Parchetul General s-a întors din Iran

Pentru tinerii care n-au trăit acele vremuri: să fiți mândri de România, pentru că revoluția din decembrie 1989 a fost autentică, iar oamenii au stat curajoși în fața gloanțelor, a tancurilor și a TAB-urilor!

marți, 19 decembrie 2017, 12:42

Parchetul General s-a transformat în Secretarul General.

Ieri, Parchetul General a făcut o declarație publică în care a spus, în esență, că revoluția din 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat.

Televiziunile au înțeles din ce spun procurorii militari că, pe 21 decembrie 1989, la mitingul organizat de Ceaușescu la București, au existat provocatori profesioniști care, cu o tehnologie militară sofisticată, au generat spargerea adunării.

Mie mi se pare că Parchetul explică în comunicat că dispozitivele militare ar fi fost folosite nu pe 21 decembrie, ci la dezinformările de după 22 decembrie, însă procurorii nu au revenit cu lămuriri după ce mai toată lumea a înțeles așa.

Iar ca esență, e limpede ce se înțelege, de vreme ce azi, pe prima pagină, ”Evenimentul zilei” a ieșit cu titlul: ”Parchetul General confirmă: în decembrie 1989 a fost lovitură de stat”.

Printre altele, Parchetul General spune clar: provocarea cu sunetul din 21 decembrie a fost premeditată și decisivă.

Pentru că așa s-a stârnit demonstrația care a culminat cu alungarea dictatorului.

Totul a fost calculat de cei care au preluat mai apoi puterea, folosind și sprijin străin.

Vorba lui Cristian Pârvulescu, la Digi 24, uluit și el.

”Parchetul reia tezele național-comuniste de după revoluție potrivit cărora totul a fost organizat de militarii români racolați de serviciile secrete ale URSS” Cristian Pârvulescu, sociolog

Parchetul General s-a transformat în Secretarul General.

Întors pe 20 decembrie din vizita în Iran, Nicolae Ceaușescu a ținut o cuvântare la televizor.

Mulți români așteptau în acea seară caldă de decembrie ca și ”Ceașcă” să accepte evidența și să renunțe la putere.

În schimb, secretarul general al PCR a fost la fel de rupt de realitate, de crud și de mincinos.

Și Secretarul General, și Parchetul General au comis o eroare majoră.

Ei cred că noi, timișoreni, bucureșteni și români, am uitat acele zile și că pot citi istoria în cheia care le convine.

E o formă minimă de respect de sine ca neam să amintim:

1. Mult înainte de prima zi de revoltă de la Timișoara, cuțitul le ajunsese românilor la os.

În București se petreceau lucruri nemaivăzute într-un regim care credea că poate controla totul: când cădea curentul în tot cartierul, oamenii fluierau și îngânau la ferestre, sub protecția întunericului, ”Partidul, Ceaușescu, România”, cântecul odios al vremii.

Din fereastră în fereastră, se năștea un cor al îngânărilor ironice, reverberat între blocurile apropiate, tot mai tare, tot mai departe.

2. După ce Timișoara s-a ridicat în 16 decembrie, pe străzile Bucureștiului au apărut patrule militare cu arme.

Oamenii au înlemnit când au văzut arme pe străzi. Niciodată nu se mai întâmplase asta. Trecătorii se uitau urât la patrulele mixte, la care participau și gărzile patriotice.

Resimțeam totul ca pe o ocupație în propria țară.

Plutea o asemenea ostilitate în aer încât militarii, milițienii și securiștii o simțeau. Deși aveau ordine să patruleze continuu, uniformele înarmate evitau locurile aglomerate.

3. În facultăți se vorbea la ore despre crimele regimului de la Timișoara.

La București, profesorii erau întrerupți în aulele cu sute de studenți și întrebați ce e la Timișoara și de ce permitem așa ceva.

4. Gloanțele de la Timișoara, transmise de Europa Liberă, au fost auzite în tot Bucureștiul.

Transmisia de la ”Europa Liberă”, în care s-a auzit înregistrarea cu militarii trăgând în mulțime la Timișoara, a coborât asupra capitalei României un sentiment de teamă și de ură la adresa regimului.

”Huo, nu vă e rușine, români ca noi, mă!”, strigau oamenii. Și apoi rafale.

Se ajunsese prea departe.

5. Discursul TV al lui Ceaușescu de după întoarcerea din Iran a risipit orice iluzie.

Mesajul lui din 20 decembrie fost ascultat de oameni cu sonorul dat tare la televizoare.

Când și-au dat seama că dictatorul nu renunță, pe scările blocurilor s-au auzit fluierături și huiduieli.

Iar în acea seară, în oraș, oamenii înjurau pe stradă, în metrou, nu mai exista nicio reținere. Era clar că se ajunsese la care pe care.

6. La mitingul din Piața Palatului mulțimea a fost ostilă, tăcută și amenințătoare încă de la început.

În fine, în dimineața mitingului despre care Parchetul General susține că a fost spart cu mecanisme sonore, revolta mocnea de la sine.

Mulți dintre cei aduși cu întreprinderile în Piața Palatului au aruncat pancartele și portretele lui Ceaușescu.

Ne-am condus în Piață prietenii, cu teamă, că nu știai ce va face nebunul de Ceaușescu, și am văzut zeci de pancarte, portrete și steaguri ale Partidului aruncate pe margine, în spatele mulțimii.

Căci era inevitabil să se întâmple ceva!

În afara primelor rânduri, care fluturau anemic steagurile, celelalte zeci de mii de bucureșteni stăteau muți.

Asta se vede clar și pe imaginile TV.

Nu aplaudau, nu scandau. Semnalele sonore ale activiștilor erau inutile, capetele de lozinci strigate de ei rămâneau agățate în aer, căci nimeni nu le prelua.

Era umilitor pentru grangurii din balconul CC.

Pentru prima oară, Nicolae și Elena Ceaușescu aveau înaintea lor o mulțime ostilă pe față, care fierbea de mânie și de spaima că demenții din balcon pot să ordone să se tragă, exact ca la Timișoara.

Zecile de mii de siluete tăcute erau ca o mulțime de strigoi veniți să facă dreptate morților de la Timișoara.

Când procurorii vorbesc despre rolul vital al ”dezorganizării mitingului”, ei nu țin cont de faptele care arată că mitingul era deja modificat, de la sine!

Dintr-o mare adunare națională de sprijin pentru Ceaușescu, mitingul se transfigurase într-o adunare ostentativă de sfidare.

Martori oculari povestesc că s-a strigat, izolat e adevărat, ”Timișoara! Timișoara!”, înainte de a se auzi orice altceva.

Să nu ne îndoim vreun moment. Era exclus ca Bucureștiul să lase Timișoara să fie măcelărită!

Pentru că, în 21 decembrie, când regimul deja pierduse controlul pe Bega, Timișoara era liberă și doar un măcel putea restabili ordinea comunistă.

În acest timp, mulți oameni, mai ales tineri, am rămas în zonă, în apropierea Pieței, simțeam că se va întâmpla ceva.

Nu eram agenți ai GRU și ai nimănui. Nu aveam informații, aveam un sentiment că ajunge!

Eram români furioși, speriați și îndoliați că ajunseserăm singura țară comunistă în care Armata, Ministerul de Interne și celelalte forțe de ordine fuseseră puse să lupte împotriva propriului popor.

Toate aceste 6 puncte sunt lucrurile pe care le-a văzut cu ochii lui un singur om.

Fiecare dintre sutele de mii de români care au fost în stradă în București în acele zile are propriile amintiri, în detalii exacte care reconstituie caracterul inevitabil al căderii regimului.

Inițial, în Piața Palatului s-au auzit țipete, un huruit și mulțimea a fugit.

Piața aproape că s-a golit.

Dar zeci, apoi sute și în scurt timp mii de oameni s-au regrupat atât pe Calea Victoriei, în zona fostului Hotel București, cât și la Inter, de unde a avansat spre strada Onești, care pătrundea în Piața Palatului.

Pe Victoriei au apărut camioane în care civili securiști și milițieni în uniforme îi arestau pe manifestanți, în serii de scatoalce.

Dincolo, spre Inter, unde strigau mii de protestatari, au mărșăluit scutierii, ca să împiedice revolta să ajungă în sediul CC, unde era Ceaușescu.

Totul s-a petrecut extrem de repede!

Nici dacă veneau împreună GRU, CIA, Mossad și toate serviciile lui pește nu puteau să determine mii de oameni să protesteze cu mâinile goale contra celui mai sângeros regim comunist european.

Ceea ce ne-a mânat au fost ura, disperarea, dorința de libertate și sentimentul de revanșă.

Puțin mai târziu a venit și armata.

Iar noaptea a început măcelul.

Nici a doua zi dimineața, pe 22, nu s-a ieșit spontan?!

Păi, au năvălit milioane de bucureșteni de peste tot, oripilați de focurile de armă care se auziseră toată noaptea nu doar în centru, ci și mai departe, mai ales spre sudul muncitoresc.

E un minim respect de sine, ca nație, să nu uităm acest lucru.

Că revoluția a fost mai apoi confiscată, după 22 decembrie, aceasta este o altă discuție, corectă.

Dar, până la plecarea lui Nicolae Ceaușescu, nimeni nu putea manipula milioane de oameni, nu putea planta un sentiment de ură și de disperare la nivelul fibrei unui popor, nu putea scoate în stradă bătrâni și copii, femei și bărbați.

Zilele de 16 -22 decembrie la Timișoara, ziua și noaptea de 21 decembrie la București și tot ce s-a petrecut în celelalte orașe, precum Arad sau Sibiu, au datele istorice ale unei revolte populare autentice.

Nici Secretarul General și nici Parchetul General n-au cum să șteargă acest lucru.

Au fost zile în care am fost curajoși, solidari și ne-am ajutat unii pe alții.

În ceasul cel mai greu, în momentul de cumpănă întunecată, nu ne-am abandonat și nu ne-am lăsat să cădem.

La aproape trei decenii de atunci, e greu să fim mândri de țara pe care le-o vom lăsa copiilor noștri.

Dar cei care n-au trăit acele zile pot fi convinși măcar de atât: indiferent cine a profitat, indiferent de intențiile ascunse ale oricui, românii au ieșit milioane în stradă, spontani, curajoși, autentici și demni.

 

Comentarii (108)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  19 decembrie 2017, 16:15

@Mihai S: iertati-ma, dar asta chiar e o premiera. N-am mai auzit ce spuneti dvs acum: ca s-a aplaudat cand Ceausescu a anuntat ca a marit salariile. E pur si simplu neadevarat si atroce ce sustineti. Neadevarat pentru ca in piata mai erau putini oameni in momentul anuntului cu salariile, doar primele randuri ramasesera. Si atroce pentru ca a fost o prostie fara seaman si inutila ce a facut Ceausescu: lumea nu mai dorea atunci salarii marite, altceva ne interesa, sa nu mai traim in mizeria, lipsa de libertate, frigul si frica permanente. Interpretarea dvs este unica prin cinismul ei.

barbarosa  •  19 decembrie 2017, 16:17

FELICITARI, d-le Tolontan! excelent articolul, in tot ce ati scris ma regasesc complet. asa am trait si eu personal revolutia din 16- 22 . ce s-a intamplat, imediat, dupa fuga dictatorului se cunoaste. ce nu realizeaza unii, chiar si dupa mai bine de 28 de ani, este ca, fara revolta poporului, debarcarea lui ceausecu nu s-ar fi realizat niciodata. armata, securitatea si nomenclatura era prea lasa ca sa-s riste pozitia si avantajele de care beneficia din plin, in timp ce poporul traia in crunta mizerie. profitorii noii situatii create n-au intarziat sa apar si au acaparta, in mod samavolnic puterea, de care tin cu dinti si-n prezent.

simplu  •  19 decembrie 2017, 16:19

@bogdan. E greu de descris ce simteu cei de la miting atunci. Pot spune ca era ceva nou, poate, totul a fost foarte repede, cum se zice : frica esteprimul pas spre curaj. Da era nevoie de o scanteie, a fost cineva care a strigat primul: Timisoara si suit pe genunchii a doi colegi flutura tricolorul. Asa a fost. Au urmat cateva secunde de scandari si instantaneu lumea a explodat si o spun cu toata convingerea , a fost o imensa stare de panica, un cerc care s-a largit in maxim un minut . A ramas piata goala cu pancarte si steaguri pe jos, sacose, incaltari . Ramasi au fost doar cei din fata cc. Atat. Cam peste o jumatate de ora au inceput sa se intoarca cei care s-au regrupat pe calea ictoriei sau la Gradinita. Prima explozie am auzit-o ca venind de pe bulevard in dreptul stazii Onesti. Petarda sau lacrimogena pe la 14.

knt  •  19 decembrie 2017, 16:42

Mihai S = Alex Mihai Stoenescu Nu e o premiera ce spune aici. In cartile sale sustine exact acelasi lucru. Pt el faptul ca nu s-au adunat instant zeci de mii de oameni sa strige impotriva lui Ceausescu ci doar 'cateva mii, cu indulgenta' este demonstatia perfecta ca a fost o 'instigare profesionista'. Trebuie sa ai ori o judecata la limita inferioara a inteligentei ori sa fi un ticalos sa sustii aceasta. Orice conflict excaladeaza treptat. E nevoie de o eliberare a fricii

addriann  •  19 decembrie 2017, 16:43

Este un articol foarte bun ! Iar de 27 de ani, au existat mii de declaratii publice sau comentarii, ale procurorilor, ( Parchet General , Parchet Militar... )despre ADEVARUL de la Revolutie... Ce au lipsit cu desavarsire au fost arestarile celor care au participat la asa-zisa ,, diversiune" , chiar daca diversiunea nu a fost doar cu simulatoare, ci si prin deschiderea focului asupra populatiei, sau prin ordine contradictorii, pentru a provoca haos... Sa speram ca nu vom ramane, IN CONTINUARE, doar cu comentariile si parerile ...

bogdan  •  19 decembrie 2017, 16:54

@tolo - serios acum, nu ai timp sa citesti comentariile? nu incerc sa fiu ironic, dar poate sub presiunea timpului le citesti pe diagonala. Sau poate e vorba doar despre faptul ca nu sunt eu capabil sa ma fac inteles... Exclud complet variant incorecta politic ca ai face pe stelistu'... A combatut cineva idea ostilitatii impotriva lui Ceausescu? Am sugerat eu macar ca oamenii nu urau regimul? Sau pe Ceasca? Nu asta contest eu in compunerea ta. Romantata si manipulatoare este partea in care combati teoria interventiei straine. Care exact asta a facut: a folosit ostilitatea maselor pentru a crea o lovitura de stat de succes. fortele externe au reprezentat fitilul care a aruncat in aer multimile. O masa uriasa de oameni care isi uraste conducatorul, dar care suporta infricosata de ani de zile abuzurile regimului are nevoie de un declansator. oamenii au fost "declansati" fara sa realizeze asta si au murit pentru propriile visuri, indeplinind doar un rol de figuratie intr-o mestesugita lovitura de stat.

Chis Alexandru  •  19 decembrie 2017, 17:09

Extras din “Amintirile” maiorului Ion Nicolescu, comandantul Brigazii de Motorizate “7 Grivita”(UM 01065 Popesti-Negoiesti) legate de grenadele de la Ploiesti: “În data de 21 decembrie ’89 am fost anuntat de la punctul de control al unitatii, in jurul orelor 10.00, ca la poarta ma cauta dl. Sergiu Nicolaescu, insotit de un domn. Am ordonat sa fie condus la mine. A fost condus si a intrat in biroul meu insotit de dl. Vladimir Gaitan. Amîndoi erau imbracati in niste combinezoane negre, deosebite, gen trupe speciale. Sergiu Nicolaescu m-a întrebat daca putem trage cateva focuri în poligonul redus al unitatii. I-am raspuns ca nu se poate, pentru ca, in situatii deosebite, avem consemne bine stabilite. S-a cam suparat. Apoi, pe un ton foarte grav, mi-a spus: ,,Te-am anuntat ca va urma ,,ceva”. Am mare încredere în dumneata. O sa am grija de cariera dumitale. Uite ce este, am nevoie de niste grenade. Nu-ti pot spune pentru ce, dar le voi folosi pentru binele tarii”. Pentru mine, solicitarea lui era o incalcare grava a principiilor mele de militar. Am ramas surprins si m-am aratat contrariat. A simtit. ,,Le voi folosi pentru popor, ai încredere în mine”, a mai adaugat. Am sovait. Il respectam mult ca om si parca un ,,impuls”, ceva din mine, m-a facut sa fiu binevoitor. Simtisem acel ,,ceva”. Toti doream caderea dictatorului. L-am întrebat: ,,Ce fel de grenade, ofensive, defensive, de cîte aveti nevoie?” ,,O lada, doua”. ,,Ofensive, sa nu faca schije multe”, a completat. L-am chemat la mine pe plutonierul Alexandru Grama, seful depozitului armament si munitie, si i-am spus de fata cu cei doi: ,,Sandule, îmi trebuie 12 grenade ofensive. Vreau sa sperii fazanii în poligon. Ne întalnim la postul 3, sa nu mai vada nimeni, tinand cont de situatia în care ne gasim“. Locul era în afara incintei unitatii. A raspuns scurt: ,,Am înţeles!”. Dupa 30 de minute, ne-am intalnit cu el la postul 3. Venise cu grenadele si cu masina lui personala. Am luat grenadele, le-am pus in masina lui Vladimir Gãitan, au plecat, iar eu m-am întors in birou. Parca simteam teama pentru ce fãcusem. La plecare, mi-a spus: ,,Multumesc, nu m-am inselat cu privire la dumneata. Stai in asteptare. Tara nu va uita”. Am ramas contrariat. Erau cuvinte mari: datorie sacra, tara. Dar stiam ca ,,ceva” se va intampla. Ma avertizase: ,,Vei avea un rol important”, mi-a spus. Pacat ca atunci nu stiam în ce scenariu. Întotdeauna, însa, m-a atras ,,aventura”. Si o simteam. Nu stiam cum va fi”.

bogdan  •  19 decembrie 2017, 17:10

@simplu - exact: frica este primul pas spre curaj. dar frica este si un parleaz foarte inalt si greu de sarit. Pentru asta ai nevoie de acel fitil aprins, de acel declansator. Primii care au strigat impotriva lui Ceasca, primii care au aruncat o piatra. O avalansa uriasa pleaca de la cateva pietre desprinse de pe coama muntelui. Alea sunt importante. Un romanas care stia ce e si cu ce se manaca secu, un muncitor adus in piata la miting de secretarul de partid din intreprindere, un om obisnuit cu copii acasa nu s-ar fi expus niciodata astfel. Ca toata lumea simtea in piept si in stomac ceva, un sentiment nou, ne-experimentat pana atunci, asta e clar. dar ratiunea si frica impiedicau sentiment asta sa iasa pe gura transformat in "jos Ceausescu", sau "huo!". paiele si vreascurile erau atat de uscate incat era nevoie de doar cateva scantei. ei bine acele scantei au venit din exterior, iar Ceasca a stiut asta din primul moment. Dar Tolo e la ora de literatura si isi exerseaza stilul in detrimentul realitatii.

Florin  •  19 decembrie 2017, 17:21

La 1859 si la 1918 romanii si-au dorit unirea, fara discutie...cu micile exceptii despre care nu ne place sa vorbim, ca popor...dar fara Napoleon III la 1859 si decizia Frantei la 1918 nu se intampla nimic. Entuziasmul celor de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918 a fost real si nu poate fi contestat si stirbit de nimic...sau cum zicem in matematica, necesar dar nu suficient. Cam asa a fost si in 1989...a fost nevoie si de Malta si de baricada de la Inter...iar baricada nu a fost facuta dupa schite desenate la Malta pe vreun servetel. Craciun fericit, romani !

bogdan  •  19 decembrie 2017, 17:28

@Tolo - "N-am mai auzit ce spuneti dvs acum: ca s-a aplaudat cand Ceausescu a anuntat ca a marit salariile. E pur si simplu neadevarat si atroce ce sustineti. Neadevarat pentru ca in piata mai erau putini oameni in momentul anuntului cu salariile, doar primele randuri ramasesera" Ia vedeti, boss dumneavoastra, atrocitate la 11:40 https://m.youtube.com/watch?v=2tmjxxFxlrQ Unde ai dreptate, ai...mai erau maxim 18 oameni in piata in momentul ala. Intr-adevar, primele doua randuri si alea incomplete.

bogdan  •  19 decembrie 2017, 17:33

https://m.youtube.com/watch?v=2tmjxxFxlrQ imi cer scuze, la 7:01 se intampla atrocitatea

Alexandru  •  19 decembrie 2017, 17:34

As vrea sa fac o completare: primele proteste din Bucuresti pe 21 Decembrie 1989 au avut loc in timpul mitingului regimului comunist la Hotel Bucuresti. A fost un grup de zeci de oameni care au incercat sa patrunda pentru a intrerupe mitingul.

Daniel B  •  19 decembrie 2017, 17:40

Nu tin argumentele astea, stimate d-le Tolontan. Fara complot, fara complotisti, chiar daca aparea mai devreme sau mai tarziu o revolta, ar fi fost inabusita in sange ca in China acelor ani. Revolutia nu ar mai fi fost decat o revolta esuata infinit mai dureroasa decat Revolutia. Eu asa vad. Eu unul inclin, dupa tot ce am citit si vazut despre evenimentele de atunci, sa cred ca a fost o lovitura de stat pe fondul unei masive revolte populare. Dar se poate numi si Revolutie pt ca a avut loc o schimbare de regim si o renuntare la o veche ideologie. Totul depinde de termeni si definitii. Revolutia de la 1789 nu a fost straina de complotisti. Sau de masonerie.

Iulian  •  19 decembrie 2017, 17:52

A fost revoluție pînă a fugit pelticu,adică,pînă pe 22 seara.Pe urma au aparut regizorii.Dacă ții minte,noul guvern începea cu Dăscălescu și îl cuprindea și pe Ilie Verdeț.A început lumea să strige:fără comuniști!S-a scandat numele lui Corneliu Mănescu.Dar să ne aducem aminte cine era printre cei la balconul CC:Alexa Visarion-regizor,Bădia-Ernest Maftei,Sergiu Nicolaescu-marele regizor al evenimentelor ce au urmat după fuga lui ceașcă,Dan Iosif,cel care rămăsese fără voce,Dumitru Dincă.Din cînd în cînd eram anunțați că trebuie să apară Mircea Diaconu cu un pluton de 500 de soldați neînarmați.Sînt multe de povestit despre acea noapte,dar mai important este de reamintit că după fuga lui ceaușescu au fost mai multe victime decît înainte.Atunci s-a dat lovitura.Încurcați de populație,viitorii conducători au trecut la represalii.Oamenii erau sfătuiți să stea în casă ca armata să-și poată face datoria,se lansau zvonuri că apa e otrăvită,că teroriștii sînt ascunși în cimitire,că amenințaseră:Crăciunul al vostru-Anul Nou al nostru.Pe 25 TVR (cea mai mare tîrîtură)anunța din oră în oră difuzarea casetei cu moartea cuplului odios.Aceasta s-a difuzat abia la miezul nopții.Ce a urmat,știe tot românul.10 ani cu Nelu Rînjet,4 ani cu Milică,10 ani cu Chioru și 3 ani cu Werner Klaus. Trăiască România!

Dan R  •  19 decembrie 2017, 17:57

daca nu era diversiunea militara, acu scriai la Scanteia si poate ascultati acasa Europa Libera Ce treaba are Timisoara (unde deja incepuse inabusirea revoltei) cu faptul ca principala reduta era Ceausesc ce trebuia anihilat. Daca nu era anihilat ceausescu (deci in punctil zero din bucuresti), pa si pusi timisoara, cu tot respectul pt mortii care altfel acum ar fi fost anonimi. Daca tu ai fi GRU si ai sti ca in Cabo Verde are loc o revolta contra regimului intr-un sat si un miting in capitala, ce ai incerca sa fitilezi ca sa schimbi regimul, razmerita din sat? :))

gicapuia  •  19 decembrie 2017, 18:02

Domnule Tolontan aveti dreptate. Din pacate si procurorii au dreptate. Asta e!

cortes  •  19 decembrie 2017, 18:05

Nu există respect pentru EROII Revoluției Române. Scenariul cu lovitura de stat (sprijinită de ”agenturiili” străine), transformă EROII in simple victime. Scenariile astea sunt demne de răposatul Vadim Tudor. Rușine!

sorin  •  19 decembrie 2017, 18:07

@Tolo: Multumesc pentru precizari. Greseala mea ca nu am citit atent. Povestea asa nu este mai putin valoroasa si impresionanta. Cei care am trait zilele acelea stim ca nu era deloc simplu insa am simtit ca nu se mai poate. Si noi am plecat din Pipera cu totii si cu muncitorii de pe platforma. Asta dupa ce multi am vazut singele la metro si dupa ce au aparut la institut unii in halate albe (probabil sa instaleze mai multa aparatura de ascultare) si colegele se temeau ca ar putea fi dr si controale ginecologice care le-ar fi putut prinde ca folosesc metode contraceptive care erau interzise.

itu52  •  19 decembrie 2017, 18:09

Ape tulburi, atunci, înainte și mai ales după. Dacă stăm și ne gândim, pentru istoria adevărată este o clipă, câteva zile bine controlate care apoi sau stins în banalitatea existenței noastre. A fost un fel de 'câinii latră caravana trece', aşa de stabilă a fost puterea, parcă aniversa zeci de ani de existenţă. Într-un caz real, cu nişte 'emanaţi' scăpaţi din tirul gloanţelor, treceau poate 10 ani să refaci structurile unui stat. Să lăsăm lucrurile aşa cum sunt, se vor limpezi în următorii 100 de ani. Să ne bucurăm că am început să aflăm crâmpeie din realitatea perioadei interbelice, istorie contrafăcută într-un mod grosolan, devenită de fapt istoria PCR. Istoria adevărată, se va scrie atunci când nu mai poate interfera cu realitatea, aşa că până atunci depănăm amintiri personale, mai mult sau mai puţin reale, trucate, fabricate, induse, etc.

Grasu  •  19 decembrie 2017, 18:16

A fost in mod evident o lovitura de stat. Trebuie sa fii dus sa sustii altceva. Intr-adevar, s-a exploatat la maximum nemultumirea populara, a fost un alt gen de lovitura de stat, nu una clasica, in care se stabileste data, ziua, etc. Cei care au dat lovitura de stat au fost extrem de abili, stiau despre nemultumirea populara extrema si au folosit aceasta nemultumire in favoarea lor, sa scape mai usor de dictator si cu costuri minime pentru ei. Nu i-a interesat insa absolut deloc pretul pe care l-a platit prostimea, cea care le-a usurat enorm misiunea. De murit, au murit prostii, de profitat au profitat pucistii ai caror urmasi, gen Nicolicea, nenorocesc si acum poporul roman

robertino2  •  19 decembrie 2017, 18:19

"Dar, până la plecarea lui Nicolae Ceaușescu, nimeni nu putea manipula milioane de oameni." Milioane de oameni sunt manipulati chiar acum, impotriva parlamentului, ales de popor si nelasat sa legifereze. Deci se poate.

Bagheera  •  19 decembrie 2017, 18:21

As vrea sa subliniez inca o data ceva important: cele cateva mii de oameni (din doua milioane! cat avea orasul) care au ramas la Universitate si apoi la baricada nu erau nici agenti, nici securisti, ci doar oameni care isi invinsesera FRICA de teroarea COMUNISTA. De ce Dan Iosif sau oricare alt "lider" al baricadei nu au fost luati la tinta de un lunetist (era cel mai simplu lucru de facut de sus de la Inter) e greu de explicat. Poate ca unii erau instigatori, dar 99% din cei de la Universitate si-au pus viata in mana lui Dumnezeu in seara aia... Oameni buni, taburile au strivit oameni la Dalles (sunt martor ocular), iar dupa lasatul serii mai niste trasoare in sus, mai niste gloante la nivelul solului... nu stiai ce vine... Cand am vazut ca militienii din cordoane incep incet-incet sa incercuiasca Piata (inchisesera iesirea spre Arhitectura si Universitate, spre Teatrul National, urma Pta Rosetti) am luat-o usurel din loc, ca era clar ca urmeaza macelul si duba... 22 decembrie? Atunci a inceput gluma de a doua zi. Am fost prosti ca am iesit? Nu. Fericirea simtita atunci CAND am trecut prin cordonul de militieni ca sa intru in piata este inegalabila, de neuitat si UNICA. As putea zice ca in spatiul LIBER de COMUNISM eram cu totii BETI de libertate... Arme psihotronice? Substante halucinogene? Nu este exclus. In fiecare an, daca sunt aici pe 21 decembrie, aprind o lumanare la Dalles, una la troita si strig din toti bojocii: JOS ILIESCU! Am trait apoi ZECE ANI de libertate autentica, 1990-2000. Buni si astia... Inainte mizerie, azi mizerie (mai mare mizeria morala de azi, aveam asteptari).

Eduard  •  19 decembrie 2017, 18:25

Si nu ar fi timpul sa se intample acelasi lucru si acum ?? Care e diferenta ?? Nu e dictatura dar sunt mult mai multi hoti , penali si nenorociti de la politicieni la oameni de afaceri , avocati , corupti care au adus Romania in stadiul de saracie crunta!! Acum de ce ies doar 10 -20 mii si se comporta precum mieluseii?? Oare iliescu nastase niro videanu udrea nu ar merita sa fie si ei linsati?? Sau pe ei ii uraste mai putin populatia decat pe Ceausescu?? Romanii daca nu sunt manipulati sa faca ceva , nu fac nimic pentru ca sunt dezbinati!! Asa ca ce revolutie , au dat escrocii astia o lovitura de stat regizata , cu o groaza de morti !!! Revolutie a fost atunci cand a cazut Bastilia domnul Tolontan!!! Noi nu suntem in stare sa revolutionam caracterul generatiilor viitoare dar sa mai si facem una !!!

Comanaru  •  19 decembrie 2017, 18:30

BRAVO!!!!!! Cătăline.

ticbis  •  19 decembrie 2017, 19:00

Articolul este 100% corect; citisem de dimineata in presa declaratia Parchetului General si chiar simteam nevoia ca un astfel de editorial sa fie scris si publicat. Sunt patru aspecte aici: Primul: In Decembrie 1989 a fost o revolta populara impotriva unui regim totalitar, impotriva comunismului si a tot ceea ce reprezenta acesta; Al doilea: Aceasta revolta a fost indubitabil sprijinita, influentata si hranita de factori externi, atat din Vest cat si din Est. Ca dovada, schimbarea sistemului politic s-a petrecut in acelasi timp in TOATE tarile blocului comunist al Europei de Est, fara exceptie, chiar daca nu cu atatea victime omenesti si cu atata sange varsat ca in Romania; Al treilea; Tot ceea ce s-a intamplat dupa acel moment a fost o deturnare evidenta a revoltei populare in folosul asa-zisilor neocomunisti (aia cu fata umana :))) care au acaparat puterea si o detin si acum, dupa 28 de ani. Din cauza lor sunt acum aproape 5 mil de romani care si-au parasit definitiv tara, nu pentru ca nu si-ar fi putut gasi rostul aici si nici pentru ca au primit libertatea "sa se plimbe far viza"; n-au avut de ales! Sa fim seriosi; l-am impuscat pe Ceausescu ca sa-l inlocuim cu Iliescu; l-am mazilit pe Ion Dinca ca sa-l avem acum pe Liviu Dragnea; nu ne-a placut Suzana Gadea dar ne place acum Liviu Pop; pe Emil Bobu l-am inlocuit cu Gabriel Oprea sau mai nou cu Carmen Dan; pe Elena Ceausescu cu actualii Nicolicea si Iordache... exemplele pot continua cu sutele sau miile. Nu, conducatorii de acum, calitatea si probitatea lor morala, NU sunt cu nimic superiori celor din urma cu 28 de ani! Asta e tragedia acestui popor! Norocul nostru ca neam s-a numit NATO si UE, altfel eram praf si pulbere de mult! Al patrulea; Din cate cunosc eu, Parchetul General nu e nici organ public de presa si nici vreun ONG; deci nu vad rostul unui asemenea comunicat. Daca insa Parchetul General a ajuns la concluzia ca in 1989 s-a intamplat o lovitura de stat, asta ar presupune ca are deja instrumentat dosarul pentru inculparea penala a vinovatilor si ca a identificat incalcari ale legii si ale ordinii de drept, precum si persoanele implicate. Ca urmare, Parchetul General ar trebui sa initieze un proces penal impotriva acestora. Astept cu nerabdare :)))

simplu  •  19 decembrie 2017, 19:07

@bogdan. Iti respect opiniile, si eu cred cu convingere ca nimic nu este intamplator si mai ales atunci lucrurile au avut " regizori". Insa eu am fost acolo. Am vazut ce s-a intamplat si mai ales acum, dupa atata timp, pot spune ca cei de atunci, care au facut acel gest erau sinceri, tineri si educati. Ideea ca muncitorii din fabrici erau o masa de manevra este o sintagma folosita de cei ce nu cunosc realitatea. Erau oameni calificati, cu liceu de specialitate, multi absolventi de facultate cu diplome adevarate. Sant acei care imediat dupa revolutie au plecat in afara avand locuri de munca asigurate. Ceea ce astazi din pacate nu mai avem. Si mai spun ceva si gata pe azi: Cineva , atunci le spunea celor de la armata ca treaba nu se rezolva cu armele. La cati am fost la Universitate in seara de 21 veneau cate doi soldati si ne lua unul de picioare si altul de maini si plecau cu noi fara scandal. Asa au zis ca mai bine o fac cu tancul si restul se stie. Eu unul astept Dosarul sa vad munca procurorilor de 27 de ani, cate generatii or fi fost ? Chestia cu teroristii va fi tare.

Mihai  •  19 decembrie 2017, 19:26

Cum sună „Armata e cu noi” vs. „armata avea in dotare imitatoare de foc” ? Cum e alăturarea faptelor : au fost 3 incercări de eliminare a lui Ceaușescu / împușcarea cu foc ochit a unor militari ? O explicație parțială o dădea un fost ofițer : în orașele mici nu s-a tras pentru că ofițerii erau cunoscuți de populație ! Deci, cine-a tras în noi, după 22 ?...

Nasty  •  19 decembrie 2017, 19:38

Articolul pune punctul pe i. Mai trebuie menționat contextul internațional. Să nu uităm că revoluțiile s-au propagat în Europa de la vest către est și nici 1989 nu a încălcat regula. În decembrie, deja căzuseră toate regimurile comuniste din toate țările foste comuniste, mai puțin România și URSS. Și românii știau asta, erau informați din exterior în special prin radio Europa Liberă și apoi de la unul la altul. Cheia loviturii de stat este balconul CC, din 22 dec, după ora 14, unde s-a început să se ceară o conducere FĂRĂ COMUNIȘTI. Din momentul acela a început să se tragă, pt împrăștirea mulțimii care devine "periculoasâ" pt eșalonul 2 de comuniști, care preluau puterea. Lumea trebuia să stea acasă sau trebuiau să apere diferite obiective din București că apăruseră "teroriștii" . A început marea manipulare la TV , apoi prin toate ziarele ( legionarii, salam cu soia, regele să fie persona non grata, partidele istorice care vor să ne vândă țara, bandele de huligani, minerii) și au reușit - tot ei sunt la putere.

PAFI  •  19 decembrie 2017, 20:25

Cand vom vedea probele, vom stii daca procurorii spun adevarul, adica daca mitingul a fost spart de catre profesionisti. Era destul de clar si pana acum ca Ceausescu a fost tradat, e imposibil ca seful statului, comandant suprem al armatei, sa fie parasit de mana cu nevasta la marginea drumului spre Targoviste chiar si de garzile de corp. Daca n-ar fi fost tradat, razboiul civil ar fi provocat mult mai multe victime. Nu inseamna, insa, ca a fost p simpla lovitura de palat. Pe mine ma intereseaza insa cine sunt cei care au actionat dupa 22.12.'89, cand deja Ceausescu era prizonier in unitatea militara din Tragoviste. In principiu, nu pot fi decat trupe fidele fostului presedinte care incercau sa-l salveze, sa-l repuna pe tronul puterii, sau autori ai unei diversiuni care sa justifice preluarea puterii de catre noul regim. Daca ar fi fost partizanii lui Ceausescu, nu inteleg, insa, de ce nu au fost dati in vileag de noul regim victorios. Parca a doua varianta e mai probabila.

Marcos  •  19 decembrie 2017, 21:21

A fost revoltă populară? A fost. A fost lovitură de stat? Din punct de vedere legal, da. Haideţi să definim lovitura de stat. Cea mai corectă formulare ar fi: lovitură de stat este orice modificare, pe o cale alta decît cea legală, a compoziţiei sau atribuţiilor oricăreia dintre cele 3 puteri ale statului. Astfel, putem încadra şi mişcarea de la 2 mai 1864 a lui Cuza ca lovitură de stat, lucru de altfel recunoscut şi de către contemporani: Cuza nu a desfiinţat Adunarea Naţională (a dizolvat-o, şi a organizat noi alegeri, instituţia continuînd să existe) , dar i-a redus atribuţiile şi a înfinţat Senatul, numit şi nu ales, format evident din oameni care îi erau favorabili. A fost un exemplu de acţiune cu efecte benefice (altfel nu era posibilă reforma agrară, oricît de limitată ar fi fost aceasta). Asta nu înseamnă că în general astfel de schimbări sînt benefice: de exemplu, proclamarea Statului naţional-legionar a fost tot o lovitură de stat. Veţi spune: bun, şi care era calea legală pentru înlăturarea lui Ceauşescu? Ei bine, exista o astfel de cale, şi anume articolul 43, alineatul 11 din Constituţia din 1965 (în vigoare în 1989), care permitea revocarea preşedintelui de către Marea Adunare Naţională (prevedere de altfel logică, din moment ce preşedintele era ales de către MAN, şi nu prin vot direct). Ar fi îndrăznit păsările polare care alcătuiau MAN să-l revoce pe Ceauşescu? în vremuri normale, evident că nu. În decembrie 1989, după ce elicopterul decolase de pe clădirea CC şi "armata e cu noi"...

Dani  •  19 decembrie 2017, 21:41

Pe cine crezi ca mai poti prosti, Tolontane? Poate pe astia mici, care nu sint in stare nici macar sa scrie corect, daramite sa cunoasca istorie ori sa aiba cultura politica...am fost acolo, precum alte sute de mii de romani, si tot ca ei am inteles ca a fost lovitura de stat. Acum vii tu si ne spui ca negrul e alb imaculat. O abila propaganda pregatise deja populatia pentru schimbare, astfel incit in dimineata zilei de 21 decembrie, cind lumea pleca la mitingul de sustinere, toti se intrebau nu daca va cadea Ceausescu, ci cind se va intimpla asta...citeva ore ori citeva zile? Apoi, totul a fost regizat cu minutiozitate, inclusiv macelul. Era nevoie de victime pentru a masca puciul, caci fara victime nu putea exista acea masca de revolutie care oferea legitimitate noii puteri. Da, am fost mintiti pentru a iesi in strada, ne-am asumat constient rolul de victime, dar asta pentru ca propaganda facuse din noi exact ceea ce si-a dorit. Acum, vii tu si ne spui contrariul...chiar nu ti-e rusine? Acum tu esti propagandistul de serviciu! Cu ce esti mai bun decit cei care ne-au mintit in '89? Iti spun eu: cu nimic! Am fosti prieteni care au murit atunci. Pentru ei doresc sa se afle adevarul, nu pentru mine. Si voi face tot ce-mi sta in putinta ca tinerii sa cunoasca adevarata istorie, oricit ar incerca o *** ori alta s-o cosmetizeze. Pentru ca, daca nu cunoastem adevarul gol-golut si nu invatam nimic din greselile trecutului, ciclicitatea istoriei va consemna alte si alte generatii-victima si generatii de sacrificiu. Oricum le va consemna. Dar macar oamenii sa cunoasca adevarul. Sa se stie ca au murit tineri pentru o minciuna frumoasa, nu pentru un adevar hidos. Dar tu vei intelege niciodata asta, pentru ca faci parte dintre ce care trucheaza istoria. Si-mi vin in minte cuvintele lui Chilian: "Cit te umilesti? Cit te ploconesti? Cit te risipesti Cind te razvratesti coloana sa-ti stea dreapta? Cit te mai holbezi la poarta?" Caci asta esti: un "suflet de sluga"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

axel  •  19 decembrie 2017, 22:03

Catalin, din pacate cu acest articol ai confirmat Principiul lui Peter. Nu vreau sa generalizez catre alte anchete si articole cu valoare jurnalistica. Noi, cititorii tai, intelegem cu totii ca ai anumite obligatii si nu ma refer aici la cele catre noi (cum sustii tu, eu sustin ca n-ai nicio obligatie catre noi). Dar a scrie un neadevar atat de mare (poate pe fundalul emotional al inmormantarii MS Regele Mihai I, crezand ca speculezi o anumita energie), cand lecturi simple din ultimii zeci de ani dau acces la o mare parte din adevarul legat de acele evenimente, ei bine, acest lucru pentru mine trece din sfera naivitatii in cea a manipularii. A spalarii de cadavre. A minciunii sfruntate. Asa numesc eu adevarul partial enuntat de tine, in mod voit ne-intreg. Chiar nu inteleg acei oameni care te pun ca nu putem crede aceste ineptii? Ca nu suntem "americani"? De ce ne jignesti inteligenta, Catalin? De ce accepti sa fii pus in asemenea ipostaza? Chiar ne crezi in stare sa ignoram acte si fapte pentru cateva argumente transparente si emotionale? Crezi ca *** Stiu, Less hate more speech, dar totusi de ce aceasta dependenta editoriala? Tu nu vezi ca incep din ce in ce mai multi sa isi dea seama?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  19 decembrie 2017, 22:05

@axel: nu e nici o problema daca as fi incompetent. Asta se rezolva prin invatare. Tu spui insa altceva: ca ma comanda cineva. Ceea ce insultator, dar nu pentru mine, ci pentru tine. Cand renunti la argumente si crezi ca cel care are alta parere e rau intentionat, platit si nu, pur si simplu diferit, asta spune ceva despre felul in care simplifici lucrurile. 1. Nu ma pune nimeni. 2. ”Americanii” pe care-i iei peste picior citesc mai multe carti decat toata Europa. Revenind la opinia ta despre mine, e OK, nu ma simt deloc rau. O seara buna.

axel  •  19 decembrie 2017, 22:12

Ca sa nu ma acuzi de lipsa de argumente. Stii cine era Petre Roman? Dar tatal lui? Dar generalul Militaru, spion GRU dovedit? Dar Bruckner Brucan? Dar Dumitru Mazilu? Dar Ion Iliescu? Chiar Victor Atanasie Stanculescu. Oamenii astia erau din strada? Se aude pe camera cand ii spune Brucan lui Petre Roman despre Iliescu: Lasa-l pe el deocamdata, pe tine nu te stie deocamdata nimeni. Cati turisti sovietici erau in Romania in decembrie 89? 60 de mii, citeste cartile fostului coleg Cartianu (glumesc, stiu ca ai citit, dar ignori, ceea ce te face ignorant). De ce nu reiei si minciunile din rechizitoriul "procesului"? Unde e excedentul valutar din Dunarea si Crescent? Nu mai intreb de ce nu se dadeau resurse catre populatie in conditiile de excendent valutar masiv, asta e alta discutie si nu te ajuta deloc. Nu ma intelege gresit, Ceausescu era sub imperiul bolii si nu mai judeca limpede de multi ani, conjuctura internationala decisese tot, a crede ca se putea rezolva totul printr-o miscare populara, scuza-ma (desi scuzele ar trebui inversate) ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

last_moromete  •  19 decembrie 2017, 22:25

Ce afirmă dl. Tolontan nu se contrazice cu ce afirmă Parchetul General. Sunt doar două din multele faţete ale momentului decembrie '89. Nemulţumirea internă era generală şi era veche; ea s-a manifestat şi la Braşov, în '87, fără ca regimul lui Ceauşescu să fie pus în pericol. În '89 apăruse şi speranţa, pentru că dominoul schimbărilor din estul Europei nu putea să ocolească România. Revolta a fost populară, dar nu a fost spontană, ci provocată, declanşată şi dirijată, şi asta pare să înceapă să clarifice şi ancheta Parchetului General. Curajul, sacrificiul celor care s-au revoltat până la fuga lui Ceauşescu sunt indiscutabile, dar nu au cum să anuleze importanţa acţiunilor tuturor celorlalţi factori implicaţi - interni şi externi. P.S. Cineva făcea risipă de adjective la adresa lui Alex Mihai Stoenescu. Eu m-aş abţine să-l caracterizez în vreun fel; volumul (în două părţi) dedicat momentului decembrie '89 din "Istoria loviturilor de stat din România" este însă cea mai completă, documentată şi argumentată lucrare pe tema aceasta despre care am auzit. Omul încearcă să demonstreze - şi mie mi se pare că reuşeşte - câtă diversiune externă, revoltă populară, lovitură militară, diversiune internă şi lovitură de stat au alternat în desfăşurarea evenimentelor. Sigur că oricine are dreptul să-l contrazică, dar relevant ar fi numai dacă se folosesc dovezi sau măcar argumente, nu adjective.

Nasty  •  19 decembrie 2017, 22:27

Dacă s-ar fi convocat marea adunare națională, sigur l-ar fi demis pe Ceaușescu, dar nu i-ar fi admis nici pe cei care preluaseră puterea, în frunte cu Iliescu. Ar fi fost alții aleși în fruntea FSN ( nu cred că s-ar fi numit așa)

Stroescu Emilian  •  19 decembrie 2017, 22:48

Am fost si eu pe acolo, prin ''89'', ca si acum si atunci existau multi prosti, poate mai neinformati decat cei din prezent! Eu eram si sunt, urmas de fosti detinuti politici, ca urmare nu aveam cum sa inghit propunerile ''strazii''. Pentru mine Iliescu, Roman, Barladeanu, Verdet, Brucan = ***! Prostii din prezent, in plus, la ''urne'', acum, prefera infractorii condamnati(dragnea, nastase). Ei imi ataca viitorul, mi-au atacat trecutul si prezentul....accept, insa nu accept sa imi atace si viitorul copiilor si nepotilor mei! Trebuie sa fie ajutati sa dispara....cum au disparut multi altii, dupa mari evenimente! Nu e nevoie si de prosti in strada, in strada la revolutie au fost putini....detinutii politici au fost putini.,...Cei putini conteaza...restul e pleava!~

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Un om  •  19 decembrie 2017, 23:11

Daca " Parchetul General s-a transformat în Secretarul General" atunci dumneavoastra v-ati transformat in Ion Iliescu. Aveti acelasi limbaj si aceleasi argumente.

maria  •  19 decembrie 2017, 23:31

Domnule Tolontan, dar cu mortii , cei care au fost impuscati, aprox 1200 de oameni, cu ei ce face Parchetul? Dupa 28 de ani? Pe bune? pai peste o saptamana ar trebui sa -i fac tatului meu parastas de 28 de ani. Ma duc la Bellu si ii transmit , dupa 28 de ani ca s-a impuscat singur in aorta? Imi este atat de sila de superba justitie din Romania incat nu am cuvinte.

Mircea  •  19 decembrie 2017, 23:36

Afirmatii false, manipulatoare, magulitoare la adresa fiorului national roman, dar totusi false. Forta si eficienta diversiunii manipulatoare este direct proportionala cu numarul celor manipulati. Asa ca va rog sa rositi in intimitate dupa complimentele adresate revolutionarior din acele zile. Au fost doar niste inocenti manipulati care au reactionat previzibil la manipulare.

ticbis  •  19 decembrie 2017, 23:48

@axel: Imi cer scuze ca intervin, dar manipularea acestei situatii tocmai de aici provine, de la neintelegerea lucrurilor. Hai sa ne amintim: In urma cu 28 de ani, Iliescu a fost acuzat, de catre toti cei ce si-au jertfit idealurile si sangele sau si-au riscat vietile si libertatatea luptand in strada impotriva regimului totalitar al lui Ceausescu, ca a orchestrat si manipulat o lovitura de stat ca sa preia puterea. Iliescu s-a aparat si a replicat intotdeauna cu fermitate: "a fost o revolutie populara, nu o lovitura de stat". Bun, acum, dupa 28 de ani, constat cu stupoare ca rolurile s-au inversat: cei care au luptat atunci pentru democratie si urmasii lor sustin ca a fost o revolutie, o revolta anticomunista a poporului, in timp ce autoritatile legitimate inca de acelasi Ion Iliescu, prin vocea si autoritatea Parchetului General afirma ca a fost o lovitura de stat :))) Este de noaptea mintii!!! Poate ca si asta ar fi o cauza pentru care poporul asta este asa de usor de condus, de de 28 de ani, de catre oricine le ofera o galeata de plastic si un kil de faina si unul de ulei, din patru in patru ani! Revenind la subiect, eu stiu bine ce s-a intamplat atunci, in decembrie 1989; lucrurile nu sunt deloc simple si nici interpretarile chiar la indemana, dar incerc sa merg pe calea logicii. Bun, pana acum Iliescu s-a aparat de toate crimele comise sub pavaza revolutiei, pentru ca o revolutie iese de sub jurisdictia penalului si intamplarile nu se mai supun legilor. Acum insa, Parchetul General sustine public ca n-a fost revolutie, ci o lovitura de stat, ceea ce schimba complet datele problemei si o arunca in sfera penalului. Spre deosebire de o revolutie populara, o lovitura de stat este, prin definitie, o incalcare flagranta a legii de catre factiunile de la varful conducerii statului ce se lupta pentru putere, ce nu implica de fel populatia sau vointa cetatenilor. Acest fapt este penal, se sanctioneaza in multe tari democratice cu pedeapsa capitala. In consecinta, astept ca Parchetul General sa faca publica lista cu numele celor implicati in aceasta lovitura de stat din urma cu 28 de ani, sa instrumenteze dosarul si sa-l inaintenze in justitie cu toate dovezile si probele aferente! De fapt, cam asta asteptam cu totii sa se intample, de 28 de ani! Poate ca nici acum n-ar fi prea tarziu!

ciocoflender  •  20 decembrie 2017, 0:02

Sa o luam metodic domnu' Tolontan! Cel mai sangeros regim comunist european...ce sa mai vorbim de Imre Nagy spanzurat in alt regim comunist european....exact in anul cand plecau nenorocitii de sovietici din Romania! Eu pot intelege ca bucurestenii se vad centrul universului dar sa spui ca milioane dintre ei au navalit de peste tot mi se pare ablect! In 1989 populatia Bucurestiului nu trecea de de 1,7 milioane...cu tot cu toate satele de pe langa marele oras....Si intrebarea uzuala , domnu' Tolontan este : Chiar ati iesit in strada alaturi de "milioane de bucuresteni de peste tot " sau ati asteptat cuminte sa apara " marele comunist " Bebe Ivanovici sa va declare revolutionar cu acte in regula?

ciocoflender  •  20 decembrie 2017, 0:09

Revin cu milioanele de bucuresteni...la fel a fost omorat *** de Ceausescu sub pretextul genocidului ...60000 de victime intre 22 si 25 decembrie ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marius  •  20 decembrie 2017, 0:26

mie mi se pare ca articolul e pus in acest moment ca sa iasa lumea in strada,sa nu mai acceptam mizeriile si legile care se vor aproba,sau nu; nu ca sa ne amintiti ceea ce stim deja,ce macel a fost in 89,cine a dirijat tot,stim cu totii asta,stim cine trebuia sa raspunda pentru asta,nu s-a intamplat nimic si nu se va intampla,daca printr-o minune se intampla e prea tarziu,cam ca la condrea,practic nu mai raspunde nimeni ; nu sustin nici un partid,doamne fereste psd,dar la fel pnl,alde sau care mai sunt,stiu cum ,,merge'' politica ; sa ajungem la putere sa furam cat putem; nu vrea nimeni,dar nimeni sa faca ceva bun cu aceasta tara minunata in care traim. explicatie pt cele spuse : am fost membru pd in anii 2000 si ceva,sectorul 3,bucuresti,presedinte silvian ionescu,prospat primar general bucuresti,traian basescu,(presedinte pd parca), alegeri la primariile de sector in bucuresti,liviu negoita pt sectorul 3 ; dialog in seara alegerilor dupa ce iese negoita liviu primar,la masa silivan ionescu,traian basescu,sotia lui,liviu negoita si noi ceilalti, ,,aia mai mici'' : basescu : stiti ce facem acum nu? negoita : nu,ce trebuie sa facem? basescu : in primii 4 ani facem treaba cum n-a facut nici un primar de sector,si apoi iesi primar cu peste 70% din voturi ,fara cheltuieli prea mari ca acum si atunci furam cat se poate . si asa a fost ! sa traiti bine ! sarbatori fericite tuturor !

Mille  •  20 decembrie 2017, 1:24

Am fost in Piata Universitatii pe 21 seara. Am revenit pe 22 dimineata, am vazut Piata curatata, inscrisurile de pe pereti vopsite. Am incercat alaturi de o mare de oameni sa intram in Piata Palatului, prin Str. Campineanu insa strada era blocata de TAB-uri. Exact cand eram acolo, ca prin minune militarii au inceput sa se retraga, lasand cale libera oamenilor. Am inaintat cu teama. Personal, am crezut ca e o capcana, vor sa ne atraga in cursa. Insa, nu. Chiar plecasera si am putut ajunge in Piata Palatului, chiar in fata CC. Piata s-a umplut rapid, in jumatate de ora era plina ochi. Ulterior, am aflat ca militarii fusesera retrasi la ordinul lui Stanculescu care si-a dat seama ca astfel il pune pe Ceausescu in situatia sa fie inconjurat de oameni revoltati. Insa, ceea ce nu am aflat niciodata este cum de a patruns in Piata, la mai putin de o ora dupa ce s-au retras militarii, o masina cu megafoane la care vorbea cineva (ulterior mi s-a parut ca era Dan Iosif, dar nu sunt sigur nici acum). De unde a venit masina aia? cine a adus-o? cum de a ajuns atat de repede? m-am intrebat de atunci si nici acum nu am aflat raspunsul. Poate nu am cautat eu suficiente informatii.

Urod  •  20 decembrie 2017, 1:45

@ticbis...tocmai de asta se tergiversează dosarul pt lovitura de stat, pt ca să dispară fizic tot cei implicați. Și eu știu exact ce-am trăit, chiar dacă la mine în oraș nu s-a tras. De aici se vede de ce nu suntem în stare sa ne găsim drumul corect. Dacă după 27 de ani, nu suntem în stare sa spunem în mod oficial, ce s-a întâmplat atunci, înseamnă exact ce-am ai spus... Nimic nu este intamplator din ce ni se intampla...

Gorbaciov  •  20 decembrie 2017, 1:46

Mie mi se pare verosimil, atat timp cat actualul viitor *** face tot posibilul sa scoata oamenii in strada de cca 12 luni. Face toate demersurile sa iste conflicte, sa nasca violenta. Nu mai ascunde (in afara de participarea proprie) nimic din intentiile directe, deja in afara oricaror limite ale bunului-simt, nemaivorbind despre vreun stat de drept...anume acelea de a conduce tot ce se poate "pe persoana fizica" (cum spunea un conlocuitor de partid de-al lui)! SI?! Daca oamenii mocnesc, daca se intensifica sentimentul de "asa nu se mai poate"? Daca va fi facut un "miting" de genul celui al lui Ceasca? Nu poate fi un scenariu pe care sa-l poata prevedea si cineva mai avizat decat un oarecare dintre cititori? Eventual cineva cu studii efectuate pe cazuri similare ? Daca putem fi de acord ca Revolutia a fost confiscata atat de rapid...de ce ne ferim sa recunoastem ca ea ar fi putut fi pusa la cale?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gorbaciov  •  20 decembrie 2017, 2:15

De 27 de ani, cine a trăit acele zile de Decembrie a înțeles limpede că în români au tras Armata, Miliția, Securitatea române. Nu vreun terorist arab. Înainte de 22, din ordinul lui Ceaușescu, după 22, din ordinul grupului Iliescu. Ceaușescu, ca să rămână la putere, Iliescu, ca să se suie la putere, pe spinarea sutelor de mii de oameni ieșiți în stradă în Revoluția lor adevărată, a celor omorâți și a „teroriștilor” păcănele imitând focuri de armă. Mai avem si noi batranii nostri... CTP SURSA: https://republica.ro/justitia-de-sub-robe

Urod  •  20 decembrie 2017, 2:26

Catalin, cu un singur lucru nu sunt de acord... cu demonizarea perioadei de dinainte de '89....asa zisa mizeria de atunci... Mizeria în care au ajuns ACUM sa trăiască românii, este mult mai mare...Noi spunem ca atunci era mizerie, pt ca Ceaușescu a forțat plătirea înainte de termen a datoriei externe, ȘI NU DIN CAUZA BANILOR FURAȚI ..!!!!!... .. de aici a apărut din' 82-'83 acele raționalizari dar care totuși lumea se descurca infinit mai bine decât acum... Acum este într-adevăr mizerie, în ce cocioabe au ajuns sa trăiască oamenii... Trebuie sa fii corect și sa recunoști și tu, ca doar suntem acolo pe aproape cu vârsta, ca n-ai văzut nici tu ce este acum... Atunci primeai o casa, doar dacă munceai... Orice întreprindere avea un număr de apartamente care le primea ca să le de-a la angajați... O anumita etnie, li se dădea foc la corturi, li se dădea apartamente iar ei băgau caii în ele... Astea, pentru cei de acum, par invenții dar ele au existat, fără putință de tagadă... Iar faptul ca după ce s-au terminat datoriile, lipsa de alimente a continuat, a fost pt ca tara noastră se transformase în bancă pentru lumea a treia... De fapt acei bani împrumutați, au fost primii bani care au dispărut prin celebrele cedări de creanță , către diferite persoane.... Dacă nu existau acele aberații, cu program de doua ore la tv, cu libera circulație, cu raționalizarea benzinei, a mancarii etc, trebuie sa recunoaștem ca oamenii nu mai ieșeau în strada... Și totuși atunci, erau mult mai puține lucruri rele atunci decât acum... Uitat - te câte lucruri s-au putut face pâna în '89, dacă nu existau de-alde Secureanu...etc..scoli, baraje, drumuri, electrificare tarii, spitale (spitalele pe care le-a infestat Hexi Pharma)... Etc... Ca noi ne doream altceva, așa a fost .. SA NU SE ÎNȚELEAGĂ CA EU ACUM RIDIC ÎN SLAVI COMUNISMUL... NU... Și eu am vrut schimbare ca toți, dar niciodată nu mi-am dorit ce este ACUM... trebuie sa fi corect în analiză, ca altfel nu mai ești credibil.... ȘI EU ÎMI DORESC DE IERI MONARHIE, DAR N-AM SA SPUN LUCRURI NEADEVĂRATE DESPRE CE AM TRĂIT ATUNCI... Practic, s-a speculat nemulțumirea oamenilor și totul s-a transformat într-o revoluție confiscata.

Man on the Silver Mountain  •  20 decembrie 2017, 4:16

Domnule Tolontan, eu tin doar sa amintesc ce se cerea de strada prin punctul 8 de la Timisoara in 1990: legea electorala sa interzica dreptul la candidatura pe orice liste al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de securitate. Eu, care in 1989 aveam doar 14 cred astazi ca, daca ar fi fost revolutie, cei care au preluat puterea de la Ceausescu nu aveau cum sa nu aplice asa ceva. Daca ar fi fost revolutie, nu s-ar fi incercat includerea comunistilor ca Verdet in noua administratie, cand inca sangele celor morti nu se spalase de prea mult timp de pe caldaram. Aceasta este dezamagirea mea, preluata de la batranul care chiar a crezut ca el merge la revolutie in 22 dimineata. Ca si dumneavoastra din cate inteleg eu.

Comentează