Imagini noi cu incidentul din Piața Victoriei. Protestatarul Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul în față pe bătrân, dar după ce m-a înjurat și mi-a dat cu rucsacul peste umăr!”

Am ajuns să ne batem, civil contra civil, în miezul zilei în fața Guvernului României

duminică, 3 decembrie 2017, 6:58

UPDATE: Mesaj impotriva violentei al lui Tudor Chirila, care se opune pe facebook „escaladarii conflictului, din care nu va iesi nimic bun decat pentru cei care de-abia asteapta sa demonstreze ca in piata e o mana de huligani”.

Gabriela Firea a dat urii noastre reciproce un spațiu de întâlnire.

Și inevitabilul s-a produs.

Sîmbătă dimineață, la 10:54, doi oameni s-au luat la bătaie în Piața Victoriei. Ora exactă e ușor de stabilit pentru că există înregistrări.

S-au bătut nu jandarmii cu manifestanții, ci doi civili. Doi români cu opțiuni politice și civice diferite.

Și nu s-au împins, ci s-au bătut de-a dreptul!

1.000 de lei a primit amenda de la jandarmi Sandi Matei, care l-a doborat cu pumnul pe batran

Cei doi, un manifestant de 43 de ani și un bărbat vârstnic, s-au atacat întâi verbal. S-au insultat.

Apoi bătrânul a dat cu rucsacul în protestatar, iar protestatarul, mai în putere, i-a pocnit un pumn în plină figură, lovitură care l-a trimis pe vârstnic la pământ.

În ciuda tuturor apelurile la înțelepciune, inclusiv ale premierului propriului guvern, primarul general n-a realizat cât de provocatoare și de riscantă este organizarea unui târg în spațiul protestelor #rezist.

Târgul trebuia să dureze o lună. Și a ținut doar puțin după răsăritul soarelui.

Pentru că, în chiar primele ore din prima zi a inițiativei Gabrielei Firea, doi oameni s-au încăierat.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

***

Relatarea de mai jos e compusă din ceea ce istorisesc martori oculari.

O întregesc diverse filmări.

Când m-am apucat să strâng momentele, ziariști apropiați mi-au zis că ”Nu e mare lucru, s-au caftit doi fanatici! Plus că te vor suspecta și te vor înjura ambele tabere”.

Au dreptate că nu va fi o reconstituire bine primită. Și nici nu e cine știe ce, doar un fapt divers, care reverberează însă pentru că din anii 90 nu s-a mai ajuns la violențe între trecători, motivate politic.

Mici așa cum sunt, aceste informații nu-mi aparțin.

Sunt publice, așa că n-am niciun drept să le păstrez pentru mine doar de teamă că voi fi înjurat.

Bătaia ”politică” dintre cei doi civili s-a derulat pe trotuarul din fața Guvernului României. Un pic stânga față de axul central al Palatului Victoriei, acoperit cu un tricolor uriaș, prea mic pentru furia noastră comună.

Ar fi culmea lașității să eșuăm în a povesti ce se petrece în văzul lumii, pentru că ne-ar fi frică de oricine: de Guvern, de blamul public,  de #rezist sau de PSD.

Noi am avut acolo, total întâmplător, un coleg care a filmat cu un telefon mobil.

***

Răzvan Prepeliță, colaborator al Gazetei din Brașov și unul dintre câștigătorii premiilor ”Ioan Chirilă”, era două zile în București și a asistat la incidentul de ieri din Piața Victoriei.

El are o filmare pe care nu a văzut-o până acum nimeni.

În imagini se văd clar atât protestatarul imobilizat la pământ de către jandarmi, dar și bătrânul prăbușit, starea groggy a lui, cu sângele de pe fața nedumerită.

”Venisem în București vineri. Sâmbătă, Roxana, prietena mea, a vrut să vadă manifestația din piață și am ajuns acolo puțin înainte de 11 dimineața”, spune Răzvan Prepeliță.

Răzvan și Roxana sunt, ambii, susținători ai protestelor anticorupție.

”Eram pe trotuarul din fața Guvernului și priveam spre piață cum manifestanții se opun organizării târgului. La un moment dat, am auzit un zgomot dinspre Guvern și m-am întors”, povestește el.

Prepeliță continuă: ”Cred că zgomotul provenea de la momentul în care bătrânul îl lovise cu rucsacul pe protestatar. Eu am văzut doar riposta manifestantului. Bărbatul l-a lovit tare cu pumnul în față pe bătrân, care a căzut lemn pe spate. Mi-a fost teamă că s-a lovit la cap. Atunci am început să filmez cu telefonul”. 

Imaginile protestatarului Sandi Matei

Primele imagini care au apărut astăzi pe rețelele de socializare îi aparțin chiar protestatarului Sandi Matei, 47 de ani.

Ele descriu momentul de dinainte de relatarea lui Prepeliță.

 

Protestatarul se duce și-l întreabă pe omul cu rucsac în spate, care tocmai terminase de discutat cu jandarmii: ”Ce părere  aveți despre ce se întâmplă aicea?”.

La care trecătorul îi răspunde: ”Mă piș pe ăștia care se întâmplă aicea! Și pe tine mă piș”.

Sandi Matei replică: ”Comunistule, de ce vorbești așa, nesimțitule?!”.

Și continuă să-l filmeze pe om, urmărindu-l cu telefonul. Sandi Matei făcea de câteva ore o transmisie live din piață pe Facebook.

Bătrânul se întoarce cu spatele și se îndepărtează. Sandi Matei îl urmărește și îl filmează în continuare. Omul merge pe trotuarul din fața clădirii Guvernului și înjură repetat și variat: ”Du-te, mă, în p… mea”… ”Jigodie!”

Sandi Matei filmează și, după încă un set de înjurături, spune: ”Iată cum vorbesc pesediștii comuniști!”.

În acel moment, omul se întoarce, își ia un elan scurt și-l lovește cu rucsacul, ultima secvență surprinsă de telefon.

”M-am ferit și m-a lovit în umărul stâng. Telefonul mi-a căzut pe jos”, explică Sandi Matei, sunat aseară de ziar.

Imaginile lui Mălin Bot

A doua filmare îi aparține lui Mălin Bot.

Ea îl arată deja pe Sandi Matei culcat la pământ de către jandarmi.

O voce, ”cred că a mea”, avea să declare Mălin Bot întrebat de gsp, îi chestionează pe jandarmi în favoarea manifestantului: ”Ce înseamnă asta, lăsați-l, ce a făcut?!”.

”Într-adevăr, Bot nu văzuse pumnul protestatarului, pe care eu l-am observat clar. Mălin a zărit doar doi oameni la pământ și a filmat mai ales grămada formată în jurul protestatarului. Pe imaginile lui se văd inițial doar picioarele bătrânului căzut lat. Eu și Roxana ne-am îndreptat direct spre omul lovit. Nu știam ce a pățit”, rememorează Răzvan Prepeliță.

În ajutorul protestatarului sar mai mulți oameni din piață.

Imaginile lui Prepeliță – ”Ura reciprocă pe care am simțit-o acolo”

Imaginile lui Prepeliță, cea de-a treia înregistrare a evenimentelor, sunt realizate din direcția opusă celei a lui Bot.

Cei doi au venit unul spre celălalt, Răzvan Prepeliță e tipul înalt, îmbrăcat în haină galben-fosforescentă, din filmul lui Bot, iar Mălin Bot e silueta centrală din primul cadru al filmării lui Prepeliță.

Imaginile lui Prepeliță arată, într-adevăr, cum zace căzut bătrânul și cum e ridicat de la pământ.

”Pesedistul” are sânge pe față și pare dezorientat.

 

Fata blondă cu ochelari, care îl sprijină de o mână, este chiar Roxana, prietena brașoveanului. În partea cealaltă, ajută un protestatar.

”Omul era groggy, nu știa ce se întâmplă cu el. A spus că n-are nevoie de salvare, că vrea doar sacul, așa zicea. Apăruseră acolo deja mai mulți protestatari, care strigau la jandarmi să-l elibereze pe al lor. Și îl făceau comunist și pesedist pe bătrânul care era amețit în continuare”, relatează Prepeliță.

”Eu le-am zis manifestanților că eu și Roxana avem aceleași idei cu ei, dar că e grav ce s-a întâmplat și că o să fie urmări! În tensiunea aceea le-am zis că a fost împins și a căzut, dar sunt sigur că am văzut un pumn extrem de puternic, un pumn care l-a lăsat lat”, mai spune brașoveanul.

”Nu se pune problema să-l fi lovit mai mulți manifestanți pe bărân, așa cum am văzut că se scrie pe net. Asta nu e adevărat! Dar e adevărat că unul dintre ei l-a lovit tare, cu pumnul în plină figură, și că omul a căzut” Răzvan Prepeliță, colaborator al gsp 

”Au trecut multe ore, am plecat deja spre casă, însă mă tulbură ura pe care am simțit-o acolo, ura reciprocă”, încheie Prepeliță.

Asta a văzut și a filmat brașoveanul.

Ce au văzut alți oameni prezenți?

Mălin Bot: ”Sandi Matei mi-a zis că regretă că și-a pierdut cumpătul. N-a detaliat”

-Domnule Bot, ce ați văzut din incident?
-Protestam împotriva târgului Gabrielei Firea pus chiar aici, în Piața Victoriei. Eu filmam momentul în care manifestanții scriseseră din litere ROMÂNIA MOARE. Tocmai le adusesem eu două steaguri ale Uniunii Europene ca să-i încadreze și să dea mai bine. Am auzit un zgomot.

-Erați cu spatele la Guvern?
-Da, filmam către piață. Și am văzut ceva în direcția Guvernului, am văzut o fată blondă alergând și am înțeles  că se întâmplă ceva. Am traversat repede benzile de circulație și am început să filmez. Eu m-am concentrat pe Sandi Matei pentru că sentimentul meu a fost acela că jandarmii l-au agresat și, din greșeală, jandarmii l-ar fi răsturnat și pe celălalt bărbat.

-Deci ați văzut doi oameni la pământ și pe unul îl cunoșteați, era Sandi Matei?
-Da. Ca să vă explic: în 10 luni de proteste, eu nu am observat aici violențe. N-au fost violențe. Nici măcar țipete unii la alții n-au fost. De aceea n-am plecat de la premisa violenței când i-am văzut jos pe amândoi. Am întrebat în jur ce s-a întâmplat, am crezut că jandarmii s-au luat de Sandi.

-Și?
-M-am lămurit apoi că n-a fost așa și că bătrânul l-a înjurat și l-a lovit pe Sandi, care a ripostat. Dovadă că m-am dus la Sandi și i-am spus să-mi declare ce s-a petrecut. Și a zis că regretă că și-a pierdut cumpătul pentru că fusese înjurat și lovit. Bătrânul fusese ridicat de la pământ de fata blondă și de un manifestant.

-Sandi Matei v-a spus că l-a lovit cu pumnul pe bărbat?
-Nu. Sandi nu a detaliat.

-Mai departe ce ați văzut?
-Inițial, jandarmeria l-a eliberat pe Sandi, protestatarii l-au luat de acolo. Mai apoi, jandarmii au venit și l-au luat, l-au dus la poliție cu duba. Pe el și încă doi manifestanți. Lui i-au dat 1.000 de lei amendă și celorlalți doi câte 3.000 amendă, pentru că au încercat să-i împiedice pe jandarmi să-l ridice.

Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul! Dar jandarmii s-au purtat violent”

-Domnule Matei, ce s-a întâmplat?
-Filmam manifestația și o transmiteam live pe Facebook.

-Sunteți jurnalist sau o făceați ca simplu cetățean?
-Eu vin mereu în piață. Azi am venit la 6 dimineața. Filmam ca cetățean. Asta e singura noastră armă. Și am văzut un om pe trotuar cum discută cu jandarmii. Când am ajuns, bătrânul pleca. Jandarmul i-a spus: ”Rezolvați-o voi!”.

-Jandarmul i-a spus așa?
-Așa cred, așa am auzit.

-Și mai departe?
-L-am întrebat cum i se pare ce e aici, în piață. A zis că se pișă și pe ei, și pe mine. M-a scuipat. A plecat.

-Ați vorbit cu el?
-L-am făcut comunist. Am continuat să-l filmez, dar am stat la doi metri de el fără să-l agresez în niciun fel. Și când i-am zis, ”Uitați un pesedist comunist!”, s-a întors și m-a lovit cu rucsacul.

-În față?
-Nu, că m-am ferit. În umărul stâng m-a lovit. Îmi spărgea capul dacă mă nimerea. Vreau să vă mai spun ceva. Avea ceva tare în rucsac.

-Adică?
-O bilă sau o piatră. Am simțit-o. De aceea cred că a declarat la jandarmi că nu a pățit nimic, ca să nu-l percheziționeze.

-Un martor ocular susține că l-ați lovit cu pumnul în față pe bătrân.
-Da, i-am dat un pumn în față. Așa e.

-V-au dus la poliție?
-Nu atunci, cam după o oră. Și asta e anormal, felul în care m-au dus.

-În ce sens?
-Le-am zis: hai să dau declarații aici, la unitatea mobilă a jandarmeriei. N-au vrut. Ne-au luat și pe mine și pe fetele care trăgeau de mine așa, ca pe niște teroriști, și ne-au dus la Secția 1 de poliție.

-V-ați mai văzut cu omul care v-a lovit cu rucsacul și pe care l-ați lovit cu pumnul?
-Nu. Dar am înțeles că deja l-au reperat pe net și că e cel care manifestează mereu în față la DNA, împotriva lui Kovesi. Așa se zice.

-Ce vârstă și ce profesie aveți, vă rugăm?
-Am 43 de ani și sunt pensionat. Am fost tehnician. Să vă mai spun ceva: am o coastă ruptă de la intervenția jandarmilor.

-V-au spus medicii că e ruptă? Ați fost la spital?
-Nu, dar respir greu. Însă nu pot pleca acum, am treabă aici, în piață.

Poliția: ”Bătrânul lovit nu a dorit să facă plângere”

Ce spun oficialitățile?

Jandarmeria a confirmat printr-o declarație publică faptul că ”s-au dat trei amenzi pentru trei persoane, protestatari”.

Mai departe, eventualele cercetări țin de poliție, dacă jandarmeria a constatat posibile infracțiuni.

Poliția Capitalei susține că ”nu s-a deschis niciun dosar”.

Diana Sarca, purtător de cuvânt, explică pentru Gazetă: ”Colegii de la jandarmerie au aplicat sancțiunile, cele trei amenzi. Noi am fost practic doar gazdele lor, la Secția 1 de poliție. Dar nu s-a deschis niciun dosar pentru că persoana la care vă referiți că a fost lovită nu a dorit să facă plângere”.

Poliția Capitalei motivează că ”plângerea victimei este obligatorie pentru deschiderea dosarului în cazul infracțiunii de lovire și alte violențe”.

Gazeta nu a reușit să identifice și să discute cu cea de-a doua persoană din incident, bătrânul care lovește cu rucsacul și apoi primește un pumn în față.

***

Deocamdată nu au apărut imagini cu momentul complet al loviturilor reciproce.

E foarte puțin probabil ca ele să nu existe, având în vedere densitatea camerelor de trafic rutier din zonă și măsurile video de protecție ale Palatului Victoria.

Vor apărea filmările cu cadre de sus?

Totul s-a petrecut ziua, central și la doi metri în fața curții Guvernului României.

Și nu, acest text nu e despre ”tefeliști” și nici despre ”pesediști”, așa cum se numesc, în dispreț reciproc.

E despre doi oameni, fără generalizări și categorii.

Pentru că atunci când apelezi la bătaie nu mai vorbești în numele unei cauze.

Așa cum spunea Isac Asimov, ”violența este ultimul refugiu al incompetenței”.

 

Comentarii (339)Adaugă comentariu

dan  •  3 decembrie 2017, 9:15

ai cercel in ureche "pensionarule" ,loveste batrani ?te vei intalni cu un "batran" in fata caruia vei da socoteala viteazule.

Costi  •  3 decembrie 2017, 9:18

In acord cu majoritate celor care comenteaza articolul va transmit dle Tolontan ca de data asta ati dat.o urat in bara. Unde sunt tinerii frumosi si liberi care protesteaza? Daca asa se manifesta.. batranul injura e cert, dar nimeni nu.l obliga pe protestatar sa se ia dupa el. Protestatarul e cel care incinta/provoaca. Daca astfel de indivizi au pus stapanire pe.Piata Vict rugam MAI sa o elibereze de urgenta. Pensionar la 43 de ani de profesie tehnician. Omul e militar pensionat- daca la asta se preteaza atunci e jale. Sunteti unul din vinovatii morali ai.acestui incident.

Bârgaoanu Dragoş  •  3 decembrie 2017, 9:19

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2017, 7:23 "@romanul: povestea cu numerosii asistati social din Romania e un fals mit. In primul rand ca un pensionar, obisnuit sau pe caz de boala, nu intra in aceasta categorie. In al doilea rand, o suma infima din buget se duc pe ajutoarele sociale. Dar, repet, pensia nu e ajutor social, e un drept capatat prin munca." "SE DUC"...PT.CĂ "ESTE" MAI MULTE...nu-i aşa dom'Tolontan?!In rest...ai ajuns să scrii fix ca Ioanițoaia...numai platitudini, dar nu credeam să ajungi să ne povesteşti filmulețele de pe Youtube, sau de pe pagina lui Măl8n Bot.Mai vorbeşte şi tu cu ăia mici să te mai lase să semnezi, alături de ei, vreo anchetă d'aia adevărată gen Hexifarma.La "atârnări" d'astea ar trebui să te pricepi.

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2017, 9:19

@costi: nu e nici o problema, nu ma deranjeaza sa fiti suparat pe mine. Important e ca sunteti suparat afland, fara putinta de tagada, ca protestatarul l-a lovit cu pumnul in fata. Ceea ce ati aflat aici, chiar prin cuvintele celui care a lovit. Eu mi-am facut treaba de jurnalist, ce faceti dvs cu informatiile si ca va suparati pe mesager, este responsabilitatea dvs.

Roman  •  3 decembrie 2017, 9:20

Unii vor statul de drept cu incalcarea legii. Demonstratie fara aprobare e in orice stat normal, ilegal. Si pot sa spun, ca in state democratice politia nu sta cu mainile in san, cand legile sunt incalcate. Am vazut asta in Danemarca, Canada, SUA, Anglia, Germania. In tara lui Caragiale, halal sa fie, se poate orice.

Ovi  •  3 decembrie 2017, 9:24

"doi oameni s-a încăierat" ??

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 9:25

Da...nici nu va feriti sa- l introduceti pe Malin Bot...Domnul este un adevarat detector de acuzati penali...Ce te faci ca acesti acuzati penali sunt doar unul...Il vad pe domnul cam de fiecate data cand Dragnea se duce la DNA...Mereu flutura catuse ,striga si la sfarsit este nemultumit ca cine asigura ordinea nu- i dau satisfactie...Deci domnule Tolontan cand va mai intalniti cu Bot ,sa- i transmiteti ca la un eventual guvern tehnocrat doi el musai trebuie sa intre la consultari...Asta este una...A doua domnule Tolontan este ca atunci cand o acuzati pe Firea pentru Targul de Craciun uitati sa mentionati ceva normal in intreaga lume.Ca # rezist niciodata nu au fost in legalitate si nu au cerut aprobare...Desigur in Romania aprobare trebuie sa aiba numai manifestantii unionisti si desigur ca in cazul lor nici nu a fost suficienta ca tot au fost umflati...Apoi domnule Tolontan ce te faci ca eu la televizor am vazut si am auzit de oameni ai primariei agresati si schela la care munceau a fost stricata...Desigur, dv. nu le acordati si lor din justitiabilitatea pe care o aratati...Nici macar un cuvant!Am auzit ca asta a fost scopul lui Bot altfel de ce se aflau acolo atati jurnalisti? A,din intamplare- ne- ati spus...Deci cand va dati impartial se vede de la posta ce sunteti de fapt...

El Cid  •  3 decembrie 2017, 9:29

Yoda mik și nevrikos, primiși ordinul "de zi" păNet, pentru curățătorie chimikă a *** - infractori din Piață Victoriei... măi ***... nu vă astîmpărați cu "aburitul" rumunașului ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Oncle Leo  •  3 decembrie 2017, 9:37

Parca s-au vorbit sa compromita manifestatia.PSD poate regiza oricand astfel de scene (lovire de batrani) ca sa arunce cu noroi intr-o manifestatie pasnica, scandal pus cu mana de niste minti diabolice.

Zoldi Tibor  •  3 decembrie 2017, 9:39

D-nle Tolontan imi place ca le faceti propaganda unora ca Bot sau nemernicul celalalt Numai la GSP nu au ajuns pozelel lor.Fiti alaturi de Bot si Prepelita ca meritati!!!

a dica  •  3 decembrie 2017, 9:41

Am intrat pe gsp sperand sa gasesc mai multe comentarii privitoare la meciul de la Craiova. Este nefiresc ca intr-o capitala europeana in locul targului de Craciun - obiectiv turistic, avem demonstaratii - obiectiv turistic. Acesta era motivul pentru care un gazetar sportiv se afla in piata, nu? Referitor la incident, consider ca a fost provocat de tanar, l-a ales pe batran, care i s-a parut potrivit pentru "transmisia in direct", si l-a provocat continuu. Privitor la fotbal, ce sa spun, a deschis Hagi gura iar si imediat este pus la respect. Maniera de "gazdar" a lui Fesnic ma face sa cred in "scenarii". Astept o analiza competenta.

alex  •  3 decembrie 2017, 9:42

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi M  •  3 decembrie 2017, 9:44

nu sunt specialist , însă mi se pare ca huliganul asta hărțuiește pe strada prin insistenta lui, un alt cetățean. (Care are un vocabular neadecvat pt vârsta lui.) Însă de la înjurături pana la bătaie, mai ales la croșeu in figura aplicat unui vârstnic......e cale lunga .... Sper ca acest specimen pensionat din nu știm ce motive sa facă pușcărie. E interesant si cat are el pensie de-si permite sa stea in strada de dimineața si sa-si permită telefoane scumpe ! Din punct de vedere fizic nu pare bolnav. E bun de munca nu de instigat si hărțuit oamenii pe strada.

Dragos C  •  3 decembrie 2017, 9:46

@oreste trosca Tu gandesti cand scrii? Oamenii aia din Guvern, rai sau buni, corupti sau corecti, hoti sau cinstiti au fost alesi in alegeri libere acum mai putin de un an! Tu te substitui poporului care i-a ales liber? Vrei sa traim bine si ca in occident, dar vrei sa ne comportam ca in Africa subsahariana? Tu nu intelegi ca in democratie minoritatea se supune majoritatii? Sunt mult mai multi cei care sustin majoritatea parlamentara decat cei care nu o sustin, chiar daca cei din urma sunt mai vocali si mai vizibili. Pai asta inseamna anarhie, dictatura strazii. Vin altii sa guverneze si, dupa 6 luni iesim in strada si-i fugarim prin cladirea guvernului. Asa vrei sa traim? Asa crezi ca faci Romania civilizata si o tara cu un nivel de trai ca in vest???

Tonys  •  3 decembrie 2017, 9:47

Ce tare pensionar la 43 ani, as vrea sa stiu si eu secretul cum ma pot pensiona peste 5 ani acum avand 38 ani si promit ca ma fac protestar oficial #rezist.

Sile  •  3 decembrie 2017, 9:51

Cam asta e nivelul securistilor din #rezist. Asta au învățat ei de la mentorii lor din serviciile secrete decorati alaltăieri de werner: cum sa bata batrani, sa provoace si sa propage anarhia. Iar pt toate astea nu li sa intampla nimic, pt ca protecția lor este maxima, nimeni nu are curaj sa depuna o plângere impotriva securistilor. Si apoi mai citim si un astfel de articol prin care se incearca justificarea violențelor asupra persoanelor normale. O tara in care doua-trei sute de paramilitari ai serviciilor fac legea,sustinuti din on line si tv de alte sute de ciraci de-ai lot...

Marian  •  3 decembrie 2017, 9:54

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 9:55

@Oncle Leo Era prea greu sa ne gandim ca violenta a fost o arma pentru ca Targul de Craciun sa nu se mai organizeze acolo...Si vedeti ca domnul care loveste mi se pare ca se intovaraseste cu toate actiunile lui Malin Bot...De luni intregi.,,Noua,, care ne place legea de ce sa o respectam? Legea este numai pentru ceilalti...Vai de voi daca intra acum in scena un Stefanescu sau un Plesoianu...Bine ca Vadim nu este...Astia de ce ar respecta legea?

SS  •  3 decembrie 2017, 9:55

Protestatarii din piata sunt violenti, nejustificat, asta e clar!! Cineva ii sustine material si spiritual in mod fraudulos! Ei vor sa impuna minoritatea prin manevre mediatice!! Cred ca sunt parte importanta a statului paralel. Ei exista in toate marile orase ale Romaniei, sunt vreo 5-6 mari - Buc, Cluj, Tm, Sibiu, C-ta! Nu ai sa-i vezi la Vaslui sau la Sf.Gheorghe, pentru ca acolo statul paralel nu are adepti sau nu-si justifica prezenta datorita impactului nesemnificativ.

Adi  •  3 decembrie 2017, 9:56

Dragilor, aici peste ocean avem probleme similare... Democratii nostrii care sunt orice altceva decat democrati, nu concep ca au pierdut alegerile... Se dau cu capu' de pereti de frustrare... Exercitiul democratic nu a fost pus sub semnul intrebarii pana la aceste alegeri... Oranduirea globalista credea ca are electoratul american sub control, dar a aparut un AS care le-a dat planurile peste cap; un individ carismatic si bogat care a promis o agenda pentru americani punand america pe primul plan... "Cum, ne punem pe noi pe primul plan" au sarit globalistii in sus? DA! Suntem o tara si avem nevoie de granite, avem nevoie de securitate si avem nevoise de o piata in care putem fi competitivi... Romanii nu stiu ca America lui O'fucki'n bama plateste taxe cand vinde in pietele lumii dar ca orice intra in tara e scutit de taxe... Cum sa fii competitiv in aceste conditii; cum sa nu ti se mute locurile de munca in Asia??? Ei protesteaza ca bezmeticii ca nu vor realiza nimic. Acum a trecut si cea mai mare scadere de taxe din ultimii 30 de ani si americanul de rand va ramane cu mai multi bani in buzunar si se vor repatria locuri de munca... Intelegeti si voi ca dreptul vostruy de protest se exprima la vot, nu inainte si nu dupa! Acum s-a taiat cartea in acest fel si cred ca trebuie inghitit in sewc si mers mai departe cxaci protestul nu duce nicaieri. Mai cred ca dupa 30 de ani ar trebui sa existe un pic de reconciliere; parerea mea... Normal, sunt multi nevrednici in pozitii de conducere, dar populatia ii poate obliga sa faca treaba... Cumpatare si rabdare si multa multa sanatate la fine de an tuturor romanilor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea  •  3 decembrie 2017, 10:00

Tolontane esti un mare ***, cenzurator si manipulator.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

corneliu voinea  •  3 decembrie 2017, 10:01

În 1990 se ajungea ușor la bătaie din motive politice, s-au destrămat familii din fanatism politic. Din păcate pentru mine nici eu nu am fost mai breaz atunci, l-ași fi scuipat pe cel care după mineriada din iunie 90 mi-ar fi spus că Petre Roman va ajunge deputat din partea PNL. Nu mai vă lăsați manipulați, se trăiește bine pe prostia și ignoranța voastră.

john  •  3 decembrie 2017, 10:03

Catalin, observi si tu din comentarii nivelul Romaniei. In calitate de protestatar, te felicit pentru ca ai relatat un subiect sensibil pentru tabara anti-PSD, subiect pe care nici macar Antena3 nu l-a relatat inca. Violenta nu trebuie tolerata sub nici o forma, iar faptul ca un om poate sa fie agresat in acest mod si o ancheta penala sa depinda de faptul ca depune el sau nu plangere mi se pare o prostie. Cu toate astea, citesc consternat cum oameni te critica chiar in momentul asta, in care dai dovada de profesionalism si impartialitate. Incerc sa ma mint ca sunt toti niste troli platiti, dar impresia imi este ca sunt destul de multi care pur si simplu sunt plini de ura(citez din comentarii anterioare): "tineri frumosi si liberi", diverse comentarii despre Bot, protestatari infractori ca stau in piata, minoritatea se supune majoritatii, etc. Aici ne-au adus, in postura in care sa ne batem varstnicii ca sa le salvam viitorul copiilor, si e doar vina noastra ca am picat pe fenta, atrasi in aceasta spirala a urii.

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2017, 10:04

@john: multumesc, dar asta e meseria, sa va oferim informatiile pe care le putem afla. Stiu ca e un raspuns plictisitor, insa in aceste vremuri parca mai bine plictisitor in regulile democratice, decat inovativ in nihilism :-) Cat despre violenta verbala care a dus si la cea fizica, da, ea este vina noastra a tuturor ca o acceptam.

Un cetatean  •  3 decembrie 2017, 10:06

Este evident ca protestarul a gresit ca si-a pierdut cumpatul in fata injuraturilor si loviturii pesedistului. Ar fi trebuit doar sa continue sa-i filmeze comportamentul suburban. Violenta nu a fost, nu este si nu va fi o caractersitica a miscarii #rezist. Singurele ace violente s-au petrecut atunci cand pesedistul Negoita si-a trimis derbedeii in Piata sa provoace protestarii si jandarmeria. Dar am o nedumerire: stiu ca protestarul a fost saltat de politie si amendat. Nu acelasi lucru ar fi trebuit sa se intample cu batranul nomenclaturist? L-a amendat jandarmeria si pe acesta?

Kendo  •  3 decembrie 2017, 10:18

Un *** loveste un alt *** si alti *** vin cu platitudini gen "alegerile democratice", "vointa poporului"... Si Hitler a fost ales prin vot. Tot din cauza absenteismului, lucru de care se fac vinovati multi dintre cei din piata. Dar, pesedistilor dragi, nimeni nu vrea demisia guvernului. Se vrea doar un guvern care sa guverneze normal, moral. Voua vi se pare ca astia care ne conduc tara vor altceva decat sa le fie lor bine? Da, protestul asta se radicalizeaza. Si, din pacate, va pierde din sustinatori, dand si apa la moara unora ca individul facut KO, al carui limbaj si atitudine sunt preluate, din cate vad, de multi comentatori la articolul asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  3 decembrie 2017, 10:20

DIVERSIUNE... se cheama initiativa PSD de a amplasa un Targ de Craciun in piata Victoriei. Si chiar nu-i recunoasteti pe autorii ideii in persoana fostilor activisti de partid ai PCR, gen Hrebenciuc &comp.? Au mizat pe faptul ca se va ajunge la acte de violenta...asa ca sa vada toata tara cine sunt cei care protesteaza in piata Victoriei: niste oameni fara capatai, fara serviciu, certati cu legea, platiti, etc... Cand stii ca societatea este divizata, iar agresivitatea verbala si fizica a atins cote alarmante, tu ca politician inteligent nu recurgi la astfel de solutii ptr. a reduce la tacere un protest. Sau poate ca asta ii caracterizeaza... satisfactia de a intarata spiritele. Cu acest mod de ma face politica nu se poate construi nimic durabil in tara asta.

SS  •  3 decembrie 2017, 10:21

,, Ce vârstă și ce profesie aveți, vă rugăm? -Am 43 de ani și sunt pensionat. Am fost tehnician. Să vă mai spun ceva: am o coastă ruptă de la intervenția jandarmilor. ,, Am fi curiosi sa stim daca la 43 de ani cetățeanul-regizor, este pensionat din structurile SRI sau medical??.... Medical nu pare a avea probleme, poate doar in partea superioara a existentei sale, jigneste cu acest comportament dezaxat miile de persoane cu handicap bătute de soartă, care se chinuie zilnic cu mare greutate sa supravietuiasca! Oare ce pensie are individul cârlionțat ??

Costi  •  3 decembrie 2017, 10:22

Dle.Tolontan, atat timp cat nu dezavuam cu totii cele intamplate astfel de lucruri se vor repeta. Aici nu facem analiza juridica sa vedem cine a provocat. In piata publica cine da cu pumnul ala e vinovatul. Sa nu o luam precum Basescu- o fi spus copilul ceva ! Scena pare desprinsa din imaginile dinaintea derby-urilor cand te prindea galeria lui Dinamo si te punea sa strigi anti-steaua. Da, aveti mare dreptate reff la madam firea. Dar de la aceasta cucoana de stil nou nu ne putem astepta la ceva mai mult. Oricum nu pot sa nu sesisez faptul ca jandarmii au fost depasiti de situatie. E inadmisibil ca un jandarm sa nu poata justifica de ce se ocupa ei de caz ci nu militia. Denota o stare de fapt ingrijoratoare. Nu sunt suparat pe dvs ci doar va reprosez faptul ca ati fi putea fi obiectiv cand situatia o cere...hai sa ii aratam cu degetul pe toti daca tot vrem sa facem curatenie generala. Si pe unii si pe altii...altfel ajungem la situatii gen din perioada carlista.

Oncle Leo  •  3 decembrie 2017, 10:24

@Andrei F Esti naiv sau faci parte din scenariu,simulezi naivitatea...Nu conteaza cu a cui actiune seamana,Bot sau altul,conteaza doar de cine esti platit sa o faci in acel moment,in acel loc,nu in multime ci in loc deschis unde sa poti fi filmat.Am vazut episoade mai provocatoare unde provocatorilor li s-a raspuns ironic cu aplauze mesajul subliminal fiind "bine mai provocatorule,du-te la plimbare" ...Vorbe mai grele nu ce am vazut aici... Regie clara.Pusa la cale de cei care au compromis atatea si atatea proteste pasnice tocmai ca sa arate lumii ca nu-s pasnice si nici tolerante deci trebuie intervenit in forta sa-i raspandeasca.

SS  •  3 decembrie 2017, 10:25

@Kendo gresesti grav in aprecieri!! Comportamentul celor din piata va duce PSD la 60% votanti !! Veti vedea...

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 10:27

Domnule jurnalist Tolontan...Va rog sa confirmati prietenia dintre Malin Bot si Sandi Matei- cel care a lovit! Acuma cum o fi jurnalistic echidistant...sa- l intrebati tocmai pe prietenul Malin Bot despre ce a facut prietenul Sandi Matei? Asa se procedeaza echidistant mai nou? Dar nu ma mira...A mai fost si legatura pe fata intre HotNews...Tapalaga...consilierul Macovei...arhiva SIPA ...care nu va spune nimic...Altfel desigur,noi vrem respectarea legii...

jijrinovschi  •  3 decembrie 2017, 10:28

dar pa bosorogul asta *** care a injurat si a lovit de ce nu l-a amendat jandarmu?***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bismark  •  3 decembrie 2017, 10:37

Oare s-a terminat apa la robinet? cateva cisterne cu apa de izvor neinceputa pentru capetele infierbantate alei gloate amorfe din piata;cata ura emana adunatura de derbedei platiti, care distrug ordinea publica si indeamna la anarhie. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 10:39

@ bg. Sau putea doamna Firea sa procedeze fix ca Presedintele statului si sa intre intr- o manifestatie neautorizata.Desigur,nu ma mir ca dumneavoastra aveti asteptari pentru calmarea spiritelor de la Firea si nu de la Presedinte...De fapt asa scrie in fisa postului nu? A Presedintelui,a Primarului,a noastra,a ziaristilor...Si nu stiu ce varsta aveti...De diversiuni se ocupa cei specializati in asa ceva... Si astia ies mai repede la pensie...Domnul pe care- l mentionati - Hrebe-se afla el monitorizat...dar stiati nu?

Lorelai  •  3 decembrie 2017, 10:43

Nu ma mira atitudinea "batranelului". Este aidoma unuia ca Nicolicea, Serban Nicolae,chelului de la PSD(imi scapa numele,stiu ca este un traseist la fel ca si Dragnea),Vasileasca, Plesoianu,Ponta si alti asa zisi politicieni de paie.Rezultatul nefericit implicand violenta fizica este rezultatul unui an plin de minciuni,coruptie,instigare la violenta prin declaratiile unor jurnalisti aserviti celor de la putere si a comportamentului Jandarmeriei Romane( staff incompetent,nepregatit sa faca fata unui conflict -vai de capul lor). interesanta atitudinea "batranelului". Refuza sa fie dus la Spital,refuza sa dea declaratii si tot ce vrea e rucsacul . Orice om normal,agresat ar urma calea normala : Spital,declaratii,explicatii,mai ales ca a fost filmat in timp ce injura ca ultimul birjar.Tipul acesta de batranel imi aminteste de Visinescu ,voua nu ?

marc  •  3 decembrie 2017, 10:44

Hai frate n-o mai zguduiți atâta.E clar că acest matei era acolo pt ,,a da pumni”. Filmulețul postat chiar de el e o dovadă incontestabilă. El l-a provocat și l-a hărțuit pe bătrân. Bătrânul, după ce a vorbit liniștit cu jandarmii, plecase la fel de liniștit în treaba lui. Nu era înverșunat,nu era pus pe harță. Doar că a apărut acest ,,apărător al dreptății” care începe să-l interogheze. În ce calitate? La ce-i folosea părerea acestuia? Apoi se ține efectiv după bătrân făcându-l comunist și securist. Păi când folosești asemenea cuvinte (clar, cu sens peiorativ) fără vreo dovadă la ce te aștepți? Bătrânul jignit a avt o reacție firească. La care ,,***” a avut și el o reacție. Normală pt astfel de indivizi. A dat un pumn.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Argo  •  3 decembrie 2017, 10:45

felicitări pentru aceasta relatare obiectiva, dle Tolontan. textul fiind urmat de comentarii la fel de violente ca și evenimentele relatate, avem astfel o mică mostra a normalității în care trăim sub regimul instaurat subtil în 1990, cu acordul tuturor, din care s-au putut salva deocamdată vreo cinci milioane de catăteni.

Mugur  •  3 decembrie 2017, 10:50

Tare as fi curios cati dintre astia voi, astia pacifisti, v-ati stapani cand un prost crescut iti sparge un telefon de cateva sute de euro pentru ca i se pare lui ca esti sub respectul lui si ti-o arata din plin injurandu-te urat. Nu-s de acord cu ce s-a intamplat insa ma ingretoseaza ipocrizia de care nu mai scap tot unde ma intorc. Unul se alege cu "lovire" si celalt cu "distrugere". Jandarmii sunt paraleli si cam ambivalenti in ultima perioada caci sunt, mai nou, indemanti la lucruri care contravin constiintei care vibreaza cu lucrurile strigate verde-n fata de cei pe care sunt gata sa sara la cea mai mica abatere. Tare mult astept sa ne spuneti cine era "comunistul" ala inconstient care era sigur ca poate scuipa pe oameni la varsta asta si cat de greu o fi trait la viata lui cand noi umblam nebuni sa gasim ceva de mancare pe la cozi interminabile

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 10:52

@ Oncle Leo Prin aceleasi criterii l- ati trecut si pe Malin Bot? Vreti sa ne spuneti cum v- a dat?Dar pe cel care loveste cu pumnul? Dupa dumneavoastra astia doi sunt provocati de Dragnea cand merge la DNA...? Legea aia europeana impusa de europeni cum ca un acuzat nu trebuie intimpinat in poarta institutiilor...? Exista legea? De ce i se permite celor doi incalcarea legii? Apoi se pare ca nu stiti dar domnul Malin este fost jurnalist...Din postura asta sa ne gandim la bunastarea sa financiara...Astept sa- mi spuneti ce va indica bunele dumneavoastra criterii...

pawn  •  3 decembrie 2017, 10:54

violenta care va escalada. multumita si lui turturica-tolontan-tapalaga-turcescu (mai sunt, ma, cu "t"?), dar si antenei 3. cum e cu huliganii care intra pe teren la competitiile uefa? nu sunt filmati? nu li se dau numele? ti-ai gasit la noi! ei devin martirii noilor (false) cauze...

a dica  •  3 decembrie 2017, 10:55

Am gasit totusi in acest articol ceva comun cu sportul: pleonasmul "ax central" folosit atat de des de comentatorii de fotbal, cand se refera la linia ce uneste centrele celor doua porti ale terenului. Aici autorul vorbea insa despre "axul central" al Palatului Victoria.

Demolarii  •  3 decembrie 2017, 10:55

Cine mai crede că cei care fac politica sunt niște îngeri ce vor doar să ocrotească cetățeanul de rând, e naiv. Să împarți partidele politice în bune și rele e alta naivitate. Aceste naivități sunt posibile deoarece politicieni indiferent de partidul existent până acum, în goană de a controla bugetul, au văzut de acord asupra unui fapt: educația făcută cetățeanului. Cetățeanul trebuie sa creadă că e dependent de stat. Că depinde de pensie, de sistemul de sănătate, de ajutorul social etc. La fel cum un animal e dresat cu recompense. Dependenta care creează frustrare. Frustrarea caută vinovați. Și astfel se ajunge la astfel de izbucniri........ Dar eu sper că cei doi protagoniști să găsească drumul spre o clipa închinată elevarii spiritului, să ciocnească o cana cu vin spre uitarea îndoctrinării politice, și privind împreună spre ordinea firească, naturala, să recunoască și sa învețe și pe alți să recunoasca manipularea politica( în Romania partidele propun, dezbat și voteaza prin manipulare) cu dorința de a o izola ca și fenomen în societatea romaneasca. Bafta...

lucy  •  3 decembrie 2017, 10:57

Doamne,sa ajunga tarisoara pe mana astora,ce legi ar face ei pt aia care-i supara,ar mai putea sa demonstreze careva contra lor.?daca ei nu suporta nici pe facebook sa zici ceva ca te face si te injura in toate felurile,de-asta nici nu o sa ajunga vreodata sa conduca ,la vot nu ar lua mai mult de 2-3 %.de fapt astia sunt care ies in strada 100 de mii,200 de mii poate nci atat,nici n-ar intra in parlament.te uiti si la fetele lor,asa ce crispate,ce pline de draci lor nici acum nu le vine sa creada ca au pierdut alegerile,si isi manifesta frustrarea.cred ca juma din ei nu au munca.din ce or trai ,cine-i finanteaza,cine le da sa manance.

ovidiu_3003  •  3 decembrie 2017, 10:58

...sunt apolitic ...stiu ca nu i poti multumi pe toti ...dar batranul la viata lui a fost smardoi ...mi a placut de el ...a fost agresat verbal ...si a raspuns ...cu ce drept te intreaba un necunoscut pe strada despre obtiunile tale ?...si daca vede ca n ai chef sa i raspunzi de ce insista ?...inseama ca l tine *** ...bine ca n avem arme ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carmen  •  3 decembrie 2017, 10:59

Astfel de incidente sunt inerente la un moment dat. Sincer, eu m-am cam plictisit de #rezistul asta, o minoritate, am senzatia ca majoritatea nu este acolo in Piata Victoriei (imi aduc aminte ca in Piata Universitatii in 90 la inceput a fost frumos, apoi nici mie nu mi-au mai placut corturile si mesele si adunatura de oameni de atunci, nu mi-au placut nici minerii, dar aici e alta problema). E iarna, Craciun, prefer un Targ, m-am saturat de oameni care nu au ce face si se aduna zi de zi. S-au gandit oare ca astfel ne fac pe toti sa sustinem PSD, sa cautam o normalitate? ca de razmerita ne-am saturat. Iar dl. Malin Bot, saracul, ***, are nevoie de odihna... nu sa umble creanga prin oras, piata, DNA, sa strige .... *** un repaus undeva...la munte... liniste.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Serban  •  3 decembrie 2017, 11:00

Bătrânul a acționat agresiv oameni buni, i-a dat aluia cu un rucsac in cap (pe lângă injuriile care normal ca sunt factori instigatori)...ce era sa facă, nu trebuie sa te aperi cumva? I-a dat un pumn, nu e Ok, *** acestei generații din care face parte hoașca bătrâna, care susține acești 27 de ani de sclavie in numele generației noastre :( e trist...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

azet  •  3 decembrie 2017, 11:09

Mie mi se pare ca nu e nevoie sa mergi in piata sa simti tensiunea si radicalizarea din societate, e de ajuns sa citesti comentariile de pe acest blog. Alta obsevatie este ca multi comentatori vad in lumini diferite un fapt sau o informatie prezentate de Tolontan. Cred ca acest lucru se intampla din cauza ca oamenii nu sunt obijnuiti sa vada fapte reale in media ci doar opinii despre fapte . Si o ultima observatie vad ca multe comentarii il critica pe Tolontan pentru ce si cum scrie. Din cate am vazut majoritatea acestor comentatori criticau acum cateva zile comunicatul Departamentului de stat American. Mi se pare destul de ironic...

Iulian Trandafir  •  3 decembrie 2017, 11:09

Tanarul are 43 de ani si este pensionat. E o metafora sau e pe bune?

Catalin  •  3 decembrie 2017, 11:15

Tara trista, plina de umor: un asistat social - tehnician pensionat deja la 43 de ani - protesteaza hasgtag rezist (wink-wink) impotriva PSD si a ... asistatilor sociali :))) Basca, asistatul are smartphone, hartuieste si insulta oameni care nu-s persoane publice, in spatiul public, si dupa ce-i incalzeste bine, le da si un pumn in figura, asa, democratic si revolutionar! Evident de vina sunt doar batranii, psdistii, firea, dragnea, coruptia care ucide si jandarmeria care intervine cu prea multa forta. Si cum zicea in clip? Uite un securist? Takes one to know one, i guess!

Comentează