Doctor care pleacă din țară: ”Când am dat la facultate, am fost sfătuit să nu merg la medicină dacă nu am bani sau pile! Am spus atunci că sunt prostii. Nu sunt prostii deloc!”

O schimbare pe care Ministerul Sănătății o va anunța în aceste zile va stârni reacția sistemului: condiții noi pentru managerii de spital și pentru șefii de secție

luni, 24 octombrie 2016, 6:28

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Așa cum se întâmplă cu mulți dintre medici, a cerut anonimat.

”Plec în curând în străinătate, dar va mai dura până când nu vor putea să-mi facă rău”, spune doctorul din Cluj.

– Ați văzut cum arată listele cu numele pocite pentru concursul de specialitate? Care e, de fapt, miza?
-Miza e să pici la un anumit profesor doctor sau să eviți un alt profesor doctor. Profesorii sunt, de fapt, șefii sistemului românesc de sănătate.

2.000 de lei în medie câștigă pe lună, din salariu, un medic rezident

-Ce înseamnă asta, pe înțelesul publicului?
-Știu foarte bine și oamenii! Pacienții simt asta imediat după ce intră într-un spital. ”Domnul profesor” este regele. Profesorii au cele mai luxoase rezerve și cele mai bune saloane din spitale. Cu ei se începe renovarea. Echipamentele medicale cele mai bune tot la ei ajung. ”Domnul profesor” are voie să facă CT-uri, RMN-uri sau alte analize scumpe pacienților, noi nu!

”Nici când ies la pensie, profesorii nu-și pierd privilegiile. Ei profesează în continuare, au același statut” Medic care s-a decis să plece din țară

-Discutăm totuși despre oameni cu un prestigiu enorm venit în urma unor realizări de-o viață.
-În anumite cazuri este un prestigiu meritat. În altele, nu! Dar, în nici unul dintre cazuri, nimic nu le dă dreptul profesorilor să păstreze sistemul așa cum e. Credeți că acești profesori vor să se schimbe ceva în sistemul și în privilegiile lor?! Uitați-vă pe numele șefilor de comisii la examenul despre care ați scris! Acolo îi veți vedea.

”Ce ați publicat voi cu listele aranjate pentru examen e o bucățică a problemei. Cea mai dură dictatură academică e la UMF Timișoara. Urmează apoi București, Iași și Cluj, Tg. Mureș, Craiova” Medic care s-a decis să plece din țară

-Nu sunteți prea pornit pe acești profesori, mai ales pe fondul plecării din țară, care e totuși o opțiune personală? Ce numiți sistem și privilegii?
-Toate angajările și promovările depind de profesori. Tot ce mișcă în spitale e controlat de profesori. Dacă ți-au surâs zeii și ajungi în secția lui, îți dă un pat, două, patru sau nici unul. El îți poate lua operația dacă i se pune pata. Spune că e prea grea pentru tine. Dacă-l superi, nu mai operezi deloc.

15.000 de medici au plecat în străinătate în ultimii 15 ani, conform aceleiași surse

50.000 de doctori profesează în România, conform Colegiului Medicilor

”Eu, de exemplu, am terminat în același timp cu fata profesorului. Pentru ea s-a găsit imediat post, deși s-a încălcat legea, apoi s-a găsit post și pentru ginere. Eu trăiesc și acum din gărzi. În timp ce colega mea, care nu mă depășea ca rezident, câștigă acum experiență pentru că operează, eu stagnez” Medic care s-a decis să plece din țară

-E atât de mare frustrarea în rîndul medicilor tineri?
-Sigur! Dacă ajung să ne decidă cariera? Se spune că sunt puțini medici. Tot profesorii jonglează și cu posturile de medici. Dacă managerul le spune că scoate un post la concurs, șeful cu restul echipei îi spune că nu e nevoie, că se descurcă așa. De fapt, nu doresc să împartă la mai mulți șpaga! Și le plac gărzile! În schimb, când e vorba de o rudă sau obligație mare imediat se face loc.

-Care sînt câștigurile?
-Pentru un medic rezident anul I, salariul este acum, după majorare, în jur de 1.900 lei, iar la terminare ajunge la 2.300 lei, un medic specialist se apropie de 3.000 lei. Să vorbim acum despre veniturile profesorilor, care adună 10.000 de lei pe lună de la UMF, ca șefi de secție mai aduc 6.000 lei la care se adaugă sporuri. Toți lucrează și în privat, de unde mai adună 4.000 lei. Acestea sunt veniturile oficiale.

-Și celelalte venituri?
-Cum credeți că m-am simțit când o colegă favorizată a venit la mine și mi-a spus că și-a cumpărat o motocicletă Harley-Davidson de 15.000 euro? Și apoi și soțul ei. Cum mă simt eu? Că ea a primit o șansă, iar eu mă târăsc în acest sistem infect. Când am dat la facultate, am fost sfătuit să nu merg la medicină dacă nu am bani sau pile. Am spus atunci că sunt prostii. Nu sunt prostii deloc. Acesta e adevărul! Doresc să explic cum funcționează sistemul medical pentru a înțelege cu ce și cu cine vă luptați. Și voi, presa, și pacienții.

11 medici pe zi a fost ritmul cu care s-a plecat în străinătate în 2015, adică 4.000, în condițiile în care în sistem intră în jur de 3.000 pe an

-Insistați pe cuvântul profesori, deși ei sunt și medici, și șefi de secție.
-Pentru că actorii principali sunt Universitățile de Medicină și Farmacie, care sunt niște organisme compacte și extrem de puternice. Toți cei care se află în aceste instutuții de învățământ sunt medici care lucrează și în clinicile de stat, iar în mare parte și în privat. Ei sunt, înainte de orice, profesori. Așa își construiesc puterea.

-Cum?
-Spitalele sunt împărțite în două categorii: centre universitare și celelalte. Primele depind în totalitate de UMF-uri, șefii de secții sunt profesorii universitari, iar toate persoanele de decizie din spitale sunt cadre UMF. Spitalele județene sunt dependente de centrele universitare deoarece sunt subfinanțate.

-Atât de puternice sunt facultățile de medicină?
-Nici nu vă imaginați! Practic, UMF-urile controlează tot ce mișcă în sistemul medical prin profesori, acești ”old boy network”, care constituie rețeaua de trafic de influență. Reprezintă centrul de forță, care nu pare ilegal, dar de care tu, ca student, rezident, medic, depinzi în totalitate. Profesorii dețin toate funcțiile de conducere și de decizie.

-Alți factori pe putere mai sunt?
-Da. În ierarhie urmează Direcțiile de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, acesta din urmă organizând toate concursurile de rezidențiat, specializare, ale căror comisii de examinare sunt conduse numai de profesori UMF. Cum e concursul despre care ați scris.

-Și altcineva?
-Ultimul mare actor este Colegiul Medicilor, care este o organizație neguvernamentală și nonprofit și care certifică și urmărește activitatea medicilor. Aici se regăsesc din nou membri ai UMF. Într-un caz de malpraxis, procurorul merge la IML, dar drumul cel important este cel de la CMR. Tot CMR îți dă și certificatul de bună practică medicală – good standing, de care ai nevoie dacă dorești să lucrezi în afara țării. Așa te pot bloca dacă doresc.

-Care este miza financiară la negru?
-Acum despre șpagă, pe care o primesc toți. Vorbesc despre șpaga de la Cluj, care probabil că e mai mică decât la București. Doctorii care condiționează actul medical sunt undeva între 5-10%. Nu trebuie să vă fie frică de medici pentru că majoritatea dintre ei sunt oameni cu conștiința curată și își respectă pacienții. Chirurgii primesc cele mai mari atenții, dar diferă în funcție de specialitate. Cei mai fericiți sunt chirurgii cardiologi, fiind urmați de ginecologi și urologi. Recunosc că și eu iau spagă, îmi completez veniturile lunare cu 2.500 lei, dar altfel nu aș putea trăi decent.

”Iau șpagă 2.500 de lei pe lună și salariul este unul dintre motivele pentru care plec. Dar umilința și imposibilitatea de a progresa profesional, din cauza clanurilor profesorilor, sunt primele motive” Medic care s-a decis să plece din țară

-Și cum vă simțiți?
-Eu nu vreau șpagă, sunt împotriva șpăgii, care mă înjosește, îmi e rușine de mine… Vă mai spun ceva. Rezidenții nu iau prea mulți bani din șpagă, undeva între 1.500 și 2.000 lei pe lună, dar chiar fac treabă în spitale, se ocupă de pacienți. Ei nici nu cer, dar primesc cât li se oferă. Cei mai bogați sunt cei de la oncologie, care ajung și la 10.000 lei pe lună.

-La cât ajung sumele profesorilor?
-Să revenim la profesori și la cât primesc ei șpagă pe lângă cei 20.000 de lei din salariul de la UMF și spital. La spital au cel puțin 10 pacienți pe zi la ușă, la cabinet. Pe 4 îi internează. Fiecare vine cu 200 lei în plic. Înmulțim cu 25 de zile și ajungem la 50.000 lei pe lună. Dacă adăugăm și șpaga pentru operație, punem o medie de 3.000 lei, iar chirurgii buni fac și câte 70-80 de intervenții pe lună, unde ajungem? La 200.000 de lei pe lună. Peste 40.000 euro, fără impozit. Un profesor din Marea Britanie sau Germania ajunge, poate, la 10.000 euro, dar impozitați. Aceștia sunt profesorii care controlează tot sistemul!

Ce vrea să facă ministerul? ”Introducem concursul și la șefii de secții”

Ministerul Sănătății va modifica statutul celor care conduc spitalele din România. Anunțul este așteptat în această săptămână ”și va stârni, cu siguranță, furia celor vizați”, susțin surse din minister.

Managerii vor avea o agendă economică a responsabilității lor și nu e nevoie să fie profesori în medicină sau medici specilaliști ca acum. ”Un director de la un mare spital din SUA sau Germania n-ar putea fi numit acum manager în România pentru că nu are o hârtie de la UMF. Vom schimba acest lucru”, a explicat ministerul.

Ceea ce ministrul Vlad Voiculescu n-a anunțat încă, și va fi, de fapt, cea mai dură modificare, va fi că va trebui ca șefii de secție, unde intră majoritatea profesorilor despre care vorbește medicul care a decis să plece din țară, să dea examen!

Este prima oară cînd profesorii – șefi de secție vor da examen pentru postul lor din spital.

 

Comentarii (104)Adaugă comentariu

eu  •  25 octombrie 2016, 11:25

acum 6 ani de zile,proaspat iesita de pe bancile facultatii eram asistent medical generalist licentiat.in decembrie m-am angajat la un cabinet de medicina famile.primul meu venit a fostde 550lei in mana.timpul a trecut,a venit reteta electronica,registrul de vaccinari electronic,unde tot asistenta sta la calculator. acum sunt asistent medical generalist licentiat grad principal-salariu 1200 lei in mana.(nu mi se acorda plata ca sunt licentiata ca la cabinet de medicina de familie nu trebuie facultate,de grad nici nu mai vorbesc"ia de aici o sutica".sclavie pe fata!dar problema nu este numai aici,ci sila colegelor mele-din 7 asistente-3 stau la calculator-adica au 2 functii in acelas timp-programator si asistent,de unde ar fi trebuit sa iei 2salarii,dar ti-l iei numai pe al tau ca si asistenta ca pe programator sta unul din copiii medicului ca sa-i mearga cartea de munca- restul de 4 asistente sunt pensionare si mai si muncesc.nimeni nu comenteaza ca daca zici ceva..zbori si nu pleci curecomandari tocmai bune.nu conteaza ca le faci munca 95%. din venitul lor cat iei daca ei primesc in jur de 10.000lei?

adriana  •  25 octombrie 2016, 11:31

Am citit mai sus si articolul si comentariile: habar nu aveti cata dreptate are omul asta. Si este blamat el in comentarii ca spune adevarul, nu este blamat sistemul: asta ne este tara. Oamenii nu realizeaza ca nu pot invinovati un om care lucreaza FARA SALARIU intr-un spital, obtine venituri DOAR DIN GARZI si nu da inapoi unui pacient plicul cu bani pe care acesta I L-A OFERIT in semn de multumire. Unui rezindent in majoritatea cazurilor nu ii da nimeni bani ca sa se puna bine (aici iarasi este o *** izvorata din mentalitatea poporului roman si de care nu pot scapa) /sau ca asa se face/sau din alte motive...ii da bani la sfarsit in semn de multumire pentru ca stie ca nu are , in loc sa ii aduca o floare/o cafea/o bomboana/un parfum sau orice altceva. Este ok sa mirosi a parfum de firma, dar nu cand tu nu ai bani de un halat nou sau de papupi sau sa iti schimbi stetoscopul ala cu care nu auzi mai nimic. Dar cand tie ti-e foame...sau copilului tau...sau ai 35 de ani, nu ai casa, nu ai masina, abia te descurci cu cheltuielile si traiesti in Romania adica stii ca oameni care nu au invatat nimic toata viata (si fac misto de tine ca te-ai facut medic) sau medici mai putin onesti ca tine, au vile ridicate din banii din spagi si nimeni nu zice nimic... Atunci ai doua variante: - sa refuzi (si pacientul va fi intai socat, apoi incantat ca a gasit pe cineva ca tine in sistem...tu ramai cu costiinta impacata, dar cu stresul si problemele tale financiare pana pleci din tara sau pana gasesti pe cineva sa te sprijine finaciar - sot/sotie, parinti) -sa accepti (adica in traducere pentru cei care nu au inteles, nu sa bagi mana in buzunarul paceintului ci doar sa nu bagi mana in buzunarul tau sa scoti acel plin minune si sa-l inapoiezi.). Sa traiesti cu frica de la o zi la alta ca nu mai ajungi acasa la copil, dar sa trebuiasca sa accepti acel plin nenorocit pentru ca nu ai de ales, ai nevoie de bani. Asta imi spun multi dintre prietenii mei, si credeti-ma ca am ajuns sa nu ii mai judec. Pentru ca repet, traim intr-o tara ca Romania, unde se da spaga la frizer, chelner, instalator, electrician, profesor (sub forma de meditatii sau mici cadouri), etc...unde toata lumea primeste o suma bonus pentru treaba facuta, inclusiv medicul. Dar medicul nu are voie, in timp ce toti ceilalti au. Pe principiul, "Noi vrem egalitate, dar nu pentru catei.." Nici eu nu vorbesc de spagarii nenorociti care ar trebui exclusi din orice sistem. Ci de oamanii tineri, capabili, care stiu ca sunt suficient de tineri incat sa se reorienteze profesional catre alta meserie mai bine platita, sau pot pleca din tara undeva unde sa fie respectati si platiti pe masura, dar nu ii lasa sufletul... Pentru ca vor sa ajute, asta este motivul *** pentru care au intrat in sistemul de sanatate romanesc desi au fost avertizati ce este aici, si tot cu asta se hranesc atunci cand vad ca fostii lor colegi isi petrec serile la restaurant, merg pe strada in masina si isi fac concediile prin tari exotice. Este usor sa judeci. Este dificil sa fii parte din sistem si sa vrei sa te mentii CORECT (adica sa refuzi orice ban de la pacient). Aici este vorba despre un om CORECT doar pe jumatate (adica nu conditioneaza actul medical, ajuta pe toata lumea, dar este ca la cutia milei: daca cineva ii arunca un oscior, spune multumesc si isi vede de treaba mai departe la fel de bine). Acestia sunt in mare parte oameni cu suflet mari, oameni care vor sa ajute, dar daca sistemul nu se schimba, este posibil sa fie ei schimbati in timp si e pacat: nevoia financiara de acum de cateva zeci sau sute de lei se va schimba, va creste, si este posibil ca puterea banilor sa ii afecteze, pentru ca vor zice pe buna dreptate ca sunt bani munciti (in romania unde poti sa castigi acelasi salariu si daca stai degeaba, si daca alergi ca nebunul 7 ore in continuu). Aici este locul unde trebuie sa intervina statul si sa incerce schimbarea: ei sunt oamenii care daca ar avea un mic confort financiar nu ar pleca din tara, si nici nu ar lua bani. SI apoi sa continue controalele, dar nu numai ici-colo unde cineva vrea sa se razbune pe un medic si ii insceneaza un flagrant: ci pe toata lumea. Ai luat bani, indiferent de motiv/explicatie, esti taxat. Ca in felul asta sa nu mai existe discutia legat de diferitele nuante: cine a conditionat sau nu actul medical. Platim toti asigurare, beneficiem de ea cand avem nevoie fara plati neoficiale: daca ne permitem ca stat sa sustinem asta, bine. Daca nu, sa spunem si macar sa ne asumam oficial: nu ne permitem sa platim medicul sau echipamentele pentru o investigatie speciala, atunci ii cerem omului o TAXA OFICIALA, sub forma de coplata pentru serviciile neurgente. Poveste lunga. Sper sa nu provoc alte comentarii negative, dar lucrurile nu sunt albe sau negre in Romania, si nici in sistemul medical. Sunt gri, la fel ca si acest medic. Si inainte sa judecam si sa strigam hotii, hai sa cautam solutii, ca altfel o sa ajungem sa strigam la pereti sau sa fie platiti si mai mult putinii medici care raman, nu neaparat cei mai buni, si nu oficial, credeti-ma. Romanul va vrea mereu sa se bage in fata randului ca i se pare ca problema lui este mai urgenta, si bineinteles va incerca sa foloseasca si metode financiare de persuasiune.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  25 octombrie 2016, 11:33

Aici nu este vorba de desfiintat elitele . Este vorba de promovat pe VALOARE PROFESIONALA SI UMANA. Sist. sanitar din Romania trebuie reierarhizat pe baze adevarate, reale nu pe pile si cunostinte, iar pacientul trebuie sa fie in centrul preocuparilor medicului, nu bunastarea proprie.

bg  •  25 octombrie 2016, 11:38

Castigurile medicilor (in special chirurgi) sunt colosale incat isi pot tine copiii la studii in UK si SUA la cele mai scumpe universitati de medicina. Cunosc cazuri...

stroescu emilian  •  25 octombrie 2016, 11:41

Reguli la Spitalul Bagdasar Arsenie Corpul A: te internezi la urgenta cu lovitura la cap, esti bagat in operatie, esti operat si a doua zi discuti cu medicul care te-a operat. Acesta te intreaba daca ai fost la colegul sau care l-a asistat, apoi te trimite la anestezist si la domnul profesor care '' a dat '' sala de operatie. Daca nu iti ajung banii si pleci se fac presiuni asupra internatului ca sa te simti ca ultimul om. Nu ai incotro si in ziua urmatoare vii si cu bani pentru el, ai nevoie de el....trebuie sa vii la control peste o luna. Vii la control, te trimite si la profesor si mai esti chemat peste 2 luni. Nu iti permiti sa nu dai bani daca ai suferit o operatie ''prin cap''. Niste cetateni ***, ......

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

panait  •  25 octombrie 2016, 11:43

Sunt lucruri stiute. Cei care lucreaza in sistem s au lovit de ele nu inteleg de ce sunt privite acum ca o nautate

Alex  •  25 octombrie 2016, 11:49

Mda, daca intr-adevar toti acesti profesori ajung sa efectueze 50-100 de operatii pe luna iar medicii tineri niciuna va dati seama care sunt sansele sa apara medici buni. Iar daca tot acesti profesori ii favorizeaza pe cativa dintre medicii tineri atunci e clar cine le va lua locul dinozaurilor. Acum cine stie care-s sansele ca acei medici tineri sa fie si foarte buni in ceea ce fac. Altfel te duci la operatie ca la macelar. Si daca un doctor ajunge sa faca asa multe operatii lunar, cat timp mai are el sa studieze, sa se dezvolte? E clar care sunt sansele ca tratamentele si metodele noi de tratament sa ajunga si in Romania. PS. Asa cum au mai scris si altii mai sus, o alta meteahna a acestor profesori este imbogatirea clinicilor private. Acum ceva ani incepuse o angheta legata de conducerea IOB. Vad ca si acum sunt persoane care lucreza si in spital si la Gral. Persoane care erau erau tot timpul ocupate in timp ce erau in spital, sau nu erau deloc in spital, dar pe care le gaseai la clinica fara nicio problema.

georg  •  25 octombrie 2016, 12:11

Intradevar este trista situatia; eu as sublinia o stare de lucruri in care as mention ca exista in toute neregulile acestea 2persoane: cel care da spaga (pacientul) si cel care primeste spaga (medic, profesor, etc nu prea conteaza din moment ce aproape toti intra in aceiasi barca) O masura demna de a intra in gandirea fiecaruia si binenteles in sistem ( lege impotriva acelora care dau si primesc spaga) este si educatia fiecarui individ care sa simta ca SPAGA este de la turci? mostenita si ar fi cazul (deja de mult trebuia) ca sa ne debarasam de tot ce se numeste mita( mai actualizat, dai sau primesti) sau cum vreti DVoastra s-o numim. Ma opresc aici cu gandul ca , deobicei, banul nu schimba caracterul si indiferent ce vom face cu DL:profesor et comp. el ramane la fel daca nu exista lege pentru sanctionare tuturor acelora care DAU si PRIMESC !

R  •  25 octombrie 2016, 12:43

Perfect adevărat! Orice lege din țara asta pe care rectorii UMF urilor vor sa o schimbe, se va schimba asa cum vor ei. Nici o ființa umană din Romania nu se joaca cu sănătatea ei.

R  •  25 octombrie 2016, 12:50

Cereți ministerului învățământului si ministerului sănătății lista celor care ocupa posturi de conducere sau sunt profi univ si depășesc vârsta obligatorie de pensionare. Recent, prin vara s-au facut din nou niște concesii absolut nejustificate pentru dinozaurii care nu vor sa lase puterea.

Nick  •  25 octombrie 2016, 12:51

@Eugen cică reglementarea va fi în joia aia de după Miercurea Ciuc :))).....indiferent de orânduire România si-a plătit bine sistemul represiv: justiție, poliție, pușcării...incredibil...Îmi spunea un gardian că trebuie să fie tâmpit să mai rămână când ca și pensionar ia cu 150 de lei în plus decât dacă ar merge la serviciu ( 6350 față de 6200 salariul )

Cetățean  •  25 octombrie 2016, 13:03

Domnule Tolontan, confirm absolut tot ceea ce a spus medicul, astfel de situații le întâlnești în probabil toate spitalele de stat din țară. Exemplu: Spitalul Municipal din MEDGIDIA, unde, pe anumite secții, medicii coordonatori refuză aducerea altor medici, plus multe alte abuzuri și infracțiuni. Secția de Pediatrie: sef secție - ***, buna prietenă cu managerul *** (relații intime cu el). Aceasta este singurul medic pediatru din spital și totuși refuză angajarea unui alt medic. Există mai mulți medici îndepărtați de ea cu sprijinul managerului: ***, etc. Asta în condițiile în care spitalul are un mare deficit de medici pe pediatrie si neonatologie. Dar ce să-i faci, "încă nu s-a născut medicul care să îmi fie mie coleg"! (pentru confirmare, întrebați asistentele. Și uite așa, ori de câte ori distinsa doamna *** pleacă în concediu, DOUĂ SECTII SE INCHID!!! Și, ca tot vorbeati de familie, soțul acesteia este Dr. *** ***, ***, renumit pentru ***e, fie că e vorba de nașteri sau chiuretaje. În fond, Dr. *** spune des ca "barbatu-miu face si 6000 de lei pe zi". Revenind la aceasta, e cunoscută pentru incompetenta sa profesională și pentru prescrierea ***ă de antibiotice puternice. Dacă vreo mămică nu îi dă "atenția" cuvenită, tratează copilul cu total dezinteres, etc. Schimba asistenta-sefa după bunul plac, pentru că nu îi plac insubordonarile, jignește peinfii angajații. În ceea ce îl privește pe managerul ***, acesta e renumit pentru *** luate la angajări: 1000 de euro postul de infirmieră, 3000 de asistenta si 7000 de medic (ex: *** radiolog). Plus spaga aferentă de la *** (***, ca tot e la moda problema dezinfectantelor), plus alte firme (*** și alții). Reabilitarea spitalului cu ***, unde un portpahar din plastic de maxim 2 lei a costat aproape 70 de lei (si multe alte exemple). Ce-i drept, nici managerul nu a rămas dator, umplând portbagajele oamenilor din minister (gen *** și *** atunci când are nevoie de aprobări ilegale de modificări de organigramă sau grad de clasificare III complet mincinos sau din DSP *** (***) atunci când vrea să masluiasca rezultatele pentru a nu fi înregistrate infecții nosocomiale. Și uite așa, ajutat de fostul primar ***, *** e manager de peste 12 ani în spitalul din Medgidia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  25 octombrie 2016, 13:04

Toti profesorii UMF, care conduc si sectiile din spatele sunt si verigile dintre firmele de medicamente sau aparatura medicala. Tot la ei se duc prima data agentii de vanzari. Nu ati socotit si aceste ***!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dacian Salam  •  25 octombrie 2016, 13:06

Asia nu-s medicii care *** pacienti de cativa ani pe blogul asta? Nu-s cei care ingroasa radndurile cozii la examenul de rezidentiat din Franta, si care sunt concediati pentru incompetenta din posturi de rezidentiat francez? Care-i mirarea? Pe ce ar vrea ei sa fie selectati, daca nu pe pile? Pe cunostintele lor reduse? Nu mai e picior de medic roman in SUA de cand se pot transfera fara examen in Europa de Vest - fiindca in SUA e examen. Si nici in Germania nu ii vedem la echivalentul Fundenilor, ci prin tot felul de vagauni, pentru ca, ghici ce, tinere infatuat, pile sunt necesare peste tot in viata. Combina llipsa ta de stiinta cu lipsa ta de inteligenta emotionala, si doar vagauna iti mai este acccesibila.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dacian Salam  •  25 octombrie 2016, 13:09

Adevarul e ca doar pe Marte sa fie cazuri de examen pentru sef de sectie.

Sebastian  •  25 octombrie 2016, 13:14

Ori vin cu 2.000 de lei în plic ori fac 5.000 de lei pe lună din șpagă. 200 * 25 nu fac 50.000.

Sebastian  •  25 octombrie 2016, 13:16

My bad, am citit pe diagonală. Ignorați comentariul precedent.

m  •  25 octombrie 2016, 13:29

Esti exact la fel de rau ca si restul, iei spaga 25 de milioane pe luna si apoi critici pe altii care fac acelasi lucru. Esti penibil.

Eugen  •  25 octombrie 2016, 13:51

@Nick Da prietene,culmea este ca stiu din familia sotiei situatia. Se lauda si facea "baza" de mine:"cum,tu cu scoala si doctoratul si conferentiatul tau,esti asa ***..." Domn' plutonier isi permite bascalia;cainii latra,banii vorbesc! Inchei;la urma urmelor nu sunt eu cel mai nefericit. Nefericita e tara care nu poate oferi,copiilor sai altceva. Sa ne auzim si la mai bine! Data viitoare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  25 octombrie 2016, 13:59

@Sebastian: nici o problema, ni se intimpla tuturor sa fim grabiti :-)

Cris  •  25 octombrie 2016, 14:02

In sfarsit ajunge si in societatea civila faptul ca sistemul dezastruos actual este datorat medicilor nomeclaturisti care controleaza tot ce misca in sistemul medical. Daca se dorea, aveam si sistem competitiv si salarii mai mult decat decente, numai ca avem generatii intregi de *** care controleaza si vantul in sistemul medical- un sistem girat de *** PSD care a facut *** tot in tara asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihai  •  25 octombrie 2016, 14:20

- pentru "saracul" care ia 2500 de lei pe luna in plus si care vrea sa plece din tara : cand ai inceput medicina stiai ca se traieste din spaga ? atunci nu ti-era rusine ? Stiai ca acum vreo 15 ani rezidentii aveau 90 de dolari ( nouazecidolari ) pe luna? esti un figurist frustrat ca nu-i pica mai mult cascaval de la sefii pe care-i infierezi si nu un om care vrea sa schimbe ceava!

nu contează  •  25 octombrie 2016, 14:39

Esti dezinformat prietene ziarist. Si acum se dau examene pentru posturile de șefi de sectie. Nu este o noutate. Adevaratul imparat al spitalului este managerul. El este numit politic. Iar examenul pentru managerii spitalelor este de cel mai multe ori aranjat. In loc sa scobesti si sa asculti parerile unui medic frustrat, mai bine ai cauta spre sfera politica. Acolo este adevarata problema. Verifica te rog cine sunt managerii de spitale si cate mandate au la activ.

Avram  •  25 octombrie 2016, 14:40

Buna Ziua tuturor, Anul acesta, sotia mea a sustinut examenul de specialitate ATI la Fundeni, in creion si fara a se sigila lucrarile la final in fata candidatului. Aceste lucrari au fost transmise catre capitala EU. Ciudat ? In fine am promovat examenul. De doua zile plange si nu mai rezista si a avut curajul sa renunte, sa renunte la Medicina si la a mai fi Doctor. Renunta la tot din cauza Sistemului !!! Nu plecam afara, ramanem si o luam pe in alt drum, renunta la in vis pentru ca Tara asta nu iti prea permite sa o faci ... Reconfigurare traseu !!!

elle  •  25 octombrie 2016, 14:57

Trist,trist......Intre infectiile nozocomiale si medicii spagari cum poti sa mai ai incredere in sistemul de sanatate? "Eu sunt vlad" cand demisioneaza ? Nu a luat nici o masura. Nimic nu se schimba. Du-te doctore unde poti sa progresezi si sa fii apreciat pt ceea ce faci , pt ca in Romania nu vei avea loc de "profesori" si de "manageri".

cititi si invatati  •  25 octombrie 2016, 15:28

in SUA nu exista sefi de sectii in spitale, sau chiar daca exista nu au nici-o putere. in spitale medicii nu au cabinete. cabineletele medicale se afla in cladiri anexate spitalelelor numite office buildings. eu sint sef la specialitatea mea, pentru care nu sint platit si o fac sa ajut cu anumite sfaturi medicale. marii profesori din romania care de cele mai multe ori sint incompetenti raportat la standardele din USA sint cancerul sistemului sanitar. ei fac caietele de sarcini pentru licitatiile trucate, aranjeaza operatiile si nu lasa tinerii medici sa se afirme. managerul spitalului si comitetul medical executiv sint cei care organizeaza spitalul si care raspund cu pielea lor de inicente, aprovizionarea spitalului, judecati etc.

cititi si invatati  •  25 octombrie 2016, 15:30

cititi si invatati! am aflat de epidemia de rujeola din romania si vreu sa va informez ca acest virus (the measles virus) este extrem de contagios si pluteste in aer (este airborne). cind un pacient bolnav de rujeola este internat in spital, el trebuie izolat in camere speciale cu presiune negaiva (negative pressure rooms) la fel cum trebuie izolatim si pacientii cu tuberculoza. acest lucru este stiut de foarte putini medici din romania ,din SUA si din restul lumii. daca pacientii nu sint izolati in aceste camere speciale din care se scoate aerul in permanenta sa elimine virusurile in aerul ambiant din afara spitalului, personalul medical, ceilalti pacienti si toti vizitatorii sint la mare risc sa se imbolnavesca. nu am facut acest comentariu sa cistig atentie ci cu speranta ca aceasta epidemie sa fie cit mai repede eliminata. am multi prieteni medici care pot folosi informatia. celelalte infectii care necesita acest fel de izolare sint tuberculoza, oreionul, varicella (chickenpox) si zona zoster care afecteaza un pacient imunosupresat sau un pacient imunocompetent care are mai mult de 3 dermatoame afectate de zona zoster. s-auzim de bine!

Coco  •  25 octombrie 2016, 16:20

Nu stiu cum reuseste sa primeasca ca medic rezident 2500 de lei pe luna.. e o exagerare asta. Poate or fi si specialitati unde se da spaga asa mare la rezidenti.. Dar eu chiar nu mi-am auzit prietenii colegi sa primeasca atat. Intr-o luna "buna" .. Mi se ofera maxim 50 lei cumulat.. Si nici pe aia nu-i iau. Multe alte luni nu mi se ofera absolut nimic. Si nu o sa ma imbogatesc din Asta si vreau sa dorm linistit. cu articolul asta, populatia o sa creada ca medicii rezidenti iau spagi mari .. Complet Fals. Mi-am asumat riscul de a avea un salariu mic si faptul ca trebuie sa invat toata viata, ca o sa am responsabilitati asupra vietii pacientiilor..ca o sa muncesc dublu ca alti prieteni pt acelasi salariu, ca nu i sa reusesc sa-mi intemeiez o familie prea repede ... Dar nu am presupus niciodata ca o sa fiu denigrat in halul asta ca medic si sa fiu considerat o scursura a societatii. Si chiar vreau sa raman in tara, nu vreau sa plec .. Nu am avut niciodata intentia asta... In ciuda sistemului.. Am zis ca prefer sa am 2-3-4 joburi decat sa plec printre straini. Dar vad ca nu merita tara asta nici un efort

Liliana  •  25 octombrie 2016, 16:21

@cititi si invatati! Mai ai de citit si invatat, prietene de peste ocean! *** "***" ***. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

popiceanu  •  25 octombrie 2016, 16:27

Numai 2.500 de lei, iei tu spaga, mai ... pinoccio ??? Hai sa fim seriosi, tu, după ce spui cred ca fara 5.000 lei , nu pleci acas', lunar !!! Tu crezi ca se va schimba ceva in sistemul medical *** ?!? Nici vorba, băi iepurasilor !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  25 octombrie 2016, 16:39

Cele relatate de colegul de la Cluj sunt arhicunoscute in lumea medicală. Din păcate nu toţi putem pleca să muncim în strainătate, unii suntem prea bătrâni, alţii mai au părinţi în viata de care trebuie să poarte de grijă, alţii au rate de plătit la bănci. Eu le am pe toate trei: vârsta, o mama cu Alzheimer (apropos Cătălin Tolontan de afacerile numite cămine de bătrâni când te ocupi??) şi două rate la banca. În plus am devenit de un an singurul salariat din casă. Dar astea sunt problemele mele. Ale sănatăţii publice sunt mult mai grave. De pe vremea studenţiei copiii de profesori si de conferenţiari nu plecau la ţară ci deveneau "interni" si apoi moşteneau catedrele părinţilor sau şefiile de secţii. După revoluţie obiceiul s-a liberalizat, acum nici macar partidul nu-i mai întreaba când sar calul, iar doctoratele în medicina se fabrica pe banda rulanta la fel ca cele de la Academia Naţionala de Informaţii. La fel se scriu si cărtile, doar ca acum exista copy/paste si nu secretare care sa le bată la masină după alte carti. Unele apar în tiraje la fel de mici ca cele scrise in puscarie de Copos sau Becali. Aruncaţi-vă i privire pe lista profesorilor din orice centru universitar şi o să va cruciţi. La Galaţi de exemplu veţi găsi în Facultatea de medicină politicieni de frunte PSD+ PNL, copii, neveste şi amante de politicieni, yesmeni din administraţia sanitară fără vreun concurs susţinut in viata lor pe bune (de genul unui secundariat/rezidenţiat), care au ajuns profesori sau conferenţiari universitari în 4-5 ani cu complicitatea altor universitari din ţară si prin corupţie. Ori aceşti oameni conduc sănătate românească, ei manipulează achiziţiile de aparatura de înalta performanţă, de medicamente, ei sunt cei care accepta sa faca manageri de spital toţi parveniţii politic, pentru a nu-şi clătina establishmentul. Iar ministrul Voiculescu este un naiv daca-si poate imagina ca poate spăla aceste grajduri ale lui Augias. Cu cine va face comisiile de examinare?

Iulia  •  25 octombrie 2016, 16:48

Sunt medic rezident in Bucuresti. E-adevarat ca nu am o specialitate chirurgicala (unde banuiesc ca ”atentiile” sunt mai frecvente si mai consistente), insa mi se pare absurd sa credeti ca toti pacientii care se interneaza la clinica respectiva din Cluj dau 200 lei la internare si 3000 lei pt interventia chirurgicala. Sau ca un rezident de ocologie primeste 10.000 lei... Chiar 1500, 2000 lei pe luna din spaga sa ia un rezident?! Imi vine greu a crede. Poate sunt eu prea naiva sau poate nivelul de trai din Cluj este mult superior celui din Bucuresti. Eu una am refuzat intotdeauna atentiile sub forma de bani, dar chiar daca ar fi fost sa le accept, acestea nu ar fi ajuns sub nicio forma la 1500 -2500 lei. Dar, din nou, poate daca eram chirurg...

bg  •  25 octombrie 2016, 17:08

INCREDIBIL, DAR ADEVARAT... ce a spus medicul rezident. In sist. sanitar, de ani buni, este un cerc vicios: STATUL NU TE PLATESTE PTR. CA SE PRESUPUNE CA PRIMESTI DE LA PACIENT SI TU PRIMESTI DE LA PACIENT PENTRU CA NU ESTI PLATIT ASA CUM AI MERITA. Pana ce acest cerc in care ne invartim nu va fi rupt, nu se va vedea nici un progres in calitatea actului medical de la noi. Cu masuri carpite propuse de partidele politice (marirea cu 50% a salariilor medicilor, declararea si impozitarea veniturilor din plati informale, etc...) si functionand pe aceeasi baza si structura nu se va realiza nimic. Ne trebuiesc solutii, reforme reale in sanatate, forte experimentate (neatinse de morbul spagii) si forte tinere (bine pregatite profesional) care sa faca din sist. sanitar romanesc un sist. cat mai apropiat de cel european. Asa cum un medic francez tanar de 26 de ani, numit Carol Davila a acceptat sa vina in Romania si sa puna bazele sist. sanitar, asa avem nevoie acum ca acest lucru sa se repete. Pe o structura medicala veche de peste 70 de ani si cu apucaturi ale "omului nou" pus pe imbogatire nu poti sa faci nimic ca Ministru al Sanatatii. Toti asteapta de la Ministru asa cum asteptau de la Ceausescu...Ar trebui ca fiecare dintre noi sa incercam sa facem ordine, disciplina, sa nu mai toleram derapajele acolo unde lucram. Vrem schimbare in bine, dar sa nu o facem noi. Dar cine sa o faca? Forte externe, americanii, presedintele, primul ministru? Asta nu este un comportament democratic. Democratie inseamna atitudine, actiune, curaj... Ati vazut cum ies in strada cu miile cei din tarile dezv. atunci cand le sunt lezate drepturile? La noi, la toate mitingurile sindicale din sist. sanitar participa: asistente, infirmiere, ambulantieri, personal tesa, etc. Nu am vazut niciun medic, nici un sef de sectie, niciun profesor universitar. Ei au treaba ..sau or fi multumiti asa...Parerea mea...

Rebel  •  25 octombrie 2016, 20:27

Cam multe moderatii, d-le Tolontan. Stiti foarte bine ca nu se poate proba totul, nu? Nu suntem toti jurnalisti, deci nici deontologi. Poporul, lumea, romanii vorbesc, isi mai spun si ei naduful, pe bune. Iar d-voastra cam puneti pumnul in gura. Sa nu spuneti ca v-am ofensat sau jignit cu acest comentariu. Este o parere

hipias  •  25 octombrie 2016, 20:29

Parerea mea este ca ajutorul medical trebuie sa neconditionat; altfel doctorul va avea mainile patate de sangele semenului, iar aceata incalca si cuvantul dat in cadrul juramantului, de la itm pana la aspectele medico-legale; deoarece aspectul fiind unul foarte sensibil cu trimiterea la cele porunci; nu ca as fi un fanatic mistico-religios sau de alta orientare, dar nimeni n-are drept de viata si de moarte decat Dumnezeu.

Primar  •  25 octombrie 2016, 20:33

Exact asa se întâmpla in realitate, întocmai cum relatează colegul din Cluj. Il felicit pt alegerea făcută, ii strâng mana camaraderește si-i urez mult succes acolo unde va merge. Mentalitatea lui Mihai de "...cașcaval mai mult din partea șefilor" care sunt blamați.....tipic feudala, izvorâta din plantațiile de bumbac. Eu unul nu am cunoștința ca legea actuala sa atribuie calitatea de ordonator de cașcaval, scuze credite, unor Șefi de secție din spitalele publice!! Spitalele si Secțiile din ele au ajuns feudele unor nehamesiti care ocupa posturi de conducere pe vecie, trafichează si masluiesc concursuri, examene si locuri de munca!! Suntem o nație bolnava! Mihaita vorbește ca-n lanul de bumbac! I se văd borurile pălăriei de paie! Cum sa spui despre un coleg care a avut curajul sa spuna adevarul ca este frustrat ca nu primește mai mult de la Șefi?! Pai domnii mei, acești șefi din spitalele publice nu împart bani sau cașcaval, doar nu sunt oieri de la Sibiu sa dea la fiecare de mancare! Activitatea intr-o astfel de secție se desfășoară dupa Contracte individuale si Fisa Postului. Aceasta "împărțire" a cascavalului se face prin încălcarea legii din simplul motiv ca IN LEGE NU ESTE prevazut cașcavalul!! ***, voi ăștia nefrustrati care va iubiți șefii pe la buzunare!! Țara frumoasa, păcat ca este locuita si plantata cu bumbac!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gicu  •  25 octombrie 2016, 22:44

Ieri Google Olanda il omagia pe Antoni van Leeuwenhoek, parintele microscopului si microbiologiei. Cam la aceeasi vreme se puneau bazele invatamantului obligatoriu in societatile astea nordice. La noi ... Dumnezeu cu mila. Incerc sa inteleg cum am ajuns in halul asta, dar de fapt n-am fost niciodata unde trebuie. Si totusi cand ajungem sa muncim "afara" ne integram destul de bine. Deci in fibra noastra exista o baza decenta. Trebuie sa avem vointa sa ne imbunatatim situatia, incet, dar sigur. Cu rabdare si cu evitarea unui ghinion in genul celui de dupa 1947 cand au distrus o mare parte din elita tarii. Eu consider ca este vina noastra, a tuturor, ca am ajuns in punctul asta. Nu trebuie sa dam vina pe generatii de oameni sau pe grupurile infractionale. Exista vinovati cu nume si prenume pentru diverse nemernicii. Dar si daca aveam coloana vertebrala...

L  •  25 octombrie 2016, 23:11

Sunt in aceesi situatie cu colegul. Traiesc doar din garI. Intr-o luna plec si eu. Imi voi scrie si eu parerile despre sistemul din România si de ce am decis sa plec... nu pentru ca vreau, ci pentru ca nu am alta solutie.

Cristina  •  26 octombrie 2016, 0:02

@Mihai: si eu sunt un medic plecat! Si NU, cand am dat la facultate NU stiam ca vei trai din mita! Si nu stiam ca tre' sa fiu-fica unui barosan ca sa ti se scoata post, sau ca sa te invete cineva ceva. Sau sa iti zica o nulitate care are in fata 'prof' cat de neimportant esti pentru sistem doar ca nu te-ai nascut cu numele potrivit! Ca pana la urma, ca sa avansezi in sistemul medical, in proportie de 95% singurul lucru care conteaza este numele. Nu conteaza ca ai luat 5 la examenul de rezidentiat, te face 'tata' asistent universitar si iti scoate si post unde vrei tu. Vrei si doctorat? Iti dam si de ala, chiar daca esti prost de dai ingropi, pentru ca are 'tata' grija de tine! Mi-e sila sa ma gandesc la ce am lasat in urma...

Dada  •  26 octombrie 2016, 0:45

Se câștigă 1900 acum??.....e ceva....când a tăiat nenea Boc 35℅ ....700 am luat... ....chiar nu a verificat nimeni dacă nu cumva ...ală mic si rău de la Cluj a luat bani de la europeni să dea salarii de nimic rezidenților.....să îi fugărească din țară???

Primar  •  26 octombrie 2016, 1:28

Aaaa....scuze. Era sa-l uit pe John. De la el am aflat cum ministrul nostru f tânăr este arogant cu spitalele publice. Săracele spitale ce greu le-o fi. Eu zic sa-l schimbam pe acest ministru arogant cu un Profesor. Altfel ar munci atunci in aceste spitale rezidenții "care acum vor DOAR salarii mai mari fara sa puna osul la treaba, nu D-le Profesor, scuze, John?! Câta ipocrizie, tupeu si prostie!!! Eu unul as fi dispus sa-i dau dreptate lui John daca-mi poate defini expresia "sa puna osul la treaba", asa cum si-ar dori el pentru medicii rezidenți de astazi. Pe la Bucuresti aceasta doleanța de a pune naiba osul ăla la munca s-ar rezuma la: zeci si sute de ore de garda suplimentare neplătite, utilitatile medicului nedecontate in sustinerea activitatatii spitalicesti(telefoane, benzina, abonamente etc), comportament indecent uneori chiar suburban al șefilor la adresa lor, Condiționarea desfășurării activității de pregătire in specialitate, de efectuarea unor munci ilegale (gărzi neplătite, părăsirea locului de munca pt alte scopuri, pretinderea unor servicii personale gratuite din domeniul casnic, profesional privat etc,), amenințări, șantajarea de către șefi a rezidenților aflați in alte stagii de pregătire sau repartizați altor medici îndrumători, pretinderea de avantaje materiale pentru el ca șef sau pt altii ca Favoriți ai șefului, învrăjbirea medicilor rezidenți împotriva altor colegi printr-o atitudine discriminatorie a șefilor etalată in activitatea din secție, abuzuri ale șefilor legate de concediile medicilor rezidenți, promovarea si recunoașterea activității acestora, educația profesională a rezidenților in spiritul minciunii, neadevărului si dezinteresului pt Viata pacientului, prin neasumarea greșelilor personale si de grup sau de sistem, educarea rezidenților in spiritul mușamalizarii cazurilor de malpraxis bazandu-se pe un sistem corupt, îndoctrinarea medicului prin cultul personalității șefului ierarhic atotștiutor si fara de greșeala. Imi pare rau daca am scăpat ceva in legatura cu "pusul osului la munca" si pregătirea medicilor rezidenți. Oameni precum profesorul John nu vor înțelege niciodată ca rezidenții nu sunt sclavi, ei aflandu-se intr-un proces de învățare si pregătire profesională, nicidecum de exploatare si umilire. Ce fel de medic formează un profesor care-i cere rezidentului sa-i ducă nevasta la aeroport si apoi sa-i faca piața?! Nu va face oare si acel medic la fel peste ani de zile?! Mai grav, ce fel de medic ajunge un rezident al cărui profesor face o mulțime de greșeli profesionale fara a fi nici măcar sancționat sau avertizat, nu mai spun de judecat sau condamnat!! Tot sistemul nostru medical este clădit asa! Total greșit! Santajul, amenințările, corupția, traficul de influența si abuzurile sunt armele caracterizează acest sistem bolnav. Un vechi proverb spune ca "Victoria este atunci cand toți ceilalți au terminat si numai tu continui". Eu zic ca daca tot am început ceva prin Watalin Wolontan, atunci sa mergem pana la capăt! Merita! DREPTATE SI REZIDENȚILOR!!

ovidiu olariu  •  26 octombrie 2016, 1:29

Este o masura foarte buna, necesara si binevenita ! Se ridica insa o problema foarte importanta. Aceea a comisiilor care ii vor examina pe medicii care vor da concurs pentru postul de sef de sectie. In centrele universitare medicale, membrii acestor comisii vor fi selectionati tot din randul cadrelor universitare de la UMF ! Iar acestia vor decide asa cum le va spune dl. rector, dl. prorector, dl. presedinte al Senatului, dl. decan si toti ceilalti "domni" cu functii sau pile din sistem ! Nici macar aducerea unor comisii de la alte UMF-uri din tara nu iti da certitudinea ca seful de sectie va fi decis corect. Pilele vor functiona, in multe cazuri, in "spiritul" colegialitatii, al relatiilor personale, in ultima instanta in numele intereselor existente. Poate ar fi o solutie sa se inregistreze concursurile, in sensul ca sa existe un for superior, un fel de CNATDCU, care sa verifice si sa ia ia masuri -dar foarte drastice- impotriva celor care umbla cu aranjamente, cu jocuri de culise sau cu jocuri de glezne. In sfarsit, o ultima solutie ar fi sa fie cooptati in comisii -contra unei sume atractive, dar care ar asigura, poate, corectitudinea concursurilor pentru un intreg mandat- medici de prestigiu de peste hotare ! Solutii, asadar, exista, dar nu sunt fezabile intr-o Romanie care este intr-atat de corupta incat coruptia a patruns pana in maduva si in toate vasele capilare ale acestei tari !

galenus  •  26 octombrie 2016, 2:13

incercati sa va luptati cu hidra din UMF uri ! sint curios ce rezultat o sa aveti! in spatele autonomiei universitare s-a tesut mafia din invatamantul medical. de unde dracu o sa aduceti profesori sa faceti comisii de examen ? stiu ...cazuri in craiova baiatul fostului rector este sef de sectie la chirurgie platica, fara sa fi fost vreodata admis la vreun concurs de admitere intr-o facultate de medicina in Romania. Realizati? A picat in |Romania, a fost admis la Chisinau si apoi transferat la Craiova, unde ghiciti ...a facut doctorat la zi, asimilat cu specialitatea ! si ...la nici 35 de anisori este sef de sectie ....conferentiar, banuiesc. La Tg Mures ...actualul rector este ATI. Cine a fost Rector anterior ? Sotul sefei dlui rector de acum ! prof Copotoiu ! ,,Sanatatea,, n-are leac si invatamantul medical este plin de impostori ! incepeti dle ministru ( oricare va fi ) prin a scoate toate posturile la concurs celor care nu au un ordin de numire in rezidentiat ....a tuturor smecherilor care n -au fost in stare sa ia un examen de rezidentiat si au blocat posturi pentru care s-ar fi dat concursuri pe bune si nu masluite de mamica si taticu !

Ion  •  26 octombrie 2016, 10:32

Atâta tura-vura! Uitați va pe numele din Secțiile universitare - cele pereche nu sunt coincidente! Si apoi ii ai colegi cu drepturi "egale" pe norocoșii posesori ai numelor identice cu cele ale profesorilor din aceeași sectie!

Familia Adams  •  26 octombrie 2016, 11:46

Totul se petrece pt.că nu sunteti uniti,pt.că sunteti lași, pt. că atunci când sunteti loviti in "amorul propriu" vă apucă accesele de sinceritate, dar si alea sub semnatura anonimatului. Si pe vremea comunistilor era la fel. Doctorii erau prost platiti, dar aveau masini, televizoare color, video,concedii strainatate. Spaga era cafea,tigari ,băuturi. Dar la ei ajungeau banii. Cum? Infirmierele vindeau aceste daruri bolnavilor care le dadeau din nou la doctori. Circuitul apei in natură😄. Cu doctorul care l-a operat pe sotul meu de cancer am rezolvat simplu cand mi-a cerut bani: am trimis-o pe fiica mea, avocat, să ceara relatii despre starea postoperatorie si cand a adus in discutie vorba de recompensă, marele conferentiar a refuzat cu zambetul pe buze. Am uitat să vă spun că,inainte de aceasta operatie, un an de zile sub indrumarea lui sotul meu a facut toate controalele, operatie si analizele in sistem privat. După un an, două biopsii(una la privat făcută de dr.care lucreaza si la stat)s-a descoperit la cea de la stat(facut de acelas doctor)că are cancer. Concluzia: goana asta nebună după bani nu poate sa facă performantă. Ori lucrezi la stat ori la privat.

T I  •  26 octombrie 2016, 13:42

Domnule Tolontan, oare nu ar trebui investigate si relatiile dintre medici si firmele de medicamente? Care sunt motivele pentru care firmele de medicamente sponsorizeaza participarea medicilor la diverse conferinte, congrese sau cursuri desfasurate in tara sau strainatate, cu cazari la hoteluri scumpe , cu participari la cine fastuoase, etc.. Ar trebui vazut care sunt adevaratele interesele din spatele acestor sponsorizari , daca nu este un conflict de interese, impactul asupra sistemului medical.

sivali  •  26 octombrie 2016, 20:03

buna !!!! sa se scoata posturile la rezidentiat si cu examen si cele de sefi de sectie !!!!! de cand nu a mai fost un post la concurs toate pe pile !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! domnule cine e bun ia post cine nu poate sa fie medic in" palermo " sau in '''''''''''''''''ploscos "!!!! si daca e fii de prof sau sef de sectie el nu are cisme de cauciuc se pot da la pachet a devenit locul dintr-o clinica din oras loc ca si din ograda personala a sefului de sectie parca 'bunicu'so "a facut spitalul si locul de parcare si tot aerul din jur si biroul

Ana  •  28 octombrie 2016, 10:06

Dar in spitalele private care e situatia? Putem invata din sistemul lor ca sa insanatosim sistemul public? Sau s-a perpetuat acelasi sistem, descris in articol? Sistemul era acelasi si inainte de 1989, poate cel de acum schimbat in sens negativ si mai evident!

Ioana  •  5 noiembrie 2016, 0:15

Se vorbește despre examenul pe care îl vor sustine șefii de secție. .e o lunga poveste: cine va organiza examenul? ce vor testa?..capacitatea de stocare a noutăților,tratate și multe ,multe chestii teoretice,participări la conferințe și multe puncte EMC..practica,însă, ne omoară. .Am văzut multe cadre universitare care vorbesc frumos,citesc mult,dar nu aplica nimic.Sau aplica prost.Am văzut cadre universitare care sunt adevărate modele de urmat.Dar sunt mai putini,tăcuți și retrași. Nu știu cine ii va selecta pe cei buni,dacă se vor selecta intre ei.. Pana la urma ,cred,ca este vorba de o atitudine vicioasa, generala.Sa zicem ca la vizita mare,în secție, șeful are o opinie,oarecare.Dacă un alt medic are o opinie mai buna,mai aplicabila,nu este acceptat.Uneori și sancționat sub diverse forme.Asa ca de cele mai multe ori,lumea tace și vorbește, cleveteste pe la colturi:uite ce ar trebui sa facă, și nu a făcut. .Sau mai rău, nimeni nu îndrăznește sa spună ca ar exista o varianta mai buna,și totul este trecut sub tăcere. Deci cam asta e problema noastră, iobagia profesionala.Și cum sa se selecteze intre ei,pe ce criterii valorice?Eu nu reușesc sa îmi imaginez.

Rapea Paul  •  14 noiembrie 2016, 13:11

Doanmelor si Domnilor, stimati jurnalisti: Ministerul Sanatatii are in subordine unitatile sanitare, directiile de sanatate publica, institutele de medicina legala , colegiile medicilor etc.. Toate acestea sunt conduse de sefi de sectii , prufesori universitari de medicina care au statut de functionari publici.Cazurile de malpraxis sunt investigate , cercetate de ei, cazurile de luare de mita sunt cercetate tot de ei, cazurile de infectii nosocomiale sunt cercetate tot de ei etc..Inspectoratele de politie, parchetele, DNA,etc.. nu fac investigatii, cercetari la unitatile sanitare, la directiile de sanatate publica, la colegiile medicilor, la institutele de medicina legala.Inspectoratele de politie, parchetele, DNA,etc... accepta pur si simplu minciunile functionarilor publici din sistemul medical Romanesc si iau in consecinta decizii evident eronate.

Comentează