Polițistul Brînduș, alt ofițer recunoscut la DIICOT de fetele abuzate, a ajuns în Secretariatul General al Guvernului și acum la Compania de Autostrăzi!

Sorin Brînduș spune că a fost în misiune la restaurantul ”Shanghai” și că nu are nici o legătură cu traficul de minore și de persoane de acolo

vineri, 9 februarie 2018, 10:33

 

”Ion a lui Feni a vândut o fată cre’ că sau ce s-a întâmplat… nu am fost pe fază, că nici nu mă interesa ce s-a întâmplat cu fata aia. Și familia a dat-o la dispăruți. Din câte s-a auzit că fata aia a fost găsită moartă sau ce… moartă… dispărută… vândută… p… mea” Unul dintre asociații chinezului Mihai, înregistrat în arest de către DIICOT, aprilie 2006

 

”Polițiștii au scăpat atunci și vor scăpa și acum. Au fost băgați oameni puternici, unii din străinătate, acolo se făcea sex, dar mai ales trafic cu chinezi. Cei 10 recunoscuți de noi sunt doar o părticică! Nu aveți nici o șansă, oricâte dezvăluiri veți face” Fată de la ”Shanghai”, dialog cu ziarul, februarie 2018

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Cu secțiile de poliție te descurci. Cu secțiile nu-i nici o problemă… nasol e când se bagă ăștia, procurorii!”.

E un citat din înțelepciunea de celulă.

Suntem în aprilie 2006 și un asociat al chinezului Mihai discută cu un alt arestat, care a acceptat să poarte microfon.

Această frază concentrează experiența celor care făceau trafic de fete și trafic de persoane.

Poliția era rezolvată.

Iată o stenogramă în care Șeful Mihai îl invită la Revelion pe unul dintre polițiștii din Sectorul 3.

De fapt, îl răsplătește și îl convoacă în același timp.

„Mergi cu mine de Revelion la Herculane, nu mai face rezervare”

Discuția este purtată pe 15 noiembrie 2005 între Mihai și „Ștefan”.

Gazeta a comparat numerele de telefon și a aflat că ”Ștefan” este fostul polițist Ștefan Aurelian Marinache din Sectorul 3, astăzi polițist comunitar.

După ce discută de „rezolvarea” unor probleme, chinezul își răsplătește interlocutorul.

MIHAI: Fii atent! Nu mai faci planuri de Revelion. O să faci cu noi, nu? (neinteligibil) La Herculane.
ȘTEFAN: Vedem! Nu-i problemă. Văd… Văd…

MIHAI: Da?
ȘTEFAN: Dacă nu putem să-l facem împreună, ne-om descurca și vedem cum?!

MIHAI: Nu! Tu mergi cu noi! Asta spune. Tu nu mai facă rezervare.
ȘTEFAN: Bine! OK.

MIHAI: Mergi cu mine.
ȘTEFAN: Bine, așa facem.

MIHAI: Mergi cu mine, da?
ȘTEFAN: Da, da.

MIHAI: Bine, bine.

Polițistul local Marinache se mândrește pe Facebook cu participări la turnee de Poker

Marinache, astăzi în vârstă de 39 de ani, este cel mai tânăr polițist dintre cei 10 recunoscuți de fete, la îndemnul procurorilor DIICOT.

Despre el, victimele de la Shanghai spun că „venea des în biroul șefului meu, chinezul Mihai Zhang, și spunea că este prietenul lui”.

Azi, este angajat al poliției locale și unul dintre puținii din tabloul de 10 a cărui carieră n-a înflorit spectaculos.

Căutat repetat de Gazetă, polițistul Marinache a evitat contactul.

Întrebat punctual pe WhatsApp despre relația cu șeful traficanților și despre felul în care a fost recunoscut de victime la DIICOT, el a citit mesajul, dar n-a răspuns.

Șef în SRI, șef la Curtea Militară de Apel, șef la Poliția Parlamentului

În cei 12 ani scurși de la recunoașteri, ceilalți ofițeri pe pozele cărora fetele au pus degetul au progresat admirabil.

Iar azi, un alt nume din tabloul celor recunoscuți de fete în fața procurorilor DIICOT.

„Plecau cu punga de bani spre Secția 11”

Brînduș lucra la Secția 11 de poliție, în Sectorul 3.

Aceeași secție despre care, într-o mărturie aflată la dosarul penal o fată povestește cum unul dintre asociații chinezului Mihai ”pleca dimineața cu o pungă de bani spre Secția 11 de poliție”.

Într-o altă confesiune, obținută de procurori cu un om infiltrat cu microfonul în celula unde stăteau oamenii traficantului Mihai, aceștia povestesc cum ”doi polițiști de la Secția 11 veneau și claxonau ori de câte ori era o problemă”.

Mai mulți polițiști de la Secția 11 și din Sectorul 3, printre care și Brînduș, au fost fișați de DIICOT, pozele au fost prezentate fetelor abuzate, iar acestea i-au recunoscut.

Într-un drept la replică trimis către redacția ”Gazetei”, Brînduș este foarte nemulțumit.

El spune că ”în dosar nu au fost formulate acuzații împotriva mea” și că amintirea lui în tabolul celor 10 ofițeri recunoscuți de fetele abuzate e un act ”nedrept, defăimător și denigrator” comis de ziar la adresa lui. 

Spune că a fost recunoscut în 2005 pentru că a fost în misiune în 2002!

Brînduș susține că ”nu am fost recunoscut de ”fetele” implicate în faptele cercetate și la care faceți referire în material”.

Ba da!

Exact de una dintre fetele puse să se prostitueze a fost recunoscut polițistul Brînduș.

Căci fetele nu sunt, așa cum cinic se exprimă el, ”implicate în faptele cercetate” decât în măsura în care poți spune despre o nucă strivită de un ciocan că este implicată în propria strivire!

Versiunea integrală a polițistului Sorin Brînduș e publicată la finalul articolului.

În esență, polițistul explică faptul că a fost în misiune la restaurantul ”Shanghai” în 2002 și de aceea l-a recunoscut fata la DIICOT, trei ani mai târziu!

„Am cercetat două furturi”

În privința afirmației că nu i s-au adus acuzații, el are dreptate.

Nici unul dintre cei 10 ofițeri recunoscuți n-a fost investigat mai departe.

După cum Parchetul General a recunoscut, DIICOT a clasat cazul ofițerilor, fără să mai adune probe suplimentare.

Brînduș susține că a fost la restaurant în 2002 pentru că era în misiune.

”Am cercetat două furturi care au avut loc la ”Shanghai” și care s-au finalizat cu dosare penale”, spune el.

”A venit mai întâi la un furt săvârșit la resturantul Shanghai, după care a mai revenit la restaurantul Shanghai o singură dată”, și-a amintit fata care l-a recunoscut, în fața procurorilor.

O groază de ofițeri la datorie într-un loc unde se derula fără opreliști trafic de minore și trafic de persoane

În tot acest timp, în care polițiștii susțin că erau la datorie, ”Shanghai” funcționa ca un paravan pentru o largă operațiune de trafic de minore și trafic de persoane.

După numărul de oameni ai legii care frecventau locul, zeci dintre ei fiind fișați de procurorii specializați în criminalitate organizată, ”Shanghai” ar fi trebuit să fie epicentrul siguranței din București.

Când colo, era nodul unei mafii nemiloase.

O mafie care sechestra fete minore și transfera cetățeni chinezi în Occident, via România, din același restaurant ”Shanghai” care gemea de ofițeri.

Traseul MAI – Guvern – Autostrăzi

Ca și în cazul altor colegi recunoscuți de fete în fața procurorilor DIICOT, cariera lui Sorin Brînduș la stat a curs netulburată, într-un crescendo încurajator.

După ce în aprilie 2016 s-a pensionat din Poliție, la 48 de ani, el a ajuns la Secretariatul General al Guvernului, la departamentul juridic.

Conform cronologiei din declarația de avere a lui Sorin Brînduș, el a fostangajat la secretariatul general al guvernului Cioloș și a rămas câteva luni și în guvernul Grindeanu.

Gazeta a cerut datele exacte ale prezenței fostului polițist în Palatul Victoriei, dar Guvernul n-a răspuns până la închiderea acestei ediții.

7.600 de lei pe lună salariu plus pensie de polițist

Cariera de specialist jurist a polițistului recunoscut de una dintre victimele de la ”Shanghai” nu s-a încheiat însă în Guvern.

În prezent, Brînduș e angajat la Compania Națională de Autostrăzi, pe poziția de consilier al directorului, pe chestiuni legale.

Salariul: 7.600 de lei net pe lună, care i se adaugă la pensie.

Compania de Autostrăzi răspunde ca Ambasada Chinei

Sindicatele au protestat când a apărut în companie Sorin Brînduș.

”Cu 7.600 de lei net cât are fostul polițist Brînduș salariu, el câștigă peste un inginer de drumuri! Asta peste pensia lui specială”.

Gazeta o contactează pe Elena Răileanu, președintele Sindicatului Drumarilor.

E prudentă în declarații. ”Nu-l cunosc pe acest domn Brînduș, probabil este angajat de curând, dar pot să vă spun doar că în acest moment ne judecăm cu CNCD pe motiv de discriminare din cauză că am introdus în contractul colectiv de muncă pe anul trecut interzicerea angajării pensionarilor”.

Înainte de a deveni publică prezența lui Brînduș pe tabolul recunoașterilor de la DIICOT, postul Digi 24 a cercetat separat această numire a lui Brînduș la Autostrăzi.

Pornind de la întrebarea ce caută un fost polițist la Autostrăzi?

Digi 24 a cerut o reacție de la conducerea companiei de stat.

”Domnul Mihai Sorin Brînduş are în domeniul juridic o experienţă profesională de peste 20 de ani, având şi calitatea de formator în cadrul Institutului de Formare si Pregatire Profesională din cadrul M.A.I”, spune CNAIR.

Digi insistă și îi întreabă pe șefii companiei dacă sunt la curent cu problemele carierei de polițist a lui Sorin Brînduș.

”La depunerea dosarelor a fost solicitat, conform legii, cazierul judiciar, din cuprinsul căruia nu a rezultat existenţa vreunei fapte penale constatate în sarcina domnului Mihai Sorin Brînduş de organele de cercetare penală. Mai mult decât atât, ultimul loc de muncă al domnului Mihai Sorin Brînduş a fost la Secretariatul General al Guvernului – Direcţia Juridică, ceea ce a implicat verificări ample asupra probităţii morale şi profesionale a acestuia”, spune Compania de Autostrăzi.

Vorba Ambasadei Chinei, atunci când l-a apărat pe traficantul de carne vie Mihai în fața Înaltei Curți de Justiție: ”Are un profil social moral corespunzător”.

Mai rămâne să dea ei DIICOT în judecată!

De fapt, toți cei 10 recunoscuți și alți zeci de ofițeri prinși în dosarul ”Shanghai” sunt impecabili profesional.

Ei derulau misiuni de succes acolo, de aceea i-au recunoscut fetele.

Numai că, în același timp și în același loc, potrivit unei sentințe definitive a trei curți de justiție, la restaurantul și salonul de masaj ”Shanghai” se făceau afaceri cu minore sechestrate și trafic transfrontalier de cetățeni chinezi, care tranzitau ilegal România spre UE!

Atât Sorin Brînduș, cât și colegul său de la Poliția Sector 3, Marian Mândroc, ambii recunoscuți de fetele abuzate, lasă de înțeles că vor da în judecată Gazeta și pe autorii investigației.

Excelent!

”Referitor la actele de urmărire penală apărute în mass-media, din verificările efectuate a rezultat că acestea se regăsesc în integralitatea lor în cuprinsul dosarului judecat de Secția I Penală a Tribunalului București” Comunicat Parchetul General, 1 februarie 2018

Cum, conform Parchetului General, noi am publicat doar acte publice, din dosarul penal, polițiștii au o singură șansă: să dea în judecată DIICOT că i-a urmărit, i-a fișat și a pus pozele lor de i-au recunoscut fetele.

Asta ar fi apogeul umorului negru al acestui caz cu un fundament atroce, însă cu numeroase momente de absurd.

Mai e puțin și cei 10 ofițeri recunoscuți de fete se vor victimiza că DIICOT a făcut doar recunoașterea și nu a dus mai departe cercetările, care le-ar fi dovedit inocența!

Cum trimitea traficantul Mihai poliția să extorcheze alți afaceriști chinezi

E clar că, de fapt, poliția a fost energică și și-a făcut datoria.

Iată cum.

Povestește unul dintre asociații chinezului Mihai, care a coloaborat cu procurorii ca să scape mai ușor.

”De asemenea, inculpatul are cunoștință că Mihai, sprijinit de Wan Yan, trimitea polițiști de la Secția 11 la anumiți chinezi acasă pentru ca acestora să li se verifice vizele”.

”Acești chinezi verificați de poliție erau de fapt chinezi despre care Mihai cunoștea că au posibilitatea să plătească sume de bani cuprinse între 10.000 și 15.000 de dolari pentru a nu mai fi deranjați de organele de poliție”.

”După ce se făceau aceste verificări, Mihai mergea și discuta cu acei cetățeni chinezi, le spunea că le poate rezolva problema cu poliția și  ce sumă de bani trebuiau să plătească, sumă care se împărțea cu cei din poliție și cu Wan Yan”.

În aceste condiții e clar.

Ofițerii au fost abuzați prin necercetare penală.

 

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în cazul „Shanghai”

Comentarii (65)Adaugă comentariu

j  •  10 februarie 2018, 23:09

mattteo: Iti recomand o carte scrisa de Iceberg Slim, se numeste "Pimp" si e scrisa de un fost proxenet care explica, printre altele, fix presiunea psihologica pusa pe o femeie sa se prostitueze impotriva vointei sale si fara sa foloseasca neaparat violenta. Nu trebuie sa bati o femeie in fiecare zi si sa o tii in lanturi ca sa se numeasca sechestrare. ) poti ameninta ca e urmarita chiar de politia care ar trebui sa o protejeze, mai ales cand politia vine in calitate de client acolo, ii spui ca o omori pe ea sau pe familia ei cum deschide gura sau paraseste orasul. Oricare din fetele care au trecut prin calvarul ala sunt de 100 ori mai puternice decat un fraier care comenteaza pe net fara sa inteleaga subiectul. Daca erai in locul lor nu rezistai o saptamana. Cat tupeu nesimtit sa justifici asa ceva, mi se pare incredibil cat de jos am ajuns ca natie.

Anghel Merchel  •  10 februarie 2018, 23:45

@Urod Mvai, deci merci mult de informatie monser! Si psihologie asta o faceau cu forta, legate cu lantul de portofelul politistilor si procurorilor?

Anghel Merchel  •  11 februarie 2018, 1:58

@matteo Domne matteo, mvai deci jos palaria, matale esti un mare progressist, pardon, cum le zice la astia domne, a da, social giustis uarior. De la colegul matale urod am invatat mai devreme ca "fetele" erau psiholoage. De la matale invat inca si mai mult. Nu numai ca "fetele" sunt psiholoage, dar sunt si puternice ca otelul palosului lui Billie Clinton. Gandesc ca tocmai puterea asta le-a facut sa aleaga psihologia, o meserie asa de frumoasa, desi uneori prea de tot captivanta, de nu mai pot psiholoagele sa se rupa de ea. Si da, deci este absolutissim incredibil cat de jos am ajuns ca natie. Din fericire mai exista si oameni ca matale, Tolontan, Basescu, Liiceanu, Kovesi, Coldea si Udrea, care salveaza onoarea natiunii. Pardon, Udrea nu, ca deocamdata e afectata de groasnica eroare judiciara careia i-a cazut victima, dar ca o exemplara psiholoaga ce este, sigur va dovedi pana la urma ca este aceeasi campioana a Anticoruptiei care a fost in decursul celui mai stralucitor deceniu din istoria psihologiei romanesti anticomuniste.

Da…..  •  11 februarie 2018, 5:15

Bag sama că unii cred că bordelagii aia in uniforma și plăteau fetele. Cred că printre comentatori sunt fix ofticatii din poveste. De aia se mira așa de toate cate-n lună și in stele. De fapt nu dădeau ei bani pe nimic, primeau ca plata a traficului de influență exercitat și nu numai, minore. Aia e. Nu plăteau, erau plătiți. Cât de prost sa fii să crezi că scapi din astfel de poveste? Scapi un an, doi, cinci, dar și când vine funia la par...Eh, acu' pe Maracana. Asa-i mai zice la bulău. Au meci. Impartitorii de dreptate vor avea parte de ea. Nu contează cât se zvârcolesc. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  11 februarie 2018, 6:40

In Romania, un cetatean trecut de 50 de ani nu se mai poate reangaja sau se angajeaza cu mare dificultate pe posturi inferioare pregatirii sale (expl.: inginer ca ag. de paza). Despre ce vorbim aici? Este clar ca numai daca ai facut parte dintr-o GASCA INFRACTIONALA poti santaja pe cineva care sa te ajute (ca dupa pensionare) sa obtii un "post gras" intr-o institutie de stat de unde sa contribui in continuare la "prosperitatea natiei" (prabusirea autostrazilor). Caci, "lupul isi schimba parul, dar naravul ba". In lumea civilizata, un politist pensionat nu se mai poate reangaja decat in sectorul privat. La noi este asa, PENTRU CA SE POATE...

sundance kid  •  11 februarie 2018, 8:38

E democratie occidentala . Se mai intimpla si din astea .

Mihai  •  11 februarie 2018, 8:50

Buna ziua! Draga Tolo daca exista un stat paralel, acesta sa fie?

zorrozabal  •  11 februarie 2018, 9:07

@matteo "Chinezii aia amarati..."Or fi fost ei amarati-in china-dar aici in Romania-tara membra a Uniunii Europene si NATO-beneficiau de protectia si complicitatea unor indivizi din "structurile de forta",care indivizi nici ei nu erau "amarati" in cadrul acelor "structuri",vazandu-se cariera lor constant ascendenta!Daca era cineva amarat in "acest dosar",pai nu erau decat "amaratele"alea de fete,care aveau o situatie ca de imigrante, in propria lor tara!

ovidiu  •  11 februarie 2018, 11:54

Justitia nu-i va pedepsi niciodata pe acesti infractori. Pentru simplul motiv ca nu vor ajunge niciodata in fata ei... Chiar si daca va porni o alta ancheta penala, pana la finalizarea ei - vedeti ce dosar este ! - faptele s-au prescris. Fara scepticism, nu exista nicio solutie. Sau poate ca exista una. Ati vazut, de exemplu, "Ne reveillez pas un flic qui dort" cu Alain Delon ?

mattteo  •  11 februarie 2018, 12:03

@j si @Anghel Merchel Bagati voi mana-n foc ca n-am fost eu violat? Va gasiti toti sa vorbiti de viol si sa acuzati pe altii ca nu stiu ce-i ala, dar voi habar nu aveti, n-ati trecut prin asta. Pana la urma, o iau ca pe o dovada de naivitate, si din partea voastra si din a lui Catalin Tolontan. Credeti ca lumea se imparte intre exploatatori si cei exploatati. Eram si eu odata asa, gandeam si eu ca sunt oameni rai care abuzeaza de bietele fete. Viata va va face sa intelegi altfel lucrurile peste ani. Dar oamenii precum Catalin Tolontan, formatorii de opinie si cei care au forta de presionare asupra justitiei, nu vor mai putea sa scoata de la puscarie oamenii pe care i-au bagat acolo. Si cand vei fi mai batran si te vei gandi la ce-ai facut in viata, cum dintr-o fituica si o cerneala ai distrus viata unor oameni, va fi prea tarziu sa mai schimbi ceva

Anghel Merchel  •  11 februarie 2018, 12:04

Domne Tolontan, am un subiect fierbinte ptr matale. Nu e cu sport dar e cu arme, deci sanatate. Si nu poti sa ma cenzurezi ca ar insemna ca-i cenzurezi si pe amicii progressisti de la Hotnews-Sima. Deci intrebare: Ai auzit cumva de musiu Eliot Broidy? Dar de coledzii sai, Dragnea si Klemm? Hai succesuri la investigațiile matale colossale cu chineji si psiholoage!

Andrei F  •  11 februarie 2018, 13:50

@mattteo • 11 februarie 2018, 12:03 Vai ,domnule!!!Deja mi-a dat o lacrima!!!!Dumneata nu vrei sa intelegi ca nu GSP a facut ancheta?Nu vrei sa intelegi ca nu GSP a strans probele? Probele au fost stranse de organele de stat indreptatite sa faca asta!Daca chiar ai trait pe pielea dumitale acea grozavie atunci sa stiti ca exista si Sindromul Stockholm....Va asigur ca nici dumneavoastra si nici fetelor nu trebuia sa se intample ...Ca poate unora le place...este altceva.Exista lucruri unanim acceptate.,,Ala ,,nu este unul dintre ele.

Urod  •  11 februarie 2018, 17:36

@Anghel Merchel.... Portofelul era la cel mai capabil... Chinezul,, Mihai "....!!!!....

Anghel Merchel  •  11 februarie 2018, 20:47

@urod Monser ramane cum am stabilit. Sinapsele, 2-3 saptamani scl.

emanuel  •  14 februarie 2018, 23:19

In ultimii ani am avut niste dubii in legatura cu tine. Nu stiam daca esti omul sistemului sau nu. In seara asta am vazut ca nu si m-am bucurat mult. Numai bine!

Comentează