În noaptea morții, Gyuri Pascu chemase la ora 3 o ambulanță care i-a pus diagnosticul de ”atac de panică”. La 5 a murit de inimă! Reacția SMURD: ”Era în stop cardiac cînd am ajuns noi”

Alis Grasu, directorul Ambulanței București, confirmă pentru Gazetă evenimentul și spune că ”am deschis o cercetare asupra medicului”. Pînă acum, la dosar nu există EKG

miercuri, 28 septembrie 2016, 3:05

UPDATE: Gazeta cunoaște numele medicului care a fost chemat la primul apel și i-a pus diagnosticul de atac de panică lui Gyuri Pascu. Nu  publicăm numele pentru că nu-l considerăm relevant cîtă vreme ancheta internă a Ambulanței este în derulare și nu vrem să expunem pe nimeni unui proces de umilire publică. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Moartea lui Gyuri Pascu are un moment pe care autoritățile l-au ținut secret pînă azi.

„În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă”, a declarat luni Bogdan Oprița, purtătorul de cuvînt al SMURD.

Bărbatul de 55 de ani a murit de infarct luni, la 5 dimineața.

Dar nu acela a fost primul apel de urgență al lui Gyuri Pascu la 112.

Cu doar două ore înainte, în noaptea de duminică spre luni, 25 spre 26 septembrie, Gyuri Pascu și fosta lui soție, în casa căreia se afla, au făcut un prim apel de urgență la 3 și jumătate.

”Cei de la 112 au trimis o ambulanță de tip AMD, de consultații la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un șofer și un medic. Gyuri era agitat și medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panică și a plecat”, a spus o sursă a ziarului, chiar de la Ambulanța București.

Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112, la care au ajuns, de această dată, trei mașini: două de la SMURD și oambulanță de tip C, cu medic, de la Ambulanța București.

Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.

4:56 este ora celui de-al doilea apel

3:26 este ora primului apel la 112

”În ultimele trei zile, la Ambulanță a fost o stare de alertă. Directorul Alis Grasu și-a dat seama că ceva a fost în neregulă și a discutat îndelung cu medicul. A cerut ca totul să rămînă secret”, spune sursa de la Ambulanța București.

Gazeta a contactat-o azi pe Alis Grasu, care a confirmat, fără ezitare, evenimentele din noaptea de 25 spre 26.

Managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, Dr.Alis Grasu participa la o defilare a salvarilor din toata tara, cu ocazia Zilei Nationale a Ambulantei, organizata de Asociatia Serviciilor de Ambulanta din Romania si Federatia Nationala Sindicala "Ambulanta" din Romania, in Piata Constitutiei din Bucuresti, marti, 28 iulie 2015. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
MEDIAFAX FOTO

”Da, în jurul orei 3, la 10 minute după apel, o ambulanță de consult a ajuns în casa unde era Gyuri Pascu. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Soția tot spunea că domnul Pascu face atacuri de panică, astfel încît medicul i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam”, a povestit Alis Grasu.

Am înțeles că asta spune soția. Dar diagnosticul medicului care a fost? ”Atac de panică”.

A plecat apoi? ”Da”.

Și următorul apel cînd l-ați primit? ”După ora 4”.

”La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la noi. Nu sînt niciodată prea mulți oameni pentru o resuscitare. Dar medicul nostru n-a mai intervenit,pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat” Alis Grasu, director Ambulanța București

Conducerea Ambulanței susține că a pornit chiar luni, după deces, ceea ce numește”o cercetare internă”.

”Facem o anchetă să vedem dacă medicul de la ora 3 a făcut tot ce trebuia să facă. Dacă a respectat protocolul. Și vom lua măsuri. Înțelegeți-mă, dacă n-a respectat, ce pot face eu?”, a mai spus directorul Grasu.

”Ambulanța de tip AMD, cea care a ajuns la ora 3 la locuință avea dotarea pentru înalt diagnostic, deci nu se pune problema că n-avea ce trebuie” Alis Grasu, director Ambulanța București

Din informațiile ziarului, medicul de la prima intervenție nu a putut arăta conducerii un EKG, ”ceea ce poate însemna că nici nu i-a făcut”, spune altcineva din Ambulanță.

”Noi nici n-am știut că a fost o ambulanță acolo mai devreme! Am aflat abia cînd cele două echipaje ale noastre au ajuns după ora 5”, a explicat cineva din ISU, de care aparține SMURD.

”În cîteva zile vom finaliza cercetările și vă vom informa asupra rezultatului”, a încheiat Alis Grasu.

Dr. Oprița, SMURD: ”Noi am ajuns în 7 minute de la apel, la 5:03, și Gyuri Pascu era în stop cardiac”

-Domnule doctor Bogdan Oprița , la ce oră a venit cel de-al doilea apel 112?
-La 4:56. Și la 5:03 acolo a ajuns primul echipaj SMURD, de la Poligon, cum îi sunem noi bazei de la ieșirea din București, dinspre Pantelimon.

-Aveați un medic pe acea mașină?
-Nu, un paramedic. Era un echipaj de prim ajutor. Dar acesta are dotare de resuscitare și, de altfel, la ora 5:05, la două minute de la sosire, i-au aplicat pacientului Gyuri Pascu un șoc electric de 200 de jouli pentru că au văzut că e stop cardiac.

14 minute a durat pînă au ajuns medicii, și cel de la SMURD și cel de la Ambulanță

7minute a durat pînă a ajuns paramedicul SMURD, care a început resuscitarea

Medicul  SMURD cînd a ajuns?
-La 5:10 a ajuns cel de-al doilea echipaj, cu medic. Știam că este un caz grav. Medicul de la dispeceratul SMRD mi-a spus că și-a dat seama că e un caz serios.

”Am tratat cazul ca pe unul grav încă de la început. Colegul meu de la dispecerat i-a spus soției lui Gyuri Pascu cum să  înceapă masajul cardiac. Noi am aflat de la soție, la telefon, că mai fusese un echipaj al Ambulanței acolo cu cîteva ore mai devreme” Bogdan Oprița, purtător de cuvînt SMURD

-Cît a durat încercarea de resuscitare?
-Pînă la 5:50. Din păcate, fără succes.

Directorul ambulanței București, doamna Alice Grasu, ne-a declarat că ambulanța cu medic care a ajuns n-a mai intervenit  pentru că cei de la SMURD i-au spus să plece.
-Imediat. (Sună și vorbește cu colega lui, medicul care a fost în noaptea aceea pe ambulanța SMURD. ”Deci ei au plecat, da?!”)

-Cum a fost?
-Colega mea i-a spus că cea dea doua mașină a noastră a ajuns, cea cu medic, a ajuns în același timp cu echipajul de tip C al Ambulanței. Adică în același timp cu medicul ambulanței. Resuscitarea era începută de primul nostru echipaj. Medicul SMURD a continuat-o și medicul de la Ambulanță a întrebat dacă poate fi de folos. Ai noștri i-ai spus că se descurcă și el a plecat.

 

Comentarii (151)Adaugă comentariu

Eu  •  28 septembrie 2016, 15:16

Romania tara de basm !!!...cu siguranta mai sunt alti zeci de mii care au murit cu zile...ce draku replica sa ai la asa mizerii???

Mihaela  •  28 septembrie 2016, 15:19

Incredibilă întrebare retorică a doamnei director: "Înțelegeți-mă, dacă n-a respectat, ce pot face eu?" Dacă nu a respectat protocolul doamna director poate să facă multe, și mai ales să îl dea afară pe domnul doctor care nu a respectat protocolul.

Cristina  •  28 septembrie 2016, 15:20

O prietena de familie a murit in aceleasi conditii acum cateva luni. A chemat salvarea 2 nopti la rand, i s-a spus ca nu are nimic cu inima si ca este un junghi intercostal. La cateva ore dupa ce a plecat a doua salvare a decedat in urma unui infarct.

addy  •  28 septembrie 2016, 15:20

catalin, serios, nu ne mai mira nimic.

daniel  •  28 septembrie 2016, 15:20

daca chiar e adevarat ce scrieti, si cred ca este, ma determinati sa sun la statiile de salvare din alte tari..., in caz de..Doamne fereste...!

Marcel Pirosca  •  28 septembrie 2016, 15:27

Cu alte cuvinte, domnul Gyuri poate putea trai inca daca respectivii nu erau atat de indolenti.

Emanuel  •  28 septembrie 2016, 15:31

Clipa si felul mortii cuiva sunt hotarate de Dumnezeu, orice ar face oamenii care dupa moartea respectivului isi pun o multime de intrebari, cum ar fi putut fi evitata moartea respectivului daca x, y, z. Nu e vorba de destinul implacabil despre care invatam noi la romana, ci despre o decizie de moment a celui care aduce sufletele si le ia de pe pamant, bazata pe faptele respectivului. Cand se hotaraste el sa traga linia, niciun om nu se poate opune si ceea ce a hotarat el se intampla, cu greseli sau nu ale oamenilor din jurul victimei. Cine are urechi de auzit, sa auda.

Gavriil  •  28 septembrie 2016, 15:33

E chiar enervant. Situatia e generala. Nu inteleg ce-i in mintea unor medici. Cum e posibil sa nu-ti dai seama de indiciile unui infarct iminent? Probabil ca Romania ocupa locul fruntas la autodiagnosticare. Si nu-i de mirare. Ar fi bine sa se faca un sondaj de opinie si sa vedem clar procentul incredederii in diagnosticul calificat. Cred ca la acest capitol, Parlamentul sta mult mai bine. Cu toate pacatele parlamentarilor.

Catalin_cj  •  28 septembrie 2016, 15:35

@ Mihaela Sa dai afara medicul de la prima interventie? Si ce ai rezolvat? Omul nu mai invie. E mort de tot. Solutia nu e aceea. Trebuie studiat de ce medicul nu a facut ceea ce trebuie, daca i s-a permis acest lucru, exista oameni care cheama ambulanta iar apoi nu sunt de acord cu ceea ce ar trebui sa faca medicul, iar mai apoi omul respectiv trebuie tras la raspundere daca a gresit profesional sau penal. Dar poate ca nu a gresit, nu stii ce discutie a fost intre pacient si medic. Poate ca pana la sosirea salvarii starea se ameliorase si oamenii au crezut ca nu mai e cazul sa il incurce pe medic. Sunt multe de luat in calcul aici. Sau asa luam omul il dam afara si apoi vedem noi ce facem. Masinile alea micute cu un medic si un sofer nu sunt chiar utilate pentru un EKG din ceea ce am vazut eu. Dispecerul de la Salvare hotaraste pe baza descrierii apelantului de ce e tip de interventie este nevoie. Oricum e preferabil ca sa se sune daca e cazul direct la 112. Aia de la SMURD sunt cu 25 clase peste orice am vazut la medicii de pe Ambulanta. Hotarare, implicare iau decizii rapid si nu stau pe ganduri. Si nu renunta pana cand nu mai exista nici un dubiu asupra pacientului. Diferenta mare intre Ambulanta si SMURD. Oare de ce nu se poate asa ceva si la Serviciile de ambulanta. Nu ii critic neaparat insa masinile rosii sunt si dotate parca altfel decat masinile de spital.

Adriana  •  28 septembrie 2016, 15:36

În urmă cu doar câțiva ani, pe când fetița mea cea mică avea în jur de 3 ani, a făcut febră mare, brusc, noaptea, pe la ora 12. Pentru că nu îi scădea cu un antitermic obișnuit, am chemat Salvarea. Am comunicat la telefon faptul că pacientul are 3 ani și febra aproape 40 (cred că avea în jur de 39,8). Mi s-a spus că sunt multe cazuri de febră în oraș (București) și că vor veni la un moemnt dat, dar nu știu când. Până atunci, să nu mă impacientez, mi-au spus. Au ajuns după aproximativ 3 ore, timp în care i-am sunat în continuu. Salvarea era de fapt o Dacie Break din anii '80, total neechipată. Au consultat-o puțin (deja febra îi scăzuse între timp) și mi-au spus să revin dacă se înrăutățește. M-am rugat toată noaptea să nu fie nevoie din nou de Salvare, pentru că eram conștientă că dacă ar fi fost un caz mai grav nu m-aș fi putut baza pe ajutorul Ambulanței. Nu s-a schimbat nimic de acum 6 ani încoace.

Oana B  •  28 septembrie 2016, 15:38

Daca toti medicii buni au plecat in afara tarii, ce sa ne mai mire?!

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2016, 15:44

@daniel: e adevarat ca avem confirmarea oficiala. Dar asta nu inseamna sa nu mai aveti incredere in 112. Deocamadata se fac cercetari. Si nu exista sisteme care sa nu aiba erori.

Dan  •  28 septembrie 2016, 15:44

Voia lui dumnezeu e cea mai buna scuza pentru incompetenta de la maimuta incoace.

Mihai  •  28 septembrie 2016, 15:45

Tolo, atata timp cat esti pe statul de plata al *** Felix alaturi de Mircea Badea si Gadea, mereu va exista suspiciune in tot ce scrii si eu + altii care nu sunt indoctrinati de *** nu te vom crede. Doar cand vei pleca din acea *** vei putea sa dai incredere!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabi  •  28 septembrie 2016, 15:47

pai da și pentru mama mea a fost chemata salvarea , la 112 , a sosit , a consultat-o medicul iar la sfârșit a spus sa-i dau și șoferului " ceva " ca sa fie treaba buna ca ne vede oameni de treaba , după ce ne-a făcut capul calendar la ce avem voie și cum trebuie sa ne hrănim etc , de tot rasul , șpaga la mare căutare altfel nu te ajuta , asta-i romania , oamenii mor cu zile ! :(

Stefan  •  28 septembrie 2016, 15:48

@Emanuel: Hai sa inchidem toate spitalele si serviciile de ambulanta si cand ni se face rau sau ne imbolnavim sa spunem o rugaciune. Mai lasati *** astea religioase!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  28 septembrie 2016, 15:48

Din pacate sa ajuns in situatia ca medicii care mai sint in Romania,o parte dintre ei nu toti ,sa puna diagnosticul doar dupa ce consulta ,,GOOGLE".Acesta este rezultatul prigoanei la care au fost supusi.Daca vrei doctor ROMAN bun,trebuie sa il cauti in Germania si Franta.

o femeie  •  28 septembrie 2016, 15:50

doctorul a pus diagnostic pe ce a zis sotia? A intrebat antecedentele? In occident pentru un diagnostic gresit se pierde dreptul de profesare! . Exista niste protocoale ce se urmeaza la fiecare serviciu, chiar si eu in spatele calculatorului am anumite protocoale pe care daca nu le respect si produsul final este afectat atunci imi pierd jobul si mai platesc si daune.

Marius D  •  28 septembrie 2016, 15:52

Nu pot sa cred si nu pot sa cred! Gyuri moare din cauza unor nemernici? *** care nu vor sa-si faca treaba, nemaivorbind de Juramant si de Credinta? Moare Gyuri si idiotii isi gasesc rezolvarea ieftina ca o sa-l dea afara pe medicul vinovat? In loc sa sesizeze procuratura? ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ana  •  28 septembrie 2016, 15:52

Avand in vedere ca Gyuri avea antecedente de boala cardiaca combinata cu diabet, el trebuia transportat la spital, nu diagnosticat cu atac de panica, indiferent daca si astea au fost antecedente. Dar, ma rog, ca de fiecare data se va baga sub pres si asta....

barbu brailoiu  •  28 septembrie 2016, 15:52

păcat. dar păcatul medicului?

corina  •  28 septembrie 2016, 15:54

starea de panica e un simptom al infarctului

Bogdan  •  28 septembrie 2016, 15:56

Intr-o buna zi, mama se sufoca si am chemat de urgenta ambulanta. Diagnosticul doctoritei de pe ambulanta a fost, ... ati ghicit, ATAC DE PANICA. I-a dat niste calmante si a refuzat s-o duca la spital. Am dus-o eu cu taxiul la spital, unde a fost descoperita cu cancer la plaman, stadiul IV. Plamanul stang nici nu se mai vedea la radiografie din cauza apei. Sa fi fost oare acelasi medic, sau sunt toti la fel?

cosmin  •  28 septembrie 2016, 15:57

mamei I s-a facut rau ( palpitatii la inima) dimineata, pe data de 31 Decembrie. Am sunat la 112, mi s-a spus ca se trimite ambulanta. In timp ce asteptam in fata blocului, am fost sunat de catre un medic de la ambulanta si a cerut sa vb cu mama. I-a spus sa ia un anumit medicament ( prin telefon) si asta a fost tot. S-a revenit pana la urma, dar daca facea un atac de cord intre timp ? Putea muri lejer Dupa clasa politica, cred ca e timpul sa se intre tare si in sistemul medical, care e cel putin la fel de plin de corupti, incompetenti si nesimtiti ca si clasa politica.

alu  •  28 septembrie 2016, 15:57

nu e exclus sa fi avut intr-adevar un atac de panica sanse mari sa fi avut o serie de preinfarcturi de care sa nu isi fi dat seama si sa fie prost diagnosticate problema nu e cu medicii din ambulanta, ci cu sistemul medical

Marius  •  28 septembrie 2016, 15:59

Domnule Tolontan, de regula sunt de acord cu articolele dvs., dar de data asta nu aveti dreptate prin ceea ce vreti sa spuneti. Vreti sa spuneti ca Gyuri ar fi trait daca la prima interventie pacientul ar fi fost dus la spital. Acest lucru este complet neadevarat, din pacate pe Gyuri nu l-ar mai fi salvat nimeni, nicaieri. Stiti la fel de bine ca si mine (sunt medic si stiu problemele lui Gyuri din interior) ca nu se mai putea face nimic. Nu loviti intr-un intreg sistem pentru o cauza pierduta.

Amariei Stefan  •  28 septembrie 2016, 16:06

Inacceptabil. OrganizRea lasa de dorit.Rip Pascu

Adrian  •  28 septembrie 2016, 16:09

Am patit la fel, diferenta este ca eu traiesc in Germania. Iar in cazul meu chiar a fost doar un atac de panica. Totusi, preventiv am fost dus cu ambulanta la spital, unde am fost supravegheat pe parcursul noptii, fiind in permanenta conectat la EKG. Plus de asta, la externare mi s-a facut programare pentru un examen cardio complet: EKG la efort, ecografie, EKG de 24 ore astfel incat au eliminat orice eventuala problema cardiologica. Din fericire totul a fost in regula si de atunci nu am mai avut probleme. As fi vrut ca IGP sa aiba parte de acelasi tratament. D-zeu sa il odihneasca!

Adi  •  28 septembrie 2016, 16:15

Trebuie coroborat cu raportul de autopsie. Nu țin minte, ca ce s-a făcut public, sa specifice o suferință acută... Poate si acolo este o buba...

Cristian  •  28 septembrie 2016, 16:17

Doamna Alis Grasu cred ca e mai veche acolo decat Isarescu la BNR. Cum adica ce poate face? O fi un caz izolat, dar cazurile astea izolate sunt, coincidenta, doar oameni cu notorietate. Mii de anonimi se sting in acest fel si revolta ramane doar in familie. Cheia anchetei este daca medicul a cerut istoricul pacientului. Chiar daca ar fi fost un atac de panica, un pacient cu probleme cardiace trebuie tinut sub supraveghere, adica dus la spital. Acum opt ani am asteptat 9 (noua) ore o ambulanta pentru un caz de fracturi multiple. La fel mi-a zis si atunci Alis Grasu, ca ce poate face ea? Au trecut opt ani, dar nu a gasit raspunsul. Sa o ajutam?

CT  •  28 septembrie 2016, 16:18

Am tot ce imi trebuie pentru a duce o viata absolut indestulatoare pentru nevoile mele si a familiei mele. Incerc orice sa raman in tara asta, imi place mult. Si se intampla iara... ca un ciclu. La fiecare cateva luni, aflam cat de indiferenti sunt romanii. Asa de indiferenti incat ma pun pe ganduri... periodic. Oare chiar ceea ce iubesc eu la tara asta (oamenii) ma face sa o parasesc? Unii denumesc omor din culpa daca un politist moare din cauza unei gropi in asfalt. Sunt curios daca si acum medicul va fi acuzat pentru aceasi lucru? Va fi pus oare pe picior de egalitate Oprea cu doctorul asta? NU... pentru ca asa suntem de lipsiti de empatie si de o gandire logica incat sunt convins ca ne va spune cineva ca medicul nu e vinovat. Se va spune ca sistemul este vinovat. Si poate trage cineva la raspundere sistemul? NU.

Florin  •  28 septembrie 2016, 16:26

Eu stau langa granita cu Ungaria. Cand am o problema urgenta trec frumusel la Szeged si ma duc la UPU. Nici nu se compara cu ce-i la noi.

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2016, 16:28

@Marius: nu insinuam nimic. Pur si simplu am descris ce s-a intimplat. Nu vrem sa spunem nici ca traia, nici ca ar fi murit, asta e datoria medicilor sa se pronunte.

Hombre  •  28 septembrie 2016, 16:32

Sotia zice ca a mai facut atacuri de panica. Probabil ca si atunci a venit ambulanta, i-a dat un calmant si a plecat. Doar ca in noaptea cu pricina a facut si un infarct la doua ore, iar acum voi cautati nod in papura.

Cristian  •  28 septembrie 2016, 16:32

@Marius Nu meritati sa fiti medic. Ori sunteti medicul lui Gyuri, iar postarea va descalifica pentru ca publicati informatii confidentiale, ori va dati cu parerea si faceti prognosticuri dupa barfe auzite in pauza de cafea. Diagnosticul de atac de panica nu e sinonim cu ”mai ai o ora de trait, cheama un preot.” Chiar si asa diagnosticul trebuia explicat familiei si transmis prin statie ”e unul aici care moare peste o ora”.

Cristi  •  28 septembrie 2016, 16:33

Paramedicul de la SMURD administreaza un soc electric pacientului aflat in stop? Genial...Socul electric se administreaza numai si numai daca exista ritm cardiac socabil! Clar? Numai in filmele proaste se aplica soc electric in stop cardiac cu linie izoelectrica pe monitor! Daca a facut asta poate sa se duca acasa si sa se lase de meserie! In rest...nu comentez.

Catalin  •  28 septembrie 2016, 16:33

Intreg sistemul este o EROARE

Cotojman ion  •  28 septembrie 2016, 16:36

Mai bine sa ne rugam la bunul Dumnezeu. Sa nu avem nevoie niciodata de salvare. Am ramas marcat pe viata la declaratia unui reprezentant sa u doamna. De la salvare. Cand a declarat la presa. Ca daca stia numele de Madalina Manole trimeteau mai repede o alta salvare si o salva. Si cine a sunat petre mircea a spus petre madalina. Si nu a spus nimic numele asta. La cei de la salvare. DA ACUMA SINCER IMI PARE FOARTE RAU STIU CA PRIORITATILE SALVARI SANT PT. COPII SI GRAVIDE. FOARTE BINE. DA DACA SUNA CINEVA CA BASESCU BOC UDREA COCOSI. PONTA . BLAGA TARICEANU ZGONEA SI ETC . POLITICIENI SAU ALTI I PRIORITAM PE EI . SI BATRANI SAU URGENTELE LE LASAM LA URMA. PACAT DA AUZIM IN MEDIA ASA MIZERII. CAND OM LUCRA SI NOI CU CAP ODATA. TREZITIVA DI SOMN SI NUMAI DORMITI. CRED CA ATATA LENE AU UNI PE EI CA ABIA SE MAI TARA PRIN BIROURI LE ESTE LENE SA MANANCE SA SE SPELE SA RESPIRE CATE UNI. PACAT SIN METROU SI IN RATB. MIROS UNELE PERSOANE MAI RAU DECAT BOSCHETARI. PACAT

CT  •  28 septembrie 2016, 16:37

Sistemul este compus din oameni. Cand o sa intelegeti odata ca oamenii trebuie sa raspunda pentru ceea ce fac ??!!

istrate  •  28 septembrie 2016, 16:38

ce sa mai comentam? la fel mi s-a intamplat si mie ,adica prietenului meu,de data aceasta in Craiova. In data de 7 august in urma unor simtome de insolatie ,asa am presupus noi, am chemat ambulanta...la scut timp a aparut ambulanta la domiciliu,fara doctor pe ambulanta doar 2 asistenti ale caror nume nu le-am putut afla deoarece nu aveau ecusoane,iar la intrebare cu cine avem onoarea ni s-a spus ca nu conteaza numele acestora...i s-a luat prietenului meu tensiunea,care era buna ,consult cu stetoscop si temperatura : 40 avea temperatura,i s-a administrat un algocalmin injectabil iar la cerintele noastre s-a deplasat de urgenta la spitalul nr 1 urgente Craiova. Ajunsi aici am stast pe coridoare 2 ore pentru o consultatie de urgenta,cand am reusit sa intram i s-a administrat o perfuzie cu glucoza cu un adoas de vit B1si B6,vitamine care au lipsit din stocul spitalului si a trebuit noaptea la 1 sa umblu dupa farmacii pentru a cumpara aceste fiole de vitamine. Stiti cum am plecat si cand am plecat de la spital? la ora 4 dimineata am plecat de la urgenta cu o reteta pe vitamax si supradyn,diagnostic insolatie. In data de 9 am ajuns la Spitalul Victor Babes boli infectioase diagnostic Pneumonie.....asta e sistemul medical ,nici nu mai stii sa generalizezi sau nu,dar sunt si am ramas dezgustata ....si la boli infectioase a fost tratat cu indiferent ,doctorul sef de sectie in 10 zile l-a vazut de doua ori in rest a fost absent,rezidentii,doctorii de garda si asistentele in asta a constat toata atentia cuvenita...cu ce am ramas? cu atacuri de panica, cu neliniste si stari de iritatie. DA ASTA E SISTEMUL NOSTRU MEDICAL CARE NU ARE BANI,NU ARE CONDITII,NU MAI EXISTA COMPASIUNE FATA DE PACIENTI, NU SE EXPLICA UN DIAGNOSTIC, SE DA CU PRESUPUSUL PRIN ELIMINARE LA STABILIREA DIAGNOSTICULUI....Iar daca ai ghinionul sa ajungi la urgente e grav pentru ca in cazul nostru diagnosticul a fost unul bazat pe ceea ce prietenul meu ,respectiv pacient fiind ,a spus ca presupune ca ar avea. in concluzie am plecat de la urgenta cu temp de 40 diagnostic insolatie si reteta pentru vitamine.

tudor  •  28 septembrie 2016, 16:39

Domnule Tolontan, credeți că Gyuri Pascu vă citea gazeta în ultimii ani? Dacă da, ce părere credeți că avea? Sincer!

nea caisa  •  28 septembrie 2016, 16:40

In studentie am fost, pentru cateva zile, internat in spitalul studentesc. In patul din stanga mea, era internat un alt student, care nu avea pus un diagnostic precis si, de aceea, avea un tratament medical relativ precaut; el se plangea de dureri abdominale. Intr-una din zile, a venit sa il viziteze o ruda, un barbat tanar. Desi intre usa si patul vecinului meu erau 5-6 metri, de cum a intrat pe usa si l-a vazut, vizitatorul a inceput sa urle: "Criminalilor, nenorocitilor, aduceti urgent o salvare sa-l duc la Urgenta, f...-va dumnezeii mamii voastre! Bai nenorocitilor, eu sunt medic pe salvare in Giurgiu si daca gresesc un diagnostic intru la puscarie, idiotilor, iar voi dormiti pe voi si nu sunteti in stare sa puneti de cateva zile un diagnostic!" i-a facut pe cei de acolo in toate felurile si l-a luat pe studentul bolnav la Urgenta, unde acela a si intrat imediat in operatie si a fost salvat, statea sa dea in peritonita. Diferenta de pregatire intre medicii de ieri si cei de astazi este vizibila, dar, in afara de calitatea materialului uman, o explicatie sta si in vorbele strigate de tanarul medic de Salvare, din Giurgiu.

Liviu  •  28 septembrie 2016, 16:43

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2016, 15:44 Aceste ERRORI sunt DESE ! Si nimeni nu is'doreste sa fie intr-o asemenea eroare.

mariana  •  28 septembrie 2016, 16:48

Daca primul echipaj de pe ambulanta isi facea datoria, acum putea fi in viata. Sunt medic si stiu ce spun. La un bolnav ca Gyuri (cu diabet, cu accident vascular cerebral in antecedente - la o varsta tanara: 49 ani), era obligatorie efectuarea macar a unui EKG, daca nu si a unor analize (glicemie, enzime etc). Un infarct inseamna obstructia completa a unui vas de pe suprafata inimii, urmata de necroza (moartea portiunii din muschiul cardiac care nu mai primeste sange). Pacientul poate muri imediat prin tulburare de ritm cardiac generata de aceasta. Daca este diagnosticat imediat (infarctul) sau obstructia (infundarea ) vasului prin coronarografie, se pune stent (care largeste vasul ) si infarctul fie nu se mai extinde, fie nu se mai produce. In concluzie, avea sanse de supravietuire si este vorba de o culpa medicala. Familia ar putea face plangere la Parchet contra medicului si poate dispune expertiza medico-legala.

rexrapidistul  •  28 septembrie 2016, 16:51

Securismul, prin progeniturile "fostilor", nu precupetesc nici-un efort sa distruga sistemul de sanatate romanesc!

Cetatean01  •  28 septembrie 2016, 16:54

Va rog sa scrieri si despre zecile de mii de cazuri rezolvate cu succes de către cei de la Ambulanta, Smurd in fiecare an !!! Nu se aude nimic despre oamenii salvati de la moarte sigură de medici. Cum apare o eroare, voi, presa, sariti si inraiti toata populatia contra personalului medical. Nu e normal sa nu ne respectam valorile si sa generalizam pe un caz izolat. Am întâlnit zeci de oameni care trebuia sa moara daca nu erau medici si asistenti medicali buni care i-au salvat in urma cu 5, 10, 20 ani. De ce nu scriem si despre cazurile pozitive? De ce nu ne respectam/ promovam valorile (profesorii, doctorii, inginerii, judecătorii, etc) ?

cristins B  •  28 septembrie 2016, 16:55

problema principala a sistemului med de urgenta in RO este lipsa meseriei de paramedic. paramedicul e acela care tine in viata pacientul prin orice mijloace pana il transporta la spital. la noi, ambulanta lucreaza cu asistenti medicali iar SMURD a pus pe post de paramedici pompieri cu max 3 luni de curs de prim ajutor, in conditiile in care in tarile cu sist med dezv ( UK, USA, GER) un paramedic basic are 3 ani de scoala postileceala iar cel avansat 5, adica aproape cat facultatea de medicina. la asta se adauga si factul ca, cu exceptia medicilor de urgenta si a celor de anestezie, medicii nostrii nu sunt instruiti in a acorda resuscitare cardiopulmonara, conditie obligatorie pentru orice medic in aceleasi tari. nu mai spun, ca tot in acele tari tot personalul medical e instruit in resuscitare, inclusiv brancardierii, iar mai nou si civilii. mai nou, medicina de urgenta in RO a devenit ceva privilegiat. Sunt medic si am incercat sa fac a doua specialitate, pe medicina de urgenta, platita din banii mei, si nu putini, pentru ca asa e regula, dar ca sa poti sa o faci ai nevoie de aprobari de la diversi care evalueaza daca este necesar ca tu sa faci aceasta specialitate, nu ca la celelalte unde se afiseaza nr de locuri disponibil. in concluzie sistemul medical din romania e o mare caracatita care va dura atat timp cat nu se va taia capul acesteia

mariana  •  28 septembrie 2016, 16:56

Daca primul echipaj de pe ambulanta isi facea datoria, acum putea fi in viata. Sunt medic si stiu ce spun. La un bolnav ca Gyuri (cu diabet, cu accident vascular cerebral in antecedente - la o varsta tanara: 49 ani), era obligatorie efectuarea macar a unui EKG, daca nu si a unor analize (glicemie, enzime etc). Un infarct inseamna obstructia completa a unui vas de pe suprafata inimii, urmata de necroza (moartea portiunii din muschiul cardiac care nu mai primeste sange). Pacientul poate muri imediat prin tulburare de ritm cardiac generata de aceasta. Daca este diagnosticat imediat (infarctul) sau obstructia (infundarea ) vasului prin coronarografie, se pune stent (care largeste vasul ) si infarctul fie nu se mai extinde, fie nu se mai produce. In concluzie, avea sanse de supravietuire si este vorba de o culpa medicala. Familia ar putea face plangere la Parchet contra medicului si poate dispune expertiza medico-legala. Chiar faptul ca a mai trait 2 ore de la primul ”consult”, cand debutase probabil infarctul sau criza anginoasa prelungita, fara nici un tratament specific de infarct , denota ca avea toate sansele sa fie si azi in viata.

ion ionescu  •  28 septembrie 2016, 16:57

emanuele, daca e cum spui, ce rost mai are sa mergem la spital pentru operatii, sa ne reparam dintii, sa mai purtam centura de siguranta sau sa evitam consumul exagerat de alcool, zahar, sare si grasimi? totu-i hotarat si daca te dor dintii, destinul e de vina. daca e sa-ti treaca, vei primi un semn. iar nu e nimeni de vina pentru toate nenorocirile astea de la ambulante, smurd, isu? toti directorii si sefii, inclusiv arafat, n-au auzit de onoare si demisie? pai, daca o directoare spune ca nu are ce face, cine poate sa ia masuri? eu, emanuel? se spune ca un sef care se plange de subordonati, nu e un sef bun. ori iti aduci subalternul pe calea cea buna, ori il dai afara. cine altul, decat seful, e indrituit sa implementeze aplicarea procedurilor si sa urmareasca aplicarea lor cu sfintenie? la dotarea tehnica precara se adauga si indolenta crasa.

dice  •  28 septembrie 2016, 17:00

Pai avem o mare problema cu diagnosticarea gresita, cam ce zicea Basescu acum vreo 6-7 ani, cand au sarit toti medicii de fund in sus ca bate campii. Si eu cunosc o persoana careia i s-a spus prin 1996-2000 ca in 3 luni moare. Traieste si azi, doar ca fusese diagnosticat gresit. Cred ca multi cunosc o gramada de astfel de situatii. Inclin sa cred ca majoritatea marilor nostri medici/profesori sunt niste catastrofe de la care n-ai ce invata. Sunt aceiasi mafioti care au pus sustemul sanitar pe butuci de cat au furat din spitale. Ar trebui ca cineva sa-i verifice si sa le dea numele, sa stim de cine sa ne ferim. Mari profesori, ce sa zic, au distrus generatii intregi de studenti, au omorat din incompetenta mii de oameni, au furat pana au ruinat sistemul medical si cand ii vezi au un aer foarte afectat, o atitudine aroganta pe care n-o vezi niciunde intr-un spital din lumea civilizata. Sper ca astia sa plece si sa plateasca.

Comentează