Liniste! Sforaie majoritatea tacuta.

O sa va enerveze rau. Da’ rau de tot! De aceea, daca faceti parte din majoritatea tacuta, va recomand sa nu cititi acest post. La ce va trebuie? Oricum, inteleg din ceea ce ati facut, din ’89 si pina azi, ca nimic nu trebuie, nimic nu e musai, nimic nu e atit de important ca sa va urneasca.

luni, 26 noiembrie 2007, 12:36

O sa va enerveze rau. Da’ rau de tot! De aceea, daca faceti parte din majoritatea tacuta, va recomand sa nu cititi acest post. La ce va trebuie? Oricum, inteleg din ceea ce ati facut, din ’89 si pina azi, ca nimic nu trebuie, nimic nu e musai, nimic nu e atit de important ca sa va urneasca.

Fara exceptie, posturile TV vorbesc in aceasta seara de alegeri despre voi. Mereu a fost asa. „Majoritatea tacuta” e invocata de pierzatorii de la PIN, de studioul incins al Antenei 3, de benzile colorate care anunta la OTV ca „Elodia nu a votat si 70% dintre romani au facut la fel”. Ma rog, desigur ca o vom urma pe Elodia intr-o sectie de vot mai buna, dar poate mai tirziu.

Toti va duc dorul, toti se intreaba unde sinteti.  Parca imi amintesc.

Era in decembrie ’89. Citi dintre romani au iesit in strada inainte sa pice Ceausescu? 1% cel mult. Chiar si pe 22 decembrie dimineata abia citeva sute de mii protestau intr-o mina de orase. Sint antipatic, desigur. Dar milioanele au navalit abia spre seara, cind era clar ca revolutia invinsese.

Apoi a venit ianuarie ’90. Si marsurile studentesti care zguduiau ferestrele blocurilor de pe Magheru. Se striga „Nu mai stati in casa / Mortii nu va lasa!”. Acolo erati. Dupa perdele. Si nu e nimic rau in asta. Asa ati ales, nimeni nu trebuie judecat pentru stilul sau de viata. Doar ca, spre deosebire de toate televiziunile din aceasta seara, nu-mi lipsiti.    

Imi e dor de cetateni, nu de spectatori. Imi e dor de chinezul cu plasa in mina, asezat in fata tancului in Piata Tiananmen, de imaginile cu cehi scuturindu-si cheile si de inscriptiile naive de pe zidurile Universitatii, „Vrem alegeri libere!” – hai dom’le chiar crezi ca va fi asa ceva la noi?!

Va respect. Munciti, obositi si vreti sa va petreceti altfel timpul decit in dezbateri despre politica sau in drumuri o data la patru ani pina la o sectie de votare. V-ati saturat sa alegeti intre doua rele, numai ca viata, nu doar politica, este domeniul posibilului, nu proiectia idealului. Cind mincati, cind iubiti, cind va distrati, nu tot asta faceti: un slalom printre compromisuri?

In fine. Va inteleg. Dar nu-mi lipsiti. Nu cred ca veti veni data viitoare la vot, pentru ca n-ati fost decit rar. Daca ati fost vreodata. 

Dar nici nu e nevoie. Voi oricum conduceti. Uite cum. De fiecare data, spre noapte, printre estimari, analize, publicitate la detergenti si moderatori obositi, voi incepeti sa apareti in discutii, in justificari si in lamentari. Va insinuati, preluati conducerea mentalului colectiv si, printr-o inversiune miraculoasa, absenta voastra ii complexeaza pe cei prezenti. Din moment de 2 din 3 nu voteaza, omul care a votat devine oarecum suspect. Si neinteresant. N-are un mister al lui, o angoasa, asa cum aveti voi.  

Se vorbeste putin despre ce vor cei care vor si toata lumea e speriata sa ghiceasca ce vor cei care nu vor nimic

A trecut o jumatate de ora de miezul noptii. „Absentii v-au dat o palma” se spune in studioul Realitatea TV. Imi pare rau, nu simt nimic. Aud doar un sforait.

Comentarii (170)Adaugă comentariu

breve  •  26 noiembrie 2007, 11:04

era vorba despre cu totul altceva aici.nu fac concurs de „realizari” personale cu nimeni.
nu nimeresti deloc subiectul,cristinele

twotimesbaby  •  26 noiembrie 2007, 11:07

e votul meu. si i-am votat.

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 11:11

breve:

daca vorbim de principii, liberatea este un principiu? libertatea de a merge sau nu la vot e un principiu? sau crezi ca ne statea mai bine sa mergem incolonati la vot?
Nu sunt eu atat de destept, si nici nu ma intereseaza motivele unuia sau altuia care merge sau nu la vot, dar PRINCIPIUL CA E LIBER sa faca ce gandeste, o sa-l apar, macar in acest caz.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2007, 11:12

radu: articolul meu se refera la absenteismul cronic din viata publica

breve  •  26 noiembrie 2007, 11:14

eu la altceva ma refeream.bineinteles ca fiecare e liber sa voteze sau nu.

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 11:18

breve:

Mai am si alte treburi. Dar insasi faptul ca unii dintre cei care nu au votat, si-au spus unele impresii pe aici, arata altceva decat ce vor unii sa creada, care nu vor sau nu pot sa priceapa realitatea, care ii deranjeaza realitatea. Treaba lor. Eu nu am facut decat sa-mi apar niste principii, care cum spunea si TOLO, au fost castigate la REVOLUTIE. A fost si REVOLUTIA mea. Aici TOLO s-a folosit de ideea de REVOLUTIE, altii ar spune ca a „furat-o”.
Acelasi, Dan Cristinel.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2007, 11:19

red baron: nu are nici o legatura cu basescu. era vorba despre neimplicare

breve  •  26 noiembrie 2007, 11:27

„arata altceva decat ce vor unii sa creada, care nu vor sau nu pot sa priceapa realitatea, care ii deranjeaza realitatea”

care este

acum am inteles,marieane

breve

breve  •  26 noiembrie 2007, 11:28

pardon,cristinele

Mircea  •  26 noiembrie 2007, 11:29

Daca sunt lenes, sunt lenes. Dar poti sa fii altfel si mergi sa votezi o mana de maimute sau arici pogonici care ajung sa te reprezinte? Sa spuna in Europa ca ei vorbesc in numele tau?

Prefer sa nu fiu reprezentat decat sa ma duc la vot si sa dau votul meu unor patati care intre timp s-au sucit si s-au curatat, unor mascarici de care mi-e frica ce pot face cand au puterea pe mana, unor cinstiti care baga mana in buzunarul meu, al tau, al autorilor comentariilor de mai sus, al tuturor. Si dupa aia rad. Si vin la tine prin televizor si-ti zambesc. Si-ti spun ce bine o sa fie, ca au ei grija. Ca o sa munceasca pentru tine. Tu-i mai crezi? Ca io m-am cam acrit.

Si stii ceva? Eu chiar consider ca am dreptul la opinia mea. De a nu merge la vot.

Tonul intolerant din postul tau pare de dinainte de ’89. Mai bine ai face ceva. Inclusiv tu. Luati-i pe toti la rand si tocati-i marunt. Sa se lase. Sa ne lase. Poate asa o sa avem oameni pe care sa vrem sa-i votam. Ca asa ne tot lamentam ca nu avem cu cine sa votam dar nu-i ia nimeni la picioare-n gura ca sa se lase. Si sa se duca la ei acasa, sa nu ne mai incurce.

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 11:31

breve:

uita-te la caligrafia ta si cinci minute sa-ti fie rusine. Tu nu poti folosi decat niste sabloane! Iti meriti soarta!

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 11:36

breve:

revino-ti baiete! nu te iubeste poporul, nu te mai certa cu el!

basinel  •  26 noiembrie 2007, 11:42

bai, nu-l mai pupati pe basinel in rectum. chiar sunteti penibili, de la realitatea tv la cotidianul si eliberadio (?!)

restart  •  26 noiembrie 2007, 11:47

Tolontane, dupa ce ca ai o privire dezekilibrata, mai ai si gandirea la fel. Ce legatura au „perdelele” revolutiei cu perdelele cabinei de vot? Revolutia e o rezectie completa, o razuire de norme & principii, la care participam activ/tacit cu totii, iar votul e doar o simpla optiune strict personala.

nastyb0y  •  26 noiembrie 2007, 11:48

Nu as fi vrut sa mai comentez never-ever. Imi este sila. Mi-am adus aminte de ceva. Ceva groaznic. Adolf Hitler a ajuns la putere prin alegeri democratice, pe fondul unui absenteism masiv.

bbreve  •  26 noiembrie 2007, 11:54

cristinele
esti un mincinos,ziceai ca mai ai si altceva de facut

bbreve  •  26 noiembrie 2007, 11:55

pardon,marieane

bbreve  •  26 noiembrie 2007, 11:55

punct

bbreve  •  26 noiembrie 2007, 11:59

si de la capat
pune si tu mana pe o carte,poate afli care e diferenta intre caligrafie si ortografie.

bbreve  •  26 noiembrie 2007, 12:01

nastyboy

exact asa a fost.pana la urma avem ceea ce meritam

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 12:13

breve:

Ti-as mai spune eu cateva, dar neuronii tai nu prea trebuie fortati. Dar iti spun altceva, mai lumesc, pricepi mai iute:
vezi ca colegii tai, raspandacii, agentii electorali, si-au primit de aseara simbriile, 30%, dar sunt buni si aia, daca nu s-a putut mai mult, pe tine cred ca te-au uitat… Vezi ca s-au terminat alegerile de aseara!

bbreve  •  26 noiembrie 2007, 12:29

cristinele,abia acum imi pare rau.
chiar n-ai inteles nimic.
uite cine vorbea de neuroni.

Matrice P  •  26 noiembrie 2007, 12:29

Draga Tolo,
cred ca nu vezi padurea de copacii din fata ochilor.
Faptul ca a existat un procent de 20% de neparticipanti la alegerile din ’90, nu cred ca reprezinta un lucru grav.
Mai grav mi se pare ca acest procent a tot crescut, ajungand in prezent la 70%.
Tu spui ca articolul se refera doar la acei 20%, ceea ce nu e atat de evident din articol, insaeu cred ca trebuia sa scrii un articol despre cei 50% care li s-au alaturat.
Eu unul m-am saturat sa mai sponsorizez alegeri, camapanii electorale, timpi de emisii la TV, etc. atata timp cat primim in schimb numai circ.
Ceva asemanator se intampla si in fotbalul autohton, unde dintro competitie sportiva s-a ajuns la un circ total intre patroni, presedinti de club, federatie, arbitri si jucatori.Deasemenea suporterii au transformat arena de fotbal intro arena de gladiatori, unde vin doar pentru a-si refula angoasele de oameni complexati.
Articolu dvs., in acest context, s-ar traduce ca si cum ati zice ca totul este normal in fotbal si ca suntem anormali ca nu venim la stadion sa ne sustinem preferatii.

shrek  •  26 noiembrie 2007, 12:30

am iesit si’n ’89pe strada, aveam vreo 18 ani si imi daduse cineva o bata in mana, ca sa apar Radioul. urmau sa vina usla-sii. am mers mereu la vot, tot am sperat, de fiecare data am sperat ca o sa fie mai bine. Prin „mai bine” nu inteleg neaparat salariu’ mai mare – sau inteleg si asta – dar mai ales imi doresc sa nu mai fie la guvernare hoti, hoti ordinari, care-l arata cu degetul pe mailat, dar care nu sunt cu nimic mai buni decat el. mi-e scarba de minciuni, de fatarnicie, de micime, mi-e scarba de basescu – desi l-am votat in 2004 -, mi-e sila de clasa politica in ansamblul ei. Mi-e sila si de mine pentru ca nu mai pot asculta un politician fara sa ma gandesc ca sigur minte, ca are ceva de ascuns. Nu mai votez. Nu ma mai intereseaza absolut deloc cine merge la europarlamentare, cine va conduce tara, ma doare fix la basca. La ce mi-a folosit ca am iesit ani de zile, la alegeri, din casa? II las sa se voteze pe ei, ei intre ei, care isi doresc puterea fix pentru prosperitatea personala. Eu nu mai sper nimic, de la nimeni.

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 12:37

breve:

Gata! Cred ca nimeni nu te-a mai bagat atat de mult in seama. Tu vorbesti de principii, la general, n-ai enuntat nici unul. Ai un limbaj de agramat. Folosesti sabloane, lozinci, nu gandesti nimic cu mintea ta. Asta-i problema! Sa ramai cu bine si sa continui sa te legi de lucruri care nu au legatura cu nimic. Nu-ti mai raspund, te las sa ai ultimul cuvant, esti nul, n-ai spus nimic in tot ce ai postat…

Matei  •  26 noiembrie 2007, 12:40

Si pe mine ma deranjeaza faptul ca prezenta la vot este foarte redusa. Nu cred ca explicatia de genul „oricum nu se schimba nimic” este valabila. Atunci ce rost ar avea alegerile ?
PS. Totusi, la alegerile locale de anul viitor este posibil sa creasca prezenta la vot.

oheme_ro  •  26 noiembrie 2007, 12:42

uneori, din pacate tot mai des, ziaristii iau limbajul politicienilor. tocmai de-asta printre absenteisti se numara si foarte multi necititori de ziare. chiar si de ziare de sport.

skogers  •  26 noiembrie 2007, 12:46

Jos palaria, Cataline! Si mie mi-e dor de aceleasi lucruri ca si tine. Am aflat de articolul tau de la Mircea Badea, care – in buna traditie a lipsei de argumente – a preferat atacul la (propria-ti) persoana.

Nu-i nimic, mergi inainte. Pentru ca sforaitul, in somn profund, este ma tot timpul insotit de obisnuitul concert de horcaieli, plescaileli si gaze.

Om  •  26 noiembrie 2007, 12:47

Stii ce e frumos? Tu vrei sa facem ceva, noi toti, cei care am votat sau nu… Ei bine, cei care n-au votat au facut ceva: au dat o palma societatii politice – nu va mai vrem, nu mai avem nevoie de hotiile voastre. Asta e doar inceputul… Sunt tare curios tu ce ai facut la revolutie? ai iesit in fata? aha… se vede…

mdean  •  26 noiembrie 2007, 12:50

Tolo, ai observat unde s-a trezit cel mai tare spiritul civic? in ungurime, in sate si in judetele sarace din moldova, muntenia si oltenia. Plus ca cei mai multi participanti la vot au avut studii primare si medii. Oamenii cu capul pe umeri nu prea s-au bagat. Cat despre bucuresteni…

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2007, 12:51

skogers: multumesc! Cit despre Mircea Badea, e dreptul lui sa se exprime cum doreste

bbbreve  •  26 noiembrie 2007, 12:52

dan cristinel
„Nu-ti mai raspund, te las sa ai ultimul cuvant, esti nul, n-ai spus nimic in tot ce ai postat…”

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2007, 12:53

Mircea: nu era intoleranta, doar exasperare. In fine, poate ca nu mi-a iesit. Se mai intimpla 🙂

RADU  •  26 noiembrie 2007, 12:54

Dar ce puteti spune despre cei care au votat fidel la toate alegerile de pana acum, dar pentru care dezgustul politicii recente a fost atat de mare incat au refuzat sa mai voteze si acum? Nu din lene, ci ca ultima si suprema forma de protest si lehamite fata de ce inseamna politica romaneasca. Ma numar printre ei. Nu ii vom putea deosebi, cred, niciodata pe cei care au ales aceasta cale, exclusiv din aceste motive.

Motivele absenteismului sunt mai complicate decat incearca sa sustina pedistii cu spume la gura, furiosi ca nu le-a iesit schema ce ar fi pus bazele viitorului partid-stat in frunte cu tovarasul presedinte Traian Basescu.

alexandru petria  •  26 noiembrie 2007, 12:59

Da’ cu cele 20 de milioane de euro, mătrăşiţi din bani publici, pentru aventura referendară iraţională a lui Băsescu, ce ne facem? Plătim ca proştii, nu, pentru că aşa i s-a sculat machitorului de la Cotroceni? Plătim.

parvan  •  26 noiembrie 2007, 12:59

Tolo … ma jignesti gratuit.
N-am votat la referendum pt ca e modul in care am inteles eu sa fac apel la RESPONSABILITATE. Si tot d’aia in viitorul previzibil n-o sa votez nici o lista sustinuta de Basescu. Detalii aici: http://www.parvan.ro/?p=200#comment-3283

Si inca ceva … la revolutie, in piata Universitatii, la capataiul lu Coposu sau la curcubeu lui Bush… eu am fost… dar ma indoiesc ca cei care au votat duminica au fost. (da te rog un ochi pe demograficele prezente la vot).

Te stimez prea mult ca s-o iau altfel decat o reactie la cald, dar din respect pentru cititorii tai … n-ar strica o urma de indoiala inainte de aprecieri generaliste.

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 13:01

TOLO:

Cred ca, dupa ce ai citit tot, ai vrea sa schimbi unele spuse din postare, sau sa adaugi altele. Sau, te rog sa il citesti peste 10 ani. Sigur ca nu vi mai fi de acord cu el. O spun din propria experienta. Si eu acum 10 15 ani ma certam cu toata lumea, ii desconsideram pe toti cei care nu sunt ca mine…

skogers  •  26 noiembrie 2007, 13:05

@CT

Io merci, ca intr-o tara in care cultura civica ar trebui sa se invete in scoli (ce drepturi ai, unde se duc banii tai pe impozite, cum se organizeaza o greva sau o manifestatie), ea supravietuieste, iata, prin indivizi autodidacti. Putea sa moara si probabil o sa crape daca in alti 15-20 ani educatia I-VIII ramane in acelasi stadiu.

Cat despre virginii cu idealuri nobile, ii invit sa-si achite aspiratoru’ in rate si sa urmareasca, in continuare, viitoarele promotii de la Cora. Puteti tacea. Polutiile adolescentine si gazele nocturne nu necesita argumente. Somn usor.

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 13:06

TOLO:

..cei care nu erau ca mine…
Dar fumurile alea au trecut. Despartirea de comunism se face lent si nu la toti deodata.

don corleone  •  26 noiembrie 2007, 13:08

Esti slabut, draga Tolo. Logica ta colectivista e varza. Daca ar fi venit 60 % la vot, care ar fi fost diferenta? Un vot nu schimba nimic, dar absolut nimic din mizeria care se numeste Romania. Trebuie o matura mare ca sa scapi de toata aceasta scursoare, din care vad ca faci si tu parte. Iesea uninominalul lui Basescu. Ei si? Ce ar fi schimbat el, daca nu exista parghii democratice si legale care sa responsabilizeze clasa politica? S-ar fi dat mai multa mita la alegeri. Atat!

danutza  •  26 noiembrie 2007, 13:16

de data asta chiar ai dreptate…
nu pot sa ii inteleg pe cei care nu se duc sa voteze.e o tampenie sa spuna ca nu s-au dus pentru ca nu au avut pe cine sa aleaga.daca stam si nu facem nimic, nici la viitoarele alegeri nu o sa avem pe cine sa votam si tot asa…

sara  •  26 noiembrie 2007, 13:28

Am fost la vot. Nu stiu daca sa am remuscari. Am votat in virtutea inertiei. Cred ca-i si mai grav. M-am indoit toata ziua de sambata, iar duminica m-am regasit in logica ta. Si, totusi, ma intreb, o fi grav?..

breve  •  26 noiembrie 2007, 13:45

skogers,
asa este.

carbunaru  •  26 noiembrie 2007, 14:05

DA, FRAIERE, LA FEL CA IN FOTBAL! MAJORITATEA STA ACASA PENTRU CA TU SI ZIARISTII TAI ATI PROMOVAT GUNOAIE PRECUM „CORSICANU” SI ALTI PENALI CE-SI ZIC SUPORTERI.sUNTETI LA FEL DE RAI CA SI POLITICIENII SI NU VA MAI SUPORT!

Bogdan  •  26 noiembrie 2007, 14:09

Dap, ne-am cam saturat cu totii de amorteala asta colectiva, de angoasa asta penibila a unor oameni care se victimizeaza permanent ca nu schimba nimic.

Ni s-ar potrivi mai degraba o perestroica, ce rost are atata vot.

I.S  •  26 noiembrie 2007, 14:12

Absenteismul este un efect al caracterului clasei politice nu caracterul clasei politice – efect al absenteismului. Sau viceversa bre.
Eu stiu macar de ce n-am votat (am votat tot ce s-a putut pana acum!), tu esti sigur ca stii cu cine, respectiv de ce, ai votat ?
Si nu in ultimul rand, tinzand sa-ti bati joc de cei absenti – gresesti fata de cei multi – nu intamplator si nemultumiti. Si gresesti fundamental si fata de profesia pe care ti-ai ales-o, respectiv aia de jurnalist. Vehementa asta a ta e buna de o cauza mai dreapta. Ca ai legitimat cu votul tau pe x in pofida lui y – mi se pare insuficient pentru a te putea erija in stapanul adevarului absolut. Continua sa „militezi” „cetateneste” pt. „binele boborului” si vei fi penibiluţ.
Din ciclul „lupta cu mentalitatile e cea mai dura lupta” iar luptatorul cu mentalitatile un infatuat deplasat. Lasa frate mentalitatile sa existe ! Lasa frate „trendu'” si aliniaza-te la creierul tau ! Ai incredere in tine nu mai te ghida dupa curent, tu asta faci, imbratisezi nemestecata ideea „cetateanul adevarat voteaza- ce om este acela care nu se implica?”. Pai tu ca „formator de opinie” ar trebui sa fii un trend-setter nu un trend-follower – adica sa mai aduci si ceva nou nu doar sa vanturi aceleasi prostii fumate.

Dan Cristinel  •  26 noiembrie 2007, 14:18

Bogdan:

Cei care au avut interes sa mearga la vot, au mers. Sper sa si fi castigat cine si-au dorit ei si sa le mearga mai bine ca pana acum. Noi, astialalti, ne-am dat la o parte, nu i-am incurcat cu votul nostru. Va felicit ca ati fost atat de inteligenti si ati pus tara pe fagasul bla, bla ,bla pe care noi, ignorantii nu-l putem vedea.

Razvan  •  26 noiembrie 2007, 14:21

Istoria fotbalului romanesc – analize meciuri – pronosticuri — http://www.pronosticsportiv.ro

Mircea  •  26 noiembrie 2007, 14:22

Un articol altfel… Faci referire la Revolutie ca la un moment de cotitura in soarta Romaniei. Pe care l-am decis noi cei care am iesit in strada…(am fost si arestat si batut in Timisoara…) Chiar l-am decis ?! O scarba neignradita ma cuprinde uitandu-ma ceea ce am creat…

SOMNUL (NA)RATIUNII NASTE MONSTRII !!!

Din pacate doar prin prezenta la vot nu poti schimba nimic… De multe votari am tot schimbat… pe cine cu cine ?!?! Asa ma cuprinde o lehamite… si ce fac… ma trag intr-un colt si astept sa-mi treaca… din pacate asteptarea se prelungeste… si ani trec… si suntem tot mai dezamagiti… dar suntem urecheati ca nu avem simt civic.

Iti multumesc pentru articol !

Cu siguranta ne-ar fi fost tuturor mai bine… daca am fi votat ? (oare…)

q  •  26 noiembrie 2007, 14:29

Stimate domnule Tolontan,

Faceti o greseala categorica.
In categoria unu sta entuziasmul celor care la o revolutie ies in strada ca sa scape de „Stapanul de sclavi”.
In categoria doi sta entuziasmul celor care la un vot au de ales intre cativa stapani de sclavi, cu totii hellbent sa creasca statul pe carca celor productivi.

Daca inca nu va e evident trendul socialist al UE si viitoarea intoarcere la un comunism mai insidios si relativist, aveti o problema de perceptie.

Eu nu m-am dus la vot ieri, dar credeti-ma ca daca maine apare un om cu viziunea politica si carisma necesare pentru diminuarea semnificativa a statului in favoarea societatii libere, multi se vor duce si la vot si vor iesi chiar si in strada la nevoie.
Nii la Ron Paul.
Majoritate tacuta are simtul libertatii si al adevarului, de aceea a dat ieri cu tifla noii nomenclaturi.

Comentează