Containere ca să învețe copiii în ele! Ideea unei directoare de școală din Sectorul 3. „Nu dau explicații nimănui!”

Maria Preotescu, șefa Școlii nr. 89, refuză să spună de unde sunt și cât costă închirierea containerelor care stau degeaba

vineri, 29 iunie 2018, 7:01

UPDATE: În poziția trimisă la câteva zile după publicarea articolului, școala explică faptul că aceste containere n-au fost folosite pentru că nu au putut fi luate avizele în timp, ”datorită procedurilor greoaie de avizare”. Comunicatul integral, la finalul articolului.

De Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Din ciclul mărunțișuri care ne scormonesc, ne amețesc și ne afectează viața.

De 8 luni de zile, 9 containere au crescut în curtea Școlii Generale nr. 89 ”Nicolae Labiș” din București.

”Aici vor învăța clasele a treia și a patra, din cauza lipsei de săli!”, le comunică părinților, în noiembrie 2017, Maria Preotescu, directorul școlii.

Preotescu e director de un an și jumătate.

Înainte a condus o grădiniță.

Părinții sunt uluiți și, din fericire pentru copii, se revoltă. ”Un singur exemplu: scările metalice de acces de la containerele suprapuse sunt un mare pericol!”, arată mamele cu degetul. 

Ceilalți profesori refuză și ei ideea directoarei. Nu vor să predea în containere.

Așa că școala se trezește cu 9 module care zac, dintre care 6 sunt suprapuse, pe două niveluri.

”De ce le-a adus dacă nu vor primi niciodată aviz de funcționare?”

În Consiliul de Administrație al școlii, colegii o întreabă pe Maria Preotescu ”De unde au fost aduse cele 9 containere și cât și cine plătește chiria?”.

”«Nu vă interesează. Nu trebuie să vă dau explicații vouă», ne-a zis”, povestește unul dintre oamenii din CA.

”De ce le-a adus că niciodată nu vor primi aviz de funcționare aceste containere?! Oricât de rău o duce învățământul românesc, nu poți pune elevii de 9-10 ani să urce iarna pe trepte de metal și să stea în conserve 4 ore pe zi!”, spune un cadru didactic din Școala nr. 89.

Containerele nu au fost folosite nicio zi.

În Școala nr. 89, sala de sport e o clasă cu spaliere

Între timp, a început construcția unui corp suplimentar, dar adăugirea arhitectonică nu are proiectată nicio intrare, accesul copiilor urmând să se facă prin vechea și unica ușă destinată elevilor.

Școala Generală nr. 89 este printre puținele școli din sectorul 3 care nu au sală de sport și elevii fac ora de educație fizică pe holurile clădirii când nu încap în ”sala de sport”.

De fapt, ”sala de sport” e vechea clasă în care e improvizată o sală, doar cu niște spaliere prinse pe pereți, un obicei în școlile de acum 45 de ani, când intrase în școli cea mai numeroasă generație de copii a României!

”Eu nu trebuie să dau explicații nimănui!”

Discuția cu Maria Preotescu, purtată chiar la școală, față în față, e scurtă.

”Nu trebuie să dau explicații presei”, spune directoarea.

”Dar conduceți o instituție de interes public și finanțată din banii părinților!”.

”Eu nu trebuie să dau explicații nimănui. Dacă doriți explicații, adresați-vă Inspectoratului București!”.

 

Comentarii (101)Adaugă comentariu

XYZ  •  29 iunie 2018, 14:57

Cred ca ar fi interesant sa va indreptati ancheta si asupra Dnei Directoare, cum a ajuns sa ocupe acest post, care este atmosfera in scoala de cand s-a instalat dansa, cum se comporta cu cadrele didactice si parintii.

gogu  •  29 iunie 2018, 14:58

Germania foloseste asemenea containere pentru gradinita si scoala.Romania o mare Doamna plina de Sine.Natie de figuranti.

Cătălin Tolontan  •  29 iunie 2018, 14:58

@cezar: pot fi si conditii de first class la Emirates, teoretic "orice se poate", practic insa, aceste containere zac acolo de 8 luni nefolosite, iar directorul nu vrea sa dea nici o explicatie, asta e discutia.

Love and Devotion  •  29 iunie 2018, 15:00

@ Paun Ce imi place mie de fiecare data cand mai e cate un articol despre vreun medic care pune personalul unitatii medicale sa ii spele masina in curtea spitalului sau despre cate un sefut din asta de doi lei - cum se infiinteaza imediat la datorie cate un nesubordonat al respectivilor care asa.... din iubire.... devotament si filantropie ii ia apararea. Eu cred ca directori ca doamna directoare ar trebui sa fie cat mai putini in Romania. Argumentul? Atunci cand doamna directoare se face ca uita o lege - ea incalca o lege. Tu nu poti sa fii angajata la stat, sa cheltui bani publici si sa afirmi agresiv: ”Eu nu trebuie să dau explicații nimănui.” Legea nr. 544 din 2001 cu actualizarile sale spune cu totul altceva. Dumneavoastra pe ce va bazati cand afirmati ca daca ar fi mai multi directori ar fi invatamantul la un alt nivel? Daca va refereati la un nivel josnic, eu imi cer scuze pentru confuzie si nu va includ in categoria mai sus descrisa.

Maxentiu  •  29 iunie 2018, 15:05

In principiu, solutia folosirii containerelor ca sali de clasa nu e rea, cu conditia ca acele containere sa fie certificate pentru astfel de activitati. Ramine un semn de intrebare ca n-au fost folosite luni de zile...coroborat cu refuzul d-nei director de a raspunde intrebarilor presei, ma gindesc ca n-a fost decizia ei si cineva de "deasupra" i-o fi bagat pe git aceste containere de care, poate, nu era nevoie. Ma rog, in lipsa informatiilor, nu facem decit sa ne dam cu totii cu parerea in necunostinta de cauza.

haideusicfr  •  29 iunie 2018, 15:16

Eu am vazut containere moderne.Nu stiu cum sunt scarile (mai ales pentru copii mici) ,dar ideea in sine nu mi se pare exagerata.

haideusicfr  •  29 iunie 2018, 15:17

Oricum exista o bataie generala de joc la adresa profesorilor.

Andrei F  •  29 iunie 2018, 15:35

@17 Nentori Tirana • 29 iunie 2018, 14:24 Poti sa-mi indici randul din articol in care se vorbeste de ,,infractorul dovedit,,?Si ce treaba are cu ,,musulmana Shaideh,,?Vrei sa iau si eu pe aratura?Vezi ca cei buni plangeau de grija cuiva asemanator-totusi eu nu pot sa scriu ca tine...- il facea pe Dragnea conspirator cu evreii....Acum daca pe lumea asta decretati voi ca evreii,musulmanii sunt rai e treaba voastra ,asumati-va!De exemplu Raet Alafat este si palestinian si ce ai cu omul?-----Intreaba-te de ce articolul nu este scris cu referire la scoala 30 Timisoara,de ce nu s-a scris ca domnul Robu a fost si el deranjat de anumite autoritati,ca domnul Robu nu a spus doar ca presa il hartuieste ci direct a spus desre ei cuvinte pe care eu daca le redau as fi cenzurat si cu referire la articolul de fata...Robu a spus ca nu raspunde la intrebarile jurnalistilor pentru ca...mai bine redau :,,Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, le-a transmis jurnaliştilor din Timişoara, într-o conferinţă de presă în care nu le-a permis să îi adreseze întrebări, că ”există mai multe variante de prostituţie, nu numai pe centuri”.Afirmația primarului vine după ce, în cursul dimineţii, pe Facebook, i-a catalogat pe jurnalişti “paraziţi sociali care trăiesc din taxă de protecţie şi taxă de asmuţire”.-conform Stirilor PRO [email protected]ătălin Tolontan • 29 iunie 2018, 14:58 Spuneti ca de ce containerele stau de 8 luni nefolosite...Pai din articol reiese ca profesorii,elevii si parintii nu au dorit !!!!In comentarii un domn care spune ca este un parinte cu un elev la aceasta scoala spune ca s-a scurtat orele si ca dansul nu este multumit de aceasta alegere!Altfel cand o sa va indreptati atentia si spre Timisoara?Acolo un primar jigneste presa locala.Acel primar nu lasa presa sa puna intrebari!Ce se intampla la Bucuresti daca unui jurnalist i se incendia masina?

bg  •  29 iunie 2018, 15:52

Profesorii de la scoala 89 stiu DE CE...Pentru ca la noi ORICE PROVIZORAT ESTE DEFINITIV...autoritatile de la noi au tendinta de a generaliza situatiile punctuale, devin solutia providentiala ptr. invatamant si in scurt timp generatii de copii nu vor mai invata in cladiri-scoala, ci in containere-scoala. In plus, cat de atractiv este pentru un elev din clasele 1-4 sa invete intr-un container? Aici nu vorbim de adulti (studenti, angajati) care iau cursuri sau lucreaza la birou, aici vorbim de COPIII de 8-10 ani (unii cu nevoi speciale, altii cu alergii, astmatici) care necesita mai mult spatiu, iar lor trebuie sa le captezi atentia, sa folosesti materiale didactice tinute in dulapioare...De unde atata spatiu? Clasele trebuie sa respecte niste standarde de constructie (cubaj), mobilierul adecvat varstei, norme sanitare privind igiena si sanatatea copilului. O fi invatamantul obligatoriu, dar nu practicat in orice conditii. Si apoi, rezultatele bune se obtin din conlucrarea profesor-elev-parinte...Aici, scoala, inspectoratul , primaria decid, profesorii, elevii, parintii trebuie sa se supuna...Mie imi suna cunoscut...in urma cu 30 ani. Ce s-a schimbat? Furnizorul de containere...

bg  •  29 iunie 2018, 16:18

Firma Palmex furnizeaza doar containere de birou si santier. Containerele prezentate in imagine NU sunt adecvate procesului educational. Bucurestiul nu este un asezamant izolat si nou infiintat in jurul unui zacamant, fabrici, santier, unitate militara, etc...pentru ca tu autoritate sa folosesti (pe perioada determinata) containere-clasa pentru copiii angajatilor...Parintii lor au domiciliu stabil in sectorul resp., iar inspectoratul cam stie care este cifra de scolarizare in perspectiva. Altfel, la ce bun recensamintele...

planetfun  •  29 iunie 2018, 16:19

pai nuj, sa mai taie din bugetul sri...

nypd  •  29 iunie 2018, 16:46

Pentru informarea dvs. daca o cautare pe net e prea grea: "Shipping container architecture is a form of architecture using steel intermodal containers (shipping containers) as structural element. ... The use of containers as a building material has grown in popularity over the past several years due to their inherent strength, wide availability, and relatively low expense."

Florin  •  29 iunie 2018, 17:04

@ Aldea Ciprian.... Poti sa astepti mult si bine. Nu o sa primesti lamuriri, mai ales ca ai deranjat seful. Ca sa te lamuresti despre cum functioneaza...ziarul...asta, e suficient sa citesti comentariile din subsolul fiecarui articol si o sa vezi *** societatii noastre, in toata splendoarea ei. Astia traiesc din rating-ul facut de usseri, pri accesari si comentarii. Asa ca nu e de mirare ca e doar o *** cu pretentii de jurnal de sport, iar seful Tolontan, un justitiar care nu vede *** de sub propriul pres.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Deva  •  29 iunie 2018, 17:15

@nypd : stii ce inseamna Shipping containers? Inseamna traducand din engleza in romana : contrainere pentru transport. Asta e termenul se pe google translate sau daca traduci din orice dictionar. Bun! Pe copii , pe elevii ii transportam undeva? Stiu ca aceste containere le gasim in porturi, in pe vase mari de marfa, pe garnituri CFR Marfa pe calea ferata, sau in baze NATO, in armata sau in constructii , sau cum a fost clubul Colectiv care in 30 oct.1 noi. 2015 la moartea celor 64 de tineri a existat in acel loc un container mai asemanator, care de fapt a si fost fatal, neavand decat o usa se metal pt exit. Ce rost au aceste Shipping containers in scolile din Romania cu precadere in scoala gimnaziala nr.89 din sectorul 3 ? Negoita trebuie de urgenta sa le ridice si sa le duca pe santierele capitalei sau direct la Mangalia sau Constanta in port. E inacceptabil , este o bataie de joc pentru tot invatamantul Romanesc cu acceptarea si depozitare pe terenul scolii, poate chiar pe terenul de sport , in curtea scolii , unde copiii se zbenguie , alearga, se joaca, a acestor cutii metalice imense. Domnul inginer constructor de mai sus are dreptate , nu isi au locul in scoala.

dice  •  29 iunie 2018, 18:49

Pai asta este nivelul discutiilor cu astia mandri ca sunt. Drama este ca atat timp cat unii ii voteaza iar altii, multi, nu ies la vot iei de bun raspunsul si te duci acasa. Daca ai timp, anunti alti parinti si discutati sa schimbati ceva (discutii cu conducerea!?, miting), insa daca si printre ei sunt multi mandri ca sunt ce mai faci? Asta este imaginea corecta a politicianului roman, in general. Iar astea sunt trasaturile lui definitorii: tupeu, nesimtire, aroganta. Cam fara iesire, nu?

17 Nentori Tirana  •  29 iunie 2018, 18:54

Andrei, rezum: Nu vezi un film ! Cind o sa fi in apa pina la git, iar linga tine ti se scufunda Titanicu tau, - DrAgnea -, cu tot cu lumea ta, nu uita sa-ti faci un selfie ! --------------- PS pe cuvint ca am vrut sa te rog sa nu incepi acum cu Robu. Dar ultima oara te-am rugat degeaba sa nu incepi iar cu Base. Nu sint fanul celor care vin de undeva din saracie la lucru si pun apoi mina pe bisturiu. Chiar a existat in istoria laudata a Bocsig un conducator de razmerita cu acelasi nume. Stii tu cum se termina, femeile, copiii, purceii, ... tot ce misca e taiat de nu mai vrea nimeni sa se apropie de castel. Apropo, azi flutura pe el doua steaguri, EU si RO, nu-i container, e scoala azi si arata inca bine.

Florea  •  29 iunie 2018, 19:43

E clar de la ce partid e din poza directoarei

Cristi M  •  29 iunie 2018, 20:10

@Deva. Îmi pare rău că sunteți profesor/profesoară. Cred că nu putem fi un model pentru elevi sau părinți dacă agresăm limba română așa cum ați făcut-o dumneavoastră. V-aș sugera respectuos să vă puneți la punct gramatica limbii române. Cât de cât. Să nu mai citim ”copii” în loc de ”copiii”, ”de-a” în loc de ”dea” (forme greșite în contextele respective) și amuzant-tristul ”vața” din ”de-a v-ați ascunselea”. Mulțumesc! Succes”

Crimson Veritas  •  29 iunie 2018, 20:44

Nu vad nimic ... in neregula ... cu containerele ... In Afara ... containerele reprezinta ultima fitza in materie de constructii, scoli, restaurante, moteluri, etc ... sunt usor si rapid de montat / demontat ... low-cost, sunt ecologice ... ia mai cercetati subiectul ... ca probabil Directoarea respectiva s-a inspirat duma un mode de afara! Iata ... de ce se revolta 'presa' in Romania ... in loc sa se revolte de Presedinte care nu respecta Constitutia Romaniei si Decizile Curitii Constitutionale a Romaniei ...:)) Un Articol nu a scris T despre asta ... in rest ... indrugand o serie de articole / diversiuni ... in timpul asta ... de la de ce nu plateste Prostul Becali ... mentenata Stadionului ... care este responsabilitatea Primariei in calitate de proprietar ... pana la revolta ca cineva isi apara onoarea si demnitatea in instanta si regretul ca nu suntrem in Coreea de Nord ... si pana la lacrimi de crocodil ... ca s-a facut de ras Germania ... ca intodeanuna cand da peste o echipa cu chef de jos ... si fara chef de propaganda nemteasca si ***! ...:)) Continuat sa tratati ... tot felul de subiecte ... care nu intereseaza pe nimieni ... vad ca mai aveti vreo 10-20 de ... tzantari ... care va mai iau in serios, pe criterii politice ... in rest .... nimic! ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Daniel  •  29 iunie 2018, 20:56

In Canada sunt mii de scoli, cladiri de birouri, spitale, cantine, chiar judecatorii care functioneaza (si) in astfel de containere. Pentru santiere este chiar norma generala nu sta nimeni sa ridice cladiri de miliarde ca sa faca ceva, au containerele si le muta dupa cativa ani la santierul urmator. Directoarea e foarte desteapta pacat ca nu e inteleasa de societatea romaneasca. Sa va cereti scuze doamnei directoare, este sigur un om creativ si ingenios desi presa si dusmanii ei o imrpoasca vad cu tot felul de atacuri care evident ca i-au facut rau. Sa faci o scoala ai nevoie de autorizatii de construire, dureaza 2-3 ani de zile sa faci o cladire poate 5. Cu containerele le ai gata maine si nu trimiti copiii la 3 kilometri distanta ca nu ai spatiu suficient. Ajuta si parintii sa nu petreaca ora in trafic pentru asta. Containerele sunt proiectate pentru folosinta oamenilor, sunt o metoda civilizata si corecta sa rezolvi probleme repede si eficient. INtr-o tara civilizata unde lumea mai si gandeste. Un roman din Canada.

Pandele  •  29 iunie 2018, 22:37

Nu am putea folosi contanerele la pușcării să nu mai eliberăm înainte de termen infractorii? Și să construim școlii și spitale adevărate. Eu sunt mai prost, întreb și eu așa să mă bag în seamă.

Christian Gaciu  •  30 iunie 2018, 1:18

sunt curios daca astia care comenteaza despre containere ca nu sunt o problema daca si-ar trimite copiii sa invete in....containere !!!!???.......suntem mai rau ca africanii !!!!!!

Deva  •  30 iunie 2018, 1:52

@Daniel: sa iti ti tu, copiii tai daca vrei in container, maybe in constraction with saftey boots. Nu da lectii cu tara civilizata, ca e mai noua ca Romania, si mancare mai proasta, fara gust. Vezi de containerele de acolo sa fie pregatite de iarna, sa fie incalzite ca prin octombrie vine. Crezi ca daca ai studiat prin containere esti mai destept? Macar ai saftey halmet ( casca de protectie) cand intri in co tainer?daca crezi ca poti ajuta Romania si invatamantul romanesc , intoarce-te in tara, sau preferi sa dai indicatii doar in mediul virtual, online?!

Andrei  •  30 iunie 2018, 4:15

Eu zic ca faceti mare zarva degeaba. Stiind din presa care sunt conditiile in scolile romanesti, eu zic ca directoarea a avut o idee geniala. Acum in loc sa *** ***-ul mai bine veniti cu o solutie ca aceste containere sa fie folosite si dotate corespunzator. Adica daca vreti sa scrieti ca scoala nu are locuri, nu e ceva nou...daca vreti sa scrieti ca scoala nu e dotata corespunzator, nu e ceva nou...Ca cineva incearca sa gaseasca o solutie, temporara sau permananenta...Gasiti-i acestei directoare containere mai ieftine, sau mai noi, sau mai frumoase sau cum vreti voi...Dar daca stam si despicam firul in 4 aproape nici o idee nu e buna pana nu e destul de "nebuna". Stiti ca in lumea asta toate descoperirile au fost facute de oamanei care au luat o hotarare...buna sau rea? Un lider adevarat e cel care ia hotarari, bune sau rele. Si care stie pe parcurs sa le adapteze si perfectioneze.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan  •  30 iunie 2018, 8:05

Locuiesc in Germania de cativa ani si pot spune ca ideea de containere ca sali de clasa permanente sau temporare e ceva obisnuit. Cand m-am mutat in cartierul in care locuiesc, scoala din zona a fost in renovare 2 ani iar elevii invatau in containere suprapuse. Am vazut si alte institutii publice aplicand aceeasi solutie. Poate ar fi bine sa lasam specialistii sa isi dea cu parerea despre cat de practice sunt containerele. Dar reactia directoarei este inadmisibila.

Cristian Smaranda  •  30 iunie 2018, 9:00

https://www.hyperionlyceum.nl/ Și asta am văzut-o pe facebook de la Șerban Iosifescu (un tip extraordinar, nu știu cum de încă nu l-au „acoperit” în funcția de șef la ARACIP). Se pot face și lucruri extraordinare cu resurse mai exotice. Dacă societatea/comunitatea are oameni mai creativi și funcționează...

Deva  •  30 iunie 2018, 10:05

@Razvan, Ai zis in Germania de containere temporare , dar nu permanente. Containerul in Germania e folosit ca metoda de avarie, de santier. Dar a permanetiza containerul in scoala 89 din capitala sau in orice alta scoala din Romania este inadmisibil. Catalin Tolontan exista si director adjunct. Poate dansul (dansa) dialogheaza. Cu cat tac cu atat problema se agraveaza. Luni , oblugatoriu trebuie sa iasa sa discute sa vina cu explicatii. Va spun Inspectoratul nu va iesi , ci va tacea de frica Ministerului, Ministerul nu va scoate o vorba caci probabil ca habar nu are de containere. Singura scoala trebuie sa vorbeasca, dar e mai la adapost in umbra inspecoratului. E ca soarecele si pisica.Sa asteptam pana luni. Solutia e simpla, mutarea clasei pregatitoare din ciclul primar din scoli inapoi de unde au fost , la gradinite. Astfel toate scolile vor avea spatiu . Majoritatea scoliilor din tara sunt supra aglomerate , neavand spatiu, fiind multe improvizati de clase, mici si foarte mici, neafecvate, din cauza acestor clase pregatitoare aduse in primar cu 1 sept.2012! A fost un experiment nereusit, trebuie recunoscut asta la nivel national. Greseala se plateste! Sunt din sistem si stiu ce vorbesc. Mai sus , ieri, un domn inginet si-a exprimat dezacordul cu aceste containere, fiind uimit, zicand : copiii nu au voie sa invete in conditii de santier, prim baraci, nu sunt nici angajati, sau adulti, sau muncitori, nefiind ceva temporar in acest caz.

Andrei F  •  30 iunie 2018, 10:37

@Deva • 30 iunie 2018, 10:05 Doamna in articol se spune clar ca scoala este in extindere!!!!Deci ce caracter permanent?

Deva  •  30 iunie 2018, 13:14

https://www.palmex.ro/ Asta e firma producatoare de containere. Puteti vedea marind poza din articol, scrie pe containere palmex.ro. E uluitor: firma nu produce containere pt. Scoala! Deci sunt *** impropriu amplasate in incinta scolii 89 . Inginerul constructor, din comentariu de ieri, a avut dreptate! Santierul nu are ce cauta in scoala! Am deschis situl lor palmex.ro Surpriza ce am gasir!?: CONTAINERE DE VANZARE : CONTAINERE DE BIROU CONTAINERE DE SANTIER Containere de vanzare Birou Santier Modulare Locuit Dormitor Vestiar Sanitare Paza Magazine BUN VENIT! COMPANIA PALMEX CM, PRODUCATOARE DE CONTAINERE TIP BIROU, SANTIER, LOCUIT. REALIZAM CONTAINERE BIROU, CONTAINERE SANTIER, CONTAINERE MODULARE LA COMANDA SAU IN SERIE, COMPLET DOTATE SI UTILATE! Contact: SUNA-NE ACUM 0723.56.99.29 SAU TRIMITE EMAIL: [email protected]

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anca V  •  30 iunie 2018, 14:02

Buna ziua. Acest articol este total neadevarat. Sunt un parinte care face parte din CA-ul scolii Gimnaziale Nicolae Labis. Vom trimite un punct de vedere oficial pe care speram ca dnul Tolontan sa-l publice pentru a avea un tablou cat mai clar. Oricum lucrurile expuse nu sunt deloc reale.

Gicu  •  30 iunie 2018, 16:04

Abordarea jurnalistei este subiectivă si bombastică. Acele containere sunt izolate cu gard de restul școlii și nu prezintă niciun pericol pentru copii. Cu atât mai mult cu cât nu sunt populate. Ele nu genereaza niciun fel de cheltuială si au reprezentat o opțiune, la începutul anului, pentru a învăța toți copiii dimineața. Trebuie să recunoașteți că se putea face și o știre pozitivă din construcția nouă, mai ales că termenul inițial de finalizare era 2019, dar directoarea s~a zbătut să fie gata in septembrie. Dar cred că nu vă interesează asta. Oricum, e bine să verificați mai bine intențiile surselor voastre.

bg  •  30 iunie 2018, 16:21

BUCURESTIUL - supranumit MICUL PARIS...Pai daca oamenii politici si primari (din fam. Bratianu, Cantacuzino) ar fi gasit drept solutie la extinderea orasului si cresterea nr. de locuitori sa intinda CORTURI sau sa improvizeze niste BARACI in care sa invete copiii de romani, domnii care fac apologia containerelor-scoala aplasate in buricul unei capitale europene, nu si-ar mai fi trecut in CV ca sunt absolventi de Colegiu Sf. Sava, Gh. Sincai, M. Viteazul, Matei Basarab, etc...si nici nu cred ca sunt...Atat merita copiii de romani in propria tara, capitala in care parintii lor muncesc si realizeaza 1/3 din venitul total, platesc taxe, impozite? Pai ce sa mai vorbesc de restul tarii...este UMILITOR, jignitor, dispretuitor si un act de incultura crasa. Si asta se intampla la noi deoarece puterea legislativa nu tine seama si nu conlucreaza cu cea executiva considerand-o pe cea de a 2 a inferioara si subordonata celei dantai. Daca nu ai infrastructura necesara, nu aglomerezi scolile cu clase pregatitoare bazandu-te ca O SA construiesti scoli.... Nu pui boii inaintea carului, ca uite ce se intampla si oamenii incep sa se certe pe lucruri mici fara sa mai vada problematica generala. Asta este proiectul primarului R. Negoita intitulat SCOLI CA IN GERMANIA? Probabil ca se referea la copiii din taberele refugiati din Germania si nu la rezidenti...caci altfel, parintii elevilor si profesorii nevoiti sa invete in containere in loc de scoli erau de acum 8 luni in strada... asa cum ii cunosc eu pe nemti. Structura politica trebuie sa se opreasca la nivel de secretar de stat, nu ca la noi unde ajunge pana la femeia de serviciu.

bg  •  30 iunie 2018, 16:44

Erata: carul inaintea boilor...

Deva  •  30 iunie 2018, 19:58

@bg: ai dreptate bg!!!nu suntem refugiati in alta tara, suntem la noi acasa , nu vrem baraci, nu vrem metal, vrem scoala normala de zid , de bca sau caramida, frumoasa in care sa invatam , sa ne jucam , nu sa ne fie frica ca ramanem blocati in container sau sa ne fie frica cand fulgera afara, nu vrem aer conditionat, nu vrem sa cadem din greseala de pe scarile containerului sau din joaca sa cadem fiind impinsi de un coleg de-al nostru sau mai mare. Nu vrem sa fim izolati ca la puscarie fata de restul scolii!Ne pregatiti de gustul metalului din santier sau din puscarii sau ne pregatim pentru a da poate la o facultate , nicidecum la scoala vietii....Nu vrem Colectiv din nou!

Andrei F  •  1 iulie 2018, 11:03

@ deva Doamna ma risc iarasi...Containerul de la Colectiv a fost evocat pentru ca prin el tracea singura intrare- iesire functionala din acel spatiu! A doua iesire a fost atunci blocata cu lanturi si o ranga!Asta a sporit numarul victimelor!@ deva @ bg Eu am alta opinie! Cred ca aducerea containerelor putea inbunatatii conditiile din aceasta scoala daca asigurau conditiile de confort si siguranta! Sa ai mai multe conditii de unde sa alegi eu zic ca este bine!Directoarea putea merge din prima la micsorarea orei din scoala!Nu reiese de nicaieri ca directoarea a preferat containerelor unei constructii clasice din beton,caramada...! Ba din contra,se spune in articol ca scoala este in extindere si ca extinderea se face in continuarea constructiei existente! Asta inseamna zgomot si chiar naste probleme pentru siguranta copiilor ca orice santier care puneau presiune pe salile de clasa existente!Daca este adevarat ce se spune in articol,ca si extinderea o sa fie raportata tot la iesirile existente asta inseamna ca pe perioada extinderii conditiile de siguranta devin mai slabe!!!!Pentru ca doamna se arata deranjata pentru ca aceste containere ar fura din spatiul de joaca...la fel o face si extinderea scolii! Ati vrea sa nu se faca?Intr- un comentariu anterior am intrebat daca introducerea containerelor nu poate fi si un exercitiu al ISU!Exista un Raport al acestei scoli unde se spune ca directoarea si directorul CEAC se ocupa de extinderea scolii- Deci Profesorul din articol este foarte ,,binevoitor,,... O calamitate trebuie sa fie luata in seama si pentru un oras ca Bucuresti!Trebuie studiata reactia oamenilor cand vad containerele dar si daca acestea corespund!!Daca la Colectiv se aduceau cateva containere echipate medical poate se salva mai multe vieti! Deci nu numai copiii invata ci si autoritatile! Containere pentru locuit au fost deja cumparate. Ce ne facem sa credem ca o scoala nu o sa constituie o necesitate in viitor?In trecut stiti ca existau vapoare si trenuri medicale? Parca- mi amintesc de o mare companie care a transformat un avion in spital pe probleme stomatologice,oftalmologice si era trimis in zonele care nu avea aceste servicii medicale acoperite...Progresul nu inseamna numai beton si caramida...

Mihai.C.  •  1 iulie 2018, 12:52

În primul rând cum de a apărut acest articol după atâtea luni? Pare un articol comandat. În al doilea rând containerele nu au fost folosite deci unde e problema? Zeci de ani școala nu a avut sala de sport dar nu s-a sesizat nici un ziarist. Acum mai e putin pana la finalizarea lucrărilor la sala de sport si încă 16 clase si dezgropam morții. Școala nu e privată deci doamna directoare nu putea lua singura aceasta decizie fără știrea Inspectoratului școlar si ă primăriei. Deci? Apoi daca există o înregistrare a discuției articolul e credibil altfel sunt doar vorbe. Întâmplător lucrez de 35 de ani ca ziarist si mai stiu cate ceva in domeniu. Acest articol nu e unul de investigație ci doar un atac la persoana.

Mike  •  1 iulie 2018, 13:35

De la Palmex CM SRL din Galati unde asociat unic e Palade Florin https://www.listafirme.ro/palmex-cm-srl-28419867/ La un cost mediu de inchiriere (estimativ) de 9-10 Euro / zi acele containere au costat cca 20.000 Euro pana acum. Presupun ca sunt mai mari costurile pe hartie.

Mike  •  1 iulie 2018, 13:38

Revin asupra estimarii ... in poza apar mai multe containere ... eu am numarat 27 nu 9. Deci la 10E/zi cost mediu ar fi cam 73.000 de Euro pana acum doar inchirierea.

Deva  •  1 iulie 2018, 14:31

@Mike: Cine este Palade Florin?

Mike  •  1 iulie 2018, 22:07

@Deva ... nu stiu cine e punctual.

CA  •  2 iulie 2018, 15:33

"Modulele din curtea Școlii Gimnaziale „N. Labiș” au fost furnizate de către Primăria sectorului 3 la cererea Consiliului de Administrație al instituției de învățământ, fără ca Primăria să perceapă chirie." Dar Primaria Sectorului 3 de unde le are? Aceste module cresc gratis in pomi? Sau fiecare Primarie de Sector vine din fabricatie cu 27 de module care nu costa nimic? Eu citesc pe ele www.palmex.ro, nu Primaria Sector 3. Ma bucura ca faceti apel la veridicitate si la "informarea corecta a publicului". N-ar fi o idee sa incepeti cu dumneavoastra?

bg  •  2 iulie 2018, 17:29

In luarea de pozitie a CA al scolii 89 se spune ca " aceste unitati fiind modulare, se pot uni cate doua pentru a crea spatii destul de mari pentru a putea fi folosite ca si sali de clasa". Este o explicatie a furnizorului - firma Palmex care are in portofoliu containere de birouri, santier si de locuit nici vorba de sali de clasa. Modular = ansamblu alcatuit din unitati componente care sunt concepute de la bun inceput cu o anumita destinatie (birou, depozit, santier, paza, locuit). Aici se lasa sa se inteleaga ca modular inseamna ca ai niste unitati componente pe care le asamblezi si apoi ii poti da orice destinatie. La o sala de clasa nu vorbim numai de spatiu, vorbim de un intreg set de reguli de igiena scolara care trebuiesc respectate (cadrele didactice stiu f. bine). Sunt conditiile de microclimat, un exemplu: lumina naturala. De aceea ferestrele claselor sunt mari si ocupa aproape tot peretele unei clase.Ce lumina poate primi un elev prin acele ferestruici (tip dormitor de santier) sau cel aflat in dreptul panoului fara fereastra? Cum a achizitionat primaria sector 3 aceste containere fara licitatie pe SEAP unde exista CPV - 34221000-2: Containere mobile cu utilizare speciala si unde trebuie sa mentionezi in caietul de sarcini - destinatia (spatii de invatamant)? Acum problema containerelor-clasa este la Primarie si la cei care dau autorizatiile de functionare. Problema noastra este ce ne dorim pentru Romania, pentru viitorul copiilor si nepotiilor nostri sau ne prefacem ca nu vedem, cautam justificari si ne spunem ca merge si asa?

silaghi  •  3 iulie 2018, 8:35

Felicitări pentru investigație! După umila mea părere, așa se face presă, ăsta e rolul său și nu acela de-a proteja mafioții și de-a manipula opinia publică în sensul dorit. Să-i fie rușine acelei distinse doamne, și în egală măsură și celor ce au pus-o acolo, deși, la ce fac, rușinea pentru aceștia, cu certitudine, îi o necunoscută, ceva ce nu s-a prins de ei. Totodată, trebuie să ne fie rușine fiecăruia dintre noi că acceptăm mizeriile servite de acești indivizi dăunători. Ăștia fac de regulă cât li se permite, iar noi le permitem să se desfășoare așa cum doresc. Vom deveni o țară, și vom fi mândri de ea, când vom da dovadă de raționament și îi vom sili să facă ce trebuie pentru societate și nu pentru ei înșiși.

Deva  •  3 iulie 2018, 10:18

Sa va intreb ceva! ce veti face cu eleviii care au claustrofobie, ADHD- tulburari hiperkinetice, autism, inatentia si alte complicatii ale acestor boli? Pe acesti elevi nu poti fizic sa ii tii intr-un spatiu mic, daramite , intr- un container. Pai ii scapi fizic, iu scapi din mana, ei fug , ies de acolo. Se da peste cap procesul instructiv- educativ, de predare...lumina va fii proasta , foarte slaba, si 90 % artificiala. Nu vrem un asemenea invatamant , nici in mediul rural. Nu cred ca poetul Nicola Labis reusea sa devina asa mare daca nu avea conditii foarte bune in scoala , liceu, facultate. A fost fiul învățătorilor Eugen și Ana-Profira, iar școala primară o începe în satul natal în clasa mamei sale. Nicolae Labiș (n. 2 decembrie 1935, Poiana Mărului, comuna Mălini, județul Baia, în prezent județul Suceava. Apoi urmeaza Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni între anii 1947 - 1951, perioadă în care scrie versuri. In ianuarie 1952, la inițiativa lui Constantin Ciopraga, Labiș a fost transferat la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Iași, unde a devenit conducătorul cenaclului literar. La data de 15 septembrie 1952, Labiș a început să urmeze cursurile de la Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” din București, unde i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu și Camil Petrescu, iar printre colegi pe Florin Mugur, Lucian Raicu, Ion Gheorghe, Doina Sălăjan și Gheorghe Tomozei. Aici s-a impus, grație înzestrării sale poetice și intelectuale excepționale, ca lider de opinie..La absolvire a fost angajat de către revista Contemporanul, apoi de Gazeta literară. Începând din toamna lui 1955 urmează cursurile Facultății de Filologie a Universității din București, însă renunță după doar un semestru. Labis Nicolae si alti mari oameni ai Romaniei, Nu au invatat in container de metal, fara lumina buna naturala, iar moartea sa a fost un asasinat, fiind impins din tramvai de securistul care il urmarea , intr-o statie de langa spitalul Coltea, in 10 dec. 1956 . Nu vrem ca tinerii elevi sa moara, ca la Colectiv 2015, si din cauza acelui container de atunci . Nu vrem sa ii expunem pe elevi intr-o asemenea ipostaza , nu vrem experiment pe elevii din Bucuresti sau din orice alt loc ar fii din Romania. Mai bine prevenim, decat sa ne para rau ulterior de un dezastru!(Doamne fereste!). Primaria sector 3 sa intoarca acele containere la Galati si cu asta basta!

Andrei F  •  3 iulie 2018, 12:47

@Deva • 3 iulie 2018, 10:18 Domna va repet ...repetarea in domeniul dumneavoastra inseamna ceva...Containerul de la Colectiv a avut o prea mica insemnatate in catastrofa de atunci...Daca este sa comparam o scoala care se extinde si ramane la aceleasi doua intrari este un pericol mai mare mai ales in timpul cand in scoala este un santier activ...Dumneavoastra ati fost in apropierea unui astfel de santier ca sa stiti ce pericole inseamna ?Gasiti nimerit sa va adresati si fata de scoala din Timisoara unde probabil ca se va invata in astfel de sali de clasa? ----------------------Vad ca pe nimeni nu deranjeaza comunicatul Consiliului de Administratie al scolii...Parca se insinua ca exista o directoare care taie si spanzura fara a da explicatii...Niste scuze cand vezi ca ai fost indus in eroare nu se impun? De o zi intreaga ni se da un citat din CASIMIRO care cica ar fi portughez si nu brazilian...Chiar merge oricum?

mik  •  10 iulie 2018, 14:51

Reportajul se axeaza pe modul deficitar de comunicare al dnei directoare . De acord ca are lacune, de acord ca poate dansa are o "combinatie", dar ar trebui punctat ca ideea nu e obligatoriu rea. Am vizitat Suedia si gradinitele functioneaza fix in asa ceva. Nu inteleg aceasta fudulie a noastra ca natie...Inteleg sa se preocupe de siguranta copiilor, sa faca o proba dar nu se respinga ideea ca sunt "cutii de conserve". Pentru lipsa de spatiu, pentru economie, pentru intretinere usoara astfel de solutii sunt foarte bune. Dlor profesori le cade rangul? Copiii nu pot sa invete decat daca e o clasa cu ziduri? Articolul putea sa fie mai explicit in toate sensurile.

mik  •  10 iulie 2018, 15:03

@Deva argumente extrem de puerile. Aceste containere pot sa aiba dimensiuni f f mari . Pot sa aiba geamuri de mari dimensiuni, pot sa aiba iluminat cu led cu lumina naturala ( daca ai auzit de asa ceva), sunt racordate la incalzire, electricitate si poti face o cladire din ele ( de un search pe Google). Pot sa fie montate sisteme de ventilatie ( aer conditionat, pe intelesul tau), sisteme de stingerea incendiilor din tavan (adica un senzor care cand simte caldura face sa porneasca apa). Exemplele tale sunt cel putin ridicole...in fond de ce nu scriem cu pana de gasca, de ce nu mergrm iar cu trasura sau caruta, de ce nu bem apa din fantana ? De unde stii tu cat de rau o sa fie in container? Ai fost in asa ceva? Ai vazut cum arata unul modern si adaptat pentru orice situatie?? Stiai ca se pot monta pereti in interior? Zugraviti? Sa arate ca o camera normala? Pentru unii noutatea si progresul au ramas chestii periculoase, Doamne fereste ( ca sa te citez) sa apara ceva nou!!! Ce legatura are Labis ( care n-a fost chiar asa mare poet si sunt oarece dubii in legatura cu moartea lui...dar na, tu stii mai bine) cu niste copii care vor face scoala intr-un container?? Repet: aceste containere sunt folosite in tari care ne depasesc mult, sunt modificate si adaptate sa aiba acealeasi functii ca o cladire dar au avantaje net superioare chiar daca suna urat "containere".

mik  •  10 iulie 2018, 15:11

@Deva pt dvs frumos e doar zidarie? Dar de impamantare ati auzit? Stiti ce e un paratrasnet?? La cat de mult contestati o situatie, aveti argument usor de combatut pentru ca vad cu nu stiti chestii elementare. Orice constructie trebuie sa aiba paratrasnet!! Altfel este periculos. Deci nu doar zidul ne fereste, ci ceea ce facem dupa aceea in si cu el.

mik  •  10 iulie 2018, 15:14

Deva...."nu vrem aer conditionat". Acum realizez ca am pierdut timp de pomana. Si eu care mi-am pus aer conditionat in casa, casa din beton, frumoasa, nu oricum. 😁😁😁 As zice sa renuntam la aerul conditionat si sa ne luam un evantai, ceva...poate un ventilator d-ala pe tavan...sau niste frunze de palmier...Mda...Aerul conditionat e f rau in 2018 si daca sunt 40° afara...😂🤣😂🤣

Deva  •  14 iulie 2018, 11:26

@Mik: Nicolae Labis a fost mare! A fost buzduganul unei generatii! vezi mai jos. Si pentru aceasta nu putem amplasa containere in scolile din Romania, taman , in scoala Nicola Labis...din capitala tarii! Am selectionat doar rezumatul, nota, finalul... Nicolae Labiş, poetul-copil, a reuşit să depăşească barierele ideologice impuse de o perioadă istorică teribilă şi să refacă legătura spirituală cu ceea ce însemna România cu adevărat, România Mare, România în care se recita Doina lui Eminescu. Asta l-a costat viaţa. Era anul 1956. Posteritatea nu i-a iertat nici geniul, nici revolta, Nicolae Labiş este considerat încă doar un poet comunist. În anii '60, '70 au debutat alţi şi alţi poeţi care au scris, în vremuri mai puţin crunte decât cele din anii '50, poezie comunistă. ...Poeţi, prozatori şi critici şi-au „clădit“ numele elogiind în versuri, proză şi articole doctrina comunistă,omul-nou, marxim-leninismul, „generoasele construcţii socialist-realiste“, demascând chiaburii, renegându-şi părinţii şi închinându-se la Marx, Lenin, Partid, Dej, Ceauşescu, Iliescu... Cu toţii, astăzi, sunt consideraţi mari nume ale literaturii şi criticii... copilul de geniu, „buzduganul generaţiei sale“, Nicolae Labiş este considerat încă doar un poet comunist.

Comentează