Omorâtă de infecții și mințită!

Expertiza medico-legală spune adevărul morții la 36 de ani a Georgianei Maxim: ”Consecința șocului septic produs prin infecție cu Clostridium Difficile pe fondul unei leziuni medulare”!

luni, 23 iulie 2018, 7:00

”Ultima dată când Georgiana a deschis ochii, fiind sedată continuu, am văzut cum i se preling lacrimile pe lângă tâmple. Mă chinuie faptul că nu știu ce a vrut să-mi spună atunci!” Viorica Maxim, mama Georgianei și asistentă medicală

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Hernie de disc cervicală C6-C7”.

Un diagnostic frecvent, o patologie comună, una dintre suferințele omului modern, peste 150 de cazuri de hernie de disc operate în fiecare zi în România.

În 5 decembrie 2016, tânăra de 36 de ani Georgiana Maxim vine să se opereze la coloană în București.

La București, ”pentru că aici sunt medicii cei mai buni”, cum îi spune ea mamei din Onești, la rându-i asistentă medicală.

”Dansăm de Revelion și facem tumbe!”

Georgiana Maxim în vara lui 2016, cu 6 luni înainte de operația la coloană
Georgiana Maxim în vara lui 2016, cu 6 luni înainte de operația la coloană

Fire sportivă, alergătoare de cros, angajată la o multinațională în Brașov, Georgiana s-a învățat ”disciplinată să-și facă analizele o dată la 6 luni”, povestește mama ei.

Medicul profesor doctor Mircea Gorgan o consultă la clinica sa privată Exmedica, în 28 noiembrie 2016.

53 de zile a stat Georgiana Maxim în spital, de la operație și până la deces

Sunteți tânără, vom face o incizie frumoasă, care nu se va vedea, vom pune un grefon. Dansăm de Revelion și facem tumbe!”, o încurajează doctorul Gorgan.

O cheamă la Spitalul  Bagdasar-Arseni, unde face intervențiile chirurgicale.

Georgiana Maxim este internată pe 5 decembrie 2016, operată pe 6 decembrie 2016 și moare pe 26 ianuarie 2017, în „Bagdasar-Arseni”.

În aceeași zi, avea programat interviul pentru emigrare în Canada.

***

Părinților morților de la Colectiv, infectați cu bacterii, unii dintre ei trecând pe la Spitalul Bagdasar-Arseni, li s-a spus, pe bună dreptate, că adevărul se determină științific.

Pilotului Marin Cojocaru, prăbușit în lacul Comana în 10 iulie 2016 și abia salvat după ce a contactat două infecții nosocomiale la „Bagdasar-Arseni”, i s-a spus că ”ați luat bacteriile din apa lacului”.

Vioricăi Maxim, mama Georgianei, asistentă medicală și ea și recunoscând simptomele infecțiilor nosocomiale de la „Bagdasar-Arseni”, i s-a spus, de asemenea întemeiat, că stabilirea cauzei morții copilului ei durează.

În tot acest timp, România și-a văzut de treabă și, la fel de justificat, a găsit resursele să dubleze veniturile a peste 100.000 de angajați din Sănătate.

Unele dintre specialitățile medicale câștigă, net, de trei ori mai mult decât în seara de la ”Colectiv”.

E cea mai mare creștere de salarii din istoria economică a țării!

S-a putut întâmpla pentru că, în adâncul consensului uman, politicieni, cetățeni, medici și, cu toții, părinți, frați, surori și mame am spus ”Așa nu se mai poate!”.

La schimb, pacienții au cerut, în fond, un singur lucru: să li se zică adevărul.

Nu i-au spus nici de eroarea din sală și nici de infecții

Mamele și tații au așteptat să afle adevărul.

Dar nu au stat cu mâinile încrucișate.

Ei și ceilalți români au muncit suficient ca să poată oferi medicilor și asistentelor lefurile decente și meritate.

La un an și jumătate după moartea Georgianei Maxim, mama are în mână ”Raportul de expertiză medico-legală necropsică”.

Documentul e stufos, iată concluziile!

4 operații a suferit Georgiana Maxim, nici ea, nici mama neștiind ce s-a întâmplat de fapt în sală

Din el i se confirmă că ”Spitalul Bagdasar-Arseni mi-a ascuns că au lezat coloana Georgianei în timpul operației și au recunoscut târziu că s-a infectat cu Clostridium Difficile”.

Acesta e singurul lucru constant pe care, de la Colectiv și până azi, fără întrerupere, românii îl solicită sistemului medical.

Ei înțeleg lipsurile și, chiar dacă uneori nu poți negocia cu doliul iertarea sufletească, ei pot accepta mental erorile medicale.

Dar vor să li se spună adevărul.

Dosarul de la Secția 16 de poliție

După decesul Georgianei Maxim, din 26 ianuarie 2017, mama ei depune plângere la poliție.

Secția 16 de Poliție din București deschide dosar de moarte suspectă și demarează urmărirea penală in rem.

Miercuri, 18 iulie 2018, are loc la Secția 16 de Poliție audierea doctorului Dana Sârbu, expertului care a întocmit expertiza medico-legală.

În concluzia ”Raportul de expertiză medico-legală necropsică”, Dana Sârbu scrie că:

Minciună și afecțiune, în aceeași echipă medicală

Pe înțelesul nostru, deși e destul de clar.

Din eroare, în operația de hernie de disc, Georgianei i se secționează măduva spinării.

”Tot timpul am întrebat dacă s-a întâmplat ceva în operație, un accident, și mi s-a spus că nu!” Viorica Maxim
7 ianuarie 2017. Ultima imagine cu Georgiana Maxim

Pacientul nu mai iese niciodată din Spitalul Bagdasar-Arseni.

După aproape două luni de ezitări, luptă, afecțiune și neadevăr, toate în aceeași echipă medicală, căci ce e bun în noi se îmbină cu ce e rău și de aceea există reguli și sisteme, Georgiana face o hemoragie craniană fatală, ca urmare a septicemiei produse de infectarea cu Clostridium Difficile.

Conform expertizei medico-legale, fata de 36 de ani a murit din cauza infectării și nu a erorii medicale produse în timpul operației, însă există o relație de cauzalitate între cele două, una indirectă.

  1. Este recunoscută de expertiză lezarea măduvei spinării în timpul primei intervenții chirurgicale, lucru ascuns mamei de către medici în spital.
  2. Sunt recunoscute infecțiile cu cele două bacterii, una dintre ele fiind și cauza septicemiei și a decesului, medicii spitalului nerecunoscând stafilococul auriu.
  3. Dar în raport nu se face nicio referire că sunt infecții intraspitalicești sau mai nou spus, asociate actului medical.

De ce Georgiana Maxim a murit pe 26 ianuarie 2017 și medicul Dana Sârbu, autorul raportului medico-legal, a fost audiat de poliție abia pe 18 iulie 2018?

Aceasta este o altă poveste, la fel de dură, pe care Libertatea o va spune mâine.

Jurnalul nescris al Georgianei Maxim continuă.

 

Capitolele anterioare ale investigației:

Infecțiile continuă la Spitalul Bagdasar-Arseni! O tânără de 36 de ani moare infectată cu două bacterii după o operație de hernie cervicală

Lumea imaginară din capul Georgianei Maxim. Spitalul Bagdasar-Arseni recunoaște infecții cu două bacterii nosocomiale, în timp ce DSP comunică mai multe tipuri de bacterii intraspitalicești la același spital!

”Precum în ATI, așa și pe pământ”

Comentarii (67)Adaugă comentariu

O femeie  •  23 iulie 2018, 7:53

Ingrozitor. Cata putere in familie sa asiste la moartea lenta a copilului... Oare cate alte cazuri sunt, si nu stim?

valentin  •  23 iulie 2018, 8:08

@tolo, as dori sa-ti trimit si cazul tatalui meu, operat la acelasi spital, infectat cu aceeasi bacterie, fost jucator de divizia A, daca se poate un email unde as putea sa-ti scriu!

Cătălin Tolontan  •  23 iulie 2018, 8:09

@valentin: [email protected], [email protected],[email protected]. Multumim.

Ciprian  •  23 iulie 2018, 8:21

Mă oripilează toate aceste știri, sincer! Nu pot înțelege și nu-mi pot explica de ce suntem atât de proști?! Ce trebuie să ni se întâmple pentru a ne trezi din letargia în care ne găsim! Suntem profund afectați de soarta pușcăriașilor, adică a celor ce au încălcat legea, sub o formă sau alta, fiind pedepsiți pentru acest fapt, dar pentru oamenii corecți, cinstiți și care contribuie efectiv la funcționarea statului prin taxele și impozitele plătite către bugetele statului, nu există interes din partea celor ce, parcă, ar trebui să ne administreze problemele într-un mod eficient. Nu știu ce trebuie să facem și cum pentru a-i trezi pe acești indivizi să fie altfel decât sunt! Nici măcar teribila tragedie numită Colectiv nu i-a determinat să-și schimbe apucăturile! Vă dați seama, dacă în spitalele din „buricul târgului” se petrec astfel de lucruri și nenorociri, nu vreau să-mi imaginez ce nenorociri se petrec în spitalele din țară, acolo, astfel de nenorociri sunt la ordinea zilei, fără sesizări sau anchete deschise ulterior. Ce-i de făcut???!!! Stau de multe ori și mă întreb, chiar nu o exista o mână de oameni competenți, cinstiți, corecți, morali și cu intenții cu adevărat bune, care să ne guverneze?! Cred că nu-i vrem noi, alegând de fiecare dată aceleași fețe obosâte, profund corupte, îmbâxite de nesimțire și goale de conținut pozitiv. Se pare că, în România, spitalul este un focar de infecție, un loc mult mai periculos decât pușcăriile, locuri atât de lacrimogene pentru cei ce ne conduc spre nicăieri. Oare încă nu le-o fi decedat nimeni, nicidecum că le-aș dori acest lucru, din pricina unei infecții dobândite în spital, pentru a conștientiza situația reală din domeniul de sănătate românesc?! Sau, cum ar spune unii mai tranșanți, nu au ori n-ar avea cu ce să conștientizeze... Oricum, fără îndoială, situația îi una tragică, consider că trebuie să mai și facem ceva concret și nu doar să stăm pe margine să asistăm cum țara noastră se duce de râpă! E foarte, foarte trist! Sincere condoleanțe rudelor acestei tinere, Dumnezeu să o odihnească!

Cătălin Tolontan  •  23 iulie 2018, 8:22

@Ciprian: v-ati dat singur raspunsul. Dupa ce invocati un grup de oameni providential, acceptati ideea ca e nevoie de implicarea fiecarui cetatean. Da, asa e, nu exista o mina de citeva zeci de oameni providentiali, exista 20 de milioane de cetateni. Problemele sociale au solutii sociale. Marirea de venituri in Sanatate e una dintre aceste solutii, dar nu e suficienta.

Toader  •  23 iulie 2018, 9:03

Microorganismele nu îmbolnăvesc, ele apar doar unde organul/țesutul e bolnav. Nu viermii dintr-un hoit au omorît animalul. Megeți pe o cale greșită. Pe patul de moarte Pasteur a spus: „Béchamp avait raison, le microbe n'est rien, le terrain est tout”. Căutați în procedurile medicale și tratamentele finanțate de industria farmaceutică.

Cristi  •  23 iulie 2018, 9:10

Un popor de lasi si de hoti , fara identitate si fara speranta . Am ajuns sa-i lasam sa ne macelareasca ca pe animale , acceptam sa ne ingropam copii si tot nu facem nimic. NE MERITAM SOARTA !

Cătălin Tolontan  •  23 iulie 2018, 9:11

@Toader: nu este calea noastra, noi informam, nu tragem concluzii. Este concluzia unui medic, care are experienta si responsabilitatea de a descoperi care este cauza mortii. Aveti concluziile in facsimil. Zau, e ca si cum ati spune ca stiinta merge pe un drum gresit si o corectati de la tastatura de la birou )))

justitia  •  23 iulie 2018, 9:16

Bravo echipei tolo.ro.. nu va lasati... ***. Sa va mai zic un caz la fundeni ? Unde o fetita de 3 ani vine cu suspiciunea de leucemie si parinti o i au acasa in sicriu ???? Ca a luat bacterii din spital la atentie, analize, nefiind operata. Ar trebuii facuta o mare campanie cu oameni in strada, si daramate aceste spitale ale mortii si refacute altele in alte zone. Pe conti ent nu vei gasi atat de dese asemenea cazuri. Pacat de ea ca era tanara si plina de viata. La puscarie cu acei doctori pe viață !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihaela  •  23 iulie 2018, 10:35

Mergeti si stati de curiozitate, macar 30 min.in Piata Berceni si o sa vedeti personal medical, in uniforma de spital, incaltati cu papucii albi, care bantuie printre tarabe si-si fac cumparaturile. Acestea se intorc apoi la capataiul bolnavilor in spital, plini de microbi! In ce tara traim? Astia nu au si ei sefi? Pleaca si vin la locul de munca cand vor ei? Pentru ce li s-au majorat salariile?

Toader  •  23 iulie 2018, 10:39

Din păcate știința ia locul religiei, cercetătorii/oamenii_de_ștință au devenit noii preoți, halatul ia locul sutanei, laboratorul locul altarului, cartea de specialitate noua Biblie. Dacă oamenii ar știi cîtă minciună este în știință s-ar îngrozii. Toată lumea ar trebui să fie încurajată să aibă o părerere despre orice chiar dacă nu-i de „specialitate”. Cineva ce-a înțeles un lucru poate face pe oricine să-l înțeleagă în cuvinte simple. De cîte ori nu auzi vorbe de felul ”ce ști tu”, „n-are rost să-ți explic”. De cîte ori „specialiștii” nu folosesc „limbaj de specialitate”, un fel de păsărească, pentru a ne pierde, pentru a ascunde că n-au priceput nimic sau nu spun nimic.

ARON  •  23 iulie 2018, 10:44

Pai ce ne facem fratilor cu deja vedeta de TV Dr Monica Pop care miorlaie pe la toate televiziunile???? Cand o mai avea insa numita timp de pregatit-citit,operat,manageriat, menaj, daca toata ziulica o tot vedem pe la tv-uri sau cu deja celebrul deputat hazliu Bacalgasa a toate investigat de fatucile teveriste ce tot il indeamna sa-si spuna parerile indiferent de subiect, sau de pensionara TATOAICA MULTISTIUTOAREA , sau de omniprezenta ingrid mocanu avocata posturilor penalilor si ea aflata cu un pas de puscarie - la asta numai daca-i observi permanenta fata observi ura vesnica contra celor ce au trimis-o spre bulau VAI SI AMAR DE ROMANICA NOASTRA

Cătălin Tolontan  •  23 iulie 2018, 10:47

@ARON: dreptul la opinie apartine tuturor, nu doar celor care gandesc asemanator cu noi in diverse teme. Opinia este libera, iar faptele sunt sacre. Din pacate, faptele arata ca suntem una din cele mai sarace tari ale Europei, nu doar de dupa 1989, ci inca de dinainte, din cauza multor elemente, coruptia fiind numai una dintre ele.

Mihai  •  23 iulie 2018, 10:53

Si totusi nici un tefelist n-a cerut demisia lui ciolos....

Max  •  23 iulie 2018, 11:00

De data asta pare intr-adevar eroare medicala. Totusi, cu tot respectul pentru cazul de fata, vreau sa fac abstractie si sa postez un comentariu legat de autorul articolului, un individ care intervine frecvent in probleme medicale fara sa aiba vreo cunostinta in domeniu. Pe langa faptul ca dansul inca isi permite sa scrie desi ar trebui probabil sa fie cercetat penal in urma evenimentelor produse de articolele sale mincinoase in cazul dezinfecantelor din spitale, il vad aici scriind o groaza de aberatii. Dansul nu stie ce inseamna infectie nosocomiala, el acuza ca si cum orice mediu dintr-un spital ar trebui sa fie steril 100%, ceea ce nu stiu daca exista in lume. Sigur, sunt probleme in spitale, nu suntem la nivelul altor tari din acest punct de vedere, dar macar documenteaza-te inainte sa scrii despre asa ceva. Apoi, ceea ce scrie dansul in debutul articolului ma lasa cu gura cascata, asta pentru cei ce chiar il baga in seama. El sustine ca o hernie de disc la nivel C6-C7 este un diagnostic frecvent al zilelor noastre, o interventie banala. Sigur, hernia de disc este ceva frecvent si relativ usor remediabil, dar mai ales la nivelul coloanei lombare-sacrate, nu la cea cervicala, deci afirmatia sa este absolut abjecta, orice interventie la nivelul coloanei cervicale este una riscanta. Apoi, desigur, se leaga de ce il doare cel mai tare, veniturile crescute ale medicilor. De parca medicii ar fi de vina pentru conditiile inferioare altor tari din spitale. Asta o spune un om care face o groaza de bani mintind fara rusine zi de zi. Un om care asteapta conditii egale oferite de oameni cu venituri de 5-6 ori mai mici. Dar bun, inca faptul ca-l deranjeaza veniturile crescute ale medicilor e una, dar faptul ca-l deranjeaza veniturile crescute in urma cazului "Colectiv"... el habar nu are despre ce a fost vorba la Colectiv, cum sa-i explici unui astfel de individ ce inseamna infectiile nosocomiale la arsi?! Cum sa-i explice ca sunt ceva frecvent in lume, ca arsul e predispus la asa ceva si ca nu spitalele ii omoara, ca daca n-ar fi internati si-ar lua infectiile din mediul inconjurator oricum. In fine, ca sa ma fac inteles, in cazul de fata consider ca e bine ca cineva a scris un articol, pentru ca cel putin daca certificatul medico-legal e scris corect (neinfluentat de interventii din afara), atunci eu cred ca e eroarae medicala si trebuie sa se stie. Dar modul in care a fost scris si parantezele abjecte mi se par de o jena iesita din comun.

Alex One  •  23 iulie 2018, 11:17

@Mihai, iar guralivul Vlad Voiculescu ministru sanatatii ciolosului nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i pute !

Gigel  •  23 iulie 2018, 11:30

Intrebarea e, de ce e inca director gorgan la bagdasar de ce profeseaza in continuare ,de ce neacsu e medic in continuare,de ce nu ia nimeni masuri la atata timp de la acest caz ,parca tot din cauza lui (gorgan) era sa moara si pilotul care s-a prabusit in 2016? Din cate stiu a avut o gramada de operatii nereusite ,moartea fetei e finalul.Oare cineasectionat gresit maduva gorgan sau neacsu ,politia ce face!?

MARIUS  •  23 iulie 2018, 11:31

Felicitari Domnule Tolontan. Aveti parte de toata stima. Asa da... Imi plac nespus de mult articolele dvs. Acesta este jurnalism adevarat.

Florin  •  23 iulie 2018, 11:39

Din pacate in majoritatea spitalelor di Romania exista focare de infectii letale.Sotia mea a fost bolnava de cancer la colon si am fost obligat sa o internez intr-un spital din Craiova o zi pentru transfuzie de sange.Dupa circa 2 luni,sotia mea a murit din cauza unei infectii luate din spital,,Clostridium Difficile..Daca sesizam autoritatile,spitalul trebuia inchis,iar mii de bolnavi ramaneau fara ingrijiri si aveau de suferit din cauza sistemului asta nenorocit mafiot

Denisa  •  23 iulie 2018, 12:11

Am fost colega cu Georgiana:(. Imi este fff greu sa accept povestea trista a sfarsitului Georgianei. Ma tot gandesc la sistemul infect care ni se baga pe gat atunci cand vine vorba de servicii (medicale, sociale, educationale...). Eu una nu vreau sa le mai tolerez! Sper ca si oamenii din tara asta sa nu mai accepte orice...maine poate fi oricine in locul Georgianei.

Mihai  •  23 iulie 2018, 12:16

@Alex One - voiculescu e cel care se jura ca-n Romania e imposibil sa se faca transplant de plamani, dupa ce au zburat tehnoratatii s-au facut 3-4 transplante de plamani toate avand succes .....lucrurile astea evident ca nu-l intereseaza pe tolo - voiculescu se pregateste sa fie candidat usr la presedintie si se stie de la tolo doar de bine despre usr.

Liviu  •  23 iulie 2018, 12:18

Tolo, m-am operat în privat si tot am luat bacterie...E drept una mai usoara...Mi-a spus medicul curant dupa ce a plecat din clinica respectiva si a emigrat....:). Acum am puterea sa zâmbesc, atunci eram in depresie ca nu stiam ce mi se intampla....E o realitate... si din pacate trebuie sa trăim cu ea. Pana nu se pune accentul de la "centru" pe prevenție...o sa mai avem cazuri din pacate...

Omerta  •  23 iulie 2018, 12:41

Stiti ce mi se pare mie ABSOLUT GRETOS? Omerta specifica mafiotilor. Felul in care se acopera intre ei. Felul in care colegii din “spirit de colegialitate” stiau ca ceva e in neregula cu politistul-pedofil, dar ei il protejau. Ba chiar il alintau “Violatorul”. Mi se pare o adevarata infectie umana si sufleteasca felul asta in care se fac ei toti ca nu vad. Vreau sa vad si eu un doctor caruia i se retrage pe viata dreptul de practica. Vreau sa vad un judecator ca judecatoarea lui cristi borcea care nu mai are dreptul sa profeseze in magistratura in viata ei pentru ca a luat spaga si a batjocorit legea si justitia. Vreau sa vad un politist care a fost prins ca lucra pentru retele infractionale dat afara pe viata din politie. La noi totul se uita repede si totul se negociaza. Nimeni nu e vinovat pentru nimic. Pentru revolutie - 0 vinovati. Pentru mineriada - 0 vinovati. Pentru colectiv - 0 vinovati. Parca traim intr-un roman de Kafka! Romanul in care nimeni nu este vinovat daca e conectat si stie sa joace in echipa. Nimeni nu face nici o greseala. Si totusi tara ca totalitate este un dezastru, iar oameni care nu ar trebui sa moara mor. Pentru ca nimeni nu raspunde pentru nimic. Romanul parca s-a nascut „de treaba“. El e “de treaba” tot timpul si cu toata lumea, chiar si cu proprii calai! Pe lumea asta exista legi, reguli, infractiuni si pedepse, dar daca le comit fratii, sotii, amantele, copiii, nepotii, rudele, prietenii si colegii (care nu de putine ori sunt exact primele persoane enumerate) nu este nici o problema. La ai nostri nu se aplica regulile – lasa sa se aplice la ai lor. Romania se scufunda pe zi ce trece intr-o mocirla de prostie, incompetenta, impostura, hotie, coruptie, mizerie morala, prostitutie sufleteasca, lacomie si complicitate. Toti se fac ca nu vad. Nimeni nu e vinovat pentru nimic. Romania arata ca un bolnav in stadiu terminal care, atunci cand este intrebat cum se simte, raspunde “perfect!!!”.

o femeie  •  23 iulie 2018, 12:46

pentru cei care cauta un vinovat (ministrul, doctorul etc) adaug ca nu este un singur vinovat ci mii. Situatia e asa de zeci de ani, din totdeauna. Realmente in spitalele romanesti nu exista proceduri de: - raportat si escaladat si tratat infectiile intra spitalicesti. Pe timpul comunismului nu existau, acum nu e mare diferenta. -nu exista proceduri de analiza si facut probe periodic cu peretii/aerul/ echipamentul folosit in spitale. Nu s-a facut niciodata -nu exista proceduri de analiza a calitatii medicamentelor, substantelor folosite, vaccinurilor, echipamentelor. Pt cele produse in romania se fac in fabrici, dar pt cele importate nu sunt. Si nici nu au fost niciodata in spitalele romanesti. Au fost introduse in occident in ultimii 50 ani, pe rand, de nevoie. In America se stiu ca 1/3 din decese sunt datorita problemelor din spitale/medicamente, in romania cifra e mult mai mare dar nu e masurabila .

suca  •  23 iulie 2018, 12:47

100.000 sunt medicii si asistentii din spitalele de stat? Mult! Doar astia si-au luat banii in avans, salariul electoral din 2022, restul nu pupa un leu, ei nu fug din tara, ha, ca medicii si asistentii. Poate scrieti cum au crescut recent taxele la UMF cu cate 1000 de lei anual, tocmai pentru ca posturile de medici si asistenti la stat au devenit mega-avantajoase si diploma isi scoate banii investiti, in timp ce preturile cerute strainilor au ramas la acelasi nivel. Si cautati cartelurile UMF la fixarea preturilor in ultimii vreo 12 ani.

Mircea  •  23 iulie 2018, 13:01

@Toader: E o prostie ce sustii. Virusii si bacterille nu apar numai unde un tesut este bolnav. Este o chestie de imunologie: virusi si bacterii nu apar...sunt prezenti peste tot intotdeauna. Poti spune organism slabit sau ne-adaptat sau, sau...etc. Iar viermii nu sun microorganisme ( un exemplu tembel ). "tratamente finantate de industria farmaceutica"...really ???

Cristijansen  •  23 iulie 2018, 13:02

D-Le Tolontan , faceti bine ca aduceti in presa aceste cazuri , ba chiar ar trebui sa scrieti cat mai des pe aceasta tema , poate se responsabilizeaza medicii mai mult , poate se face curatenie mai bine in spitale , sau cum zice un antevorbitor ,poate nu mai ies la cumparaturi in piata Berceni in halate albe in timpulserviciului . Ce pot sa spun despre spitale si despre medici ? Mi-e frica . Ce pot sa spun despre procurori si despre judecatori ? Mi-e frica si mi-e scarba . Hai cu salarii speciale si pensii speciale , asistenta sociala de lux .

Mihaela M  •  23 iulie 2018, 13:13

Tocmai din aceste motive (plus procentul ridicat de risc de mortalitate in jur de 30% in timpul pregatirii chimioterapeutice si dupa interventie) nu am vrut sa fac transplant medular. Nici in Romania si nici in alta tara. Am cunoscut o doamna care a facut transplantul la Londra si s-a pricopsit acolo cu doua bacterii. In rest cred ca as scrie un roman despre ce se intampla intr-un spital. Altul dar tot in Bucuresti.

Mihai  •  23 iulie 2018, 13:14

"Sanatatea" din Romania este jalnica! Vai de capul nostru! In momentul in care ai intrat intr-un spital din Romania, ti-ai injumatatit sansele de supravietuire, indiferent ce boala ai. Hexifarma si Colectiv au aprins doar o lumina firava in catacomba "sanatatii" din Romania. Este grotesc ceea ce se intampla. Incompetenta, coruptie si cinism. E jale!! De aceea "patriotii" nostri din guvern si parlament se trateaza numai in strainatate! Fiindca pot!!

Andrei F  •  23 iulie 2018, 13:22

@ARON • 23 iulie 2018, 10:44 Ma faci sa rad!!!Doctorul Pop are atata timp sa mearga la televiziuni ca sa se planga cat a avut sa dea explicatii si procurorilor...Dar asta nu te mai deranjeaza ,nu?

vasile  •  23 iulie 2018, 13:36

"Unele dintre specialitățile medicale câștigă, net, de trei ori mai mult decât în seara de la ”Colectiv”." Sa nu ne facem iluzii , in spital se ia spaga exact ca si pana acum , sistemul e putred pana la radacina , doar aruncand cu bani in el nu se rezolva nimic.

ion  •  23 iulie 2018, 13:53

@Max. Și dvs cine sunteți de știți atât de multe despre subiectul articolului, despre infecții nosocomiale, despre medicină în general? De ce v-am crede pe dvs și nu un ziarist oarecare?

andrei  •  23 iulie 2018, 14:19

lasa, ca asa se mai intampla, mai mor oameni.. problema adevarata este urmatoarea: medicii au vrut marire de salariu, "ca sa nu mai plece din tara" si li s-a marit salariul imediat.. alte sectoare de stat care ar fi avut, la fel, nevoie de marire de salariu, nu au beneficiat de rapiditatea cu care statul a raspuns la cererea de marire salariu a medicilor !! sa nu fiu inteles gresit: da, e ok ca medicii sa primeasca salarii mai bune, dar, sa primeasca aia care sunt competenti, nu toti mascaricii; mascaricii sa plece din tara sa omoare pe altii pe masa de operatia si aia buni, care merita, sa li se mareasca salariul de 10 ori, ca sa ne asiguram ca raman in tara, dar sa fie si buni/priceputi cu adevarat !!

Lacatusu Monica  •  23 iulie 2018, 14:33

O să incerc să scriu despre cum era să mor de la o injecție și cu ce sechele am rămas .

mordved  •  23 iulie 2018, 14:35

Diagnosticul postmortem nu poate sa indice sursa infectiei. Se pot face investigatii suplimentare la cererea organului de urmarire.

MARIUS  •  23 iulie 2018, 14:56

Ceea ce este dureros este modul in care unii gasesc de cuviinta sa reactioneze la un articol. De la specialistul in medicina pana la amicii sistemului, de la cel care trece indiferent pe strada pe langa o batranica batjocorita la cel care ridica din umeri si zambeste superior- exagerari si politica dom-le. Vai de tine tara a carei cetateni nu vad distrugerea si autoextinctia provocata de ticalosie si nepasare. Plus multa hotie... Remediul nu stiu de unde sa vina dar macar autorul articolului incearca sa arate o realitate pe care din nefericire prea multi igoranti o neaga. Exemplul Bacau nu este un accident. Doar ca in alte situatii nu miroase... va veni in timp si mirosul... de putreziciune... halal ....

MARIUS  •  23 iulie 2018, 15:02

Erata - ai carei cetateni...

IEP  •  23 iulie 2018, 15:17

Dle Tolontan, infectia cu Clostridium difficile era la nivelul colonului, pacienta a dezboltat un megacolon toxic ca urmare a acestei jnfectii, a intrat in sepsis si jn insuficienta multipla de organe, pe fondul unui organism slabit a facut si infectia cu stafilococ. Acest Clostridium apare dupa antibiotic. Si are de multe ori o evolutie fulminanta. Singura culpa medicala eate leziunea survenita intraoperator. Clostridiumul acesta poate apare oricand dupa o singura doza de antibiotic. La megacolonul toxic singurul tratament e cel al sepsisului si colectomie subtotala, cu degetele incrucisate pt ca poti face totul bine si pacientul decedeaza. Evident nu stim cum au tratat medicii complicatiile pe parcurs, dar infectia pe care marsati nu are absolut nimic cu culpa medicala. E o reactie la antibiotic.

lenroc  •  23 iulie 2018, 15:25

acceptam, din lașitate, directori de spital incompetenți, miniștri hoti si incompetenți, tăcem comod sperând că noi n-o să pătim asemenea grozăvii. Teoria cu protestul pașnic e greșită, nu se aplică in România, până când sute de mii de români nu vor incendia la propriu acest sistem criminal, nimic nu se va schimba.

Cătălin Tolontan  •  23 iulie 2018, 15:26

@lenroc: nimic, niciodata, nu s-a schimbat in bine prin violenta in ultima suta de ani. E nevoie de persistenta pe subiectele delicate, de expunerea problemelor si de implicarea cetatenilor. Romanii nu se vor opri, sistemul e, intr-adevar, uluitor de rezistent la schimbari, dar timpul e in favoarea celor care muncesc si nu mai vor asa.

Apostolache Ion  •  23 iulie 2018, 15:35

Ion Apostolache ,Galați . Şi soția mea a murit de Clostridium dificile pe 30 mai. Avea cancer la plămâni , stadiul 4, după ultimul CT se afla in regresie. După fiecare sedintă de chimioterapie îi era foarte rău . De la Instinctul Oncologic București doamna ALEXANDRU AURELIA nu îi dădea nici untratament pt acasa , in ultimul timp a dat Binocrit ,una pe saptamana. Pe 22 aprilie a fost internată la spitalul de urgenta SF APOSTOL ANDREI din Galați la oncologie .A fost bine până pe 28 aprilie când a inceput ca crampe foarte puternice,diaree . Langa ea in salon era o femeie care avea diaree ,bănuiesc ca de acolo a luat clostridium . Pe 30 aprilie a fost externarea,pe 3 mai am fost la Bucuresti la chimioterapie. Pe 4 mai a făcut analize pt clostridium ,au ieşit negative,nu inteleg, eu cu mana mea am pus în recipient. Era ca un mucus , mucusul de pe intestin . Deci elimina mucusul de pe intestin si avea un miros foarte urât. De pe 4 mai până pe 18nu au mai facut nici o analiză pt clostridium ,ma duceam la farmacie aproape in fiecare zi. Ea stătea mai mult pe wc decât in pat,se simțea tot mai slăbită, iar crâmpele o omorau. Când am plecat din spital de la I.O.B a trebuit să o duc cu carutul la masină. De ce nu au repetat analiza la câteva zile ?Dacă nu vroiau să cheltuie banii spitalului ma duceameu la privat sii făceam in fiecare zi,oricum ma duceam in fiecare zi după medicamente la farmacie. Iar la d octorita îi dădeam la fiecare sedintă câte 300 de lei. Cand am ajuns acasă se simtea tot mai rau. Am fost pe 22 mai la privat cu proba pt analiză ,pe 23 am avut rezultatul,toxina a pozitiv. In aceiasi zi a fost internată la Spitalul Sf Apostol Andrei Galați. De pe 23 până pe29 mai dimineața a fost binișor. Pe 29 mai seara la ora 5 ,eu am găsit-o in comă, corpul foarte FERBINTE mâinile si picioarele reci . Era in soc HIPOVOLEMIC,ea mi-a spus cu vreo 2 zile inainte că nu o mai hidratarea normal. Era la terapie intensivă, asistentul avea biroul la 2 m de ea. Cand am vazut că e inertă si foarte ferbinte am inceput sa pun serverele ude pe ea. Atunci intră asistentul si-mi spune că de doua ore e aşa. Deci stătea de aproape trei ore in comă si el statea si se uita dacă moare. Cand au vazut că ma agit au inceput să vina,au pus perfuzii ,m-au dat afară ,au intubat o. A doua zi a murit. Am ajuns la concluzia ca dacă un bolnav stă mai mult prin spital, le face cheltuieli mai mari il lasa sa moară, SAU il ajuta sa moară. DA SE PRACTICA EUTANASIEREA. Intrati pe profilul de facebook Jageta Dumitrescu daca vreți să aflați mai multe detalii.

jos_cenzura  •  23 iulie 2018, 17:02

Dacă sistemul medical e naționalizat, iar guvernul se ocupă de sănătate, astfel de cazuri sunt de așteptat, din păcate. Dacă sistemul medical ar fi privatizat 100%, ar fi mult mai performant - ca oricare altă industrie unde există concurență.

Mircea Gabriel  •  23 iulie 2018, 17:16

Toate ororile se intampla de fiecare data cand uitam ca pentru viata care ne-a fost dăruită trebuie sa luptam. Sa luptăm si sa sacrificat pentru respect, libertate, pentru onoare si valori. Am lasat, undeva in timp, cercuri neinchise. Am inchis ochii si am spus....lasa ca merge si asa. Condusi de vopsiti, de ***, de neica nimeni. Si in astfel de momente platim. Scump.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bercia  •  23 iulie 2018, 17:18

N ati inteles de ce le au crescut salariile la astia ? Ca sa le inchida gura si sa le fie frica sa mai spuna cate ceva si in plus sa si bage neamurili care nu au loc prin alte posturi bine platite tot la stat cu ajutorul carora fac diverse manevre !

ticbis  •  23 iulie 2018, 17:51

Tolo, articolul tau mi se pare corect si binevenit, cu atat mai mult cu cat expune opiniei publice calitatea actului medical din spitalele din Romania, atat in ceea ce priveste nivelul infrastructurii si al dotarilor tehnice de specialitate, cat si cel al prestarii serviciilor catre pacienti. Evident, avem medici foarte buni, scoala romaneasca de medicina este recunoscuta peste tot in lumea civilizata; d-aia pleaca medici romani cu miile si se angajeaza fara probleme in oricare tara occidentala, pe salarii mult mai mari. Problema in Romania e de sistem, de infrastructura si de mentalitate, nu de salarii. Dupa parerea mea, marirea de 5 ori a salariilor medicilor a fost o greseala de management social si politic, o masura populista gresita; meseria asta ti-o alegi, o inveti si o practici pentru ca asa simti, pentru ca te leaga ceva altruist de suferintele oamenilor, pentru ca traiesti ca sa le faci lor bine... nu pentru ca sa aduni averi si nici ca sa te imbogatesti peste noapte, sa-ti cumperi zeci de vile si zeci de masini! Desigur, asta nu inseamna sa faci munca voluntara si nici sa operezi pacienti pe stomacul gol, sa nu-ti ajunga banii sa-ti platesti ratele la apartament sau sa-ti trimiti copiii decent la scoala, dar... n-a existat niciodata in Romania (nici inainte de '89) un medic specialist care sa se planga de asa ceva!!! Marirea de 5 ori a salariilor medicilor a fost o masura hazardata si paguboasa; a pus caruta inaintea cailor! Hai sa spunem lucrurilor pe nume: in orice tara din lume nivelul salariilor tuturor categoriilor profesionale reprezinta un echilibru economic si social intre performantele economice ale statutului si nivelul de trai general. Din motivul asta un medic (fie el si roman) poate castiga in Elvetia 10 mii de euro pe luna; asta pentru ca in tara aia un simplu gunoier castiga salariul minim pe economie de vreo 2500 de euro lunar! In Romania, 60% din populatia matura e constituita din pensionari, asistati sociali si functionari bugetari, cu o medie a veniturilor si a salariului minim net pe economie intre 4 si 5 sute de euro. Este adevarat, in Elvetia platesti 40 de euro o pizza la o terasa si 10 euro o cafea intr-un pub; in Romania o pizza e 5 euro la terasa si 2 euro o cafea in orice club din Centrul Vechi!!! Asadar, din ce impozite pe salarii si pe profit se pot sustine lefurile de 3 mii de euro pentru medicii specialisti din sistemul public de sanatate din Romania, atata vreme cat actul medical se desfasoara in aceleasi conditii si mentalitatile specific romanesti au ramas neschimbate? Care roman s-a internat in spital si n-a mai cotizat cu plicurile la medic, la anestezist, la asistente si la infirmiere sub motiv ca astora li s-au triplat salariile peste noapte? In Romania, de cand ma stiu eu, exista o vorba din popor, perfect valabila si astazi: "daca *** si sa fii bogat, fa-te doctor!". Si este evident ca sintagma asta nu se baza deloc pe marimea salariului! :)) Aceeasi problema e valabila si pentru salariile marite ale profesorilor; scoala se face la fel de prost, plicurile se dau in continuare pe meditatii particulare, altfel n-ai nicio sansa, 40% dintre absolventii de liceu nu sunt in stare sa promoveze examenul de bacalaureat; 50% dintre profesorii ce s-au inscris anul asta la examenul de titularizare pe post n-au obtinut nota de trecere, cei mai multi au luat note de 2 si 3 !!! Despre asta vorbim! Revenind la articolul lui Tolo, citez o remarca a domniei sale: "Problemele sociale au solutii sociale.". Pentru Romania actuala, nu e valabila absolut deloc; as raspunde cu o constatare mult mai reala: problemele sociale au nevoie de solutii politice cinstite si responsabile, de realism si de competenta, altfel e demagogie pura si ne imbatam cu apa rece. Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial in 1945 si dupa incheierea proceselor de la Nurnberg in 1949, Germania era o tara infranta si distrusa, o tara in ruina, o tara impartita fortat in doua, cu o populatie umilita, discreditata si batjocorita in toata lumea. Dupa 10 ani, in 1959, intreaga Germanie de Vest era reconstruita din temelii, atat ca infrastructura cat si ca economie si mentalitati. Dupa alti 10 ani, in 1969, devenea a doua putere economica a lumii, devansata doar de cea a Statelor Unite. Romania a avut aceeasi sansa dupa 1989, insa si acum, dupa aproape 30 de ani, bate pasul pe loc si regreseaza vizibil, mai ales in planul mentalitatilor civice. Desigur, vest-germanii au fost ajutati atunci financiar prin programul planului Marshall, asa cum si romanii au fost si sunt ajutati acum din fondurile Uniunii Europene; diferenta e ca politicienii de atunci ai noii Germanii au inteles sa lucreze pentru tara si pentru refacerea ei de la dezastru, nu pentru salariul lor, in timp de la noi s-a intamplat exact invers. Cu mana pe inima pot sa jur ca daca Germania de Vest a anilor "50 ar fi incaput pe mana unora ca Iliescu sau Dragnea iar legile justitiei pe mana unora de teapa lui Nicolae, Nicolicea sau Iordache, praful s-ar fi ales si de planul Marshall, si de Germania, si de germani! PS: M-am intins la scris prea mult; mai aveam inca altele de spus pe tema asta... e posibil ca din motivul asta sa-mi fie respins comentariul... asta e! Totusi, pentru ca tot s-a vehiculat aici subiectul salariilor medicilor, cu scuzele de rigoare, voi continua cu trei precizari esentiale: 1. Intr-o tara in care pensia minima e de 2 mii de euro, e absolut firesc ca salariul unui medic specialist platit de la buget sa fie de la 10 mii de euro in sus. Intr-o tara in care pensia minima e 250 de euro, e aberant ca un medic specialist sa fie platit de la buget cu 3 mii de euro! 2. In mediul privat salariile sunt reglate de piata libera. Intr-o companie multinationala uriasa, situata in top 10 mondial, eram platit cu 2,5 mii de euro pe luna, in timp ce omologul meu din Germania (facea acelasi lucru, avea aceleasi sarcini si realiza aceleasi performante) primea 6 mii de euro. Am facut pasul ala si m-am transferat la filiala din Germania a acelei companii pentru un an de zile; nu mi-au dat 6 mii, ci doar 5,5 mii pe luna, insa si cheltuielile cu traiul zilnic mi s-au dublat! 3. Inainte de 1989 am lucrat ca inginer in cercetare intr-o intreprindere cu peste 9000 de angajati. Terminasem stagiatura, aveam 28 de ani si un salariu de 3200 de lei pe luna. Inginerii sefi de sectii aveau salarii intre 4000 si 5000 de lei; directorul general avea 7500 de lei pe luna. Cel mai mare salariu din Romania il avea Nicolae Ceausescu, cca 12000 de lei pe luna; o dactilografa sau o desenatoare avea 1800 de lei, o muncitoare la banda cu categorie maxima avea 2400 de lei, o femeie de serviciu avea 1400 de lei, un maistru sef de atelier avea 3000 de lei, un muncitor necalificat avea salariul minim pe economie, 1200 de lei pe luna. In acelasi timp, un medic specialist din spital sau din policlinica avea cca 3000 de lei, un profesor de liceu cu gradul maxim cam 2800 de lei. Si pe vremea aia, ca si acum, medicul ala avea vila si masina, mult peste un director de intreprindere! Din aceleasi motive si din aceleasi surse ca si in momentul de fata... Raportul dintre salariul minim si cel maxim era atunci de 1:10; aproximativ acelasi cu raportul actual al salariilor bugetare din statele occidentale (care e acum, in medie, de 1:13). In Romania anului 2018, raportul salariilor din sistemul de stat bugetar este de 1:30!!! Nu e nimic de mirare, atata timp cat se platesc salarii din bugetul de stat de 25000 de euro si o multime de pensii speciale (tot din bugetul statului) de peste 10000 de euro!!! Pana nu vom intelege ca traim intr-un sistem bolnav si ca boala acestuia nu e cauzata nici de nivelul salariilor medicilor sau al profesorilor si nici de societatea civila in ansamblul ei eterogen, ci doar de politici si mentalitati gresite si nefiresti in raport cu vremurile si cu lumea de dincolo de noi a mileniului trei al civilizatiei umane, pot sa pun pariu cu oricine si pe oricat ca in spitalele din Romania se va muri in continuare pe capete, nu conteaza daca din culpa medicala sau din infectii nosocomiale intraspitalicesti, chiar daca de maine fiecare medic rezident sau specialist va avea 20 de mii de euro salariu pe luna! Pentru ca, nu banii salveaza viata unui om, ci omul insusi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sandokan  •  23 iulie 2018, 17:55

Mi se pare "convenabila" imbolnavirea iremediabila a pacientei care tocmai suferise un caz grav de malpraxis. Nu poate sa ceara daune pentru sectionarea maduvei. Doar in Romania medicii detin corpul pacientului, actioneaza fara a informa pacientul cu ceea ce s-a intamplat, urmeaza sa se intample, nu prezinta variante de tratament, pentru ca ei sunt Dumnezei pe pamant, le stiu pe toate, iar pacientul este un *** o furnica intr-un musuroi pe care calca medicul fara nici un fel de remuscare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Boss  •  23 iulie 2018, 19:07

Ghinion; vorba lui KWI. În spitale este o mafie cu decor medical....

Legio  •  23 iulie 2018, 19:39

Ne amagim singuri,TOTI,si nu vrem sa vedem in primul rand in noi.Suntem bravi pana avem unde comenta anonim, virili cu barbuta pana nu ne taie careva ciocul,empatici cu flacari cat avem frigiderul plin,#rezistenti pana avem "facebuci" si curent in telefoane pt. lanternute.....chiar nu realizati ca barbatii adevarati s-au cam terminat de la Decebal incoace. Zeci de mii de pareri de 30 de ani incoace, si....Nu vreti sa vedeti inutilitatea zbaterii cand esentialul de fapt depinde de cei al caror nume nu-l poti nici macar rostii pentru ca nu-l cunosti.Si sa stii ,Tolo, ca a cam trecut vremea diplomatiei.Nu vom schimba decat biciul pe cravasa ,ca e mai nobila, dar parcursul va fi acelasi.....poate cu mici variatii pentru impresia artistica.E trasat totul.....demult

Florin  •  23 iulie 2018, 19:46

,, dle tolontan,, tot vezi ferma este vinovată. Ca nu am inteles prea multe din articolul dvs despre cine se face vinovat.?

Florin  •  23 iulie 2018, 19:47

Imi cer scuze am vrut să scriu hexi farma

Comentează