Parchetul General s-a întors din Iran

Pentru tinerii care n-au trăit acele vremuri: să fiți mândri de România, pentru că revoluția din decembrie 1989 a fost autentică, iar oamenii au stat curajoși în fața gloanțelor, a tancurilor și a TAB-urilor!

marți, 19 decembrie 2017, 12:42

Parchetul General s-a transformat în Secretarul General.

Ieri, Parchetul General a făcut o declarație publică în care a spus, în esență, că revoluția din 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat.

Televiziunile au înțeles din ce spun procurorii militari că, pe 21 decembrie 1989, la mitingul organizat de Ceaușescu la București, au existat provocatori profesioniști care, cu o tehnologie militară sofisticată, au generat spargerea adunării.

Mie mi se pare că Parchetul explică în comunicat că dispozitivele militare ar fi fost folosite nu pe 21 decembrie, ci la dezinformările de după 22 decembrie, însă procurorii nu au revenit cu lămuriri după ce mai toată lumea a înțeles așa.

Iar ca esență, e limpede ce se înțelege, de vreme ce azi, pe prima pagină, ”Evenimentul zilei” a ieșit cu titlul: ”Parchetul General confirmă: în decembrie 1989 a fost lovitură de stat”.

Printre altele, Parchetul General spune clar: provocarea cu sunetul din 21 decembrie a fost premeditată și decisivă.

Pentru că așa s-a stârnit demonstrația care a culminat cu alungarea dictatorului.

Totul a fost calculat de cei care au preluat mai apoi puterea, folosind și sprijin străin.

Vorba lui Cristian Pârvulescu, la Digi 24, uluit și el.

”Parchetul reia tezele național-comuniste de după revoluție potrivit cărora totul a fost organizat de militarii români racolați de serviciile secrete ale URSS” Cristian Pârvulescu, sociolog

Parchetul General s-a transformat în Secretarul General.

Întors pe 20 decembrie din vizita în Iran, Nicolae Ceaușescu a ținut o cuvântare la televizor.

Mulți români așteptau în acea seară caldă de decembrie ca și ”Ceașcă” să accepte evidența și să renunțe la putere.

În schimb, secretarul general al PCR a fost la fel de rupt de realitate, de crud și de mincinos.

Și Secretarul General, și Parchetul General au comis o eroare majoră.

Ei cred că noi, timișoreni, bucureșteni și români, am uitat acele zile și că pot citi istoria în cheia care le convine.

E o formă minimă de respect de sine ca neam să amintim:

1. Mult înainte de prima zi de revoltă de la Timișoara, cuțitul le ajunsese românilor la os.

În București se petreceau lucruri nemaivăzute într-un regim care credea că poate controla totul: când cădea curentul în tot cartierul, oamenii fluierau și îngânau la ferestre, sub protecția întunericului, ”Partidul, Ceaușescu, România”, cântecul odios al vremii.

Din fereastră în fereastră, se năștea un cor al îngânărilor ironice, reverberat între blocurile apropiate, tot mai tare, tot mai departe.

2. După ce Timișoara s-a ridicat în 16 decembrie, pe străzile Bucureștiului au apărut patrule militare cu arme.

Oamenii au înlemnit când au văzut arme pe străzi. Niciodată nu se mai întâmplase asta. Trecătorii se uitau urât la patrulele mixte, la care participau și gărzile patriotice.

Resimțeam totul ca pe o ocupație în propria țară.

Plutea o asemenea ostilitate în aer încât militarii, milițienii și securiștii o simțeau. Deși aveau ordine să patruleze continuu, uniformele înarmate evitau locurile aglomerate.

3. În facultăți se vorbea la ore despre crimele regimului de la Timișoara.

La București, profesorii erau întrerupți în aulele cu sute de studenți și întrebați ce e la Timișoara și de ce permitem așa ceva.

4. Gloanțele de la Timișoara, transmise de Europa Liberă, au fost auzite în tot Bucureștiul.

Transmisia de la ”Europa Liberă”, în care s-a auzit înregistrarea cu militarii trăgând în mulțime la Timișoara, a coborât asupra capitalei României un sentiment de teamă și de ură la adresa regimului.

”Huo, nu vă e rușine, români ca noi, mă!”, strigau oamenii. Și apoi rafale.

Se ajunsese prea departe.

5. Discursul TV al lui Ceaușescu de după întoarcerea din Iran a risipit orice iluzie.

Mesajul lui din 20 decembrie fost ascultat de oameni cu sonorul dat tare la televizoare.

Când și-au dat seama că dictatorul nu renunță, pe scările blocurilor s-au auzit fluierături și huiduieli.

Iar în acea seară, în oraș, oamenii înjurau pe stradă, în metrou, nu mai exista nicio reținere. Era clar că se ajunsese la care pe care.

6. La mitingul din Piața Palatului mulțimea a fost ostilă, tăcută și amenințătoare încă de la început.

În fine, în dimineața mitingului despre care Parchetul General susține că a fost spart cu mecanisme sonore, revolta mocnea de la sine.

Mulți dintre cei aduși cu întreprinderile în Piața Palatului au aruncat pancartele și portretele lui Ceaușescu.

Ne-am condus în Piață prietenii, cu teamă, că nu știai ce va face nebunul de Ceaușescu, și am văzut zeci de pancarte, portrete și steaguri ale Partidului aruncate pe margine, în spatele mulțimii.

Căci era inevitabil să se întâmple ceva!

În afara primelor rânduri, care fluturau anemic steagurile, celelalte zeci de mii de bucureșteni stăteau muți.

Asta se vede clar și pe imaginile TV.

Nu aplaudau, nu scandau. Semnalele sonore ale activiștilor erau inutile, capetele de lozinci strigate de ei rămâneau agățate în aer, căci nimeni nu le prelua.

Era umilitor pentru grangurii din balconul CC.

Pentru prima oară, Nicolae și Elena Ceaușescu aveau înaintea lor o mulțime ostilă pe față, care fierbea de mânie și de spaima că demenții din balcon pot să ordone să se tragă, exact ca la Timișoara.

Zecile de mii de siluete tăcute erau ca o mulțime de strigoi veniți să facă dreptate morților de la Timișoara.

Când procurorii vorbesc despre rolul vital al ”dezorganizării mitingului”, ei nu țin cont de faptele care arată că mitingul era deja modificat, de la sine!

Dintr-o mare adunare națională de sprijin pentru Ceaușescu, mitingul se transfigurase într-o adunare ostentativă de sfidare.

Martori oculari povestesc că s-a strigat, izolat e adevărat, ”Timișoara! Timișoara!”, înainte de a se auzi orice altceva.

Să nu ne îndoim vreun moment. Era exclus ca Bucureștiul să lase Timișoara să fie măcelărită!

Pentru că, în 21 decembrie, când regimul deja pierduse controlul pe Bega, Timișoara era liberă și doar un măcel putea restabili ordinea comunistă.

În acest timp, mulți oameni, mai ales tineri, am rămas în zonă, în apropierea Pieței, simțeam că se va întâmpla ceva.

Nu eram agenți ai GRU și ai nimănui. Nu aveam informații, aveam un sentiment că ajunge!

Eram români furioși, speriați și îndoliați că ajunseserăm singura țară comunistă în care Armata, Ministerul de Interne și celelalte forțe de ordine fuseseră puse să lupte împotriva propriului popor.

Toate aceste 6 puncte sunt lucrurile pe care le-a văzut cu ochii lui un singur om.

Fiecare dintre sutele de mii de români care au fost în stradă în București în acele zile are propriile amintiri, în detalii exacte care reconstituie caracterul inevitabil al căderii regimului.

Inițial, în Piața Palatului s-au auzit țipete, un huruit și mulțimea a fugit.

Piața aproape că s-a golit.

Dar zeci, apoi sute și în scurt timp mii de oameni s-au regrupat atât pe Calea Victoriei, în zona fostului Hotel București, cât și la Inter, de unde a avansat spre strada Onești, care pătrundea în Piața Palatului.

Pe Victoriei au apărut camioane în care civili securiști și milițieni în uniforme îi arestau pe manifestanți, în serii de scatoalce.

Dincolo, spre Inter, unde strigau mii de protestatari, au mărșăluit scutierii, ca să împiedice revolta să ajungă în sediul CC, unde era Ceaușescu.

Totul s-a petrecut extrem de repede!

Nici dacă veneau împreună GRU, CIA, Mossad și toate serviciile lui pește nu puteau să determine mii de oameni să protesteze cu mâinile goale contra celui mai sângeros regim comunist european.

Ceea ce ne-a mânat au fost ura, disperarea, dorința de libertate și sentimentul de revanșă.

Puțin mai târziu a venit și armata.

Iar noaptea a început măcelul.

Nici a doua zi dimineața, pe 22, nu s-a ieșit spontan?!

Păi, au năvălit milioane de bucureșteni de peste tot, oripilați de focurile de armă care se auziseră toată noaptea nu doar în centru, ci și mai departe, mai ales spre sudul muncitoresc.

E un minim respect de sine, ca nație, să nu uităm acest lucru.

Că revoluția a fost mai apoi confiscată, după 22 decembrie, aceasta este o altă discuție, corectă.

Dar, până la plecarea lui Nicolae Ceaușescu, nimeni nu putea manipula milioane de oameni, nu putea planta un sentiment de ură și de disperare la nivelul fibrei unui popor, nu putea scoate în stradă bătrâni și copii, femei și bărbați.

Zilele de 16 -22 decembrie la Timișoara, ziua și noaptea de 21 decembrie la București și tot ce s-a petrecut în celelalte orașe, precum Arad sau Sibiu, au datele istorice ale unei revolte populare autentice.

Nici Secretarul General și nici Parchetul General n-au cum să șteargă acest lucru.

Au fost zile în care am fost curajoși, solidari și ne-am ajutat unii pe alții.

În ceasul cel mai greu, în momentul de cumpănă întunecată, nu ne-am abandonat și nu ne-am lăsat să cădem.

La aproape trei decenii de atunci, e greu să fim mândri de țara pe care le-o vom lăsa copiilor noștri.

Dar cei care n-au trăit acele zile pot fi convinși măcar de atât: indiferent cine a profitat, indiferent de intențiile ascunse ale oricui, românii au ieșit milioane în stradă, spontani, curajoși, autentici și demni.

 

Comentarii (108)Adaugă comentariu

Mir  •  19 decembrie 2017, 13:02

B R A V O ! ! !

Bagheera  •  19 decembrie 2017, 13:07

Catalin, confirm cele spuse de tine pentru 21. Nu uita insa ca in timp la Dalles si la Universitate se murea (am fost acolo), restul Bucurestiului isi vedea LINISTIT de cozi, de spritz si de porc (care avea), desi era clar ca in centru este iures. DE CE NU A VENIT lumea din cartiere la Universitate IMEDIAT? Eu am plecat cu unul sau doi prieteni din Titan la Universitate, cand am vazut ce se intampla. Iar a doua zi portile fabricilor cine le-a deschis? Din CC de ce nu s-a tras? A fost ditamai complotul, doar ca era nevoie de o usoara scanteie care sa aprinda ura care mocnea de peste tot si de un aranjament cu fortele de ordine sa il paraseasca pe Ceausescu. Ceea ce au si facut. In cel mai pur stil romanesc, dupa ce ani de zile s-au bucurat de toate privilegiile posibile ale regimului...

Cătălin Tolontan  •  19 decembrie 2017, 13:08

@Bagheera: am trait acelasi momente, e logic sa avem aceleasi amintiri. Multumesc!

Mihai S  •  19 decembrie 2017, 13:10

Sunteti jenant. Serios. Mitingul s-a modificat de la sine? Cum? În cel mai tipic stil diversionist eludați tocmai cercetarea profesionistă și o dați în ceea ce simțiti dvs. Sentimentele unora dintre oamenii din stradă nu sunt sinonime cu the big picture. Când Ceaușescu anunță că se măresc salariile, lumea aplaudă.Aceia care mai rămăseseră, că restul mergeau liniștiți spre case, unii chiar la o bere. Să spui că autoritățile pierduseră controlul Timișoarei pe 20-21 decembrie înseamnă să fii rupt de realitate.Prima revoltă spontană din Timișoara a avut loc pe 20, iar apoi seara oamenii au plecat acasă, lăsând o mână de oameni la Operă, care tremurau că vor fi linșați de trupele regimului. Adică aia câteva sute de persoane neînarmate din Timișoara controlau un oraș înțesat de armată și securitate? Dvs ne credeți tâmpiți? Românii au ieșit în stradă, cu sutele de mii, abia pe 22, după ce pe 21 fuseseră maxim câteva mii de persoane. Cu indulgență. Nu mai mințiți poporul în halul ăsta, arogându-i merite pe care nu le are. Apropo: cum a intrat poporul in CC pe 22? Daca n-a fost lovitura de stat. Cum, cand intrarile erau pazite cu tab-uri si soldati inarmati?! Cum au deschis usile din CC, cand ele se deschid spre exterior...Maine-poimaine o sa sustineti ca in Siria sau Libia au fost revolutii spontane, facute de popor... In loc sa ne infruntam istoria, si sa invatam din asta, dvs propagati fantezii, aberatii, care atunci cand se confrunta cu realitatea, cad ca niste castele de carti.

Danolovic  •  19 decembrie 2017, 13:20

O mica completare...sa speram ca si acum, dupa aproape trei decenii, romanii vor iesi din nou milioane in strazi, pentru ca altfel sacrificiile din 1989 devin inutile! Sunt sigur, Tolo ca vei povesti peste cativa ani si despre protestel din anii 2017-2018! :)

Andrei F  •  19 decembrie 2017, 13:22

Cum domnule ataci Justitia?Cum sa fie Parchetul General ce a fost Secretarul General?Sa fi spus asta un pesedist...

Ion  •  19 decembrie 2017, 13:24

Catalin, esti prea destept ca sa nu intelegi sensul comunicatului dat de Parchetul General, exprimarea din final"indiferent cine a profitat " este geniala !!!Daca Parchetul General s-a intors din Iran, tu te-ai intors la Grivco !!!

andrei. f  •  19 decembrie 2017, 13:25

Ciudaţi sunt unii, vor să se îmbete cu apă rece. Manifestanţii puteau să iasă pe stradă mult şi bine, regimul lui Ceauşescu nu pica dacă nu era lovitura militară de stat din decembrie 1989. Trădătorii au planificat din timp lovitura de stat, cu doi ani înainte au procurat cele două maşini care au destabilizat mitingul lui Ceauşescu, la fel şi simulatoarele instalate pe Biblioteca Centrală, aici au fost distruse pe veci manuscrisele lui Eminesu. ***, ne apropiem de adevăr, *** Voinea nu mai poate ascunde ***. Prin diversiunea lor, ***, la fel şi incitatorii din TVR, *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danilovic  •  19 decembrie 2017, 13:25

O mica completare...sa speram ca si acum, dupa aproape trei decenii, romanii vor iesi din nou milioane in strazi, pentru ca altfel sacrificiile din 1989 devin inutile! Sunt sigur, Tolo ca vei povesti peste cativa ani si despre protestel din anii 2017-2018! :)

Nume  •  19 decembrie 2017, 13:27

Stimate domn, dovediti din nou ca nu intelegeti mare lucru. Prezenta dvs acolo nu inseamna ca aveti dreptate absoluta. Nu zice nimeni, si nu intelege nimeni ca românii nu "au ieșit milioane în stradă, spontani, curajoși, autentici și demni" ... nu despre asta e vorba. Evident ca aceste lucruri s-au intamplat si f multi si-au sacrificat viata. Insa faptul ca nu vedeti "interventiile externe" (pe langa atitudinea zeflemitoare si superioara) ma determina sa nu va mai citesc articolele in viitor. O zi buna.

Dan  •  19 decembrie 2017, 13:34

MULTUMESC. O sa-i dau fetei mele sa citeasca acest articol. Am fost pe strazi si nici nu stiam ca exista GRU!

Dr. Dan Patru Tudosie  •  19 decembrie 2017, 13:34

Absolut vomitic cata demagogie e revarsata pe centimetru patrat de text. De remarcat si faptul ca alunecosul e deodata implicat si in revolutie prin "ne-am condus prietenii". Tu nu ti-ai, ci ne-am noi, adica v-ati. S-au ti-a facut felics rost de carnetel si tie? Revenind la acest text mizerabil, pe care-l consider facut pentru like si share pe facebook, dar, asa-i, romanii injurau pe intuneric. Pentru ca asta fac romanii. Si da, am vazut si eu oameni pe langa mine smulgandu-si hainele si tremurand, in timp ce spuneau "sa ne impuste, sa ne faca orice, noi murim liberi". Era mult dupa declansarea revolutiei. Dar, cum am spus, cred ca faci show printre pusti pe facebook. Aia la care te referi din prima fraza de dupa titlu. Istoria e propaganda si cine putea sa faca propaganda mai bine decat unul care a facut ce-a facut despre Piata Victoriei. Si nu-ti trebuie studii in domeniu ca sa-ti dai seama ca daca scrie pe punga de vata ca aceasta punga de un kilogram cu vata are 1.000 kilograme. Normal ca nu-ti trebuie, dar cand ti se dicteaza scoti punga aia de o tona. Am lecturat articolul, ma duc sa vomit. Si sa multumim minunii care a facut sa nu existe un tolontan cu masuratori de radiatii si in '89.

Dan  •  19 decembrie 2017, 13:40

Sunt de acord cu tine domnule Tolontan.Totusi sunt multe întrebări fără răspuns.Au fost multe lucruri ciudate care sau întâmplat după începerea revoluției.Chiar și după terminarea ei să nu uităm că cineva sa folosit de mineri pentru a prelua puterea.Asa zisele sinucideri ale unor oameni din armata care ar fi putut să ofere detalii esențiale legate de revoluție etc.Si cea mai mare pată din istoria României ca unul din personajele vinovate să aibă cele mai multe mandate de președinte după revoluție.Si să nu uităm că nu a făcut nici o secunda de pușcărie.In schimb l-am încarcerat pe Miron Cozma care a fost marioneta lui.Am acasă patru volume de cărți despre revoluția din 89.Sunt scrise culmea de cei din ministerul apărări și internelor.Aparute la scurt timp după revoluție în care se detaliază în cele mai mici amănunte cum sa desfășurat totul.Iar pozele sunt de o duritate extremă făcute de cei care au participat la evenimente.Masacrul de la Otopeni în care militari sau ucis între ei și alte chestii strani pentru că nu vreau să deranjez pe nimeni.Tatal meu la vremea respectiva era colonel dar activa și în miliție.Cand a aflat că va fi chemat să participe la masacru împreună cu niște colegi a fugit și sau ascuns.Nu am avut niciodată curajul să îl întreb unde a fost.Pentru că el a detaliat că atunci când a primit ordin a refuzat să participe la revoluție.Nici măcar mama mea nu știa mai multe pentru că a refuzat să o anunțe pentru a nu avea probleme.A intrat în posesia volumelor despre revoluție cu greutate pentru că au fost ediție limitata.Aveam la vremea când le-am citit 7 ani.Am fost șocat despre pozele cu mormanele de cadavre aliniate și cele de la Otopeni imediat după terminarea macelului de acolo.Tatal meu ma avertizat că pozele sunt de o duritate extremă dar dorința de a le citi era prea mare.Sigur că era și poze în care se putea vedea luxul în care traia familia Ceaușescu.

Steaua1986forever  •  19 decembrie 2017, 13:40

Excelent articol. Felicitari.

haideusicfr  •  19 decembrie 2017, 13:41

Minunat! O seama am uitat acele clipe. Si pe cei care s-au sacrificat. Lovitura de stat a fost pregatita de rusi ,dar infaptuita de romani.Cu piepturile goale. Totusi nu inteleg reactia armatei.

haideusicfr  •  19 decembrie 2017, 13:42

Fara interventii "externe" nu se va termina nici cosmarul din Corea de Nord.

Dan Berbecaru  •  19 decembrie 2017, 13:43

Felicitari pentru articol!

sorin  •  19 decembrie 2017, 13:43

La miting au fost adusi doar membri de partid. Deci cum de ati fost acolo? Ca asa se intelege. Si e prima oara cand spuneti ca ati fost la baricada pe 21 noaptea. Ca asa se intelege. Va rog mult sa clarificati. Ceea ce spuneti ramane valabil si foarte important. Asa am simtit si eu in zilele respective chiar daca nu am fost nici la miting nici la baricada, ci doar pe 22 pe strada. Este inadmisibil ca parchetul pretinde ca esentialul ar fi fost un zgomot sau alte provocari si nu iesirea in strada a atator oameni. Toti am simtit ca avem o sansa cand am auzit si vazut pe 22 dimineata ca grupuri mari de muncitori din fabricile bucurestene ies impotriva lui Ceausescu si a regimului sau.

Cătălin Tolontan  •  19 decembrie 2017, 13:44

@sorin: imi pare rau, dar scrie clar ca nu am fost in piata. Am condus pe cineva acolo si apoi am ramas in zona ca mi-era teama/speranta ca se poate intimpla ceva. Mai cititi o data, asta am scris. Am venit apoi spre piata, imediat dupa ce s-a rupt mitingul. Initial, ne-am urcat pe "balustradele" de sus de la statia de metrou Universitate, incercind sa-i facem pe oameni sa nu mai fuga. Incet, incet, ne-am adunat in fata la Inter. Nu am spus nicaieri ca am ramas pina seara la Inter. Am stat doar citeva ore. Asta a fost si eroarea mea. Era foarte multa lume, se fluturau cheile ca in Praga si am plecat crezind ca totul s-a terminat si ca va fi pasnic, precum in Cehia. Dar n-a fost asa. A doua zi dimineata, la 6, am vazut cu ochii mei singele care nu era inca curatat in Piata Universitatii. Am fugit la institutul unde lucram si am plecat impreuna cu colegii spre Piata imediat. N-am zis bicaieri ca am fost erou, nici macar curajos n-am fost, doar v-am povestit ce am vazut.Si voi povesti asta toata viata mea. Lupta aceea a existat, oamenii s-au ridicat si nimeni nu aprinde o natie daca ea nu e pornita din interior.

Alexandru  •  19 decembrie 2017, 13:45

Ce vrei tu sa sustii e ca nu a fost lovitura de stat?! Nu pot sa cred ce citesc! Adica negi interventia externa? Negi realitatea? N-am crezut ca o sa citesc asa ceva pe blogul asta!! Indiferent de cat de suparati erau bucurestenii pe regim, daca nu erau impinsi de la spate in 21 prin interventiile externe si ale baietilor care au preluat puterea ar mai fi trecut mult timp pana scapam de Ceausescu!

nica fara frica !  •  19 decembrie 2017, 13:46

da tolontane , am scapat de dreaqu si am dat de......altii mai rai de 100 de ori !!!!......daca stia lumea in `89 unde se va ajunge ar fi iesit sa-l apere pe Ceausescu nu sa-l dea jos !!!....a incaput tara asta pe mana infractorilor cu imunitate iar romanii sclavii strainilor !!!!

cozma ioan mangaliaCozma  •  19 decembrie 2017, 13:51

iliescu si roman sunt in *** ***! la fel si revolutionarii capuse de 27 de ani pe banii bugetului adica a nostri ! minciuna nu mai pute fi tinuta sub pres! prea mirosea. adica duhnea de puturoasa ce era !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

GHITA  •  19 decembrie 2017, 13:57

Au facut o afirmatie adevarata,tot ce s-a petrecut atunci a fost O LOVITURA DE STAT,nu sunteti singurii care au trait in acele zile,am vazut si auzit tot felul de oameni care strigau diverse sloganuri cu un puternic accent rusesc si unguresc

IO  •  19 decembrie 2017, 13:57

Daca nu am avea atatea exemple din alte zone ale globului, undele dintre ele recente! Intodeauna la o lovitura de stat desteapta trebuie montata/manipulata si prostimea ca sa i se dea legitimitate.... Adevarul e ca dupa revolutie tara asta a fost demontata economic, nu ca eram noi buricul pamantului dar cred ca orice zona din aceasta tara producea ceva care putea vi valorificat extern. Si daca ne uitam ca in ultimi ani cutting-costs a devenit o religie in mai toate firmele mari internationale, Romania s-ar fi plasat excelent. Asta e ... nu e prima data in istorie si nu suntem noi singurii patiti! Asha e cand nu ai leaderi puternici si familii cu istorie in bussines (local si mondial). Restu' e doar emotia lu' unu sau altu pe care personal nu mai dau 2 bani!

marian  •  19 decembrie 2017, 13:59

Tolontane,adevarul este ca a fost lovitura de stat,transformata in revolutie,nu vrea nimeni sa fure revolutia,dar asta este adevarul........au fost planificate 3-4 orase din ptr lovitura,pana la Timisoara a fost ceva pe la Iasi,daca mai ai habar.........restul sunt vorbe in vant,da la tine sau altii............IN DECEMBRIE 1989 A FOST LOVITURA DE STAT

Catalin  •  19 decembrie 2017, 14:01

Parchetul a prezentat niste fapte concrete, iar tu le dai o interpretare sentimentala. Iti vine greu sa crezi ca tu, impreuna cu alte multimi de oameni, ai putut fi manipulat. Concluziile Parchetului nu contesta realitatea din sufletul tau si al milioanelor de romani. Aceste sentimente de revolta si initiativa de a lupta pentru caderea regimului ceausist au existat, dar a nega cu atata hotarare niste fapte dovedite, ca au existat infiltratii si manipulari, mi se pare o mare naivitate pentru un jurnalist atat de experimentat ca tine. Pai cum sa spui ca GRU si Mossad si CIA nu pot influenta multimi de oameni, nu in ciuda sentimentelor multimii ci tocmai datorita lor?!

raul  •  19 decembrie 2017, 14:01

Lasati diversiunea de-o parte ! Nu vedeti ca istoria se repeta ? ”câteva grupuri de elemente huliganice” manifesteaza de la începutul lui 2017 împotriva bandei *** care sub acoperirea "democratiei" (va aduceti aminte de Marea Adunare Nationala ?) siluiesc statul de drept ! Iar PSD sustine si azi ca ”scopul acestor grupuri e acela de a provoca dezordine ca evenimentele să se întindă și în alte orașe”. Concluzia : 1989 - lovitura de stat. Ceausescu trebuia înlaturat, dar manifestatiile de strada fara puciul sustinut de Moscova nu ar fi avut nicio finalitate. 2017 - doar o lovitura de stat (militara?)poate opri asaltul *** împotriva statului de drept. Manifestatiile de strada n-au ecou...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sandokan  •  19 decembrie 2017, 14:04

Nu exista in istorie revolutie finalizata cu succes in 5 zile. Doar orbii nu vad, surzii nu aud. Totul a fost planificat, realizat ca la carte. Cei din strada au fost actori fara voie. Regizorii sunt binecunoscuti... Daca structurile de forta nu-si doreau "revolutia", aceadta nu exista.

john70  •  19 decembrie 2017, 14:07

Ceea ce s-a intamplat in Romania in 1989 a fost a lovitura de stat pusa la cale de sovietici, cu ajutorul serviciilor secrete maghiare si iugoslave, folosind drept carne de tun masele de romani plini de bune intentii. Dovada cea mai clara ca a fost o lovitura de stat pusa la cale de sovietici este faptul ca Ministru al Apararii in primul guvern de dupa 22 decembrie a fost numit un agent sovietic dovedit: gen. Militaru. La Timisoara, agenti sarbi si maghiari au deschis focul asupra unitatilor militare ca sa provoace o reactie si sa iasa macel. E clar ca romanii il urau pe Ceausescu atunci, dar au fost manipulati. Dan Iosif, care a condus manifestatiile anti-Ceausescu din Bucuresti era omul lui Ion Iliescu, care era prieten cu parintii acestuia, care erau fosti ilegalisti si oameni ai rusilor ca si Iliescu. Nimeni nu s-a gasit sa-l intrebe pe Iliescu daca il stia pe Dan Iosif de dinainte de 1989. Misiunea lui Iliescu e acum evidenta: omul asta nu a pronuntat niciodata cuvantul Basarabia.

Stefann  •  19 decembrie 2017, 14:07

Toolo tolo *** , nu te dezici nici in cesul al 12-lea de *** , tatuca Ilici sau de distrugatorul industriei noastre don Petrica Roman

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Un trecator  •  19 decembrie 2017, 14:15

Domnule Tolontan, am impresia uneori ca sunteti de pe alta planeta ! Si aici ma refer la opiniile personale pe care vi le exprimati in mediul online ( articole jurnalistice ). Dar cum fiecare are dreptul la o opinie nu pot face altceva decat sa va respect opinia, chiar daca nu sunt de acord cu ea ! Asa pot avea speranta ca si dumneavoastra imi respectati opinia la cele scrise mai sus ! Referitor la "revolutia" din '89 va pot spune doar atat : inca din zilele premergatoare datei de 22 decembrie, in anumite cercuri, se stia ca Ceausescu o sa pice si o sa fie pus Iliescu in locul lui !!!!!! Cu voia noastra, ultimul pe lista ! Si asta spune cam tot despre "spontaneitatea" evenimenteler ce aveau sa urmeze! Cel mai trist este ca cei ce au murit in acele zile au murit pentru bunastarea celor ce au condus tara asta din '89 si pana in prezent, nu pentru ce au crezut ei ca o fie Romania fara Ceausescu ! Au fost ceea ce in termeni militari se numesc *victime colaterale* ! Nu cred ca vreti sa aflati vreodata ce e in sufletul parintilor care au pierdut copii de 19-21 ani in acele zile , parinti care inca mai traiesc si azi ! Si vad in ce directie merge Romania din '89 incoace ! Asa ca sa-i lasam sa se odihneasca in pace pe cei ce au murit atunci si sa le cinstim memoria pentru ceea ce ei credeau ca o realizeze iesind cu mainile goale in fata gloantelor ! Pentru mine evenimentele din decembrie 1989 sunt in proportie de 90% LOVITURA DE STAT ! Restul de 10% Dumnezeu Sa-i odihneasca in pace ! :((

mitica  •  19 decembrie 2017, 14:16

Dvs acuzati Parchetul General pentru interpretarile pe care le dau unii sau altii faptelor pe care aceasta institutie si-a facut datoria sa le scoata la suprafata ????? Sunteti mai inteligent decat atat, D-le Tolontan....sau cel putin asa credeam..

Golan  •  19 decembrie 2017, 14:23

Pare ca am asistat/ participat la evenimente diferite. Desi eu stau f aproape de Pta Revolutiei. Eu stiu ca in Bucuresti era aceeasi resemnare cenusie dintotdeauna. Sa fim seriosi, daca in Timisoara n-avusesera nicio problema in a deschide focul asupra unei multimi adunate, cine ar fi stat la discutie sa te ridice de pe strada doar pt ca umblai in grupuri mai mari de 3 persoane? Ca sa fac o paralela cu zilele curente, a fost/este nevoie de un gest, o persoana, un eveiment care sa scoata oamenii din casa si sa ii coaguleze intr-o directie anume. Ganditi-va ca azi, cu facebook, cu telefoane mobile si cu libertate totala, e greu sa aduni o multime hotarata, la un loc si o ora anume. Dar atunci, cand te chinuiai doar cu telefonul fix (si nu erai sigur cat era de ascultat). Revenind la 21 decembrie: DA, daca nu-l convingea cineva pe Ceasca (cine? cand?) sa aduca populatia la miting, nu s-ar fi miscat absolut nimic. Paranteza: mai intai s-a anuntat miting, apoi cica se anuleaza, dupa care (in aceeasi dimineata) iar ca se tine. Nu am participat, dar au fost doua parti distincte. NU, nu erau aruncate pancartele cu Ceasca si NU, nu erau doar cei din fata, securistii, "entuziasti". Decat DUPA ce a avut loc explozia (petarda? Nica Leon? mai multe? mai multi?), cand lumea s-a speriat si a inceput sa fuga ingrozita din Piata. Asa s-a intamplat si ca au aruncat din fuga pancartele. Evident, dupa ce s-a intrerupt transmisia TV, peisajul trebuia aranjat, deci au ramas doar securistii, scandand in "delir" pt Ceausescu. Abia momentul ala (cum sa-si imagineze cineva, pe vreme aceea, sa se intrerupa transimsia TV si discursul lui Ceasca si sa se auda vuiete din multime la TV? E ca s si cum s-ar intampla asta azi la Phenian) a declansat partea populara a Revolutiei, abia atunci a iesit lumea pe strazile adiacente, pe Calea Victoriei, Magheru etc... In sinteza: fara mitingul comandat chiar de Ceausescu nu s-ar fi schimbat regimul, cu atat mai putin daca refuzam sa acceptam ideea de implicare de afara.

ion  •  19 decembrie 2017, 14:31

Dan iosif era vecin , gard in gard cu Alexandru Birladeanu .

lentz  •  19 decembrie 2017, 14:35

Excelent! Ce ai scris coincide 100% si cu viziunea mea (nu pt asta e neaparat bun :) ) Acelasi lucru l-am spus multora insa nu cu vorbe asa inspirate. O sa salvez articolul si o sa-mi fie mai usor de acum incolo. Pentru cei care denigreaza evenimentul pot sa le zic ca, in logica lor, si la 1848 a fost tot o lovitura de stat. Respect celor care au iesit atunci in strada!

sile  •  19 decembrie 2017, 14:45

Nimic despre Nica Leon? Nici el n-a existat?

Gareth Edwards  •  19 decembrie 2017, 14:47

Extraordinar scris!!! Esti un om de calitate indubitabila, curajos si intransigent. Felicitari Cataline!!!

Vasile  •  19 decembrie 2017, 15:05

Asta e ”statul de drept” care ne place. Procurorii trag concluzii si dau verdicte.

CCC  •  19 decembrie 2017, 15:10

Greu de stabilit adevarul, mai ales intr-o tara in care cel mai mare dusman al oricarui locuitor este chiar ... adevarul. Mi-ar place sa fie exagerat cel putin, ceea ce am afirmat, daca nu chiar aberant, dar din pacate, in zilele acestea asta traim: o minciuna continuua, din ce in ce mai neagra si mai abisala, in care suntem impinsi de majoritatea politicienilor care au condus si conduc tara de ani de zile si in ale carei abisuri coboram fara incetare si mai tristi decat atat, fara sperante de intoarcere! Am fost unul din "plutonul" de milioane de romani iesiti in strada, in Bucuresti, inca din 21. Imi pare rau sa-ti spun, dar pana si la nivelul cel mai de jos, lucrurile s-au vazut un pic diferit de cum le descrii: La cel mai inalt nivel, au fost doua tabere, una care il provoca pe Ceasca sa organizeze mitingul, stiind ca vor fi provocari si o scanteie va aprinde revolta romanilor, e adevarat, "amorsati" de privatiunile si ororile suferite, cealalta tabara incercand sa-l apere, sfatuind-ul sa nu organizeze nici o manifestare publica in care sute de mii de romani sa se adune la un loc. Evident, fiind la fel de constienti ca li se pregateste ceva. Ca "organizarea" a fost facuta de serviciile straine, de cele interne sau de toate in comun, de o mana de "dizidenti" din interiorul partidului sau pusa la cale in Malta, intre Gorby si ***, nu mai are nici o importanta, pentru ca odata ce a fost organizata o provocare care a condus la schimbarea (violenta) a regimului, aceasta schimbare nu se numeste altfel decat lvitura de stat. Da, a fost abil mascata in revolutie de profitori, stim foarte bine care au fost, dar la fel de bine putem accepta ca unii dintre profitori au fost si partasi la organizare. Asa cum spuneam la inceput, greu de stabilit adevarul, dar nici nu as sari la gatul parchetului militar care sunt convins ca are dovezi reale in sustinerea afirmatiilor pe care le face. Evidenta ca nimic din cele scrise mai sus nu stirbeste cu nimc curajul nebunesc al celor ce au stat intinsipe asfalt in fata TAB-tilor, a tancurilor si dupa 22, in fata gloanelor venite de nicaieri ... .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ivascu Marin  •  19 decembrie 2017, 15:12

Dealtfel te apreciam stimabile,dar vrei sa induci in eroare tinerii,in special.Eu am fost acolo,totul a fost ok pana la momentul zgomotului din difuzoare si a unor petarde.Zgomotele au fost insotite de actiuni psihotronice,deoarece si eu ca si alti colegi de la Romaero,am simtit cavin avioane dinspre splaiul Unirii si ca arunca cu jeturi de foc.De ce am simtitmai multi acelasi lucru,clar,pshihotronica folosita.A fost clar lovitura de stat(eu am spus-o pe 23 dec. in fata unor colegi de la fabrica de avioane),bine regizata sicu scopul de a implica masele,oarecum revoltate.Cum va explicati ca imediat dupa degringolada,cand ne retrageam fiecare din piata,pe calea victoriei,dinspre Guvern,veneau grupuri organizate cu pancarte scrise, cu bannere cu lozinci anti Ceausescu si anticomunism.Asta nu a fost organizare clara de catre forte care stiau ce vor si bine sustinute de......undeva???Pentru istorie,pentru ADEVAR,nu cautati sa dezinformati.Acesta chiar este un pacat mare***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  19 decembrie 2017, 15:13

Ivascu Marin: n-am nimic de comentat daca dvs spuneti ca am fost atacati psihotronic cei aflati atunci in centrul Bucurestiului. Cit despre faptul ca veneau oameni spre Piata Palatului, in sensul invers al celor care plecau din piata, e adevarat. Am fost printre ei. Dar nu e adevarat ca aveau pancarte organizate. Le rupeam pe cele cu Ceausescu si PCR si foloseam doar steagurile cu Romania. Asta imediat dupa spargerea mitingului. A mai trecut o vreme pina cind au aparut inscriptii contra regimului.

bogdan  •  19 decembrie 2017, 15:14

e incredibil. da, incredibil este ceea ce citesc. Tolo lasa senzatia ca povesteste un film pe care doar el a avut privilegiul sa-l vada si mai ales sa-l inteleaga. Problema e ca literature asta de duzina poate parea unui netraitor al vremurilor adevar istoric. Asta e literatura lacrimogena, patetica, scenariu de film indian. Noi, care de la pashopt... Da, nemultumirea si ura pluteau in aer la miting, dar ura aia avea nevoie de o scanteie. Ca sa explodeze, mamaliga era nevoie de un fitil. Despre fitilul asta vorbeste raportul si fitilul asta e de import. Masa de manevra, avida de libertate se gasea din belsug. Trigger-ul, my dear Tolo, where is the trigger? Vai, ce ne-au mai lovit la senctiment, cum ne jefuieste parchetul de demnitate si eroism... Hai sa deversam o tona de metafore lesinate, sa fim sensibili dar in acelasi timp duri pe acest blog inchinat politically correctness-ului...

Cătălin Tolontan  •  19 decembrie 2017, 15:15

@bogdan: ai mai jos relatarea lui @simplu care e foarte asemanatoare cu a mea si cu altor oameni care au fost in centrul Bucurestiul atunci. Nu e nimic romantat. Exista o ostilitate uriasa impotriva lui Ceausescu.

simplu  •  19 decembrie 2017, 15:17

@ Catalin Tolontan Santem la 27 de ani de la mitingul din 21 dec. si ascult iarasi pe cineva, oficial, care a cercetat avand toate mijloacele la dispozitie ca atunci a fost un zgomot, huruit, facut nu se stie de cine care a speriat multimea. Sa ne amintim ca ani de zile s-a povestit de o petarda a lui Nica Leon care avea sa recunoasca ca nici nu a fost pe acolo.Apoi chestia cu petarda a preluat-o nicolaescu care nu stia cand a dat-o dar sigur era sub balcon. Nu stia insa care balcon. Asta ca sa sa stim cine a facut raportul despre revolutie. Aici este bine de amintit ca acolo au fost NUMAI angajati din institutii adusi pe baza de liste si aranjati in careuri bine stabilite. Asteptam ca procurorii sa spuna si ce huruit si de cine a fost facut. Pentru ca. Pentru ca am fost acolo in fata la Stirex si dupa momentul care a durat cateva secunde timp in care s-a strigat Timisoara , huo , criminalule, doar,numai de catre max 10 persoane , intr-un minut nu mai era nimeni pe strada. Unii au fugit, altii care nu au avut pe unde, erau pe gardul palatului. Huruit ? Cateva zeci de mii care cautau sa fuga si sa nu fie calcati in picioare, femei care tipau. Haos. Peste toate microfoanele de fond care amplificau zgomotul . Reverberatie. Eu unul asta am trait si la fel si cei care au fost acolo. Ca am avut si colegi care au ramas la fabrica si acum povestesc de acolo, stiu, ca sant care au fost la taiat de porc in provincie si au certificat de revolutionar, iarasi stiu. Sau unul dus de la garzi cu bata toata noaptea la Dalles si apoi era consilier de senator , mai poti zice ceva ? Desi nu se foloseste vreau totusi sa propun o tema care poate avea o importanta anume : A mai fost un miting stricat din acelasi loc la prag de seara, iar Ceausescu a vorbit la o piata aproape goala. Era putin la timp inainte de evenimentele din 89 cand zeci de mii de oameni adusi sa aplaude au spart mitingul si au fortat barajele fugind. De atunci s-a luat masura marcarii spatiilor, delimitarea cu oameni de ordine numiti de la partid si liste nominale pe randuri de cate 15. Astept pareri.

bogdan  •  19 decembrie 2017, 15:18

lentz - daca nu te-ai incapatana sa inveti istorie doar de pe tolo.ro ai putea avea placute surprize (educationale). chiar si in ceea ce priveste 1848...

marius  •  19 decembrie 2017, 15:25

si totusi turistii sovietici ,,si-au facut datoria"..s-au implicat si francezii (asa se hotarase)..au folosit fosta yugoslavie pentru diversiune...si poporul era satul, dar si rusii nu voiau sa ne scape din mana..In Malta se facuse un plan...

mariusmioc  •  19 decembrie 2017, 15:35

Este folositor să revedem cum a fost raportată tulburarea mitingului de către corespondenţii de presă străini din Bucureşti, imediat după ce-a avut loc incidentul. Scurt timp după ce adunarea populară s-a destrămat, un ziarist bulgar a relatat că motivul tulburării a fost folosirea de grenade cu gaze lacrimogene de către forţele regimului pentru a împiedica demonstranţii să intre în piaţă şi panica pe care aceasta a dezlănţuit-o printre cei care erau deja în piaţă. Ziaristul sugerează că demonstranţii s-au adunat iniţial lîngă Piaţa Romană pe bulevardul Magheru şi erau de ordinul miilor cînd au ajuns în Piaţa Palatului unde avea loc discursul [lui Ceauşescu]. Relatări similare vin de la ziaristrul agenţiei iugoslave Tanjug care a transmis că demonstranţii s-au adunat în colţul din nord-vest al Pieţii Palatului lîngă hotelul Athenee Palace, şi cînd „au încercat să se apropie de mitingul oficial, s-a aruncat cu grenade de gaz lacrimogen asupra lor”. Conform aceluiaşi corespondent, bărbaţi tineri au început să strige lozinci anti-Ceauşescu şi cînd au fost alungaţi de miliţie au luat-o pe străzi laterale pentru a ajunge la o altă parte a mitingului. Miliţia a folosit atunci gaze lacrimogene pentru a-i împiedica pe aceşti demonstranţi să ajungă la mitingul oficial şi după ce „au explodat grenadele cu gaze lacrimogene, transmisia directă la radio şi televiziune a fost tulburată pentru cîteva minute”. Este semnificativ că şi martori oculari ai confruntărilor dintre forţele regimului şi demonstranţi din după-masa şi seara de 21 decembrie se referă la forţele regimului folosind „petarde” împotriva demonstranţilor. Un martor ocular al întîmplărilor din Piaţa Universităţii din 21 decembrie povesteşte că „Securitatea fugea după ei [demonstranţi] în grupuri şi folosea petarde şi bastoane contra lor”. Mai mult, Rady a observat că în noaptea de 21/22 decembrie Securitatea „a detonat bombe în cîteva locuri cu speranţa că va răspîndi panica”. Care forţe ar fi putut folosi „petarde” şi grenade cu gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor? În procesul său de la începutul lui 1990, ministrul de interne din perioada evenimentelor, Tudor Postelnicu, a afirmat că „USLA aveau grenade cu gaze lacrimogene” la miting. Stoian a notat diferenţa dintre mitingul din 21 decembrie şi mitingurile din trecut ale regimului în stilul său tipic colorat: „[Aflat în oraş în acele clipe, am putut urmări personal desfăşurarea evenimentelor]. Ce frapa în primul rînd, era că, dacă altă dată, la mitingurile cu care bucureştenii erau deja obişnuiţi, oamenii erau indiferenţi, ba unii chiar veseli pentru că puteau să mai chiulească trei-patru ceasuri de la muncă, acum nimeni nu zîmbea. Aproape toţi înaintau într-o linişte rău prevestitoare. Încă o noutate o reprezenta verificarea identităţii a cît mai multor persoane aflate pe străzi şi cu această ocazie, cei străini de grupurile de muncitori erau puşi, ce-i drept politicos, să iasă din rînduri. Participanţii la miting erau aduşi în mod organizat, pentru a putea fi controlaţi mai uşor. În momentul în care Piaţa Palatului a fost ocupată, s-a mai întîmplat un lucru nou. Dacă pînă atunci, perimetrele erau înconjurate de civili (securişti, activişti) şi miliţieni care nu permiteau să plece celor care se plictiseau să mai asculte prostiile lui Ceauşescu, de data aceasta se întîmpla invers şi asta încă înainte ca mitingul să înceapă. Oricine dorea să se ducă la treburile lui era liber s-o facă, dar nimeni din afară nu putea pătrunde în zona protejată”. Martori oculari au identificat forţele care i-au împiedicat să intre în piaţă ca „trupe USLA”. Transcrierile parţiale ale comunicaţiilor între unităţile USLA şi de miliţie au fost publicate la sfîrşitul lui ianuarie, începutul lui februarie 1990 în ziarul „Libertatea”. Aceste transcrieri sugerează că încă înainte ca adunarea populară să fi început, grupuri mari de demonstranţi adunate în mai multe intersecţii ducînd spre Piaţa Palatului strigau lozinci împotriva regimului şi puneau la încercare capacitatea forţelor de ordine de a-i împiedica să intre în piaţă. Se pare că demonstranţii au înţeles foarte bine excelenta oportunitate oferită de transmiterea mitingului în direct. Astfel, impresia lăsată de multe relatări, că a fost vorba de cîţiva bărbaţi curajoşi izolaţi într-o mulţime de zeci de mii care au îndrăznit să-l înfrunte pe Ceauşescu, este romanţată. Acţiunile celor împiedicaţi să intre în piaţă au dat curaj şi cîtorva din mulţime să strige jos Ceauşescu. Transcrierile arată deasemeni că din ordinele generalului Vlad, şeful Securităţii, USLA a folosit „gela” (codul folosit de Securitate pentru „petarde”) împotriva demonstranţilor. Ilie Stoian pretinde că generalul Grigore Ghiţă, comandantul trupelor de securitate, şi-a încălcat instrucţiunile cînd a inclus unităţi USLA, inclusiv o unitate de geniu-chimic (care ar fi răspuns de gaze lacrimogene) printre forţele regimului detaşate pentru miting. Totuşi o asemenea acţiune pare să fie în concordanţă cu Ordinul 2600 al Ministerului de Interne. Mai mult, pînă şi raportul comisiei senatoriale ilustrează că măsurile de siguranţă ale mitingului din 21 decembrie au fost lăsate aproape în întregime în sarcina Securităţii şi că generalul Gianu Bucurescu, adjunctul generalului Vlad, a fost personal răspunzător de miting. Se pare că factorul cheie care a contribuit la tulburarea cuvîntării lui Ceauşescu a fost încercarea forţelor guvernamentale de a opri intrarea unor demonstranţi anticeauşişti în Piaţa Palatului. Agitaţia şi confuzia rezultate au schimbat caracterul mitingului, încît cîţiva din rîndul acelei mulţimi aleasă cu grijă să participe la miting au profitat de prilej şi au trecut de la lozincile în favoarea lui Ceauşescu la huiduieli. E posibil ca „petarda” de la miting să fi fost lansată de Securitate, dar puţin probabil că aceasta a fost un act de sfidare împotriva dictatorului. „Petarda” pare a fi fost folosită ca să împiedice protestatarii să intre în piaţă sau să dezorineteze mulţimea şi să mascheze sunetul unor lozinci anti-Ceauşescu. Tulburarea mitingului ar putea fi astfel mult mai puţin organizată decît s-a presupus în mod obişnuit. https://mariusmioc.wordpress.com/2009/01/13/rich-andrew-hall-rescrierea-istoriei-revolutiei-triumful-revizionismului-securist-in-romania-5-cine-a-aruncat-petarda/

MZM  •  19 decembrie 2017, 15:40

Pretinzi ca ai iesit in strada in zilele de 21-22 dec. 1989? Pentru ce si pentru cine, daca dupa aceea te-ai pus in slujba unui fost securist?!

Ardeleanul  •  19 decembrie 2017, 15:53

O fost o veritabilă ”demonstrație” împotriva lui Ceaușescu...dar oare de ce or fi murit 90% din cei morți în acele zile, după ce tiranul o fost anihilat?? Păi cum de ce? Pentru a putea demonstra că a fost ”revoluție”...

Banat bun  •  19 decembrie 2017, 16:00

Manipulezi. Timisoara a fost singura, apoi au fost Cluj si alte orase transilvanene. In 21-22 la Bucuresti papusarul a fost SECURITATEA. Oltenia, Moldova, Dobrogea - ZERO!

Comentează