La aproximativ același număr de persoane, în ultimii 7 ani în centrele de asistență socială pentru dizabilități au murit 8.500 de oameni, față de 700 de oameni decedați în închisori

Fiecare viață este unică și sacră. Mor prea mulți oameni și în închisori, și în centrele oamenilor cu dizabilități

joi, 26 ianuarie 2017, 6:35

UPDATE: Directorul de la Măciuca a fost destituit din funcție, însă rămâne în cadrul direcției de asistență socială Vâlcea!
Vicepreședintele CJ Vâlcea, Valer Tudor, a confirmat informația: „Va rămâne salariat în cadrul DGASPC până la finalizarea anchetei, din ce știu eu la centrul din Băbeni. Nu aveam cum să îi rupem contractul de muncă, doar că în respectivul centru nu va avea atribuții de conducere sau supraveghere”.
În același timp, angajații care au semnalat situația critică de la Măciuca și au fotografiat bolnavii legați ori cei care munceau la casa lui Smărăndoiu atrag atenția: „Conducerea DGASPC a făcut plângere împotriva noastră. Încearcă să ne scoată pe noi de vinovați, iar șefii din CJ și cei responsabili să rămână neatinși. Se protejează între ei!”.

 

24.000 de oameni cu dizabilități sînt în îngrijirea statului român, conform Ministerul Muncii

28.000 de români  sînt în detenție, conform statisticii Administrației Naționale a Penitenciarelor

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Ministrul Olguța Vasilescu trimite Corpul de Control în Vîlcea.

1.200 de decese au loc pe an în centrele persoanelor cu dizabilități din datele comunicate către Centrul de Resurse Juridice

100 de decese au loc pe an, conform datelor oficiale ale Administrației Naționale a Penitenciarelor

La cererea Gazetei, Ministerul Muncii a precizat ieri că ministrul Olguța Vasilescu ”a dispus Corpului de Control și ANPD o anchetă la Centrul Măciuca pentru a se verifica situația de fapt și a se lua măsurile legale”.

Pacienții Centrului de la Măciuca, legați cu chingi de paturi
Pacienții Centrului de la Măciuca, legați cu chingi de paturi

Decizia ministrului este semnată 25 ianuarie 2017.

Primii polițiștii, acum ministerul

Reacția apare după ce Gazeta publică fotografii și filme cu oameni legați de paturi și bănci, precum și imagini cu bolnavi care muncesc la casa managerului Sergiu Smărăndoiu (foto).

RKY_7143

Primii reacționează polițiștii de la IMP Vîlcea și procurorii de pe lîngă Judecătoria Bălceşti.

Ei comunică faptul că au deschis dosar penal.

Se mișcă și Ministerul Muncii.

După-amiază, Consiliul Județean Vîlcea face publică demiterea directorului Smărăndoiu.

Centrul de la Măciuca e însă doar unul dintre cazurile unei suferințe naționale a celor mai vulnerabili dintre vulnerabili.

”Ceea ce se vede pe imaginile de la Măciuca e considerată tortură”

Centrul de Resurse Juridice, un ONG specializat în monitorizarea acestor centre, citează investigația Gazetei și face publice, la rîndu-i, imagini cu oameni legați cu lanțuri, de la Centrul din Bolintin Vale.

”Potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului, ceea ce se întîmplă la Măciuca e tortură. De ce tortură? Pentru că astfel de tratamente provoacă frică, arătînd pînă unde pot merge unii în a nega demnitatea umană” Georgiana Pascu, manager de program Centrul de Resurse Juridice
Pacient legat cu lanțul de pat la CRNN Bolintin-Vale
Pacient legat cu lanțul de pat la CRRN Bolintin-Vale

Organizația neguvernamentală atrage atenția și asupra morților din aceste centre în care 24.000 de români vulnerabili se află sub ocrotirea statului.

Direcția de Asistență Socială Vîlcea a confirmat ieri că cifra de 59 de morți, publicată de Gazeta Sporturilor, este corectă și ”se referă la toate cele 17 servicii rezidențiale din județul Vîlcea”.

59 de morți într-un singur județ în ultimii doi ani.

Dar care este cifra totală a deceselor?

ONG: ”Fără autopsii”. Autorități: ”Decese din cauze naturale”

Conform aceluiași ONG, morțile din centrele speciale sînt în sine o problemă.

”Pentru că se fac fără autopsii, fără notificarea deceselor, cu informaţii puține, mai degrabă sub formă de note de subsol elaborate de același medic care i-a avut în grijă, decît detalii despre cauzele morții – deși decesele în astfel de cazuri sunt considerate suspecte, iar legea prevede clar că expertizele trebuie făcute și cauzele bine stabilite”, spun oamenii de la Centrul  de Resurse Juridice.

Cei din Vîlcea susțin altceva.

Șeful DGASPC Nicolae Badea susține că medicul care întocmește certificatul de deces nu este medicul din centru, ci cel din spitalul unde moare pacientul și că ”printre principalele cauze ale deceselor sînt vîrsta înaintată sau diagnosticul specific al unei morți naturale”.

De ani întregi strîng date

La nivelul întregii țări, decesele înregistrate în ultimii 7 ani sînt în număr de peste 8.000 în rîndul adulților și copiilor cu dizabilități instituționalizați.

”În ultimii ani, am cerut datele publice de la 47 de direcții județene în privința mortalității. Punînd cap la cap tot ce am primit oficial, 8.000 este numărul deceselor la care ajungem în perioada ianuarie 2010-decembrie 2016”, spune Centrul de Resurse Juridice.

5% este rata mortalității în centrele cu dizabilități

0,35% este rata mortalității în penitenciare

Rată de mortalitate: de 14 ori mai mare în centre decît în închisoare

Nu înseamnă că o viață din penitenciare e mai puțin importantă decît o viață în libertate sau decît una din centrele oamenilor cu dizabilități.

Cei mai periclitați sînt însă românii instituționalizați și cu nevoi speciale, adică cei mai vulnerabili dintre noi!

Cifrele sînt puternice.

Dacă ești un român aflat într-un centru cu dizabilități:

Orice moarte e prea mult.

Dar cei mai periclitați sînt exact cei care nu se pot apăra singuri.

 

Citește și primele trei părți ale investigației:

» Oameni legați cu chingi de TIR de paturi și bănci la Centrul de boli psihice Măciuca! ”Pentru că infirmierii îi amenajează casa managerului”

» 59 de decese în ultimii doi ani la centrele de boli psihice Măciuca și Băbeni fără ca poliția să investigheze!

» Pus în fața pozelor în care bolnavii cu dizabilități psihice îi muncesc la casă, managerul se apără: ”Le dau bani de țigări, fără de care intră în criză!”

Comentarii (52)Adaugă comentariu

Laur  •  26 ianuarie 2017, 7:12

Titlul este cu tentă . Nu-i frumos ... Viața are prioritate indiferent unde te afli . Este urat sa spui in titlu " fata de "

haideusicfr  •  26 ianuarie 2017, 7:15

Pai locul acestui ticalos Smarandoiu este la inchisoare. Un om fara suflet , o inte diabolica ,care este manager e spital fara a aavea medic angajat.

gigi22  •  26 ianuarie 2017, 7:18

Ei, dar ce conteaza cifrele. Dl Dragnea, pe modelul noului sau idol, Donald Trump, vine cu "alternative facts", mor mii de oameni in inchisori, asta de "adevarul" d-lui Dragnea. El si trepadusii lui tristi nu vor sa stie altceva, doar justitia nu-i condamna la pedepse in centre ca cel din articolele dvs.

Tavi  •  26 ianuarie 2017, 7:56

Crunta Romanie....Unde esti tu Tepes, doamne?

dan65  •  26 ianuarie 2017, 8:26

mai trebuiau cifrele cu procentele de morti din spitale(la un acelasi numar de oameni internati) si obligatoriu,numarul de morti din sectiile de oncologie(ca sa completam tabloul).sper sa nu va supere critica,care nu se refera neaparat la faptul ca articolul este incomplet :))

Cătălin Tolontan  •  26 ianuarie 2017, 8:27

@dan65: aveti dreptate, dar fiecare comparatie cifrica e incompleta. Mereu mai e o cifra care poate avea relevanta. Aici discutam insa despre locurile unde oamenii sunt in grija statului. Sigur ca pot fi facut comparatii si cu orfelinatele, si cu institutiile de afara si alte comparatii utile. Nu producem perfectiune, ci incercam sa aducem elemente noi in conversatia publica, bazate pe ceea ce reusim sa aflam.

Lucian  •  26 ianuarie 2017, 8:30

De ce azi, ieri, pana acum nu s-a aflat nici un procuror, milițian la poarta azilului sa-l ridice pe individ? Pana mâine ar trebui ridicați și secretarii de stat care au gestionat aceste azile! Ăștia chiar trebuie săltați 24 de ore, așa încât peste 7 ani sa iasă din închisoare ei, și noi sa nu ne mai miram ca prostii, vai ce Românie avem! Parchetele au încă liber ca pe 23.01.? Procurorul general, dormi? Polițistele general, ce faci? Pe Ghiță l-ai scăpat, SRI-ul ți-l aduce iar, tu pe ce ești plătit?

sporix  •  26 ianuarie 2017, 8:32

da,ceea ce se vede pe imagini e considerata tortura,e o crima impotriva umanitatii,e o atrocitate ce se intampla in romania 2016/2017,e ceva de neimaginat,o mare rusine nationala,o tragedie,o lipsa totala de respect fata de ceea ce reprezinta viata,o desconsiderare fara margini a valorilor umane!!! in legatura cu numarul ridicat al deceselor din aceste institutii,ne punem intrbarea daca nu cumva este vorba despre un program de eutanasiere cu acordul tacit al autoritatilor,daca nu atunci sa se ieie imediat toate masurile necesare stabiliri adevarului! in tot acest timp,monstrul cu chip uman ranjeste cu o aroganta de nedescris in fata casei sale,cu cheile de la masina in mana,mandru de ceea ce a realizat pe seama acestor napastuiti,asta se sugereaza din imaginile aratate si atunci ma-ntreb pe ce lume traim,e real ce se intampla in romania,tara civilizata,la 25 de ani dupa caderea comunismului? oare acesti monstrii n-au aparut pe seama indiferentei si dezinteresului cu acordul nostru tacit?

show-ul rosu  •  26 ianuarie 2017, 8:45

Wow !!! Te lasa fara cuvinte ... In locul infamei legi a amnistiei ar trebui sa se vorbeasca serios de pedeapsa capitala pentru unele vertebrate ( nu-i voi numi oameni). Toate chestiile astea se fac la vedere trebuie doar sa vrei sa le descoperi !!!... ....Astept cu nerabdare o "incursiune" in viata d-lui Baron Dragnea Liviu...stiu ca e sudist "d'al vostru"dar faceti-o macar de dragul ratingului !

Eul  •  26 ianuarie 2017, 9:06

Nu e frumos si omenește ce se întâmpla, dar e ca si cum ai compara mere cu pere.

Mihai  •  26 ianuarie 2017, 9:10

Comparatia din titlu este inadecvata, chiar primitiva. Cifrele respective pot fi cel mult complementare si nu pot arata decat primitivismul mentalului societatii romanesti, care ne impinge sa ne tratam semenii aflati in neputinta, cu nepasarea si cruzimea omului medieval. Pe de lata parte cel care a pus titlulul si care vrea a spune: ce ne pasa de puscariasi, uitati-i pe bolnavi in ce conditiii stau, arata ca face parte din "peisaj".

Cătălin Tolontan  •  26 ianuarie 2017, 9:11

@Mihai: cifrele sunt complementare, asa e si scris articolul, ele se aduna, nu se concureaza. Daca se intelege altceva e vina noastra. Pe de alta parte, ceea ce e comun in ambele cazuri este categorii ca acesti oameni, in centre insitutitionalizate sau in inchisori, sint in responsabilitatea statului.

Paula  •  26 ianuarie 2017, 9:13

Dacă tot vine Corpul de control al guvernului să treacă și pe la Spitalul Judetean de Urgenta Rm. Vâlcea, pe la managerul Ponoran Dan, pus de liberali în urma unei fraude, acum mare prieten politic cu presedintele consiliului judetean, pesedistul C. Rădulescu. Ceea ce se întâmplă la Vâlcea este inadmisibil, concursurile pentru ocuparea posturilor sunt o gluma proasta, de când a venit Ponoran manager își baga camarila în posturi cheie, iar pe de alta parte medici importanti pleaca din spital. Numai acum o jumatate de an s-au aruncat de la etaj doi pacienti care au murit, a pus batista pe țambal Ponoran cu presa locala si nu s-a aflat nimic, se lauda ca e finul unui lider maxim, ca e mason etc. Da, cu presa locala, ca a angajat-o pe a doua sotie a jurnalistuluiTiberiu Pârnău în spital, dupa care a mutat-o într-o sectie la bani multi, și Pârnău în contraparte în fituica lui l-a numit manager de nota zece, i-auzi, că i-a angajat nevasta e manager de nota zece.

dan  •  26 ianuarie 2017, 9:19

Este urit ce se intimpla, se pare ca decenta, altruismul au murit in societatea capitalista din Romania. Comparatia dintre penitenciar si centrele de asistenta sociala imi pare cam nepotrivita - daca in primul exemplu oamenii pot fi si sint sanatosi intr-o mare proportie, in al doilea exemplu oamenii sint deja toti bolnavi.

Ion  •  26 ianuarie 2017, 9:29

Bun venit in Romania reala! ...Daca am vrea sa vedem am descoperi probleme grave si in orfelinate- cite fetite nu sunt la stiri ca sunt obligate...; daca am vrea sa stim nici scolile sau gradinitele nu au autorizatii toate- cum altfel ca aflam ca ne cad copii in haznale?; ma uimeste ca vad oameni care se mira ca nu era doctor in cazul de fata...dar in cite zone se inchid sectii din lipsa de personal?Apoi sunt uimit de comparatia facuta astazi.Eu credeam ca cei din penitenciare sunt la reeducare...Eu va intrebam ieri daca se moare in penitenciare.Am fost intr- un azil de batrini si probabil ca durerea intilnita este cea mai mare dar nu sunt lucruri diferite unite doar de oameni aflati in suferinta?...Dar nu ma mir,am prins si vremea cind retetele compesate sau gratuite sa dadeau in primele trei zile ale lunii,am prins si vremea cind se inchideau spitale...Am prins si gripa aviara stropita cu apa de ploaie!Doar pentru spitale inchise a iesit cineva in strada...A si pentru penitenciare...pline.In toti acesti ani nimic nu a mers bine ,poate doar spre mai bine...Nu am iesit pentru doctori,scoli,orfelinate,cozi la medicamente...

misterx  •  26 ianuarie 2017, 9:39

Va rog sa investigati mai bine, directorul DGASP este un *** ca toti care au fost in postul ala, nu o sa se intample nimic, RM Valcea este un oras care e condus de mafioti. Investigati cine a lucrat pe la centrele alea.. au fost fete medici psihologi, psihiatrii care au fugit.. au zis ca e iadul pe pamant acolo, s au dus s au angajat pe afara. ***.. acolo este IADUL PE PAMANT.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel  •  26 ianuarie 2017, 9:42

Legarea de pat a bolnavilor psihic nu este nici o cruzime si nici o noutate. Se practica si in Romania si in occident. Poae parea ceva inuman, dar oamenii aceia chiar pot deveni periculosi. Despre faptul ca dl. manager ii folosea la munca in folosul personal, e alta discutie. Probabil ca managerul merita sa mearga intr-un loc deosebit...

fotbal  •  26 ianuarie 2017, 9:58

in contextul democratic la zi gestul min muncii se cheama mimetism compensatoriu😛. dar oricum s-ar defini, eliptic vb, se-nvarte

iordache  •  26 ianuarie 2017, 10:04

oameni buni acest articol nu este corect , si vin cu argumente acei oameni cu dizabilitati, marea majoritatea mor ca vin bolnavi in schimb in inchisori mori ca te in bolnavesti si nu te trateaza la timp, si mai este un lucru cand te condamana la inchisoare inseamna privare de libertate nu zice si privarea de sanatate . curatenie , informatii, si etc , sunt multi care merita dar sunt multi care pot fi recuperati social si atunci ce facem hai sa omoram ca au gresit , atuci cred ca mai mult de jumate dintre noi ar trebui sa moara

Daniel  •  26 ianuarie 2017, 10:05

Nu contest că se întâmplă abuzuri în instituțiile pentru protecția persoanelor cu dizabilități, însă vreau să atrag atenția asupra comparației, deloc potrivită. Mai corectă ar fi fost raportarea la rata deceselor înregistrate la persoanele cu handicap cu același profil (vârstă, gen, handicap, afecțiuni asociate) aflate în alte forme de îngrijire.

VictorV  •  26 ianuarie 2017, 10:12

Pacat de articol cu asa un titlu si asa o comparatie complet nepotrivita! Din nou comparati mere cu pere desi nu stim nimic despre bolile, varsta si alte caracteristici ale celor 2800 de oameni. Nu are nici un sens. De fapt putem presupune ca in penitenciare sunt mai putini bolnavi si mai multi tineri. Dar poate asa mai scoateti un punct negativ pentru PSD ca se intereseaza de puscarii si nu de bolnavi . In orice caz senzationalism ieftin :(

Cătălin Tolontan  •  26 ianuarie 2017, 10:13

@VictorV: e interesant cum dvs ne acuzati ca articolul e anti PSD, iar alti cititori considera ca e in favoarea celor inchisi in inchisori care, de fapt, n-are avea nici un drept. E dreptul dvs sa cititi in ce cheie doriti, dar de fapt, e un articol despre felul in care statul ii trateaza pe cei aflati in grija lui: in centrele de institutionalizare si in inchisori. Multumim!

Alex  •  26 ianuarie 2017, 10:22

Salut Tolo, Ma numesc Alex. Mai poti sa dormi noaptea? Cat de greu ati cantareste constientul? Eu citesc, ma ingrozesc, iar dupa, uit. Cat mai aproape de tot! Sunt ocupat cu ceva, parca... Tu de ce nu? Mai poti? Hai, te rog sa vb de Becaliada si pitipoance! Sau poate nu. Le aduni, ma/ne tot servesti. De ce? Ce te opreste sa mai stai la cafea cu mine/noi? Hai, mai inchide si tu un ochi Tolo! De ce tu? Ai mai mers prin parc? Mai reusesti sa uiti "chestii"? Macar incerci? Vin Oscarele iar. Iarna trece mai greu anul asta parca. Totul pare asa departe. Lanturile alea reci, ale naibi, o face si mai lunga Tolo! Sper sa nu le aud niciodata. Oare inca mai crezi ca putem sa o scoatem la capat? De ce ink mai crezi Tolo? Sper, sa, poate, intr-o zi, multumesc Catalin!!! Alex

SORIN  •  26 ianuarie 2017, 10:30

Nu stiu daca raportarea la situatia din inchisori este cea mai fericita atata vreme cat nu vad mari deosebiri intre cele doua situatii . Mai mult decat atat cei aflati in inchisoare sunt condamnati de un judecator pentru niste "rautati" comise constient iar cei internati in aceste centre sunt condamnati de Dumnezeu fara a avea vreo vina ; cei aflati in inchisoare au o pedeapsa limitata in timp iar ceilalti poarta povara toata viata. Ca si cum asta n-ar fi destul niste ignoranti mai recurg si la masura legarii cu lanturi , chingi , etc in vreme ce pentru " clientii " penitenciarelor asta este de neinchipuit. Mai departe este important sa nu ne focusam pe acesti ignoranti care se descurca cum ii duce capul in situatia imposibila in care-i pune sistemul impotent care ne conduce tara de douazeci siceva de ani. Nu uitati ca ei - angajatii centrelor de ingrijire - sunt efectul , cauzele cautati-le prin Piata Victoriei. Daca tot aveti pofta de comparatii - prezentati-ne mai bine situatia din centrele similare din lumea civilizata precum si modul in care se rezolva acolo situatiile , fara indoiala , speciale reprezentate de acesti bolnavi cu potential agresiv.

o femeie  •  26 ianuarie 2017, 10:31

Legarea de pat nu se practica in occident de un pat DE FIER, dezbracat, cu lanturi, de picior. Pt agresivi se foloseste camasa, nu lantul de glezna, ca la sclavi: amintirile iobagiei ... :(

Bucur Loredan  •  26 ianuarie 2017, 11:31

A venit vremea să tacă politicienii,au vorbit mult și numai minciunii.Domnule Tolontan și echipa vă mulțumesc pentru curaj si profesionalism.Datorită investigațiilor echipei ,coloborat cu alte evenimente interne,ați contribuit la ”TREZIREA DIN AMORȚEALA„a poporului Român.Din afara țari se vad altfel evenimentele.Cu respect pentru echipa TOLO.

corcodel  •  26 ianuarie 2017, 12:01

Facem un experiment cu cativa salariati din spitale, cativa din conducerea penitenciarelor si ii instruim cu drepturi si obligatii iar la urma salariul primit intr-0 tara vest europeana.Sunt sigur ca vor fi mai buni decat cei care sunt acolo inainte de experiment.

adrian  •  26 ianuarie 2017, 12:02

Buna ziua. Aceleasi cifre erau si acum un an , dar nu le-ati observat pe atunci. Pacat, partizanatul va poate stirbi din reputatie ( daca considerati necesar a o avea).

bg  •  26 ianuarie 2017, 12:05

Romania EVULUI MEDIU! Pentru acesti oameni cu dizabilitati din UNELE centre sociale, rev. din 1989 si intrarea in UE nu a insemnat nimic, caci ei au schimbat doar stapanul, poate cu unul mai rau asupra caruia nu se exercita niciun fel de control sau un pseudocontrol relational. Poti schimba legi, locatii, dar mentalitatile raman si sunt greu de schimbat. De aceea, dupa mine trebuie sa existe un control pe mai multe paliere in cheltuirea banului public. Eu as vrea sa intreb comunitatea respectiva formata din notabilitati: preot, primar, doctor, politist, cadre didactice, etc... ce au facut? Ca si in cazul oamenilor tinuti in sclavie n-au vazut, n-au auzit, n-au considerat ca este treaba lor. Ministerul muncii si protectiei sociale si in general toate ministerele ar trebuie sa aiba un sistem de feed-back (pe care sa-l ia in seama) privind rezultatele activitatii in indeplinirea scopului fiecarei unitati. In numele descentralizarii si trecerii la judete ele nu trebuie lasate la cheremul unor samsari si sa devina "centre de exterminare". Acei oameni pusi sa munceasca, inseamna ca putea executa anumite comenzi, deci ajutati de un psiholog si medic neuropsihiatru starea lor se putea ameliora si puteau capata independenta. Fara personal calificat aceste centre de asist. sociala nici nu trebuiau sa functioneze. La fel se petrece si in sanatate, crestem cheltuielile, raportam cresterea nr. de bolnavi tratati (cantitatea) , dar nimeni nu sufla o vorba despre calitatea serv. medicale. Expl.: din numarul de transplanturi (costuri enorme) efectuate, cate reusesc, cate sunt respingeri de organe, cate complicatii si din ce cauze, cati supravietuiesc, care este durata medie de supravietuire. Nimic, cica nu sunt date.

Ion  •  26 ianuarie 2017, 12:09

Nu conteaza daca articolul este pro sau contra PSD...Este binevenit pentru ca ne reda o situatie reala si ne arata inca o data ca pesedistii pot fi anchetati fara probleme daca fac ceva si asta pentru mine este un lucru bun...Desigur ca si autorul stie ca a folosit comparatii fortate!Eu cred ca au fost voite!Dincolo de toate...daca situatia este mai grava decit in penitenciare nu este o intrebare buna de ce domnul Tolontan nu ne indeamna si de aceasta data sa iesim in strada?Tot ni se vorbeste despre ce se intimpla afara...Pai la noi corespondentul lui Obama este Presedintele si Prim Ministrul...Daca Obama la talia lui ca sef peste cea mai puternica tara din lumea a gasit nimerit sa mearga in penitenciare si in plus chiar a tinut sa cunoasca si sa gratieze persoane inchise cu pedepse mari de ce nu ar putea urma exemplu si ai nostrii?Poate nu va place comparatia cu o tara de peste ocean...Pai tocmai aflaram ca Italia confruntata cu cam aceleasi probleme-poate singele latin...-a gratiat in mod egal tuturor celor din penitenciare un numar egal de zile de retinere...Si ...sa stiti ca inca nu avem un politician ca Berlusconi...

StefanCM  •  26 ianuarie 2017, 13:04

@update - Cum nu pot sa ii rupa contractul de munca? Il concediezi avand in vedere situatia, si daca respectivul are curaj sa conteste decizia, castigi in instanta. La privat ce faci daca iti prinzi angajatii ca fura, continui sa ii platesti salariul pana ai o decizie definitiva in instanta ca a furat? Ce ar trebui sa faci la stat ca sa poti fi concediat, sa omori pe cineva? ( Ironic, ca ma indoiesc ca nu au existat oameni care au avut zilele scurtate de tratamentul din centrul respectiv ).

StefanCM  •  26 ianuarie 2017, 13:06

Ieri scriam ironic ca drept pedeapsa il muta pe manager la alt centru, de preferinta mai mare. Se pare ca sunt un fel de Mafalda, stejarul din Balcesti, caracatita mondiala.

VictorV  •  26 ianuarie 2017, 13:24

Multumesc pentru raspuns. Am spus poate legat de PSD si nu era nici o acuzatie. Interpretarea mea si a lui Mihai sau a celor cu opinia opusa lui la care faceti dvs referinta nu se contrazic, toate arata ca nu este deloc clar ce vreti sa spuneti cu alaturarea celor doua cifre. Oare faptul ca titlul a deranjat atitia oameni nu ar trebui sa va dea de gindit in loc sa minimalizati ce spunem? Sau chiar nu intelegeti ce spunem? Dan va explica cel mai clar de ce este nepotrivita comparatia. E incorect sa spuneti ca mereu exista si alte cifre. Selectia se face pentru a sugera ceva si exista reguli cind o comparatie este intre mere si pere. Greseala nu este o rusine! Nu inteleg de ce va este atat de greu sa recunoasteti cand gresiti sau nu stiti ceva. Este foarte frumos ca ne raspundeti si va multumesc inca o data, dar personal nu mi se pare util stilul asta ironic. Pot si eu sa scriu ca fascinant cat si cum intelegeti cifrele si ce se poate compara sau ca v-a lipsit partizanatul si ati revenit la el acum cu ordonantele si protestele sau ca anti-psdismul dvs este atat de adanc si vechi ca va vine automat :) Dar in mesajul anterior nu am facut-o si de aceea nu mi se pare corect sa-mi raspundeti asa. Multumesc!

Tavi  •  26 ianuarie 2017, 14:06

Referitor la updatarea (rom-gleza) stirii: este inspaimantator ce se intampla...Unde esti tu Tepes doamne?

Loredana  •  26 ianuarie 2017, 14:34

Prea putina, prea putina "pedeapsa" a primit acest individ Smarandoiu. Cum adica el inca se afla angajat la DGASPC, cum este posibil acest lucru? In ce lume traiesc acesti superiori ai acestui domn? Daca ar fi fost una dintre rudele lor internate in acel loc de cosmar sunt sigura ca nu ar mai fi stat la fel lucrurile. Pacat de toti acei care din nefericire nu au posibilitate de a se apara si ajung in grija statului. Cum poti sa ii mai condamni pe cei care aleg sa stea pe strazi? Unde sunt corpurile de control care se presupun ca merg si verifica toate aceste centre?

Ion  •  26 ianuarie 2017, 14:51

@StefanCM. Aveati deja raspunsul daca ieri erati atent la discursul domnului Presedinte...A raspuns la o intrebare ca cele aparute in presa nu sunt probe...Bine se referea la problema Ghita dar...ce este bun sau rau asa ramane pentru toti...Deci probele apartin doar organelor de control ale statului...Presa face foarte bine semnalind...

Aproape Anonim  •  26 ianuarie 2017, 14:55

Judecat la rece, pur obiectiv, este adevărat, existenţa unei oarecare diferenţe între numărul oamenilor decedaţi anual în centrele de tratament pentru persoanele cu dizabilităţi şi cel al celor decedaţi în sistemul penitenciar în acelaşi interval de timp, este (cât de infect şi cât de id#&t are să sune!) una justificabilă. Justificabilă, în principal prin prisma stării sănătăţii celui internat, fiind, dacă vreţi, o chestiune ce ţine strâns de logică, aceea că o persoană cu o sănătate ceva mai şubredă, ceva mai precară, prezintă, prin comparaţie cu semenul mai sănătos, mai întremat, o speranţă de viaţă, adesea mai redusă. De asemenea, caracterul degenerativ şi viteza de manifestare a maladiei celui dintâi, sunt alţi doi factori demni de a fi luaţi şi ei, la rândul lor, în seamă. Dar, pentru că-i musai să fie şi un dar, dacă existenţa în sine a unei valori oarecare o pot pricepe, ceea ce îmi cam dă mintea cu roatele-n sus, este, dacă statisticile au la bază date reale şi bine documentate, ordinul ei de mărime. Gândiţi-vă şi dumneavoastră: 1200 la 100. 12 la 1. Ciudat! Apoi, eu înţeleg, cel internat are probleme de natură psihică, sunt de acord, dar ele nu ar trebui să îl omoare precum cancerul; schizofrenia, demenţa, ş.a. nu sunt metastaze, ele nu sunt boli care să te roadă ca rugina fierul şi să te doboare în câteva luni. Aici cred eu că este anormalitatea, bizarul. Şi mai ales, reiau, felul în care sunt trataţi acei oameni, şi nu doar ei, pentru că omul ar trebui totuşi tratat cu oarecare... omenie zic, până la urmă, că de-aia îi şi zice om – indiferent de poziţia pe care acesta o adoptă în raport cu gratiile – verticală, atunci când se află dincolo de ele, sau orizontal-chircită de chin, frustrare şi durere, atunci când doarme pe ele, legat cu lanţul. Altminteri, vouă, Echipei, vă spun cu toată sinceritatea că vă înţeleg doza de subiectivitate, şi nu numai atât, dar mă grefez la rândul meu pe ea, pentru că în fond şi la urma urmelor, dincolo de a fi jurnalişti, dincolo de orice principiu deontologic, dincolo de toate declaraţiile voastre de principiu, dincolo de a fi doar nişte simpli scribi, sunteţi în primul rând... oameni. Şi scrieţi despre oameni. Nu scrieţi nici despre gărgăriţe şi nici despre furnici, nu faceţi entomologie. De asta, repet, eu unul, vă înţeleg. Pentru că atâta vreme cât subiectivitatea voastră nu mutilează oameni şi nu schimonoseşte destine ci se îndreaptă către o cauză normală, umană şi constructivă, ea nu numai că nu intră în contradicţie cu „obiectivitatea” mea, ba dimpotrivă, în anumite puncte, o chiar slujeşte. Aşa că... noroc mult, în continuare şi vă mulţumim pentru ceea ce faceţi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bicu  •  26 ianuarie 2017, 14:57

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AntinANPD  •  26 ianuarie 2017, 15:06

Exista in subordinea Minisierului Muncii o structura pompos intitulata "Autoritatea Nationala pentru Protectia Persoanlor cu Dizabilitati". Care NU FACE ABSOLUT NIMIC , asa cum puteti admira pe site-ul www.anpd.gov. Site care, evident posteaza 3 lulele, dar a fost infiintat cu bani grei din fonduri europene si pe care se cheltuie bani grei cu "mentenanta" si "postarile". A se vedea cheltuielile la rubrica Achizitii. In schimb ANPD are vreo 65 de angajati, evident fara dizabilitati, si vreo cateva zeci de milioane alocate anual, nu se stie pentru ce. Tot felul de "inspectori", "referenti" si "juristi", invartitori de hartii, care de care mai fara dizabilitati. Bifam ca avem Autoritate Nationala pe domeniu, cu rolul de a "proteja" dre[pturile persoanelor cu handicap. Se vede din poze cum si cat protejeaza. Felicitari Centurlui de Resurse Juridice pentru luptele duse, imi amintesc cu ani in urma cazul centrului din str. Balotului, sect. 2, tot cu tineri cu handicap mintal decedati, cand directoarea Isabela Hurjui le-a interzis celor de la CRJ si jurnalistilor sa intre in Centrul. Ontanu a refuzat sa o destituie, iar ea e tot pe post. "Autoritatile"... astea pompoase nu sunt decat surse de umflat ***!Si nu sunt bani la buget, nu sunt bani....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

valll  •  26 ianuarie 2017, 16:01

1)Citind informatiile din articolele din zilele acestea, prelute si de televiziuni, s-a grabit guvernul sa dea o ordonanta de urgentza pentru a-i salva? 2) Exista un fel de CEDO si pentru acesti oameni mult mai necajiti? 3) In ce tara suntem, ce fel de oameni sunt romanii? Ca romani sunt cei care, de zeci de ani, isi castiga existenta avand diverse functii in asemenea locuri ale terorii. S-ar parea ca, in nemernicia noastra, ca sa traim, in cele din urma ne obisnuim cu orice.

Gogu  •  26 ianuarie 2017, 16:14

Sincer vorbind mi se pare usor tembela ideia de a pune alaturi rata mortalitatii din inchisori unde sunt "gazduiti" oameni obisnuiti, de regula sanatosi, cu cea a bolnavilor cu dizabilitati din "lumea libera". Este ca si cum ai compara mortalitatea din spitalul orasului cu cea din blocul X, cartierul Y din acelasi oras, ajungandu-se la concluzia ca medicii sub orice critica din punct de vedere profesional. P.S. Sper ca acest comentariu sa nu fie "moderat" pe motive de nepotrivire de opinii.

Maria  •  26 ianuarie 2017, 17:40

Bolnavii psihici ar trebui ingrijiti unul la unul ca sa poata arata decent 5 minute,cine a lucrat cu asemenea bolnavi stie cum isi rup tot de pe ei ,arunca lenjeria ,se dau cu capul de pereti ..unii devin violenti .anumite boli psihice pot fi tinute in frau doar cu o medicamentatie specifica ,si multe altele se pot spune..; ,recent am vazut un bolnav cu Alzeimer internat in spital si caruia ,sa-i poata administra perfuziile ,era necesar sa-i lege mainile si picioarele deoarece isi smulgea branula ,isi rupea pampersul ,cadea pe jos ... e o sora si o infirmiera la zeci de bolnavi... .e regretabil dar e o realitate obiectiva in multe cazuri.

JE  •  26 ianuarie 2017, 18:32

....e traznet facut articolul..... nu uiti nimic ?! Faptul ca in centre se ajunge pe baza unei liste..... ca multi mor inainte de a ajunge la rand.... ca sunt foarte multi cu Alzheimer, ca au peste 70 de ani si o multime de boli asociate ?! Din cei aprox 1200 de decedati sunt majoritatea aidoma celor descrisi mai sus ? .... mda , CEDO a zis ca exagerarea in media nu-i ilegala ( se tot lauda Gadea) insa ceea ce faci este manipulare ..... si nu cred ca ai nevoie de asta .... esti apreciat pentru ce faci..... nu trece pragul dezinformarii voite ca-i pacat....

Una  •  26 ianuarie 2017, 19:04

http://www.editie.ro/articole/actualitate/ centru-spa-cu-dus-emotional-inaugurat-in-comuna-maciuca-din-judetul-valcea-ideea-ii-apartine-unui-senator-pnl.html

la Beciu  •  26 ianuarie 2017, 19:54

PS! Traiasca Coruptia Trans-Partide! Toti pentru unu unul pentru toti. Noi suntem HOTI va dam cu 'flit' la Toti!

gica  •  26 ianuarie 2017, 20:53

As fi vrut ca domnul Tolontan sa dea si niste cifre cu numarul de morti care au dizabilitati si mor anual ingriliti de familie ca sa pot face o comparatie

VictorV  •  26 ianuarie 2017, 23:58

Credeti ca toti de aici carora nu ni s-a parut potrivita comparatia suntem prosti sau rau intentionati sau postaci? Nu credeti ca s-a pierdut continutul foarte bun din restul articolului? Cei de la Centrul pentru Resurse Juridice cred ca e buna alaturarea asta de numere? Spun doar pentru ca poate va ajuta sa cereti o opinie din afara daca pe noi nu ne credeti.

Sly  •  27 ianuarie 2017, 8:07

Comparind numarul mortilot din cele doua institutii ale statului roman intrebarea este : care este adevarata inchisoare? Mergind spre politruci: cum exploateaza astia situatia d8n puscarii spre folosul lor?

louisfigo  •  27 ianuarie 2017, 8:59

Centrul de reabilitare neuro (...) de la MACIUCA. Sau mai bine spus cu MACIUCA. Viata pare ca rade de noi cateodata. Sau de ei, saracii.

adib  •  27 ianuarie 2017, 9:25

Mda... catre cei ce "nu mai dorm" de grija celor din inchisori: *Au ajuns acolo ca rezultat al faptelor comise cu discernamint... simplu, isi merita situatia in care au ajuns *OAMENII din centrele de plasament, din azilurile de batrini, din orfelinate NU AU cum sa se apere impotriva abuzurilor la care sunt supusi. Ce faci ca batrin suferind sa nu-ti iei bataie de la cel platit sa te ingrijeasca ca ai facut pe tine din cauza bolii, ce faci ca orfan cind esti violat de animalul care ar trebui sa aiba grija de tine, ce faci ca persoana cu deficiente mentale sa nu fi legat ca un animal in cusca ?? Si voua va pasa de puscariasi...

Comentează