Doctor care pleacă din țară: ”Când am dat la facultate, am fost sfătuit să nu merg la medicină dacă nu am bani sau pile! Am spus atunci că sunt prostii. Nu sunt prostii deloc!”

O schimbare pe care Ministerul Sănătății o va anunța în aceste zile va stârni reacția sistemului: condiții noi pentru managerii de spital și pentru șefii de secție

luni, 24 octombrie 2016, 6:28

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Așa cum se întâmplă cu mulți dintre medici, a cerut anonimat.

”Plec în curând în străinătate, dar va mai dura până când nu vor putea să-mi facă rău”, spune doctorul din Cluj.

– Ați văzut cum arată listele cu numele pocite pentru concursul de specialitate? Care e, de fapt, miza?
-Miza e să pici la un anumit profesor doctor sau să eviți un alt profesor doctor. Profesorii sunt, de fapt, șefii sistemului românesc de sănătate.

2.000 de lei în medie câștigă pe lună, din salariu, un medic rezident

-Ce înseamnă asta, pe înțelesul publicului?
-Știu foarte bine și oamenii! Pacienții simt asta imediat după ce intră într-un spital. ”Domnul profesor” este regele. Profesorii au cele mai luxoase rezerve și cele mai bune saloane din spitale. Cu ei se începe renovarea. Echipamentele medicale cele mai bune tot la ei ajung. ”Domnul profesor” are voie să facă CT-uri, RMN-uri sau alte analize scumpe pacienților, noi nu!

”Nici când ies la pensie, profesorii nu-și pierd privilegiile. Ei profesează în continuare, au același statut” Medic care s-a decis să plece din țară

-Discutăm totuși despre oameni cu un prestigiu enorm venit în urma unor realizări de-o viață.
-În anumite cazuri este un prestigiu meritat. În altele, nu! Dar, în nici unul dintre cazuri, nimic nu le dă dreptul profesorilor să păstreze sistemul așa cum e. Credeți că acești profesori vor să se schimbe ceva în sistemul și în privilegiile lor?! Uitați-vă pe numele șefilor de comisii la examenul despre care ați scris! Acolo îi veți vedea.

”Ce ați publicat voi cu listele aranjate pentru examen e o bucățică a problemei. Cea mai dură dictatură academică e la UMF Timișoara. Urmează apoi București, Iași și Cluj, Tg. Mureș, Craiova” Medic care s-a decis să plece din țară

-Nu sunteți prea pornit pe acești profesori, mai ales pe fondul plecării din țară, care e totuși o opțiune personală? Ce numiți sistem și privilegii?
-Toate angajările și promovările depind de profesori. Tot ce mișcă în spitale e controlat de profesori. Dacă ți-au surâs zeii și ajungi în secția lui, îți dă un pat, două, patru sau nici unul. El îți poate lua operația dacă i se pune pata. Spune că e prea grea pentru tine. Dacă-l superi, nu mai operezi deloc.

15.000 de medici au plecat în străinătate în ultimii 15 ani, conform aceleiași surse

50.000 de doctori profesează în România, conform Colegiului Medicilor

”Eu, de exemplu, am terminat în același timp cu fata profesorului. Pentru ea s-a găsit imediat post, deși s-a încălcat legea, apoi s-a găsit post și pentru ginere. Eu trăiesc și acum din gărzi. În timp ce colega mea, care nu mă depășea ca rezident, câștigă acum experiență pentru că operează, eu stagnez” Medic care s-a decis să plece din țară

-E atât de mare frustrarea în rîndul medicilor tineri?
-Sigur! Dacă ajung să ne decidă cariera? Se spune că sunt puțini medici. Tot profesorii jonglează și cu posturile de medici. Dacă managerul le spune că scoate un post la concurs, șeful cu restul echipei îi spune că nu e nevoie, că se descurcă așa. De fapt, nu doresc să împartă la mai mulți șpaga! Și le plac gărzile! În schimb, când e vorba de o rudă sau obligație mare imediat se face loc.

-Care sînt câștigurile?
-Pentru un medic rezident anul I, salariul este acum, după majorare, în jur de 1.900 lei, iar la terminare ajunge la 2.300 lei, un medic specialist se apropie de 3.000 lei. Să vorbim acum despre veniturile profesorilor, care adună 10.000 de lei pe lună de la UMF, ca șefi de secție mai aduc 6.000 lei la care se adaugă sporuri. Toți lucrează și în privat, de unde mai adună 4.000 lei. Acestea sunt veniturile oficiale.

-Și celelalte venituri?
-Cum credeți că m-am simțit când o colegă favorizată a venit la mine și mi-a spus că și-a cumpărat o motocicletă Harley-Davidson de 15.000 euro? Și apoi și soțul ei. Cum mă simt eu? Că ea a primit o șansă, iar eu mă târăsc în acest sistem infect. Când am dat la facultate, am fost sfătuit să nu merg la medicină dacă nu am bani sau pile. Am spus atunci că sunt prostii. Nu sunt prostii deloc. Acesta e adevărul! Doresc să explic cum funcționează sistemul medical pentru a înțelege cu ce și cu cine vă luptați. Și voi, presa, și pacienții.

11 medici pe zi a fost ritmul cu care s-a plecat în străinătate în 2015, adică 4.000, în condițiile în care în sistem intră în jur de 3.000 pe an

-Insistați pe cuvântul profesori, deși ei sunt și medici, și șefi de secție.
-Pentru că actorii principali sunt Universitățile de Medicină și Farmacie, care sunt niște organisme compacte și extrem de puternice. Toți cei care se află în aceste instutuții de învățământ sunt medici care lucrează și în clinicile de stat, iar în mare parte și în privat. Ei sunt, înainte de orice, profesori. Așa își construiesc puterea.

-Cum?
-Spitalele sunt împărțite în două categorii: centre universitare și celelalte. Primele depind în totalitate de UMF-uri, șefii de secții sunt profesorii universitari, iar toate persoanele de decizie din spitale sunt cadre UMF. Spitalele județene sunt dependente de centrele universitare deoarece sunt subfinanțate.

-Atât de puternice sunt facultățile de medicină?
-Nici nu vă imaginați! Practic, UMF-urile controlează tot ce mișcă în sistemul medical prin profesori, acești ”old boy network”, care constituie rețeaua de trafic de influență. Reprezintă centrul de forță, care nu pare ilegal, dar de care tu, ca student, rezident, medic, depinzi în totalitate. Profesorii dețin toate funcțiile de conducere și de decizie.

-Alți factori pe putere mai sunt?
-Da. În ierarhie urmează Direcțiile de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, acesta din urmă organizând toate concursurile de rezidențiat, specializare, ale căror comisii de examinare sunt conduse numai de profesori UMF. Cum e concursul despre care ați scris.

-Și altcineva?
-Ultimul mare actor este Colegiul Medicilor, care este o organizație neguvernamentală și nonprofit și care certifică și urmărește activitatea medicilor. Aici se regăsesc din nou membri ai UMF. Într-un caz de malpraxis, procurorul merge la IML, dar drumul cel important este cel de la CMR. Tot CMR îți dă și certificatul de bună practică medicală – good standing, de care ai nevoie dacă dorești să lucrezi în afara țării. Așa te pot bloca dacă doresc.

-Care este miza financiară la negru?
-Acum despre șpagă, pe care o primesc toți. Vorbesc despre șpaga de la Cluj, care probabil că e mai mică decât la București. Doctorii care condiționează actul medical sunt undeva între 5-10%. Nu trebuie să vă fie frică de medici pentru că majoritatea dintre ei sunt oameni cu conștiința curată și își respectă pacienții. Chirurgii primesc cele mai mari atenții, dar diferă în funcție de specialitate. Cei mai fericiți sunt chirurgii cardiologi, fiind urmați de ginecologi și urologi. Recunosc că și eu iau spagă, îmi completez veniturile lunare cu 2.500 lei, dar altfel nu aș putea trăi decent.

”Iau șpagă 2.500 de lei pe lună și salariul este unul dintre motivele pentru care plec. Dar umilința și imposibilitatea de a progresa profesional, din cauza clanurilor profesorilor, sunt primele motive” Medic care s-a decis să plece din țară

-Și cum vă simțiți?
-Eu nu vreau șpagă, sunt împotriva șpăgii, care mă înjosește, îmi e rușine de mine… Vă mai spun ceva. Rezidenții nu iau prea mulți bani din șpagă, undeva între 1.500 și 2.000 lei pe lună, dar chiar fac treabă în spitale, se ocupă de pacienți. Ei nici nu cer, dar primesc cât li se oferă. Cei mai bogați sunt cei de la oncologie, care ajung și la 10.000 lei pe lună.

-La cât ajung sumele profesorilor?
-Să revenim la profesori și la cât primesc ei șpagă pe lângă cei 20.000 de lei din salariul de la UMF și spital. La spital au cel puțin 10 pacienți pe zi la ușă, la cabinet. Pe 4 îi internează. Fiecare vine cu 200 lei în plic. Înmulțim cu 25 de zile și ajungem la 50.000 lei pe lună. Dacă adăugăm și șpaga pentru operație, punem o medie de 3.000 lei, iar chirurgii buni fac și câte 70-80 de intervenții pe lună, unde ajungem? La 200.000 de lei pe lună. Peste 40.000 euro, fără impozit. Un profesor din Marea Britanie sau Germania ajunge, poate, la 10.000 euro, dar impozitați. Aceștia sunt profesorii care controlează tot sistemul!

Ce vrea să facă ministerul? ”Introducem concursul și la șefii de secții”

Ministerul Sănătății va modifica statutul celor care conduc spitalele din România. Anunțul este așteptat în această săptămână ”și va stârni, cu siguranță, furia celor vizați”, susțin surse din minister.

Managerii vor avea o agendă economică a responsabilității lor și nu e nevoie să fie profesori în medicină sau medici specilaliști ca acum. ”Un director de la un mare spital din SUA sau Germania n-ar putea fi numit acum manager în România pentru că nu are o hârtie de la UMF. Vom schimba acest lucru”, a explicat ministerul.

Ceea ce ministrul Vlad Voiculescu n-a anunțat încă, și va fi, de fapt, cea mai dură modificare, va fi că va trebui ca șefii de secție, unde intră majoritatea profesorilor despre care vorbește medicul care a decis să plece din țară, să dea examen!

Este prima oară cînd profesorii – șefi de secție vor da examen pentru postul lor din spital.

 

Comentarii (104)Adaugă comentariu

aCID  •  25 octombrie 2016, 7:21

„șefii de secție... să dea examen” ca directorii de liceu? Vaiiii, ce rușinică! :)))))

Dr. Dan Patru Tudosie  •  25 octombrie 2016, 7:40

Sunt medici care iau spaga ca sa traiasca decent si medici care nu te ating cu un deget daca nu dai spaga, desi au milioane de euro. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciupi  •  25 octombrie 2016, 7:45

"a trai decent". CE VRAJEALA ORDINARA!!

stefan  •  25 octombrie 2016, 7:57

dragă cătălin, mi-ar plăcea să stăm la o discuție la o cafea (bere, vodcă etc.)

m  •  25 octombrie 2016, 7:59

Am impresia, citind interviu cu colegul meu, ca de fapt ati discutat cu mine....adevarul este cel prezentat de voi. Toata lumea stie asta, inclusiv domnii profesori, numai ca ei se mandresc cu asta. Continuati sa vorbiti cu oameni din sistem si poate o sa-l faceti transparent.

joji  •  25 octombrie 2016, 8:04

Nu stie despre CONSTANTA unde toti sunt doar rude , e usor de verificat Posturile s-au dat de 25 de ani prin integrare pe cercetare, pe mascarade de examene . Totul condus de *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  25 octombrie 2016, 8:06

Incredibil ce am citit,incredibil. Trebuie facut ceva cu ''profesorii'' astia. Sa fie atat de lacomi?

me  •  25 octombrie 2016, 8:16

... sper sa se faca ceva pentru oamenii astia, sistemul medical din tara este la pamant, nu mai avem spitale dar avem o tara plina de farmacii in care se vand suplimente si mii de pastile de raceala, oamenii sunt *** sa ia medicamente cu pumnul complet aiurea ba chiar se vand si papuci in farmacie

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan  •  25 octombrie 2016, 8:17

Sunt relativ recent operat la Cluj de nici o luna. Intervenție rapida, chist pilonidal abcedat. Venit prin urgentă, operat a 2a zi. Am stat internat 1 saptamana si nimeni nu mi-a cerut nimic sau s-a purtat cu mine cu mai puțină sau mai multă atenție decât era necesară. Oameni profesioniști cu puținul pe care il au. Toată lumea si-a facut treaba. Chiar medicul chirurg mi-a plusat la maxim zilele de concediu.

Stefan  •  25 octombrie 2016, 8:18

Ma gandeam acum cativa ani ca nimeni si nimic nu mai poate zgudui sistemul medical romanesc si ca va trebui sa ne impacam cu statutul de rezidenti/medici cotizanti umiliti pe de-o parte de sistem, pe de alta de cei care conduc si detin puterea in acest sistem.Iata ca totusi mai sunt colegi de breasla care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume si sa demaste aceasta "caracatita" medicala.Astept cu nerabdare o schimbare in sistem si daca lucrurile incep sa se schimbe poate voi lua in calcul o reintoarcere in tara.Pana atunci sa auzim de bine.

John  •  25 octombrie 2016, 8:19

Sunt intru-totul de acord cu tanarul medic, insa nu plecatul din tara este solutia pentru reglarea sistemului. Daca ar face toti lafel !? In mod normal, tineretul este cel care poate sa "mute muntii", dar ei vor doar salarii mari si variantele comode, daca se poate fara sa puna osul la treaba. In ceea ce-l priveste pe acest ministru, sunt uimit zilnic de aroganta si sfidarea cu care trateaza spitalele publice, asta pentru ca tema lui (!) este sa distruga sistemul de stat si sa promoveze spitalele private, pentru a obliga populatia sa se incheie polite de asigurari de sanatate la companiile private.

simplu  •  25 octombrie 2016, 8:32

lol - vor da examen pt sefii de sectii? si ce? cine face subiectele? cine le corecteaza? ei cu ei pentru ei. profesorii. nu o sa se apuce sa isi dea unii la altii in cap. o mana o spala pe cealalta. doar daca vor aduce niste profesori din germania sau anglia sa le faca subiectele si sa corecteze, doar atunci putem avea incredere. pana atunci e inca o masura tampita, romaneasca, cu buna intentie dar pe care aplicare o va dovedi a fi o masura administrativa / birocratica fara impactul scontat.

Luca  •  25 octombrie 2016, 8:34

Am "auzit" de un medic stomatolog , care in clipa in care a devenit decanul facultatii , si-a schimbat brusc Tico cu Mercedes ! Proprietatile imobiliare bineinteles ca au explodat ! Ghicitoare : cine credeti ca a mostenit pozitia de decan cand acesta s-a pensionat ?! Fiica lui :-)

caine  •  25 octombrie 2016, 8:34

sa nu desfiintam elitele ca pare a manie proletara !!! profesorii din medicina nu sunt buni, arhitectii batrani sunt lacomi...eu zic sa ii dam spitalul pe mana unuia de 26 de ani. Hai,ma, despre ce vorbim? Ca sa nu mai zic ca gena bate tot. Daca domnul nemultumit (ma refer la medicul ce pleaca din tara) ar face schimb de locuri cu profesorul incriminat ar face EXACT la fel.

Ion  •  25 octombrie 2016, 8:43

Vai ce răi profesorii ăștia! Ce ne zice rezidentul? Că are 2000 salariu și pentru că nu-i ajunge mai ia 2000 din spaga...Pînă la urmă cred că-l doare că șpaga lui e doar 10% din ce ia profesorul.Ce inechitate! Dacă doctorul asta reprezintă noul...vai de noi!Ar fi rău dacă ce vrea Ministrul ar fi doar schimbarea polilor de putere in medicina si nu vindecarea ei...Oare nu ni se propusese după Colectiv ca Ministru un domn tînăr care ,,lucra ,,în chiloti?Asta o fi schimbarea...Din nou ni se spune că nepotismul e rău...Dar nu cu prietenii tăi!Nu d-le Ministru?!

tancau  •  25 octombrie 2016, 8:47

Hai noroc! Doctorul care ne povestește despre sistem spune: ,,..Recunosc că și eu iau spagă, îmi completez veniturile lunare cu 2.500 lei, dar altfel nu aș putea trăi decent.,,nu judec pe nimeni,viata e grea!e de apreciat ptr ca Domnul de la Cluj ne spune tot DAR plecand de la faptul că trebuie să iei spaga ca să traiesti DECENT(cu câți bani se trăiește decent??)aproape toți românii ar trebui să luăm spaga ca să trăim decent!!! Asa să facem??? Tu Tolo când castigai puțin la început luai spaga ca să traiesti decent?

ingrjorat  •  25 octombrie 2016, 8:49

Sa punem contabili sefi de sectie daca se poate sa scoatem de tot medicii din spitale. Asa cum i-am scos din minister. Va amintiti ce bine mergea sistemul cu contabilul nicolaescu? Sau mai bine *** profesorii. Sunt inutili.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  25 octombrie 2016, 8:49

Tolo, acum tu publici dovada ( 1 ) șpăgii luate de doctori. De aici concluzia ca medicii sunt șpăgari! Alta data nu mai cenzura, când scrim șpăgari! Toți trăim in societatea asta murdara, meschină! Acum, dacă ANAF, guvernul va citi acest calcul, poate fac ceva! Ori le fac ca in cazul închirierii de apartamente, ori le măresc salariile! Culmea e ca dacă măresc salariile, tot vor lua șpagă, dacă țin in funcții pe nesătuii ăștia! Eu știu un caz , in care schimba mașina la 2 ani! Cu ce bani in BMW, Mercedes, Audi? Dar nu îți închipui ca sunt standard mașinile! Nu , dotate! Se pune totuși întrebarea: cât de nesimțit sa fii sa ai astfel devenituri, și sa mai și sfidezi? Sfidezi = șef secție + profesor ( adică învață și alte generații ce/i aia șpagă ) . Apreciez ca unii lucrează și privat ! Asta da, e corect! Medicul asta ar trebui sa fii spus și cât costa un rezidențiat! Ar costa între 50 și 100 mii....euro! Sistem medical, infect, menținut nu de guvern ci de ăștia câte câștiga zeci de mii de euro, lunar! OUT, ca oricum murim cu zile cu ei! Salarii mari la tinerii care-i înlocuiesc și asta-i leacul!

dan  •  25 octombrie 2016, 8:51

Problema e ca toti se inghesuie sa ajunga la acesti profesori, care de cele mai multe ori isi trateaza pe pacienti cu superficialitate si dau rateuri. O parte din profesori sunt umflati ca fiind si buni practicieni. Unii sunt chiar slabi de tot, dar au ajuns la acest rang prin mostenire. Felicitari pentru interviul care reda realitatea din sistemul medical. Continuati sa scrieti despre ceea ce nimeni nu a avut curajul sa spuna 25 de ani.

gelu cracana  •  25 octombrie 2016, 8:52

cite guri au de mincat......ma sperie ce am citit....oare ei se imbolnavesc vreodata.....

ingrjorat  •  25 octombrie 2016, 8:52

M-as mira ca si in strainatate sa faca mare branza...

jumbix  •  25 octombrie 2016, 8:53

toate concursurile in sanatate sunt pe pile, participa mai multi si iese cine trebuie- de zeci de ani

mda  •  25 octombrie 2016, 8:54

asa e, si de-asta ajungi sa te lovesti in spitale de nesimtirea cadrelor medicale, neprofesionalismul lor sau chiar batjocura pe care ti-o arunca in fata. la fel ca si in alte domenii unde ai de-a face cu bugetarii: Politia de exemplu. ar fi foarte interesant sa aratati ce pensii au politistii si militarii la 50 de ani atunci cand iasa in pensie, in timp ce noi ceilalti care am contribuit o viata intreaga si ne-am chinuit pentru locul nostru de munca...primim maruntis la 65 de ani.

ady  •  25 octombrie 2016, 8:57

Buna ziua. Un bun ex. este domn profesor ***. Te duci la spital, cu o problema, intri la el cu pile prin asistenta sefa, te vede, iti da pomelnicul de analize de facut, le faci ca asa a zis domn profesor (spitalul le face), iar dupa aceea iti zice "stii ptr. operatie trebuie sa atepti n zile". Uite aici adresa de la clinica si te rezolv repede. Tu ca bun credincios il asculti pe domn profesor, te urci in primul taxi si repede la clinica la domn profesor (in zona Aviatiei - Caranfil). Acolo ce sa vezi, te intilnesti cu fete cunoscute: asistenta sefa, 2-3 infirmiere, care au alt glas, alta grimasa a fetei. Si uite asa te opereaza domn profesor repede, analize facute in spital, externare facuta repede, si gata nu a mai vrut pacientul operatia. Am patito pe propria piele, si am rezolvat la Bacau, cu mult mai putini bani decit cotizam la "il dottore"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eugen  •  25 octombrie 2016, 9:02

Sunt un pensionar UMF;am 67 de ani . Am avut gradul didactic de conferentiar;mi s-a pus in vedere la implinirea varstei de 65,ca nu mai am dreptul de a lucra la UMF(nici macar plata cu ora). Pensia actuala este de 1595 RON. Asta dupa >41 de ani de activitate neintrerupta! Cu titlul de Doctor in Medicina. As intreba "legiuitorii",pe cei ce ar trebui sa se ocupe de linistea si sfarsitul demn al unei anumite generatii,cum e posibil ca pensia noastra sa fie cam jumatate din cea a unui plutonier care 25 de ani a numarat si sortat bocanci ori dadea amenzi penru parcari ilegale? Asta DA,apreciere pentru conditia intelectualului din Romania! Plecati tineret,plecati;nicaieri n-o veti duce mai "stramb",ca in Romania!

Tim  •  25 octombrie 2016, 9:03

Normal ar fi fost sa aveti si declaratia unor profesori.... Revenind...din pacate in tara asta exista o mafie a fiecarui serviciu oferit populatiei si o indiferenta crunta! Mafia ar putea fi anihilata...indiferenta insa...

Alex  •  25 octombrie 2016, 9:04

Prin 2005 duceam des dimineata cativa tineri stagiari cu masina la Spitalul de Recuperare din Iasi. Se adunau cate 3-4 pentru ca altfel nu si-ar fi permis sa ia un taxi. In fata spitalului, parcata fix langa scarile de acces, trona tot timpul o masina Honda Legend, un exemplar deosebit de luxos despre care stiam ca este o masina foarte scumpa. Din curiozitate am intrebat intr-o zi stagiarii cui apartine acea masina iar acestia mi-au spus cu un aer de secretuozitate "E a domnului profesor". Nelamurit pe deplin am vrut sa aflu de ce masina este parcata tot timpul acolo (indiferent de ora si de zi) iar stagiarii mi-au spus ca de fapt domnul profesor nu o foloseste mai deloc. E mai mult parcata acolo de cand a cumparat-o (de noua) iar el se deplaseaza cu taxiul. Atunci am inteles care e nivelul spagii pe care o incaseaza un profesor daca acesta isi permitea un capriciu de 60000 de euro, dar si nivelul de nesimtire si aroganta a astfel de personaje. Masina a stat parcata acolo mult timp, nefolosita, sfidand parca atat pacientii cat si angajatii care veneau in fiecare zi la munca.

Dan  •  25 octombrie 2016, 9:04

Sint medici care au terminat, cum au terminat facultatea si conduc sectii importante din spitalul unde activeaza, la fel profesori care la examenul de post au luat note sub 5....si au ajuns directori de scoli...

Eugen  •  25 octombrie 2016, 9:09

Perfect de acord cu Jumbix!

Mihai  •  25 octombrie 2016, 9:16

Te sfatuiesc domnule doctor sa pleci din tara daca esti bun si curajos. Nu stiu daca ai familie, copii, etc. Singura problema in tarile din Europa de vest este dorul de parinti, frati, prieteni. Dupa un an, cel de prieteni dispare. Atata tot, in rest, din punctul meu de vedere, numai avantaje. Te vindeci de toata boala numita Romania. Ceea ce este foarte bine si daca te intorci dupa o perioada (cu cat mai lunga cu atat mai bine). Bafta!

Horhe  •  25 octombrie 2016, 9:29

Dar despre nesatuii de profesori de chimie si biologie din judete care mediteaza copii pentru medicina pe bani multi si sarmanii parinti platesc la greu ...Pentru ce?....procentajul de promovabilitate este sub 10% la majoritatea profesorilor cu toate ca ei te asigura ca copilul tau este foarte pregatit si va intra la medicina...Vai de noi cu acesti asazisi dascali.Ma opresc aici ca nu vreau sa mai zic multe....Sa le dea DUMNEZEU CEEACE MERITA LA FIECARE pentru furtul pe care il fac

ionnis  •  25 octombrie 2016, 9:30

Acestui doctor ii trebuie 5000 de lei pe luna ca sa traiasca "decent". Ma faci sa rad "amice" :)) . Ma bucur ca pleci. Drum bun, cale batuta!

Vladimir  •  25 octombrie 2016, 9:33

Sa nu fim naivi ca se vor rezolva lucrurile doar pentru ca vor sustine un examen "profesorii" pentru a fi sefi de sectie! Oare cine credeti ca va face parte din comisie si cine credeti ca are curajul de a concura impotriva lor?

yoz7777  •  25 octombrie 2016, 9:41

Ma distreza cei care-l acuza pe acest medic tanar, fara sa incerce sa se puna in pielea lui si sa inteleaga cum merge o cariera in medicina. Vorbiti cu un medic apropiat si o sa aflati cum 90% din odraslele medicilor sunt in sistem si-si gasesc posturi in orase universitare si in orasele unde lucreaza mami sau tati. Cum trec examenele pentru ca mami si/sau tati sunt din sistem, in timp ce un student normal n-are nicio sansa. Il acuzati ca ia spaga, eu l-as acuza doar daca e dintre cei care conditioneaza actul medical de spaga, daca cere sau sugereaza ca vrea, daca nu face una din cele de mai sus si un pacient dupa operatie ii da un plic in semn de multumire eu nu-l pot acuza la ce salarii au. Pai vreti ca un medic sa traiasca decent, sa opereze oameni si sa nu-i tremure mana cu 3000 lei pe luna, in condintiile in care astia fac minim 9 ani de scoala? In conditiile in care trebuie sa investesti continuu in carti si congrese ca sa fii la curent cu ce este nou si sa nu ajungi sa fii depasit asa cum sunt multi dintre stimabilii profesori. Foarte bine ca pleaca, o sa ajungem in curand in situatia tarilor din vest care primesc medici din Romania cu usa deschisa, numai ca la noi cor veni din Pakistan, Irak, Siria, India, Afganistan etc.

Cătălin Tolontan  •  25 octombrie 2016, 10:09

@lucian: generalizati, din pacate, fara sa cititi pina la capat ce a zis medicul. El spune clar ca ”Doctorii care condiționează actul medical sunt undeva între 5-10%. Nu trebuie să vă fie frică de medici pentru că majoritatea dintre ei sunt oameni cu conștiința curată și își respectă pacienții”. Nu numiti o profesie drept una de spagari ca nu e adevarat!

mickey13  •  25 octombrie 2016, 10:14

Mda... Pe scurt: *** medicii cer, sau cel putin primesc spaga. Trist dar adevarat! Sistemul nu-l vindeca nici Tolo, nici medicul care pleaca in strainatate (locul lui va fi luat de vreunul care si-a luat examenele cu ... spaga, fara a avea habar de meserie si, uite asa, revenim la vechile practici! Este un cerc vicios din care cu greu se poate scapa. Acesta nu-l poate rupe decat guvernul sau/si parlamentul. Dar si aici sunt reprezentatii "elitelor". Prima mare modificare legislativa: ori la privat, ori la stat! Da, da stiu... o sa-mi sara lumea-n cap ca s-ar restrictiona dreptul la munca! Dar, platind niste salarii mari (evit sa folosesc cuvantul "decent", pt ca are conotatii diferite pt fiecare dintre noi, un amarat considera decent 1500 de lei / luna; dl rezident considera decent 1900+2500+garzile (a caror valoare n-o specifica, dar nu cred ca-i sub 2500 lei); "dom' profesor" traieste decent cu 40000 de euro/luna, asta citandu-l pe dl rezident), tratand spaga precum o infractiune si pedepsind-o usturator (NU cu inchisoare, asa nu rezolva nimic! Ci cu amenda, o amenda de 100-200 de ori valoarea DOVEDITA a spagii => primeste 100 de lei spaga, plateste 10.000 lei amenda, primeste 1000 de lei spaga, plateste 200000 amenda. Poate valorile sunt exagerate, dar trebuie rupta pisica-n doua!), incepi sa tratezi un pacient la stat si apoi il muti la privat, amenda! Si pt clinica, dar mai ales pt medicul care a facut "intermedierea" respectiva! Apoi, dupa ce "vindeci" cat de cat sistemul, te duci la privat! Si faci un, doua, trei, zeci de verificari, pana cand reduci cat poti de mult evaziunea fiscala! Daaaa, este o evaziune fiscala dusa la rang de arta la privat! Se plateste impozit pt doar 20% din venituri! (aici cred ca sunt optimist, mi-e teama ca nu cumva procentul respectiv sa aiba o singura cifra in unele cazuri!!! Si, din aceasta evaziune rezolvata, poti crea un fond de pensii pt cei marginalizati de sistem, sau chiar pt sistem in general. Din punctul meu de vedere totul ar fi simplu, numai dorinta sa fie!!! DORINTA !!! Si, nu in ultimul rand, salariile in mediul privat sa fie corelate cu cele de la stat, altfel, se ajunge ca un *** de "dom' profesor" sa-si plateasca o asistenta cu minimul pe economie, cica nu-si permite sa plateasca mai mult! Repet: trebuie dorinta! Dar nu cred ca se doreste ca sistemul sa fie unul curat si sanatos! Acum 7 ani am avut o discutie cu fostul meu sef ref la salariul pe care ar fi trebuit sa-l primesc. 5 minute, atat a durat! Si, dupa 3 zile, totul s-a dus dracului! Cand l-am intrebat ce s-a intamplat, replica acestuia a fost: "pai tu chiar credeai ca-ti dau tie totul?" (cu toate ca FIX lucrul asta-l stabilisem). In luna respectiva cam *** si-au luat salariile injumatatite. Intr-o luna eu am plecat in alta parte... concluzia: in NICIO alta luna nu s-a mai intamplat ca salariile sa fie asa mizere ca-n luna cu pricina! Poate oi fi tras eu vreun semnal de alarma, poate o fi fost coincidenta, cert este ca NU a mai tratat angajatii precum niste gunoaie! Acum lucrez si la stat si la privat (si nu, nu in domeniul sanatatii, iar cele 2 domenii nu au nicio treaba unul cu celalalt) si cam stiu cum merg lucrurile in ambele tabere! In concluzie: daca la MAI s-a putut (si salarii si pensii); daca la MApN s-a putut; daca in justitie s-a putut, sunt sigur ca se poate si in sanatate si educatie! Doar daca se DORESTE!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nick  •  25 octombrie 2016, 10:37

Cătălin, pe când un articol despre polițaii pensionați la 50 de ani cu pensie de 9000 de lei, despre gardieni de pușcărie ieșiți la pensie anul ăsta cu pensia mai mare decât salariul de 6000-6500 , se îmbulzesc toți sa iasă anul ăsta...sporuri de antenă, de praf etc...te crucesti

o femeie  •  25 octombrie 2016, 10:40

In occident dupa o varsta profesorii/doctorii nu mai opereaza, ci coordoneaza echipele, supravegheaza, formeaza rezidentii si studentii. Astfel un profesor se poate ocupa de mai multe lucruri si ramane pe cazurile dificile unde e nevoie de echipa medicala din diferite specialitati. Pentru tanarul doctor din interviu, ii recomand sa nu opteze pentru tari ca Belgia si franta unde salariile de rezident sunt la 2000 euro (iar chiriile jumatate, adauga cheltuieli ca intretinere, asigurari obligatorii, si raman bani de mancare si bicicleta). Pt Anglia sunt cursuri speciale de facut, facultatea romaneasca nu mai e suficienta, iar salariile pt rezidenti plec de la acelasi nivel dar e loc de urcat simtitor. Avantajul e ca loc de urcat si sanse sanatoase, chiar daca au prioritate absolventii locali, si ca cele 10-12 ore de lucrat zilnic nu sunt pierdute.

Leonard Anghel  •  25 octombrie 2016, 10:45

Buna ziua, Da, este pacat ca pleaca cadre medicale in strainatate,ca se dau spagi in spitale ,ca totul este pe pile,eu cred ca de la noi oamenii simpli vine schimbarea si nu mai trebuie sa intretinem spaga, eu am facut transplant renal la Iasi la inceputul anului 10 ian si nu am dat un leu,am fost tratat foarte bine si nu-mi ramane decat sa ma rog pentru cadrele medicale si inclusiv pentru pentru d-nul Profesor.Cat am stat in spital am mai prins doua transplanturi cu persoane modeste de la tara si unul dintre ei era de etnie roma si au fost tratati le fel.Sunt si multe cazuri adevarate amintite mai sus de d-nul doctor dar ar trebui noi sa le stopam, nu putem sa generalizam.

Andy  •  25 octombrie 2016, 10:49

O completare, zic eu, importanta pe care ,,medicul care evadeaza'' din sistem ,,a uitat'' sa o adauge in spovedania publica anonima. Profii isi aduna in jurul lor rezidenti cu profil de obedienti tocmai pentru ca apoi sa le plaseze pacienti pe care sa-i jumulesca. Bineinteles ca o mare parte din prada se varsa in sacul profului. Sac care a crescut din ce in ce mai mult din '90 pana-n zile noastre. Evident ca, trecand anii, ,,tinerii obedienti'' au invatat cum sta treaba cu bunastarea si au prins la inceput un post de medic caldut langa prof, apoi un post de asistent la umef tot langa prof ca apoi, dupa ce proful a dat coltu' sa devina el bastan si sa preia fraiele. Astfel, fostul rezidentul obedient ajuns prof isi aduna in jurul lui in zilele noastre alti rezidenti obedienti avand pregatit sacul. Ghinionul natiei asteia e ca actualul prof e mult mai lacom si are grija ca din purcoiul adunat sa unga unde trebuie pentru a merge sistemul pe aceeasi traiectorie. Deaia, chiar daca banii varsati in satatate au fost tot mai multi de la an la an, ei au ajuns in mare parte in sacii fostilor rezidenti obedienti ajunsi profi. Un alt ghinion e ca retata asta s-a aplicat in toate domeniile care functioneaza cu bani de la stat iar la conducerea statului decidentii-s oamenii sistemului care, evident, ca folosesc toate mijloacele pentru a nu schimba sistemul. Zic, ca-i foarte importanta treaba asta pt. ca numai asa a ajuns ca toti sa taca (de la femeie de serviciu pana la ultimul medic) si sa adune pentru ei si pentru cei care-i lasa sa adune. Deaia nu ies in strada sa ceara salarii mai mari asa cum ar trebui sa se intample intr-o democratie. Pt. ca fiecare aduna minim inca un salar (neimpozitabil) de la muritorii de rand si evident ca nu ar obtine prin demonstratii in strada dublarea salarului.

Eugen  •  25 octombrie 2016, 10:49

Ma mira ca nimeni nu incearca un "diagnostic diferential" intre spaga si bani/cadou, date drept recunostinta! In intelegerea mea,spaga=conditionarea actului medical. Condamnabil juridic si etic (incalca juramantul Hypocratic). A accepta un cadou (un plic sau o pictura sau un ac de cravata din aur de ex.) mi se pare o comunicare pozitiva pacient/medic curant. Cu man pe inima pot spune ca in >41 de ani nu amcerut/primit spaga; am acceptat in schimb recunostinta pacientului,chiar daca se concretiza in 5 oua sau o punga de nuci.Oare nu-l jigneam facandu-l sa simta ca sunt nemultumit,refuzandu-l?

mickey13  •  25 octombrie 2016, 10:52

Cataline, mi-ati moderat comentariul in doua locuri: unul am concluzionat ceea ce era precizat in articol: "Acum despre șpagă, pe care o primesc ***". Tu ai spus-o, eu doar am intarit ceea ce s-a precizat acolo. In al doilea loc, cu toate ca n-am precizat nici locul de munca, nici firma, nici macar prenumele sau initialele sefui, tot s-a moderat comentariul. Pot intreba si eu DE CE? Nu ca ar conta prea mult...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dr. alexa  •  25 octombrie 2016, 10:58

am avut in familie multi medici si profesori universitari, inainte de 1945 si dupa. Atita mizerie intelectuala care a inceput in timpul lui Ceausescu si care s-a accentuat dupa 89, este o cangrena intectuala de proportii care va greva atit dezvoltrea Romaniei cit si a viitorilor intelectuali. Singura posibilitate de a taia accesul pe scara universitara (a celor ce nu merita) pe baza de relatii si bani . ar fi concursuri sub egida impartiala cit si lucrari stiintifice publicate in reviste de notorietate mondiala. Pentru toti lectorii, conferentiarii si profesorii ar trebui verificate baza intelectuala si stiintifica prin care au ajuns cadre universitare.

Razvan  •  25 octombrie 2016, 11:01

Sistemul e asa pentru ca doctorii care cunosc sistemul, stiu cum se fraudeaza examenele si se obtin posturi ilegal nu fac plangere la politie. Au access la informatie din interiorul sistemului si totusi n-am auzit de 1 singur caz de denunt. Sa le fie rusine ca se scalda in mizeria asta si nu fac nimic, sunt sigur ca pot denunta anonim sau pot fi protejati. Sper macar ca domnul respectiv care a fost sursa pentru articol sa depuna plangere la politie dupa ce isi obtine certificatul de care are nevoie.

costi  •  25 octombrie 2016, 11:07

asa deci...rezidentul spagar care nu mai e rezident fiindca a terminat rezidentiatul deodata cu fiica profului zbir face garzi si traieste un trai decent in clinica dictatorului...care a fost atata de dictator incat i-a dat permisiunea si a semnat pentru garzuile lui ca sa castige o paine pana pleaca in strainatate desi legal nu era obligat fiindca stagiul contractual se terminase...venin in stare pura...articol scris ***...plus autodenunt ....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eugen  •  25 octombrie 2016, 11:08

@Nick Despre asta vorbeam cand imi "deconspiram" fabuloasa avere ce imi revine ca pensionar. Ma bucur ca si altii sesizeaza inechitatea. Cat despre reglementare... Doar traim in Romania.

Viovasy  •  25 octombrie 2016, 11:15

A fost "concurs" la spitalul Sighetu Marmației, multe ciudățenii s-au întâmplat. De ex. proba orala a fost vineri iar rezultatele s-au afișat luni după-amiază târziu, note mici la scris iar la oral foarte mari, *** medicilor. Domnu Luțac dacă mai sunteți în MM....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  25 octombrie 2016, 11:18

Cand auzi de 40.000 de euro pe luna ti se face rau!!! Oameni buni, Barack Obama castiga atata!!!

Nelu  •  25 octombrie 2016, 11:18

O întrebare... românească... Dacă la examenul dat de rezidenți cîștiga unii așa de bine,oare cît se va cîștiga la examenul pe care-l vor da profesorii?!Nu la toate schimbările ni se spune ce rău era înainte,ni se propun țepe în piața publică și nu vedem la sfârșit că totul a fost o țeapă?

Echipa-de-moderare  •  25 octombrie 2016, 11:20

@ mickey13 - Bună ziua! Motivul moderării: afirmația dumneavoastră este o calomnie, pentru că acuză o categorie întreagă de oameni de o practică ilegală. Generalizarea dvs. lezează medicii onești. Mulțumim!

Comentează