Imagini noi cu incidentul din Piața Victoriei. Protestatarul Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul în față pe bătrân, dar după ce m-a înjurat și mi-a dat cu rucsacul peste umăr!”

Am ajuns să ne batem, civil contra civil, în miezul zilei în fața Guvernului României

duminică, 3 decembrie 2017, 6:58

UPDATE: Mesaj impotriva violentei al lui Tudor Chirila, care se opune pe facebook „escaladarii conflictului, din care nu va iesi nimic bun decat pentru cei care de-abia asteapta sa demonstreze ca in piata e o mana de huligani”.

Gabriela Firea a dat urii noastre reciproce un spațiu de întâlnire.

Și inevitabilul s-a produs.

Sîmbătă dimineață, la 10:54, doi oameni s-au luat la bătaie în Piața Victoriei. Ora exactă e ușor de stabilit pentru că există înregistrări.

S-au bătut nu jandarmii cu manifestanții, ci doi civili. Doi români cu opțiuni politice și civice diferite.

Și nu s-au împins, ci s-au bătut de-a dreptul!

1.000 de lei a primit amenda de la jandarmi Sandi Matei, care l-a doborat cu pumnul pe batran

Cei doi, un manifestant de 43 de ani și un bărbat vârstnic, s-au atacat întâi verbal. S-au insultat.

Apoi bătrânul a dat cu rucsacul în protestatar, iar protestatarul, mai în putere, i-a pocnit un pumn în plină figură, lovitură care l-a trimis pe vârstnic la pământ.

În ciuda tuturor apelurile la înțelepciune, inclusiv ale premierului propriului guvern, primarul general n-a realizat cât de provocatoare și de riscantă este organizarea unui târg în spațiul protestelor #rezist.

Târgul trebuia să dureze o lună. Și a ținut doar puțin după răsăritul soarelui.

Pentru că, în chiar primele ore din prima zi a inițiativei Gabrielei Firea, doi oameni s-au încăierat.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

***

Relatarea de mai jos e compusă din ceea ce istorisesc martori oculari.

O întregesc diverse filmări.

Când m-am apucat să strâng momentele, ziariști apropiați mi-au zis că ”Nu e mare lucru, s-au caftit doi fanatici! Plus că te vor suspecta și te vor înjura ambele tabere”.

Au dreptate că nu va fi o reconstituire bine primită. Și nici nu e cine știe ce, doar un fapt divers, care reverberează însă pentru că din anii 90 nu s-a mai ajuns la violențe între trecători, motivate politic.

Mici așa cum sunt, aceste informații nu-mi aparțin.

Sunt publice, așa că n-am niciun drept să le păstrez pentru mine doar de teamă că voi fi înjurat.

Bătaia ”politică” dintre cei doi civili s-a derulat pe trotuarul din fața Guvernului României. Un pic stânga față de axul central al Palatului Victoriei, acoperit cu un tricolor uriaș, prea mic pentru furia noastră comună.

Ar fi culmea lașității să eșuăm în a povesti ce se petrece în văzul lumii, pentru că ne-ar fi frică de oricine: de Guvern, de blamul public,  de #rezist sau de PSD.

Noi am avut acolo, total întâmplător, un coleg care a filmat cu un telefon mobil.

***

Răzvan Prepeliță, colaborator al Gazetei din Brașov și unul dintre câștigătorii premiilor ”Ioan Chirilă”, era două zile în București și a asistat la incidentul de ieri din Piața Victoriei.

El are o filmare pe care nu a văzut-o până acum nimeni.

În imagini se văd clar atât protestatarul imobilizat la pământ de către jandarmi, dar și bătrânul prăbușit, starea groggy a lui, cu sângele de pe fața nedumerită.

”Venisem în București vineri. Sâmbătă, Roxana, prietena mea, a vrut să vadă manifestația din piață și am ajuns acolo puțin înainte de 11 dimineața”, spune Răzvan Prepeliță.

Răzvan și Roxana sunt, ambii, susținători ai protestelor anticorupție.

”Eram pe trotuarul din fața Guvernului și priveam spre piață cum manifestanții se opun organizării târgului. La un moment dat, am auzit un zgomot dinspre Guvern și m-am întors”, povestește el.

Prepeliță continuă: ”Cred că zgomotul provenea de la momentul în care bătrânul îl lovise cu rucsacul pe protestatar. Eu am văzut doar riposta manifestantului. Bărbatul l-a lovit tare cu pumnul în față pe bătrân, care a căzut lemn pe spate. Mi-a fost teamă că s-a lovit la cap. Atunci am început să filmez cu telefonul”. 

Imaginile protestatarului Sandi Matei

Primele imagini care au apărut astăzi pe rețelele de socializare îi aparțin chiar protestatarului Sandi Matei, 47 de ani.

Ele descriu momentul de dinainte de relatarea lui Prepeliță.

 

Protestatarul se duce și-l întreabă pe omul cu rucsac în spate, care tocmai terminase de discutat cu jandarmii: ”Ce părere  aveți despre ce se întâmplă aicea?”.

La care trecătorul îi răspunde: ”Mă piș pe ăștia care se întâmplă aicea! Și pe tine mă piș”.

Sandi Matei replică: ”Comunistule, de ce vorbești așa, nesimțitule?!”.

Și continuă să-l filmeze pe om, urmărindu-l cu telefonul. Sandi Matei făcea de câteva ore o transmisie live din piață pe Facebook.

Bătrânul se întoarce cu spatele și se îndepărtează. Sandi Matei îl urmărește și îl filmează în continuare. Omul merge pe trotuarul din fața clădirii Guvernului și înjură repetat și variat: ”Du-te, mă, în p… mea”… ”Jigodie!”

Sandi Matei filmează și, după încă un set de înjurături, spune: ”Iată cum vorbesc pesediștii comuniști!”.

În acel moment, omul se întoarce, își ia un elan scurt și-l lovește cu rucsacul, ultima secvență surprinsă de telefon.

”M-am ferit și m-a lovit în umărul stâng. Telefonul mi-a căzut pe jos”, explică Sandi Matei, sunat aseară de ziar.

Imaginile lui Mălin Bot

A doua filmare îi aparține lui Mălin Bot.

Ea îl arată deja pe Sandi Matei culcat la pământ de către jandarmi.

O voce, ”cred că a mea”, avea să declare Mălin Bot întrebat de gsp, îi chestionează pe jandarmi în favoarea manifestantului: ”Ce înseamnă asta, lăsați-l, ce a făcut?!”.

”Într-adevăr, Bot nu văzuse pumnul protestatarului, pe care eu l-am observat clar. Mălin a zărit doar doi oameni la pământ și a filmat mai ales grămada formată în jurul protestatarului. Pe imaginile lui se văd inițial doar picioarele bătrânului căzut lat. Eu și Roxana ne-am îndreptat direct spre omul lovit. Nu știam ce a pățit”, rememorează Răzvan Prepeliță.

În ajutorul protestatarului sar mai mulți oameni din piață.

Imaginile lui Prepeliță – ”Ura reciprocă pe care am simțit-o acolo”

Imaginile lui Prepeliță, cea de-a treia înregistrare a evenimentelor, sunt realizate din direcția opusă celei a lui Bot.

Cei doi au venit unul spre celălalt, Răzvan Prepeliță e tipul înalt, îmbrăcat în haină galben-fosforescentă, din filmul lui Bot, iar Mălin Bot e silueta centrală din primul cadru al filmării lui Prepeliță.

Imaginile lui Prepeliță arată, într-adevăr, cum zace căzut bătrânul și cum e ridicat de la pământ.

”Pesedistul” are sânge pe față și pare dezorientat.

 

Fata blondă cu ochelari, care îl sprijină de o mână, este chiar Roxana, prietena brașoveanului. În partea cealaltă, ajută un protestatar.

”Omul era groggy, nu știa ce se întâmplă cu el. A spus că n-are nevoie de salvare, că vrea doar sacul, așa zicea. Apăruseră acolo deja mai mulți protestatari, care strigau la jandarmi să-l elibereze pe al lor. Și îl făceau comunist și pesedist pe bătrânul care era amețit în continuare”, relatează Prepeliță.

”Eu le-am zis manifestanților că eu și Roxana avem aceleași idei cu ei, dar că e grav ce s-a întâmplat și că o să fie urmări! În tensiunea aceea le-am zis că a fost împins și a căzut, dar sunt sigur că am văzut un pumn extrem de puternic, un pumn care l-a lăsat lat”, mai spune brașoveanul.

”Nu se pune problema să-l fi lovit mai mulți manifestanți pe bărân, așa cum am văzut că se scrie pe net. Asta nu e adevărat! Dar e adevărat că unul dintre ei l-a lovit tare, cu pumnul în plină figură, și că omul a căzut” Răzvan Prepeliță, colaborator al gsp 

”Au trecut multe ore, am plecat deja spre casă, însă mă tulbură ura pe care am simțit-o acolo, ura reciprocă”, încheie Prepeliță.

Asta a văzut și a filmat brașoveanul.

Ce au văzut alți oameni prezenți?

Mălin Bot: ”Sandi Matei mi-a zis că regretă că și-a pierdut cumpătul. N-a detaliat”

-Domnule Bot, ce ați văzut din incident?
-Protestam împotriva târgului Gabrielei Firea pus chiar aici, în Piața Victoriei. Eu filmam momentul în care manifestanții scriseseră din litere ROMÂNIA MOARE. Tocmai le adusesem eu două steaguri ale Uniunii Europene ca să-i încadreze și să dea mai bine. Am auzit un zgomot.

-Erați cu spatele la Guvern?
-Da, filmam către piață. Și am văzut ceva în direcția Guvernului, am văzut o fată blondă alergând și am înțeles  că se întâmplă ceva. Am traversat repede benzile de circulație și am început să filmez. Eu m-am concentrat pe Sandi Matei pentru că sentimentul meu a fost acela că jandarmii l-au agresat și, din greșeală, jandarmii l-ar fi răsturnat și pe celălalt bărbat.

-Deci ați văzut doi oameni la pământ și pe unul îl cunoșteați, era Sandi Matei?
-Da. Ca să vă explic: în 10 luni de proteste, eu nu am observat aici violențe. N-au fost violențe. Nici măcar țipete unii la alții n-au fost. De aceea n-am plecat de la premisa violenței când i-am văzut jos pe amândoi. Am întrebat în jur ce s-a întâmplat, am crezut că jandarmii s-au luat de Sandi.

-Și?
-M-am lămurit apoi că n-a fost așa și că bătrânul l-a înjurat și l-a lovit pe Sandi, care a ripostat. Dovadă că m-am dus la Sandi și i-am spus să-mi declare ce s-a petrecut. Și a zis că regretă că și-a pierdut cumpătul pentru că fusese înjurat și lovit. Bătrânul fusese ridicat de la pământ de fata blondă și de un manifestant.

-Sandi Matei v-a spus că l-a lovit cu pumnul pe bărbat?
-Nu. Sandi nu a detaliat.

-Mai departe ce ați văzut?
-Inițial, jandarmeria l-a eliberat pe Sandi, protestatarii l-au luat de acolo. Mai apoi, jandarmii au venit și l-au luat, l-au dus la poliție cu duba. Pe el și încă doi manifestanți. Lui i-au dat 1.000 de lei amendă și celorlalți doi câte 3.000 amendă, pentru că au încercat să-i împiedice pe jandarmi să-l ridice.

Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul! Dar jandarmii s-au purtat violent”

-Domnule Matei, ce s-a întâmplat?
-Filmam manifestația și o transmiteam live pe Facebook.

-Sunteți jurnalist sau o făceați ca simplu cetățean?
-Eu vin mereu în piață. Azi am venit la 6 dimineața. Filmam ca cetățean. Asta e singura noastră armă. Și am văzut un om pe trotuar cum discută cu jandarmii. Când am ajuns, bătrânul pleca. Jandarmul i-a spus: ”Rezolvați-o voi!”.

-Jandarmul i-a spus așa?
-Așa cred, așa am auzit.

-Și mai departe?
-L-am întrebat cum i se pare ce e aici, în piață. A zis că se pișă și pe ei, și pe mine. M-a scuipat. A plecat.

-Ați vorbit cu el?
-L-am făcut comunist. Am continuat să-l filmez, dar am stat la doi metri de el fără să-l agresez în niciun fel. Și când i-am zis, ”Uitați un pesedist comunist!”, s-a întors și m-a lovit cu rucsacul.

-În față?
-Nu, că m-am ferit. În umărul stâng m-a lovit. Îmi spărgea capul dacă mă nimerea. Vreau să vă mai spun ceva. Avea ceva tare în rucsac.

-Adică?
-O bilă sau o piatră. Am simțit-o. De aceea cred că a declarat la jandarmi că nu a pățit nimic, ca să nu-l percheziționeze.

-Un martor ocular susține că l-ați lovit cu pumnul în față pe bătrân.
-Da, i-am dat un pumn în față. Așa e.

-V-au dus la poliție?
-Nu atunci, cam după o oră. Și asta e anormal, felul în care m-au dus.

-În ce sens?
-Le-am zis: hai să dau declarații aici, la unitatea mobilă a jandarmeriei. N-au vrut. Ne-au luat și pe mine și pe fetele care trăgeau de mine așa, ca pe niște teroriști, și ne-au dus la Secția 1 de poliție.

-V-ați mai văzut cu omul care v-a lovit cu rucsacul și pe care l-ați lovit cu pumnul?
-Nu. Dar am înțeles că deja l-au reperat pe net și că e cel care manifestează mereu în față la DNA, împotriva lui Kovesi. Așa se zice.

-Ce vârstă și ce profesie aveți, vă rugăm?
-Am 43 de ani și sunt pensionat. Am fost tehnician. Să vă mai spun ceva: am o coastă ruptă de la intervenția jandarmilor.

-V-au spus medicii că e ruptă? Ați fost la spital?
-Nu, dar respir greu. Însă nu pot pleca acum, am treabă aici, în piață.

Poliția: ”Bătrânul lovit nu a dorit să facă plângere”

Ce spun oficialitățile?

Jandarmeria a confirmat printr-o declarație publică faptul că ”s-au dat trei amenzi pentru trei persoane, protestatari”.

Mai departe, eventualele cercetări țin de poliție, dacă jandarmeria a constatat posibile infracțiuni.

Poliția Capitalei susține că ”nu s-a deschis niciun dosar”.

Diana Sarca, purtător de cuvânt, explică pentru Gazetă: ”Colegii de la jandarmerie au aplicat sancțiunile, cele trei amenzi. Noi am fost practic doar gazdele lor, la Secția 1 de poliție. Dar nu s-a deschis niciun dosar pentru că persoana la care vă referiți că a fost lovită nu a dorit să facă plângere”.

Poliția Capitalei motivează că ”plângerea victimei este obligatorie pentru deschiderea dosarului în cazul infracțiunii de lovire și alte violențe”.

Gazeta nu a reușit să identifice și să discute cu cea de-a doua persoană din incident, bătrânul care lovește cu rucsacul și apoi primește un pumn în față.

***

Deocamdată nu au apărut imagini cu momentul complet al loviturilor reciproce.

E foarte puțin probabil ca ele să nu existe, având în vedere densitatea camerelor de trafic rutier din zonă și măsurile video de protecție ale Palatului Victoria.

Vor apărea filmările cu cadre de sus?

Totul s-a petrecut ziua, central și la doi metri în fața curții Guvernului României.

Și nu, acest text nu e despre ”tefeliști” și nici despre ”pesediști”, așa cum se numesc, în dispreț reciproc.

E despre doi oameni, fără generalizări și categorii.

Pentru că atunci când apelezi la bătaie nu mai vorbești în numele unei cauze.

Așa cum spunea Isac Asimov, ”violența este ultimul refugiu al incompetenței”.

 

Comentarii (339)Adaugă comentariu

next  •  3 decembrie 2017, 11:17

Bot este un personaj umflat de zici ca-i Superman, care-si inchipuie ca poate pune stapinire pe piata Victoriei. Din pacate si Tolontan crede asta, fara sa realizeze ca asa ceva nu se poate intampla decat in spatiul virtual. *** *** ******

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 11:18

@ Serban Ce trebuia sa faca? Sa respecte legea !!! Te pomenesti ca nu avea acolo cui sa se planga?In tara asta fiecare- si face dreptate dupa mintea lui? Era cumva pe camp si nu putea sa se apere altfel?Ii era pusa viata in pericol? Ramane sa- l aparati si pe tanarul care in februarie declara sus si tare ca umbla cu arma alba la el pentru o intalnire cu Dragnea...Sau Dragnea asta la cat i se ,,ureaza,,are si asta dreptul sa- si repare onoarea cu pumnul? Suntem in Vestul Salbatic?Bine a spus cineva...bine ca nu avem arme...Altfel ne omoram ca animalele ...

VISANDU  •  3 decembrie 2017, 11:24

Acestea sunt *** care URLĂ ca *** *** pe stăzi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  3 decembrie 2017, 11:27

Cataline vezi ce patesti daca te asociezi cu ***? Marea majoritate a celor ce-ti posteaza sunt activistii PCR ai noului partid condus de *** Dragnea! Din punctul meu de vedere ***. De ce? Dreptul lui de vot a fost acum 40 de ani cand a preferat sa-l tina pe Ceausescu in CC in loc sa moara incercand sa-l dea jos! Acum cand sa dovedit esecul socialismului in toata Europa partidele de tip comunist, care pun inaintea dezvoltarii consumul pe datorie(vezi falimentul Greciei condusa 30 de ani de socialisti) ar trebui scoase in afara legii!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  3 decembrie 2017, 11:27

Iar Bot ala, no offence, *** Calare pe omul lovit, desi evident ala nu vrea sa-i raspunda. Intrebari (citeste acuze) la adresa jandarmilor care incercau sa-l lamureasca de faptul ca omul nu vrea sa vorbeasca cu el, Bot ii da cu mania persecutiei si teorii conspirationiste si inscenarii facute de jandarmi. Bot, nu te mai uita la filme ca nu le intelegi! Apoi interviuri fortate cu jandarmul pe strada. A ajuns orice posesor de telefon cu atitudine "jurnalist". Se uita ala la el, cum ma uitam si eu daca venea la mine, un om normal il lua la suturi... Si apropos de *** (in sensul ca e jignit pentru altii - "a injurat piata" - si decide sa faca el dreptate) cu pumn intervievat de Bot pe post de victima. A remarcat cineva ca e ***. Eu credeam ca numai crema intelectualitatii protesteaza, cand ce sa vezi, un pensionar care n-are de lucru acasa, pe partea cealanta...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

elle  •  3 decembrie 2017, 11:31

Fiecare interpreteaza in functie de ce vede. Cred ca jandarmii au mai mai multe de facut , decat sa stea sa supravegheze o mana de oameni care protesteaza. Poate cu o citatie trimisa acasa acelei persoane ar fi putut sa rezolve situatia. Dar se pare ca jandarmii au alte ordine in aceste zile. Merci ca existi Catalin Tolontan.

basencu  •  3 decembrie 2017, 11:36

E parerea ta sau a ambasadei. Firea a dat spatiu urii noastre ???? Noastre ? Se vede ca esti tflist intre jurnalisti. Daca mergeai la meciuri ai fi aflat ca intr o confruntare sunt doua parti. O parte am vazut o, condusa de Sandi NePenalu. Care era cealalta parte ? Un nene care circula regulamentar, agresat verbal de un penal, dupa modelul lansat de unul Rat, care ocupa un spatiu public nelegal si care trecea printre masini ? Apoi zici ca esti cu juma de norma la militie, poate a zis mosu ceva. ,,Ura reciproca pe care am simtit o acolo". Reciproca ? Un mosulete versus o gasca de *** agresive conduse de ,,liderul" Sandi NePenalu. Ce zici la faptele cu violenta se impune retinerea, arestarea ? Daca Firea a facut plangere pentru faza de ieri s ar putea ca parchetul sa elibereze un spatiu public de o gasca violenta. Potarniche isi duce nevasta in vizita la proteste ? OK. Cred ca au sesizat ca aia erau din alta lume decat a lor. Ei instinctual ajutau victima. Rat hartuia victima si un jandarm. Potarniche du o tata la ambasada.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Neculai Cuminte  •  3 decembrie 2017, 11:37

Domnule Tolontan, ajutati-ma, va rog, sa-mi pun ordine in niste pardalnice de amintiri. Mie mi s-a parut a-l fi zarit pe eroul nostru de acum, domnul Sandi Matei, in imediata proximitate a domnului presedinte Iohannis atunci cand a imbracat geaca rosie pentru a veni in Piata Universitatii sa-i incurajeze pe protestatari si sa le dea azimutul spre ... Piata Victoriei. Daca nu ma inseala memoria de octogenar, cred ca l-am zarit si printre tinerii frumosi si liberi care si-au luat libertatea de a merge cu metroul in chiloti, spre a da un aer mai putin conformist imbatranitului nostru Bucuresti. V-as fi sincer recunoscator daca, presupunand ca ii cunoasteti nu numai numele oficial (intreg) al domnului Sandi, ci si unele dintre cararile vietii domniei sale, neindoios pigmentate cu KO-uri spectaculoase, m-ati ajuta, cum spuneam, cu o confirmare sau o infirmare a amintirilor mele de om in varsta. Va multumesc cu deosebir respect.

Dan Mircea  •  3 decembrie 2017, 11:38

Spun din start: sunt apolitic din motive de repulsie ptr clasa politică și sistemul politic ce ni se oferă ! Dar drumul meu zilnic spre serviciu trece prin Piața Victoriei și-l fac pe jos. Pe trotuarul din fața Muzeului Antipa, stau pe băncuțe la o bere, cu rândul, in pauză de protest, niste protestatari profesioniști. Au și o dubă alba in parcarea din piațeta, plina cu recuzite. Altceva vreau sa va spun: in trecerea mea niciodată nu am spus nimic, nu am avut nici o atitudine ptr simplul fapt că nu mă pasionează această luptă, nici din stânga, nici din dreapta; dar într-o seară când mergeam pe trotuar în drum spre casa, prin dreptul acelor protestatari de pe băncuțe, am fost înjurat și hărțuit pe motiv că tot trec pe acolo zilnic și probabil li se pare suspect, că mă uit la ei.... Poate am mai aruncat vreo privire in mod instinctiv-repulsiv, ptr că este atât de inconfortabil că în fața unui muzeu unde vin in vizită mulți copii, stau la băutură niște indivizi cu comportament agresiv. Atenție: să nu confundăm marea majoritate a celor ce protestează cu cei descriși mai sus ! Dar întreb: pe cei mai sus descriși, cine-i finanțează ptr băutură, mâncare, recuzita și efortul lor de a sta acolo zi de zi ptr a păstra Piața Victoriei într-o stare continuă de protest? Cine o face greșește, ptr că astfel de indivizi nu servesc onorabil unei cauze ce poate fi una justificată !

cris  •  3 decembrie 2017, 11:39

Lucrurile sunt foarte simple. Avem, pe de o parte, un "protestatar" care îl provoacă pe un "trecator" (termeneul pesedist este imprecis, având în vedere ca nu avem opțiunea politica exprimata a batranului). "Trecatorul" răspunde total necivilizat, folosind un limbaj vulgar, suburban. În replica, "protestatarul" apelează la o tactica de tip hartuire, cu întrebări și calificări provocatoare (comunistului, pesedistule etc). "Trecatorul", hartuit și provocat, reacționează inadecvat lovind, superficial (fără a afecta sănătatea tertului), cu rucsacul. În replica, "protestarul îl pune la respect lovind violent cu pumnul (punandu i viata în pericol "trecatorului"). Cred ca nu mai are rost sa identificam persoana care poarta vina, dpdv juridic și moral, în speță (acesta fiind, indubitabil, "protestatarul, care a provocat, hartuit cu întrebări și apelative provocatoare și a reacționat violent, cu o intensitate net superioara celei avute de comportamentul celuilalt). Concluzia grava care se poate trage din speță este aceea ca, fără a generaliza, societatea asta cuprinde, în proporții considerabile și egale pt ambele părți, pe de o parte "protestari" violenți verbal și predispuși la violente fizice (aspect care arata per se carente educationale și de civilizație), iar pe de alta parte "spectatori/trecatori" (pesedisti sau terti) vulgari, prost crescuți, needucați. Așadar, în ambele părți găsim, în proporții egale, o incultura crasa în ceea ce privește educația, cunoașterea regulilor și a principiilor democrației, toleranta fata de semeni și de opțiunile lor politice. Exista și excepții, desigur, atat printre protestatari, cat și printre ceilalți (majoritatea cetatenilor, votanți PSD, PNL sau abstinenti politic). Din atare situatie nu se pot extrage solutii pozitive pt progresul tarii și al societatii.

Milici  •  3 decembrie 2017, 11:42

Tolo , benoclează-te bine în DEX înainte de a califica ceva ca fiind politic , nu cumva anarhic sau haotic e mai potrivit ? Cine e Sandi Matei ăsta , cu ce se ocupă , că pe *** Bot îl cunoaşte toată lumea ! Care sunt "aceleaşi idei" vehiculate prin piaţă ? Există vreun pieţar coerent , aş vrea să ştiu ce vor cu adevărat că de lozinci stupide sunt sătul ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nora  •  3 decembrie 2017, 11:42

Gresiti (involuntar, sau cu buna stiinta), targul nu trebuia sa dureze o luna! Primaria Bucuresti a anuntat ca in perioada 6 -17dec, in Piata Victoriei va fi deschis un Targ de Craciun.

Catalin  •  3 decembrie 2017, 11:47

La categoria umor involuntar, castigatorul este "protestul pentru justitie"! Ultimul Becali si Dan Diaconescu se pregatesc sa iasa, cu averile gata spalate cum au iesit si toti ceilalti si acum sed linistiti si-si numara banii. In civil, de care nu vorbeste nimeni, principiul "las ca rezolva la apel" si "ce nu inteleg resping - si-s multe pe care nu le inteleg ca am ajuns aici direct din facultate invatand mecanic" se aplica in mai toate cazurile, spre frustrarea avocatilor, justitiabililor si a oricarui om normal la cap. Dar, in mintea cititorului de hotnews, ambalat bine de SRI, justitia e episodul zilnic transmis live de la DNA... Cum sa iesi sa "aperi justitia" in strada la nivelul datului cu pumnul in gura, nu am inteles niciodata. Ori n-ai avut in viata ta de-a face cu modus operandi al celei de-a treia puteri in stat, ori ti se rotunjesc veniturile semnificativ ca sa faci "treaba" cu hashtaguri.

alex  •  3 decembrie 2017, 11:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tudor  •  3 decembrie 2017, 11:52

Mi se pare o relatare imparțială și profesională a dlui. Tolontan. Tot respectul pentru Malin Bot, stiu ce a facut la EVZ si cum a plecat de acolo. Violenta nu poate fi acceptata in nicio circumstanță, Piața 2017 a fost pașnică si trebuie sa rămână așa. Oamenii ies in stradă cu copiii lor si pentru aceștia... În rest prea multă încrîncenare în comentarii, un dialog al surzilor ca peste tot în societate.

next  •  3 decembrie 2017, 11:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin Florea  •  3 decembrie 2017, 11:59

Salut Catalin, Ne-ar trebui romane intregi pentru a descrie excesul de violenta fizica, dar mai ales verbala pe care il vedem zilnic in jurul nostru. Lasand la o parte contextul, scena in sine o vedem in fiecare zi aproape in trafic, unde violenta verbala este parte integranta, uneori si cea fizica. Ii filmam, ii punem pe facebook si ne amuzam cu prietenii nostri. Scena petrecuta in piata e regretabila. Mi-ar placea sa vad aici oameni care isi pun problema cum sa invatam din asta, cum sa evitam astfel de scene, cum sa evoluam? Au gresit ambii actori ai scenei. De cand e normal sa-i injuram pe cei care ne pun intrebari? De cand e normal sa raspundem la injurii cu apelative regretabile? De cand e normal sa sarim la bataie pt asta? Ce mi se pare si mai grav este ca au fost persoane mature, trecute de 40 de ani. Eu am o filozofie simpla pe care de cand mi-am insusit-o m-a ajutat foarte mult. Daca vreau sa fac ceva despre care mi-ar fi rusine sa spun si copiilor mei, atunci nu trebuie sa fac acel lucru. Observ in comentarii tendinta de a rezuma protestele anticoruptie la acest incident. Am iesit in februarie la proteste, am iesit si in aceasta toamna. Am constatat ca sunt si acolo oameni de tot felul, unii mai mucaliti, altii mai efervescenti, altii mai radicali, altii mai echilibrati. Dar indiferent de felul lor de a fi mesajul transmis a fost ferm dar pasnic, maibales cand s-au strans foarte multi oameni. Bunul simt a iesit la suprafata. Cand au fost putini oameni au fost si ocaziile in care s-a aruncat cu hartie igienica, s-a ajuns la violenta (sa nu uitam ca si in februarie in singura seara cand au aparut violente s-a intamplat dupa ce grosul oamenilor a plecat acasa). Voi sustine intotdeauna lupta anticoruptie, voi fi prezent la proteste, dar nu pot fi de acord cu gesturile anormale. Pozele cu Piata Victoriei luminata de telefoanele a sute de mii de oameni au facut inconjurul lumii. Pozele cu sulurile de hartie igienica nu. Haideti sa fim inventivi constructiv, sa fim mandri de noi. Felicitari Catalin pentru relatarea obiectiva, sunt sigur ca ai facut asta pentru ca mesajul sa nu fie prezentat doar partial de catre televiziuni care vor sa prezinte o parte sau alta mai favorabil. Multumesc!

Tihi  •  3 decembrie 2017, 12:00

Oameni buni ! Marea contradictie si dusmanie este intre romani -romani si nu intre romani si maghiari!! Cetatenii tarii sint manipulati peste tot,atat in viata politica cat si in viata social-economica !! Noi sarbatorim dezbinarea si nu unirea cetatenilor Romaniei!! In cei 99 de ani de existenta a statului roman,cred ca acum stam cel mai prost !! Presedintele se razboieste cu guvernul ....partidele se omoare intre ele...cetetenii tarii se angreneaza in lupte politice fara sa inteleaga si sa aleaga cu ceva din aceste lupte oarbe,care aduc numai rau in viata noastra,a tuturor!! Treziti-va oameni buni,dragi prieteni!! Nu participati la lupta pentru putere,sa nu va lasati manipulati,ca pierdem cu totii indiferent de ce parte a baricadei ne aflam!! Noi sintem doar niste unelte in mana suprastucturii !! Nu sustineti vointa bolnava a unor conducatori,indiferent de apartanenta lor politica ,fiindca astfel sinteti partasii dezbinarii si urii intre cetateni,sinteti sustinatorii statului paralel care lucreaza impotriva noastra din spate !! Ginditi-va de zece ori,inainte de a iesi pe strada pentru sustinerea unora sau altora!! Ne mint si ne duc in eroare pe toti de la presedintia pana la guvern,de la partidele politice pana la organizatiile neguvernamentale,de la institutiile sorosiste si organizatiile civile pana la organizatiile sindicale!! Nu avem justitie dreapta,nu avem stat de drept,amenintarea securista este mai mare ca pe vremea lui Ceausescu!! Treziti-va la realitate !!

Dani Corban  •  3 decembrie 2017, 12:01

Pe scurt, s-au încăierat doi pensionari. Tot poporul așteaptă cu sufletul la gură detalii.

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2017, 12:02

@Dani Corban: :-) imi asum critica. E buna.

Arsenie  •  3 decembrie 2017, 12:03

Catalin, fara suparare, dar la ora asta Sandi Matei e un infractor/agresor care circula liber pe strada. Cu tot bunul simt si indulgenta din lume pe care le pot avea, trebuie sa recunoastem ca Piata Victoriei e ocupata de luni de zile de o trupa de anarhisti, iar concluzia este ca legea nu mai exista in tara asta. Piata trebuia curata de mult, iar legea restabilita. Nu te mai poti simti in siguranta intr-o tara in care trupele *** Hashtag marsaluiesc pe strazi cu telefoane aprinse in loc de torte si ameninta cu exterminarea pe facebook a tuturor celor care li se opun! Scuze, dar la asa ceva spun "pas"! Si sunt un om tanar, am 27 de ani, nu sunt asistat social, am un job bine platit, dar la o asemenea propaganda nu am cum sa achiesez

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tonyss  •  3 decembrie 2017, 12:03

In toate orasele mari sunt targuri de craciun in cluj e fix in locul de protest al hastagilor - practic jumatate de piata e ocupata de brad, patinoar, casute din care se vand diverse.... insa fiind vorba de dreapta, de boc, nimeni nu are nici o problema nici macar baietii cu ochi albastrii ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alin  •  3 decembrie 2017, 12:06

Ati putea face un sondaj printre bucuresteni (si nu numai) ce ar prefera? Targul de Craciun sau "protestul liber"? Cred ca ati avea o mare surpriza. Asta ca sa ne lamurim vis-a-vis de asa zisa impartialitate a dvs....

gigelos  •  3 decembrie 2017, 12:07

Moshul , provocator 100 % . Fara discutii . Auzi , *** *** ..hmmm . Orice alta expresie nu suna asa urat ca acest ,, *** *** '' .Asta a dorit . Un nemernic

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Oreion  •  3 decembrie 2017, 12:10

In Anglia daca filmezi pe cineva fara acordul lui te bagă la inchisoare

catalin  •  3 decembrie 2017, 12:12

Iata in ce hal am ajuns, mai rau ca animalele salbatice, puterea cuvantului nu mai exista, s-a trecut la pumni si injuraturi.Cand cei 7 ani de acasa nu exista nu ne mai ramane decat sa revenim la anii '90 cand smecherii si smardoii faceau legea.Am vazut jandarmi impinsi, trasi de haine, totul pentru niste minti infierbantate care sunt pusi doar pe scandal,batai ,provocari josnice.In America daca se intampla asa ceva, tunurile cu apa intrau in functiune pentru haosul creat.Pacat ca nu invatam sau poate nu suntem in stare sa ne ascultam unii pe altii, sa ne contrazicem in mod civilizat.364 de zile pe an ne asmutim unii contra celorlati, ne injuram, ne batem, ne scuipam ,ne dorim raul , ne santajam ,ne privim cu ura.Pana nu vom sti sa ne respectam, sa ne intelegem vom fi in coada lumii civilizate.

Dan  •  3 decembrie 2017, 12:12

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  3 decembrie 2017, 12:12

Ce tare .Pe mine ,, ma moderezi '' cand scriu ce a spus nemernicul ala batran . Auzi , din nou ,, *** '' ... n-am mai auzit asa ceva de la *** din groapa , din Tei ... In mod normal Sandi sau cum l-o chema trebuie sa-l dea pe mosh in judecata .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Colombo  •  3 decembrie 2017, 12:14

Cum poti ajunge vedeta media instant la 80 de ani si alimenta ceea ce se incerca demult cu discretitarea miscarii rezist. Pretul ieftin: o scatoalca primita ca raspuns dupa cateva injuraturi inveninate si un gest de violenta cu un rucsac . sau ... cat de vulnerabili in pregatirea antidiversionista a grupului de manifestanti la acte de provocare. Nu a fost nevoie de omuleti verz sa o realizeze ... ci de un mosneag ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile  •  3 decembrie 2017, 12:20

Tolontane de ce vrei să-l scoți basma curată pe nenorocitul care a lovit bătrânul? Care a fost provocatorul? De ce marele apărător al dreptății voastre l-a urmărit și l-a agasant pe bietul om? Intenția lui a fost clară: să-l lovească pe bietul om, pentru că e bătrân și bătrânii nu sunt de aceeași părere cu voi. Marele apărător al dreptății, al dreptății voastre Tolontane, a vrut să-și construiască un alibi pentru a-l "pedepsi" pe bietul om pentru că nu e de acord cu voi. Numai voi aveți dreptate Tolontane?

Vasile  •  3 decembrie 2017, 12:29

Lecturând dimineată articolele apărute pe site-ul Gazetei, care se spune că este un ziar de sport, mi-a venit în minte întrebarea (pentru mine pertinentă). ''Dacă s-au epuizat subiectele sportive și acum este timpul să fie abordate și căutate și alte tipuri de informații?'' De altfel, celebrul domn ''Tolo'', pozează într-un maestru al penelului, apărător al adevărului, ziarist fidel cetățenilor, idependență față de interesele obscure și străduință din partea sa ca jurnalist să facă ştirea sau articoul significant interesant şi relevant. Îl întreb pe domnul Tolontan, care din principiile de mai sus specifice unui bun ziarist au fost cuprinse în conținutul articolului său și ce altceva în afară de scârbă, scandal și dezbinare poate produce un asemenea subiect? Îmi pare rău că vă spun aceste lucruri, dar dacă dumneavoastră (cei de la Gazetă), care vă intitulați cel mai bun ziar de sport din țară ați ajuns să produceți doar ''lături'' și ''can-can'' mă întreb cum arată cel mai prost ziar sportiv din țară.

Belphegor  •  3 decembrie 2017, 12:30

Dle. Tolontan , de obicei , în Piață chiar SUNT doar o mînă de huligani? Cei de ieri de ce au protestat de fapt? pentru că ei protestează pentru ORICE legat de Firea... PSD... etc...etc... nici nu are importanță dacă este cazul sau nu. Aveau autorizație de protest: dar schelele cu ce drep au început să le demonteze? Astea sunt fapte ANTI sociale... grupa mare. Astea nu sunt proteste . Astea sunt manifestări huliganice , ăsta este HAOS. Fiecare din noi are ceva pe suflet , ceva ce nu le convine dintr-un motiv sau altul legat de Partide (indiferent care) de orînduire , de job , de șef , de Președinte de prim Ministru... ȘI CE DACĂ!!! Dacă ne-am apuca toți să protestăm pentru ORICE... am ajunge la balamuc cu țara asta și cu trend-ul ăsta Mondial cu Protestele. NU este OK. Plus de asta , eu vă spuncă MAREA MAJORITATE a bucureștenilor (inclusiv eu) INCLUSIV PNL-iști sau orice altceva deabia așteptau acel tîrg... acele concerte... vin Sărbătorile. Ae fi fost frumos. Firea a fost tare pr/oas/tă că a schimbat locul acelui eveniment. Ce mesaj a trnsmis eaȚ Că se întîlnesc cîțiva *** cărora nu le convine ceva... fac gălăgie... strică cîteva sloganuri putrede , grețoase și infirme... dărîmă cîteva schele... baricade... iar politicul (indiferent cine ar fi la putere) cedează. Să-io ARESTEZE... să le dea niște amenzi de să le țină minte ȘAPTE generații de acum încolo. Așa ceva nu este posibil. Înaltă ordine de idei , tînărul care a lovit cu pumnul UN BĂTRÎN pentru că vezi Doamne acesta la înjurat și la lovit cu rucssacul în umăr (vai de mine cred că este foarte vătămat tînărul) cu toate că EL tînărul a început și a PREMEDITAT înfruntarea... să facă PUȘCĂRIE GREA... să vină DNA să-l ia. Putea să-l omoare pe acel bătrîn care era... BĂTRÎN... poate BOLNAV ... poate ,,, SENIL SAU FEMENT... Dacă eram acolo î-l călcam în picioare "pe tînărul protestatar".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Belphegor  •  3 decembrie 2017, 12:31

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lari  •  3 decembrie 2017, 12:32

Doi pensionari se iau la bătaie, unul pensionat după 40 de muncă, celălalt pensionat după 40 de ani de viață. Ăla mai tânăr îl face comunist pe ăla mai bătrân, uitând că ăla mai bătrân i-a plătit vaccinurile când el era mic și nu se hotărâse încă dacă își face muscă sub buză, sau poartă scutece tricolore pregătindu-se pentru o viață de rebel pugilist.

Razvan  •  3 decembrie 2017, 12:32

Sandi asta nu e reprezentativ pentru cei care protestează. Din nefericire nu ai cum sa filtrezi cine vine și protestează, tot timpul o sa găsești câțiva ***, adepți ai conspirațiilor sau cu tendințe extremiste. E datoria jandarmilor sa intervină și să mențină ordinea și mi se pare normal ca l-au reținut. Și bătrânelul ăla era un provocator, poate chiar era um comunist și a dat primul în Sandi, dar chiar și așa, a fost un *** că i-a dat un pumn. A fost un conflict intre 2 oameni *** și din nefericire Firea a pus paie pe foc. Lasa-le țarcul lor să protesteze, n-au deranjat decât corupții până acum.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  3 decembrie 2017, 12:33

inteleg moderare...dar deja este cenzura. Nu am facut decat sa raspund cu aceleasi cuvinte folosite de alta persoana... cuvinte care au fost moderate si aprobate. Rescriuraspunsul in speranta unei moderari (eventual) nu a unei mcenzuri. MIhai...esti PENIBIL...doar atat... ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 12:35

@gigelos @Colombo Adica o fi normal ca eu sa vin si sa va iau la intrebari si in plus sa va filmez?Si asta in Piata Victoriei?Batranul tot timpul si-a continuat drumul...Prietenul vostru s-a crezut la serviciu si il interoga pe batranel...Desigur ca voi aveti voie la orice...De asta unii care nu sunt pesedisti sunt contra celor ca voi...Aveti un discurs in care vreti ca anumiti oameni sa fie inchisi dar voi nu respectati nici minimal legea. si vreti ca prietenii vostrii cand e clar ca incalca legea sa nu pateasca nimic...Si aici nu este vorba doar de agresorii de ieri...

Belphegor  •  3 decembrie 2017, 12:35

Oreon , FALS. oriunde ai voie să filmezi pe cine vrei tu , inclusiv Poliția , inclusiv în Anglia atîta timp cît ceea ce filmezi este SPAȚIU PUBLIC și XU ATÎT MAI MULT cînd este vorba despre o faptă ANTISOCIALĂ așa cuma făcut *** care la lovit cu pumnul pe bătrîn... bătrînul putea să moarăăă filmare devenea PROBĂ. Nu numai că POȚI să filmezi pe cine vrei cînd vrei într-un spațiu public , dar chiar este INDICAT să o faci atunci cînd vezi că se întîmplă ceva... bătaie... spargere... crimă... accident... Stai jos , ai nota 1. Nimic nu știi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Aeroman  •  3 decembrie 2017, 12:37

Domnule Tolontan, să vă fie rușine pentru lipsa de bun simt. Cum puteti sa va mai priviți părinții în ochi, după ce-i gasiti scuze acestui ***, care a lovit violent un bătrân. Putea fi tatăl dvs. Rușine să vă fie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Christine  •  3 decembrie 2017, 12:37

1. Daca e un razboi intre primarie/autoritate/Firea si protestatari clar prima a castigat .Cel mai destept cedeaza primul. 2. Este evident ca e vorba de un mos *** care nu poate fi judecat pentru ce emite ,un simplu trecator care nu ne-a dovedit nimeni ca e pesedist.Care a injurat cand a fost provocat dar sa iti faci dreptate cu pumnul e o reactie tip homo Neanderthalensis. 3.Doar animalele ( ex. leul tigrul) isi marcheaza teritoriul batand si alungand pe cei care indraznesc sa intre in arealul lor . Ne-am intors in timp ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi  •  3 decembrie 2017, 12:39

Cat de penibil esti, Colombo! Nu vrei sa devi si tu vedeta media instant platind un pret minim, o scatoalca in cap. Uite, te pot aranja eu. Te fac cel mai vestit in lume. De exemplu, incearca sa ma filmezi tu pe mine in spatiul public. Incearca sa captezi video imaginea cu persoana mea, fara autorizatia subsemnatului, ca eu nu te injur, ciiti ofer scatoalca pretinsa si te fac super vedeta si victima pt o cauza nobila. Ce zici, tine teoria ta astfel? Cati neuroni iti trebui, mai nene, sa lansezi ideea ca batranul ar fi vinovat in speta si, mai mult, a cautat sau macar profita, victimizandu-se, de notorietatea capatata (cu un pret minim, o scatoalca)! Astia sunt desteptii care protesteaza si de la care ar trebui sa asteptam solutii?

Braka  •  3 decembrie 2017, 12:39

@Lorelei. Exact aceeasi impresie am avut si eu. Asemanarea de comportament si temperament cu Visinescu este stranie.

Florin  •  3 decembrie 2017, 12:40

"Carmen, ***, trimisa la Interne a lui L. Dragnea, a scos caii ca să-i intimideze pe manifestanți și, la o adică, să-i calce în picioare. Înlocuiți caii cu țevi de pistol automat. Asta fierbe înlăuntrul unor Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea, Codrin Ștefănescu, L. Iordache, Steluța Cătăniciu, Ș. Nicolae. Dacă nu le-ar fi încă teamă de reacția NATO și UE, căci asta este diferența fundamentală față de decembrie `89, ar da ordin să se tragă în demonstranți..." C.T. Popescu, repubica.ro, 27.11.2017

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rezist  •  3 decembrie 2017, 12:41

Tolo draga! Se pare ca audienta ta ''sportiva'' nu are treaba cu ce se intampla cu ''politicul'' din Romania, judecand dupa comentarii! Oare oamenii astia care comenteaza aici...ce ar fi facut cand omu' ala injura ca un idiot si mai si loveste cu rucksacul peste telefon? ...Cu siguranta porneau un dialog onest si linistit! Oricum...felicitari pentru impartialitate. Salutari de la Cluj!

gigelos  •  3 decembrie 2017, 12:41

@Andrei F - TVR ul nu întreabă, Patraru...etc,etc ...politicos , nu ma deranja, nu ma interesează.. Moșu la 75 de ani ...ma pus pe tine...

Marcel  •  3 decembrie 2017, 12:43

Doi provocatori. Amandoi sunt comunisti, doar ca fac parte din bande rivale. Cel tanar participa la comunismul privat in timp ce batranul la comunismul de stat. De cand s-a infiintat PCR si pana azi, toti comunistii sunt o apa si un pamant. Violenti, badarani, certati cu legea si in conflict cu societatea.

Braka  •  3 decembrie 2017, 12:46

Xandi ala e un fraier. Trebuia sa faca ca la fotbal mai ales ca filma. Cand i-a dat mosu cu rucsacul in cap trebuia sa se tavaleasca pe jos (tinandu-se de picior) si sa astepte sa vina arbitrul (jamdarmii). Daca facea asta se dadea moshu cu duba nu el.

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 12:53

@gigelos • 3 decembrie 2017, 12:41 Ai ales calea usoara...Mai normal era daca te gandeai cum era daca batranul ii lua la intrebari pe cei din Piata Victoriei...Ce ai fi spus atunci? Sau daca pumnul il dadea batranul...Altfel,desigur,Piata Victoriei este a voastra ,doar a voastra...Drept din nastere...Despre ultima propozitie....ADN -ul te tradeaza.

gigelos  •  3 decembrie 2017, 12:58

@andrei F - nu eu am spus expresia aceea mizerabila.Vad ca nu-ți place .Nici mie . Nu e de discutat Lăsați-o moarta

Miguel  •  3 decembrie 2017, 13:02

Un incident din care tragem o concluzie: nu mai exista intoleranta. Toata lumea stie ca dupa o anumita virsta nu poti schimba un om, intoleranta lui Matei n-o inteleg, trebuia sa-l lase in pace pe batrin si sa-si vada de protest, sa se limiteze la injuraturile primite si sa le faca publice. Dar nu, el s-a simtit bengos, s-a bazat pe faptul ca nimeni nu-i poate face nimic pentru ca "noi avem drepturi". Pentru faptul ca participa la proteste are din partea mea nota 10, pentru ce a facut ramine repetent pe viata. Incepusem cu concluzia, intoleranta. Poate am invatat eu gresit, nu numai la scoala dar si in viata dar noi nu eram un popor tolerant? De unde aceasta radicalizare? Vrem iar un singur partid, nu mai vrem opozitie? Si sa nu uitam un lucru, radicali pot aparea si din cealalta tabara.

Comentează