În noaptea morții, Gyuri Pascu chemase la ora 3 o ambulanță care i-a pus diagnosticul de ”atac de panică”. La 5 a murit de inimă! Reacția SMURD: ”Era în stop cardiac cînd am ajuns noi”

Alis Grasu, directorul Ambulanței București, confirmă pentru Gazetă evenimentul și spune că ”am deschis o cercetare asupra medicului”. Pînă acum, la dosar nu există EKG

miercuri, 28 septembrie 2016, 3:05

UPDATE: Gazeta cunoaște numele medicului care a fost chemat la primul apel și i-a pus diagnosticul de atac de panică lui Gyuri Pascu. Nu  publicăm numele pentru că nu-l considerăm relevant cîtă vreme ancheta internă a Ambulanței este în derulare și nu vrem să expunem pe nimeni unui proces de umilire publică. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Moartea lui Gyuri Pascu are un moment pe care autoritățile l-au ținut secret pînă azi.

„În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă”, a declarat luni Bogdan Oprița, purtătorul de cuvînt al SMURD.

Bărbatul de 55 de ani a murit de infarct luni, la 5 dimineața.

Dar nu acela a fost primul apel de urgență al lui Gyuri Pascu la 112.

Cu doar două ore înainte, în noaptea de duminică spre luni, 25 spre 26 septembrie, Gyuri Pascu și fosta lui soție, în casa căreia se afla, au făcut un prim apel de urgență la 3 și jumătate.

”Cei de la 112 au trimis o ambulanță de tip AMD, de consultații la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un șofer și un medic. Gyuri era agitat și medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panică și a plecat”, a spus o sursă a ziarului, chiar de la Ambulanța București.

Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112, la care au ajuns, de această dată, trei mașini: două de la SMURD și oambulanță de tip C, cu medic, de la Ambulanța București.

Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.

4:56 este ora celui de-al doilea apel

3:26 este ora primului apel la 112

”În ultimele trei zile, la Ambulanță a fost o stare de alertă. Directorul Alis Grasu și-a dat seama că ceva a fost în neregulă și a discutat îndelung cu medicul. A cerut ca totul să rămînă secret”, spune sursa de la Ambulanța București.

Gazeta a contactat-o azi pe Alis Grasu, care a confirmat, fără ezitare, evenimentele din noaptea de 25 spre 26.

Managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, Dr.Alis Grasu participa la o defilare a salvarilor din toata tara, cu ocazia Zilei Nationale a Ambulantei, organizata de Asociatia Serviciilor de Ambulanta din Romania si Federatia Nationala Sindicala "Ambulanta" din Romania, in Piata Constitutiei din Bucuresti, marti, 28 iulie 2015. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
MEDIAFAX FOTO

”Da, în jurul orei 3, la 10 minute după apel, o ambulanță de consult a ajuns în casa unde era Gyuri Pascu. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Soția tot spunea că domnul Pascu face atacuri de panică, astfel încît medicul i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam”, a povestit Alis Grasu.

Am înțeles că asta spune soția. Dar diagnosticul medicului care a fost? ”Atac de panică”.

A plecat apoi? ”Da”.

Și următorul apel cînd l-ați primit? ”După ora 4”.

”La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la noi. Nu sînt niciodată prea mulți oameni pentru o resuscitare. Dar medicul nostru n-a mai intervenit,pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat” Alis Grasu, director Ambulanța București

Conducerea Ambulanței susține că a pornit chiar luni, după deces, ceea ce numește”o cercetare internă”.

”Facem o anchetă să vedem dacă medicul de la ora 3 a făcut tot ce trebuia să facă. Dacă a respectat protocolul. Și vom lua măsuri. Înțelegeți-mă, dacă n-a respectat, ce pot face eu?”, a mai spus directorul Grasu.

”Ambulanța de tip AMD, cea care a ajuns la ora 3 la locuință avea dotarea pentru înalt diagnostic, deci nu se pune problema că n-avea ce trebuie” Alis Grasu, director Ambulanța București

Din informațiile ziarului, medicul de la prima intervenție nu a putut arăta conducerii un EKG, ”ceea ce poate însemna că nici nu i-a făcut”, spune altcineva din Ambulanță.

”Noi nici n-am știut că a fost o ambulanță acolo mai devreme! Am aflat abia cînd cele două echipaje ale noastre au ajuns după ora 5”, a explicat cineva din ISU, de care aparține SMURD.

”În cîteva zile vom finaliza cercetările și vă vom informa asupra rezultatului”, a încheiat Alis Grasu.

Dr. Oprița, SMURD: ”Noi am ajuns în 7 minute de la apel, la 5:03, și Gyuri Pascu era în stop cardiac”

-Domnule doctor Bogdan Oprița , la ce oră a venit cel de-al doilea apel 112?
-La 4:56. Și la 5:03 acolo a ajuns primul echipaj SMURD, de la Poligon, cum îi sunem noi bazei de la ieșirea din București, dinspre Pantelimon.

-Aveați un medic pe acea mașină?
-Nu, un paramedic. Era un echipaj de prim ajutor. Dar acesta are dotare de resuscitare și, de altfel, la ora 5:05, la două minute de la sosire, i-au aplicat pacientului Gyuri Pascu un șoc electric de 200 de jouli pentru că au văzut că e stop cardiac.

14 minute a durat pînă au ajuns medicii, și cel de la SMURD și cel de la Ambulanță

7minute a durat pînă a ajuns paramedicul SMURD, care a început resuscitarea

Medicul  SMURD cînd a ajuns?
-La 5:10 a ajuns cel de-al doilea echipaj, cu medic. Știam că este un caz grav. Medicul de la dispeceratul SMRD mi-a spus că și-a dat seama că e un caz serios.

”Am tratat cazul ca pe unul grav încă de la început. Colegul meu de la dispecerat i-a spus soției lui Gyuri Pascu cum să  înceapă masajul cardiac. Noi am aflat de la soție, la telefon, că mai fusese un echipaj al Ambulanței acolo cu cîteva ore mai devreme” Bogdan Oprița, purtător de cuvînt SMURD

-Cît a durat încercarea de resuscitare?
-Pînă la 5:50. Din păcate, fără succes.

Directorul ambulanței București, doamna Alice Grasu, ne-a declarat că ambulanța cu medic care a ajuns n-a mai intervenit  pentru că cei de la SMURD i-au spus să plece.
-Imediat. (Sună și vorbește cu colega lui, medicul care a fost în noaptea aceea pe ambulanța SMURD. ”Deci ei au plecat, da?!”)

-Cum a fost?
-Colega mea i-a spus că cea dea doua mașină a noastră a ajuns, cea cu medic, a ajuns în același timp cu echipajul de tip C al Ambulanței. Adică în același timp cu medicul ambulanței. Resuscitarea era începută de primul nostru echipaj. Medicul SMURD a continuat-o și medicul de la Ambulanță a întrebat dacă poate fi de folos. Ai noștri i-ai spus că se descurcă și el a plecat.

 

Comentarii (151)Adaugă comentariu

Dorel  •  28 septembrie 2016, 23:51

Eu sunt inginer...nu comentator ..de sport sau doctor...dar ...pot judeca rational si am avut de a face cu Ambulanta .. Presa ...noastra ...in lipsa de subiecte ...speculeaza ...moartea unui om ..si o foloseste ...in mod ...nedemn ..si periculos... Asa cum este ea cu toate dificultatile ..generate ...de ..sistem Ambulanta ...isi face treaba ...salveaza vieti.. In cazul de fata este evident un concurs ...de imprejurari.....atacul de panica ...sau ..cauzele lui ...i au produs ...un infarct ...sunt ...clar 2 lucruri ...diferite ...infarctul miocardic...se produce ...prin blocarea uneia din arterele coronare ...de catre un cheag de sange ...pe fondul unei tensiuni ..arteriale f mari ce apare brusc ... Inteleg ...ca anterior ...a mai existat un infarct ....probabil ...netratat corespunzator....vasul ...artera .respectiva...neraparata.. Orice emotie....atac ...de panica ...pot creste ..brusc tensiunea ...cu ..rezultstele...cunoscute... Cred ca se impunea ...de urgenta internarea ...pt.rezolvarea ...starilor de agitatie....dar ...ea a fost ...refuzata ... Nu se mai poate face nimic ...doar subiect de presa ...in lipsa gainii lui Cristoiu....are 3 picioare si ...naste ....vai de noi ... ..emotie soc...ce pot ..creste brus tensiunea...

Cristian  •  29 septembrie 2016, 0:33

Ma scuzati, dar subiectul asta imi provoaca insomie. Am numarat vreo 6-7 medici sau persoane care se recomanda medici care au comentat aici si observ cu tristete ca si ei isi dau cu parerea la fel ca noi, ”prostimea”. Nu se pot pune de acord cum trebuia abordat un pacient cu simptome specifice uni atac de panica. Fiecare are propria lui varianta. EKG nu se pot pune de acord daca trebuia. Dus la spital nu se pot pune de acord daca trebuia. Diazepam nu se pot pune de acord daca era indicat sau contraindicat. Oricine ar avea dreptate, acest dat cu parerea din partea unor oameni prezumtiv competenti este grotesc. Deci despre ce medicina vorbim?

Alx  •  29 septembrie 2016, 0:55

Aveti dreptate(DOREL),da cum pot face si ei "BUM" ,daca nu profita putin de evenimente tragice ? Toti avem scris ora si data ,nu e nimic intamplator.Domnule ToLo: Pascu atat avea de trait nu e vina nimanui.

Alt medic  •  29 septembrie 2016, 1:22

Indemnul de a pune tot personalul operativ al ambulantei / smurd-ului in aceeasi oala este foarte mare. Exista medici mai buni si mai putin buni. Asa e la noi, imperfect. In SUA se dau examene periodice de reatestare a profesiei de medic, examene "pe bune", la care nu poti copia. Dar oricat de bun ai fi, in momentul in cand intalnesti un pacient cu multiple antecedente patologice, deja sansele acestuia sunt mult reduse in comparatie cu alti pacienti. Ma refer la o perioada medie de timp, cateva luni. In acest sens, am apreciat comentariul de mai sus al lui "Vader". Indemn personal pentru colegii medici - incercati clipa de clipa sa fiti mai buni, nu de frica presei, ci de bucuria de a ajuta oamenii sa traiasca mai bine. Iar pentru pacienti, am si pentru ei un indemn. Nu va bazati (numai) pe medici. In primul rand ei nu va cunosc, nu "vad prin voi" ce aveti (in cele 30 minute cat dureaza consultul), decat daca sunt mai experimentati. In al doilea rand, si ei pot gresi. Informati-va responsabil, nu credeti tot de pe internet decat dupa ce ati trecut prin filtrul ratiunii si al experimentului. Dezvoltati-va un simt-bun, intuitia si autocunoasterea propriului organism. Va va spune intotdeauna ce nu este in regulasi va va impiedica sa aveti o atitudine gresita in ceea ce priveste sanatatea. Va multumesc.

isac clara  •  29 septembrie 2016, 1:37

Regret ca trebuie sa afirm acest lucru , dar pe salvare nu sunt intotdeauna doctori competenti si bine pregatiti pentru situatii de urgenta . M-am confruntat cu acest lucru chemand salvarea pentru mama mea care s-a trezit intr-o dimineata cu o puternica durere de cap si dezechilibru la mers . Mi-am dat seama ca are tensiune mare si i-am dat un captopril , iar pana a sosit salvarea tensiunea s-a reglat . Madam dr i-a luat tensiunea si atat , spunand doar ca ar trebui dusa la un neurolog . Am intrebat-o de mai multe ori daca nu a facut cumva un AVC si mi-a raspuns convinsa ca NU . Mentionez ca telefonand la 112 am spus ca ar putea fi vorba despre un AVC ca sa fie trimisa o masina cu dotare in acest sens . Eu nu am pregatirea necesara in acest domeniu , dar mi-am dat seama ca ar putea fi un AVC ( deoarece am trecut si cu sotul meu prin aceasta situatie ) si am dus-o dupa cateva ore la urgenta la spitalul MIlitar , unde a fost consultata dupa mai multe ore de asteptare . Este inadmisibil ca in astfel de cazuri doctori cu diplome sa nu isi dea seama care sunt simptomele unui AVC si cat de repede trebuie intervenit cu niste amarate de perfuzii . Multumesc Domnului ca am fost inspirata si am actionat la timp . Mama este acum bine chiar daca are 82 de ani . Si mi-as dori ca de acum inainte daca ar fi posibil sa fie pe ambulanta numai medici cu experienta in toate domeniile . Doamne , ce cat de fericiti am fi sa nu se mai intample astfel de nenorociri .

Romulus Roman  •  29 septembrie 2016, 2:12

@Dorel, dacă tu ești inginer la ce naiba te bagi în seamă pe aici ?

zoom  •  29 septembrie 2016, 2:22

Exista falsa convingere ca medicina ar fi o stiinta exacta cand de fapt este in aproape in totalitate empirica. Pe langa asta, mai sunt si pretentiile absurde ca orice medic ar trebui sa fie atot-stiutor in domeniul medical. Evidenta arata ca medicina este de fapt un domeniu imposibil de cuprins in detaliu, iar pentru o performanta mai ridicata este necesara o specializare restransa si de adancime. De cele mai multe ori nici macar aceasta nu produce efectele scontate ca dealtfel in toate ariile de cunoastere. In cazul de fata, eu consider ca SMURD a reactionat foarte rapid si cu profesionalismul general acceptabil in toata lumea civilizata, daca nu chiar superior, asta fiind punctul de vedere al cuiva care traieste de 15 ani in Canada... Un om, un artist, un suflet s-a stins... nu inseamna ca are cineva vreo vina ci doar ca asa a fost sa fie....

antipsychiatry  •  29 septembrie 2016, 6:06

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Popescu  •  29 septembrie 2016, 6:42

I se apropia sfarsitul si de aceea era panicat biwtul om. Cand vine momentul plecarii din ac viata pot fi si 100 de doctori langa pacient, tot degeaba. Am trait asemenea momente de 3 ori in viata mea si m-am convins de cele ce va spun. Odihneasca-se in pace. Amin

gigelos  •  29 septembrie 2016, 7:35

E socant , normal ca e socant . Imi pare rau de medicul acela , poate se pune cu ocazia asta si problema facultatilor particulare de medicina si nu doar atat , cum functioneaza treburile pe la Carol Davila si aiurea prin tara . Aud de spagi pentru trecerea examenelor , ma doare capul . E socant , te duci cu masina in service , revizie pentru a vedea starea ei si a o repara si la doua ore faci accident ca nu te-au tinut franele ...

Valco  •  29 septembrie 2016, 7:37

Au trecut mai bine de 11 ani de cand tatal meu a decedat in masina salvarii in urma unei alergii....initial mi s-a spus "soc anafilactic". Dupa necropsie medicul legist a iesit spunand: "a murit cu zile, i-am gasit mancare in plamani", insa in raportul final cel emis dupa 30 zile a scris: "moartea a fost violenta, asfixie mecanica cu lichid de varsatura datorata unei litiaze biliare". Tragicul eveniment nu s-a intamplat in Bucuresti iar noi, familia am fost mintiti ca a decedat la spital. Era in misiune lucrand in MApN iar ambele anchete, cea administrativa dispusa de armata in a carei comisie a fost numita inclusiv asistenta care i-a administrat in viteza pe vena gluconat de calciu (in opinia multor medici cu care am discutat aceasta substanta l-a ucis) dar si ancheta efectuata de politie au scos pe romaneste "mortul e de vina". Tot 55 ani avea si tatal meu.... Din pacate datorita salariilor medicii buni pleaca in afara, medicina de urgenta fiind la.mace cautare peste hotare unde munca le este apreciata si remunerata corect.....Dumnezeu sa-l odihneasca!

Lucian  •  29 septembrie 2016, 8:43

După ce am văzut aseară la A3 m- am cutremurat! Si eu am avut atac de panica si mi s-a făcut EKG! Cum, sau cât de prost sa fii sa nu intrebi pe cea de la ambulantă: ok, nu ți s-a spus de antecedentele cardiace! Dar, tu medic, nu faci tot ce se poate la unul de 55 ani? Adică EKG era o analiza obligatorie, mai ales ca nu dormea de 3 zile! N- ai simptome, dar nu poți sa gândești ca ești in faza incipienta? Care este garanția actului medical? Cum asiguri acea garanție? Prin ce? Cu cine? Astea sunt întrebări care se pun in privat! In sistemul bugetar nu a șansa sa fie un lucru terminat 100%!!! La noi, niciodată! De ce nu a fost întrebata dacă il are pe conștiința pe Gyuri? Doctorul a aflat care este pacientul! Concluzia ar fi: dacă pentru unul ca Gyuri nu a făcut " exces de zel" pentru noi niciatat! Deci ii plătim Degeaba! Sper ca procurorii sa fie mai deștepți! După cum a demarat , mortul e de vina ca nu a spus! Cum sa aștepți de luni, pana joi sa vina doctorul la tura! Este nesimțire! In acest interval, se mai puteau întâmpla câteva cazuri similare! La ăștia viața este PTR ei! *** *** slab pregătiți!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciolanus  •  29 septembrie 2016, 8:45

Doctorii urla la tv ca n-au salarii. De spagi si trimis pacientii la privat nu pomenesc. Ca-s incompetenti nu se pune. Acum dr. o sa plece in afara si gata. Or sa vina indieni si arabi.

Sasa  •  29 septembrie 2016, 9:24

Dle Tolontan, Inainte sa mai tratati subiectul interventiei medicilor de pe Ambulanta sau de la Urgente, v-as ruga sa vedeti: (1) care e raportul salarizare/riscuri/nivel de munca (2) cate de plina e schema de personal de la Ambulanta (3) care e nivelul absolventilor si cat de atractiv e sa ajungi medic pe Ambulanta sau la urgente. Nu vreau sa il apar pe respectivul medic. Dar nici nu doresc sa fie facut Acarul Paun. Am impresia (e doar o impresie, nu sunt date exacte) ca, spre deosebire de alte sectoare bugetare, nr de personal medical de pe Ambulante este semnificativ mai mic decat cel necesar, atractivitatea este destul de mica, iar acolo ajung absolventii cel mult mediocrii. In conditiile in care e posibil sa aibe un nivel mare de munca, iar ei sa provina din absolventii cel mult mediocrii, interventii de acest gen sa fie comune. Vedeti ca la anchetarea multor accidente aviatice, cand sunt greseli de pilotaj, se investigheaza si de ce a gresit pilotul (de ex. daca nu a fost pregatit/antrenat ca lumea, daca era obosit ca era supraincarcat, samd). Altminteri, ramanem la Acarul Paun.

Dr. Dan Patru-Tudosie  •  29 septembrie 2016, 9:25

Extrem de grav ceea ce a declarat fostul sau coleg din Divertis. Practic, am inteles ca Gyuri era adept MISA si ca isi trata bolile prin yoga. S-a gandit in ultima clipa sa apeleze si la ajutor specializat si i-a bagat pe astia cu salvarea in haos :))

Lucian  •  29 septembrie 2016, 9:40

Mie mi-ai taiat cuvantul " spagari" la medici! Nu poate fi probat!? Vad ca lui ciolanus nu i-ai taiat " de spagi" ! Ce sa cred?

florin ion  •  29 septembrie 2016, 10:09

Nu inteleg de ce majoritatea oamenilor considera faptul ca medicii sunt prost platiti, o circumstanta atenuanta in cazul unei erori!!!! Lucrez intr-o firma privata unde leafa nu e mare iar daca ai gresit esti mancat. Chiar nu intelegeti ca acesti oameni care fac medicina nu o fac din convingere ci doar pentru ca exista posibilitatea de a castiga bani multi? De unde bani multi cand bugetarii sunt mai multi decat cei care produc, prin munca lor, plus valoare in tara asta? Chiar nu intelegeti ca toti bugetarii care tipa ca nu au bani nu fac decat sa-i acuze pe cocosatii de munca din firmele care produc, ca nu muncesc destul? Sunt atat de multi oameni in sistemul privat care muncesc pa 1000 de lei si trsiesc cu banii astia fara a primi si spagi din alte parti, incat ar trebui sa ke crape obrazul de rusine celor care cer tot timpul bani, dar nu fac nimic pentru a-i scoate in evidenta pe cei care imprastie banii dati de cocosatul ala nenorocit pe care il termina patronul si ajunge la spital unde un doctor ii spune:" La ce leafa am nu-ti pot pune decat un diacnostic de atac de panica, nenorocitule!"

Bogdan  •  29 septembrie 2016, 10:26

dacă este așa cum spune dr. Grasu, că soția ar fi reclamat (doar) un atac de panică, lucrurile se complică. dar există înregistrarea apelului. și, dacă asta nu se confirmă, medicul respectiv are probleme din ce în ce mai mari. oare soția lui Gyuri a relatat medicului sosit cu ambulanța istoricul medical al pacientului? oricum, tensiunea arterială și pulsul invocate ulterior nu indicau, în nici un caz, un atac de panică

Vasile  •  29 septembrie 2016, 10:26

Actorul a plecat ...

ana  •  29 septembrie 2016, 10:29

Din punctul meu de vedere ,fiind un pacient cu afectiuni multiple si cunoscute,se impunea :masurarea tensiunii arteriale ,determinarea glicemiei si efectuarea EKG-ului.Simptomele atacului de panică pot fi foarte diverse, dar întotdeauna sunt foarte neplăcute, iar persoana este convinsă că sănătatea sa (fizică sau mentală) este pusă în pericol de acestea: palpitaţii, bătăi puternice şi/sau accelerate ale inimii transpiraţii valuri de căldură sau de frig amorţeală, furnicături în corp tremurături sau frisoane senzaţie de sufocare sau de nod în gât respiraţie îngreunată sau senzaţia de tăiere a respiraţiei presiune, disconfort sau durere în piept greaţă, diaree sau alte probleme cu stomacul senzaţie de ameţeală, de rău, de pierdere a echilibrului sau de leşin senzaţie de irealitate, de a fi în afara corpului sau senzaţia că ceea ce se petrece este ciudat, neobişnuit teama de a muri teama de a pierde controlul sau de a înnebuni >> Atenție! Toate aceste simptome pot avea la bază o condiție medicală (de exemplu: hipertiroidism, hipoglicemie, tulburări cardiovasculare precum prolaps de valvă mitrală, astm, edem pulmonar).

jiji  •  29 septembrie 2016, 10:47

dorele(apucate-am de bretele) daca esti injiner de ce dreacului vorbesti de lucruri de care habar nu ai,stai la suruburile tale tata,lasa pa alti care stiu ce spun sa vorbeasca;bai tataie sa stiti si voi ca un infarct miocardic(nu cerebral dorele)la debut poate simula un atac de panica,omul e agitat,anxios.

lord belial  •  29 septembrie 2016, 11:05

Stim si noi numele medicului care i-a pus diagnostic gresit lui Ioan Gyuri Pascu. L-a publicat Digi24.

nimrod  •  29 septembrie 2016, 11:07

@ana: Felicitari. De fapt va duceti cu simptomatologia spre socul anafilactic. Eu sunt diabetic si deja alergic pana si la apa minerala... No more comment. :(

Monica  •  29 septembrie 2016, 11:13

Pe bune, Dorele......Subiect de presa , moartea unui om folosita nedemn si periculos, din lipsa de alte subiecte? Deci nu pot sa cred!!!!!!Cu siguranta, infectiile din spitale, dezinfectanti diluati, pacienti cu viermi, bebelusi cu e coli, vaccinuri indoielnice , lipsa medicamente in spitale sau incuiate , probabil nu exista sau sunt exagerari ale presei , dupa parerea Dvs. Insa vreau sa va relatez experienta mea cu acest sistem pe care il judecati"rational" Sotul meu(44 de ani) a suferit un infarct miocardic(artera coronara infundata 100% in luna august, anul acesta.Ambulanta a venit dupa 40 de minute si trei apeluri la 112, doua apeluri date de mine,sotia si unul dat de receptionera hotelului(eram in concediu).Noi eram in Eforie Nord, iar ambulanta a venit din Eforie Sud(asa a transmis dispecera de la 112), .... adica de departe.Tensiunea arteriala era de 12 cu 8. Sotul meu nu putea sa mai respire, se invinetise, iar paramedicul il apostrofa cu 'DAR DE CE FACETI ASA?, CE AVETI? CALMATI-VA!! In momentul in care a dat ochii peste cap iar mana a cazut inerta pe pat i-au pus o pastila sub limba, i-au pus o perfuzie si a cerut celuilat coleg sa ii faca EKG-ul.S-au alarmat imediat ce au citit EKG-UL l-au pus pe targa si l-au luat in salvare.Mie mi-au transmis"intradevar a suferit un accident coronarian, nu stim cat este de grav, il ducem la Spitalul Judetean Constanta, iar daca nu va putea fi tratat acolo, il vom trimite cu elicopterul la Bucuresti.Nu stim mai multe, sunati si va interesati unde va ajunge ca nu putem lua apartinatorii in ambulanta". Acum, la o luna, conform scrisorii medicale"se impune" un test de efort pe care nu il "refuzam", dar ce credeti??Spitalul Militar nu il poate face in ambulatoriu, Spitalul Sf Ioan la fel, Spitalul Bagdasar Arseni , de asemenea, deci suntem refuzati , insa suntem indrumati"prieteneste" sa incercam la privat. Comentam obiectiv dar "inginereste". "Cred ca se impunea ...de urgenta internarea ...pt.rezolvarea ...starilor de agitatie....dar ...ea a fost ...refuzata." Din cele relatate, probabil veti fi de acord ca ambulanta , sistemul medical,.....intradevar "salveaza vieti" evident in "cazul unui concurs ...de imprejurari.".... in care apare Divinitatea.Fiecare traieste atat cat ii este dat , dar cand esti"ajutat" de un sistem incompetent, sa te chinui , sa te prapadesti se numeste oricum , numai uman si rational, nu.

Gabriel B  •  29 septembrie 2016, 12:11

Ceea a ce s-a intamplat cu Gyuri Pascu seamana pana la un punct destul de mult cu ce a patit tatal meu in urma cu cativa ani. . Tata a mers seara la urgente la spitalul din Fagaras cu dureri in piept si a fost trimis acasa cu calmante. Toata noaptea avut dureri si dimineata l-am dus la Brasov, unde dupa 20 de minute a avut diagnosticul corect (infarct miocardic) si trimis direct la coronaro grafie unde i s-a montat un stent. Din fericire a avut zile cum se zice...

nimic nu e ceea ce pare  •  29 septembrie 2016, 12:17

pentru cei peste 7.000 lei/luna cat avea salariul d-na dr. a.grasu (! fara a include si plata garzilor!!), cred ca va spune orice este nevoie pentru a fi in continuare in SCAUNUL ce il detine de atat amar de timp, din pacate...pentru cei ce de voie, de nevoie vor apela la salvare,,..NU CREDETI?

Albert  •  29 septembrie 2016, 12:48

De ce la București nu s-a înființat dispecerat integrat isubif-sabif?!?cu toate astea ,smurd minte când spune ca nu au știut,întrucât pe 112 se intra in conferință cu toate serviciile de urgenta;de ce la un caz grav se trimite ambulanta B cu paramedicii lui habibi,cu un curs de 2saptamani,făcut tot cu necalificati ISU,si nu C-ul cu medic,fiind chemat/trimis numai după ce a ajuns B-ul la caz?!?

gabriela  •  29 septembrie 2016, 13:37

Pentru ca este vorba de o persoana cunoscuta cazul este analizat si cercetat, dar daca era vorba de o persoana necunoscuta sau a carui familie nu ar fi facut cercetari din diverse motive ...? Eu am o mama de 87 ani cardiaca si am chemat ambulanta de f. multe ori, si am intalnit medic care nu a stiut sa monteze correct electrozii pt. ekg, medic care nu a stiut sa recunoasca o fibibrilatie atriala si a zis ca e vorba de o tahicardie, iar dimineata mama a fost internata de urgenta cu fibrilatie, etc. Medicii nu au voie sa fie superficiali, trebuie sa ia tot timpul necesar, sa faca o anamneza buna, si sa respecte toti pasii din protocol pentru ca altfel platesc, si uneori chiar prea scump, asa cum cred ca va fi in acest caz. Majoritatea personalului medical acuza salariile mici ca o scuza a lipsei de professionalism. Unii exercita meseria dar nu le place ceea ce fac, si atunci nu mai au rabdare si gresesc.

Gabriel  •  29 septembrie 2016, 13:52

Fabulos!Antena3 il injura pe Tolontan si-l acuza ca distruge sistemul medical romanesc, prin investigatiile sale, iar acum, in cazul Pascu, Oana Zanfir, la Antena3, linseaza medicul care l-a consultat primul pe Pascu, acuzandu-l. practic, de moartea sa, iar Tolontan apara medicul, absolut fabulos.

Flora UK  •  29 septembrie 2016, 14:06

Este incredibil protocolul precar al medicilor de pe Ambulanta . Poate ca exista dar nu este aplicat . Am ascultat explicatiile si pasii pe care ii face un medic de pe Ambulanta in momentul in care este trimis la o adresa . Nu pot sa cred ca doar un cadru medical intra la adresa respectiva ,carand doua genti cu echipament medical . Ca medicul pleaca urechea la cei din preajma bolnavului fara sa verifice istoricul medical al celui aflat in suferinta .Nu cere bilete de iesire din spital , nu intreaba de ce boli a suferit sau sufera, nu verifica daca a luat tablete sau daca are un tratament medical . INCREDIBIL !!!! Sa va spun cum merg lucrurile in UK.: Suni la 999 ,ceri Ambulanta : iti spui numele,adresa si motivul pt care ai sunat ,descriind simptomele ,de cand a inceput sa se simta rau , starea in care se afla cel aflat in suferinta ( cum respira, lividitate, daca ai incercat sa iei pulsul,tensiunea ,etc). Nu uitati ,intre timp Salvarea este spre locuinta , dar dispeceratul incearca sa afle cat mai mult posibil ,pt a ajuta paramedicul sa aiva o imagine cat mai clara a celui pe care il va investiga . Cel mai important : Dispeceratul intreaba istoricul medical , daca este pe un tratament medicamentos ,daca a a mai avut asemenea probleme , lucruri extrem de importante pt un diagnostic corect . Diabetul ,probleme cardiace ? 99% dintre cei care cheama Ambulanta sunt dusi la A&E ( URGENTA ) ,pt mai multe investigatii . Paramedicii ( intotdeauna 2 , niciodata unul ),consulta bolnavul ,folosesc aparatura adusa cu ei , pun intrebari ( repeti din nou ceea ce au aflat deja ,dar vor sa fie convinsi ,verificand bilete de iesire , prescriptii medicale ,daca au timp ,daca nu vor sa vada ce medicamente ia sau a luat in trecut ...si nu parasesc locuinta pana nu sunt siguri ca au facut tot ce a depins de ei ( folosind aparatura in totalitate ),pt a pune un diagnostic corect . Parerea familiei , conteaza dar si ceea ce declara trebuie sustinut cu dovezi . Daca considera ca e nevoie de mai multe investigatii: cardiacii, diabeticii, cei cu lovituri la cap ( astia obligatoriu sunt dusi la spital pt un scan ),de obicei ajung la Spital . Daca pacientul refuza sa fie luat la spital ,va semna pe propria raspundere , astfel ca cei de pe Ambulanta nu vor mai fi trasi la raspundere in cazul in care apare o ....nenorocire . Inainte de a pleca : paramedicii completeaza un formular( dublu exemplar ) in care apare starea pacientului la sosire , tot ceea ce au investigat la locuinta pacientului , starea pacientului la plecare si semnatura : a celui care a complectat raportul si a celor prezenti care sunt luati drept martori . Mai nou totul se face electronic si toate aceste formulare intra automat in fisa medicala a pacientului ( nimic nu se pierde ). Cum s-a procedat in cazul lui Gyuri Pascu ,este strigator la cer ... Da ,respecti dorinta pacientului si a familiei ,dar tu ca medic in momentul in care intri in acea locuinta si incepi investigatiile esti RESPONSABIL de viata celui pe care il investighezi , cu mare atentie si seriozitate . Nu ai aparatura suficienta ? il duci la spital . Refuza spitalizarea ? Il pui sa semneze ,dar nu inainte de a explica riscurile la care se supune . Semneaza ? Asta e ...dar tu ca medic esti acoperit si sti ca ai facut tot ceea ce a tinut de tine . Dragi medici romani,cand ajungeti in tari ca SUA, Anglia, Franta,Germania sunteti ffff profesionali, urmati protocoale .. De ce nu sunteti profesionali si in tara in care v-a format ca medic ,de ce in Romania unii dintre voi merg pe ideea des intalnita ....lasa ca merge si asa .

Maria  •  29 septembrie 2016, 16:38

De ce se mira toți ca multe decese au loc in urma unor erori medicale? Atata vreme cat dupa șase ani de medicina ,in urma examenului de rezidentiat multi candidați au zero puncte? De asemenea cei mai buni pleacă in strainatate unde sunt admiși pe baza criteriului de competenta iar la noi ramân cei care indiferent de competente sunt angajați dupa alte criterii ,foarte păguboase pentru pacient adica nu sunt deloc pregătiți pentru cariera de medic .Mai departe ,doamna Alis Grasu in loc sa isi educe proprii angajați ,obliga personalul sa participe la "doborât" recorduri in contextul in care vedem toți cu totii modul lor de a "proceda" cu un pacient.Si mai departe ,ce cauta trei persoane cu numele Grasu la conducerea Ambulantei? Rezultatul conducerii celor trei rezida din foarte multe dintre comentarii.si este vizibil pentru toata lumea : pacientul a decedat cu zile ..din incompetenta.Pacat ca era tânăr ...Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ..

grigore  •  29 septembrie 2016, 17:32

Concluzie, oamenii cardinalului nu sunt niciodata vinovati, sefii SMURD si SABIF isi tin scaunul, de vina este doctorul si pacientul, cu toate ca acelasi sfarsit ar fi putut sa-l aibe in spital, cu toate eforturile personalului medical. Sa nu uitam istoricul medical al pacientului, AVC si DZ si daca a semnat ca a ramane acasa cu toata parerea de rau...dpdv legal medicul este acoperit. Dzeu sa-l odihneasca

Marius  •  29 septembrie 2016, 18:08

La varsta de 27 ani am avut sa zic asa un atac de panica prelungit de aprox 2-3 zile. Nu dormisem nici o secunda in aceste zile. Am mers de buna voie noaptea la Urgenta in Brasov ,l-eam explicat starea mea si ritmul accelerat al inimii , mi -au facut un EKG la inima au spus ca totul e normal si mi-au dat niste calmante si m-au lasat sa plec acasa( sa conduc eu insumi in starea mea, nu m-au intrebat daca am nevoie de ambulanta sau cum voi ajunge) . Le- am cerut un medicament gen somnifer mai puternic macar 2 h sa dorm si au spus ca asta nu tine de ei. Precum am alte probleme, gen : nustiu domle dute la nebuni. Practic nu m-au ajutat, scaparea mea a fost varsta frageda alfel crapam si eu ca Ghyuri Pascu( Dumnezeu sa-l ierte). Stiu ca e greu in Romania dar sa stiti ca si la casele mari e la fel sau chiar chiar mai rau chiar daca pare ciudat. Acum locuiesc in Canada , tara care este in primele 3 locuri din lume dar realitatea este total diferita. Inafara ca minimul pe economie este de 1600$ iar in romania 2-300$ nimic nu cu mult mai presus. La spital au facut analize fiicei mele de 5 ani , au tras idiotii 5 epruvete unui copil asa mic chipurile pt o gama completa de analize. Ok .... Asa sa fie. Dupa 2 saptamani ( in Romania iti da rezultatul in aceeasi zi sau a2a zi) , ma suna sa imi spuna ca fierul si calciu e bun. Poftim? Doamne fereste! Am intrebat dar restul de 20si ceva? Unde sunt? Zic ei, pai nu ca numai fier si calciu era, sa i ia naiba ca aveam copie la analiza facuta cu telefonul si am facut reclamatie la spital( de fapt era un institut mare de cercetare) ´´probabil no 1 in lume" ironic zicand, si au spus ca isi cer iertare pt inconvienet ca au fost niste erori si nu poate intra in detalii din cauza politicii de securitate a spitalului. Trazniar.... Le am spus pe fata, ati furat sangele ***, pt ca , Canada 90% e plina numai de "***" Iar albii (gen europeni) ai numeri pe degete si normal ca au nevoie de sange ´´select'´. Niste incompetenti. Fiti bucurosi cu Romania ca nu e asa rau pe cum credem, e rau cu banii DA , dar alfel nu se compara cu majoritatea tarilor capitaliste.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

S A  •  29 septembrie 2016, 18:49

Preocuparea permanenta pe defectiunile din sistemul de sanatate ale dlui Tolontan este salutara, dar poate naste si suspiciuni. Se pregateste psihologic "prostimea" sa accepte privatizarea componentelor sistemului de sanatete ? Se doreste a se face profit si din bolile si moartea cetatenilor Romaniei?

andy  •  29 septembrie 2016, 18:56

1.MULTUMIM PENTRU ARTICOL! 2. defibrilatorul SMURD are cheia problemei! e piesa in dosar si sper ca nu a fost deja resetat dar avea informatii vitale despre GP (era in viata cand a fost defibrilat, a fost evaluat pulsul etc) 3. buteliile de O2 de pe SMURD au un istoric al utilizarii. e necesar ca sa se stie cat au fost folosite. in cazurile trecute(giulesti) vina a revenit complet pe as.med. desi responsabilitatea apartinea pompierilor (aviz de functionare in incinta cu concentratie crescuta de O2 fara a se lua masuri de precautie)

sandu  •  29 septembrie 2016, 19:36

Dle Tolo te invidiez cata medicina cunosti,vad ca esti expert in toate in dezifectanti,in medicina de urgenta etc Cred ca nu realizezi ca esti ridicol,esi un Agamita Dandanache al societatii. Daca ai realiza ca esti penibil, poate totusi ai deveni mai temperat dar cum nu ai cultura,neuronul necesar ,bunul simt cred ca iti cer prea mult.

parere  •  29 septembrie 2016, 22:28

Totontane cauta-te tata... Cara-te din Romania si vezi cum e si prin alte parti! Esti penibil tatae... Incepi sa fii penibil. Esti ridicol. Argumente zero!!!

nimeni  •  30 septembrie 2016, 0:00

Rămân la părerea mea: ai noroc, supraviețuiești. N-ai, te duci. Un incompetent te poate salva și un doctor genial care a salvat mii de vieți te poate ucide (sau invers că-i mai mare probabilitatea). Nu vă rugați pentru a vi se repartiza doctori buni, ci doctori care să vă salveze... din greșeală. Baftă multă să fie!!!

odi  •  30 septembrie 2016, 0:30

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valy  •  30 septembrie 2016, 0:44

Ma uit la nebunia si la cata energie, timp si nervi se consuma pe cazul mortii lui Gyuri Pascu-saracul! Uitati cum se face aici in astfel de cazuri in Belgia? Bolnavii cardiaci cu hepatita cronica, care au facut accidente cerebrale etc (deci boli grave) dupa externare sunt trecuti cu ID-ul personal intr-o baza de date la 112 cu o fisa minimala. Cand cineva apeleaza urgente se cere ID-ul si automat salvarea primeste cod Rosu si deja stie ce medic trebuie sa trimita si cu dotari necesare. Toata preluarea dureaza cca 1 min maxim. Daca nu sunt luati in evidenta, atunci se face interviul pe telefon. Dar parca 112, a fost facut de Ghita??

djorkaef  •  30 septembrie 2016, 1:30

Felicitari pentru articol si interventiile in TV,asta da investigatie!Nu vreau sa o jignesc pe doamna Grasu sau sa ”imi iau moderare” dar ori era foarte obosita ori istetimea nu e in mod clar cea mai buna prietena a ei.A zis ca a avut cazuri putine de care habar nu avea si s-a interesat acum din nou dupa ani de zile, apoi a spus ca il suna pe sofer din jumate in jumate de ora ca era ingrijorata pentru el si pentru soarta pacientului.Nu zau!Iar aia cu legea care permite ce nu interzice este pur si simplu epica iesita din gura unui om cu responsabilitati atat de mari si pe deasupra incorsetat de o suma de norme si regulamente care trebuie respectate intocmai.Pun pariu ca nu se specifica nici culesul viei in lege,de ce nu a trimis la cules medicii si nu a incarcat cateva ambulante cu struguri in decursul toamnelor roditoare?Apoi a recunoscut ceva ce am putea denumi trafic de influenta,ambulantele oferite domnului de la organizatia aia a pacientilor,nici el nu a debordat de istetime la faza asta.Faptul ca acest lucru se practica intre medici nu e ok,ar trebui respectata prioritizarea legala sau regulamentara,nu sa vin eu sa cer ambulanta pentru un cunoscut care e caz grav,si altele pot fi grave.Pana la urma trebuie sa existe o reglementare atat pentru rinichiul care urmeaza sa fie transplantat cat si pentru destinatarul ambulantei. Cert ca e o ilegalitate la mijloc,legea a fost incalcata.Nu poti spune ca pus in fata unei decizii de asemenea anvergura iei hotarari doar pe baza milostiveniei crestine si juramantului hipocratic,sa fim seriosi!Sunt curios daca se va ancheta legal sau se va musamaliza pentru ca unii vinovati din ecuatie sunt veritabili supravietuitori.Oricum,si daca se musamalizeaza si daca se merge mai departe ,pronosticul meu e ca doamna Grasu nu rezista,urmeaza ori demisia ori demiterea.Buna investigatie! Imi permit sa va mai dau idei?Stiti cazul doctorului care isi facea vacanta in M-tii Retezat(bancul a aparut dupa intamplare) si a luat asupra lui taierea unui falus pentru ca ”se scotea” mai usor,altfel fiind caz penal concret ,anume faptul ca a lasat rezidentul sa opereze?Si practica asta e generalizata,unii mari profesori din medicina romaneasca au cate 12 -13 operatii pe zi pe care nu le fac ei ca nu ar putea pur si simplu,le mai fac si rezidentii sau alti medici,pacientul doarme si nu stie,rezidentul invata meserie,marele profesor pleaca cu cateva mii de euro acasa zilnic,toata lumea e fericita.Si asta se practica dintotdeauna,nu e noutate.Spor la investigatii!

ghita  •  30 septembrie 2016, 8:47

Felicitari pentru abordarea subiectului medicinei romanesti. Eu nu cunosc un sistem mai corupt din Romania decat sistemul medical. Doctorii pe langa faptul ca sunt corupti sunt si foarte slab pregatiti. Decand s-au infiintat facultati de medicina la Constanta, Galati, Sibiu, Brasov si in alte localitati a scazut continuu nivelul de pregatire si in universitatile traditionale de medicina. Studentii nu invata nimic si dau spaga la examene ca sa treaca examenele. Auzim cateodata ca s-a prins un profesor de la o UMF luind spaga si apoi nu pateste nimic. Cum vreti ca tara aceasta sa scoata medici bine pregatiti si cu responsabilitate daca ei nu invata nimic in facultate si trec examenele numai cu spaga. Vedeti cum se formeaza seriile si grupele din anii de invatamant numai pe pile si relatii si vedeti cum se da spaga la examene. Va rog sa intrati la radacina raului sistemului medical. Apoi vedeti casutele de la munte si la mare cu cate 50 de camere ale doctorilor facute din salariile de bugetar, vedeti cum s-au obtinut titlurile de doctor in stiinte medicale numai cu spaga ca sa ajunga sa predea pe la diverse UMF. Aratati toate acestea si oamenii de rand care nu au bani sa mearga in strainatate la tratament va vor fi recunoscatori. Inca odata va multumim pentru tot ce faceti!

catalin  •  30 septembrie 2016, 9:14

As vrea sa se faca o rectificare, "echipajul smurd i-a aplicat un soc pacientului" (FALS),aparatul de resuscitare in momentul perceptiei unui ritm socabil acesta transmite comanda de a da soc pacientului. Paramedicii au atributii limitate in efectuarea actului medical(fără perfuzii, injectii, etc) ei fiind pompieri angajati care au efectuat un curs de prim ajutor de 2 sau 3 luni.(poate gresesc puti perioada).

Cristina  •  30 septembrie 2016, 11:08

Eu as vrea sa stiu, daca n-ar fi fost vorba de o persoana publica, s-ar mai fi "aprofundat" cazul si s-ar mai fi facut atata valva pe tema asta? Nu mai bine cercetati dvs, in calitatea pe care o aveti, cate astfel de cazuri se intampla, poate zilnic, si cum am putea face sa le prevenim, sa imbnatatim si sa eficientizam servicul de ambulanta, mai degraba, decat sa cautam si, evident, sa gasim vinovati, pe care sa-i omoram cu pietre in public (metaforic vorbind). Oricine e predispus greselii dar poate ca daca ne concentram mai mult pe cauzele grselii, vom reusi, cumva, intr-un viitor aproapiat, sa le atenuam, chiar sa le eliminam si sa nu mai fie nevoie sa traim efectele ei. Imi pare rau ca cineva si-a pierdut viata, in conditii suspecte dar, repet, nu e nici primul nici ultimul si conteaza mai mult cum facem ca oricare din noi, oricine am fi, cunoscut sau anonim, bogat sau sarac, destept sau prost, sa primim aceeasi sansa la viata, cand va fi situatia de asa natura. As vrea, totusi, sa stiu, daca n-ar fi fost vorba de Gyuri Pascu, si in cazul lu' nea Vasile, tot asa ne-am fi "sesizat", domnilor jurnalisti ai presei de investigatie?

cetateanul  •  30 septembrie 2016, 12:47

Intr-o situatie disperata am apelat 112 la ora 15,30 petru o ambulanta .febra mare 39,4 frisoane , varsaturi etc . Ambulanta a venit la ora 20,00 si aceea fiind de la o firma privata. asa ca murim cu zile si nepasare din partea autoritatilor.

Valentin  •  30 septembrie 2016, 13:58

Nu mai acuzați doar doctorii...........acuzați și sistemul sanitar care a devenit o afacere și o lupta intre privați și stat........Când este salvata o viață. ...este meritul SMURD......Când moare o persoana este vina Ambulantei de stat.......Hai sa fim mai realiști și sa vedem adevărul înainte de a împroșca cu noroi.

una fara facultate  •  3 octombrie 2016, 8:17

CATALIN, LASA ASA CA PARAMEDICII AU FACUT SI AU DRES.SE LOVESTE IN AMBULANTA IAR SMURDUL E RIDICAT IN SLAVI.TOLOOO, CINE TE PLATESTE SA DAI UN MANAGER JOS SI SA FACI PUBLICITATE SMURDULUI? TU STII CE COMPETENTA ARE UN PARAMEDIC?AR FI BINE SA TE INFORMEZI SI SA NU TE MAIDAI COCOS FARA CREASTA

una fara facultate  •  3 octombrie 2016, 10:20

doamna Monica ,pai ce faceti?vreti sa icati un scandal?a, pardon,Domnul Tolontn nu se leaga de SMURD,numai de Ambulanta de stat.ce ati spus? paramedicul a pus o perfuzie?BRAVO DOAMNA MONICA ( Insa vreau sa va relatez experienta mea cu acest sistem pe care il judecati"rational" Sotul meu(44 de ani) a suferit un infarct miocardic(artera coronara infundata 100% in luna august, anul acesta.Ambulanta a venit dupa 40 de minute si trei apeluri la 112, doua apeluri date de mine,sotia si unul dat de receptionera hotelului(eram in concediu).Noi eram in Eforie Nord, iar ambulanta a venit din Eforie Sud(asa a transmis dispecera de la 112), .... adica de departe.Tensiunea arteriala era de 12 cu 8. Sotul meu nu putea sa mai respire, se invinetise, iar paramedicul il apostrofa cu 'DAR DE CE FACETI ASA?, CE AVETI? CALMATI-VA!! In momentul in care a dat ochii peste cap iar mana a cazut inerta pe pat i-au pus o pastila sub limba, i-au pus o perfuzie si a cerut celuilat coleg sa ii faca EKG-ul.S-au alarmat imediat ce au citit EKG-UL l-au pus pe targa si l-au luat in salvare.Mie mi-au transmis"intradevar a suferit un accident coronarian, nu stim cat este de grav, il ducem la Spitalul Judetean Constanta, iar daca nu va putea fi tratat acolo, il vom trimite cu elicopterul la Bucuresti.Nu stim mai multe, sunati si va interesati unde va ajunge ca nu putem lua apartinatorii in ambulanta". Acum, la o luna, conform scrisorii medicale"se impune" un test de efort pe care nu il "refuzam", dar ce credeti??Spitalul Militar nu il poate face in ambulatoriu, Spitalul Sf Ioan la fel, Spitalul Bagdasar Arseni , de asemenea, deci suntem refuzati , insa suntem indrumati"prieteneste" sa incercam la privat. Comentam obiectiv dar "inginereste". "Cred ca se impunea ...de urgenta internarea ...pt.rezolvarea ...starilor de agitatie....dar ...ea a fost ...refuzata." Din cele relatate, probabil veti fi de acord ca ambulanta , sistemul medical,.....intradevar "salveaza vieti" evident in "cazul unui concurs ...de imprejurari.".... in care apare Divinitatea.)

bg  •  4 octombrie 2016, 9:26

ABORDAREA PROBLEMELOR IN SANATATE ESTE GRESITA! In toate doc. OMS se arata clar:"este mai usor si mai eficient (costuri reduse) sa PREVI imbolnavirea poulatiei, dacat sa TRATEZT bolnavii." La noi, cei care au facut politica in sanatate timp de 26 de ani s-au preocupat cu sarguinta sa puna pe primul plan TRATAREA bolnavilor facand din asta un stingard in lupta cu bolile, un motiv de lauda, fala a lumii medicale de la noi. Propaganda medicala spune:"uitati cate vieti salveaza medicii de la noi". Da, este foarte adevarat, dar ceea ce nu se spune este cati dintre noi ne imbolnavim fara sa fi stiut de ce sa ne ferim, fara sa fim informati despre pericole, preveniti, atentionati macar...Unde ne sunt progr. ptr. PREVENIREA imbolnavirilor populatiei, progr. de prev. si combatere a inf. nosocomiale? Or fi, dar numai pe hartie, sau in progr. tinute in sertare ministeriale incuiate, secrete. Chiar daca exista stipulate in legi, masurile nu se aplica, sunt mimate si realitatea ne-o dovedeste din plin...

una fara facultate  •  4 octombrie 2016, 14:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează