Dorin Chioțea: ”Am fost suspendat de pe post de la Realitatea pentru că am apreciat transmisia Antenei 3 de la Ziua Națională!”

Realitatea TV susține că jurnalistul a comis ”o lezare a imaginii postului unde lucrează”. Gușă: ”Total de acord cu decizia conducerii!”

vineri, 2 decembrie 2016, 10:22

Jurnalistul Dorin Chioțea nu mai prezintă din această dimineață emisiunea de la Realitatea TV.

”Pe 1 decembrie, la ora 11, am postat pe Facebook cîteva rînduri în care am apreciat transmisia Antenei 3. Am fost sunat de Eduard Pastia și mi-a spus că sînt suspendat de pe post din cauza postării mele”, spune Chioțea.

print 1 2
Prima postare a lui Dorin Chioțea (stînga) și cea extinsă, ulterioară (dreapta).

-Ce s-a întîmplat, Dorin Chioțea?
-Mi-a dat un sms ieri Edward Pastia, care e director executiv. Mi-a spus că nu mai pot apărea pe post din cauza postării mele de pe fb unde am lăudat transmisia Antenei 3 de Ziua Națională. Apoi m-a sunat și am vorbit la telefon. M-a asigurat că decizia e a lui. Seara mi-a zis că e decizia lui Cozmin Gușă. Gușă nu mi-a răspuns la telefon.

-Ce i-a deranjat pe șefii tăi?
-Nu-mi dau seama și, sincer, nu înțeleg. Eu am scris pe facebook ceea ce am văzut ca telespectator. Antena 3 a avut o transmisie excelentă! Au adus experți, Radu Tudor a fost impecabil în explicarea zonei militare a paradei. Colegii din redacție au avut și ei aceeași opinie. Nu mai putem spune ceea ce gîndim despre ce reușesc alții în presă?! Mi se pare o umilință uluitoare.

”Mai bine să-mi fie frică decît să-mi fie rușine! Atîta mi-a mai rămas din presă! Nu sînt un sfînt, nu sînt perfect. Dar nu suport în tăcere bătaia de joc” Dorin Chioțea, jurnalist Realitatea TV

-Ai primit explicații?
-Nici un fel de explicație logică.Nu poți explica așa ceva unui om care are peste două decenii în presă, așa cum sînt eu. De fapt, nu e vorba doar de mine aici. Nu poți trata așa nici măcar un copil care intră acum în presă! Ce exemplu dăm celor din jur, unor tineri care se angajează acum în redacție? Dacă Antena 3 și-a făcut bine treaba nu înseamnă că asta e o degradare a ceea ce am făcut noi, la Realitatea. E ca în fotbal: unii joacă mai bine într-o zi, nu înseamnă că tu ești slab!

-…
-Să adaug ceva. Uite care e mentalitatea în România. La cîteva minute după postarea mea, mă sună mama: ”Ești nebun, vrei să te dea afară ăștia?!”. Îmi scrie Monica Pop pe facebook: ”Domnule Chioțea, e un post concurent, dacă vă dă afară?”. Eu mă crucesc și le spun că nu se pune problema de așa ceva, că e o opinie. Și uite că ei au avut dreptate! Sigur, nu sînt dat afară, dar sînt umilit.

-În afară de Edward Pastia, n-ai reușit să discuți cu șefii?
-Nu. Eu în materie de cenzură nu am ce să reproșez pînă acum Realității. Nu m-au cenzurat deloc. Nu mi-a spus niciodată Gușă ce am de spus. Sigur, am simțit eu niște lucruri, ca să nu fac pe sfîntul, și mi-am mai pus frînă uneori. Dar nu mi-au cerut nimic, acesta e adevărul! Însă acum nu pot să tac și mă gândesc dacă nu cumva altul e motivul și am deranjat în altă chestiune!

Discuție cu Edward Pastia, manager executiv la Realitatea TV.

-Bună ziua, Edward Pastia, Dorin Chioțea susține că l-ați suspendat de pe post pentru o postare pe fb în care lăuda transmisia Antenei 3?
-Da, corect.

-El se consideră jignit.
-Nu știu dacă el se consideră jignit, noi cum să ne considerăm?

-În ce sens?
-Echipa Realitatea face eforturi zi de zi ca să asigurăm activitatea acestui post. Postarea lui Dorin Chioțea este deplasată. Nu e colegială.

-Dar ea nu s-a referit la Realitatea TV. A spus ceva urît despre Realitatea?
-Nu. Însă cînd te referi la Antena 3 e normal să pui și o propoziție despre cum a fost transmisia Realitatea TV.

-O secundă, te rog. Opinia este liberă. Vrei să spui că dacă remarcăm ceva bun făcut de alții, e musai să adaugi și ceva legat de propriul ziar, post TV sau site?
-În teorie, putem discuta la nesfîrșit. Dacă îmi arătați ceva bun spus despre Realitatea de către Antena 3 atunci are sens să discutăm așa! În cazul concret, Chioțea a greșit!

-Numai că voi susțineți că nu aveți un mogul în spate și sînteți cei mai liberi.
-Dacă ducem discuția în această zonă, ea nu are sens. În condițiile concrete, Dorin Chioțea a greșit în opinia mea. E vorba de o lezare a imaginii postului Realitatea TV.

”Nu e adevărat ce spune Chioțea, cînd afirmă că mi-aș fi modificat motivarea. E decizia mea, nu am susținut niciodată că e a lui Cozmin Gușă” Edward Pastia, manager executiv la Realitatea TV

-Și care e decizia postului?
-Deocamdată suspendare pe timp nelimitat. Aș mai vrea să mai spun ceva.

-Te rog.
-Nici măcar nu a avut inspirația să-și ceară scuze! Dacă Dorin Chioțea și-ar fi cerut scuze poate că era altceva.

-Păi el consideră că voi l-ați jignit și că trebuie să vă cereți scuze.
-Bine, atunci măcar nu ameninți.

-V-a amenințat?! În legătură cu ce?
-Știe el foarte bine!

În preziua paradei de 1 Decembrie, într-un gest fără precedent, TVR a anulat accesul celor de la Realitatea  TV la fluxul comun al transmisiei, decizie luată, susține canalul privat, din cauza criticilor lui Rareș Bogdan la adresa postului public. Reporter virtual a tratat pe larg subiectul.

Reacția lui Cozmin Gușă:

”Este evident că de data aceasta Dorin vrea să genereze un scandal pentru că au mai fost episoade în care a călcat pe bec și după acele cazuri s-a comportat cu totul diferit. El este un copil teribil al Realitatea TV și, din acest motiv, dar și pentru ceea ce face profesional, l-am apărat de multe ori în fața șefilor lui din redacție. De data asta însă, sînt total de acord cu decizia conducerii, a lui Edward Pastia și a celorlalți colegi”.

”Aici nu vorbim despre un simplu caz în care un angajat Pepsi postează un mesaj că îi place Coca-Cola. Sigur că în cazul televiziunilor vorbim tot de produse comerciale, dar  e vorba în cazul nostru și de profesionalism și solidaritate. Iar în acest caz, concret, vorbim despre faptul că Realitatea TV a trecut prin situația în care, din cauza gâlcevei cu TVR, a avut nevoie de mobilizare în ultimul moment pentru a transmite parada de 1 Decembrie. Colegii au recepționat gestul lui Dorin drept o batjocură la adresa profesionalismului și a solidarității lor”.

”Îi înțeleg că nu doresc să mai ierte! În rest, pe plan personal, îmi e drag Dorin, are o familie minunată și, așa cum l-am ajutat pînă acum, o voi face și de acum înainte. Ori de cîte ori mi-a venit să-i dau cîte o bătăiță, la figurat vorbesc, m-am gîndit la cei trei copii ai lui”.

Save

Comentarii (159)Adaugă comentariu

o femeie  •  2 decembrie 2016, 10:33

Nu am tv dar sper ca cititorii tocmai au sters din lista de canale Antena 3. Nu vad alta forma de protest cu impact mai mare.

Daniel  •  2 decembrie 2016, 10:36

Ce-i drept, chiar imi vine sa-i plang de mila unuia care se inchina la Ana Maria Prodan.

Marghiolizda  •  2 decembrie 2016, 10:40

Prostie pura din partea tuturor, subliniez TUTUROR, partilor

Flat  •  2 decembrie 2016, 10:45

Foarte bine. Incepand de astazi, sterg Realitatea din grila. Este un post TV compromis total, ingropat de interese si orgolii meschine, de la care au plecat sau au fost dati afara toti jurnalistii buni. Dorin are unde sa profeseze, atat la TV, cat si in presa sportiva.

Dan dungaciu  •  2 decembrie 2016, 10:46

*** Lavinia Sandru

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Parpanghel  •  2 decembrie 2016, 10:49

@o femeie-se vede ca nu ai tv. asa cum nu ai nici cultura democratica demna de anul 2016. Te duci des la biserica, n-asa, iar singura carte citita de tine e Biblia!

Maxentiu  •  2 decembrie 2016, 10:50

Decizia celor de la Realitatea e corectă. „Impecabil, nivel mondial, imperial, fără cusur”... ăsta e limbaj de lingău, nu de jurnalist. Cînd ești persoană publică așa cum e Chioțea, și te referi în termenii ăștia la un post concurent, nu te poți ascunde ingenuu în spatele dreptului la opinie. Era normal să fie sancționat.

tudor  •  2 decembrie 2016, 10:51

Felicitări pentru articol, solidaritatea de breaslă ar trebui să primeze întotdeauna. Să sperăm că trustul Intact nu va avea o reacție similară în ceea ce vă privește. Mai ales ca imaginea lor a ieșit bine din acest scandal, HD aș putea spune☺

Alter ego  •  2 decembrie 2016, 10:52

Atat timp cat esti platit de o companie si lucrezi pentru ea, nu lauzi o companie concurenta in public/massmedia. E un principiu care se respecta in intreaga lume indiferent de profilul de activitate. Imaginati-va ca un angajat de la Nike (si nu portarul, dar chiar si el) lauda pe facebook, pantofii Adidas. A doua zi va fi concediat. Poate il angajeaza Adidas, dar daca sunt destepti nu o vor face, pentru ca stiu ca persoana nu are bun simt profesional.

Gabriel  •  2 decembrie 2016, 10:52

Cea mai bună transmisie a fost a celor de la Digi 24, urmată de TVR 1.

pawn  •  2 decembrie 2016, 10:53

lasand la o parte ca stia in ce cloaca basista a intrat (si era unul dintre cei mai galagiosi de pe acolo), n-am auzit pe cineva vorbindu-l de rau pe chiotea. din cate stiu, a ajutat multa lume, e un tip deschis si prietenos.

Andrei F  •  2 decembrie 2016, 10:58

@o femeie Si care este vina A3 de aceasta data?Ca exista?Ca cineva a zis ca sunt buni?De fapt zilele acestea sa poarta ca daca adversarul este mai puternic,mai bun...sa incerci sa-l elimini...Democratie ce sa mai...Si Tolontan are ,,principii,,!(Problema TVR)

aandrew  •  2 decembrie 2016, 10:58

sa se duca la A3. va vedea acolo cum sta cu libertatea de expresie!

KGB  •  2 decembrie 2016, 10:59

Am scapat de un PROST

EUEU  •  2 decembrie 2016, 11:00

Si acu ce sa facem sa-i plangem de mila? Cum a stat si a luat bani de la un post insolvent care nu-si plateste taxele la zi, acu ca s-a certat sa facem cheta sau ceva? Nu vrei sa te manance porcii nu te duci in noroi nu? Bine i-a facut...

Limp Bizkit  •  2 decembrie 2016, 11:02

Asa gindeste si nevasta-mea . Cu cit o vad ca face "clabuci" ca ma uit si la antena 3 cu atit mai mult am renuntat la celelalte . Asa de-al dracului desi as prefera RTV chiar daca pe patron nu il suport deloc !

Alexandru Chis  •  2 decembrie 2016, 11:04

Comportamentul dlui Chiosea este cel putin indecent! Cind, imediat, "te dai in stamba", cautind "salvare" la altii, inseamna ca ceva-ceva este in neregula. Ce a crezut dl Chiosea ca va cistiga, incercind sa "spele rufele" in public? Simpatie? Apreciere? Cred ca de astazi, dl Chiosea este... in cautarea altui mogul de presa!

alexandru Chis  •  2 decembrie 2016, 11:06

P.S. - Scuzati, Chiotea si nu Chiosea!

acuphase audiofil  •  2 decembrie 2016, 11:06

Realitatea are un sunet f prost,zici ca e un mp3 de 92))))***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Presa  •  2 decembrie 2016, 11:08

Presa se duce de ripa din cauza sefilor slab pregatiti si incompetenti. La dolce sport a fost dat afara Andrei Nourescu pentru ca nu ii placea sefului de el si asta dupa ce l-a umilit in redactie, poate ar trebui facuta o dezbatere pe tema situatiei presei romanesti , s-ar afla multe mizerii.

bulaa  •  2 decembrie 2016, 11:09

mare paguba!!tot erai balbait!!mergi la sapa!!

mirceamtv  •  2 decembrie 2016, 11:10

Ei bine,daca despre cat este de prost se stie totul,eu ma bucur ca nu-l voi mai vedea.Este atat de urat incat iti strica zilele.Niciodata nu mi-am explicat de ce l-au luat la Realitatea pe uratul asta ciudat.

gigelos  •  2 decembrie 2016, 11:14

Daca un director executiv de la Mercedes ar spune despre BMW clasa 1.2....7 ca este ,, imperial ,impecabil , fara cusur , de nivel mondial ... mergi mataluta la casierie la BMW , probabil Chiotea mondialu' era pe plecare la Antene , cu mascaricii ailalti , trupa de soc . Realitatea are dreptate . Nu ai voie sa faci asa ceva

ioan  •  2 decembrie 2016, 11:17

Mi se pare corecta decizia lui Pastia. Gusa il apreciaza pe Chiosea. Cu postarea, cred ca si-a asigurat o invitatie cel putin in studio Antene si apoi o slujba.

Vizitic  •  2 decembrie 2016, 11:17

Sa spune ca domnul Chiotea era imaginea unui spital sau unei companii comerciale. Pe facebookul personal scria ca spitalul concurent este mai bun! Cum trebuiau sa reactioneze patronii? Totusi, sa nu uitam ca Dorin este ombilical legat de lumea sportului si a considerat poate: FairPlay! Despre scenariul ca ar fi antenist... Oricum, cred ca se muta la A3, macar pentru dezvateri!

io  •  2 decembrie 2016, 11:26

dar acestui post, Realitatea, cand i se suspenda activitatea? e un post aflat in insolventa (in mod normal, trebuia sa fie deja in faliment) si care continua sa acumuleze datorii.

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2016, 11:26

@Alter ego, gigelos: ”Atat timp cat esti platit de o companie si lucrezi pentru ea, nu lauzi o companie concurenta in public/massmedia”. Diferenta fundamentala este aceasta: televiziunile sau ziarele nu sint orice business. Libertatea opiniilor este sacra pentru ca reprezinta garantia, pentru dumneavoastra, ca jurnalistii se reprezinta pe ei, si nu ideile sau interesele patronatului, guvernului sau unor firme. In presa ideile si informatiile circula pentru ca, in fond, ele sint adresate sau, in cazul informatiilor, chiar apartin publicului. Va ofer un exemplu: Chris Wallace, de la Fox News, a moderat atit de bine ultima dezbatere prezidentiala din SUA incit CNN l-a laudat deschis! Asta nu a insemnat ca, facind asta, CNN si-a devalorizat propriul moderator, care participase la o dezbatere anterioara.

florin  •  2 decembrie 2016, 11:27

Pastia are dreptate. Liberate de exprimare versus libertatea de a angaja, suspenda sau concedia angajatii. Asta daca se pune problema de libertate de exprimare. Trebuie sa ai loialitate si respect fata de echipa in care lucrezi. Comparatia cu fotbalul e fortata.

ghita  •  2 decembrie 2016, 11:29

O masura normala tinand cont de faptul ca cei d***ua 3 nu numai ca nu au laudat nici cand postul Realitatea ci dimpotriva denigrand activitatea acestui post tv,probabil ca jurnalistul respectiv cauta un motiv ptr.a justifica o eventuala mutare ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

toto  •  2 decembrie 2016, 11:29

Nu suport realitatea tv si B1, nu sunt fan antena3 sau romania tv, dar ma bucur ca exista toate.chiar daca s-ar crea o prapastie in politica cine mai voteaza: PSD,PDL, PNL,UNPR, PMP sau alte partide desprinse din acestea, au marele merit de fi partasi direct la devalizarea tarii. s-a gresit 26 de ani e timpul sa ne trezim!

Tarabostes  •  2 decembrie 2016, 11:30

A simţit că se "duce" bărcuţa! Ghiciţi cine va fi noul coechipier al celebrilor pupăcioşi! Iese "d-l profesor" şi n-are suficienţi admiratori!

Lary  •  2 decembrie 2016, 11:33

Decizia de suspendare este corecta. Mai degraba Chiotea s-a cerut singur afara cu postarea publica admirativa despre concurenta. Ca se victimizeaza acum , nu cred ca impresioneaza pe cineva!

io dixit  •  2 decembrie 2016, 11:33

eu te-am angajat si te platesc pentru munca ptrestata.tu muncesti si nu ma denigrezi (chiar si indirect zicind cit de bun e produsul concurentei). eu asa vad situatia. vrei sa te opinezi deschis, fa-te freelancer si poti zice ce-ti ntrece prin cap, fara sa te mai infrinezi.

Laur  •  2 decembrie 2016, 11:35

Profesionist este sa discuti la servici despre reusitele concurentei. In nici un caz pe FB. Exista o vorba, rufele se spala in familie. Daca Realitatea nu s-a ridicat la inaltimea concurentei, trebuia spus in redactie, nu pe net. 100% neprofesionist, ca la Steaua, cand antrenorul afla ca a fost demis de la stiri...

Tarabostes  •  2 decembrie 2016, 11:36

D-le Tolontan libertatea de opinie este una, şi este sfântă, dar lăudarea unei televiziuni concurente este altceva, şi nici nu a fost cea mai bună transmisie!!! Una-i una şi alta-i alta!

Poporul sunt eu  •  2 decembrie 2016, 11:36

Să fim serioşi, dacă era invers l-ar fi zburat şi cei de ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alta femeie  •  2 decembrie 2016, 11:38

CATRE O FEMEIE. Draga, daca nici tv nu ai, vai de tine. Cat despre Antena 3, cred ca oamenii "realitatii???????" sunt indignati. Sunt departe de cei de la antene. Si asa cum se spunea in articol "voi susțineți că nu aveți un mogul în spate și sînteți cei mai liberi" inteleg de fapt, ca totul e poleiala. Pe principiul ca atunci cand e soare afara ne purtam ca niste gentlemani. Daca intra soarele, ploua si e noroi, atunci stropim si noi. HALAL jurnalisti.

gigelos  •  2 decembrie 2016, 11:40

@Catalin Tolontan - acolo vorbim de oameni seriosi , de treburi serioase , de constiinta valorilor . Aici vorbim de alta situatie , de un doctor ratat transformat intr-un ziarist mediocru si de doua posturi ,, respectabile'' . Spanac . Omul avea probleme , provoaca un scandal , el stie ca pleaca sau e dat afara . Vorbim de Fox News si CNN ... i-ai avut patroni pe Mitica , Sarbu , Felix , unde e CNN-ul ? Noi vorbim aici de credibilitatea lui Chiotea nu de altceva ? Daca era o persoana serioasa nu avea curaj Realitatea sa faca asa ceva , au scapat de el . De fapt ce mi-e Chiotea ce mi-e Rares Bogdan ...

orliref  •  2 decembrie 2016, 11:44

Nu știu ce e mai rău. Că lui Chioțea nu i se acordă dreptul la liberă exprimare sau că apreciează regia de la Antena 3.

mircea  •  2 decembrie 2016, 11:51

Chiotea s-a grabit. Trebuia sa astepte seara. Doru Stanculescu a fost imperial pe Realitatea. In acealsi timp Gadea imbracat in costum popular, dansa cu pitipoancele si cocalarii din showbizul de pe Dambovita.

Fane  •  2 decembrie 2016, 11:51

Romanisme.Te uiti si te crucesti.Chiotea nu a facut-o pe post. A apreciat munca unor colegi,considerati de insolventii de la Realitatea ca si de alti multi neanderthalieni, dusmani.Cata ura exista din cauza inculturii si a lipsei de educatie,numai pamantul acesta stie.

nefertem  •  2 decembrie 2016, 11:53

Sefii de la Realitatea pot face orice doresc, e tarlaua lor. Asa cum si noi putem sa nu ne mai uitam la canalul lor, daca suntem deranjati de povestea de mai sus. Noi alegem, cu telecomanda. Oricum, dupa parerea mea, "canalele de stiri" de la noi, in afara ca tin mosii ocupati, nu aduc nimic pozitiv. Ce om normal se uita la canalele astea, stiind ca sunt partizane unei culori politice? Doar sa vada doar cum se porcaie unii pe altii? Ca aia sunt buni, alegeti X, ba nu, ailalti sunt buni, alegeti Y, de parca n-au trecut toti pe la putere, si stanga, si dreapta, c-am ajuns acum la aproape 30 de ani de "democratie" sa fim condusi tot de Secureni.

Mihai Badea  •  2 decembrie 2016, 11:53

Este important să revenim la o stare de respect reciproc și cred că gestul domnului Chioțea a fost în această direcție. Probabil că entuziasmul din comentariul său a fost interpretat greșit.

marius  •  2 decembrie 2016, 11:53

Absolut justificata decizia. Aici nu este vorba despre un meci de fotbal, despre care iti poti exprima o opinie referitoare la prestatia adversarului. In situatia de fata, un astfel de comentariu afecteaza imaginea companiei in cauza. Libertatea de exprimare nu se intinde peste limitele deontologice.

fotbal  •  2 decembrie 2016, 11:54

vezi cum ma intrerupi? tocmai il cautam pe secu si acu ma uit la gusa cum emana superioare principii de reeducare prin bataita ☺acolo la realitatea tv sefii sunt putini, mici, speriati,saturati si derutati de importanta. chiotea stia ce face. sper

victor L  •  2 decembrie 2016, 11:55

Asta da, dle Tolontan. Ati dat valul jos, desi era transparent si pina acum :P

mircea  •  2 decembrie 2016, 11:56

@tolo: Chiotea s-a grabit cu remarcile. Trebuia sa mai astepte seara si sa traga linia. Transmisia la parada a fost mai buna la Digi24. La traditii populare TVR-ul, iar seara la Realitatea a fost salvata de Doru Stanculescu, dandu-i clasa lui Gadea.

dfgf  •  2 decembrie 2016, 11:56

Singura concluzie dupa citirea comentariilor e ca tara asta e plina de oameni rai si prosti. Aveti logica de "pui pe sticla".

George  •  2 decembrie 2016, 11:57

Alooo...asta e ziarist😂😂😂😂, zice de parada dar pe el il interasa Ticu Alexe😂😂😂😂mare producator de meciuri😂😂😂😂

Robert  •  2 decembrie 2016, 12:00

Nu e normal ce a făcut Realitatea TV. Pentru mine personal, e un semn de respect, echidistanţă şi maturitate să arăţi apreciere pentru produsul unui concurent. Înseamnă că eşti foarte pasionat de meseria pe care o prestezi încât treci peste mărul discordiei dintre compania ta (Realitatea) şi rival (Antena 3) pentru a aprecia lucrul pe care vă uneşte, jurnalismul. Tocmai din cauza acestei atitudini de bătălie continuă nu mai urmăresc Realitatea TV. În loc de echidistanţă şi transmisie a celor mai importante ştiri sau analize, în studiouri e un spirit de partizan, de luptă. După dezbaterea prezidenţială din 2014 de la Realitatea, Rareş Bogdan a recunoscut că la încercat să-l ajute pe Iohannis. Asta nu mai este jurnalism, ci militantism.

Comentează