Cînd un senator rostește o prostie, iar un maior al Armatei Române vrea să-l vadă călcat pe cap pe acel senator al României

Unde am ajuns? Reacția la comparația aiuritoare a senatorului Daniel Barbu este umilirea publică și îndemnul fățiș la violență

sâmbătă, 24 septembrie 2016, 11:47

UPDATE: Horia Ghibuțiu mă critică. Nu sînt de acord cu analiza lui, dar vă recomand s-o citiți că poate eu greșesc și el are dreptate. Plus: nu sînt nici pe departe cel mai bun ziarist. Nici pe departe.

UPDATE: Mesajul maiorului Florin Valea pe facebook, după apariția acestui articol: „Recunosc faptul ca replica mea a fost cam acida si mi-am asumat acest lucru ulterior, nu am vrut sa indemn la violenta in nici un caz. Este mahnitor totusi sa asisti la asemenea afirmatii neavenite la adresa camarazilor tai, atunci cand un comandant de-al tau si-a pierdut un picior in Irak, un alt camarad s-a sinucis la intoarcere din Afg in 2012 si avem un nr destul de mare de familii inca indoliate. Armata este oglinda tarii, multi uita acest lucru. Multumesc”.

Senatorul ALDE Daniel Barbu spune vineri, la o întîlnire cu cîteva sute de aleși locali ai ALDE, că meseria de politician poate fi mai riscantă decît misiunea unui soldat în Afganistan.

Conform Mediafax, declarația sună astfel:

”V-aţi ales o meserie grea. Este cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. (…) Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. Este o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”

Urmează reacția publică pe mai multe paliere.

Marius Apostol, militar rănit în 2011 în Afganistan la coloană și la picioare, încă în refacere, are o replică ponderată, consemnează news.ro: ”Îi ofer domnului Daniel Barbu o excursie „all inclusive” în Afganistan. Va învăţa ce înseamnă onoare şi respect faţă de ţară”. 

Jurnalistul Radu Tudor îl anunță public pe senator că nu-l va mai invita în emisiunile sale de la Antena 3 dacă nu-și cere scuze. Deputatul PNL Ovidiu Raețchi solicită și el scuze de la colegul de Parlament. Editorialiștii României libere îi cer demisia din Senat.

Nu e suficient.

Pe forumurile siteurilor și ziarelor, încep insultele și amenințările.

Daniel Barbu este supus ”dreptății cetățenești”, conform unei expresii a lui Jon Ronson, cel care care a analizat într-o carte fascinantul proces de ”Umilire publică în epoca internetului”.

Ronson descrie cum ”în umilirea online, oameni mînați de principii etice sănătoase ajung să distrugă viețile unor semeni fără să clipească”.

Florin Valea, un militar care amintește că a fost de trei ori în Afganistan, postează pe facebook un mesaj în care spune că ochelarii lui Daniel Barbu ar merita striviți de bocancul unui soldat. Și completează:”Preferabil să-i aveţi pe nas”. 

Clipboard01

Dacă nu s-a înțeles. Un senator afirmă că meseria de politician e mai riscantă decît cea de combatant în Afganistan, iar un militar de carieră spune că ar merita ca un soldat să-i strivească în picioare moaca senatorului.

Aici am ajuns.

La acest nivel de violență de limbaj și de lipsă de respect unii față de alții.

În percepția publică există un asasin virtual, senatorul, și un erou neînduplecat, Florin Valea, care ar avea toată justificare să-l calce pe ochi.

În aceste zile, Florin Valea este într-o misiune în Bosnia, ca instructor al armatei locale. Și a fost, într-adevăr, de trei ori în Afganistan.

El se prezintă ca un om dintr-o bucată, de vreme ce acum doi ani a plecat de la Master Chef pentru că nu a suportat ideea de a face echipă, în eventualitatea calificării mai departe, cu un transexual. ”Nu mi se pare normal să văd barbați îmbracați în femeie, cu perucă. Nu-mi doresc așa ceva în echipă“, a exclamat el în 2014.

Probabil că și atunci a fosta aprobat majoritar, dar nu înseamnă că a afișat altceva decît intoleranță și discriminare.

Acum, maiorul Armatei române Florin Valea primește aplauze în arena digitală pentru că îi spune unui senator al României că-și merită fața merită strivită de un bocanc.

În ciuda aclamațiilor mulțimii, fraza lui este nedemnă de un militar.

Aici am ajuns.

În aceste condiții, mai poți remarca faptul că, dincolo de comparația cu militarii din Afganistan, care este proba unui elitism dezonorant și, în primul rînd, este factual greșită, Daniel Barbu avea un înțeles în ceea ce a spus?

25 de militari români au plătit cu viața prezența noastră în Afganistan

Sîntem o țară liberă, sigur că o putem spune.

Iar lucrurile merită spuse chiar dacă nu am vreo simpatie pentru Daniel Barbu. De la Colectiv și pînă acum, politicianul a criticat campania de dezvăluiri a presei din sistemul sanitar.

Cristina Țopescu mi-a povestit cum, la o emisiune recentă a Antenei 3, Daniel Barbu a afirmat că toată povestea Hexi Pharma e o făcătură și că ar trebui să înfiez eu copilul lui Dan Condrea! În logica senatorului, eu sînt vinovat. Jurnalista mi-a cerut o reacție, dar nu am ripostat în nici un fel, fiecare are dreptul la opinie.

Și ce crede Daniel Barbu despre articolele noastre nu e ceea ce discutăm acum.

Meseria de politician este recunoscută în studii drept una obositoare, stresantă și distrugătoare pentru ceea ce numim un mod normal de viață.

”Nici o altă formă de angajare nu este atît de extenuantă: nici la muncă, nici acasă nu poți scăpa că ești membru al Parlamentului”, scrie jurnalistul Jeremy Paxman într-una dintre lucrările sale.

Paxman este în UK un reper de duritate față de politicieni. A rămas celebru pentru interviul în care a repetat de 12 ori aceeași întrebare, la care nu primea răspuns.

”Rupți de slujba normală de la 9 la 17, zăvorîți cu alți 650 de inși ce duc aceeași viață, nu e de mirare că parlamentarii încep să se comporte ca elevii unui internat” Jeremy Paxman, ”Animalul politic”

Bine, dar el vorbește despre Parlamentul britanic, veți spune. Da, așa e.

Dar cînd Daniel Barbu se referea la risc fizic poate că se gîndea inclusiv la Jo Cox, deputatul laburist mort chiar înainte de Brexit.

Jo, care ajunsese acasă doar în week-end și începuse să bată străzile din nordul Angliei ca să vorbească oamenilor, așa cum făcea mai întotdeauna, a fost împușcată și înjunghiată de mai multe ori.

Vizita săptămînală pentru întîlniri cu cetățenii în circumscripție a fost mai periculoasă decît s-ar fi crezut. Vizita săptămînală este o practică instituționalizată de care se țin parlamentarii.

Pe fondul discuției și în profunzimea a ceea ce dorea să le spună mai tinerilor săi colegi, senatorul Daniel Barbu rostea un adevăr. E frustrant să faci o meserie deloc respectată și în care și ce e bine nu e bine.

Deprofesionalizarea politicienilor din cauza limitării accesului prin rușinea de a fi politician e un fenomen real.

Putem fi cinici față de motivațiile politicienilor.

Putem să nu avem încredere în nici unul dintre ei.

Putem uita pînă și mesajul Regelui Mihai din 2011 în fața Parlamentului.

Cu demnitatea onestității în fața poporului său, deși știa foarte bine că oamenii îi urăsc pe politicieni, Regele a mulțumit Parlamentului pentru munca acestuia și a amintit că ”România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos”.

Apoi, ne-a atras atenția: ”Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!”.

Putem alege să ignorăm.

În schimb, putem să ne exersăm în continuare puterea de a umili public sau pe aceea de a aplauda cum un maior ar vrea să vadă călcat în picioare un senator, care, la rîndu-i, a comis o gafă de zile mari.

Strivit cu talpa bocancului militar pentru o gafă?

Aici am ajuns. Eroismul militarilor români nu are nevoie să se exprime călcînd un civil pe față.

Eroismul este acolo, autentic. După cum, să fii în serviciul public, senator, pompier sau funcționar, e o onoare și aici, acasă.

Pe pagina de final a cărții sale despre umilirea publică, Jon Ronson tipărește aceaste două rînduri: ”Partea grozavă a rețelelor sociale a fost să ofere o voce celor reduși la tăcere. Haideți să n-o transformăm într-o lume în care cel mai deștept mod de a supraviețui e să redevenim cu toții reduși la tăcere!”.

 

 

Save

Comentarii (181)Adaugă comentariu

Kordell  •  25 septembrie 2016, 8:11

Romanisme care pe mine nu ma mai mira demult.In fiecare dimineata cand ma scol ma autofelicit pentru faptul ca am avut inspiratia de a parasi mocirla numita Romanistan !

Alex  •  25 septembrie 2016, 8:12

Ok. Reacția soldatului este deplasată. Dar zi si mie te rog eu ma pot numi jurnalist daca scriu un comentariu la articolul tau. Cu siguranta nu. Asa e si cu un politician *** care consideră ca el si colegii lui care dorm in senat, exista poze si filmari pt asta, au o viata mai grea daca e soldaților timisi in Afganistan. Comparatie cu clasa politica din Anglia nu cred ca e la locul ei poate chiar putin deplasată. Nu uita ca in Anglia la inundații printii au intrat in apa si au cărat saci de nisip iar la noi politicienii nici nu au ajuns in zonele sinistrate. Anul asta am ajuns in Londra si am inteles de ce isi iubesc regina si am vazut ca de ziua reginei toata tara sarbatoreste. Un englez mi-a spus ca ei consideara ca au 2 zile de nastere. Una a lor si a II-a de ziua reginei. O numesc regina mama. MAMA. La noi clasa politica este o mare dezamăgire.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mircea  •  25 septembrie 2016, 8:13

Va citez: "Meseria de politician este recunoscută în studii drept una obositoare, stresantă și distrugătoare pentru ceea ce numim un mod normal de viață". Sincer, parlamentarul roman se incadreaza in aceasta categorie? De unde stres daca lucra de marti pana joi dimineata? Iar exemplul cu parlamentarul britanic mort nu-si are locul la noi in Romania, fiindca contextul era altul. Ati vazut parlamentar roman sa bata drumurile, sa mearga din usa in usa pentru a-si sustine cauza? *** La noi parlamentarul roman trebuie sa-si castige respectul fata de alegator, nu sa se comporte ca un boier.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cc  •  25 septembrie 2016, 8:14

Daca tot ne aflam in zona presei sportive sa vehiculam si niste nume de eroi cu care ne mandrim: Rosu, Boroi, Talpan adica *** de la CSA, cei care au renuntat la contractul de inchiriere al stadionului ***. Daca mai adaugam eroii de la Podul Inalt recte Oprea si Ontanu, gasim destule motive, ochelari si nasuri spre care sa se indrepte respectivul maior. Si sa nu uite ca, in lipsa acestor institutii politice, ar fi tras in propria populatie ca si predecesorii sai din perioada Revolutiei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Md  •  25 septembrie 2016, 8:16

Inca o data o dai cu bota in balta. Daca dadea declaratia asta in "cea mai mare democratie a lumii", Barbu isi dsdea demisia in secunda 2 si primea mesaje mult mai urate decat cel primit de la soldatul nostru.

Cătălin Tolontan  •  25 septembrie 2016, 8:20

@Dromichete: presupunind ca Daniel Barbu e asa cum spuneti, aici e dreptul oricui la opinie, a nu respecta pe cineva e una si a spune ca merita agresat e cu totul altceva. Sint convins ca intelegeti si ca nu vi se pare legitima violenta doar in numele antipatiei.

Vlad  •  25 septembrie 2016, 8:22

La nivel Conceptual aveti dreptate. Dar tocmai lipsa de reactie a generat oameni ca Barbu sau partide ca Alde. Istoria ne e martora, ***..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

maria  •  25 septembrie 2016, 8:31

sa nu uitam ca toti acestia nu ar exista fara platitori de impozite si taxe

Andrei  •  25 septembrie 2016, 8:34

Asta o fi democrația?... Să faci miting pentru moartea unui polițist și la acest miting să rupi cordoanele de jandarmi?... Cîte mitinguri nu au dus la agresarea jandarmilor(și de multe ori și ei au ripostat)?...La ce să te aștepți cînd această,, democrație,,este importată în mare parte de pe stadion unde aproape la fiecare meci se scandează foarte democratic ... Mulți nu realizează că ura față de cuvintele senatorului fac ca acesta să aibă dreptate în ce spune...Nu e periculos să faci politică?La noi sigur este...Oare nu acesta este senatorul care a avut parte de amabilități în centrul vechi?...Nu tot un spirit liber a fost autorul agresiunii?... Cine crede că senatorul a greșit să intre el în politică pentru că nu e așa,e ușor să faci politică!(nu cum a afirmat senatorul...) Și să mă ierte militarul rănit...se păcălește cînd afirmă că a luptat în țări străine pentru țară...Apoi în luptele pe care le-a dus știa cine este inamicul... În politică...

Gabriel  •  25 septembrie 2016, 8:37

Articol extrem de prost. S-a făcut comparația între meseria de politician și misiunile dein Afganistan și ați admis comparația *** pe baza morții unui deputat britanic (Jo Cox). De zecile de soldați români uciși ați uitat cumva? Raportul de unu (britanic) la zeci (mai exact 25 de soldați români) nu mi se pare onest. Poate e justificat de alte relații pe care le aveți cu dl. Barbu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan65  •  25 septembrie 2016, 8:41

Hai sa fim seriosi,nici macar nu este vorba de faptul ca poporul vrea capul lui Motoc.Acest Barbu este urat atat pentru ceea ce spune(scrie),dar mai ales pentru ceea ce reprezinta el(politicianul corupt,senatorul care se impotriveste justitiei,elitistul care dispretuieste plebea).O fi gresit maiorul Valea abatandu-se de la normele si canoanele militare,dar dupa un scurt moment de uluire(vazand inca de aseara comentariul) am realizat ca ******Eu cred ca episodul asta va avea si continuare,bazandu-ma ca oamenii de teapa lui Ion Barbu sunt pe langa multe altele,vanitosi si ranchiunosi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

haideusicfr  •  25 septembrie 2016, 8:47

Nu cred ca viata de Parlamentar presupune doar somnuri prelungi in fotolii. Cu siguranta exista si printre ei politicieni constiinciosi ,nemultumiti de coleggii traseisti politic. Unui om corect intr-o atmosfera stressanta ii este frica. Cu siguranta. Si in Parlament sunt persoane care pentru a urca pozitiile sunt capabili de orice. Azi face un targ cu tine ,maine te toarna la DNA... si esti gata. Armata romana a ajuns sa faca ceea ce trebuia sa faca dintotdeauna. Romania face parte dintr-o coalitie (cea mai puternica !) si participa la misiunile acestea. Daca nu era in Nato Romania ,rusii erau aici.Nu sa ne faca bine. Si isi gaseau destui colaborationisti printre romanii parlamentari sau nu. Ce a spus soldatul respectiv face parte din caracterul dur,*neingrijit* al unuia *incarcat de istorie* ,platit bine ,va iesi la o varsta frageda la pensie,etc.Avantaje pentru care *plateste*.Acum.Inclusiv cu declaratii belicoase. Obligatia unui adevarat soldat este si sa aiba un cumportament demn ,rezervat ,o conduita model pentru toata lumea.Asa ar trebui sa fie si pentru domnul senator.Amandoi au gresit in egala masura.!

dan65  •  25 septembrie 2016, 8:52

Daca decupati pur si simplu jumatate de comentariu,pe motiv ca incita la violenta,sensul pe care si-l dorea a fi exprimat mazgalitorul acelor cateva randuri este evident ca dispare cu desavarsire.E mai corect sa nu accepti un comentariu cu totul,decat sa-l dai trunchiat,ajungandu-se la o cu totul si cu totul alta morala.Asa se intampla si-n politica domnule Tolonta,vede omul ca se pisa degeaba impotriva vantului si se lasa pagubas.

Sile  •  25 septembrie 2016, 8:54

Te plâng sărmane tată, Te plâng de-o săptămână... Decât să-l faci pe Barbu, Mai bine***!..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

valentin  •  25 septembrie 2016, 8:55

comentariul dv este pertinent,este al unui profesionist in presa dar ac domn babu a mai calcat odata pe o coaja de banana si era sa-l ia multimea pe sus.intrebarea mea este ce cauta ac personaj in parlamentul romaniei.cat priveste comentariul militarului nostru,pot spune ca mai mult nu poti sa ceri de la un om care a suferit in teatrele de razboi dar s-a mai dus inca odatasi inca odata adica de trei ori.o fi chiar asa de periculos ?poate.

Risti  •  25 septembrie 2016, 8:56

Banuiesc ca atunci cand a votat impotriva urmaririi penale a lui Gabriel Oprea, d-l Barbu era amenintat cu pistolul... altfel nu imi explic :)

Vali  •  25 septembrie 2016, 8:59

Hai ca deja e penibila ipocrizia acestor ''eroi'',raniti la datorie,in incercarea lor de a apara granitele Romaniei.Nu sunt decat niste mercenari,platiti sa se bata pentru interesele americanilor.Trebuia sa isi incerce norocul in constructii,erau mai mici sansele sa cada de pe schela si sa ajunga sa aiba problemele actuale.In amenajari interioare,sansele erau aproape de 0.Romania si nimic mai mult.

Radu  •  25 septembrie 2016, 9:00

Va salut domnule Tolontan si ma bucur pentru că aveți curajul, ca de obicei, să vă poziționați contra curentului intr o perioadă în care mare parte a poporului român, susținut și încurajat de o presa tot mai obedienta audientei cu orice preț, devine din ce în ce mai agresiv, în sensul nedemocratic al cuvântului, la adresa a tot ceea ce înseamnă sistem politic. (Vezi inclusiv încercarea de forțare a porților Palatului Parlamentului la cazul Oprea). Nu stiu de ce, dar am așa, un feeling ca în viitorul nu foarte îndepărtat se va întâmpla o tragedie pe fondul acestei uri colective.

Adrian  •  25 septembrie 2016, 9:05

In urma cu 60 de ani, Florin Valea ar fi jucat rolul lui Visinescu. Acolo e mintea lui, in vale

cc  •  25 septembrie 2016, 9:14

Sunt total de acord cu dreptul vostru de a decupa comentariile dar va rog sa o faceti mai cu "stil" In urma decupajului rezulta ca gasca de la CSA sunt personaje pozitive :-) Hai sa ramanem cu ideea ca, cu sau fara Barbu, o tara fara parlament bicameral este o colonie. Avem exemple in Europa civilizata unde armata nu exista dar parlamentul asigura suveranitatea si bunul mers al natiei. Daca avem un Barbu in parlament se datoreaza reprezentativitatii acestui organism. Uitati-va la comentarii si vedeti cati de barbu au scris. Foarte multi!

Dan STAVILA  •  25 septembrie 2016, 9:14

Domnul Barbu are dreptate. Este riscanta meseria de parlamentar. De ce? Se poate supara vreunul pe un Anghel Stanciu de exemplu si ii fura indemnizatia de parlamentar. Iar daca se intalnesc nu e ca la razboi? Scapa cine poate eroilor. Hotul sau Politiceanul. Cu drag, Fanfan

Romulus Roman  •  25 septembrie 2016, 9:18

Te admir de foarte multă vreme, cam de când ai apărut prin presă cu un aer proaspăt, sănătos și revigorant. Ai început să îmbătrânești, ca toată lumea dar nu toată lumea îmbătrânește așa urât cum începi tu să dai semne. Ceva ai pierdut pe traseu, aplombul critic a cedat în fața dorinței tale de om politically corect...greșit! Ai început să înțelegi politicienii...greșit! Oamenii își aleg sau nu carierele profesionale dar indiferent de circumstanțe, atunci când ajung în flash-urile vieții publice nu-și mai aparțin: nu ai cum să faci omletă dacă nu spargi ouă! Ai reticență în a sparge un ou ? Simplu ! Numai mânca ouă! Nu veni la noi cu explicații fiindcă nimeni nu are nevoie de ele și nici pe tine nu te ajută. Au politicienii o meserie riscantă? Poate...statistica arată că și postura de pieton e foarte riscantă în zilele noastre dar unii aleg iar alții sunt nevoiți. Când devii politician ALEGI ! Nu te roagă chiar nimeni să devii politician. NIMENI ! Cum nu te roagă nimeni să te faci polițist sau militar și chiar să îți riști viața asumat. Despre ce vorbești tu în articol ? Vrei onoare din partea unui militar dar ești dispus să găsești alibiuri unui politician ? Militarul își permite luxul să greșească în atitudinea lui, profesia ta ție nu-ți permite asta ! Ăsta e riscul tău cel mai mare: să te discreditezi atunci când iei apărarea persoanei nepotrivite, să ai o poziție ambiguă asupra unui subiect delicat sau mai grav, să minți și să încerci să manipulezi.

Dex  •  25 septembrie 2016, 9:20

Nu am citit articolul pt ca nu isi gaseste locul, poate pe alta platforma media (politica)! Dar e important de retinut faptul ca Tolo chiar este implicat in batalia politica cu astfel de articole chiar daca Barbu, nefericit personaj prin aspect si gandire, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu  •  25 septembrie 2016, 9:31

Cred ca reacția militarului nu este punctuala la acest "domn" Barbu, care pana acum doar inepții a scos pe gura despre orice subiect. Este o reacție cumulata de frustrările noaste zilnice despre acești asa ziși politicieni, care calca in picioare cu nonsalanta valori umane, idei, principii de viata, ca sa fiu indulgent. Mie unul îmi vine sa vomit doar când îl vad pe Dragnea la TV, chiar dacă TV-ul este pe "mute". Am avut același sentiment când am vazut lista de produse si pretul lor aprobata de doamna firea, pentru spitalele din Bucuresti, si acel firewall Fortigate de 5892 mii lei, singurul care mi-a iesit in ochi pentru ca la asta ma pricep. Probabil acelasi sentiment il au si parintii lui Bogdan Gigina, doar ca nu o spun pe FB atat de vocal despre, generalul oprea. Cred ca multi dintre noi am folosi un bocanc si pentru domnul oprea, in cazul asta, dar si in relatia lui de nas pentru fiica lui Nutu Fonta, care taie padurile din Maramures si le da la Schweighofer, poate si pentru gradele de general pe care le-a obtinut atat de repede. Iar personaje ca domnul Barbu si Oprea, va asigur ca gasiti printre ce 580 de senatori si deputati, daca faceti unul pe zi, sigur va ajung pentru 2 ani, daca scrieti doar in zilele lucratoare... Ati fi putut scrie altfel, domnule Tolontan, avand in vedere faptele.

Ionut  •  25 septembrie 2016, 9:31

Politicieni egoisti ca Daniel Barbu ii imping pe acesti militari sa plece in diverse teatre de operatiuni si sa nu stie daca se mai intorc vii de acolo. Ce sa le puna acesti militari copiilor pe masa in tara asta in care pentru parlamentari nu conteaza decat bunastarea personala? E adevarat ca nu-i forteaza nimeni sa plece, dar o fac pentru copiii lor! Daca aveau un trai decent in tara asta, credeti ca mai plecau? Iar asta este valabil si pentru milioane de romani plecati la munca in strainatate. Asa ca, oameni buni, va rog, haideti sa nu mai fim rautaciosi, sa nu-i mai judecam pe acesti militari. Daniel Barbu nu merita sa mai fie senator pentru lipsa de respect aratata.

helmuth diesing  •  25 septembrie 2016, 9:38

ok, sunt de acord ca s-a sarit calul dar inteleg perfect declaratiile soldatilor............. toti suntem sin serviciul public spui tu............ si senatorii si soldatii............. ba pardon, senatorii si deputatii sunt doar in serviciul lor, al sefilor de partide, al intereselor mafiote, al pensiilor speciale, al veniturilor speciale.......... ei sunt paralel cu lumea noastra, nicaieri nu se mai intalnesc interesele noastre cu interesele parlamenterilor si atunci aici s-a ajuns si are dreptate senatorul Barbu dar nu a vazut nimic dar simte pericolul si va veni si timpul sa dea seama si in fata alegatorilor unde o sa-i prindem o sa-i luam la intrebari si la suturi in fund si chiar merita sa le strivim cefele groase cu bocancii......... uite aici s-a ajuns pt ca nu merita sa vorbim frumos si civilizat cu niste banditi, hoti care nu mai tin cont de nimeni in drumul lor spre un nou mandat de parlamentar. aici s-a ajuns si o sa fie si mai rau si asta doar din cauza parlamentarilor. o sa fiu foarte linistit cand o sa-i scoatem afara din parlament cu forta si daca ei nu se ingrijoreaza acum o sa regrete ca sunt parlamentari. nu merita *** nici un fel de consideratie si respect, doar dispret si ura au semanat si acuma culeg ce au semanat. si vreau sa va asigur ca sunt un pensionar de 62 de ani, civilizat si de bun simt dar aici am ajuns, ei ne considera dusmani si noi consideram ca parlamentarul este dusmanul nostru si avem obligatia sa luptam cu dusmanul, cu orice mijloace, este o lupta de care pe care, imi pare rau de tara noastra!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sorin  •  25 septembrie 2016, 9:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  25 septembrie 2016, 9:40

Ceea ce a spus aceasta gluma de politician nu este o gafa , el chiar asta gandeste , nu e prima nemernicie spusa . E o gafa ca a spus-o ? Nu cred , Nu-l intereseaza reactia noastra , nu da 2 lei pe ea . Militarul nu a raspuns violent , doar a spus ca ar vrea sa-l vada probabil in timpul exercitiilor specifice militariei , sau poate cum reactioneaza fiind luat prizonier de inamic , e o activitate periculoasa cu adevarat , nu ca s-ar bucura sa-i striveasca el fata . Singurul pericol pentru un politician roman ramane DNA-ul , la asta facea referire domnul politician , adica sa fie dojenit ( ca pedepsit ... ) pentru praduiala . Alt pericol ? Sa te certe seful sau sa-ti iei in ochi un pahar cu apa pe la TV . Armand Calinescu , Barbu Catargiu , IG Duca ,sper ca nu s-a gandit sa se compare cu ei

ilex  •  25 septembrie 2016, 9:41

Poate ca si militarii ca si noi s-au saturat de parlamentarii astia care atunci cand nu fura, nu sunt corupti, nu isi dau privilegii dupa privilegii, nu incearca sa dezincrimineze abuzul in serviciu, hotia si coruptia spun prostii.

Bibicul  •  25 septembrie 2016, 9:51

Ati scris despre afirmatiile domnului maior Velea: "În ciuda aclamațiilor mulțimii, fraza lui este nedemnă de un militar." Cum putem califica afirmatiile repetate ale domnului senator Daniel Barbu? A te asocia militarilor din Afganistan, trimisi acolo ca urmare a unor acorduri internationale aprobate de Parlament sau a te asocia minerilor din punct de vedere al riscurilor meseriei este demn? Atentie, nimeni nu s-a nascut deputat sau senator si nu exista aceste meserii in COR. Doar comunistii aveau Stefan Gheorghiu unde ii scoleau pe activistii de partid si pe ziaristi. Cum se pot califica afirmatiile multor dintre colegii domnului Daniel Barbu? Dar ale multor deputati? Activitate legislativa mediocra cu bunavointa spus, in schimb indemnizatii speciale, pensii speciale, privilegii peste privilegii inclusiv protectie in fata justitiei pentru fapte pentru care noi toti ceilalti am fi fost judecati si condamnati. Sunt necesare? Sunt pe merit? Aveti idee ce salarii si ce pensii au angajatii publici guvernamentali si cei din aparatul Parlamentului? De ce? De ce aceasta tentativa de aparare a unui personaj ajuns nu se stie cum in Senat? Elitismul este bun doar la cafenea. Mie persoana Daniel Barbu imi displace mai ales ca il vad in permanenta neras de o sapatamana ca si cand nu si-ar mai vedea capul de grija pentru natiune insa as accepta si acest lucru daca ar avea un discurs coerent si ar avea in CV ceva initiative legislative intr-adevar utile pentru cetateni. Nu trebuie ca presa sa ia apararea politicienilor si sa ii critice pe cei nemultumiti de comportamentul lor chiar daca se exprima violent. Daca totusi o face atunci sa analizeze si motivele reactiilor din public si sa moanifeste intelegere si fata de cei care isi exprima frustrarea ca au ales prost sau nu au ales pe nimeni, dezamagiti de sistem. Domnule Tolontan, politicienii ca si jurnalistii sunt persoane publice si trebuie sa isi controleze si fundamanteze afirmatiile altfel o calca pe urmele raposatului Vadim. La fel de adevarat este ca cine posteaza pe forumuri sau pe retelele de socializare devine volens-nolens o persoana publica.

Gambeta  •  25 septembrie 2016, 10:06

Carei tari ii acorda onorul cei care se duc in Afganistan si in Irak?!? Interesele CAREI TARI le apara ei?!? Caci, vizibil, nu este Romania aceea!

sorin444  •  25 septembrie 2016, 10:06

Politicienii si armata au ceva in comun: utilitate zero pentru societate. *** Oamenii simpli sunt aceia care traiesc sub presiune cu adevarat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Balamuc  •  25 septembrie 2016, 10:11

Tolontane - Dar ce "MERIT A AVUT SI INCA ARE TOATA SUFLAREA ROMANEASCA DE AGRESARE DIN PARTEA politicienilor de 2 lei" niste trantori tradatori de neam si multi din ei fosti kgb'isti cu nume conspirative care inca mai bantuie Romania! NU TIE RUSINE sa iei apararea acestor scorpii din guvernul Romaniei, fosti UTC'isti si Securisti! ***, ***! ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mircea  •  25 septembrie 2016, 10:41

@haideusicfr • 25 septembrie 2016, 8:47: Rusii sunt aici demult. Vezi un Iliescu, un Ponta ....

mircea  •  25 septembrie 2016, 10:44

@Kordell • 25 septembrie 2016, 8:11: Stai acolo unde esti. Nu te plangem nici noi.

Thomas Brams  •  25 septembrie 2016, 10:46

TOLO ESTI UN PROST FUDUL

marian0904  •  25 septembrie 2016, 10:57

Chiar nu va aduceti aminte de episodul din Centrul Vechi? Atunci masina ministrului (pe atunci) Daniel Barbu a fost inconjurata de mai multi oameni, iar unul dintre ei (identificat mai tarziu) a spart luneta (cred) masinii. *** Pentru mine e evident ca acum, in Romanica, se vrea ca votul sa fie inlocuit de puterea pumnului. Gasim un motiv (merge si o minciuna bine tolontanita) si punem repede de o rivulutie. Musterii sunt berechet.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

clara  •  25 septembrie 2016, 11:03

Mai usor cu eroismul pe scari!Asta pentru ca pe senatori suntem obisnuiti sa-i injuram si foarte bine facem.In schimb, militarii sunt niste eroi ai natiei. Desigur ca remarca senatorului a fost deplasata, dar la fel de absurd este si sa-i consideram eroi pe acesti soldati platiti care merg in teatrele de razboi pt bani (adica mercenari?). Daca ar fi dupa mine, ar trebui trimisi acolo toti soldatii, prin rotatie, si fara bani in plus - pentru ca asta e jobul unui soldat, asta trebuie sa faca, nu vad de ce ar face-o doar in regim de voluntariat si pentru multi bani in plus.Oricum, e bine ca se duc si asa, pt bani, dar extrem de enervant este sa se intoarca "eroi" si sa ne sfideze pe toti cu patrotismul lor, basca sa mai calce pe cap un senator, sa mai insulte un transsexual- ca doar ei sunt niste eroi, isi permit.Si da, intr-adevar, vorbim de ce cei care se intorc in viata. Pt ca unii se mai intorc si in acele cutii. Dar as zice ca asta-i din categoria "get rich or die trying".

vlad  •  25 septembrie 2016, 11:05

Bun articol, foarte bun, tocmai pentru ca m-a facut sa vad situatia diferit. Asa este, Barbu a facut o gafa uriasa... din punctul meu de vedere ar trebui sa-si dea demisia imediat din parlament, cariera politica ar trebui sa-i fie terminata, insa in Romania memoria este scurta, obrazul foarte gros.... Dar toate astea nu schimba faptul ca traim intr-o tara libera, ca avem libertate de exprimare, sa spunem orice prostie ne trece prin cap... soldatul ala care vine cu ideea de violenta nu mai are ce cauta in armata. Pur si simplu, cineva care indeamna la violenta nu are ce cauta in aparatul public.

Dragos  •  25 septembrie 2016, 11:22

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  25 septembrie 2016, 11:24

Oare cati dintre cei care posteaza stiu ca cei care depun un juramint pentru tara nu au voie sa faca politica?Ne mai miram cum un general face pe soferul unui sef de partid si desigur ca cetatenii liberi nu au nimic a spune...Apoi daca parlamentarii sunt cum vreti voi de la hoti,vinduti rusilor,corupti...poate ca si cind trimit soldatii pe baza de voluntariat in tari straine nu o fi tot un act de coruptie,inchinat rusilor...sau de data aceasta au facut bine? Parca in 2012 un ofiter (parca Alexandru...)care participase la mitinguri imbracat in haina de militar a suferit ceva ponoase...Si ca sa fiu si mai clar...soldatul care a facut referiri la Barbu a facut politica!Ce ar fi ca un soldat cu mai putin noroc sa iasa si sa-l besteleasca pe Presedinte ca nu-i ajung banii?

Dragos  •  25 septembrie 2016, 11:32

Consider ca cei care-i cer unui soldat sa nu fie violent sunt niste ipocriti. Cum sa-i ceri unui om care traieste in "violenta" sa nu fie "violent"? - cel putin in mediul virtual. P.S.: Nu am facut nici macar o zi de armata. Dar ma informez despre oameni/eroi care se intoc intregi sau pe jumate sau fara viata de pe front. Inteleg indignarea lui Florin Valea, si as cataloga spusele lui la categoria ironie/sarcasm, nicidecum la "chemare la violenta"!

florin  •  25 septembrie 2016, 11:34

Ati vazut protestele islandezilor din 2008, cand statul islandez a intrat in faliment? Se citea pe fata parlamentarilor frica. Protestatarii pareau niste oameni de Neanderthal iesiti din grota. O fi fost justificata atitudinea lor? Cateodata trebuie sa inspiri frica pentru a primi respectul cuvenit. Eu, personal, am invatat sa nu judec nicio atitudine, scotand-o din context. Daniel Barbu asta se referea la alte riscuri ale meseriei de politician decat cele despre care spuneti dvs. Teoretic greutatea unui mandat de parlamentar consta in stresul provocat de dificultatea de a lua decizii in folosul comunitatii. Dar asta inseamna sa le pese de comunitate. Stresul la care se referea domnul senator era strict egoist, provocat de procurorii DNA, nu de indoiala ca deciziile pe care le-a luat sau urmeaza sa le ia sunt proaste. Aveti impresia, domnule Tolontan, ca autoritatile va si ne trateaza cu respect in problema achizitiilor din sistemul medical? Eu zic ca nu. Deci trebuie sa li se faca frica. Altfel n-o sa se opreasca in a ne jigni inteligenta. Asta nu inseamna ca trebuie sa mergem sa dam foc parlamentului sau ministerului sanatatii. Trebuie sa avem discernamant...

Dupac Amaru  •  25 septembrie 2016, 11:35

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Olăroiu  •  25 septembrie 2016, 11:37

Domnule,Tolontan şi care este meseria de REPORTER ??? Să-i săi sari în ajutorul acestui senator Daniel Barbu !!!! NU AVEŢI CARACTER DE-I SĂRIŢI ÎN AJUTORUL ACESTUI SENATOR.NU A-ŢI FĂCUT NICI MĂCAR ARMATA SĂ ŞTIŢI PRIN CE CONDIŢII TRECE UN SOLDAT.SUNT SIGUR CĂ O SĂ-MI ŞTERGEŢI MESAJUL PENTRU CĂ ĂSTA VĂ ESTE CARACTERUL.

basilicus  •  25 septembrie 2016, 11:58

Intrebare: Daca sunt ofiter sau politist si sunt nemultumit/jignit de o declaratie a presedintelui tarii sau a unui copil care se uită la parada militara si spune ceva, ***? In spiritul libertatii de opinie? Sunt tentat sa spun ca nu, dar surprinzator, 80% dintre cei ce scriu mai sus parca imi sugereaza să spun da.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gore  •  25 septembrie 2016, 12:04

Parlamentarii, dupa o odihna de 4 ani se aleg cu o pensie pe viata! si alte.... amanunte, pe cand luptatorii din Afganistan se intorc...daca mai scapa cu viata... De ce nu l-a trimis Anghel Stanciu -cel care s- a luptat pentru toate privilegiile parlamentariilor(pensii babane, etc) dupa ce s-a plimbat pe la toate partidele, de ce nu l-a trimis fe fiu-su in Afganistan si l-a facut tot politician. De periculos ce este!!!!

Cristian  •  25 septembrie 2016, 12:11

Eu ma întreb, sunt chiar curios, așa, ca Exercițiu de imaginație, dacă in locul domnului senator ar fi fost spre exemplu Blaga, Macovei, Basescu, nemaivorbind de "GoCiolos", noul super-erou al neamului, oare ar mai fi avut aceeași reacție toți cei care s-au exprimat la modul la care au făcut-o? Inclusiv distinsul, profesionistul militar? Eu am serioase îndoieli in privința asta. Ba e foarte posibil ca declarația cu pricina sa fi fost chiar cenzurata, tocmai pt a nu dauna imaginii politicianului respectiv. Așa, dacă ea vine de la cineva care nu e in tabăra potrivită, so pe el! Haideti sa ne concentram puțin sa vedem cine a promovat acest tip de discurs in România, de ani buni încoace, sub ce regim a înflorit propaganda urii împotriva oricui era de alta părere, împotriva oricui vota altfel, împotriva oricui avea ghinionul de a avea o vârsta, nefiind deci tânăr "frumos si liber", in general, principiul ca cine nu e cu noi, e împotriva. Va mai aduceți aminte revărsările de ura de după arestările lui Nastase din 2012, respectiv Voiculescu (plus ceilalți, inclusiv prof. Mencinicopschi) din 2014, nu? Manifestări vecine cu fascismul, după părerea mea. Amândoi erau adversari declarați ai regimului de atunci, regim care își păstrează si azi esența nociva, chiar dacă sub un alt președinte. Iar o mare parte din presa a fost complice la acest tip de discurs, in loc sa-l amendeze. Lucrurile trebuie spuse, nu sa ne ascundem după degete.

Andrei  •  25 septembrie 2016, 12:23

Domnule Tolontan, reacția oamenilor pe internet e deseori mult mai virulentă decât ar trebui să fie, de multe ori în spatele anonimatului, alteori pentru că există acea senzație de efemeritate. Personal, cred că incitarea la violență nu are ce căuta într-un dialog. În același timp, Daniel Barbu a declarat că nu regretă nimic, că lumea a înțeles greșit ce voia el să zică și că el are dreptate. Iar memoria unora nu e atât de scurtă încât să uite că Daniel Barbu a făcut pierdut un raport de patrimoniu despre Roșia Montana sau că a spus că ar trebui redus suportul financiar pentru programul național de prevenire și tratare a HIV/SIDA pentru a extinde un festival din Craiova.

Tuco77  •  25 septembrie 2016, 12:24

Singura problema este ca acel soldat nu a extins aria "calcatului pe cap si nas" a tuturor parlamentarilor autohtoni.Dl.Tolontan nu va vindeti sufletului diavolului si cu atat mai putin nu fiti avocatul unui *** gen Barbu.Un neica nimeni un pupincurist alde Tariceanu& company.Este iures inainte de alegeri care cum sa dovedeasca mai bine,sa fie mai vocal si mai visceral numai numai sa intre in gratiile tatucului partidului.Sa fie si el pe lista de intretinuti din bani publici,niste ulii din generatie in generatie!!!Nu ii mai purtati de grija acestor hiene,majoritatea ***.....Imi este rusine ca v-am considerat cineva,cineva care doreste ca peste doua generatii,cetatenii acestei tari sa fie intr-adevar respectati si ascultati....m-am inselat cred!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează