Mesaj către decreței: ”În ciuda unui mediu de căcat, care nu vă lăsa să aveți nici un pic personalitate, ați reușit să deveniți cine sunteți azi”

Cum vede Oana Titică, un jurnalist și un blogger mai tînăr, din generația 25-30, pe cei de 40+

sâmbătă, 5 noiembrie 2016, 10:11

Nu e nimic mai tare pe lumea asta la un job decît să lucrezi cu oameni mai talentați decît tine.

În ultimul episod din ”The Wire”, ăla cel mai lung, camera parcurge intrarea în redacția ziarului Baltimore Sun.

Pe perete se întrevede citatul lui H.L. Mencken.

Zice cam așa: ”… cînd mă uit în urmă la viața, în parte risipită, sînt tot mai convins că mare mea bucurie a fost aceea de a scrie știri. Mai mult decît orice altceva! E cu adevărat o viață de rege”. 

În orice meserie, adevărata viață de rege e să cunoști oameni mai buni.

Oana Titică a scris la BBC Good Food. După ce licența nu s-a mai reînnoit, ceea ce nu e responsabilitatea echipei, ci a managerului, adică a mea, a continuat să compună pe blog.

Și, ca să-și poată plăti facturile, a adăugat blogului Chicineta un buton pe care apeși și cumperi farfurii. Mai anti reclamă de atît n-am putut s-o scriu.

Într-o serie în care sîmbătă de sîmbătă apar aici, la ora 10, reflecții, jelanii și platforme de acțiune ale ”decrețeilor” despre ei înșiși, e interesant să vedem ce cred și alții despre noi.

Ce cred cei mai mici și mai buni ca noi.

Oana Titică e suficient de cinică pentru a scrie ceva despre ”decreței” și complet naivă încît să creadă că nu-i va păsa cînd și-o va fura pentru asta în comentarii. 

Încă ceva.

Pe cînd mă pregăteam să pun punct acestui ”șapou” (pentru generația Oanei: e un cuvînt folosit în preistoria umanității) m-am gîndit că e incomplet jurnalistic. Un om tînăr vorbește despre decreței. Și zice că el face parte dintre ”ăștia de 25-30”. Bine, dar cîți ani are?

Am și acum întrebarea în draft:

”Auzi, Oana, dar cîți ani ai, că trebuie să scriu?”.

Citiți-i textul și mai vorbim după!

Sigur, voi sînteți curajoși, ați fi trimis e-mailul! Mda.

Mesaj către decreței: ”În ciuda unui mediu de căcat, care nu vă lăsa să aveți nici un pic personalitate, ați reușit să deveniți cine sunteți azi”

de Oana Titică

Rândurile pe care le veți citi mai jos reprezintă o întâmplare fictivă.

Ca orice ficțiune, personajele ei nu există, dar sunt inspirate de momente reale din viața mea și a prietenilor mei.

Dacă încercarea de a o citi eșuează și abandonați textul la mijloc, vreau să rețineți un singur lucru. Generația ‘decrețeilor’ este foarte mișto. Noi, ăștia de 25-30, vă admirăm, avem nevoie de voi și poate nu v-o spunem așa des cum ar trebui.

Așa cum nu v-au spus-o nici părinții sau profesorii voștri – și știm cum e, pentru că și ai noștri au fost la fel. Vedeți, poate avem mai multe în comun decât vă imaginați 🙂

Vă îmbrățișăm și vă mulțumim,

Noi

***

Când iubitul o rugă pe Florentina Magiun să îl însoțească la reuniunea anuală cu colegii de liceu, tânăra jurnalistă brunetă acceptă fără să clipească.

Faceți cunoștință cu Florentina!

Deși ura cu pasiune reuniunile, pe care le considera o ocazie în care fiecare încerca să-l facă pe celălalt să se simtă prost, aceasta era perfectă pentru subiectul pe care îl documenta pentru următorul articol la care lucra: generația decrețeilor astăzi.

Florentina avea doar 30 de ani, iar interesul ei despre comunism era similar cu interesul unui păstrăv pentru analiză matematică. Cu toate acestea, acceptă subiectul articolului propus de editorul ei fiindcă:

În mașină, în drum spre restaurantul unde avea loc reuniunea, Florentina și-a bombardat iubitul cu întrebări.

Faceți cunoștință cu Iulian! (și cu mama lui)

Iulian avea 45 de ani, era îmbrăcat într-o cămașă bleu casual de la Ralph Lauren, purta blugi care îi scoteau în evidență fundul lucrat zilnic la Worldclass și fuma pe geamul Volkswagenului curat ca lacrima.

În dreapta, Florentina își scosese pixul și agenda neagră, în încercarea de a lua notițe sau de a părea intelectuală (nici ea nu era sigură).

Iulian o intriga și, uneori, o intimida în același timp.

Îl cunoscuse de vreo lună și încă nu reușise să își dea seama dacă uneori se simte prost în preajma lui din pricina diferenței de vârsta sau, pur și simplu, pentru că Iulian avea o atitudine superioară, completată de o vulnerabilitate simpatică și de un instinct de a o proteja.

Iulian citea enorm de multe cărți și îi era frică de mă-sa.

Desigur, el  nu ar fi recunoscut ultima parte nici în ruptul capului, ci îi plăcea să spună ”o iubesc foarte mult, na, e mama, ce vrei să faci”.

Noaptea, la culcare, Iulian nu dădea niciodată telefonul pe silent, motiv pentru care Florentina se obișnuise să doarmă într-o simfonie de notificări de whatsapp.

-De ce nu dai și tu ăla pe silent? l-a întrebat ea într-o noapte, cu ochii împăienjeniți de somn.

– Dacă mă sună mama când dorm? Dacă i se face rău la 3 dimineața și mă sună și eu nu-i răspund?

– Mă-ta stă în afara Bucureștiului.

– Și?

– Păi, pula mea, dacă îi e rău, sună ambulanța, tu ajungi la ea într-o oră. Și ce să îi faci tu, un powerpoint cu simptome?!

– ….

– Ce vreau să zic e că n-are sens.

– Dacă mă sună după ce a ajuns ambulanța, n-a murit și mă sună să mă întrebe de ce nu am răspuns.

– ?!!???! ÎI ZICI CĂ DORMEAI ?!

– Nu se poate așa ceva.

”Tu nu ai cum să înțelegi”

Florentina se resemnă pe loc, conchizând  că e mai bine să nu deschidă subiectul ‘mama’ în preajma unui bărbat de 45 de ani  și că cea mai bună soluție să caute online dopuri de urechi.

În mașină, spre reuniune, Iulian încercă să îi dea detalii Florentinei, care punea încontinuu întrebări despre decreței: ”Fetiță, ce vreau eu să zic e că nu mi se pare ok să ne bagi pe toți în aceeași oală. Adică, uite, în primii ani când s-a dat decretul s-au născut foarte mulți copii, că nu se prinsese lumea care era faza. Asta a însemnat că la liceu erau foarte multe clase în același an, dar era valabil pentru ăștia născuți în primii ani de decret, mai mari decât mine, ei erau altfel decât noi. Erau mai multe clase în anul lor, nu știu, pula mea. Adică ok, la început au fost câțiva ani în care nu s-a prins lumea cam ce înseamnă asta, apoi au început să se adapteze. Adică au învățat și băieții să termine afară, știi ce zic?”.

Și îi dădea înainte.

”Plus că e o diferență între cine a prins liceul în comunism și cine nu sau cine a făcut facultatea în comunism. Voi ăștia tineri nu aveți cum să înțelegeți, iubita mea, ce limitate erau opțiunile și cum drumul îți era deja trasat”. 

Florentina nota tacticoasă.

Cu limba ridicată în colțul gurii, simțea cum o trece senzația numărul doi care se întâmpla în preajma unui bărbat de 45 de ani. (Senzația numărul unu era de interes intelectual. Pentru că de cele mai multe ori oamenii  de vârsta aceea erau foarte inteligenți, puteau purta o conversație și citiseră foarte mult, erau atenți, spre deoserbire de mulți dintre colegii ei care scrollau pe Facebook în timp ce vorbeau cu ea).

A doua, însă, era cea pe care o ai când îți spune cineva ”tu nu ai cum să înțelegi”, ca și cum era prea mică și nu avea permisiunea să asiste la discuțiile adulților, așa cum se întâmpla când o închideau ai ei în cameră în copilărie.

Compendiu (cuvînt folosit de decreței ca să epateze) de pierdere a virginității

Își aprinse o țigară și deschise geamul mașinii, cu un ochi la Iulian, fiindcă o amuza să îl vadă cum transpiră la gândul că tânăra o să găurească tapițeria Passatului.

Ajunși în bar, Iulian o rugă pe Florentina să se așeze la masă lângă Ana, fosta lui colegă, o gagică superbă și super deșteaptă, pasionată de al Doilea Război Mondial și filozofie, alături de care Iulian o anunțase că și-a pierdut virginitatea

– În baie

– În baie?!?!?!

– Da, în baia de la vestiar. Unde voiai să mergem?

Florentina tresări doar la gândul de a-și sprijini fundul gol pe o gresie jegoasă și începu să realizeze că poate generația lor era totuși mai deschisă la minte decât a ei, amintindu-și că ea își pierduse virginitatea în mijlocul unor aștenuturi albe apretate, în bezna unui apartament din Rahova .

Spre deosebire la alte reuniuni la care asistase, aceasta era atipică, fiindcă nu era chiar o ‘reuniune’, ci o ieșire la bere cu niște oameni cu care Iulian se vedea anual și nu cuprindea 30 de persoane, ci o mână de oameni interesanți, cu care păstrase un fel de prietenie distantă.

Ana avea 45 de ani, era CFO la o companie al cărei nume suna ca o boală ginecologică, pe care Florentina nu-l ținea minte niciodată, și era divorțată.

Părerea Anei despre generația decrețeilor, din care nu credea că face parte, era că ea și restul celor născuți în același an, fiind foarte mulți, au trăit într-un mediu supercompetititv, care i-a făcut să devină foarte buni profesioniști și oameni de carieră.

Date-ul ei din seara respectivă era fiul de 11 ani, Paul, care nu reușea nici să strănute dacă nu-i cerea voie mamei.

Corpul puștiului pur și simplu refuza să lase strănutul să iasă fără aprobarea maternă.

– E un copil așa de bun, nu-mi vine să cred ce noroc am. Tot aud de mame din alea pe care copiii nu le ascultă – Paul face orice îi zic și plânge dacă rămâne fără mine, e foarte mișto senzația, deși e ciudat uneori. O să vezi când o să mai crești și tu. Parcă, uneori, aș vrea să aibă mai multă personalitate, dar asta nu e așa important la vârsta asta, să-și facă el personalitate mai încolo, acum nu cred că e cazul.

– Da, ei, poate nu e chiar aș….

– VREI SĂ VEZI POZE CU EL?!?!

– E lângă mine, îl văd.

– Haha, da corect, ești haioasă. Nu așaaaa, pozeee la întâmplare. Ci poze din excursia asta în care ți-am povestit că am fost împreună, în Normandia! Am fost și la plajele unde au debarcat americanii. Nu știu, generația voastră a mai făcut chestiile astea la școală, că tu ești așa tânără?… Mă și enervezi. Oricum, să vezi ce clătite am mâncat la Saint Malo!

”Știi ce înseamnă să crești fără să ai încredere în tine?”

Florentina mai dădu pe gât un pahar de prosecco, înainte de a-și da seama că poate să iasă din această situație invocându-și statutul de jurnalist și reorientându-se asupra unui alt subiect cu care ar fi putut să stea de vorbă despre generația decrețeilor.

Laurențiu era un gras mega simpatic, pe care îl părăsise soția în urmă cu un an.

Îi luase nu atât copiii, cât și casa, iar acesta picase într-o depresie atât de nasoală, încât acum era pe punctul de a-și pierde slujba. Venise la reuniune cu noua lui iubită, medic rezident, în vârstă de 25 de ani.

– Oricum, e mișto să fuți ceva de 20 de ani, dacă știi ce vreau să zic… îi explică Laurențiu, atunci când iubita lui se dusese la baie să își pudreze nasul.

– Ă, nu, nu știu… mări ochii Florentina. Am o prietenă care a făcut sex cu un student de 19 ani și a zis că e nasol ( încercă ea o glumiță eșuată, plus că la al patrule pahar de prosecco, nici diplomația nu mai era la cote maxime). Îmi spuneai de generația voastră…

– Așa. Tu îți dai seama că noi ne-am născut, deși părinții noștri nu ne voiau? Adică, pula mea, voi chiar nu aveți cum să înțelegeți chestiile astea. Știi ce înseamnă asta, să n-ai încredere în tine? Noi suntem o generație care s-a născut din greșeală, care a crescut cu bătaie, cu alcoolici.

Grasul era de neoprit.

-Mie mi-a zis tata când mă bătea într-o zi: ”Dacă nu rămânea mă-ta gravidă, om eram!”. Habar n-aveți voi prin ce am trecut noi, totul din cauza unui decret dat de Ceaușescu.

– Păi, eu am acum 30 de ani, deci sunt născută după tine și ai mei mă băteau tot timpul. Și aveam trei ani la revoluție, explică Florentina beată, râzând isteric.

– Ă…

-Ce vreau să zic e că nu era de la căcatul ăla de decret. S-au născut mulți copii și după generația voastră pe care părinții nu i-au vrut. Faza asta cu bătutul copilului cu cureaua e ceva care a durat mult timp de atunci. AHAHAHHA. O dată, tata a luat un pantof și…

– Da, dar nu era la fel…

Omul era pe drumul lui.

– Laur, uite ce vreau să zic, (îl întrerupse Florentina, încercând să se sprijine cu cotul de masă și, ca de fiecare dată după ce bea, nimerind pe lângă și redresându-și rapid capul). Asta cu decretul mi se pare așa, cum să zic, o scuză de a da vina pe Ceaușescu ca să nu recunoști că părinții tăi au fost de căcat, pentru că ar fi prea dureros. Adică nu zic că nu te-au iubit, că sunt sigură că orice părinte își iubește copilul, dar mna, nu cred că le plăcea de noi foarte tare și eram un fel de deranj. Dar nu e de la decretul ăla. Ce vreau să zic e că așa au fost toate generațiile alea și n-ai cum să scuz….

Iar cîștigătorul esteeee… mama lui Iulian!

Florentina mai apucă doar să mai dea pe gât juma de pahar de prosecco înainte ca Iulian să o ia pe sus, deranjat de faptul că iubita îi bătea la cap foștii colegi.

După ce s-a pupat cu toată lumea, în drum spre ușă, mai apucă doar să privească lung la Ana, care își îmbrățișa fiul și îl pupa în timp ce îi spunea ”iubitul meu, te iubește mama”.

Și râdeau împreună.

În timp ce era îndesată de Iulian în mașină,  Florentina și-a dat seama că toate lucrurile de care n-a avut parte în copilărie, nici ea, nici Laurențiu, nici Iulian, nici Ana, i se întorceau sub formă de niște lacrimi în colțul ochilor și că începuse să plângă pentru toate sentimentele pe care nu le-a avut.

– Frate, nu știam că așa faci când te îmbeți, (încercă Iulian să-i explice vizibil enervat)

– Bă, scuză-mă, (răspunse Florentina trăgându-și mucii), în primul rând nu sunt beată, în al doilea rând mă deranjează generalizările astea. ”Noi toți suntem nu-știu-cum”. Am cunoscut o grămadă de oameni de 40, 45, 50 de ani și nici unul nu semăna cu celălalt. Da, probabil că aveți niște chestii în comun, dar mi se pare că sunteți una dintre cele mai mișto generații, sunteți foarte mișto – afectiv e mai complicat, dar să știi că și la noi e.  Mă enervează când ziceți că sunteți așa departe de generația noastră. Da, noi am avut mai multe posibilități practice, dar și părinții noștri au fost, poate, la fel de reci cu noi, daruită-te la voi ce grup  mișto sunteți, adică pana mea sunteți generația mea preferată.

– Bă, mă asculți?

Mi se pare extraordinar cum voi, în ciuda unor copilării nasoale și a unui mediu de căcat, care nu vă lăsa să aveți nici un pic personalitate, ați reușit să deveniți cine sunteți azi. Pana mea, uită-te la tine, tu nu vezi câți colegi de-ai tăi te admiră, că tace toată lumea când începi tu să vorbești, pentru că ai ceva mișto de zis

– ….

– IULIAN!?!?

– Stai, să-mi bag pula, că mă sună mama. Taci și tu din gură un pic, că o pun pe speaker la bluetooth.

 

Citește primele 6 episoade:

Comentarii (85)Adaugă comentariu

marian  •  5 noiembrie 2016, 10:19

Domnule Tolontan, vad ca ati postat scrierea dvs. la 4:11. De ce nu dormeati la ora respectiva ? Odihniti-va, v-ar prinde bine. Cat despre Oana T. ii doresc sa scrie mai mult si mai bine. Deocamdata nu stie.

alex  •  5 noiembrie 2016, 10:25

Mizerabil articol... mizerabili jurnalisti...

jack_the_stripper  •  5 noiembrie 2016, 10:26

D-le Tolontan, ca scrieti si de altceva in afara de sport nu-i bai. Ba unele articole, urmarea unor anchete minutioase, au fost chiar utile. Dar sa va pierdeti timpul cu scrierile acestei fatuci e chiar ciudat... Am renuntat rapid la lectura, pana si ”savurosul” Sumudica e mai interesant.

viosta  •  5 noiembrie 2016, 10:46

"Oricum, e mișto *** ceva de 20 de ani, dacă știi ce vreau să zic"...***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

haideusicfr  •  5 noiembrie 2016, 10:52

Ar putea utiliza cuvinte mai fine. Pentru o domnisoara tanara. *Mediul * acela m-a facut sa nu citesc atent *mesajul*.

40Minus  •  5 noiembrie 2016, 10:55

Vai al doilea articol cu 40+,probleme?Middle age crisis prelungit?Va cantati osanale singuri? Eu nu fac parte din aceasta categorie de varsta dar cunosc destui oameni din 40+ si de buna factura dar a va bate acum cu pumnul in piept ca ce generatie luminata si ce modificari majore ati produs mi se pare demn de mila. Schimbarea produsa de actuala 40+ a fost Basescu si al sau sistem sigur la timpul dat o solutie imorala acceptabila.Acesti mandri fii ai natiei romane 40+ au sustinut-o pe Macovei.Unde este acum?Sigur in turul doi nu aveati de ales si l-ati votat pe Iohannis dar sunteti cei mai aprigi critici ai lui mai rau decat PSD pentru ca probabil nici acum nu v-ati impacat cu ideea ca iluziile voastre Macoviste nu s-au implinit.Am vazut ca acum sunteti mari fani si Ciolos desi si ala facea parte din sistem la momentul cand a fost investit si trebuia linsat cu Iohannis cu tot.Ciolos la fel investit in urma unei tragedii a unor tineri care cu siguranta nu prea erau de 40+ poate 1-2 mai luminati.Asa ca eu v-as transmite sa nu va mai cantati osanale singuri astia de 40+ voi marii revolutionari pentru care facebook-ul si blog-ul it's the ultimate tool of revolution.Sunteti foarte tristi numai prin crearea acestor stereotipuri 40+, 50+ votanti nu stiu de care votanti nu stiu de care.

leo  •  5 noiembrie 2016, 10:56

D-LE, TOLONTAN, E VRE-O GLUMA ? Daca da, e o gluma proasta. Incredibil. Si d-soara a fost cea mai buna ???? ahahahah

fotbal  •  5 noiembrie 2016, 11:02

bai, ***(!)e mama la mine de o luna, am slabit 3000 grame si nivelul de stres il bate la cur pe ala de la serv. stii ce zic? 😤e mossadul in persoana cu toate cuburile lui

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

FYRY  •  5 noiembrie 2016, 11:02

Nu mi vine sa cred ce vad la comentariile de mai sus...ori eu sunt *** ...,ori fac parte dintr un CLUB SELECT DE MINTI DECRETO LUMINATE,mie personal aceasta poveste mi se pare scrisa SUPERB, cu o calitate narativa demna de un scriitor consacrat,pe tipa asta...pe la jumatatea povestii mi am dorit sa o angajati la voi,personal cred ca ar fii un castig real echipei,BRAVO OANA,ESTI MISTO!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mike  •  5 noiembrie 2016, 11:17

Eu habar n-am cine e donsoara, dar daca ai ajuns sa scrii asemenea aberatii de articole pentru a defaima pe nu stiu cine, e grav. Alte subiecte n-ai mai gasit, Romania a ajuns Elvetia? Nu mai ai subiecte? Coruptia e zero? Sau probabil crezi ca ai ajuns vreun erou, ca ti-ai facut treaba? By the way: niciodata n-am putut sa citesc articolele cap coada pe acest site din cauza fontului, sublinierilor, bold-ului, etc. E vraiste.

krampus  •  5 noiembrie 2016, 11:17

Utila lectura ! Uitasem ce inseamna *** iar lectura textului m-a aruncat in plina efervescenta a ***. Cool, *** (citez in semn de multumire))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ostap_Bender  •  5 noiembrie 2016, 11:19

Tolo, de ce sunt cenzurate comentariile care contin cuvintele ***** etc iar in articolul scris de domnita jurnalist sunt la liber? Nu-i cam *** treaba asta? Ori cenzuram tot, ori deloc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciolan cu varza  •  5 noiembrie 2016, 11:30

Cam la asta se rezuma tot articolul: "Stai, ***, că mă sună mama.", in rest abureala...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

good foot  •  5 noiembrie 2016, 11:32

Imi cer scuze, in numele lui Tolo, ca exista *** atat de antitalentate ca Oana Whatever. Imi cer scuze, in numele lui Tolo, ca pe siteul lui apar cuvinte ca *** si ***. Si imi cer scuze ca unii decretei sunt ilegal de prosti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Octavian Stăncioiu  •  5 noiembrie 2016, 11:37

Absolut grețos. Asta e presă, bă, Tolontane? Fătuca folosește o mulțime de cuvinte pe care, dacă le-am pune noi, fraierii, în comentariile de-aici, ni le-ai cenzura. Și nu, bă, fetițo, n-am trăit în niciun mediu ”de c..t”. de aceea suntem și mai deștepți, și mai cultivați, și mai valabili decât tine.

nicu  •  5 noiembrie 2016, 12:05

Bună dimineața, DL Tolontan asta numiți dumneavoastră articol , nu e ca ma pricep asa ca dumneavoastră dar este cel mai *** articol de la gsp. Zboară puiule zboară

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Obiectiv  •  5 noiembrie 2016, 12:07

Penibili mai sunteti, va credeti buricul pamantului si, inca si mai rau, tot faceti caz de asta, sa-i convingeti si pe altii! Nu neinstrutii (in textul fatucii am vazut ca lisesc, uneori, prepozitiile) de astazi trebuie sa va judece, ci cei mai mari si mai bine pregatiti decat voi! Libertatea de expresie de astazi este sinonima in viziunea unora ca voi si ca Oana cu libertinismul; intr-un text publicabil/publicat, se face intr-o foarte mare masura uz de expresii de-o vulgaritate extrema (pe care le folosesc si femeile, care n-au in dotare ... organul respectiv)! Cred ca in textul Oanei sunt teme introduse de tine, inclusiv unele abordate in extenso si care au generat reactii virulente (pro si contra); printre altele, aveti prejudecati in privinta profesorilor si a antrenorilor, fie ca v-au instruit pe voi (ati ajuns cine sunteti si prin contributia lor), fie ca-i "lumineaza" si antreneaza pe copiii vostri! Nici eu n-am terminat lectura! O.

vasilica  •  5 noiembrie 2016, 12:07

Dublu standard? de ce comentatorii nu au voie sa foloseasca cuvinte pe care dvs. le folositi in articol? Ar trebui sa inteleg ca GSP devine un ziar ***? Din nefericire, fara sa fie nici un asa zis conflict intre generatii, constatam o degradare umana, pe masura generatiilor care apar.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ecuatii_diferentiale  •  5 noiembrie 2016, 12:08

penibil... Cum observa cineva mai sus, comportament eclectic al domnului Tolontan, cenzureaza cuvintele presupus murdare ale "forumistilor" dar le tolereaza cu seninatate domnisoarei autoare a unui text cel putin plictisitor (ca sa nu spun stupid). Dar fiecare cu gustului lui... Daca afirmatia din introducere "În orice meserie, adevărata viață de rege e să cunoști oameni mai buni." o are in vedere pe domnisoara autoare, atunci din punctul meu de vedere, domnul Tolontan tocmai ne-a marturisit ca nu are pic de talent. Jurnalist sportiv se pare ca nu mai e demult...

Gentle Giant  •  5 noiembrie 2016, 12:12

Am citit tot articolul, am citit toate comentariile de până acum. Cu excepția lui FYRY, nimeni nu dă dovadă că a citit și asimilat ceva literatură, ca să poată înțelege un text ca ăsta. Cât despre capacitatea de empatie, de transpunere în punctul altuia de vedere, scris cu argumente și cu har, nici nu mai vorbesc. Jalnic. Nu credeam că sunt atâția î n c u i a ț i pe site-ul ăsta.

Liana  •  5 noiembrie 2016, 12:22

Îmi și imaginez dilema Oanei Titică atunci când editorul i-a cerut un asemenea articol. :) Citez: ”interesul ei despre comunism era similar cu interesul unui păstrăv pentru analiză matematică”. Hihihi!!! Fiindcă i s-a promis și puțină reclamă, a acceptat cu inteligență. Editorul disperat și presat de timp ar fi acceptat oricum orice fel de articol scris de ea, pentru că nu mai avea doritori în a se expune criticilor acide ale comentatorilor virulenți. Nu-și făcea ea griji în acest sens, înțelegea oportunitatea otrăvită. Ne-a scris și Oana ce a putut. E reconfortant să vezi că reflecțiile generației 45+ par atât de îndepărtate atunci când sunt privite de la +16 ani distanță. În plus, Oana ne ”lovește” în mod voit și constant cu un limbaj neaoș, menit să-i dea și ei puțină ”greutate” verbală, eliminând cititorilor iluzia că le scrie vreo fetiță. Și măcar am aflat și noi în ce mediu de.... am crescut :) Dar tocmai afirmația: ”ați reușit să deveniți ce sunteți azi” ne dă fiori, pentru noi tocmai asta ne întrebam și dezbăteam aici. Oana e o pauză de voie bună între atâtea gânduri și tristeți serioase.

Raul  •  5 noiembrie 2016, 12:34

@Gentle Giant: Stimabile, daca pentru dumneata literatura de calitate inseamna romane precum cel al lui Andrei Ciobanu, "***-o, Ramona!", e clar ca avem gusturi diferite. Pentru ca acest articol este desprins exact de acolo. O literatura de duzina, pe care orice pustan cu hormonii electrocutati o poate scrie, intre doua sesiuni de selfie-uri. Am inteles ca in prezent unii sunt atrasi de literatura "verismo", cu limbaj colorat, cat mai fidel realitatii, dar asta nu mai e arta, e mizerie. Pe de alta parte, frustrarile sau realizarile generatiei 40+ chiar nu ma intereseaza. Mi se pare o eroare grava sa pui sute de mii sau milioane de oameni in aceeasi categorie, doar pe baza criteriului varstei. Si ce exemple bune si reprezentative ati gasit: homosexuali, bloggeri, ziaristi.. De ce nu intervievezi si un taran de 48 de ani din Vaslui, Catalin? Sau un miner de 45 de ani din Targu Jiu? Sau aia nu sunt suficient de buni sau de reprezentativi pentru "noua elita" a dreptacilor, rasa superioara?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danut  •  5 noiembrie 2016, 13:02

Mărturisesc ca așteptăm episodul de azi . Admit ca foarte rar sunt surprins. Am citit și am ras. Mi-a conferit o stare de bine, un confort . După părerea mea, domnișoara scrie bine și are o oralitate excelenta. Personajele sunt tușate cu pricepere și eșantionul pare selectiv. Intr-adevăr : o mama trebuia sa fie câștigătoarea rundei. De ce ? Pentru compensații : in anii aceia mamele au fost cele care au pierdut dreptul de proprietate inalienabil asupra corpurilor lor. Superb text...felicitări !

Obiectiv  •  5 noiembrie 2016, 13:05

Trebuie sa fie si cineva contra curentului, nu-i asa @ Gentle Giant? Oricare dintre cei care au postat reactii critice a citit de cel putin 5 ori mai multa literatura decat tine! O.

Obiectiv  •  5 noiembrie 2016, 13:06

Scuze, am uitat o virgula (inainte de un pseudonim/nickname! O.

Adi  •  5 noiembrie 2016, 13:42

Ce probleme aveți cu limbajul? Nu asta auzim toată ziua și , hai să recunoaștem că, majoritatea îl folosim. Normal ca e diferență între generații. 10 ani contează. Generația 40-50 ani a prins perioada de cenzură, de comunism , în care tot ce era nelalocul lui era interzis.Pe langa avort,nu puteau exista homosexuali (deși erau), relații extraconjugale (deși erau),***, depresivi,trebuia sa fii prototipul unui om nereal:perfect fizic și psihic,familist, serios, destept, fără vicii, sportiv, cult și nationalist (cred ca mi-au mai scapat niște calitati).Cei care au acum 30 de ani nu au trăit așa ceva și atunci de ce ne legam de ei?Nu va amintiti ce fericiți eram când puteam scrie pe perete "***"? Parcă simțeam nevoia sa facem ceva interzis.Din punctul meu de vedere eu zic ca e OK.Noi, cei de 40-50 de ani încă ne adaptăm .Nu știm încă să trăim AȘA, de aici și problemele psihologice ale marii mase.Mie mi-a plăcut Oana.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JAX  •  5 noiembrie 2016, 13:57

Ipochimenii astia au senzatia ca cei care au trait pe vremea lui Ceausescu-s niste *** iar ei sunt generatia IT combinata cu sindromul "dupa blocuri" adica sunt fiinte superioare celor din jur si n-au cum sa-i priveasca pe cei nascuti inainte de 80 decat cu un aer de superioritate.Eu le urez succesuri in viata cand nu-i vor mai avea la dispozitie pe mami si tati care sa le dea totul pt ca smecheria si aroganta nu dau de mancare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ab intra  •  5 noiembrie 2016, 14:14

Textul mi se pare fabulos (si sunt mai degraba din generatia "mama" (stai ca ma suna mama). Am ras cu pofta si ziua a inceput cu bine. Multumesc Oana Titica! Cei care au fost deranjati de "limbaj" sa se intoarca la citirea manualului de contabilitate. Ar trebui o corectie in text: "Spre deosebire la alte reuniuni la care asistase." 'de alte'.

gicu  •  5 noiembrie 2016, 14:43

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ceapra  •  5 noiembrie 2016, 14:49

Imi place. Incepe sa isi dea seama ce varza sunt tinerii frumosi si liberi.

exidpol  •  5 noiembrie 2016, 14:53

-cam încurci borcanele amice, spui că, ...voi ăștia tineri nu aveți cum să înțelegeți ce limitate erau opțiunile și cum drumul îți era deja trasat; ...pentru unii adaug eu, că odraslele nomenclaturiștilor erau pe ...drumul trasat de vajnicii tovarăși, singura condiție era ca cravata roșie de la gât, zi de zi, să o merite iarăși; care au făcut așa, astăzi sunt realizați, îi găsești peste tot..., de la baroni locali până în parlamentul european...; cine are curajul să-i arate? dacă nu investigațiile tale sunt ...frecții cu DIANA la picior de lemn! sau mai rău...

Luca  •  5 noiembrie 2016, 15:03

Nu inteleg de ce promovati cuvinte "urate" : DECRETEI ! Suna f f f urat ? Nu sunteti de acord cu mine ?! Alt cuvant nu ati gasit ? Care sa numeasca o generatie intreaga ?

Cristian  •  5 noiembrie 2016, 15:18

Ce tot ne miram atata ? "Cancerul", "tumoarea maligna" numita cenaclu' flacara a creat parintii din clica lui tolontan si marius tuca ce au creat asemenea ***, cum sunt TOATE episoadele ce incearca penibil sa manipuleze, din toate punctele de vedere ! Tipologia mentala ,josnica a lui tolontan e cam asa : NICIODATA nu o sa fie invitate Reperele umanioarelor , cum este Poetul Mircea Cartarescu, cum este Horia Roman Patapievici sau Andrei Plesu ! "Gasca" lu' Tolo ii dispretuieste pe Neagu Djuvara, pe Mihai Sora ori pe profesorul Vladimir Tismaneanu, intocmai cum Ana Blandiana , Ion Ratiu sau Doina Cornea erau calcati in picioare de clica lui iliescu in anii '90 ! DIASPORA este urata si batojocorita de tolo si securistii sai, cati din clica trustul intact nu doar ca unii habar nu au cine este Scriitorul DORIN TUDORAN dar unii dintre ei sunt ticalosii ce l-au urmarit in cel mai josnic mod... NICIODATA nu o sa vedeti la Tolo referinte sau discutii la viata familiei Ion Ratiu ori despre Cea ce a fost un Simbol al Anticomunismului romanesc, Uriasa ELISABETA RIZEA !!! Despre copiii celor ce au luptat impotriva comunismului, despre SOLIDARITATEA de la "Europa Libera" , despre Neculai Constantin Munteanu , despre Serban Orascu, despre Uriasa Doamna Monica Lovinescu si Minunatul sau Partener de Viata Virgil Ierunca , ce ne-au mentinut treaza SPERANTA, in fine , despre Minunatul Scriitor MIRCEA MIHAIES, ce a luat premiul Uniunii Scriitorilor pe 2016, iarasi nu veti citi nimic, pardon, cu dispret si nepasare... "Generatiei", "clicii" lui Tolo am un singur raspuns , in orice imprejurare : hartia igienica ce Maestrul Victor Rebengiuc (de asemenea dispretuit de "gasca" ) a adus-o in studioul 4 al tvr , in decembrie 1989... Sunt decretel Tolontane si sunt strain total de dumneata !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  5 noiembrie 2016, 15:22

Imi pare rau pentru greselile de ortografie, dar sunt sugestive starii de sila ce mi-o provoaca acest "site"...

alin m  •  5 noiembrie 2016, 15:33

sunt zile din alea ***, in care n-ai chef de nimic, nu-ti iese nimic bine, apoi citesti un articol pe tolo.ro. si razi. razi, cum n-ai m-ai ras de mult timp. totul e ok acum. multumesc Oana si Tolo. recunosc, mi-ai atras atentia cu citatul din The Wire, cel mai bun serial, ever...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eu  •  5 noiembrie 2016, 15:38

Penibil. Pe zi ce trece esti tot mai penibil. Pacat, ca jurnalist de sport erai foarte bun....

Radu  •  5 noiembrie 2016, 15:38

E bestial articolul. Am râs cu lacrimi. Super.

cezar  •  5 noiembrie 2016, 16:22

Am citit doar titlul. Bătaie de joc faţă de oameni şi faţă de cuvinte.

Cătălin Tolontan  •  5 noiembrie 2016, 16:32

@Gentle Giant: nu dezarmati. Talentul razbate intotdeauna. In mii de ani si pretutindeni pe glob, asta e o lectie fidela.

Cătălin Tolontan  •  5 noiembrie 2016, 16:34

@cezar: ati citit doar titlul, dar ati scris deja mai mult :-) Nu v-au ajuns cite cuvinte are titlul ca sa criticati intreg articolul.

ITRobert  •  5 noiembrie 2016, 16:44

Nu stiu ce cauta scrierea asta intr-un ziar, fie el si online... Stupid, plictisitor si fara subiect.

Valentin  •  5 noiembrie 2016, 16:54

ei n-am curaj, pai sun-o si intreab-o ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

carcotasul  •  5 noiembrie 2016, 17:04

excelent articol! mi-am început weekendul râzând cu poftă . un decreţel

marian  •  5 noiembrie 2016, 17:14

bravo tata saptamana viitoare apar swingerii ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin  •  5 noiembrie 2016, 17:17

De cate ori citesc comentariile articolelor online, ma incearca doua senzatii. Mai intai usurare: ce bine ca am un nivel de intelegere superior acestor oameni simpli. Apoi o sincera ingrijorare: de cate ori si in ce privinta nu sunt eu insumi la fel de limitat ca si ei?! Aici intalnesti deseori oameni care nu fac diferenta intre gsp si tolo.ro. Articol de articol cineva e frustrat ca nu e despre Steaua. Oamenilor acestora, daca le muti caloriferul pe locul frigiderului, se vor impletici de-a pururi prin viata cu fruntea inrosita si burta goala.

Daniela  •  5 noiembrie 2016, 17:24

Da! Da! Da! Avem nevoie si de asa ceva! Felicitari! Keep on moving

Flaviu  •  5 noiembrie 2016, 17:32

Ce penibilitate de articol.. Si binenteles ca trebuia sa fie o adunare de corporatisti ca altfel nu se poate.. Si totuși , ce rost are acest , serial'? Faceți un sondaj de opinie pt a vedea cati din cei 40+ se regăsesc in cele scrise .. Scrise de niște .... nu mai zic.... Totuși tipul ăla , Giurgea , este , fantastic'... Ce tinuta morala, ce păreri coerente, ce experiența de viața, ce conduita...

ManX  •  5 noiembrie 2016, 17:33

M-a descurajat titulul.Când vezi un asemenea cuvânt într-un ziar care cenzureaza pentru mai putin parerile cititorilor,nu ai curajul nici macar sa te ***. ***? ***? ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX  •  5 noiembrie 2016, 17:44

In precedentul mesaj faceam referire la articol nu la ziar....

tudor  •  5 noiembrie 2016, 18:02

O compunere interesantă. Așteptăm nerăbdători și oracolul uneia din generația decrețeilor ca să ne edificăm.

Comentează