Imagini noi cu incidentul din Piața Victoriei. Protestatarul Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul în față pe bătrân, dar după ce m-a înjurat și mi-a dat cu rucsacul peste umăr!”

Am ajuns să ne batem, civil contra civil, în miezul zilei în fața Guvernului României

duminică, 3 decembrie 2017, 6:58

UPDATE: Mesaj impotriva violentei al lui Tudor Chirila, care se opune pe facebook „escaladarii conflictului, din care nu va iesi nimic bun decat pentru cei care de-abia asteapta sa demonstreze ca in piata e o mana de huligani”.

Gabriela Firea a dat urii noastre reciproce un spațiu de întâlnire.

Și inevitabilul s-a produs.

Sîmbătă dimineață, la 10:54, doi oameni s-au luat la bătaie în Piața Victoriei. Ora exactă e ușor de stabilit pentru că există înregistrări.

S-au bătut nu jandarmii cu manifestanții, ci doi civili. Doi români cu opțiuni politice și civice diferite.

Și nu s-au împins, ci s-au bătut de-a dreptul!

1.000 de lei a primit amenda de la jandarmi Sandi Matei, care l-a doborat cu pumnul pe batran

Cei doi, un manifestant de 43 de ani și un bărbat vârstnic, s-au atacat întâi verbal. S-au insultat.

Apoi bătrânul a dat cu rucsacul în protestatar, iar protestatarul, mai în putere, i-a pocnit un pumn în plină figură, lovitură care l-a trimis pe vârstnic la pământ.

În ciuda tuturor apelurile la înțelepciune, inclusiv ale premierului propriului guvern, primarul general n-a realizat cât de provocatoare și de riscantă este organizarea unui târg în spațiul protestelor #rezist.

Târgul trebuia să dureze o lună. Și a ținut doar puțin după răsăritul soarelui.

Pentru că, în chiar primele ore din prima zi a inițiativei Gabrielei Firea, doi oameni s-au încăierat.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

***

Relatarea de mai jos e compusă din ceea ce istorisesc martori oculari.

O întregesc diverse filmări.

Când m-am apucat să strâng momentele, ziariști apropiați mi-au zis că ”Nu e mare lucru, s-au caftit doi fanatici! Plus că te vor suspecta și te vor înjura ambele tabere”.

Au dreptate că nu va fi o reconstituire bine primită. Și nici nu e cine știe ce, doar un fapt divers, care reverberează însă pentru că din anii 90 nu s-a mai ajuns la violențe între trecători, motivate politic.

Mici așa cum sunt, aceste informații nu-mi aparțin.

Sunt publice, așa că n-am niciun drept să le păstrez pentru mine doar de teamă că voi fi înjurat.

Bătaia ”politică” dintre cei doi civili s-a derulat pe trotuarul din fața Guvernului României. Un pic stânga față de axul central al Palatului Victoriei, acoperit cu un tricolor uriaș, prea mic pentru furia noastră comună.

Ar fi culmea lașității să eșuăm în a povesti ce se petrece în văzul lumii, pentru că ne-ar fi frică de oricine: de Guvern, de blamul public,  de #rezist sau de PSD.

Noi am avut acolo, total întâmplător, un coleg care a filmat cu un telefon mobil.

***

Răzvan Prepeliță, colaborator al Gazetei din Brașov și unul dintre câștigătorii premiilor ”Ioan Chirilă”, era două zile în București și a asistat la incidentul de ieri din Piața Victoriei.

El are o filmare pe care nu a văzut-o până acum nimeni.

În imagini se văd clar atât protestatarul imobilizat la pământ de către jandarmi, dar și bătrânul prăbușit, starea groggy a lui, cu sângele de pe fața nedumerită.

”Venisem în București vineri. Sâmbătă, Roxana, prietena mea, a vrut să vadă manifestația din piață și am ajuns acolo puțin înainte de 11 dimineața”, spune Răzvan Prepeliță.

Răzvan și Roxana sunt, ambii, susținători ai protestelor anticorupție.

”Eram pe trotuarul din fața Guvernului și priveam spre piață cum manifestanții se opun organizării târgului. La un moment dat, am auzit un zgomot dinspre Guvern și m-am întors”, povestește el.

Prepeliță continuă: ”Cred că zgomotul provenea de la momentul în care bătrânul îl lovise cu rucsacul pe protestatar. Eu am văzut doar riposta manifestantului. Bărbatul l-a lovit tare cu pumnul în față pe bătrân, care a căzut lemn pe spate. Mi-a fost teamă că s-a lovit la cap. Atunci am început să filmez cu telefonul”. 

Imaginile protestatarului Sandi Matei

Primele imagini care au apărut astăzi pe rețelele de socializare îi aparțin chiar protestatarului Sandi Matei, 47 de ani.

Ele descriu momentul de dinainte de relatarea lui Prepeliță.

 

Protestatarul se duce și-l întreabă pe omul cu rucsac în spate, care tocmai terminase de discutat cu jandarmii: ”Ce părere  aveți despre ce se întâmplă aicea?”.

La care trecătorul îi răspunde: ”Mă piș pe ăștia care se întâmplă aicea! Și pe tine mă piș”.

Sandi Matei replică: ”Comunistule, de ce vorbești așa, nesimțitule?!”.

Și continuă să-l filmeze pe om, urmărindu-l cu telefonul. Sandi Matei făcea de câteva ore o transmisie live din piață pe Facebook.

Bătrânul se întoarce cu spatele și se îndepărtează. Sandi Matei îl urmărește și îl filmează în continuare. Omul merge pe trotuarul din fața clădirii Guvernului și înjură repetat și variat: ”Du-te, mă, în p… mea”… ”Jigodie!”

Sandi Matei filmează și, după încă un set de înjurături, spune: ”Iată cum vorbesc pesediștii comuniști!”.

În acel moment, omul se întoarce, își ia un elan scurt și-l lovește cu rucsacul, ultima secvență surprinsă de telefon.

”M-am ferit și m-a lovit în umărul stâng. Telefonul mi-a căzut pe jos”, explică Sandi Matei, sunat aseară de ziar.

Imaginile lui Mălin Bot

A doua filmare îi aparține lui Mălin Bot.

Ea îl arată deja pe Sandi Matei culcat la pământ de către jandarmi.

O voce, ”cred că a mea”, avea să declare Mălin Bot întrebat de gsp, îi chestionează pe jandarmi în favoarea manifestantului: ”Ce înseamnă asta, lăsați-l, ce a făcut?!”.

”Într-adevăr, Bot nu văzuse pumnul protestatarului, pe care eu l-am observat clar. Mălin a zărit doar doi oameni la pământ și a filmat mai ales grămada formată în jurul protestatarului. Pe imaginile lui se văd inițial doar picioarele bătrânului căzut lat. Eu și Roxana ne-am îndreptat direct spre omul lovit. Nu știam ce a pățit”, rememorează Răzvan Prepeliță.

În ajutorul protestatarului sar mai mulți oameni din piață.

Imaginile lui Prepeliță – ”Ura reciprocă pe care am simțit-o acolo”

Imaginile lui Prepeliță, cea de-a treia înregistrare a evenimentelor, sunt realizate din direcția opusă celei a lui Bot.

Cei doi au venit unul spre celălalt, Răzvan Prepeliță e tipul înalt, îmbrăcat în haină galben-fosforescentă, din filmul lui Bot, iar Mălin Bot e silueta centrală din primul cadru al filmării lui Prepeliță.

Imaginile lui Prepeliță arată, într-adevăr, cum zace căzut bătrânul și cum e ridicat de la pământ.

”Pesedistul” are sânge pe față și pare dezorientat.

 

Fata blondă cu ochelari, care îl sprijină de o mână, este chiar Roxana, prietena brașoveanului. În partea cealaltă, ajută un protestatar.

”Omul era groggy, nu știa ce se întâmplă cu el. A spus că n-are nevoie de salvare, că vrea doar sacul, așa zicea. Apăruseră acolo deja mai mulți protestatari, care strigau la jandarmi să-l elibereze pe al lor. Și îl făceau comunist și pesedist pe bătrânul care era amețit în continuare”, relatează Prepeliță.

”Eu le-am zis manifestanților că eu și Roxana avem aceleași idei cu ei, dar că e grav ce s-a întâmplat și că o să fie urmări! În tensiunea aceea le-am zis că a fost împins și a căzut, dar sunt sigur că am văzut un pumn extrem de puternic, un pumn care l-a lăsat lat”, mai spune brașoveanul.

”Nu se pune problema să-l fi lovit mai mulți manifestanți pe bărân, așa cum am văzut că se scrie pe net. Asta nu e adevărat! Dar e adevărat că unul dintre ei l-a lovit tare, cu pumnul în plină figură, și că omul a căzut” Răzvan Prepeliță, colaborator al gsp 

”Au trecut multe ore, am plecat deja spre casă, însă mă tulbură ura pe care am simțit-o acolo, ura reciprocă”, încheie Prepeliță.

Asta a văzut și a filmat brașoveanul.

Ce au văzut alți oameni prezenți?

Mălin Bot: ”Sandi Matei mi-a zis că regretă că și-a pierdut cumpătul. N-a detaliat”

-Domnule Bot, ce ați văzut din incident?
-Protestam împotriva târgului Gabrielei Firea pus chiar aici, în Piața Victoriei. Eu filmam momentul în care manifestanții scriseseră din litere ROMÂNIA MOARE. Tocmai le adusesem eu două steaguri ale Uniunii Europene ca să-i încadreze și să dea mai bine. Am auzit un zgomot.

-Erați cu spatele la Guvern?
-Da, filmam către piață. Și am văzut ceva în direcția Guvernului, am văzut o fată blondă alergând și am înțeles  că se întâmplă ceva. Am traversat repede benzile de circulație și am început să filmez. Eu m-am concentrat pe Sandi Matei pentru că sentimentul meu a fost acela că jandarmii l-au agresat și, din greșeală, jandarmii l-ar fi răsturnat și pe celălalt bărbat.

-Deci ați văzut doi oameni la pământ și pe unul îl cunoșteați, era Sandi Matei?
-Da. Ca să vă explic: în 10 luni de proteste, eu nu am observat aici violențe. N-au fost violențe. Nici măcar țipete unii la alții n-au fost. De aceea n-am plecat de la premisa violenței când i-am văzut jos pe amândoi. Am întrebat în jur ce s-a întâmplat, am crezut că jandarmii s-au luat de Sandi.

-Și?
-M-am lămurit apoi că n-a fost așa și că bătrânul l-a înjurat și l-a lovit pe Sandi, care a ripostat. Dovadă că m-am dus la Sandi și i-am spus să-mi declare ce s-a petrecut. Și a zis că regretă că și-a pierdut cumpătul pentru că fusese înjurat și lovit. Bătrânul fusese ridicat de la pământ de fata blondă și de un manifestant.

-Sandi Matei v-a spus că l-a lovit cu pumnul pe bărbat?
-Nu. Sandi nu a detaliat.

-Mai departe ce ați văzut?
-Inițial, jandarmeria l-a eliberat pe Sandi, protestatarii l-au luat de acolo. Mai apoi, jandarmii au venit și l-au luat, l-au dus la poliție cu duba. Pe el și încă doi manifestanți. Lui i-au dat 1.000 de lei amendă și celorlalți doi câte 3.000 amendă, pentru că au încercat să-i împiedice pe jandarmi să-l ridice.

Sandi Matei: ”Da, l-am lovit cu pumnul! Dar jandarmii s-au purtat violent”

-Domnule Matei, ce s-a întâmplat?
-Filmam manifestația și o transmiteam live pe Facebook.

-Sunteți jurnalist sau o făceați ca simplu cetățean?
-Eu vin mereu în piață. Azi am venit la 6 dimineața. Filmam ca cetățean. Asta e singura noastră armă. Și am văzut un om pe trotuar cum discută cu jandarmii. Când am ajuns, bătrânul pleca. Jandarmul i-a spus: ”Rezolvați-o voi!”.

-Jandarmul i-a spus așa?
-Așa cred, așa am auzit.

-Și mai departe?
-L-am întrebat cum i se pare ce e aici, în piață. A zis că se pișă și pe ei, și pe mine. M-a scuipat. A plecat.

-Ați vorbit cu el?
-L-am făcut comunist. Am continuat să-l filmez, dar am stat la doi metri de el fără să-l agresez în niciun fel. Și când i-am zis, ”Uitați un pesedist comunist!”, s-a întors și m-a lovit cu rucsacul.

-În față?
-Nu, că m-am ferit. În umărul stâng m-a lovit. Îmi spărgea capul dacă mă nimerea. Vreau să vă mai spun ceva. Avea ceva tare în rucsac.

-Adică?
-O bilă sau o piatră. Am simțit-o. De aceea cred că a declarat la jandarmi că nu a pățit nimic, ca să nu-l percheziționeze.

-Un martor ocular susține că l-ați lovit cu pumnul în față pe bătrân.
-Da, i-am dat un pumn în față. Așa e.

-V-au dus la poliție?
-Nu atunci, cam după o oră. Și asta e anormal, felul în care m-au dus.

-În ce sens?
-Le-am zis: hai să dau declarații aici, la unitatea mobilă a jandarmeriei. N-au vrut. Ne-au luat și pe mine și pe fetele care trăgeau de mine așa, ca pe niște teroriști, și ne-au dus la Secția 1 de poliție.

-V-ați mai văzut cu omul care v-a lovit cu rucsacul și pe care l-ați lovit cu pumnul?
-Nu. Dar am înțeles că deja l-au reperat pe net și că e cel care manifestează mereu în față la DNA, împotriva lui Kovesi. Așa se zice.

-Ce vârstă și ce profesie aveți, vă rugăm?
-Am 43 de ani și sunt pensionat. Am fost tehnician. Să vă mai spun ceva: am o coastă ruptă de la intervenția jandarmilor.

-V-au spus medicii că e ruptă? Ați fost la spital?
-Nu, dar respir greu. Însă nu pot pleca acum, am treabă aici, în piață.

Poliția: ”Bătrânul lovit nu a dorit să facă plângere”

Ce spun oficialitățile?

Jandarmeria a confirmat printr-o declarație publică faptul că ”s-au dat trei amenzi pentru trei persoane, protestatari”.

Mai departe, eventualele cercetări țin de poliție, dacă jandarmeria a constatat posibile infracțiuni.

Poliția Capitalei susține că ”nu s-a deschis niciun dosar”.

Diana Sarca, purtător de cuvânt, explică pentru Gazetă: ”Colegii de la jandarmerie au aplicat sancțiunile, cele trei amenzi. Noi am fost practic doar gazdele lor, la Secția 1 de poliție. Dar nu s-a deschis niciun dosar pentru că persoana la care vă referiți că a fost lovită nu a dorit să facă plângere”.

Poliția Capitalei motivează că ”plângerea victimei este obligatorie pentru deschiderea dosarului în cazul infracțiunii de lovire și alte violențe”.

Gazeta nu a reușit să identifice și să discute cu cea de-a doua persoană din incident, bătrânul care lovește cu rucsacul și apoi primește un pumn în față.

***

Deocamdată nu au apărut imagini cu momentul complet al loviturilor reciproce.

E foarte puțin probabil ca ele să nu existe, având în vedere densitatea camerelor de trafic rutier din zonă și măsurile video de protecție ale Palatului Victoria.

Vor apărea filmările cu cadre de sus?

Totul s-a petrecut ziua, central și la doi metri în fața curții Guvernului României.

Și nu, acest text nu e despre ”tefeliști” și nici despre ”pesediști”, așa cum se numesc, în dispreț reciproc.

E despre doi oameni, fără generalizări și categorii.

Pentru că atunci când apelezi la bătaie nu mai vorbești în numele unei cauze.

Așa cum spunea Isac Asimov, ”violența este ultimul refugiu al incompetenței”.

 

Comentarii (339)Adaugă comentariu

Steaua1986forever  •  3 decembrie 2017, 16:45

Sunteti un pic in urma cu "stirile". "Batranul" este un fost colonel de securitate care a stat inainte de "incident" impreuna cu jandarmii. Sunt martori care au declarat ca "batranul" avea la el o statie de emisie receptie. Schimba un pic datele problemei, nu credeti?

leo  •  3 decembrie 2017, 16:53

mosul e un locotenent colonel pensionar desi nu m-ar mira sa fie reactivat asemeni multor fosti ofiteri de Securitate din sistem, presa spune ca avea statie emisie receptie,deci e inca in sistem si e folosit ca agitator si vad ca se pricepe inca, *** pe care comandantul meu in armata il detesta din motive doar de el stiute...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Huliganis  •  3 decembrie 2017, 16:54

Iohannis a dezbinat tara. Iata la ce duce faptul de a avea guvernul meu peste vointa cetenilor. Induc ideea ca PSD e comunist, in timp ce ei sunt mostenitorii vechilor securisti. Statul paralel este fosta securitate. Membrii ei nu au facut puscarie precum cei ce au muncit la canal, din contra, au facut bani si acum fac ce stiu mai bine, scot la pensie batausi de 43 de ani ca sa ii bata pe pensionarii adevarati. De ce nu lasa guvernul in pace? Avem raspunsul: cum s-a facut stadionul din Craiova, se vor face si altele si nu mai pupa ei guvernare dupa aceea.

Radu  •  3 decembrie 2017, 16:54

Steaua1986forever...asa nume asa comentariu...nici nu stiu cum sa zic ca e...prost, amuzant ? nu imi dau seama

cc  •  3 decembrie 2017, 16:55

Domnule Tolontan, Va multumesc pentru raspuns si va confirm: sunt furios pentru ca ancheta dumneavoastra nu e completa. Nu face diferenta intre protestatari ca purtatori ai unui mesaj de durere si oportunisti / profitori / erbedei de orice varsta / batausi. Nu am identificat mesajul / cauza nici uneia din parti, un batran care vede lucrurile asa cum le-a lasat el in anii '90 si un derbedeu care a iesit in piata sa dea cu pumnul. Unde sunt protestatarii in toata ancheta asta? Ati folosit cuvantul asta de nenumarate ori dar nu ii vedem, nu ii identificam nici pe "persoana fizica" nici ca mesaj. Prin faptul ca o scoteti vinovata e dna Firea de acest incident, nu faceti decat sa confirmati ideea batausului: pumni pentru psd-isti. P.S. Va rog sa comentati in ce masura e credibila relatarea colegului d-voastra atata vreme cat el s-a declarat de partea protestatarilor - oricare ar fi acestia. Recunosc ca nu am idee despre ceea ce presupune deontologia jurnalistica asa ca va urmaresc opina cu interes. Ca sa fiu clar, asta nu e nici un fel de acuza sau aluzie!!!

Liviu Dragnea  •  3 decembrie 2017, 16:57

Huliganul e ala de 70. Ala injura de toate cele, isi baga si isi scoate ca si maistrul Visinescu si da primul cu rucsacul in capul omului. Cand esti atacat trebuie sa te aperi.

Lucian  •  3 decembrie 2017, 16:58

Bai câte comentarii! Văd ca pentru unii era bine ca in seara asta sa avem acolo o mascarada de târg! Nu discutați mai bine de firea? Asta care a venit din fundul Moldovei sa ne învețe ce și-n cum, bă sa ne și muștruluială! O ***! Nu uitați ca s-a recăsătorit Imediat după moartea soțului, ca băiatul ei avea 2 și 3 la școala, ca dacă nu poți avea copii este un lucru neterminat, etc! Hai concentrați-va pe firea! Voi va dați seama ca asta are ca si nas pe Becali? Voi /noi suntem sănătoși?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Man on the Silver Mountain  •  3 decembrie 2017, 17:02

Domnule Tolontan, in Romania agresiunea verbala pur si simplu nu se sanctioneaza. Exista peste tot: in familii, in relatiile parinte copil, in autobuz sau in trafic. Nu trebuie sa dai un pumn pt a agresa pe cineva. Multe conflicte ca acesta, in comunitati sau aiurea, sunt pornite prin agresiune verbala. Nu exista scuza. Ambii trebuiau incatusati si retinuti 48 de ore sa se racoreasca. Sunt copii care vad acest comportament peste tot in jurul lor. Ei ce invata? Ei cum cresc?

Mihai  •  3 decembrie 2017, 17:03

Protestatarul a provocat intenționat conflictul, agasandu-l pe bătrân, cu întrebări, cu epitete injurioase, cu camera de vederi, cu urmărirea pe strada, aducându-l la exasperare pe bătrân si de aici pana la reacția lui nervoasa, impulsiva, nu a fost decat un pas. Provocatorul, huligan trecut de prima tinerețe, asta a si urmărit, sa-l scoată din pepeni pe opozant si sa-i aplice o corecție politica cu pumnul. De condamnat este si comportamentul bătrânului, pentru ca s-a lăsat provocat si a dat frâu liber furiei, dar huliganul provocator trebuie sa suporte rigorile legii.

leuldinpanjshir99  •  3 decembrie 2017, 17:09

Nea Tolontane, dar voi ca adevarati jurnalisti de investigatii, nu ati reusit sa identificati si persoana in varsta?

PETRIDEANU LIVIU  •  3 decembrie 2017, 17:21

Cum sa demontezi ceva montat de altul ? CINE ESTI TU ? CINE-TI PERMITE ? E clar ca acolo sunt *** care au luat AMENDA si vor mai lua si altii. Majoritatea habar n-au de ce sunt acolo dar .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florea  •  3 decembrie 2017, 17:24

Mosul e un fost securist, genul Visinescu daca mai tineti minte, cu apucaturi agresive formate probabil in timpul anchetelor, cu aceleasi instincte si la batranete. Se mai pot vedea asemenea mosulici prin autobuze, sunt deosebit de agresivi in limbaj mai ales, dar te poti trezi si cu sacosa in cap, iar in ochii lor se citeste ura amestecata cu neputinta. Dar se exagereaza mult ce s-a intamplat, n-a fost nicio bataie politica, sau provocare, doar prea multi nervi, se mai pocnesc oamenii din cand in cand

Andrei  •  3 decembrie 2017, 17:30

Domnul Tolontan "poate vedea și dincolo de ceea ce se vede" ATENTIE- Romania este supusa unei acțiuni de război "neconvențional" Ceea ce s-ar întâmplat este o "diversiune" persoanele respective intenționat au generat un conflict punctual,încercând să îl mute în plan social intre doua categorii sociale bătrâni - tineri. Nu strada este importanta ci schimbările care au loc în spatele ușilor închise,așa că oameni buni,fiti atenți,nu va lăsați manipulați. De mult timp ***,încearcă să destabilizeze Romania,sa o "ucrainizeze" Nu va lăsați înșelați,toți politicienii pe care ai vedeți deși în "partide diferite" sunt in aceiași tabăra și manevrați de același păpușar.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lorelai  •  3 decembrie 2017, 17:43

L-ati provocat! Daca aveati putina intelepciune nu se ajungea la asa ceva. Aveti batrani in viata voastra? Stiti ce probleme au ei? Si apoi, oricat de... vinovat ti s-ar fi parut, cum sa lovesti un batran? E ca si cum ti-ai lovi bunicul. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nick70  •  3 decembrie 2017, 17:45

si asta a fost justificarea omului ,o poveste indoielnica cu scuipat si injurat si gata avem voie sa-l pocnim pe psd-ist fie el un batran lipsit de putere si de judecata si martor este bot,cel mai aiurea protestatar. Pe bune acum #rezist si-a cumparat Piata Victoriei adica ceilalti nu conteaza.

MZM  •  3 decembrie 2017, 17:50

PSD are nostalgia anilor 90 si a metodelor de pacificare (a dusmanului de clasa) din acele vremuri de trista amintire (Rebeliunea regizata din 19-20 martie 1990, de la TG. Mures, mineriadele din Bucuresti, devastarea sediilor PNT, PNL, a redactiei ziarului Romania Libera etc.) Tara insa a evoluat, orice s-ar spune! Oamenii nu mai pot fi manipulati cu... mineri-securisti (securisti-mineri), "indignati", trimisi de Ion Iliescu sa planteze flori (in capul protestatarilor!) in Piata Universitatii si "sa curete piata de golani si legionari!" Doamna Firea a incercat si ea o mica diversiune cu targul ei, dar s-a facut de bacanie! Nu are stofa de activist pcr-ist. Trebuie sa mai mearga la reciclare pentru a-si insusi temeinic elementele fundamentale de maskirovka! Cat despre incidentul dintre cei doi, apar unele nedumeriri: 1. De ce politia nu i-a legitimat si amendat pe amandoi? 2. De ce nu s-a putut afla (macar de catre ziaristi) numele pensionarului batran, ce meserie a avut, cine l-a trimis la demonstratia respectiva si... ce avea acesta in rucsac? 3. De ce a refuzat salvarea, de ce refuza sa-si scoata certificat medical pentru a-l da in judecata pe cel care l-a pocnit? 4. De ce a tinut atat de mult sa-si pastreze anonimatul? In legatura cu pensionarul tanar, surprinde lejeritatea si rapiditatea cu care acesta isi declara varsta, meseria si faptul ca e pensionar! E posibil ca "bietii oameni" sa fie de aceeasi parte a baricadei (PSD), sa slujeasca aceeasi cauza si sa se fi batut... din greseala! O deficienta de comunicare, se mai intampla! PSD

Lari  •  3 decembrie 2017, 17:54

Băi Chirilă, nu s-au bătut doi oameni acolo. Un om a bătut un alt om după ce l-a hărțuit pe acela din urmă. Denaturați adevărul ca ultimii rahați orgasmici, agresorul hărțuiește victima, îl filmează în timp ce-l agresează verbal și fizic așteptându-se la o reacție firească din partea acestuia din urmă, rahaților.

petru matei  •  3 decembrie 2017, 17:57

dreptatea se face cu pumnul, nu? tipul de 43 de ani este protestatar profesionist? :)) si cum e pensionat la 43 si sta non stop in piata? pe caz de boala cumva?

Vlad Tepes  •  3 decembrie 2017, 18:03

Catalin, hai sa facem treaba pana la capat. Hai sa vedem cine e batranelul - ca daca se dovedeste ca intr-adevar e fost colonel din fosta securitate, desi gestul de a lovi un batran e reprobabil (Sorin Matei nu stia mai mult atunci), poate ne gandim ca Dumnezeu are stilul lui de a face dreptate***. Mai e un lucru care iti scapa, oamenii aia din piata sunt ajunsi la culmea exasperarii, cand vezi ca ai dreptate si raul invinge ajungi sa ai nervii intinsi la maxim si sa nu uitam ca in starea asta i-a dus PSD-ul si mai nou doamna Firea. Deci, serios, hai sa facem treaba jurnalistica pana la capat - pe Sorin Matei l-ai identificat, ai aratat ca e pensionar prea timpuriu, hai sa vedem si partea adversa, asa ar fi deontologic, nu? Ca poate nu e doar un biet batranel.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lari  •  3 decembrie 2017, 18:18

„ desi gestul de a lovi un batran e reprobabil (Sorin Matei nu stia mai mult atunci) ” Tânărul pensionar știa unde se află, știa ce face, venise la ora șase în piață. Cum adică nu știa mai mult atunci? A aflat pe parcurs că agresând o altă persoană îl face erou. Un huligan dovedit. Toți iubim democrația, dar o aratăm o dată la 4 ani, prin vot.

Alegz  •  3 decembrie 2017, 18:29

Poftim, nemultumit de cum a intervenit Jandarmeria? Ha ha .. Sa zica mersi ca in acest caz au intervenit cu manusi de catifea. Ar trebui sa le aratati niste exemple de cum se extrage un suporter recalcitrant din galerie, sa vada acolo cum zboara bastoanele jandarmeriei in toate directiile indiferent pe cine lovesc.

Acciduzzu  •  3 decembrie 2017, 18:38

Felicitari Catalin pentru impartialitate! E bine sa facem publice toate aspectele. De ex. pe mine m-au frapat cateva lucruri. 1. Domnul Sandi, "Am 43 de ani și sunt pensionat. Am fost tehnician. " Cati tehnicieni ai vazut tu pensionati la 43 de ani? In orice caz nu cei dentari, sau cei alimentari samd. Cine sunt cei care se pensioneaza la varste din astea? Cei din armata, politie, jandarmerie sau servicii? ca daca e pensionat pe caz de boala e clar ca cineva trebuie sa se uite pe fisa lui medicala! E prea tare in pumni si actiune ca sa fie medical! Daca tot a iesit in evidenta atat de mult si de...violent, plus tehnicile de provocare bine invatate poate n-ar fi rau sa faci o ancheta jurnalistica sa aflam si noi cine e individul. Mai ales ca se stia bine si cu Malin Bot , ***. Sa stim si noi cine sunt capii acestor miscari de strada! Poate, doar poate, o vrea si sri sau altul din servicii sa stie! 2. O alta problema ciudata: acuzatia folosita foarte frecvent: "comunistule". La un calcul elementar, ca sa poti spune despre cineva ca este comunist respectivul ar fi trebuit sa aiba cel putin 10 ani in 89 ca sa poti spune ca modul lui de gandire a fost corupt de comunism. Si asta exagerand pentru ca pana la 10 ani poti sa-ti aduci aminte niste lucruri, dar sistemul de valori e departe de a fi format. Azi ar trebui sa aiba37 - 40 de ani. Deci doar cei de50-55 de ani ar mai putea fi "comunisti". Ori ponderea acestei populatii in totalul populatiei Romaniei e prea mica ca sa influenteze masiv votul. Deci, votul "comunistilor" PSD-isti nu e atat de mare cat cred unii. Altele sunt resorturile care fac PSD puternic. 3. Al trei-lea lucru ciudat: ai observat vre-un rezultat pozitiv al acestor demonstratii? Pentru ca sincer eu nu am vazut! Da, au fost frumoase luminile telefoanelor dar este mult prea putin. Daca scopul nu este rasturnarea guvernarii, pentru ca doar alegerile pot face asta, atunci la ce folosesc iesirile in strada? E terapie pshilogica de grup? Ei tipa si ceilalti isi vad de treaba. Singurul efect, si cel care ma ingrijoreaza cel mai tare, este infierbantarea dusa la fanatism care poate avea consecinte urate la un moment dat. Ne trebuie o racorire la creiere! Succes in continuare Catalin!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Antiviolenta  •  3 decembrie 2017, 18:40

Mie mi se pare o confruntare intre doi oameni extrem de putin inteligenti, asta ca sa ma exprim in asa fel incat sa nu fiu blocat. Eu am vazut in clip ca cel in varsta, mai mult sau mai putin civil, a inceput sa injure, dar cel mai tanar daca avea un pic de inteligenta nu s-ar fi luat dupa el sa il urmareasca. Trebuia sa il lase in pace sa injure - sunt sigur ca nu era singurul fan Firea sau PSD din Bucuresti sau din Voluntari. Asta nu inseamna ca daca avem pareri diferite ca trebuie sa ne luam la bataie ca chiorii. El nu trebuia sa se ia dupa el, daca l-ar fi lasat in plata Domnului la injuraturile lui - acest incident nu ar fi avut loc. Eu stiu ca este extrem de enervant si umilitor ce voia sa faca Firea in Piata Victoriei. Targul acela nu trebuia sa aibe loc sub nici o forma, mai ales ca mai sunt inca nu stiu cate prin oras. In fata unei astfel de absurditati si sfidari nu ai cum sa fii decat extrem de suparat si indignat. Cu toate acestea nu trebuia sa se ia dupa batranul care clar avea chef de scandal. Au vrut scandal - au avut parte de scandal, amandoi. Acest "eveniment" nu trebuia sa aibe loc si nu trebuie sa se repete. Bine ca nu s-a terminat mai urat.

Sorin  •  3 decembrie 2017, 18:40

d-le Tolontan, umbla vorba ca "batranelul" respectiv ar fi tov. col. Pavel Badea, fost adjunct al DSS Bucuresti; cica in rucsac ar fi avut o statie emisie-receptie codata; ba mai mult, unii spun c-ar fi agent GRU. Dv. ce parere aveti, in acest context?

Titel  •  3 decembrie 2017, 18:52

Pensionarul cel tanar l-a hartuit si urmarit pe medicul (nu securist cum a fost etichetat imediat de unii) mai in varsta pana ce acesta a aruncat cu rucsacul spre urmaritor. Pensionarul cel tanar l-a lovit pe medicul cel batran asa cum se loveste in Berceni sau Pantelimon cand se incaiera gastile de cartier. Ce meserie o fi practicat de s-a pensionat la 43 de ani?

ares123  •  3 decembrie 2017, 18:54

Ba, nu nu stiu ce ti s-a parut tie prost la comentariul lui...dar sincer esti tare confuz. Daca aveai ceva de spus puteai spune...dar se pare ca tu nu ai opinii personale, ai doar refulari..

vasco  •  3 decembrie 2017, 19:00

"Gabriela Firea a dat urii noastre reciproce spatiul de intalnire...."Cine pe cine uraste,d-le Tolontan?Eu stiu ca nu urasc chiar pe nimeni,dumneavoastra?De la investigatii,binevenite dealtfel si pana la dezbinare pe criterii politice...mi se pare ca va asumati oresponsabilitate mare,ca formator de opinie.cine seamana vant culege furtuna.E bine sa protestam,chiar foarte bine,dar cu asumarea consecintelor.E trist atunci cand facatorii de pace nu se prea vad,nu se fac auziti.Sau ne-a luat ura mintile tuturor?

Alex22  •  3 decembrie 2017, 19:10

Din imagini se vede ca batranul a lovit primul cu rucsacul. Mai departe riposta protestatarului e conform legii - legitima aparare. Aviz amatorilor, daca lovesti pe cineva acea persoana are dreptul sa se apere si te poate lovi inapoi, legal. Intr-adevar, trebuie ca riposta sa fie proportionala, nu putea sa ii dea in cap cu toporul ca sa respinga un atac cu rucsacul, dar lovirea cu pumnul e proportionala - suficienta pentru oprirea atacului dar fara scopul de a-l omori pe atacator. APITOLUL II Cauzele justificative Art. 19 Legitima apărare (1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare. (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.

Juravle  •  3 decembrie 2017, 19:19

Eu cred ca dati prea mare importanta unui incident petrecut intre doi ***, un incident minor, petrecut intre doi oameni nesenificativi. Cand au fost in piata 600 de mii de oameni n-ati auzit nici de Sandi Bell, nici de Bot, nici de Cot. Imprejurarile in care numarul si exprimarea oamenilor din miscarea #rezist au fost mult mai elevate. Astia erau niste parliti, care n-aveau ce face acasa. Voi chiar credeti ca Piata Victoriei este telul #rezist? Adica 50 de disperati, in frunte cu Sandy Bell si o luptatoare de sumo blonda sunt cerberii miscarii? Va inselati.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lari  •  3 decembrie 2017, 19:23

Sorin, dacă avea o stație de emisie recepție în rucsac, o strica aruncând rucsacul spre ăla?

Maxentiu  •  3 decembrie 2017, 19:24

Gabriela Firea a comis-o grav cu ideea tirgului de Craciun in Piata Victoriei, dar nu e singura vinovata pentru escaladarea violentelor. Vad in "bula" mea de facebook manifestari frecvente de ura impotriva lui Dragnea, Firea, impotriva pesedistilor, a batranilor, a preotilor, a crestinilor, a asistatilor social. In ultima vreme, aceste manifestari au devenit sistematice, si eu nu pot sa le iau altfel decat ca pe instigari "in alb" la violenta. Exista o tabara ingrijorata (poate pe buna dreptate) ca PSD-ul isi va subordona justitia si care e dispusa sa recurga la orice, de la dezinformare pana la violenta, pentru a scoate oamenii in strada. Incidentul de sambata a fost prefatat de o postare halucinanta a lui Catalin Tenita de la "Geeks for Democracy", care insinua ca cine nu iese in strada e la fel de vinovat, prin inactiune, ca nemtii de holocaust! Dupa incidentul din Piata, s-a pus in miscare un adevarat mecanism online de "damage control" care incearca sa justifice agresarea batranului prin tot felul de informatii neverificabile (aveti destule exemple si pe-aici prin comentarii). Peste cateva zile, cand oamenii care posteaza astfel de minciuni vor fi poate raportati la facebook pentru raspandire de fake news, se va porni un nou val de vaicareli de tipul "uite, psd-ul s-a vorbit cu facebook sa ne inchida gura".

Alina M.  •  3 decembrie 2017, 19:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan manea  •  3 decembrie 2017, 19:41

Ne-au *** astia de tot! Nu are nici o scuza omul ala ca a dat in batran. E ***, dar nu trebuie lovit. Sa incepem sa asemanam cu Visinescu e acelasi *** pe care-l fac pesedisti. Aratam ca nu suntem cu nimic mai prejos decat ei. La ura nu se raspunde cu ura.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  3 decembrie 2017, 19:45

Asta se intampla cand minoritatea incearca prin orice mijloace sa-si impuna punctul de vedere. Ma intreb care stat din lumea asta ar accepta demonstratii la nesfarsit intr-o zona publica.

Catalin  •  3 decembrie 2017, 19:45

Inainte de a cunoaste toate datele problemei , cine a inceput , ce meserie are sau a avut fiecare dintre participanti , s.a.m.d , trebuiesc desprinse doua elemente definitorii ale unei societati civilizate ! 1. Indiferent de motivul , scopul sau provocarea la care esti supus , nu lovesti un om batran ! Il injuri , il scuipi , ... , faci tot ceea ce vrei dar fara contact fizic ! 2. Daca bunul Dumnezeu imi joaca o festă si ma tine pe pamant pana la 71 de ani ( adica inca vreo 2-3 ani dupa iesirea la o pensie care probabil nu se va mai plati ;) ) si am tupeul sa ma duc la un grup de manifestanti ( indiferent de scopul/motivul manifestatiei ) si ma apuc sa-i injur , eventual sa-i agrez fizic , lovindu-i cu sacosa sau altceva , dau scris , de pe acum , sa fiu inchis la ospiciu ! Garantat nu mai am " toti boii acasa " si astfel devin un pericol atat pentru mine cat si pentru cei din jurul meu ...

si ce  •  3 decembrie 2017, 19:48

In rucsac era statia de emitere receptie in rucsac,vedeti in interviu ca el nu vroia decat sa recupereze rucsacul

securistiilupeste  •  3 decembrie 2017, 19:57

***, ***, s-or gindit securistii astia mult pina or incercat sa il infiltreze printre manifestanti? Nici nu iese in evidenta, ca lupu intre oi:)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin Marin  •  3 decembrie 2017, 20:01

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Huliganis  •  3 decembrie 2017, 20:01

Se schima datele problemei, acum batranul a venit cu fata in pumnul agresorului si tot el l-a urmarit cu spatele, provocand astfel scandalul.

florin  •  3 decembrie 2017, 20:01

nesimtiti *** militeni trebuie scosi din societate ,sant sigur ca *** ala *** batran o sa resimta mult alte lovituri , *** LA DRAGNEA SA TE INBRATISEZE OM PROST CE ESTI LA ANI TAI

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Teo  •  3 decembrie 2017, 20:28

Tolo ai idee pana la urma care este identitatea pensionarului? Deja sunt prea multe variante...

basil  •  3 decembrie 2017, 20:32

Pensionar la 43 de ani? Hm.....de aia are timp sa stea in Piata...

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 20:35

Tara lui Papura- Voda...,,Protestatarul,,de 43 de ani parlamenta cu politia.. Cica el nu putea parasi piata pentru ca altadata a fost tinut la sectie 3 ore! Si,,organul,,il asculta! Asta este dreptatea in Romania! Unionistii au fost saltati desi aveau autorizatie si in Romania sa ceri Unirea cu Moldova inca nu este penal! Desigur,ziaristii justitiari se fac ca ploua...

Alina M.  •  3 decembrie 2017, 21:01

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

je_pesimistul  •  3 decembrie 2017, 21:02

Asta e rezultatul unui stat primitiv. Si prin stat inteleg comunitatea care il formeaza! Daca comunitatea (statul) a stabilit limita ca imaginea ii este sifonata incepand cu 20-30 de zile de spitalizare pe certificatul medico-legal , in sus , si daca de aici incepe sa se autosesizeze , indiferent de plangerile depuse sau nu, asta e ! Prin urmare faceti ce vreti in limita a 0-20 de zile de spitalizare, pe certificatul medico-legal , ca nu intereseaza pe nimeni . ( Injurati ,***, ***, *** etc ... va expuneti doar la o amenda.... daca ...si zic DACA , victima nu-i suficient de timorata ca sa nu depuna o plangere la politie )

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

capablanca  •  3 decembrie 2017, 21:05

S-au intalnit *** johanisti cu *** pesedisti. Mare lucru...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex T.  •  3 decembrie 2017, 21:10

Protestatarii ăștia rezistenți exagerează și merg spre penibil. Nu-i nici o diferență între ei și huliganii de pe stadioane care-și ocupă timpul liber înjurând organe ale legii sau pe cei din conducere, ***. ***, pe moș și pe protestatarii rezistenți, o gloată de circari. Să ieșiți data viitoare la vot sau faceți bine prin puterea exemplului, nu trăgând de garduri și agitându-vă pe lângă săracii jandarmi care-și îndeplinesc obligațiile de serviciu. Bravo Răzvane, tu și prietena ta sunteți un exemplu de urmat! Asta înseamnă să fii sincer și să ții cu dreptatea!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

de Tracia  •  3 decembrie 2017, 21:14

Catalin • 3 decembrie 2017, 19:45... despre ce naiba vorbești. Sunt doi cetățeni, idioți amândoi, cu drepturi egale. Nicăieri în constituție nu scrie că dacă ești bătrân sau femeie sau... ai mai multe drepturi și poți agresa verbal. Biblic și legal bătrânul ” ce a căutat a găsit”. Iar manifestantul e de o tâmpenie imensă: ”nu te pui la mintea prostului”, spune un proverb. Nu văd din tot incidentul ăsta nimic bun, ”se pare că în România au rămas numai ***ți” îmi spunea acum câteva zile un coleg de muncă român. Când l-am întrebat dacă nu cumva părinții și familia lui sunt în țară m-a privit strâmb. Din punctul meu de vedere - că doar pentru al expune postez - noi am uitat că suntem parte a unui întreg: poporul român! și ne credem, fiecare în parte, deștepții satului și posesorii adevărului absolut. Nu încercăm să ascultăm părerea celorlalți ci doar să impunem în ori ce fel opiniile noastre. Aferim.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  3 decembrie 2017, 21:21

Se numeste Tiurbe Nicolae...Deci dragi rezistenti sursele dv.de informatie sunt mincinoase...Ati crezut adevarate spusele unui domn care cica aflase *** dar pe care nu- l mai vazuse din 91...Deci daca va convine o sa credeti orice minciuna...Vreti legile actuale sa ramana neschimbate dar aveti asa de mare incredere in ele incat nici voi nu le respectati...Si batausul rezist se pare ***...Probabil era pregatit pentru...Si pentru el ati strigat ,,Hotii,hotii...,,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

angel  •  3 decembrie 2017, 21:52

Atata circ pentru un senil care injura si loveste cu rucsacul. E atacator si trebuia dus la politie, nu lovit.

Comentează