Medic român din Germania: ”Refuz să prescriu medicamente exportate din Est pentru că nu vreau să fac rău pacienților din țara mea care rămân fără tratament!”

Plecată din România ”imediat după mineriade” și absolventă de medicină la Frankfurt, brașoveanca Ileana Vogel explică de ce ”e timpul ca statul să reacționeze”

luni, 27 februarie 2017, 7:13

”M-au contactat pe Facebook pacienți bolnavi din România de cancer. Nu-și găseau medicamentele în țară, iar eu le vedeam aici, în Germania, inscripționate în română! Le-am trimis și mă gîndeam că sunt exact medicamentele care le sunt răpite din România din cauza exportului!” Dr. Ileana Vogel, Usingen

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În fiecare zi, tiruri speciale cu medicamente pornesc din România către Germania.

Sunt plătite cu banii jos.

”Trec pe la depozitele marilor distribuitori și fiecare își adaugă paleții”, povestește un om care exportă medicamente.

În România, unele pastile inovative costă la jumătate față de UE, pentru că marile firme le dedică pacienților români, respectând puterea mai mică de cumpărare.

500 de milioane de euro este valoarea anuală a exportului de medicamente din România, conform studiilor interne ale distribuitorilor

Dar distribuitorii, cei câțiva mari și sute de alte firme mai mici, întorc medicamentele în Occident.

Fiecare tir înseamnă mai puține tratamente în România.

Medicamentele ajung în depozite din Vest, unde sunt reetichetate în limba țării unde vor fi repuse în farmacii, la prețul de acolo, mult mai mare.

În alte cazuri, pe grabă, nici măcar nu se mai schimbă limba de pe cutie, ci doar prospectul din interior.

Cum se creează lista medicamentelor deficitare

Profitul? Din diferența de preț se fac, în România, sute de milioane de euro pe an, potrivit estimărilor mai multor studii interne deținute de distributori.

”Banii cumpără protecție politică pe fiecare firmă și, mai ales, cumpără nonintervenția statului în rezolvarea problemei”, spune un distribuitor.

Prin export se creează minusul de medicamente deficitare pe care pacienții români le găsesc cu greutate în farmacii: insulina, produsele oncologice, pentru poliartrite și alte afecțiuni grave.

”Am putea exporta tot ce primim!”

Dialog cu Iulian Trandafir (foto sus), directorul general al Farmexpert, al doilea angrosist al țării.
Dialog cu Iulian Trandafir (foto sus), directorul general al Farmexpert, al doilea angrosist al țării.

Dialog cu Iulian Trandafir (foto sus), directorul general al Farmexpert, al doilea angrosist al țării.

-Cât de mare e cererea de export?
-Uriașă, pur și simplu. Gândiți-vă că Germania are 24% din piața de medicamente a Europei și România ceva peste 1%. Cam acesta e raportul de forțe.

-Asta înseamnă că o bună parte a profitului companiilor de distribuție provine de aici?
-Pentru noi, da. De fapt, cred că, dacă discutăm pe cifrele publice, tot profitul marilor distribuitori vine din export. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie făcut ceva!

”Cererea e atât de mare încât dacă am avea medicamente de 700 de milioane de euro, întreaga cifră de afacere, le-am exporta cu banii jos. Nu facem asta pentru că avem o responsabilitate față de pacienții români”Iulian Trandafir, director general Farmexpert

”Kein Reimport”

După ce ziarul deschide subiectul, un doctor de origine română din Germania reacționează.

-Domna Ileana Vogel, ne-ați trimis o rețetă din Germania pe care ați scris ”kein Reimport”. Ce semnificație are documentul?
-Aceasta este o rețetă germană pe care eu, ca medic, trebuie să specific dacă nu vreau reimport.

Rețeta pe care Ileana Vogel, 47 de ani, medic originar din România, a scris ”Fără Reimport”
Rețeta pe care Ileana Vogel, 47 de ani, medic originar din România, a scris ”Fără Reimport”

-De ce?
-Pentru că altfel automat primesc acest medicament importat. Care este cel mai ieftin, normal! Farmacistul este obligat să dea medicamentul cel mai ieftin care conține substanța de baza prescrisă. Dacă ce prescrie medicul nu este acceptat de casa de asigurări de sănătate a pacientului german, și el, și eu plătim medicamentul mai scump din buzunar.

4.000 de medici români sunt în Germania, din informațiile doctorului Ileana Vogel

”Când am plecat din țară m-a șocat cum corupția era privită drept ceva normal!”

Aura Ileana Voegel
Aura Ileana Vogel

-Și de ce nu vreți reimport al medicamentelor?
-Pentru că înțeleg cât suferă compatrioții mei din cauza lipsei medicamentelor. Ca medic, eu am practicat doar aici, în Germania. Dar nu uit că m-am născut în Brașov și că am plecat din țară imediat după mineriadă. Am fost studentă la Frankfurt și, din 1997, sunt medic în Germania. Profesez ca ortoped, în Usingen, un oraș la nord de Frankfurt.

„Am plecat din țară imediat după mineriade. Ca să fiu sinceră, acesta a fost un motiv, iar al doilea a constat în ceea ce am auzit că mă aștepta la Universitatea de Medicină: pile și corupție. Mai grav mi s-a păcut că toată lumea credea că e normal așa! Anul trecut am fost în spitale din România, pentru tatăl meu. Situația mi se pare mai rea decât atunci când am plecat” Dr. Ileana Vogel, Usingen

-Vă opuneți, așadar, reimporturilor de medicamente.
-Da. Și sunt obișnuită să-mi exprim opțiunile în fapte. Am scris Colegiului Medicilor din Germania. Le-am explicat că e injust ceea ce se întâmplă și că se răpește dreptul la tratament pentru pacienții din Est. Dar am făcut și altceva.

-Ce anume?
-Am scris și autorităților române. Domnilor Nicolae Bănicioiu și Vlad Voiculescu, miniștrii sănătății.

-Ce le-ați spus?
-Le-am povestit că,  în 2013, m-am trezit cu astfel de medicamente pentru administrare intravenoasă, pe care scria în limba română. Ele arătau absolut identic cu omologul lor pentru piața germană, doar limba de pe ambalaj era diferită. După câteva luni au venit pacienți cu acest medicament intravenos de data aceasta limba scrisă fiind bulgara şi apoi ucraineana.

-Și?
– Am întrebat atunci ce pot să fac pentru ca pacienții mei sa primească medicamentul produs pentru piața germana, adică cel mai scump. Și farmaciștii, și cei de la colegiul medicilor spun că trebuie să menționez pe rețetă special „aut idem” ceea ce de fapt deja înseamnă că nu au voie să-l înlocuiască cu unul mai ieftin. Dar mai trebuie să menționez și ”kein Reimport” – ”Fără reimport”! Absolut aberant!

-Ce e aberant?
-Faptul că statul român nu face nimic. Pacientul nostru n-are nicio șansă dacă nu e protejat de propriul stat. Cum asigurările germane au nevoie de mulți bani, reimporturile nu se vor opri niciodată, pentru că ele obligă medicii germani prin legislația germană să prescrie aceste medicamente reimportate mai ieftine!

-Așa se întâmplă când doar prețul face legea.
-Sigur că da! Cum prețurile medicamentelor pe piața germană sunt cele mai ridicate din Europa şi cele din România printre cele mai mici, dacă nu va exista o legislație românească în domeniu care să interzică exporturile paralele sau una europeană care să împiedice astfel de jocuri, situația se va agrava.

-În ce sens?
-După ce Phoenix, un mare angrosist german, a preluat Helpnet și este implicat în Germania într-un scandal de proporții, aceste practici vor evolua. Adică pentru ca asigurările medicale germane să plătească mai puţini bani pentru medicamente. Vă dați seama ce înseamnă? Iar medicii de aici nu-și dau seama, pentru că, de regulă, nu văd medicamentele, care sunt luate direct din farmacii de către pacienți. Doar cele perfuzabile trec pe la noi.

-Despre ce medicamente e vorba? Ce tipuri ați văzut scrise în română pe piața germană?
-Bonviva de la Hoffmann-Roche este medicamentul pe care îl folosesc eu și care m-a pus pe gânduri. Este un medicament injectabil pentru osteoporoză. Nu este cel mai important medicament de pe listă, acesta nu omoară prin lipsa lui. Dar mai știu de Metrotexat. Sau 5 Fluorouracil pentru cancer. Sau de cele pentru cardiaci şi diabetici, cum ar fi insulina. Este la ordinea zilei.

”Ceea ce am putut face eu e să refuz să prescriu pacienților mei medicamente de import. La cabinetul meu nu se dau decât medicamente de pe piața din Germania, cu orice risc material pe care mi-l asum” Dr. Ileana Vogel, Usingen

-Dacă…
-Să vă mai spun ceva. În toată Germania medicală se știe că există infecții nosocomiale grave în România. Cazurile infectate în România vin la tratament. Și încă ceva, apropo de exportul medicamentelor. M-au contactat pe Facebook pacienți bolnavi de cancer. Le-am trimis medicamente din Germania, medicamentele care le sunt lor luate din România!

-Care credeți că e soluția?
-Atât timp cât statul german încurajează aceste exporturi, iar România nu le interzice, nu se va schimba nimic. E timpul să ne cunoaștem drepturile de cetățeni. Legislația UE e națională când ţine de politica sanitară. Cu alte cuvinte, statul român are obligația să țină seama de nevoile sanitare ale cetățenilor săi.

-Sunteți foarte, cum să spunem, angajată în ideea că asistați la ceva în neregulă care are nevoie de implicarea tuturor pentru schimbare.
-Da, pentru că suntem în următoarea situație: zeci de mii de medici români din vestul Europei sunt obligați să prescrie medicamente care sunt luate din cota părinților și rudelor lor rămase în țară!

 

Episoadele anterioare:

Comentarii (77)Adaugă comentariu

Luca  •  28 februarie 2017, 8:38

Dati cifrele marilor firme din domeniul pharma . Au o crestere si o cifra de afaceri imense . Nu am multe informatii , dar sunt multe zvonuri ca mafia este puternica . *** ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cata  •  28 februarie 2017, 8:40

Am citit pe fuga insa inteleg ca marea afacere este ca importatorii cumpara ieftin medicamentele dedicate piete romanesti si le reexporta in tari unde pretul de vinzare e mult mai mare (de ex. Germania). Deci cinstitii si corectii, aceste repere de moralitate ale Europei, care sint nemtii si care fac filmulete cu coruptia din Romania, se preteaza la o asemenea gainarie de dragul profitului. Adica pentru profit se permite orice chiar si sa moara oameni. Sau mai ales sa moara oameni. Crima, sub diverse forme, a devenit o industrie extrem de profitabila. Asta-i lumea in care traim! In acelasi timp pacientii romani ramin fara medicamente. Unde e vointa politica de a pune capat acestei mizerii *** care in final, evident, genereaza victime si pierderi de vieti omenesti? Unchiul fostului ministru al sanatatii o stii ceva despre aceste practici? Am auzit ca este un mare profesionist... in profituri...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

angela  •  28 februarie 2017, 8:43

D/le Tolontan , tot respectul pentru munca dumneavoastră . Dar mă întreb şi eu ca proasta : cui ar trebui să dăm crezare ? Ziaristului sau farmacistei care spune că ''articolul e o mânecăreală'' ? Farmacista în cauză e o renumită scriitoare , spune lumea . https://garapentrunoi.wordpress.com/2017/02/24/manipulare-pe-fata/

Cătălin Tolontan  •  28 februarie 2017, 8:44

@angela: 1. Nu sunteti deloc "proasta", asa cum spuneti, daca va intrebati ce sa credeti. Toti avem dubii, comparam sursele si ne intrebam. 2. Nu va putem spune noi ce sa credeti, ar insemna ca va desconsideram capacitatea de disceranamint. Noi am publicat un raport al Consiliului Concurentei, care sustine ca exportul e una dintre cauzele importante ale lipsei medicamentelor din farmacii. De asemenea, am publicat opinia unui distribuitor (care a recunoscut emailul pe care l-am publicat) care sustine ca exportul este cauza a crizei. Si marturia unui medic roman care practica in Germania si care a explicat ca nu prescrie medicamente exportate pentru ca le considera luate din cota pacientilor romani, care ramin fara. Acum, ce credeti dvs. e doar o decizie individuala.

Andrei F  •  28 februarie 2017, 8:47

In sfirsit gasim si un om pozitiv in articolele dv. . Poate doamna Vogel va fi propulsata pe un post in Romania...Unul foarte inalt!Ea ar putea schimba ceva...Desigur,ma incapatinez si mentionez si pe doamna director de la Barlad- singurul spital care a descoperit si a renuntat la dezifectantii Hexi...Poate gasiti nimerit sa ne spuneti si noua cine este,ar merita.In rest mi s- a parut dezgustator sa pling pentru medicul rezident care lua spaga doar 2000 pe luna si se simtea rau ca medicii profesori cistigau din spaga de sute de ori mai mult..Pot amintii si pe doctorii de la Spitalul de Arsi care la terminarea renovarilor au gasit nimerit sa spuna ca renovarea nu se facea ca la carte; nu am compatimit nici personalul de la Malaxa care 9 ani au convietuit cu Secureanu; la fel cu angajatii de la Maciuca deveniti revolutionari pentru ca nu le mai placea conducerea....De asemenea salut curajul de a va mentiona si prietenul Voiculescu cu nerealizari; poate gasiti nimerit sa- l mai laudati si pentru mamele care acum sunt in fata Ministerului cerind ca indemnizatiile taiate de ministru sa fie reacordate...Va mai mentionez ca de doua luni sistemul cardului de sanatate nu mai suntem anuntati ca a cazut...Va dati seama ce usor se pot urmarii daca medicamentele ajung la bolnavi?

MMm  •  28 februarie 2017, 9:06

Dupa radiatiile din piata, alta conspiratie? Hehe....incepe sa miroase a povestea cu lupul.

Doina  •  28 februarie 2017, 9:11

Informatia referitoare la preluarea Help Net de catre Phoenix nu se confirma nici pe site Phoenix si nici la RECOM (pentru HN). Cum poate fi verificat?

Marcel  •  28 februarie 2017, 9:24

@Doina- așa este, au venit aici la discuții, însă după ce au văzut cate *** și date ciudate sunt in financiar( vezi șmecheria pe care a vrut sa o faca pe Bucuresti cu niște cesiuni de creanța) , au plecat. Ce au ei in Germania, nu știu însă aici cam știm.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Un_cetatean  •  28 februarie 2017, 9:25

Phoenix NU a achizitionat Helpnet, Metrotexat si 5 Flouracil NU sunt produse pe listele de export. Domnule Tolontan, cum puteti sa scrieti un articol cu asemenea informatii false? Nu aveti obligativitatea ca jurnalist sa verificati aceste afirmatii? Este incredibil ca nici macar nu ati verificat daca s-a efectuat o asemenea tranzactie in piata farma. ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

betina  •  28 februarie 2017, 9:29

Iar stiri horror .......E de groaza ...tara asta si guvernantii ei !.Acestia din urma se vaita ca nu-s lasati sa faca treaba .....care treaba ???*** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iarnoi  •  28 februarie 2017, 9:44

Poate va citesc articolele si toti oamenii politici/de bine/ specilaistii care apar pe la diverse posturi tv si neaga coruptia profunda existenta in societatea romaneasca si goana nebuna dupa bani care calca orice in picioare. Pe de alta parte poate mai reglementeaza si UE ceva cum trebuie (ba aducem lapte ieftin de pe nu stiu unde, ba exportam medicamentele de la noi mai ieftin, ba s-a distrus industria piscicola in nu stiu ce tari, ba sunt cote la productia de zahar si tot asa...)

Cetateanul Informat  •  28 februarie 2017, 9:45

Articolul este bombastic si se incadreaza la categoria Jurnalism Galben (https://ro.wikipedia.org/wiki/Jurnalismul_galben). Ati putea foarte usor sa treceti la Can-Can sau Click ;) Informatii gresite si/sau nefondate/nedocumentate: 1. "În alte cazuri, pe grabă, nici măcar nu se mai schimbă limba de pe cutie, ci doar prospectul din interior.": in termeni GMP se numeste ambalare secundara si este de doua feluri: inlocuirea prospectului cu unul in limba tarii de destinatie + inlocuirea cutiei originale pentru produsul importat cu una aprobata in prealabil de autoritati si producator, SAU ETICHETAREA CUTIEI ORIGINALE CU INFORMATII IN LIMBA TARII DE DESTINATIE. Nu este nimic gresit sau in afara legii daca pe cutie apare scrisul din tara de provenienta pe unele laturi, cata vreme exista eticheta pe latura principala (exemplu: Picara Trading SRL a importat printre altele Nurofen din Polonia pentru piata din Romania si nu a schimbat cutia, ci doar a etichetat-o) 2. "Phoenix, un mare angrosist german, a preluat Helpnet": lantul Helpnet (care apartine de distribuitorul Farmexim) NU a fost preluat de Phoenix. Au fost discutii, dar fara niciun rezultat. 3. "Phoenix, un mare angrosist german, (...) este implicat în Germania într-un scandal de proporții": care este scandalul despre care discutati, si ce relevanta are pentru tema articolului de fata? Mai ramane sa va filmati cu reactii de genul Floricica Dansatoarea. Ati putea sa va pastrati putina demnitate jurnalistica ;)

Cata  •  28 februarie 2017, 10:26

ce activa e bransa comerciantilor de medicamente.... numic nu se justifica, nimic nu e exact, totul e o facatura. chair si reactiile lor sint o facatura :D

Cătălin Tolontan  •  28 februarie 2017, 10:27

@Cata: e o miza mare. Ganditi-va ce marja de profit ramine in Romania dupa ce se exporta in valoarea de 500 de milioane de euro pe an. Si, mai ales, unde merg acesti bani. O sa fim atacati permanent. Nu e nici o problema, nu ne victimizam, e parte din profesia noastra si avem antrenament de 20 de ani de cand facem investigatii.

Pilu  •  28 februarie 2017, 10:38

Situatia prezentata este reala in buna parte si cunoscuta de toata lumea. Totusi declaratia dnei Vogel "prețurile medicamentelor pe piața germană sunt cele mai ridicate din Europa" este total falsa. Pretul in Germania a 3 tablete Bonviva 150produse de Roche este 47,87€ (vezi:https://www.medizinfuchs.de/preisvergleich/bonviva-150-mg-filmtabletten-3-st-docpharm-arzneimittelvertrieb-gmbh-co.-kg-aa-pzn-6326234.html#package) iar in Elvetia de 109.90 chf , aprox 103€ (vezi:http://www.medikamente.concordia.ch/article/show/1020482/3033388/bonviva-filmtabl-150-mg). Dar, ma rog, doamna traieste in Germania si chiar crede ca Germania este buricul Europei. In fapt nu-i de loc asa: salarii mici, productivitate scazuta comparativ cu alte tari iar preturile sunt mici la orice.

sile  •  28 februarie 2017, 10:41

Catalin, valul functioneaza cumva si invers, precum cursul Amazonului odata pe an? Eu folosesc niste somnifere (prescrise pentru a contracara efectele adverse ale unui tratament pentru tiroida), care sunt produse exclusiv de firma franceza Roche. Firma respectiva se retrage din Romania, odata cu toate patentele ei, asa incat m-am trezit ca nu mai gasesc medicamentul respectiv in toata tara. Cu greu mi-a facut rost, in "stil ceausist", o "pila" de la un depozit. Ultimul pas ar fi fost sa imi trimita o prietena din Franta. Care e treaba cu firma Roche? Merci pentru raspuns.

Ionut  •  28 februarie 2017, 10:47

Buna ziua. Ar trebui tradus site-ul Dv. In franceza. Astfel, diasporenii ca mine, l-am putea prezenta la Bruxelles si la Paris. Bravo de 1000 ori !

Cata  •  28 februarie 2017, 10:49

@Catalin Tolontan. - exact ce am mnetionat si eu mai sus. Este un comert cu moarte de fapt, foarte bine mascat. Profitul e mult mai important decit viata oamenilor. Oare aceste actiuni se pot incadra la omor calificat cu circumstante agravante? Eu cred ca da! Macar din punct de vedere moral daca nu si legal!

FlorinaR  •  28 februarie 2017, 10:52

Intrebare: Daca am avut de luat 220 ct de Crestor de 5mg, pe care le dau pe Rp, care se exporta in draci, iar toti cei 3 distribuitori la care am intrebat, toti mari, mi-au spus mai voalat ca sa vada daca au, insa noi stim deja faptul ca asta inseamna ca mai trebuie sa cumpar si altceva, ca sa fac o pondere cum se spiune, eu avand oricum ponderea proasta, asa cum si colega de vis a vis care este o farmacie de lant nu are, unde se vor duce aceste 220 de cutii? La export. Conditionarea face ca sa existe produse extra la export, pentru ca nu vom putea nici una dintre noi sa mearga pe aceste conditionari. si uite cum marfa ramane in stocul lor , eu as fi putut sa o iau daca nu eram conditionata, si nu mai refuzam Rp... Chestia cu conditionarea face ca marfa de export sa ramana in depozite. Dansii ar trebui sa onoreze cererile pietei, insa daca pe mine ma pune sa iau doar o anumita cantitate de deficitare, pentru ca asta este conditionarea, mai pot sa onorez piata, domnule Tolontan?? si daca nu le pot lua, credeti ca raman in depozitul lor? Algoritmul, caci despre el este vorba este bun.

Pilu  •  28 februarie 2017, 10:53

@Sile, Roche nu este o firma franceza; Wikipedia stie.

geo  •  28 februarie 2017, 10:56

Probabil că mai există și un alt adevăr - nerostit de doamna doctor - medicamentele care vin din Est sunt de o calitate inferioară celor care vin din Vestul Europei. De aia nu le prescrie pacienților ei...

Cristi  •  28 februarie 2017, 11:01

Pozitia doameni este usor idealista, mai ales ca nu poate face cine stie ce. Daca da ca exemplu Methotrxatul, acesta are deja generice asa ca farmacistul va fi obligat sa dea genericul local in dauna reimportului, daca pacientul este asigurat la o casa de asigurari care are un contract de rabat pe piata locala. De asemenea afirmatia ca preturile pe piata germana ar fi cele mai mari este hazardata, atunci cind ne uitam doar la pretul de lista si nu scadem rabaturile producatorilor. Este aiurea si sa se creeze panica, cota de reimporturi din Germania fiind stabilita la 5% iar profitabila este doar la anumite originale.

Cătălin Tolontan  •  28 februarie 2017, 11:02

@Cristi: cota de 5% reimporturi din Germania reprezinta aproape cit toata piata romaneasca! Luati in calcul si raportul dintre piete.

daniel  •  28 februarie 2017, 11:03

daca inteleg bine, d-na doctor *** de la gura bogatilor din germania si trimite la saracii din romania (cei care-i cer asta)....totusi din ce scrieti, in germania, multi doctori prescriu pacientilor germani, medicamente mai ieftine, reimportate din romania, bulgaria ukraina, etc...pentru ca asa e legislatia germana!!!!!!!!!!! deci germanii stiu ca la ei medicamentele au preturi impuse enorme, dar stiu ca se pot reimporta de la sarantoci si date la pacientul german, pe un pret mai mic decat cel produs acolo si vandut acolo cu adaosurile imense de la ei..pai, cred ca germanii sunt niste ***..ca mari producatori, n-ar fi mai bine sa dea medicamente mai ieftine la pacientii lor??? pare absurd, sa produci si sa exporti spre sarantocii estului medicamente ieftine si apoi, sa le importi de acolo, plimbate prin en-gross-uri si sa le dai pacientilor tai mai ieftin..altfel spus, producatorii germani si nu numai (te pomenesti ca francezii fac altfel!!!!!!!!!!!!), sunt la mica intelegere cu maharii engrosisti din romania..asa inteleg eu, sau bat campii???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel  •  28 februarie 2017, 11:08

pentru ,,pilu": pilule, ai dreptate..productivitatea muncii in germania e catastrofala..scoate una luna germania din europa si vezi tu ce se intampla...! s-ar putea sa vrei sa emigrezi rapid, chiar si in ciad, unde e nisip cat vezi cu ochii..iti poti face firma de export nisip, pentru plajele romanesti

Ladiana  •  28 februarie 2017, 11:18

Întotdeauna acuzam firme și cetățeni străini care fac profit de pe urma romanilor.De ce nu punem presiune pe cei care au decizia? Ministrul spune ca nu poate face nimic. Sa plece! De ce nu face achizițiile de medicamente cu pret redus pt romani ministerul și lasă niște firme de distribuție să-și facă jocul? D-le Tolontan, este ceva ce nu înțeleg, aceste firme distribuitoare au vreo legătură, sunt subordonate ministerului? Dacă producătorii străini ne dau de mila medicamente ieftine, de ce amestecam niște srl-uri sa ne complice sănătatea?

pacientul  •  28 februarie 2017, 11:41

Dl Tolontan de ce nu -l intrebati pe fostul ministru tehnocrat***,***.Si poate il sfatuiti sa ramana in Austria deoarece aici a facut numai prostii(vezi spitalele pe care dorea sa le desfiinteze,vezi OUG in care imputernicea managerii interimari sa demita ,sa faca rentabila sanatatea eliminand sectiile'' nesustenabile''asa ca discipola sa silvi ifrim,care se pare ca acum e mare social-democrata(ca doar rimeaza cu tehnocrata)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ramon  •  28 februarie 2017, 11:43

asta se întâmplă dacă un produs cerut în mari cantități este mult mai ieftin într-un loc decât la 1000 km distanță. Dacă prețul alimentelor, gazelor, electricității, transportului ar fi crescut corespunzător în perioada 1981-89, piața ar fi fost mai plină cu aceste produse, dar nu se mai lăuda Ceaușescu cu creșterea permanentă a nivelului (mincinos) de trai. Acum s-au găsit alte soluții și ceea ce nu este ilegal se face, mai ales că de îmbogățire vrea toată lumea să aibe parte. Rețeta aceea nu are multe lucruri scrise pe ea, oricine poate scrie două cuvinte în germană și altul (șters), dar să susțineți marea revoluție etică nu ține la toată lumea. Fenomenul se poate anihila, dar cel implicat trebuie să fie statul german, pentru că la ei apar pe piață medicamente la alt preț, care fac concurență celorlalte produse. Nu cred că ceva este ilegal în România, iar despre etică profesională nu cred că avem ce discuta în țara asta. Apropo, cum stăm cu biocidele ? S-a închis Hexi Pharma sau/și mai avem probleme în spitale ?

Dennis  •  28 februarie 2017, 11:54

Guta, medicul roman din Germania ce treaba are cu medicamente exportate = ieșite tot din Germania? Stupid ... :)

Corvin  •  28 februarie 2017, 11:57

O cunosc pe Doamna Doctor Vogel, (Locuiesc in Pfaffenwiesbach) pentru ca am fost la ea in consultatie. Respect si multumiri pentru tratament. Nu luati personal treaba ca se reimporta medicamente din Ro. se reimporta cam die oricece tara din Eu.

Schroder  •  28 februarie 2017, 12:00

Tipa asta cica doctorita a scris o chestie pe care pot sa o scriu si eu. Si nu cred ca exista asa ceva in Germania sa ceri pe reteta keine reimport! Farmacia nu poate depista si nu e obligata sa faca asta.La final nu primesti nici un medicament. O aberatie, prin care fatuca asta se da importanta..... Pe reteta nu scrie datele cabinetului medical,lipsesc alte date obligatorii. Deci oricine, poate sa scrie pe un formular orice! Ori e un aranjament intre TOLO si cica, o doctorita.Cusuta cu ata alba, bey TOLO- Esti in stare sa prezinti neadevaruri .Ai facut-o foarte des.

Cătălin Tolontan  •  28 februarie 2017, 12:01

@Schroder: Doctorul a aratat o reteta pe care a scris acest lucru. Si a vorbit despre un fenomen, cel al exporturilor, care apare in documente oficiale. Dumneavoastra spuneti ca nu e adevarat. Aveti un argument? O proba? Sigur, alta decat faptul ca sunteti mult deasupra noastra, a celorlalti, asta e un fapt probat stiintific :-)

Pilu  •  28 februarie 2017, 12:10

@daniel: Nu vreau sa intru in polemica cu dvs, totusi cateva observatii se impun: 1. nu am spus ca productivitate muncii in Germania este catastrofala; am spus:"productivitate scazuta comparativ cu alte tari". 2. de ce crezi ca vreau sa emigrez din Romania? Poate deja am emigrat? 3. Germania este de abia a 20a tara din lume la PIB/loc; la nivelul exporturilor (atat de mult laudate) de 1309 miliarde$, avand o populatie de 82,2 milioane asta inseamna 15900$/loc; cu mult in urma unor tari ca Olanda (28000$/loc), Elvetia (36950$/loc , Belgia etc 4. pentru mine situatia soselelor (unde circul destul de des)in Germania este ingrijoratoare; nemtii o recunosc si de aceea vor sa introduca taxa de drum; pentru altii ar putea fi perfecta. 5. Germania mai are o singura universitatea in primele 100 din lume. 6. un lucru putin cunoscut este datoria imensa a Germaniei: 5700miliarde $; la aceasta mai adaugati datoriile caselor de pensii care nu se publica; oare de ce? 7. am un mare respect fata de germani dar pana a crede ca tara lor este buricul Europei este un drum lung chiar imposibil de parcurs.

Cristian Vavure  •  28 februarie 2017, 12:25

Afacerea cu sănătatea românilor rămîne un magnet pentru toti : politicieni, SRI, primari, medici ! Bugetul sanatatii s a triplat fata de anii 2000 dar spitalele arată și sunt administrate la fel ! În București nu a fost predat niciun spital nou după 1990 ! Tot înainte !

Ion  •  28 februarie 2017, 13:15

Poate si problemele din farmacii se pot rezolva la fel ca in cazul padurilor....Daca la noi autoritatile nu pot stopa taierile ilegale am auzit ca fabrica austriaca a primit o certificare negativa in Europa care atesta ca foloseste si lemn din taieri ilegale...De ce nu ar merge treaba asta si la medicamente?Sa stie neamtul ca foloseste medicamente care trebuiau folosite de un bolnav dintr-o tara mai saraca...Apoi ...ONG-urile romanesti nu ar putea conlucra cu cele nemtesti pentru a informa consumatorii germani?Legal...din pacate nu se poate face mare brinza...In cazul produselor identice pe eticheta care se vind de aceeasi firma in tari diferite-Germania,Austria fata de Ungaria ,Cehia- oficialii europeni au spus ca nu este o problema daca continutul difera...Pina la urma trebuie sa vedem cit de mult apreciaza vestul europei pe est-europeni...Si domnule Tolontan ca tot ii invatati democratia pe copiii nemtilor povestitile cum este ca ei sa foloseasca si medicamentele pacientilor est-europeni...Cred ca televiziunile alea mari din Germania vor fi foarte receptive!

Cristian  •  28 februarie 2017, 13:15

Esenta articolului trebuie sa fie asta. Politica e o ***. DAR O PARTE INSEMNATA A SECTORULUI PRIVAT (PT CARE BANUL OBTINUT PRIN ORICE MIJLOACE ESTE DUMNEZEU INSUSI) *** VIETILOR NOASTRE.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Niculae Moromete  •  28 februarie 2017, 13:57

Prețul de achiziție scăzut pentru importul unor medicamente în România este valabil pentru o cantitate determinată de consumul pieței Românești. Exportul acestora trebuie reglementat de Guvernul și Parlamentul României. Păcat că numiți doar Help Net și actualul proprietar al acestor farmacii în acest articol, un controversat distribuitor din Germania. Cu cât o fi fost cumpărat Help Net-ul și cine o fi încasat prețul ar fi fost un set de informații care ar fi dat vigoare articolului. Ca să înțelegem de ce nu se reglementează exportul medicamentelor, numiți acționarii majori ai principalilor jucători pe piața medicamentelor și-o să ajungem unde: la descoperirea acoperiților?... sau poate fabulez !

Mirsan Claudia  •  28 februarie 2017, 14:24

Este foarte adevarat ce scrie dna doctor, sunt farmacista si de 1 luna nu mai gasesc nicaieri insulina Lantus , Apidra, Novomix, Novorapid, Levemir, Mixtard, Insuman Comb 25, Humalog, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50. Asta ca sa nu enumar si numeroasele tablete care nu se mai gasesc in Romania pentru ca se exporta in Germania de catre depozitele de medicamente plus altii mai mititei. Firma Roche a retras din Romania medicamentele RIVOTRIL, DORMICUM tb si fiole, MADOPAR, LEXOTAN pentru ca ajunsesera cativa lei dupa ce le-a ieftinit ministrul PSD Banicioiu. Acum Dragnea continua tura a doua de ieftiniri.

andrei daniel  •  28 februarie 2017, 15:51

Sustin 100% afirmatiile doamnei doctor Aura Ileana Vogel. Dar ea semnează o rețetă necompletată si neparafata cum ca nu vrea medicamente din import. Astea sunt doar stiri de 2 lei

RalucaP  •  28 februarie 2017, 16:08

@Mirsan Claudia- sunt sigura Claudia, ca daca veneai si cu alte comenzi peste, ca sa iti faci ponderea, primeai, ce-i drept f putin:). Oricum, vom pregati o surpriza distribuitorilor. Ce fac ei cu producatorii, e treaba lor, e legatura lor. La noi, prima veriga este distribuitorul care, cum spunea cineva mai sus, ma conditioneaza pe mine, pentru ca stie ca nu pot sa cumpar in acele conditii, pentru a putea spune: asta este cererea din farmacii, domnule Tolontan, atat au cerut atat am dat, restul....ce sa facem cu ele, sa stea in depozit? Nu, le dam la export.

Schroder  •  28 februarie 2017, 16:29

Tolo, poti traduce ce buna doctorita e frau Ileana Vogel.Pacientii se plang.... Bewertung für Frau Vogel Bewertung vom 11.04.2014, (zu 67 % hilfreich bei 11 Stimmen) Einmal und nie wieder !!! Ich war gestern mit meinem Sohn ( 5 Jahre ) zum ersten mal in der Praxis. Nie wieder ! Seine Fusszehen mussten nach einer kurzen Untersuchung von ihr ( 2 min. Angeschaut ) getapet werden . Dafür musste ich 15 Euro bezahlen !!! Habe das Band dann in der Apotheke geholt und habe für ne ganze tolle 6 Euro bezahlt !!!! Daraufhin habe ich der Ärztin nochmal einen Besuch abgestattet und wollte von ihr wissen ob es ihr ernst ist mir für zwei kleine Streifen tape 15 Euro abzunehmen ???? Sie und ihre Sprechstundenhilfen erwiderten das das so in ihrer Praxis sei und sie mir die 15 Euro nicht für das tape abgenommen hat sondern für das zeigen wie ich es anbringen muss !!!! Einfach nur eine Frechheit ! Ich habe mir jetzt noch einen Termin bei einem anderen Orthopäden ausgemacht . Ich habe kein Vertrauen zu dieser Frau und werde diese Praxis nie wieder betreten !!!!!" Bewertung kommentieren (nur für Frau Vogel)

Cătălin Tolontan  •  28 februarie 2017, 16:30

@Schroder: dupa ce impuscati mesagerul retineti ca mesajul conteaza :-) Care nu e un mesaj izolat. In sensul ca nu s-a apucat sa inventeze sau sa supraliciteze doctorul Ileana Vogel o problema inexistenta. E doar una dintre vocile care sustine ca trebuie facut ceva.

4Kan  •  28 februarie 2017, 16:53

"Să vă mai spun ceva. În toată Germania medicală se știe că există infecții nosocomiale grave în România. Cazurile infectate în România vin la tratament. (&&&###$$$) Și încă ceva, apropo de exportul medicamentelor. M-au contactat pe Facebook pacienți bolnavi de cancer. ... " (&&&###$$$) pare ca lipseste o parte din conversatie Domnule Tolontan va rog nu uitati de infectiile nosomiale grave descoperite in Ro. Aveti responsabilitatea sa spuneti oamenilor ADEVARUL.

Cetateanul bine informat  •  28 februarie 2017, 17:23

In primul rand in medic at trebui sa isi vada de pacienti. In al doilea rand, in medic practician nu are nici cea mai vaga idee despre piata de medicamente, cat se importa, cat se exporta, din si in ce tari, poate doar daca e pe lista de "congrese" a marilor companii pharma. Este imperios necesar ca abordarea de prescriere a dnei dr. sa fie adusa la cunostinta caselor de asigurari ce deconteaza medicamentele recomandate de domnia sa in Germania. CU siguarnta se vor bucura sa afle ca deconteaza mai mult pentru acelasi produs. In al treilea rand, medicamentele care dna dr. din Germania crede ca lipsesc din Romania nu pot fi apreciate la gramada- insuline. Care anume lipsesc? Oncologice? Care anume lipsesc? Cum a trimis onor d-na oncologice in Romania? Sunt produse f. scumpe si in larga lor majoritate se pastreaza la rece. E cumva o alta retea de import la sacosa, paralela cu cea a distinsului? In al cincilea rand Phoenix nu a cumparat Help Net si, in al saselea rand nu e nici in scandal in Germania in care sa fie implicat Phoenix. Nu in ultimul rand, este evidenta abordarea tendentioasa impotriva exportului de medicamente. Limitarea sub orice forma a exportului nu face decat sa creasca profiturile, si asa scabroase, ale multinationalelor farma in tarile destinatie, cum ar fi Germania. In acest fel aflam si cine plateste articolele " bine documentate".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  28 februarie 2017, 17:31

@Cetateanul bine informat • 28 februarie 2017, 17:23 Bravo!Deci doctorita trebuie sapunita bine!Ba,tu esti roman?

Cetateanul bine informat  •  28 februarie 2017, 17:47

@AndreiF Nu trebuie sapunita, probabil se spala, e o chestiune profesionala. Doar pusa sa plateasca diferenta de pret intre medicamentul importat parallel si cel de tspe ori mai scump pus pe piata germana de multinationalele pharma. De repetat ca medicamentul importat parallel este identic cu cel original. In Germania ( si nu numai) practica este incurajata de sitemele de asigurari in vederea scaderii costurilor. Cineva mai sus scria corect ca in Germania exista o cota obligatorie de 5% pentru farmacii sa elibereze catre pacienti produse importate parallel. Probabil ca legislativul german s-a gandit atunci cand cand a introdus aceasta reglementare. Pe cale de consecinta, daca intr-o tara importul este obligatoriu, at fi aberant ca intr-o alta tara exportul sa fie interzis. Asta daca tot suntem in UE adica ne bucuram de libera circulatie a persoanelor, marfurilor si capitalului

o femeie  •  28 februarie 2017, 18:05

daca lipsa lor e o problema, atunci sa va dau alta: calitatea lor. In Romania exista medicamente de calitatea a 2a. Din motive medicale am luat acelasi medicament, aceeasi concentratie din Ro de cateva ori. Cum in Ro e mai ieftin si la liber, in ultimii ani l-am achizitionat anual (expira) si l-am folosit de 3-4-5 ori pe an, la nevoie, ajungand intr-o criza la necesitatea de 7-8 doze pana la functionare. Acelasi medicament si concentratie l-am achizitionat la urgenta in Olanda (cu reteta, deci trecut pe la urgenta) si mi-au fost suficient 2 doze!. Asa ca acum caut daca e vreun laborator sa depun la teste cele 2 medicamente, teste pe banii mei, dar sa vad ce contin si cat. Caut oriunde in europa! - daca stiti sa se faca teste independent pe medicamente....

Andrei F  •  28 februarie 2017, 18:08

@Cetateanul bine informat • 28 februarie 2017, 17:47 Prietene ,degeaba ai toti dintii!Tu ai auzit de piata intercomunitara?Stii ce inseamna?Mai sus am vorbit de cazul lemnului care este taiat ilegal...Acolo vestici au gasit o solutie ce implica moralitatea...Deci dupa tine trebuie sa ne cerem scuze nemtilor ca ne folosesc si medicamentele noastre sau o fi bine ca macar daca nu avem ce face sa le facem procese de constiinta?...Poate ei se rusineaza...desi vad ca in cazul tau nu este cazul...Si nu gresesc.Doamna Vogel este mai romanca decit multi dintre noi.Cu toti dintii sau nu....

StefanCM  •  28 februarie 2017, 18:17

Dezinformatule, inclusiv un om de rand poate sa isi faca o idee foarte clara despre piata de medicamente, nu de alta, dar in 2017, toamna, astfel de informatii sunt publice si sunt o gramada de insitutii de stat sau civice din lume care le pun la dispozitia publicului la liber. Ma refer la cat se importa/exporta, ce spuneti dumneavoastra. Mai apoi, sanatatea e un domeniu special, si are legi speciale, care obliga deservirea interna intai. Si nu doar la noi, sanatatea, apararea, etc, au legi specifice, nu intra in categoria exportului de biscuiti. Ia incearca tu sa iti faci o firma de distribuire armament, si exporta tu arme unde si cat vor muschii tai. Sau importa, daca suna mai bine. Si vezi ce se intampla. Sanatatea, pastrand proportiile, intra in aceeasi categorie. Si nu sunt singurele domenii reglementate de legi speciale. Prea usor se hazardeaza lumea sa vorbeasca despre sanatate, de parca e vorba de prajituri, sau chibrituri.

Cetateanul bine informat  •  28 februarie 2017, 18:29

@Andrei F Legatura intre dantura si lemn este urmatoarea: - cat timp lemnul este sub forma de padure se numeste resursa si poate fi gestionata dupa bunul plac al fiecarui stat membru - cand a devenit cherestea- legal sau nu, se numeste marfa si circula liber in UE. Cetatenii din tarile in care resursa a devenit marfa se uita cu gura cascata cum le pleaca lemnul din tara. Si li se vede dantura. Revenind la medicamente, fenomenul este cu dublu sens, si cum scria cineva mai sus, o firma, a importat paralel din Polonia medicamente pentru piata romaneasca. Deci nu e vorba doar de export, ci se practica si import, e adevarat nu in egala masura, dintr-un singur motiv: medicamentele cu prespcriptie importate parallel nu beneficiaza de rambursare (compensare sau gratuitate), deoarece onor conducerile din ultimii nspe ani nu s-au obosit sa legifereze domeniul. Dezinteres? Interes? Prostie? Ambele? Probabil cate ceva din fiecare.

Comentează