Poliția confirmă că Primăria lui Firea nu i-a cerut aprobarea legală pentru târgul de Crăciun din Piața Victoriei!

Brigada Rutieră a răspuns unei cereri a Gazetei Sporturilor: Primăria nu a respectat legea

joi, 28 decembrie 2017, 12:04

UPDATE: Poliția și Primăria nu mai știu cum să se scoată și vin cu explicații de râsul lumii!

De regulă, nu comentăm precizările instituțiilor publice. Le consemnăm integral, fără interpretări.

Acum însă e prea de tot.

La multe ore după apariția articolului, Primăria și Poliția Capitalei vin cu explicații suplimentare. Și plonjează în ridicol.

Instituțiile recunosc că e adevărat că Primăria nu a avut aviz de la Brigada Rutieră pentru târgul de Crăciun din Piața Victoriei.

Dar, pretind cele două părți, nu era nevoie decât din 5 decembrie de aprobare, nu din 2 decembrie, pentru că în cele trei zile s-ar fi făcut doar amenajarea.

Unde scrie la lege ce pretinde Poliția? Nicăieri, evident.

Târgul începea din 2 decembrie și punct.

Nici nu poate prevede legea așa ceva, pentru că evident că orice organizator de eveniment ia o aprobare unică a spațiului în aer liber, omogenă pentru întreaga perioadă, indiferent că montează, demontează sau face spectacolul.

Adăugirile instituțiilor conduse de Gabi Firea și Carmen Dan sunt, pur și simplu, o formă de lașitate și de neasumare.

Chiar logica elementară râde de aceste încercări tardive de a mistifica realitatea.

Să acceptăm, pentru o secundă, că e adevărat ce spun.

Și să facem o reducere la absurd.

Imaginați-vă că dacă ar fi adevărat ce pretind Primăria și Poliția, atunci se montau scena și căsuțele tradiționale între 2 și 5 decembrie și ce făceau dacă nu luau apoi aprobare de a Brigada Rutieră?

Le demontau?

Asta lăsînd la o parte că azi Poliția a fost întrebată explicit de Gazetă dacă e obligatoriu ca Primăria Capitalei să fi cerut aprobare și ni s-a spus că era obligatoriu.

Au stat 23 de zile ca să răspundă la o întrebare simplă. Poate uită lumea.

Le-a ieșit rău că e clar că Primăria nu a respectat legea.

Acum, Gabi Firea și Carmen Dan vin cu varianta că era obligatoriu, dar numai după 5 decembrie, iar din 2 în 5, nu. Judecați singuri dacă e un răspuns care stă în picioare.

Găsiți textele integrale ale Primăriei și ale Poliției Capitalei la finalul articolului.

 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Primăria Capitalei, ”în calitate de organizator al Târgului de sărbători – festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă nu a depus documentele necesare în vederea obținerii avizului Brigăzii Rutiere”, scrie în răspunsul pe care Poliția Capitalei l-a trimis ieri Gazetei Sporturilor.

Pe 4 decembrie, după incidentele dintre protestatarii din Piața Victoriei și angajații Primăriei, ziarul a solicitat Poliției să spună dacă ideea Gabrielei Firea avea avizele legale.

La finalul lui noiembrie, Gabi Firea a decis ca în Piața Victoriei să aibă loc un târg de Crăciun, cu loc de concerte.

Pe 2 decembrie, dimineața, oamenii care protestează acolo s-au opus în momentul montării scenei.

Au avut loc frecușuri între reprezentanți ai Primăriei și câțiva manifestanți.

S-a ajuns și la violențe între civili.

Gabi Firea a anunța că renunță la idee, dar a prezentat tot ce s-a întâmplat în piață drept ”o încălcare a legii din partea unor oameni violenți”.

Practic, primarul general a deplâns faptul că legea nu se poate aplica în buricul Capitalei.

Mai mulți colegi din PSD ai Gabrielei Firea au cerut socoteală Ministerului de Interne pentru ceea ce ei au considerat toleranță la sfidarea legii.

”Putem marca începutul unei perioade în care Constituția și legile țării sunt călcate în picioare” Gabi Firea, 2 decembrie 2017

Ieri, 27 decembrie 2017, Poliția Capitalei a răspuns la cererea Gazetei din 4 decembrie.

Primăria e prima care nu a respectat legea!

Pentru un târg organizat într-una dintre cele mai mari intersecții din Capitală era obligatoriu prin lege ca Primăria să solicite avizul Brigăzii Rutiere a poliției.

În afară de comisia de organizare de la Primărie, unde participă și un reprezentant de la ”Rutieră”, e nevoie de un aviz separat al Poliției.

De altfel, încă de la început au fost nedumeriri exprimate public: cum de au dat cei de la Circulație voie să se facă un târg într-o zonă unde accesul pietonilor era problematic, dacă nu chiar riscant?

Răspunsul e că poliția n-a dat avizul.

De altfel, din lămuririle detaliate pe care Poliția Capitalei le-a oferit ziarului după ce a răspuns în scris, rezultă clar două lucruri pe care le susține Brigada Rutieră:

  1. Primăria era obligată prin lege să primească avizul poliției, în caz contrar târgul nefiind organizat.
  2. Primăria nici măcar nu a cerut acordul.

E cel puțin a doua oară într-o perioadă scurtă când Primăria nu își aplică sieși exact ceea ce pretinde altora: legea.

Prima oară, Gazeta a publicat pe 24 noiembrie informația potrivit căreia Gabi Firea a mutat angajații în actualul sediu refăcut al PMB fără un aviz de recepție a clădirii.

Primăria nu a negat informația, dar a spus că ”a îndeplinit toate normele legale”.

La câteva zile după informația din ziar, într-un proces silențios și fără să comunice nimic publicului, Primăria a făcut recepția clădirii!

Însă, chiar atunci, aceiași angajați ai PMB se pregăteau pentru a monta Târgul de Crăciun în Piața Victoriei.

O făceau, spune oficial Poliția Capitalei, fără a respecta legea.

 

UPDATE: Precizările biroului de presă al Primăriei București, primite în această seară la redacție:

„Targul dedicat Sarbatorilor de Iarna, care urma sa fie organizat in Piata Victoriei, a urmat procedura legala de avizare impusa de legislatia in vigoare pentru astfel de evenimente. Mai exact, intr-o prima faza, propunerea organizarii evenimentului a fost inaintata Comisiei pentru organizarea si desfasurarea adunarilor publice din cadrul PMB, comisie din care fac parte toate institutiile cu responsabilitati in asiguarea ordinii si linistii publice, inclusiv Brigada Rutiera. Facem precizarea ca evenimentul a primit avizul comisiei, protocolul fiind semnat inclusiv de reprezentantul Brigazii Rutiere.

Conform protocolului, pentru restrictiile de trafic, organizatorul, adica Primaria Municipiului Bucuresti, urma sa obtina avizele Comisiei Tehnice de Circulatie din cadrul Pmb si avizul Brigazii Rutiere. Mentionam ca avizele de la Comisia Tehnica de Circulatie, comisie din care face parte si un reprezentant al Brigazii Rutiere, au fost obtinute. In ceea ce priveste avizul Brigazii Rutiere, organizatorul nu a mai facut demersurile pentru obtinerea acestuia intrucat evenimentul a fost anulat.

Precizam ca lucrarile de amenajare incepute nu au presupus restrictii de trafic”.

 

UPDATE: Comunicatul Poliției Capitalei:

Comentarii (119)Adaugă comentariu

me  •  29 decembrie 2017, 12:24

Imi pare rau ca te-a iritat atat de tare acea cratima lipsa, nu voiam sa-ti stric starea de spirit :) Nu prea sunt cu textele / literatura, sunt cu stiinta mai exacta. Oricum eu mai simt bine cu mine exact asa cum sunt, nu ma deranjeaza ca mai si gresesc, spre disperarea altora, din pacate :D

Cristian  •  29 decembrie 2017, 12:38

Dar manifestantii cum traverseaza Iti spun: cu ajutorul politiei rutiere care opreste circulatia

Viva  •  29 decembrie 2017, 12:43

Cataline, eu in locul tau as fi tare mandru de mine. Ai toata atentia duamnei, lucreaza activ sa se asigure ca majoritatea comentariilor te pun la punct si te numesc manipulator. Asta arata cata grija are pentru a pune pumnul in gura presei care indrazneste sa ii faca publice gainariile. Si nu ai vazut nimic inca! Pun pariu ca in 6 luni, orice jurnalist care va indrazni sa scrie despre duamna sau PSD, va fi batut cu pietre de minioni. Cum sa indraznesti asa ceva? Nu stiti deja cum merge treaba? Nu a fost la fel si inainte de 89? Pai daca va amintiti cum a fost inainte de 89, va rugam sa va conformati, pentru ca asta este viitorul. De tovarasa numai de bine si sa scrieti zilnic articole in care sa ii ridicati in slavi pe PSD-isti. Iar daca nu sunteti de acord, atunci singura solutie este sa plecam din tara. Nu stiu despre voi, dar eu ma tirez cat de curand.

Thomas brams  •  29 decembrie 2017, 15:33

Tolo BRAVO !!!!

cip  •  29 decembrie 2017, 16:46

"de a Brigada " ce făceau dacă nu luau apoi aprobare de a Brigada Rutieră?

fireatiadracu  •  29 decembrie 2017, 18:12

las ca nici pentru patinoarul din Parcul Romniceanu nu au avut vreo autorizatie, la ce sa le foloseasca, oricum fac doar ce le trece prin cap...

io  •  29 decembrie 2017, 19:48

Excelent articol,bravo!Urmeaza acum sa aflam si cum toate demonstratiile "spontane" au trecut pe acolo?

Bogdan Badiu  •  29 decembrie 2017, 19:59

Felicitari domnule Tolontan, dvs si echipei! Inca o data ati prins niste mincinosi, manipulatori si incompetenti in off side.

Andrei F  •  29 decembrie 2017, 20:22

Respect judecator Florica Roman.

Stefan  •  30 decembrie 2017, 0:12

Cate milioane e la capitala? Cate procente a luat primarul la alegeri? Noa, pai dormim cum ne asternem. Sau credeam cumva ca daca intram in cotet cu porcii, iesim Alba ca Zapada? Cine crede ca politicienii care au parteneri corupti sunt niste sfinti, sa mai creada o data. Ca poate a doua oara le iasa.

cortes  •  30 decembrie 2017, 7:14

De săptămâna viitoare suntem în stradă. Corupția s-a generalizat în România. Ajunge!

Alina M.  •  30 decembrie 2017, 13:21

Domnule propagandist Tolontan, hai sa ne mai uitam inca o data la ce se intampla zilele astea in buricul capitalei indicatiilor pretioase, Berlin. Primaria face corturi unde sa se poate refugia femeile agresate de "refugiatii" arabi si africani. Hai nu mai inviti tu la Bucuresti piscurile profesional-deontologice ale mass-media germane sa se mire de grozăviile comuniste locale? Hai si pregătiți laserele civice, curcubeice!

Alina M.  •  30 decembrie 2017, 21:57

Domnule propagandist Tolontan, asta cu coruptia din Targul lui Firea nu e despre sanatate sau sport. Ziceai ca nu te intereseaza Bechtel, EADS sau Microsoft ptr ca blogul tau stralucitor nu se ocupa decat de coruptia din sanatate si sport. Pai daca te frige grija de coruptia din Targul lui Firea, atunci hai si cu Bechtel, EADS sau Microsoft. Hai sa investighezi daca exista spaguiti fara spaguitori. Hai sa investighezi cine sunt spaguitorii straini de la Bechtel, EADS sau Microsoft. Nu? Nu exista coruptie in Germania, USA si UE? Asa zice doamna Doctor DNA si sefii ei? BIne domne propagandist, atunci da-i cu Firea si cu comunistii. Coopteaza-l si pe Basescu in echipa de investigatii anticorupte si anticomuniste care are expertiza. Hai succesuri!

Mihai Badea  •  31 decembrie 2017, 4:28

Apropo de logică, se întâmplă ceva cu titlurile acestea - și nu doar în presa din România - care pare să nu aibă logică. Este ca și cum jurnaliștii și-ar imagina că în fiecare zi este 1 aprilie. Și, ca de obicei, gluma este mult mai amuzantă pentru cel care o face decât pentru destinatarul ei. Eu mi-aș dori ca funcționarii să se informeze mai degrabă din revistele de specialitate decât din cotidiane.

Carabinieri  •  31 decembrie 2017, 7:05

Draga Tolo, am o mare rugaminte: TE ROG APLICA PTR POSTUL DE PROCUROR SEF AL DNA C-TA!Domnule Tolontan nu este o gluma ci o propunere serioasa, care vine din partea unui cetatean satul de coruptie si care si-a racit gura degeaba pe la mitinguri.Domnule Tolontan, nu se poate ca dvs. si echipa , care nu sunteti nici procurori, nici politisti si mai ales nu sunteti platiti din bani publici, sa fiti mult mai eficienti decat toti procurorii DNA sau decat Politia Romana.Domnule Tolontan , in toate cazurile ati strans mai multe probe decat pot strange procurorii DNA.(functionari platiti regeste din banul public). Cred ca stiti cazul Mazare?Cum oare este posibil ca din 2005( cand s-a infiintat DNA) si pana acum ,procurorii DNA n-au fost in stare sa-i intocmeasca lui Mazare niciun dosar beton, cu probe clare , asa cum faceti dvs?I-au deschis o multime de dosare de proasta calitate,iar rezultatul l-ati aflat aseara 30 Dec.2017,Mazare a fugit in Madagascar si ne rade in nas. Nu stiu ce sa cred despre procurorii DNA C-ta : incompetenta crasa sau mai rau ,coruptie, adica au facut pact cu Mazare? PS.Rezultate Tolo & echipa :cazul Ritzi, Cazul Hexipharma, cazul Secareanu Rezultate DNA C-ta: 2-3 profesori amarati, cu salarii de mizerie, care cu toata spaga luata nu ajungeau la jumatatea unui salariu de procuror DNA, trimisi in judecata sau condamnati cu suspendare.Acestea sunt" marile cazuri de coruptie" rezolvate

Andrei F  •  31 decembrie 2017, 9:52

@ Alina M. Nu va mai suparati degeaba...Nu cautati pentru ca nu exista logica...,,sanatate sau sport ?,, cazul Lucan nu este pe sanatate?Robu nu este si el primar? Am vrut sa ma amuz si am cautat informatie pe presa buna de dreapta...La cazul Lucan nu o sa va vina sa credeti! Nu exista implicare politica! Si asta dupa ce ni se spune ca domnul Lucan cauta sa fie protejat si stia ca este sub ancheta...!!!Noua curatenie morala!!!

Max  •  31 decembrie 2017, 19:50

Aceasta doamna, pune mai presus de orice interesul de partid. E in stare sa fie *** . Îți dai seama tolo cat de vicleană este aceasta ființă,care pentru a fi aleasa, apărea cu o cruce mare la gat pentru a da o imagine de femeie credincioasă, familistă și femeie protectoare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

case de marcat  •  8 ianuarie 2018, 14:41

era de asteptat. nu ma mai surprinde absolut nimic

Bucurestean  •  16 martie 2018, 14:25

https://www.vice.com/ro/article/a345de/bucurestenii-care-spun-ca-sunt-hartuiti-de-firea-si-alti-psd-isti-pentru-un-parc Acestia sunt primii pasi. Minerii din Voluntari au fost adusi sa populeze institutiile statului PE BANII STATULUI. Apoi au sporit atributiile Politiei Locale transformand-o in militie privata. Acum cetatenii bucuresteni au ajuns sa fie terorizati. O sa ajungem sa ne fie frica sa iesim pe strada in orasul nostru. De teama teleormanenilor, ilfovenilor si a tuturor dubiosilor adusi de pe te miri unde. Acesta este doar inceputul.

Comentează