Un bărbat a murit la 49 de ani, după ce s-a negativat la COVID și a luat 4 infecții nosocomiale pe care Spitalul Militar Central nu le-a declarat

Una dintre bacterii, Acinetobacter, a fost rezistentă la toate antibioticele, cu excepția Colistinului, conform mărturiilor personalului medical din spital.

luni, 21 decembrie 2020, 1:19

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În biletul de externare din 6 decembrie, Spitalul Militar Central susține că bărbatul de 49 de ani a ieșit în stare ameliorată, înaintea transferului la un spital din Germania. El contractase însă la București patru infecții nosocomiale, era intubat și în septicemie. După ce Libertatea a trimis oficial întrebări referitoare la nedeclararea infecțiilor în acest caz, la spital a avut loc o ședință, miercuri, 16 decembrie, ora 13, în care cazul a erupt.

Bărbatul a fost internat luni, 9 noiembrie, la Secția de Pneumologie a Spitalului Județean din localitatea de origine, suferind de COVID-19. „Boala a avansat, a început să aibă nevoie de oxigen suplimentar”, a povestit pentru ziar un apropiat de-al familiei.

Pe 14 noiembrie, a fost transferat la Spitalul Militar Central din București (SMC).

SMC tratează majoritar pacienți din armată, în plus fiind unitatea medicală dedicată, conform hotărârii CSAT și legii, tratării demnitarilor români.

Dar spitalul îngrijește și civili.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Militar sâmbătă, 14 noiembrie 2020, la ora 18:05. Era conștient, cooperant, respira spontan, avea canulă cu oxigen.

Spitalul partener al NATO

La Spitalul Militar din București a fost preluat de echipa de medici de la ATI II, secție care funcționează în cadrul Centrului Medical de Cardiologie.

„Teoretic, SMC este unul dintre cele mai sigure locuri în care te poți afla în această pandemie”, a explicat un doctor.

Spitalul Militar Central | Foto: Eli Driu Spitalul Militar Central | Foto: Eli Driu

Spitalul este partener NATO și aici se tratează unii dintre diplomații străini care au probleme de sănătate, precum și demnitarii români. La începutul pandemiei, s-au făcut investiții suplimentare.

În aprilie 2020, pe fondul testelor de COVID insuficiente, temă expusă de presă în martie și care a devenit una națională, cronică și nerezolvată până azi, un medic de la Spitalul Militar Central declara pentru Libertatea că „vom trata parlamentari, dar noi, cadrele medicale, nu suntem testați”.

Redacția a întrebat Ministerul Apărării ce e cu saloanele speciale organizate pentru demnitari la SMC.

Ministerul Apărării a explicat că „Spitalul Militar Central este obligat, prin Legea 38 din 2018, să asigure îngrijirea medicală unor persoane care ocupă anumite funcții în stat. La aceste amenajări fac probabil referire medicii care au vorbit cu dumneavoastră”.

Bărbatul venit din provincie nu a fost internat în rezervele lăsate goale, prin lege, pentru demnitari, ci în altă rezervă, de la ATI cardio, explică medicii.

Unul dintre acești specialiști, la curent cu derularea cazului, susține că avertismentele din primăvară ale colegilor de la SMC s-au dovedit reale.

Ce s-a întâmplat cu acest bărbat de 49 de ani, fără comorbidități grave, e o oglindă pentru întregul sistem al nostru de sănătate, în care dezorganizarea managerială și ascunderea adevărului despre infecții nosocomiale fac în continuare ravagii
Medic din Spitalul Militar Central

Primele zile la Spitalul Militar: Evoluția a fost ușor favorabilă

În orașul său, familia și prietenii s-au mobilizat. Au înființat un grup pe WhatsApp și fiecare îi anunța pe ceilalți ultimele noutăți despre evoluția sănătății sau cum îl pot ajuta. O mână de oameni care țin la el au păstrat legătura directă cu familia.

După jumătatea lui noiembrie, aflat la Spitalul Militar în a treia săptămână a bolii COVID-19, el a început să se simtă un pic mai bine.

„Nu am știut nimic concret despre starea lui în timpul internării. Familia a știut, desigur, mai multe, însă și lor le-au lipsit informații”, spune unul dintre apropiați.

Pe 19 noiembrie, când starea pacientului s-a înrăutățit, i s-au făcut analize pentru germeni intraspitalicești. Încă de la sosirea la București, plămânii erau afectați, o condiție întâlnită la majoritatea cazurilor de COVID grave.

Rezultatele arată că nu a venit cu infecții de la Spitalul Județean

Pe 22 noiembrie, Buletinul de analize microbiologice nu a identificat nicio contaminare bacteriană sau fungică.

Trecuseră 8 zile de la venirea din orașul său de baștină. „Această analiză relevă faptul că era steril la internare în Spitalul Militar, nu contractase nicio infecție în timpul internării în provincie”, a explicat un medic la curent cu cazul, indignat și el de faptul că „se ascunde adevărul”.

Pe 23 și pe 24 noiembrie, ambele teste COVID au ieșit negative. „Se negativase la COVID, saturația de oxigen ajunsese la 98%, starea pacientului nu se agravase și a fost mutat, într-o stare mai bună, la altă secție ATI”, a explicat un medic.

„Se simțea mai bine, cel puțin asta am înțeles eu, deoarece ne-a cerut să-i aducem ceva de mâncare, ceva la care poftea”, a confirmat și un prieten. „A doua zi, însă, nu mai era bine. Nu am mai putut vorbi cu el, deoarece a fost intubat și ventilat mecanic”, a adăugat acesta.

27 noiembrie: apar primele trei infecții nosocomiale

Pe 27 noiembrie, analizele au găsit în cultura prelevată din sonda de intubație:

Ambele bacterii, ultimii doi germeni de pe listă, au fost multirezistente la antibiotice. Pacientul primește antibiotic, dar starea nu se ameliorează.

Pe 2 decembrie, conform documentelor din spital, „au fost recoltate culturi din aspirat bronșic și a fost identificată a patra infecție, cu Acinetobacter”.

Antibiogramele au arătat că germenul Acinetobacter descoperit de medici la bolnav era rezistent la toate antibioticele, cu excepția Colistinului.

Pe 3 decembrie, medicii reiau analizele și observă că și cele trei bacterii sunt în continuare prezente, antibioticele nereușind să aibă efect.

Șefa Spitalului Militar, generalul Florentina Radu, revenire de urgență din concediu

Familia și prietenii au aflat ceva despre o infecţie sau două contractate în spital. Adevărul a ieșit la iveală, dar tot în interiorul spitalului, mai târziu, când ziarul s-a adresat SMC, solicitând nu date confidențiale, care aparțin familiei, ci cele care țin de sănătatea publică: raportarea infecțiilor.

Generalul de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” | Foto: Hepta Generalul de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” | Foto: Hepta

Ziarul a contactat la începutul săptămânii trecute spitalul prin Ministerul Apărării, procedura uzuală pentru clinicile militare. Nu am primit răspuns, dar imediat generalul Florentina Radu, șefa SMC, „a revenit din concediu de urgență”, potrivit personalului medical. A convocat o ședință.

Într-o întâlnire cu șefii de secție și medicii specialiști în infecții asociate actului medical, desfășurată miercuri, 16 decembrie, ora 13, comandantul Spitalului Militar, Florentina Radu, și alți șefi au reconstituit cazul și „au văzut documentele care arată existența infecțiilor și faptul că nu au fost raportate”, potrivit unuia dintre participanții la ședință.

„Între șefii de secție au apărut acuzele: cine trebuia să raporteze?”, a detaliat un om la curent cu întâlnirea.

Spitalele noastre nu raportează nici acum germenii

Pe tot parcursul pandemiei de Covid, Libertatea a ridicat problema infecțiilor nosocomiale prin întrebări adresate tuturor autorităților implicate în gestionarea pandemiei de Covid, inclusiv președintelui României, în conferințele de presă susținute de acesta.

Niciodată nu s-a prezentat opiniei publice, în acest an 2020, un răspuns relevant la scară națională, legat de numărul infecțiilor nosocomiale în această perioadă și de efectul interacțiunii lor cu boala provocată de Covid-19.

Ce trebuia să se întâmple în mod normal? „Obligația îi revenea șefului de secție”

„Cele 4 infecții nu au fost declarate de către spital, adică nu au fost consemnate în registru. Obligația îi revenea șefului de secție”, a explicat o sursă medicală din spital, pentru ziar.

„Procedura este următoarea: în momentul în care apare o infecție pe un buletin de analiză, în sistemul informatic apare o alertă. Serviciul SPIAM (n.r. – serviciul responsabil de prevenire a infecțiilor asociate activității medicale) informează șeful de secție pentru a lua măsurile ce se impun: izolare, dezinfecție, închidere, circuite, personal, după caz”, a detaliat doctorul.

Scopul raportării infecțiilor asociate actului medical și al măsurilor e acela de a limita diseminarea infecției la ceilalți pacienți. Apoi, SPIAM, unde sunt medici epidemiologi și infecționiști, vine să verifice dacă măsurile au fost respectate. În cazul infecțiilor care s-au găsit la bărbat, din ședință a reieșit că nu a fost respectată niciuna dintre aceste proceduri. Adevărul e că a devenit o practică, nu doar la Spitalul Militar, pentru a se ascunde aceste infecții.
Medic

Germania, ultima șansă

Pe 6 decembrie, la cererea soției, bărbatul de 49 de ani a fost transportat la un spital din Germania.

„Dimineața era bine, seara se simțea prost, au alternat zilele bune cu cele proaste, dar n-am știut că e atât de grav”, explică un prieten de familie.

Germania era ultima șansă.

Pe externare scrie că a plecat ”ameliorat” din SMC

Când a fost transferat, biletul de externare nu a conținut niciuna dintre infecțiile asociate actului medical descoperite de medici, dar medicii din Germania au fost la curent cu ele, potrivit surselor ziarului.

Nu știm însă felul în care a ajuns informația în clinica nemțească unde a fost transferat și dacă asta s-a făcut printr-o scrisoare medicală sau prin altă modalitate. Potrivit rudelor și prietenilor, nici familia, nici alt apropiat nu au cunoscut tot adevărul despre cele 4 infecții, așa cum nici părinții pacienților de la Colectiv nu l-au știut.

„El a plecat în Germania plin de bacterii luate din Spitalul Militar”, susține un medic din SMC.

„Familiei i-au spus din București despre infecții, dar nu despre câte sunt”, completează tabloul un alt apropiat.

Este inimaginabil cum Spitalul Militar își ascunde propria mizerie!
Medic

„În biletul de externare, ei susțin că pacientul a fost externat în stare ameliorată, deși era intubat și ventilat și în șoc septic!”, a mai spus specialistul.

„Luptă cu o bacterie foarte agresivă”

Transferul din 6 decembrie s-a făcut cu un avion. „Din Germania a venit o echipă medicală condusă de un profesor și l-au preluat. I-au spus familiei că pacientul are șanse de recuperare. Ne-am bucurat toți când am auzit”, a spus un alt prieten.

Optimismul a dispărut însă două zile mai târziu. „Am aflat că medicii germani i-au transmis familiei că se afla în septicemie când l-au preluat din România, că luptă cu o bacterie foarte agresivă și rezistentă la antibiotice și că următoarele 12 ore sunt critice”.

Subiectul a erupt în Spitalul Militar

Internat pe 9 noiembrie în spitalul județean din orașul său, bărbatul a murit înainte de zorii zilei de 9 decembrie, într-un spital din centrul Germaniei.

În urmă cu cinci ani, sloganul autorităților a fost: „Avem condiții ca în Germania”.

Pacientul de 49 de ani este unul dintre numeroșii compatrioți care s-au întâlnit în spital cu infecțiile nosocomiale multirezistente.

Până la publicarea articolului, Spitalul Militar Central nu a răspuns întrebărilor ziarului, adresate prin intermediul Ministerului Apărării Naționale.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

cucu  •  5 ianuarie 2021, 1:28

degradarea, inchiderea unitatii si responsabilizarea decidentilor. mai stiu pe cineva care a mers ptr o operatie la picior, i-au amputat piciorul sanatos iar cel 'bolnav' e bine merci dupa ce individul a fugit de acolo. cangrena e in oameni, in spaga, e de neintors cu acesti oameni. nu vreti regalitate? ati pierdut momentul

Comentează