Gyuri Pascu frecventa un cult ostil medicinei moderne

Liderul organizației, maestrul Dang, a fost condamnat în Elveția și Belgia la patru ani de închisoare pentru escrocherie și pentru că un copil a murit în urma ”practicării ilegale a medicinei”

miercuri, 5 octombrie 2016, 7:02

UPDATE:

Cristian Grețcu spune că nu are de ce să-și ceară scuze, așa cum i-a cerut Daniela Marin fosta soție a lui Gyuri Pascu. Fostul coleg cu Ioan Gyuri Pascu la Divertis, a reacționat după articolul de azi și după mesajul soției lui Gyuri:

Citesc acum, această declarație apărută pe site-ul tolo.ro: ”Imediat după moartea sa, fostul coleg al lui Gyuri de la Divertis, Cristi Grețcu, a făcut o declarație la «Observatorul» Antenei 1: ”Gyuri a fost un om dezvoltat spiritual, care a îmbrățișat ezoterismul și anumite tratamente cu lumină, care își fac efectul, dar trebuie însoțite și de doctor”.

Am fost contactat de cei de la «Observator», ca să detaliez ce înseamnă «tratamente cu lumină». Le-am explicat cât am putut eu de bine. Repet, nu văd nici un motiv pentru care să-mi cer scuze. Asta e!”

 

 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Nu doar autoritățile ascund lucruri în legătură cu moartea lui Gyuri Pascu.

Inițial, publicului i s-a spus că a fost un apel la 112 în cazul Pascu. Presa și, mai apoi, STS au arătat că au fost trei apeluri:  03:23, 04:42 şi 04:53.

La început, Ambulanța a spus că echipajul a ajuns la timp.

Directorul Alis Grasu a umplut ecranele televiziunilor, acuzând un atac la adresa sa și a medicilor.

Contrazisă de datele STS, Alis Grasu a fost silită să admită că între cel de-al doilea apel disperat și momentul în care salvarea a ajuns a trecut aproape o jumătate de oră! A recunoscut posibilitatea ca omul ei să fi falsificat ora din registru.

Nu e nicio cruciadă împotriva medicilor!

Jurnaliștii află, verifică și publică dacă e relevant pentru viața oamenilor.

Proba stă chiar în istoria tristă de azi.

Care nu e nici un atac la adresa unei mișcări spirituale, cult sau sectă, în funcție de definiția celor a căror relatare o veți parcurge.

Într-o țară democratică, libertatea de asociere și de practică legală a oricărui cult este sacră. Nimeni nu poate fi judecat sau discriminat pentru convingerile sale religioase. 

Precizarea e necesară, de vreme ce, în România, tema ritualurilor spirituale sau a cultelor alternative e puțin prezentă în sfera publică. Și, pentru că ceea ce nu cunoști te sperie, de aici apare tentația incriminării.

Nu e cazul.

Articolul nu e împotriva nimănui.

Dar el descrie fața secretă a suferinței lui Gyuri Pascu. Și a întâmplărilor din noaptea de 25 spre 26 septembrie 2016.

”Îmi pare rău că n-am putut să-l ajut”

”Gyuri a fost un om de o bunătate dusă până la credulitate”, spune omul de la masa scundă.

Ne privește fix.

Este unul dintre cei care l-au cunoscut pe Gyuri cel mai bine în această viață. Întâmplările i-au apropiat, i-au depărtat și acum îi aduc din nou aproape, în regretul că ”n-am fost în stare să-l ajut, să-l scot din lumea aceea periculoasă în care intrase”.

”De când a murit, n-am dormit de două nopți. M-am gândit dacă să vă caut să vă spun ceea ce știu. Pentru că nu-mi doresc ca imaginea lui să sufere. Pur și simplu, Gyuri a fost o victimă a propriei bunătăți”. 

Întâlnirea are loc în Bucureștiul măcinat de lucrări și zguduit de zgomotul claxoanelor care-ți străpung parcă pielea. ”Cu ce nebunie și toxicitate e în jur, e și normal să căutăm ieșire într-o zonă spirituală”, zâmbește el amar.

Asta a făcut Gyuri Pascu.

După despărțirea de ”Divertis”, în ultimii aproape 15 ani, actorul și cântărețul a fost într-o căutare a liniștii, a bucuriei și a împlinirii. ”El a ajuns însă aici”, pune degetul prietenul său pe o hartă colorată a lumii.

Cultul maestrului Dang.

”Ei cred că e o pierdere de vreme să te duci la doctori”

Cu milioane de membri în una din patru țări ale lumii, cultul maestrului Dang poartă mai multe nume: Spiritual Human Yoga (SHY), Universal (and) Human Energy.

Azi e prezent predominant sub numele de Mankind Enlightenment Love (MEL).

Justiția din Europa a vânat vreme de peste un deceniu cultul lui Dang. Autoritățile occidentale o consideră o sectă periculoasă în special prin practicile periculoase din domeniul îngrijirii sănătății și prin fraudarea financiară a membrilor.

3 milioane de adepți ai cultului Dang sunt estimați în lume, conform propriilor organizații

50 de țări găzduiesc practicanți ai cultului Dang, printre care și România

”Conform ideilor lor, să te duci la doctori e pierdere de vreme pentru că tot ce pot vindeca doctorii e corpul fizic, pe când prin practicile cultului vindeci toate corpurile astrale până la nivelul 7”, explică prietenul lui Gyuri.

Și continuă: ”Secta pretinde că a fondat o medicină alternativă autosuficientă, care pe nivelul 2 al inițierii poate vindeca Alzheimer și cancer, iar pe nivelul 3 al treptelor iluminării pot diagnostica SIDA și suferințele psihice”. Ținta supremă este nemurirea.

Sunteți familiarizat?

”Am încercat să înțeleg”.

Își trece mâinile prin păr. ”Pentru că Gyuri se schimbase. Mi-a declamat că scopul vieții e să te înalți și să te pulverizezi în lumină, devenind nemuritor prin osârdie religioasă. Spunea asta tuturor prietenilor. Și am vrut să aflu ce e la mijloc”. 

”Medicii tratează efectul, doar iluminații tratează cauza”

imgonline-com-ua-twotoone-lHx4qnq7txmW
Capturi cu blogurile celor doi soți în 2014 cu două texte scrise în oglindă, la 7 ani de la moartea maestrului Dang. În stânga, Gyuri Pascu. În dreapta, blogul Danielei Maria Marin.

Potrivit propriei descrieri, cultul urmărește binele suprem al omenirii.

Potrivit aprecierii făcute de criticii lor, care folosesc chiar documente din interior, ”Adepții lui Dang” reprezintă o sectă milenaristă care susține că Hathorii, o civilizație intergalactică înălțată, va veni pe pământ ca să-i salveze pe cei iluminați, restul oamenilor urmând să piară, împreună cu Pământul, din cauza propriei înapoieri spirituale.

Cum gândesc practicanții relația cu propriul corp și cu suferințele lui fizice? Bolile sunt karmice, iar medicii nu pot trata decât efectul. Numai iluminații care primesc darul vindecării de la maestrul Dang pot vindeca în realitatea tuturor lumilor, mai puțin dense, unde este găzduită ființa noastră declinată în ceruri superioare.

Imortalitatea este și ea la îndemîna practicanților.

”Scopul final a terapiilor neconvenționale Dang este acela de a învinge moartea și de a te pulveriza în lumină” Fost adept al sectei lui Dang din România

Daniela Marin, fosta soție a lui Gyuri Pascu, este liderul din România al acestei mișcări.

Ea a primit darul vindecării de la maestrul Dang.

Gyuri a urmat-o.

Mișcarea din București a pornit sub numele de ”Școala de energie” și a devenit, acum, ”Academia Spirituală”.

Mai mulți actori tineri și oameni de televiziune sînt parte a cultului.

Omul timid din spatele scenei

”Daniela Marin și Gyuri Pascu s-au cunoscut în plină glorie a Divertis, înainte de jumătatea anilor ’90. S-au căsătorit. Ea a absolvit apoi Psihologia la o facultate particulară. Acolo a întâlnit un grup de oameni din care s-a dezvoltat grupul adepților lui Dang”, povestește omul din cafenea.

”În ciuda aparențelor și a rolului de comediant, Gyuri nu era un om exuberant, ci un timid. Se schimba când ajungea pe scenă, unde era un geniu. Dar plătea această transfigurare printr-un consum enorm” Prieten al lui Gyuri Pascu

Daniela Marin este cea care l-a introdus pe Gyuri în lumea adepților lui Dang.

”Nu judec intențiile nimănui. Cu siguranță, intențiile celor care l-au convins pe Gyuri au fost inițial bune. Până la un anume punct, practicile lui Dang seamănă cu Reiki și cu alte învățături spirituale blânde și liniștitoare”, povestește amicul lui actorului.

Tot el continuă însă:  ”Dar, apoi, învățăturile Dang apelează la hipnoză, la desconsiderarea științei medicale și la ignorarea căii rațiunii. Nu cred că asta i-a făcut bine lui Gyuri, pe fondul anxietății sale și a bolilor netratate”,

”Ea trimitea raze de vindecare”

Gazeta a luat legătura cu un fost practicant al Școlii de energie.

Relatarea care urmează este a unui om dezamăgit, cu doza de subiectivitate care decurge de aici.

”Ei spuneau tot timpul: mintea te minte. Propovăduiesc ruperea de rațiune și nevoia de a-ți asculta sufletul și învățăturile maestrului. Iar practicile pe care le-am exersat acolo creșteau, de fapt, anxietatea”, a mărturisit pentru ziar unul dintre cei care au parcurs chiar cu Daniela Marin treptele inițierii în ”Școala de energie”.

”Ca toți adepții, Gyuri credea că Daniela Marin a primit de la maestrul Dang darul vindecării. Secta consideră bolile drept o plată karmică și doar un iluminat, nu un medic, poate tăia legăturile karmice. Medicii se ocupă de efect, pe când tratamentul iluminatului vindecă direct cauza, cam asta era credința” Fost practicant al adepților lui Dang în România

”La unele dintre seminarii, Daniela era rugată de cursanții cu probleme medicale să facă transfer de însănătoșire cu mâinile. Uneori, de pe scena teatrului spiritual, că făcea și așa ceva, maestra inițiată Dang trimitea energie vindecătoare din al treilea ochi, plasat pe frunte”, explică același fost practicant al cultului.

Potrivit unor interpretări critice, practicile cultului au fost asociate cu ”exploatarea financiară, diminuarea autonomiei personale, a capacității de integrare psihică și a gândirii critice” (Isela M. Verdugo – Is Human Universal Energy a Cult Masquerader?).

Dimpotrivă, Gyuri Pascu vedea binele pe care-l face cultul.

O bună parte a cîntecelor sale din ultimii ani vorbesc exact despre acest bine universal.

Ivan Patzaichin: ”Mi-a vorbit despre lumină, dar nu despre cult”

Îl privim pe prietenul din fața cafelei. Nu v-a deranjat, de fapt, că și-a schimbat destinul?

”Înțeleg ce vreți să întrebați. Nu susțin că Gyuri ajunsese un instrument. Nu era un copil, chiar dacă avea o candoare aparte. A ales o viață și a trăit-o. Avea însă conștiința rupturii. De pildă spunea mereu: <Uite, nici unul dintre colegii mei de la Divertis n-a venit să se purifice>. Se rupsese de fosta lui existență”.

Ivan Patzaichin, un alt prieten apropiat de Gyuri Pascu,  confirmă că ”vorbea despre lumină, despre spiritualitate, dar niciodată despre vreun cult. E prima oară cînd aud numele Dang”.

”Pentru mine, el rămîne același”, spune Ivan.

”Și pentru mine, nu vreau să se înțeleagă altceva! Numai că viața lui a devenit, de fapt, mult mai frămîntată și mai grea”, spune amicul care deapănă povestea.

”Gyuri își neglija sănătatea”

La un moment dat, prin 2010, Daniela Marin și Gyuri Pascu s-au despărțit.

”Data rupturii nu e clară pentru că niciodată n-au divorțat oficial sau cel puțin asta știm noi, prietenii”.

Amicii lui Gyuri atribuie despărțirea relației dintre Daniela Marin și un alt lider spiritual ”un tip Vladi, de prin Muntenegru”, își amintesc, ”dar evident că noi suntem subiectivi”, spun ei.

Fără să mai fie un cuplu, Daniela și Gyuri au rămas însă legați profund prin raportul maestră – discipol.

”Amândoi erau inițiați din ce știu eu. Sincer, mie nu mi s-a părut că el o trata ca pe o maestră”, povestește un al prieten, care are o altă versiune, mai echilibrată, a relației dintre cei doi.

Cert este că, și despărțiți, ei călătoreau împreună în locurile sacre. Imaginile de pe facebook-ul Danielei Marin îi arată în 2014 pe malul mării în Irlanda, într-un circuit la monumente ale druizilor, enigmaticii preoți celți.
GYURI2

Dar nu căutările spirituale ale lui Gyuri, ”care era convins că face bine oamenilor, ceea ce toți credem, într-un fel”, au stârnit îngrijorarea  prietenilor, ”ci efectul de anxietate și de neglijare a propriei vieți și a sănătăți”, explică amicul.

”Sub influența cultului și-a negat cariera de actor, care i se părea aceea a unui bufon. Își dorea să însemne ceva doar ca un cîntăreț al unor vremuri noi, iar cîntecele lui să ajute oamenii să se ilumineze” Prieten al lui Gyuri Pascu

Momentul lui Cristi Grețcu și replica imediată a Danielei Marin

”Îmi pare rău să spun asta, dar așa arătau lucrurile: ca o dependență. Daniela era privită ca o adevărată preoteasă a cultului. De pildă, ea locuia în vila lor din Pantelimon, iar Gyuri se mutase într-un apartament de pe Uranus. Gyuri plătea 500 de euro chirie. Iar Daniela, care făcea cursuri cu diverși adepți, folosea apartamentul lui Gyuri, motivându-i că nu vrea să-și coboare energia casei ei pe timpul cursurilor cu cei neinițiați”, povestește prietenul actorului.

”De fapt, Gyuri era principalul finanțator al cultului lui Dang în România. El trăia într-un provizorat inimaginabil pentru o vedetă de talia sa. Cu chirie, cu mâncare pe sponci, iar banii din concerte aveau o principală destinație: activitățile Danielei și cultul. Gyuri avea prietenii platonice cu femei care îi făceau curat, îi găteau și îl ajutau” Prieten al lui Gyuri Pascu

După atacul cerebral din 2010, spun prietenii, Gyuri a început să bea mult mai puțin, ”dar, din păcate, a trecut pe țigări”. Pentru un diabetic era total nerecomandat și, împreună cu alimentația haotică, anihila o parte a efectului pozitiv al tratamentul medicamentos.

100 de oameni este cifra aproximativă a membrilor cultului în România, potrivit unui fost practicant

Imediat după moartea sa, fostul coleg al lui Gyuri de la Divertis, Cristi Grețcu, a făcut o declarație la ”Observatorul” Antenei 1: ”Gyuri a fost un om dezvoltat spiritual, care a îmbrățișat ezoterismul și anumite tratamente cu lumină, care își fac efectul, dar trebuie însoțite și de doctor”.

Deși Grețcu n-a detaliat ce înseamnă ”tratamente cu lumină”, ieri Daniela Marin l-a avertizat pe facebook, spunându-i ”să-și ceară scuze”. Daniela a insinuat că istoricul familiei lui Gyuri este motivul pentru care actorul refuza să meargă la controale medicale. 

Apoi, într-o lungă postare pe blog, ea a spus că a încercat în mod repetat să-l convingă pe Gyuri să meargă la medic.

Versiunea poveștii e însă mult mai dură. Iar prietenii lui Gyuri spun altceva.

Dang, judecat la reclamația unui bunic

maestrul_dang
O parte a corpului de convingeri ale cultului Dang este ostilă aplicațiilor tehnologice sau științei medicale. În sine, cultul nu este agresiv, dimpotrivă. Propovăduiește pacea, seninătatea și meditația.

Așa se nasc supraoamenii care vor fi transportați de către salvatorii intergalactici. Ei vor deveni, astfel, primii oameni nemuritori din istorie. 

Unii dintre criticii din America și Europa au relatat cazuri în care mediul spitalicesc a fost targetat pentru convertiri tocmai din convingerea adepților că  ”adevărata vindecare se face cu lumină și medicii trebuie să afle acest lucru”.

Născut în vietnam în 1942, Luong Minh Dang locuiește o vreme în SUA, apoi în Asia și poposește, până la urmă, în Australia, după problemele cu legea din Europa.

Începând din 1997 și până în 2005, justiția belgiană îl ține sub supraveghere pe Dang, considerînd periculoase îndemnurile sale milenariste, tacticile de racolare și îndoctrinarea adepților pentru scopuri financiare.

Se emite un mandat de arestare pe numele maestrului. Este arestat, însă eliberat imediat după ce adepții săi strâng, în 48 de ore, 1.240.000 euro.

Apoi, în 1998, un bunic atrage atenția că nepotul său, bolnav într-un stadiu terminal, este îngrijit de părinții săi doar prin metode „tradiționale”, abandonând complet tratamentul medical, la sfaturile unui adept al maestrului Dang.

Tânărul moare în cele din urmă.

Gyuri și Daniela merg la Melbourne la ziua de naștere a maestrului

Procesul începe în 2005, când Dang este acuzat de fals, uz de titluri academice false, practică ilegală a medicinei și conspirație criminală ca lider.

Este găsit vinovat în toate cele patru capete de acuzare, condamnat la 4 ani de închisoare și o amendă de 10.000 euro.

Ajuns în Australia, Dang moare înainte să se judece apelul.

4 ani de închisoare a primit fondatorul cultului în Elveția după ce un copil a murit în urma unor tratamente necertificate

În ianuarie 2007, Daniela și Gyuri merg la Melbourne la ziua de naștere a maestrului Dang.

La ziua de naștere de la Melbourne, Gyuri cântă oamenilor adunați acolo.

gyuri_1
Gyuri Pascu în ianuarie 2007, la Melbourne, cântând la aniversarea maestrului Dang, aflat în stânga sa. Potrivit adepților, capul maestrului a fost mascat de un glob de lumină care a apărut spontan la adunare

”Respiră ușor pe nas”

Daniela Marin este activă pe trei bloguri,  Daniela Maria Marin, Spiritual DMM și Noi în secolul XXI. Postările sale sunt numeroase, iar dialogurile și scrierile au o întindere dificil de rezumat.

Dialog între Daniela Maria Marin și un adept:
(…)
Adept: – Dar uneori sunt obosită ziua, şi când mă mai pocneşte şi câte-o ameţeală din aia… Am tot pus pe seama faptului că nu dorm suficient, că stau prea mult la calculator, dar chestiile astea le simt din afara mea. Ca şi cum ar fi o pală puternică de vânt care mă trosneşte şi mă dezechilibrează. Iar durerile de cap, migrene, ce mai, că simt şi greaţă! Chiar crezi că sunt şi alţii ȋn aceeaşi situaţie? Că deja am ȋnceput să fiu ȋngrijorată.
Daniela: –  Ei vezi, exact asta nu trebuie să fii. Îngrijorarea ȋnseamnă teamă, ȋnseamnă blocarea calmului şi a minţii clare. Mai bine respiră uşor pe nas şi expiră pe gură, spunându-ţi “linişte!”calm!” Apoi, du-te ȋnăuntrul tău, ȋn altarul iubirii, şi stai cuminţică acolo. Acolo eşti ȋn siguranţă”.

În ciuda insistențelor ziarului și a mesajelor lăsate pe telefon, pe facebook, pe e-mail, Daniela Marin n-a putut fi contactată.

L-au înțeles prietenii pe Gyuri?

”Nu cred că putem spune că cineva este responsabil de destinul unui alt adult. Gyuri a fost singurul stăpân al vieții lui. Din păcate, a ajuns într-un loc de unde n-a mai putut să plece”, încheie prietenul lui povestea.

Și totuși nu-l judecați, ca și cum ar fi făcut o alegere inferioară din punct de vedere rațional, îl întrebăm pe prieten? ”Nu pe Gyuri îl judec. Pe mine și pe alții că n-am știut să-l ajutăm!”, spune omul.

Îl privim.

L-a înțeles pe Gyuri?

Pe vremea cînd maestrul Luong Minh Dang devenea un tînăr vindecător în Vietnam, Graham Green bătea la mașină, în hotelul ”Continental” din Saigon, romanul ”Americanul liniștit”.

Au trecut cinci decenii și micul dejun se ia tot curtea interioară, sub coroanele arborilor de frangipani.

Thomas Fowler, un jurnalist britanic cu sufletul tăbăcit de războaie, se trezește fără trupul iubitei alături. Simte că a fost părăsit și deschide geamul camerei sale, care dă spre aroma puternică a orașului: ”N-am face mai bine să nu încercăm să înțelegem, să acceptăm faptul că nici o ființă umană n-o înțelege pe cealaltă? Poate că de asta au născocit oamenii existența lui Dumnezeu – o ființă capabilă de înțelegere”. 

Florile albe de frangipani cad în curtea hotelului.

În tradiția Vietnamului, ele sînt petalele nemuririi. Primele care se scutură.

 

Save

Save

Save

Save

Comentarii (155)Adaugă comentariu

Carmen  •  5 octombrie 2016, 12:10

Erorile medicale exista in toata lumea, ele reprezinta a treia cauza de deces in SUA. Dar ele trebuie discutate in cercurile profesionale , pentru ca din greseli se invata foarte mult. Din pacate prezentarea pe care o face presa este una trunchiata, prezentind doar o parte a informatiilor, aceea care creeaza audienta si incrimineaza medicii inainte ca vinovatia lor sa fie dovedita. De cele mai multe ori astfel de prezentari sunt scoase din context, acuzatoare , " senzationale", iar acest lucru duce la scaderea increderii in medici si in serviciile de sanatate. Datorita acestor stiri foarte multe persoane refuza consultul unui medic si indicatiile de tratament, cautind tot felul de "alternative" nemedicale pentru rezolvarea suferintelor. Din pacate de cele mai multe ori aceste " alternative"nu aduc rezolvare si pacientul ajunge in cele din urma in sistemul medical cu complicatii foarte grave si cu pretentii foarte mari , eventual cu acuzatii la adresa medicilor care il ingrijesc , daca acestia nu reusesc imposibilul.... Cred ca este foarte important ca presa sa ofere informatii corecte si verificate, sa permita celor acuzati sa isi expuna parerea si nu in ultimul rind cred ca presa trebuie sa se implice in educatia polpulatiei in ceea ce priveste sanatatea.

valahu  •  5 octombrie 2016, 12:15

Cpt. Ahab, a detaliat exact cauzele tragediei lui Gyuri, si anume indepartarea de biserica stramoseasca ortodoxa, cautand liniste in tot felul de secte orientale.Cred ca o mare vina pentru toate acesta tragedie, o poarta si fosta sotie, ghinionul lui Gyuri este ca s-a intalnit cu o astfel de femeie care in final a dus la disparitia sa prematura.Dumnezeu sa-l ierte !

Denisa  •  5 octombrie 2016, 12:17

Domnul Tolontan, de ce scrieti toate lucrurile acestea? Stiu ca sunteti ziarist sportiv. Va pricepeti la sport?Scrieti despre sport(desi, sincera sa fiu, si acolo ati declansat scandalul cu Maria Olaru si antrenorii ei, dar asta e alt subiect si macar erati in domeniu). Despre Gyuri, daca-i adevarat ce scrieti, se stia din timpul vietii lui, de ce nu ati scris atunci? E corect sa moara omul si sa apara asa ceva? El nu se mai poate apara acum, iar dvs aici incercati sa-i creati o alta imagine. Nu e corect. Multi actori si cantareti nu au mai aparut , fiindca le era scarba de sistem, asta nu se spune? Am impresia ca ziaristii se arunca asupra unui subiect ca vulturii asupra cadavrului. Nu e corect ceea ce faceti. Gyuri a murit, Dumnezeu sa-l ierte si atat. Si ce daca era intr-o secta? Omora copii cumva si-i manca prajiti? Nu! Viola femei? Nu! Atunci care-i problema? Lasati omul in pace, lasati-i familia in pace, asa e corect. Parerea mea! Iertati-ma daca am gresit spunand asta.

Blaj Sabin  •  5 octombrie 2016, 12:19

Felicitări pentru articol! Mă bucură faptul că aduceți un strop de „lumină” rațională asupra ce s-a întâmplat.

Mediator Divort  •  5 octombrie 2016, 12:25

Foarte frumos articolul despre Gyuri Pascu .

Lucian  •  5 octombrie 2016, 12:28

Din articolul de ieri, citat din blogul soției, nu se " lipea ceva"! Azi e de înțeles, de ce , cică tocmai ea soția îl ruga sa meargă la medic! Tocmai ea! Of femeile astea își fac bărbații de ras! Ce comentariu *** ai făcut PTR @ gigi22! Tocmai de asta medicul, si mai nou si soția au factori comuni ca in dimineața morții n-au făcut tot! Soția trebuia sa ii spună medicului ca are x, y, z! Si atunci medicul trebuia sa facă ce trebuie! Nu vreau ca cred ca unul ca Gyuri a murit ca ultimul om, incult, si sa nu accepte medicina ! Nu cred, si pace!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bogdan  •  5 octombrie 2016, 12:29

Limba romana e grea si la case mari!!!!!! Pluralul substantivului medicina este medicini, nu medicine. Ca urmare dativul si genitivul este "medicinii", fie ea si moderna.

gigelos  •  5 octombrie 2016, 12:46

Tolo povesteste ce a aflat . Foarte corect . Maine afla altceva , o spune si pe aia , care e problema ? Asupra colegilor din Divertis plana o umbra de nerecunostinta de nesimtire . Era ceva acolo , foarte bine ca a povestit . Era ceva amestecat acolo , am ramas surprins inca de cand au divortat si evolutia lucrurilor . O sotie , un prieten , un partener de viata , stiind situatia lui nu-l lasa de capul lui , il ducea in carca la spital ,ca vrei , ca nu vrei , era ceva acolo , doctorul a gresit dar nici nu cred ca a fost ajutat sa inteleaga situatia . Pana la urma ce poate face el , cheama politia daca nu vrei sa mergi la spital sau daca nu vrei sa semnezi ce face cheama doi martori de pe strada ? Aici e vorba de doctorul de pe salvare nu de IGP . El asta a ales , Dumnezeu sa-l ierte ! Doamna , iubirea vietii ... complicat

Gavriil  •  5 octombrie 2016, 12:48

Luong Minh Dang? Un om obscur, un om lipsit de notabilitate. "Universal Energy Movement"? Un cult eclectic, unul din miile New-Age-ului. De ce adera un bolnav cronic la astfel de culte? Pentru ca medicina conventionala e neputincioasa fata de unele boli. Mai ales in tara noastra. Vine o vreme cand bolnavul se bazeaza irational pe tratamente miraculoase. Bolnavul se sperie doar la ideea ca, intr-o zi, va descoperi ca nu exista nimic miraculos. Si atunci? In felul ei, habotnicia este pozitiva. Dintotdeauna Ortodoxia a incurajat pacientul sa creada in stiinta. Adagiul "Science without religion is lame, religion without science is blind" este piatra de temelie a Ortodoxiei. Trebuie sa ai radacini adanci in Ortodoxie pentru a fi refractar la pseudostiinta cultelor.

Twin Peaks  •  5 octombrie 2016, 12:50

Fabulos! Felicitari pentru articol. Sunt budist, dar nu sunt de acord cu practicile care impiedica manifestarea medicinei moderne, fundamentate stiintific. Cred ca este un subiect care ar trebui sa aduca la vedere practici impotriva sanatatii si nu metode alternative care pot duce la comportamente rupte de realitate.

box  •  5 octombrie 2016, 12:50

Stai ca nu-s ok articolele astea aruncate asa, din mana. Inteleg ca vrei sa faci jurnalism de investigatie, dar atunci fa-l ca lumea. Strange datele, coroboreaza-le, asculta toate partile, gaseste linia comuna, scrie povestea completa. Ce faci acum e la nivelul jurnalismului-burtiera de tv, gen "Soc, Incredibil, Exploziv". Afli o chestie, la genul informatie minimala si o arunci imediat pe piata asa cum ai prins-o. Pe urma zici: uite, e o poveste. Nu, nu e o poveste, e doar o parte a unei povesti si pentru ca ai dat-o la graba nici nu stii unde o sa duca de fapt. Nu toate povestile merg bine, adica in directia initiala, cum a fost Colectivul. Investigatia ta cu ambulanta Bucuresti de acum cateva luni a fost tot genul "Soc si groaza: da-o repede pe piata" si a trebuit sa renunti la ea pentru ca ai scris-o inainte sa afli ca era doar un amarat de contract de factoring acolo, nu o finantare oculta si ilegala. Acum ai sarit in povestea asta cu Gyuri Pascu, ai vandut primul episod ca pe o uriasa eroare medicala, manageriala, umana (a alora de la ambulanta) si uite ca povestea s-a sucit neplacut si centrul povestii nu mai este ala pe care ai pus tu degetul prima data. Puteau aia sa stea cu smurdul la poarta lui Gyuri zi si noapte, dar daca esti diabetic, cardiac, fumezi, nu te tratezi de loc si mai si respingi medicina prea departe n-o sa ajungi.

bramburel  •  5 octombrie 2016, 13:01

Domnul Tolontan loveste din nou si ma surprinde si mai placut cu acest articol.Lasandu l la o parte pe Gyuri si fragilitatea lui,problema e foarte serioasa si grava.Aceste miscari au capatat in timp o forta nemaivazuta,profitand uneori si de complicitatea statului.MISA a ramas destructurata mult timp si pentru faptul ca era frecventata de numeroase personalitati si multi magistrati.Acum vedem ce era cu adevarat,o organizatie foarte puternica de crima organizata.Nu zic ca era mai bine in comunism,pacat insa ca nu am pastrat ce era mai bun acolo.Si nu sunt de acord cu prostia ca oricine e liber sa creada in ce vrea,daca aceasta credinta se manifesta in spatiul public sub forma convertirii sau inselatoriei.In SUA de ex iti trebuie mult curaj sa te iei de miscarea scientologica,daca nu esti bazat te poate distruge pe plan social,atat de puternica este.Practic aceste miscari devin niste societati secrete cu o influenta oculta in societate.Statul ar trebui sa intervina si sa sparga aceste buboaie de inselatorie si obscurantism.E vorba de grija statului pentru cetatean.Dreptul la viata privata inseamna sa faci ce vrei in intimitate,poti chiar sa te spanzuri,nu e bai,dar cand vine vorba de persuadarea si escrocarea concetanilor statul ar trebui sa intervina.Oricum,e un alt simpton al barbariei noastre ca natie,suntem cei mai religiosi si mai superstitiosi din toata europa dupa statistici.Repet,trebuia luat acel ceva bun din comunism,pedepsirea practicilor obscurantiste si inselatoria.Tolomacii astia de vraci daca se aduna toti niciunul dintre ei nu va putea misca cu puterea gandului un singur pai de chibrit vreodata si totusi lumea le ofera economiile de o viata.Am trimis masinarii dincolo de sistemul solar ,ne folosim de o tehnologie de basm acum o suta de ani si tratam medicina cu dispret si radem de savanti si stiinta.Imi pare rau de Gyuri,un suflet naiv de artist,merita mai mult de la viata si de la oameni in schimbul a ceea ce a oferit.Tolontan ne arata ca se poate face presa de calitate si cu subiecte senzationaliste.Pacat insa ca asemenea investigatii nu pot avea o finalitate legala,parlamentarilor nici prin cap nu le trece sa ingradeasca asa-zisa liberatate religioasa.Poti sa crezi in faraoni,gusteri salvatori,oameni care merg pe apa si se nasc din fecioare,extraterestri cultivatori de civilizatii dar daca te declari ateu si adept al stiintei toata lumea arunca cu pietre.E clar ca e un recul al civilizatiei.Am crezut ca NEW AGE va fi o era in care omul si umanitatea vor deveni centrul preocuparilor dar vad ca regresam spre evul mediu cu toate credintele astea obscurantiste.Bravos capitalism care ne ai adus pe cap toate credintele de parca nu era destul aia a noastra plina de superstitii,pacat ca pentru acest bine ne ai luat toate laboratoarele de cercetare comuniste,asa saracacioase cum erau.Mai bine ne aduceai cercetare stiintifica in loc de religii.

Oana  •  5 octombrie 2016, 13:17

Și eu am așteptat salvarea 1 ora lucru care se poate verifica pe telefonul meu și prin STS. abia după o ora au venit în condițiile în care aveam frisoane,vomam de des și eram extrem de slăbită și deshidratata.

Roxana  •  5 octombrie 2016, 13:24

Buna ziua. Din pacate,articolul prezinta o realitate sumbra. Am o cunostinta care are o legatura foarte stransa cu o anumita,sa-i zicem(ei nu recunosc),secta infiintata in Romania. Se urmaresc aceleasi lucruri mentionate mai sus:depersonalizare,indepartarea de familie si prieteni,de tot ce tine de viata sociala,impunerea unui unui anumit tip de gandire(noi suntem speciali, avansati spiritual, ceilalti niste oameni aflati intr-un stadiu foarte jos al existentei),bolile au cauze karmice,etc. E dureros sa vezi cum o persoana draga tie se transforma,sa asisti la dizolvarea personalitatii sale,sa incerci sa o convingi sa vada si din alt unghi lucrurile si ea sa ramana in acea gandire fixista ca ce face ea e bine si ce fac ceilalti e foarte gresit. Mult succes celor care trec prin asa ceva,ca e vorba de ei insisi sau de cunostintele sau familia lor. Aceste secte sau ce sunt ele cu adevarat au nenumarate implicatii si repercusiuni si produc foarte multa suferinta.

Victor  •  5 octombrie 2016, 13:36

Am citit articolul. Cred ca e primul articol scris de tine Cataline. Si ultimul. Pana acuma nu te-am citit pentru ca nu ma intereseaza fotbalul. Cand eram colegi la Romania Azi si tineai parca o cronica sportiva, inspirai ceva curat si cumva focalizat. Cum s-a putut lipi de tine ceva-ul asta insidios si ieftin?

Adele  •  5 octombrie 2016, 13:37

"Prietenul" care dezvaluie ar fi trebuit sa ramana acasa si sa nu mai doarma inca trei nopti. Poate asa ar fi inteles ca e bine sa nu ne amestecam in viata altora. Intotdeauna dupa ce moare cineva apar asa zisii prieteni care incep sa spuna ca ei l-au cunoscut mai bine decat altii si au o nevoie acuta sa faca "dezvaluiri" I G Pascu nu era un copil, si si-a ales singur modul in care a vrut sa isi traiasca viata. Sa il lasam sa se odihneasca in pace.

Masina cu jazzolina  •  5 octombrie 2016, 13:44

S-au mobilizat adeptii Gurei DMM s-o scoata basma curata pe ea si secta. Cititi comentariile la articolele anterioare ale lui Tolo, niciodata nu s-au strans atati contestatari. Bine ati facut d-leTolontan ca ati publicat acest articol foarte educativ fara sa fie demonstrativ, morala are 3 accente: consecintele aderarii la secte care lasa oamenii sa moara (de cate cazuri am auzit!), despre datoria medicului de Salvare - inainte asa se numea Ambulanta - si despre fiinta vulnerabila din spatele geniului. L-am cunoscut personal pe Gyuri. Dar am cunoscut si alti 2 oameni, o tanara stralucita si foc de frumoasa, care, in anii 90 si-a parasit sotul, fiul si parintii, pentru a I se alatura lui Guru Bivolaru. I-a distrus. *** Anul trecut, sotia lui a facut leucemie. Si ce credeti ca mi-a spus sotul despre sotia internata la oncologie? "Nu se vindeca pentru ca nu vrea sa se pocaiasca, Eu tot ii spun si ea nu intelege!". Foarte util si binevenit articolul!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  5 octombrie 2016, 13:46

Dat fiind că „medicina modernă” este cea care l-a lăsat să moară cu zile, nu mi se pare deloc deplasată această „ostilitate” de care îl acuzați pe Gyuri Pascu. Și care de fapt nu e ostilitate, ci un scepticism mai mult decît necesar în fața unora care se pretind mai competenți decît sînt de fapt. Mă tem că ”medicina modernă” e adevărata sectă, cea care se ocupă cu „practicile periculoase din domeniul îngrijirii sănătății”, cu „fraudarea financiară a membrilor” (vezi unde se duc cei mai mulți bani publici - CNAS), spălarea pe creier a adepților (vezi fanatismul uor adepți vaccinurilor), cu demonizarea criticilor (vezi linșajul mediatic la care a fost supusă Olivia Steer). Sper ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, medicina să scape de căpușele care au transformat-o într-o industrie și să redevină ceea ce a fost cîndva, o ramură a științei. Pînă atunci, să nu vă mirați că tot mai mulți dintre noi o tratăm cu scepticism.

Vrăjitorul din Ozun  •  5 octombrie 2016, 13:52

Cultul GSP, cu gurul Tolo, ostil medicinei, oare câte vieţi ar trebui să aibă pe cunoştinţă, dacă ar avea aşa ceva???

wise one  •  5 octombrie 2016, 14:00

Articolul asta de presa poate fi incadrat foarte usor in tehnicile "character assasination". Urmeaza judecarea lui G. Bivolaru si se doreste incitarea maselor.

Abișag  •  5 octombrie 2016, 14:05

Sînt creștin ortodox și cred cu tot sufletul în Dumnezeul și Sfânta Treime propovăduită de Biserica Ortodoxă. Asta nu mă împiedică să mă informez *** prin intermediul sectelor sau a tot felul de așa-zise credințe venite din cele patru zări peste țara noastră. Mă uit și la emisiunea 360 de grade a Alinei Bădic unde văd și asist la niște enormități și tâmpenii gigantice. Am citit și văzut mult despre această tâmpenie a cultului Dang în care acrezut și acest amărât care a murit din prostia lui. Există multe filme cu acest cult pe youtube. Vezi acolo *** care a venit și în România și explică cum mănâncă ea lumină, cum explică teoria acestui cult ***. E de rîs dacă nu e de plîns. Nenorocirea acestei planete este că prostia, prostia care e malignă și neiertătoare. ***. Cînd auzi de prostia asta cu ceacra, cu energii, cu tot felul *** veninte de prin India, vu atât mai mult îți dai seama de valoarea ortodoxiei. *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  5 octombrie 2016, 14:39

De acord total cu @Denisa ,ce este prea blanda !!! De la articol la articol provocati SILA si SCARBA PROFUNDA ! Inchei aparent fara nici o leagura cu articolul : este evident ca promovati ALTE INTERESE decat normalitatea oamanilor rationali , s-a vazut clar cum V-ATI OFTICAT deoarece Catalina Ponor A TRANTIT IN NAS USA PESEDIMII ! De asemenea dumneavoastra URATI DIASPORA UMILITA de CLICA PONTISTA si ne bagati pe gat paseisme nostalgice de-ale lui Sorin Cucerai ; ce urmeaza dupa Vasile Ernu ? Evident *** ca dan puric ; ori cu astronautul Dumitru Prunariu, sa fim mai "blanzi" cu "Maica Rusie", sa apreciem cum se cuvine opera lui Dostoievschi, Turgheniev, mestecenii, "sufletul rus", muzeul Ermitaj si -eventual dca doriti sa atingeti si sportul, acum e momentul- "BATA" lui TREFILOV, simbolul si admiratia voastra. Pot paria pe orice ca NICIODATA nu va scrie pentru dvs. Oameni ca Horia Roman Patapievici sau Mircea Cartarescu ; NU VEI "MANJI" chiar toate reperele romanilor Tolontane !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  5 octombrie 2016, 14:43

Rectific, NU VOR SCRIE pentru dumneata Tolontane ! Cata MIZERIE si JOSNICIE "UMANA" poti aduna intr-o singura postare...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  5 octombrie 2016, 14:51

Ideea este foarte simpla Tolo... femeia a scris pe blog si a dat-o rau in presa. Presa e de vina pentru situatia in care era Pascu...Mai mult, el a facut un AVC din cauza unui asa zis ziarist. Asta sustine acea femeie... adevarat sau nu, nu stie probabil decat ea. Nu putea sa ramana treaba asa, articolul asta asa cum e el facut da in sotia lui Pascu. Nu ii intelegeam dimineata rostul, insa am facut legatura. Pacat ca te cobori aici... Ca si cititor de-al tau fidel as zice imi e jena...e o reavointa si un parsivenie in acest articol... Continui sa te citesc insa din punctul meu de vedere, te-ai "cancanizat" si tu sau esti in proces de cancanizare.

gigelos  •  5 octombrie 2016, 14:56

Am ezitat , nu am vrut sa scriu , iubesc muzica lui Berinde , multumesc . am vazut un interviu cu dansul , cred ca Romania cultural prin primavara , lumina , lumina , lumina ,hathorii etc . Ok , lumina dar bine ca a mers sa faca transplant de ficat la Fundeni ca se mai stingea o lumina . Povestea lui , povestea lui Gyuri , doua imense personalitati ,voia lor mature fiind, putina atentie cu adolescentii debusolati si cu doctorul de pe Salvare

popescu  •  5 octombrie 2016, 14:59

Va spun eu ce este in toata povestea asta. O mare sarlatanie! Exact ca in cazul Bivolaru, ca in multe alte cazuri de guru, luminati, iluminati, secte, reikisti si alti asa-zisi evoluati(impostori) care atrag in capcana lor persoane din toate paturile sociale, ii jupoaie de bani si ii zapacesc la creier prin diferite metode. Ceea ce ma surpinde este ca printre adepti sunt oameni cu facultati diverse, de la care nu te-ai astepta sa fie victime ale unor asemenea sarlatani care se imbogatesc pe seama naivilor de toate varstele . Nu mai dati vina pe medici si ambulante. Sunt prea multe hibe in sistemul sanitar de zeci de ani. Bravo domnule TOLONTAN pentru investigatii!!! Poate se mai trezesc si romanii la realitate.

theo  •  5 octombrie 2016, 15:01

da. asta e viata. ce ma frapeaza, este ca oameni cu educatie, intelectuali, oameni robusti cand apuca pe o cale din asta sunt de nerecunoscut. toti, fara exceptie. am cunoscut cativa. nu imi explic. aceleasi trasaturi goale, aceleasi discursuri lungi in cuvinte putine, aceleasi idei. Stie cineva daca exista vreo legatura intre acest DANG si FALUN DAFA? Multumesc.

bamse  •  5 octombrie 2016, 15:03

subiectivismTOTAL

Ana  •  5 octombrie 2016, 15:09

Abișag Biserica nu e tot o secta? :-) Chiar crezi ca lui Dumnezeu ii pasa de ce "cult" apartii? Conteaza bunatatea, iubirea si LIPSA DE JUDECATA! De asta cam uitati voi crestinii ortodoxi :-) Depersonalizarea o face societatea, religia, politica, tot sistemul corupt in care traim. Noi oamenii ar trebui sa fim uniti, in nici un caz asa de dezbinati si sa aruncam in noroi in lucruri ce nu le cunoastem. Avem nevoie de deprogramare mentala, sa gandim pentru noi insine, nu cea ne-au bagat altii in cap, gen religia cu frica de Dumnezeu. Mai bine vindeci cu lumina, decat sa dai cu pietre. Parerea mea. :-)

cristian007  •  5 octombrie 2016, 15:10

Fiecare om se crede special...nimeni nu vrea sa se considere un simplu intermediar prin care niste gene sunt transmise mai departe. Ceea ce a facut IGP nu este diferit de baba care se roaga la Dumnezeu sa fie sanatoasa. Mai elevat....dar tot aceasi lucru : nu sunt un animal ci o fiinta, sunt produsul al unei vointe superioare a care poate fi inbunata prin frecventare. Aceasta mandrie tampita a omului este speculata de catre popi, vindicatori sau alti sarlatani de la inceputul lumii. Intotdeauna vor fi astfel de oameni care se vor hranii din mandria oamenilor de ase credei speciali, cand de fapt ei nu sunt decat niste animale mai elevate.

Pitulice  •  5 octombrie 2016, 15:12

Ati deviat total de la problema. Problema este ca un om a murit din neatenția unor medici. De ce discutam de un subiect total diferit? Cu ce intenție ati scris acest articol? Nu cumva se dorește o distragere a atenției de la problemele sistemului de sănătate de la noi? Daca va uitați la comentarii, se vede clar ca majoritatea comentează pe marginea unei pseudo probleme. Deci planul dumneavoastră, sau a celor care va controlează a reușit. Felicitări! Păcat ca nu avem si noi jurnaliști cu integritate. Mare păcat!

gang-dang  •  5 octombrie 2016, 15:21

Multumesc pentru articol,acum am o explicatie pentru degringolada vietii lui Gyuri dupa divort.Sotia psiholoaga devina membra a unei secte.Vai de mama ei de scoala de psihologie,cine stie ce se petrece acolo ramane traznit.Nu stiu cum a ajuns asa dar e dezastru,universitatea romaneasca are putin de a face cu stiinta moderna a psihologiei.E inapoiata si tributara unor conceptii total aiuritoare pentru orice expert.De aia auzim de lucrari de succes gen ”Psihologia poporului roman ”de parca un popor ar putea avea o psihologie comuna.Impostura si inapoiere,asta e scoala romaneasca de psihologie din ziua de azi.Nici nu ma mir ca cei care au terminat o se duc pe directii gresite dupa incheierea facultatii,daca ce au invatat in scoala a fost o zapaceala.Sa vedeti sute de doctorate si lucrari stiintifice tratand subiecte aberante pentru orice cercetator occidental in ale psihologiei.De ani de zile s-a scos teoria evolutionista din manuale,asta e apocalipsa invatamantului romanesc.Sa vedeti ce o sa urmeze,generatii intregi lipsite de busola.Oameni mustind de spiritualitate carora putin le pasa de saracia si promiscuitatea semenilor din Romania.M am saturat de cei care vor sa salveze sufletele altora marindu si buzunarul propriu.Ar trebui sa fie reglementat prin lege un tip de asistenta pe care statul ar trebui sa l ofere acestor oameni mai sensibili si mai slabi de inger care cad victime unor escroci carismatici.E o forma moderna de sclavie aceasta,inrobirea unui suflet prin tot felul de smecherii si nu ar trebui permisa aceasta forma de sclavie.Sper ca acest caz sa fie cat mai mediatizat si oamenii sa caste bine ochii si sa ia atitudine cand vad asemenea lucruri.Saracul Gyuri,ma si miram de ce un om ca el ajunge la carje din cauza artrozei,pai de asta ca nu se trata.Iar pentru cei care spun ca medicina moderna nu e buna,sa nu uite ca traiesc tocmai datorita ei,daca traiau acum cateva sute de ani speranta de viata era de 30 de ani si parintii lor ar fi trebuit sa faca 8-10 copii ca sa supravietuiasca vreo doi.O rusine pentru toti cei care se folosesc de binefacerile stiintei precum calculatorul si internetul ca sa debiteze prostii mistice.Sa se duca toti pe un teritoriu al lor lor sa vedem ce pot sa inventeze?La prima epidemie de rujeola o sa crape toti,nu ca ar fi ceva rau pentru omenire.

marian  •  5 octombrie 2016, 15:22

de citit si acest articol: http://www.activenews.ro/stiri/Ce-nu-s-a-vazut-la-TV-Ioan-Gyuri-Pascu-om-de-mare-modestie-si-marturisitor-crestin.-Artistul-spunea-Am-cerut-ajutorul-si-dragostea-lui-Dumnezeu-si-le-am-primit-136780

Un ortodox  •  5 octombrie 2016, 15:22

@Abișag : si eu sunt crestin ortodox dar nu ma inflamez asa de usor cand vad articole despre alte religii. Este libertatea fiecaruia ce crede atata timp cat nu incalca legi. Cine suntem noi sa judecam credinta altora ? Daca incep sa vanam adeptii unor religii(unele imi par stupide si mie) o sa ajugem sa ne luam si de protestanti, Martorii lui Iehova si de Catolicism, practic orice care nu este Ortodoxie pentru ca este diferit de noi. Treptat o sa ajungem xenofobi fara sa ne dam seama. De asta zic: mai multa toleranta cu credintele altora.

Anca  •  5 octombrie 2016, 15:35

Bateti campii. Fara de gratie, din pacate. Prostii enorme. Vorbiti de un tanar bolnav in faza terminala, ai caror parinti au intrerupt tratamentul alopat si care 'a murit in cele din urma'. Pai daca era bolnav in faza terminala, ce va asteptati?! Aruncati cu noroi in imaginea unei persoane deosebite, care a fost Maestrul Dang. Si o pozitionati pe fosta sotie a lui Gyuri Pascu in rolul de reprezentanta pentru Romania a Maestrului - ce e tampenia asta? Cine e Daniela Marin?! Bateti campii... Jurnalism 'de senzatie' Jurnalism de doi bani gauriti, de fapt

Abișag  •  5 octombrie 2016, 15:44

@Un ortodox și Ana... CLișeee, clișee, clișee. Aceleași clișee le auzi în fiecare zi : fiecare e liber să creadă ce dorește, fiecare e liber să gândească cum dorește, nu mai credeți în ce vă spun alții, să ne unim, bla-bla-bla. Numai clișee, iar aceste clișee sunt generate de oameni mărunți, striviți de propria lor incapacitate de de a discerne, oameni fără certitudinea existenței lui Dumnezeu, oameni care fug de Biserică pentru că nu au sufletul deschis sau capabil să rezoneze cu ideea de Dumnezeu, "oameni de dinafară" cum îi numește Andrei Pleșu în superba lui carte Parabolele lui Iisus. *** sunt precum Saul în drumul lui spre Damasc. Pînă când i s-a arătat Iisus era și el precum acești pierduți care mi-au răspuns cu clișeele lor inapte. După ce L-a cunoscut față-către-față pe Dumnezeu Fiul, s-a trasnformat instantaneu. Din păcate, Iisus nu se rată tutuLor așa cum i S-a arătat lui Saul, și de acolo ne vin nenorocirile acestei lumi, de acolo ne vine prostia și spoiala asta de moralitate pe care o afișează cei care mi-au citit postarea, ei crezând că sunt valoroși, au niscaiva valoare dacă se prefac că sunt (cică!) deschiși, (deschiși la ce ?, la propria lor cădere în propriul gol) toleranți (toleranța naște monștrii), achidistanți (aiurea, se prefac că sunt echidistanți pentru că dă bine la imagine, boala cea mai malignă a acestei generații). Ce să le mai vorbești ? Dai mărgăritare la porci, vorba Bibliei !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lumina universala stinsa  •  5 octombrie 2016, 15:48

Bun articolul.Eu sunt de acord cu abisag,daca nu se poate fara,mai bine o singura religie care poate fi controlata de catre stat si despre care stii ca nu poate produce asemenea excese.Altfel avem Misa si tot felul de nenorociri de genul asta in care statul nu neaparat ca devine complice dar e in mod clar nepasator.Adica o familie ramane neputincioasa in fata unor organizatii de sarlatani care ii rapesc copilul,sotia,sotul...De unde si pana unde?Alte state cred ca sunt mai grijulii fata de proprii cetateni atunci cand acestia devin vulnerabili.Ma refer la state civilizate.Libertatea e buna daca e folosita in scopuri bune,daca insa sub pretextul ei se fac marsavii trebuie reconsiderat gradul de liberate care se ofera unor asemenea organizatii.Liberatea de a crede e un fel de politically corectitudine,in fond e o mare prostie daca nu este reglementata bine in spatiul social.Cand vezi ca niste zapaciti nu isi mai dau copii la scoala sau nu ii vaccineaza trebuie sa intervii si sa trimiti parintii respectivi la penitenciar daca vor mortis sa mediteze la nemurirea prostiei.La fel cand fura banii ,sanatatea ,in ultima instanta vietile altora ,cum au facut cu Gyuri.

POLO  •  5 octombrie 2016, 15:48

SINT POLO DA DA POLO RECTIFIC AM GRESIT. PO-LO. POLO

ticbis  •  5 octombrie 2016, 15:52

Exista ceva ceea ce noi, oamenii de rand, indiferent cat de scoliti si de rationali am fi, n-am inteles si nu vom putea fi in stare sa intelegem niciodata: geniile! Nicio stiinta din lumea reala nu este capabila sa explice de unde apar si care e mecanismul ce guverneaza spiritul acestora, cum se nasc, de unde se nasc si de ce se nasc geniile, pentru ce traiesc ele printre noi. Cred ca acesta este cel mai mare mister al omenirii si ma indoiesc ca cineva vreodata il va putea deslusi in definitii simple. Le percepem prezenta, intuim ceva, cautam explicatii, le intelegem pana la un punct ezotericul fiintei lor, dar mai mult nu putem, pentru ca asta ne este limita care ne desparte. Din acest motiv si nu intamplator am inventat expresia "a fost un geniu neinteles", pentru ca geniile nu pot fi intelese. Ceea ce putem face este sa cautam un numitor comun al acestora si, invariabil il observam cu uimire: toate geniile se autodistrug, arse parca intr-un proces ireversibil de combustie interna ce le-a topit vietile ca ceara scursa sub flacara unei lumanari aprinse. De 2000 de ani nu a existat niciun geniu care sa-si fi pretuit viata in detrimentul spiritului; si asta ii deosebeste de noi, oamenii. Nu e vorba de refuzul stiintei sau de neglijarea asistentei medicale, ci doar de trairi spirituale atat de intense incat transced oricaror alte griji lumesti. Nu e vorba nici despre vicii, chiar daca ele si-au pus amprenta: alcoolism, apetenta pentru secte ciudate, droguri sau promiscuitate. Este ceva ce nimeni nu poate pricepe. Pot da exemple de genii ce s-au autodistrus din eul lor interior: Mihai Eminescu, Nichita Stanescu, Marin Preda, Nicolae Labis... toti au murit cu zile; insa cu zilele pe care le pricepem noi, nu cu cele pe care traiau ei...! Ioan Gyuri Pascu se inscrie in aceeasi categorie, a celor "singuri stapani pe viata lor". poate mai presus decat viata lor. Nu culpele medicale i-au frant acestui om viata, ci propria lui aura de geniu, cea care te face sa traiesti mult deasupra lumii, insa din pacate foarte putin. Desi nu sunt un tip religios, cred ca primul geniu al omenirii a fost Iisus Christos, primul care a simtit dumnezeirea si patima spirituala, care a ars pe altarul sufletului fara sa-i pese de cuiele si de piroanele ce i se infigeau in cap si in trup. N-a facut-o pentru o dogma, asa cum nici Ioan Gyuri Pascu n-a facut-o pentru o secta obscura; n-o sa intelegem noi niciodata de ce si pentru ce! Un singur lucru putem afirma cu siguranta: daca nemurirea exista, toate aceste genii vor dainui cu mult mai multi ani decat oricare alt muritor de rand care isi verifica saptamanal starea de sanatate la cabinetul medicului! Ioan Gyuri Pascu mi-a incantat anii in care televiziunile, media scrisa, teatrele, cinematografia, arta si cultura devenisera nefrecventabile si profund poluate; a fost o raza de lumina pentru cei ce se luptau sa-si pastreze cat de cat echilibrul intelectual si ratiunea mintii, pentru cei ce inca mai credeau in puritatea simpla a sufletului! RIP, Ioan Gyuri Pascu! Sunt convins ca ai ajuns printre stele, acolo unde iti este locul!

Ana  •  5 octombrie 2016, 15:54

Eu cred in Dumnezeu :-) Si un om caruia i s-a aratat Iisus devine umil si deobicei tace din gura..

Ana  •  5 octombrie 2016, 15:56

Statul asta pe care il ridicati in slavi v-a cam spalat pe creier, cum adica o singura religie controlata de stat???????????????? OH MY GOD :-))))))))))))0

Mircea  •  5 octombrie 2016, 16:01

Toate religiile cântă un singur cântec. Diferențele sunt doar iluzii și vanități. Lumina soarele pare diferită pe acest perete decât pe celălalt, și mult mai diferit pe celălalt, dar lumina tot lumină e. RUMI

Abișag  •  5 octombrie 2016, 16:14

@ticbis. Exagerezi. Dumneata dai exemplu de câteva genii din rândul câtorva scriitori români. Ce-i asta ? Doar atâtea genii cunoști ? Și, de unde chestia asta hilară că, vezi Doamne, geniile au pofta asta de a se autodistruge, că pun spiritul înaintea trupului. Vorbești vorbe, drăguță. Păi, hai să-ți dau câteva exemple de genii care îți desființează total ideea ta : DaVinci, Tesla, Kant, Columb, Shakespeare, Ponta (da, Ponta, geniul nesimțirii!) :-). Dragă, dumneata nu prea înțelegi ce e acela un geniu. Prea te comlici. Ai încoa să-ți explichez : geniul este acea persoană care posedă abilitatea de a face ceva care altora le este imposibil să-l facă. Dacă eu, spre exemplu, știu să croșetez în bob de orez, dumneta nici nu știi să ții o andrea în mână, da ? E? Asta înseamnă geniu. Einstein a descoperit formula relativității, dar el nu era în stare să bată un cui. Î ? Păi, lui nea Georgel sudorul, Einstein poate să i se adreseze cu : băi, nenicule, ești genial. de ce ? Simplu, nea Georgel face ceva cu o lejeritate dezarmantă, fluierând, pe când Einstein nu va fi capabil în cinci vieți să facă. Capisci ?

Cătălin Tolontan  •  5 octombrie 2016, 16:15

@"lumina universala stinsa". Dvs spuneti asa: "Eu sunt de acord cu abisag,daca nu se poate fara,mai bine o singura religie care poate fi controlata de catre stat si despre care stii ca nu poate produce asemenea excese". Dar de ce nu un singur partid controlat de catre stat? Si doar citeva carti, care sa nu tulbure oamenii. Si un singur program TV. Iertati-ma, dar aceste idei au fost incercate in istorie si nu au dus nicaieri.

Ana  •  5 octombrie 2016, 16:16

Interesant si frumos scris. Ma intreb totusi de ce ati ales sa selectati subiectul acesta si daca vi se pare ca este un subiect esential pentru societatea romaneasca?

tudor  •  5 octombrie 2016, 16:17

Domnule Tolontan, pe când o ancheta despre arbitrajul din fotbalul romanesc?

Vali  •  5 octombrie 2016, 16:22

Tolontane, dute tata si lucreaza la cancan...am crezut ca esti ziarist sportiv, da in ultimul timp te ocupi numai cu prostii, mai rar cata ura e in tine.

Abișag  •  5 octombrie 2016, 16:27

@Cătălin Tolontan. Nu-i chiar așa. De ce dați exemplu de o perioadă istorică foarte aproape de ziua de azi? de ce nu vă duceți o lecuță în istorie, cam vreo zece secole și veți vedea că se trăia excelent de bine cu o singură credință, fără partide, fără parlamente, fără ziare, fără televizoare. Pe atunci nu exista prozac și boala asta care seceră : stresul și depresia, da ? Să știi, nene Tolontan că pînă la urmă, cam asta va fi și rezolvarea : unicitatea. Adică : o singură televiziune, un singur radio, un singur ziar, un singur conducător, o singură credință. Pluralismul duce la haos ! Pierderea, moartea libertății stă în diversitate. Și?, apropo, când o să-i dai un răspuns lui Banciu, care te atacă și te pomenește în fieșce noapte? Ți-e frică de el, cumva ?

stefan  •  5 octombrie 2016, 16:30

Nu vad ce legatura are credinta unui om cu incapacitatea uinui medic de pe ambulanta de a disgnostica corect afectiunea de care sufera un pacient. Daca a refuzat pacientul, intr-adevar, spitalizarea, de ce nu a mentionat asta medicul de pe ambulanta, avand in vedere ca e obligat conform normelor interne sa o faca? Pacientul poate fi si transexual, homosexual, budist, "dangist", ateu, samd. Medicul are datoria, coform sarcinilor postului sau, sa urmeze niste proceduri. De ce directionati atentia in alta parte?

Dragos  •  5 octombrie 2016, 16:35

@ticbis: cu ce sunt asa de deosebiti cei pe care tu ii consideri genii, prin moartea lor, fata de moartea unui om obisnuit? Moartea lui Marin Preda a survenit prin "asfixie mecanica , provocata de un obiect moale (...), in conditiile unei come etilice". Ucis sau nu, nu mi se pare o moarte deosebita. Nichita a murist din cauza cisternelor de votca ingurgitate. Labis a murit tot de betiv ce era. Tatal unui prieten a murit cu votca langa el, *** fiind deja. Toti "s-au autodistrus din eul lor interior". Maaaare geniu trebuie sa fii... In ideea asta, Romania e plina de genii. Plina de *** care mor de ***, ca Eminescu. Cum poti gandi asa? Consumul de alcoolul crezi ca e o masura a "transcendetei" sau a altor prostii pe care le indrugi? Intr-adevar, consumul de alcool de face sa te crezi zeu, dar doar pentru ca afecteaza sistemul nervos central, nu pentru ca ai fi unul. Ii vezi pe aia care mor in accidente de masina, provocate de consumul de alcool? Crezi ca ei nu au sentimente, nu au trairi interioare, nu vor sa fie unici? Si nu reusesc sa fie decat niste criminali fara minte... Iara daca tu crezi ca expresia "a fi un geniu neinteles" semnifica faptul ca geniile nu pot fi intelese, inseamna ca nu ai auzit inca de "pleonasm". Si eu am trairi interioare, si eu am principii si reguli ale societatii pe care nu le respect si ma doare cand vad ca altii le respecta, desi mi se par niste tampenii, dar asta nu ma face sa ma arunc in bautura, sa consum droguri, sa intru cu masina pe contrasens, ca sa ma sinucid. Asta ma face mai mic? Sau ma face un "non-geniu"? Pfff...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează