Imagini noi cu incidentul din Piața Victoriei. Protestatarul Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul în față pe bătrân, dar după ce m-a înjurat și mi-a dat cu rucsacul peste umăr!”

Am ajuns să ne batem, civil contra civil, în miezul zilei în fața Guvernului României

duminică, 3 decembrie 2017, 6:58

UPDATE: Mesaj impotriva violentei al lui Tudor Chirila, care se opune pe facebook „escaladarii conflictului, din care nu va iesi nimic bun decat pentru cei care de-abia asteapta sa demonstreze ca in piata e o mana de huligani”.

Gabriela Firea a dat urii noastre reciproce un spațiu de întâlnire.

Și inevitabilul s-a produs.

Sîmbătă dimineață, la 10:54, doi oameni s-au luat la bătaie în Piața Victoriei. Ora exactă e ușor de stabilit pentru că există înregistrări.

S-au bătut nu jandarmii cu manifestanții, ci doi civili. Doi români cu opțiuni politice și civice diferite.

Și nu s-au împins, ci s-au bătut de-a dreptul!

1.000 de lei a primit amenda de la jandarmi Sandi Matei, care l-a doborat cu pumnul pe batran

Cei doi, un manifestant de 43 de ani și un bărbat vârstnic, s-au atacat întâi verbal. S-au insultat.

Apoi bătrânul a dat cu rucsacul în protestatar, iar protestatarul, mai în putere, i-a pocnit un pumn în plină figură, lovitură care l-a trimis pe vârstnic la pământ.

În ciuda tuturor apelurile la înțelepciune, inclusiv ale premierului propriului guvern, primarul general n-a realizat cât de provocatoare și de riscantă este organizarea unui târg în spațiul protestelor #rezist.

Târgul trebuia să dureze o lună. Și a ținut doar puțin după răsăritul soarelui.

Pentru că, în chiar primele ore din prima zi a inițiativei Gabrielei Firea, doi oameni s-au încăierat.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

***

Relatarea de mai jos e compusă din ceea ce istorisesc martori oculari.

O întregesc diverse filmări.

Când m-am apucat să strâng momentele, ziariști apropiați mi-au zis că ”Nu e mare lucru, s-au caftit doi fanatici! Plus că te vor suspecta și te vor înjura ambele tabere”.

Au dreptate că nu va fi o reconstituire bine primită. Și nici nu e cine știe ce, doar un fapt divers, care reverberează însă pentru că din anii 90 nu s-a mai ajuns la violențe între trecători, motivate politic.

Mici așa cum sunt, aceste informații nu-mi aparțin.

Sunt publice, așa că n-am niciun drept să le păstrez pentru mine doar de teamă că voi fi înjurat.

Bătaia ”politică” dintre cei doi civili s-a derulat pe trotuarul din fața Guvernului României. Un pic stânga față de axul central al Palatului Victoriei, acoperit cu un tricolor uriaș, prea mic pentru furia noastră comună.

Ar fi culmea lașității să eșuăm în a povesti ce se petrece în văzul lumii, pentru că ne-ar fi frică de oricine: de Guvern, de blamul public,  de #rezist sau de PSD.

Noi am avut acolo, total întâmplător, un coleg care a filmat cu un telefon mobil.

***

Răzvan Prepeliță, colaborator al Gazetei din Brașov și unul dintre câștigătorii premiilor ”Ioan Chirilă”, era două zile în București și a asistat la incidentul de ieri din Piața Victoriei.

El are o filmare pe care nu a văzut-o până acum nimeni.

În imagini se văd clar atât protestatarul imobilizat la pământ de către jandarmi, dar și bătrânul prăbușit, starea groggy a lui, cu sângele de pe fața nedumerită.

”Venisem în București vineri. Sâmbătă, Roxana, prietena mea, a vrut să vadă manifestația din piață și am ajuns acolo puțin înainte de 11 dimineața”, spune Răzvan Prepeliță.

Răzvan și Roxana sunt, ambii, susținători ai protestelor anticorupție.

”Eram pe trotuarul din fața Guvernului și priveam spre piață cum manifestanții se opun organizării târgului. La un moment dat, am auzit un zgomot dinspre Guvern și m-am întors”, povestește el.

Prepeliță continuă: ”Cred că zgomotul provenea de la momentul în care bătrânul îl lovise cu rucsacul pe protestatar. Eu am văzut doar riposta manifestantului. Bărbatul l-a lovit tare cu pumnul în față pe bătrân, care a căzut lemn pe spate. Mi-a fost teamă că s-a lovit la cap. Atunci am început să filmez cu telefonul”. 

Imaginile protestatarului Sandi Matei

Primele imagini care au apărut astăzi pe rețelele de socializare îi aparțin chiar protestatarului Sandi Matei, 47 de ani.

Ele descriu momentul de dinainte de relatarea lui Prepeliță.

 

Protestatarul se duce și-l întreabă pe omul cu rucsac în spate, care tocmai terminase de discutat cu jandarmii: ”Ce părere  aveți despre ce se întâmplă aicea?”.

La care trecătorul îi răspunde: ”Mă piș pe ăștia care se întâmplă aicea! Și pe tine mă piș”.

Sandi Matei replică: ”Comunistule, de ce vorbești așa, nesimțitule?!”.

Și continuă să-l filmeze pe om, urmărindu-l cu telefonul. Sandi Matei făcea de câteva ore o transmisie live din piață pe Facebook.

Bătrânul se întoarce cu spatele și se îndepărtează. Sandi Matei îl urmărește și îl filmează în continuare. Omul merge pe trotuarul din fața clădirii Guvernului și înjură repetat și variat: ”Du-te, mă, în p… mea”… ”Jigodie!”

Sandi Matei filmează și, după încă un set de înjurături, spune: ”Iată cum vorbesc pesediștii comuniști!”.

În acel moment, omul se întoarce, își ia un elan scurt și-l lovește cu rucsacul, ultima secvență surprinsă de telefon.

”M-am ferit și m-a lovit în umărul stâng. Telefonul mi-a căzut pe jos”, explică Sandi Matei, sunat aseară de ziar.

Imaginile lui Mălin Bot

A doua filmare îi aparține lui Mălin Bot.

Ea îl arată deja pe Sandi Matei culcat la pământ de către jandarmi.

O voce, ”cred că a mea”, avea să declare Mălin Bot întrebat de gsp, îi chestionează pe jandarmi în favoarea manifestantului: ”Ce înseamnă asta, lăsați-l, ce a făcut?!”.

”Într-adevăr, Bot nu văzuse pumnul protestatarului, pe care eu l-am observat clar. Mălin a zărit doar doi oameni la pământ și a filmat mai ales grămada formată în jurul protestatarului. Pe imaginile lui se văd inițial doar picioarele bătrânului căzut lat. Eu și Roxana ne-am îndreptat direct spre omul lovit. Nu știam ce a pățit”, rememorează Răzvan Prepeliță.

În ajutorul protestatarului sar mai mulți oameni din piață.

Imaginile lui Prepeliță – ”Ura reciprocă pe care am simțit-o acolo”

Imaginile lui Prepeliță, cea de-a treia înregistrare a evenimentelor, sunt realizate din direcția opusă celei a lui Bot.

Cei doi au venit unul spre celălalt, Răzvan Prepeliță e tipul înalt, îmbrăcat în haină galben-fosforescentă, din filmul lui Bot, iar Mălin Bot e silueta centrală din primul cadru al filmării lui Prepeliță.

Imaginile lui Prepeliță arată, într-adevăr, cum zace căzut bătrânul și cum e ridicat de la pământ.

”Pesedistul” are sânge pe față și pare dezorientat.

 

Fata blondă cu ochelari, care îl sprijină de o mână, este chiar Roxana, prietena brașoveanului. În partea cealaltă, ajută un protestatar.

”Omul era groggy, nu știa ce se întâmplă cu el. A spus că n-are nevoie de salvare, că vrea doar sacul, așa zicea. Apăruseră acolo deja mai mulți protestatari, care strigau la jandarmi să-l elibereze pe al lor. Și îl făceau comunist și pesedist pe bătrânul care era amețit în continuare”, relatează Prepeliță.

”Eu le-am zis manifestanților că eu și Roxana avem aceleași idei cu ei, dar că e grav ce s-a întâmplat și că o să fie urmări! În tensiunea aceea le-am zis că a fost împins și a căzut, dar sunt sigur că am văzut un pumn extrem de puternic, un pumn care l-a lăsat lat”, mai spune brașoveanul.

”Nu se pune problema să-l fi lovit mai mulți manifestanți pe bărân, așa cum am văzut că se scrie pe net. Asta nu e adevărat! Dar e adevărat că unul dintre ei l-a lovit tare, cu pumnul în plină figură, și că omul a căzut” Răzvan Prepeliță, colaborator al gsp 

”Au trecut multe ore, am plecat deja spre casă, însă mă tulbură ura pe care am simțit-o acolo, ura reciprocă”, încheie Prepeliță.

Asta a văzut și a filmat brașoveanul.

Ce au văzut alți oameni prezenți?

Mălin Bot: ”Sandi Matei mi-a zis că regretă că și-a pierdut cumpătul. N-a detaliat”

-Domnule Bot, ce ați văzut din incident?
-Protestam împotriva târgului Gabrielei Firea pus chiar aici, în Piața Victoriei. Eu filmam momentul în care manifestanții scriseseră din litere ROMÂNIA MOARE. Tocmai le adusesem eu două steaguri ale Uniunii Europene ca să-i încadreze și să dea mai bine. Am auzit un zgomot.

-Erați cu spatele la Guvern?
-Da, filmam către piață. Și am văzut ceva în direcția Guvernului, am văzut o fată blondă alergând și am înțeles  că se întâmplă ceva. Am traversat repede benzile de circulație și am început să filmez. Eu m-am concentrat pe Sandi Matei pentru că sentimentul meu a fost acela că jandarmii l-au agresat și, din greșeală, jandarmii l-ar fi răsturnat și pe celălalt bărbat.

-Deci ați văzut doi oameni la pământ și pe unul îl cunoșteați, era Sandi Matei?
-Da. Ca să vă explic: în 10 luni de proteste, eu nu am observat aici violențe. N-au fost violențe. Nici măcar țipete unii la alții n-au fost. De aceea n-am plecat de la premisa violenței când i-am văzut jos pe amândoi. Am întrebat în jur ce s-a întâmplat, am crezut că jandarmii s-au luat de Sandi.

-Și?
-M-am lămurit apoi că n-a fost așa și că bătrânul l-a înjurat și l-a lovit pe Sandi, care a ripostat. Dovadă că m-am dus la Sandi și i-am spus să-mi declare ce s-a petrecut. Și a zis că regretă că și-a pierdut cumpătul pentru că fusese înjurat și lovit. Bătrânul fusese ridicat de la pământ de fata blondă și de un manifestant.

-Sandi Matei v-a spus că l-a lovit cu pumnul pe bărbat?
-Nu. Sandi nu a detaliat.

-Mai departe ce ați văzut?
-Inițial, jandarmeria l-a eliberat pe Sandi, protestatarii l-au luat de acolo. Mai apoi, jandarmii au venit și l-au luat, l-au dus la poliție cu duba. Pe el și încă doi manifestanți. Lui i-au dat 1.000 de lei amendă și celorlalți doi câte 3.000 amendă, pentru că au încercat să-i împiedice pe jandarmi să-l ridice.

Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul! Dar jandarmii s-au purtat violent”

-Domnule Matei, ce s-a întâmplat?
-Filmam manifestația și o transmiteam live pe Facebook.

-Sunteți jurnalist sau o făceați ca simplu cetățean?
-Eu vin mereu în piață. Azi am venit la 6 dimineața. Filmam ca cetățean. Asta e singura noastră armă. Și am văzut un om pe trotuar cum discută cu jandarmii. Când am ajuns, bătrânul pleca. Jandarmul i-a spus: ”Rezolvați-o voi!”.

-Jandarmul i-a spus așa?
-Așa cred, așa am auzit.

-Și mai departe?
-L-am întrebat cum i se pare ce e aici, în piață. A zis că se pișă și pe ei, și pe mine. M-a scuipat. A plecat.

-Ați vorbit cu el?
-L-am făcut comunist. Am continuat să-l filmez, dar am stat la doi metri de el fără să-l agresez în niciun fel. Și când i-am zis, ”Uitați un pesedist comunist!”, s-a întors și m-a lovit cu rucsacul.

-În față?
-Nu, că m-am ferit. În umărul stâng m-a lovit. Îmi spărgea capul dacă mă nimerea. Vreau să vă mai spun ceva. Avea ceva tare în rucsac.

-Adică?
-O bilă sau o piatră. Am simțit-o. De aceea cred că a declarat la jandarmi că nu a pățit nimic, ca să nu-l percheziționeze.

-Un martor ocular susține că l-ați lovit cu pumnul în față pe bătrân.
-Da, i-am dat un pumn în față. Așa e.

-V-au dus la poliție?
-Nu atunci, cam după o oră. Și asta e anormal, felul în care m-au dus.

-În ce sens?
-Le-am zis: hai să dau declarații aici, la unitatea mobilă a jandarmeriei. N-au vrut. Ne-au luat și pe mine și pe fetele care trăgeau de mine așa, ca pe niște teroriști, și ne-au dus la Secția 1 de poliție.

-V-ați mai văzut cu omul care v-a lovit cu rucsacul și pe care l-ați lovit cu pumnul?
-Nu. Dar am înțeles că deja l-au reperat pe net și că e cel care manifestează mereu în față la DNA, împotriva lui Kovesi. Așa se zice.

-Ce vârstă și ce profesie aveți, vă rugăm?
-Am 43 de ani și sunt pensionat. Am fost tehnician. Să vă mai spun ceva: am o coastă ruptă de la intervenția jandarmilor.

-V-au spus medicii că e ruptă? Ați fost la spital?
-Nu, dar respir greu. Însă nu pot pleca acum, am treabă aici, în piață.

Poliția: ”Bătrânul lovit nu a dorit să facă plângere”

Ce spun oficialitățile?

Jandarmeria a confirmat printr-o declarație publică faptul că ”s-au dat trei amenzi pentru trei persoane, protestatari”.

Mai departe, eventualele cercetări țin de poliție, dacă jandarmeria a constatat posibile infracțiuni.

Poliția Capitalei susține că ”nu s-a deschis niciun dosar”.

Diana Sarca, purtător de cuvânt, explică pentru Gazetă: ”Colegii de la jandarmerie au aplicat sancțiunile, cele trei amenzi. Noi am fost practic doar gazdele lor, la Secția 1 de poliție. Dar nu s-a deschis niciun dosar pentru că persoana la care vă referiți că a fost lovită nu a dorit să facă plângere”.

Poliția Capitalei motivează că ”plângerea victimei este obligatorie pentru deschiderea dosarului în cazul infracțiunii de lovire și alte violențe”.

Gazeta nu a reușit să identifice și să discute cu cea de-a doua persoană din incident, bătrânul care lovește cu rucsacul și apoi primește un pumn în față.

***

Deocamdată nu au apărut imagini cu momentul complet al loviturilor reciproce.

E foarte puțin probabil ca ele să nu existe, având în vedere densitatea camerelor de trafic rutier din zonă și măsurile video de protecție ale Palatului Victoria.

Vor apărea filmările cu cadre de sus?

Totul s-a petrecut ziua, central și la doi metri în fața curții Guvernului României.

Și nu, acest text nu e despre ”tefeliști” și nici despre ”pesediști”, așa cum se numesc, în dispreț reciproc.

E despre doi oameni, fără generalizări și categorii.

Pentru că atunci când apelezi la bătaie nu mai vorbești în numele unei cauze.

Așa cum spunea Isac Asimov, ”violența este ultimul refugiu al incompetenței”.

 

Comentarii (339)Adaugă comentariu

Vasile  •  3 decembrie 2017, 21:55

Până la urmă, să înțeleg că a fost o bătaie intre doi pensionari???

petru matei  •  3 decembrie 2017, 21:58

doar in Romania victima este de vina :) atitudinea hashtagistilor seamana cu atitudinea urbelor din Vaslui ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Shoric  •  3 decembrie 2017, 21:59

dupa ce s-a aflat ca batranul nu este fost colonel de securitate, apar informatii ca de fapt ar fi un batranel cam slobod la gura si care mai cereseste cate o bere pe la o crasma. si asta o spun niste jurnalisti. probabil tot aia care au lansat informatia cu colonelul de securitate. a patra putere din ROMANIA, MOARE.

eMIL  •  3 decembrie 2017, 22:04

,, Nimic nu e pierdut, totul se joacă!”.. Recunoști titlul, don`Tolo?... Jucați tare... ***.... Bravos, „rezistență”! Agresorul, pardon, rezistentul ***. ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

noelstoica  •  3 decembrie 2017, 22:14

Pensionarul este fost colonel de securitate asa cum bodyguarzii lui Dragnea erau interlopi!!!??? Au confiscat mass media diversionisti ca Malin Bot, Florin Badita si multi altii(indivizi care se mint singuri ca ar reprezenta "elita" societatii romanesti), vor duce tara asta la anarhie...!

Steaua1986forever  •  3 decembrie 2017, 22:33

Draga Radu, poti detalia de ce comentariul meu este "amuzant" ? Explica-mi si mie, sa rad si eu. Sunt foarte multe surse de stiri care au spus ca omul e pensionar al Securitatii. Sigur, pentru tine un om tip Visinescu ti se pare haios, amuzant, eventual care trebuie mangaiat duios pe frunte cand te injura, te scuipa si te bate. Sigur, asa e cand ai in cap numai mustata lui Dragnea si panseurile "doamnei" Pandela venita de la Moldova ca sa fie votata de 1/9 bucuresteni cu drept de vot, probabil originali din aceeasi regiune ca si ea...

vasilica  •  3 decembrie 2017, 22:36

tolontane tot se mai joaca? sau cum ziceai? e in avantaj ceata lui rezist dupa croseul astuia? castiga la puncte? sau e tko? jurnalism de 3 lei gauriti, mi-ar fi rusine mie de mine daca as fi in locul tau. aia cu firea care e vinovata si daca ii lase sa protesteze si daca nu, e de pus in rama. jurnalism a la tolontan.

Crimson Veritas  •  3 decembrie 2017, 22:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 23:01

A intrat cenzura in paine...Echidistanta este pentru altii...Se spune ca se monitorizeaza comentariile si printre altele ca nu poti aduce prejudicii altei persoane sau nu poti face acuzatii fara dovezi...Acum cand batranelul se dovedeste altcineva...cerintele nu devin decat sloganuri ca cele din campaniile politicienilor...Multi se mira de ce batranul nu a depus plangere...Acesta spune ca nu putea avea incredere in organele care l- a retinut pe cel care loveste dupa o ora!!! Este si un filmulet de la venirea de la ora 6 a ,,protestatarilor,,...Astia pareau mai tari ca multe institutii de ordine desigur datorita prieteniei cu cineva dintr- o intitutie...Deci e mai grav decat se vede...Urmariti filmarea de la venirea ,,demonstrantilor,, de la ora 6...

frei_herr  •  3 decembrie 2017, 23:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alin  •  3 decembrie 2017, 23:08

Fac ultimul comentariu pe blogul dvs., pentru ca am observat ca doar imprastiati venin, dl. Catalin si sunteti departe de ceea ce inseamna obiectivitate. De ce? Am aflat cine este protestatarul agresor. O *** ***, care loveste pe la spate un batran de 71 de ani si nu oricum, ci cu o bucata de fier in mana. De asemenea, am observat ca si ceilalti protestatari de meserie, (da, cei care sustin justitia, DNA-ul etc) elibereaza un *** din mainile jandarmilor; cred ca asta a spus totul despre manipularea la care suntem supusi cu totii si la care vad ca participati si dvs.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  3 decembrie 2017, 23:17

Faptul ca batranul era sau nu securist, comunist sau mai stiu eu ce NU schimba cu nimic datele problemei. Dupa mai bine de 10 luni de proteste pasnice impotriva unor infractori care au arestat tara asta vine un *** si loveste un batran si isi bate joc de tot ce s-a intamplat in acest ultim an. Acest IDIOT, acest *** *** a dat, prin gestul sau, apa la moara *** de la Antene si a sters cu buretele credibilitatea unui AN intreg de proteste. Lumea trebuie sa inteleaga ca acesti indivizi NU ne reprezinta, acesti indivizi sunt PROTESTATARI de meserie pentru ca au fost INCAPABILI sa faca altceva mai bun cu viata lor. Sunt niste neica-nimeni care si-au gasit un scop suprem in viata in a sta degeaba la un protest sau altul... daca ne uitam cu atentie sunt aceiasi oameni de fiecare data. Nu neg ca batranul s-a purtat ca un necivilizat dar NIMIC, ABSOLUT NIMIC nu justifica gestul de *** *** si, in acest caz, jignesc ***... Romania NU are nevoie de astfel de ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 23:19

@ Alin Domnule asa inseamna ca ei castiga...Atat timp ca pe blog nu se specifica ca numai unii cu anumite pareri sunt primiti va rog sa va spuneti mereu parerea...Altfel au sa creada ca ne- au pacalit...Ne spun ca vor ca afara dar in orice tara domnul Sandi era retinut pentru ultraj de la ora 6 ...Pentru ce posteaza pe paginile de socializare era sub lupa autoritatilor de mult timp!

basil  •  3 decembrie 2017, 23:19

Am jurmarit comentariile de pe HN! Care spun multe despre cei care se pretind liberi de comunism, capitalisti, rezistenti, antiPSd etc. Au gasit o multime de scuze pentru agresor si acuze pentru victima intr-un stil de pur stalinism. Culminand cu identificare victimei drept calau, Securist, *** and ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

basil  •  3 decembrie 2017, 23:22

Sa nu uit, cica in rucsac avea ceva metalic si greu, probabil aparat de emisie-receptie! Deh, acum 20 de ani s-ar fi spuc ca avea dolari falsi. Si fraierii ar fi crezut. Aparent, nu s-a desteptat nimeni!

Che Guevara  •  4 decembrie 2017, 0:01

Daca nu a depus mosulica ala plangere ce mai conteaza ce a fost acolo ? Amplificati un conflict minor si faceti din tantar armasar doar de dragul audientei ? Jandarmeria a dat amenzi gratuite. Pana la urma mai munceste cineva in Romania sau ne tinem doar de proteste si facem "Procesul etapei" pentru orice *** a oricarui pensionar ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lari  •  4 decembrie 2017, 0:03

de tracia. Un așa comentariu n-am auzit până acum. Sunt convins că tu, personal, îi oferi locul pe scaun bătrânului, chestie de educație. E un lucru firesc și normal. Anormal este să ai 40 de ani, să fii pensionat deja și să te bați în public.

justita  •  4 decembrie 2017, 0:23

Există o camera pe clădirea guvernului cu o precizie de 1000% ... care bate pe centru pana la antipa ...cereri înregistrarea oficial....

Codrut Coldea  •  4 decembrie 2017, 0:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tata Mare  •  4 decembrie 2017, 0:31

Mult iubite si stimate domnule (inca) Tolontan, cu maxima umilinta va atragem atentia ca in Decembrie 1989 mia aia de frei_herr-i n-au pregetat sa-si dea viata tocmai ca peste ani sa nu mai aiba nimeni 'dreptul' de a cenzura spusele oamenilor! Sau au fost doar ... fraieri?!? Ca in situatia asta ar trebui si noi sa nefacem un site propriu. Caruia sa-i zicem, de ex., ... ***.ro. Nuuu?!?...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jack  •  4 decembrie 2017, 1:19

Cum sa iei bataie in fata guvernului langa jandarmi ? Fugi dupa oameni cu camera de filmat? Poate nu vrea omul sa fie filmat , il hartuiesti , te jigneste si tu continui si pana la urma ii dai un pumn in fata? Un batran dintr-un pumn de ala poate nu se mai ridica deloc. Nu inteleg de ce nu e retinut macar 24 de ore individul pensionar la 43 de ani. Cica reactie de la barbat la barbat. Bai cu tataia ala iti masori tu puterile ? Daca Boureanu a stat in arest pentru un sut in testicole , asta pentru pumnul ala ia amenda si e liber , ...

jan  •  4 decembrie 2017, 1:25

Intrebarea este daca batranul mai urineaza pe cei de acolo sau se va retine pentru o luuuunga bucata de timp...

sundance kid  •  4 decembrie 2017, 1:28

Pai nu prea sau batut . Unul a luat bataie ceea ce in box se numeste knock down . Cit despre Firea !! Ce cauta ea aici !

sara  •  4 decembrie 2017, 1:56

Sandi Matei ar trebui sa te rusinezi pentru gestul tau animalic de a lovi un om in varsta dar si pentru modul incalificabil in care l-ai provocat si hartuit. Esti un las care vrei sa-ti masori puterile cu o persoana inferioara din acest punct de vedere, respectiv batrani femei, copii. Daca era unul apropiat de varsta ta probabil ca te ascundeai prin tufe. Rusine si tie si celor care te sustin.

gio  •  4 decembrie 2017, 1:56

Exagerati cu un eveniment minor ca sa denigrati protestul. Este totusi o manifestatie politica nu un simpozion stiintific, acolo este tot felul de lume, iar la manifestatii mai apar si incidente, chiar ma mir ca n-au fost si alte incidente mai serioase in astea 10 luni. Mosul clar nu avea de ce sa se apropie de protestatari, normal ca prezenta lui a iritat lumea, dar nici protestatarul nu avea de ce sa-l hartuiasca si cu atat mai mult sa-l loveasca. Una peste alta protestatarul a gresit si trebuie sa plateasca. Asta nu inseamna ca miscarea REZIST este una violenta. Totusi, cine este mosul? Nu-mi inspira un pensionar obscur.

Sima  •  4 decembrie 2017, 3:51

Am urmarit un documentar pe National Geografic revolta din 92 Los Angeles si mie teama ca nu suntem departe de acea perioada groaznica, ce vremuri triste vor trai copii nostri.

Gheorghe  •  4 decembrie 2017, 6:24

In peste 40 de ani, traiti in afara tari, majoritatea romanilor sunt de teapa lui Sandi sau Macovei cu gura mare si pusi pe rele. Mai bine nu-i cunosteam ! Ce s-a intamplat in Piata Victoriei este un act de ANARHIE. Diversionistii au impiedicat jandarmi sa-si faca datoria. As fi dorit ca protestatari sa fie in Canada ... numai sa fi atins un jandarm fizic .. un impins sau imbrancit e ceva si mai grav .. toti protestatari pe burta cu mainile la ceafa si daca se ridica unu, atunci era facut ciur. Jandarmi romani au actionat ca o gramada de oii. In Canada, Sandi si grupul care impingea jandarmi ar fi fost arestat pe loc, a doua zi la tribunal pentru ca Sandi a rezistat arestari si ceilalti au asaltat jandarmi. Aici nu mai era nevoie de victima lovita sa depuna plangere penala.

Cerebel  •  4 decembrie 2017, 7:55

Citesc cu groaza. Dacă asta este piața *** Asta nu mai are legătura cu democrația. Doar niște indivizi lipsiți de orice fara a de umanitate pot face apologia violentei. Si atunci le doresc sa aibă parte de ea. Rușine acelora care justifica intr o forma sau alta porcăria făcută de acel individ !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Draki  •  4 decembrie 2017, 8:16

Mi-am amintit ca in perioadele de rut cainii comunitari,individuali niste ***,se aduna si latra la orice cetatean care trece strada.Daca trecatorul nu are grija sa i-i ocoleasca la distanta una dintre *** i-l ataca si celelalte sar in ajutorul ***i.Singurii care i-i pot potoli sunt hingherii-daca acestia nu sunt fricosi sau inhibati de instructiuni primite ca sa se poarte frumos cu animalele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ionsparleanu  •  4 decembrie 2017, 8:31

Desigur ca batrinul nu a facut bine ca a injurat si a dat cu rucsacul.dar ce m-a intrigat cel mai tare a fost ca acel om relativ tanar este tot pensionar ,,de boala",totusi a tras un pumn destul de sanatos pentru un om foarte bolnav.A-ti impune punctul de vedere cu injuraturi si lovituri nu mi se pare o solutie.indiferent de partea cui esti,

Patriot  •  4 decembrie 2017, 8:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristian dogaru  •  4 decembrie 2017, 8:59

Tolontan, te-am intrebat si pe mail dar vad ca intre colegi de breasla nu se poarta atata comunicare asa ca revin aici: cum de ai scapat din vedere pagina de Facebook a rezistentului Sandy cand ai facut aceasta monumentala documentare? Nu era relevanta? nu ai obsrvat boxul si pistolul sau nu ai gasit si pagina de Facebook a batranului si nu ai vrut sa ai o relatare asimetrica? sunt tare curios...

mircea  •  4 decembrie 2017, 8:59

dece oare instigatorul-agresor nu este perchezitionat corporal??cum se face ca marea majoritate din piata care sunt sefi de obiectiv sunt pensionari la o varsta frageda ai institutiilor de forta??culmea se cunosc foarte bine cu Politistii,cu jandarmii chia daca ne uitam atent la imagni si ascultam o remarca facuta de un politist comunitar-bai nu va bagati ca astia sunt in misiune,instigatorul-agresor Matei daca era perchezitionat corporal de catre Jandarmi,sau politisti aveau o mari surprize,si multiple motive legale si incriminatorii sa fie retinut si apoi emis ordin de arestare.Cum se face ca Matei are numeroase legitimatii de acces permanent in institutii de forta inclusiv in Parlament,deci este coleg cu Coldea,Dogaru,Coarna,Pricina,Popescu

AAA  •  4 decembrie 2017, 9:15

Urmariti primele imagini cu batranul lovit: in primele cadre se poate observa cum el nu are deloc sange pe fata. Dupa cateva secunde erau siroaie de sange pe fata lui. L-o fi "ajutat" doamna de langa el? La cum a declarat *** comunista la televiziunea securistului felix , ca a fost lovit cu un "box" in arcada/ochi nu se mai ridica el de ajuns. I-ar fi tasnit sangele instantaneu pe fata....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  4 decembrie 2017, 10:04

@justita • 4 decembrie 2017, 0:23 ,,Există o camera pe clădirea guvernului cu o precizie de 1000% ... care bate pe centru pana la antipa ...cereri înregistrarea oficial....,, ..............................Asa exista o mie de camere si?Pai cum sa se dea inregistrarile in care jandarmii au fost pacaliti si putin sifonati?Au vrut sa-l retina pe individ cand s-a produs incidentul dar prietenii lui l-au scapat din mana jandarmilor!Sandi a fost retinut dupa parlamentari dupa o ora de la incident.Striga ca este nemultumit ca politia il tine prea mult la declaratii!!!!Mai mult domnul Sandi a vrut ca tara sa stie cine este el si a postat un filmulet de la venire lui de la ora 6...A trecut printre politia locala,politia nationala,firma de paza si jandarmerie ca la el acasa adica insultand pe cei care se ocupau de ordine!!!!Se vede pe film cum un om ii da satisfactie lui Sandi si spune ca toate celelalte organe au gresit in fata acestuia si chiar si-a cerut scuze si-l roaga sa se calmeze!!!!!Crezi ca filmarile astea se pot da????Sandi a spus singur ca a fost amendat aiurea pentru deranjarea linistii publice si nu pentru lovire...Noroc ca Sandi a filmat,ne-a aratat filmarea ca alfel nu stiam cine este sef in tara asta....

KarV  •  4 decembrie 2017, 10:19

Privesc de undeva din afara circoteca dinauntrul patriei muma. Pe zi ce trece muma se transforma in ciuma. Si nu ma refer la deja mult prea uzata expresie "ciuma PSD", pentru ca ciuma nu are partid. Poate ca ar fi fost mai simplu sa aiba. Asa macar s-ar fi gasit cauza. Din ce se vede aici, intunericul mintii e general, de la jandarmi pana la doamna cu portvocea "nu asa". In acest haos organizat, oricat de sincere si binevoitoare sentimentele, toti par ca au venit cu o agenda proprie data de alte "aginturi" proprii. Imperialsmul sau bolsevismul sunt doua concepte care teoretic se bat cap in cap, dar dau mana fara nici o jena in spatele usilor inchise. Oamenii sunt in definitie 50 la suta animal si 50 la suta constiinta. In aceste imagini se vede clar ce parte a invins de ambele tabere. Perceptia strainilor despre noi, si o zic cu mare mahnire, este foarte proasta. Sunem perceputi mai rau decat orice natie de pe pamant. Si nu exagerez. Cand spui ca esti roman in Franta sau Spania, oamenii fug de tine ca de ciuma. Si am ajuns de unde am pornit. Ciuma nu e in psd, ci pretutindeni, de la paznicul din spital pana la ultima femeie de servici din nu stiu care sat. Da' hai dom'le ca merge si-asa, nu-i asa?!

Vlad  •  4 decembrie 2017, 10:20

raspuns la comentariul lui Gheorghe @Gheorghe, nu de ANARHIE moarte tara ci, cu regret o spun, de prosti ca tine! Dupa 300 de zile si sute de mii de oameni protestatari (si de-o parte si de alta) s-a ajuns la primul pumn. In orice alta "tara civilizata", o situatie similara genera sute de arestari si lupte de strada. Nici macar asta nu se numeste anarhie, si se intampla frecvent in tari precum Germania, Franta, Italia etc. Cu tunuri de apa, ATACURI la jandarmi etc. Ceea ce se intampla si s-a intamplat in Romania este lectie de civilizatie si democratie pentru tot occidentul. Dar sunt unii mai "dezarticulati intelectual" CA TINE - da prietene, adevarul n-ar trebui sa jigneasca, care gaseste el scenarii apocaliptice intr-o tarisoara est europeana unde 2 oameni si-au schimbat "amabilitati" pe un trotuar Bravo Gheorghe - *** analitic de pe blogul lui Tolo. Info de la mine (Vlad, ma numesc) - ANALFABETISMUL romanesc este legendar inca de pe vremea lui Carol I (un print strain, devenit rege mai tarziu... nu intru in detalii). LIPSA de educatie si morala este insa metastazica. Vad ca stii ca scrii si, probabil, si sa citesti. Asta nu de aduce in 2017 flacaule, ci te lasa intr-o ignoranta tampa care te va duce probabil intr-o batranete "fericita si lucie pe creier" precum a bolsevicului purtator de rucsac din subiectul acestui articol

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorr  •  4 decembrie 2017, 10:41

Efectul Antena 3 asupra batraneilor.

DORU  •  4 decembrie 2017, 10:44

un manifestant pasnic ! daca filma pe un intervievat pe masura cu siguranta isi inghitea telefonul. un las cu merţan negru cumparat din pensia pe caz de boala.

Andrei F  •  4 decembrie 2017, 10:56

@Vlad • 4 decembrie 2017, 10:20 Ma bucur ca nu ai fost cenzurat cand ai aruncat cu epitete...Probabil ca si dumneata faci parte din publicul tinta...Unele din epitete ti se potrivesc...Dar nu de asta te bag in seama...Poti sa numesti o tara unde institutiile de forta sa fie umilite asa cum s-a intamplat acum doua zile?Altfel stiu...e bine sa manifestam...sa cerem respectarea legii dar incalcand-o in cel mai barbar mod.De fapt acum doua zile populatia tarii a revazut episoadele cu Basescu...Asta mai sfida o tara intreaga cu televiziunile de fata si nu a patit si nu o sa pateasca nimic...Pentru ca cei doi isi trag puterea din acelasi loc...Ambii apara aceleasi valori...Care pe dumneata nu o sa te deranjeze niciodata.

cristyian  •  4 decembrie 2017, 11:03

OOOOO, ma mir cum de nu sunt toate gastile de interlopi in piata ci numai una care # rezista,gashca iesita de prin bancile straine , una care isi pune pozele pe facebuca in pielea goala , nespalati cu pistoalele la brau si cu bucati de robinet bagate pe mana . Imi place articolul , <> , care oameni , un interlop ""impetuos necesar" si un pensionar , asta numiti lupta # rezist , domnule Tolontan eu *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  4 decembrie 2017, 11:13

In primul rand, Primaria Generala a Capitalei are in subordine o structura de "Politie Locala", platita de la buget, dotata cu logistica necesara asigurarii ordinii si linistii publice, conform legii (cine este seful acesteia ? are cumva legaturi, de natura apropiata, cu Firea ?) . De ce Primaria Generala a Capitalei nu a asigurat, cu aceasta structura, ordinea publica in perimetrul in care a initiat un proiect avizat in sedinta la care au participat toti cei implicati (inclusiv de la MI, SRI, Prefectura Bucuresti si alte autoritati)? Tot in primul rand, Piata Victoriei nu este un loc cu destinatie comerciala. Cel mai nimerit ar fi ca acest spatiu sa fie securizat, accesul in zona sa fie strict reglementat. Protestatarii ar fi trebuit sa depuna la tribunalul local o petitie in care sa evidentieze ca, potrivit legii, nu se amenajeaza piete comerciale (chiar pentru perioade limitate de timp) in proximitatea sediilor instututiilor reprezentative ale statului, cu atat mai putin langa sediul Guvernului Romaniei, intrucat: - sunt ingreunate, major afectate, accesul si circulatia auto pe caile rutiere din zona; - implica o serie de costuri ineficiente, ridicate, de la buget (din buzunarul contribuabililor), pentru securizare (anti-incendiu, antiterorist, pentru fluidizarea accesului in beneficiul exclusiv al pietonilor) si pentru igienizare. Consider ca toate evenimentele nedorite ce au avut loc acolo sunt efecte ale unei gestionari defectuoase, imputabile Primariei Generale a Capitalei. Totodata, in conformitate cu prevederile legii si daca dorim suprematia acesteia, toti cei care au participat la demolare (filmati, deci identiticabili de catre structurile de evidenta a populatiei si de catre sectoristii din cadrul acestor servicii), fara exceptie, trebuie sanctionati ("necunoasterea legii nu te absolva de pedeapsa"). Gabriela Firea sa-si gaseasca masura, sa se limiteze la atributiile conferite de lege.

cristyian  •  4 decembrie 2017, 11:14

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ion  •  4 decembrie 2017, 11:54

Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul! Dar jandarmii s-au purtat violent” HALUCINANT!!!! Inca o data se dovedeste ca prostia umana nu are limite. Forma asta de viata da cu pumnul si pe urma este idignat ca jandarmii l-au pus la pamant.INCREDIBIL!! Si ceilalti *** s-ar in apararea lui,strigand si ei indignati la jandarmi ca de ce au imobilizat forma de viata agresiva.Cum si-au permis jandarmii sa faca asa ceva!?HALUCINANT!!! Aici nu mai este nimic democratic,aici este o mizerie care provoaca greata.Si mai grav este ca aceste forme de viata sunt tot mai numeroase, dupa cum se vede.Iti sta mintea-n loc cand vezi "luptatorul protestatar" pentru justitie si adevar, fluturand drapelul tarii, facand justitie, lovind cu pumnul un batran.Oare daca in locul batranului era un tip de 2 metri si 150 kilograme, ce-ar fi facut "luptatorul pentru justitie "?L-ar mai fi sicanat cu telefonul?L-ar mai fi provocat?Cum poti sa protestezi pentru o justitie corecta atat timp cat tu lovesti cu pumnul?E clar ca habar nu ai pe ce lume traiesti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  4 decembrie 2017, 12:16

Cum se poate ca ...? Pentru ca in Romania nu functioneaza Ordindea si Statul de Drept ... acesti 'protestatari' ... sunt de un an in strada ... in mod ilegal ... ***). Eu inteleg ca nu cunoasteti nici Constitutia si nici Legile Romaniei (in speta noastra Legile 60 si 61 / 1991) ... Nu numai protestul este ilegal in forma lui ... ci si in mesaj ... daca cititi legea respectiva .. o sa realizati ... ca dreptul de eprimare ... la momentul cand depaseste cadrul legal ... nu se mai poate numi DREPT si se numeste ABUZ. Nu exista norma legala in Romania ... sau in alta tara civilizata ... care sa-ti permita ... sa insulti o persoana in mod public, sau un grup de persoane ... fie el si partid politic, categorie profesionala ... etc ... Legea Manifestatilor Publice interzice expres mesajul cu tenta fascista, xenofoba, discriminatorie, injuriosa ... ca si mesaj valid al acestor manifestatii (considerand macar ca ar fi AUTORIZATE de Primaria ... Municipiului, Orasului, Comunei ... pentru ca nu vorbim doar de Bucuresti) ...:)) Deci daca nu va suparati pe mine ... si nu se mai decide ... cenzurarea mea ... de fapt cenzurarea Legii ... ce nu intelegeti voi de fapt ... este Existenta Statului Paralel ... un Stat care are o Agenda de Lucru ... total paralelea cu ... Legile Romaniei, cu Interesele Romaniei si cu ... Configuratia Votului Cetatenesc ...:)) Try harder ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

basil  •  4 decembrie 2017, 12:38

Pensionarul acela la 43 de ani nu e tot "asistat social"? Si atunci, cum protesteaza impotriva sa? Bizar....

Crimson Veritas  •  4 decembrie 2017, 13:28

Am inteles ... deci problema cu mesajul meu ... este ca am acuzat Politia si Jandarmeria ... ca nu aplica Legea ... desi sunt institutii ... de 'law enforcement' ... cu drepturi exclusive, deci monopol ... pe aplicarea legii. Deci in primul rand ... eu nu ii acuz pe jandarmii din piata, sau politia calareata care si-au scos exemplarele cavaline la o plimbare... ci ordinele pe care le primesc acesti ... sunt structuri ierarhice, iar jandarmeria este chiar o structura ... MILITARIZATA. NU vi se pare corect ca aceste Institutii Publice ... sa aplice legea? Sa ceara autorizatia 'grupului de protestatari' ... pentru 'protestul' respectiv ... cu : Numele Protestului (ex. 'Ghiioceii Primaverii') ... Organizatorul (sau organizatorii ... Cartile de Identitate in orginal ... si copii pentru procesul verbal) ... intervalul orar .... de la ora x la ora y (pana in ora 23.00 ... conform legii 60 / 1991) ... Traseul (daca vorbim de spatii publice ... destinate circulatiei publice) ... Kiseleff - Piata Victiorie - Magheru - Piata Constitutiei, etc.... si numarul Aproximativ de participanti la protest. De un an de zile asistam la manifestatii ... ilegale ... fara ca institutile ... Politie si Jandarmerie (Politia Locala chiar nu are atributii in acest sens) ... sa constate resectarea legii 60 / 1991 ... si eventual sa alice sanctiunile contraventionale din Legea 61 / 1991. Deci cum ar trebui sa reformulez in asa fel incat sa respect 'reguilile locului'? Daca nu reprezinta un deranj ... substantial ... credeti ca este posibil ca Politia Romana si Jandarmeria Romana ... sa aplice prevederile Legilor 60 / 1991 si 61 / 1991? Pretty please? Multumesc pentru intelegere ... in curand o sa ma duc sa va virez drepturile salariale ... la bugetul de Impozite si Taxe! ...:))

me  •  4 decembrie 2017, 13:46

'Târgul trebuia să dureze o lună. Și a ținut doar puțin după răsăritul soarelui.' :))) made my day

Kasapu  •  4 decembrie 2017, 14:06

Nu este nimic nou sub soare sa ne amintim de domnul acela la marsul antenei 3 care a lovit reporterita in direct . Acesta este PSD-ciuma rosie plina de domni care la varste inaintate injura si sunt agresivi fizic cu persoanele din jur , ce se discuta aici ?? De ce acesti PSD-isti comunisti cred ca au dreptul sa se comporte asa si sunt extrem de indignati ca primesc replica meritata . A fost clar o provocare pusa la cale de ciuma rosie *** , PSD ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lene Vasile  •  4 decembrie 2017, 14:07

Corect este sa fie amendat si batrinul care a inceput si escaladat conflictulDaca este provocator sau membru PSD este scutit de amenda? aplicati legea cu jumatati de masura?

Comentează