Cifrele reale ale crizei de la Spitalul „Marius Nasta”: 18 infectați, dintre care 9 morți, de la începutul anului 2019! Managerul Beatrice Mahler: „Nu știu câți decedați sunt și eu vreau să le știu numărul și să aflu adevărul!”

Încă din decembrie 2018 în sala de operație au fost depistate apă nesterilă și stafilococul auriu!

joi, 21 februarie 2019, 4:20

„Nu știu care este numărul de pacienți decedați din cauza infecțiilor și eu vreau să aflu câți sunt și să știu adevărul de la secția ATI” Beatrice Mahler, manager spital „Nasta”, ieri seară pentru Libertatea

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Pe 15 februarie 2019, Institutul de Pneumoftiziologie Dr. Marius Nasta a anunțat decesul a doi pacienți care au fost infectați cu acinetobacter, bacterie rezistentă la tratamentul antibiotic.

Ieri, 20 februarie, conducerea spitalului a anunțat decesul a încă unui pacient infectat cu aceeași bacterie.

Tot ieri, Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică de la „Marius Nasta” a făcut o declarație de un cinism-record în fața camerelor TV, la adresa unui pacient decedat: „El a venit aici ca să moară la noi și ca să ne poată arăta cu degetul pentru acest acinetobacter pe care l-au adus ei”.

Dar ministrul Sorina Pintea l-a infirmat tot ieri pe dr. Cordoș, spunând că acinetobacterul găsit la pacientul mort la „Nasta” este de alt subtip decât cel de la „Balș”, așa cum afirmase chirurgul.

DSP a demarat un control în urma căruia a decis închiderea pentru dezinfecție a secției ATI și a blocului operator, unde analizele au ieșit pozitive la acinetobacter.

Dar acesta nu este singurul germene letal din spitalul de pe Șoseaua Viilor.

«Apa din blocul operator nu mai e sterilă»

„De mai multe luni, apa din blocul operator nu mai e sterilă, iar în decembrie analizele au ieșit pozitive la stafilococul auriu rezistent la tratament antibiotic”, susține pentru Libertatea un medic din spital.

Stafilococul auriu e rezistent la tratament antibiotic. În infografie, bacteria, în interiorul alveolelor pulmonare
Stafilococul auriu e rezistent la tratament antibiotic. În infografie, bacteria, în interiorul alveolelor pulmonare

 

Medicul a constatat că problemele de igienă s-au acutizat în ultima perioadă din cauza lipsei de dezinfectanți, de produse de unică folosință, de alcool sanitar. „În plus, din cauza vechimii sistemului de canalizare, apa este contaminată cu fecale”, spune omul din „Marius Nasta”.

Spitalul se alimentează din puțuri proprii, dar pânza freatică este contaminată de apa reziduală a spitalului, care se revarsă prin conductele sparte direct în pământ.

„În Spitalul Nasta, pacientul nu mai apucă să fie doborât de boală, ci de mizerie”, spune medicul, care adaugă că această situație este confirmată inclusiv de subsolul inundat.

Se întâmplă la un institut care tratează boli pulmonare: probleme de igienă din cauza lipsei de dezinfectanți, de produse de unică folosință, de alcool sanitar și din pricina vechimii sistemului de canalizare, apa fiind contaminată cu fecale!
Se întâmplă la un institut care tratează boli pulmonare: probleme de igienă din cauza lipsei de dezinfectanți, de produse de unică folosință, de alcool sanitar și din pricina vechimii sistemului de canalizare, apa fiind contaminată cu fecale!

 

«Informațiile sunt în dosarele medicale ale pacienților»

O altă sursă din spital, confirmată și de o sursă din Ministerul Sănătății, susține că numărul cazurilor în care se suspectează că 18 pacienți au fost infectați cu bacterii nosocomiale, dintre care 9 au decedat, de la începutul anului 2019!

„Aceste informații se regăsesc în dosarele medicale ale pacienților, unde există analizele bacteriologice pozitive, dar spitalul a dat DSP-ului aflat în control o listă cu doar 6 pacienți”, susține omul din Ministerul Sănătății.

La ora actuală, există în ATI încă 2 pacienți infectați și care se află în stare gravă.

„Putem confirma că cercetăm mai multe cazuri, iar procesul e îndelungat. Am trimis la Institutul Cantacuzino probele, ca să vedem dacă sunt aceleași tulpini de germeni. E o cercetare laborioasă, s-au luat la mână dosarele medicale ale pacienților și abia după aceea vom putea spune ce anume le-a provocat decesul”, a spus un oficial din DSP, cu rugămintea de a nu-i fi dat numele.

„Pe de altă parte, să ținem cont că la «Marius Nasta» vin multe cazuri deja grave, cu patologii severe”, precizează specialistul de la DSP.

El vrea să spună, iar observația sa de context e corectă, că situațiile medicale care ajung în ATI la „Nasta” sunt, de regulă, complicate.

Însă întrebarea e: câți dintre acești oameni au avut infecții nosocomiale, fie că ele au fost dobândite aici sau la alte spitale, de unde au fost transferați?

Cineva din Ministerul Sănătății a avertizat conducerea spitalului

Situația de la „Nasta”, susține medicul din spital, ar fi rămas ascunsă dacă aparținătorul unuia din cei doi pacienți decedați nu ar fi făcut reclamație la DSP București.

Informația despre plângerea familiei a ajuns la Ministerul Sănătății, de unde o persoană din apropierea ministrului Pintea, fără știrea acestuia, ar fi avertizat managerul Beatrice Mahler, de la „Marius Nasta”.

La rândul ei, Mahler a decis să anunțe public cele două decese, pentru a preîntâmpina un scandal mediatic.

„Nu pot face public numărul pacienților decedați din cauza infecțiilor pentru că nici eu nu știu câți au fost și eu vreau să aflu adevărul din secția ATI”, a spus managerul Beatrice Mahler ieri seară pentru Libertatea.

 

Citește și:

Comentarii (48)Adaugă comentariu

bg  •  21 februarie 2019, 17:07

Domnilor guvernanti, construiti spitale noi, pe bani europeni! Nu mai avem nevoie de promisiuni de spitale gata in 2030, in parteneriat public-privat. Parteneriatul public-privat aparut inca din Roma antica s-a dovedit a fi falimentar ptr. stat, in toate timpurile. Cine nu cunoaste istorie, sa puna mana pe carte si sa mai lase manipularile grosolane. Nu vedeti ca mor oamenii pe capete in spitale-muzeu care demult trebuiau demolate si eliberat terenul ptr. altul nou? Rusine statului roman si politicienilor care se lauda cu realizarile soldatilor romani in operatiunile NATO, iar Sp. Militar Central din Bucuresti dateaza din vremea gen. francez Carol Davila (sec. XIX) care a pus bazele sist. sanitar de la noi. In sec. XXI, degeaba ai cu cine (medici buni) daca nu ai cu ce (spitale standardizate). Au ajuns veteranii romani sa-si faca singuri spital de recuperare din donatii? Vorba poetului:"tara noastra aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta". Again and again and again....

Sf  •  21 februarie 2019, 19:55

Sa fim seriosi, ce management sa faca o sora medicala cu diploma de Biotera...ce o recomanda la 44 de ani cum ca ar sti ce sa faca la Institut in afara de instaurarea groazei, si promovarea pe la tv??Toata stima pentru Profesorii din spital, pacat ca aveti parte de un management prost!!!Cum doamna nu stiti cati morti aveti?? Tocmai dvs care stiti tot??? Pacat ca nu aveti remuscari fata de rudele celor decedati macar, macar o urma de regret in atatea scuze!

SB  •  21 februarie 2019, 20:04

Oare cum credeti ca e demna de un management bun o sora medicala absolventa de Bioatera??, ce o recomanda pe dooamna??? Ca experienta la 44 de ani nu cred ca are? Pacat ca nici macar o urma de regret fata de rudele celor decedati nu expuneti la Tv doamna! Cum nu stiti cati morti?? Acum in plin focar?? Sau mai bine spus nu stiti cati sa declarati sa nu va afecteze functia!!ati intrat din intamplare in povestea asta, negandindu va vreodata ca o infectie va poate clatina scaunul!! Pacat de profesorii de renume din Institut care n au parte de un management de calitate.

PACIENTUEDEVINA  •  21 februarie 2019, 20:27

Nu sectia ATI raporteaza la manager, la DSP, la MS, ce vrea ea (adica ce vrea prof.dr. sef de sectie), ci sectia trebuie controlata de manager, DSP si MS. Control real si efectiv, amanuntit, care NU este facut de acestia.. ei asteapta ca cel ce trebuie controlat sa se autocontroleze cum vrea el... Musamalizare. Iata de ce trebuie infiintat urgent Consiliul National pentru Protectia Drepturilor Pacientilor

PACIENTUEDEVINA  •  21 februarie 2019, 23:03

Situația secțiilor ATI din spitalele publice, care sunt *stat în stat*, nu raportează, nu se lasă controlate de nimeni, sabotează orice modalitate de a fi monitorizate, interzic rudelor pacienților vizitele sau comunicarea cu cei internați este cam generalizată... De fapt în aceste secții ATI sunt cele mai multe IAAM (infecții asociate actului medical), mușamalizate, ascunse față de DSP și față de pacienții infectați în spital

PACIENTUEDEVINA  •  21 februarie 2019, 23:22

Decesele *evitabile* din spitale. Zeci, sute, ascnse. Există un COMPLICE al acestei ascunderi: ministrul sănătăţii. Acesta pur si simplu tergiversează (batjocorind zi de zi pacientii) să emită odată cele două ORDINE de ministru care să pună capăt practicii frauduloase a managerilor de spitale (deh, ministra, fostă şi viitoare manager de spital...): ORDINUL MS privind obligaţiile microbiologilor din spitale de raportare imediată ON-LINE („Microbiologii din spitale trebuie să aibă obligaţia raportării centralizate imediate, directe, online, a buletinelor de analiză în cazul identificării de bacterii care pot produce infecţii nosocomiale, către toate instituțiile implicate, nu numai în interiorul spitalului. Este singura modalitate prin care poate fi prevenită orice tentație de ascundere a infecțiilor”); obligaţia spitalelor de a PUBLICA pe site-ul lor lunar situaţia infectărilor („Spitalelor trebuie să li se impună transparenţa totală. Transparenţă totală a dus la o reducere semnificativă a infecţiilor intraspitaliceşti acolo unde ea s-a aplicat - în special în SUA); introducerea reprezentantului ASOCIAŢIILOR de pacienţi în SCIN-ul spitalului („Rolul asociaţiilor de pacienţi în supravegherea raportării corecte a infecţiilor nosocomiale poate fi crescut, implicarea acestora”); „prevederii de stimulente pentru persoanele care semnalează infecţiile intraspitaliceşti ASCUNSE, precum medici de laborator, medicii curanţi, medici rezidenţi, asistente sau chiar pacienţi. Nu este vorba de un îndemn la delaţiune ci o evitare a complicităţii la ucidere din culpă sau în cunoştinţă de cauză”; ORDINUL MS privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de ANATOMIE PATOLOGICĂ a spitalelor (din categoria ordinelor care se emit pentru secţii, de exemplu, pentru ATI este OMS nr. 1500/2009 – tot datorită implicării dr.Arafat…), care să prevadă RESPONSABILIZAREA acestora prin independenţa lor faţă de managerul spitalului şi obligaţia acestora, ca la efectuarea autopsiilor, să verifice şi să raporteze existenţa infecţiilor nosocomiale ale pacientului decedat în spital! Totul este foarte simplu şi poate fi rezolvat chiar mâine, deci TOTUL STĂ ÎN PIXUL UNEI MINISTRESE (!) care se preface că nu ştie că trebuie să emită aceste ordine. Însă pedalează fără rost pe controale...Câte controale se pot face, la ce intervale, cu câtă seriozitate? Deci placa asta cu controalele DSPurilor e apă de ploaie. Trebuie PREVENȚIE eficientă PRIN TRANSPARENȚA TOTALĂ a spitalelor cu privire infectările nosocomiale din acestea! Nu ne mai tot amânați, doamna ministru, dați odată ordinele, că mor oameni infectați pe bandă rulantă în spitale din cauza ascunderii infectărilor nosocomiale. Puneți odată capăt acestui carusel absurd

Florea  •  22 februarie 2019, 0:04

Doamna manager director medical, carierista pur sange asa cum se poate vedea in CV'ul dumneai, la 44 de ani are mai multe competente decat doctorul Oz si doctorul Phil la un loc. Se inscrie bine in categoria celor pe care ii vedem numiti in functii in ultima vreme, cum ar fi cealalta doamna de la ANAF. Mai sapati putin si sa vedeti prietenii intre doamna asta manager, ajuns medic primar la 30 si ceva de ani, si niscaiva personaje politice. Altfel, cine credeti ca ar anunta-o din minister?

carmen i  •  22 februarie 2019, 8:12

Asadar, o individa din minister a dat repede telefon la spital ca sa-i avertizeze pe cei din conducere. Ilegal, dar Sorina Pintea tolereaza ilegalitatile. Va dati seama ca si controalele sunt anuntate din timp, astfel incat managerii sa aiba vreme sa iasa cat mai bine la verificari.

Piron Pitrea  •  22 februarie 2019, 10:18

De fiecare data cand se intampla ceva rau in Romania, sefii spun ca ei nu stiau, nu cunosteau, habar nu aveau. Dar in tara prostilor se stie oare ca job-ul sefului este exact acesta: sa fie informat despre institutia pe care o conduce????? Daca nu stie sa plece acasa! De ce mananca banii degeaba?! Daca habar nu au de ce sunt sefi? Unde ati mai pomenit ca un sef sa nu faca altceva decat sa dea din umeri?!

Ciprian  •  22 februarie 2019, 10:19

acesta este fenomenul corupției generalizat și roadele sale. Nu este absolut nimic ieșit din comun, sunt lucruri incredibile întâmplate în toate domeniile de activitate. Mi greu să cred că toate nemerniciile întâmplate, nu sunt cunoscute, doar că o mâna o spală pe alta, iar ambele, pe restul. să fim serioși... Apropo de corupție de celebrele falsuri depistate în ultima perioadă de timp, întâmplător, nicidecum în urma unor investigații ale autorităților abilitate, domnule Tolontan, vă rog aplecați_vă din punct de vedere jurnalistic asupra informațiilor conform cărora, legitima, incoruptibila și independenta secție nou creată în vederea investigării infracțiunilor din justiție, solicită cu o insistență demnă de o cauză mai bună DNA_ului dosarul teldrum în care știm cu toți cine îi investigat, deși, normal, aceasta n-are nicio atribuție în acest sens. Ce rușine! De asemenea, analizați cum mai mult sau mai puțin voalat, ministrul finanțelor îi amenință pe cei de la TVR pentru modul în care furnizează informațiile, spunând că vor fi luate măsuri... Ăsta poate fi numit stat de drept?! Asta poate fi numită normalitate?! Cu astfel de comportamente, nu ne îndreptăm spre civilizație, ci spre zonele dictatoriale din Africa... Asta dorim? Eu, sincer, sper că nu!!!

Marius  •  22 februarie 2019, 10:25

Directorul de ingrijiri ce zice??? Si a facut treaba bine nuu???s a plimbat, s a fofilat....Domnul Tolo poate intrati un pic pe fir sa vedeti filiera MInister-Institut, poate analizati un pic calitatea produselor ca daca va uitati un pic in Sicap firma care vinde perii de wc aduce si manusi si masti !hai sa lasam un pic politicul si sa vedem realul.....banul public incotro???

pacientuedevina  •  22 februarie 2019, 15:40

Vă miraţi că sunt "anunţate" de la MS controalele. Dar ce părere aveţi de controalele făcute de MS la spitale după ce "s-a anunţat", controale în cea mai muşamalizantă modalitate posibil, iar pentru a bloca pe pacienţi să dovedească acest lucru şi să îl prezinte presei, ministra NU aprobă comunicarea raportului de control către cetăţeanul petiţionar pacient, oricâte memorii îi adresează personal...păi cine acoperă şi tolerează lipsa totală de transparenţă, cine ascunde deficienţele din sistem?

La drumul mare  •  22 februarie 2019, 16:19

De fiecare data cand aud manager de spital din Romania ma gandesc la un sef de clan mafiot. Un fel de capo dei capi ai spagilor. Aceste personaje sunt cele care pastoresc sistemul spagar in care oameni mor pentru ca nu dau bani, asa cum a murit pacientul de la Targu-Jiu. Si ca o megacoincidenta: toate neamurile manageresti lucreaza ori in acelasi spital ori in domeniul sanatatii. Unul nu se face si el electrician, inginer, avocat, sofer, badigard sau videochatista. Toti lucreaza in acelasi loc! Nu este genial? Medicii talentati si bine pregatiti pleaca peste hotare, iar somitatile numite politic taie si spanzura aici. Fraierii stau linistiti si cuminti, in timp ce mor pentru ca nu au dat spaga. Sa nu ii deranjam... e dom doctor.. se poate.. FELICITARI CATALIN TOLONTAN SI ECHIPA! M-am saturat pana in gat sa merg la spital si sa fiu vazut ca o vaca de muls, nu ca un pacient.

pacientuedevina  •  22 februarie 2019, 16:35

Pe site-ul spitalului apar cu claritate: „Laborator bacteriologie” (5 angajaţi) şi „Compartimentul pentru Prevenirea Infecţiilor Asociate Activităţii Medicale" – CPIAAM (un medic şef, fără alţi membri?). Cum şi-au îndeplinita aceştia obligaţiile de serviciu faţă de situaţia din secţia ATI, de ce nu au anunţat imediat DSP lăsând să se creeze un focar de infectare continuă cu punerea pacienţilor în pericol (cu 18 pacienţi infectaţi succesiv dintre care 9 decedaţi), de ce nu au anunţat imediat şi pacienţii (care au dr. legal la informare, ei/rudele lor putând opta pentru alte spitale pentru a nu intra în focarul de infecţie), de ce le-au ascuns rudelor pacienţilor decedaţi infectarea nosocomială a acestora etc.? Deja vu, la Colectiv. Aceste întrebări se vor repeta la nesfârşit până ce nu va fi instaurat Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Pacienţilor, care nu va mai permite ministrului sănătăţii şi slujbaşilor din spitale să nu îşi îndeplinească prompt, la timp şi corect, obligaţiile de serviciu faţă de pacienţii patroni beneficiari

mercenarul  •  22 februarie 2019, 17:57

daca medicii stiau cum sa trateze aceasta infectie puteau salva unii pacineti vezi mai jos tratamentele https://www.youtube.com/watch?v=LBswCBgU5tc

Fara dubii  •  22 februarie 2019, 19:23

Usor cu pianul pe scari!!nici un ministru PSD al Sanatatii n ar controla o serios pe sefa de Institut.Sa nu uitam cum a fost numita, tot dupa un scandal si o ancheta Tolo, probabil domnul fost ministru si a pus baza in dumneaei......dar doctorul a invatat da fie doctor si nu un bun gestionar sau coordonator de echipe.Asa ca, fu se si se du se! Ne mai imputinaram cu 9!

pacientuedevină  •  22 februarie 2019, 23:01

Da, medicul trebuie să fie director medical al spitalului, nu manager. Manageri trebuie să fie juriști sau economiști. De altfel, medicii, care sunt manageri, încalcă L95 și Codul deontologic, precum și hotărârile CMR etc., fiind în grave conflicte de interese, deoarece încheie contracte cu industria pharma și a dispozitivelor medicale, fapte incompatibile cu calitatea de medic și cu obligația de rezervă a acestora

ARICI POGONICI  •  23 februarie 2019, 8:48

La ce ne-am putea astepta: impostori practicand medicina, sora medicala ajunsa peste noapte Manager, brancardier, ministru al Sanatatii si ce-o mai fi...de fapt,Traim in Romania!

Claas Relotius-Caracudis  •  23 februarie 2019, 12:11

Doar 19 comentarii validate?? ***, nu merge deloc cu anchete progressiste printre *** si tate. Astia nu te merita domne ofitere Tolontane.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sa va fie e bine  •  23 februarie 2019, 12:51

Mai bine si ar lua consilierul si ar pleca mancand pamantul......sa dai din umeri pe 18.000 ron si sa mai intinzi si buzunarul la bietii bolnavi .....nu i rau deloc, dar sa lasi si cva in urma!!!altceva decat scarba!!

ARICI POGONICI  •  23 februarie 2019, 16:45

Trebuie neaparat sa isi ia consilerul personal cel de nadejde, care o consilieaza numai la rau, consilier care mai face cate o vizita pe la sp.obregia la pshiatrie la doctorul Moto...nu vreau sa ii dau numele dlui doctor ca nu se cuvine. Consilierul este economist care nu face altceva, decat o data pe luna salariile si sa se plimbe prin spital sa poata sa ii spuna supremei ce prostii mai fac "sclavii ei", sa aiba un client pentru comisia de disciplina. Acestia doi ( suprema si chelul) au dus spitalul in derizoriu. Felicitari! doamnelor si domnilor Profesori doctorii, cei care intradevar duceti greul acestui spital. Revin , sa nu plecati

Pisicheru  •  23 februarie 2019, 17:39

Pe site ul institutiei apare Seful Serviciului Administrativ....care se ocupa culmea si de alt departament...(SSM)..domnule Tolo ce sa vezi, domnul mai apare si pe site ul tribunalului Bucuresti si inca des! Pai ce sa ne mire cand insasi seful suprem accepta in echipa asa oameni si ii mai tolereaza in functii de conducere dupa o condamnare cu suspendare......mai uitati va putin si la proiecte ca si acolo si a adus doamna de renume, fugarita de pe la Floreasca la fel ca domnul fost director economic!!! Poate insistati un pic pe personajele de pe starada Viilor, culmea strada pe care doamna nu cauta vinovatii, nici n ar avea de ce, pentru ca ii are aproape nu trebuiesc cautati! Romania incotro???

ARICI POGONICI  •  23 februarie 2019, 19:10

Urmarim emisiunile din media despre situatia din Institut Marius Nasta.Oare dna Mahler este lipsita total de inima,nu se gandeste la cei in suferinta,la cei ramasi fara cei dragi.Continua sa afirme ca nu cauta vinovati, ba mai mult daca s-ar putea sa moara si capra vecinului. Arunca mizeria si in curtea altora"nu toti sunt asa corecti ca ea sa declare infectiile". In loc de a gasi solutii se uita in curtea altora care nu au avut ghinion ca ea si pacientii lor Traiesc!

Urod  •  23 februarie 2019, 20:15

Nu mai este nimic de facut absolut toate spitalele trebuiesc dărâmate si arse.... Dar la ce caractere avem si daca se construiesc spitale noi, in cativa ani le infectam din nou.... Ce crezi, ca nu mai există un alt Condrea...?!!!!

TRANCANICI  •  23 februarie 2019, 21:12

"Pentru că liftul este un subiect extrem de discutat, e important ca toți să știti cum arăta liftul din Marius Nasta, montant în 1967. Pentru mine a fost o prioritate, pentru că transporta pacientul din ATI în secția de chirurgie toracică. Am adăugat și o fotografie cu liftul nou, care indică normalitatea și dorința mea de a schimba Marius Nasta", asta scrie dna Mahler pe pagina ei de facebook, "Tara arde si baba se piaptana" , de ce nu a filmat si liftul cel nou in functiune? Va spun eu ca nu functioneaza , are apa in casa liftului, este pericol de electrocutare,un lift care a costa 1 miliard si ceva din bani primariei sector 5. Cu asta se lauda dna Mahler. Sa va fie rusine cu sloganul "Respiram Impreuna ", cu cine respirati dna Mahler , ca nu noi nu, poate cu consilierul personal . Toate cele bune

TRANCANICI  •  23 februarie 2019, 21:21

Liftul cel nou nu are masurile conforme pentru a putea fi transportat un pacient cu targa , acest lift are 1.50 m si targa are 1.80m , si ce a-ti hotarat ? Sa va spun : a-ti taiat targile intr-o noapte sa le faceti conforme cu liftul nou. Dl Tolontan , luati echipa si faceti ancheta la Nasta si va veti cruci de cate nereguli gasiti, mai ales pe achizitii. Sa trimita dna Prim ministru, Corpul de Control al Guvernului, Curtea de conturi pentru control, dar sa vina neanuntati , ca iar se mai gaseste cineva din ministerul Sanatatii sa ii anunte si sa- si faca temele.

Pacientuedevină  •  23 februarie 2019, 21:46

Declaratii inexacte (de dezinformare) si „de un cinism-record” la adresa pacientilor decedati sau prejudiciati se fac în mod constant de către sefi de sectie, purtători de cuvânt, manageri etc. din spitalele publice, ceea ce este inadmisibil si inacceptabil într-un stat de drept. Aceasta mai ales în contextul în care institutele si spitalele din subordinea MS sunt declarate de L95/2006 ca fiind „institutii publice”, iar toti angajatii lor, inclusiv cei care fac declaratii de acest tip, sunt slujbasi publici, care au OBLIGATIA DE SERVICIU să RESPECTE si să servească cetătenii-pacienti contribuabili. De ce se lansează fără nicio jenă asemenea declaratii ilicite? Pentru că nimeni, dintre cei obligati să aplice legea, nu o aplică si nu îi trage la răspundere pe acesti angajati publici pentru asemenea manifestări grave: MS nu le anchetează sub aspectul nerespectării contractele de administrare; comisia de disciplină si consiliul de etică al institutului nu le anchetează prin prisma nerespectării Regulamentelor institutului, ale fiselor posturilor; colegiul medicilor nu le anchetează sub aspectul nerespectării Codului de deontologie profesională etc. Aceste împrejurări clare reconfirmă că în Rou, sistemul medical e „stat în stat”, cu o imunitate fată de lege generată chiar de MS. Într-o tară civilizată, MS ar fi dat imediat dispozitie pentru demiterea din functie a celui care ar fi lansat asemenea sustineri inexacte si cinice, iar nu să fi intrat într-o amicală polemică într-o conferintă de presă, fără a dispune nicio sanctiune, fără a emite un OMS care să prevină în viitor asemenea declaratii la adresa pacientilor. Numai că MS îsi pierde timpul în conferinte de presă fără nr. si sterile, paralizată într-o atitudine de non combat prin refuzul de a emite zecile de OMS asteptate pentru eradicarea deficientelor si mecanismelor de tip mafiot din sistem

Suntem de vina toti  •  23 februarie 2019, 23:04

Traim in epoca in care Orice reclamatia este tratata formal, blocata, ignorata, pusa la cos, iar raspunsul din partea autoritatilor frizeaza ridicolul. Mediul de lucru sufocant, incordat, viciat, din sp. Marius Nasta este tipic ptr. majoritatea sp. din Romania. Profesionistii au parasit sistemul de buna voie sau au fost obligati, si a ramas " o elita medicala" veroasa, cinica, dezumanizata, slujita de un corp medical obedient, tacut, dispus la orice compromisuri ptr. a-si pastra postul (ptr. unii, singura sursa de intretinere a familiei). Care sunt mai vinovati? Cei care TAC sau cei care FAC ???

ARICI POGONICI  •  24 februarie 2019, 8:36

"Implicare pentru a schimba! NU am nimic de ascuns, toți cei din Marius Nasta muncim zi de zi aici și asigur pe toți că doresc să fac investiții în infrastructură, nu mă complac în situația actuală, schimbarea trebuie să fie rapidă și promptă în beneficiul pacienților. DA trebuiesc făcute investiții majore și urgente în infrastructură, dar cred că înțelegeți că investițiile majore nu depind de mine. Abia în 2018 eu am început procesul care să permită intabularea institutului. Aici va rog s-a ma SCUZATI MINTIT"I -procesul de intabulare s-a inceput pe timpul dlui Prof,Dr. Cordos si apoi a fost continuat de dna dr. Gilda Popescu, acest lucru il cunosc cei de la serviciul Administrativ." De ce nu a fost făcută? Alții trebuie să răspundă. Lipsa intabulării a blocat orice investiție majoră în Institutul Marius Nasta, accesarea oricărei finanțări nu este posibilă fără a dovedi că ai dreptul de a solicita fonduri în calitate de “proprietar”. Oricărui copil părintele îi face în primele zile “certificatul de naștere”, Marius Nasta nu are “certificat de naștere” după 100 de ani!!! "discurs politic, cu astfel de postari va laudati , de ce nu spuneti ceea ce trebuie si asteptam de la dumneavoastra -DEMISIA DE ONOARE ( daca aveti onoare) ,sau ungerea la conducerea Institututlui a fost posibila de prietenul dumneavoastra Bodog de la Oradea si nu vreti sa il dezamagiti. Dna Mahler in luna august 2018 s-a depistat un pacient cu ACINETOBACTER la un barbat de 70 ani. Va intreb de ce nu ati anuntat DSP-m ul atunci? Nu aveti sentimente pentru apartinatorii care si-au luat pe cei dragi in patru scanduri , rapusi de infectii nosocomiale din spitalul , nu ati cerut scuze apartinatorilor si spuneti tot ce faceti este in binele pacientului ? Nu stiu cine va mai crede !

Pacientul vrea sa stie  •  24 februarie 2019, 10:21

Credeam ca doamna iese sa ne spuna ca ultimii doi infectati au fost salvati si ca transmite condoleante familiilor indoliate si ca ii pare rau ca nu stie exact cum sa folosesca banul pubilc, sau nu vrea pt a oferi conditii bune pacientilor, altfel nu se explica de ce dupa ce in luna decembrie se lauda cu nu stiu ce cazan pe fb, in luna ianuarie achizitioneaza ( numai ea stie cum si cu angajatii ei de la achizitii) reparatii de cazan la pragul maxim admis la achizitia directa.Sigur, va spune ca are nevoie de ambele cazane dar la o prima tura pe sicap eu ma intreb atat: de unde stiu firmele ce are Nasta nevoie??si asta sigur stie sa mi raspunda unul dintre sefii de pe acolo???nu i asa???

r adu  •  24 februarie 2019, 11:30

În anul 1949 s-a înființat Institutul de Ftiziologie M.Nasta, Șos. Viilor, București. În mod normal, după funcționarea a 70 de ani în aceeași locație, cu mici renovări ce țin de fapt de igienizare, această instituție de sănătate devine ea însăși focar de infecție. Tuberculoza multirezistentă este una din bolile tratate prin aceste spații. Ce trebuie făcut??? TOATE clădirile actuale ale unității sanitare trebuiesc URGENT DĂRÂMATE și construite alte spații sanitare. Trebuie avută în vedere și altă locație pentru viitorul spital, că actualul loc trebuie evitat, el fiind acum în zonă centrală a Bucureștiului. Există locuri pentru asemenea unitate spitalicească, ca de exemplu se poate construi pe terenul de vis a vis de Fortul XIV Măgurele, peste linia de Centură a Bucureștiului. Restul discuțiilor despre renovare-reparare-igienizarea spațiilor actuale ...... sunt fără rost. Se poate apela la construirea de spitale tip modular, după exemplul finlandez, care scurtează enorm timpul de construire (în 2 ani s-ar putea finaliza tot complexul de clădiri necesare). E obligat cineva de fișa postului să se facă ceva ???

TRANCANICI  •  24 februarie 2019, 11:52

De ani de zile, dar acum mai mult ca niciodata, coordonarea Ministerul Sanatatii, DSP, CAS/CJAS, Spitale, UAT, alte institutii responsabile, etc. este la pamant. Coruptia, lipsa de profesionalism si responsabilitate a celor "pusi" sa conduca aceste institutii conduc la situatii precum cea descisa mai sus si chiar mai grave. Ingrijorator si revoltator este faptul ca cei care stiu si pot sa faca ceva, nu iau nicio masura. Ba din contra, isi acopera unii altora hotiile si ilegalitatile. Degeaba s-a demonstrat ca mor copiii si oamenii nevinovati de situatia creata, degeaba s-au adus probe care dovedesc nelegiuirile si reaua credinta a celor care administreaza domeniul sanatatii, nimic nu a contat, lucrurile au degenerat intr-un asemenea hal incat nu mai exista speranta ca cineva va schimba ceva.

furtunul bata-l vina!  •  24 februarie 2019, 11:57

In atentia dnei Neag si dlui Tolontan: https://adevarul.ro/locale/galati/dezvaluire-socanta-pericolul-infectarii-pacientilor-spitalul-urgenta-galati-era-cunoscut-an-1_50aca2c97c42d5a663874e41/index.html

ARICI POGONICI  •  24 februarie 2019, 11:58

Orice spital public are obligatia sa obtina anual Autorizatia Sanitara de Functionare, certificare acordata de catre Directia de Sanatate Publica si care ii da dreptul spitalulul sa functioneze. In esenta acesta Autorizatie este documentul doveditor al unui spital ca dotarile, circuitele, respecta minimul legal pentru a acorda asistenta medicala populatiei. Va rog ca in numele nostru sa faceti o adresa catre DSP in care sa intrebati daca in anul 2018 Institutul Nasta a respectat conditiile minime pentru obtinerea Autorizatiei si asa o sa vedeti ca din punct de vedere al hartiilor, in toate spitalele exista un lux desavarsit. Este momentul sa ii luati in vizor si pe cei cu ajutorul carora acesti manageri comit nelegalitati.

Ervin  •  24 februarie 2019, 11:59

Împiedică și oprește dezvoltarea infrastucturii Distruge infractustura de servicii publice vitale: Asistentă medicala, învățământ, Politie, anaf, judecatorii Creează legi proaste și "gauri legislative" care sa împiedice funcționarea normala în relații economice și sociale normale Distruge încrederea cetățenilor în stat și tarează relația reprezentanților statului cu cetățenii ei Repeta la nesfârșit neadevăruri crase și minciuni evidente- într-o zi vor fi percepute negreșit adevaruri Induce în societate o stare generala de blazare prin repetarea ideii de " nu se poate" Creează cadre legislative diferite ptr aceeași problema în regiuni diferite ale aceleiași tari Dezinformează neîncetat Suprima și gonește valorile și competenta prin orice mijloace Întrați într-o secție de politie într-un birou anaf într-un spital într-o scoala în orașele mici și reședință de judet....veti găsi birouri și zugrăveli de pe vremea comunistilor Ptr o avizare de exemplu ptr activități liberale sunt cereri diferite ale criteriilor de avizare de la județ la judet Sa luam ex medicului italian: anumite acte se cer la DSP bucuresti și cu totul altele la Bihor ,Prahova sau Brașov în ceea ce privește eliberarea actelor de certificare profesionala....acelasi lucru ptr notari, sanepid ,dsv sau permis de vânătoare și pescuit ca să luam exemple simple Știați ca în anii 80 agentura sovietica care activa în România alături de filorusii localnici , printre altele aveau în planul lor de acțiune " crearea de întârzieri semnificative în sistemul public de transport în comun" ? Dacă mai țineți minte cei care au apucat ,la un moment dat stăteai câte o ora după un troleibuz, care de obicei venea arhiplin și nu oprea în stație dacă striga lumea din troleibuz ca nu coboară nimeni, ptr ca nu se mai putea urca nimeni.... Acum lucrurile se întâmplă la un alt nivel și cu consecințe mult mai puternice după cum vedeti... Și dacă cei din afara cetății au interese comune cu unii din cei din interiorul cetății , atunci situația devine nerezolvabila pe termen scurt și mediu

Lupul cel viclean  •  24 februarie 2019, 18:04

Ii spun eu doamnei dc nu stie cati morti are, nu stie pentru ca de cele mai multe ori prefera lucruri de calitate proasta in detrimentul celor calitative desi au acelasi pret, nu stie.....pt ca a prins gustul, nu stie pt ca a vazut ca poate duce o viata buna alaruri de achizitori!!!! Cu lavabila e usor sa dati doamna, sa puneti o clanta sau un bec e la fel de usor, sa pui o usa din Pvc cu cap e la fel de usor, asta doar daca urmaresti strict interesul pacientului! Daca ai si alte interese e mai greu ca iese un lucru de mantuiala ....asa cum sunt multe la Nasta...... Atentie la echipa......ca va duce de râpă!!!!un om care a furat din alte spitale...nu are cum sa fie corect la Nasta, iar dvs tolerati asta, ba cu buna stiinta ii dati mana libera(caietele de sarcini se fac cot la cot cu cel ce urmeaza sa se si ocupe de lucrare, si va spun asta din prisma unui furnizor care desi va faceam o treaba buna am fost refuzat)!!!Iar dvs stiati asta!!!! Nu va contest intentiile, dar ce aveti in jur va arunca in râpă, ba chiar mai mult de atat .....

Angajatul vede  •  25 februarie 2019, 10:05

In sectorul bugetar Ordonanța de urgență 90/2017 include măsuri în ce privește restricția de achiziții de autoturisme, mobilier, aparatură, birotică, având în vedere necesitatea de a  utiliza cât mai eficient  resursele  bugetare, precum şi necesitatea alocării fondurilor destinate investițiilor pentru derularea obiectivelor de investiţii. * Potrivit actului normativ, în anul 2018/2019, ordonatorii de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice au obligația de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției, cu toate acestea la Marius Nasta conform SICAP se cumpara papetarie la cele mai mari preturi din catalog,se modernizeaza pavilionul personalului TESA cu usi noi, managerul se bucura de 2 secretare!l!! Hai ca se poate!!!

Angajatul vede  •  25 februarie 2019, 11:55

Putin adevar nu strica: In secria ATI a institutului tot weekendul asistentele singure au smotruit saloanele,toti angajatii de la tehnic si administrativ vineri la ora 14 au rupt usile, motivand ca a sosit weekendul( evident ca si wd asta nu vine pt toata lumea), o mana de femei au smotruit pereti, usi, dulapuri ca mai apoi cu chiu cu vai luni sa se urneasca si tehnicul si sa dea o mana de lavabila evident dupa ce femeile au muncit in beneficiul pacientului, benevol in weekend. Va spun eu doamna ca prizele, becurile, neoanele, un mop bun, cutii bune pt deseuri nu tin de investitii si de ‘’certificat de nastere’’!!!!! Asa ca nu mai bagati gunoiul sub pres si mai lasati ne cu liftul!!!

PaCiEnTuEdEvInA  •  25 februarie 2019, 15:14

Pt. #Suntem de vina toti. Sunt tot mai mulţi cei care FAC, cei: asistente medicale şi medici care demască neregulile şi căpuşarea banilor publici din spitale, chiar dacă acest lucru le atrage concedierea nelegală, deşi sunt avertizori de interes public; cei care fac demersuri si petitii pentru înfiintarea Consiliului National pentru Protectia Drepturilor Pacientilor (organism independent, singurul care va putea demasca musamalizările si va forta MS si spitalele să respecte legea); cei care se luptă în instante cu MS, cu spitalele si colegiile medicilor pentru respectarea legii; cei care nu obosesc si nu se descurajează să sesizeze toate organele si institutiile cu privire la abuzurile din sistemul de sănătate; rudele curajoase ale victimelor de la Colectiv decedate în urma infectării lor nosocomiale etc. Si mai ales cei care prezintă cazurile lor si deficientele pe care le cunosc Presei, pentru demontarea minciunii din sistem potrivit căreia „pacientii au tot ce le trebuie”. Toti acestia, care NU mai tac, care nu mai sunt complici, sunt cei care nu mai așteaptă pasivi ca și cei dragi lor să „moară cu zile”, din cauze „evitabile”, în sistemul sanitar rou. Si pe zi ce trece, sunt tot mai multi

Cerificatul bata’ l vina  •  25 februarie 2019, 19:22

Doar la Marius Nasta se poate sa cumperi echipamente IT pe cod CPV de plicuri😀, chiar un calculator. Sigur Doamna va spune ca tot din ,,cauza certificatilui de nastere”!!! Probabil cu gandul la plicuri....achizitorul a apasat gresit pe tasta😉 Romania, tara lucrului bine facut!!!

I’auzi  •  25 februarie 2019, 22:55

Un institut care este ciuruit după bunul plac al individei și al sclavului suprem! Lipsa autorizații pe radiologie, un lift vai mama și Steaua lui, punem poza și nu vedem acel linoleum ăla care arată jalnic, scorojit și plin de ***... ne mândrim ca raportam Infecții nosocomiale ca sa facem baie de mulțime și sa dam bine pe sticla însă frustrările și răzbunările personale le ținem după ușile închise. Cine nu e pe placul sclavului absolut din contabilitate este automat pe lista neagră însă când este acuzata public se ascunde după “vreau sa facem treaba sa meargă, fiecare sa își facă treaba!” Nu ca unii vin unij când poftesc la serviciu și alții sunt taxați gratuit. Dacă se vorbește de bine de fosta conducere trebuie rași din institut iar cei care servesc trebuie sa servească fără comentarii indiferent ca ceea ce li se da de făcut e legal sau nu. Ar fi interesant un ochi pe achiziții, doi ochi pe contabilitate și cât mai mulți ochi pe sclavul suprem și personajele aduse in institut de când este aceasta doamna manager! Cum funcționează anumite departamente fără autorizație, cum facem doar de dragul de a posta niște poze sa para marea doamna un martir, o revelație a sănătății, o fecioara între atâția oameni rai ... Personalul nu este evaluat neaparat după munca prestata la serviciu ci evaluat după like-uri și share-uri pe Facebook. Ascultați ce zic și cei care au postat înaintea mea, faceți ancheta cum trebuie ... e foarte delicios ce veți găsi și culmea, nu concertat cum a fost la vechea conducere unde tot dânșii au activat ascunși bine ( sclavul suprem încă plătește datorii pe unde apuca pentru cum a reușit sa dea marea bomba sa vina doamna ca Mesia sa facă ordine in minunatul institut). Plus ca e o intreaga caracatița, de la matura la conducerea din minister. Spor la treaba, ar fi drăguț sa nu rămână doar la acest articol.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion C.  •  26 februarie 2019, 7:22

Dada, corectitudine dor pt cei pe care nu i supoarta in rest se merge pe sloganul ,, cutarica trebuie sa plece”, “cutarica trebuie izolat”, RUNOS verifica condicile unde dor cei doi dicteaza, ia in seama cererile de CO corect intocmite doar pt oamenii pe care nu i supoarta cei 2 patroni de spital, preferatii lor, cei ce le canta in struna isi pot lua CO de pe o zi pe alta.....mai lasa ti ne cu Procedurile ce trebuiesc respectate!!! Daaaa, de prosti, de sclavi de ei trebuiesc respectate .ca nu respectati nimic decat pe hartie ....in rest la TESA , unii isi incep programul de la ora 9!!!!Altii au am pauza de masa. Sa nu mai vorbim de evaluari pe care le face in bataie de joc!!! Au ajuns subalternii sa fie mai bine evaluati decat sefii pe care ea nu ii suporta...un om care face doar salarii, 3 ore pe luna si atat intrucat n are semnatura pe alte documente e mai bine evaluat decat seful de structura!!!! Va spun eu :CINE VREA SA FIE CORECT, VA DERANJAZA!CINE NU VA CANTA IN STRUNA,E AMENINTAT CU COMISIA DE DISCIPLINA CARE A MUNCIT IN ULTIMUL AN IN DRACI!!!Si i a taxat pe cei ce nu i suportati, (la cerere), pe cei ce va incurca nu pe cei ce gresesc cu adevarat!! Halal conducere!!!

Lupul cel viclean  •  26 februarie 2019, 10:06

Tot din “lipsa de certificat” la Nasta se poate cumpara: Pachet reactivi si materiale consumabile de laborator initiat prima data pe CPV de consumabile medicale(CPV destul de incarcat), firma TUNIC PROD modifica de inadata CPV ul produselor pentru a nu da batai de cap achizitorului Tot Marius Nasta poate cumpara pe cod CPV de Catetere, branule si masti nebulizare Pe cod CPV de Articole pentru cap se pot cumpara tavite renale, manusi...... Hai ca se poate!!! Siii evident ca tot la Nasta se pot achizitiona serviciu psihologice cu o valabilitate de contract pana la 31.12.20’20 pt ca evident ca doar AICI se poate ca un contract sa se desfasoare pe parcursul mai multor ani, desi legea mentioneaza clar faptul ca angajamentele bugetare se pot face doar pentru anul in curs😉😉🥴 Totul se face cu respectarea prevederilor legale asa cum zice seful!!!! Si evident ca Dna Ministru nu are nici un motiv sa faca un control “pe bune”, caci s ar intalni in Senat cu colegul si ar dojeni o ca i a pus fosta colega de facultate intr o lumina proasta!!!

ARICI POGONICI  •  26 februarie 2019, 11:17

Buna ziua, dl Tolontan , nu stiu ce sa mai scriu , sunt stupefiat de tot ce se intampla in acest spital, chiar trebuie sa moara oameni , ca aceasta dna manager sa mai fie la conducerea institutului. Dna ministru nu ia nicio masura impotriva acestei conducerii cu management foarte prost, care se tot lauda cu un lift care nici nu functioneaza avand apa in casa liftului, fara a avea masurile conforme sa poata intra o targa cu pacient in acesta. Stau si ma gandesc , poate domnia sa se credea la un hotel sau la o scara de bloc pentru a fi folosit la transportul locatarilor . O sa avem surpriza ca peste 1 zi sau 2, sa auzim ca a mai decedat un pacient si masuri nu se vor lua de catre cei abilitati sa o faca. Cereti , Curtii de conturi si Corpului de control alm dnei Prim ministru , sa faca verificarii a tuturor achizitiilor facute de catre aceasta si echipa pe care o coordoneaza. Acestia trebuiesc sa vina neanuntati, sa nu poata sa isi faca temele, iar in momentul sosirii sa se ceara toate documentele pe care le doresc sa le verifice si apoi sa le sigileze. Toate ce bune! Va rugam luati atitudine , nu mai lasati sa ne moara oameni nevinovati , veniti sa se trateze , nu sa decedeze.

carmen i  •  26 februarie 2019, 17:11

Am citi interviul dat de Sorina Pintea in Libertatea. Este de o nesimtire revoltatoare aceasta individa. https://www.libertatea.ro/stiri/sorina-pintea-libertatea-live-cezariene-2558759 Tot pacientii sunt de vina ca dau spaga. Trebuie sa ne rugam frumos de managerii din spitale sa raporteze corect cifrele privind infectiile nosocomiale. Ca sa vezi, le era frica sa nu fie sanctionati si raportau cifre nereale... Pacientii de la Marius Nasta erau oricum bolnavi, nu din cauza acinetobacterului au murit, ci de moarte naturala... Pintea ne mai spune ca este nevoie de investii in sistemul sanitar (oare la fel ca celebra sala pentru arsi de la Floreasca?). Individa vorbeste cu seninatate in suflet, de parca nimeni nu ar fi vinovat. La fel de penibila este publicatia Libertatea, care in loc sa puna intrebari dure, in loc sa-i arate minstrei ce legi si ce regulemante incalca si cum isi bate joc de pacienti, o lasa sa ne abureasca in liniste. Dle Tolontan, aveti idee cum trebuie luat un interviu dur? ca de interviuri slugarnice suntem satui.

Pacientuedevină  •  27 februarie 2019, 1:00

Bravo @carmen i! A good point and very true. Îți mulțumesc pentru atitudinea civică. Țara aceasta mai are șanse, cât timp mai există oameni cu mintea limpede și trează

Pisicherul  •  27 februarie 2019, 7:11

Vă imaginați vreodată că poate exista o armată de lei condusă de o *** sau de o rață jerpelită doar pentru că tatăl oii sau raței a ajuns în partidul gâștelor ajuns șef peste ogradă cu votul găinilor? Nu. Leii vor pune imediat de un prânz copios compus din toate orătăniile enumerate aici, indiferent de imaginația oii, a raței sau a gâștei. Ori, în societatea românească, ordinea naturală este inversată, este bulversată, este malformată. Și ne mirăm de rezultate?asa si la Nasta..... o *** a ajuns sa conduca o armata de lei renumiti dupa care romanii vin din toata tara!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anonimus 2  •  28 februarie 2019, 7:48

Si a 6 a persoana a decedat la Nasta, rapusa de aceeasi Bacterie Acinetobacter. Treziti-va dna ministru Soria Pintea ,cati oameni trebuie sa mai moara la Nasta ca sa realizati ca mizeria intretinuta de managementul defectuos al celei care apare pe imaginile televiziunilor cu zambetul pe buze cand oamenii mor si afirma ca " NU CAUTA VINOVATI" Ne recomanda sa " RESPIRAM IMPREUNA"- Ce? Un aer contaminat cu o bacterie ucigatoare -ACINETOBACTER!

Comentează