Medicii izbucnesc după dezvăluirile din dosarul penal Hexi Pharma: ”A fost un experiment criminal”, ”Odios e puțin spus!”

Într-un dialog incredibil aflat la dosar, directorii de producție de la Hexi Pharma recunosc: ”Am tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente”

joi, 21 decembrie 2017, 9:33

„Acum știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în sistemul medical: 6 ani de zile s-au folosit dezinfectanți contrafăcuți. Este o nenorocire!”Șerban Ion Bubenek, manager și medic primar ATI la Institutul Inimii CC Iliescu

 

„Era o nebunie. Deși erau neconformi și chiar contaminați cu bacterii, Condrea trimitea în spitale acești dezinfectanți. Știa foarte bine care sunt consecințele pentru că era medic”Elena Copaciu, șef ATI Spitalul Universitar București

 

„Sunt învinovățite persoanele direct implicate, dar cine sunt cei care au verificat, certificat, omologat și avizat pentru comercializare aceste produse contrafăcute?” Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România

 

”Dacă jurnaliștii de la GSP nu ar fi scos mizeria la suprafață, probabil că în continuare nimeni nu ar fi scos o vorbă. Este posibil ca această investigație jurnalistică să fi salvat sute sau mii de vieți” Vlad Voiculescu, ministrul sănătății în Guvernul Cioloș

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Una dintre cele mai dure înregistrări transcrise în dosarul Hexi Pharma este aceea dintre cei doi biochimiști care s-au succedat la conducerea fabricii de dezinfectanți contrafăcuți.

Ceea ce spun directorii de producție este greu de suportat pentru pacienți infectați de-a lungul acestor ani și pentru familiile lor.

Discuția e greu de citit și pentru medici, care află direct de la sursă că au operat în condiții periculoase pentru bolnavi și pentru ei.

”Hexi Pharma a creat superbacterii”

Ceea ce s-a întâmplat în 340 de spitale, prin folosirea unor biocide neconforme, se poate rezuma astfel:

  1. Bolnavii s-au infectat pentru că dezinfectanții diluați nu au omorât bacteriile, virusurile, ciupercile și sporii.
  2. Acești germeni au devenit mult mai puternici. Mai rezistenți! După expresia unui medic, ”Hexi Pharma a creat superbacterii”. Care sunt acolo, în spitale!

Convorbirea primită pe stick de către procurori

Conversația de la dosar are loc pe 26 aprilie 2016.

La o zi după publicarea articolului în Gazeta Sporturilor.

Discuția este purtată la telefon între:

Ea a fost furnizată pe un stick de memorie procurorilor de către I.P., directorul care a făcut un denunț.

”Vorbim între noi: am tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente”

I.P.: Faptul este consumat. Faptul e că toate bacteriile și chestiile din spitale le-am tratat mai mult cu apă chioară. Acum vorbim între noi că știm despre ce e vorba. Eu, fost șef de producție, tu actual șef de producție.

Mihail Leva: Da.

I.P.: Și au devenit rezistente pentru că au fost tratate cu apă chioară. Acum poți să dai și cu mama mă-sii. Până nu arzi totul din temelie nu se mai rezolvă. Știm amândoi despre ce e vorba. Hai să dăm cărțile pe față!

Mihail Leva: Da, mă rog, cum îi spune, indiferent, sunt anumite bacterii la care poți să pui și 50% ARQUAD și 15% didecilmetil și alea oricum sunt rezistente.

I.P.: Da.

”Poți să-i pui și 100% că dacă a căpătat rezistență, așa va fi”

Mihail Leva: Poți să-i pui tu și să-i dai și cu 1%, și cu 100% că dacă a căpătat rezistență, așa va fi.

I.P.: Știi de ce am plecat eu, nu?

Mihail Leva: Păi, și eu chiar voiam să plec! Am încercat să-i explic lui Condrea de atâtea ori! Am mai îmbunătățit câte ceva, cât m-a lăsat. Poate că avea și el restricțiile lui.

I.P.: Pe vremea mea nu avea condiționări Condrea.

”Altor articole de presă le-au închis gura”

Mihail Leva: Nu știu exact de condiționări. Dar știu produsele, au fost așa de la început, de când s-a făcut firma, de peste 10 ani. La început le făceau substanțele din ochi, la centimetru!

„La un moment dat, Thor se putea bea că oricum nu conținea mai nimic”Mihail Leva, în dialogul aflat în posesia Parchetului General

I.P.: Da, știu cum era înaintea mea.

Mihail Leva: Ce puteam face?! Dacă spuneam undeva la minister, să mă duc eu nu știu unde, Condrea ar fi aflat imediat că aveau 2-3 oameni acolo, știi… Să mă duc la presă? Păi, au mai fost articole de presă și le-a închis gura.

I.P.: Eu nu știu să mai fi aflat ceva presa până acum.

Mihail Leva: A mai fost cu Thor prin 2004 și încă ceva înainte de astă-iarnă.

I.P: Băi, eu nu știu, dacă a fost, a fost bine ținut secret.

Mihail Leva: Da.

Profesorul Bubenek: ”O porcărie! O nenorocire!”

Medicii au început să facă declarații după ce dosarul penal a devenit public la Judecătoria Sectorului 5.

Unii sunt medici care au vorbit și imediat după dezvăluirile ziarului, alții s-au convins când au văzut analizele și declarațiile din dosar.

I-a șocat când au văzut că atât Condrea și directorii săi, cât și șefii Unilab recunosc ineficiența dezinfectanților.

Doctorii spun că declarațiile celor din laborator, despre ”testele experimentale”, arată cât de jos s-a ajuns în sistemul de sănătate românesc.

Profesorul Bubenek, șeful de la Institutul Inimii CC Iliescu, a preferat să fie scurt: ”E o porcărie ce s-a petrecut! Acum știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în sistemul medical ca 6 ani de zile să se folosească dezinfectanți contrafăcuți. Este o nenorocire!”.

Marius Uscatu: ” Esența scandalului Hexi este, în afara genocidului, complicitatea responsabililor”

„Am avut multe de «tras» pentru că am fost anti Hexi Pharma de la început” spune Marius Uscatu, medic ortoped.

”Mulți m-au acuzat, toți luau apărarea UMF-istanului, a feudalilor din medicină”, își amintește el.

„Este un experiment criminal, iar declarațiile celor de la Unilab mi se par absolut firești pentru cum merge sistemul, nu mă miră nimic” Marius Uscatu, ortoped

”Ce s-a întâmplat sunt experimente criminale pe milioane de oameni! În lagărele naziste și comuniste s-au petrecut fapte similare. Mi-am dat seama imediat că Achimaș și ministerul încearcă să acopere fraudele, organizând teste de sanitație”.

„S-a organizat o campanie fabuloasă de discreditare, dar adevărul iese la lumină”Marius Uscatu, ortoped

”Lucrurile sunt mult mai grave decât vă imaginați. Pentru că se pierde esența lucrurilor: sistemul mafiot, șpăgile pe care le dau firmele similare managerilor și profesorilor. Esența scandalului Hexi Pharma este, în afara genocidului, complicitatea responsabililor. Din păcate, medicilor le este frică să vorbească din cauza dinozaurilor”, a încheiat Uscatu.

Președintele Colegiului Medicilor: ”Dacă aceste lucruri vor fi confirmate în instanță putem vorbi despre o catastrofă”

„Sunt învinovățite persoanele direct implicate, dar cine sunt cei care au verificat, certificat, omologat și avizat pentru comercializare aceste produse contrafăcute? Cred că este momentul să tragem un semnal de alarmă privind relevanța actului de control din sistemul de sănătate!”, spune doctorul Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

El adaugă: ”Dacă aceste lucruri vor fi confirmate în instanță, putem vorbi despre o catastrofă pentru sistemul medical românesc”.

”Cobaiul e clar în acest experiment: poporul român”

Un alt chirurg, cu experiență de 20 de ani într-un mare spital de urgență din București, declarase chiar la începutul investigației ziarului că ”dezinfectanții falsificați au vaccinat, practic, germenii”.

„Biocidele diluate au făcut în timp germenii mai puternici”Chirurg de la un spital de urgență din București, aprilie 2016

Acum, în fața probelor de la dosar, el revine și speră ca publicul să înțeleagă, pe puncte:

  1. ”Cobaiul e clar în acest experiment: poporul român și societatea pe care o alcătuiește”.
  2. ”Executanții sunt și ei cunoscuți: Hexi, Unilab, Ministerul Sănătății, Comisia Națională de Biocide, DSP-urile și guvernele care s-au succedat, managerii de instituții și spitale”.
  3. ”Beneficiarii experimentului ne sunt total necunoscuți. Câștigurile rezultate sunt mărunțiș într-o astfel de poveste”.
”Rezultatele pe termen mediu și lung sunt mult mai dezastruoase decât le putem anticipa. Un fel de bombă biologică lentă a explodat deja în spitalele noastre” Chirurg de la un mare spital de urgență din București, decembrie 2017

Președintele Alianței Medicilor: ”Odios e puțin spus!”

Bogdan Tănase, medic primar Chirurgie Generală, este președinte Alianței Medicilor, una dintre organizațiile profesionale cele mai combative la adresa sistemului.

„Acest caz mi se pare ceva odios. Și e puțin spus! A fost părerea mea de la început, iar aceste noi date nu fac decât să confirme ce s-a scris inițial”, spune Bogdan Tănase.

El este uluit de mecanismul primitiv al fraudei medicale a Hexi Pharma și explică de ce rețetele nu sunt facultative. ”E de necrezut că o persoană a putut să facă asta cu bună știință, conștient de consecințe. Trebuia respectată rețeta și, mai mult, e de subliniat că acele formule, rețete, au fost bine gândite de-a lungul timpului, nu a visat cineva, nu a avut o revelație cu o formulă în miez de noapte„.

 Șef ATI Elena Copaciu: ”Am înaintat către CSAT un raport în care am spus că germenii superrezistenți pot să se răspândească în afara spitalelor”

Elena Copaciu, șeful ATI al Spitalul Universitar București, spune: „Este o situație catastrofală pentru sistemul medical românesc. Abia acum, din dosarul penal, realizăm dimensiunea acestei situații grave. Eu nu i-aș spune experiment, ci mai degrabă o curiozitate bolnavă pentru că ei știau că diluează dezinfectanții și doreau doar să vadă ce se întâmplă”.

”România are germenii cu tulpinele cele mai rezistente din Europa la tratamentul antibiotic. Este un lucru știut. Tragedia de la Colectiv a developat această situație prin faptul că nu a existat rănit care să nu fie contaminat”.

”Am depus la CSAT, în mandatul ministrului Vlad Voiculescu, un raport prin care am arătat că există riscul ca acești germeni să se răspândească în afara spitalelor. După confirmarea procurorilor apare o altă problemă: ca nu cumva germenii să fi devenit rezistenți și la dezinfectanți!”, conchide medicul Elena Copaciu.

Medicul Dan Tănase: ”Este dramatic”

„Citesc tot ce se întâmplă în cazul Hexi Pharma și pot să vă spun că este dramatic ceea ce aflu. Pentru mine, ca chirurg, dezinfectantul este principala armă folosită pentru a asigura un mediu aseptic în sala de operație și nu numai”, declară Dan Tănase, medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul de Urgență Floreasca.

”Este o nenorocire faptul că, ani de zile, spitalele au folosit dezinfectanți contrafăcuți. Este, poate, principalul motiv al proliferării infecțiilor nosocomiale în spitalele din România”, susține el.

Vlad Voiculescu: ”Existau rapoarte că infecțiile nosocomiale scăpaseră de sub control!”

Fost ministru al Sănătății în perioada 2016-2017, Vlad Voiculescu, ajuns în Guvernul Cioloș chiar după declanșarea cazului Hexi Pharma, a trimis către Gazeta Sporturilor punctul său de vedere legat de evoluția anchetei.

„Biocidele par să fi fost un El Dorado pentru câțiva distribuitori și pentru cei care înlesneau prezența produselor pe piață și achiziționarea acestora.

O hârtie de turnesol pentru sistemul nostru sanitar: unul în care ascunderea adevărului, delăsarea și lipsa de profesionalism s-au imbinat cu interesele comerciale ale unor companii cu legături în sistem.

Nimic nu era nou însă pentru Ministerul Sănătății! Existau rapoarte ale Inspecției Sanitare de Stat și informări ale SRI de ani de zile care sugerau atât practicile legate de produsele biocide cât și completa scăpare de sub control a infecțiilor nosocomiale.

În rapoartele Inspecției Sanitare de Stat au fost referiri încă din anul 2013 la sute de produse biocide care fuseseră etichetate greșit, ambalate greșit, plasate pe piaţă fără aviz / autorizaţie, folosite în spitale după expirarea termenului de valabilitate, încadrate diferit faţă de prevederile avizului și, desigur, produse biocide utilizate în mod diferit faţă de instructiunile de pe etichetă.

Dacă jurnaliștii de la GSP nu ar fi scos mizeria la suprafață, probabil că în continuare nimeni nu ar fi scos o vorbă. Este posibil ca această investigație jurnalistică să fi salvat sute sau mii de vieți. Și alte sute de mii de vieți ar putea si salvate dacă normele legale privind consumul de antibiotice, regulile de igienă și izolare a pacienților, și dotările spitalelor ar fi respectate”.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma

Comentarii (76)Adaugă comentariu

Urod  •  22 decembrie 2017, 17:50

@Andrei F.... Eu am ai spus ca tu dai vrei sa inciți.... Cota de piață nu are nici o legătură cu infestarea... Licitațiile se câștigau aleatoriu și din aceasta cauza pot fi infestate toate spitalele.... Adică toate spitalele care au folosit produse Hexi Pharma fie și numai pt o luna, chiar dacă în restul anului au folosit Sante... Deci e clar?!!!!!....

Cătălin Tolontan  •  22 decembrie 2017, 18:07

@Bulwaif: fara sa cadem in teoria conspiratiei, adevarul e ca povestea Hexi Pharma seama cu ce ar face o putere straina ostila unei tari ca sa o slabeasca. Noi n-am sustinut niciodata asta, insa, de afara vazuta, povestea seamana cu asa ceva. De pilda, Frankfurter Allgemeine Zeitung cand a relatat cazul l-a asemanat cu unul dintr-un roman al lui Graham Greene care se petrece intr-o tara sub ocupatie. Pentru ca, teoretic, nu faci asta propriilor cetateni. Acesta este si reprosul nostru fundamental la adresa SRI: mai bine spuneau ca nu stiu nimic decat sa afirme ca stiau, au raportat si gata. Asta inseamna ca n-ati inteles nimic din ce se intimpla, ca n-ati corelat dezinfectantii neconformi cu o posibila falsificare, coruptie si cu progresia infectiilor din spitale. E o problema de siguranta in sanatatea publica si e exact domeniul SRI! Ca n-ati unit punctele este dezonorant pentru ditamai serviciul secret cu bugetul dublat în ultimii ani. Ca tot vorbea George Maior ca principala amenintare la adresa Romaniei poate fi lipsa de inteligenta. Includeti-va, SRI! --------------------- http://www.mediafax.ro/social/maior-principala-amenintare-la-adresa-securitatii-nationale-poate-fi-lipsa-de-inteligenta-4145875

Stroescu Emilian  •  22 decembrie 2017, 18:09

Eu nu inteleg de ce femeile de serviciu din spitalele respective nu au anuntat ca exista riscul infectiilor nosocomiale ca vorba aia.....ele maturau bacteriile multirezistente!

bg  •  22 decembrie 2017, 18:16

@tibis...Va recomand sa faceti rost de o carte de microbiologie, eventual cursul pentru studentii din anul II de medicina, daca sunteti interesat de acest subiect. Cand ati avut gripa (determinata de virusul gripal) dvs. ati luat antibiotice? GRESIT...Trebuia sa va vaccinati antigripal. Prin abuzul de antibiotice si folosirea lor necoresp. apar superbacteriile. Din modestele mele cunostinte, antibioticele au fost create si sunt active numai pe BACTERII. In infectiile nosocomiale, pacientul infectat cu pioceanic se trateaza cu antibiotice, iar pioceanicul din mediul de spital se distruge cu antiseptice (pentru piele) si dezinfectante (pentru suprafete, instr. med., etc...). Nu mai raspund...

Tabarles  •  22 decembrie 2017, 18:16

vorbiti de SF; nici macar nu se spala pe maini medicii cand consulta...am fost la medic de familie, ortoped, oftalmolog, la radiografie, etc, nici macar unul nu sa spalat pe maini inainte sau dupa consult.

Urod  •  22 decembrie 2017, 18:51

@Andrei F.... Ca sa fiu mai clar.... Chiar dacă licitațiile erau aranjate sau concepute sa câștige x sau y,ele se mai și înversionau și în felul asta Hexi Pharma ajungea aproape în toate spitalele indiferent care este cota de piață... Dar cel mai interesant este de văzut, dacă ceilalți care furnizau dezinfectanti aveau produsele corecte, pt ca știi ce se întâmplă?!!! .... Într-o piață dacă nu joaca toți corect în ceea ce privește calitatea înseamnă că toți trebuie sa fi practicat aceeași strategie. Nu poți sa vii tu sa vinzi un produs corect calitativ într-o piață în care se vând produse diluate, pt ca de la concentrație pleaca și prețul pt vânzare...!!!!!!!.... Deci, cine vroia sa vândă pe piața noastră, nu ar fi facut fata la prețul concurentei și e este posibil ca și cei care produceau dezinfectant buni din punct de vedere calitativ, sa fi ajuns în cele din urma sa practice aceeasi strategie pt a putea vinde.....

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 18:53

@Urod • 22 decembrie 2017, 17:50 Ca sa fiu sigur ca va inteleg,ati vrea si dumneavoastra ca toate spitalele care au avut legatura cu Hexi sa fie daramate?Asta ar fi pasul Obligatoriu acum?Sau credeti si dumneavoastra ca apar si pe Hexi?Tarile straine cu un nivel peste al nostru in medicina are un procent ASUMAT de infectii nosocomiale...O sa redau la sfarsit un citat si sursa ca sa nu fie interpretari.Apoi consultati un medic...Acesta ia masuri daca nu poate controla tot actul medical...Ca sa declari ca un spital este compromis datorita infectiilor nosocomiale trebuie sa faci o ancheta care sa spuna altceva decat ce sa aude acum....Eu nici pe mandatul lui Voiculescu cel Bun nu am auzit de macar un spital sau macar o sectie de spital care se impune a fi daramata,arsa...Anchetele epidemiologice ar trebuii sa se faca in mod obisnuit intr-un spital ACUM !Adica in toata perioada incepand cu 2006-atunci am gasit eu o reglementare introdusa de un ministru parca UDMR!Asa este legea acum in Romania!Acum cand doctorii o dau vina pe altii ca si cum ei ar fi din alt domeniu !Am spus si mai sus...Medicii intervin direct in cazuri extreme si isi iau masuri de precautie...Daca mizeria era evidenta crezi ca se credeau la cazinou?Nu, suplimentau cu ce puteau,medicamente si mai puternice,izolare...Apoi sper ca nu ati uitat articolul despre Nasta.Dupa ideile dumneavoastra toate salile de asteptare din domeniul avut de Nasta ar trebui periodic daramate deoarece unii bolnavi pulmonari expectoreaza secretii si chiar sange.In anumite cazuri peste boala pulmonara se pot suprapune tot felul de infectii pentru ca imunitatea este scazuta ...Si la Nasta nu exista IGIENA, doar dezinfectie.Poftim si explica ,, Rezultatele arată că 5,7% din pacienţii spitalelor europene aveau cel puţin o infectie nosocomiala, ceea ce înseamnă că într-o zi, 80.000 de persoane spitalizate în Europa se află într-o astfel de situaţie. ,,Revista Viata Medicala...

Ion  •  22 decembrie 2017, 18:57

@ Cătălin Tolontan Felicitari angajatilor care au si-au ascultat constiinta si nu superiorii infractori!

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 19:22

@Urod • 22 decembrie 2017, 17:50 In vara tot domnul Tolontan ne spunea de un spital care risca falimentul deoarece devenise pedepsit de pacienti...De fapt ...parasit de pacienti.Acum o saptamana -doua spitalul a primit o finantare de la o primarie desi nu apartinea de aceasta...Spitalul tot intr-o situatie rea a ramas si cu destule probleme cu achizitiile ,etc...Acum intreb si eu...chiar nimic in tara asta nu mai prezinta incredere?Daca normele spun ca in fiecare spital este o sectie care se ocupa de infectiile nosocomiale cine sunt eu sa spun ca 340-400 de astfel de sectii din tot atatea spitale nu si-ar face treaba bine acum si timp de 10 ani in urma?Problema Hexi este clara si probata...Tine de noi daca pe langa daunele Hexi mai adaugam altele...

ticbis  •  22 decembrie 2017, 19:29

@bg: Amesteci lucrurile: una e preventia si alta e tratamentul! Vaccinul antigripal te imunizeaza (mai mult sau mai putin) impotriva gripei, dar daca ai luat-o totusi, tratamentul se bazeaza strict pe antibiotice prescrise anume in acest scop de catre medic, nu pe ceaiuri si nici pe aspirine :)) Asta nu presupune in niciun fel abuzul sau folosirea lor necorespunzatoare, ci doar un tratament prescris de catre medicul specialist. Bacteria pioceanic nu exista decat in spitale, nicaieri in alt mediu; si da, ai dreptate, nu poate fi distrusa decat prin produsele antiseptice (pe romaneste, dezinfectanti) folosite in tot ceea ce presupune actul medical, de la A la Z. Exact asta am afirmat si eu. In principiu, daca un pacient internat in spital se trezeste infectat cu pioceanic este culpa spitalului si nu are nicio legatura cu afectiunea/suferinta pentru care respectivul s-a "cazat" temporar acolo. Exact asta era ideea de principiu a acestei mega-escrocherii cu dezinfectantii masluiti de la Hexi-Pharma! In alta ordine de idei, pioceanicul se trateaza cu antibiotic pentru ca altceva spitalul nu mai poate face o data ce-ai luat-o de acolo, dar, ca sa te parafrazez, daca preventia ar fi fost asigurata (citeste: dezinfectanti eficienti si de calitate), nici pacientul n-ar mai fi fost obligat sa inghita abuziv antibiotice pentru ceva de care nu suferea cand s-a internat in spital! Nu in ultimul rand, eu am dat exemplul cu bacteria pioceanic, cea mai "populara", dar mai sunt si altele, cateva zeci, mult mai devastatoare. In cazul "Colectiv", din pricina lor s-a murit in spitale pe capete! Despre asta e vorba, despre morti "cu zile"!!!

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 19:38

@Urod • 22 decembrie 2017, 18:51 De acord cu tine la cele spuse la acest minut...

Urod  •  22 decembrie 2017, 21:38

@Andrei F... Eu nu vreau sa dărâm nici un spital... Asta e procedura în tarile în care infecțiile nosocomiale sunt în limita admisa, ca să spun așa..... Nu exista alta soluție în cazul acestor infecții... Cârpăceli putem face, ca suntem specialiști, adică, decopertat, vopsea lavabila care ne spune ca face minuni... Etc... Adevărul este unul singur, trebuiesc dărâmate și reconstruite în alte locații... Și uite asa se naște o afacere pentru următorii 100 de ani pt băieții deștepți... Ca atât ne trebuie noua în ritmul actual sa construim 350 spitale... Ca dacă învie Ceaușescu la face în 5 ani... (glumesc)... Cel mai bine, ar trebui sa cerem ajutor internațional, sa se facă comisii cu doctori străini și sa ne spune ei ce sa facem, ca să nu mai fie polemica la nesfârșit....

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 22:23

@ urod Eu consider ca nu spitalele sunt punctul cel mai slab in medicina de la noi vazut din prizma Hexi...Cand ai fost ultima oara la stomatolog? Daca ce pufaie ei acolo dupa pacientul de inainte este apa de ploaie- ca produsele Hexi- am incurcat- o!In spitale totusi exista epidemiolog,raportari,solutii alternative plus ca bacteriile sau virusii nu fac discriminare intre medici sau pacienti...La stomatolog suntem 100% pe mana lui...In vest se vorbeste de instrumentar unic pentru un singur pacient iar noi tremuram daca ne gandim ce si cum...Sa ne gandim la atatea spitale noi ne face si mai mult rau pentru ca e vis...Si tot nu pot crede ca sute de doctori epidemiologi,sute de conduceri de spital,toti Ministrii Sanatatii de la toate partidele plus un tehnocrat,presedinti si tot ce se afla in CSAT- servicii si institutii de forta,drept...- ,toti depunand juraminte si toti sa le incalce,plus ca Hexi se extinsese si in tari straine si aici sa gaseasca acelasi mediu permisiv. ..Este de crezut?Sa faca nota discordanta un spital de la Barlad cand toate sansele ar spune ca e invers...Provincia este limitata la fonduri,medici,dotari...Si spitalul de la Barlad contrazice si teoria cu licitatiile...Astia cum au putut?Daca vaccinul sau antidotul Hexi este la Barlad de ce il refuzam?Sau de fapt nu cautam remediu?

Urod  •  22 decembrie 2017, 22:40

@Andrei F.... . Discuțiile pot dura la nesfârșit... Concluzia este ca e o mare dramă, făcută de oameni cu pregătire...!!!!!!.... Nu este făcută de analfabeți, este făcută de cei ce revendica puterea

Urod  •  22 decembrie 2017, 22:52

@Andrei F.... Pe Ceaușescu l-am făcut în toate felurile cizmar, ***... Etc... Pentru ce?!!!!... Ca sa vina cei de acum, cu tot felul de diplome si doctorate făcute cine știe cum, ca să dacă ce?!!!!.... Deci de asta este defecta democrația, în nici o tara din blocul comunist, nu se putea întâmplă asa ceva. Părerea mea este ca sunt câteva domenii care nu trebuiesc lăsate la mana afaceriștilor.... și asta-i unul din ele.... Ar fi trebuit sa aibă statul o fabrica de asa ceva și pe urma distribuita în spitale, fără nici un fel de licitație.... Nu întotdeauna, asa zisa concurenta naște valoare... Eu cred ca mai sigur naște coruptie. Nu poți lăsa lucruri de siguranță națională, pe mana unor simpli afaceriști...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 22:56

@ urod O sa vedem...Sper sa vedem oficial cine si cum...Nu poti sa numesti destept pe cineva care aflase din 2014 ca se stie si sa cazi ca cel mai mare rau al natiunii in 2016...

Urod  •  22 decembrie 2017, 23:44

@Andrei F…. Sa nu se înțeleagă ca sunt nostalgic, nu sunt dar acesta este adevărul… Sunt lucruri care nu se puteau întâmpla nciodata atunci…. Vezi cazul Ștefanescu, cel cu vinurile, care acum ma prin comparație ma face sa râd…. Crezi ca atunci ar fi fost posibil asa ceva, sa lași o țară fără aspitale.?!!…. Pai de asta sa sinucis Condrea, el a realizat toată dimensiunea nenorocirii creata de el….

Gavrila  •  23 decembrie 2017, 1:01

Sunt siderat... nu am ce sa comentez. Vreau doar sa va multumesc ca nu ati renuntat si ati scos la lumina ticalosia asta teribila. Coruptia nu doar ca ucide, ucide si in masa! Genocid doar din lacomie si prostie! Ce fel de om poate face asta? Nu inteleg. Mi-e greu sa accept ca nu a fost organizata intentionat toata povestea, acum, cand se vad efectele dezastrului. Si ca veni vorba, exista un plan de curatare a spitalelor romanesti? Are ministerul o reactie? Nu va fi deloc usor. Ar trebui totusi sa parasiti antenele. Nu aveti ce cauta acolo. E pacat de efortul dumneavoastra si al celor care va sustin. Multumesc inca o data! Seara buna!

Hygeia  •  23 decembrie 2017, 2:34

Andrei F: nu veti fi auzit de sectia ATI de la Spitalul de Arsi inchisa si renovata? Deci se poate! Trebuie doar sa vrei si Inspectia Sanitara si DSP sa fie de acord. Atat de simplu! Restul vine dupa.

Andrei F  •  23 decembrie 2017, 9:07

@Hygeia • 23 decembrie 2017, 2:34 Desigur ca am auzit....Ba chiar in plus am auzit ca...sectia a fost inaugurata de forma de cateva ori! A fost renovata cam de mantuiala-conform unor articole de aici-existant posibilitatea ca in pereti sa fie bacterii si virusi vi...Dar auzind vehementa doctorilor ale caror pareri sunt in articol ti-ar veni sa crezi ca mai totul este la pamant in spitale...?

Dan  •  23 decembrie 2017, 11:40

Asa vor spune si cu vaccinurile ! De ce nu casca gura acum ? *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  23 decembrie 2017, 20:23

Deci eu unul nu mai pot de doctorii astia. De ce nu erau asa siderati cand mureau pacientii prin si dupa spitale. De cu nu au vorbit toti astia acum 2ani? De ce nu vorbesc si acum cu nume si prenume, cu spagi, cu licitatii si cu preferinte? Pentru ca toti stau sa prinda si ei o bucata de ciolan. Sa ajunga prima mana, sefi de sectii si apoi directori. A se mai slabi cu moralitatea lor..

Stefan  •  24 decembrie 2017, 0:57

Poi ce ai vrea sa faca mai Andrei cand au fost prinsi la mijloc? Sa spuna ca ei stiau si sunt de acord? Cand e de luat smantana de pe lapte, tac toti chitic. Cand se ingroasa treaba, dintr-o data toti devin niste stalpi ai societatii civile. O regula general valabila, nu se aplica doar la doctori. Si tare mi-e ca multi care dau cu piatra in aceeasi situatie ar baga mana pana-n umar in jintita.

Ripper  •  24 decembrie 2017, 16:36

la fel se intampla si cu reactiile adverse postvaccinale. Romania are mai putine reactii adverse raportate decat toate tarile UE. Sunt judete in Moldova cu zero reactii adverse raportate... Dar poate sunt vaccinurile care ajung la noi mai bune ca vaccinurile folosite in Germania sau Franta..

Cristi D.  •  24 decembrie 2017, 22:35

As propune sa vedem situatia putin mai in ansamblul ei ! Sa facem un exercitiu de imaginatie : sa presupunem ca totul este condus din afara tarii de catre o parte sau alta, de-a dreapta sau de-a stanga noastra, care are ca scop in primul rand sa obtina niste foloase financiare foarte mari si apoi sa distruga acest popor aproape impotent sa se mai apare ! Problema cea mai grava este ca alti romani isi omoara confratii ! Romania este pur si simplu d.p.d.v moral paralizata ! Poate evalua cineva aceasta paguba din sistemul de sanatate : cati oameni au murit in spitale si cate milioane s-au tras prin aceste practici ? Cum ne putem indrepta ? Mai este vreo speranta ? Cat timp va trebui sa mai treaca pana ce vor fi disparut aceste rezultate ale comunismului ? Cati profesori medici securisti au participat la genocid etc....? La toate nivelurile de conducere ale Romaniei exista astel de confrati care distrug tara ! Comunismul si-a lasat amprenta asupra coloanei vertebrale a tarii ! Romania este foarte cocosata ! Oamenii nici nu mai riposteaza la astfel de fapte ! Ce putem face ? Unul din motivele multor romani care nu mai raman in tara este faptul ca nu au conditii decente in spitale ! Mor pe banda oameni ! Va scriu din Germania ! Nu stiu ce sau cine mai poate salva Romania ! Poate ca o data cu trecerea timpului Romania va deveni mai demna si mai curata uman ! Fara educatie sau spitale nu avem nici o sansa ! Sa ai o educatie buna dureaza zeci de ani, cu conditia sa se indrepte lucrurile ! Doar in tineret mai avem speranta ! Dinozaurii comunisti au facut foarte multi pui ! Stafeta este predata de mult timp ! Sansele de salvare sunt destul de mici ! Ce pot face oamenii care inca mai viseaza si spera ? Cum se pot aduna laolalta sa lupte impreuna ?Persoanele publice ar trebui sa se implice mai mult !

Lili  •  28 decembrie 2017, 22:46

Florin A...nu este cazul sa dai exemplu spitalul din Barlad, acolo n au avut bani nici de produse Hexi, de ani de zile utilizeaza acelasi...panaceu...Biclosol tablete, desi epidemiologii stiu bine, ca aceste dezinfectante se schimba la un interval de timp bine definit, tocmai pentru a nu aparea rezistența!!! Si in spitalul Barlad nu sunt infectii nosocomiale?? Dar cate interese sunt la nivel local...laboratoarele fac si dau rezultate corecte la teste? Au laboratoarele reactivi, medii de cultura, etc pentru a lucra corect aceste teste...Hai sa pornim de la baza pentru a avea o imagine corecta a situatiei in ansamblu.

Comentează