Mergea, CTP și drumul în cerc

Relația dintre presă și sportivi este una dintre fețele nevăzute, dar extrem de spectaculoase ale acestei Olimpiade

joi, 18 august 2016, 9:10

Corespondență din Rio

Una dintre imaginile pierdute ale acestor Jocuri este somnul presei. La propriu.

Și răvășirea.

Urmăriți aceste imagini! E momentul când unul dintre sutele de autobuze cu jurnaliști ajunge la centrul de presă.

Drumurile către bazele sportive un pic mai depărtate se transformă în aventuri. Șoferii brazilieni sînt binevoitori, dar conduc teribil de repede. Și, de multe ori, conduc în cerc.

Faci o jumătate de oră și încă o jumătate de oră și te trezești în același punct!

E ca în romanul ”O sută de ani de zile la porțile Orientului”, a lui Ioan Groșan, cînd tătarii din Buceag pleacă la luptă amețiți și, din tot galopul fioros, se aleg cu un alergat în cerc. Se întoc războinicii țepeni de beți înapoi în tabără, aduși de caii care nu uitaseră drumul spre casă.

Așa e cu autobuzele de presă de la Rio.

Priviți-i pe ”presari” cum coboară deșelați!

Arabi, creștini și scientologi, femei și bărbați, fotoreporteri, cameramani și reporteri de presă scrisă, fiecare suflă a eliberare ca și cum n-au mai pus piciorul pe sol de la traversarea în galere a Atlanticului la anul 1500.

Imaginile sînt surprinse la 12 noaptea, pentru că centrul de presă nu doarme niciodată. Există o cameră de somn, cu zeci de șezlonguri, ca la mare, dar dacă te culci te pupă Crăiasa Zăpezii pe frunte, atît e de puternic vîjul aerului condiționat.

E noapte și citești polemica dintre Cristian Tudor Popescu și Florin Mergea. O recitești, de fapt, pentru că ți-a rămas ceva pe creier.

Jurnalistul l-a criticat după finala de dublu pierdută.

”Florin Mergea a fost mai preocupat să-i arate lui Rafa Nadal în văzul lumii întregi ce tenis știe el, decât să contribuie cu calm și disciplină la victoria echipei”. 

Tenismanul a răspuns sec.

”Felicitări d-lui ctp… A dovedit încă o dată cât de vaste sunt cunoștințele sale în materie de tenis.. O să-i cer niște sfaturi cu prima ocazie când o să am onoarea să-l întâlnesc… Și poate la Tokio ne antrenează somitatea sa”.

CTP a continuat.

”Ironii demne de un politician cu doctorat şi fără bacalaureat”.

Aici nu e despre cine are dreptate.

I-am văzut, la Rio, la antrenamente și la meciuri  pe Tecău și pe Mergea și am avut senzația întîlnirii cu unii dintre cei mai civilizați sportivi pe care am avut șansa să-i cunosc.

Nu am scris despre cei doi, pentru că la o Olimpiadă scrii despre cine îți spune programul și repartizarea sarcinilor în echipă, nu despre cine te taie capul.

Dar asta nu înseamnă că CTP nu are dreptul să scrie.

Jurnalistul joacă tenis intens, este pasionat de tenis și comentariile sale te pot stîrni, irita, dar în nici un caz nu te lasă indiferent.

”Dacă un sportiv citește comentariul despre el al unui gazetar sportiv și reține 10-15% ca teme de meditație, nicidecum ca adevăruri absolute, atunci gazetarul și-a făcut treaba”, scrie Cristian Tudor Popescu.

Cuvintele lui au un înțeles special aici, unde 10.000 de sportivi se ciocnesc zi de zi cu 10.000 de jurnaliști.

Nu e o sarcină ușoară.

Campionii și ziariștii au egouri, se dezvoltă ritualuri ale evitării, oamenii se supără.

Dar mîine dimineață o iau de la capăt.

Îi privești.

Este ziaristul georgian care a venit drapat în culorile țării sale. Este reporterul care stă la coadă cu rotilele și nu e o idee deloc rea că fiecare minut contează.

345

După cum este luptătorul finlandez care cade secerat de efort în zona mixtă și apoi se ridică în fața camerelor.

Este comentatorul TV adormit în fața monitorului din Riocenter, sala de box, sînt fotoreporterii japonezi care își cară scările cu ei ca să poată poza de sus și sînt cei care scriu pe jos, oriunde apuci.

456

Nici unul, Florin, nu e o somitate!

Sînt sportivii japonezi, care fac salutul tradițional la cameră după fiecare interviu.

Pînă la urmă, și aici Octavian Morariu are dreptate absolută, noi, toți ceilalți, sîntem pe lîngă sportivi.

Asta nu înseamnă că nu știu oameni tobă de muncă, sport și entuziasm în presă.

Alina Alexoi de la TVR se oprește din a explica gimnastica la trei ore după ce a adormit. Adrian Fetecău de la Radio face legături cu boxul sau luptele de acum 40 de ani. Pentru că tradiția contează!

Sandu Enciu, care oferă corespondențe pentru ProSport, este un vechi practicant de judo și un om care visează antrenorii și sportivii.

Sau Dorin Chioțea, exasperant cu cîte imagini și perspective găsește de aici. din Brazilia, cu alte subiecte în fiecare zi.

Sînt cîteva exemple, jurnaliștii buni sînt mai mulți.

După cum nu mă refer la colegii mei de la Gazetă, aș părea subiectiv.

Ne rotim în cerc cu un singur gînd: să putem duce mai departe ceva din moștenirea sportului.

Acesta e jobul.

Fără meritul nostru, tezaurizăm. Păstră amintiri, cifre, statistici, povești de la înaintași și le spune așa cum reușim.

Mai bine sau mai rău.

Stai aici, amețit de atîte drumuri și de atîtea zile. Măcar un gînd dacă se așterne pe cearcănele sportivilor după ce citesc sau ascultă ceva din presă, ei vor fi mai buni, iar noi putem să simțim pămîntul de sub picioare după capirinha.

La cîtă oboseală s-a strîns, nici nu e nevoie mai mult de una ca să stai lemn cînd calul nimerește drumul spre casă.

 

Save

Comentarii (119)Adaugă comentariu

Vasile  •  18 august 2016, 9:22

CTP e doar un hater din vremurile cand nu exista cuvantul hater.

Dan Patru  •  18 august 2016, 9:33

Presa de azi nu mai are absolut nicio valoare. Avem bloguri, site-uri oficiale, facebook, twitter, instagram, vbloguri samd. Rolul presei a ramas exclusiv acela de a dezinforma, manipula sau de a purta razboaiele politice si nu numai intre terti. Asta facea si in trecut presa, in tot trecutul ei, dar acum niste decenii parca mai era necesara si mai aducea cate o informatie.

lord belial  •  18 august 2016, 9:45

CTP e pasionat si de film si scrie si despre film, dar asta nu inseamna ca se si pricepe. La noi in industrie, e perceput drept un atarnator, un impostor, un chibit, un breloc. In alta ordine de idei ''E ca în romanul ”O sută de ani de zile la porțile Orientului”, a lui Ioan Groșan, cînd tătarii din Buceag pleacă la luptă amețiți și, din tot galopul fioros, se aleg cu un alergat în cerc. Se întoc războinicii țepeni de beți înapoi în tabără, aduși de caii care nu uitaseră drumul spre casă.'' - iti recomand si Milionul lui Marco Polo, unde e amintita prima oara chestia asta (plus si faptul ca tatarii alergau pe iepe care fatasera recent, incat ele sa bage viteza, sa se intoarca mai repede la manjii lasati acasa). E bun Grosan, asta apropo de scriitori cu talent vs scriitori fara talent (CTP). Felicitari sportivilor romani medaliati la Olimpiada. Sunt meritele lor, exclusiv, iar presa nu a contribuit in nici un fel la ele. Vorba psihologului de televizor: jurnalistii romani sunt campioni la a vitupera campioni.

Alin.N  •  18 august 2016, 9:47

Si Vasile si Dan Petru se inseala amarnic.

Cris  •  18 august 2016, 9:49

Sa o luam pe rind.In 2005 Dumneavoastra,Domnule Tolontan,ati atacat furibund sistemul de pregatire al elitei gimnasticii mondiale care era in Romania.Gimnastica noastra era o fabrica de medalii.Ce a urmat? ZERO medalii acum.Va convine? Ati realizat ce va-ti propus?Oricum sinteti citiva ziaristi in Romania care nu reprezentati aceasta tara.

Radu  •  18 august 2016, 9:50

@Dan Patru toate site-urile oficiale ne-au povestit cât de extraordinară a fost Gala Bute. Tolontan ne-a arătat cum ne-a furat Udrea banii din buzunar. Da, într-adevăr, presa în sensul clasic cred că a apus, însă în vremurile postmoderne jurnalismul de investigație este indispensabil unei societăți democratice. Presa sportivă, pe de altă parte, cred că a avut enorm de mult de suferit de pe urma transformării celor mai multe discipline sportive în afaceri.

Gabir  •  18 august 2016, 9:51

Va propun un scenariu. CTP este nominalizat la premiul Nobel pentru literatura si din nefericire pentru Romania nu-l primeste. Vine un critic literar si-l face praf pentru ca nu a castigat! Din pacate pentru CTP acest scenariu nu se va adeveri niciodata, in schimb din fericire pentru Romania dl. Mergea va avea ocazia sa castige si alte medalii. Singura vina a domnului Mergea este ca l-a bagat in seama. Oamenii care se pricep la toate e bine sa-i ignoram!

Silviu  •  18 august 2016, 9:51

Din pacate cpt jigneste ca de obicei, cu dreptul ... chiar cu ce drept? Cu dreptul unui practicant de tenis amator, cu dreptul unui roman, cand Romania nu a ajutat cu nimic perechea care a reusit sa aduca acasa una dintre foarte putinele medalii. Bravo Florin, bravo Horia!

Sasa  •  18 august 2016, 9:52

Si eu sunt de acord cu Dan Patru. Unde mai pui ca in Romania, deja devine foarte important numarul "ziaristilor" care sunt implicati, anchetati sau condamnati in dosare penale, folosindu-se din plin de statutul lor pentru a-si trage o gramada de avantaje materiale in mod ilegal (vezi Sorin Rosca Stanescu, Dan Andronic, Liviu Mihaiu, Dan Diaconescu samd). In orice caz, presa a contribuit in mod semnificativ la distrugerea sportului romanesc, prin dezinformari, denaturari, denigrari a unor valori, respectiv prin ridicarea unor personaje cel putin dubioase si penale.

Dex  •  18 august 2016, 9:57

@Tolo Inca un articol scris de pomana de la Rio. Fara suparare, de ce v-ati dus acolo ca sa scrieti articole pe care le puteati scrie si la Bucuresti? In caz ca intrati pe gsp.ro, banuiesc ca observati ca blogul acesta e plin de articole despre fotbal (micul, in curand, microscopicul fotbal) si vreo 5% articole despre cel mai important eveniment sportiv al anului. Sigur, sportivii romani au dezamagit dar sportul nu dezamageste. Se intampla lucruri interesante despre care ar trebui sa scrieti chiar daca nu sunt implicati romanii. Apropos, de ce nu veniti cu un interviu cu Usain Bolt?Costa? Atunci poate unul cu Yohan Blake... Doi la mana, de ce a trebuit sa scrieti despre o non-valoare precum CTP?!? Doar Nastase si Tiriac aveau calitatea morala sa-l critice pe Mergea si poate Andrei Pavel sa chibiteasca si al a suporter dezamagit. Restul, ciocul mic, cu atat mai putin CTP. Fratilor, daca va uitati la tenis si comenteaza CTP, dati sonorul pe mute, e simplu, veti vedea alt meci, unul mult mai relaxant... Trei la mana: v-as sugera sa revedeti materialele scrise de gazeta in urma cu 12, 16, sau 20 de ani cu ocazia olimpiadelor. Veti intelege de ce atunci tatal meu platea abonament iar eu abia asteptam sa vina el de la serviciu ca sa prind ziarul iar acum nici vorba despre a mai da bani pe ziar, intru doar pe mobil, in metrou, ca sa treaca timpul.

fotbal  •  18 august 2016, 10:13

daca nu filmai, nu te credeam 😛 incerc un ton serios desi e aproape imposibil dupa vizionare. 50.000 de cititori, pe zi, media ultimelor zece zile, rontaie moca sportivii desenati pe blogul asta. va criticam, dar va si consumam in draci. asa cum au bagat aia mc' acolo pana au vomitat carabusi de mai. capirinha scrie pe voi. inca un rand!

Sorin  •  18 august 2016, 10:21

Tenismenii noştri au făcut un turneu olimpic aproape perfect. Le mulţumim şi nu ne putem ascunde mâhnirea că nu au luat aurul, care le-a fost la îndemână. CTP este un ziarist, deci meseria lui este să-şi dea cu părerea despre ce vede. Şi oare ce a văzut? Jucătorii noştri au jucat perfect, Mergea a fost jucătorul de bază al cuplului Mergea-Tecău, nu a făcut nicio dublă greşeală la serviciu în momentele cheie ale meciului, nu a greşit niciun smash de la fileu, dând afară aproape 2 metri la mingea decisivă. Dragilor, dacă băgăm capu în nisip, furtuna va rămâne la locul ei, nu va dispare. Doar recunoscând problemele putem progresa. De fapt, din păcate, CTP a avut dreptate ...

Cătălin Tolontan  •  18 august 2016, 10:52

@Vasile: daca CTP este un hater, atunci am fi avut nevoie de mult mai multi hateri

EUEU  •  18 august 2016, 11:14

Ce frumos se incearca d-l ziarist sa scuze mitocaniile de garajist a ctp cu un articol despre munca epuizanta a reprezentantilor presei. Daca dormi putin, scrii niste articole intr-o gazeta si te invarti in cerc datorita altora, inseamna ca ti-ai castigat dreptul sa injuri pe cine vrea muschii tai, sa ironizezi scuipand in zeflemea dupa o samanta orice-ti trece prin cap despre altu care de bine de rau a facut ceva, tu nefiind vreo lumina? Daca CTP are dreptul sa-i dea o smetie ironica, de critic chipurile, asta inseamna ca d-l Mergea trebuie sa se inchine la marele ziarist, plin de respect? Pe bune? Vreti respect, respectati... stiti e diploma aia pentru cei 7 ani de acasa...

nica fara frica !  •  18 august 2016, 11:37

Corb la corb nu-si scoate ochii !!!!....asa si tu cu CTP !....licuriciul de TCP joaca tenis in parcuri iar Mergea juca finala la Londra !!....Am urmarit meciul in SUA si comentatorii au avut numai cuvinte de lauda la adresa lui Mergea , numai "expertul" CTP s-a gasit mai expert ca toti !!!...Apropos , NESUFERITA creatura CTP asta , ca de altfel marea majoritate a jurnalistilor din ro , care n-au habar despre ce scriu dar sunt mari experti !!!

gigelos  •  18 august 2016, 11:38

Te duci la nunta , e mireasa urata , ce faci, o certi sau te bucuri cu ei acolo? O mitocanie , Mergea a fost delicat , trebuia injurat. Noi facem din nunta inmormantare si invers. Domnule CTP , atat au putut , ei sunt multumiti ,stiu nivelul unde se afla. Nea CTP , matale la ce te pricepi? Ce meserie ai ?

nica fara frica !  •  18 august 2016, 11:39

"Cătălin Tolontan • 18 august 2016, 10:52 @Vasile: daca CTP este un hater, atunci am fi avut nevoie de mult mai multi hateri"....citesc si ma crucesc !!!!....la ce ne foloseste noua acest mitocan de ctp !!!????..de ce am avea nevoie de mai multi !!!???....Am avea nevoie de mai multi....Mergea , si de mai putini ctp !!!

PIF  •  18 august 2016, 11:43

Scuze dar asta e abureala...ctp a fost frustrat ca oricare dintre noi ca n-am luat aurul, asta nu inseamna ca el poate in loc de o bere sa-l desfiinteze pe Mergea...In fond de ce Mergea sa nu incerce sa fie mai bun ca Nadal, sa-i dea lectii? E dreptul lui, ca si dreptul unui varf de atac sa traga la poarta in loc sa paseze...2 PROBLEME: 1) Limbajul vitriolant si lemnos al lui ctp e iritant, chestii ca "in vazul lumii" si "sa-i arate ca e mai bun" te descalifica; 2) chestia cu scriem si ne obosim sa le dam teme de meditatie sportivilor e o exagerare, ziaristii scriu sa faca click-uri lumea pe articole si sa se vanda reclama, recte sa bucure stelistii in principal, vedem si noi cum steaua e mangaiata pe cap inainte de meciuri s.a.m.d., dupa parerea mea presa se lasa educata de majoritate, in niciun caz nu e presa antrenorul cuiva...si ctp-ul e sigur un hater bun, asa ii sta lui bine...

Kendo  •  18 august 2016, 11:56

Ce oameni rai cu CTP-ul... Cine mai spune "smeci" in loc de smash? Doar el, unicul, maestrul, maiastrul! Asta da, exprimare de expert in tenis...

brazvan  •  18 august 2016, 12:20

cuvântul hater e nepotrivit pentru dl. ctp. mult mai simplu și mai adevărat mi se pare să spui că respectivul emană URĂ prin fiecare por, prin fiecare respirație. poa' să fie al doilea geniu al Carpaților, mustește de răutate și de suficiență. apropo, pe unde mai scrie domnia-sa?

mash  •  18 august 2016, 12:27

Nu avem nevoie, Cataline, ca sunt destui. Geambasu, Buzarin, Radulescu samd Presa din Romania a ajuns jos jos jos de tot, indiferent daca vrei sau nu sa recunosti. Cateodata ma gandesc ca ti-e rusine si tie sa te uiti in oglinda cand vezi articolele din vecinatatea anchetelor tale. Soc! Bomba! Cumpara ziarul ca sa afli ce a zis Reghe despre Meme! Esti mandru?

george  •  18 august 2016, 12:31

Domnul CTP nu are capacitatea de a comenta tenisul. Faptul ca joaca ca amator tenis si este pasionat de acest sport nu il pune in pozitia de a comenta profesionist acest sport. Incercarea acestuia de a da sfaturi unor jucatori profesionisti si de a convinge pe toata lumea cat de mult se pricepe domnia sa la acest sport este intre nivelul ridicol si grotesc.

vandamu  •  18 august 2016, 12:34

@lord_belial..N-ai tu instrumente sa judeci valoarea CTP-ului. Mai usor cu aprecierile astea definitive pe care orice nimeni le poate face, ca nu-l doare capul. Stai tu mai bine "la tine in industrie" (fabricant de carnati, probabil) si fa ce stii mai bine, nu te mai tot da destept pe bloguri, se vede de la o posta ca esti mai putin de jumate de sfertodoct.

Sampras  •  18 august 2016, 12:52

Frustratule de CTP, baga capul in nisip si sa mai iesi cand iti spunem noi!

the one  •  18 august 2016, 12:53

Dl Popescu Cristian Tudor, mai poate gresi, este om. Pentru mine este un GENIU in viata. Este printer putinele persoane cu care sunt mandru ca sunt contemporan. Poate lucrurile pe care le spune el nu ne incanta, adesea, dar modul in care le exprima este genial. Socotiti densitatea afirmatiiilor si greutatea lor, raportat la numarul de cuvinte folosite si veti ramane uimiti. Repet, dl CTP este geniu, toti ceilalti fericiti ca suntem contemporani cu dansul.

Vasile  •  18 august 2016, 12:57

@Catalin Tolontam, spune-ne o realizare a lui CTP. Ceva ce a facut el util pentru societate. Macar ca a luat o hartie de pe jos si a aruncat-o la gunoi. Si nu, audienta nu e o realizare. Audienta face si Floricel, Celentano sau domnisoarele despuiate din ziarele colorate.

sorinarges  •  18 august 2016, 12:57

Foarte tare trimiterea la romanul lui Grosan. Ati omis sa spuneti ceva, tatarii si-au dat foc la propriul sat, in betia lor .... Cam asa si cu presa si sportul romanesc .... presa - evident in rol de incendiator permanent....

nelson  •  18 august 2016, 13:00

Am urmarit partidele de tenis ale lui Mergea si Tecau si sunt de acord cu CTP

spinoza  •  18 august 2016, 13:00

Parca asteptam mai mult de la CTP decat de la Florin! N-a fost bun argintul?

Ali  •  18 august 2016, 13:22

Ce tare ati enervat pe mai toata lumea cu clica barbatilor cu condei si multe pareri! Luati-l si pe Geambasu si pe TRU si poate gasiti un sat de atotstiutori misogini anti-progresisti sa traiti acolo. Dar nu-n Europa si probabil doar la ceva secta religioasa in SUA. Luati si pe Trump si pe Basescu ca sa ne faceti un bine! Degeaba vorbiti de dificultatile profesiei, de jurnalism de calitate si de jurnalisti specializati daca vi se pare ca CTP e o mare valoare a presei si daca singurul lucru la care ati reactionat e ca i s-a zis hater unui monument al urii si incrincenarii si al parerilor de cafenea (ca la bere oamenii sunt mai simpatici)

Aiardi  •  18 august 2016, 13:39

Catalin, nu cred ca s-a pus vreodata problema ca nu ar fi CTP-ul toba de tenis. In ciuda naivitatilor lui bizare, din cand in cand, omul e o enciclopedie. Stie sa analizeze si intelege fenomenul. Mai mult chiar, pricepe psihologia jucatorului, micile sau marile sincope care fac diferenta intre campioni si finalisti. De data aceasta, insa, consider ca a fost un pic ticalos. Si tu stii asta, pentru ca esti mereu atent la detaliile cele mai fine. CTP nu l-a criticat pe Mergea. A dus discutia pe un alt plan, foarte personal, jignitor si periculos. L-a acuzat de egoist, de vedetism, de incompetenta. L-a acuzat ca a gresit din cauza frustrarilor. Pentru ca niciodata n-a fost in stare sa se impuna la simplu, Florin a sacrificat munca in echipa pentru a-si umfla muschii spre Nadal. Asta a fost concluzia lui. Complet eronat, complet tendentios, mai ales ca baietii astia se gandeau(poate inca se mai gandesc) sa faca o pereche si in circuitul ATP. Nu pui paie pe foc in felul asta, intr-un asemenea moment. CTP a imbatranit si mai da rateuri, ca si in cazul gimnastei care vorbea de abuzurile pe care le indurau copiii. SI pe ea a acuzat-o de egoism, de smecherie. In rest, tot respectul pentru jurnalistii care isi sacrifica viata, intimitatea, familiile, sanatatea. O fac si pt bani, dar cand o fac din pasiune..se simte. Si am simtit-o pe parcursul Jocurilor Olimpice de la cativa. Keep up the good work!

Odette  •  18 august 2016, 13:45

,,Istoria jurnalismului din Romania in date. Enciclopedie cronologica", autor Marian Petcu, coordonator al enciclopediei, cercetator, doctor in Sociologie. El alaturi de inca 120 de cercetatori, profesori, arhivisti, doctoranzi etc. au lucrat intens ca sa acopere 280 de ani de presa pana-n zilele noastre. I-o recomand si lui Catalin. Stupoare! Cataclism! Marele guru, CTP, a fost exclus din aceasta Enciclopedie care, oricata otrava ar varsa el si oricate merite si-ar aroga de unul singur, nu i-a recunoscut calitatea de ziarist! Mi-aduc aminte cat verde de Paris a baut in ziua in care a aflat asta si-mi aduc aminte ce satisfactie am avut eu! Hahaha...Aia sunt oameni seriosi si nu se lasa impresionati de un propagandist. Locul lui e intr-o enciclopedie a propagandistilor, manipulatorilor de cea mai joasa speta si a dezinformatorilor. Pentru CTP, toti sunt prosti, dar el abia a fost in stare sa-si dea un doctorat la pensie in Manipulare Cinematografica-deh, vechea lui meteahna. Pai, de ce n-a fost in stare sa-si dea un doctorat in inginerie fiindca aia e meseria lui de baza? Ah, n-a fost in stare sa si-o faca nici p-aia. Sau in Jurnalism daca tot se da guru? Raspunsul e simplu: fiindca, in mod real, nu-i nimic de capul lui! Cineva cu inteligenta mea -da, nu sufar de sindromul modestiei- nu-l poate vedea decat ca pe un mediocru zgomotos, sfertodoct si plin de ifose. De aceea, ma mir cand vad ca oameni pe care-i consider inteligenti il ridica-n slavi. Intotdeauna am avut impresia ca doar cei foarte slabi la limba romana, prostii clasei, ii admira compunerile. De cate ori nu i-am corectat enormitatile! Faptul ca are verb nu inseamna automat ca are si masele de minte! O foarte lunga perioada, n-a avut nici dinti in gura si tot musca pe toata lumea. Credeam ca sistemul il plateste mai bine. Va veni si ziua in care va aparea lista ziaristilor acoperiti. Caracter? *** Mare om, mare caracter! Genul de barbat-lelita, barbat-mahala de Ferentari. Dezgustator! De fapt, cu asta a iesit in evidenta. A fost Florareasa cu fuste crete si fara desuuri a Presei Romanesti. De foarte multe ori si-a ridicat fustele si si-a aratat goliciunea in toate sensurile. Se pricepe la toate ca activistii de pe vremuri. Vrei filme? Se pricepe CTP. Doar sa-si puna palaria aia de ursar. Vrei reteta de muraturi? Stie el, dom'le! Vrei S.F.? Iti vinde el. Poate vrei si tenis. Eh, in calitatea lui de pensionar care joaca tenis in parc crede ca poate sa i-o traga si lui Mergea. Un ramolit frustrat pe care nu-l mai baga nimeni in seama in mod real. E ca alea despuiate de pe facebook care se pupa singure-n oglinda. Poti doar sa razi de el.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

prostiaromaneasca  •  18 august 2016, 13:49

Ce natie minunata aceea care pupa in fund toate celebritatile si nonvalorile care se afla sus si nu accepta sa se priveasca in oglinda.Cred ca CTP ul daca l ar fi criticat pe MUTU in perioada lui de glorie cand batea chelnerii in stil mafiot tot hater ar fi fost considerat.Ma intreb cati de aici care l au criticat pe CTP au vazut meciul ca sa si dea cu parerea.Nu zic ca CTP ul e perfect,are destule limite dar totodata are si dreptul sa si dea cu parerea intr un articol.Probabil a gresit in aprecierea lui Mergea dar are dreptul sa greseasca mai mult decat oricare neica nimeni de aici.Romani curajosi in anonimitatea postarilor pe internet,probabil fata in fata nu s ar fi sfiit sa i pupe mana CTP ului daca ar fi tras vreun folos din asta.Bravos natiune,ai sportul pe care l meriti,printre altele.Prostia ingroapa Romania,ca sa parafrazez un slogan la moda.

george  •  18 august 2016, 14:00

Domnule Tolontan,sunteti om serios sau nu?Cumsunt moderate parerile celor care scriu aici?De un soft care elimina comentariile care contin vorbe urate?De ce nu stergeti postarile astea mizerabile care contin jigniri si ofense?Ne uitam doar la forma sau la fond? Mergea are dreptate in felul lui,ca sportiv,Ctp are dreptate in felul lui ,ca gazetar.Punct!Recomand romanilor frustrati obiectiv vorbind de traiul complicat in Romania si dpdv subiectiv de lipsa de educatie si cuvilizatie sa incerce sa inteleaga ca e necesara o atitudine mai relaxata,sunt alte lucruri mai importante pe lume decat implicarea in fleacuri.Ironic e ca discutia celor doi e civilizata si comentariile sunt mult dintre ele scrise sub forma unor mitocanii.

Ali  •  18 august 2016, 14:04

Asa cum spune @Aiardi nu e acceptabil sa interpretezi caracterul omului si motivatiile lui. As adauga : cu atit mai putin asa din burta bazat pe o impresie de la tv sau pe idei preconcepute. De aceea v-am pus in aceeasi oala in care nu cred ca doriti sa fiti. Dar va plasati singur prin reactii ca cea de azi si cateva altele. Reactii defensive care par sa ne considere troli. Si e in detrimentul muncii grozave pe care o faceti in general. Comentam critic pentru ca va citim si ne pasa, poate prea mult!

Gabriel Bratu  •  18 august 2016, 14:12

Nu cumva pe finalul interviului sunt niste cuvinte cam grele ? :)

Odette  •  18 august 2016, 14:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Odette  •  18 august 2016, 14:25

Esti absurd! Nu cunosti tu mai bine textele lui. Femeile pentru el sunt femele. Asta spune totul despre casatoriile lui. Era invidios pe Tariceanu :)))

lord belial  •  18 august 2016, 14:32

@vandamu - tu esti sistemul imunitar al lui CTP pe interneti? la mine in industrie, adica acolo unde eu castig 2500 de euro intr-o zi de filmare, CTP nu exista. pe la festivalurile de film, radem de el. altceva, ce mai vrei, sa iti dau cu doua diplome si una de master peste ochi sa te loveasca satori?

Petrache  •  18 august 2016, 14:35

CTP a fost, este si va fi un om frustrat care isi da cu parerea despre lucruri la care nu se pricepe. Si-a facut o cariera din a o terfeli pe Halep - cea mai buna tenismena a noastra a tuturor timpurilor. Nu a jucat si nu ai antrenat tenis in viata lui, dar stie mai bine decat Cahill si atati tenismeni de valoare care o apreciaza pe Simona. Stim, e lumea plina de hateri frustrati, dar astia macar scriu comentarii sub pseudonim. Ce ma deranjeaza e ca CTP este privit ca o persoana cu parere avizata si e publicat prin toate fituicile. Are pile? In alta ordine de idei, da, Mergea a jucat mai slab (probabil obosit) spre sfarsit. Mergea, insa, a jucat finala turneului campionilor la Londra - o realizare mai prestigioasa decat aruncatul cu noroi in fituici.

lord belial  •  18 august 2016, 14:36

@tolo, cand ni-l mai recomanzi pe dl inginer cassargoz dar il pui alaturi pe grosan, stii ca scorcul nu o sa iasa in favoarea CTP-ului. mai tii minte articolele alea mustind a misoginie dedicate monicai iacob ridzi?

fotbal  •  18 august 2016, 14:40

@odette, nu dvs sunteti duduia care i-a furat jobul lui Isus? ocupati-va in continuare de invieri dar incepeti, va rog, cu bunul dvs simt. ala trebuie inviat primul. multa bafta !

lord belial  •  18 august 2016, 14:42

@odette - doctoratul ala in film (de fapt, comunicare audiovizuala) pe care l-a dat CTP l-a dat ***, peste rand (ca ala, tariceanu, cu permisul de sofat), peste niste colegi de-ai mei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petrache  •  18 august 2016, 14:44

Citind comentariile de mai sus, Dle Tolontan, vad ca ii luati apararea lui CTP si mai scrieti ca "avem nevoie de mai multi hateri ca el". Cred (sper) ca ati lasat computerul deschis si s-a apucat *** sa scrie prostii in numele Dv. Schimbati passwordul si spuneti-i *** care a scris ca avem nevoie de mai multi Mergea si Halep.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigel  •  18 august 2016, 14:50

Sunt curios de 1 lucru: de ce CTP nu a scris si dupa meciurile in care baietii au castigat? In meciul cu Melo/Soares, Tecau a jucat destul de slab la fileu....deci subiect avea. Aaaaa stai...suntem in Romania, ne aratam coltii doar cand pierdem. Daca era asa mare jurnalist putea sa ii felicite pe baieti ca au reusit ceva ce un "general" nu a putut. Faptul ca CTP joaca tenis cu prietenii nu ii da dreptul sa faca "misto" de Mergea ca a vrut sa ii arate nu stiu ce lui Nadal....cu tot respectul pentru Mergea/Tecau dar Nadal ii batea de unul singur daca isi punea in cap. Aaaaa daca te domina Benoit Paire, Jerzy Janowicz sau Fabio Fognini atunci puteai sa emiti pretentii la a scrie un semi-articol in care sa faci misto de Mergea. Iar daca dvs domnule Tolontan il considerati pe CTP ca fiind una dintre figurile autoritare in tenis (comentat, inteles, discutat) atunci nu aveti o treaba cu fenomenul. Silviu Zancu, desi vorbeste cam mult cateodata, ii da clasa la orice ora lui CTP.

Stelian  •  18 august 2016, 14:52

Domnule Tolontan imi permit sa va spun ca aveti o hiba in articol. Toti acei reporteri, gazetari sau comentatori romani pe care i-ati mentionat nu cred ca au criticat vreodata un sportiv care a luat o medalie olimpica, cu atat mai mult cu cat medalia rrspectiva reprezinta un sfert din zestrea noastra. Asa ca cel putin de data asta dl. CTP a fost pe campii.

Odette  •  18 august 2016, 15:01

Nu, CTP nu are dreptul sa scrie despre sport fiindca nu e un ziarist specializat. Atunci, tu ce mai esti??? El este doar un barfitor care are impresia ca parerile lui sunt sentinte. A fost el macar un Tiriac la viata lui fiindca ziarist sportiv nu e? Nu! Atunci cum isi permite sa-l terfeleasca pe Mergea sau pe altii? Tu, de pilda, poti scrie si despre Stefan Zweig pentru ca n-ai pretentia ca scrii ca Manolescu. Povestesti doar si o faci cu talent. Dar o ancheta serioasa despre corupti nu s-a grabit sa faca in toata viata lui de propagandist! Sau asta n-avea voie sa faca? Ba avea si avea si toate sursele, parghiile necesare si functiile necesare. Cum n-a facut nicio ancheta, tot asa sa taca din gura aia de lelita si la sport!

Odette  •  18 august 2016, 15:07

@ lord belial: Bineinteles ca stiu si cum si-a dat el doctoratul, dar sunt atat de multe de spus despre acest individ incat, incerc sa sintetizez. Pot sa confirm ceea ce spui tu :)

Odette  •  18 august 2016, 15:10

@fotbal: Nu cumva vrei sa incep cu tine invierea, in sens biblic? Pentru ,, bunul simt" adu si niste argumente!

Venom  •  18 august 2016, 15:13

Hai să ne amintim. Dreptul la opinie ar trebui să fie o politețe în primul rând, apoi un drept invocat dacă uităm de primul și o axiomă pentru jurnaliști. Uneori scriem la nervi, nu e scuzabilă dar e explicabilă apariția unui anumit tip de comentariu nervos. La cald, după o ratare a aurului olimpic, în cazul de față. Dacă Mergea era lăudat sau consolat in corpore, era ceva în neregulă, probabil că opiniile ar fi fost uniformizate de Ministerul Cenzurii și noi ne-am întors, inexplicabil, în timp. De când nu mai suportă sportivii (sportivii, cântăreții, artiștii, politicienii) criticile? Sau orice altă persoană publică. Presa e bună numai la osanale? La edificarea faimei și la publicitate? Nu și asumarea responsabilității? Nu și criticile? Chiar dacă CTP greșește în argumentație, tot are voie să-și expună părerea, la fel ca alt ziarist care îl pupă pe Mergea după finală. Ca drept de tipar, opiniile lor sunt egale chiar dacă sunt de semn contrar. Eu de ex. nu sunt de acord cu opinia lui CTP, nu cred că Mergea a vrut să-i arate lui Nadal că e tare-n tenis, ci cred că l-au lăsat nervii pe final și a forțat aiurea câștigarea unor puncte. Dar nu-mi dau seama de ce a greșit CTP sau orice al ziarist că și-a exprimat opinia? Sau, dacă nu ne convin celorlați care ne contrazic ideile, în loc să argumentăm, vrem să-i reducem la tăcere? Și ce legătură are viața personală a unui ziarist cu ceea ce scrie? Nu-ți place, nu citești. Simplu și relaxant pentru toată lumea.

Comentează