Medicii izbucnesc după dezvăluirile din dosarul penal Hexi Pharma: ”A fost un experiment criminal”, ”Odios e puțin spus!”

Într-un dialog incredibil aflat la dosar, directorii de producție de la Hexi Pharma recunosc: ”Am tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente”

joi, 21 decembrie 2017, 9:33

„Acum știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în sistemul medical: 6 ani de zile s-au folosit dezinfectanți contrafăcuți. Este o nenorocire!”Șerban Ion Bubenek, manager și medic primar ATI la Institutul Inimii CC Iliescu

 

„Era o nebunie. Deși erau neconformi și chiar contaminați cu bacterii, Condrea trimitea în spitale acești dezinfectanți. Știa foarte bine care sunt consecințele pentru că era medic”Elena Copaciu, șef ATI Spitalul Universitar București

 

„Sunt învinovățite persoanele direct implicate, dar cine sunt cei care au verificat, certificat, omologat și avizat pentru comercializare aceste produse contrafăcute?” Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România

 

”Dacă jurnaliștii de la GSP nu ar fi scos mizeria la suprafață, probabil că în continuare nimeni nu ar fi scos o vorbă. Este posibil ca această investigație jurnalistică să fi salvat sute sau mii de vieți” Vlad Voiculescu, ministrul sănătății în Guvernul Cioloș

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Una dintre cele mai dure înregistrări transcrise în dosarul Hexi Pharma este aceea dintre cei doi biochimiști care s-au succedat la conducerea fabricii de dezinfectanți contrafăcuți.

Ceea ce spun directorii de producție este greu de suportat pentru pacienți infectați de-a lungul acestor ani și pentru familiile lor.

Discuția e greu de citit și pentru medici, care află direct de la sursă că au operat în condiții periculoase pentru bolnavi și pentru ei.

”Hexi Pharma a creat superbacterii”

Ceea ce s-a întâmplat în 340 de spitale, prin folosirea unor biocide neconforme, se poate rezuma astfel:

  1. Bolnavii s-au infectat pentru că dezinfectanții diluați nu au omorât bacteriile, virusurile, ciupercile și sporii.
  2. Acești germeni au devenit mult mai puternici. Mai rezistenți! După expresia unui medic, ”Hexi Pharma a creat superbacterii”. Care sunt acolo, în spitale!

Convorbirea primită pe stick de către procurori

Conversația de la dosar are loc pe 26 aprilie 2016.

La o zi după publicarea articolului în Gazeta Sporturilor.

Discuția este purtată la telefon între:

Ea a fost furnizată pe un stick de memorie procurorilor de către I.P., directorul care a făcut un denunț.

”Vorbim între noi: am tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente”

I.P.: Faptul este consumat. Faptul e că toate bacteriile și chestiile din spitale le-am tratat mai mult cu apă chioară. Acum vorbim între noi că știm despre ce e vorba. Eu, fost șef de producție, tu actual șef de producție.

Mihail Leva: Da.

I.P.: Și au devenit rezistente pentru că au fost tratate cu apă chioară. Acum poți să dai și cu mama mă-sii. Până nu arzi totul din temelie nu se mai rezolvă. Știm amândoi despre ce e vorba. Hai să dăm cărțile pe față!

Mihail Leva: Da, mă rog, cum îi spune, indiferent, sunt anumite bacterii la care poți să pui și 50% ARQUAD și 15% didecilmetil și alea oricum sunt rezistente.

I.P.: Da.

”Poți să-i pui și 100% că dacă a căpătat rezistență, așa va fi”

Mihail Leva: Poți să-i pui tu și să-i dai și cu 1%, și cu 100% că dacă a căpătat rezistență, așa va fi.

I.P.: Știi de ce am plecat eu, nu?

Mihail Leva: Păi, și eu chiar voiam să plec! Am încercat să-i explic lui Condrea de atâtea ori! Am mai îmbunătățit câte ceva, cât m-a lăsat. Poate că avea și el restricțiile lui.

I.P.: Pe vremea mea nu avea condiționări Condrea.

”Altor articole de presă le-au închis gura”

Mihail Leva: Nu știu exact de condiționări. Dar știu produsele, au fost așa de la început, de când s-a făcut firma, de peste 10 ani. La început le făceau substanțele din ochi, la centimetru!

„La un moment dat, Thor se putea bea că oricum nu conținea mai nimic”Mihail Leva, în dialogul aflat în posesia Parchetului General

I.P.: Da, știu cum era înaintea mea.

Mihail Leva: Ce puteam face?! Dacă spuneam undeva la minister, să mă duc eu nu știu unde, Condrea ar fi aflat imediat că aveau 2-3 oameni acolo, știi… Să mă duc la presă? Păi, au mai fost articole de presă și le-a închis gura.

I.P.: Eu nu știu să mai fi aflat ceva presa până acum.

Mihail Leva: A mai fost cu Thor prin 2004 și încă ceva înainte de astă-iarnă.

I.P: Băi, eu nu știu, dacă a fost, a fost bine ținut secret.

Mihail Leva: Da.

Profesorul Bubenek: ”O porcărie! O nenorocire!”

Medicii au început să facă declarații după ce dosarul penal a devenit public la Judecătoria Sectorului 5.

Unii sunt medici care au vorbit și imediat după dezvăluirile ziarului, alții s-au convins când au văzut analizele și declarațiile din dosar.

I-a șocat când au văzut că atât Condrea și directorii săi, cât și șefii Unilab recunosc ineficiența dezinfectanților.

Doctorii spun că declarațiile celor din laborator, despre ”testele experimentale”, arată cât de jos s-a ajuns în sistemul de sănătate românesc.

Profesorul Bubenek, șeful de la Institutul Inimii CC Iliescu, a preferat să fie scurt: ”E o porcărie ce s-a petrecut! Acum știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în sistemul medical ca 6 ani de zile să se folosească dezinfectanți contrafăcuți. Este o nenorocire!”.

Marius Uscatu: ” Esența scandalului Hexi este, în afara genocidului, complicitatea responsabililor”

„Am avut multe de «tras» pentru că am fost anti Hexi Pharma de la început” spune Marius Uscatu, medic ortoped.

”Mulți m-au acuzat, toți luau apărarea UMF-istanului, a feudalilor din medicină”, își amintește el.

„Este un experiment criminal, iar declarațiile celor de la Unilab mi se par absolut firești pentru cum merge sistemul, nu mă miră nimic” Marius Uscatu, ortoped

”Ce s-a întâmplat sunt experimente criminale pe milioane de oameni! În lagărele naziste și comuniste s-au petrecut fapte similare. Mi-am dat seama imediat că Achimaș și ministerul încearcă să acopere fraudele, organizând teste de sanitație”.

„S-a organizat o campanie fabuloasă de discreditare, dar adevărul iese la lumină”Marius Uscatu, ortoped

”Lucrurile sunt mult mai grave decât vă imaginați. Pentru că se pierde esența lucrurilor: sistemul mafiot, șpăgile pe care le dau firmele similare managerilor și profesorilor. Esența scandalului Hexi Pharma este, în afara genocidului, complicitatea responsabililor. Din păcate, medicilor le este frică să vorbească din cauza dinozaurilor”, a încheiat Uscatu.

Președintele Colegiului Medicilor: ”Dacă aceste lucruri vor fi confirmate în instanță putem vorbi despre o catastrofă”

„Sunt învinovățite persoanele direct implicate, dar cine sunt cei care au verificat, certificat, omologat și avizat pentru comercializare aceste produse contrafăcute? Cred că este momentul să tragem un semnal de alarmă privind relevanța actului de control din sistemul de sănătate!”, spune doctorul Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

El adaugă: ”Dacă aceste lucruri vor fi confirmate în instanță, putem vorbi despre o catastrofă pentru sistemul medical românesc”.

”Cobaiul e clar în acest experiment: poporul român”

Un alt chirurg, cu experiență de 20 de ani într-un mare spital de urgență din București, declarase chiar la începutul investigației ziarului că ”dezinfectanții falsificați au vaccinat, practic, germenii”.

„Biocidele diluate au făcut în timp germenii mai puternici”Chirurg de la un spital de urgență din București, aprilie 2016

Acum, în fața probelor de la dosar, el revine și speră ca publicul să înțeleagă, pe puncte:

  1. ”Cobaiul e clar în acest experiment: poporul român și societatea pe care o alcătuiește”.
  2. ”Executanții sunt și ei cunoscuți: Hexi, Unilab, Ministerul Sănătății, Comisia Națională de Biocide, DSP-urile și guvernele care s-au succedat, managerii de instituții și spitale”.
  3. ”Beneficiarii experimentului ne sunt total necunoscuți. Câștigurile rezultate sunt mărunțiș într-o astfel de poveste”.
”Rezultatele pe termen mediu și lung sunt mult mai dezastruoase decât le putem anticipa. Un fel de bombă biologică lentă a explodat deja în spitalele noastre” Chirurg de la un mare spital de urgență din București, decembrie 2017

Președintele Alianței Medicilor: ”Odios e puțin spus!”

Bogdan Tănase, medic primar Chirurgie Generală, este președinte Alianței Medicilor, una dintre organizațiile profesionale cele mai combative la adresa sistemului.

„Acest caz mi se pare ceva odios. Și e puțin spus! A fost părerea mea de la început, iar aceste noi date nu fac decât să confirme ce s-a scris inițial”, spune Bogdan Tănase.

El este uluit de mecanismul primitiv al fraudei medicale a Hexi Pharma și explică de ce rețetele nu sunt facultative. ”E de necrezut că o persoană a putut să facă asta cu bună știință, conștient de consecințe. Trebuia respectată rețeta și, mai mult, e de subliniat că acele formule, rețete, au fost bine gândite de-a lungul timpului, nu a visat cineva, nu a avut o revelație cu o formulă în miez de noapte„.

 Șef ATI Elena Copaciu: ”Am înaintat către CSAT un raport în care am spus că germenii superrezistenți pot să se răspândească în afara spitalelor”

Elena Copaciu, șeful ATI al Spitalul Universitar București, spune: „Este o situație catastrofală pentru sistemul medical românesc. Abia acum, din dosarul penal, realizăm dimensiunea acestei situații grave. Eu nu i-aș spune experiment, ci mai degrabă o curiozitate bolnavă pentru că ei știau că diluează dezinfectanții și doreau doar să vadă ce se întâmplă”.

”România are germenii cu tulpinele cele mai rezistente din Europa la tratamentul antibiotic. Este un lucru știut. Tragedia de la Colectiv a developat această situație prin faptul că nu a existat rănit care să nu fie contaminat”.

”Am depus la CSAT, în mandatul ministrului Vlad Voiculescu, un raport prin care am arătat că există riscul ca acești germeni să se răspândească în afara spitalelor. După confirmarea procurorilor apare o altă problemă: ca nu cumva germenii să fi devenit rezistenți și la dezinfectanți!”, conchide medicul Elena Copaciu.

Medicul Dan Tănase: ”Este dramatic”

„Citesc tot ce se întâmplă în cazul Hexi Pharma și pot să vă spun că este dramatic ceea ce aflu. Pentru mine, ca chirurg, dezinfectantul este principala armă folosită pentru a asigura un mediu aseptic în sala de operație și nu numai”, declară Dan Tănase, medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul de Urgență Floreasca.

”Este o nenorocire faptul că, ani de zile, spitalele au folosit dezinfectanți contrafăcuți. Este, poate, principalul motiv al proliferării infecțiilor nosocomiale în spitalele din România”, susține el.

Vlad Voiculescu: ”Existau rapoarte că infecțiile nosocomiale scăpaseră de sub control!”

Fost ministru al Sănătății în perioada 2016-2017, Vlad Voiculescu, ajuns în Guvernul Cioloș chiar după declanșarea cazului Hexi Pharma, a trimis către Gazeta Sporturilor punctul său de vedere legat de evoluția anchetei.

„Biocidele par să fi fost un El Dorado pentru câțiva distribuitori și pentru cei care înlesneau prezența produselor pe piață și achiziționarea acestora.

O hârtie de turnesol pentru sistemul nostru sanitar: unul în care ascunderea adevărului, delăsarea și lipsa de profesionalism s-au imbinat cu interesele comerciale ale unor companii cu legături în sistem.

Nimic nu era nou însă pentru Ministerul Sănătății! Existau rapoarte ale Inspecției Sanitare de Stat și informări ale SRI de ani de zile care sugerau atât practicile legate de produsele biocide cât și completa scăpare de sub control a infecțiilor nosocomiale.

În rapoartele Inspecției Sanitare de Stat au fost referiri încă din anul 2013 la sute de produse biocide care fuseseră etichetate greșit, ambalate greșit, plasate pe piaţă fără aviz / autorizaţie, folosite în spitale după expirarea termenului de valabilitate, încadrate diferit faţă de prevederile avizului și, desigur, produse biocide utilizate în mod diferit faţă de instructiunile de pe etichetă.

Dacă jurnaliștii de la GSP nu ar fi scos mizeria la suprafață, probabil că în continuare nimeni nu ar fi scos o vorbă. Este posibil ca această investigație jurnalistică să fi salvat sute sau mii de vieți. Și alte sute de mii de vieți ar putea si salvate dacă normele legale privind consumul de antibiotice, regulile de igienă și izolare a pacienților, și dotările spitalelor ar fi respectate”.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma

Comentarii (76)Adaugă comentariu

Popa  •  22 decembrie 2017, 7:30

In realitate atat in sistemul de sanatate cat si in celelalte, in special invatamant, se intampla multe alte catastrofe, la care presa, doctori, profesori, nu sesizeaza cu nimic, ceea ce -i face complici. Domnule Tolontan, felicitari pentru ancheta jurnalistica, dar va provoc sa faceti dezvaluiri si din alte domenii , care sunt cel putin la fel de afectate ca sistemul de sanatate. Ce se intampla acum in tara este o distrugere totala a neamului nostru sub obladuirea bunei Europi occidentale si este datoria ficarui Roman sa incerce apararea ( cum poate fiecare) identitatii noastre.Numai noi mai putem salva ROMANIA

Cătălin Tolontan  •  22 decembrie 2017, 7:37

@Popa: facem investigatii jurnalistice in sport si in sanatate, in principal. Suntem o singura redactie (de aproximativ 50 de oameni), care are de facut si un ziar 7/7, are o de relatat despre sportul romanesc si international intr-un site 24/7. De pilda, azi Gazeta a facut o editie speciala pentru ca Dan Petrescu implineste 50 de ani. Asa cum am facut si la Iolanda Balaj si la Hagi si la Lia Manoliu. Asa ca daca dvs ne provocati sa ne exitindem si in alte domenii, eu va provoc sa va luati, ca cetateni, TVR si RRA inapoi. Acolo sunt mii de jurnalisti, mii!, si sunt platiti exact pentru acest gen de servicii publice. Nu va suparati, dar e un raspuns sincer. Daca televiziunea si radiourile publice vor fi cu adevarat reformate Romania va accelera intr-un an nivelul de informatie corecta cat nu o poate face acum in 10 ani. Acolo e solutia de durata si cu efecte benefice in toate domeniile si la nivelul intregii tari.

Luca  •  22 decembrie 2017, 7:39

*** ... consider ca au o vina importanta si medicii ( Ministerul Sanatatii ) care raportau un procent f mic de infectii cu bacterii .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  22 decembrie 2017, 7:40

@Luca: Asa e, subraportarea infectiilor nosocomiale este, in ultima instanta, o abatere grava, un fel de a pune pacientii in risc. Pentru ca nu poti repara ceva daca nu stii ca e stricat. Iar mintind in legatura cu infectiile, spitalele si ministerul nu au lasat realitatea sa ne dea tuturor un semnal. Pentru ca o curba corect reflectata a numarului de infectii ne-ar fi dat un semnal tuturor celor din societate, si in primul rand profesionistulor, ca se intimpla ceva, ca ceva e defect in lantul de lupta impotriva infectiilor. Ca n doar dezinfectantii lupta impotriva infectiilor, ei sunt doar o za a lantului, cea mai importanta insa, conform legii.

Mq  •  22 decembrie 2017, 7:41

Ar trebui data o lege speciala ca toti cei care au stiut si acoperit conspiratia sa fie insfascati de Militie si sa primeasca 20 de ani fara posibilitatea eliberarii conditionata. Romanul nu stie decat de frica

gigelos  •  22 decembrie 2017, 7:57

dl doctor,primar,senator oprescu ?

tiamat  •  22 decembrie 2017, 8:11

Pentru asa ceva trebuie sa existe pedeapsa cu moartea..

sorin  •  22 decembrie 2017, 8:12

SRI ul si MINISTERUL SANATATII sunt principalii vinovati. Sub umbrela *** a fost infaptuit ***...*** ...ei au facut informari?Ce informari,Condrea trebuia luat pe sus si arestat din prima,*** "*** "*** ,au mers pe burta...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  22 decembrie 2017, 8:12

Asistam la O REACTIE INTARZIATA a Corpului medical romanesc! Decat de loc, este bine si asa... Noi, pacientii romani, am inceput sa ne multumim cu putin, pentru ca stim ca boala intra cu carul si iese cu lingurita. Aici, boala a intrat in spitale cu produsele Hexi Pharma, vreme de 10 ani si sist. sanitar a dus-o aparent pe picioare. Cat de inconstient, nepasator, slab pregatit profesional, nemernic, cinic, sa lasi sa se petreaca o asemenea catastrofa la scara nationala si tu sa nu reactionezi sau sa apari in public si sa sa minti, sa ascunzi adevarul, sa musamalizezi faptele pentru a apara sist. sanitar? Care era pericolul? Era atacat de pacienti si presa extraterestra ? Exista destule filtre de specialitate in sist. sanitar care puteau opri tavalugul inf. nosocomiale: asistenti, medici, epidemiologi, microbiologi, manageri de spital, DSP, profesori la UMF, Comisia Nationala de Biocide, Inspectia Sanitara de Stat, Min. Sanatatii, etc...Problema noastra este ca ROMANII NU SUNT UNITI la bine si adevar si se lasa despartiti de interese materiale, orgolii, invidie, egoism, etc...in schimb cei care promoveaza raul, ilegalitatile, infractiunea sunt tot mai multi si de le mai multe ori ies biruitori. Sper sa invatam ceva din patania asta. Sa nu uitam: "un pacient corect informat este mai bine aparat".

bg  •  22 decembrie 2017, 8:19

Este un caz fara precedent in istoria medicinei universale si de fapt, O MARE PROSTIE! Literatura de specialitate nu consemneaza nicaieri o asemenea situatie. In SUA, au fost cateva cazuri in care spitalele au semnalat calitatea slaba a unor dezinfectanti (cresteau cazurile de inf. nosocomiala), iar EPA care controleaza calitatea dezinf. de pe piata, le-a interzis. Nu exista nici cercetari, studii privind efectul unor dezinf. neconformi asupra bacteriilor de spital. Cine sa-si puna o asemenea tema ridicola? Este la mintea cocosului (sau a lui Cocos)...Sper ca medicii rationali sa nu cada in extrema cealalta si sa ceara daramarea tuturor spitalelor si noi pacientii sa ajungem sa fim tratati in corturi de campanie. Construirea de noi spitale este necesara, dar sa nu facem din ea o tema de campanie electorala. Acum, cazul este fierbinte, este impactul emotional, dar sa nu uitam ca politicile in sanatate se creioneaza si se fac la rece.

Cătălin Tolontan  •  22 decembrie 2017, 8:20

@bg: da, aveti dreptate, exista multi responsabili care aveau datorii stabilite prin lege. Dar cea care da avizele este Comisia Nationala de Biocide. Ea nu avea nici un motiv stiintific sa permita "facatura" Hexi, care venise intentionat cu niste concentratii anormale, uriase de substanta activa. In declaratii si pe eticheta desigur, nu in realitate. Era un semnal evident ca ceva nu e in regula. Si era datoria Comisiei de Biocide sa intervina. Macar pentru ca nu avizezi niste produse atit de toxice,cu multa substanta, asa cum pareau ele pe eticheta. De fapt, acest lucru apare si in dosar. Sa nu uitam ca, desi independenta functional, comisia e in cadrul Innstitutului de Sanatate Publica. Ca sa revedem cu ce ar fi trebuit sa se ocupe ea.

Calin  •  22 decembrie 2017, 8:38

Asemeni cazului Colectiv, asistam cum se muta rapid centrul atentiei din zona afacerilor private, care practic au generat aceste inselaciuni criminale, spre zona de control. Nu sunt (atat de) vinovati afaceristii verosi care fac orice pentru profit, tot statul e de vina ca nu ii controleaza si nu le sta in spate, sa ii surprinda! Nu vreau sa ma transform in apologetul statului, cu siguranta are si el o responsabilitate mare in acest caz, dar trebuie sa stim sa ierarhizam in functie de nivelurile de implicare, vinovatii in acest caz. La fel cum a fost si in cazul Colectiv. N-am auzit din strada nicio luare de pozitie impotriva patronilor inconstienti care au cauzat acea tragedie.

AD  •  22 decembrie 2017, 8:53

SRI a trimis informare si gata s-au spalat pe maini. Sunt la fel de vinovati pentru ca daca nu s-a reactionat la informarea/informarile lor trebuiau sa faca ceva pentru ca viata unor oameni era in pericol. Statul este prinicpalul vinovat deoarece foarte multi sunt angajati pe pile sau numiti poilitic si sunt incompetenti si corupti. Mult prea multi oameni din sistemul de sanatate tac, iar dupa cate un caz din asta coemnteaza. SRI-ul nu raspunde in tara asta in fata nimanui sunt un stat in stat.

IngChimist  •  22 decembrie 2017, 8:54

Cand vinzi un produs trebuie sa intocmesti pentru beneficiar si un Certificat de Conformitate care contine si analize.Analizele trebuie facute de un laborator autorizat! Inteleg ca laboratorul Hexi a falsificat analizele.Ma intreb daca mai e autorizat sa lucreze? Beneficiarul,in cazul nostru sistemul de sanatate de ce nu a verificat ani de zile analizele? Raspunsul il banuiesc. In sistemul de sanatate lucreaza multi chimisti si biochimisti care stiu sa faca o analiza cantitativa.De ce nu au facut? Vedeau ca nu corespunde si trimiteau probe si la niste laboratoare autorizate. Beneficiarul,in cazul nostru sistemul de sanatate ,cum a facut receptia produselor livrate de Hexi? A luat de bune analizele Hexi fara sa le verifice niciodata?

Razvan  •  22 decembrie 2017, 9:04

Felicitari domnule Catalin Tolontan , urmaresc indeaproape tot ceea ce investigati , ma bucur ca cineva a initiat aceasta urmarire . Din punctul meu de vedere , in ce priveste Hexi ...din tot ce am citit si vazut in mediul virtual si media ..este o caracatita cu tentacule extrem de lungi , medici care au tacut la vremea respectiva ..iar acum ies cu declaratii . Din nefericire tot sistemul e putred , incepand cu cei de nivel inalt ...pana jos la nivel de infirmieri . In cazul Hexi ,toti trebuie investigati si arestati , asa se explica acum atatea cazuri care au dus la disparitia multor oameni . Va doresc succes !

robertino2  •  22 decembrie 2017, 9:05

Am inteles, s-a folosit apa chioara. Toti medicii se vaita ca e posibil sa fie superbacterii. Nu inteleg de ce nu se fac analize in spitale, sa se vada ce bacterii sunt acolo.

Dan M  •  22 decembrie 2017, 9:07

De cate ori am comentat la dezvaluirile gsp am spus cam acelasi lucru: nu exista SISTEM. Sistemul nu merge pe strada. Ceea ce numim sistem este format din niste oameni. Oameni obisnuiti. Care sunt tatii, mamele, fiii sau fiicele unor alti oameni care au avut de suferit de pe urma interactiunii cu mizeria de sistem medical din tara noastra. Iar acesti oameni din sistem, care au acceptat acest adevarat ***, sunt niste oameni manati de lacomie! Oameni lipsiti de integritate, de morala, de...tot! Nu au nimic in afara de lacomie si setea de inavutire. Atata timp cat legile acestei tari sunt facute de nicolicea, iordache, serban nicolae si altii asemenea...tara asta este menita disparitiei. Din pacate, disparitia nu este rapida, ci in chinuri!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

justita  •  22 decembrie 2017, 9:08

Ar trebuii daramate marile spitale si refacute de la 0... se moare pe capete in spitale in continuare... sunt bacterii ucigase peste tot.... acum se spala cu, clor. Eficienta zero...

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 9:17

Deci s-a stabilit ca Hexi avea conform autorului articolului toate produsele neconforme -in principal datorita diluarii concentratiei...Plecand de aici sunt cateva lucruri care nu se pupa...De cateva zile astept ca sa apara un comentariu care sa spuna ca totusi este gresit interpretarea ca pe langa produse neconforme Hexi a pus pe piata si produse contaminate cu bacterii foarte periculoase-,,BACTERIA PSEUDOMONAS la Bidon,,!Deci...de ce sa mai astept cand astazi citesc declaratia unui doctor care ne spune ca Hexi livra si bacterii nosocomiale?De ce consider eu ca trebuie sa fie o greseala?Pentru ca asta daca era adevarat se incadra la altceva ...la terorism,bioterorism...Asa se numeste raspandirea cu buna stiinta a unei bacterii,virus care pune viata in pericol...Apoi Hexi folosea Unilab pentru ca in mod legal nu poate detine culturi de bacterii,virusi,ciuperci...Daca ar fi livrat bacteria la bidon mai era inca o infractiune dar nu ni se vorbeste de ea detinerea de culturi periculoase ...Dar ce stiu eu?Nu sunt doctor...Ma minunez cand vad dostori care spun ca s-a facut experiente pe cetateni.Daca pleaca de la articolul trecut inca nu au o baza sa afirme asta.Condrea putea sa trimita la Unilab mi de esantioane,daca nu le pune pe piata nu inseamna nimic!Hexi trebuie sa raspunda pentru ce a vandut.Ma mira insa ca nici un medic nu se disculpa...Parca pacientii au suferit in alta parte.Au suferit in ograda lor si ei ori nu s-au prins ori au inchis ochii!Pentru ca ne vorbiti ca Ministrul cel Bun stia de cate cazuri sunt de infectii nosocomiale.Alea doctorii le raporteaza dar se pare ca inca nu ati nimerit dumneavoastra niciunul...O alta problema trecuta usor...Ni se spune ca se ancheteaza telefoanele,calculatoarele lui Condrea si se descopera convorbiri facute cu ani in urma...Asa o fi...Treaba este ca am uitat ca ultimul martor care l-a vazut pe Condrea in viata spunea ca vorbea la telefon si asta cu putine minute pana sa se intample accidentul...Aici nu se aduce nici o clarificare ca si cum ar fi mai usor sa descoperi convorbirile de acum cativa ani dar infinit mai greu sa le vezi pe cele din ziua accidentului...Cum de nu se stie cu cine a vorbit Condrea ultma data la telefon?Astazi ni se spune ca Ministerul Sanatatii era in cardasie cu Condrea.Ba se mai adauga si CSAT!Plus SRI de care stiam de ieri...Pe convorbiri nu apare nimic,nimic despre asta?Adica a stiut toata lumea si nimeni nu a facut nimic?Pai astia se distrug intre ei!Ministrul pe care in cazul Secureanu nu ati vrut sa-l numiti sa stiti ca si el a fost in functie si in perioada HEXI!Voiculescu despre care aflam ca este omul bun a fost in tabara lui Cadariu!O fi uitat?Daca a aflat lucruri de ce nu le spune si opiniei publice?Pai cum sa o faca cand opinia publica a aflat ca el marele Voiculescu nu poate sa ne spuna decat ca in magazine apa de baut era contaminata dar nu a spus publicului si numele firmelor producatoare!Asta nu seamana tot cu filmul Hexi? Apoi...daca Hexi era de 10 ani cum putea sa stinga un scandal de presa din 2004?,,Mihail Leva: A mai fost cu Thor prin 2004 și încă ceva înainte de astă-iarnă. I.P: Băi, eu nu știu, dacă a fost, a fost bine ținut secret.,,........................si mai sunt atatea care se bat...................................................................................................................Domnule Tolontan ,subiectul Hexi poate fi cea mai mare ancheta a dumneavoastra .Trebuie sa va ganditi cine se ofera sa fie sursa si din ce motiv...Nu as vrea sa citesc maine ca si fantasticul si-a bagat coada...

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 9:26

@IngChimist • 22 decembrie 2017, 8:54 Bravo domnule!Daca stiti de cand va astept!!!!!!...Poate avem norocul sa gasim si un doctor desemnat cu descoperirea infectiilor nosocomiale,un epidemiolog............................................................................................................,,În România, Ordinul m.s. nr. 916/2006 reglementează obligativitatea ca spitalele să aibă în structura lor un compartiment care să se ocupe exclusiv de supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale. Ministerul Sănătăţii (MS), prin direcţiile de sănătate publică (DSP), ar trebui să asigure supravegherea implementării acestui ordin. Prin personalul specializat de la nivelul DSP, în principal medici epidemiologi, ar trebui să se facă verificări şi instruiri ale personalului din unităţile sanitare, care au atribuţii pe acest domeniu. Anual, la nivel naţional, se fac inspecţii planificate, aprobate şi coordonate de serviciile specializate ale MS. „De regulă, trimitem recomandările noastre către spitale pentru instruirea personalului de către compartimentul de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale şi le acordăm un termen să ne înainteze o scurtă informare asupra modului de desfăşurare, cu semnăturile persoanelor participante“, spune dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog la DSP Călăraşi.,,

george  •  22 decembrie 2017, 9:27

Acum ar trebui ca cei care va tavaleau pe la diferite televiziuni sa-si ceara scuze (ex Monica Pop)

bg  •  22 decembrie 2017, 9:41

Constatare...Pe site-ul MS este Registrul Nat. al Prod. Biocide - 1 iulie 2017 si la produsele TP2, pentru spitale si zone de sanatate publica, eu am numarat 11 produse avizate care au in compozitie peste 5% glutaral in combinatie cu sar. cuat. de amoniu. Sunt produse fabricate in Romania si altele din tari comunitare si extracomunitare. Sper sa ma fi inselat eu...Bine ca am distrus inds. de sinteza romanesca ca era poluanta pentru om si mediu si acum permitem circulatia unor produse extrem de toxice si periculoase. Acum, am ajuns un fel de PACALA...ne-am dus la targ cu o VACA si ne-am intors acasa cu o PUNGA GOALA...

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 9:54

@Cătălin Tolontan • 22 decembrie 2017, 9:35 Domnule sunteti de o candoare cateodata de-mi vine sa plang!Cum vine asta sa ne luam inapoi TVR si RRA?Adica astia si-au schimbat discursul?In cazul de fata...au facut ei o ancheta de nivelul Hexi ca sa mai faca?Dumneavoastra poate ati uitat sau vreti sa uitati-TVR sigur s-a schimbat in bine pentru ca eu inca nu am vazut o emisiune folclorica platita de la Guvern in care sa-l laude pe Dragnea-caz echivalent cu ce s-a intamplat...Si pentru ca am mai vazut un raspuns ...Autoritatile de reglementare,in cazul nostru Comisia Nationala de Biocide poate fi pacalita foarte usor,romaneste...Pentru acreditare se aduce acte si monstre corespunzatoare .Apoi se falsifica...In Romania mea am auzit cazuri in care soferii cand trebuiau sa faca inspectia ITP schimbau carburatorul pentru o zi pentru a trece inspectia...Va rog sa cautati si o sa gasiti reglementarea care obliga fiecare spital sa aiba compartiment pentru descoperirea infectiilor nosocomiale.Va rog, cand mai vorbiti cu un doctor sa-l intrebati daca la dumnealor in spital se gaseste acest compartiment si daca da, ce a pazit...Articolul dumneavoastra astazi ar fi trebuit sa aiba titlul,,Pacientii se revolta si doctorii dau explicatii...,,pentru ca ei au contactul direct cu pacientul si apoi birocratii.Medicii depun un juramant,birocratii doar unii...

Stefan  •  22 decembrie 2017, 10:11

@Popa - Eu va provoc sa faceti altceva. Toti cei care lucrati si sunteti martori la nenorocirile astea sa va folositi smartphonurile si sa inregistrati un an de zile si apoi sa trimiteti o copie presei, si o copie politiei. Sau daca doriti sa fiti protejati, doar presei. Toti care au stiut in cazul Hexi si au preferat sa isi incaseze salariile ani la randul ar trebui sa raspunda in fata legii, daca esti complice la crima nu trebuie sa fii tu cel care omoara omul, esti pedepsit si pentru tainuire de exemplu. Presa e una, dar schimbarea trebuie sa inceapa de la noi. Dar nu, la alegeri, PSD, ciuma rosie, apoi cand ne intoarcem la munca sau vrem sa rezolvam ceva pentru copii sau pentru noi, in cel mai bun caz doar inchidem ochii la nelegiuri, daca nu cumva, in foarte multe situatii, suntem partasi directi. Asa ca hai *** ***i.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  22 decembrie 2017, 10:25

Uite, de exemplu Lucan de la Cluj. Se stia de cand eram eu tanar si voinic, adica de acum 15+ ani ca ia mita, ca la el daca ai bani se rezolva cu un transplant, ca la el daca vrei sa donezi un rinichi se gaseste o remuneratie potrivita, ca la el se fac mismasuri pe banii statului, si eu atentie, nu am terminat medicina si nici nu am avut nevoie de transplant. Dar intamplator, doar in 2017 l-au prins. Si l-au prins ca pe Capone, cu evaziune in principal, ca toti complicii lui, care probabil au fost peste 10 mii de-a lungul anilor, nu au zis nici mac. Cum spunea un unchi de-al meu de un politician condamnat la inchisoare cu executare pentru mita al carei sotie aflase in timpul procesului ca primise cadou si fete. Nenorocitii!!! Aia sunt oameni, sa il tradeze in fata legii?!!! Vanzatori. Repet, pentru a fi cenzurat, tara de fete mari.

Urod  •  22 decembrie 2017, 10:34

Adevărul trebuie spus pana la capăt... Noi nu mai avem sistem de sănătate la aceasta oră... Da, noi trebuie sa dărâmam și sa ardem toate cele 350-400 de spitale... Acesta este adevărul.... Când și cum vom construi noi atâtea, ca să refacem sistemul de sănătate?!!!!!.... Cine are curaj sa se mai opereze în spitalele românești?!!!!... Înțelegem acum de ce toți politicienii se duc în străinătate sa se opereze.... La Viena, de exemplu?!!!.... Ca acolo este destinația preferata... Ce pedeapsa merita cei ce-au contribuit la asta?!!!!.... ***....Eu zic ca este bine sa cerem părerea medicilor de afara și sa vedem ce se mai poate face, ca vad ca mai sunt unii care spun ca nu trebuie sa dărâmam spitalele...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod  •  22 decembrie 2017, 10:42

@bg...am citit postarea ta.... De ce spui ca nu trebuie ca doctorii sa cada în extrema și sa ceara dărâmarea spitalelor?!!... Cunoști vreo alta metoda de a se rezolva aceasta situație?.... Eu cred ca și în cort la ora asta, poți sa faci un mediu mai aseptic decât în spitale românești... Eu știu ca singura metodă este de a se dărâma s-o a se da foc.... Și reconstrucția altui spital trebuie făcută la o distanta mare de locul celui vechi...

Cornel  •  22 decembrie 2017, 10:53

Un triumf al socialismului. Nu ne spune Marx ca trebuie lichidata 10% din populatie ca sa aibe loc schimbari majore? Cei slabi , cei batrini , cei mai putin ajutati de natura trebuiesc "ajutati" sa dispara ! Inculpatii ar trebui judecati al Haga ptr crime impotriva umanitatii ! Vorbim de o catastrofa.

betina  •  22 decembrie 2017, 11:10

dupa lupta multi viteji se arata ......adica acesti medici .Multi sunt ipocriti ...se fac ca se mira acum .....Multi activeaza in spitale murdare vizibil cu ochiul liber .....si nu au protestat vreodata ...dapoi despre acele bacterii/spori /ciuperci pe care nu le vad(doar se resimt ) ...ce sa mai asteptam .

Mirela  •  22 decembrie 2017, 11:36

Daca nu era tragedia de la ”Colectiv” lucrurile mergeau inainte fara ca cineva sa fi luat vreo masura cu toate semnalele din presa.Normal ar trebui ca toti sa plateasca,cei implicati direct dar si cei complici prin nepasare. Insa,acum,ce se intampla?Avem in spitale dezinfectanti eficienti,se fac teste asa cum trebuie sau.........ne pastram pe aceeasi linie de indiferenta? Inca imi rasuna in urechi ”avem tot ceea ce ne trebuie ca in spitalele din afara”si cate s-au aflat ulterior multumita presei corecte.In ce stadiu ne aflam?

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 11:38

@ urod Hexi a avut cota de piata de 13% in 2016...Daca produsele Hexi au fost intercalate intre produse eficiente problemele produse sunt mai limitate sau poate sa nu existe...Medicina foloseste mai multe bariere in calea bacteriilor ,virusilor...Se poate acum cauta spitalele in care Hexi a avut o cota mai mare si sa se vada ce probleme sunt...Adevarat este ca si fara problema Hexi sunt spitale acum care ar trebui daramate...Pai la Nasta directorul in fata jurnalistilor a recunoscut ca toaletele de la triajul pacientilor sunt sub orice critica.Acolo produsele Hexi erau lux pentru ca nu exista igiena!...Cauta ancheta MEDIAFAX...Dar sa darami toate spitalele...

Cătălin Tolontan  •  22 decembrie 2017, 11:39

@Andrei F : stilul dvs sententios cu care explicati tuturor adevarul va tradeaza :-) Cota reala de piata a Hexi Pharma era de peste 25%. Si, de fapt, conteaza altceva ca sa masori riscul: numarul de spitale, 340. Pentru ca daca la o operatie se foloseau doua substante eficiente (sa zicem ca instrumentarul medical si suprafetele erau dezinfectate corect) si una Hexi Pharma (pe burta bolnavului operat se dadea cu o substanta ineficienta), infectia tot se producea. Credem ca toata lumea intelege: cand e vorba de securitate medicala e nevoie ca totul sa fie in regula, un singur biocid ineficient arunca in aer tot lantul. Altfel spus: riscul de a te imbolnavi nu era de 25% (cota de piata), ci de 100% daca in spital, salon, in procedura unde erai pacient se folosea Hexi Pharma. Incetati cu acest tip de minimalizare si uitati-va ce spune medicii: a fost o catastrofa pentru sistemul de sanatate, nu pentru 16% din el.

liviu paulus  •  22 decembrie 2017, 12:12

Ministerul Sanatatii este foarte vinovat daca a ascuns rezultatele verificarilor si nu a luat masuri din timp. Era obligat sa aplice legea gestionarului potrivit careia receptia materialelor,inclusiv desinfectanti, se face calitativ si cantitativ. Ce? Platesti orice iti trimite furnizorul ? Si daca ani de zile ai infectii nu verifici cum se fac dezinfectiile, cu ce ? Sanepidul, daca mai exista trebuie desfiintat si reorganizate unitatile sanitare,sa dispara centralismul acesta autoritar,pagubos si in acest caz criminal. Sa vedem cine va raspunde ? Lacomia, dragi magistrati, trebuie mai aspru sanctionata, nu cu arest la domiciliu!!!!!

Bogdan  •  22 decembrie 2017, 12:29

Bun ce se intampla in continuare. ***. *** *** *** care ne inconjoara la tot pasul: in institutii, in spitale, in parlament si asa mai departe. Am ajuns mai rau decat puteam sa ajun gem in cele mai pesimiste scenarii. Efectele produse de tragedia de la #Colectiv nu intereseaza pe nimeni si nici nu s-a schimbat NIMIC.Parlamentarii sunt in al noulea cer dandu-se liber la furat, noi, populatia suntem DUSMANII lor, ne urasc din toata fiinta lor. TOTI POLITICIENII NU AU DEMNITATE, RESPECT SI MORALITATE! Pana si parazitii au dreptate: https://www.youtube.com/watch?v=z7sZBI81TwM

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  22 decembrie 2017, 12:39

Betina zugraveste perfect peisajul. Ipocriti e cuvantul perfect pentru multi viteji aparuti ca si ciupercile dupa ploaie.

costin  •  22 decembrie 2017, 13:04

Bine bine superbacterii dar de ce nu se inchid spitalele pentru dezinfectie !!!sau trebuiesc darmate si construite altele ? deci cum ramane cu superbacteria ucide in continuare prin spitale?

Gabi  •  22 decembrie 2017, 13:05

Pai, daca vorbim *** ( Doamne, unde a ajuns tara asta ?!!!), de ce nu sunt judecati cei in cauza in procedura EXTRAORDINARA ?!... Suntem mari democrati (!) insa nici macar in Rusia nu se ascunde adevarul si se musamalizeaza infractiunile asa cum se face la noi...Cat de usor poate fi natia asta mintita si umilita de catre politicienii care o conduc ? Cum de s-a putut ajunge ca Parlamentul sa COLCAIE de infractori ( multi, nedovediti...) iar acestia sa faca si desfaca legi dupa bunul plac si in folosul unei categorii restranse de indivizi? Ce greutate (!) poate avea o lege daca ea e elaborata de un condamant penal sau de unul anchetat de Justitie ? Pentru asa ceva s-a murit in '89, pentru ca politicienii sa conduca tara intr-un TOTAL DISPRET FATA DE LEGE ? Tot ce se intampla acum in tara asta echivaleaza cu o a doua MINERIADA ! Probabil, ULTIMA !!...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabi  •  22 decembrie 2017, 13:22

Pai, domnule Tolontan, daca cenzurati cuvantul ***, cum poate fi interpretat atentatul grav la sanatatea populatiei produs de cei de la HEXIFARMA in complicitate cu cei din Ministerul Sanatatii si sefii spitalelor ?!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 13:26

Cătălin Tolontan • 22 decembrie 2017, 11:39 Aveti dreptate in unele afirmatii in unele nu...Desigur ca produsele Hexi au produs daune grave!Nu am contrazis!Dar zilele trecute un fost pacient intreba daca el a luat o bacterie fiind diagnosticat la o anumita data,cu o anumita procedura...Deci stiintific...Pentru a se produce infectia mai intii trebuie sa existe purtatorul!In cazul fostului pacient el nu de acolo contactase virusul ci pacientii supusi interventiilor de dupa a sa sunt cu posibile probleme daca produsele de sterilizare,decontaminare nu erau conforme....Apoi sa vedem cine are dreptate cu bacteria vanduta in produsele Hexi....Cota de piata Hexi...Poate aveti dreptate dar uitati de unde stiu eu:,,2053 vizualizări 9 mai 2016 Distribuie: Studiul arată că peste 60% din piaţa dezinfectanţilor din România este dominată de Sante International cu o cotă de piaţă de 33%, G.B. Indco cu 17% şi Hexi Pharma cu 13%. Următoarele companii după cota de piaţă sunt în ordine: Sanprodmed (8%), Sterisystems (7%), Intercoop (6%), Trident Medical Company (4%), Al Carina (3%), G & M 2000 (3%), Biostec Clinilab (2%), Pharmaseptica Hygiene (2%), Euromedica Inc. Group (1%), Diacena Medical (1%), Electro Service 2002 (0,5%).,,Sursa este ziarul Gandul-eu doar m-am informat...Ca explic tuturor...ce conteaza?Daca dumneavoastra nu gasiti nimic folositor din rationamentele mele-paguba-n ciuperci!Ceilalti comentatori la fel!Ma fac eu de ras cu repetitie!Dar acum sa facem statui la doctorii care trebuiau sa vada...?Am citat spusele unui doctor care spunea care era obligatia spitalelor!Nici asta nu era corect?Dar daca se intampla ca sa gresiti si dumneavoastra ,macar o data?In alte comentarii incurajati oamenii sa se revolte cand ceva li se pare incorect.Se pare ca pe mine nu ma introduceti in aceasta categorie.Oricum va apreciez sincer!Mie -mi dati replica!Fostului Presedinte...Deci ,va multumesc!

Dr. Dan Patru Tudosie  •  22 decembrie 2017, 13:50

Vai, vai, saracii medici inocenti. Erau prea ocupati de combintiile cu firmele pharma ca sa observe numarul de cazuri de infectii din sectiile lor? Chiar nu si-au dat seama ca e ceva necurat in 6-10 ani de zile?! Ca sa nu mai vorbim ca mai mult ca sigur, foarte multi erau complici, pentru ca ascundeau rezultatele analizelor de familie. Sau deja ati uitat de colectiv? Si astia de au dat interviuri pe mai sus, sunt chiar curios daca-si pot justifica vilele si concediile cu salariul de medic. Sau asta nu va intereseaza, nu? Investigatorilor

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 13:57

@ Tolontan Cazul- exemplu dat de dumneavoastra si el are niste scapari...Daca sala de operatii si instrumentarul folosit sunt sterile iar pe burta pacientului se aplica un produs Hexi nu cred ca neaparat pacientul o sa fie contaminat!Inseamna doar ca exista risc de contaminare...Sunt proceduri medicale pe care un doctor este novoit sa le incerce si in cele mai vitrege imprejurari...Sunt operati oameni striviti in masini sau in transee...Si repet ,daca pacientul nu intalneste sursa contaminarii riscul este mic...In cazul dumneavoastra...daca pacientul nu are pe burta bacteria nu se produce nici o infectie...Medicina foloseste sterilizarea zonei incizate pentru a elimina posibile infectii...Daca sala de operatii sau instrumentarul ar fi contaminate atunci lucrurile ar fi dezastruase...Dumneavoastra ati ales calea mai putin periculoasa desigur tot de neacceptat...

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 14:20

@ Dr. Dan Patru Tudosie. Respect...Uite ca dupa un chimist avem noroc si de un domn doctor...

ticbis  •  22 decembrie 2017, 14:48

@Andrei F: Tovarase, ti-au explicat mai multi useri pe aici ca bati campii, si de ce! Inclusiv dl. Tolontan ti-a povestit ca la copii mici cum devine cazul cu infectiile din spitale si ce aport au avut produsele contrafacute, livrate de Hexi-Pharma in nu mai putin de 340 de spitale din tara, in mortalitatea sutelor sau miilor de pacienti internati pentru tratamente, investigatii sau interventii chirurgicale in ultimii 6-10 ani. Constat ca pe tine chestia asta te lasa rece, ca nu-ti pasa de altceva decat sa aberezi aici intr-o incercare groteasca de a-i scuza pe cei care stau la originea acestui genocid: institutii de stat conduse de persoane din randul celor dragi tie. Tu, de fapt, girezi prin comentariile tale astfel de practici criminale rezultate din interese de partid sau din pura lacomie de putere si de inavutire a celor pe care i-ai pus la butoanele tarii prin votul tau. Daca tie-ti place asa, daca-ti place de Dragnea, Nicolicea, Iordache, Liviu Pop sau madamele Firea si Carmen Dan, sa fii sanatos, e dreptul tau; dar nu te mai da in stamba aici cu asemenea ineptii. Cu atat mai mult cu cat textele tale abunda infiorator de agramatisme cat casa :))) Daca o faci din convingere, din prostie sau la ordin, asta nu mai are niciun fel de importanta, rezultatul e jalnic! Nu stiu daca se mai foloseste acum acest termen, dar pe vremuri ai fi fost etichetat pe buna dreptate ca "stahanovist"!

Ion  •  22 decembrie 2017, 15:04

De servicii nu se vorbeste nimic ? Sotia lui Condrea spunea ca mereu in casa lor erau tipi de la toate serviciile, de acei securisti nu se vorbeste ? Sa stim si noi nume, prenume, cati bani a luat...Iar ii "uitam"pe astia, ca la asa-zisa "Revolutie/lovitura de stat" ? Totul a fost oprit pe sest, nu se mai vorbeste nimic, care sunt pedepsele primite ? S-au confiscat banii murdari obtinuti din toata tarasenia ? ***, *** ! Pentru ca i-am uitat atunci, la indemnul lui Iliescu ( sa nu facem vanatori de vrajitoare !), a fost posibila Hexifarma si unde s-a ajuns!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bulwaif  •  22 decembrie 2017, 15:04

Salut Tolo, ce faceti voi e super. Acum cred ca lucrurile sunt clare mai putin o chestie care e foarte important de aflat. Cine a pus asta la cale si de ce? E de investigat legatura lui Condrea cu Rep. Moldova si anchetat bine de tot baiatul ala (prietenul lui Condrea) care e la puscarie pentru niste probleme de IT. Astia nu au facut asa ceva de capul lor, mai ales ca repsectivele castiguri materiale nu erau cine stie ce.

bg  •  22 decembrie 2017, 16:06

@Urod... Imi asum tot ce am afirmat si nu sustin ideea daramarii spitalelor. Se poate face o renovare interioara temeinica si serioasa (se decoperteaza pana la beton sau caramida) si se aplica materiale moderne, special destinate dom. medical, unele sunt antibacteriene (vopsele lavabile). Se face o confuzie grava, poate din necunoastere sau este voita. Superbacteriile din spitalele de la noi sunt de fapt bacterii multirezistente la ANTIBIOTICE. Ele si-au dobandit rezistenta prin contactul succesiv cu diferite antibiotice administrate pacientilor infectati cu bacteriile care au supravietuit timp indelungat, in mediul de spital, din cauza ineficientei dezinfectantilor si a nerespectarii normelor de igiena intraspitaliceasca (spalatul pe maini a personalului sanitar, izolarea pacientilor, etc...). Rezistenta la antibiotice este total diferita de cea la dezinfectanti. Dobandirea rezistentei la antibiotice a bacteriilor are alte mecanisme genetice (extracromozomale) si este transferabila, pe cand dezinfectantii pot produce bacteriilor mutatii genetice (pe cromozom) care sunt netransferabile si care fac ca ele sa nu mai fie distruse. De aceea se practica, schimbarea periodica a tipului de dezinfectant (cu alta subst. activa), mutatiile dispar si dupa un timp se poate reveni cu primul dezinfectant. In cazul rezist. la antibiotice NU mai poti reveni cu primul antibiotic, este definitiva, o stim cu totii. Nu exista dovezi ca utilizarea dezinfectantilor selecteaza organisme rezistente la antibiotice. Dezinfectantii actioneaza NESELECTIV, ei distrug in egala masura bact. rezistente la antibiotice, pe cele sensibile si pe cele saprofite (inofensive). Nu stiu daca am fost clar in explicatie.

ticbis  •  22 decembrie 2017, 17:45

@bg: In mare parte sunt corecte explicatiile tale; dar se refera la chestiuni diferite. Antibioticele sunt destinate combaterii virusilor si epidemiilor cauzate de acestia in habitaclul natural al existentei umane; provin in special de la animale infestate, de la hrana preparata pe baza acestora, sunt (eventual) propagate prin insecte si favorizate de igiena proprie precara, de comunitate, de stilul de viata. Antibioticele se "actualizeaza" o data cu evolutia si mutatiile virusurilor, tratamentele se schimba aproape anual cu alte noi produse din aceasta gama. Infectiile intraspitalicesti sunt cu totul altceva; sunt bacterii, germeni patogeni specifici strict acestui mediu, n-au nicio legatura cu virusii pentru care se creaza in flux continuu tot felul de antibiotice. Intr-un spital, lupta impotriva infectiilor nosocomiale se face cu biocide, cu dezinfectanti specifici care au rolul de a anihila atacul acestor bacterii. Din cauza asta biocidele folosite trebuie sa fie de calitate si eficiente, nu apa chioara! O infectie intraspitaliceasca nu ar avea cum sa fie rezolvata cu un antibiotic oarecare, decat in foarte mica masura si in cazuri fericite, pentru ca avem de-a face cu altceva. Ca sa intelegeti fenomenul: o persoana poate contracta gripa aviara pe strada, in comunitate, etc, din varii motive; este izolata si primeste un tratament cu antibiotice special concepute pentru acest tip de virus. Insa niciodata n-am auzit de vreun caz in care un cetatean s-ar fi infestat cu bacteria pioceanic acasa sau mancand ceva stricat! Aceasta bacterie "umbla" doar prin spitale si nu poate fi combatuta altfel decat prin biocizii folositi ca dezinfectanti in actul medical in ansamblul lui; de la cei pentru sterilizarea instrumentelor medicale si pana le cei cu care se spala dusumelele sau care se dau pe burta pacientului inainte de interventia chirurgicala. Personal, cunosc multe situatii in care pacienti internati in spitale pentru afectiuni banale s-au infestat cu pioceanic; o ruda apropiata s-a internat pentru o operatie de apenticita si in loc sa iasa dupa trei zile a iesit dupa trei saptamani, infestat cu pioceanic! Asta e problema biocidelor folosite pentru dezinfectarea mediului spitalicesc ce ar trebui sa fie 100% unul aseptic, nu a antibioticelor pentru virusi si gripe!

Urod  •  22 decembrie 2017, 17:45

@bg....tot ce propui este efectiv frecție la un picior de lemn... Documentează-te din surse independente și ai sa vezi ca singura soluție este dărâmarea și arderea... Asa cum am mai zis, și reconstrucția unui alt spital nu se face decât la mare distanta.... Poate sunt anumite bacterii la care se poate face ce-ai spus tu.... Dar în nici un caz în situația de acum...

Ion  •  22 decembrie 2017, 17:45

Retin ce a spus Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România: „cine sunt cei care au verificat, certificat, omologat și avizat pentru comercializare aceste produse contrafăcute?”. Pentru informatia dumneavoastra, in majoritatea spitalelor din Romania au loc fel si fel de controale periodice. In teorie sunt controlate conditiile de lucru, igiena, respectarea normelor – in realitate toti se stiu cu toti si se acopera unii pe altii. In realitate sistemul medical din Romania este condus de clanuri. Ei si copii lor, care, surpriza! Sunt angajati tot in sanatate. Si toti se cunosc, sunt rude intre ei si fac tot felul de combinatii intre ei. Toti sunt extrem de bogati – a se vedea cazul medicului de la Cluj, care impreuna cu baiatul lui facea tot felul de dubiosenii, in urma carora mai mureau niste oameni. I-au gasit si lui 600.000 de euro CASH in casa – ca la tot omul cinstit, nu? Cine nu are si el prin casa 600.000 de euro CASH??? Mai doriti exemple? Cazul CNAS – cu domnii directori care au devalizat sistematic prin retete si pacienti falsi banii alocati bolnavilor reali. In urma actiunilor lor oameni au murit. Sistemul de sanatate din Romania este o afacere de familie. Exact ca in feudalism, cum bine spunea medicul Marius Uscatu. Au venit unii cu neamurile, prietenii si protejatii lor si au pus ghearele pe un ciolan. Cine nu are “spirit de echipa” – nu se poate “integra”. Si iar au prompteristele de la stiri ce citi de pe prompter aceleasi si aceleasi si aceleasi stiri cu “exodul medicilor”. Felicitari tuturor care au lucrat la aceasta investigatie!

Cătălin Tolontan  •  22 decembrie 2017, 17:46

@Ion: multumiri merita intii sursele care ne-au furnizat retetele din interiorul fabricii. Daca ele nu si-ar fi asumat riscul, cine stie cat ar mai fi continuat chinul.

Comentează