PSD a meritat să câștige, dreapta a meritat să piardă

Aproape în toate sectoarele din Bucuresti PSD a strâns mai multe voturi decât USR și PNL luați împreună!

luni, 12 decembrie 2016, 10:15

Priviți Bucureștiul!

Rezultatele sunt un semn de exclamare care infirmă, a o mia oară, teoria că stânga e votată de publicul rural și neinformat.

Genul acesta de insultă e receptat ca un stigmat și mobilizează. Plus că ce înseamnă neinformat?

Cam toate sondajele puse în teren, alegeri după alegeri, arată că votanții de pe ambii versanți votează la fel de neinformat sau de informat față de propriile probleme.

În București, cu excepția sectoarelor 1 si 2, PSD a strâns mai mult decât PNL și USR la un loc! Și chiar în 1 și 2, diferența este minimă.

Azi noapte, France Presse punea aceeași placă a susținerii monolitice a PSD de către populația rurală, „într-o țară unde, în medie, un cetățean din patru e afectat de sărăcie”. Lucrurile sunt mai nuanțate:

  1. Votanții urbani au fost mai mulți, cel puțin după primele calcule.
  2. Cifra semnificativă a sărăciei în România nu este de 25%, ci de 40%, pentru că aceasta este proporția populației care trăiește în risc de sărăcie și excluziune socială. Omul care e în risc știe că e în risc și acela se simte sărac.

Sărăcia resimțită nu cea îndeplinită în prezent este problema. Pentru că ea este oricând posibilă!

Sau, cum spune undeva Howard Jacobson: „Îmi iei viața în momentul în care îmi iei mijloacele prin care trăiesc”. 

În toți anii când a fost la guvernare în aceste decenii, căci a fost!, câtă dinamică socială meritocratică și prosperitate a generat dreapta?

Atâta încât Ziarul Financiar scria deunăzi că „La 10 ani de la Uniunea Europeană, jumătate din România se încălzește la soba cu lemne”. 

Dreapta a meritat să piardă.

PSD a meritat să câștige pentru că a referit, măcar în program, această îngrijorare teribilă de a nu putea ieși din spirala sărăciei.

Pe parcursul investigației Vitalaire, zi după zi, ziarul descoperea, cu situații concrete, ceea ce statistica arăta foarte clar.

Firma targetase bătrânii bolnavi și sărmani, pe care-i dăduse în judecată. Mii de oameni.

Garanții acestor vârstnici sunt reprezentați de copiii sau chiar de nepoții lor. Iar ei sunt, deseori, la fel de nevoiași, de temători și de lipsiți de mijloace ca și părinții și bunicii lor!

Sărăcia se transmite, este social ereditară și orice partid și orice Guvern care vor ignora problema vor continua să reașeze scaunele pe puntea Titanicului.

Nu poți evolua cu 2 oameni din 5 tremurând de teama zilei de mâine.

Deși câștigator, PSD stă și el sub spectrul realității care l-a readus la putere. Fără oameni pricepuți, realmente pricepuți și dedicați serviciului public, în numeroase domenii, el însuși va eșua.

Bomba socială nu e musai să explodeze.

Uneori, ea se manifestă prin lehamite.

 

Sursă foto: Hotnews.ro

Comentarii (190)Adaugă comentariu

brod  •  12 decembrie 2016, 10:28

nu cred că e vorba numai despre pricepere / competență. ci și despre cinste / onestitate...

Alex  •  12 decembrie 2016, 10:32

Doar ca si PSD promite ca-i scoate din saracie de 20 de ani. Nu stiu daca-i si crede cineva sau se simt mai in siguranta stiind ca li se permite sa se descurce.

Arsenie  •  12 decembrie 2016, 10:33

Catalin, stiu ca ai plans, imi pare rau pentru tine, ca om de dreapta autentic ce esti. Dar Romania este o tara de oameni saraci. Nu poti vota experimente precum USR, partid format din elitisti plini de bani care le spun romanilor: munciti daca vreti sa aveti. De parca romanii nu ar munci! Asta e un mit fals, o manipulare a presei de dreapta. Hai sa difuzam cateva imagini cu niste betivi la carciuma si gata, punem stigmatul pe un intreg judet sau regiune a tarii! Nu este deloc asa, Catalin. In fiecare judet din tara asta exista cetateni onesti, cu familii, bunici, parinti, copii, care traiesc in saracie. Si acestor oameni le dau lectii tot felul de intelectuali care traiesc in Bucuresti ca in puf sau feisbucisti care posteaza citate din Poptamas si se dau de ceasul mortii la fiecare alegeri. Ne-am pricopsit deja cu Iohannis din prostia acestor activisti de internet, e deja prea mult!

Iuli  •  12 decembrie 2016, 10:39

Eu cred ca ești "tra-la-la" ! Psd a abuzat de nevinovăția săracilor din țară! Dar de sunt săraci? Pt că dreapta i-a sărăcit? *** Psd este principalul vinovat pt sărăcia acestei tarisoare, pnl, PDL. ..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  12 decembrie 2016, 10:39

Mda. Asta cu prost informata nu am mai auzit demult. Pentru o tara cu profilul Romaniei e normal sa fie votat PSD. Totusi, sa ignori ca vorbim de o populatie intoxicata de Antena3 si RomaniaTV este un pic mai mult. Hai sa ne uitam pe audiente si pe ce se spune la aceste televiziuni. Asta s-a votat! Politicienii se schimba, electoratul mai greu

azet  •  12 decembrie 2016, 10:42

Eu cred ca, pana la urma, au fost singurii care au tinut cont de tendinta globala de imbatranire a populatiei si s-au adresat in principal acestei categorii sociale. Si dupa cum au aratat toate statisticile populatia +45 a reprezentat majoritatea absoluta la votul de ieri . Parerea mea este ca daca vrei sa guvernezi , desi ai bune intentii , nu poti face chiar totul dupa ureche, trebuie sa ai si putina viziune , nu doar sa astepti miracole. Iar votul de ieri a dovedit ca in cea mai mare parte PSD intelege ce vrea societatea si i-a promis ce isi dorea sa auda. Sa speram ca v-a reusi sa si livreze ceea ce a promis.

Cristi D.  •  12 decembrie 2016, 10:46

Au meritat sa castige? :)) Atunci cand intreaga campanie se rezuma la "Soros ne fura tara", "Ciolos e fiul lui Soros", "Soros va fura pensiile si ajutoarele sociale", "Soros a pus la cale un atentat la Colectiv" iar publicul este indeajuns de lipsit de educatie ca creada asa ceva... de fapt da, aveti dreptate. Intr-o tara atat de lipsita de cultura si cunostinte civice, meritau sa castige cu asemenea mizerii mediatice. Am ajuns in punctul in care nu mai vreau democratie. Pentru ca in Romania, e la un pas de a genera in ochlocratie. Dictatura maselor a invins.

EUEU  •  12 decembrie 2016, 10:47

Sa fiu sincera, asteptam demult sa le dau o smetie astora care cred ca putem trai din circ cu catuse la TV si cu lozinci sa fie bine ca sa nu fie rau. In sfarsit romanii au realizat ca jaful de proportii din Romania a fost realizat si cu ajutorul DNA care a intors capul in alta parte anchetand plagiatu lu Ponta si referendumul lu Dragnea unde au reusit sa gaseasca 15 voturi fraudate cheltuind sume fabuloase umbland cu biblia pe capota in satele Romaniei in timp ce Florica cu Sandu cu Cocos cu Udrea cu Basescu cu Anastase cu Blaga cu Duta cu ANRP, Microsoft, EADS si altele ne furau si perna de sub cap. Nu mai punem ca the mighty God Kovesi a plagiat si ea da doar 4,9%, asa ca nu se pune nu? Nu sunt bani de salarii, da sunt bani pentru furat. Romanii nu e prosti asa cum ar zice tanarul frumos si liber feisbucist convins care scrie ca ar fi bine sa se anuleze dreptul la vot tuturor batranilor care sunt mosi si babe *** care dau coltul dupa ce ies de la vot si-i decid chipurile lui viitoarul. Astia nu au priceput inca ca la scoala te duci sa inveti si nu ca sa porti geanta COCO Chanel. Dreapta ar trebui sa caste ochii bine si sa vada realitatile, sa nu mai umble sa impacheteze un *** (activitatea DNA) drept o mare realizare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  12 decembrie 2016, 10:47

Domnule Tolontan va urmaresc cu mare interes si apreciere de multi ani,anchetele pe care le faceti sunt cred extraordinar de utile si e incredibil cat curaj aveti,expunerea fiind foarte mare,banuiesc ca e destul de riscant,mai ales intr-o tara ca a noastra.Am citit articolul,insa nu despre el vreau sa va scriu,am o remarca la harta care apare in articol,oare nu credeti ca denumirile oraselor Chisinau si Cernauti ar fi fost mai corect sa fie scrise in romana?Cu mult respect va urez sanatate si putere de munca,avem nevoie de oameni ca dumneavoastra.

Ion  •  12 decembrie 2016, 10:50

Atunci cind batrinii isi pun pensioara pe primul loc si categoriile marginale se bazeaza pe ajutor social obtinem asta. Iar cind tinerii (sau mai putin tinerii) sunt angajati fara voia lor la o protectie sociala care le este din ce in ce mai grea, de ce trebuie sa ne mai mire? Daca Iliescu Insusi spune cu seninatate ca saracia este inca o problema (ce-i drept fara a mai mentiona demmocrratia), poate este cazul sa ne revenim. Votul de acum este un vot conservator. Avem un vot al aproape-exclusilor care se feresc de "sa nu fie mai rau". Tinerii sunt deconectati. Probabil ca absenteismul a fost un raspuns la inflamarea demagogiei legate de dezastrul din Colectiv, sau poate ca nu s-au simtit reprezentati. Poate ca pirueta in crinolina a clasei politice nu a ramas neobservata. Nu pot sa ii invinovatesc de delasare asa cum nu ii pot acuza de absenteism. Sper sa fie un absenteism asumat si nu sa gasesc eu ca este un protest.

Alex  •  12 decembrie 2016, 10:53

@EUEU, cazurile despre care vorbiti (Microsoft, EADS, etc) nu sunt straine de PSD.

Miles  •  12 decembrie 2016, 10:58

Deci pentru tine PSD a meritat victoria pentru ca a adresat mai mult problema saraciei. Amuzant... Daca era asa simplu, o dadeau toti cu problema saraciei inainte si aia era... In rest, in ignoranta voastra aveti impresia ca problema saraciei se rezolva asa usor, cresti salariul minim, cresti ajutoarele sociale si pac-pac, minune, s-a rezolvat problema saraciei. Nu ati citit 2-3 carti de stiinta sociala, dar deveniti toti analisti ai modului de dezvoltare a unei societati.

addy  •  12 decembrie 2016, 10:59

catalin, te rog sa mai verific unde te ai informat. si in sectorul 6 usd+pnl auluat mai mult decat psd. nu ca ar influenta cu ceva asta, dar asta e adevarul.

Valentin  •  12 decembrie 2016, 10:59

Dreapta va pierde in continuare daca va avea aceeasi strategie,cea a oamenilor lipsa,cum poti sa speri la majoritate cand tu ditamai partidul o ai in fata pe Boghiu? Chiar nu exista cineva mai bun in acel partid? Apoi lumea si-a cam luat ,,teapa'' cu presedintele,deci nu poti ,,fraieri'' acelasi om de doua ori,in rest Doamne -ajuta sa caste bine ochii Psd-ul sa nu mai comita aceleasi greseli,sa se lepede de baroni.

Gabriel Valeriu  •  12 decembrie 2016, 11:00

Inca nu avem partid "de dreapta" in Romania. Nu e suficienta auto-referentierea si nici ca exista partide care se opun PSD ca sa le numim "de dreapta". Avem niste partide de un stangism ceva mai evoluat, mai modern, care au acelasi reper fix: cum sa accedem si noi la resursele colectate de la contribuabili, cum sa mai dizlocam niste "caramizi" din zidul gros al sistemului care stapaneste aceste resurse si le foloseste in interes de grup. PSD insusi e doar un instrument prin care se ajunge mai usor la resurse, nicidecum partid politic.

jules  •  12 decembrie 2016, 11:02

Dl. Tolontan e politically correct ca de obicei. Asa cum sublinieaza si dansul in ultimile doua propozitii cei care absenteaza fac diferenta. Cred ca niciodata nu au fost diferente mai mari intre generatiile acestei tari ca acum. Diferente de mentalitate, de viziune, de dorinte, de comportament. Normal ca aceste diferente exista, insa acum parca sunt popoare diferite, despartite de timp si spatiu. Traim insa intr-o democratie, trebuie sa acceptam regulile jocului, si trebuie sa mergem mai departe.

Dragos  •  12 decembrie 2016, 11:02

Oare poporul roman este atat de inapoiat, atat de uituc, incat sa-si stearga din memoria COLECTIVA faptul ca, acum un an, a iesit in strada, strigand ca "vrem spitale, nu catedrale"? Atat de bezmetic o fi poporul asta, de a reusit sa ignore afirmatiile ministrilor in functie de atunci, care spuneau ca "avem totul sub control, nu ne lipseste nimic", ca mai apoi sa moara copiii pe capete, din cauza infectiilor si a refuzului autoritatilor de a recunoaste ca nivelul infectiilor intraspitalicesti raportat oficial era mult mai mic decat cel real? Oare poporul asta uita ca, in plicurile bagate in buzunarele medicilor, se aflau sume mai mari decat cele cotizate de ei la bugetul de sanatate de-a lungul vietii, cumparandu-si astfel un drept care nu ar fi trebuit sa le fie ingradit? Oare poporul omite ca partidul caruia I-a fost incredintata conducerea tarii are in frunte un individ condamnat definitiv, tocmai pentru fapte referitoare la procesul de votare, urmarind astfel sa incalce Constitutia si sa instige la nerespectarea acesteia? Oare batraneii simpatici, pe care ii lasi in fata ta la rand, din respect pentru parul lor alb, fara sa ai vreo obligatie fata de ei si care gandesc ca asa e normal, sa ii lasi, ca doar ei sunt batrani, inteleg ca vremurile s-au schimbat? Ei oare inteleg ca cei care vor fi la putere nu au habar de unde vor avea bani sa le creasca lor pensile si, in acelasi timp, sa scada taxele? Ei inteleg ca viata noastra, a romanilor si a poporului roman, conteaza si dincolo de speranta lor de viata? Din pacate, atat timp cat nu vom schimba generatiile si nu vom scapa de mostenirea epocii de trista amintire, pana cand romanii aflati in pribegie nu se vor intoarce, ne meritam soarta, votand "ciuma rosie" si dand fraiele destinului national condamnatilor penal. Pe de alta parte, nu pot ierta nici indiferenta populatiei tinere, care prin absenteism, a fost partasa la uitarea COLECTIVA. Si nu, credeti-ma, ei nu ar fi votat PSD, daca ar fi iesit la vot.

pawn  •  12 decembrie 2016, 11:04

poate primul text al lui tolontan care arata ca nu l-a citit degeaba pe costi rogozanu... oricum, desi am votat psd, si ei sunt destul de departe de ceea ce inseamna aplecare pentru "agenda" (ca sa zic asa) imensei majoritati a populatiei.

Sorin  •  12 decembrie 2016, 11:05

O mare magarie la aceste alegeri despre care nu prea se spune mai nimic este modalitatea de vot . Mai explicit , studentii care de fapt ar trebui sa voteze pentru viitorul lor nu prea au avut cum sa voteze . Li s-a pus la dispozitie o calatorie dus intors cu trenul in conditiile in care nu doar cu trenul circula majoritatea si in conditiile in care datorita saraciei cei ce nu au depins de calatoria doar cu trenul au renuntat si n conditiile in care o deplasare nu este la indemână . Atat timp cat s-au folosit celebrele tablete se putea vota oriunde , parerea mea , ca si pana acum dealtfel . Astfel pe studenti i-au eliminat si au ramas majoritari pensionarii si amaratii care nu stiu de ce voteaza dar stiu ca e obligatoriu si trebuie sa voteze pe cine au votat dealtfel . Ne meritam soarta si conducatorii !

Dan  •  12 decembrie 2016, 11:06

Oare din Romania poate iesi ceva bun? In 2012 oamenii au tinut partea lui Arafat iar Basescu abia a scapat de suspendare. Am crezut ca Romania a ajuns la fundul sacului moralitatii si ca mai jos de atat nu se poate ajunge. Am gresit. A sosit anul de gratie 2016 cu alegeri locale in care batrani cu nepoti acasa(vezi cazul aparatorilor primarului din Baia Mare) aparau hotia si coruptia cu o inversunare de neimaginat: nu ne intereseaza cat fura atata timp cat ne da si noua(citez din memorie). Pentru mine personal aceste declaratii m-au descumpanit. Nu credeam ca Romania va putea cobori mai jos pe scara moralitatii decat in anul 2012. Anul 2016 este rosu. Orice harta interactiva a alegerilor arata acest lucru. Stau si ma intreb: pentru ce au murit tinerii in '89 tineri care ar fi trebuit sa fie de o seama cu mine, tineri care ar fi trebuit se bucure de viata, familie, copii. Pentru aceasta harta rosie? . Singura speranta a ramas Dumnezeu. El este cel ce tine lacrimile parintilorcelor ce au murit la revolutie in palma ca sa nu cada pe pamant. Rosul sangelui martirilor a fost inlocuit cu rosul de partid. Rusine romanilor!

Miles  •  12 decembrie 2016, 11:06

@Arsenie USR, plini de bani? Bai, ***, Nicusor Dan traieste intr-o garsoniera in Drumul Taberei, in timp ce Dragnea are mosii prin Teleorman... Aveti acces la internet doar pentru a va demonstra lipsa de informatie. O dai inainte cu oamenii onesti care traiesc in saracie. O sa ii scoata Dragnea din saracie, desigur.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius  •  12 decembrie 2016, 11:10

Ai dreptate Catalin. Pe mine ma ingrijoreaza ca urbanul a votat in proportie mai mare decat ruralul iar proc. Psd este mai mare decat la alegerile precedente. Am impresia ca isi creaza un sistem puternic antireformist bazat pe functionarii care nu doresc reforma, medicii care iubesc spaga, profesorii indiferenti, asistatii de profesie, etc.

Al  •  12 decembrie 2016, 11:12

La Revolutie am avut 17 ani si am crezut intr-O Romanie despre cum imi povestea bunicul - perioada interbelica. Am fost in Piata in '90, am avut colegi de liceu batuti de mineri in 13-15.06.1990 in drum spre scoala. In 1996 am sperat ca se va schimba ceva - dezamagirea a fost crunta. Apoi a trebuit sa alegem intre Vadim si Ilici in 2000, apoi a venit Nastase. Pentru mine a fost momentul care m-a facut sa aleg calea strainatatii. Mi-am dat seama ca tara asta se schimba din punctul meu de vedere mult prea incet. Adica poate in 30-40 ani cand sunt deja batran (asta daca mai traiesc....). Suna egoist, dar romanii au crescut si trait in minciuna 50 ani si asta nu dispare repede. Tot ce pot face este sa ma duc in semn de respect pentru cei 1000 morti de la Revolutie de fiecare data la vot la Consulat in Germania. Si sa votez contra PSD:-) Nu-mi pare rau pentru pasul facut. Am plecat nu pentru ca mi-era rau in RO, dar eu nu pot sa fur si ca atare nu aveam nici o sansa. Plus lucrurile elementare care nu se schimba: nu autostrazi, nu spitale cu aparatura etc Pacat

lord belial  •  12 decembrie 2016, 11:13

slab text, tolontane. cum sa spui ca 'psd merita sa castige'? de ce, ca au adus tara in halul de lehamite? si ca au facut din 'pensie marita' o mantra pentru toti taranusii de pe la sate? ai vrut sa zici ceva de gen psd e chior in tara orbilor, dar nici cu asta nu sunt de acord. decat sa deplangi esecul dreptei (uite, aici se dovedeste ca esti batran, sau, cel putin, mai batran ca noi - un decretel invins, dupa cum te marturiseai), ai remarca mai bine ascendenta unui nou partid cu aere de dreapta, USR. cand USR, o formatiune politica nou infiintata, iesita din protestele rosia montana, ia 10%, poate asta e sensul pe care vrei sa il dai alegerilor, nu doar ca psd a castigat voturile taranilor si ale saracilor, pe care ii mint in veselie. PNL nu a fost in stare sa atraga electorat la vot, deci ce treaba sa aiba ei cu conducerea unui parlament? PSD a castigat pt ca sunt niste legi electorale de *** - care te obliga sa votezi numai la tine in judet. aia care am iesit in strada impotrivalui basescu, a lui ponta, pt colectiv, rosia montana etc - am votat USR. pt noi, ca a castigat PSD alegerile nu e semn de normalitate, e semn ca sunteti voi prosti, da' multi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Angela  •  12 decembrie 2016, 11:13

Domnule Tolontan,va respectam pentru ceea ce faceti si mai ales pentru implicarea pe care a-ti avut--o in a depista neregulile din spitale.Va rugam insistent sa va implicati in continuare, deoarece sistemul sanitar este la pamant.Majorand salariile medicilor si asistentilor medicali din punctul meu de vedere nu este o solutie,deoarece implicarea lor este la fel.Majorarea salariilor trebuia facuta dupa competenta.Nu se poate ca un medic chirurg care opereaza sa aiba acelasi salar de incadrare ca si un medic psihiatru.Dar asta este cheltuiala cu salariile intr-un spital este de aproximativ 60-70%,ramanand un procent de 30 % pentru dezvoltare,medicamente,hranaetc.Va multumim!

Romulus65  •  12 decembrie 2016, 11:15

PSD a castigat din mai multe motive. Unul dintre de ele este ca tinerii nu au iesit la vot. Poate ca daca s-ar fi votat pe Facebook ar fi votat si ei. Acum se vor da cu fundul de pamant ca nu au iesit rezultatele pe care le doreau ei. Alt motiv este acela ca PNL a avut o campanie electorala foarte slaba,fara un program de guvernare bine definit. Acel program " Romania 100" era de fapt o caricatura de program de genul " sa fie bine sa nu fie rau" neexplicand nimeni cum vor pune in aplicare acel program. Spre deosebire de penelisti pesedistii in frunte cu Liviu Dragnea si Rovana Plumb au folosit orice prilej pe la televiziunile la care au fost invitati pentru a explica programul lor economic. Alt motiv este faptul ca PNL nu a avut un lider adevarat, cu personalitate, care sa conduca ferm acest partid fapt care a dus la nominalizarea ca viitor premier, daca castigau alegerile, pe Dacian Ciolos. Astfel si-au asumat si guvernarea slaba a tehnocratilor. Alt motiv mai este si Klaus Iohannis si implicarea fatisa in campania electorala de partea PNL. Am vrut un presedinte neamt corect si impartial dar se vedea treaba ca nici nemtii nu mai sunt ce au fost. Si mai sunt si institutiile de forta care au jucat de partea PNL.

mircea  •  12 decembrie 2016, 11:16

Care dreapta? Care stanga? Sunt toti o apa si-un pamant!! Sunt toti cu acelasi pedigree: fosta NOMENCLATURA de dinainte de 1990, infiltrata in asa-zisele partide, precum ebola in sange. Ce sanatos era azi punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara! Intrebati-i pe liderii politici despre ideologia propriului partid? Habar n-au! Au un sablon de urmat:galeti, voturi, imunitate, hotie, perpetuare si de la capat. Nu m-ar mira ca la anul pe vremea asta sa fie desfintat DNA-ul.

Dr. Dan Patru Tudosie  •  12 decembrie 2016, 11:19

Rezultatele sunt un semn de exclamare care infirmă, a o mia oară, teoria că stânga e votată de publicul rural și neinformat. ............................................................................................................................................. Nimic mai fals. Stanga e votata in primul rand de publicul rural si neinformat, iar mai apoi de cei needucati. Romania are 17% din populatie cu studii superioare, iar dintre acestia 39% sunt absolventi de facultatii private, iar procentul creste in fiecare an. In Bucuresti populatia cu studii superioare este de 29%, de unde si rezultate. In concluzie, afirmatia ta e total falsa.

razvan  •  12 decembrie 2016, 11:21

Teoria ca Psd ul a fost votat doar de cei peste 45 de ani nu e corecta. Eu am 29 de ani, sotia 30 de ani si am votat PSD.SI amandoi avem studii superioare. Si am multi prieteni de varsta apropiata care au vota to PSD. De ce sa fi votat un partid care il sustine pe Dacian CIOLOS?

bibistrocel  •  12 decembrie 2016, 11:23

de acord cu toate consideratiile din acest articol, doar ca PSD-ul nu este in acest moment un veritabil partid de stanga. mai degraba e un mix de centru-conservator cu accente populist-nationaliste. pana si amalgamul USR are unele accente de stanga care par mai pronuntate decat ale PSD-ului.

Emil  •  12 decembrie 2016, 11:24

Doar un contrapunct: dreapta care a condus Romania in ultimii zece ani nu a pierdut, eu asa citesc succesul Pmp si Alde. Altfel, probabil aveti dreptate: oamenii au văzut în Psd mai binele de azi. Vom vedea daca acele mai bine va veni si cu ce costuri.

addriann  •  12 decembrie 2016, 11:25

D-le Tolontan , ati prezentat o harta a Romaniei, pentru a arata cine a castigat votul, in diferite regiuni.Chiar daca in Bucuresti si in majoritatea judetelor, lucrurile au stat cam la fel, trebuie sa fiti constient ca exista, practic, ,, mai multe Romanii "... Vad ca toata lumea se fereste sa discute despre diferentele , uriase, dintre Bucuresti . pe de o parte, majoritatea zonelor rurale, pe de alta parte...Eventual mai poate exista o zona ,, gri ", alcatuita din mai multe orase unde se mai pot gasi locuri de munca...Sa speram ca se vor constientiza, cat mai curand, aceste mari diferente...

Lucian  •  12 decembrie 2016, 11:26

Eu am fost delegat din partea USR. Pot sa-ti trimit procesele verbale din sectia mea de votare - sector 3 (preponderent votant al PSD). USR a luat locul 2 la diferenta de 30 de voturi fata de PSD (170) iar fata de PNL are dublul voturilor. Da-mi o adresa de mail sa te lamuresc!

Geta  •  12 decembrie 2016, 11:28

Ce dreapta,ce stingă visezi Tolontan? Ce reforme? Ce dezvăluiri de presă trebuia să ne facă să votăm iarăși pe aia ,,cinstitii,,?... Adică nimeni nu trebuia să observe cum la trecutele alegeri ni se servea Rebenciuc-Guzganul Rozaliu înainte de alegeri ca să vedem după alegeri că ANRP însemna cu totul altceva?Nimeni nu trebuia să se întrebe de ce o parte a presei a participat la linsarea procurorului Iacobescu...? Unde a fost principiile civice și civismul cînd un procuror era făcut nebun că a avut curajul să spună că un frate de președinte era înhăitat cu interlopii? Cum demonstrați Dv. ancheta jurnalistică care ne spune că a fost făcută intr-un an de zile dar apare la o zi cînd intervine procuratura care ne spune că ancheta medicul ortoped de două luni?... Și vă rog să veniți cu probele care o incriminează pe Firea... Fiți bărbat și măcar după alegeri spuneți lumii intregi cine l-a numit pe Secureanu!Spuneti că și despre actualul Preacinstite Ministru Tehnocrat se spune că are apropiată o anumită firmă de medicamente!Că nu se poate ca adevărul să fie driblat ca la fotbal,chiar dacă stai,suntem intr-un ziar de fotbal... Și de asta trebuia să câștige PSD... și pentru atît de multe încît aș putea continua zile întregi...Oare ce normalitate ,viziune o vedea GSP cînd își bătea joc pentru că se construiesc stadioane în zone fără fotbal... ?Probabil că trebuie expulzată o parte din România...care ce să vezi este cea mai mare! Parcă pe afară să ai un stadion este ceva din normalitate!

Daniel Chitu  •  12 decembrie 2016, 11:29

Cat de fals!! Cum adica infirma ipoteza ca publicul neinformat voteaza stanga? Ba chiar asta confirma acele rezultate. Uite-te la sectorul 5, USR a luat 19% fata de 23-26% in celelalte sectoare. Oare de ce? Nu cumva ala e sectorul anilor de glorie (de galeti) ale lui Marian Vanghelie? Simplul fapt ca in Bucuresti USR a luat ENORM fata de media pe tara dovedeste ca aici sunt alt fel de oameni. Doar ca bineinteles, si in Bucuresti sunt oameni slab informati. Simplul fapt ca stai la oras. Cu PSD au votat cei la care a ajuns mesajul Antenei 3 - vin strainii sa ne fure tara, guvernul tehnocrat a gresit intr-un an cat PSD-ul in 17. In Bucuresti nu e doar crema tarii. Sunt si oameni de la coada vacii, fara cunostinte de limba engleza si acces la internet. Intreaba-i pe aia cu cine au votat.

Dorin  •  12 decembrie 2016, 11:29

PSD-ul a avut, dupa parerea mea o usoara crestere fata de alegerile din 2012. Alegeri la care USL-ul obtinute cateva procente peste 60%. Parearea mea ca si atunci, 40 % erau ale PSD-ului. In descursul acestor ani, dreapta insa s-a divizat, chiar daca PDL-ul s-a unit cu fostul PNL. A aparut ALDE (care a rupt din electoratul liberal) si USR (care cred eu, a rupt din electoratul PDL) si PMP (care a rupt din electoratul PDL). Per total , eu zic ca voturile dreptei nu au scazut cu mai mult de 5%. PSD insa a fost mult mai bine organizat in campanie, si-a mobilizat mult mai bine electoratul si de asta au obtinut acest rezultat. Sa nu uitam ca totusi au votat doar 40% din cei cu drept de vot. Raman la parerea ca nu reprezinta majoritatea. Plus ca, votantii de stanga au iesit masiv la vot, ca de fiecare data. Tinerii, spre exemplu si nehotaratii, in principiu votanti de dreapta au avut o prezenta foarte mica la vot

Un Cititor  •  12 decembrie 2016, 11:36

Stimate domn, V-am ascultat astăzi intervenția la radio în dialog cu Moise Guran și aș vrea să vă împărtîțesc două observații personale: 1. Vă pierdeți timpul conversând cu dl. Guran. Nu numai că este de rea credință, dar e și needucat. 2. Noțiunea de dreapta și stînga în politică își are originea în parlamentul britanic. Laburiștii ( liberalii) erau așezați în partea stângă a sălii, iar conservatorii în partea dreaptă. Noțoiunea s-a extins apoi , tânga desemning partidele „progresiste”, iar dreapta pe cele „tradiționale”. Așadar , atât PNL, PSD cât și USR sunt partide de stânga (asta doar dacă USR poate fi numit partid). De dreapta poate fi considerat oarecum UDMR și ANR. Dincolo de criteriul la care m-am referit, mai există un criteriu transpartinic: de stânga sunt cei care „nu au fost duși la biserică”, iar de dreapta sunt cei care „merg la biserică”. Așadar stânga ar fi câștigat alegerile oricum. :)

Arsenie  •  12 decembrie 2016, 11:37

Daca tinerii atat de "inteligenti" nu il dadeau jos pe Ponta anul trecut, probabil acum ar fi venit un guvern de dreapta pentru 4 ani, asa cum isi doreau ei. Dar asta se intampla cand schimbi guverne prin revolte stupide si nu prin vot democratic. 5000 de oameni au decis atunci pentru 20 de milioane. Uite cum se invarte roata, iar astazi feisbucistii care au exploatat tragedia de la Colectiv in interese politice sau personale se dau cu capul de pereti de ciuda. Guvernul Ponta a fost un guvern bun, avea mandat pana in 2016 si nu trebuia niciodata dat jos pentru un simplu accident. Nu mai hiperbolizati tragedia de la Colectiv: a fost un accident tragic, dar atat. Nu schimbi guverne pentru atat de putin

Hombre  •  12 decembrie 2016, 11:39

Pai e simplu: se pedaleaza pe ce merge la alegatori. La noi merge saracia, in america merge lupta impotriva sistemului. Evident ca nimeni nu face ce promite, dar spun orice ca sa-i alegi. Astia n-au nici un fel de scrupule, si nici un fel de norme morale. Pedaleaza pe orice, chiar si pe revolta oamenilor. Chiar si pe Colectiv. Chiar si pe teroristi sau dezastre naturale. Nu cred ca exista pe lume vreo speta mai josnica decat politicienii.

Carol K  •  12 decembrie 2016, 11:40

Dincolo de foarte slaba prestatie in campanie a PNL (aici nu exista scuze) si USR (poate si din lipsa de resurse) marele castigator a avut parte de o campanie electorala agresiva,virulenta,nimicitoare din partea a doua televiziuni cu audienta mare pt sectorul de stiri...Ca si cum un atlet s-ar dopa cu o substanta care-i dubleaza sansele fara ca aceasta sa fie pe lista interzisa de forurile competente.Picatura de otrava care se depune seara de seara in mintea telespectatorului needucat,neavizat,usor de dus cu presul ca sa zic asa,sa inteleaga mai bine.Plus ca PSD in bunul sau obicei se afla in opozitie exact in anul dinainte de alegeri dar cumva si la putere controland parlamentul dar si ministerele din pozitii mai putin vizibile dar foarte importante.Asadar toate planetele erau aliniate sa faca un scor gigant acum trebuie sa si confirme,sa vedem ce si cum in realitate pt ca propaganda nu tine de foame oricat ar fi de ex. primarita Capitalei specializata in asa ceva.Propaganda pe paine de dimineatra pana seara pt bucuresteni.Se cunoaste ca a lucrat mai bine de 10 ani in televiziune.

Adrian  •  12 decembrie 2016, 11:40

Domnule Tolontan, Draga Catalin. Toti oamenii sunt supusi greselii. Chiar si dvs. De exemplu acest articol care nu va reprezinta. Mai bine il refaceti. Cu respect !

me  •  12 decembrie 2016, 11:44

Ca analiza sa fie completa ar trebui prezentat nivelul de saracie defalcat pe judete a.i. sa putem vedea clar corelatia dintre saracie si PSD. De exemplu in CJ, AB, SB am vazut ca PNL are mai multa pondere, totusi in Bucuresti (care este cel mai ferit de saracie, din cate stiu eu) a castigat PSD. Eu personal cred ca daca Putin si-a bagat coada in alegerile din SUA, cu atat mai usor i-a fost la noi, dar e doar o parere personala pe care nu as putea sa o demonstrez.

Ciprian  •  12 decembrie 2016, 11:48

PSD a avut în spate o campanie calculata corect și cu sprijin tacit PNL, Gheorghiu a fost pusa intenționat lider PNL, o ființa asa ștearsa nu putea face nimic. O anumita aripa din PNL așteaptă ca PSD, sau anumite persoane din PSD sa atace și sa modifice niște puncte cheie din constituție.

lord belial  •  12 decembrie 2016, 11:50

@Arsenie - ca fin cunoscator al profilului alegatorului tanar cum te pretinzi, debitezi niste prostii destul de ingrijoratoare. pun asta pe seama varstei tale inaintate si nu pe a experintei de viata pe care ar fi trebuit sa o ai dupa anii astia. ai trait degeaba, cu alte cuvinte. fesibuchisti? ce categorie sociala e asta, bre? uite ca tinerii aia care au iesit in strada, ca sa nu depinda de niste obositi ca matale, au pus de un partid (dadada, USR e chiar partid, chiar daca multi mamaligari ca domnia ta nu inteleg inca acest lucru - puterea de comprehensiune e data, se pare, de cu totul altceva decat anii biologici) - USR, care, dupa 1 an de activitate (7 luni, nici macar un an), v-a luat 10%. iar astia care i-ati votat pe ponta, dragnea si basescu, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alter ego  •  12 decembrie 2016, 11:51

@Razvan "De ce sa fi votat un partid care il sustine pe Dacian CIOLOS?" Ce vina are un partid care l-a sustinut pe Dacian Ciolos?! De ce ati scris Ciolos cu majuscule? Care sunt argumentele pe care le aveti impotriva guvernului Ciolos? A furat? A mintit? Nu a muncit?

Andrei F  •  12 decembrie 2016, 12:00

Atunci cînd noul președinte american afirmă că statele Europei de Est trebuie să-și asume cheltuielile de apărare și tu te crezi deștept și te uiți la țări din Europa căruia să-i dai contracte babane din apărare...Contracte care pe unitate de cost sunt duble față de ce au primit alte state ca Indonezia sau Grecia!...Atunci cînd afirmi că fibra ta națională e cea mai pură,patriotica și totuși demonstrați unionisti moldoveni să fie bruralizati și trimiși la poliție asta în centrul capitalei!... Să nu te simți umilit că ai ajutat să ajungă președinte Dodon... Și voi vă mirați?!

Alexandru Chis  •  12 decembrie 2016, 12:02

Aidoma unui bolnav, aflat in stare aproape terminala, care apeleaza la orice leac, cu gindul de a se vindeca, tot asa si o imensa masa de romani isi cauta "izbavirea financiara" in diverse promisiuni facute de oameni din spectrul politic scoliti la acea "facultate" numita promite ca nu te doare gura, dar promite avind la baza unele actiuni anterioare care sa sprijine promisiunile. Dar aceasta "ideologie " de sorginte populista nu ar avea mari sanse de reusita daca "poporul" caruia ii sunt adresate promisiunile ar reactiona cel putin lucid, facind o paralela simpla intre ce a fost si ce poate, real, sa fie. Da, PSD are un puternic detasament de asistati sociali pe care ii "cultiva si ingrijeste" cu mare sfintenie, "detasament" spre care se indreapta fonduri imense, stiindu-se faptul ca sunt "soldati credinciosi" din patru in patru ani. "Solidaritatea" acestora trebuie rasplatita, astfel ca toti mai-marii urbelor au grija ca ei sa primeasca ceva, cit de putin, dar sa primeasca, fara a munci sau numai lasind impresia ca se duc la... "munca". Ii vad, incolonati, cu o sapa sau o grebla pe umar, mergind "la lucru in parc", fiecare cu cite un pahar de ness aburind, "prestind" serviciu de la 8 la 10. Apoi, fiecare la "jobul lui", adica la o alta sursa de venit mai putin licit sau, undeva, la limita legii. Te lovesti de ei cind ai cite o altercatie prin piata cu vreo "chivuta" care desface "en-gros" legume "culese" dis de dimineata de la taranii care nu au loc pe tarabe. Comertul "la colt de strada" este in floare pentru ca jandarmii sunt si ei "oameni de omenie" si inchid ochii sau chiar atentioneaza ambulantii ca va urma un control "de fatada". Alte chivute "toarne" copii dupa copii, sporind natalitatea "poporului", intregind "bugetul familial". Intre doua sarcini, aceleasi chivute trec la "manufactura de domiciliu" sau la "plantatul de flori" prin piete, flori cumparate "cu noaptea-n cap" de "mahari" care au relatii cu administratia. Cind vine vremea marilor tirguri, cine credeti ca sunt cei care cistiga locuri privilegiate de desfacere? Ati ghicit, tot cei din "detasamentul mut" al celor care ies la vot in proprotie de 100%. Ce fac "romanii onesti"? Se indemna unii pe altii sa nu mearga la vot, pentru ca "tot nu se schimba nimic" si isi trimit copiii - daca nu in strainatate la munca - in cluburi sau undeva, la munte sau la mare, pentru a se destinde ca doar nu au muncit toata viata sa nu le asigure progeniturilor o "bruma de distractie" de care nu au avut ei parte. Comunismul a lasat urme adinci, dar si ideea ca fiecare trebuie sa aiba un loc de munca, adica un mijloc de subzistenta. Ei bine, PSD a inteles ca pentru a-si perpetua "mostenirea comunista" trebuie sa asigure acelui "detasament mut" mijloace de subzistenta. Aceasta este lozinca sa, a PSD-ului, aceea a "solidaritatii". Intrebarea este care solidaritate si, mai ales, cu cine? Sa nu ne amagim dar va mai trece multa apa pe Dimbovita pina cind "boborul" se va destepta. Poate generatiile viitoare sa constientizeze faptul ca "trezirea" se face prin educarea tineretului in spiritul muncii cinstite, nu a miinii intinse. Adica o trecere - aidoma omului preistoric la mersul biped - la gindirea responsabila nu numai a fiecaruia pentru propria-i fiinta ci si la nivel social. Dar cu o prezenta de 40% la vot aceasta "epoca" este din ce in ce mai indepartata in timp!

Cristina  •  12 decembrie 2016, 12:05

As vrea sa ii felicit pe toti oamenii care au votat USR si sa le promit ferm ca data viitoare voi face si eu la fel. Pentru ca de ce nu? De ce doar unii sa voteze cu intelectualii si bogatii ascunsi (considerati onesti) iar eu sa fiu facuta pe fata proasta ca votez cu unul ca Dragnea care are averea furata la vedere? Vreau sa votez si eu cu astia mai subtili care in mod oficial nu au nimic saracii. Vreau sa votez si eu cu 'privatii' care au contracte cu statul, nu cu bugetarii cu salarii directe de la stat. Vreau sa votez si eu cu Clotilde Armand ca sa spuna romanilor plecati la munca in strainatate ca daca ea, nascuta in marea Franta, a ales Romania, sa o faca si ei ca aici e paradis, evident. Vreau sa votez cu toti oamenii astia noi in politica care au fost secretari de stat, consilieri, etc in guvernul Ciolos si se vede ce treaba buna au facut. Vreau sa votez cu dna Bizgan Gayral (numele Gayral de ce nu apare pe prezentarea de pe usr.ro?), membra in 3 CA intre care si prea-cinsititul CNAS. Si in toate a ajuns prin depunere de CV-uri si interviuri. Imi pare rau ca domnul Dragos Pislaru nu a candidat pt USR, asa cum se zvonea. Domnul venit din privat unde muncise la contracte cu statul facute in Teleorman (maleficul Teleorman!). Daca candida si el sigur votam USR-ul. Da, promit sa votez data viitoare USR-ul, ca sa fiu si eu trendy, ce naiba!

Arsenie  •  12 decembrie 2016, 12:07

@lord belial: am 28 de ani, ca sa stii. Si nu depinde nimeni de mine, fiecare face ce vrea. Din pacate, votul e bun doar atunci cand votezi cum le convine unora. Si aici ma refer in primul rand la acesti "feisbucisti" dintre care faci parte cu siguranta. Mai sunt si alti oameni in tara asta in afara de voi, oricat de surprinzator ar putea parea. Si inca ceva: mamaligari sa le spui lui *** si lui tac-tu, nu mie!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Smara  •  12 decembrie 2016, 12:07

Dar, draga Tolo, zici aici: "Sărăcia se transmite, este social ereditară și orice partid și orice Guvern care vor ignora problema vor continua să reașeze scaunele pe puntea Titanicului. Nu poți evolua cu 2 oameni din 5 tremurând de teama zilei de mâine." Pai asta ar insemna ca societatea sa nu evolueze niciodata, ar insemna ca suntem la acelasi nivel din '89, nu? Ar insemna ca suntem intr-o situatie fara iesire. Si daca PSD nu perpetueaza saracia, atunci cine o face? Fereasca sfantul sa zic ca am avut vreo guvernare-minune, dar cresterea economica n-a coincis aproape niciodata cu masurile luate de ei. "Sa rezolvam mai intai saracia si dupa aia o sa fim si noi evoluati" nu are sens - nu poti da - fie ele ajutoare sociale sau altfel de beneficii - si sa scoti oamenii din mentalitatea "trebuie sa mi se dea". Mobilitatea sociala intotdeauna va fi asociata cu dreapta si liberalismul, nu cu stanga

Comentează