DNA pune sechestru pe averea șefilor de la Spitalul Floreasca, compania AirLiquide Vitalaire comunică Parchetului că ”Vom plăti toate prejudiciile!” și alte noutăți din investigațiile Gazetei

Ce se mai întâmplă în cele 9 cazuri care v-au stârnit interesul de la ”Colectiv” și până azi. Azi, primele 5 dintre ele

luni, 30 ianuarie 2017, 6:49

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Pe 30 octombrie 2015, România este zguduită de tragedia de la ”Colectiv”.

Povestea celor 64 de tineri morți în urma incendiului provoacă o emoție care radiază și astăzi în profunzimea societății românești.

Mai mulți oameni optează să vorbească pentru Gazeta Sporturilor.

Redacția alege, la rându-i, să acopere o vreme nu doar investigații din sport, cele care reprezintă tradiția sa de două decenii, ci și în domeniul sănătății.

În cele 15 luni care trec, Gazeta publică mai multe cazuri.

Astăzi începem să le trecem în revistă.

Nu le rezumăm pas cu pas, cu toate lucrurile care s-au întâmplat, cu schimbările de legislație sau cu măsurile luate de autoritățile sanitare și de justiție. Articolul ar căpăta o întindere de necitit.

Societatea a generat schimbări.

Adevărul e că, în ciuda sentimentului legitim de nemulțumire, de la ”Colectiv” și până azi starea din spitalele din România s-a îmbunătățit.

Mai puțin decât merită și pacienții, și medicii, dar s-a îmbunătățit și e un proces care depinde de cetățeni și de atenția lor ca să poată continua.

Rostul articolului de azi e să vă ținem la curent cu derularea evenimentelor în cazuri pe care le urmăriți și care vă stârnesc interesul, revolta sau, deseori, implicarea.

PARTEA I

1 – Cazul unității moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca

Medicul Ioan Lascăr împreună cu alți 3 șefi din spital au bunurile sechestrate

17_agerpres_sectia arsi_microchirurgie plastica

2 noiembrie 2015 – primul episod.

Acesta este începutul investigațiilor Gazetei în sănătate.

La trei zile după incendiul de la ”Colectiv”, ziarul află că există în Spitalul de Urgență Floreasca o secție modernă de arși de două ori inaugurată, dar nefuncțională!

Publicul este șocat.

Managerul spitalului demisionează.

Ministrul Achimaș Cadariu începe un control, iar ministrul Vlad Voiculescu îl continuă.

În urma raportului Corpului de Control, Ministerul Sănătății înregistrează o premieră.

Pentru prima oară în România, ministerul cere anchetarea penală a unuia dintre numele uriașe ale medicinei noastre: Ioan Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică de la ”Floreasca”.

DNA deschide dosar.

ULTIMELE DERULĂRI: În ianuarie 2017, Costin Dina, șeful Corpului de Control care a întocmit documentul de la ”Floreasca”, este zburat de noul ministru Florian Bodog.

Chiar a doua zi de la instalare!

Înainte să ajungă ministru, Bodog e secretar de stat și lucrează ani de zile în Ministerul Sănătății.

DNA pune sechestru, pentru recuperarea pagubelor, pe averea medicului Ioan Lascăr, a fostului manager al Spitalului Floreasca, Alexandru Radu Macovei, a șefilor biroului de achiziții, Marina-Magdalena Gontariu și Marian Mihăilă.

Sechestru au și reprezentanților Gemedica, Aurel Cătălin Galea și Andreea Maria Baytar, dar și asupra conturilor SC Gemedica.

2 – Cazul pacientului cu larve de la Spitalul de Arși

Moartea omului cu viermi: „Se așteaptă expertiza medico-⁠legală”

17_Viermi

14 iulie 2016 -⁠ primul episod.

Gazeta publică imagini din secția ATI a Spitalului de Arși din Capitală, cu un pacient ars pe ceafă și în urechea căruia colcăie viermi.

Difuzați această filmare, în Spitalul de Arși mor oameni și ceva trebuie schimbat” este apelul medicului Camelia Roiu, care decidă să spună public că ea a făcut filmarea.

Purtător de cuvânt al unității și șef al secției ATI, de unde au apărut imaginile, doctorul Adrian Stănculea recunoaște veridicitatea filmării.

El adaugă că pacientul a murit, „dar nu din cauza viermilor”.

Autoritățile reacționează în aceeași zi.

Se demarează o anchetă internă, DSP trimite o echipă în inspecție, Poliția Capitalei ajunge și ea la unitatea din Calea Griviței.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București deschide, în aceeași zi, un dosar penal pentru moarte suspectă.

După ce conducerea spitalului e audiată la Poliție, iar infirmierele recunosc că „viermii apar vară de vară”, secția ATI este închisă.

A doua zi, se arată că pacienții cu viermi erau infectați cu piocianic și klebsiella, două bacterii intraspitalicești extrem de periculoase.

Se ia decizia renovării secției ATI.

Acum e terminată și se așteaptă inaugurarea.

„Soluțiile oferite de Minister nu rezolvă problema mizeriei din Spitalul de Arși, ci reprezintă doar o cosmetizare a acesteia” Camelia Roiu, medic Spitalul de Arși, 19 iulie 2016

ULTIMELE DERULĂRI

Secția ATI este renovată fără să fie întreprinsă vreo procedură de decontaminare sau dezinfectare, iar Gazeta publică noi buletine de analize, care demonstrează că în pereți au rămas bacterii și ciuperci extrem de periculoase.

În acest moment, dosarul aflat la Parchetul de pe lângă Tribunal, în cadrul căruia s-a început urmărirea penală in rem, a depășit stadiul audierilor.

„Se așteaptă expertiza medico-legală”, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Simona Prescorniță.

3 – Cazul bebelușilor morți cu infecție la Suceava

Se finalizează audierile, începe expertiza

paparus_bebelus

2 septembrie 2016 -⁠ primul episod.

Gazeta publică buletine de analize după ce trei nou-născuți mor infectați cu bacterii intraspitalicești, între februarie și august 2016, la Spitalul Județean Suceava.

Numele lor: Vasile Haidamac (decedat pe 27 februarie, la două zile de la naștere), Teodor Alexandru Manea (stins pe 3 martie, la 15 zile de la naștere, caz prezentat și de Antena 3) și Lucas Paparuș (mort pe 17 august, la 10 zile de la naştere, caz abordat și de Obiectiv de Suceava).

Examenele bacteriologice cerute de părinți arată că aceștia au decedat infectați cu piocianic sau e-coli.

60% din probele prelevate recoltate din Spitalul Județean Suceava au ieșit pozitive la piocianic, lucru confirmat de DSP chiar a doua zi, 3 septembrie

Directorul medical Tiberius Brădățan, cel care a răspuns că nu a încercat să ascundă bacteriile, ci a respectat „o procedură standard”, își dă demisia.

Cazul este preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Se deschide un dosar cu numărul 4276/P/2016, iar părinții bebelușilor morți sunt audiați.

Sunt acceptate probe și înscrisuri la dosar, printre care și documente publicate în Gazeta Sporturilor.

ULTIMELE DERULĂRI: Cazul ajunge la Inspectoratul Poliției Suceava, serviciul investigații criminale.

Prin purtătorul de cuvânt Ionuț Epureanu, IPJ comunică acum câteva zile că „există un dosar de ucidere din culpă, vizează 3 bebeluși decedați în condiții mai mult sau mai puțin suspecte și este deschis în luna octombrie 2016”.

Deocamdată se află în stadiul audierilor.

După finalizarea acestora, se va trece la expertize.

„O să comunicăm publicului într-un timp rezonabil în ce stadiu se află dosarul. În prezent suntem într-o perioadă de centralizare și bilanț” Georgel Cîmpanu, purtător de cuvânt Parchetul Jud. Suceava

4 – Cazul multinaționalei AirLiquide-Vitalaire

AirLiquide Vitalaire către procurori: ”Suntem gata să achităm prejudiciul!”

17_rk_Vitalaire

21 noiembrie 2016 – primul episod.

Gazeta Sporturilor publică mărturii și documente din interiorul filialei din România a unui gigant internațional care distribuie tuburi de oxigen bolnavilor grav.

Documentele oferite de surse din companie arată că firma AirLiquide Vitalaire SRL România își acționează în judecată 3.000 de pacienți, unii dintre ei pe baza unei contabilități false.

1.500 de persoane decedate au continuat să fie decontate de Vitalaire din banii bugetului de sănătate numai în ultimii doi ani!

De 6 ani, firma pune la plată oameni lipsiți de mijloace, din localități izolate, bolnavi terminal și familiile sărace ale acestora.

După apariția articolelor, se sesizează procurorii de la Tribunalul Iași.

Dar în dosar apare și un avocat.

E vorba de Dragoș Bobu din Iași, prietenul directorului general Lucian Bentu.

Și pentru că e cercetat și un avocat, dosarul ajunge la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Procurorii încep cercetarea penală împotriva filialei din România a corporației cu sediul la Paris.

La rândul său, CNAS controlează și găsește numeroase fraude comise de Vitalaire.

ULTIMELE DERULĂRI:

AirLiquide Vitalaire angajează filiala din București a casei de avocatură internațională Kinstellar.

De curând, AirLiquide Vitalaire transmite autorităților statului român, prin avocați, că: ”Vom coopera pe deplin și vom achita orice prejudiciu sau sechestru pe care Parchetul îl va stabili în acest caz!”.

5 – Cazul casei de bolnavi cu dizabilități de la Măciuca

Procurorii au început audierea angajaților

17_pacient

23 ianuarie 2017 – primul episod.

La Centrul Neuropsihiatric Măciuca, din Vâlcea, unde nu există niciun medic psihiatru la 50 de pacienți, bolnavii cu dizabilități psihice sunt legați de picioare cu chingi folosite la mărfurile din TIR-uri.

Asta se întâmplă pentru că infirmierii muncesc la casa managerului și n-au timp să se ocupe de bolnavi.

Ziarul publică fotografii și filme, făcute chiar de către angajați, din care se vede că managerul Sergiu Smărăndoiu aduce bolnavi să muncească la șantierul propriu.

Apar informații și despre șeful DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, care fondase un ONG pe aceeași activitate cu cea a direcției pe care o conduce.

CJ Vâlcea anunță că managerul Sergiu Smărăndoiu este demis, iar un alt angajat sancționat cu tăierea salariului.

ULTIMELE DERULĂRI

Ziarul află că, de fapt, managerul Smărăndoiu nu a fost îndepărtat din structurile direcției de protecție a copilului Vâlcea, ci doar mutat la un alt centru din județ, Băbeni, „unde nu va avea atribuții de conducere, supraveghere sau control”.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, trimite Corpul de Control la Măciuca, iar Avocatul Poporului se autosesizează.

În același timp, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești deschide un dosar penal in rem. Sunt audiați deja o parte dintre angajați.

Sursele Gazetei, cele care au filmat și fotografiat bolnavii, acuză: „Încearcă să ne scoată drept vinovați, iar toți șefii să scape!”.

Avocații ONG-ului Centrul de resurse juridice ajung și ei în centru ca să asigure asistența legală a celor care au nevoie de ea.

 

Mâine vom publica partea a doua a ultimelor evoluții din anchetele GSP.

Save

Comentarii (39)Adaugă comentariu

Robert_Vulcan  •  30 ianuarie 2017, 7:26

Multumim pentru actualizari!! Sunt la fel de importante ca articolele initiale.

Mir  •  30 ianuarie 2017, 7:27

-Si despre hexi, ce se msi aude?

Tavi  •  30 ianuarie 2017, 7:52

Sa vedem, daca se va intampla ceva. Pana atunci, raman circumspect, mai mult pesimist. Sper ca realitatea sa ma surprinda...Altfel....

Lucas  •  30 ianuarie 2017, 8:14

Nu inteleg , Seful Corpului de Control a fost schimbat pentru ca si-a facut treaba prea bine sau ca nu si-a facut treaba ? Cand e vorba de psd , prima data ne gandim ca intentia lor este de a musamaliza orice caz de coruptie , orice neglijenta . De fapt a anihila Corpul de Control , la fel cum a fost DNA ul inainte de era Kovesi ! Imi doresc foarte mult ca psd ul sa se trezeasca, sa inteleaga ca nu mai " merge cum a mers " ! Daca nu , trebuie sa ii ajutam noi sa inteleaga !

Cătălin Tolontan  •  30 ianuarie 2017, 8:25

@Robert_Vulcan: da, sa urmarim subiectele e treaba noastra de jurnalisti. Acum le-am grupat pentru ca am sesizat ca sunt multe cereri dinspre oameni, curiosi in mode legitim cu ceea ce se intimpla in aceste cazuri.

Lucian  •  30 ianuarie 2017, 8:35

Bravo Tolo! Toate aceste cazuri, cred ca penal se incadrazeaza la abuz in serviciu! Tocmai ce Dragnea și ai lui, vor sa modifice in cp. Așa încât sa scape toți! O fi bun Lascăr, dar sa și " abuzeze in serviciu" nu credeam! Așteptăm cu interes judecată și sentința! Cu hexi? Nimic?

SHanie  •  30 ianuarie 2017, 8:38

Am urmarit mai de departe anchetele voastre si pe de o parte ma bucur dar pe alta parte stau si ma intreb cine e in spate.Nu exista institutie in tara asta care sa nu fie controlota si indreptata cu sau fara vointa ei catre un anumit scop,in functie de dorinta papusarului.Tolo poate fi un Snowden mai mic si le e frica sa il zboare,asa imi place sa cred dar nu sunt sigur ,nici pe departe.Consider insa ca aceste "dezvaluiri" au nevoie de o platforma mai mare.Eu inteleg ca gsp ul vinde bine pe reclame,ca sunt multi care viziteaza site ul dar cu toate astea cred ca ar trebui o interventie mai in forta pe fb sau twitter.Oricum,printre putinele locuri in care mai poti sa iti faci o parere despre cum merg lucrurile in tara asta.Poate scrieti si despre protestele astea care au fost in tara,care pe cine a platit,daca Soros a platit manifestantii cu propriile maine,etc.

pop  •  30 ianuarie 2017, 8:56

Bravo Tolo, ai pus degetul pe rana. Esti primul care ai curaj sa spui adevarul despre mafia din spitale si in ce hal le-au adus.

Tulceanul  •  30 ianuarie 2017, 9:00

Misto , lucrurile au luat-o la vale si cauta calea normala ! De "celebrul" pitic mason , marele conducator , ce se mai stie ? Au dat de terrabity cu inregistrari , scapa sau e tot la "rece" ?

Cătălin Tolontan  •  30 ianuarie 2017, 9:01

@Tulceanul: da, lucrurile cauta calea normala, dar nu de la sine. E nevoie de implicarea cetatenilor, ca in toate tarile democratice. Fara dvs nimic nu e posibil. Vom da ultimele derulari din toate cazurile despre care am scris.

Edi  •  30 ianuarie 2017, 9:10

Catalin, aseara am fost aproape 100.000 de oameni cu copiii nostri in strada.

Cătălin Tolontan  •  30 ianuarie 2017, 9:12

@Edi: Romania se trezeste. Sunt lucruri care se intimpla in adinc, pe teme precum justitia, sanatatea, emigratia, incompetenta si care nu mai pot oprite de nimeni. Ani de zile s-a tot spus ca romanii nu mai spera si, in fiecare zi, noi am scris ca nu e adevarat si ca ei nu-si vor abandona speranta. Important e sa se si coaguleze aceasta dorinta de implicare.

Adrian Andrei  •  30 ianuarie 2017, 9:26

Haideti sa organizam un sondaj: In cate secunde i-ar zbura afara pe toti din DNA, de la Kovesi pana la portar, daca le-am permite?!

Cata  •  30 ianuarie 2017, 9:31

Compania AirLiquide Vitalaire trebui lichidata si interzisa in Romania si amendata cu de 10 ori cifra de afaceri! Nu poti avea clementa si ingaduinta fata de un asemenea comportamnet bestial!

Cata  •  30 ianuarie 2017, 9:34

ati fost 100000 care in loc sa strigati importiva vinzarii pamintului si resurselor, impotriva defrisarilor ati pus botul la manipulare. vedeti ca presedintele vostru drag, vedea-l-as suspendat cit mai curind si trimis in judecata pentru tradare, s-a sucit. adica sustine gratierea...

A S  •  30 ianuarie 2017, 9:56

Avem o Romanie puternic divizata. Si mai avem si un presedinte iresponsabil. Nu intindeti coarda ca nu se stie unde ajungem. Ati reusit sa isterizati Romania si este o vorba: "cine seamana vint culege furtuna ".

VictorV  •  30 ianuarie 2017, 10:33

O intrebare: seful corpului de control e functionar public sau numit politic? Din ce stiu eu, politic, deci e firesc ca indiferent de performanta un nou ministru sa aiba un nou sef al corpului de control. Este, cred, recomandabil sa nu induceti interpretari datorate unei necunoasteri a regulilor. Si o precizare tot pe reguli: directorul de la Maciuca putea sa fie suspendat dar nu dat afara pina la inchiderea anchetei. Nu inteleg de ce s-a ales transferul si asta mi se pare ca ar merita verificat. Succes in continuare!

Bogdan  •  30 ianuarie 2017, 11:04

Lascăr nu e și el la consultările / consultațiile de la Ministerul Justiției despre grațiere,dezincriminarea abuzului în serviciu și amnisitie?

Vlad  •  30 ianuarie 2017, 11:26

@Cata Problema nu este neaparat gratierea, asta e doar un rau momentan... adevarata problema este dezincriminarea abuzului in serviciu, duarata extrem de scurta pentru denunt, nevoia ca partea vatamata sa faca reclamatie, etc etc.!!! Astea nenorocesc tara asta pe termen lung.... Gratierea momentana, sigur, ii scapa pe miliardari de inchisoare, nici nu trebui sa dea banii (pt ca majoritatea o sa iasa pe jumatate de gratiere, nu totala). PS: Nu a iesit absolut nimeni pt Johannis in strada. Daca tu crezi asta tu ai fost manipulat/a

Mihai  •  30 ianuarie 2017, 14:55

Cred ca in mod neintentionat (adica sper, inainte de toate) ati uitat in recapitulare exact cel mai mare scandal/cea mai mare poveste din sistemul de sanatate romanesc : Hexi Pharma.

Cătălin Tolontan  •  30 ianuarie 2017, 14:56

@Mihai: astazi este prima parte. Vom publica informatii si din celelalte cazuri. Multumim!

Cata  •  30 ianuarie 2017, 15:01

@Vald, tu ai idee citi bani ies din Roamnia zilnic prin furt corporatist? Microsoft ce-ti spune???????

Cata  •  30 ianuarie 2017, 15:10

Voiculescu este in puscarie pentru ca nu vrea sa vinda trustul de presa in masura in care toate trusturile de presa sint in anumite miini pentru ca presa este un instrument de manipulare si torura sociala! eu sint siderat si ma intreb ce intelegeti voi din ceea ce vedeti in jur? nu se vede ca DNA are stapin strain?????? DNA trebuei distrus pina la ultima celula!

bravo  •  30 ianuarie 2017, 16:16

Bravo! Fara investigatiile voastre Romania ar fi fost mult mai corupta.

Loredana  •  30 ianuarie 2017, 16:45

M-am bucurat sa vad un update la cazurile anchetate, chiar asteptam articolul cu nerabdare. Sunt insa profund dezamagita sw actiunile care s-au luat in majoritatea dintre ele, dar incerc sa raman optimista. Probabil aceste autoritati trebuie impinse de la spate mai mult si aduse in vederea publicului pentru slaba performanta sau sa zic mai delicat, lenta performanta.

o femeie  •  30 ianuarie 2017, 16:54

Felicitari, continuati-va drumul. Sper ca oamenii care citesc aici sa reactioneze de cate ori vad o neregula. Sper ca mai multi ziaristi sa inceapa anchete si reportaje complexe ca acestea. Casa Jurnalistului au facut unul despre ortopedul de copii, dar mai sunt multe alte probleme asemanatoare.

jalabert  •  30 ianuarie 2017, 18:39

Apreciem aceste anchete si multumim ca faceti lumina in multe cazuri in care fara interventia voastra se continuau mizeriile.

cornel  •  30 ianuarie 2017, 18:53

Nu ai spus ce motive au dus la schimbarea din funcție a lui Costin Dima , chiar dacă a fost numit în funcție politic cum spun unii pe aici . Nu se ține cont de performanțe ? Se vor schimbări de personal , doar ca să aibă oamenii lor ?

me  •  30 ianuarie 2017, 19:22

Sunt curioasa la cat evalueaza Vitalaire viata unui roman ori stresul suferit de el in salile de judecata.

Ion  •  30 ianuarie 2017, 19:34

Sa traiti domnule Tolontan! Gata,nu va mai deranjez.Speram sa fiti altceva fata de ce a facut Mandruta la Prosport...

dino  •  30 ianuarie 2017, 20:33

Apreciez surpriza neplacuta pe care au avut-o acesti functionari in urma neasteptatelor investigatii si expunerea ulterioara in public.Fisura sentimentului de impunitate cu care sunt obisnuiti multi sefi si directori cred ca este importanta.Multumesc

Helen  •  30 ianuarie 2017, 21:11

Cei de la control sunt funcționari publici nu sunt politici.

VictorV  •  31 ianuarie 2017, 2:20

@Helen @tolo Corpul de control al guvernului este condus "de un secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului". Atit spune! Deci politic, nu? http://gov.ro/ro/guvernul/organizare/aparatul-de-lucru-al-guvernului#null La pct 5 La ministerul sanatatii asta este ce poti afla. Se subordoneaza ministrului si opereaza la nivel de serviciu. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/116695 Angajatii sunt probabil functionari publici insa seful e numit politic. Nu stiu sigur, am intrebat. Asta este ceva ce jurnalistii ar trebui sa ne spuna.

Lucas  •  31 ianuarie 2017, 9:24

2017 : http://www.turnulsfatului.ro/2017/01/30/caz-izolat-pacient-al-spitalului-din-medias-internat-pe-scaunele-salii-de-asteptare/

Mihai  •  31 ianuarie 2017, 10:10

Aveti dreptate, in graba am ratat subtitlul "Azi, primele 5 dintre ele" :)

Gabi  •  31 ianuarie 2017, 10:26

Toate felicitarile, domnule Tolontan...Faceti ceea ce ar trebui sa faca nu toti, dar macar jumatate din breasla ziaristilor : INVESTIGATIE !!! Din pacate, marea majoritate a confratilor Dvs. nu fac decat copy-paste la stiri aparute pe INTERNET...

Andrei d  •  31 ianuarie 2017, 19:53

Multumesc de info, continuati cu investigatiile in toate domeniile pentru demascarea cat mai multor secureni. Poate asa le va fi frica sa mai imi cheltuiasca taxele pe spagile lor. Am tot cautat sa sustin financiar investigatiile, sau sa fac abonament la ziar insa nu gasesc deloc pe blogul tau posibilitatea asta. Frumos ca ne livrezi gratis toate investigatiile astea. Insa cum pot totusi sa contribui?

Bogdan  •  14 februarie 2017, 14:16

Buna Catalin&co, ati putea cumva sa obtineti un pct de vedere oficial din partea ministrului in legatura cu demiterea domnului Costin Dina? mi se pare ca vi se va inggreuna munca si mai mult odata cu aparitia unei marionete in locul omului astuia! Succes!

ALEXANDRA  •  20 martie 2017, 16:44

Cred că toate spitalele noastre sunt focare de infecție. Sora mea a fost operată de mixom la Spit.Floreasca și a cules de acolo e.coli și pioceanic. Oricât de mult s-ar strădui medicii, nu au cum să facă față la bacteriile care au intrat în pereți, instrumentar, așternuturi, etc. Nu știu cum fac cei de la spitalele private că acolo nu se întâmplă asemenea cazuri. Sau, dacă sunt, ori nu se știu, ori sunt foarte puține. Dar din păcate nu avem toți bani să ne tratăm în sistemul medical privat.

Comentează