sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 10:01
De la un interviu al lui Vasile Ernu s-a urnit ideea acestui ciclu despre Generația 40 plus.
Îmi place atitudinea publică a lui Vasile Ernu, care nu are nevoie de autorizarea noastră ca să susțină ceea ce crede: România e o țară roasă de sărăcie și care, pînă nu va acorda o șansă corectă sărmanilor săi, nu va evolua.
Sărăcia nu e o alegere, sărăcia este o suferință de care te vindeci foarte greu.
Îmi place scriitorul Vasile Ernu.
Cartea sa, ”Sectanții”, prima din trilogia marginalilor, este amară, emoționantă și durabilă.
Va rezista peste mulți ani, așa cum a rezistat neamul lui de sectanți, în traversarea vremurilor și granițelor.
Nu s-au clintit.
Cel mai greu, vorba unuia dintre moșii lui, ”cel mai greu ne-a fost nu când ni s-a luat, ci când ni s-a dat”. E o metaforă a ceea ce ni s-a întâmplat tuturor.
Noua carte, ”Bandiții”, debutează cu acest text. Vasile Ernu a dorit să-l adauge aici, pe blog, seriei în care ”decrețeii” cugetă despre ei înșiși.
Nu împărtășesc pesimismul lui, dar mă bucur că pot apărea în acest loc, sâmbătă de sâmbătă, opinii atât de diverse.
De dreapta, de stânga, de ce ne-ar face asta pe unii buni și pe alții răi?
de Vasile Ernu
În ultima perioadă mă tot întâlnesc cu oameni din generaţia mea, cu care discut.
Sunt cei născuţi în anii ’70.
Este ultima generaţie de copii educaţi în comunism, dar care, în afară de educaţie, nu au avut alt avantaj de la regim. Căderea lui i-a prins în liceu sau la facultate.
Ei erau priviţi ca o generaţie a speranţei, erau optimişti şi energici. Erau convinşi că vor schimba lumea şi, mai ales, că vor transforma ţara din temelii. Am fost numiţi Generaţia Speranţei.
Acum, ajunşi spre 40‑45 de ani, în ochii lor citesc doar atât: disperare, depresie, cinism, ratare.
Ce s-a întâmplat?
Unde au dispărut optimismul şi speranţa?
Unde a dispărut strălucirea din priviri?
Ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani cu ei? Ce s-a întâmplat cu noi? În anii ’90 s-au aventurat în 1.001 afaceri, din care s-a ales praful.
Şi-au abandonat profesiile, crezând în tot soiul de mituri. Meseriile praf, familiile la limita depresiei sau a exploziei, în caz că le mai au. Energiile epuizate. Ochii trişti, spălaţi în pastile şi alcool. Joburi? NIET.
Cine a reuşit? Escrocii, băieţii fără scrupule, şarlatanii, bandiţii şi cei cu cheag bun, de familie asigurată.
Atât, nu foarte mulţi, dar foarte obraznici, moralişti şi gălăgioşi.
Şi foarte insensibili la castele inferioare. Restul, carne de tun. Majoritatea. Mai sunt şi excepţii, evident.
Dar toată această tragedie am trăit-o ca pe un mare chef de izbândă.
Până acum am citit istoria anilor 1990‑2000 într-o notă optimistă, victorioasă. Abia acum începem să recitim istoria noastră într-o cheie tragică şi realistă. Marele nostru chef a fost, de fapt, o înmormântare trăită ca un carnaval. Inconştient.
Dar nu disperaţi: se poate şi mai rău !
Mulţi îmi spun că vor să o ia de la capăt. Eu cred că nu se mai poate. Toate visurile s-au întors împotriva noastră şi s-au răzbunat cu vârf şi îndesat. Şi greul abia acum începe să vină: fără meserii, fără joburi, fără asigurări, fără pensii, fără familii stabile, doar cu ficaţii şi creierii praf. Adică fără viitor.
Să ne sinucidem în masă ? Să nu ne grăbim, că mai avem treabă.
Ce-i de făcut? Iată mesajul meu optimist! Cred că ar fi corect pentru generaţia noastră să ducem lucrurile până la capăt. În sus nu mai putem, dar în jos putem încă mult. Datoria generaţiei noastre e să facă rana cât mai vizibilă: până la fiere, până la os, purulentă şi sângerândă.
Cred că e de datoria noastră să devenim stigmatul unei societăţi ratate. Poate cei mai mici vor învăţa ceva din rănile şi tragedia noastră.
Pace, fraţi şi surori!
(fragment din cap. Mercurul roşu, mirajul unei generaţii ratate din ultimul volum: Bandiţii. Mică trilogie a marginalilor, ed. Polirom 2016)
Citește celelalte episoade din Generația 40+:
JE • 12 noiembrie 2016, 10:57
Decretel, decretei, nimic in plus sau in minus fata de alte generatii! Chiar e vreo noima in a fi decretel ?! Alta fata de a fi nascut in alta generatie ? Sunt un ins nascut in 1972 si nu ma consider decretel..... Am impresia ca se uita istoria , istoria generatiilor oale si ulcele. Singurul sentiment pe care-l intalnesc in jur este ; " toate mi se-ntampla numai mie " .... Si sunt convins ca celorlalte generatii le-a fost mult mai bine. Atat de bine incat au trait razboaie , 2 din ele mondiale, milioane de morti prin inanitie si alte bucurii de genul asta.... dar noi suntem generatia cu toate belele pe cap .... ma lesi ? Singura povara a acestei generatii suntem noi insine. Ca nu suntem vinovati de a exista in acest leat e un truism dar tot ceea ce am realizat pana acum ne reprezinta. Si probabil e greu de digerat.... Sa nu uit, posibilitatea indeplinirii viselor unei generatii sta in determinarea, tenacitatea si puterea de a asimila si dezvolta cognitia..... si chiar si atunci este doar o posibilitate...... e nevoie si noroc... sau divinitate ? Eu ma simt o generatie la fel de darza ca cei din generatia Marasesti-Oituz, la fel de infometata ca cei din 1907 si la fel de vindicativa ca cei din 1848..... Si n-am mentionat nicaieri la fel de muncitoare ca.... oare de ce ? Sa aveti o zi buna.
Antonescu • 12 noiembrie 2016, 11:02
Nu-ti inteleg obsesia de a promova un marginal care suspina dupa urss. Oare de ce in Romania intelectualii sunt anti unionisti? Oare din acelasi motiv pentru care pe vremea comunismului erau complicii si profitorii sistemului? Se pare ca Romania este blestemata sa aiba elite fara coloana vertebrala, iar generatia 40+ nu face exceptie. Vezi servilismul fata de Basescu cat era la putere si acum fata de Ciolos. Generatia 40+ a ajuns in pozitii de management fara sa aiba pregatirea necesara profitand de vidul din piata si in mare prezinta aceleasi metehne pe care le vedem si la politicieni. Agronomi care sunt manageri IT si stomatologi care conduc companii de asigurari. Generatia 30+ este mult mai bine pregatita fiindca nu a ars etape, iar 20+ mult mai creativa. In plus ambele au coloana vertebrala, adica personalitate.
mircea ordean • 12 noiembrie 2016, 11:31
Mult subiectivism interesat aici (în scrisele celor doi condeieri).
Radu • 12 noiembrie 2016, 11:32
Valurile astea de auto compatimire semi intelectuale devin plictisitoare la un moment dat. Nu le mai plangeti de mila saracilor ca unii traiesc cu mai multa demnitatate si au mai multa viata in ei decat voi astia aflati in mediocritate care le tot cantati prohodul o data la 2-3 zile
DanS • 12 noiembrie 2016, 11:41
Scârbă maxima Tolontane.... Când il promovezi pe omul care spune ca staliniștii maxim te băgau la zdup, era bine pe vremea lor, nu mai e nimic de spus. Ori ești "idiotul util" ori ai purtat doar o masca amărâta. Rușine.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cristi • 12 noiembrie 2016, 11:57
Este prima generatie care si-a putut controla destinul, pentru ca nu mai trebuia sa se conformeze modelului rosu. Nu au reusit doar cei fara scrupule ci cei care au avut curaj, intiativa si nu au deplins un sistem terminat economic. Cu siguranta exista si pierzatori iar durerea mare a acestora e ca ei nu mai pot da vina pe un sistem pentru ca si-au facut-o cu mina lor.
io • 12 noiembrie 2016, 11:58
poate ca tarisoara asta se va ridica atunci cand va scapa odata pentru totdeauna de aceasta generatie blestemata: generatia 40+.
Obiectiv • 12 noiembrie 2016, 12:13
Catalin, nu aveti decat frustrari (pentru ce, ca exemplele tale sunt ale unor insi ajunsi?) si obsesii (ca sunteti cei mai buni)! Sunt din generatia anterioara (50+), dar nu facem atata caz de superioritatea noastra intelectuala (evidenta) si chiar fizica (joc saptamanal fotbal cu cativa insi de varsta ta si-mi sunt inferiori fizic si chiar mai slabi la fotbal)! Si eu sunt plictisit de aceasta tevatura menita sa promoveze indivizi aroganti, superficiali si frustrati! O.
Radu • 12 noiembrie 2016, 13:20
Si apropo. Cine isi termina compunerile cu ,,Pace, fraţi şi surori!'' mi se pare ca sufera grav de grandomanie si trebuie tratat urgent. Si daca altcineva crede ca o sa ajute cu ceva scriind trei randuri intr o carte. Acelasi tratament. Macar daca nu ti vezi de treaba ta ajuta cu ceva concret ca observatori avem destui. ,,Pace!"
Miles • 12 noiembrie 2016, 13:23
Jenanta opinia. Adica na, hai sa promovam opinii, dar parerile de genul asta nu aduc nimic interesant in discutie. In primul rand, generatia in sine nu e ratata. Autorul si prietenii sai ***... In rest, multi altii au reusit sa iasa din saracie si sa formeze clasa de mijloc existenta azi. Inclusiv tu, Tolontane. In plus, au facut-o fara a fi 'escroci, băieţii fără scrupule, şarlatani, bandiţi şi cu cheag bun, de familie asigurată.' Sunt destui si nu ii gasesti doar in zone precum IT, sectorul bancar, samd. Au o profesie respectabila si nu prea au concurenta din urma pentru ca a avut de grija *** Androneasca sa desfiinteze scolile profesionale.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 12 noiembrie 2016, 14:28
@Obiectiv: deci cind jucam fotbal? :-)
exidpol • 12 noiembrie 2016, 14:34
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mircea Ordean • 12 noiembrie 2016, 14:45
„GENERAŢIA MEA – STIGMATUL UNEI SOCIETĂŢI RATATE” Înțeleg perfect că firea de om - public în principal, servit de condeieri - are nevoie de măreții. Din motive ce se pot explora, detalia. Dar mi se pare pripit a te apuca să aplici stampile unei întregi generații (ca orice pastilă cu trece la suflet, bănui că și aceasta nu acceptă lesne o definiție...). A treia componentă de măreție este să decizi matale acea ștampilă, care e una a ratării. Îl dezamgăesc pe dl. Ernu, însă orice generație se ratează, sau așa simte orice component al ei (și-al oricăreia) cînd ajunge la malul Styx-ului. Aceeași ratare, dincolo de-o ignorare a caracteristicilor vieții, e legată și de niște standarde sociale, pe care iar nu l-aș lua în serios - cel puțin cînd nu am a da gata vreun cititor.
gabriel • 12 noiembrie 2016, 15:06
pina acum m-am abtinut sa fac vreun comentariu la textele dumneavoastra! le citesc... zambesc amar..! am trait "comunismul" si traiesc "democratia".. personal nu vad diferente majore !!! dar acum am citit in cuvinte putine o creionare perfecta a generatiei mele! recunosc , nu am citit nimic de Vasile Ernu, nici nu stiu mare lucru despre dansul, dar a sintetizat perfect ce a fost si ce este acum! ps. parerea me este subiectiva! multumesc!
Flaviu • 12 noiembrie 2016, 15:21
Sunt de acord cu părerile critice, exprimate in majoritatea comentariilor.. Pe de alta parte as vrea sa va cunosc părerea , d-le Tolontan, despre prestatia naționalei de aseară .. Si despre situația ( haosul) de la FRF .. Gresesc eu când spun haos? Din punctul meu de vedere ce se întâmpla in perioada asta la federatie, la nivelul tuturor echipelor naționale este jenant.. Iar Daum aduce din ce in ce mai mult cu un mascarici condus de alții..
Mircea Ordean • 12 noiembrie 2016, 15:52
Ideea de ratare. Ca-n cazul multor noțiuni vehiculate de homo societalis (am inventat bine?), e la mijloc lansată (ca făcîndu-i bine) de mega-animalul numit Societate. Adică nu-i de scăpat din vedere aici că vreunul este marcat de ratare, dar pînă una-alta ia de bună o expresie ce-a fost pus să pască inițial de altul. Ratarea îmi pare o idee-rău-mai-mic, ce ascunde răul mai mare din spate. Și anume că existența umană este marcată spre final de ceea ce noi credem că-i valabil numai pentru leneșii ori nenorocoșii păliți de zeița Ratare. . În acest stadiu al expunerii, îmi aduc aminte de confidențele la care purcede personajul călinescian Leonida Pascalopol, către junele Felix Sima. Căruia îi pomenește mirare personală, și anume face să se dezumfle marile planuri cu care plecat-am în viață. Pascalopol rămîne la stadiul de mirare, în vreme ce alții țin - după cum am arătat în postu-mi precedent - a stabili generații (întregi) lovite de așa ceva. . La bani mărunți, nu există ratare... Ci o treabă mai dureroasă. . Astă nebunie (îs suficient de elegant?) numită Viață poartă pecetea Speciei (bănui că-i neam conceptual cu Societatea, barim pe la zăltați ca mine...), care-i speriată și ea de moarte apersonală. Pentur ca ultima să nu intervină, are nevoie a i se succeda generațiile. Exemplarele umane - poate și cele animale -ar da iute bir cu fugiții din Scena pentru care nu au optat (aceea cu respirație), așa că e nevoie măcar la început de un îndulcitor. Care-s endorfinele, mai exact alea trezind plăcere și speranțe că ne va fi mai bine. Tratamentul acesta începe să fîsîie taman cînd am făcut ce era de făcut: adică adus urmași pe lume, care să urce și ei Golgota (de care n-am idee ce și cum, doar mi se face un pic părul măciucă asupra lipsei de sens de acolo). Ăla e momentul în care unii, îndemnați de cine spuneam mai sus, se-apucă a pune impasului numele de ratare. . În context, al endorfinelor cît și al nedatului suficient cu capul de realitate, este de spus că nu-i deloc obligatoriu ca tinerii să fie mai curajoși, mai îndrăzneți ori mai senini decît vîrstnicii. Doar că le lipsește știuta asupra realității, bașca rănile sosite urmare a loviturilor cu capul în pragul de sus. . Epilog. Se poate pune de problema de ce se-apucă subsemnatul a îngrozi pe vreunii, cu așa idei. Păi să vă spun de ce. Nu văd de ce aș fi eu mai elegant, mai grijuliu cu restul lumii (în dauna vrerilor interioare), cîtă vreme n-am sesizat așa amabilitate din partea semenilor. Fiecare-și vede interesul, așa că nu văd de ce-aș umbla eu cu mănuși, ori eventual nu aș ieși deloc prin urbea ideilor. Resoectiv, n-aș asculta acea voce interioară care dorește a debita chestii precum acestea de aici. Și care, în sadismul personal (dacă e de explorat ce și cum, stau cuminte pe masa disecției psiho...), cere a speria pe-ăi din jur cu-așa prăpăstii. .
Mircea Ordean • 12 noiembrie 2016, 15:59
Dl Tolontan se simte și el dator cu-o serie de productii demiurgice (trec aici și pe cele preluate de la d. Ernu): „ România e o țară roasă de sărăcie și care, pînă nu va acorda o șansă corectă sărmanilor săi, nu va evolua. ” Poate-ar fi indicat a duce pianul mai ușurel pe scări... Una la mînă, cred că vrem prea mult de la ființa noastră, să stea cu grijă la mersul întregului neam. Apoi, să dea și soluții ferme pe-acolo (chit că din categoria; ele-s salvarea, dar asta nu se poate...). Tot pe aici, este deranjul nostru de-a lua realitatea cum e. Ca soră a acestei atitudini se află aceea de a nu renunța că vreo bucată de drum urmată anterior în viață nu a fost perfectă. Ultima poziție te înlănțuie în durere, în.. ratare, în loc să ne spunem: „Da, domne, am mers aiurea treij' de ani, așa c-acum aș pleca în altă direcție, ori îmi las luntrea dusă de valuri...” . PS Revenind la vorba cea măreață: „„ România e o țară roasă de sărăcie și care, pînă nu va acorda o șansă corectă sărmanilor săi, nu va evolua. ” Astea-s glume menite a picura frumos la urechi publice (mai exact de cumpărător oferte Gazetă). Pe subiect, aștept un curajos deget și spre Înalturi, în sunet de „Bă Doamne, nu puteai să faci și matale trebile nițel mai bune? ***...”.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mircea Ordean • 12 noiembrie 2016, 16:06
„Este ultima generaţie de copii educaţi în comunism, dar care, în afară de educaţie, nu au avut alt avantaj de la regim.” E o tratare a lucrurilor, aici, de-un primitivism accentuat (plus, cred eu, parșivenie). Cred că am o părere ciudată despre condiția scriitorului, în care eu văd un mînuitor al nuanței. Mica problemă este însă că, pe de o parte, d. Ernu are de mulțumit un public nu prea destupat, la care prind așa formule din pietroi, pe de alta obosește și dînsul în haina destupată, așa că-și ascultă copilul interior, doritor de exprimarea citată... De așa justificări, de așa acuzații. // PS. Acum observ că rubrica de aici nu are putință de a introduce așa-numitele paragrafe...
Cristi • 12 noiembrie 2016, 16:31
Ernu isi desrie de faüt propria ratare, dar extrapoleaza pe altii :"Şi greul abia acum începe să vină: fără meserii, fără joburi, fără asigurări, fără pensii, fără familii stabile, doar cu ficaţii şi creierii praf. Adică fără viitor." Daca ai facut filozofia nu ai invatat nici o meserie, datul cu parerea nu este un job, automat nu esti asigurat, nu are nimeni de ce sa iti finanteze o pensie doar pentru ca esti boem. Problema ficatului si creierului tin de optiunile personale in materie de licori si eventual fumat. Majoritatea fara aere de revolutionar de stinga a invatat totusi ceva concret, chiar daca nu a practicat neaparat imediat meseria de baza (vorbim de generatia masei de ingineri obligati sa se reorienteze)si a devenit prin efort propriu parte a clasei mijlocii reale, care isi permite azi sa fie consumerita spre disperarea studenti de gargarageala imbatriniti in ifose. Altfel spus: daca mergeai la 20 de ani cu cortul la mare si beai vodca ieftina erai cool. Daca la 45 de ani tot asta faci esti looser.
George • 12 noiembrie 2016, 16:49
NU POT SA CRED CE NATIE DE IMPOTENTI,IDIOTI SI IMBECILI SINTEM. CUM SE FACE CA NOI ROMANII INTOTDEAUNA TREBUIE SA DAM VINA PE CEVA ,PE ALTCEVA,PE ALTCINVA DAR NUMAI SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME NU VREM. DECI AM ADUS UN ANTRENOR STRAIN DE 2LUNI SI II CEREM SA FAVA MINUNI PARCA AR FI DUMNEZEU,PAI CE SA FACA SARACUL DACA JUCATORII PE CARE II ARE LA INDEMINA SINT NISTE AMATORI CARE SE CRED FOTBALISTI DAR NU AU NICI O TREABA CU MESERIA DE FOTBALIST PROFESIONIST CARE SA DEA 100%PE TEREN. PUR SI SIMPLU SE PACALESC PE EI INSUSI SI PE CEI CARE SINT ATIT DE PROSTI DE ISI CHELTUIE BANII MUNCITI DIN GREU SA VADA NISTE MASCARICI.MIE SCIRBA DE TOT CE SE INTIMPLA IN FOTBALUL ROMANESC O SA AJUNGEM CA INSULELE FEROE. VOI CEI DIN PRESA NUMAI MANCATI ATIT *** LUINDULE APARAREA LA NISTE NEPUTICIOSI CARE NU INTELEG CA FOTBALUL SE JOACA PE GOLURI SI NU SA NU LUAM 10 GOLURI. POATE ODATA SI ODATA O SA SE SCHIMBE MENTALITATEA BOLNAVA DIN SOCIETATEA ROMANEASCA OBISNUITA NUMAI CU MINCIUNA,HOTIA,SI LUCRUL DE MANTUIALA. PINA UNA ALTA E ROMANIA.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Obiectiv • 12 noiembrie 2016, 17:19
Oricand, Cataline, oricand! Acum doua seri am ratat 2 ocazii monumentale, insa mi-am revenit dupa ce l-am vazut pe Sterling facand acelasi lucru, la o poarta mai mare! Referindu-ma la fotbalul mare, mi-e foarte greu sa gasesc circumstante atenuante pentru rusinea de aseara! Si n-am avut in fata o campioana mondiala sau europeana... O.
Avi • 12 noiembrie 2016, 20:46
Generație de ratați...,nu prea recunosc,poate conducerea si voi câțiva care va recunoașteți ***-ratati dar generația(anzi due)cu fară dinți în gura ce lucra all Day si-si cresc pruncii -NU!!! Pace
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Vasglomerulul • 12 noiembrie 2016, 21:37
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
MZM • 12 noiembrie 2016, 22:25
Domnule Erniu, cine v-a numit "generatia sperantei? Si de ce? Pentru ce merite? Va acordati singuri decoratii si merite si apoi va plangeti ca nu ati reusit. Linistiti-va, oameni buni, ca e pacat de Dumnezeu! Sunt sute de mii de oameni nevinovati (detinuti politici) care si-au pierdut in inchisorile comuniste nu numai idealurile, speranta sau sanatatea, ci, multi dintre ei, chiar viata! Aceasta este cu adevarat una din marile tragedii ale poporului nostru, nu generatia de decretei cu ifosele lor! Cititi sau recititi cartile de univers concentrationar si veti scapa sigur de angoasa existentialista a ratarii. Cititi, de ex. cartea lui Cicerone Ionitiu "Victime ale terorii comuniste. Arestati, torturati, intemnitati, ucisi". Sau cea a lui Ioan Ioanid "Inchisoarea noastra cea de toate zilele" (Arhipelagul Gulag romanesc!) si o sa reveniti pe linia de plutire, o sa scapati de "disperare, depresie, cinism, ratare". De ce oare unii din aceasta generatie a decreteilor au reusit (sau nu au reusit dar nu se plang), iar altii sunt... "fara meserii, fara joburi, fara asigurari, fara pensii, fara familii stabile, doar cu ficatii si creierii praf". Oare ce s-o intamplat cu ficatii acestei generatii?! Si mai ales cu creierii ei, pentru ca, observ, sugerati sinuciderea in masa! Da, am inteles, nu chiar imediat, ca mai aveti ceva treaba, instituiti doar un moratoriu, nu-i asa? Potoliti-va, domnilor, ca... sade rusine!
Om • 12 noiembrie 2016, 23:09
Bun text. Chapeau bas! E primul articol din serie care ne indeamna pe alde astia nascuti in '70 (e frumos spus 40 +, cand e vorba de subiecti de 50-) sa privim in fata ce a insemnat ultimul deceniu al secolului XX pentru noi. Si are dreptate Ernu - unghiul sau are mare aplicabilitate cel putin la cei care erau ziaristi cu aspiratii atunci. Asta e mediul pe care il cunosc, asta am trait. Toate materialele din seria asta rezoneaza cumva cu experienta mea, mai putin cel al domisoarei de saotamana trecuta, din motive pe care nu le expun aici. Dar textul asta e cutit in rana. Si de aia multumesc, o oglinda pusa in fata cu sila si care te confrunta sa-ti vezi ridurile si cutele date de frustrare, cinismul chiar, poate fi o terapie de succes.
Mihai Badea • 13 noiembrie 2016, 7:16
Dacă un părinte alcoolic își dă seama, la un moment dat, că și-a neglijat copiii, ce-ar avea de făcut: să se afunde și mai tare în alcool, ca să le arate copiilor că alcoolul nu este bun, sau să renunțe la alcool și să încerce să se apropie de copii? Oare copiii ce părere ar avea?
Mircea • 13 noiembrie 2016, 9:37
Vasile Ernu si Costi Rogozanu - doi nostalgici dupa valorile comunismului de tip sovietic. Au si un site - CriticAtac - in care toata ziua povestesc de saraci si sarantoci si ce bine era inainte. Doi pierde-vara.
Lucian • 13 noiembrie 2016, 9:43
Exemple *** ponta. Vochin si burleanu . tot suntem pe un site de sport. Iar tolo tot publica pe tema decreteilor si numai jale. Deci si tolo. Tot a spus ca nu are nici un caatig din tolo.ro. din ce o trai el neag etc. Numai Dumnezeu stie si aia de l platesc.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
theo • 13 noiembrie 2016, 10:49
Si care generatie din Romania nu a avut de suferit? generatia 60? generatia 20? 30?
Andrei • 13 noiembrie 2016, 14:35
Am 29 de ani, nu sunt din generatia asta. Generatiile nu au oferit nici o sansa viitorului, au creat probleme, ura, dezamagire si coruptie. Astea ar trebui noi sa le tratam. Generatia asta de care vorbiti si chiar si a parintilor mei a fost condusa numai de instinctul de autoconservare. Nu ati dat nimic pentru viitor. V-a interesat numai atasamentul ala fata de proriile rude si copii. Si multi dorm linistiti noaptea crezand ca au facut totul pentru copii lor (Si aici e problema: orice doar pentru copii lor, "la naiba cu ceilalti...nu-s ai mei", o slaba empatie fata de cel mai strain de langa tine). Nu ati dat nimic pentru constiinta, toleranta, unitatea grupului in care traiti care va vor afecta proprii copii. Generatia mea si generatiile de dupa voi au invatat, de fapt, ca romanii sunt competitori si dusmani intre ei. Eu asta simt deseori. Si azi ajung sa traiesc cu o frica imensa fata de Romania in general.
Bogdan • 13 noiembrie 2016, 15:35
acest domn, Ernu, nu mai activează mediatic și sub alte pseudonime? oricum, lingoarea sa sentimetaloid-politică se îndreaptă permannt și servește interesele expansioniste ale Rusiei putiniste. de altfel, numele său se regăsește, afirmă presa, pe celebra listă a lui Dughin. așa că...
Kendo • 13 noiembrie 2016, 17:01
Cel mai tare ma distreaza modul in care cei din alte generatii iau de bune asemenea scrieri generaliste (si, din punctul meu de vedere, aberante) si se intrec in a da in cap celor din generatia 40+. E incredibil ce opinii vezi aici. Un domn de 50+ se lauda ca joaca fotbal si e mai tare decat unii de 40 (domnule, draga, cand o sa termini niste maratoane sau un Iron Man, asa cum fac multi din generatia 40+ si chiar 50+, mai nou, atunci sa te lauzi, nu cu o partida de fotbal). Altul vrea ca generatia 40+ sa dispara, ca sa se vindece tara. Sanatate mintala maxima va doresc! Altul crede ca n-au dat nimic pentru viitor? Cei mai tineri sunt mai calificati, mai creativi, mai cu mot in frunte. Generalizari, generalizari, generalizari. Atat te duce capul, atata scrii. Dar de ce ma mir? Dezbinare pare a fi cuvantul de ordine pentru civilizatia umana in momentul de fata.
Liana • 13 noiembrie 2016, 17:03
Există profesii ”pur intelectuale” care nu oferă alternativa de a lucra și în privat. Așa e. În anii 90, momentul absolvirii unei astfel de facultăți teoretice implica separarea bruscă și imorală a foștilor colegi de an în două lumi definitiv paralele: lumea piloșilor (cu un serviciu la ”stat” în legătură cu studiile, stabil și lejer, fără performanțe, oameni care reprezintă astăzi ”sistemul”) și lumea domnului Ernu&Co (posibil mai inteligenți decât primii, fără serviciu la ”stat”, adică ”ratații” profesional, care dpdv al titlurilor academice reprezintă acum marginalii, cei care nu au contat niciodată). Din păcate, an de an, nedreptatea i-a deprimat tot mai tare. Fatalista renunțare la evoluție, la renașterea din propria cenușă a domnului Vasile Ernu îmi amintește de bătrânele pline de boli care se vaietă, dar care nu fac nimic pentru a se vindeca și care, în timp, încep să se laude cu bolile lor. De parcă acele boli au devenit trofeele prin care pot demonstra tuturor cât de mult s-au sacrificat ele pentru cei din jur. E o simplă dorință vanitoasă de a-și face un titlu de glorie din sinuciderea lentă dată de inerta renunțare la bine, fericire, frumos și la efortul de a le obține. Din păcate, toți acești oameni sunt în realitate niște sensibili, delicați, sentimentali, care cerșesc doar puțină iubire, însă primesc și mai puțină și care privesc lumea prin prisma trăirilor și a bunătății. De aceea, cred că nu viața lor personală îi deprimă pe ei de fapt, fiindcă sunt cinstiți și de omenie, nici sărăcia cruntă, sau neputința, ci indiferența totală și lipsa de respect a celor din ”sistem”, a ”normalilor” care le-au furat posturile și drepturile. Ar fi bine să ridice fruntea sus și să-și găsească alte vocații pentru care să trăiască. Falimentul primei orientări profesionale poate fi șansa unei mari reușite în alt domeniu. Și atunci nu vor mai suferi chiar atât de tare de neiubire, fiindcă lingușitori interesați se vor găsi.
Acciduzzu • 13 noiembrie 2016, 17:58
Sincer, scrierile lui Ernu nu ma atrag. Poate si pentru ca nu face decat sa duca la paroxism un pesimism de proasta factura. Pentru mine, care am trait si perioada comunista si pe cea de dupa, analiza releva niste carente majore ale generatiei decreteilor care insa nu sunt vina lor. Dupa 90 m-am aruncat in experienta migratiei plecand imediat in SUA. Am trecut prin toate si am razbit pana la ceea ce se numeste "glass ceiling". Experientele traite pe continentul american mi-au relevat o problema extrem de grava pe care nimeni nu o abordeaza realist. Romania a fost inchisa in zona comunista, atat datorita comunistilor cat si datorita rusilor. Altfel spus romanii nu au avut, timp de aproape cinci decenii, contact adevarat cu lumea occidentala. Asa ca in 89 noi romanii am fost pur si simplu ***. Nu aveam capacitatea sa ne raportam la ceilalti din occident, pentru ca nu stiam cum functioneaza lucrurile acolo ca sa putem sa ne raportam la lumea reala. Noi am fost, din acest punct de vedere total rupti de realitatile lumii exterioare. Si asta s-a vazut. In maniera de privatizare, de abordare a strategiilor de dezvoltare, de sprijinire a acumularii de capital, absolut inexistent inainte, samd. De aici si perceptia pe care am gasit-o in Ro ca totul e corupt, desi coruptia prin alte tari este mult mai mare, chiar daca, nu la nivelul activitatilor de zi cu zi, ca business inseamna bisnita, si in general o maniera de a excroca pe altii. Si, probabil cel mai grav, cu un nivel de incompetenta cutremurator in functiile publice. Probabil cea mai buna dovada a acestei incompetente este esecul, lamentabil si cu implicatii grave asupra dezvoltarii viitoare a tarii, a constructiei de infrastructura. Ca tara trebuie sa ne asumam cu totii prostia si incompetenta in a nu face barem o autostrada adevarata de la A la Z. Si exemplele pot continua. Eu cred ca o solutie logica in a misca lucrurile mai departe este sa recunosti ce stii sa faci si ce nu. Adica sa-ti recunoasti limitele. Asa ca, eu cred ca generatia decreteilor e doar incapabila sa recunoasca simplu, ce stie si ce nu. Restul sunt baliverne.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Marcos • 13 noiembrie 2016, 18:18
Pe cînd şi un interviu cu Vladimir Putin? Tant qu'on y est...
namis • 13 noiembrie 2016, 22:04
generatia 40+ sau generatia "decretel". care e problema?de ce o numim asa? este o generatie de ratatti? este o generatie de rasul lumii? nu. este o generatie care a avut de toate, o generatie care a trecut de la niciun fel de liberate la o libertate totala. brutal! cei de acum, din generatiile care au urmat decreteii, nu o sa intelegeti niciodata ce s-a intamplat atunci! pentru ca nu ati trait atunci! nu este o generatie de ratati, pentru ca a avut puterea sa treaca peste toate minunatiile care s-au petrecut in ultimii ani, au avut puterea sa treaca peste toate ororile care s-au petrecut atunci, au reusit sa schimbe ceva! cei de acum, generatiile urmatoare, din pacate, nu au inteles nimic, continua sa blameze trecutul, generatiile trecute, fara sa stie exact de ce. Sa privim altfel si sa ne gandim la cei de acum care, in afara de faptul ca nu inteleg cum se mananca democratia in care s-au nascut, nu au invatat nimic din greselile noastre ale decreteilor. nu au respect pentru nimic si pentru nimeni! toate minunatiile din sport sau din alte domenii s-au petrecut, s-au intamplat, tocmai datorita generatiei noastre! dupa noi, potopul, nimic, zero, de la sport si pana sus la politica zero! 0!
draga TOLO • 13 noiembrie 2016, 23:15
umbla vorba prin tirg ca esti prieten cu unul dintre patronii clubului Colectiv, Costin Mincu "Butch" in clubul caruia cinta un chitarist renumit: Condrea Dan, ala de la volan. Vrei sa faci vreo dezmintire, contestatie ceva?
Ilie • 14 noiembrie 2016, 10:53
Apreciez foarte mult efortul echipei dumneavoastra, de a scoate la suprafata mizeriile din unele institutii ale statului. Nu va lasati intimidati,sunteti apreciati de multe lume. Felicitari!!!
Rokko • 31 ianuarie 2017, 23:40
Generatia amintita si nu numai ea,reprezinta o generatie fara vlaga,fara personalitate si fara personalitati,fara spirit civic si fara cultura globala,fara spirit de coeziune,fara credinta reala in cuvantul lui Cristos...fapt esential pentru care a ratacit fara eficienta 27 de ani si va mai rataci calea dreapta mult si bine!Aceasta generatie si cea care a urmat ,pot fi usor manipulate de orice forta interna sau externa...Cu asemenea indivizi care oxcileaza de la depresia suicidara la furia anarhica si chiar bestiala tara nu va avea nici un viitor...Pentru toate aceste evolutii bolnave ale societatii romanesti de vina este intrega clasa politica din 1990 pana astazi dar mai ales seviciile de securitate autohtone care au fost "cainele de paza" al tarii si poporului !!.Rezultatele se vad:o tara "expropiata"vanduta,jefuita din exterior si interior,saracie lucie,popor decimat de saracie ,incultura si boala...Este exact ce-si doresc cei care exploateaza resursele acestui teritoriu care de mult nu mai este al nostru...
Mircea Ordean • 27 iunie 2017, 16:38
” România e o țară roasă de sărăcie și care, pînă nu va acorda o șansă corectă sărmanilor săi, nu va evolua. ” O cunoștință Fb readuce în atenție acest articol. Îl revăd și-mi sare iute în ochi caracterul gazetăresc. Adică posedînd subiectivism la greu - asta pentru a face bine unei anumite categorii (poate minoritară, poate nu) de cititori.
Mircea Ordean • 27 iunie 2017, 16:41
Pe aici: „Generatia amintita si nu numai ea,reprezinta o generatie fara vlaga,fara personalitate si fara personalitati,fara spirit civic si fara cultura globala,fara spirit de coeziune, fara credinta reala in cuvantul lui Cristos..” Vorbele distinsului comentator cred că posedă o hibă. Lasă loc de discuții nesfîrșite, în baza a ce - de pildă - putem socoti că un om are sau nu personalitate. Idem spirit civic (dacă pe vreunii nu ne-apucă din start rîsul, la așa noțiune de fraieri mai slabii întru înger).
Mircea Ordean • 27 iunie 2017, 16:55
„România e o țară roasă de sărăcie și care, pînă nu va acorda o șansă corectă sărmanilor săi, nu va evolua. ” Răutatea din subsemnatul nu-i dă pace. Se înțelege că amărășteanul nu are vreo vină! De vină e celălalt, ăl ticălos șcl. În paralel, nu pomenești de Dumnezeu, a poseda vreo contribuție, la lucrurile ce merg neplăcut, sub soare... Pînă la urmă, orice condei public e interesat ce poate obține de la categoria sa de ascultători, pe care o servește cu necesarele aceleia. Care poate fi gîdilată în creștet, ori speriată (dozat!) cu apropiate capete de țară / sfîrșituri ale lumii...