judo și un om care visează antrenorii și sportivii.

Sau Dorin Chioțea, exasperant cu cîte imagini și perspective găsește de aici. din Brazilia, cu alte subiecte în fiecare zi.

Sînt cîteva exemple, jurnaliștii buni sînt mai mulți.

După cum nu mă refer la colegii mei de la Gazetă, aș părea subiectiv.

Ne rotim în cerc cu un singur gînd: să putem duce mai departe ceva din moștenirea sportului.

Acesta e jobul.

Fără meritul nostru, tezaurizăm. Păstră amintiri, cifre, statistici, povești de la înaintași și le spune așa cum reușim.

Mai bine sau mai rău.

Stai aici, amețit de atîte drumuri și de atîtea zile. Măcar un gînd dacă se așterne pe cearcănele sportivilor după ce citesc sau ascultă ceva din presă, ei vor fi mai buni, iar noi putem să simțim pămîntul de sub picioare după capirinha.

La cîtă oboseală s-a strîns, nici nu e nevoie mai mult de una ca să stai lemn cînd calul nimerește drumul spre casă.

 

Save

Comentarii (119)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  18 august 2016, 15:13

@Odette: nici CTP nu are pretentia ca e la L'Equipe. Scrie tenis pentru cei care vor sa-l citeasca. Cit despre investigatii, poti sa faci sau nu, e o chestie de optiune. Dupa cum poti sa fii jurnalist de front sau nu. Nu specia jurnalistica te defineste. Uite ca nu sintem de acord ))

Ana  •  18 august 2016, 15:29

Interesanta alegere sa deschizi discutia despre jurnalism - ala cu oboseala mare, teren si redactie - cu o referinta la un comentator-analist care a condus foarte putin timp (si fara mare success) o redactie si nu a facut o zi de teren in viata lui. CTP judeca si jigneste niste sportivi care au dat tot ce au putut si nu avem dreptul sa ne indoim de asta. Dreptul de a comenta critic tehnic, factual si argumentat este altceva si este parte din definitia jurnalismului de calitate. Nu prea inteleg cum ar putea sa invete cititorii ceva despre jurnalism si profesia asta atat de importanta cu astfel de exemple. Poate nu este locul sa raspunzi la intrebari despre lipsurile jurnalismului de la gsp, dar nu stiu ce vrei sa transmiti cand spui ca avem nevoie de mai multi CTP cand studiile arata ca tarile care merg bine (si in jurnalism) sunt cele cu mai multi jurnalisti specializati, interesati de factual si explicativ care sa produca mai mult continut informativ si inovativ.

fotbal  •  18 august 2016, 15:30

bunul simt, odette ! fa proba miracolului. hai ca se poate!!! daca nu treci testul asta nu pot sa-ti dau urmatoarea tema

Sorin  •  18 august 2016, 15:31

Eu l-am apreciat pe ctp pentru că spune lucruri, pe care alții nu sunt in stare sa le spună, deși le gândesc. Nu mai aruncați cu pietre pentru că avem nevoie si de oameni ca el.

Odette  •  18 august 2016, 15:32

Catalin, este foarte bine si sanatos ca nu suntem de acord. Asta inseamna democratie si progres. Sper sa nu te superi atunci cand te critic chiar si pe tine si sa intelegi ca asta e mentalitatea mea. Oh, ba da! CTP are pretentia ca scrie la L'Equipe! CTP da sentinte, nu face comentarii, dupa mintea lui. Indraznesti sa nu fii de acord cu el? Te mananca de viu. Adica acest individ cu o asemenea mentalitate imi tine tocmai MIE lectii de democratie? Mie, dar si celorlalti cititori. Pai, sa nu ma apuce sila? Ba este obligatoriu sa faci ceva util pentru societate atunci cand te proclami marele guru al presei, cum ar fi niste investigatii serioase. Ai aceasta obligatie. Nu doar sa intinzi trei lulele de cuvinte -era sa zic pe hartie. Tu nu te-ai proclamat in niciun fel, insa faci investigatii. El s-a proclamat, asta-i diferenta! Ce-a facut el util?!! Pe el il defineste specia de sarpe veninos, vanitos si viclean din care provine.

lord belial  •  18 august 2016, 15:42

tolontan, acum, daca tot am extrapolat de la CTP la calitatea presei romanesti, poate va angajati si voi un corector la gsp. articolasele mustesc de greseli de ortografie si punctuatie. sa nu mai pomenesc de emoticons alea ridicole, cu care credeti voi ca sunteti mai cool si mai aproape de millennials.

Odette  •  18 august 2016, 15:57

@fotbal, n-ai vrea tu sa bati mingea pe maidan in alta parte si sa nu ma mai plictiseti? N-ai nimic de spus aici, dupa cum se vede.

PIF  •  18 august 2016, 15:59

Am voie sa spun ca CTP-ul se vrea un fel de Eminescu cu lifestyle? Si DA, BAI BAIETI SI cetepeule, are dreptate gigel mai sus (si mare dreptate), ca ii batea Nadal pe amandoi si in timpul si dupa meci daca se supara, asa ca lasati-o moale cu povestile. Mergea si Tecau au fost mari si au avut si noroc ca nu i-a nimerit Nadal pe niciunul cu vreo minge.

Kius  •  18 august 2016, 16:00

Daca ai fi trimis un corespondent la Rio si el ar fi transmis acasa un articol despre CTP, nu doar ca l-ai fi concediat, dar nici nu i-ai mai fi platit nici biletul de intoarcere. Dar asa nu ai cum sa te concediezi singur, iar sefu' e ocupat cu lucrarile stiintifice...

Odette  •  18 august 2016, 16:07

Catalin, stii ce trebuie sa ramana, in chip firesc, chiar si dupa sfarsitul lumii? Un reporter. Asta-i pentru toti jurnalistii adevarati. Cu drag!

Bazil  •  18 august 2016, 16:10

Poate ar fi util daca ai citi si retine 10-15% din ce spun oamenii aici, dar sper ca selectia de 10-15% pe care o tii minte sa nu fie la fel de ciudata ca referinta la CTP :)

Șerban  •  18 august 2016, 16:28

Adevărul este că avem o presă sportivă muuuuuult mai bună decât practicanții din orice sport (sigur că includ și oina!). Se va adeverii la Tokyo, unde se vor califica numai jurnaliștii!

oDTTu  •  18 august 2016, 16:38

Tolontane, deja mi-e rau, la orice articol de pe blog nu ai loc sa respiri din cauza lui Odette. Indiferent de subiect ea e expertul oficial al blogului, experta in tot si in toate. O platiti voi, e trollul vostru ***? Ar trebui, totusi, sa stabiliti niste limite...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  18 august 2016, 16:41

@odette, tocmai ce-ai probat ca nu poti sa invii nimic 😇pacat. sper ca ai inteles ce greu cu inviatul si de ce doar EL e singurul competent pe nisa asta

Geo Limonada  •  18 august 2016, 16:51

Asa cum scoaterea poligonului la examenele de pentru permisul auto a fost o eroare asa si controalele psihiatrice pentru sportivi ca si pentru comentatori de teapa lui @odette sunt strict necesare... Si daca te-apuca SILA, "cocoana" si primesti lectii de democratie de la Domnul Cristian Tudor Popescu ***... Ce concluzii de viitor, pentru sanatatea mintala, se pot extrage din permanentele jigniri ale celor ce "indraznesc" sa exprime opinii majoritare de bun simt ? O asemenea "atitudine" , demne de sedintele de partid de pe vremuri, tip "Alexandrina Gainusa" ori Ion Dinca, zis "teleaga" poate fi un subiect de documentar pentru primul an la facultate pentru studentii la medicina... Dincolo de superbele referinte la literatura lui Ioan Grosan, ce merita aplaudate la scena deschisa, ramane totusi gustul amar al infrangerii inexplicabile cu Angola la handbal si-in special- superba solidaritate a presei mondiale cu irlandezul Michael Conlan ,dupa hotia de care a avut parte... Cati din presa romana s-au alaturat domnului Tolontan, a venit cineva cu solutii pragmatice in zona boxului, a judo-ului (cu ce "ne-a incalzit" prezenta tovarasului Vizer la Rio ?...) , a luptelor sau a halterelor de pilda ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  18 august 2016, 16:53

@Cătălin Tolontan • 18 august 2016, 10:52 ,,@Vasile: daca CTP este un hater, atunci am fi avut nevoie de mult mai multi hateri,,Si eu care credeam ca in primul rind avem nevoie de sportivi ...Cine l-a impiedicat pe CTP sa ajunga sportiv de performanta?Si nu va faceti probleme,de comentatori nu am fi dus lipsa nici daca dinsul era sportiv...

Bogdan  •  18 august 2016, 16:54

Mergea nu a avut tocmai cel mai bun meci al vietii. A jucat consistent doar in setul 2 insa a spune ca "s-a dat mare" in fata lui Nadal e o ineptie maxima, asta a fost in ziua respectiva si nimic mai mult.Dar dansul le stie pe toate pentru ca, nu-i asa?!, joaca tenis...sau poate ca nu joaca la dublu?! Si ca sa-l parafrazez pe "el insusi" : CTP e mai preocupat sa dea sentinte in loc sa faca jurnalism de calitate. Oare Tolo vroia sa spuna cu acest articol ca defapt CTP dormea si el intr-un autocar care mergea in cerc in timp ce Mergea se chinuia sa scoata un rezultat? :)

Mircea  •  18 august 2016, 17:01

Foarte interesanta si aceasta corespondenta dela Rio.asa aflam cat de grea este meseria asta de corespondent sportiv ! Pur si simplu iti rupi oasele de oboseala pe diverse meridiane ale lumii si ai da oricat sa fi Mai bine in redactie , la o cafeluta. Ce uita insa domnii comentatori sportivi (toti ) este faptul ca si ei , prin analizele si pozitiile pe care le-au adoptat in ultimii 15-20 ani au contribuit la rezultatele dezastroase de azi ale sportului romanesc. Toti , absolut toti , se limiteaza la redactarea unor materiale ( unele pe deplin justification ) de scandal si lutpte interne Intre redactii , ptr a-si vinde ziarul sau gazeta respectiva si justifica diurnele generoase de care beneficiaza. Exista oarecare vreun commentator sportiv caruia sa- i pese cat de cat de catastrofa prezentarii si rezulatelor dela Rio? Ma indoiesc ca domnii Tolontan si Cristian Tudor Popescu se afla printre ei !

bogdan  •  18 august 2016, 17:12

Sincer, cred ca CTP n-a facut vreodata cunostinta cu stilul reportericesc de jurnalism. Presa la care scria in tinerete era sensibil diferita de ce se face acum, deci nu-l vad obosindu-se ca cei dati exemplu aici. In al doilea rand replica lui Florin suna mai degrabă a Daiana mergea, care cred ca-i gestionează pagina de facebook. So we have a cat fight in fact.

PIF  •  18 august 2016, 17:46

Mi-a scapat aia ca ctp-ul joaca tenis foarte intens...ba esti nebun?????????????????? adica cumva retoric, ma rog, ctp-ule stai bre nu fa vreo luxatie de articulatie sau mai stiu eu ce!!!!!!!!!!!!!

nausea  •  18 august 2016, 17:56

Sportul e unul dintre drogurile civilizatiei de astazi. Fara ziarist sa-l pomeneasca, sportivul e un anonim. Si jurnalistul sportiv traieste de pe urma sportului, dar clar nu ca sportivul, sa ma rog, unii dintre ei. Acesta simbioza si situatie win-win ziarist-sportiv se face pe spinarea spectatorului de sport aflat sub influenta acestui "drog". Dar voi (ziaristi cu sportivi)va certati, voi va impacati. In final, si mereu, Eu, Spectatorul, sunt pacaliciul,

mal.  •  18 august 2016, 18:07

Domnule Tolontan, zona geografică la care vă referiți este Bugeac... este „Basarabia isrorică”. În rest, vă felicit pentru maratonul jurnalistic de calitate pe care îl realizați. Toate gândurile prietenești!

rofed  •  18 august 2016, 18:19

jos palaria ana, comentariul tau ma face sa sper ca nu e chiar totul pierdut in societatea asta; sa-ti dea dumnezeu sanatate si sa continui sa-ti spui punctul de vedere, e imensa nevoie de asa ceva

Obiectiv  •  18 august 2016, 18:19

Catalin, iar ai fost neatent: tatarii erau din Bugeac, nu din Buceag, cum ai scris in articol! Neatenti au fost toti care au comentat, insa mai ales @ sorinarges, caruia i-a placut ... trimiterea la romanul lui Grosan! O.

Odette  •  18 august 2016, 18:21

Cine poate sa ia lectii de democratie de la unu care s-a nascut in 1956 deci, face acum 60 de ani, asa cum este CTP? La lovitura de stat din 89, avea 33 de ani traiti si formati in comunism, nici macar n-avea 23 de ani ca sa zici c-ar mai fi putut sa scape de mentalitatea comunista si se vede asta si in ziua de azi. Sa-ti spun cine era unchi-su? Sa-ti spun cine au fost cei care au format presa atunci, cu mici exceptii? Cand zici CTP-democratul e la fel cu basescu care defila cu flacara democratiei la referendum. Adica sa mori de ras! ***. Pentru CTP, Iliescu era Dumnezeu, iar asta e o declaratie de-al lui data in ziarul ,, Adevarul" din zilele noastre. Cineva, aici, zice ca CTP e un geniu. Geniu a fost Nichita Stanescu despre care CTP spunea cu manie comunista ca ar trebui arse poeziile lui in piata publica! C-asa vrea el sa-l desconsidere pe genialul Nichita. ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  18 august 2016, 18:43

Doamna Odette, dar ati luat viteza rau de tot, nu gluma. CTP e un individ plin de el si extrem de negativist in tot ce zice. Un jurnalist nu trebuie musai sa iti fie simpatic. Nu cred ca CTP e nulitatea pe care o prezinti matele. Si nici nu cred ca esti obiectiva in ce spui, ceea ce iti compromite demersul. E genul de jurnalist care starneste dezbateri interesante, chiar daca ce afirma el e nedrept sau chiar scandalos. Nu-mi place ca persoana, chiar ma calca pe nervi, dar le zice bine uneori.

gigelos  •  18 august 2016, 19:14

CTP e un mic odette ,sau invers , despre orice , despre oricine , suparat,preocupat ,cu un aer atoatestiuitor ,vrand la orice fraza sa dea o maxima. Un Cornel Dinu mai proletar. E acceptat de breasla cineastilor , de breasla tenisului , de ziaristi ( ce a mai ramas ) asta conteaza nu noi prostimea ( era sa scriu altceva ). Un om rau , apropos 5 neveste...Pe Mergea l-a acuzat de , nici nu stiu cum sa spun , fandoseala , de caracter ieftin... Sa faca impresie buna fa sefu. Daca spunea ca a jucat prost ok nu-l baga nimeni in seama , dar nu, el vrea artistic , cu figuri. CTP sa le multumeasca lui Tanase , Plesu si-a facut imagine pe spatele lor . Ceva memorabil de la el ? ...poate ca Simona e o femeie superba... E , dar nu e treaba lui

Maxentiu  •  18 august 2016, 19:15

Mi se pare simptomatic ca fiecare dintre cei care au iesit in evidenta, intr-un fel sau altul, la aceste JO, a simtit nevoia sa se contreze cu presa sau cu criticii. Au facut-o Ana Maria Popescu, Catalina Ponor, Florin Mergea. In trecut, sportivii erau suficient de mari incit sa nu se lase afectati de textele uneori malitioase, alteori habarniste, ale unor jurnalisti. Acum mi se par mici, in ciuda performantelor, vulnerabili, efemeri si dependenti de mass-media. Pe vremuri, daca aflai ca un ziarist l-a criticat pe un tenisman, ai fi intrebat "Dar cine e acest CTP?". Acum, intrebi "Cine e Mergea?". Este o rasturnare a valorilor care pe mine ma ingrijoreaza. Ce ne vom face cind nu vom mai avea pe cine critica?

Odette  •  18 august 2016, 19:24

@gigelos, nu pot sa cred ca ma compari cu CTP!!! Ceva memorabil? Culmea e ca pe mine CTP ma iubeste si ma admira cred ca si azi, cu toate ca nu ne cunoastem personal. Asadar, cei care se grabesc sa ma judece, sa ia o pauza.

pif  •  18 august 2016, 19:44

presa ci comentariile sportive sint atit de bune incit ma uit la emisiuni sportive fara ton si nu mai citesc presa sportiva de loc.

gabidegiulesti  •  18 august 2016, 19:48

Sa stiti ca se numeste caipirinha cocktailul.

gigelos  •  18 august 2016, 19:57

@odette - sa nu intelegi gresit , nu e vreo lauda . Te admira ... nu ma mira . Se intelege din ce am scris ca e acceptat de bresle , am scapat un semn de intrebare . Stiu ca nu e ...Imi pierd timpul , sa fie sanatos

Kukuștiuc  •  18 august 2016, 20:05

CTP e un epsilon nesemnificativ în vecinătatea nulității absolute în materie de jurnalism. Are un singur registru în care se exprimă -- cel de mahala. În opinia mea presa de limbă română va avea de câștigat când un astfel de individ dispare de pe firmamentul ei.

Odette  •  18 august 2016, 20:33

@gigelos, nu voi da detalii niciodata tocmai din bun-simt si din discretie. Ce vreau sa spun e ca eu pot, imi permit sa spun orice vreau despre el, lucruri pe care, de altfel, le-a auzit de ,, n" ori de la mine. Tot asa zic si eu: sa fie sanatos ca-i om batran!

Donald  •  18 august 2016, 20:40

4-3 in setul decisiv, facusem break si urma mergea la servicu. toti STIAM in momentul ala ca am invins si ca luam aur, si eu, si voi, si ctp, si mergea, mai ales mergea! aia e problema, noi aveam voie sa stim, mergea trebuia sa fie ceva mai circumspect. asta ii reproseaza ctp si cred ca are dreptate. dupa ce si-a pierdut serviciul mergea a ratat tot, multe mingi usoare, spre deosebire de horia care a fost admirabil. de fapt ctp regreta la fel de mult ca si noi, nu cat regreta mergea insusi!, ca am pierdut un meci pe care l-am avut in mana dupa ce baietii nostri au fost exceptionali tot turneul si intreaga finala pana la game-ul servit de mergea, cel fatidic. ps.ctp scria in adevarul, dupa 13-15 iunie 1990, ca "nu toti studentii meritau batuti" :) pe asta s-a bazat basescu cand i-a zis ca a fost apologet al mineriadei...:), io-s de partea lui basescu in cazul asta.

Luca  •  18 august 2016, 20:52

Nu inteleg asocierea dintre CTP si jurnalistii sportivi de la Rio care muncesc zi si noapte pentru salariul lor. Probabil ca Mergea ar fi primit mai bine criticile lui CTP daca ar fi avut un dram de constructivitate sau obiectivitate. CTP a avut comentarii rautacioase si idioate de tata de pe prispa, nu inteleg de ce e considerat jurnalist unul care doar da din gura si emite opinii personale si subiective. Romania, ole!

gigelos  •  18 august 2016, 21:01

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  18 august 2016, 21:38

@odette -Norocos CTP ul ca a cunoscut o asemenea Doamna.

Odette  •  18 august 2016, 22:36

@gigelos, Jur ca nu m-a cunoscut niciodata personal! Daca ar fi fost altfel, oricum as fi spus fiindca n-am de dat socoteala nimanui aici. Tocmai asta a fost problema ca nu m-a cunoscut asa cum ar fi vrut el. Eu il injuram si el ma iubea. Pare ciudat, dar mai sunt nebuni de-astia pe lume. Niciodata, niciodata nu i-am spus ca-l admir. Ce-am scris aici asta e parerea mea sincera despre el dintotdeauna asadar, asta i-am spus intotdeauna. Iar pentru Nichita l-am urat din suflet. Si el stie asta. Doar ca el crede ca daca e marele CTP i se cuvine ca toate femeile sa-i cada pe tava si sa zica si ,,merci". Cu mine si-a gasit nasha, ca sa zic asa. Si cum sa-mi placa mie vreodata un astfel de personaj? OMFG! Hai, ca ma enervez si mai tare!

Tom  •  18 august 2016, 22:55

Odette, după mintea ta, dacă cineva a depășit o anumită vârstă, nu poate să știe vam ce e și cum, cu democrația?

Odette  •  18 august 2016, 23:01

Niciodata nu voi judeca gresit firele astea, sentimentele astea care se nasc intre oameni fiindca in primul rand suntem oameni. Avem slabiciuni si eu am, ne impresioneaza ceva, admiram...Dar daca cineva iti spune NU! , iti spune chiar si niste motive clare, pai tu trebuie sa intelegi asta si basta. El a intrecut cu nesimtire orice limita. Nu voi da detalii, asa cum am spus.

Mihai  •  18 august 2016, 23:15

Odette, imi place cum dai in ***; o merita, fara discutie. El e ca vantul, azi pierde Halep, o desfiinteaza, maine castiga, o ridica in slavi. 100% romanesc - poate iti mai aduci aminte o expresie din "Catavencii", de pe vremea cand merita citit : "Romania, pamant romanesc". ***-ul e intruchiparea aidoma a acestei atat de "enigmatice" expresii. Nu il pot citi sau vedea la televizor, cum nu-i pot citi sau vedea pe-alde Badea, Gadea etc. Din punct de vedere moral, sunt din aceeasi categorie. Cei mai de jos, cei mai fara scrupule. E ok, si ei o stiu, si noi o stim, mergem inainte - "E bine si-asa". Asta ar trebui sa fie motto-ul neamului romanesc. Catalin, in alta ordine de idei, esti in opinia mea printre cei mai bun jurnalisti romani la ora actuala, poate cel mai bun. (Aproape) Orice opinie e subiectiva. Nu-s aici sa-ti cant ode, dimpotriva, sunt aici sa-ti zic ca nici cel mai bun nu e ferit de greseli. A-i lua apararea (chiar si mascat) unuia de teapa ***-ului .... te mai coboara putin de pe soclul unde singur te-ai ridicat, cu truda si merit. E pacat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

oDTTu  •  18 august 2016, 23:28

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Odette  •  18 august 2016, 23:28

@Tom, strict despre personajul CTP vorbeam. El, prin structura lui si din multe alte motive, nu poate fi un democrat niciodata. N-am bagat in aceeasi oala cu el ceilalti oameni care au aceeasi varsta cu el. In niciun caz! Poate ca trebuia sa specific asta in acel comentariu, dar, repet, vorbeam doar despre CTP. Sunt oameni si de 80 de ani foarte democrati in gandire. Imi pare rau ca nu am dezvoltat macar in paranteza subiectul! Bine ca mi-ai atras tu atentia! Multumesc!

Radu  •  18 august 2016, 23:29

Cred ca journalismul sportiv la noi naste polemici nejustificate.Nu mai avem un Chirila sau un Naum sau un Topescu.CTP se crede guru Tolontan un foarte bun journalist de ancheta este furat de betia cuvintelor Geambasu incearca.Hai sa lasam sportivii sa isi faca treaba si sa nu mai rastalmacim cuvintele lor.Facebookul a devenit o marota de care profita toti . Sa nu facem carierism pe munca de 10 - 15 ani a unor oameni care prin talent si multa multa munca au iesit din normalitatea mediocra a momentului.

Odette  •  18 august 2016, 23:40

@Mihai, l-ai descris foarte bine pe CTP. Pana si manipularile lui sunt sofisticate, nu sunt oricum, asa. De-aia multi nici nu se prind. Catalin e un om cu o puternica personalitate, iar eu nu-i dau sfaturi. Face si se asociaza cu cine crede el de cuviinta. A muncit mult ca sa ajunga aici si eu il consider ca si tine cel mai bun ziarist. Mai departe trebuie sa aiba singur intelepciunea sa-si mentina locul. Eu nu m-as asocia niciodata cu un cal mort ca CTP.

redknapp  •  18 august 2016, 23:55

CTP, acest jurnalist omniscent, vesnic priceput la toate, de la politica la tenis si de la science fiction la araturile de primavara, care a fost copil de mingii la o finala de Cupa Davis, il critica pe Mergea. Cand? Dupa o finala la JO la care nici domnia sa atotstiitorul nu visa. Inainte sa-si indrepte tunurile spre Florin ar fi trebuit sa aprecieze performanta. Pe urma sa-si prezinte nemultumirile analitice. In megalomania lui valoarea lui gazetareasca este mai stralucitoare decat un argint olimpic. Poate, in fantasmagoricele lui viziuni, numai dansul ar fi putut sa ia medalia cea mare. Nu cumva asta este invidia unui fost asa zis tenismen care a ramas la stadiul unui copil de mingi pe arena Progresul?

lord belial  •  19 august 2016, 0:09

@obiectiv & @mal. = bugeac sau buceag, e aceeasi chestie. voi o stiti de bugeac, el provine din turcescul bucak. in tataraste se zice BUCEAG, si nu BUGEAC. sper ca v-am luminat.

Odette  •  19 august 2016, 0:37

@redknapp: Nici nu stii cata dreptate ai! Este un invidios. Invidios pe tenismeni, dar si pe regizori fiindca el se visa si regizor. Mai lauda din varful limbii si cate un regizor roman, dar face atata caz de Tarkovsky. Nimeni nu-i contesta valoarea indiscutabila a lui Tarkovsky, dar el se impopotoneaza cu Tarkovsky si atat. Esti prost daca nu-l adori si tu asa cum o face el. Insa pe Mihalkov l-a bagat sub masa. Ideea e ca CTP este un invidios si un frustrat.

Eddie  •  19 august 2016, 1:32

Catalin, bun articolul, mi-a placut. In general CTP pare un om cu capul pe umeri, totusi eu nu sunt de'acord cu jignirile in articole. Una e sa spui ca tenismenul roman "a jucat crispat, ca ar fi trebuit sa urce (sau sa coboare) mai mult in teren, ca ar fi trebuit sa se sincronizeze mai bine cu colegul lui, ca una-alta, etc, etc" si alta e sa spui ca "Mergea a vrut sa-i dea lectii de tennis lui Nadal!". Asta deja e jignire, si sigur l-a deranjat pe tenismenul roman. In primul rand, indiferent de cat s-ar pricepe la tenis, CTP nu are de unde sa stie ce a vrut sa faca Mergea, pt ca nu are el un glob de cristal! Personal nu am citit articolul lui CTP... poate idea centrala a articolului e valabila, dar acuzele ieftine si jignirile pot muta foarte repede accentul de pe fond pe forma articolului!

Comentează