Cînd un senator rostește o prostie, iar un maior al Armatei Române vrea să-l vadă călcat pe cap pe acel senator al României

Unde am ajuns? Reacția la comparația aiuritoare a senatorului Daniel Barbu este umilirea publică și îndemnul fățiș la violență

sâmbătă, 24 septembrie 2016, 11:47

UPDATE: Horia Ghibuțiu mă critică. Nu sînt de acord cu analiza lui, dar vă recomand s-o citiți că poate eu greșesc și el are dreptate. Plus: nu sînt nici pe departe cel mai bun ziarist. Nici pe departe.

UPDATE: Mesajul maiorului Florin Valea pe facebook, după apariția acestui articol: „Recunosc faptul ca replica mea a fost cam acida si mi-am asumat acest lucru ulterior, nu am vrut sa indemn la violenta in nici un caz. Este mahnitor totusi sa asisti la asemenea afirmatii neavenite la adresa camarazilor tai, atunci cand un comandant de-al tau si-a pierdut un picior in Irak, un alt camarad s-a sinucis la intoarcere din Afg in 2012 si avem un nr destul de mare de familii inca indoliate. Armata este oglinda tarii, multi uita acest lucru. Multumesc”.

Senatorul ALDE Daniel Barbu spune vineri, la o întîlnire cu cîteva sute de aleși locali ai ALDE, că meseria de politician poate fi mai riscantă decît misiunea unui soldat în Afganistan.

Conform Mediafax, declarația sună astfel:

”V-aţi ales o meserie grea. Este cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. (…) Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. Este o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”

Urmează reacția publică pe mai multe paliere.

Marius Apostol, militar rănit în 2011 în Afganistan la coloană și la picioare, încă în refacere, are o replică ponderată, consemnează news.ro: ”Îi ofer domnului Daniel Barbu o excursie „all inclusive” în Afganistan. Va învăţa ce înseamnă onoare şi respect faţă de ţară”. 

Jurnalistul Radu Tudor îl anunță public pe senator că nu-l va mai invita în emisiunile sale de la Antena 3 dacă nu-și cere scuze. Deputatul PNL Ovidiu Raețchi solicită și el scuze de la colegul de Parlament. Editorialiștii României libere îi cer demisia din Senat.

Nu e suficient.

Pe forumurile siteurilor și ziarelor, încep insultele și amenințările.

Daniel Barbu este supus ”dreptății cetățenești”, conform unei expresii a lui Jon Ronson, cel care care a analizat într-o carte fascinantul proces de ”Umilire publică în epoca internetului”.

Ronson descrie cum ”în umilirea online, oameni mînați de principii etice sănătoase ajung să distrugă viețile unor semeni fără să clipească”.

Florin Valea, un militar care amintește că a fost de trei ori în Afganistan, postează pe facebook un mesaj în care spune că ochelarii lui Daniel Barbu ar merita striviți de bocancul unui soldat. Și completează:”Preferabil să-i aveţi pe nas”. 

Clipboard01

Dacă nu s-a înțeles. Un senator afirmă că meseria de politician e mai riscantă decît cea de combatant în Afganistan, iar un militar de carieră spune că ar merita ca un soldat să-i strivească în picioare moaca senatorului.

Aici am ajuns.

La acest nivel de violență de limbaj și de lipsă de respect unii față de alții.

În percepția publică există un asasin virtual, senatorul, și un erou neînduplecat, Florin Valea, care ar avea toată justificare să-l calce pe ochi.

În aceste zile, Florin Valea este într-o misiune în Bosnia, ca instructor al armatei locale. Și a fost, într-adevăr, de trei ori în Afganistan.

El se prezintă ca un om dintr-o bucată, de vreme ce acum doi ani a plecat de la Master Chef pentru că nu a suportat ideea de a face echipă, în eventualitatea calificării mai departe, cu un transexual. ”Nu mi se pare normal să văd barbați îmbracați în femeie, cu perucă. Nu-mi doresc așa ceva în echipă“, a exclamat el în 2014.

Probabil că și atunci a fosta aprobat majoritar, dar nu înseamnă că a afișat altceva decît intoleranță și discriminare.

Acum, maiorul Armatei române Florin Valea primește aplauze în arena digitală pentru că îi spune unui senator al României că-și merită fața merită strivită de un bocanc.

În ciuda aclamațiilor mulțimii, fraza lui este nedemnă de un militar.

Aici am ajuns.

În aceste condiții, mai poți remarca faptul că, dincolo de comparația cu militarii din Afganistan, care este proba unui elitism dezonorant și, în primul rînd, este factual greșită, Daniel Barbu avea un înțeles în ceea ce a spus?

25 de militari români au plătit cu viața prezența noastră în Afganistan

Sîntem o țară liberă, sigur că o putem spune.

Iar lucrurile merită spuse chiar dacă nu am vreo simpatie pentru Daniel Barbu. De la Colectiv și pînă acum, politicianul a criticat campania de dezvăluiri a presei din sistemul sanitar.

Cristina Țopescu mi-a povestit cum, la o emisiune recentă a Antenei 3, Daniel Barbu a afirmat că toată povestea Hexi Pharma e o făcătură și că ar trebui să înfiez eu copilul lui Dan Condrea! În logica senatorului, eu sînt vinovat. Jurnalista mi-a cerut o reacție, dar nu am ripostat în nici un fel, fiecare are dreptul la opinie.

Și ce crede Daniel Barbu despre articolele noastre nu e ceea ce discutăm acum.

Meseria de politician este recunoscută în studii drept una obositoare, stresantă și distrugătoare pentru ceea ce numim un mod normal de viață.

”Nici o altă formă de angajare nu este atît de extenuantă: nici la muncă, nici acasă nu poți scăpa că ești membru al Parlamentului”, scrie jurnalistul Jeremy Paxman într-una dintre lucrările sale.

Paxman este în UK un reper de duritate față de politicieni. A rămas celebru pentru interviul în care a repetat de 12 ori aceeași întrebare, la care nu primea răspuns.

”Rupți de slujba normală de la 9 la 17, zăvorîți cu alți 650 de inși ce duc aceeași viață, nu e de mirare că parlamentarii încep să se comporte ca elevii unui internat” Jeremy Paxman, ”Animalul politic”

Bine, dar el vorbește despre Parlamentul britanic, veți spune. Da, așa e.

Dar cînd Daniel Barbu se referea la risc fizic poate că se gîndea inclusiv la Jo Cox, deputatul laburist mort chiar înainte de Brexit.

Jo, care ajunsese acasă doar în week-end și începuse să bată străzile din nordul Angliei ca să vorbească oamenilor, așa cum făcea mai întotdeauna, a fost împușcată și înjunghiată de mai multe ori.

Vizita săptămînală pentru întîlniri cu cetățenii în circumscripție a fost mai periculoasă decît s-ar fi crezut. Vizita săptămînală este o practică instituționalizată de care se țin parlamentarii.

Pe fondul discuției și în profunzimea a ceea ce dorea să le spună mai tinerilor săi colegi, senatorul Daniel Barbu rostea un adevăr. E frustrant să faci o meserie deloc respectată și în care și ce e bine nu e bine.

Deprofesionalizarea politicienilor din cauza limitării accesului prin rușinea de a fi politician e un fenomen real.

Putem fi cinici față de motivațiile politicienilor.

Putem să nu avem încredere în nici unul dintre ei.

Putem uita pînă și mesajul Regelui Mihai din 2011 în fața Parlamentului.

Cu demnitatea onestității în fața poporului său, deși știa foarte bine că oamenii îi urăsc pe politicieni, Regele a mulțumit Parlamentului pentru munca acestuia și a amintit că ”România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos”.

Apoi, ne-a atras atenția: ”Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!”.

Putem alege să ignorăm.

În schimb, putem să ne exersăm în continuare puterea de a umili public sau pe aceea de a aplauda cum un maior ar vrea să vadă călcat în picioare un senator, care, la rîndu-i, a comis o gafă de zile mari.

Strivit cu talpa bocancului militar pentru o gafă?

Aici am ajuns. Eroismul militarilor români nu are nevoie să se exprime călcînd un civil pe față.

Eroismul este acolo, autentic. După cum, să fii în serviciul public, senator, pompier sau funcționar, e o onoare și aici, acasă.

Pe pagina de final a cărții sale despre umilirea publică, Jon Ronson tipărește aceaste două rînduri: ”Partea grozavă a rețelelor sociale a fost să ofere o voce celor reduși la tăcere. Haideți să n-o transformăm într-o lume în care cel mai deștept mod de a supraviețui e să redevenim cu toții reduși la tăcere!”.

 

 

Save

Comentarii (181)Adaugă comentariu

Florin  •  25 septembrie 2016, 0:02

Banuiesc ca daca eu o sa spun ca , in calitate de cetatean roman si platitor de impozite, nu vreau sa vad armata romana in Afganistan, domnul maior va dori sa traga cu pusca si eu sa fiu in calea glontului. Am ajuns aici pentru ca toleram , ca societate, derapajele. Intr-o tara cu democratie sanatoasa, probabil domnul Barbu ar vizita Parlamentul ca turist, iar domnul maior si-ar cauta de lucru la firme private de securitate. Dar nu suntem USA, unde Gen. McChrystal a plecat la pensie pentru mai putin.

Ctorex  •  25 septembrie 2016, 0:03

Oamenii politici din Romania sunt, in marea lor majoritate, niste traseisti politici, parveniti in acest domeniu care nu cere cine stie ce cunostinte, doar sa ai proptele potrivite si sa fii bun de gura! Sa ne uitam la fostul nostru prim-ministru sau la vice... Faptul ca ajung sa scape si de justitie nu face decat sa construiasca o antipatie generala pentru acesti "speciali" cum s-au autodenumit!

cic  •  25 septembrie 2016, 0:10

Când armata lui Dogaru vrea tot sub pretextul că ne apără, cerând cu nerușinare pensii cu mult mai mari decât ale celor care plătesc armata cu sudoarea muncii lor, vine vremea în care și cei cu sudoare pot arăta că pot pune mâna pe arme ca să scape de iobăgia în care clasa stăpânitoare o înfundă pe zi ce trece. Că pe zi ce trece apar salarii și pensii speciale, de parcă politicienilor le-ar lipsi o doagă pe care le-o substituie colonelul dogaru, cel fără doage.

Marcel  •  25 septembrie 2016, 0:10

Nu stiu daca "vocea" oferita de retelele de socializare este o parte chiar asa de buna... Umberto Eco ar fi, era, de cu totul alta părere!

Cătălin Tolontan  •  25 septembrie 2016, 0:11

@Ctorex: Antipatia fata de politicieni conduce la o antipatie fata de politica si-i ne lasa vulnerabili pe toti in fata ideii ca ”lasa sa se bage altii in politica”, ceea ce, s-a vazut vreme de 25 de ani, nu functioneaza.

florin  •  25 septembrie 2016, 0:22

Contraargument : bagatelizarea uniformei de militar, lipsa de respect fata de armata, toate astea ne lasa vulnerabili. Cand un senator spune ce a spus asta, gasesc total justificata reactia militarului. Asta nu inseamna ca nu iubesc democratia. Inseamna ca "politicianul" respectiv trebuia pus la punct. Antipatia fata de anumiti politicieni nu inseamna nici iubire de comunism sau extremism sau mai stiu eu ce ...

Cami  •  25 septembrie 2016, 0:24

1. Nu putem să comparăm parlamentarii britanici cu cei români, din niciun punct de vedere ! 2. Dl. Barbu nu este la prima ,, perlă ,, , a fost nevoit să demisioneze în urmă cu ceva timp, tot din cauza prostiei care i-a ieșit pe gură ! 3. Dl. Barbu nu este tocmai un apărător al statului de drept și al democrației, având în vedere declarațiile sale. 4. Dl. Barbu probabil are impresia că poate să moară în Parlament dar , doar ... de plictiseală ! În esență, dl. Barbu are mintea foarte odihnită , iar când vorbește nu verifică mai întâi dacă și-a conectat și creierul . În ceea ce privește declarațiile ofițerului, unde este instigarea ? *** ! Libertatea de exprimare e valabilă în ambele cazuri, nu cred că dl. Barbu are mai multe drepturi decât ceilalți, chiar dacă este senator și chiar dacă parlamentarii se cred niște zeități, protejați de lege și scutiți de lege chiar când omoară oameni ! Cu atât mai mult că este senator ar trebui să gândească înainte de a vorbi , dar pentru acest lucru ar trebui să aibă și cu ce să gândească . Așa cum spuneam , dl. Barbu are mintea odihnită ! Și cum bunul simț nu a luat contact cu dl. senator, desigur că nu își va cere scuze militarilor români ! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

d0z3  •  25 septembrie 2016, 0:27

militarii de azi sunt niste oameni prosti. pentru ca isi risca viata pentru bani. patriotismul si onoarea sunt niste cuvinte mari in care ei ar dori sa creada, in realitate sunt doar niste motive pentru a-si justifica alegerea. banii ii mana in afganistan sau mai stiu eu prin ce zone de razboi. nu te obliga nimeni sa te duci acolo. Romania nu e in razboi cu afganistanul nici nu ne aparam tara la ei acolo.

Ovidiu  •  25 septembrie 2016, 0:28

D-Le, Tolontan va urmăresc rubricile.Sunt un fan al dvs,as putea spune.DAR AICI AȚI GAFAT.Puteați remarca ca s-a ajuns aici DATORITA NESIMȚIRII ALEȘILOR NOȘTRI DE DUPĂ 89.Nervii militarilor ROMANI SUNT ÎNTINȘI LA MAXIM.Sunteți TOTAL DEZINFORMAT CU STAREA DE SPIRIT A ARMATEI ROMANE.MAI INFORMATI-VĂ, ÎNAINTE DE A FACE ACESTE COMENTARII.ȘI MAI LASATI-NE CU ACEST NESIMȚIT ZIS regele Mihai. UN TRĂDĂTOR DE NEAM ȘI TARA...

Mircea  •  25 septembrie 2016, 0:33

"Prosti Domnia Ta, da' multi!"

florin  •  25 septembrie 2016, 0:34

Si treaba cu "lasa sa se bage altii in politica", asta e in primul rand din cauza presei , pe care o aparati consecvent, dar stiti foarte bine ca in ultimul timp e la pamant, calitativ, moral...

Emil  •  25 septembrie 2016, 0:39

Reacţie de Moş Teacă cu pene. O spun io care sunt tot ofiţer cu oareşce Irak în spate. Genul ăsta de atitudini mai pune un un kil de benzină pe focul dispreţului faţă de instituţiile democraţiei.

nope  •  25 septembrie 2016, 0:42

n-am respect pentru militari plecati in afganistan din ”patriotism” . din cate stiu merg acolo pe multi bani, cine ii pune oricum sa-si riste viata?? armata nu mai e obigatorie demult. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MISU  •  25 septembrie 2016, 0:43

barbu prostul,filozofeaza aiurea,in necunostinta de cauzia!...un ametit agatat de ochlari! zice ca e intelectual...toate *** dupa evenimente,ies in fata ssi abereaza,fara bun simt ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  25 septembrie 2016, 0:44

Pai da, aici s-a ajuns. Si nu datorita gafei lui Barbu, ci datorita tuturor politicienilor care isi bat joc, scuipa, calca pe legi, ne iau de prosti si nu mai au nici urma de bun simt fata de noi. Aici s-a ajuns. Sa fim mahniti de orice mica gafa ce o face unu sau altu, pentru ca toti ne-am saturat, ne-am scarbit!

Gabi  •  25 septembrie 2016, 0:49

Sa inteleg ca il aperi acest politician? Ca l-a jignit atat de mult militarul spunand ca ***? ***....pai acel politician e imbuibat de bani, si isi voteaza singur pensii si salarii mari, si isi acorda singur tot felul de beneficii, si se apara unii pe altii ca niste codosi ce sunt... Si isi permite sa zica ca "meseria"de politician e mai periculoasa decat a soldatului in Afganistan?? Pai sa vedeti acum inca o marire de salariu ca au meserie periculoasa, ca e greu sa dormi prin parlament si sa nu faci nimic toata ziua!! Dar de ce mai lucreaza in domeniul asta, daca e asa de periculos, de ce nu pleaca acasa si sa faca altceva, sau probabil este un om foarte curajos, un adevarat erou al natiunii romane!! Rusine ca aparati asemenea *** de om!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

in  •  25 septembrie 2016, 0:53

*** e ala cu " adevarul e undeva la jumate" sau" angazati antena 3 nu sunt prosti"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cotoiu  •  25 septembrie 2016, 0:54

CIC tu nu vei pune mana pe nici o arma eventual vei pune mana pe una de jucarie inainte de a face afirmatii mai bine ai gandii,stii cat e media de viata a unui pensionar militar?informeazate sau mai bine angajeazate si tu in armata sa vezi cum e viata de soldat k sunt convins k nici stagiul obligatoriu nu ai facut ,in ce priveste reactia dl maior total neadecvata pt un cadru militar de daniel barbu ce za zic sper k nu gandeste asa si a fost pur si sinplu o comparatie nefericita

Calin  •  25 septembrie 2016, 0:55

Politicul (dl. Barbu) a trimis armata (dl. Valea) in Afganistan. Armata are si ea dreptul la o opinie. Politicul calca armata...de ce sa nu calce si armata politicul? Nu e vorba de nici de eroism. Politicul calca pe pe noi pe toti in fiecare zi, armata ca si noi are dreptul la o opinie. Partea cu Regele Mihai e din alta poveste, nu are legatura cu politica de acum.

Florin  •  25 septembrie 2016, 0:57

@florin/contraargument: si bagatelizarea si lipsa de respect pentru o institutie de baza a democratiei (parlamentul) ne face la fel de vulnerabili, chiar mai mult pentru ca nu cred in mitul dusmanului extern (problemele grave ale RO sunt in interior): de-asta se feresc oameni competenti de politica ! Barbu a facut o afirmatie aiurea (asa cum a facut si atunci cand a vorbit despre bolnavii de SIDA), dar nu a instigat la nimic, nici macar indirect. Era o opinie personala, deplasata sau nu, facuta in cadru politic, si care trebuie taxata politic de catre alegatori. In ceea ce priveste afirmatia maiorului, se numeste in penal instigare la violenta. Astept cu interes reactia Armatei (cu A mare !). Si eu pot considera , ca medic care trateaza pacienti cu HIV, ca am o meserie la fel de periculoasa ca a domnului maior (opinia mea !).

qwertyy  •  25 septembrie 2016, 1:22

Atunci cand iti propui pensii ..nesimtite.. si ti le votezi,cand armata nu mai este obligatorie ,dar nu mai are cine sa-ti apere tara si nici cu ce . Atunci cand vrei sa ai un camarad langa tine sa te apere,***..... Atunci........bocancul .... e un lucru minor

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Robert  •  25 septembrie 2016, 1:25

Domnule Tolotan, articolul dumneavoastră se bazează pe premiza falsă că Tudor Barbu a făcut o gafă. Tudor Barbu nu a facut o gafă cum spuneţi în articol, ci a dat un mesaj politic pe linia partidului din care face parte, ALDE. Politicienii din acest partid, spun 24 din 24 că politicianul român este vânat, asuprit si ţinta procurorilor DNA. El nu a făcut decât să continue mesajele aberante ale acestui *** de partid. Şi nu cumva am ajuns la nivelul ăsta de violenţă tot din cauza politicienilor care răspândesc mesaje naţionaliste? Nu mi-am imaginat că o să apăraţi corupţii. Barbu împreună cu politicienii de la ALDE şi PSD spun că meseria de politician e periculoasă pentru că ***. ***. Nu e gafă, ci strategie de partid. De asemenea, mie mi-ar crăpa obrazul de ruşine dacă aş compara declaraţiile lui Barbu cu ce a păţit parlamentara britanică Jo Cox.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

don  •  25 septembrie 2016, 1:36

Domnule Florin,fiecare categorie in tara asta se vede mai special ca altul,si nu este normal,medicul,militarul,functionarul,pilotul nu ar mai fi atat de special daca nu ar exista amaratul ,prostul,comunistul , sa le repare si intretina aparatele,utilajele,ustensilele ,armele acestor categorii de mici dumnezei care isi aroga aceasta titulatura,dar electricianul ala care repara stalpi de electrificare cazuti din cauza viscolului, nu merita pensie speciala ca munceste in ger,zapada,furtuna,in conditii foarte grele iarna sau vara la + 40,50 grade ,nu are samabata,duminica ,sarbatori,cu ce este mai prejos decat politistul,militarul,magistratul,paralamentarul care primeste pensie speciala si varsta destul de tinara pentru pensionare ?Nu cumva este o razbunare si discriminare impotriva celor care mai si muncesc efectiv in aceasta tara ?Ce spuneti domnule Tolontan?

Crimson Veritas  •  25 septembrie 2016, 1:42

Romania nu avea nici o treaba in Afganistan ... iar scutul anti-racheta ... ne transforma intr-o tinta (nu l-a vrut nimeni in Europa, de aia s-a facut la noi) ... putea foarte bine plasat pe teritoriul altui stat, si sa ne apere si pe noi ca membrii de frontiera ai aliantei ... parteneriatul strategic cu US este o gluma hilara ... mapn-ul nici gluma nu se poate numi! Iar daca ai ajuns tu sa scrii de Barbu si de ALDE ... e clar ca ca Soimii Patriei au ajuns la apogeul existential! Cand o sa vezi scorul ALDE in alegeri ... o sa incremenesi ... pentru sistemul vostru se aud ... clopotele! Vrajeste-i pe astia cu deficit de IQ ... in continuare! ...:))

Crimson Veritas  •  25 septembrie 2016, 1:45

Prostii spui tu in fiecare zi pe banii trustului Intact ... *** ... nu un sentator liberal al Parlamentului Romaniei ... ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tavi  •  25 septembrie 2016, 2:30

Daniel Barbu a spus o prostie. Prostie de care a fost, foarte probabil, constient inainte de-a o scoate pe gura. Ipocrizia insa, este una din trasaturile de baza ale politicianului modern, iar "domnul" Barbu nu face exceptie de la aceasta regula, evident. A te inrola in armata si a pleca in Afganistan este o alta prostie, despre care prefer sa vorbesc mai putin pentru ca... e mai bine. Sistemul, in intregul lui, este setat "upside - down" ca sa nu folosesc o binecunoscuta expresie romaneasca si, cu putina sansa, se va duce dracului, mai devreme sau mai tarziu, moment in care, atat domnul Barbu cat si dom' maior se vor duce unde le este locul, la groapa de gunoi a istoriei si a umanitatii.

Preuß Laurian Christian  •  25 septembrie 2016, 2:31

Bănuiesc că este extenuantă și periculoasă "meseria" de politician în România ! Poți muri în somn, în fotoliile din Parlament, nu...?!

Liviu  •  25 septembrie 2016, 2:41

Senatorul are voie sa greseasca si militarul nu? Hai sa o luam si invers. De acolo te intorci schimbat. Nu mai esti dispus sa accepti toate prostiile debitate de unii. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu exprimarea colegului, dar sa nu uitam ca el nu este nici ziarist si nici politician. Nu are vorbele in buzunar cum spuneti voi.

Dragos  •  25 septembrie 2016, 2:56

Orice om are dreptul sacrosant sa fie un *** din cand in cand. Se aplica in mod egal domnilor Barbu si Velea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  25 septembrie 2016, 3:22

Sunt total de acord ca replicile sunt lamentabile. Dar diferenta e ca unul din ei are o cariera in care e nevoie sa aiba un grad de finete in a-si alege vorbele si altul are o cariera in care acest lucru nu e o cerinta . In plus daca e sa o zicem drept, replica care incita la violenta nu e chiar asa de incitanta

kyx  •  25 septembrie 2016, 3:36

Mda... de fapt, Daniel Barbu nu este absolut deloc la prima gafa. Si, in plus, sa lasam, Tolontane, deoparte vizitele facute de parlamentarii britanici prin teritoriul lor, caci riscurile depind de la tara la tara. *** Cat despre acel cadru militar, ai dreptate, declaratia dezonoreaza uniforma ce o poarta, insa fara ca asta sa insemne ca a si gresit, la nivel uman. Atata timp cat marii corupti primesc pedepse cu suspendare sau cu executare de scurta si foarte scurta durata, din care cea mai mare parte o executa la domiciliu (stiti cu totii ce domicilii, dintr-acelea in care luxul pentru care a fost acuzat Ceausescu este la ordinea zilei), in confortul propriei locuinte luxoase, indignarea publica intotdeauna o sa atinga extremismul. Gandeste-te ca un baiat de bine care fura prin autobuze primeste (pe merit, evident) mai multi ani cu executare decat un politician ce face trafic de influenta si fura cu zecile si sutele de milioane de euro. Deci, ca sa extrapolam, tragem concluzia ca Daniel Barbu are dreptate in parte: meseria de politician este cea mai grea din Romania, ca nu se mai poate fura oricat de mult, ca e DNA-ul cu ochii pe ei. Vai, vai, vai...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  25 septembrie 2016, 3:38

Daca voua vi se par exagerate reactiile, eu consider ca suntem mult prea supusi, suntem invatati sa stam aliniati si sa reactionam cu ponderatie, sa nu cumva sa jignim sau sa suparam pe altii ( ca parca pe altii ii doare capul de noi ). Diferentele dintre grevele romanesti si cele din Franta, Germania, de exemplu, sunt de la cer la pamant. La noi iesim in turma, *** de cateva ori, ***, nu avem rechizite, vin sefii dau niste declaratii impaciuitoare, alte bla blauri, turma in tarc la loc si gata. Americanii de exemplu au un amendament care justifica libera posesie a armelor prin dreptul cetateanului de rand de a-si apara tara daca cumva ajunge pe mainile cui nu trebuie. Prin violenta adica. Ai un guvern ultra corupt care trage Statele Unite in jos? No problemo, exista inclusiv organizatii civile care scot carabinele, mitralierele si ce mai au si se lupta pentru democratie si pentru traditiile lor. Iti intra hotul in casa? Il impusti, fara avertisment si ce mai faci ( am prieteni buni si rude stabilite in State, si asa e, nu in filme, ci in realitate ). Te concediaza in masa, ca asa vor muschii lor? SUA, Franta, Germania, ori ai grija de cei concediati, nu la modul superficial, ori ai parte de revolte, nu o sa vezi acolo 10 mii de oameni trimisi la plimbare si reactia lor constand in cateva *** amarate rezolvate cu promisiuni fara acoperire. Dialogul isi are rostul pana la un punct. Cancerul nu il vindeci cu vorbe dulci. Daca nu ai cu cine vorbi, ***, nu cu dialoguri savuroase si pline de talc, ca vedem unde duce dialogul dupa 25+ de ani de pseudo democratie. Opinionul meu. Ia sa vada domnul senator care se plange atat cum e meseria de mama cu un job de 10 ore platit cu minimul pe economie si cu inca 6 ore program acasa cu copiii. Samd, ca exemple sunt o gramada. Ar trebui sa il contrazicem moderat, stiti domnul meu, nu vreau sa va deranjez, dar gresiti in ceea ce spuneti. Daca imi permiteti sa am si eu o opinie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nypd  •  25 septembrie 2016, 4:02

Hai sa fim seriosi , ce pericole il pandesc pe un politician roman onest in afara de a intarzia la parlament din cauza traficului? Ca sa-si justifice numeroasele favoruri pe care si le voteaza fara probleme, isi inchipuie o multime de pericole posibile doar prin alte parti de geografie. Niste alintati ! (noi, cu muschii de otel/ vom culege musetel)

lari  •  25 septembrie 2016, 4:07

Calitatea militarului, jurâmântul și poziția pe care o ocupă el pe fronturi aiurea este dată de către niște decizii politice prin excelență.

Paul  •  25 septembrie 2016, 4:34

Toleranta este direct proportionala cu nivelul de civilizatie. Dar specularea tolerantei ce este?

Ovy  •  25 septembrie 2016, 5:11

*** Ce zice el nu e o simpla prostie, o greseala nevinovata cum incerci tu sa spui, si nici macar nu e la prima abjectie. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eugen Borbely  •  25 septembrie 2016, 5:54

Stimate Domnule Tolontan, Nu ştiu de ce ţara asta se află într-un permanent război civil de când domnul Silviu Brucan ne-a numit "stupid people". Nu înţeleg de ce vrem să demonstrăm contrariul când rezultatul se vede: ţara e praf. Nu există emisiune TV să nu avem invitaţi care se contrează reciproc, moderatori care cred că ei deţin adevărul şi încearcă să-l pună în gura invitaţilor. Nu înţeleg de ce orice trebuie demonstrat în alb sau negru, când de fapt viaţa e un larg spectru de gri. Nu înţeleg de ce nu suntem capabili să respectăm o opinie chiar dacă nu suntem de acord cu ea. De ce opinia noastră e mai brează? Şi tot nu am aflat dacă armata a tras în noi la "Revoluţie". Dar sunt sigur că unii văd asta ca o acuză nu ca o constatare. Politician sau soldat, inginer sau jurnalist, cu toţii avem dreptul la opinie şi nu neapărat toate opiniile sunt eronate...Numai de bine! Când vom fi capabili să facem pace între noi?

bg  •  25 septembrie 2016, 6:03

NU CONTEAZA CAT DE LUNG AM PARUL , CI CONTEAZA CUM GANDESC! Pentru cei mai tineri, este un vers dintr-un cantec interpretat de regretatul Florian Pittis. Sau pentru noi este inca valabila lozinca din anii 1990: "NOI MUNCIM, NU GANDIM". Sa-i lasam pe politicieni sa vorbeasca, chiar daca una declara in spatiul public si cu totul altceva gandesc. Sa avem rabdare pentru ca la un moment dat tot vor scapa o idee conforma gandirii lor, asa cum a facut-o senatorul Barbu. Atunci, trebuie sa intervina maiorul Florin Valea ca sa-i taxeze si randurile pseudopoliticienilor nationali vor incepe sa se rareasca. Noi toti trebuie sa intervenim, cu mijloacele de care dispunem, fiecare de pe pozitia pe care o ocupa in societate si atunci nu vom mai fi considerati "MULTI", dar "PROSTI". Daca legile facute de ei sunt ignorate si calcate in picioare, DNA-ul nu-i mai sperie, institutiile statului sunt obediente si servile, atunci sa rasune in spatiul public strigatele disperate ale celor care au ajuns la saturatie. Nu vedeti ca nimic nu mai conteaza pentru ei. In cazul Oprea, se tot vorbea de RELUAREA VOTULUI, dar eu ma intreb: votul a fost intrerupt? De catre cine? Nu, actiunea a fost formulata asa pentru a ascunde actiunea de REPETARE A VOTULUI care nu exista in lumea asta, este ilegala. Chiar nu mai cunoastem sensul cuvintelor din propria limba? Oamenii au iesit in strada sa protesteze in cazul Oprea nu pentru a face presiuni politice, nu pentru ca se lasa manipulati, ci pentru ca au constatat ca in Romania nu mai au solutii legale sa fie ascultati. Nu vedeti ca toate organizatiile si asociatiile de masa (sindicate, ONG-uri, etc...) sufera de mutenie, au fost hipnotizate, paralizate de frica (de sarpele Kaa din Cartea Junglei=Romania) ? Se doreste sa fim redusi la tacere sub tot felul de pretexte si sa ni se bage pe gat aceeasi politica facuta timp de 26 de ani de aceleasi personaje caricaturale si grotesti. Se vorbeste in mass-media de iertarea unei exprimari gresite, scuze in spatiul public, indurare pentru politicieni... Dar ei cum s-au purtat cu noi si ce au facut pentru noi care i-am votat ani la rand pana ni s-au impregnat degete cu tus de pe stampila de vot? Vorba romanului este inteleapta si indeamna la vigilenta:"Lupul isi schimba parul, dar naravul BA." Apropo de PAR...

ioan emanoil  •  25 septembrie 2016, 6:07

Domnule Tolontan, nu aveti dreptate! Catusi de putin. Florin Valea nu a indemnat pe nimeni si nici el nu s-a angajat la a-I calca pe nas pe josnicul Barbu. Spune doar ca ***. Mai stiu inca vreo 77 de parlamentari care au votat sa-l tina pe "patriotul" Oprea departe de justitie, si cred ca si acestia ar merita la fel. Dumneavoastra, pentru ca va erijati in apologistul unui sistem disfunctional, pentru ca nici dupa atatia ani nu ati inteles de ce doar cei cu sufletul deja corrupt se grabesc sa intre in politica, iar cei care vor sa faca treaba, care sunt sinceri, cinstiti si dedicati (imi vine un om numit Ciolos in minte), acestia din urma ezita, sau evita cu desavarsire asocierea cu majoritatea corupta. pentru ca ignorati adevaratul context in care se intampla toate astea, dumneavoastra domnule Tolo, *** ati fi obligat sa stati mai mult pe scaun sa meditati si apoi sa scrieti, dupa ce va dobanditi un felul nou de a privi si comenta evenimente precum razboiul din Iraq sau Afghanistan, cel din Iraq ilegal pentru motive ce nu au de-a face nici cu terorismul si nici cu democratia ci cu interesele unor petrolisti texani, iar cel din Afghanistan din cauza de opiu. Cand un militar este trimis de catre politicienii tarii sale sa lupte pentru a apara sau asista o afacere privata, acel soldat sau maior, sau orice o fi el, sau ea, *** pe un pretins intellectual, arrogant si deseori gretos in manifestarile sale publice. Da, acesti politicieni fara onoare, si fara nimic in trecutul lor politic care sa justifice respect, AR MERITA sa fie trimisi in "excursie de grup" in oricare din teatrele de razboi curente, fara ghid si fara bilet de intoarcere. Sa se descurce, asa cum s-au "descurcat" pina acum, pe banii romanilor, in toti acesti ani.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian  •  25 septembrie 2016, 6:09

De la un timp ai o schimbare vădită de direcție*** tolontane,ne-ai dezamăgi crunt

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Chis Alexandru  •  25 septembrie 2016, 6:23

Cred ca meseria de "spalatort de cadavre" ar trebui inclusa in nomenclatorul profesiilor foarte periculoase! Nu de alta, dar Tatulici nu putea sa ramina unicat.

marius  •  25 septembrie 2016, 6:41

Problema nu e ca senatorul a gresit ci ca persista in greseala! Iar comparatia ta cu moartea lui Cox e chiar fortata -acolo erau alte probleme nu cele cu care se confrunta dl barbu!!!! Vad ca sunt unii care extrapoleaza totul, il baga pe Dogaru in ecuatie, sar de la una la alta!!!! Nu zic ca nu au dreptate cu pensiile exagerate acordate celor din armata care nu au facut nicio secunda de razboi dar senatorul in cauza a dat rau cu mucii'n fasole pentru ca acea comparatie cu Afganistanul e chiar de "neam prost"!!! ( de acolo s-au chiar intors, nu putini, morti si/sau schiloditi pe viata!!! ) Iar replica primita nu cred ca inseamna indemn la violenta!!! Cred ca nu aveai nicio idee si/sau *** de incerci acum albirea lui!!! A facut-o de *** si nu incearca deloc s-o dreaga!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Traian  •  25 septembrie 2016, 6:51

Tolontan, militarul acela ti-a facut onoarea sa-ti raspunda pe facebook intr-un mod extrem de decent si sa se explice De ce il ignori, ce fel de jurnalist mai esti TU ?

ducu  •  25 septembrie 2016, 6:56

De data asta nu-ti dau dreptate Cataline!Cum poti afirma ca barbu a avut dreptate?La noi politicienii nu sunt in pericol.noi suntem in pericol f.mare cu ei in parlament si in functiile publice pe unde au fost plantati de partide! O fi buna libertatea de a spune(scrie) ce vrei,dar cand compari un bou cu un cal,parca nu e in regula!

Nelu  •  25 septembrie 2016, 6:59

Minciuna publica, hotie agresiva, aroganta nedisimulata, furt intelectual, coruptie criminala, comportament mafiot al celor mai importante institutii ale statului. Toate acestea nu pot fi combatute cu un discurs corect politic in spatiul public. Pur si simplu nu pot. Fapt demonstrat de nenumarate ori de 26 de ani incoace. Cand un infractor iti intra in casa ( pe scurt, asta se intampla de la revolutie incoace ) si incearca sau chiar reuseste sa puna capat vietii tale, a parintilor sau copiilor tai ( Bogdan Gigina, Colectiv, genocidul din spitalele Romaniei etc. etc.) nu te apuci sa-i tii un discurs corect politic. Ceea ce a facut Daniel Barbu NU ESTE O GAFA! Este simptomul cancerului metastazat care devoreaza Romania de 26 de ani. Sa-i fereasca Dumnezeu de furia omului rabdator.

Mihai  •  25 septembrie 2016, 7:00

D.Barbu are dreptate cand afirma ca "meseria " de politician e periculoasa. Daca te inhata DNA,ANI,SRI,FBI,CIA,KGB..... ? Si daca-ti confisca banii si averile "adunate " cu truda,sudoare,ganduri ? Ala pericol , tete draga , nu moartea sau schilodirea pe viata ... Intr-o tara normala , *** asta nu ar fi ajuns in parlament ..Sau daca cumva ar fi ajuns , ar fi zburat afara in secunda 2 - seful sau cerandu-si scuze public. Si atunci nici un militar ( la nivel de stat major,ministru) nu ar fi avut ce replica.... La noi ,o tara adusa la ruina in 26 de ani de "democratie" , orice nimeni aflat intr-o functie se crede Dumnezeu .Si ne scuipa fara jena. Pentru ca le permitem ,domnule Tolontan. ! De aceea consider ca gresiti : prima data sa eliminam *** astea din politica/administratie , APOI sa dam afara militarii ... Nu sa tot intoarcem obrazul !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nicolae  •  25 septembrie 2016, 7:19

Politicienii au facut tot posibilul sa atraga ura noastra,sfidandu ne,batjocorindu ne,furandu ne. Aroganta lor fara limite,vezi l pe ala de spune ca ei nu sunt oameni obisnuiti,fuga din fata legii,toate astea ne au adus la exasperare si prin vot nemaireslusind sa i inlaturam,***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dromichete  •  25 septembrie 2016, 7:29

Aveti dreptate, domnule Tolontan, dar numai la nivel general de discutie. In cazul concret al acestui senator ALDE, il aparati degeaba. Omul este sub orice critica, un exemplu perfect de depasire mgna cum laudae a nivelului de incompetenta. Ar fi trebuit demult sa-si dea demisia. Si daca nu o face... cum sa il respecti pe un asemenea individ ?

Ciprian  •  25 septembrie 2016, 7:59

Cum de s-a ajuns la acest fel de retorica necesita un studiu aparte, dar nu ar trebui sa mire pe nimeni ca s-a ajuns aici. Politicienii nostrii indiferent de culoarea politica si prin actiunile lor din ultimii 25 de ani, nu au facut decit sa arate dispretul grosolan pe care il au fata de cetateni. Intr-o tara civilizata meseria de politician e vazuta ca un sacrificiu pt. tara si cetateni, la noi e vazuta ca un mod garantat de imbogatire. Referitor la armata romana si la faptul ca avem trupe prin diferite teatre de operatii, asta are de a face cu obligatiile pe care ni le-am insumat in baza tratatelor pe care le-am semnat. Am vazut multe comentarii cum ca armata romana nu ar trebui sa iasa din tara, ca si cum soldatii nostrii nu sunt buni decit de trimis la munci agricole. Maiorul Valea, desi legitim frustrat, a depasit normele bunului simt, in schimb senatorul Barbu daca tacea filosof raminea. Incercind sa se apere invocind exemple precum Olguta Vasilescu, s-a descalificat automat. Nimeni înafara de interesele personale nu il forteaza sa fie politician. De ce va mirati ca violenta in exprimare este asa de prevalenta ca mod de comunicare? S-a ajuns aici datorita faptului ca aproape toate trusturile media/presa, in special televiziunile, au promovat comunicarea violenta ca find modul de ai inchide gura celuilalt, de a te impune. Cine seamana vint, culege furtuna.

ghita  •  25 septembrie 2016, 8:08

Nu ma mira pozitia autorului,tot ce vine in contact cu,,haznaua'' ajunge sa murdareasca orice,in numele democratiei ei vor sterse ,,gafele'' unui Iliescu care multumea minerilor ca ,,au plantat'' panselute sau ale ministrului Rus care le numea *** pe nevestele celor care din vina acestei ,,democratii de balta''sunt nevoiti sa fie *** prin occident,militarii romani pleaca la lupta pentru un trai putin mai bun riscandu-si viata,in acest timp niste parlamentari se vaita ca muncesc pana la epuizare ptr.,,tarisoara''iar rezultatele se vad,ei si flasnetele lor se fac ca nu vad in ce hal au adus tara

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează