Cinci asemănări frapante între dosarul lui Liviu Dragnea și cel al Elenei Udrea

Rețetele sunt atât de apropiate, firmele de casă se poartă la fel și oamenii cad în aceleași capcane și trădări

luni, 13 noiembrie 2017, 5:07

Ce similitudini pot exista între gala de box profesionist Bute – Mendy, finanțată de la stat, și asfaltarea drumului județean Dâmbovița Gratia – Dobrotești, cu tranziție prin  Siliștea și Ciolănești?

De fapt, există multe coincidențe.

Pentru că fenomenele acuzate sunt comune multora dintre combinațiile cu bani publici.

Chiar și felul în care s-au păcălit și au fost trădați de propriii oameni demnitarii vizați, Elena Udrea, respectiv Liviu Dragnea, este asemănător.

1. Banii vizați au fost cei europeni, prin documente falsificate.

Pentru a dobândi fondurile europene, că nu se potrivea ce scrie la cerințe cu ce s-a întâmplat în realitate, a fost nevoie de falsificarea unor documente în momentul predării lor către organismele intermediare, autorități de management.

DNA folosește aceeași expresie în ambele cazuri: ”furnizarea de documente false și inexacte”.

Cum se petrec lucrurile când există protecția înaltă?

Dacă manipularea documentelor ține, ține.

Dacă nu, se plătește de la bugetul de stat! Ceea ce s-a întâmplat în ambele cazuri, când banii au venit și de la bugetul național.

Și la Udrea, și la Dragnea, nu organismele intermediare, unde oamenii se temeau, eu sesizat problema.

Ci controlul antifraudă al banilor europeni, DLAF și OLAF.

În situația Galei Bute, pentru că a început mult mai repede urmărirea penală decât la Teldrum, n-au fost decontați deloc bani europeni, dar s-a plătit de la buget.

În cazul Teldrum, s-a plătit din ambele surse de bani publici, numai că, acum, Comisia Europeană ne cere banii înapoi.

Și, detaliu important că nu e vorba despre conspirația străinătății, cei care au lucrat la ambele cazuri au fost inspectorii antifraudă români. Toți români în cazul Gala Bute, o parte români, în cazul Teldrum.

2. Achiziția publică a fost făcută cu dedicație.

În dosarul Gala Bute, care se găsește acum la a doua și ultima instanță, DNA susține că ”MDRT a făcut achiziția pentru a satisface nu nevoile ministerului, ci nevoile firmei Europlus Computer”, a lui Rudel Obreja.

În speța Dragnea, DNA susține că ”Teldrum a fost favorizată la licitație”.

Nici aici nu e nimic nou și nici diferit de alte mii de cazuri petrecute pe toată suprafața țării.

Designul achizițiilor publice e, deseori, făcut astfel încât să cîștige cine trebuie. Iar dacă e implicat un nume mare din politică, nimeni nu mișcă în front și se ajunge la licitații aranjate fățiș.

E suficient ca DNA să ia hârtiile și va găsi urmele fraudei.

Nu e  o muncă simplă, dar are un rezultat aproape garantat.

3. ”Băieții” de încredere nu s-au mulțumit cu ce au câștigat și au apelat la firme fantomă.

De cele mai multe ori, semnalul explicit pe care-l trimit miniștrii este ca ”totul să se facă legal”.

Este ceea ce au afirmat, în nenumărate rânduri, și ca politicieni, și ca responsabili guvernamentali, Liviu Dragnea și Elena Udrea.

În spatele discursului apare însă foșgăiala a zeci de oameni apropiați lor, prin care curg bani publici și care se lăcomesc.

În ciuda indicațiilor ferme, patronii firmelor de casă ajung să trădeze încrederea celor care le-au dat bani, începând să lucreze în suveici financiare ca să-și optimizeze profitul!

Ei ajung, astfel, să se expună nu doar pe ei, ci să supună la risc toată filiera care i-a ajutat să încaseze bani publici.

În Gala Bute, banii din minister au ajuns la Rudel Obreja și, de acolo, la firmele unui basarabean, între timp condamnat în alt proces, care îi întorcea cash lui Obreja după ce-și oprea comision.

În cazul Teldrum, procurorii susțin că ”Sumele aferente operațiunilor evidențiate cu societățile cu comportament de tip fantomă au fost transferate din conturile bancare ale Tel Drum SA în conturile bancare ale societăților cu comportament de tip fantomă, fiind retrase în numerar la scurt timp după transfer și restituite (fără comisionul pentru intermediere) persoanelor care le-au virat inițial”.

Inevitabil, banii furați de la stat ajung și în posesia interlopilor, a celor mai mărunți dintre infractori, cei care lucrează pentru peștii mai mari, care, la rându-le, lucrează pentru rechini.

Cu cât cobori pe scara faptelor, oamenii își asumă riscuri mai mari pentru beneficii mai mici.

Sigur că, în afara lăcomiei, aici mai apare și varianta în care patronii au nevoie de acești bani ca să întoarcă din ei adevăraților beneficiari.

Pentru că DNA susține, rămâne de dovedit în instanță, că Elena Udrea și Liviu Dragnea erau oamenii care culegeau roadele întregii rețele.

Ambele ”optimizări” prin firmele fantomă aveau loc în aceeași perioadă: 2010-2012.

4. Banii care se întorc la politicieni se numesc ”sponsorizare” sau ”donații”.

În dosarul Gala Bute, geanta cu 900.000 de euro pentru Elena Udrea a venit de la Adrian Gărdean, patronul Termogaz.

Următorul termen de la Înalta Curte la Gala Bute este pe 27 noiembrie. Sentințele care vor rezulta din acest al doilea proces vor fi definitive.

Gărdean povestește cum ministrul i-a cerut ”o sponsorizare”.

După o vreme, ”sponsorizările” s-au detaliat: bani pentru firmele interpușilor din minister, bani pentru firma care făcea Gala Bute, bani cash pentru ministru.

În dosarul Teldrum, termenul descoperit de DNA este cel de ”donații”.

”Liviu Dragnea a primit donații de la membrii grupului infracțional organizat și de la societățile controlate de aceștia (circa 2,5 milioane de lei în anul 2009)”.

Termeni generoși cu cuvinte gingașe se traduc, în final, în bani.

Ce rezultă?

Afaceriști care fondează firme specializate în lucrul cu statul, știind mersul: primești și întorci.

Directori și funcționari care țin minte cine i-a numit. Ajung uneori să-și riște pielea.

Alți mici șmecheri, din mediul privat, care culeg și ei, între două condamnări, ce le pică de mai sus.

Și, peste tot, figuri publice binecunoscute, trăind în zona zăpezilor virginale, intangibile până când actele lor ajung să semene atât de mult și să distrugă pe măsură.

Te uiți la acest tablou și te gândești că s-au strâns atâtea comportamente repetitive, indiferent de partide, de Udrea sau de Dragnea, că un soft bine făcut ar putea să alerteze autoritățile asupra suspiciunilor de fraudă.

Deocamdată însă, de câteva sute de ani, acest program există și se numește presă.

Asta apropo de încă o asemănare, al cincilea element, între Gala Bute și Teldrum. În ambele a fost nevoie de date reportericești, de informații și de o explicație publică îndelungată a presei pentru ca sfera judiciară să se apuce de lucru.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii (52)Adaugă comentariu

JFM  •  13 noiembrie 2017, 17:40

Tocmai de aia sunt sustinuti la pachet de acelasi grup de televiziuni anti DNA... Merg umar la umar pe acelasi culoar al infractionalitatii,din pacate pentru ei faptele au rezonanta rezonanta externa fiind implicati bani europeni carora li s-a schimbat destinatia... Disperare este cuvantul de ordine in PSD si apropiati,de aici si atacurile furibunde si diversiunile fara precedent seara de seara la acele televiziuni.Vor sa prosteasca lumea ca-s "vanati politic" poate,poate vor scoate in strada nu doar activistii fanatici.Astia sunt in stare sa ne bage in razboi civil doar ca sa le scape penalii de procese.

Cătălin Tolontan  •  13 noiembrie 2017, 17:41

@JFM: inteleg ce spuneti, dar nu ies oamenii in strada pentru a sustine pe cineva trimis in instanta pentru coruptie. Mai vedem.

Mircea  •  13 noiembrie 2017, 17:43

E util ce spuneți!

Cătălin Tolontan  •  13 noiembrie 2017, 17:44

@Mircea: speram. Pentru ca oamenii sa vada traseele, similaritatile si, daca lucreaza in sistemul public, sa ia seama la pericolele care-i pandesc. Pentru ca, de fiecare data, un ministru merge in instanta insotit de citiva functionari.

florin  •  13 noiembrie 2017, 17:55

Udrea nici măcar acum nu e în pârnaie, la șase ani după comiterea faptei. Sau, mă rog, încă nu s-a dat sentința definitivă și irevocabilă. Asta e justiția după care plâng unii și alții. La Udrea ați scris despre matrapazlâcuri fix de atunci, deci DNA-ul știa.

Bârgaoanu Dragoş  •  13 noiembrie 2017, 17:59

Pe când şi o comparație între dosarul lui "dom'm profesor Voiculescu" şi cel al Elenei Udrea? :)

dan  •  13 noiembrie 2017, 18:20

"Pe când şi o comparație între dosarul lui "dom'm profesor Voiculescu" şi cel al Elenei Udrea? :)" touche! :) .... as vrea sa citesc si eu un articol scris de dumneavoastra despre asta domnule Tolontan ....acceptati provocarea ?

Catalynn  •  13 noiembrie 2017, 18:24

Domnule Tolontan, sunt de accord cu Florin, demersurile dvs. sunt laudabile, insa din pacate aproape inutile, va luptati cu un sistem in fata caruia sunteti mult prea mic pt a putea face diferenta. Alde Udrea ne sfida pe toti cu bogatia ei si a Cocosului, venind cu niste explicatii gen Videanu ca am avere pt ca "n-am fumat si n-am baut" si dupa cum se vede ambii au scapat de parnaie, alde Cocos a facut un mizilic de cateva luni plus arestul preventiv, Udrea doar preventiv si am convingerea ca va primi o sentinta comparabila cu a unei batrane prinsa ca vinde patrunjel fara a avea autorizatie, iar dosarul TelDrum era arhicunoscut de ani si ani, fiind de altfel si motivul pt care cei care chiar n-am trait pe alta lume stiam ca alde Dragnea este atat de santajabil si nu poate face absolut nimic impotriva "papusarilor". In cazul Udrea e clar de ce a durat instrumentarea si procesul atat, insa in cazul lui Dragnea care era de partea cealalta a baricadei?! Colegul dvs. cu masuta si freza a la Coop. Igiena, cel care va ia "in balon"de cate ori are ocazia, de fiecare cand se aducea vorba de TelDrum incepea cu mistoul ieftin si ca nu e nimic serios doar ca vor oamenii rai sa ii faca nasoale lui Dragnea .... Io unul va doresc succes si sa il vedeti pe Dragnea si cei vinovati unde le e locul, dar MAI ALES recuperate prejudiciul!!! Pana atunci insa poate faceti si o investigatie serioasa in speta fcsb/Steaua ( asta ca tot sunteti ziar de sport, sa stim si noi cum a ajuns fcsb sa joace in L1, de ce mai e inca acolo in ciuda deciziilor instantelor care arata ca NU e continuatoarea Stelei ci pur si simplu o alta echipa, confirmat si de LPF in cazul CSU/FCU, si abolut tot ce tine de speta cum ati procedat si cazul CSM-Steaua la basket) care se pare ca la dvs. in ziar este un subiect tabu si la cate poze cu nea Gigi puneti zilnic indiferent ca are sau nu legatura cu subiectul aproape ca este evident si de ce :-)

Marian  •  13 noiembrie 2017, 18:26

Au recuperat banii de la Udrea, Cocos, Borcea, fratii Becali, Voiculescu, etc.?, au stat pe la puscarie, uni mai putin, uni mai mult si apoi au iesit afara si?, ma incalzeste pe mine cu ceva, ei fac aceleasi magarii incontinuare, toata ziua auzim si vedem numai corupti pe la Tv, ce sa mai zic de coruptii din parlament, isi bat joc de noi pe fata, ne fura pe fata, insa noi ca popor ce facem?, iesim in strada?, ( cand ma refer la iesit in strada este vb. de milioane de oameni, nu 600000 de mii cum am fost asta iarna), nu, nu iesim, de ce?, eu unul am ajuns la concluzia ca, poporul roman este corupt in proportie de peste 70%, intrebati oameni simpli despre corupti, stiti ce va vor spune majoritatea?, ce tu daca ai fi in locul lui cutare sau cutare, nu ai face la fel?, si credeti-ma ca am intrebat persoane care sunt fan PSD, asta spun toti, plus ca, multi dintre ei tin cu PSD ca o echipa de fotbal, indiferent ce fac, ca este bine sau rau, ei ii elogiaza in continuare, din pacate asta este Romania si Romanii, toate dezvaluirile care se fac pentru corupti sunt vorbe in vant, suntem atat de destepti majoritatea incat tare imi este ca, guvernarea PSD-Ului se va prelungi pentru inca 4 ani. Bravo Romania, bravo Romani, daca vreti ca, guvernarea PSD-ului sa continue, nu iesiti in strada, stati acasa, pe viitor nu iesiti la vot, stati acasa. Apropo de ce spun ca, eu cred ca sunt peste 70% corupti printre romani. Pentru ca: PSD au avut pe liste vreo 14 corupti, sa votat?, si inca cum. Alde vreo 7, au votat? Bineinteles. PNL vreo 4, au votat? Da. PMP au avut si ei, sa votat? Da. USR nu au avut nici un corupt pe liste, au votat foarte putini, in nici un caz 30%. Restul oamenilor care nu au participat la vot, din punctul meu de vedere *** pentru ca, practic nevenind la vot, au votat cu actuala conducere.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florea  •  13 noiembrie 2017, 18:42

Foarte interesant cum se intampla si cu politicienii puterii si cei ai opozitiei in acelasi timp. Corb la corb nu-si scoate ochii, sistemul asta ar fi mers mult si bine, si asta explica atacurile furibunde la adresa DNA si a "binomului" din ultima vreme

andra  •  13 noiembrie 2017, 18:43

Daaa....La Udrea s-a spunea in prima faza ca se califica pentru 21 de ani, dupa care a primit 6 ani si acum se pregateste de achitare. Pe Dragnea il cerceteaza de o gramada de ani, ca iese la pensie la limita de varsta si tot liber va fi....De ce nu cere UE ca penalii sa nu mai fie la conducere ca in cazul Shaideh si Plumb.?...Pai ori sunt vinovati ori nu.... Ar fi bine ca DNA sa fie mai hotarat. Pai sunt acuzati dar liberi bine-merci...poporul ce sa mai creada?

Belphegor  •  13 noiembrie 2017, 18:45

Mai lasă-ne Dle Tolontan cu articolele Dvs. politizate că ne-am săturat. Toată lumea știe de partea cui sunteți , toată lumea știe că ce fac ăia nu e bine iar tot ce fac ceilalți e bine... toată lumea vă cunoașye subiectivismul și nu cred că cineva serios , din oricare tabără ar face parte poate să vă ia ÎN SERIOS. Gata. Ajunge. Am înțeles. Dragnea și PSD și Firea și toți cei din gașca lor sunt "răii" , iar ceilalți , Johanis cu PNL-ul cu Macovei cu instituțiile de forță represive în frunte cu Kovesi care face *** și ne-au dus ÎNAPOI pe vremea lui Stalin (nici măcar a lui Ceaușescu) și care sunt MULT mai nocive și periculoase pentru o societate și pentru o democrație decît TOȚI corupții , violatorii și criminalii din Europa de Est ȘI Centrală la un loc... ăia sunt "bunii". OK. Și acum ce vreți? Să-i votăm pe ei??? Ei uite că NU o să-i votăm pe ei. Noi suntem mai grei de cap... o să-i votăm tot pe ăștia "răii" DAR care nu sunt *** UE și a Parlamentului European (vai de mama și de mama lor)!!! Ce-aș mai spune eu pe-aici... dar hai să mă opresc că așa sunt eu băiat bun și educat și nu vreau să supăr lumea pe-aici și nici să-mi cenzurați postarea.... Hai Bună Seara și... SĂ TRĂIM BINE!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Major League Soccer  •  13 noiembrie 2017, 18:48

In fiecare judet se pot gasi retete similare, cu sume similare sau mai mari, implicand politrucii locali. Dar aceia nu ajung sa aiba functii inalte in partide, in Parlament, in ministere, in guvern, asa ca sunt tolerati de DNA 10 ani, 12 ani, etc. Doar daca sunt activati la centru isi aminteste cineva (anchetat de DNA intr-o cauza oarecare) ca a avut o discutie relevanta cu 10 ani mai devreme. Daca cazul il implica pe Dragnea care trebuie eliminat din circuitul puterii, are grija ambasada sa dea semnalul vinatorii de vrajitoare. Spune-ne, te rog, numarul de dosare importante pe fiecare judet in parte, ca sa vedem si noi ce se intampla. La Arad, finul lui Basescu nu a patit nimic, la Maramures la fel, la Alba penelisti la fel. Justitia in tara asta se face selectiv, iar selectia o fac functionari americani, in functie de momentul politic si de configuratia de la putere! CIA rules!

Andrei F  •  13 noiembrie 2017, 18:49

Ma rog,sper ca macar de aceasta data sursele sa nu va tradeze ca in ultimele anchete...Dupa parerea unui om simplu fara sa fie diblat de obicei de surse ...mie cazul mi se pare asemanator cu cel di Moldova unde un sef de Consiliu Judetean a fost trimis in judecata pentru ca a chemat televiziunile care au filmat asfaltul ,,asezat,,pe baliga si stratul de asfalt subtiat...Cica a pus bete in roate unui constructor cinstit! Acelasi DNA!!!Deci dupa mine este razboi total si se incearca capturarea generalilor adversi...Sunt curios ce raspuns o sa dea ceilalti...Nu o sa scapam curand din asta.Apropo,nu bate la ochi ca va largiti orizonturile dincolo de sanatate,invatamant? Au fost dosare mai rasunatoare care nu v- au ,,imuiat,,...

Vali  •  13 noiembrie 2017, 18:58

O ciorbă reîncălzită. Din strategia dna de a bloca în orice fel reforma în justiție.

Crimson Veritas  •  13 noiembrie 2017, 19:06

Daca Dragnea ... nu-ti face plangere penala ... esti bine! ...:)) Daca ai scrie despre mine tot ce scrii despre anumite persoane ... fara sa aduci nici o proba, facand specualtii fara sa ai nici un fel de educatie juridica, luand afirmatile DNA ca si 'argumente absolute' ... ar trebui sa muncesti vreo 10 vieti, ca sa-mi platesti despagubiri. Totusi ... e treaba lui Dragnea Mustata ...:)) Ce pot eu sa observ ... este ca esti un hitman al propagandei ... acum 2 ani si tu si andries ... nici nu auzesei de Dragnea (care astazi este inamicul propagandei numarul 1) ... erai cu Ponta (si sporadic Arafat) ... ca doar el era presedintele PSD ... si 'inamicul public numarul 1' ...:)) Intrebare ... crezi ca exiusta o singura persoana ... in deplinatatea facultatilor mintale ... care te mai considera ... ziarist? ...:)) Si inca o data ... ma doare fix in cot de Dragnea, Ponta ... cand PSD-ul isi va alege un nou ... Rege ... stiu despre ... cine vei scrie ...:)) Totusi am o rugaminte ... nu te lua de politicienii ALDE ... ca ne suparam! In timp ce psd-istii sunt de nasul tau si a lui Dan Mamaliga ... cei de la ALDE ... sunt off-limits! ...:))

dan  •  13 noiembrie 2017, 19:11

Te cunosc personal ,si apreciez lupta ta utopicà si mai ales cu morile de vint insà ràmine amarul pentru milioane de romàni care au plecat de acasà cind muntii nostri aur poartà din cauza acestor ,,***''Eminescu fiinf profet...e si vina noatrà cà votàm prost dar intre un sàsàit sau o blondà cu rrr ,romànii au preferat mustata lui dragnea care de fapt e un hot màrunt cu aptitudini de J.R Ewing...la fel e si la fotbal generalul l a làsat acasa pe Budescu chipurile cà e gras si l-a luat pe Prepelita care a disparut din decor...la fel Piti ,,666'' care l a làsat acasà pe Sànmàrtean pentru,Cocis,florescu si alti anonimi...grotesc cà l-a bani multi l a luat pe Sànmàrtean la arabi...curat murdar vorba lui conu Iancu...politica e *** dar hoti multi si fàrà culturà care isi bat joc de noi .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  13 noiembrie 2017, 19:17

Deja-Vu? http://www.stiripesurse.ro/tolontan-nici-o-diferenta-intre-ponta-si-udrea-belu-a-mintit_702454.html

planetfun  •  13 noiembrie 2017, 19:18

Cand era blegul de ponta, era toata ziua la dna, acum l-au uitat. Tot o incearca cu dragnea acum, ca poate poate se creeaza un momentum cu prostii aia din strada. Asa cum incercati si dvs. Peste ani, n-o sa mai stie nimeni de toate astea, pentru ca precis o sa se lase cu clasicul "fapta nu exista".

Andrei F  •  13 noiembrie 2017, 19:25

@ Domnule Crimson Veritas Ce au patit jurnalistii care au facut un procuror nebun - cazul fratelui lui Basescu? Au patit ceva din partea CNA sau a breslei?Macar cand s- a dovedit ca procurorul Iacobescu avea dreptate...Se ,,detonara,,ei degeaba? Dar sefii procurorului? Deci singura speranta este ca noi sa fim macar atat de romani ca cei de la Draganesti- Olt...In acel caz ei au facut ceva dreptate...Altfel...

Tudor  •  13 noiembrie 2017, 19:30

Impozit, taxă=bir. *** în Imperiul Roman dădeau stăpânului jumate; cît peste 50% din venit ni se ia direct și indirect? Toate taxele și impozitele trebuie scoase iar atunci nu va mai fi corupție; ce să furi? Cine, cu gând curat, ia banii oamenilor, îi duce la bugetul, local, național sau european, ca mai apoi să dea o parte înapoi sub formă de ajutor, subvenție, investiție pentru lucruri de care ne conving, alți bani, că am avea nevoie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviuemil  •  13 noiembrie 2017, 19:31

Antenele si tv Romania ar putea disparea din peisaj??? Asa, doar pentru desteptarea Romanilor!!!1

Druckerul din Mehala  •  13 noiembrie 2017, 19:52

Degeaba , astia se inmultesc zi de zi , ptr-ca ei vad ca nu patesc nimic ...la fel si manifestatiile , ii doare-n cot ca noi ne adunam prin pietze ...va spun eu cum ar trebui sa fie , sa ne adunam in fatza vilelor parlamentarilor , sau al altor politicieni si pichetat aceste vile , nu stat in loc , plimbat , ca altfel ii ilegal...sa vedem atunci , o sa-i mai doara-n cot ?...nu cred .

cortes  •  13 noiembrie 2017, 19:59

Nivelul corupției din România este halucinant. Asta ne privește pe toți.

Mircea  •  13 noiembrie 2017, 19:59

Catalin, ai zis bine, un soft de tip Machine Learning ar identifica foarte usor sabloane de frauda. Dar asta e o discutie similara cu cea a implementarii unui sistem de vot electronic, cu sanse minime spre zero de frauda. Cu riscul sa intram pe un teritoriu mult prea tehnic, iti recomand sa citesti macar in diagonala despre conceptul Blockchain. Se pot face multe cu investitii rezonabile, e chestie de vointa. Traim intro lume complet alandala si desi sunt in general optimist din fire, calea catre "normalitate" este una fooaaarte lunga.

Emilian  •  13 noiembrie 2017, 20:16

Excelent articol! Totusi, observ ca sunt destul de multi care te si dezaproba si stau si ma intreb: de ce acesti oameni refuza sa vada evidenta, adica niste mecanisme devenite "clasice" prin care noi toti suntem furati! Problema cea mai mare nu este ca avem un Dragnea, o Udrea s.a.m.d. , ci faptul ca pare sa existe un mare numar de oameni care fie ca nu li se pare "mare lucru", fie se simt cumva "mangaiati pe crestet" de personajele mentionate si empatizeaza cu ele. Asadar, vorbim de 2 Romanii diametral opuse: una a furaciunii, clientelismului si a "mainii care o spala pe alta", si o alta a oamenilor care inca mai spera in corectitudine si munca cinstita. Nu avem ce face dacat sa luptam. Nu te lasa, Tolo!

Cătălin Tolontan  •  13 noiembrie 2017, 20:17

@Emilian: nu e nimic deosebit in ceea ce facem, pur si simplu mergem la redactie asa cum merg milioane de romani la job zi de zi. Si cata vreme vor exista jurnalisti, veti fi mai informati.

dan  •  13 noiembrie 2017, 20:18

E un progres totusi cà hotiile sint demascate pentru cà e prea multà bàtaie de joc la adresa minunatilor oameni simpli care vor sà tràiascà cinstit insà cu politicienii nostri mai hapsini decit fanariotii adevàrati ciocoi mai lipsea putin si ne puneau botnita ca in romanele lui Zaharia Stancu...avem presà si asta conteazà insà nu trebuie sà fim superficiali la vot insà si aici e o mare problemà pentru cà nu avem persoane care ar avea calitati de lideri pentru tarà ...

Druckerul din Mehala  •  13 noiembrie 2017, 20:43

D-le Catalin , daca aveti un blog puteti face mult mai mult ca si unul care nu are , de ex...procurorii lupta sa-i aresteze , judecatorii in schimb ii elibereaza , sau le da control judiciar ( apa de ploaie )...aici ii buba mare , un mare procent dintre ei sunt corupti , asta trebuie stopat , ar trebui scris de bogatiile pe care le au , bagat frica in ei ...Altceva , avem un Cod Penal de *** , cum sa iei 13 ani ptr crima ?...cum sa iei 3-4-5 ani daca furi 100 mil euro , vad ca cuvantul asta * furat * a cam disparut , a aparut * neglijenta in serviciu * si mai cateva la fel de nevinovate . Primarul din Detroit a furat cca 2 mil dolari , a luat 24 de ani , si va face 24 , nu ca lucreaza sau scrie carti , ii va face pe muchie , cei care vor sa lucreze , nu primesc reduceri , ii doar un avantaj ca mai iesi din camera ...CP trebuie schimbat urgent , pedepsele sunt fff mici .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cora  •  13 noiembrie 2017, 20:49

Si la CEC se fac sponsorizari cu carul in toate directiile. Pe vremea lui ***, *** se faceau tot felul de spinsorizari dubioase. ***r isi sponsoriza partidele din fonduri special alocate pt. sponsorizari. Te puneau pe tine, simplu economist, cica sa faci propunere directiei de Marketing sa sponsorizezi cutare sau cutare smecherie. Initial nu-ti dadeai seama ce se intampla, daca refuzai sau ceva te amenintau cu datul afara. Presedinte, vicepresedinti, consiliul de administratie toti traiau ca belferii cu vile la munte, la mare, se faceau petreceri...era jaf la mancare...dar lumea tace ca sa nu isi piarda si locul de munca caldut...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mark  •  13 noiembrie 2017, 20:53

In titlu se anunta 5 asemanari... Sau mi-a scapat mie ceva?

Cătălin Tolontan  •  13 noiembrie 2017, 20:54

@Mark: a cincea, indicata in text la final, este faptul ca a fost nevoie de presa pentru ca lucrurile sa se miste.

Urod  •  13 noiembrie 2017, 21:03

Nu este de mirare, sunt acelasi tip de oameni dar in partide diferite.... si apropo de asta.... acum înțelegi cand îți spuneam ca alternanța la putere nu mai este soluție?!!!! TOȚI SUNT LA FEL.... NUMAI CODUL PENAL CU PEDEPSE GRELE... Eu am scris de multe ori despre asta, pedepsele mici nu opresc acest tip de politică....

Matache Macelaru-Furculision  •  13 noiembrie 2017, 21:34

Domne Tolontane, dar niste asemenari frapanate intre Udrea si Basescu zaresti cumva? Nu? Nimica? Deci Udrea la brutarie, da´ Basescu curat ca argintul strecurat? Domne Tolontane, ***, pai scuzati, pardon, bonsoar, dar aiasta nu se poate. Sa-ti improspatez memoriea care a fost stralucitorul Regim Anticomunist si Anticorupt la care ati pupat toata sotzietatea tzivila vreme de un decenio? BASESCUDREA, asa se numea. Pai si atunci din doua una: -ori Madame este intru adevar corupta, dar in acest caz insusi El Comandante este un borfas protejat de Doktora DNA -ori Madame este cinstita ca si El Comandate, caz in care Doktora DNA este o doktora incompetenta, iar jurnalismul matale nul Ia te rog sa lamuresti matale aceasta dilema inainte sa faci alte comparatii. Hai merci mult!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristi  •  13 noiembrie 2017, 21:44

Și totuși, totul e degeaba. Vine parlamentul și refuză cererea de începere a urmăririi penale.

a dica  •  13 noiembrie 2017, 22:17

Daca s-ar aplica legea "ilicitului" n-ar mai fi nevoie de atatea anchete sofisticate si nici de "eroismul" presei. Ar fi foarte simplu: poti justifica banutul esti curat. Nu, se confisca. Ce liniste ar fi, si nici tara de corupti n-am mai fi in ochii lumii, asa cum se doreste. Am fost anul acesta in Italia si n-am primit decat o data factura fiscala de la un hotel (din trei). Notele de plata de la restaurante erau de tot rasul, nimic fiscalizat. Din contra, pe plaje, la Navodari, de fiecare data am primit bon de casa pentru sezlongul inchiriat. Este Romania mai corupta decat Italia?

Jairzinho  •  13 noiembrie 2017, 22:20

Catalin, te citesc de prin '93, de pe vremea SR (aveam 15 ani, ma incadrez ca decretel ?). Desi redactia era full de talente (OI, AV, CG, AB, etc.), tu scriai diferit (oare pentru ca vedeai diferit ?) Esti bun. Vezi unde altii nu vad. Pe speta-placut surprins de sesizarea implicatiilor fiscale. Asa se intampla, spagile se plateau/platesc din TVA si impozitul pe profit ce ar fi trebuit date la stat. Nimeni, niciodata (vorbim de administratori de societati) n-a dat spaga din buzunarul lui. Tot din al nostru. Pentru ca odata cu contractul incheiat venea/vine si protectia impotriva autoritatilor fiscale. Neplacut surprins-insisti doar pe una dintre laturi. De la "cei buni" nimic? Nimic ?! Cu titlu de exemplu: dosarul lui Walter (altfel, un escroc notoriu), dosare de evaziune pe care le instrumenteaza DNA (si pe care face arestari), desi nu mai are competenta de ani de zile pe acest domeniu, nu mai zic de achitari..... un rand n-ai scris de cei care au fost defilati/arestati si apoi s-a demonstrat ca nu erau vinovati-asta in spiritul principiilor sustinute de tine legat de justitie. E o intreaga discutie.....personal, mi se pare mai abuz in serviciu arestarea unui om nevinovat decat orice alt abuz in serviciu......

Cătălin Tolontan  •  13 noiembrie 2017, 22:21

@Jairzinho: e corecta observatia ta, insa nu absolutiza ca nu e corect. E greu sa fi citit tot. De pilda, poate ca n-ai avut vreme, mai demult, sa fi citit chestia asta despre implicarea SRI la DNA. https://www.tolo.ro/2015/03/25/inalt-judecator-binomul-dna-sri-este-o-erezie-juridica/ Am fost primii care am scris despre prezenta lui Coldea acolo. Sau asta https://www.tolo.ro/2016/09/07/dna-nu-are-mandat-sa-ne-predea-democratia/comment-page-5/. Sau acest articol despre erorile DNA: https://www.tolo.ro/2016/05/04/in-2012-dna-parchetul-si-diicot-l-au-avut-in-mina-pe-condrea-dar-au-inchis-urmarirea-penala-fara-ca-macar-sa-l-audieze/. Sunt mult mai multe, le-am cules repede din memorie. Insa, ai dreptate, daca te uiti la proportie precumpanesc cazurile pe care le-am gasit noi si pe care le-am continuat si sunt despre coruptie.

dan  •  13 noiembrie 2017, 22:53

Se spune cà ne tragem din latini care au citeva sà zicem proverbe elocvente ,,dura lex sed lex '' italienii spun si ei ,,LA LEGE E UGUALE PER TUTTI???''non e vero iar noi sintem carne de tun de secole iobagi,argati,robi iar ciocoii,fanariotii sau boierii ne scuipà seminte in cap si atunci si acum elocvent fiind cazul fostei amante a lui Franco Nero ,vlasov si nu stiu cum care zice de tatal ei cà e aristocrat si de fapt era un gàinar care lua spagà ...acum e la puscàrie???nu se stie ...in RO nu se schimbà nimic sintem buni,competitivi dar cei care ne conduc le place sà ne tinà in mizerie iar noi le credem minciunile ...dacà ceausescu e regretat asta spune mult despre noi iubim nulitatile,gainariii si scuipam pe valori...

Matache Macelaru-Furculision  •  13 noiembrie 2017, 23:36

Si totusi, DE CE MAI E BASESCU LIBER?

Matache Macelaru-Furculision  •  14 noiembrie 2017, 1:22

Domnule Tolontan, sa presupunem ca Primaria municipiului Bucuresti ar APROBA OFICIAL (prin vot majoritar) vanzarea de droguri in Parcul Cismigiu si politia ar primi OFICIAL instructiuni sa tolereze activitatea traficantilor si consumatorilor de droguri in Cismigiu, inclusiv agresiunile reciproce intre traficanti/consumatori si agresiunile acestora asupra contribuabililor care folosesc parcul in scopuri recreationale, altele decat consumul de droguri. Sa presupunem ca asociatiile cetatenesti ale riveranilor parcului si ale patronilor de magazine din jurul parcului nu ar avea nici un efect asupra Primariei municipiului Bucuresti, care ar pune astfel interesul traficantilor si consumatorilor de droguri mai presus decat interesul contribuabililor si mai presus de respectarea ordinii si sigurantei publice. Cam ce spume anticomuniste si anticorupte anticipezi ca s-ar aduna aici pe blogul dumitale? Ei bine, asta se intampla nu la Bucuresti in parcul Cismigiu, ci in Parcul Görlitz, la Berlin, capitala Germaniei (profesoara de democratie si anticoruptie a Uniunii Europene), ***, CDU. Pe o scara de la zero la zero, pentru cineva care se informeaza altfel decat de la Hotnews & compania, eventual de la fata locului occidental, ce credibilitate crezi ca mai au anchetele dumitale asa de politic corecte? Pe o scara de unu la un milion care crezi ca e raportul intre coruptia PSD si coruptia CDU? Nu vrei sa mai faci o colaborare cu stralucitoarele televiziuni germane, asa ca sa mai dati niste lectii la Bucuresti? Si revin cu intrebarea: Basescu de ce mai este inca liber? ***? Spor la moderare domnule justitiar progresist si anticomunist!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid  •  14 noiembrie 2017, 2:33

Asta va intra la "beciul domnesc" dar cu codul penal capodopera "lui Bica va iesi dupa un an doi dar partea cea mai buna e ca se va retrage din politica definitiv . Pra se crede Prima Donna !

motrescu mihai  •  14 noiembrie 2017, 6:16

Haideti sa ne imaginam urmatoarele:parlamentarii ajung pe liste pentru ca noi i-am pus acolo,nu-i asa?...deci cand vor vrea sa-si schimbe partidul,NOI sa-i dam jos,nu parlamentul,caci va fi evident ca nu ne mai reprezinta interesele politice;apoi,acestia sa aiba un salariu fix,cu un plafon de maxim ...4000 de RON,mult peste media unui muncitor cu lopata,decent.Nici un ban in plus pentru enspe mii de comisii infiintate special pentru masina de facut bani.Cum noi primim un rand de haine de munca pe an,statul le poate face un singur costum pe an,restul din buzunarul propriu,ca noi,ceilalti.Nu tu membrii in cine stie ce C.A.a vreunei firme,O.N.G.-URI,doar marunta functie de parlamentar.Si care sa fie egali in drepturi ca noi ceilalti,sa stea la cozi,la semafor,sa munceasca dreacului alea 8 ore de job zilnic,cu ore suplimentare platite conform legii,sa primeasca diurna pentru deplasari ca orice sofer,sa le taie din salariu daca lipsesc din sala aia mereu semi-goala...SI SA NE RESPECTE,pentru ca datorita NOUA sunt unde sunt.Credeti ca in asemenea conditii s-ar mai inscrie vreunul pe liste din dragoste de tara si neam? eu unul ma indoiesc. P.S. ce lege anti frauda?un leu daca baga in plus in buzunar,pa libertate!

motrescu mihai  •  14 noiembrie 2017, 6:22

Si mai am o intrebare...cum naibii se face ca odata ajunsi in parlament,oamenii astia isi ascut mintile pentru a gasi noi si noi modalitati sa faca legi impotriva intereselor noastre,a celor multi ?

Costel Tudor  •  14 noiembrie 2017, 6:26

Tolontane , se pare ca ai o memorie f. scurta ! Tu nu mai stii unde lucrezi ! Bai baietica , GSp este o publicatie SPORTIVA , NU politica !

haideusicfr  •  14 noiembrie 2017, 7:17

Nu aveti o poza cu Udrea in roz?

bg  •  14 noiembrie 2017, 9:20

Asa cum noi, cetatenii suntem sub vremi, asa si autoritatile statului sunt sub politicieni. In cazurile grele, DNA-ul s-a sesizat de cele mai multe ori atunci cand semnalele au venit din exterior: dosarul Microsoft, dosarul Teldrum (initial inchis). De ce sa se puna DNA-ul rau cu politicienii? Cand excrocheria ajunge in presa si implica banii publici, se poate musamaliza, stopa, clasa, uita... Procurorii se feresc sa ajunga cu investigatia prea sus pentru ca nu stiu peste cine dau. Este si cazul Hexi Pharma, partea cu licitatiile de dezinfectante pentru 300 de spitale, despre care nu se mai aude nimic. Inainte de a aparea in presa, Condrea a avut 2 procese privind diluarea dezinfectantilor (cu probe - buletine de analiza facute in lab. din exterior), care au fost inchise de judecatori. Si altele, si altele...

CRISTI  •  14 noiembrie 2017, 18:29

RECUPERAREA FRAUDEI ASA a fost negociat de Romania cu COMISIA EUROPEANA. Daca se descopera fraude de DLAF / OLAF statul roman plateste si apoi se indreapta impotriva celui care a produs frauda sa o recupereze. Nu sta COMISIA EUROPEANA sa umble prin justitie sa recupereze bani dupa fiecare persoana fizica sau juridica. NEGOCIEREA A FOST CONDITIE DE PREADERARE ACCEPTATA DE GUVERNUL NASTASE. ASA CA STATUL ROMAN TREBUIE SA RECUPEREZE BANII FRAUDTI PRIN JUSTITIE

Matache Macelaru-Furculision  •  14 noiembrie 2017, 19:43

Domne Tolontane, hai monser, insist. Matale care ai mereu usa deschisa la Doamna Doctor DNA, nu vrei sa te interesezi ptr mine de ce Basescu mai este inca liber? Hai ca abia astept sa va ridic pe matale si pe Doamna Doctor DNA pe o scara a credibilitatii de la zero la zero.

Matache Macelaru-Furculision  •  15 noiembrie 2017, 0:58

Hai pupici de la Basescu (om liber)!

Comentează