#Colectiv – Ana Pascu: ”De două ori, Alex a ales România. Prima oară, cînd a refuzat un job la Frankfurt. A doua oară, am ales eu pentru el: nu l-am transferat în străinătate decît prea tîrziu”

După un an de tăcere, mama liderului formației Goodbye to Gravity simte nevoia să spună ce a înțeles din tragedie: România știe puțin, poate prea puțin, e timpul să o recunoască!

sâmbătă, 29 octombrie 2016, 9:37

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Joi, 11 august 2016, echipa de spadă a României intră în sala ”Carioca 3” din Rio de Janeiro.

La scrimă totul se decide în cîteva ore.

Nu sînt calificări, recalificări, criza de 40 de ani sau a doua șansă în viață.

Ai ratat, mergi acasă!

Ai tras bine, treci mai departe. Dar e nevoie să faci asta de la capăt. În fața celor mai buni din lume.

Ele? De nici un fel nu sînt favorite!

Întîi că fetele de la scrimă au dat chix, în urmă cu doar cîteva zile, la proba individuală, acolo unde clasamentul mondial le dădea dreptul la o medalie.

În al doilea rînd, delegația României în ansamblul ei este cu nervii la pămînt. Ne îndreaptăm spre cea mai slabă participare olimpică ”tricoloră” de la Helsinki 1952!

”Atît putem!”, e ceea ce se aude din înaltul tribunei oficiale. Dacă șefii sportului au mai spus și altceva, nu a trecut de bariera sunetului.

Și, în al treilea rînd, ziua aceasta, unica pe care o avem, începe cu fundul.

Cîștigăm la limită, primul meci, cel cu SUA.

20 de ani de istorie are proba olimpică de spadă fete, timp în care au cîștigat doar trei țări: Rusia, China și Franța

Ana Maria Popescu, liderul echipei, trece pe culoar tîrîndu-și piciorul.

Își deșurubează tibia, se bate cu ea în cap și zice: ”Pe vremuri jucam și noi cu bucurie! Mergem în vestiar să ne căutăm bucuria de joc, ca să arătăm ceva în semifinală”.

O femeie îmbrăcată în negru traversează sala, în drum spre fete.

Urmează semifinala cu Rusia. Ceva se răsucește adînc în ele și în noi.

România defilează pur și simplu în fața rusoaicelor, care tocmai le eliminaseră pe franțuzoaice, alte mari favorite la titlul olimpic.

Excelent meci! Dar pînă aici ne-a fost! Pentru că vom întîlni în finală China, echipa cu cele mai bine cotate jucătoare ale momentului. Și cu cel mai bun antrenor mondial: legendarul francez Daniel Levavasseur.

Atîta știm, atîta poate România în acest moment, bine că jucăm totuși finala!

Femeia în negru mai taie o dată sala.

***

București, două luni și jumătate după.

Femeia e tot în negru.

Negre sînt și fotoliile din biroul de la Federația Română de Scrimă.

_CPR6441 Ana Pascu

De decenii, Ana Pascu este unul dintre cele mai cunoscute nume ale sportului românesc. Fostă sportivă, apoi președinte a FR Scrimă, ea a devenit vicepreședinte al federației internaționale.

În locul ei, aici, la federația de scrimă, Ana Pascu l-a susținut pe Mihai Covaliu.

Criticii ei susțin că este ultima șefă dinastică a vechiului nostru sport. Schițează un zîmbet ori de cîte ori aude asta.

Pe birou, praful catifelează o revistă care are pe copertă fotografia trupei Goodbye to Gravity.

Alex Pascu, basistul trupei, este băiatul femeii în negru. Era liderul formației Goodbye to Gravity. Al lor a fost concertul din 30 octombrie 2015 din clubul ”Colectiv”, ei au fost și organizatori, iar Alexandru Pascu este unul dintre cei 64 de oameni care și-au pierdut viața acum un an.

E prima oară cînd Ana Pascu vorbește despre ce s-a întîmplat atunci.

Și pentru jurnaliști e straniu.

Pentru că tot ceea ce a urmat, investigațiile despre infecțiile nosocomiale, minciunile ISU ca nu stiau de club, sponsorizarile pompierilor, Unitatea nefuncțională de Mari Arși de la Floreasca, Hexi Pharma, contractele măsluite ale spitalelor, viermii de la Spitalul de Arși, totul a început în noaptea în care redacția Gazetei Sporturilor a încercat să afle ce s-a întîmplat cu băiatul ”Anei Pascu, tipa de la scrimă”.

”Trei luni nu am știut de mine”

-A trecut un an, doamnă Pascu.
-Iar eu îl aștept pe Alex să vină, să mă sune. Nu pot să accept că nu mai e. În fiecare noapte plâng în hohote. În primele trei luni nu am știut decât să plâng, plângeam până simțeam că-mi explodează capul. Din cauza asta am făcut și tensiune mare, 20. După fiecare criză de plâns, tensiunea scade numai cu pastile. Am ajuns să nu mai suport durerea.

32 de ani avea Alex Pascu, liderul trupei care a concertat la ”Colectiv” pe 30 octombrie. El a murit pe 11 noiembrie 


-Nici nu știu cum am trăit în primele luni, pentru că nu-mi mai duc aminte aproape nimic. Nu-mi aduc aminte când a plecat din spital spre Paris, când s-a întors, cum l-am dus la IML, nici de înmormântare nu-mi aduc aminte. Mi-au spus fetele mele de la scrimă că m-au ținut să nu mă prăbușesc din picioare.
Trei luni am plâns până la epuizare. De multe ori am ajuns la spital și acolo îi spuneam din priviri soțului că nu mai vreau nimic de la viață. Am înțeles apoi că așa nu mai pot trăi și am apelat la un psiholog. De la el am aflat că atunci când intri în depresie faci lucruri autodistructive.

(Sună telefonul fix. Răspunde și are loc o conversație scurtă. Este soțul)

”Tocmai își făcuse analizele și era fericit că erau perfecte”

Vă ajutați reciproc?
-Soțul meu face față și mai greu situației; cât e el de doctor, la spital a intrat o singură dată la Alex. Eu sunt bine în comparație cu el, a plâns non-stop, iar după zece zile a făcut o cataractă agresivă la ambii ochi și a trebuit să fie operat. Nu mai poate sta singur şi din cauza asta simte nevoia să vorbească cu mine mereu. Mă sună încontinuu când nu sunt acasă.

Cum era Alex?
-Optimist. Îl certam mereu că nu-și făcea controale medicale periodice, îi spuneam că trebuie să meargă la doctor o dată pe an. Cu două săptămâni înainte de incendiu, a venit la mine și mi-a spus: ”Uite! Sînt sănătos! Mi-am făcut analizele și sunt extraordinare. Ești fericită acum?”

-Povestiți-ne ceva despre el, vă rugăm.
-Alex a fost un copil de excepție. A făcut Liceul german, a intrat al 3-lea la Arhitectură, nu a trebuit să-l verific niciodată la teme. La 4 ani și jumătate știa deja să citească. La patru ani și jumătate citise Mary Poppins și Cuore. Îmi aduc aminte de o zi când aveam musafiri. El s-a ridicat în picioare și ne-a spus ”Buna seara. Eu mă duc la mine în cameră.” M-am dus să văd ce face și l-am găsit citind. ”Uite, mami, am terminat cartea” ”Tu, Alex? Poate bunicul.” Și mi-am spus în minte ”Alex a început să mintă.” L-am pus să-mi arate. Și a început să citească cursiv, ca mine.

”La 14 ani, capitonaseră pereții cu cartoane de ouă”

-Sportul nu l-a atras?
-La cinci ani și jumătate l-am dus la munte, la schi. Dimineața, când ajungeam să-i pun și al doilea clăpar în picioare, îmi spunea că nu vrea să schieze, că vrea să meargă în cameră. ”Dar ce vrei să faci în cameră?” ”Să citesc, mami!”. Am vrut să facă sport, dar nu s-a lipit nimic de el. L-am dus la înot, dar înota cum dorea el. La baschet, la Dinamo, n-a stat.

”L-am adus pe Alex și la scrimă, dar mi-a spus că ăsta nu-i sport. A ales muzica” Ana Pascu

-Ați fost o mamă dominatoare?
-Am fost genul de mamă care a vrut să știe mereu ce face copilul ei, cu cine umblă. L-am controlat mereu, dar din umbră. Nu l-am sufocat.

-Adică l-ați cam dădăcit.
(Zîmbește) La 14 ani, când a început să cânte cu prietenii, le-am oferit ca loc de repetiții adăpostul antiatomic de la federație. E o încăpere fără geamuri, la subsol, nu deranjau pe nimeni, dar cel mai important, Alex era lângă mine. Puteam să-l văd. Am rîs cînd au capitonat pereții cu cartoane de ouă.

(Sună din nou telefonul fix. La fel, o conversație scurtă. ”Vedeți! Din nou soțul”)

”Acum am văzut ce versuri frumoase scria”

-E adevărat că Alex a avut ocazia să plece din țară?
-Da. În ultimul an de facultate, a primit o bursă de la o facultate din Frankfurt. I-am spus că ”Dacă ești capabil, nu există să nu te realizezi și în România. Trebuie să oferi ceva și țării tale”. Ăsta-i spiritul în care l-am crescut pe Alex. Nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în țara asta. Ne pleacă medicii, antrenorii și nu e în regulă. Ei trebuie să-și  onoreze înainte obligațiile față de statul care i-a educat și apoi sînt liberi să facă ce doresc. Așa cred eu.

(Sună telefonul mobil. Din nou soțul.”Ce v-am spus!”)

-Cum a ales?
-N-a plecat. A rămas cu prietenii din trupă. Nu am știut niciodată ce melodii cîntă. Sora mea îi știe toate cîntecele. Acum am văzut și eu ce versuri frumoase compunea! Stau și mă întreb de unde știa el toate lucrurile despre care cînta? Nu l-am văzut niciodată urmărind vreo emisiune politică la televizor sau să vorbească despre actualitatea din societatea românească. Cu tatăl său avea însă discuții mai profunde.

-Era încăpățînat?
-Mai degrabă aș spune pe picioarele lui. Alex s-a descurcat mereu singur, nu a trebuit să intervin niciodată să-l ajut. Primul lui job a fost la o casă de arhitectură Elle Deco. Au fost 20 de candidați pe loc și nu am crezut în ruptul capului că o să cîștige el. Cînd m-a anunțat că a fost angajat, l-am întrebat ”Ce dobitoci lucrează acolo?!”. A lucrat doi ani acolo, pînă într-o zi cînd mi-a spus că pleacă pentru că salariul pe care-l primea, 700 de lei, e prea mic pentru cît profit le aduce. I-am spus să plece doar după ce-și găseşte altceva. Mi-a replicat că nu mai stă o zi. După ce a plecat, a doua zi îmi spune că și-a găsit deja un job nou, cu o mie de euro salariu.

-Dar marea pasiune era muzica.
-Da. Toți banii pe care-i cîștiga îi băga în chitare, în corzi, în echipament muzical. Apoi a început să lucreze la album.

(Zbîrnîie telefonul fix. Din nou soțul)

-I-ați urmărit cariera?
-Mai degrabă îl urmăream pe el. (Zîmbește din nou. A doua oară în două ore). ”Primul album a fost pentru copii”, mi-a spus el. Era disperat să se remarce cu al doilea. Am trecut prin toate spaimele de mamă cînd îl vedeam cum pleca noaptea cu mașina. Se consuma foarte mult. ”Parcă era un hobby!? Ce Dumnezeul meu faci?”, îi spuneam. Îi plăcea foarte mult Bruce Dickinson, solistul de la Iron Maiden, care fusese și scrimer.

”Nu era descurajat de România. Era plin de idei și de proiecte. Și-a însușit sfatul și rugămintea mea: «Fii bun și stai aici. Fă ceva și pentru țara ta!», l-am rugat mereu” Ana Pascu

”A ajuns la spital pe picioarele lui”

-O spuneți a doua oară. Vă apasă sfatul pe care i l-ați dat?
-Evit să îmi pun o întrebare: Dar țara a făcut ceva pentru el? . Nu-mi pun întrebarea asta pentru că dacă aș începe să secționez acele zile, aș intra într-o depresie profundă. Aș putea să găsesc răspunsuri ce m-ar termina ca om. Că nu s-a făcut aia, că s-a spus asta și, de fapt, adevărul era altul.

”Eu cred că medicii au făcut atât cât au putut și cât au știut. Cred că țara asta nu este pregătită pentru dezastre. Mi-e frică să mă întreb ce se va întâmpla cu noi în cazul unui cutremur?” Ana Pascu

-În tot acest an, am mai vorbit cînd și cînd. Ne-ați spus că citiți ceea ce se scrie. Cu ce sentimente?
-La „Colectiv”, autoritățile nu au apăsat pe butoane, personalul din spitale a fost insuficient. Ce să spun? Alex a ieșit din club pe picioare, a fost adus de un prieten cu mașina la spital. Amicul ne-a povestit cum tot drumul a stat cu mîinile afară pe geam, ca să și le răcorească.

– La ce spital?
-La Floreasca. S-au luat după o ambulanță. Prietenul lui l-a sunat pe soțul meu și i-a auzit pentru ultima dată vocea lui Alex: ”Spune-i lui tata că sunt OK!”. Din momentul în care am ajuns noi la spital, timpul s-a topit. Îmi aduc aminte frînturi de viață. Din a doua zi am vrut să-l transfer pe Alex la un spital din Franța. Un demnitar de acolo, fost scrimer, care a aflat de nenorocirea mea, m-a ajutat să obțin garanția de 350.000 de euro pentru transfer, dar o doctoriță de aici m-a sfătuit să nu-l duc. A fost o frămîntare mare în inima și în sufletul meu. M-am hotărît însă prea tîrziu.

Desenul Mariei Boancă, fiica de 11 ani a prietenului care l-a dus la spital
Desenul Mariei Boancă, fiica de 11 ani a prietenului care l-a dus la spital

”Medicii au vrut, dar atîta au știut și atîta au putut”

-E adevărat că și el a fost infectat?
-Da. În primele zile a contactat mai multe bacterii agresive. Klebsiella din plămîni l-a și terminat. Am înțeles că el voma în timp ce era intubat… A fost o îmbulzeală de nedescris acolo în primele zile. Răniții erau duși pe targă de la secția de terapie intensivă spre tomograf printre toți oamenii care sunt în sala de primiri urgențe. Alex era plimbat cu fața descoperită printre acești oameni veniți de pe stradă.

4 bacterii intraspitalicești au fost descoperite în analizele lui Alex Pascu

-Vă amintiți vreun episod anume?
-Cînd a apărut ministrul Bănicioiu l-am întrebat dacă nu ar trebui ca pacienții arși să fie izolați? Mă întreb de ce medicii au acceptat să-i trateze în asemenea condiții, dacă nouă, care nu avem cunoștințe medicale, ni s-a părut că ceva nu e în regulă?! Cred însă că dacă medicii știau și puteau să facă mai mult, făceau. Atîta au știut. Atîta au putut.

”Nu voi cere scuze nimănui ca să-mi exprim opinia. Eu nu afirm că medicii sau spitalele n-au vrut. Dar spun apăsat că atîta au știut și atîta au făcut. E valabil pentru toată România. Atîta știm, atîta facem, măcar să recunoaștem și să învățăm” Ana Pascu

-La un moment dat, ne-ați spus că aveți o concluzie la tot ce s-a întîmplat. Aceasta este?
-Da, atîta putem, atîta facem, viața e complicată în România și trebuie să recunoaștem asta. Nu e deloc resemnare în ceea ce spun. Noi la lupta pentru adevărul de la ”Colectiv” nu vom renunța niciodată. Nu îmi este ușor să mă gândesc la faptul că cei care au fost transferați la timp în străinătate sunt acum în viață! Am greșit sau nu că l-am ținut atîtea zile în Spitalul Floreasca? Mi-e frică de răspuns.

-Cum v-au sprijinit cei din sport?
-Copiii mei din scrimă, Mihai Covaliu, Roxana Scarlat, Laura Badea, Ioana Ionescu, nu s-au despărțit de mine. Întotdeuna era unul dintre ei cu mine la spital. Acum ei au rămas copilașii mei.

(Sună telefonul fix. ”Soțul!”)

-E ceva ce nu v-am întrebat?
-Vrea să adaug eu ceva: nu sunt un om puternic pentru că nu recunosc nici acum că a plecat și că nu mai vine. El acum nu mai are nevoie de ajutor. Eu și soțul meu, da. Ce căuta, Doamne, să cînte într-un astfel de club improvizat? Mie îmi era frică de droguri, de impostori, dar nu m-am gîndit nici o clipă la incendiu. Nu am avut curaj să merg la acel club niciodată, dar vom lupta pînă în ziua în care vom muri pentru ca vinovații să plătească.

”Le spun tututor mamelor, tututor părinților «Aveți grijă de copiii voștri, aveți grijă ce fac, unde sunt și, cel mai important, iubiți-vă copiii!»” Ana Pascu

Alex, liderul formației GTG, a murit în seara zilei de 11 noiembrie, în avionul ce-l ducea la Paris.

Intrase în septicemie de două zile.

***

România – China 44-38!

Sîntem campioni olimpici!

Fetele aleargă unele spre altele, sprijinindu-și uimirea, durerea și mîndria.

E prima medalie olimpică de aur la echipe din istoria scrimei noastre și singurul titlu al României la Rio.

”România atîta poate și atîta știe să facă”. 

În tribune, Cătălina Ponor începe să plîngă. Bărbați în toată firea din micul grup de români își prind obrajii cu o singură mînă și-și trag nasul, ca atunci cînd vrei să-ți oprești lacrimile.

Brusc se aprinde lumina.

În ”Carioca 3” se aude Coldplay cu ”A Sky Full of Stars”. 

Am mai scris despre asta, dar adevărul e că un zeu pe jumătate generos și pe jumătate crud pune versurile cu mîna pe creștetele fetelor.

”’Cause you get lighter the more it gets dark/I’m going to give you my heart”. 

”Cu cît se face mai întuneric, cu atît devii mai luminoasă”.

Antrenorul Dan Podeanu se trage, modest, într-o parte.

Apare podiumul de premiere. E simplu, dar frumos, de lemn natur. La următoarele ediții, vor fi de la Ikea și le vor monta direct premianții.

Într-o parte a sălii, se flutură steagurile. Pentru prima și ultima oară la această ediție a Jocurilor Olimpice, ”tricolorul” este în mijloc.

”Cu cît se face mai întuneric, cu atît devii mai luminoasă”.

Cu cît avem mai puține medalii, cu atît aceasta e mai prețioasă.

Ana Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu se urcă pe podium.

Crainicul anunță în franceză și engleză: ”Din partea Federației Internaționale de Scrimă, va decerna medaliile doamna Ana Pascu”.

O femeie într-un costum cernit apare în fața podimului pe care sînt acum fetele din Rusia, China și România.

Rusoaicele o sufocă în brațe pe Ana Pascu. Toată lumea scrimei mondiale cunoaște tragedia de la ”Colectiv”.

Cînd ajunge în fața sportivelor noastre, nimeni nu se mai stăpînește. Ana Pascu întinde brațele spre Ana Maria Popescu.

Rio Ana Pascu_005

Sportiva își caută tatăl, ”e acolo, sus, și îmi face cu degetul pentru această victorie”, iar Ana Pascu se gîndește la ”ce versuri frumoase fac tinerii ăștia!”.

De unde știu ei și cînd au avut timp să trăiască toate lucrurile despre care cîntă?

Se așterne liniștea.

Doamnelor și domnilor, imnul României.

Save

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Clara  •  30 octombrie 2016, 9:00

Doamne...!!! Dacă era copilul vreunui ,,dinozaur'' din sănătate, din MS, MATEI BALȘ, INSP, etc., CÂND pleca, UNDE pleca, CUM pleca?? Dumnezeu să-i odihnească pe toți!

Peneacaq Victor  •  30 octombrie 2016, 9:14

Domnule Tolondan va citesc frecvent articolele . Va felicit, faceti cinste meseriei de ziarist. Explicati si colegilor ca meseria de ziarist inseamna arta si nu neaparat fuga dupa can-canuri ieftine. Becali este mult mai popular decat orice academician doctor care are coeficient de inteligenta de trei ori mai mare. Dar parca totul in tara asta este facut pentru prosti.

George  •  30 octombrie 2016, 9:26

De remarcat ca de cei mari din Floreasca nu se atinge nimeni.

Balan Marius  •  30 octombrie 2016, 9:50

Oare țara aceasta merită unii oameni?S- au mai bine zis cei care conduc acaceastă țară îi merită? Cum e posibil să mergi pe picioarele tale la spital și să nu mai ieși niciodată sănătos? De ce nu putem să recunoaștem adevărul? Să avem demnitate și să spunem adevărul. Au murit oameni care aveau câteva arsuri din cauza sistemului nenorocit de la noi. Acest sistem care nu face altceva decât să spele o mâna pe alta. Sau interesul poartă fesul...Din păcate nu s - a schimbat nimic după această tragedie. Și nu cred că se va schimba vreodată. Nu doresc nimănui să simtă acele trairi ale părinților care și- au pierdut copiii...Nu doresc. ..stimați politicieni. ..Dacă vă pasă bineînțeles

Cristian – SAN FRANCISCO  •  30 octombrie 2016, 9:51

BRAVO!!! FELICITARI!!! ADEVARAT si SFASIETOR articol!!! Din pacate trebuie sa aiba loc astfel de tragedii si lectii de viata / moarte, pentru ca multimea sa realizeze, pentru o scurta perioada de timp, ca Romania este in acest hal si ca nu se mai poate face nimic. Dupa care se intra din nou in acelasi malaxor de stiri si show-uri ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Singurul lucru cu care nu sunt de acord este acela ca " trebuie sa daruiesti ceva si tarii tale". Ai mei "s-au daruit" tarii muncind peste 75 de ani impreuna, iar acum au pensii de 350 USD fiecare. Tata a facut cladiri in toata tara iar mama a salvat oameni la doua spitale mari din capitala. Bunicii mei au fost oameni muncitori si instariti care dupa razboi au fost deposedati de peste 100 de hectare de pamant, pasune si paduri, cirezi de vite si multe altele. Tara, prin reprezentantii ei, le-a dat inapoi maxim 20%...si s-a spalat pe maini. Eu si sotia, ambii cadre medicale, am plecat din tara de peste 12 ani. Muncim ceva mai mult ca in tara dar recompensele financiare si nu numai sunt INCOMPARABILE. In tara munceam pe nimic dar cel mai mult ne sufoca necinstea si golania, dusa la rang de arta de TOTI cei ce ne conduc. De la presedinte pana la ultimul sef de sectie sau spital, cu foarte mici exceptii. Exceptii care, cateodata, trebuiau sa se uite in partea cealalta pentru a nu avea probleme. Romania este o tara in care majoritatea se "descurca" si fiecare trebuie sa o puna de-o ciorba. O tara in care te sufoci *** si de avutiile "legale" ale acestora pe care tara mea - ROMANIA, nu le controleaza pentru ca cineva nu vrea sau nu poate. In Romania trebuie sa fii descurcaret, nu sa muncesti. Romania este tara unde toti vorbesc dar nimeni nu face nimic, iar daca vreunul o ia razna si vrea sa faca ceva sar 10 sa-i de-a in cap. Asta este tara careia eu cred ca multi dintre noi nu ii datoram ABSOLUT NIMIC!!! Acestei tari ii datoreaza doar cei care au facut milioane si miliarde de euro peste noapte, doar cei ce o mulg de peste 25 de ani. doar cei ce s-au perindat pe la conducere si cei ce traiesc nefacand nimic dar avand aproape totul. Imi iubesc tara in care m-am nascut si mereu va avea un loc in sufletul meu dar nu ii sunt dator cu nimic si ca si mine, cred ca sunt foarte multi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  30 octombrie 2016, 9:57

Oameni buni, nu uitati niste versuri pe care le-am invatat cu totii intr-un mod cum nu am fi vrut niciunul: "The day we give in is the day we die". Tine de noi sa nu ne dam batuti, sa speram si sa facem ceva ca sa schimbam Romania si lumea din jur. Miracole nu or sa fie, nu se va schimba ceva masiv. ROmania nu va fi asa cum vrem noi de maine. Dar de noi depinde sa nu abandonam ideea ca ROmania se poate schimba, noi ne putem schimba...sa aveti putere toti cei ce ati pierdut pe cineva drag in noaptea aia urata !

Adriana  •  30 octombrie 2016, 10:19

SUPERB construit ARTICOLUl ! DAR SI EXTREM DE DUREROS !

Tudor Draghici  •  30 octombrie 2016, 10:43

Draga Catalin, este unul din cele mai bune articole pe care le-ai scris ( cel putin de cand te citesc eu). Este bun pentru ca relateaza despre o tragedie dar mai ales despre o durere autentica. Este bun pentru ca ne mai lasa o bruma de speranta: unii romani inca mai cred in Romania. Este bun pentru ca continuam sa ne mai intrebam: de ce? Si sper ca intrebadu-ne vom ajunge sa obtinem unele raspunsuri dar mai ales ca vom incepe sa ne indreptam. Ca raspunsurile alea nu ne vor ajuta sa ne razbunam ci doar sa devenime mai buni ca natie, comunitate sau indivizi... Personal cred ca numai asa vom resui sa dam un sens constructiv mortii unor persoane inocente. Anei Pascu ii urez sa reuseasca sa isi redobandeasca pacea sufleteasca si sa mai traiasca multi ani si sa transmita multor alte generatii valorile si iubirea ei!

Carmen  •  30 octombrie 2016, 10:59

O inteleg pe doamna si ii respect durerea la fel cum ii plang pe toti cei aflati in situatia ei. Totusi nu pot sa nu intreb daca nu ne indreptam intr - o directie gresita ...Sunt vinovati cei care nu au respectat legea, cei care au acceptat sa faca compromisuri (adica sa cante in sala aceea ca poate nu costa mult si era trendy, etc...) dar nu mi se pare normal sa ii invinuim pe cei care au ingrijit ranitii si au facut ce au stiut mai bine sa ii ajute. As vrea sa nu conteze cine este ranitul,orice om bolnav sau ars sau accidentat sa fie tratat cu cele mai bune metode , sa fie dus in strainatate daca aici nu se poate... Mi e teama ca dupa revolutionari , acum vor urma pensii speciale pentru cei din Colectiv. Dumnezeu sa i odihneasca si sa dea putere poporului roman sa termine cu favoritismele si milogeala si vaicareala si sa fie demn si sa i inlature pe toti trepadusii de la butoane

Madalin  •  30 octombrie 2016, 11:12

Pur si smplu sfasietor...Felicitari pentru articol..Cred ca e primul dupa multi ani in care nimeni nu are curajul sa te critice,Catalin..Felicitari!

FYRY  •  30 octombrie 2016, 11:39

Domnul Victor,dar parca totul in tara asta,este facut pentru prosti...acel ,PARCA este in plus,nu numai la noi se practica indobitocirea populatiei prin promovarea non valorilor(becali,zavoranca,maruta etc) este din pacate un trend global in crestere,izvorat din adanca intelepciune a THINK TANK urilor,in acest caz THE TAVESTOCK INSTITUTE LONDON,cazul Tolo e o fericita exceptie ,care confirma aberanta REGULA. P.S. Articolul e de PULLITZER,felicitari!

Dan  •  30 octombrie 2016, 11:55

" Dumnezeu sa-i ierte" dar... NIMENI nu doreste sa faca o legatura intre acel dezastru si elementele - text, "muzica", aspect, atitudini razvratite, viscerale, complexe de superiorite aberante, insemnele mortuare care prin "exersare" asidua "cheama" un dezastru. Acesti tineri de-a dreptu', care se prezinta a fi, in marea lor majoritate, persoane cu studii superioare (sic !), ar fi trebuit sa cunoasca puterea cuvantului, stiindu-se ca acesta are o incarcatura informationala si energetica si ca trebuie folosite responsabil. Avand "studii superioare", considera acest aspect o speculatie "puerila" tinand de emisiuni "naive" cu horoscoape, prezicatori, numerologi... care se adreseaza unui public "fara prea multa... minte". ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  30 octombrie 2016, 12:00

Superb articol, iar mesajul 'Romania atat a putut si atat a stiut sa faca' este crud, dar adevarat. Romania nu este capabila de mai mult. Si este momentul ca sistemul medical romanesc sa-si recunoasca limitele pentru ca faima scolii medicale romanesc este doar o umbra a ceea ce a fost. Acum este un sistem compus din medici care si-au uitat menirea si care sunt condusi de mafia formata din 'elita' compromisa de interese materiale.

Monica  •  30 octombrie 2016, 12:03

Catalin, dragul meu, te citesc cu regularitate si nu-ti ascund ca nu suntem mereu pe aceeasi lungime de unda, insa astazi am plans alaturi de tine si m-am revoltat alaturi de tine! Sfasietor articol...doamnei si domnului Pascu sa le dea Dumnezeu multa sanatate si, atat cat se mai poate, liniste!

alexandru  •  30 octombrie 2016, 12:57

Cred ca in fiecare zi, in fiecare ora, in fiecare minut reportajul asta ar trebui sa il trimitem "oamenilor " care condic Romania si nu fac nimic din ce ar trebui sa faca! Aceste lucruri se vor mai intampla penteu ca nu invatam nimic din ceea ce ni s-a intamplat! Tot timpul ne mintim ca, a trecut si nu se va mai intampla! Coruptia, vegheaza asupra noastra si ne mananca in fiecare clipa din viata noastra!

Mihai  •  30 octombrie 2016, 13:16

Nu știu de ce mi-a venit să plâng la final. Probabil că a fost un amestec de durere pentru tragedia din familia Pascu și de plăcere, provocată de măiestria scriiturii. Vă mulțumesc, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

dan  •  30 octombrie 2016, 14:32

Atât stim, atât putem. Am mai auzit asta in fotbal, in politica, medicina, infrastructura etc. Coruptie/incompetenta, poate un plan deliberat. Ce facem?

mia  •  30 octombrie 2016, 14:39

....mda,toata lumea plange pe-aici,parca ar fi singurii care ar avea drepturi speciale cei de la Colectiv si nu inteleg de ce,pt ca au ars intr-un club probabil,pt.altii care au murit arsi in accidente de munca sau alte imprejurari,nu le-a mai facut nimeni statuie!toti suntem atat de induiosati si indurerati de povestea asta incat a devenit de-a dreptul penibil si enervant,sunt convinsa pt fff multi care nu indraznesc sa deschida gura cu vreun comentariu contra ca imediat sunt agresati verbal.... Desi dupa atata "carte"cata aveau arsii astia,vorba lui Dan,ar tebui vazute si celelalte aspecte ale problemei la toti"copiii aia nevinovati"...cica....

cititi si invatati  •  30 octombrie 2016, 15:39

tot ce trebuie sa cititi este si puteti google: the international sepsis protocol. acest protocol este aplicat in toate camerele de urgenta de la toate spitalele din SUA. asa cum exista code blue (sau 99) code white (stroke) code STEMI ( pentru infarct de miocard) exista in ca,erele de urgenta code sepsis. cine lucreaza in spitalele americane poate sa spuna daca ce scriu este adevarat sau nu. toti pacientii de la colectiv ar fi fost inclusi n codul sepsis in america si masuri speciale si imediate s-ar fi luat si multi dintre decedati ar fi fost acum printre noi. pe siteul ministerului sanatatii nu am gasit acest protocol international. -de ce nu sunati la camerele de urgenta din bucuresti sa vedeti daca au acest protocol la un an de la tragedia de la colectiv si la un an de cind protocolul SEPSIS a for medializat la posturi TV din romania??

Dan  •  30 octombrie 2016, 15:47

uite si un OM cu capul pe umeri si vorbim de o mare ,uriasa campioana ,o persoana respectata in toata lumea:Atata putem noi romanii acum!!! si are mare dreptate .La un an de la tragedia de la Colectiv noi cautam vinovati ??? dar nu am facut nimic sa prevenim alte asemenea tragedii (ba da nu am dat aviz 6 luni stadionului National?????????) nu facem nimic si cand se intampla o tragedie trecem la extrem inchidem TOT..eu am fost o persoana care a sperat 20 de ani dupa revolutie ca ceva se va schimba in Romania ..dupa 20 de ani mi-am luat bagajele si am plecat departe departe de tot (Canada)....nu stiu de ce dar sunt atras de Romania si vin in fiecare an (poate prietenii,familia)vin zici ca sunt atras de un magnet dupa 2-3 saptamani magnetul ma respinge.Baiatul meu de 7 ani ma intreaba mereu de ce mergem mereu in vacanta in Romania?? si ii spun despre parinti ca trebuie sa-i vizitam ca sunt batarni bla bla bla ..Raspunsul e mereu sa vina Buni in Canada si noi sa mergem in vacanta in California!! la 7 ani mi-a spus ca in Romania nimeni nu "folow the rules" si are dreptate :ATATA PUTEM NOI ACUM>>>

Nick  •  30 octombrie 2016, 17:18

Tragedia este intradevar foarte mare,dar din cei care au fost in acea seara in clubul acela isi asuma cineva vina?Si ma refer la cei care nu erau pentru prima oara acolo;totusi nu poti te poti duce intr-o locatie unde stii ca esti inchis ca intr-un buncar.

Ss  •  30 octombrie 2016, 17:40

...sã mori ca un fraier în timp ce alţii rânjesc înseamnã cã "ai fãcut ceva pentru ţara ta"?

puscarie ion  •  30 octombrie 2016, 17:42

Sefilor, in ce priveste cazul Colectiv problema e de scoala generala, daca nu chiar de gradinita, adica mai lasati gargara cu tangente si cu abureli pe langa! Daca parintii isi lasa copiii singuri acasa, nesupravegheati, si aia se joaca cu chibriturile lasate la indemana si dau foc la casa pentru ca parintii din greseala luasera si mobila inflamabila (vezi burete!), inseamna ca de vina ca a ars casa si ca au murit copiii in incendiu au fost primaria, ISU, extraterestrii si cu lojile masonice, nu parintii care au fost niste idioti si nu au respectat niste reguli minime de bun simt! De asemenea, daca de Revelion dau petrecere in apartament si dau cu artificii la ora 12 noaptea si imi iau foc bradul, perdelele si in final se incendiaza tot apartamentul, dupa mintea foarte multora de vina vor fi tot primaria, ISU, institutiile statului care nu m-au pazit sa nu fiu *** sau idiot si care trebuiau sa stea cu arma la spatele meu sa nu dau eu cu artificii aiurea in apartament sau club pentru ca eram un idiot si pentru ca proprietarii lasasera clubul nesupravegheat, pe mana oricaror idioti care bagau efecte pirotehnice. De vina sunt proprietarii clubului si cu aia care au dat cu artificii in club de idioti ce erau, astia sunt toti vinovatii. Ma mir cum gasiti tot felul de vinovati in toate partile si pretutindeni, numai pe astia care sunt principalii vinovati nu ii vedeti si despre ei nu ziceti absolut nimic. Sa va fie rusine, hal de jurnalisti si de comentatori despre nimic ce sunteti, incercati sa prostiti lumea si sa induceti oamenii aiurea in eroare, acuzand in dreapta si in stanga unde aveti voi comanda sau nevoie. Asa ca lasati-o mai moale cu harnelile astea de doi lei si cinci'spe bani speranta, ca oricum nu fraieriti si nu prostiti pe nimeni cu aberatii de-astea de tentantive de manipulare de doi lei. Pa, pa

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ruba  •  30 octombrie 2016, 18:12

Doamne, femeia asta e proasta cu crengi, o spun cu tot respectul ! Singura spune ca a constatat ca ranitii erau impropriu tratati in spitalul romanesc si expusi cu ranile deschise contactului cu persoane venite de pe strada, in mediu nesteril si in continuare ea a refuzat sa isi trimita copilul la tratament in spital frencez, pentru ca ... Romania ! Tatal baiatului era doctor si tot nu a priceput ? Patriotismul le-a luat mintile si baiatul e murit cand avea o sansa sa fie salvat in Franta. Asa e cand viata copilului depinde de parinti rupti de realitate, ca sa nu o zic pe aia dreapta. Mori cu zile in spitalele romanesti, dar cu patriotismul fluturand .

o femeie  •  30 octombrie 2016, 18:37

Imi pare rau pentru pierderea doamnei Ana Pascu, e o durere prea mare de dus. In rest, daca eu faceam una din greselile facute de oamenii din sistemul medical si politic, atunci, imi pierdeam jobul a 2a zi.

Cristi  •  30 octombrie 2016, 19:03

......FARA CUVINTE ALEX A FOST UN OM EXTARAORDINAR CA SI MUZICA LUI.....RIP!!!

Stefan  •  30 octombrie 2016, 19:59

Un articol magistral!

gicu  •  31 octombrie 2016, 0:33

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

parnaie ioana  •  31 octombrie 2016, 1:25

Cu tot respectul, in legatura cu povestea Colectiv este vorba despre niste indivizi *** care s-au dus buluc intr-un club (o bomba) din pustiuri ***. Oamenii erau la distractie, adica n-au murit in lupta sau in accident colectiv de munca, la serviciu. Dupa aceea auzim ca de vina au fost institutiile statului sau neamului care nu i-au supravegheat pe oamenii *** care aveau chef sa se duca prin diferite bombe *** Eu inteleg ca serviciile si unii de-ai lor din presa au interes sa manipuleze incidentul pentru acolo unde le trebuie lor, dar ce ne facem cu prostii si cu toti fraierii ***, sa arate oamenilor ca exista, ca sunt prosti si ca sunt manipulabili si ca avem in consecinta *** Pa, pa

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nowhere  •  31 octombrie 2016, 1:33

Sfasietor articol, cumplite drame. Si eu am plans

Lucas  •  31 octombrie 2016, 8:15

...................... si cand vad ca vin Banicoiu , Ponta si ne trateaza cu superioritate ca pe niste prosti ... Atata pot , atata stiu ... e dureros !

gicu  •  31 octombrie 2016, 9:17

Cum ba, ai taiat comentariul ***? Unde este libertatea de exprimare? Cand francezii au facut acele caricaturi ati sarit in sus pentru libera exprimare. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

comabi  •  31 octombrie 2016, 9:56

Superb. Fara cuvinte in plus. Ca fost scrimer de performanta si pasionat de rock, cam de aceeasi varsta cu Alex, rezonez foarte mult cu ceea ce s-a intamplat acolo si ce se intampla in continuare aici, in Ro.. Multumesc, d-le Tolontan. Am inceput saptamana cu lacrimi in ochi, dar cu un sentiment de bucurie si speranta ca sunt tineri fantastici care-si bat capul sa schimbe ceva in Romania aceasta acontata de politicieni parveniti, lipsiti de viziune si plini de egoism. Parintilor lui Alex si tuturor celorlate victime care traiesc (raniti, parinti, familie) le doresc din tot sufletul sa-si gaseasca linistea. Ar fi ideal in Romania.

Cătălin Tolontan  •  31 octombrie 2016, 9:57

@parnaie ioana: statul are obligatia sa-si protejeze toti cetatenii, indiferent daca ei sa afla in misiune ca functionari publici sau in timpul liber. Si indiferent cine sint acesti cetateni.

Merila Adrian  •  31 octombrie 2016, 10:00

Coplesitor articol. Familiei Pascu ii urez sa-si gaseasca linistea si sa lupte pana la capat pentru aflarea adevarului. Respect Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

ahuramazda  •  31 octombrie 2016, 10:53

Frumos si decent. Pacat ca in continuare traim insa abuzurile, minciunile si incompetenta statului roman indiferent de domeniile in care se propaga sau isi gasesc aplicabilitatea. Indiferent ca e vorba de justitie, prin protectia acordata infractorilor (indiferent ca sunt infractori Banci, magistrati sau altii asemenea), indiferent ca sunt in domeniul spitalicesc, gen minciunile din Colectiv ale statului roman si ale doctorilor sau mareata sala de tratament de la Floreasca recte cea care, cica, a fost construita pentru persoanele care sufera arsuri grave, fie ca avem de a face cu alte tipuri de indolenta si raspuns romanesc de genul "lasa ma, ca merge asa" si "romanii e prosti, ii duci cu zaharelul daca le dai ce trebuie inainte de alegeri ca uita repede si e 'prosti rau'". Asta este, asta e tara in care cica vrem sa ne facem un scop si un rost in viata si vedem cum totul se duce in cap datorita unora. Respect Ana Pascu, nu te framanta cu intrebari inutile care te pot darama daca vrei sa gasesti raspunsul pentru ca vina nu este nici a ta si nici a sotului tau ci a statului roman. Respect Razvan Lutac, Catalin Tolontan si Mirela Neag si am o intrebare catre voi: Cand va bagati la o investigatie sa aratati hibele si tenebrele justitiei romanesti? Sau va este frica de memorandumul magistratilor referitor la "justitia televizata si jurnalistica" si vreti sa nu fiti catalogati ca si persoane care intervin in "buna desfasurare" a justitiei romane?

Alexandru  •  31 octombrie 2016, 11:50

"Să nu lăsăm să se uite această dramă, să nu îi uităm niciodată pe cei care au murit atunci. Avem, totodată, datoria să le fim alături celor care au supraviețuit și luptă în continuare pentru recuperare." Johannis dixit. Dar bebelusii morti in maternitatea Giulesti de ce sunt ingropati in uitare? Ei nu au avut de partea lor intres sa ajunga la putere "guvernul meu" nu au avut de partea lor televiziuni insolvente si sevrile sa ii tina in atentia publica , nu au avut camere sa ii filmeze cand focul le ardea aripile de ingeri si nici prieteni si troli pe facebook sa ii adune la revolutie in Piata Universitatii. S-a stabilit , de vina pentru moartea lor au fost asistenta Florentina si electricianul Gigel. Nimic de Czeke ,Boc, Basescu si altii care se cocoata acum pe cenusa celor de la Colectiv ca sa mai castige niste voturi in apropiatele alegeri. Sa recapitulam: Bani cheltuiti fara masura pentru scumpe tratamente in strainatate din bugetul public, monument dedicat tragediei , manifestari in cluburi , depuneri de flori , declaratii publice ale presedintelui , primului ministru si multor politicieni , emisiuni pe larg in toate televiziunile insolvente sau nu la un an de la tragedie. Ce ati vazut din astea pentru copii ( realmente copii , nu adulti care petreceau in club) morti la Giulesti ? Nimic. Cenusa uitarii se depune incet peste mormintele lor mici si pagane pentru ca nici unul nu apucase sa fie botezat. BOR nu a permis o slujba la inmormantare. Poate intr-o buna zi o sa primesti pe fituica si "#Giulesti" nu doar "#Colectiv" si "#Hexipharma"

Alexandru  •  31 octombrie 2016, 12:19

Pe pagina de Facebook a presedintelui de azi la fotografia de fundal troneaza numele mortilor din Colectiv. Un mic tribut celor care si-au dat viata ca sa ii aduca guvernul la putere. Fa un mic exercitiu Tolo , incearca sa afli numele bebelusilor morti la Giulesti. Nu exista nicaieri. Desigur ca nu au apucat sa le fie declarate numele dar fiecaruia cand a venit pe lume mama lui l-a alintat cumva cand l-a luat la piept, poate Ionel , poate Alex poate Gina sau poate Catalin dupa numele pe care cu dragoste i l-a ales din vreme. Nu stiu. Poate doar asistenta Florentina si electricianul Gigel s-ar putea sa le mai stie...

cercel Ionut  •  31 octombrie 2016, 12:38

Domnule Tolontan, articolele dvoastra sunt bune, nu exceptionale, evident sunt peste media articolelor presei din Romania, sunteti un geniu , d-voastra si echipa dvoastra dar omiteti un mare lucru , si cred ca intentionat, pentru ca la o investigatie amanuntita ati fi tras concluzii corecte . Statul nu este de vina pentru tot ce se intimpla cetateanului."Statul" este creeat de cetateni .Extrapolând ceea ce spuneti d-voastră, statul ar trebuii să fie vinovat pentru toti cei care se suie beti la volan si calca oameni cu masina . Patronii clubului stiau ca incalaca legea . De ce spun asta pentru ca asa fac majoritatea în alergarea infernala de a face bani mai multi bani.A-ti tot vorbit de coruptie . Este adevarat dar majoritatii ii place sa dea spaga decit sa plateasca amenda . Este foarte simplu.La primarii intradevar este un cancer.Dar iar va spun majoritatea dau spaga sa obtina autoriizatiile de construire .Foarte simplu de verificat. Cite autorizatii se dau in 30 zile. Doar cele la care se da spaga.Foarte simplu.Dar nimeni nu face nimic.Toti sunt multumiti. Dar daca nu sar mai da spaga am incepe cu totii sa facem lucrurile sa functioneze.Omul ala a declarat 80 si a bagat citeva sute . Simplu pentru el ca sa fac profit.Despre ce vorbim. Si artificiile si cu asta e foarte clar.Restul e o vinatoare ca statul sa platateasca.Pentru ca daca nu ar fi asa cei 200 milioane de euro nu ai de unde sa ii recuperezi.Domnu Tolontan cineva din domeniul asta al spectacolelor a fugit cu banii , domnule despre ce vorbim.Chiar ca nu am invatat nimic, dar totusi sarcastic vorbind exista unii care profita de pe urma acsetui accident , pentru că asta a fost a fost un accident .

Alexandru  •  31 octombrie 2016, 14:08

Si ca sa fim corecti politic pana la capat. Nu puteati sa alegeti pentru un an de la tragedie o victima inocenta si nu una care are fie si o farama de vina in tragedie? Membrii trupei mai concertasera in club Colectiv in aprilie al aceluiasi an , stiau clubul si au acceptat sa concerteze in acea capcana a mortii, aveau interes ca sa vina cat mai multa lume si au trecut cu vederea conditiile criminale si supraaglomerarea pentru succesul concertului.

vandoreli  •  31 octombrie 2016, 15:53

Sincere felicitari pentru articol !Mi-as permite un simplu sfat :mai lasati politica si scrieti mai mult despre sport ca aveti si din sport multe subiecte !

Radiano  •  31 octombrie 2016, 15:58

Multi , Doamne...prea mulți copii ne-au părăsit din cauza neputinței ,coruptiei si nepriceperii voastre. Poanta, nu-ti trebuie doctorat sa citesti randurile de mai sus. Sper sa ai decentă si sa ne scutesti la alegerile din decembrie. Capul sus romania. Tolo tine-o tot asa si mergi după sistem

Ovi  •  31 octombrie 2016, 17:13

Ce frumos articol!Cel mai bun articol!!!Este fenomenal cum Tolontan a ajuns dupa , probabil, mii de articole, sa fie ovationat precum Papa...Pentru ce???? Pentru care motiv atatea laude, de ce trebuie sa fim de acord cu ceea ce scrie si ce gandeste acest Tolo??? Din punctul meu de vedere, daca pana in 2012 iesea cucul pana in ora 17 si ne spunea cine merge la puscarie acum, daca cucu' de azi este preocupat de paltonul de pe masina si de drumetiile montane, iese zilnic cucu' de la gsp, dimineata, pana la ora 7. Ca sa ne explice el, in toate articolele lui, ca justitia nu face nimic, ca nimeni nu este pedepsit pentru #Colectiv, pentru gala Bute si pentru multe altele. Cred ca este un articol cu mare incarcatura emotionala - ce a scris mai sus Tolo- si fara mare relevanta jurnalistica. Emotia la romani este ca dolarul la americani, cu cat mai multa, cu atat mai bine. Jurnalistii moderni, cand nu mai au cuvinte, inteleg sa foloseasca emotia precum Iliescu a folosit minerii...In fiecare zi primim bate pe spinare de la jurnalistii moderni...va rog sa incercati sa ganditi , nu sa fiti neaparat de acord cu orice ineptie adusa pe tabletele voastre de Tolo si compania...deja le faceti statuie unora care inca mai au pana sa ajunga la soclu!!!! Unde esti tu Chirila ......Doamne....

napalm  •  31 octombrie 2016, 19:06

problema e ca sintem deja vinduti, morti si ingropati, dar nu ne dam inca seama de asta... Ca neam si tara ne autodistrugem mai bine de cit ar face-o oricare dusman al nostru.

un roman  •  1 noiembrie 2016, 9:15

asta este adevarul Dl Rolontan, dar din 90 incoace, de ce nu si-au facut treaba instititile Satului? oBIECTIVELE PUBLICE,DESCHISE PUBLICULUI, SAU ADUNA CU NOUL -REGIM SI-AU SCHIMBAT PROFILUL. DUPA 90 ODATA CU NOUL REGIM FANARIOT-MAFIOT, ASTIA CARE NU VIND TARA ,O PRIVATIZEAZA, O INSTRAINEAZA BINEINTELES SISTEMUL A RAMAS SI GRIJA FATA DE CETANEI, BINE CA AVEM SECURISTI,NEOSECURISTI SI DOFTORANTI CU GRADE SI FUNCTII. VORBA AIA CU CAPELE NOASTRE , CORUPTI ,SANTAJABILI, ASTIA PE INTERES,MERGEM TOT INAINTE, VORBA LUI LAURENTIU PRIMO. CU MERITOCRATIA. NU MAI VOATI, NU MAI MERGETI TOTI LA VOT, UN VOT DE BLAM, DAT CLASEI ATOTCONDUCATOARE,SISTEMULUI,ESTE SOLUTIA, SA PLECE TOTI ODATA ACOLO UNDE LE ESTE LOCUL, DA ASTEPTAM SA VRDEM CINE CISTIGA IN STATE.

un roman  •  1 noiembrie 2016, 9:28

AVEM DE TOATE, AVE CEZARII NOSTRI, AIA MARI DE SUS PUSI, CU BUZUNARE PLINE DE ARGINTI, ZICEAM rolontan, ca ai tot rulezi ,le explici unde este buba, si ei tot astupa cancerul, cangrenele , nu le opereaza ,intrra cu disturiul in robleme CORUPTIA CEL MAI SUS, INCONPETENTA LIPSA DE RESPONSABILITATE SI RASPUNDERE A CELOR DE SUS, APROPO SAU TOT RULAT VREO ZECE, DE CIOCOLOSI,CIOCOLOM FIOM CUM ZICE BANCIU PE UNGURESTE, NUMAI UNDE TREBUIA SA SE MUTE ,CA-LA SAH,IN SISTEMUL DE JUSTITIE, APARATUL DE JUSTITIE, CRACIUNEI SI CRACIUNITELE CU ROBELE DE PURPURA, NINIC , NICI UN TIP=TIL-TIL, CE AU EI TIMP SA DISCUTE STAREA TARI A NATIUNI, CSAT-ul, merge in jos, tot mai in jos. Acuma cind intrebi ce cineva, nu mai raspunde Bine, raspunde din ce in mai bine, astia sunt astia defilamin fata iara, astia-s precum bumerangul , ai arunca indepartea romanii si iara se intorc, mai plini de putere de munca in initeresul gruparii,tentaculei.

un roman  •  1 noiembrie 2016, 9:32

Dl. Tolontan cine trebuie sa vorbeasca la televizor, jurnalisti,analisti ,societatea civile sunt taiei de pe lista, iar daca cumva ajung, sunyt incoltiti, de alti invitati, bruiati stiu ceilalti cum sa dea cu aripile si cicul mai tare sa creze mult zgomot in fundal un fel de reus se numeste mai tehnic.

un roman  •  1 noiembrie 2016, 9:39

le trebuie acuma 10 sa dea verdictul, traiesc romanii sau mor in continuare, ca Statul nu mai isi asuma responbabililitate fata de cetateni, pai din 90 incoace ce-au facut Institutile statului, toti se pling astia au copiat variata, la fel si judecatorii, ca au cite-o mie de dosare, bine ca nu au 20.000, din 90 incoace au mai primit nup, au trecut anii, vorba lui Banciu , astia nu au facut nimic. , Au facut ,si inca multe se vede.se tot acopera , in cicolata uni pe alti si se improasca cu nproi in ochii prostilor.

Idei de afaceri  •  2 noiembrie 2016, 21:24

E pacat ca a murit asa tanar ,dar cel mai rau este ca daca il transferau mai devreme in strainatate poate ar fi trait acum.Sistemul medical din Romania este la pamant.

Radu  •  8 noiembrie 2016, 9:30

De la ideal in jos, ar fi asa: 1. Oamenii sa fie educati si sa refuze sa intre in locuri improprii, iar autoritatile sa le ofere alternative decente pentru a se recrea -- sunt putine societati care se pot lauda cu asta, in general tarile foarte bogate 2. Oamenii sa fie educati si sa refuze sa intre in locuri improprii, desi autoritatile nu le ofera nicio alternativa -- presupune o disciplina morala de tip ascetic 3. Oamenii sa nu fie educati, dar autoritatile sa aiba competenta si autoritatea sa ii impiedice sa isi faca rau -- cea mai des intalnita forma de societate civilizata, functioneaza perfect in SUA si in marea majoritate a Europei de vest 4. Oamenii sa nu fie educati, autoritatile sa fie incompetente, dar sa recunoasca in mod transparent asta si sa incerce sa evolueze -- situatie intalnita in multe tari foste comuniste, Polonia, Cehia, Slovenia, chiar Bulgaria 5. Oamenii sa nu fie educati, autoritatile sa fie incompetente si sa ascunda asta, emitand pretentii fudule de superioritate si siguranta -- situatie care caracterizeaza perfect Romania si alte state in care, la conducere, ajung oameni total incompetenti, care compenseaza lipsa priceperii cu tupeu si coruptie Celor care, in situatia 5, gasesc vina celor multi si needucati, ca si celor care propovaduiesc "schimbarea fiecaruia dintre noi pentru a schimba sistemul", le amintesc ca lipsa oricarei autoritati organizate se numeste anarhie si nu stiu de vreun model in istorie in care anarhia sa fi dat nastere unei societati dezvoltate. Dupa zeci de ani de "democratie originala" inventata de cei care nu au putut concepe o democratie reala, sa nu propovaduim o "anarhie originala", pe modelul "lasa ca stiu eu mai bine ce fac". Oamenii trebuie sa fie educati, morali si corecti pentru a avea o viata ferita de incidente stupide, insa autoritatea si responsabilitatea legala sunt doua aspecte care revin exclusiv celor pusi sa conduca si sa administreze -- acele primaria, pompierii, ponta despre care unii se intreaba cu ce sunt de vina. Functia atrage responsabilitate. Juridica. Nepriceperea sau lipsa de educatie nu se pedepseste. Proasta administrare, in functie, da.

Comentează