În noaptea morții, Gyuri Pascu chemase la ora 3 o ambulanță care i-a pus diagnosticul de ”atac de panică”. La 5 a murit de inimă! Reacția SMURD: ”Era în stop cardiac cînd am ajuns noi”

Alis Grasu, directorul Ambulanței București, confirmă pentru Gazetă evenimentul și spune că ”am deschis o cercetare asupra medicului”. Pînă acum, la dosar nu există EKG

miercuri, 28 septembrie 2016, 3:05

UPDATE: Gazeta cunoaște numele medicului care a fost chemat la primul apel și i-a pus diagnosticul de atac de panică lui Gyuri Pascu. Nu  publicăm numele pentru că nu-l considerăm relevant cîtă vreme ancheta internă a Ambulanței este în derulare și nu vrem să expunem pe nimeni unui proces de umilire publică. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Moartea lui Gyuri Pascu are un moment pe care autoritățile l-au ținut secret pînă azi.

„În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă”, a declarat luni Bogdan Oprița, purtătorul de cuvînt al SMURD.

Bărbatul de 55 de ani a murit de infarct luni, la 5 dimineața.

Dar nu acela a fost primul apel de urgență al lui Gyuri Pascu la 112.

Cu doar două ore înainte, în noaptea de duminică spre luni, 25 spre 26 septembrie, Gyuri Pascu și fosta lui soție, în casa căreia se afla, au făcut un prim apel de urgență la 3 și jumătate.

”Cei de la 112 au trimis o ambulanță de tip AMD, de consultații la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un șofer și un medic. Gyuri era agitat și medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panică și a plecat”, a spus o sursă a ziarului, chiar de la Ambulanța București.

Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112, la care au ajuns, de această dată, trei mașini: două de la SMURD și oambulanță de tip C, cu medic, de la Ambulanța București.

Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.

4:56 este ora celui de-al doilea apel

3:26 este ora primului apel la 112

”În ultimele trei zile, la Ambulanță a fost o stare de alertă. Directorul Alis Grasu și-a dat seama că ceva a fost în neregulă și a discutat îndelung cu medicul. A cerut ca totul să rămînă secret”, spune sursa de la Ambulanța București.

Gazeta a contactat-o azi pe Alis Grasu, care a confirmat, fără ezitare, evenimentele din noaptea de 25 spre 26.

Managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, Dr.Alis Grasu participa la o defilare a salvarilor din toata tara, cu ocazia Zilei Nationale a Ambulantei, organizata de Asociatia Serviciilor de Ambulanta din Romania si Federatia Nationala Sindicala "Ambulanta" din Romania, in Piata Constitutiei din Bucuresti, marti, 28 iulie 2015. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
MEDIAFAX FOTO

”Da, în jurul orei 3, la 10 minute după apel, o ambulanță de consult a ajuns în casa unde era Gyuri Pascu. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Soția tot spunea că domnul Pascu face atacuri de panică, astfel încît medicul i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam”, a povestit Alis Grasu.

Am înțeles că asta spune soția. Dar diagnosticul medicului care a fost? ”Atac de panică”.

A plecat apoi? ”Da”.

Și următorul apel cînd l-ați primit? ”După ora 4”.

”La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la noi. Nu sînt niciodată prea mulți oameni pentru o resuscitare. Dar medicul nostru n-a mai intervenit,pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat” Alis Grasu, director Ambulanța București

Conducerea Ambulanței susține că a pornit chiar luni, după deces, ceea ce numește”o cercetare internă”.

”Facem o anchetă să vedem dacă medicul de la ora 3 a făcut tot ce trebuia să facă. Dacă a respectat protocolul. Și vom lua măsuri. Înțelegeți-mă, dacă n-a respectat, ce pot face eu?”, a mai spus directorul Grasu.

”Ambulanța de tip AMD, cea care a ajuns la ora 3 la locuință avea dotarea pentru înalt diagnostic, deci nu se pune problema că n-avea ce trebuie” Alis Grasu, director Ambulanța București

Din informațiile ziarului, medicul de la prima intervenție nu a putut arăta conducerii un EKG, ”ceea ce poate însemna că nici nu i-a făcut”, spune altcineva din Ambulanță.

”Noi nici n-am știut că a fost o ambulanță acolo mai devreme! Am aflat abia cînd cele două echipaje ale noastre au ajuns după ora 5”, a explicat cineva din ISU, de care aparține SMURD.

”În cîteva zile vom finaliza cercetările și vă vom informa asupra rezultatului”, a încheiat Alis Grasu.

Dr. Oprița, SMURD: ”Noi am ajuns în 7 minute de la apel, la 5:03, și Gyuri Pascu era în stop cardiac”

-Domnule doctor Bogdan Oprița , la ce oră a venit cel de-al doilea apel 112?
-La 4:56. Și la 5:03 acolo a ajuns primul echipaj SMURD, de la Poligon, cum îi sunem noi bazei de la ieșirea din București, dinspre Pantelimon.

-Aveați un medic pe acea mașină?
-Nu, un paramedic. Era un echipaj de prim ajutor. Dar acesta are dotare de resuscitare și, de altfel, la ora 5:05, la două minute de la sosire, i-au aplicat pacientului Gyuri Pascu un șoc electric de 200 de jouli pentru că au văzut că e stop cardiac.

14 minute a durat pînă au ajuns medicii, și cel de la SMURD și cel de la Ambulanță

7minute a durat pînă a ajuns paramedicul SMURD, care a început resuscitarea

Medicul  SMURD cînd a ajuns?
-La 5:10 a ajuns cel de-al doilea echipaj, cu medic. Știam că este un caz grav. Medicul de la dispeceratul SMRD mi-a spus că și-a dat seama că e un caz serios.

”Am tratat cazul ca pe unul grav încă de la început. Colegul meu de la dispecerat i-a spus soției lui Gyuri Pascu cum să  înceapă masajul cardiac. Noi am aflat de la soție, la telefon, că mai fusese un echipaj al Ambulanței acolo cu cîteva ore mai devreme” Bogdan Oprița, purtător de cuvînt SMURD

-Cît a durat încercarea de resuscitare?
-Pînă la 5:50. Din păcate, fără succes.

Directorul ambulanței București, doamna Alice Grasu, ne-a declarat că ambulanța cu medic care a ajuns n-a mai intervenit  pentru că cei de la SMURD i-au spus să plece.
-Imediat. (Sună și vorbește cu colega lui, medicul care a fost în noaptea aceea pe ambulanța SMURD. ”Deci ei au plecat, da?!”)

-Cum a fost?
-Colega mea i-a spus că cea dea doua mașină a noastră a ajuns, cea cu medic, a ajuns în același timp cu echipajul de tip C al Ambulanței. Adică în același timp cu medicul ambulanței. Resuscitarea era începută de primul nostru echipaj. Medicul SMURD a continuat-o și medicul de la Ambulanță a întrebat dacă poate fi de folos. Ai noștri i-ai spus că se descurcă și el a plecat.

 

Comentarii (151)Adaugă comentariu

Gavriil  •  28 septembrie 2016, 17:06

Dar vad ca la capitolul pretentii, astia stau bine. Iata ce scrie un student roman din Germania intr-o scrisoare deschisa adresata statului roman: "Tu crezi că minim 48 de ore pe săptămână, eu, ca rezident, o să suport să lucrez într-o cocină de spital, cu toţi îndoctrinaţii care se uită acum cu scârbă la cei ce poartă halatul alb, care nu pot să înţeleagă faptul că unul călcat de tramvai e mai important decât durerea lor de stomac şi care mai îmi fac scandal plus teoria ineficacităţii sistemului? Tu crezi că o să suport înjurăturile beţivilor, scandalul boşorogilor îndoctrinaţi, scandalul *** pe 1050 de lei? Voi vă miraţi că medicii au ajuns în aşa hal încât să accepte plicul băgat în buzunarul ăla larg al halatului alb? Sunt convins că nu-i o mândrie, e un fel de prostituţie, au făcut-o să trăiască, pentru că nu poţi trăi cu banii ăia oferiţi de tine, de stat [...]" Daca si acolo va profesa tot romaneste, e bine sa-si pregateasca de acum a doua scrisoare de protest.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cornel  •  28 septembrie 2016, 17:14

Nu ti-ar fi rusine, domnule Tolontan. Tot cauzi nod in papura, unde vrei sa ajungi cu astfel de asa-zise investigatii. Esti chemat sa semeni neincrederea in tara asta? Spine-o pe fata nu te mai ascunde! Mai nou, vad ca te-ai apucat sa scotocesti si pe la la Socitatea Romana de Radio, una din putinele institutii care chiar functioneaza bine. Ce mai ai in plan? In afara de a semana zazanie si neincredere in societate, ce te mai pricepi sa faci? Imi vine sa zic "sorosistule", dar inca ma abtin.

Chelu  •  28 septembrie 2016, 17:23

In ziua de azi trebuie sa ai si cunostinta de medicina ca altfel in Romania in loc sa-ti faca ceva bine iti face si mai rau. Pai sa nu respecti protocolul ar fi incalcarea legii de fapt, adica un abuz in serviciu, mai ales ca si consecintele sunt fff grave. Dar cine sa faca in tara asta plangeri la parchet si apoi parchetul e legat de Colegiul medicilor, care ii apara pe nenorociti, ca daca nu s-ar putea sa nu le mai cotizeze acestora. Deci ne invartim intr-un sistem medical infect.... In Romania daca platesti asigurare nu ai parte de ele, deci in mod normal nu ar mai trebui sa platim si sa dam statul in judecata toti. In Romania oricum cand ai o problema de sanatate trebuie sa scoti bani din buzunar ca sa fii cat de cat mai sigur ca te ajuta totusi cu ceva acolo, in rest Dumnezeu cu mila. Halal medici, halal scarbosenii!!!

Marius  •  28 septembrie 2016, 17:23

@Cristian Nu am publicat nimic confidential. Nu am spus nimic despre vreun diagnostic. In rest, va respect opinia ca nu as merita sa fiu medic, e o tara inde oricine poate spune (aproape) orice.

Razvan  •  28 septembrie 2016, 17:29

Tolontan,nimic nimic despre subiectul marelui ars care a murit la Sofia? La tragedia de la colectiv erai cu gura mare...acum?De ce nu investighezi cum a murit acel om?De ce s-a ascuns moartea lui?

cata  •  28 septembrie 2016, 17:31

Si un student la Medicina poate pune fara probleme diagnosticulde infarct sau chiar daca nu are aparatura,sa ridice suspiciunea si sa urmeze protocolul. De necrezut sa faca un doctor asemenea gafa. A terminat la fara frecventa sau unde?!

brad  •  28 septembrie 2016, 17:41

Si eu sunt suferind de boala cardiovasculara 4 ani am stat fără tratament si boala s-a agravat 2 ani cei de la urgente habar nu aveau ce am de la diagnostice aiuristici criminale gen e de la dintii?,reflux gastro,neurologie cică fa Rmn ,la cap,un *** de stagiar tânăr când am spus ca acolo trebuie sa vii cu avocatul nesuportând punerea in discutie a celebrului ATAC de panica a zis ca sa ma duc la psihiatru ..... la o saptamana scârbit de acel spital fiindumi rau am mers la doctorul de familie care cu stetoscopul si un ceas a măsurat pulsul bingo 125/minut Deci un fir de ata ma trimitea acum la consult particular 4 bulioane pentru mai nimic ... Intre timp aritmi paroxistice ,tulburări ritm cardiac poate in trecut lucruri grave nici azi nu ma simt in stare de munca

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius  •  28 septembrie 2016, 17:45

E ușor de condamnat un medic de acasă din fotoliu cu privirea in telefon sau tableta. E ușor sa spunem sa l dam afara ca nu si a făcut datoria. Sa l dam si astfel va rămâne ambulanta fără încă un medic, pe lângă cei plecați in străinătate. In plus va fi un semnal si pentru alți medici care lucrează in condiții dificile ca a venit vremea emigrării. Batjocoriți mediciica veți rămâne fără ei si veți muri ca șobolanii criticându-i. Apropos Tolontan ai mințit cu nerușinare in cazul Hexi, ai distrus o firma românească si nu ai pățit nimic deși ai greșit, dar pe medic sa l tragem pe roata ca a poate a subdiagnosticat cazul. Rușine vouă!

Berheci  •  28 septembrie 2016, 17:55

Sistemul din sanatate a fost si este distrus de fanariotii din sectiile spitalelor care iau toti banii pacientilor si apoi ii redistribuie dupa intereselel lor.Aveti curajul sa discutati cu cazuri concrete?

bg  •  28 septembrie 2016, 17:57

CARDUL DE SANATATE! A fost gandit de CNAS ca sa nu mai fure medicii si sa nu mai raporteze consultatii fictive, dar nu pentru vine in sprijinul pacientului care are nevoie de o interventie medicala de urgenta. Inca din anii 1990, in Norvegia, orice cetatean avea la el un card de sanatate ce continea date despre dosarul pacientului si daca i se facea rau in aeroport si era singur (nu trebuie sa fie o ruda sa spuna pe gura de ce sufera pacientul), medicul resp. avea acces la toate datele medicale (de cand s-a nascut, "ce lapte a ***", vaccinari, boli cronice, analize recente, etc...) Noi pe unde ne aflam? Mai avem mult de asteptat si multe cazuri tragice de relatat? Inca o data se dovedeste ca masurile luate de autoritatile medicale nu vizeaza pacientul si nici nu vin in sprijinul medicului pentru a a-l feri de a pune un diagnostic eronat. (malpraxis) Si atunci de ce mai platesc angajatii de sanatate polita de asigurare ptr. malpraxis? Poate stiti Dvs. raspunsul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andy  •  28 septembrie 2016, 17:58

oare e realitae? 1. un gicuta cu baterie te electrocuteaza daca el crede ca ai murit (2min), chit ca face varza inima 2. un caz grav, un doctor intreaba *te descurci*...raspuns DA, DU-TE! DILEME...UNDE E EKG DE LA 3.40? A AJUNS BUTELIA DE OXIGEN PT O ORA DE RESUSCITARE? (ALA CU PROTOCOLU CRED CA A UITAT CHESTIA ASTA)

Berheci  •  28 septembrie 2016, 17:59

Nu inteleg un lucru,un fost comentator sportiv are acum pretentii de mare descopritor de fapte de coruptie,hotii,etc.Sa nu spuna ca singur face aceasta activitate si ca are pregatirea necesrara,e o mare neclaritate.

bg  •  28 septembrie 2016, 18:00

Cu toate greselile de redactare, cred ca importanta este ideea...Graba.

dinamo_fan  •  28 septembrie 2016, 18:02

Ce nu va e clar, traim intr-o tara de lumea a 3-a unde doar sectorul privat e raportat la civilizatia mileniului 3. Tot ce tine de stat a ramas unde pe la regimul fanariot ca sa fiu indulgent. Infrastructura e la pamant. Serviciile fie nu exista, fie sunt puetrnic corupte, industria s-a dat toata si ce nu s-a dat s-a falimentat. Scolile ne cad in cap, spitalele ne imbolnavesc mai tare. Prim ministru, sef de federatie, seful DNA samd toti cu doctorate plagiate sau facute la comanda. Singura solutie - o noua revolutie. Daca nu traiesti cum poti pana te imbolnavesti si mori ca doar nu o sa te salveze sistemul sanitar.

Cristian  •  28 septembrie 2016, 18:03

@Catalin Tolontan. 1. Nu cadeti in capcana pe care vi-o intinde Alis Grasu, aceea de a blama medicul de pe ambulanta. E o incercare de a-si salva functia. SABIF are probleme grave in dispecerizare. Din acest punct de vedere, este foarte probabil ca diagnosticul sa fi fost pus la telefon, iar medicul sa fi fost trimis doar sa aplice tratamentul. O ambulanta AMD nu are (in principiu) nici EKG si nici cele necesare transportului pacientului. Cu alte cuvinte, cei din dispecerat au hotarat ca pacientul nu are nevoie de EKG si transport la spital. Problema este una de management: foarte probabil s-a trimis o ambulanta dotata necorespunzator. 2. Ar fi bine daca ati cere o ancheta externa, eventual a Ministerului Sanatatii. SABIF nu se poate ancheta pe ea insasi. De foarte, foarte multi ani face asta. Cine credeti ca va fi gasit vinovat? 3. Sunteti sigur ca apelul de la 3:26 a fost primul? E posibil sa nu fi fost primul, ci penultimul. La SABIF sunt oameni mai greu de impresionat.... 4. Credeti ca e singurul caz in care pacienti cu probleme organice serioase sunt tratati cu medicamente psihiatrice? Mai cautati cateva...

vasile  •  28 septembrie 2016, 18:09

Tolontane fa o investigatie despre cati oameni au murit in vara asta asteptand pe nenorociti asta de la salvare cate 2 ore. Ca atata dureaza sa vina salvarea 2 ore. Nu conteaza cand se apeleaza 112, vara iarna,toamna, pe soare, pe ploaie pe racoare, ziua, noaptea astia tot in 2 ore ajung

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2016, 18:12

@Marius: cind spuneti despre compatriotii dvs ”veți rămâne fără medici si veți muri ca șobolanii, criticându-i”, afisati un cinism al altor vremuri. Orice profesie din aceasta lume este criticabila. In absenta reflectiei asupra propriilor greseli si in absenta monitorizarii publicului, orice institutie sau profesie publice incep sa dea rateuri.

Cristian  •  28 septembrie 2016, 18:22

@Marius. Sunt de acord ca fiecare poate spune orice; sunteti dovada vie. Eu totusi opinia nu v-o respect. Nu mai proiectati asupra pacietilor ura pe care le-o purtati. Opiniile pot aduce moartea, intr-adevar, dar nu opiniile pacientilor aduc moartea (ne scuzati dom' doctor!), ci opinia medicilor poate face asta (dau si la anestezist?). Daca insistati ca unii oameni isi merita moartea, insist si eu ca nu meritati sa fiti medic!

ovidiu  •  28 septembrie 2016, 18:35

Bravo anchetelor e presa. Cand la 18 ani candideaza la medicina majoritatea stiu ca 5 ani for avea 1050 Ron si totusi aleg asta pentru ceea ce vad in jur, masini,case, vacante. Absoventii unor cursuri nu sunt perfecti, cine a urmat o universitate de stat in Romania stie. Isi fac mama pe noi pacientii si duc o viata de lux dupa intrarea in paine. Viata de lux pentru Romania, sa privim la case, masini si alte beneficii vs. o discutabila experienta. Cei dedicati meseriei stiu sa munceasca nu sa ia spaga...cei ce pleaca in occident stiu pres bine ca si acolo tre sa slugaresti vreun professor sa ai acces la sala. Cati mor fara vreo sansa ca cineva sa scrie un articol. Sunt institutii care pot da communicate oficiale de dezmintire daca e cazul. Bravo Catalin Tolontan

Ciprian  •  28 septembrie 2016, 18:36

Bună prieteni. Eu sunt medic și as dori sa clarific câteva lucruri în acest caz. Nu doresc sa acuz pe nimeni. Dar o fac. Și acuz deliberat presa, care are cea mai mare vina, e responsabila pentru tot ce înseamnă clasa politică din România. Și asta știm cu toții. Domnul Tolontan are dreptate, în mod normal un pacient diabetic, anxios, poate avea nu numai depresie, ci și infarct miocardic. Pacientul cu diabet poate sa nu aibă nicio o durere în piept. De aceea în mod normal doctorul de pe ambulanță trebuia sa facă diagnostic de excludere. Ioan gyuri Pascu putea avea infarct, embolie pulmonară, disecție de aorta,etc și apoi atac de panică. Atacul de panica este diagnostic de excludere. Pacientul trebuia investigat ,ținând cont de diabet și complicațiile diabetului. În momentul în care a sosit smurdul, pacientul nu mai avea nicio șansă, era în fibrilație ventriculara ca urmare a unui infarct miocardic major. Și în ultimă instanță asistol. Și dacă resuscitarea avea succes, pacientul avea leziuni cerebrale majore,pe românește era o leguma. Întrebarea e de ce după atâția ani,avem un sistem de sănătate atât de șubred. Domnule Tolontan, va rog, interesați va, cât de importanta era coronarografia în acest caz,câte spitale au asa ceva,pana nu prea târziu. Următorul s ar putea sa fiți dumneavoastră,sau poate mama. Va mulțumesc.

John  •  28 septembrie 2016, 18:38

Cornele, era mai bine sa nu fi aflat ca-s dezinfectantii diluati? Era mai bine lasat gunoiul sub pres? Daca aveai o ruda internata in spital si tratata cu *** si indiferenta, cum defapt se intampla de atata vreme in tara asta? E bine ce face domnul Tolontan, e timpul platilor, este cazul sa faca cineva curatenie, daca toti tehnocratii si golanii nu fac altceva decat sa fure si sa se trateze de boli in strainatate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cititi si invatati  •  28 septembrie 2016, 18:42

intotdeauna cind este examinat un pacient, dupa ce simtomele actuale si examenul fizic au fost scrise, trebuie evaluati factorii de risc ai pacientului: virsta, colesterolul, bolile din trecut, medicamentele pe care le a si altele. in cazul lui pascu, care mai avuse un accident vascular in trecut, el era la mare risc sa faca alt accident vascular, fie el cerebral sau coronarian. diagnosticul de panica la un pacient cu riscuri mari cum era pascu, era un diagnostic de excluzie, cu alte cuvinte era ultimyl pe lista diagnosticelor diferentiale si deci pacientul rebuia dus la urgenta sa fie evaluat pentru un diagnostic cardiac. EKG ul poate fi initial negativ la 20 % din pacientii cu infarct miocardic, la fel cum pot fi si enzimele CPK si chiar troponina daca sint facute foarte repede dupa inceperea simtomelor. in cazul in care diagnosticul de infarct, accident cerebral, embolism pulmonar si altele nu pot fi eliminate rapid (in iciu-n caz intr-0 casa), atunci pacientul trebuie observat cu atentis si in nici-un caz tratat cu diazepan sa-l adormi si sa-i anihilezi toate simptomele prevestitoare de catastrofe mortale. diazepamul ar trebui foarte rar folosit in ambulante pentru ca are o durata de actiune lunga si pacientii pot chiar face stop respirator. nu mai am timp pentru alte comentarii. parerea mea: foarte probabil malpraxis

Vardare  •  28 septembrie 2016, 18:42

Tolo tata ai lustruit bocancii lui Ioanitzoaia la "Procesul etapei" sau in timp ce nume a mai avut.......de ce nu te ocupi doar de sport in care oricum esti f. slab si criticabil cum bine zici de catre oricine....ca sa te perfectzionezi..... Ca esti antitalent si antipatic asta-i partea a 2-a..... Nu iti mai ajung banii din comentarii sportive? Acoperi cumva vidul lasat de Vadim Tudor si Sorin Rosca Stanescu? Ce presa faci un nou specimen? Sportiva de scandal? Pe cand atunci stiri despre Dragusanu, ***, Guta si altii? Imi vine sa vomit....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PAUL  •  28 septembrie 2016, 19:02

pentru ce sa se faca ekg ? mai voi ganditi inainte sa scrieti ? toti va dati cu parerea in medicina dar habar nu aveti

Vio  •  28 septembrie 2016, 19:12

Mai slăbește jugul domnul Tolontan ca nu mai putem. Mai iartă si dumneata mai lasă ne în pace să trăim și noi. Ne sufocam frate. Suntem oameni. Si oamenii au păcate sfinte Tolontan.

Marcel-Alexandru  •  28 septembrie 2016, 19:37

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Its1134  •  28 septembrie 2016, 20:04

RIP Gyuri. | Bă Tolontane, iar ne *** la cap cu știrile tale fără legătură cu sportul? Bă ești chiar așa de fomist sau chiar ai impresia ca ești un mare jurnalist? Angajează-te cucule la Digi24.. și asa ai urechile ca antenele parabolice. Îți faci un tatuaj cu DIGI pe pavilion și mai iei și bani pentru reclamă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucka  •  28 septembrie 2016, 20:09

Problema este ca astfel de cazuri se intampla ZILNIC ! Pacat ...

dan  •  28 septembrie 2016, 20:14

toata media din romania ....a murit gyuri. si ce daca a murit un om care nu a produs nimic pentru tara noastra.un roman care lucreaza in constructii (exemplu) lasa ceva in urma lui .iar cand moare stie numai familia lui

claudiu  •  28 septembrie 2016, 20:20

Mda... dar ce e asa de socant. Absolut nimic. Medicu si.a facut treaba dupa cum e platit, iar sistemu functioneaza asa cum se vrea... pe spaga/mită.... saracu Gyuri... daca dadea spaga la primu apel... poate mai traia si azi, fara spaga nicio sansa.., desi nici cu spaga nu e sigur. Intrebarea este... cate astfel de cazuri au mai fost si sunt secrete??

Marius  •  28 septembrie 2016, 20:27

@Cristian Credeam ca putem avea o discutie civilizata, se pare ca m-am inselat. Nu urasc pe nimeni, pacient sau nu, iar chestia cu "unii oameni isi merita moartea"...este absolut josnica. Nu am spus asa ceva. Dar, in cele din urma, aveti dreptate. O sa ma reprofilez intr-o alta meserie, nu merit sa fiu medic. Adica, medic a fost si Mengele, nu-i asa ? Sper sa fiti multumit si sa ma puteti ierta, chiar si virtual.

stanpatitul  •  28 septembrie 2016, 20:35

Nu stiu ce treaba are clasa politica si presa cu problema de fata. AMD ul are in dotarea standard ECG(daca ECG ul nu mergea asta e o alta mancare de peste). Pacientul era diabetic, cardiac, cu antecedente ischemice multiple,55 de ani, barbat. Si a chemat salvarea. Sansele sa fie infarct sunt de peste 75%. Apartinatorul iti spune ca a avut atacuri de panica. Si tu in loc sa scoti ECG ul, sau daca nu stii sa citesti ECG ul sa chemi un transport sa l duca la spital. te apuci sai dai un diazepam.Eu stiu ca la 3 dimineata e greu. Foarte greu. Abia articulezi cuvintele si iti aluneca pixul pe hartie in timp ce scrii, ce sa te mai gandesti la diagnostice diferentiale cand iti vine sa vomiti de oboseala.Dar sa fim seriosi nici clasa politica, nici presa, nici guvernul, nici ministerul si nici Arafat nu au nici o vina aici. Sa cautam pisica moarta acolo unde este...

Zelena  •  28 septembrie 2016, 20:56

Nu am nicio baza in serviciul de urgenta, sunt superficiali, chiar nu le pasa ca pot face diferenta; mai repede vine o pizza la comanda decat ambulanta, mi s-a intamplat sa sun si sa vina dupa 2 ore. Iar cand am sunat la salvare pt. ca am vazut un om pe jos, pansat la picioare, ce nu misca, m-au luat la rost ca de ce imi permit sa-i deranjez pt. oameni ai strazii care oricum nu vor la spital si ca daca i-am sunat sunt obligati sa trimita masina desi e o pierdere de timp (ulterior, au vazut ca omul chiar avea nevoie de ajutor si voia dus la spital); asta in conditiile in care la cursul de prim-ajutor facut tot insista medicul ca sa nu ne fie scarba nici de betivi cand ii vedem intinsi pe jos inconstienti, sa-i ajutam, sa le facem resuscitare sau sa sunam la 112; ma rog, multa ipocrizie la medici, numai demagogie. A da, si cum sa nu ma enervez cand mergand la urgenta cu cistita+hemoragie intensa s-a crizat medicul ca daca ar veni toate persoanele asa cu cistita, "unde am ajunge, ce sunem noi"; iar dupa analize a spus ca "da, bine ca ai venit, au iesit foarte prost analizele"; deci tipam ca vrem pacienti care sa mearga preventiv la doctor, nu in ultima clipa cand problema e mai grava si costurile implicate sunt mai mari, si cand merge omul sa se trateze tipam ca nu e suficient de grav si ne pierde timpul; deci acasa sa murim ca animalele, ca asa ne vad medicii din Romania - niste bucati de carne de care le e scarba. Sunt de acord sa le creasca salariile si de 10 ori, insa doar daca ar disparea spaga, desi e imposibil; oricat de multi bani ar primi in plus, vor primi in continuare si atentii, a devenit ceva traditional. Medici sa se faca doar cei care cred intr-o cauza nobila, in a ajuta oamenii; daca esti asa motivat de bani, nu te face doctor, doar ca sa iti mangai orgoliul si sa te simti bine ca ai puterea sa te joci cu vietile oamenilor.

V.  •  28 septembrie 2016, 21:00

Atacul de panica e un simptom al pre-infarctului; omul era anxios de la pre-infarct, nu inteleg cum de nu s-au gandit la posibilitatea de infarct cei de pe ambulanta. Sau se gandeau, dar ii durea undeva.

dan  •  28 septembrie 2016, 21:01

La ambulanta bucuresti si nu numai lucrurile nu mai functioneaza normal de multa vreme si asta o simtim cu totii la un moment dat. Gyuri e doar un caz din zecile care se intampla aproape zilnic. Mergeti mai departe cu dezvaluirile pentru ca numai asa mai avem o sansa sa ne facem bine...

RAFAEL  •  28 septembrie 2016, 21:08

Nu exista nici o scuza pentru un medic de ambulanta care ignora pacientul si face diagnistice dupa povesti. Toti angajatii platiti din bani publici trebuie sa fie constienti ca lucreaza in serviciul cetateanului si sunt responsabili fata de acesta. Merita sa platesca cu libertatea!

Adrian  •  28 septembrie 2016, 21:36

@Marius: daca tu esti *** incat nu reusesti sa vezi dezastrul din sanatate cauzat de decenii de o combinatie letala de hotie si prostie, nu meriti sa fi bagat in seama. Daca nu vezi cat de serioasa este amenintarea cu infectiile nosocomiale care au luat-o razna in Romania din cauza coruptiei si a hotiei unora ca Hexi Pharma, traiesti degeaba. Si daca nu intelegi ce serviciu imens a facut Tolontan si echipa oamenilor de rand - alora care n-au bani sa se trateze in strainatate - spargand acest buboi fetid, mi-e mila de tine, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  28 septembrie 2016, 21:39

Cum vad ca toata lumea isi da cu parerea despre EKG, m-am gandit sa o fac si eu, dar documentat. Ambulantele de tip AMD nu au in dotarea obligatorie EKG, cum lesne se poate citi in OMS 1092/2006. Pentru curiosi, poate fi consultat aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/77533 De asta ma tot intreb la ce fel de protocol se face referire, daca pentru un atac de panica, unde trebuie excluse afectiunile cardiovasculare, se trimite o ambulanta de tip AMD.

Dan M.  •  28 septembrie 2016, 21:43

Ei, uite-asa se traieste - si se moare - in Romania. Nu degeaba s-a facut filmul ala, stiti care... Da' cati oameni simpli nu sfarsesc asemanator, dar nu-i stie nimeni, ca ei nu e celebri ! Se pleaca mult din tara noastra ? Pai uite, si de-asta se pleaca !

Marian  •  28 septembrie 2016, 21:48

Din pacate in Romania este haos total in serviciile medicale si smurd pt. ca multi angajati smurd habar nu au de a da un prim ajutor, si credeti-ma ca stiu de la un angajat care nici el nu prea are habar, si din pacate acum aproximativ 4 luni am pirdut un bunic din cauza incompetentilor care vin sa ajute insa ei nici macar nu stiu sa puna un garou, un garou?, ok, nu sti, dar sa stai aproximativ 40 min langa o persoana si sa nu sti ce faci iar cand iti dai seama de prostia pe care o faci sa chemi alta salvare, de ce sa nu pleci cu persoana respectiva la spital in secunda 2 si sa incerci in drum spre spital?, si uite asa am pirdut un bunic ,doar de la o taietura la picior, cei de la smurd nu au fost in stare si cand si-au dat seama au chemat o alta ambulanta insa a ajuns prea tarziu, persoanele acelea vor da prim ajutor in continuare, pentru ca ei nu pot fi trasi la raspundere sub nici un fel si musamalizeaza tot.

Niculae Moromete  •  28 septembrie 2016, 21:56

Medicul din prima ambulanţă are ca primă obligaţie să facă anamneza pacientului. Dacă în urma anamnezei, medicul află că pacientul este diabetic, că are şi un infarct la activ ( anul2010), obligatoriu, fie este transportat la spital în vederea internării si investigrii starii de sănătate, iar dacă refuză internarea, pacientul trebuie sa semneze o declaraţie de refuz a internării. Asta era procedura pe vremea comuniştilor. Doamna Alis Grasu văd că nu pomeneşte nici această procedură comunistă, nici altă procedură ci doar invocă o lege, dar clar, nu pe cea a bunului simţ.

Carla  •  28 septembrie 2016, 22:09

E trist daca e adevarat... Ma bucur ca am plecat din tara. Dau un exemplu de noua generatie de medici. Am fost colega de liceu cu o domnisoara care nu avea nicio treaba cu scoala. A luat note de trecere mai mult din mila. In clasa a 12-a chiar proful de mate ne-a intrebat daca sa o treaca sau nu. Noi am raspuns da, sa de-a si ea macar bacul. Ce sa va mai zic... domnisoara in cauza a luat nota 10 la matematica la bac si cred ca a avut cea mai mare medie. Acum a absolvit facultatea de farmacie si medicina din Timisoara. Deci, good luck!

vladimir  •  28 septembrie 2016, 22:14

Ar fi interesant de aflat cum se face împărțirea echipajelor de urgenta intre SMURD și ambulanta. Mi se pare ca e un haos și o irosire de bani. După cum scrieți și voi la a doua sosire a echipajelor se prezintă și SMURD și ambulanta. După ce constata ca SMURD se descurca ambulanta pleacă. .. E normal? Îți spun din din sistem, e o practica comuna de a exista o competiție intre SMURD și AMB, care ajunge primul... e stupid.

micha b  •  28 septembrie 2016, 22:15

eu am avut in 2011 ruptura de anevrism cerebral si medicul de pe ambulanta mi-a dat calciu..care am aflat ulterior ca e total contraindicat la ce am avut eu, si a plecat.......dupa 7 ore de semi/inconstienta am ajuns la spitalul corect, printr-un concurs de imprejurari favorabil (norocul meu imens), dusa de sotul si fratele meu cu masina proprie, spital ales la indicatia mea expresa in unul din momentele de constienta.....I rest my case

Monica Panea  •  28 septembrie 2016, 22:30

Domnule Tolontan, nu am reusit sa urmaresc toate interventiile / comentariile legate de caz dar va rog faceti publice contraindicatiiile diazepam disponibile pe orice prospect si efectele adverse. Multumesc

Dragos  •  28 septembrie 2016, 22:41

Buna seara. Acum 3 ani si jumatate un caz aproape identic a dus la sfarsitul unui tanar de 36 ani. Se intampla intr-o vineri in jurul orei 13.00 cand amicul meu acuza dureri de torace si de spate. Familia din motive neelucidate cheama o salvare pe care functiona o cunostinta( apel direct catre persoana in cauza nu prin 112). Examenul EKG pare normal, tensiunea ok, ca urmare diagnosticul este de raceala la muschii intercostali (te-a tras curentul .... mai pe romaneste). La cateva ore distanta, in jur de 01.30, face infarct intra in stop cardio respirator si salvarea vine dupa aprox. 17 min. Decesul s-a constatat dupa 5 zile de coma .... Nu cred ca este nevoie sa mai precizez ca tambalul a fost bine acoperit cu batista romaneasca si doar mortul a fost vinovat de sedentarism, stres si viata desantata. Probabil ca asa se va termina si de data asta...

Vader  •  28 septembrie 2016, 22:42

Saracul Gyuri Pascu! Asa multe momente de umor de calitate ne-a oferit! Din pacate, desi se pare ca medicul a gresit, e un concurs de factori. Si la el si la Vadim Tudor, e pacat ca nu s-au preocupat din timp de boala, ca nu au facut o investigatie simpla si la indemana. E mai bine sa previi decat sa tratezi. Nu vreau sa spun ca vinovat e mortul dar, oameni buni! Nu trebuie sa va bazati pe capacitatea de reactie a unui om prist platit in toiul noptii! Cautati-va din timp! E mare duferenta daca dl Pascu ajungea la spital in plina drama, in infarct sau daca venea frumos cu programare, isi pubea doua stenturi sau se opera reglat de bypass si traia si azi!

Lara  •  28 septembrie 2016, 22:49

Pt Paul Pt ce sa ii faca EKG??? ESTI NORMAL ??? Sa vada cum e Funtington inimi iditule e vital .habar nu ai ce vb .

Un medic  •  28 septembrie 2016, 23:31

Este posibil ca Gyrui sa fi facut la 3 un atac de panică iar ulterior infarctul (cu sau fără legătură cu acesta). Dacă la ora 3 nu a acuzat dureri (piept, mana stanga, ceafa, maxilare) medicul nu avea de ce sa-i facă un EKG, nu avea nicio indicatie pentru asta. Nu tin partea medicilor din Romania, fac destule greseli, din indolenta cel mai des, insa aici sar putea sa nu fi greșit.

Dr. Dan Patru-Tudosie  •  28 septembrie 2016, 23:50

Numele trebuie publicat. Ala ***, nici nu s-a sinchisit sa-l consulte, i-a dat o aspirina si gata treaba, iar voua va arde ca il umiliti public?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează