Realitatea TV, PSD şi generaţia lui Sebastian Ghiţă în cinci fapte reale

FAPTA NR 1. Transmisie de 1 Decembrie la Realitatea TV. Se anunţă o legătură la Alba Iulia. Prezentatoarea din Bucureşti recită ştirea. „Reprezentanţii PD-L au fost huiduiţi de mulţime, în timp ce Victor Ponta şi delegaţia PSD au fost aplaudaţi. Chiar aşa a fost?”, o întreabă colega din studio pe corespondenta locală.

joi, 2 decembrie 2010, 1:40

FAPTA NR 1. Transmisie de 1 Decembrie la Realitatea TV. Se anunţă o legătură la Alba Iulia. Prezentatoarea din Bucureşti recită ştirea. „Reprezentanţii PD-L au fost huiduiţi de mulţime, în timp ce Victor Ponta şi delegaţia PSD au fost aplaudaţi. Chiar aşa a fost?”, o întreabă colega din studio pe corespondenta locală.

Pe ecran, apar imagini live şi figura reporterei din Alba. Jurnalista din teren răspunde „Da” şi, apoi, repetă grăbită informaţia formulată la Bucureşti: PD-L huiduit, Ponta aplaudat.

Apoi, reportera de la faţa locului îşi creşte tonusul vocii şi continuă: „Dar, dincolo de acestea, aici la Alba Iulia…”. Vorbeşte, de data asta cu un timbru sigur şi familiar, despre defilare, despre oameni, adică despre ceea ce-şi pregătise în corespondenţă.

Pentru un insider în jurnalism, episodul este clar. Cu mare probabilitate, selecţia subiectelor şi, aproape sigur, ierarhizarea lor, nu au fost rodul discernămîntului reporterului de pe teren, ci al redacţiei centrale. Ceea ce nu reprezintă, în principiu, o eroare, ci deseori o practică normală.

Întrebarea e următoarea: de ce contrapunerea „huiduieli PD-L – aplauze PSD” a primit prioritate şi, mai ales, de ce nu s-a difuzat întreaga ştire?

FAPTA NR 2. Mediafax oferise la 11:42, pe flux, informaţia completă. „Reprezentanţii PD-L huiduiţi de mulţime, Victor Ponta aplaudat zgomotos de membrii şi simpatizanţii PSD„. Agenţia a scris că s-au văzut la faţa locului steaguri şi bannere ale organizaţiilor PSD din Olt şi Caracal.

Realitatea TV a furnizat corect doar partea cu huduielile la adresa PD-L, care proveniseră din mulţime, dar a ocultat informaţia că aplauzele PSD au venit dinspre simpatizanţi declaraţi. Dacă vedeai doar ştirea de la RTV aflai că mulţimea a huduit PD-L şi l-a aplaudat pe Ponta.

Da, e un detaliu, o nuanţă, un subiect infim. Dar ceea ce urmează nu e.

FAPTA NR 3. Luni, 29 noiembrie, cu două zile înainte de difuzarea ştirii de la Alba Iulia, noul investitor/manager al Realitatea TV, denumirea exactă poate fi studiu de caz pentru economişti, noul şef – mai clar, aşadar Sebastian Ghiţă oferă un interviu Evenimentului Zilei.

El prezice evacuarea istorică a „emanaţiilor Revoluţiei”, de la politicieni, la ONG-işti i realizatori TV, şi instalarea la putere „a generaţiei mele, cea cu 3 în faţă”. Ghiţă, 31 de ani, un campion al afacerilor cu statul, admite că „oamenii de afaceri nu au simpatii, au interese”, dar promite că Realitatea TV va fi echidistantă.

Formula echidistanţei are ceva original în definiţia lui Sebastian Ghiţă, care aminteşte că au fost perioade în care postul „i-a sprijinit şi criticat pe Năstase şi a profitat Băsescu, pe Băsescu şi a profitat Tăriceanu, pe Tăriceanu şi a profitat Geoană” şi tot aşa.

O echidistanţă obţinută din media compromisurilor, un echilibru rezultat din compensarea favorurilor pe intervale succesive de timp, asta pare a fi definiţia obiectivităţii conform noului finanţator al postului. După propria expresie, Realitatea a fost doi ani populară, doi ani liberală şi doi ani social-democrată. Dacă aşa stau lucrurile, ca la pictorii care trec de la perioada roz la cea albastră, în ce epocă şi în ce culoare a intrat acum Realitatea TV?

FAPTA NR 4. Informaţii despre Realitatea TV, obţinute din mai multe surse, unele interne şi aflate la „talpa ţării”, acolo unde semnalul ajunge dezgolit de „motivaţii strategice”, altele externe postului, dar relevante, indică noua orientare a televiziunii: PSD.

Mai mult decît atît: accentul se pune pe promovarea lui Victor Ponta, Adrian Năstase şi a altor cîteva figuri cheie ale social democraţilor. Prietenii afirmaţi ai lui Ghiţă, cei pe vremea cărora şi-a crescut afacerea.

Ghiţă este instinctiv şi are un potenţional de intervenţie care creşte pe măsură ce îşi dă seama că deţine o televiziune„, a mărturisit un reporter. Riscul de a avea reporteri inteligenti! Maladia „jucăriei TV” a făcut deja carieră în România. Ghiţă se află la începutul simptomelor. Setea de control creşte proporţional cu numărul telefoanelor primite de la amici, aliaţi, parteneri, adversari şi cu banii pe care-i cheltuieşti. Deocamdată, a băgat doar cîteva milioane de euro. E chiar la început.

FAPTA NR 5. În cazuri de acest gen, finanţatorul, care, personal, discută mai departe doar cu cîţiva oameni, se miră că lucrurile se află. Eroare!

Nu ia în calcul că, aşa cum singur a spus în interviul EvZ, „o televiziune nu e o unitate militară” şi că, pe cealaltă parte, de la SOV sau alţi prieteni comuni şi pînă la politicienii intraţi sau excluşi din graţii, trecînd prin firmele de PR care deservesc partide şi personaje politice, toţi vorbesc şi brodează despre schimbările care apar într-un asemenea moment.

Noii favoriţi se laudă, cei căzuţi în dizgraţie se agită, informaţia circulă în bucle infinite, uneori distorsionate. În acest timp, deşi asiguraţi public de Ghiţă că „toţi jurnaliştii sînt responsabili pentru cariera lor şi trebuie să-şi facă treaba”, oamenii din Realitatea TV, care în sfîrşit şi-au luat ultimele salarii la timp, „nu mai ştiam cum e să fii sigur de banii de pe card!”, se pregătesc pentru o nouă adaptare, de data asta potrivit intereselor şi nivelului de cunoaştere al „generaţiei cu 3 în faţă”.

Chiar. Cum înţelege el libertatea? Dar profesia? De ce deţii o televiziune şi în ce naiba constă jurnalismul? Ce înseamnă o afacere?  Deocamdată, ceva e clar. În materie de reputaţie şi de branding, lucrurile sînt simple după părerea lui Sebastian Ghiţă: „Etichetele se schimbă. Lipeşti altele peste ele, nu e o chestiune complicată”.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

george  •  2 decembrie 2010, 14:16

tolo, pai atunci zi-mi si mie cum naiba sa te mai uiti la televizor? cum sa mai aflu stiri din tara asta? realitatea si antena le dau cum vor ei. la pro tv dau e ceva stiri normale apoi trec pe becali, blonda lu’ nu stiu cui, etc. unde naiba sa ma mai informez corect. poate nu am capacitatea de a extrage adevarul dintr-o stire trunchiata si cred ce zice nebunul ala… de ziare ce sa mai zici ca daca citesti aceeasi stire fiecare o prezinta in felul in care il avantajaza. cred ca o sa stau numai pe animal planet si national geografic. cred ca e mai sanatos. mai nasol e ca sotia lucreaza in media asa ca nu scap 🙁
bafta

toni  •  2 decembrie 2010, 14:16

nu te mai faci bine bai tolontane, te-ai umplut de portocaliu din cap pana-n picioare

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2010, 14:22

toni: si acum citeva zile, cind am scris asta, tot portocaliu eram?

https://www.tolo.ro/2010/11/25/faceti-cunostinta-cu-anonimul-mai-tare-decit-opozitia-si-decit-mogulii-%c2%bb-profu-de-sport/#comments

Radu V.  •  2 decembrie 2010, 14:33

E jenant cum o televiziune care acum cativa ani aducea ceva cu totul nou in media romaneasca, a ajuns pana la urma un exemplu pentru: „ASA NU”.
Sunt convins ca nu va simtiti deloc onorat stimate dle Tolontan de „calitatile” acestei „generatii cu 3 in fata” pe care dl. Ghita incearca sa o promoveze si ma refer si in calitatea dvs. de jurnalist, dar si ca simplu cetatean.
Pe mine (si eu am un 3 in fata) nu ma reprezinta absolut deloc aceasta asa-zisa „generatie”.

iulian  •  2 decembrie 2010, 14:42

vai ce descoperire epocala ai facut….da asa e realitatea sustine psd…si????e ceva nou??b1 il sustine pe basescu, otv -ul, l-a sustinut…cand modera turcescu dezbaterea cu geoana era bine??atunci nu te ai sesizat de partizanatul moderatorului??asta nu inseamna ca ii tin partea lui ghita asta…nu stiu cine e si de unde are milioane de euro la 31 de ani…

bogdan  •  2 decembrie 2010, 14:49

repet intrebarea lui george:
„pai atunci zi-mi si mie cum naiba sa te mai uiti la televizor? cum sa mai aflu stiri din tara asta? ²
va rag sa ma ajutati cu un raspuns.

Tony  •  2 decembrie 2010, 14:52

D-le Tolontan m-ai dezamagit !Al cui joc il faci acum?

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2010, 14:57

tony: al nimanui e un raspuns care nu trece prin blocajul de tip „teoria conspiratiei” pe care-l aveti. Acesta e, insa, raspunsul, n-am altul.

Alin  •  2 decembrie 2010, 14:59

Multumesc, mai exista jurnalisti in Romania.

Ovidiu  •  2 decembrie 2010, 15:04

Catalin, pe bune, e cineva cu creier in dotare care crede in obiectivitatea informatiilor venite pe filiera Realitatea, Antena 3 sau B1 Tv? Care mai are iluzia ca nu sunt decat instrumente de propaganda? Nu-ti inteleg surprinderea, de ce credeai ca va „investi” Ghita acolo sume astronomice? Ca sa faca jurnalism? Nu, ca sa poata pune la dispozitia viitorilor conducatori un canal media, in asteptarea viitoarelor contracte su statul. Mi se pare elementar, dragul meu Watson!

R  •  2 decembrie 2010, 15:23

E posibil ca selectand cinci fapte din miile care s-au intamplat de cand Ghita a preluat RTV sa manipulezi?
Printre altele, mi se pare jenant sa iei declaratia unui reporter – care primeste ordine de la urmatorii aflati pe scara ierarhica a unei redactii, rareori face strategii cu seful al mare.
La nivelul la care esti, am sa cred insiruirea asta de fapte, cand ai sa oferi declaratia unui sef caruia Ghita i-a cerut sa faca ce spui tu. Fie si prin intermediul lui Stelian Tanase. Poti chiar sa-l pastrezi pe respectivul anonim, ca stim cum e cu sursele.
Abia atunci selectia ta de cinci fapte ar putea fi ceva mai mult decat a spune un episod dintr-un serial ceva mai complex. Sau, mai simplu, sa nu spui doar o bucatica de adevar din ce poate fi, de fapt, o mare vrajeala.

esti o rusine tolo…  •  2 decembrie 2010, 15:26

tot basist ai ramas! pacat!!!!

fotbal  •  2 decembrie 2010, 15:32

ghita stie cu jucariile. numai ca asta noua e mai scumpa un pic si infinit mai sensibila. sa aiba grija cum se joaca cu ea, ca sa evite trauma unei maturizari fortate
nu ca nu i-ar prinde bine 🙂

Aeroman  •  2 decembrie 2010, 15:32

Domnule Tolontan, actuala putere ne baga zilnic mana in buzunar, si tot ea striga ca din gura de sarpe ca opozitia fura iar cetatenii sunt niste vagabonzi lenesi. Este deja o strategie care functioneaza pe toate palierele puterii. Este o dictatura coafata ca un lup in blana de miel. Este evident ca Realitatea si Antena 3 exagereaza, dar nu atat de mult pe cat sunt acuzati. La raptul care se petrece in tara asta, va mai asteptati la obiectivitate de la cineva? Il auzeam azi dimineata pe un comentator de la un post de radio cu profil sportiv (fervent sustinator al puterii) spunand ca nenorocitii din opozitie vor sa-si puna ghearele pe banii puterii…Acelasi individ il cataloga pe Adrian Paunescu „nenorocit”, „hot”, „nesimtit”, a doua zi de la decesul poetului. Oare unde vom ajunge cu asemenea comportament?

Antitot  •  2 decembrie 2010, 15:39

Observatia mea ar fi ca, intr-adevar. mai exista jurnalisti in Romania dar nu mai exista publicatii care sa ii gazduiasca. Este oarecum hilar ca trebuie sa descifram fiecare stire in parte si sa extragem fiecare adevarul pe care, ei bine, incercam sa il intelegem singuri. Dar asta am facut dintotdeauna. La scoala, manualele de istorie ne mint cu nerusinare, la liceu, miniciuna invatata in generala trebuie aprofundata. La facultate studiem dupa niste carti din alta epoca care nu au nimic de-a face cu prezentul. Dar asa suntem noi, romanii, razbim, si pana la urma, cei care incercam sa facem asta, o facem chiar bine!

Mihnea  •  2 decembrie 2010, 15:44

prea multe de spus nu sunt despre articolul tau. cu mentiunea ca nu as vrea sa cazi in greseala de a eticheta generatia 3x dupa ghita. si ca veni vorba de etichete, indiferent cate ar schimba ghita, eu mi-l aduc binisor aminte din liceu, am fost colegi. nu stiu cine l-ar putea inghiti fara sa se strambe…

liviu  •  2 decembrie 2010, 15:45

din pacate televeziunile `moguliene` devin tot mai acide si mizere….mai rau esta ca romanii din cauza crizei tind sa devina tot mai `naivi` la minciunile si instigarile la violenta ale Antenelor si iRealitatii…
PS.Nu te lasa ,scoate adevarul la lumina…din toate taberele…frumos articol.

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2010, 15:45

R: nu discut despre sursele mele. Sint bune si sint mai multe, exact cum am scris in articol. Este decizia ta dc crezi sau nu

esti o rusine tolo…: mda, cotroceniul crede cu totul altceva, dar e amuzant sa constat cit de greu e sa incerci sa ramii intre transee. Nu, nu ma mai conving retorica, gesturile si deciziile presedintelui. Si nu de acum, ci de mai multa vreme, de ani de zile. Dc ai fi citit ai fi vazut asta.

mai 2007
https://www.tolo.ro/2007/05/21/presedintele-trebuie-sa-si-ceara-scuze/

martie 2008
https://www.tolo.ro/2008/03/15/stim-ce-crede-traian-basescu-despre-jurnalisti-iata-ce-crede-un-jurnalist-despre-traian-basescu/

iunie 2009
https://www.tolo.ro/2009/06/15/ospatar-un-herodot-te-rog-dar-fara-apa/

august 2009
https://www.tolo.ro/2009/08/06/cele-27-353-de-cuvinte-ale-lui-traian-basescu/

ion  •  2 decembrie 2010, 15:46

e bine ca stirile de la realitatea sa nu le luam de bune, adevarate, corecte etc. adica sa nu le luam pe nemestecate
la fel, e bine sa nu luam de bune stirile de la antene. la fel e bine sa nu luam de bune stirile de la b1. sa gandim cu capul nostru
la fel de bine este sa nu luam de bun tot ce spune tolontan.
adevarul lui nu e cu nimic mai bun decat adevarul celor de la antene sau de la realitatea.
asa cum ma indoiesc de ce spun cei de la antene sau realitatea, asa ma indoiesc si de ce spune tolontan.
simplu.

scipio  •  2 decembrie 2010, 15:49

Bun, asta e primul pas: aratatul cu degetul a institutiilor colorate politic (de orice parte ar fi). Ca sa fie clar si vizibil pentru toata lumea si sa stii ce inseamna o stire dintr-o sursa din asta.

Pasul doi ar fi aparitia independentilor. Poti fi independent pe blog ca nu te costa foarte mult. Nu stiu insa cine ar putea finanta o televiziune sau un ziar care sa poata publica fara frica de represalii. Cred ca ar avea succes, dar nu suficient ca sa se autosustina pentru ca obiectivitatea e mai plictisitoare decat senzationalul.

luter  •  2 decembrie 2010, 15:49

acest ghita a fost si este un om ridicat din nimic cu bani de la stat .macaragii lui sunt cei enumerati de antevorbitorii mei

Dragos C.  •  2 decembrie 2010, 15:55

Am locuit in Canada vreo cativa ani. De acolo urmaream posturile amaericane si canadiene de televiziune chiar in timpul a doua campanii electorale. Singurele posturi echidistante erau cele canadiene, adica cele care nu se vedeau in SUA, acolo unde urmau alegerile. Celelalte, TOATE, erau ba cu unul ba cu celalalt candidat.
Atata timp cat postul este PRIVAT acesta poate sa tina cu cine vrea! Daca patronului ii place un anume candidat sau partid, el plateste si el decide care vrea sa-i fie audienta, rattingul etc. Daca noul patron de la Realitatea a decis sa sustina PSD-ul e treaba si afacerea lui. Treaba Politiei, a Parchetului si a justitiei in general este sa vada daca cineva plateste niste bani negri pentru o campanie pro sau contra. Daca nu gaseste nimeni nimic necurat si mai ales DACA NU DEMONSTREAZA ca este ceva ilegal, totul este in regula. Si B1TV este de partea lui Basescu si ii face acestuia imagine. In campania electorala mai era si OTV-ul de partea lui Basescu, pe fata. Si ce daca? Este in regula atata timp cat nu se descopera dovezi fapte de coruptie.
Ceea ce nu este in regula insa vine de la TVR. Postul public nu are voie sa fie impartial! Acesta este platit din bani publici si trebuie sa fie absolut echidistant! Restul inseamna afaceri personale.
Intrebarea mea pentru Catalin ar fi: daca ziarul Gazeta Sporturilor ar decide (prin absurd) sa sprijune pe fata, tot timpul, echipa Gaz Metan Medias, ar fi ceva ilegal?

dragos  •  2 decembrie 2010, 15:59

bravo domnule Tolontan, keep going…aveti aproape saptamanal teme din acestea. nu stiu ce sanse aveti in batalia cu demascarea fraudei in jurnalism…vad ca au sarit sacalii ca sunteti partizan. aveti tot timpuul sa aratati contrariul.

Leo  •  2 decembrie 2010, 15:59

Tolo, dar nu ti-a povestit nimeni cum a fost prima sedinta cu noul management si jurnalistii? Nu ti-a povestit nimeni cine a condus sedinta de fapt? Chiar nu stii?

quiksilver  •  2 decembrie 2010, 15:59

În opinia mea, într-o societate care ar funcţiona normal, interesul patronului de presă ar fi să promoveze echidistanţa „constantă” faţă de actorii politici, nu cea rezultată din media partizanatelor într-un anumit timp. Numai că, aşa ceva nu se poate face în România, iar partizanatul unor organe de presă este îngrijorător. Pe de altă parte sunt de-acord şi cu cel de mai sus care spunea că în România nu ai de unde să primeşti o informaţie nedistorsionată de interese politice. Dar, asta rezultă tot din faptul că, probabil, dai faliment dacă menţii un standard adevărat al echidistanţei. Obiectivul patronilor este profitul, iar dacă din presă se poate scoate profit doar prin partizanat…poate ar mai trebui să trecem mai des pe la chişcurile de ziare(presupunând că patronii de presă vor în primul rând profit nu să practice un joc pervers cu societatea). Deci, atât timp cât nu există alternative viabile, tot Realitatea, Antena şi B1 vom cumpăra.

Pe de altă parte, putem înţelege puţin fenomenul „presă în România” şi privind siteul GSP. Imediat sub stirile din punctul stelist de vedere (ex. fă echipa stelei, etc), a unor mondenitati, avem articole de genul celui de aici sau anchete serioase despre politizarea din sistemul public. Ce ar trebui sa facem pentru a cultiva aceasta parte putin mai ascunsa a GSP, dar prin care totusi da clasa multor ziare „generaliste”? Deci, printre picăţele găsim şi presă bună. Ce facem, în ambele cazuri, pentru a o promova?

Tzepelica  •  2 decembrie 2010, 16:00

Ghita e doar o unealta.
Manuita de cei care i-au asigurat prosperitatea/contractele cu statul.
De unde se vede ca poti sa fii putred chiar si la „treizeci si” de ani, n`asha ?

q  •  2 decembrie 2010, 16:03

Dar Ghita a recunoscut chiar din primele interviuri, in momentul in care aparusera primele stiri despre implicarea lui la Realitatea, ca e bun prieten cu Ponta. Iar Ponta din cind in cind il intepa pe Geoana, legat de prietenia cu Vintu. Deci e un schimb de generatii la cirma PSD si Realitatea. Cuplul Vintu-Geoana in picaj, lupii tineri Ghita-Ponta pe val. De urmarit in continuare.

alina  •  2 decembrie 2010, 16:08

era de asteptat ca Realitatea sa fie preluata de PSD, asta coroborat cu preluarea B1 de catre Oancea rezulta ca unicul bastion PDL ar ramane televiziunea publica…

Cristian  •  2 decembrie 2010, 16:09

Dupa ce am citit articolul ( foarte bun si bine argumentat ) am citit si comentariile si am observat ca destui indivizi cred ca acest articol este unul PDL-ist .Daca critici PSD nu trebe sa fi PDL , PP , PNL , etc .Macar 1% din presa sa fie ca Tolo si poate mai aflam si noi ceva .

constantin  •  2 decembrie 2010, 16:19

Domnule Tolontan ,dumneavoastra nu prea dati gres in punerea diagnosticelor,asa ca va cred…Este o mare de pecingeni media romaneasca…Atat Antenele ,B1 Tv cat si aceasta Realitate care numai echidistante nu sunt…De fapt ,chiar au rating?!…Eu nu mai urmaresc emisiunile de politica la nici unul dintre posturile amintite…Chiar ma gandeam:uite un baiat tanar,o speranta care va aduce echilibrul mult ravnit…Este mai periculos decat Vantu…Acela macar aducea toata opozitia sa vorbeasca in platou…Asta va aduce numai pe „placutul”asta de Ponta!…History,Mezzo,Discovery,Travel acelea sunt pe placul meu…Si nu eram asa,gustam si eu dezbaterile politice…Acum nu mai suport sistemul marsav de a distorsiona ideea de dezbatere,stilul lui”lasa ca stiu eu mai bine decat tine”…Mentineti-va verticalitatea si fiti cel din totdeauna!…Multumesc pentru informatiile aduse la cunostinta noastra…

Piticu21  •  2 decembrie 2010, 16:20

RT comentariul 2.

1. ce naiba s-a intamplat la arc sa moara bibi ca am fost acolo si nu au huiduit astia nimic.
2. cine a aplaudat ce? pe geoana nu l-a aplaudat nimeni.
3. imi plac la nebunie oamenii care trag concluzii pe cuvinte care nu s-au spus. asa sunt si femeile: am fost cu gigel la o bere … ahaaaaaaa … deci cu ce gagica te-ai vazut?

profesor  •  2 decembrie 2010, 16:22

In sfarsit o analiza pertinenta! Personal stirile internationale le iau de pe CNN sau Euronews, iar cele interne le iau de pe internet(hotnews, mediafax, ziare.com). Ce prezinta la iRealitatea nu sunt stiri … reprezinta o insulta la termenul de stiri, in fapt, se crea o indobitocire si intoxicare a romanilor(mai slabi de inger)folosind tehnica picaturii chinezesti atat de des utilizata in anii ’50.

Jurnal Bio  •  2 decembrie 2010, 16:33

Cred ca la PSD foamea va fi mare de tot dupa 8 ani de seceta. O sa ajungem sa ne bucuram ca le ramane Basescu in coaste.

Alex  •  2 decembrie 2010, 16:44

Am fost ieri la Alba Iulia. Va pot confirma ca erau mai multe steaguri si membri PSD din judetul Olt. Despre restul nu stiu.

Lary  •  2 decembrie 2010, 16:49

Trustul lui Felix simte Realitatea in ceafa!!!
De cand a venit mogulasul Ghita cu banii la Irealitatea trustul lui Felix simte ca ii va scadea cota de piata la publicitate.Pana acum totul ierea ok pentru ca mergeau mana in mana cu Irealitatea stiind ca astia nu mai au bani si sunt inglobati in datorii.Intai ataca Badea acum ataca Tolo.Ce se intampla ATolo ati primit ordinul de distrugere in masa a Irealitatii??
Cred ca in esenta a sosit momentul autodistrugerii pentru cele 2 trusturi care traiesc din dejectii.Puneti mana pe jurnalism obiectiv mai flacai caci altfel veti muri incet si dureros!!
Este valabil pentru orice companie de informare in masa care lasa la o parte obiectivismul pentru a sustine interesat anumite partide politice si a face lobby pentru anumite interese obscure.A venit timpul JURNALISMULUI pentru ca nu mai sunt bani de aruncat pe abjectii.

fanulumocanu  •  2 decembrie 2010, 17:02

asta inseamna democratie: libertatea de a te ralia unor idei , unor tabere , unor interese… si cel mai important lucru este, ca ele, taberele, sa existe.
ah, intervine codul deontolgic? da, sunt de acord dar aici limita este destul de fina pentru ca daca ne-am rezuma la stiri reci , neinterpretate , nici tu nu ai mai avea dreptul la astfel de editoriale.

in plus, oamenii gandesc in sabloane si sloganuri iar la cele de forma : daca-l votati pe ratiu, il aduce pe rege in tara sau daca-l votati pe geoana , va conduce iliescu iar voiculescu va ia posta, n-ai antidot decat tot o mizerie sau un comportament mizerabil.

si mai cred ca democratia este atunci cand o tabara da in gat pe cealalta iar alegatorul le da rotatie la patru ani ca sa mai auda mizeriile ascunse si sa le mai taie din radacini.

a.a.  •  2 decembrie 2010, 17:02

Domnule Tolontan, nu mai crede nimeni că partidele sunt aplaudate de altcineva decât de membrii lor. şi ăia din ce în ce mai puţini, aclamă cu juma’ de gură pentru că sunt angajaţii din primării, înregimentaţi politic fără voia lor.

DM  •  2 decembrie 2010, 17:07

Catalin, pe bune acum, nu trebuie sa te superi pe omenire daca-ti spune ca esti portocaliu. 🙂

Asta e, unii sunt rosii, altii portocalii 🙂

poweraxxel  •  2 decembrie 2010, 17:07

Domnule Tolontan, ironic este ca indiferent cat de mult Realitatea aplica metode „de partid” de genul celei descrise la fapta nr. 1 cu atat mai mult adevaruri descrise la fapta nr. 2 vor iesi la iveala si vor da motive altora de a fi contra Realitatea + PSD (= LOVE. sic!)

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2010, 17:17

fanulumocanu: iti explic. Opinia este libera. Inclusiv opinia jurnalistilor. Problema apare daca ceea ce tu prezinti ca fiind informatie, e de fapt o informatie puternic deformata de opinia ta ca jurnalist.

zone  •  2 decembrie 2010, 18:12

Hm, ma intreb cum de mai aveti nervi si rabdare sa raspundeti la fiecare injuratura, si chiar argumentand, cu link-uri, etc. Incredibil.

Buna observatia, bun articol, va urmaresc cu interes in continuare. Multa cafea, rabdare si succes!

Cătălin Tolontan despre orientarea pesedistă a postului RealitateaTV  •  2 decembrie 2010, 18:20

[…] Citiţi mai multe pe blogul lui Cătălin Tolontan Media […]

vali  •  2 decembrie 2010, 18:20

Domnul Ghita este un apropiat al PDL daca nu ma insel este prieten apropiat al Doamnei Roberta Anastase si unul dintre cei care i-au platit campania electorala.
Asa domnule Tolontan noi stim ca sangele dvs. este portocaliu si ca un jurnalist sportiv ce sunteti ati devenit si foarte fin observator al vietii politice … ca deh la politica si fotbal ne pricepem toti … as mai spune eu si disimulari

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2010, 18:22

zone: multumesc, e parte a job-ului meu sa incerc sa lamuresc oamenii despre felul in care merge presa. Studii de afara au aratat ca neincrederea publicului in jurnalisti vine inclusiv din faptul ca avem sisteme prea putin transparente fata de cei care ne citesc/privesc.

Acesta e raspunsul corporatist 🙂 Il vreti si pe cel cu naduf? Habar n-am 🙂

Jurnal Bio  •  2 decembrie 2010, 18:32

Mi-e teama ca liberalii vor fi exclusi rapid de la cascaval, desi acum PSD-ul ii curteaza masiv. Sper sa nu ne intoarcem la partidul stat.

cosmin  •  2 decembrie 2010, 20:56

bravo, Tolo!
PS cand citesc unele comentarii imi dau seama ce nivel de indoctrinare au reusit sa induca antenele si realitatea. oameni ce par, din stil si retorica, inteligenti si rationali, ajung sa aiba o gandire cel putin ciudata si periculoasa cand vorbesc de basescu si PDL. parca le cade jos capul de pe umeri si gandesc cu gatul.

je  •  2 decembrie 2010, 22:08

Ziaristii liberi, care sa spuna lucruruile pe nume, asa ca dumneavoastra , sunt din ce in ce mai putini in tara noastra.Tineti-o tot asa pentru ca oamenii se vor trezi la realitate in anii viitori,adevarul va iesi la iveala, iar multi dintre asa zisii jurnalisti din ziua de azi nu se vor mai suporta nici sa se uite in oglinda.

mgh  •  2 decembrie 2010, 22:22

Banii adusi de Ghita ori sunt ai lui Vantu trecuti prin AsesoftInternational ori luati pe vreun credit, sau si mai naspa diversi din psd care au rezerve, de fapt la ce contracte au avut baietii astia pdl-ul este in urma. sa ne gadim doar la sov ca in momentul caderii FNI-ului el scosese 1000miliarde in acei ani Romania era in bezna banii aceia sigur nu s-au evaporat; un alt ex. Liviu Luca dansul numai la rambursarea moca de cateva zeci de milioane euro girata de amicul Tariceanu ar putea sa finanteze o Realitate pe multi ani inainte; una peste alta Ghita a venit sa conduca spre succesul si alegerea psd-ului si in loc sa vedem cativa km de autostrada o sa vedem un nou proiect de informatizare in valoare de sutedemilioane euro „castigat” de baieti.

mgh  •  2 decembrie 2010, 22:52

valoarea totală a contractelor companiei Asesoft cu statul, singură sau în colaborare, în perioada 2007-2010 se ridică la aproape 64 de milioane de euro. dupa miscarea aceasta cifrele vor creste pentru Ghita 🙂

Horatiu  •  3 decembrie 2010, 9:07

La anul voi intra si eu in „generatia cu 3 in fata”.
Daca din ea isi doreste sa faca si acest patron de asesoft, eu prefer sa ma retrag.

I-o las lui pe toata…pentru rating,pentru contracte babane si pt politica lui. hai Pa!

Felicitari Tolo….degeaba scriu astia pe aici…esti unul din putinii echidistanti din presa romaneasca!

Comentează