Prima complicitate recunoscută: Spitalul ”Victor Babeș” își cere scuze și anunță pacienții care au fost taxați ilegal cu aparatul Vitalaire să vină să-și ia banii înapoi!

Gazeta Sporturilor a descoperit că doctorul pneumolog Maria Zlatev de la ”Victor Babeș” încasează 50 de lei bolnavilor la fiecare test de somn făcut cu un aparat Vitalaire

vineri, 25 noiembrie 2016, 7:02

„Orice pacient care a făcut la noi test de somn pe Vitalaire și căruia i-am luat banii îl rugăm să facă o cerere și va primi suma înapoi pentru că nu e legal felul în care spitalul a procedat” Emilian Imbri, manager la ”Victor Babeș”

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Pe 13 mai 2016, Viorica Drăguț, din cartierul bucureștean Ozana, se internează la Spitalul ”Victor Babeș”.

imgonline-com-ua-twotoone-JAz0V7cFgv60
Imaginea Spitalului Victor Babeș, la care face referire articolul, este parțial mascată de geamurile centrului de diagnostic, o altă instituție

La 65 de ani, ea este diabetică, supraponderală și dependentă de insulină. În plus, suferă de astm bronșic și de fibrilație atrială.

Viorica acuză o oboseală persistentă, specifică apneei, boală care o predispune să sforăie puternic și nu o lasă să se odihnească niciodată cu adevărat.

Doctora Maria Zlatev-Ionescu îi face un test de somn.

Testul durează de la ora 11 noaptea pînă a doua zi la ora 7 dimineața.

Îi ia pacientei 50 de lei.

”Nu mi-a dat chitanță”

”Doctorița Zlatev mi-a cerut 50 de lei pentru că aparatul nu ar fi al spitalului. Am plătit. Nu mi-a dat chitanță”Viorica Drăguț, pacientă

Luni, 16 mai, la ora 8:30 dimineața, Viorica părăsește spitalul.

”La externare, medicul mi-a spus că pe lîngă astm, sufăr și de apnee în somn și mi-a recomandat să cumpăr un aparat de oxigen care să mă ajute. Mi-a dat două-trei pliante cu oferte de la firme diferite. I-am spus că nu-mi permit așa ceva și mi-a dat medicamente”.

300 de lei pe lună ar fi fost costul închirierii aparatului

6.000 lei costa aparatul dacă l-ar fi cumpărat

Aparatele pentru apnee nu sînt decontate de la Casă, asta fiind, potrivit medicilor, ”o eroare care ar fi normal să fie corectată”.

Numele medicului Zlatev-Ionescu și al agentului Vitalaire pe rezultatul analizei

Gazeta Sporturilor descoperă cazul pacientei în perioada documentării investigației Vitalaire.

”Eu nu am știut că e ilegal să mi se ceară să dau bani pentru analize în spital”, mărturisește Viorica Drăguț.

Analiza făcută se numește ”test de somn cu poligraf”.

În listarea analizei apare atît numele medicului Maria Zlatev-Ionescu, cît și cel al Vitalaire România, agentul Loredana Opranescu.

10-fisa_somn_1

Dialog cu dr. Emilian Imbri, managerul spitalului.

-Aveți cumpărate sau închiriate aparate de oxigen de la Vitalaire?
-Despre ce aparat e vorba? E prima dată când aud de firma aceasta?

– Concentratoare de oxigen.
-Din cîte știu eu nu. (doctorul Imbri revine după ce verifică). În ultimii doi ani și jumătate, de cînd sînt pe poziția asta, nu avem nici un contract de achiziționare, de închiriere, de nimic cu Vitalaire.

-Și atunci cum a folosit doctorul aparatul Vitalaire în spital fără contract?
-Voi întreba și revin.

-Încă ceva, vă rugăm. Pacienta a fost pusă să plătească 50 de lei pentru o analiză de o noapte. Nu i s-a dat chitanță.
-Voi reveni cu un răspuns și la asta.

Dialog cu medicul Maria Zlatev.

-Bună ziua, ați avut în această vară o pacientă căreia i-ați făcut un test de somn, Viorica Drăguț. A plătit 50 de lei de fiecare dată.
-Înseamnă că a făcut un ”Polygraphic”?

-Da.
-De aceea a plătit 50 de lei.

-Dar al cui e aparatul? Al spitalului sau al firmei Vitalaire?
-Pentru aceste lămuriri vă rog să sunați avocatul spitalului!

”S-a solicitat suma pacientei în mod eronat”

Ieri, spitalul a trimis ziarului răspunsul său.

Au trecut patru zile de la începutul investigației jurnalistice și primii bani vor fi dați înapoi unui pacient.

”Avînd în vedere situația regretabilă relatată de dvs, o vom invita pe d-na Drăguț Viorica la sediul unității noastre cu o cerere în vederea rambursării sumei de 50 de lei. Invitația este valabilă pentru toți pacienții internați la noi și care se află în aceeași situație” Dr. Emilian Ioan Imbri, manager ”Victor Babeș”

Dacă cineva va căuta în contabilitatea de la ”Victor Babeș”, chiar va descoperi aceste chitanțe?

Au intrat banii la spital? Sau au fost încasări pe linia medic – agent Vitalaire?Scan10003

Ziarul de Iași: ”Două TIR-uri de documente s-au ridicat de la Tecuci”

Conversația cu agenta Vitalaire Loredana Opranescu este și mai scurtă: ”Toate declarațiile le va da superiorul meu, domnul director Lucian Bentu”.

Întrebat ce s-a întîmplat în cazul pacientei Viorica Drăguț și care este relația dintre Vitalaire și doctorul Maria Zlatev, directorul Vitalaire, Lucian Bentu, nu a comentat.

Ziarul de Iași scrie că ieri dimineață au avut loc percheziții ale procurorilor la sediul Air Liquide Vitalaire din Iași și la Tecuci, unde locuiește Lucian Bentu.

”Două TIR-uri de documente au fost ridicate din Tecuci”.

Documentele pleacă, iar oamenii încep să reprimească banii.

Sînt puțini, e adevărat, și vin de la buget, adică tot de la noi, dar nu cu multă vreme în urmă era de neimaginat ca un spital să-și ceară scuze și să returneze banii pentru o analiză plătită de pacient medicului.

 

Citește și primele 5 episoade ale investigației:

  1. Mărturii și documente dintr-o multinațională pharma: “Firma noastră înșală bolnavii săraci din România!”
  2. Parchetul din Iași a deschis ieri un dosar de evaziune fiscală! Noi acte interne confirmă: Vitalaire încasa bani și de la CAS, și de la pacienți. Bolnavii restanți sînt amendați cu 73% pe an!
  3. Prima reacție a autorităților. Directorul CAS București dezvăluie: ”Vitalaire a comis o ilegalitate când a luat bani și de la pacienți, și de la Casă! Sediul Vitalaire din București este în aceeași clădire cu CAS!”
  4. Traficanții de aer. Directorul Vitalaire: „Sîntem o afacere legală și privată”
  5. 23 de ore pe zi – publicitate TV la medicamente în România! Cum apără Ministerul Sănătății corporația Sanofi-Zentiva

Save

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Luca  •  25 noiembrie 2016, 7:22

Bravo GSP ! Sper sa nu va opriti ! Sa dati un semnal puternic ministerului sanatatii si medicilor avari !

victor peneaca  •  25 noiembrie 2016, 7:55

Aceasta este cu adevarat puterea presei. Nu publicarea can-canurilor cu vedete expirate. Realitatea cruda unde a dus coruptia instalata in toate domeniile. Analizati si alte domenii ale economiei sa vedeti nereguli la fel de mari. Imi este teama ca odata cu alegerile sa constatam ca totul a fost un foc de paie si ca obiceiurile vechi se intorc in forta odata cu partidul sub obladuirea caruie au inflorit.

horia mogulescu  •  25 noiembrie 2016, 7:58

Din pacate este o confuzie in imagina este prezentat alt spital si anume:Spital General Fundatia "Dr. Victor Babes"-http://www.fundatia-victor-babes.ro/index.php care este privat si este diferit de Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale'Dr.V.Babes"care are alta conducere si are situl www.spitalulbabes.ro care este spital de stat Daca cititi cu atentie articolul reiese faptul ca de fapt este vorba numai de spitalul de stat Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale'Dr.V.Babes" remarcati si stampila cu care se incheie articolul

ionut  •  25 noiembrie 2016, 7:59

Am si eu o intrebare, cum justifica pacienții sumele de bani , fara chitanța , pentru a putea fi rambursati ?

valentin  •  25 noiembrie 2016, 8:08

bravo,brava,bravo,felicitari,felicitari,felicitari si sa o tineti tot asa d-le tolontan si echipa..acuma trbuie sa intre pe fir institutile statului inclusiv ministerul sanatatii pentru decont.

R  •  25 noiembrie 2016, 8:19

Nu cred ca inapoiaza spitalul bani pe care nu i-a incasat. Or fi de la d-na Dr. din buzunar. Sa vedeti acum ce greva fac medicii cand aud ca trebuie sa dea banii inapoi ... E clar ca trebuie crescute salariile.

dbc2302  •  25 noiembrie 2016, 8:27

Tolo, nu ma intelege gresit, sprijin demersul tau, dar nu inteleg relevanta acestui caz. In primul rand, pricep ca i-au fost inmanate pacientei 3 pliante de la 3 furnizori diferiti, deci aici nu vad o problema in sine. Apoi, daca testul a fost realizat cu un aparat de la brandul respectiv, iarasi nu vad o problema in sine. Poate doar ca sistemul de sanatate, sau eventual managementul spitalului, nu au asigurat o astfel de dotare pentru spital. Eu traduc astfel, doamna doctor probabil a avut o intentie sincera de a-si ajuta pacientii, si atunci a gasit aceasta solutie alternativa. Si inca o chestiune, eu vin din sistem, medicii care sunt spagari, sunt pana in maduva oaselor, nu se multumesc cu 50 de lei. Haideti sa nu pedepsim dorinta onesta a medicilor de a-si ajuta pacientii. Nu este altceva decat o adaptare la conditiile din sistem.

Catalin_cj  •  25 noiembrie 2016, 8:29

Banii nu au fost plătiți eronat ci ilegal. Și trebuie returnați de cel care i-a încasat dacă nu există documente justificative.

Ion  •  25 noiembrie 2016, 8:33

Porcarie ! Adica de ce sa mai faca cerere ? Restituiti banii automat! Cu scuze ! Dar ata nu inlatura caracterul penal al faptei ...

Daniel  •  25 noiembrie 2016, 8:38

Va multumesc pentru aceste investigatii si pentru ce faceti!

Costindm  •  25 noiembrie 2016, 8:41

mortii sunt vinovati ca au respirat prea mult !!!! doctorii vor ramane acolo, managerul la fel, nimeni nu are nicio vina, nu este evaziune fiscala si nici nu este vorba de un sistem de crima organizata gestionat de stat ! Francezii nu sunt nici ei vinovati pentru ca au incasat prea multi bani de care nu stiau ! numai mortii si bolnavii repira prea mult si prea des !!

Mircea  •  25 noiembrie 2016, 8:52

@ionut: banii de recuperat se justifica cu rezultatul analizei. daca te uiti frumos la acest articol o sa vezi ca exista in prima poza un exemplu de rezultat al analizei.

Vasile  •  25 noiembrie 2016, 8:53

Aici ati cam dat gres. Doctorii se mai incropersc si ei cum pot ca sa isi faca meseria. Cei 50 de lei sunt probabil un compromis pe care l-a facut doctorita pentru a face o analiza necesara. Acum cativa ani, cand eu am facut ”poligrafie” am facut tot intr-un soi de clandestinitate intr-un spital de stat, pentru ca CNAS nu deconteaza asa ceva. Pentru comparatie, la Elias costul este de 370 de lei https://goo.gl/ZSrrEx . La privat probabil dublu. Acum 50 de lei nu mai pare chiar asa mult, nu?

Spionu  •  25 noiembrie 2016, 9:28

E o victorie mica si o sa explic si de ce. Cine va suferi, va fi foarte probabil medicul, curant, alaturi de firma/reprezentantii firmei, din cauza faptului, ca ce s-a intamplat a fost foarte clandestin(nu chitanta, nu factura) intr-un spital de stat, deci nu privat. E foarte normal ce a facut managerul, pentru ca, erau prinsi in offside, si dat fiind situatia deja complicata a Vitalaire, e mai bine asa. Cu toate acestea problema de fond, ramane si la fel ca si in cazul hexi, vor pica cei mici, cei mari, ori "murind", ori plecand deja din tara in orizonturi mai prietenoase. Sunt foarte sigur, ca cineva a vazut o bresa in legislatie si a speculat-o la greu, de fapt, ce se intampla aici, cam asta si e. Insa dupa raspunsul lu nea Vlad, de la minister de ieri, am inteles, ca absolut NIMENI nu va lua tauru de coarne si va simplifica, legislatia asta pentru ca acest fel de cazuri sa nu se mai intample. De fatada, o sa vina si comunicatul Vitalaire din Franta, care o sa fie standard, pentru orice firma prinsa in aceste combinatii. Timpul va trece si peste cativa ani, lumea va uita de asta.

A S  •  25 noiembrie 2016, 9:33

Se pare ca avem o problema si cu Dl Voiculescu, ministrul sanatatii. Abia acum am sesizat , cu ocazia scandalului privind transplantul de plamin, ca dl ministru nu este medic. Este economist, si s-a remarcatprin livrare medicamente printr-un ONG, adica este un fost ongist. Acesta este guvernul tehnocrat? Sa sari direct de la managementul unor proiecte finantate de banca austriaca Erste bank la managementul sistemului de sanatate publica este o mare aberatie. Nu cred ca are expertiza necesara sa conduca ministerul sanatatii. Diploma pe care o are nu este suficenta. Am mai avut cazul Ioanei Petrescu, ministrul Buget - finante in guvernul Ponta, care desi a absolvit o prestigioasa facultate in vest nu a performat. Ma indoiesc ca este bine sa nu fie medic cu expertiza in managementul sanatatii. Am mai vazut ca are si un "razboi" cu profesorii care sunt sefi de spitale universitare sau sefi de sectii in spitale universitare. Ne permitem sa facem experimente ? Poate ar fi mai bine sa ne lase acest domn , si sa se intoarca la banca de la Viena.

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2016, 9:38

@Vasile: argumentul dumneavoastra "Doctorii se mai incropesc si ei cum pot ca sa isi faca meseria" este foarte bun. Pentru ca el traseaza o linie in nisip, o frontiera. Discutia este: unde duce aceasta incropeala? Nu cumva unde sintem acum cu totii?! Exista legi care interzic acest lucru. Ginditi-va ce se intimpla in orice tara civilizata daca un medic intra cu un aparat intr-un spital public si facea analize pe bani pacientilor! Cum a decis medicul sa ia aparatul de la Vitalaire si nu de la alta firma? Pentru asta exista achizitii publice, licitatii. Dar e foarte bine ca veniti cu acest argument. Pentru ca el arata exact cum evoluam cu totii, ca societate. Acum un an, spitalul nici macar n-ar fi inteles ce-l intrebam, ne dadea cu analizele pacientei in cap :-) Astazi isi cere scuze si da banii inapoi. Miine va si realiza ca e pasibil de procese, de amenzi de la MS, DSP, Consiliul Concurentei. Iar poimiine se va gindi: "Aoleu, daca cineva a intocmit pe picior o chitanta ca sa justifice suma luata nu cumva riscam sa ne intrebe presa sau ANAF sau altcineva: De cind a intrat acest aparat in spital, adus de doctorul pneumolog fara nici un acord, citi pacienti au platit fara sa fie legal?!". Exact asta va intreba presa, pentru ca asta se intreaba oamenii.

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2016, 9:46

@Spionu: sigur ca e izbinda e mica, infima la scara sanatatii noastre. Totusi, un spital da inapoi banii luati ilegal pacientilor. N-am mai auzit astfel de cazuri, dar e posibil sa mai fie. Aveti dreptate, e un pas mic, presa nu modifica structuri sociale, doar explica oamenilor care e relevanta "micului" in viata lor pentru ca ei, impreuna, sa poata imbunatati "marele".

banu romeo  •  25 noiembrie 2016, 9:55

Am impresia ca nu mai putem iesi niciodata din situatia in care suntem la acest moment: coruptia este pina in pinzele albe si nu stiu cum mai poate fi estomapata ca eradicata nici vorba... Scuze de genul ”E regretabil ce s-a întîmplat. Vom da banii oamenilor înapoi!” sunt absolut penibile.... no comment . Extrem , extrem de dezamagit de tot ce se intampla in aceasta tara.... nu vad cum mai iesim cit de cit la liman si mai ales cind....

betina  •  25 noiembrie 2016, 10:01

Pai d-l vasile ne zice ca el a platit la spitalul Elias 370 pt o astfel de analiza ?.o fi spaga mai mare acolo ???....IAr unii colegi (de luat spagi mici si mari ) ...nici nu o candamna pe d-na doctor pt 50 de lei . Sistemul de sanatate e cel care corupe ..Pacientul nici nu stie care ii sunt drepturile ....ce trebuie sa plateasca si ce deconteaza Casa de sanatate .Caci si atunci cand ar trebui sa fie decontata o analiza ...ti se spune ca nu mai sunt fonduri luna asta....Deci esti la mana medicului :dai spaga suficienta gasesc ei fonduri altfel platesti integral .

Cip  •  25 noiembrie 2016, 10:11

Mi se pare interesant raspunsul unitatii medicale care anunta restituirea sumei. Ca sa restitui ceva inseamna ca ai incasat ceva in mod eronat CU ACTE JUSTIFICATIVE. Pacienta afirma ca nu a primit chitanta pentru banii dati. Daca spitalul restituie 50 de lei din fonduri proprii, fara documente care sa indice o incasare initiala... nu e bine.

Vasile  •  25 noiembrie 2016, 10:16

@Catalin Tolontan, aveti un ... cum sa-i zic... political correctness dus la extrem. Nu mai e la moda :) Dar acest political correctness se lasa cu victime. Care este alternativa la el? Suferinta si moarte? Avem un ministru al sanatatii care a facut trafic de medicamente si este laudat pentru asta. Aplicam si aici acelasi calapod? Nu, pentru ca viata e mai presus de toate. Ori nu ati vrea si dvs. ca medicii sa fie niste functionari publici care sa va trateze cu paragrafe din lege? Va place cand va suna cate un medic sa va mai povesteasca cate o grozavie din sistemul sanitar, dar ghiciti ce, acest lucru nu este legal. Cel putin dupa ROI-uri. Dar gasisti justificat. Atunci permiteti-mi si mie ca pacient sa gasesc justificate astfel de giumbuslucuri pentru un medic pentru care primeaza pacientul. Nu o cunosc pe doamna doctor, discut o ipoteza, un principiu. V-ati intrebat care este rezultatul actiunii dvs.? De azi mii de pacienti nu vor mai avea acces la aceasta analiza. Rezultatul: suferinta si moarte. Daca vreti polemici functionaresti, de ce nu discutati cu functionarii? De ce nu intrebati mai bine la minister si la CNAS de ce nu este decontata aceasta analiza? De ce spitalele nu detin astfel de aparate?

Manon  •  25 noiembrie 2016, 10:18

In ultima vreme toate posturile tv abunda de reclame la medicamente, dar mai cu seama acele posturi tv urmarite de pensioari si persoane casnice - fara ocupatie. Nu mai vezi reclame la pasta de dinti sau la alte produse de igiena pe care multi adulti inca nu au educatia sa le utilizeze pentru sanatatea lor, sau la obiecte vestimentare, produse alimentare. Dar sunt din plin cele referitare la farmacii si al medicamente. Am sperat din suflet sa fie data legea prin care se interzic aceste reclame sau macar sa in procent limitata sau fie difuzate doar la anumite repere orare din zi. Din pacate traim tara mafiei firmelor farmaceutice si nu numai,,,,, PS daca urmariti posturi tv de la spanioli, englezi, germani, suedezi, italieni, nu veti vedea reclame la medicamente, poate cel mult la ceva suplimente alimentare dar si aia vezi o data pe zi reclama nu toata ziua buna-ziua la orice calup de reclame.

Mariana Vasile  •  25 noiembrie 2016, 10:22

Vreau sa va spun ca, pe mine reclamele cu medicamente, ca durata si repetabilitate, ma agaseaza si irita! Ma gandesc la copii, care vor nu vor, fara voia lor asculta aceste reclame! Le auzim peste tot, la mall, in masina, intr-o sala de asteptare, ne agaseaza si ne terorizeaza aceste reclame la medicamente! Ministerul Sanatatii, sau, nu stiu cine... trebuie sa anlizeze aceasta agresivitate a reclamelor

Andrei F  •  25 noiembrie 2016, 10:29

Pe Ministru nu-l interesează aceste lucruri...Pe el îl intereseze să câștige războiul cu Spitalul Sf.Maria...Dacă ar vrea să vadă adevărul eu cred că nereguli ar găsi în fiecare spital și el ar trebuii să rezolve din probleme și nu doar să constate...A făcut ceva pentru spitalele fără personal,fara aparatura...sau asta o fi în regulă? Ministrul o ști că pacienții sunt programați uneori și peste luni întregi de zile...sau și asta o fi normal? S-a ridicat împotriva celor care organizează concursuri în sănătate dar nu face nimic cînd un director își constată singur semnătura ca ilegală...Este vizibil cine sunt oamenii buni din sănătate pentru Ministru...

andronicpopovici  •  25 noiembrie 2016, 10:55

buna credinta se probeaza la Timisoara ,tot la Spitalul Victor Babes de medici care chiar cred in Dumnezeu si in juramantul lui Hipocrate ,nu o sa le spun numele pt. ca se stiu ei cei de la Somnologie ,care fac investigatii pe gratis si chiar popularizeaza aceast mod de tratament a Apneei in somn care afecteaza un procent important din populatie .Pacat ca Ministerul sanatatii nu subentioneaza aceste aparate care sunt gratis in toata Europa si nu numai ,cu conditia sa nu-l cumperi din comert ca atunci simti la buzunar. Ori cum D-le Tolontan investigatia merita toti banii succes in continuare pt. ca succesul dvs. este si al nostru.

Tiberiu  •  25 noiembrie 2016, 10:58

Din cate inteleg doamna a facut un test cu un aparat care nu exista in dotarea spitalului. Daca un astfel de aparat exista, dar nu a fost utilizat pentru a favoriza o firma din exterior este grav. Daca nu exista in dotare nu cred ca este corect sa o acuzam pe doamna doctor. Pt. un diagnostic corect sunt necesare o multime de investigatii care din pacate nu pot fi efectuate in spitalele de stat. Era mai bine daca ii zicea pacientei ,,imi pare rau nu pot sa va ajut cu nimic pt. ca nu am cum sa efectuez investigatiile respective? sau daca ii spunea pur si simplu ,,trebuie sa gasiti o clinica/medic care are posibilitatea sa faca toate aceste investigatii? Sunt multe probleme si mari in sistem, dar faptul ca un pacient a platit 50 de lei pt. o investigatie necesara continuarii tratamentului (si de aici o serie de acuzatii la adresa medicilor), bani pe care pacienta i-a dat cu siguranta in cunostinta de cauza, pana la urma pt un serviciu prestat nu trebuie folosit in mod tendentios. Intrebarea mea ca asigurat (ca pana la urma asta e problema - ce se intampla cu banii mei/nostri?) este de ce eu trebuie sa contribui pt. decontarea analizelor doamnei din articol? Doamna respectiva nu este supraponderala *** - normal ca are probleme cu diabetul, oboseste si are apnee in somn. Mai mult de atat pun pariu ca ii platim si ajutoare sociale. Sunt de acord sa o ajutam (si financiar) pe doamna sa slabeasca, dar sa vedem si rezultatele. Asa cum sunt deranjati de faptul ca doamna a platit 50 de lei, cred ca ar trebui sa fim deranjati si de nesimtire (sa nu imi spuneti ca poate slabi, stiu scuza cu ,,glanda").

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

RM  •  25 noiembrie 2016, 11:21

Cum adica restituie spitalul banii clar nefiscalizati pe care i-a împărțit doctorița cu Vitalair? Când chiar Spitalul recunoaște ca analiza nu e decontată de CASS? Procedura citată în raspuns se referă la rambursarea de sume decontate de Casa pe care Spitalul nu a putut sa le acopere și le-a avansat pacientul. Răspunsul e nelegal complet. Dacă spitalul vrea sa spună ca doctorița va rambursa suma din banii ei, trebuia a precizeze acest aspect. Asta nu e tot abuz în serviciu și gaura la buget? Sub protecția asa-zisei onorabilitati și a respectării legii de fapt găuresc în mod nelegal tot sacul cu bani publici.

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2016, 11:28

@Tiberiu: Sfinte Sisoe! Deci dumneavoastra vreti sa nu se mai deconteze serviciile de sanatate pentru grasi. Trecind peste faptul ca grasii platesc si ei impozite, unde tragem linie? Pentru cei care fumeaza decontam? Pentru cei care nu dorm, muncesc mult si nu-si ingrijesc sanatatea avem voie sa decontam? Sau, si mai bine, daca tot e sa facem o economie, sa decontam pina in 70 de ani ca restul virstele inaintate sint mai greu de ingrijit. Sa-i trimitem pe batrini sa plece in viscol, ca eschimosii pe vremuri. Asa ca la citi ani aveti acum adunati diferenta pina la 70 si ginditi-va ca asta e tot. Sau cind e vorba de fiecare dintre noi nu se mai aplica?

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2016, 11:30

@Vasile: care e alternativa la sistemul nostru de acum, in care e descurcareala, incompetenta, coruptie, bani cheltuiti aiurea de nu mai poti afla exact cit e subfinantare si cit risipa? Alternativa e in ceea ce au reusit alte tari cu sistemul lor de sanatate. Acolo e. Si acolo mergem. Ca alta solutie nu avem daca nu vrem sa lasam copiilor nostri o tara intr-o conditie mai proasta chiar decit am luat-o noi.

Dr T. E.  •  25 noiembrie 2016, 11:33

SCARBA, ti se face scarba!Cum au putut sa decada atat de mult niste cadre medicale! Cum pot pune capul pe perna seara, numai gândindu-se la amaratii acestia, sa le iei ultimul leu de la gura copiilor. Toți se prefac, nu au știut, pardon, o greșeala a unui angajat, etc. Dumnezeu să ne ierte pe toți!

pilu  •  25 noiembrie 2016, 11:34

Dupa un asemenea comportament al celor sub juramant,nu pot sa spun decat atat...bisnitarii nu au caracter,dar nici profesionalism,deci nu exista...

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2016, 11:39

@RM: spitalul sustine ca au gasit chitanta pe care s-au luat banii respectivi. In sensul in care spitalul a incasat banii fara sa stie ca e ilegal. Si acum ii da inapoi pacientei. E obligatia noastra sa gazduim exact ceea ce spun, sa va informam, indiferent ce credem noi despre asta.

o femeie  •  25 noiembrie 2016, 11:42

eu ca angajat in privat mi-as pierde jobul daca as face asta, si firma m-ar da in judecata. Dr respectiv ce a patit?

o femeie  •  25 noiembrie 2016, 11:48

Off topic. @Tiberiu, am o remarca pentru cazul de sus: in occident fumatorii si obezii care nu respecta disciplina si recomandarile (lasat fumat, miscare) li se maresc asigurarile. Colegul din fata mea a sarit de 100kile si plateste dublu - abia cand a platit a constientizat ca e nevoie sa faca ceva. Prietena mea romanca (din punct de vedere romanesc o femeie bine, dr de aici i-a zis ca e obeza) a fost rugata frumos de cateva ori de doctorita sa incerce, macar sa incerce! Evident ca nu a facut nimic, era ofticata ca a dat 90 euro pe consultatie de unde nu a primit niciun medicament (cum i-ar fi dat in Ro). Dar toti au parte de aceleasi servicii si aceeasi ingrijire, doar ca sunt conditionati sa faca ceva. In comparatie e cu Romania unde sunt huliti si evitati ...

ioan  •  25 noiembrie 2016, 12:00

concluzia este un asingura: Romania este o Corporatie fiindca in spatele fiecarui ministru, parlamentar, primar sau ce-o fi el sa gasesc interesele unor firme; cand va seca bogatia acestei tari vom fi ca in sahara; unde mai exista interes national? poate fi un exemplu ungaria sau polonia.

Ianis  •  25 noiembrie 2016, 12:22

Ce a scos in evidenta mai sus dnul vasile e perfect plauzibil,or sa scoata aparatele alea care ajutau cum-necum pacientii,ca stim toti ca achizitiile publice si ,implicit,licitatiile,sunt indoielnice,si o sa iasa un haos,iar bietii bolnavi o sa sufere cel mai tare,ca vitalistii nu iau si nu au voie sa ia spaga,nu impart banii cu doctorii .Dar sunt alte firme care platesc doctorii daca se recomanda dispozitivele lor medicale sau medicamentele lor.Pana atunci,daca avem probleme cu somnul sau cu insuficienta respiratorie,domnule Tolontan ,ne-ai compromis si descurcareala care ne mai scutea cat de cat...

Vio  •  25 noiembrie 2016, 12:24

De ce nu demascati troll-ii, pe cei ce posteaza mesaje inflamatoare folosind diverse nume pentru a nu le putea fi blocate comentariile? Parca in Wordpress exista niste log-uri. Stiu ca demersul Dvs jurnalistic nu presupune investigarea comentariilor, dar poate fi interesant de vazut care e "sursa" tuturor argumentelor contra investigatiei. http://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-stop-storing-ip-address-in-wordpress-comments/

jiji  •  25 noiembrie 2016, 12:26

bai tolontane ***,dar cu prejudiciul de imagine produs spitalului pe care eronat l-ati pus in poza cine se ocupa? voi doar dati cu barda ca sa vi se vinda ziarul de sport,altceva nu va intereseaza;ia sa platiti si voi niste bani spitalului privat pe care l-ati calomniat publicindu-i incorect imaginea;mai golane,tolontane,tolontane.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iulian  •  25 noiembrie 2016, 12:29

Colegii doi chestii:) 1. atentie la corectura :Cătălin Tolontan • 25 noiembrie 2016, 9:38 @Vasile: argumentul dumneavoastra "Doctorii se mai incropesc si ei cum pot ca sa isi faca meseria" este foarte bun. Pentru ca el traseaza o linie in nisip, o frontiera. Discutia este: unde duce aceasta incropeala? Nu cumva unde sintem acum cu totii?! Exista legi care interzic acest lucru. Ginditi-va ce se intimpla in orice tara civilizata daca un medic intra cu un aparat intr-un spital pulic si facea analize pe bani pacientilor!" 2. cea mai tare chestie din toate timpurile si pe care vroiam sa o scriu de mult intr-un comentariu este ca sunteti cei mai buni comentatori sportivi pentru sportul national "hotia"....si dintre toate imi place cel mai mult cum comentati "golurile" si fazele tari care se joaca la poarta gazdelor. Sunteti bestiali. Continuati poate se trezesc si ziarele "serioase" sa faca investigatii jurnalistice, macar asa de bon ton.

Tiberiu  •  25 noiembrie 2016, 12:31

Nu inteleg de ce a fost moderat mesajul - ,,obezitatea" este un diagnostic medical. Se calculeaza un indice raportat la greutate si inaltime (si se clasifica in subponderal, normoponderal, supraponderal, apoi obezitate gr1,2,3). Pentru a doua parte a mesajului poate nu m-am exprimat corect sau nu m-am facut inteles. Din sanatate (ca sistem) s-au sifonat ff multi bani (si asta este foarte clar). Pe de alta parte sanatatea costa ff mult...ceea ce voiam sa scot in evidenta este faptul ca din pacate in sistemul nostru nimeni nu cuatifica rezultatele. Avem doar reactii punctuale - inclusiv aceasta masura cu returnarea celor 50 de lei, dar nu vedem problemele sistemului in ansamblu. S-a tot vorbit de preventie - se face in Romania preventie? Urmareste cineva reintegrarea oamenilor in campul muncii dupa boli, operatii, etc sau e mai usor sa ne vaitam ca suntem bolnavi? Referitor la intrebarea unde tragem linie?...raspunsul este foarte simplu: Acolo unde doreste societate - depinde de modul de organizare al sistemului de asigurari de sanatate. Eu personal sunt pentru un sistem de sanatate social (avand in vedere posibilitatile financiare actuale ale romanilor - nu o sa intru in detalii sa comentez ce presupune spre exemplu sistemul american de asigurari de sanatate - care desi este cel mai performant este neaplicabil in Romania si in principiu in oricare alta tara) cu conditia sa se stopeze furturile si toti ,,jucatorii" (medici, pacienti, guvernanti)sa dea dovada de bun-simt cand cer anumite performante de la sistem (in principiu de la medici -pt ca ei sunt cei care sunt de fapt interfata intre ,,sistem" si pacient) -toata lumea trebuie sa inteleaga unde e sistemul de sanatate acum fata de media U.E.- ce costuri implica aducerea infrastructurii la nivel mediu european, ca nu poti sa ceri daune de milioane de euro din malpraxis (si inteleg ideea ca viata omului nu are pret) cand medicii au cateva sute de euro salariu, ca nu poti sa ai aceleasi performante cand ai deficit de personal etc.

Danut  •  25 noiembrie 2016, 12:36

Nu exista niciun dubiu ! Nicio justificare... Se cheamă CORUPȚIE ! Este intolerabil ca sa încaseze cineva niște bani fără a emite acte justificative. OK, s-a efectuat o analiza, ce mare lucru ? Trebuia decontată de cineva : ori de Casa de Asigurari, ori de către pacient. Atunci când a mers sa i se facă acea analiza, pacienta a mers la Spitalul X, in conturile căruia trebuia sa între acei bani, pt a fi ulterior contabilizați și impozitati. Nu va mai ascundeți după degete : un furt de 2 lei e tot un FURT ! Investigațiile echipei gsp sunt insuficiente, la scara întregii societăți ! Care e PUTREDA ! Fie ca va vine sa acceptați, sau nu... Problema maxima este însă ca se găsesc foarte mulți care sa găsească justificări : stai, ca nu era decât un mic compromis, stai ca nu era chiar așa de scump, sa vezi ca la Privat te costa mult mai mult ! Aceste conceptii fundamental greșite au adus România acolo unde este. Da, Spitalul a greșit și și-a recunoscut vina și a acceptat sa returneze banii încasați ILEGAL . Dar caracterul ilicit al faptei...cine îl anulează ? Nu va multumiți cu puțin : doar sa le dați peste mâna cu care au furat ! Tăiați-le mâna cu totul și tatuati-i pe frunte cu " COMPLICE " pe TOȚI cei care găsesc scuze acestor furturi. Rețineți : se numește FURT ! Chiar dacă prejudiciul unitar este mai mic decât in cazul altora...

Cata  •  25 noiembrie 2016, 12:40

calitatea umana a medicilor lasa de dorit! acolo e buba cea mai mare!

o femeie  •  25 noiembrie 2016, 12:49

O mica corectie catre autorul articolului: are BMI 45 conform documentelor deci este o persoana ce sufera de obezitate morbida, si nu supraponderala. In rest, urmaresc atent pt ca am astm si tot ce citesc ma fac sa ma gandesc daca mai vreau in Romania.

Cip  •  25 noiembrie 2016, 12:57

@Cătălin Tolontan: din articolul dvs. si din raspunsul spitalului nu imi dau seama unde sustine spitalul ca a gasit chitanta. Am gasit o mentiune la FO 702... dar presupun ca e vorba de o fisa de observatii, nu de o chitanta.

vlad  •  25 noiembrie 2016, 13:28

Pai concluzia de final este o problema, se returneaza banii pacientei din bugetul spitalului, din bani publici. Cum vine asta?? Cum poate sa fie legal??? Daca maine vin 1000 de pacienti?? Tot asa, fara sa clipeasca??? La un spital privat nu ar fi fost nicio problema, si-ar fi aparat renumele... dar aici?? Hai sa zicem daca cereau recuperarea daunelor de la doctorita, daca o dadeau afara... dar asa, directorul e generos pe banii nostri!! In plus, poate orice doctor sa vina cu propriul echipament de-acasa si sa faca teste pe pacienti??? Orice aparate?? Nu este o incompetenta din partea lui ca manager ca habar n-avea?

ares123  •  25 noiembrie 2016, 13:44

Ar fi interesant daca ati incerca sa va largiti un pic aria de investigatie. Admininstratiile locale...invatamant..etc. Vad ca oricum aveti chemare spre asa ceva. Posibil, sa deveniti in timp reprezentantii acelei societati civile care sa tina sistemul in tensiune. Societate civila care in momentul de fata nu exista...

ArhiduceledeArdeal  •  25 noiembrie 2016, 13:52

De ce sa plateasca spitalul sau de la bugetul de stat cand clar reiese din articol ca au fost incasati de catre doctor. Daca apare ca doctorita a depus in contul spitalului o suma de, atuci acea suma trebuie restituita de catre spital. Dar ma indoiesc sa fi facut asa ceva. Deci Tolo daca faci, fa o bine. Aici stam prost, inca.

marian  •  25 noiembrie 2016, 14:05

Nu se gandeste nimeni ca medicul a tratat cu maxima atentie si rigurozitate stiintifica pacienta respectiva ? Chiar crede cineva ca medicul a incasat 50 de lei asa, de dragul de a scoate niste bani de pe urma dnei. Dragut Viorica ? In material se arata clar ca spitalul nu avea in dotare un astfel de aparat (desi este unitate acreditata, cu doua sectii de pneumologie), in timp ce casa de sanatate nu deconteaza aparate de tipul celui utilizat de medicul asupra caruia va concentrati atentia dvs. In aceste conditii doctorul care a efectuat testul a procurat pe relatia sa personala un aparat performant, de tehnologie avansata si a demonstrat prin aceasta o atentie clara pentru pacient. Asta, vreti dvs. sa ziceti, pentru suma de 50 lei ? N-as crede si n-as spune asa ceva. Testul efectuat este esential pentru viata persoanei suferinde si poate ar fi bine sa ne gandim ca testul de somn cu poligraf a fost realizat cu un aparat pentru care s-a platit o chirie. Nu de catre spital, evident. Tintiti mai bine, ca nu facem nimic daca nu tragem in directia care trebuie.

Ilie  •  25 noiembrie 2016, 14:48

Dar Ministrul Sanatatii nu are nimic de comentat cu privire la Vitalaire?

Napolion03  •  25 noiembrie 2016, 14:58

Wow!!! Revolutionara atmosfera. Povestea ar fi amuzanta daca n ar fi trista. In primul rand nu vad unde e ancheta. Informarea clara. Ca de obicei dl Tolontan primeste niste plangeri si denunturi si dupa aia se mai orienteaza "anchetand jurnalistic" daca e ceva ce se leaga (asta ca sa nu ramana in offsaid). Dupa care pac ....depesa la gazeta... O multime de oameni de buna credinta care nu au legatura cu zona se oripileaza (e de inteles) si isi pun sperantele prin bravo! "mergi asa tot inainte". Asta este atmosfera de revolta cu furci si topoare agitate in varful carora se urca cativa exaltati gen Robespierre (asa s-o traduce Tolontan la noi) in timp ce marii autori, cauzatori pot sa se piarda in siguranta in ceata facuta. In primul rand m-a surprins localizarea problemei..... stiind ca grosul acestor proceduri se fac la spitalele de specialitate de boli pulmonare. Ca de obicei la noi gasim smekeria la buticul din colt dar nu mergem cu o ancheta la supermarket ( il descoperim pe potcovar cu cateva cuie neconforme si rapid il vopsim cu catran si pene dar la iarmaroc samsarii nu prea stim cum sa- i apucam si sfarsim consumand o tuica cinstita la bodega din colt .... dl Tolontan ce ziceti de o ancheta jurnalistica la contractul disparut de la ministerul transporturilor.... aaa ... nu se poate nu ? Aia e complicata si nu a denuntat nimeni.....Dlor cu furci cam cate proceduri nu mai trebuiau co-platite caci se puteau asigura din bugetul acelei autostrazi... macar sa stim ca ala a fost o taxa de castigare prietenie, platita cuiva... ca poate suntem doar prosti si nu a fost asa.... si de fapt e o mega furaciune..... Sa revenim... intamplator am cunoscut-o pe dna Zlatev. Este un OM. Profilul de spagar..... nu este incadrabil la dansa. Bine nu pot sa bag mana in foc ca poate nu a mai primit cate o atentie. Dar cat am avut intersectie pe acolo am vazut ca este printre cei care muncesc corect si in regula. Si nu conditioneaza sau fac mai putin daca "nu dai". Pur si simplu refuz si nu o vad "sa ceara" si nici nu am simtit sa aiba abilitati de a "face pe cineva sa se simta". Pur si simplu stii cand stai langa un om. Ce am vazut .... am vazut ca este o profesionista care munceste si se pregateste continuu (ceea ce am "rezonabile" indoieli ca ar caracteriza pe cei ce au produs acest articol). Acum inteleg ca aveti dovezi ca luat bani (si nu a dat chitanta). Chiar le aveti? Daca nu e asa dl Tolontan o sa faceti o revenire ? Sau daca in vartejul asta eventual o sa gasiti ca aparatul pe cate il recomandase eventual nu avea toate suruburile, o sa continuati mocirlind acei oameni doar ca sa evidentiati clar problema centrala (care e reala sa ne intelegem... nu neg ca niste oameni au fost supra taxati). Dar va pasa cu cine ati inceput ? In esenta dl Tolontan ati considera ca ati analizat de ce este asa situatia ? Hai sa facem un exercitiu logic ca ati inceput asa acu cateva zile... cam cat este Romania in ponderea cifrei de afaceri din Vitalair headquarters ? Cam ce v-ati astepta: ca "dilutia" sa se faca acolo si sa isi riste pozitie in tari europene pentru un scandal pe aici...? Sau ce sa inteleg.... aia de la sectia locala sa aiba nevoie de cei 50 lei ? Posibil... dar sa intelegem cum. Organizatia de aici a trecut de vizite financiare si alte audituri ? Exista la CAS legislatie in acest sens ? Nu zic nu stiu cat de legala este pe langa suma platita de casa sa se perceapa si o plata supliementara. Nu stiu insa nici cât de ilegala este (m-as fi asteptat ca sa gasesc argumente tehnice in aceasta "ancheta"). Nu stiu nici daca sunt la suprapret.... sau daca in pretul platit de casa intra un produs "chinezesc" iar astia au cerut bani in plus ca sa iti dea unul de "catifea care face si cafeaua". Imi e clar ca este o problema de suflet sau morala a da in judecata oameni in dificultate. Dar .... asta nu este ilegal. Este greu de justificat uman. Poate e imoral ca nu a intrat CAS pe fir si la fel ca si noi ceilalti din jur nu am produs un sistem bun de opinie si de reactie umana. Asta este "inumanitatea". Este inumana situatia cu persoana cazuta pe trotoir pe langa care oamenii trec nu ca nu ar avea empatie dar ca le e teama sa nu aiba probleme cu legea daca ala se trezeste si are senzatia ca i s-a furat portofelul. Deci unde e ancheta ? ca denuntul l-am avzut si de data asta.... iar eu pana nu am date clare daca femeia aia a platit si doctorita a palmat banii, pana atunci nu ma mai uit la mizeriile astea scrise. Sunt atatea in sistemul de sanatate grave incat mi-e greata de "ancheta jurnalistica" inceputa cu acar' Paun. Felicitari profesionistilor! Traiasca denuntu', traiasca anketa ! Traiasca superficialitatea ! Traiasca barfa ! Consumismul venal! Si dupa aia noapte buna ! Ca a mai trecut o zi ! Povestea ar fi amuzanta daca nu am fi noi niste tristi sau cum spunea un golan la scoala daca n am fi niste nasoi... in esenta nu am inteles din ancheta jurnalistica a dlui Tolontan daca: acestea sunt niste servicii reglementate de CAS, daca au un pret de baza, daca sunt decontate de stat si daca exista un pret care se plateste suplimentar , daca exista legislatie in acest sens . Atunci inteleg ce e in aceste tranzactii legal sau ilegale. Daca serviciul de baza (daca exista asa ceva) asigurat de stat este unul minimal si daca ce suprataxa Vitalair era unul justificat prin diferente de calitate suplimentara aduse. Adica daca statul plateste stent de tabla galvanizata "china" care il schimbi in 10 ani si tu poti sa dai ceva in plus si iti pui unul de inox cu swaroavske. Nu am inteles daca sigur dna dr a primit banii si nu a dat chitanta sau daca chitanta exista sau daca a tranzitat banii spre firma sau daca .... poate femeia care i-a dat, intai i-a dat de recunostinta si doctorita a acceptat (desi mi-ar place sa stiu sa aiba atatia bani incat sa poate sa refuze orice atentie, eu pentru asta daca a primit, nu pot sa o tavalesc cum o face articolul) dupa care cand s-a suparat a considerat ca trebuia sa aiba si chitanta. Nu am inteles din denuntul dlui Tolontan (scuze ancheta) multe lucruri. In rest ca aia din spital sunt niste nasoi si dna dr Zlatev este o nasoala si noi avem dreptul la servici ca in Germania la un PIB de jde zeci mai mic ... asta am inteles. In rest cei de la CAS si din minister mai fac o comisie o sa ancheteze, or sa o manjeasca pe doctorita eventual o sa-i tranteasca pe mangeri, sanculotzii din rascoala or sa bage furcile la debara ca stiu ei ca mai e ceva, smekeri or sa rasufle usurati, dl tolontan o sa mai astepte sa-i intre pe posta alta "ancheta" (scuze mi-e greu sa scriu asta) si maine... or sa fim la fel de revoltati si de mirati ca la Colectiv, ca in Apuseni, ca la autostrada Bechtel. Sorry... Leka nosh detza!

Comentează