Câte campionate, atâția câștigători declarați

Final bulversant al Ligii 1, cu Hagi câștigător oficial și cu FCSB care amenință că merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

sâmbătă, 13 mai 2017, 9:55

„Cine termină pe primul loc câștigă campionatul”, glumește ”Kamikaze”, atribuindu-i lui Gică Hagi genul său de declarație pe care dacă n-a făcut-o, o poate face oricând.

Dar care campionat?

Uite că vine Liga și ne spune că, de fapt, sunt două campionate.

Oricât de banal sună, lucrurile s-au petrecut așa.

Vineri după-amiază, Alibec îl vede pe Mihai Stoica și-i spune: ”Dar de ce la egalitate de puncte ar câștiga Viitorul? Noi stăm mai bine la meciurile directe!”.

”Cum adică stăm mai bine?”.

”Păi, dacă le socotim pe toate cele 4 meciuri!”.

MM dă din cap, dar îi spune lui Becali, într-o doară.

Lui Becali, cu simțul său de târgoveț, care de mic copil e mulțumit doar când îi dă monetarul, i se aprinde un beculeț: ”Sunteți siguri că nu se pun decât meciurile din play-off?!”.

Conducerea Stelei spune la unison: ”Da, cert!”.

Totuși, se uită în regulament.

Unde nu scrie nicăieri!

Nicăieri nu spune că meciurile directe care decid campionatul la egalitate de puncte sunt cele din play-off!

Dimpotrivă, se înțelege că se iau toate partidele în calcul!

De aici începe nebunia și reacția absolut neinspirată a Ligii, care născocește explicația cu două campionate.

Henț! În tot regulamentul nu apare ideea de campionate, la plural.

Nu spunem că FCSB are dreptate.

Ci doar că fotbalul e un sport simplu.

Simplu ca declarațiile lui Hagi, care surprind mereu esența, chiar dacă noi glumim pe seama lor.

Simplu ca intuiția lui Alibec, al cărui rist îi amintea cu precizie că ”am avut rezultate mai bune cu Viitorul, de ce să câștige ei?”.

Liga a sfeclit-o!

Așa cum echipa lui Gino Iorgulescu merită toate laudele pentru că a introdus sistemul cu play-off și play-out, așa merită să înfrunte stupoarea care a cuprins suflarea fotbalistică.

O observație aparent banală a unui fotbalist ne arată cât de amatori suntem!

Vorba lui Emil Grădinescu, într-un moment de crucială concizie: ”Așa se întâmplă atunci când nu scrii, ci copiezi și modifici vechiul regulament”. 

Toată bramureala a așezat o presiune suplimentară pe jucători, inclusiv pe cei ai Viitorului.

În fața probabilității absurde ca două echipe să se declare la final campioane, fiecare joacă așa cum îl țin nervii.

Peste tot, așa cum relatează Dan Udrea de pe Național Arena, ”lumea stă cu tabletele și telefoanele în mână ca să vadă rezultatele de la celelalte meciuri”.

Aceasta e tradiția dintotdeauna a ultimei etape.

Mai sunt microbiști care își amintesc vechiul aparat de radio, cu antena plutind pe deasupra capetelor oamenilor, precum vârful unui dop de plută așteptând să muște peștele.

Așa au aflat suporterii Stelei că Viitorul a înscris golul decisiv în minutul 65.

Și atunci Reghe a plecat din tribună, iar mulțimea s-a înmuiat.

Pentru că fotbalul e un joc simplu, iar TAS e o chestie complicată.

La fotbalul simplu a câștigat Hagi.

Comentarii (114)Adaugă comentariu

adrian  •  13 mai 2017, 22:09

Ce e porcaria asta de articol? Daca aceasta era regula, romanul, dupa ce pierde, vrea sa o modifice. Iar Hexipharma asta o face pe istetul: argumenteaza el cum binisor ar fi daca s-ar tine cont de dreptate: Gigi campion, are mai multe victorii in campionat. Jalnici sunteti!

Azet  •  13 mai 2017, 22:10

Eu zic ca treaba e simpla. Campionatul este organizat de LPF care stabileste regulile lui. Cum vrea ea. Poate ca nu or fi fost ele scrise in cel mai limpede mod posibil dar cu siguranta pana aseara erau intelese clar de toata lumea. Restul e vrajeala..

Mihai231  •  13 mai 2017, 22:12

Bai... Fcsb.isule..tu ca de obicei.. Fabulezi..!

Mircea  •  13 mai 2017, 22:16

Inca o data confirmi ca nu ai habar si esti partinitor

iufiuf  •  13 mai 2017, 22:17

este simplu. ca peste tot, juristii de la LPF nu sunt angajati in functie de competenta, important este pe cine cunosti si nu ce stii sa faci; si au reusit sa dea cu batul in balta cum s-ar spune. Am senzatia ca pentru cineva pregatit nu ar fi fost foarte greu sa faca un regulement clar. Coruptia ucide, asta este important, nu ca distruge campionate.

Jhonny  •  13 mai 2017, 22:17

Esti stelist. Esti stelist.

putregaiu  •  13 mai 2017, 22:17

S-a stricat omenia dintre gigi si hagi. Tasu' ar fi bine sa-i ia de urechi pe amandoi pt omeniile precedente si sa desfiinteze definitiv liga asta a satelor insolvente. Eventual, pt onoare, sa-i lase pe gigi si hagi sa decida care-i mai bun la o partida de skandenberg si sa premieze invingatorul cu titlul de cel mai machidon de treaba.

laur  •  13 mai 2017, 22:17

Tolontane, pareai baiat echidistant! Pacat!

George  •  13 mai 2017, 22:17

Pai tocmai ca nu a castigat Hagi...din moment ce regulamentul spune ca la sfarsit, in caz de egalitate se iau meciurile directe...deci trebuie sa se ia in calcul toate cele patru meciuri..de ce sa furati munca unor oameni ca sa i dati titlul lui Hagi? Respect pt Gica, dar asa mi se pare normal..

Andrei Gădălean  •  13 mai 2017, 22:20

Păi, tocmai asta e buba, domnule Tolontan: Hagi nu a câştigat la "fotbalul" simplu, ci la acela în care în ultimele două meciuri decisive, adversarii îți vin cu juniorii (Craiova) sau rezervele (CFR Cluj), or acesta e fotbalul complicat, imoral, fals, "jmecheresc"! Românesc.

silviu  •  13 mai 2017, 22:21

bai nebunilor daca se pun si meciurile si din campionatul regulat,atunci iasiul sau gaz metan,sunt campioni,pt ca vor face puncte mai multe decit campioana,gazul are si avantajul meciurilor directe,deci una este campionatul regulat,alta este ce se joaca dupa

oy  •  13 mai 2017, 22:22

@Azet: doar ca regulile nu se schimba din mers ci sunt cele de la inceputul jocului/campionatului. Iar alea par sa fie de partea lui Becali.

Gigelus  •  13 mai 2017, 22:23

Pai dacă gigi vrea sa se recunoască din sezonul regulat .atunci viitorul ce sa mai zică cu 4 puncte peste steaua?

simi  •  13 mai 2017, 22:23

In urma cu ceva timp, un tip presat din presa punea o intrebare - este Hagi antrenor?

Juli  •  13 mai 2017, 22:25

Sa fim seriosi...Viitorul a luat campionatul...si e clar...Steaua nu poate fi egala Viitorului la meciuri directe...pentru ca nu ar fi ok ca la jumatatea drumului punctele din avans ale Viitorului au fost injumatatite.Daca vor criteriul cu toate meciurile atunci sa le dea celelalte puncte...si faceti clasamentul

Bogdan  •  13 mai 2017, 22:25

Dacă nu e foarte clar cate campionate sunt, unul sau două, cate meciuri sunt luate în calcul din regulat si/sau play off, e sigur în regulament ca egalitatea de puncte e luată în calcul doar la play off sau si cele din campionatul regulat? atunci ei care au profitat de regula injumatatirii punctelor și apoi a rotunjirii lor atunci insemna ca au mai putine puncte, nu?

ady  •  13 mai 2017, 22:27

dar rotunjirea de puncte la inceputul play-off-ului nu o ia nimani in calcul ? cum sa ceri un campionat cand deja ai primit o bonificatie ? ... tara de ***

Stefan  •  13 mai 2017, 22:28

Azet...organizeaza campionatul LPF si tot ei au facut regulamentul...greseala este a lor...titlul il va lua fcsb la TAS din cauza lpf.ului ca n.a mentionat ce meciuri se iau in calcul...ei au iesit azi cu un comunicat de presa care mai mult ii acuza...regula de xare spun ei nu se regaseste in ROAF.

Cătălin Tolontan  •  13 mai 2017, 22:29

@Stefan: nu stim ce va decide TAS, vom vedea.

aaa  •  13 mai 2017, 22:30

Daca s-au injumatatit punctele din campionat asa ar trebui gandite punctele din primele 2 meciuri adica 3 puncte pentru Fcsb. 4 puncte a luat Viitorul si 1 Fcsb in play-off. 4-4 zic eu. Asta ca sa fie si mai complicat.

Acciduzzu  •  13 mai 2017, 22:31

Cataline ca Liga e varza nu mira pe nimeni. Ca regulamentul e copiat de niste diletanti *** e evident. Dar, desi sunt stelist cred ca e cazul sa dam Cezarului ce e al Cezarului: Viitorul lui Hagi a castigat campionatul si e Campioana Romaniei!!!!!!! Steaua singura le-a dat campionatul jucand ***, dar asta e treaba lor. E murdar si mitocaneste sa vii sa te prevalezi de nu stiu ce tampenii scrise de o adunatura de incompetenti si *** care isi spun pompos Liga. Cred ca a venit vremea sa ne ridicam in picioare si sa aplaudam pe merit, Campioana Romaniei . Poate, asa cum Alibec i-a bagat ideile in cap oierului, tot asa cineva ii spune aceluias oier belicos ca nu e nici frumos nici sportiv sa te apuci sa faci circ de proasta factura. Hai sa nu fim la fel de *** ca cei de la Liga! Copii lui Hagi si Hagi insusi merita acest campionat si merita felicitari!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  13 mai 2017, 22:32

@Acciduzzu: faptul ca Hagi merita titlul e una si faptul ca observam cu totii ca regulamentul e neclar este o alta discutie.

putregaiu  •  13 mai 2017, 22:33

"s-au unit niste planete" - gheorghe hagi 2017

Laurentiu Stefan  •  13 mai 2017, 22:34

Este foarte simpu..Daca liga spune ca sunt doua campionate unu normal si unu Play off si Play Out este clar ar trebui sa premieze pe aia care a terminat campionatul regulamentar pe primul loc este Camapioana iar o alta campioana este cea care termina Play off pe primul loc asta daca ar fi doua campionate. Cum punctele de la campionatul regulamentar continua si se injumatateste si nu se decide campioana atunci ci dupa terminare play off-ului deci se tine cont si de punctele din sexonul regulamentar si in consecinta si de meciurile de acolo. Deci clar lund in calcul cele 4 meciur FCSB este peste Viitorul, deci clar Campioana este FCSB chiar daca acum nu ii se ofera dreptate si nici trofeul.

Vali  •  13 mai 2017, 22:35

Viitorul e noua campioana a Romaniei!

Robert  •  13 mai 2017, 22:36

Gresit, nu numai ca nu se intelege ce zice FCSB, dar daca s-ar lua in calcul toate cele 4 meciuri, implicatiile ar fi mult mai mari. Domnule Tolontan, chiar nu ma asteptam sa preluati becalisme asa, din zbor. 1. Daca s-ar lua toate meciurile in considerare, punctajele din prima parte ar trebui injumatatite. Pentru ca asa au ajuns cele doua echipe la egalitate, altfel Viitorul ar fi avut mai multe puncte. Daca s-ar injumatati, tot Steaua ar castiga, dar la golaveraj in meciurile directe, nu la puncte. Pe de alta parte, golurile din prima parte cat valoreaza daca punctajele se injumatatesc? Cum o fi? 2. Rolul sezonului de 26 de etape este de a determina cine merge in play-off si cu ce bonus de puncte. Dupa aceste decizii, rezultatele vin irelevante si incepe o alta competitie. De ce? Simplu! Pentru ca altfel Poli, Pandurii si ASA ar fi trebuit sa intre in playout cu 0, 7 si 2 puncte. Dar au intrat cu 7, 10 si 6 puncte. Adica penalizarile nu s-au mai aplicat si in play-out. S-au injumatatit, s-au calculat punctaje bonus, s-a inceput de la zero. Deci e alt campionat! Hai sa gandim logic, nu sa promovam becalisme, domnule Tolontan!

marian  •  13 mai 2017, 22:39

tolontane suna-l pe valentin ceausescu mai bine.

Andy  •  13 mai 2017, 22:41

Clar Steaua e campioana,sa nu mai zicem si de cum a jucat Craiova .....

marian  •  13 mai 2017, 22:49

oricine dintre cele 3 merita sa castiga campionatul,DAR..............,doar campionatul,restul,bani si faima in RO,afara tot 0 ramanem

Florin  •  13 mai 2017, 22:59

Mare dreptate au fcsb- iști! !! Dar despre injumătatea punctelor înainte de play off, nu se mai vorbește? !!

Vanbasten_85  •  13 mai 2017, 23:04

Cum a jucat Craiova cu FCSB si cum a jucat cu Dinamo si Viitorul.Nu ati scris niciun articol cu privire la faptul ca oltenii *** de cate ori are ciobanul nevoie.nu ati scris nimic de transferurile ciobanului de dinaintea meciului cu Viitorul.sunteti partinitori

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

comsa nicolae  •  13 mai 2017, 23:04

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian  •  13 mai 2017, 23:05

apropo TOLO,avem deja o campioana REALA,................BRAVO SIMO

loco  •  13 mai 2017, 23:06

1 minut le ia celor de la TAS sa dea verdictul. Se uita la clasament, vad 6 echipe care au jucat intre ele tur-retur(10 meciuri total) si verifica meciurile directe intre viiorul si fcsb....singurul lucru pe care l-au luat din prima parte a campionatului au fost punctele (injumatatite).

Stelu  •  13 mai 2017, 23:07

E oare vreo lege in tara care sa nu poata fi interpretata ?!! Academia Hagi face niste lucruri care doar afara la alte academii se mai fac ! Jumatate din echipele din prima liga au 4-5 grupe de juniori cu antrenori ( cu vechime dar modesti si fara licente ) Hagi merita !!

comsa nicolae  •  13 mai 2017, 23:08

fcsb isi schimba iar numele in fcsmb adica fotbal club Milogul bucuresti

Geo  •  13 mai 2017, 23:12

Acum ai dreptate d-le Tolontan. Evident ca Liga a gresit si acum si nu vor sa recunoasca asta datorita incompetentei si a faptului ca au inventat un sistem complicat si incorect si a dat posibilitate izbucnirii unui alt scandal; logic ar fi ca la egalitate de puncte sa se joace un meci suplimentar care sa stabileasca campioana!

Balauru  •  13 mai 2017, 23:12

Dupa ce in cazul bricheta fcsb si-a facut cateva multimi de "prieteni", urmeaza cazul "regulamentul" in care multimile se vor tripla. Cam asta este Becali si echipa lui de trisori.

Catalin  •  13 mai 2017, 23:13

Campionatul de fotbal este oglinda a tot ce se întâmplă în țărișoara noastră, să nu ne mirăm dacă FCSB va câștiga la TAS, unde explicațiile dâmbovițene de la LPF nu vor sta in picioare.Traduceti va rog în engleză sau franceză articolele din regulament

cristian  •  13 mai 2017, 23:16

In primul rand felicitari echipei Viitorul Constanta(sau Ovidiu) pentru performanta obtinuta! Astazi s-au jucat niste meciuri,dar campioana s-a decis de mai mult timp.Steaua a avut campionatul in mana si l-a pierdut pe mana ei.Dinamo nu a crezut niciodata in sansa ei,decat dupa ce a invins Steaua.Viitorul....hai sa-l citez pe Hagi:" Suntem tineri,nu avem experienta,trebuie sa mai crestem..."Dupa 0-0 cu Steaua in play-off spunea ca nu au calitate...Pai nu au ajuns la poarta,Steaua i-a calarit ca pe unii pe altii pe la Verdun ! in tur au invins cu 3-1 cand Tamas a luat rosu in minutul 17,ca asa a crezut el ca ajuta Steaua. Hai sa fim seriosi.Daca se face un trunghiular acum cu Steaua,Dinamo si Viitorul ,cam 4 meciuri fiecare cu fiecare, nu cred ca Viitorul face 4 puncte! Domnule Tolontan Hagi nu a cistigat la fotbal, Steaua a pierdut ! Vin cupele europene,Ce credeti ca face Viitorul ? Sa fim seriosi,sper ca in primul tur sa ia mai putin de 5 goluri de la BATE Borisov.Si spectatori cat sa-i bagi in tramvaiul 41...

Acciduzzu  •  13 mai 2017, 23:21

Catalin, tu, mai bine ca altii, stii ca la ora actuala Romania a ajuns la un nivel de legislatie absolut hilar. O harababura cumplita, cu jucatori nefiresti, SRI, DNA, CSM si Curtea Suprema, cu judecatori fortati sa dea decizii care au distrus oameni si vieti. Descoperim acum ca un nenorocit de regulamet al Ligii e o mare tampenie? Cate legi avem care se bat cap in cap, care distrug vieti si oameni? Cate probleme sunt in tot Codul Penal? Milioane? E un dezastru total care denota incompetenta crasa in Ministerul Justitiei, in sistemul judiciar si legislativ , si asa cum se vede si in amaratul nostru fotbal. E mai mult decat evident ca sunt multe probleme grave in toata legislatia noastra facuta dupa ureche. Mai conteaza un regulament si incompetenta crasa a celor de la Liga? conteaza ca Viitorul e campioana Romaniei. E o echipa de tineri frumosi care merita felicitati, sarbatoriti si aplaudati, nu tarati in mocirla puturoasa a unor lupte intestine specifice unor neaveniti. Felicitari lui Hagi si acestor copii frumosi care au aratat ca se poate. Ce se va intampla cu semidoctii habarnisti de la Liga sa lasam pe maine.

Constantin Catalin  •  13 mai 2017, 23:23

Bravo Hagi!!!! Succes mai departe!!!

dinamo_fan  •  13 mai 2017, 23:23

Steaua si toata lumea stia regulamentul de 2 ani de zile. Acum au gasit ceva acolo ambiguu in regulament si incearca marea cu degetul pentru a se umple si mai mult de penibil. In esenta sunt 2 campionate pentru ca definitia unui campionat e sistemul in care fiecare joaca cu fiecare o singura data. Daca nu recunoastem asta si consideram un singur campionat de la un capat la altul atunci putem face campiona lejer locul 1 din playout pentru ca sunt toate sansele ca avand 4 meciuri in plus locul 7 sa stranga la final mai multe puncte ca locul 1. Cum poate cineva sa interpreteze ca 2 rezultate care s-au injumatatit si golaverajul s-a sters raman sa conteze pentru faza de playoff ?

ion  •  13 mai 2017, 23:27

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ion  •  13 mai 2017, 23:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristian  •  13 mai 2017, 23:31

Felicitari Viitorul ! Te asteptam in cupele europene.Speram sa nu iei 5 din primul meci si sa reprezinti Romania cum trebuie ! Daca o sa joci cum ai facut-o cu Steaua si Dinamo ,Hagi va fi fericit ! Noi romanii nu ! Speram sa nu vii cu tolba plina de la Borisov ! Domnule Tolontan, nu Hagi a castigat la fotbal,ci Steaua si Dinamo au pierdut ! Abia astept sa vad cati suporteri vin(si se uita) la meciurile Viitorului in cupele europene.Cred ca intra lejer in tramvaiul 41....

Viorel  •  13 mai 2017, 23:33

O rusine de campionat mincinos, corupt, furat! Hagi a reușit sa fie mai tare decât Jean Pădureanu si a creat in jurul sau o super cooperativa! Astra de doua ori si Craiova au blătuite cu nesimțire meciurile cu Viitorul iar de restul s-au ocupat arbitrii tâlhari. Penalty-ul făcut cadou in ultimul meci este de o nerusinare vecina cu penalul!!! Păcat ca pentru un titlu Hagi s-a lăsat manjit ! Rusine! Poate rezolva TAS ul mizeriile noastre balcanice!

Steaua1986forever  •  13 mai 2017, 23:35

@Azet - ce spui tu e o prostie monumentala. E ca si cum STATUL ROMAN iti da maine o lege in care toti care se semneaza cu "Azet" pe net trebuie sa fie pusi sa mearga cu spatele pana la sfarsitul vietii. Tu nu o sa protestezi ca e o lege stupida ca deh, asta e statul si e dreptul lui sa dea legi, nu-i asa? Sau deranjeaza rau ca exista o sansa ca echipa aia pe care o urasti tu......sa intoarca fotbalul asta corupt romanesc si sa il dea un pic peste cap cu o hotarare judecatoreasca ? Este ca echipa ta e aia de pe locul 3?

Ady  •  13 mai 2017, 23:37

Am sperat pana in ultimul moment ca Steaua va lua campionatul. Insa acum pot spune doar ca Viitorul merita sa fie campioana, indiferent de numarul de meciuri directe luate in calcul, pentru un motiv simplu, a castigat mai multe puncte in tot sezonul. Mai exact 51 de puncte in sezonul regular plus 18 puncte in play-off, in total 69 de puncte. Steaua a facut 47 de puncte in prima parte plus 20 de puncte in play-off, total 67 de puncte. Asa arata partea sportiva, de aceea trebuie sa recunoastem victoria Viitorului si sa ne pregatim pentru sezonul urmator.

simi  •  13 mai 2017, 23:38

Viitorul campioana...Dupa sezonul regulat s-a facut un clasament in care Viitorul a terminat prima...In play off s-a inceput de la 0...Clasamentul de la final e rezultatul meciurilor din play off.Deci pentru departajare conteaza meciurile din play off...Asa va judeca si TAS...Restul sunt becalisme, memeisme si...tolontanisme.

Comentează