Caz real de Ziua Copilului: managerul spitalului din Oltenița a consultat un copil de 12 ani la clinica publică și i-a tăiat chitanța pentru cabinetul său privat!

Părinții au achitat, dar apoi au văzut chitanța pe numele lui Mădălin și s-au întrebat ”De ce plătește un minor de 12 ani asistența medicală gratuită?!”

vineri, 1 iunie 2018, 7:05

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Am fost umilită toată viața din cauza culorii pielii, că sunt rromă, și nu vreau să treacă copiii mei prin nicio umilință!”, spune Cristina, de profesie învățătoare în Oltenița.

La discuția cu jurnaliștii, Cristina își are alături soțul, pe Alex, dar și pe Medeea, fata de 8 ani, și pe Mădălin, puștiul de 12 ani.

Copiii sunt un pic nedumeriți.

”I-am luat cu mine, le-am zis că o să vorbim cu ziariștii ca să știe că mama lor nu trăiește cu capul plecat și să învețe ce trebuie să facă și ce nu!” Cristina, învățătoare

***

Pe fondul deciziei CCR, care cere președintelui Iohannis să o demită pe Laura Koveși, s-au aprins din nou spiritele.

Se naște un val de nemulțumire publică.

Se vorbește mult în aceste zile despre lupta anticorupție.

Iar oamenii se întreabă ce e de făcut, ce e drept și, mai ales, indiferent de convingerile lor politice, ce stă în puterea lor ca viața să le fie mai bună?

Părinții lui Mădălin, copilul care ajunge la medic cu ochii umflați, au propriul răspuns și vor să-l audă și copiii lor.

***

-Spuneți-ne ce s-a întâmplat, vă rugăm?
-În urmă cu două săptămâni, într-o seară, ochii copilului nostru mai mare, Mădălin, au început să se umfle foarte tare. El a avut de mic probleme la ochi, dar de data aceasta era altceva. O conjunctivită foarte urâtă. A doua zi de dimineață, Mădălin abia dacă mai putea deschide ochii.

-V-ați speriat?
-Da. Nici nu știam ce să fac mai întâi! Sunt învățătoare și aveam în acea zi inspecție! M-am dus la școală pentru că nu puteam amâna și cum am terminat am mers cu Mădălin și soțul la Spitalul Orășenesc. Am mers direct la cabinetul de oftalmologie.

-La ce medic?
-La medicul oftalmolog Simona Smochină. I-am spus că nu avem trimitere de la medicul de familie pentru că am venit de urgență și dacă este nevoie aducem hârtia a doua zi. După ce l-a consultat pe băiat, asistenta ne-a spus să așteptăm pe hol. După un timp a ieșit asistenta care ne-a dat rețeta, o chitanță și ne-a cerut 100 de lei pentru consultație. La fel a pățit și femeia care a intrat după mine.

Chitanța primită de mama lui Mădălin: pe ea apare numele copilului, care plătește, în spital, 100 de lei către Cabinetul Medical Individual al Simonei Smochină (stânga sus), aflat la altă adresă

-Și ați plătit suma cerută?
-Da. În timp ce ieșeam din spital mă tot gândeam de ce ne-a cerut atâția bani? O sută de lei? De obicei, am plătit zece sau douăzeci de lei!

-Vă referiți la coplată?
-Da. Atât e coplata. În niciun caz o sută de lei!

-Și ce ați făcut în continuare?
-Soțul îmi zice într-o doară să mă uit pe chitanță. ”Ar fi culmea să fie pe cabinetul particular!”. Mă uit pe chitanță și surpriză: ”Chiar a scris chitanța pe cabinetul particular!”. M-am enervat pe loc.

”Cum este posibil să merg de urgență cu copilul la spitalul public și medicul să-mi perceapă tarif pe numele cabinetului particular?! Și, culmea, doctorul Smochină este și managerul spitalului!” Cristina, învățătoare

-Ce nume e pe chitanță?
-Chiar numele copilului! Publicați chitanța, vă rog! Însă lăsați doar numele de botez și inițiala numelui de familie, că e un oraș mic. Cât tupeu să aibă acest medic! A doua zi am decis să scriu Gazetei. Aceasta-i povestea lui Mădălin!

Ziarul a mers la fața locului.

Templul din altă lume

Spitalul Municipal (stânga, în fundal) și policlinica (stânga, în prim-plan), cu un detaliu al intrării roase de timp (dreapta)

Spitalul orășenesc Oltenița e compus din două clădiri: policlinica, care pe exterior arată ca una părăsită, o ruină, oricând la concurență cu templele antice, înghițite de vegetație și redescoperite în jungla din Indochina.

Spitalul este văruit mai proaspăt.

Cabinetul de oftalmologie se află în junglă, la etajul doi.

La 11:30, în fața cabinetului așteaptă zece pacienți.

Majoritatea sunt oameni în vârstă.

Unii au fost consultați și așteaptă pe culoar să primească rețeta.

În timp ce managerul Simona Smochină consultă bolnavii, asistenta iese pe hol, din când în când, și strigă numele unui pacient.

Scena se repetă identic. Îi dă bătrânului rețeta și îi comunică data la care să se prezinte la cabinetul particular al medicului Smochină pentru ”analiza de câmp vizual” cu 150 de lei la el.

Bătrânul e fericit că ”rețeta e gratis”, deși tocmai a plătit consultația, care ar trebui să fie tot gratuită!

Vorba vine gratuită, pentru că nimic nu e degeaba.

Totul a fost deja achitat din taxe și impozite.

”Trebuie să plătim 150 de lei data viitoare”

Majoritatea pacienților Simonei Smochină sunt oameni în vârstă

Ziariștii vorbesc cu trei dintre pacienții programați pe 16 iunie ”pentru câmp vizual”, toți în vârstă, 70-75 de ani, cu diagnosticul de glaucom.

Îi întrebi dacă acum au plătit vreo taxă, neagă, dar spun că ”Trebuie să plătim 150 de lei data viitoare”.

Adică vor plăti consultația de acum la cabinetul privat al Simonei Smochină.

”Să știți că doamna doctor ne-a dat rețete gratuite”, adaugă ei.

Intrăm în cabinetul doctorului manager.

Nu i-am dat chitanța aici, ci la mine, în cabinetul privat!

Discuție cu Simona Smochină, în cabinetul său de la spitalul de stat.

Managerul se precipită, amenință cu tribunalul, spune că mama lui Mădălin, băiatul de 12 ani, minte.

“Da, trimit pacienți la mine la cabinet, dar asta pentru că nu avem aparatură în spital, iar eu am cumpărat-o pe a mea din banii mei!” Simona Smochină, manager Spitalul Orășenesc Oltenița

-Bună ziua, doamnă manager. De la Gazeta Sporturilor vă deranjăm.
-Gazeta Sporturilor? Ce treabă are Gazeta Sporturilor cu mine?

-Am primit o chitanță de la mama unui pacient de 12 ani care susține că l-ați facturat pe cabinetul personal pentru o consultație avută la Spitalul Municipal Oltenița.
Vreau și eu să văd așa ceva, pentru că nu cred.
(se uită la chitanță)
-Uitați, chitanță de 100 de lei pe numele lui Mădălin Ș, iar în stânga apare CMI Simona Smochină, adică cabinetul dumneavoastră.
-Nu este adevărat. E fals! Aveți, față în față, declarația cuiva cu declarația mea. Eu vă spun clar, acel pacient a venit la mine în cabinet, nu aici, la spital.

-Ambii părinți spun că au fost aici, la spitalul public, într-o zi de joi, înainte de prânz.

-Treaba lor.

– Și pe chitanța primită pe cabinetul dumnevoastră este trecută data de 10 mai, adică într-o joi, iar dumneavoastră consultați acolo în general în weekend!
– Este timpul meu liber! De ce vă legați de timpul meu liber?

-Doamnă doctor, în afară de acest pacient, dumneavoastră trimiteți oameni de la cabinetul din spital la cel privat.
-Și ce dacă?! E vreo problemă în asta?! Îi trimit pentru a beneficia de servicii pe care nu le pot avea aici, în spital.

-Doamnă doctor, cât am fost noi la ușa cabinetului din spital, două doamne și un domn, după ce au fost consultați de dumnevoastră, au fost trimiși la cabinetul privat pentru a-și face examen de câmp vizual… Cei trei pacienți aveau același diagnostic: glaucom.
Repet, nu intrați în viața mea privată! Știți câți bani am băgat în cabinetul privat? Toată aparatura am luat-o pe banii mei! Nu înțeleg care e problema! Spitalul nu beneficiază de aparatura pe care o am eu în cabinetul privat.

Dr. Simona Smochină, la începutul lui 2018, primind-o la Spitalul Municipal Oltenița pe Sorina Pintea, Ministrul Sănătății // Captură Radio TV Oltenița

”Dacă nu vor, să se ducă la București!”

-Doamnă manager, în primul rând, examenul de câmp vizual e decontat de Casa de Asigurări…
Da, dar eu nu am contract cu Casa la cabinetul privat. Dar am aparatura.
-Dar pacienții au dreptul la consultație gratuită…
-Dacă nu vor, să se ducă la București! Însă nu am avut vreo reclamație în sensul ăsta. Dar nu știu de ce mai discutăm, văd că nu aveți treabă cu spitalul, văd că aveți treabă cu viața mea privată.

-Nu. Dumneavoastră, ca manager, trebuie să acționați în interesul și beneficiul pacienților. În schimb, aceștia își pierd dreptul la tratament gratuit și devin clienții cabinetului dumneavoastră privat.
-Nu este adevărat.

-Doamnă doctor, ca manager, ce program de lucru aveți, pentru că am observat că aveți activitate medicală dimineața?
Eu mi-am împărțit programul pe ore. La 8:00, 8:30 sunt manager. Apoi am o oră de consultații. Apoi iar manager… Mai urc două ore la cabinet…
-Aveți acest program defalcat undeva? La ușa cabinetului  nu este afișat programul de consultații!
-Da, tocmai a fost spitalul în renovare, de aceea nu e programul afișat. Credeți-mă, ăsta este motivul.

-Dacă acesta e motivul, de ce atunci la ușa cabinetului sunt multe afișe lipite, numai cel cu programul, nu? La ce oră se termină programul dumneavoastră de manager?
-La ora 19:00. În fine, văd că aveți o problemă cu mine. Să știți că am înregistrat toată discuția și dacă apare ceva despre viața mea personală ne vedem la tribunal. La revedere.

Imaginea întâlnită de pacienți la cabinetul individual al Simonei Smochină (dreapta, intrarea principală) în timpul săptămânii: o sfoară care blochează drumul la capătul scărilor

Până să devină manager, Simona Smochină a avut cabinetul particular chiar în policlinică. Pacienții care veneau în spital nu aveau, practic, altă soluție decât o consultație plătită la aceasta.

***

1 iunie 2018.

Românii au astăzi liber pentru că e ziua copiilor lor.

De 1 iunie, asta au ales să facă Cristina și Alex pentru Medeea și Mădălin.

”Ca să nu se lase umiliți și să știe ce e bine și ce e rău”.

Comentarii (104)Adaugă comentariu

Popovici Dumitru  •  1 iunie 2018, 16:40

Asemenea specimene de escroci se afla peste tot De aceea cei cu cabinete particulare vin si in spital , unde statul ii plateste cu SUME URIASE ei racoland pacienti ptr cabinetele lor !!! Cind vom scapa de acesti banditi ?

Ciordyfan  •  1 iunie 2018, 16:41

Nene TOLO, ziua ca ziua că e 1 MAI, dar urmează noaptea de foc pt. salvarea starletei Kovesi. NU pierdeți ocazia să ne țineți la curent!

doctoriispagari  •  1 iunie 2018, 16:42

Dle Tolontan realitatea va contrazice chiar daca nu va convine, chiar e asa peste tot. O groaza de medici NU sunt onesti, majoritatea adica. Daca nu cotizezi la cabinetul privat, te lasa sa mori in spitalul de stat. Astea e realitatea, chiar daca nu va/ne convine!

Cătălin Tolontan  •  1 iunie 2018, 16:43

@doctoriispagari: majoritatea medicilor sunt onesti si profesionisti. Exista mai multe probe care sustin afirmatia noastra. La telefonul unde poti reclama abuzurile medicale se suna, dar nu cu mii de cazuri. Din sondajele pacientilor externati, facute anonim, reiese acelasi lucru. Si din studiile sociologice, la fel.

constantin  •  1 iunie 2018, 16:47

Aş avea o întrebare pentru doamna Smochină? Cum a fost posibil ca domnia sa, dintr-un salariu de manager în sistemul public de sănătate, să poată cumpăra aparatură medicală scumpă pentru cabinetul particular, iar ca manager, din banii veniţi de la bugetul de stat pentru investiţii, nu a reuşit ? Chiar ne ia de proşti?

Gabi  •  1 iunie 2018, 16:49

Poate insistati sa aflati prin ce metoda si-a achizitionat managerul acea super aparatura. Cumva din salariul de manager de la stat ? Oare cat timp se vor mai considera managerii ( si medicii ) spitalelor, JUPANI pe "mosia" statului ? Incerc eu un raspuns : pana cand pacientii nu vor mai merge la ei cu "sufletul in batista" si cand ii vor demasca pe toti aceia care inca mai iau foloase necuvenite pentru munca ce o presteaza...

Mateo  •  1 iunie 2018, 17:14

Intrebarea este pana la urma, ce facem ca acesti oameni sa dispara din sisteme. De fapt nu oamenii ci comportamentele si actiunile de acest gen. Ar fi interesant sa vedem ce sanctiuni a primit dna manager. Intr-un stat civilizat a doua zi si-ar fi dat demisia de onoare sau, daca nu, ar fi fost demisa. Acest gen de comportament e valabil in toate spitalele. E un sistem bine pus la punct, lasat, incurajat sa existe: de catre autoritati si de catre noi oamenii-contribuabili, platitori de impozite care nu suntem uniti in asa fel incat sa demascam si sa punem presiuni ca asa ceva sa nu se mai intample.

trubac  •  1 iunie 2018, 18:05

Nu inteleg cum un cabinet medical privat poate sa primeasca aprobare sa functioneze in aceeasi cladire cu o clinica de stat? Din momentul in care un cabinet privat se afla in aceeasi cladire nu se poate sa nu existe interese meschine. In primul rand confuzia pacientului care se duce la o clinica de stat, bolnav fiind, poate nu se simte bine, ametit, etc., total imoral si ilegal sa iti creezi avantaje pe spinarea omului sarac si bolnav.

Rational Idealist  •  1 iunie 2018, 19:30

Toata stima pentru Cristina si Alex, parintii care au ales sa nu taca in situatia asta.

Medici la drumul mare  •  1 iunie 2018, 19:46

@ Mateo Nu. Gresit! Noi nu facem nimic. Intrebarea este ce face Parchetul, ANAF si Garda Financiara. Asta e intrebarea. Pana nu o sa existe frica de pedeapsa pentru mita, delapidare si abuz in serviciu acest comportament o sa fie la fel de raspandit. Guvernantii au facut bine ca au crescut salariile. Dar daca nu aplici legea pentru a sanctiona aceste abateri este degeaba. O sa vina probabil niste inteligenti de genul "GSP e ziar sportiv - teoria conspiratiei" si sa spuna "Ce baaaa - pentru 100Ron faceti atata scandal?! In tara asta se fura miliarde de ieuro!" Pentru acea familie 100Ron insemna mai mult decat pentru doamna manager. Copilul avea dreptul la tratament gratuit. Pur si simplu nu este corect sa platesti de doua ori pentru un singur lucru! Daca legea spune clar ca acel copil beneficiaza de tratament gratuit - de ce au platit 100Ron????? Dar ce pentru o conjunctivita trebuia sa il trimita la clinica AKH din Viena???? Nu se putea decat la clinica privata? Ok! Daca era clinica ei personala - de ce nu a facut un mic sacrificiu si nu l-a tratat gratuit pe copil?!?!?! O consultatie de 10 minute si 100 Ron reprezentau chiar atat de mult pentru cineva care are mai multi bani chiar decat Spitalul Oltenita?!!?!?! Madam manager Smochina isi permite “DIN BANII MEI” achizitii care depasesc pana si bugetul spitalului pe care il conduce!!! Se pricepe la Tribunal, dar suflet nu are! Ea este bogata - de ce nu a facut acest gest sa trateze gratuit un copil sarman?! Asta inseamna sa nu ai suflet. Mi-ar placea foarte mult sa mai citesc despre acest caz. Mi-ar placea sa citesc despre o hotarare definitiva. M-ar umple de bucurie o hotarare definitiva.

Daniel  •  1 iunie 2018, 19:51

Daca ar iesi Ministrul Sanatatii cu o declaratie legat de subiectul dumneavoastra, si ar cere ancheta, demisie, orice, cu siguranta ca cetateanul ar aprecia acest gest. Dar toti stau incuiati la minte si refuza sa schimbe sistemul.

Unul  •  1 iunie 2018, 19:54

Problema se rezolva f simplu..ori lucreaza in privat ori la stat!! Altfel vor fi vesnic in conflict de interese!!!

Ilie  •  1 iunie 2018, 19:54

Domnule Tolontan, nu puteti sa puneti presiune pe Guvern sa separe sistemul medical cel de la stat si cel privat? Adica medicii sa aleaga, privat, ori stat. S-au marit salariile, ce mai vor? 90% din cadrele medicale din Romania, sunt excesiv de lacome, nu se pot opri din a cere spaga, le-a intrat in sange acest obicei.

Ilie  •  1 iunie 2018, 20:23

#Medici la drumul mare - felicitari pentru comentariu. Si eu doresc sa vad o finalitate a acestui caz cu consecintele asupra vinovatului.

Ramon  •  1 iunie 2018, 21:58

vă ma aduceți aminte că acum câțiva ani Băsescu a vrut să reformeze sistemul medical, de asigurări de sănătate și nu s-a vrut ? Medicii nu dau raportul către nimeni, unii sunt cunoscuți că au fost sau sunt manageri, alții pot fi buni că la ei nu se duce nimeni. Dacă întreb la cine să mă duc, îmi esterecomandat cel cunoscut, care probabil este sătul de tot. Și vom avea servicii de sănătate corecte atunci când va fi concurență, când managerul nu va călca în picioare angajații. Si să nu uit, cât am fost elev și student am avut medicamente gratis, penicilină la greu, streptomicină, apoi moldamin, vitamine. Și consultațiile erau gratis, erau doctori care te internau și dacă vedeau că nu ai chef să înveți și să amâni medical anul. Erau și doctori care primeau, dar dădeau cei care aveau de unde și ajungeau la acești șpăgari. Dar erau alternative, de București zic.

Moromete  •  2 iunie 2018, 3:18

Probabil lumea a crezut ca daca maresc salariile medicilor acestia nu vor mai pleca din tara si nu vor mai fura din sistem sau de la pacienti. De plecat nu vor mai pleca, dar sa faca bani din smecherii nu se vor oprii in in veci orice salarii ar avea

sundance kid  •  2 iunie 2018, 4:12

Probabil ca daca le cerea numai 20 de lei nici nu ii mai interesa chitanta dar doctorita s-a calicit insa nu iti inteleg paralela cu madam kovesi o fosta studenta la drept mediocra !

marcel  •  2 iunie 2018, 8:32

Traiti in tara ticalosilor. Problemele Romaniei izvorasc din ticalosia generalizata a romanilor si sunt sustinute de neaplicarea legii, pentru ca la Bucuresti prin ministere sunt tot ticalosi. De ce sunt romanii atat de ticalosi? O fi PTSD de la comunism, nu stiu.

Dan  •  2 iunie 2018, 8:58

Nesimtita fara limite si rea de gura

Adi  •  2 iunie 2018, 9:59

E normal sa eliberezi chitanta in loc de bon fiscal pe CMI? Un chitantier il poti cumpara cu 3 lei si cand se termina il arunci la gunoi fara sa declari vreo suma.

pop ion  •  2 iunie 2018, 12:38

Doctorii sunt asemenea celorlalte categorii sociale specifice perioadei actuale. Prin urmare, si printre ei sunt destui hoti si banditi. Iar starpirea lor nu se va produce in veci, cu toate maririle (aberante, de altfel) de salarii. C-asa-i romanul...cand se lacomeste !!

Lucian  •  2 iunie 2018, 13:48

Chitanta aia e o gluma proasta. Daca nu a eliberat bon fiscal e evaziune....

Adon  •  2 iunie 2018, 14:56

Domnule Tolontan, In ulttimul timp ati prezentat cateva cazuri din sistemul medical (aproape sa devina nociv, in Romania, dupa parerea mea). Din toate articolele prezentate de dvs pe aceasta tema , nu pot sa nu remarc cateva asemanari izbitoare, care efectiv sar in ochi. Si am sa le mentionez in continuare : 1- CARACTERUL deplorabil al medicilor in cauza. Fie medicul de la spitalul din Mioveni care nu se ducea la service cu lunile dar leafa mergea in continuare fara probleme ; medicul de la Bucuresti, spitalul Marie Curie cred, care punea infirmierele si asistentele sa-i spele masina in curtea spitalului, fara nici o jena ; acum, medicul de la spitalul din Oltenita, care nu stia cum sa mai jupoaie pacientii (care oricum sunt jupuiti constant de statul care ar trebui sa-i apere) . Ca remarca suplimentara, in ultimele doua cazuri vorbim de doua femei medic ( asta ca sa nu cumva sa ne acuze cineva de sexism). 2- TUPEUL nerusinat al acestora, care desi prinsi in culpa, nicic macar nu incercau sa se scuze cumva, ba din contra , deveneau aproape agresivi in limbaj,trecand chiar la amenintari cu justitia, in ultimul caz. 3- INCOMPETENTA managerilor acelor institutii, fara de care aceste caractere nu puteau sa se manifeste. In primul caz, la Mioveni, managerul spune ca nu stia ca un medic din spitalul pe care il conduce nu vine la serviciu cu lunile ; in al doilea caz, managerul de la spitalul din Bucuresti auzise ceva, ceva despre practicile doamnei doctor dar nu incerca sa faca nimic ; in al treilea caz,la spitalul din Oltenita,doamna doctor este si managerul institutiei . Adica era ca jupanul pe mosia lui. Asta spune tot. Eu cred ca la aceasta incompetenta crasa, se poate adauga fara probleme si complicitatea acestor manageri, cu acesti medici. Eu i-as lasa sa plece fara probleme in afara, pe acesti medici. Chiar i-as incuraja si le-as da si cateva salarii compensatorii, numai sa plece. As fac curatenie in sistem. Problema e ca nu ar pleca nici platiti. Unde mai gasesc asa trai pe vatrai ca aici , cu bani la greu si pe mana cu managerii de spitale,manageri pusi de fapt pe criterii de rudenie,politice , numai pe baza de competenta nu ! Si cred cu tarie ca astfel de specimene formeaza in jur de 80% din sistemul medical. 4- In toate cazurile prezentate, VICTIMELE SUNT PACIENTII, OAMENII care apeleaza la acest sistem medical murdar, incompetent . Acesti oameni care pierd de mai multe ori : o data sustin lefurile acestora prin taxele si impozitele pe care le platesc ; a doua oara prin contributiile la sistemul de sanatate, inutile de altfel ; a treia oara prin platile pe care le fac la cabinete medicale, sub orice forma - pliculetul in buzunarul doctorului, plata pe cabinet particular ptr servicii oricum platite, etc… 5- LIPSA DE REACTIE A AUTORITATILOR , care se poate incadra fara probleme la punctul 3. Ati vazut vreo reactie de la Min. Sanatatii, DNA,etc…? Se merge pe principiul comisiilor,analizelor, ca, oricum dupa 3 zile totul cade in uitare. SI LA VOT,S-A DOVEDIT CA ORICUM NU CONTEAZA TURMA. TOT CUM VREA CIOBANUL IESE !

Ionel  •  2 iunie 2018, 17:20

ce parere are ANAF-ul despre acea chitanta ?!

Ana  •  2 iunie 2018, 18:08

Rușine sper ca D N A sa ia atitudine și sa zboare de acolo mai ales ca medic și apoi și ca manager Rușine Rușine rusine

betina  •  2 iunie 2018, 18:29

Vad ca noi(cetatenii onesti) ne agitam degeaba ....Ei, hotii (de toate categoriile politicieni ,medici , oameni de afaceri,etc ) isi vad linistiti de lucru (de furat/de luat spagi in continuare ) .In romania hotii sunt majoritari .Si apoi asteptam dreptate ...de la niste judecatori usor de mituit (nu pentru ca au lefuri mici ...ci pentru ca le plac baniiiiii multi.)

Jurgen Dietrich  •  2 iunie 2018, 19:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriel.D  •  2 iunie 2018, 20:39

Cred că ar trebui să trimiteți acest articol Sorinei Pintea și să-i cereți un pdv oficial. Va reamintesc că nu cu multa vreme in urma R.Arafat a cerut că medicii sa aleagă între stat și privat. Vreau sa spun că este un fenomen de masă.

nimeni  •  2 iunie 2018, 22:21

si in franta e la fel. sunt ph cu timp partial, trebuie sa iti iei rdv la ei cu o luna inainye, ca deh, n-au decat 4 ore pe sapt. dupa care te cheama la cabinet, ca cica la spital nu mai e loc. cunosc personal un asemenea caz, cand mi-a cerut asa ceva am schimbat medicul si a trebuit sa schimb si spitalul,m-a costat o naveta de 80km.

Separatist pro rus si anti Bruxelles  •  2 iunie 2018, 22:30

Aici aveti dreptate. In conditiile in care au salariile de acum , stimatii care mai cer spaga , da, trebuie sa mearga la puscarie.

AnaMaria  •  2 iunie 2018, 23:13

Felicitări domnule Tolontan ,sper din suflet sa mergeți cu acest caz pana la capăt și sa nu va opriți aici .Mă întreb cum un astfel de om cu un astfel de caracter sa poata profesa într un spital de stat iar autoritățile locale și județene sa tolereze acest lucru ,mai ales ca doamna este și manager.Sper ca autoritățile sa isi facă datoria și sa nu mai accepte ca omul simplu sa fie umilit de astfel de medici .Și încă o data felicitări domnule Tolontan

Alexandru  •  3 iunie 2018, 0:09

Sa ne spuna si noua duamna smochina din salariul ei de doctor cum si-a permis toata aparatura de la clinica privata?? Ce oameni nenorociti,fara pic de compasiune.O tara corupta atat de adanc incat nici 1000 de ani nu vor fi de ajuns pentru a se curata

Leonard  •  3 iunie 2018, 0:09

Art. 178 din Legea 95/2006 (1) Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică, cu respectarea prevederilor lit. b) și alin. (6); Cabinetul privat nu este "aceeași unitate sanitară" asadar caz tipic de incompatibilitate.

Nic  •  3 iunie 2018, 1:18

Imediat dupa 1989 au aparut practicile astea; redescoperim acum apa calda? Nici dracu' nu i-a deranjat de-atunci pe acesti medici. Plus, ca intr-un caz de posibila culpa medicala mai intai judeca...acel Consiliu al Medicilor; nu ca sa se acopere unii pe altii?

cip  •  3 iunie 2018, 2:56

In momentul cand vezi fluturasul de salariu, iar pe acesta la 3000 de lei 600 de lei este contributia la sanatate (obligatorie ) nu ai decat sa te infurii cand vezi asemenea specimene care iti mai cer bani in plus. Or sa mai apara asmenea reclamatii.

Ana  •  3 iunie 2018, 6:01

Da așa este este caz tipic de incompatibilitate dar face cineva ceva, ia cineva atitudine ,poate ii trimite domnul Tolontan și doamnei ministru articolul sunt tare curioasa care ari fi atitudinea dânsei și ce măsuri se iau ..Din păcate nu o sa fim niciodată tratati ca afara de către medici ptr ca noi societatea acceptam astfel de medici sa ne trateze ,nu o sa avem niciodată spitale ca afara ptr ca noi toleram astfel de practici .Doamna Ministru poate va treziți și pote faceți ceva ca acești oameni sa nu mai umilească pacientul ,poate ajutați astfel de medici sa plece in străinătate ,poate este timpul sa luați atitudine Doama Ministru

Emil  •  3 iunie 2018, 11:41

Într-adevăr, e cazul să ne întrebăm: nu este oare expresia unui evazionism social? Stăteam la coadă, cu ani în urmă, să-i cumpăr mamei o pereche de şoşoni. Erau şoşoni buni, ieftini, şi în cantitate neîndestulătoare, aşa cum se întâmplă la noi adesea să apară pe piaţă mărfuri bune,ieftine, dar insuficiente. Se făcuse ora nouă dimineaţa, era iarnă, şi stăteam toţi – o coadă lungă – aşteptând să vină vânzătorul şi să deschidă magazinul. Pe la orele nouă şi jumătate, în fine, soseşte, binedispus, bine îmbrăcat, nu catadicseşte să ne arunce o privire, ne face doar un semn cu mâna, într-un gest căruia i-a exprimat el însuşi sensul, prin viu grai: Ehe, staţi, mai staţi! Nu înseamnă că dacă am venit o să vă dau marfa. Mai am treabă. Şi, într-adevăr, a deschis magazinul pe dinafară şi l-a încuiat pe dinăuntru. La acestea am ieşit din rând, am început să zgâlţâi uşa şi să lovesc cu picioarele în ea. El a revenit foarte calm, şi în momentul acela un val de proteste s-a auzit în mulţimea care stătea la coadă. Dar, spre stupoarea mea, nu erau adresate vânzătorului, ci mie. De ce? N-am înţeles în primele clipe. Pe urmă mi-am dat seama că aveam în spatele meu un şir de cetăţeni care, prin nu ştiu ce mister,refuzau să ia cunoştinţă de realitatea în care trăiau şi considerau firesc ceea ce făcea vânzătorul şi nefiresc ceea ce făceam eu. De aceea protestau. Mă aflam deci în faţa unui evazionism activ. Care este mecanismul acestui fenomen? Ce se petrece, când ar fi fost atât de simplu, atât de uşor,să zici nu într-o anumită împrejurare, şi lucrurile să ia o altă întorsătură, sau să zici da,şi anumite lucruri să se petreacă,să se schimbe ! Marin Preda ... Într-un orășel-târg precum Oltenița , locuitorii vor reacționa aidoma "codașilor" din rândurile de mai sus ... Întrucît vă bucurați ( pe merit )de o popularitate și apreciere imense vă rugăm să reveniți peste 2-3 săptămâni cu un material-anchetă pe această temă (relaționat cu evazionismul social descris de Marin Preda )

de pe ‘ici ‘sa  •  3 iunie 2018, 12:09

bai, ce jurnalisti ! cum ,,descopera '' ei fapte care sunt ,,normale'', uzuale si se intampla zilnic. la fel era si acum 20 de ani cand copilul meu era mic, la fel era si inainte, si la cum ii stim pe medici, si cum se vede din articol, se intampla si acum. de fenomenele astea de coruptie nu scapam decat printr-un parjol la fel cum se intampla in savana, tot cei uscat si putred arde, raman radacinile sanatoase . in sectia urologie din spitalul jud. A.........pacientii sunt pusi sa-si cumpere medicamente si pungile cu ser de la o anumita farmacie, in spital li se solicita chitantele ...e clar ca acele sume sunt recuperate de medici, si daca doar intr-o sectie se intampla asa ceva, o infractiune, ce se intampla la nivel de judet si tara ? ce sume colosale sunt scoase din sistem pe spatele bolnavilor ?

pacientuedevina  •  3 iunie 2018, 12:51

Explicatia acestui fenomen generalizat al goanei iresponsabile a medicilor dupa inavutire cu orice pret, de mulgere a pacientilor sub diverse forme si tertipuri si de profitare de situatia on care se afla acestia, este ilustrata genial de fotografia postata: ministra aflata pasamite in control la spitalul public, se inclina in fata managerei sfidatoare. Iar sesizarile cetatenilor cu privire la incalcarile legilor in sistemul sanitar public, plus incompatibilitati inclusiv ale sefilor DSP-urilor, sunt "rezolvate" de corpul de control prin musamalizari si rastalmaciri ale literei legii. Corp de control pompos denumit Directia Integritate si Control, in care diversi medici culesi de prin tara, fara a fi angajati ai MS si fara a raspunde astfel legal fata de cineva si fata de cetatenii petitionari pentru musamalizari, aplica revoltator si inadmisibil schema arhicunoscuta a musamalizarilor: se pronunta pe probleme de drept, pe verificare de acte juridice, desi nu su calificare legala si expertiza oficiala in domeniul juridic. Acesti medici controlori ingroapa incalcarile clare si obiective ale legilor sub pretextul unor opinii medicale. Adica nu se aplica legile care proteajeaza drepturile pacientilor, ca asa vrem noi medicii... Cat timp MS acopera nelegalitatile, NU se va scimba nimic. Doamna ministru, cat timp mai trimiteti medici sa verifice probleme de legalitate? Deja manopera aceasta de musamalizare este penibila, cat o mai tineti in brate?

pacientuedevina  •  3 iunie 2018, 13:03

Daca Ministrul Sanatatii ar fi un partener corect si transparent in activitatea publica de control declansat ca urmare a sesizarilor cetatenilor, asemenea situatii de batjocorire a pacientilor s-ar restrange, iar nu s-ar generaliza tocmai datorita blandetii si tertipurilor celor trimisi in control. Ministra e prizoniera unor functionari-medici din minister, pe care nu ii demite, si care au bunotat si pe ministrii anteriori. E un sistem mafiot de autoprotectie a malpraxisurilor si coruptiei, iar ministra nu ia nicio masura reala si eficienta, cu efecte simtitoare, precum modificarea de urgenta a Legii 95/2006 pentru responsabilizarea medicilor si a personalului de control!

pacientuedevina  •  3 iunie 2018, 13:16

Chiar sunteti copii sa va luati dupa telefonul pacientilor si sondaje etc. ca sa cosmetizati realitatea crunta a pacientilor umiliti si jecmaniti zi de zi? Criteriile acestea sunt irelevante, inclusiv ca metoda sociologica, deoarece sunt utilizate de un nr. nesemnifivativ de pacienti, tocmai datorita lehamitei si starii de greata produse de ineficienta notorie si verificata a acestor pseudomijloace. Plus manipularea datelor, spitalele le folosesc deja, pritenii stiu de ce...Vreti realitate, iar nu manipulare, mergeti in spitale! Lasati-ne cu sondaje si lozinci

Ilie  •  3 iunie 2018, 13:57

Mi-ar placea sa vad un deznodamant la aceasta ancheta. Evident, sa fie trasa la raspundere doamna manager.

Traian Udrea  •  3 iunie 2018, 20:07

Aud ca ies gedaii in Piata la lasere anticorupte si ptr apararea scaunului de sub sezutul Doamnei Doctor. Nu te duci domne Tolontane? Daca da, ia si pe Basescu & Coldea & Hantzy Klemm.

bg  •  4 iunie 2018, 8:15

Concluzia vizitei d-nei ministru Pintea la spitalul din Oltenita a fost ca "medicii de acolo lucreaza in conditii de razboi". Poate medicii, NU si d-na manager care pune mai presus interesele personale din privat, fiind in razboi cu pacientii asigurati la stat. Un ministru detine parghiile necesare corectarii acestor anomalii stridente, numai ca nu le foloseste din motive politice, interese de partid. Fostul ministru Vlad Voiculescu a emis un ordin care reglementa conflictul de interese in dom. sanitar ce a fost anulat imediat dupa numirea ministrului F. Bodog, astfel incat sarabanda incalcarii drepturilor pacientului asigurat sa continue nestingherit. In acest caz, poate ca a existat si o rea intentie din partea d-nei doctor oftalmolog de a nu dota cabinetul din spital cu aparatura performanta pentru a directiona pacientii spre cab. privat. Sau si mai grav: managerul si-a dotat cabinetul cu aparatura achizitionata pe banii spitalului. Au mai fost cazuri...

pacientuedevina  •  4 iunie 2018, 9:41

Da, fostul ministru Vlad Voiculescu a inceput cu adevarat destructurarea mafiei medicale si a coruptiei din sistem. A identificat pana si pe cei care sabotau drepturile legale ale pacientilor, din aparatul MS. Dar nu a mai apucat sa faca marea curatenie. Ar trebui infiintata prin lege, o structura specializata in cadrul DIICOT, pentru infractionalitatea din domeniul medical. Infractionalitate in mare crestere si cu mijloace tot mai sofisticate, parchetele obisnuite neavand specialisti in domeniu si fiind depasite. De exemplu, cuantumul spagilor cerute in spital sunt promovate prin somatii nerusinate ale asistentelor, iar spaga este luata de medic, care te duce in camaruta femeilor de serviciu unde iti arata in ce loc sa pui plicul, fara sa scoata un cuvant, fara urme. De aici, in cateva zile, asistentele scot in transe banii si ii schimba la magazine, restituind medicului banii spalati de orice marcaje ... Sau te pun sa faci cerere ca vrei un alt stent, de la o anumita firma producatoare, si vrei sa il platesti integral etc. Sau ca pacientul a decedat, desi i s-a administrat medicamentul scump, dar nu exista absolut nicio inregistrare si monitorizare informatizata a procedurilor la pacient, pot minti orice, pot musamaliza orice, chiar si uciderea din culpa etc. Cei mai sfidatori sunt cei de la ATI, care si-au facut stat in stat. Toti acestia ii prostescin fata sipe procurorii obisnuiti...Pentru mafia medicala trebuie un parchet SPECIALIZAT, pana atunci isi rad de justitie...

pacientuedevina  •  4 iunie 2018, 9:54

Toti acopera mafia medicala, toti fiind medici: managerul de spital, inspectia sanitara, dsp, corpul de control, secretarii de stat, medicii legisti etc. Toate pana ce vom obtine modificarea legilor, mai ales a Legii nr. 95/2006, nu- asa doamna ministru cu promisiunile desarte?

Dana  •  4 iunie 2018, 11:06

M-a întreb când cineva din minister se va trezi sau din autoritățile îndreptățire și o vor întreba pe d-na doctor de când a recurs dansa la asemenea practici ,când ii va cere cineva toate actele ptr a vedea timpul și perioada in care dansa tăia chitanțe oare nu coinci cu tipul petrecut in spital,pe doamna asistenta care striga pe holuri ptr a mâna chitanța cine o pltateste spitalul sau dansa ?Suntem atât de bolnavi intr un sistem atât de corupt și cei care pot face ceva nu aud și nu văd........

Roxana  •  4 iunie 2018, 17:02

Citind afirmațiile dnei Smochina, nu pot sa nu observ ca in spitalul Oltenita exista mai multe practici: 1. Inselarea pacienților, mizându-se pe neatenția acestora (mie mi au externat bunicul la recomandarea medicului, iar pe foaia sa de externare scrie la cererea familiei (desi nu solicitasem) 2. Înregistrarea discutiilor - cand am dorit sa aflu detalii despre starea bunicului ( de 95 de ani considerat senil de o asistenta fara pregătitre in domeniu) mi s-a spus ca nu e cazul sa facem scandal si ca a înregistrat convorbirea (tonul discutiei fiind cat se poate de normal si calm). O fi normal? Cine le da dreptul la asemenea conduita? Dna Smochina tocmai ce promitea ca face eforturi sa schimbe lucrurile in bine! In bine ptr cine, doamna?

celentano  •  4 iunie 2018, 20:21

Tolo nu mai ai loc la Gazeta Sporturilor si ai trecut la lucruri mai serioase?!....Hai ma ca e blat...nu vezi ca esti in ofsaid....poate mergi si tu pe 9 la banchet...la Bucuresti...Ba esti prost?!...Ba esti nebun?!....

Dani  •  4 iunie 2018, 22:28

Domnule Tolontan , felicitari ptr acest reportaj .sper ca “doamna” doctor sa nu mai profeseze in viața dânsei intr un spital de stat ptr a nu mai avea ocazia sau “plăcerea “ de a umili și ați oameni ,de ai obliga sa scoată bani din buzunar intr un spital de stat .Ma întreb dacă un astfel de medic poste sa reprezinte in calitatea sa de manager credibilitate ,dacă dansa recurge la astfel de gesturi ca medic ,de ce nu ar face astfel de gesturi si in calitate de manager ?Cine poate gira astfel de oameni in astfel de funcții?......Îmi doresc ca intr o zi sa citec pe saitul dumneavoastră domnule Tolontan ,ca cineva din “mulțime “a luat atitudine si astfel de medici sau de manageri au plătit ptr faptele lor .

Comentează