Nu-i răpiţi lui Oprescu meritul de a fi dublat preţul stadionului!

Sorin Oprescu acuză guvernul, o acuză aproape entuziastă: „Vor să îşi asume stadionul, adică un proiect care nu e al lor!”.

marți, 1 martie 2011, 11:01

Sorin Oprescu acuză guvernul, o acuză aproape entuziastă: „Vor să îşi asume stadionul, adică un proiect care nu e al lor!”.

Aşa e. Tăind demonstrativ o parte din finanţarea locală, dar vor da ei banii pînă la urmă!, guvernanţii se grăbesc să ia ceva credit popular şi să devină coacţionari la operaţiunea „Cum a ajuns un stadion de 119 milioane de euro să coste, în final, 234 de milioane!”. Cifrele nu conţin TVA. E şocant, dar aceasta e socoteala.

Cursa agitată de a-l împiedica pe primar să taie cu o strălucire solitară panglica la National Arena, se spune deja că zecile de milioane care lipsesc vor veni prin Ministerul Dezvoltării, astfel încît Elena Udrea să devină Salvatoarea Publică a Stadionului, arată în formă condensată cît respect au aceşti oameni pentru contribuabil şi pentru sport.

Nu mai contează că s-a făcut scump. Bine că s-a făcut e sloganul pe care pariază atît primarul, cît şi şefii PD-L, şi e ceea ce, să recunoaştem, se află în fiecare creier obosit al nostru, obosit că oricum banii se furau, măcar acum s-a înălţat ceva! Nu pare a ne mai interesa că, prin patru acte adiţionale, două în 2009 şi două în 2010, plus prin construcţia parcărilor şi alte lucrări contractate direct de Primărie, nu se ştia în 2007 că 50.000 de oameni trebuie să-şi lase undeva maşinile sau că e nevoie de curent?, s-a dublat practic suma primului contract! Cu peste o sută de milioane de euro.

Încă o dată. Miza zilei e cine inaugurează stadionul. Reprezentantul PD-L sau candidatul Opoziţiei unificate? Sau poate împreună, ca un compromis bipartit că tot se spune că la noi totul e polarizat. Restul scandalului se va stinge în timp. Iar fac ziariştii pe nebunii, iar cer documente care nu vor ajunge în redacţii, iar va obosi lumea de calcule, cu sau fără TVA?, vine Messi, se aprinde nocturna, Hai, România!, dă-i în mă-sa de jurnalişti cîrcotaşi, bine că s-a construit!

În orice ţară din Europa, oficialii s-ar vîrî în birouri ca să găsească explicaţii pentru dublarea preţului unei asemenea investiţii colosale. Incepind cu Videanu, autorul proiectului initial, si terminind cu Oprescu. La noi, ei se bulucesc pe televizoare şi ţipă că a lor e realizarea, nu a celorlalţi. Oprescu se victimizează că vor să-i deturneze succesul. Succesul inflaţiei unor costuri cu 100% în ani de criză!

Ne şi merităm soarta, e adevărat. Dacă s-au cheltuit peste socoteala iniţială 100 de milioane de euro, 100, nu unul!, şi noi acceptăm senini fără să le cerem măcar să argumenteze şi să transpire cu hîrtiile în mînă, ce mai e de zis? În democraţie, deciziile se iau de către cei care participă. Nu participi, nu aştepta prea multe!

Gazeta a cerut actele de la Primăria Capitalei, ele n-au venit, astăzi publicăm sumele reconstituite din mai multe surse deschise şi documente oficiale. Vom insista pe subiect şi ne asumăm postura antipatică de a arăta că această investiţie seamănă cu Ave Maria cîntată la oboi.

UPDATE: Aici vedeti citeva cifre. Restul explicatiilor in editia tiparita.

Comentarii (154)Adaugă comentariu

cezar  •  2 martie 2011, 9:44

Pai asa sunt unii in jurul nostru.
Ei sunt genul care il asculta pe SOV cand zice ca oamenii lui Basescu vor sa-l condamne pentru ca a furat si el cateva sute de milioane de eur… Asa ca cei care iau atitudine la un furt de proportii ajung sa fie apostrofati de catre decedatii morali ai societatii noastre.

ion  •  2 martie 2011, 9:46

Ridzi pauza, Nuti pauza, Oprescu o sa ramana doar in ziarul de azi! Scrie zilnic despre ceea ce au facut oamenii astia sau vor face si poate reusesti ceva.

Laur  •  2 martie 2011, 9:48

Dc nu vreti sa pricepeti ca toate astea nu au legatura cu fotbalul, sportul…
Toata mizeria asta este politica,m-am saturat sa vad in mine si in cel de langa mine atata dorinta si frustrare ca nu putem face ceva pt noi, m-am saturat sa privesc cum toti idiotii astia isi bat joc de noi (nu mai spunem de banii nostri). Suntem in toate topu-rile rusinii si ne facem cunoscuti in europa doar asa. Niste incapabili, corupti si hoti.
Imi este sila…vb lui Tolo…”oricum se fura, dar sa faca”…asa cum a facut si Negoita in sec 3 acum niste ani, toata lumea asa se exprima: „bine ca face draq ceva, de furat oricum se fura”. Va dati seama unde suntem?…cat mici si neputinciosi?…Respect intiativa asta Tolo, am sa urmaresc subiectul!

Lxi  •  2 martie 2011, 9:49

Catalin Tolontan, unul dntre foarte putinii ziaristi de investigatie din tara (dar poate unul dintre cei mai buni si mai activi), isi asuma o lupta grea cu autoritatile corupte, dar se vede nevoit si sa explice contribuabilior de ce e bine sa fie demascati cei ce se ating de banul public…
Pentru a-l ajuta sa isi concentreze eforturile spre investigatie, daca nu putem ajuta cu mai mult, haideti macar sa-l lasam sa isi faca treaba iar noi sa facem un efort mic de a intelege ce incearca sa spuna!

Caius  •  2 martie 2011, 9:52

Bravo Cataline, eu spre deosebire de cei interesati politic am inteles exact esenta si tema articolului si anume faptul ca inca 100 de milioane de euro s-au dus in buzunarele unora. Pt totzi cei care cred ca articolul e politic sau ca Tolo are legaturi politice … pff …noi restu care chiar am inteles ce vrei sa faci iti cerem sa mergi pana la capat asa cum stim ca o vei face !

unu  •  2 martie 2011, 9:56

salut

mergeti mai departe cu ancheata daca puteti…
sala de sport din galati TREBUIE DARAMATA si desenata alata sala care sa corespunda standarelor lui 2011, ptr ca sala actuala este depasita complet si inca se scufunda….

L3g0las  •  2 martie 2011, 10:07

Lucrez in domeniul c-tiilor in strainatate asa ca voi lamuri anumite lucruri pentru cei care nu au prea multa treaba cu asta.
Proiectele peste tot in lume devin in proportii de aproximativ 95% mai scumpe decat planificat. Desigur ca suma cu care s-a marit valoarea totala este enorma.
Nu se poate cumpara un priect in romania cu unul din strainatate ca si costuri si asta mai ales pentru ca in vestul europei o ora de lucru a unui muncitor(cu minima calificare, ex.betonist)se calculeaza cu 24-32€/h in timp ce in romania este maxim 5€/h (nu am date exacte aici).Sa nu va speriati de aceste costuri pe ora. Ele reprezinta doar 50% salariul brut al unui muncitor, restul sunt taxe si impozite. Acest lucru inseamna ca in vest manopera face aproximativ 40% din proiect si in romania face 10-15% probabil. La sume de sute de milioane este simtitor. Materialele de c-tii sunt din cate stiu eu ceva mai scumpe in romania decat in vest.
Faptul ca s-a ‘uitat’ parcarea la un asemenea proiect, ar trebui sa-i destituie pe toti cei implicati din partea statului in proiect.
In vest nu ai voie sa construiesti un bloc fara sa asiguri parcare, si ei la 50.000 de oameni au ‘uitat’ parcarea! Dar probabil ca intervine si fenomenul: Suntem in Romania.

D-le Tolontan am inso o intrebare care ar fi interesant sa aflam raspunsul: Daca se ‘uita’ o asemenea parcare pentru ea trebuia facut un nou proiect si implicit o noua licitatie, pentru ca sigur nu este o cantitate neglijabila. S-a facut un nou proiect cu o noua licitatie pt parcare sau a fost data lucrare in baza vechiului contract? In caz ca este data in baza vechiului contract, apare cu siguranta intrebarea: Oare nu a fost uitata intentionat?!

kboom  •  2 martie 2011, 10:08

mda.. tipic romanesc.
SUGAND cu nesat din propriile frustrari, comentariile reflecta perfect nivelul inteligentei romanesti ramase in aceasta tara. Uitati, dupa parerea mea, regula de baza a jurnalismului: Informarea.

Omul informeaza. Nu are calitati oficiale de a ancheta, aresta samd.
Sarcina de a reactiona la aceste informari revine societatii civile, care este inexistenta.

Va indigna faptul ca stadionul si-a dublat costurile? La ce va asteptati cand 90% din oamenii angajati in functii de decizie sunt incompetenti! Faptul ca stii sa deschizi word, excel NU INSEAMNA CA STII SI SAL FOLOSESTI!
S-au folosit firme de consultanta platite cu bani grei pentru aceste proiecte. Se intervine pentru aprobarea acestora cat mai repede. Cand oare o sa invete lumea sa citeasca in josul paginii, acolo unde se gasesc semnaturile?! Cine a semnat? SA RASPUNDA!!! Cine a verificat acele proiecte? SA RASPUNDA!
Va grabiti sa aratati cu degetul spre capetele hidrei. Sunt oamenii din structura care sunt buba romaniei in acest moment. Ei trebuiesc expusi cu probele incompetentei, ei trebuiesc responsabilizati.
Faptul ca se vine la munca doar pentru a se folosi de masina de serviciu, telefoanele de serviciu, consumabilele samd, ca interesele personale primeaza intotdeauna in detrimentul obligatiilor de serviciu, ca nimeni nu este tras la raspundere pentru greseli flagrante in relatia cu slujba prestata, nu mai reprezinta de mult ceva anormal in aceasta tara.

Tot ce e bun tre’ sa dispara din aceasta tara, de unde numai prostii ca noi nu se mai cara…

suporter  •  2 martie 2011, 10:09

aveti idee cat a costat noul stadion din Istanbul? in Romania gasesti cele mai mari costuri din Europa pentru autostrazi, cat si pentru alte constructii

adyta  •  2 martie 2011, 10:12

hai ca asta e buna.sa faci comparatie intre National arena si Wembley sau allianz arena.pai o sa arate sau or sa aiba capacitatea sau utilitatile stadioanelor alora?eu zic ca mai bine mai puneau 100 de mil de euro daca era ca allianz arena.dar nu o sa fie nici pe departe.asta e ideea

cetitoru’  •  2 martie 2011, 10:14

pt o clipa mi s-a parut ca in titlul paginii scrie : CATALIN TOLONTAN -jurnalist PDL

Doru  •  2 martie 2011, 10:15

The project cost £390 million, including the cost of the associated infrastructure. pretul stadionului Emirates din Londra… asa ca 230 milioane de euro eu zic ca reprezinta un pret corect pentru un asemenea stadion. lasati-o balta cu udrea si PD-L ca n-au reusit decat sa intoarca romanii unii impotriva altora. va urez o zi buna

brod  •  2 martie 2011, 10:15

ştiţi care este partea cea mai aberantă, domnule tolontan? nu postacii simbriaşi (ăştia intră în ne-regula jocului), ci faptul dv. scrieţi, lumea află… şi, după aceea, tot pe ei îi votează. vorba lui florin constantiniu: la un popor de oi – un guvern de lupi.

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2011, 10:16

tom: ancheta de la piatra arsa a fost facuta acum 13 ani. Investitia fusese inceputa pe vremea cind PSD era la putere si apoi continuata sub Crin Antonescu ministru al tineretului si sportului. Curtea de Conturi a dat dreptate ziarului si a imputat sume imense celor implicati. Unii au fost demisi si dati in judecata de catre stat.

brod: da, ai dreptate, citatul din istoric este epocal

Doru  •  2 martie 2011, 10:18

@Suporter 210 milioane de euro, si are caracteristici similare, asa ca nu mai insistati aiurea pe tema asta

quetzalcoatl  •  2 martie 2011, 10:19

deontologule…de acord cu tine ca e o problema cu dublarea pretului. dar de ce e de vina doctorul ca ala cu marmura a facut un proiect incomplet? de ce e de vina doctorul ca piticul nu a dat banii pe care trebuia sa-i dea? aaa…da, stim raspunsul, esti un pupinbasesc!

sgardea florin  •  2 martie 2011, 10:20

Bravo Catalin Tolontan ! Pune mana pe rana ! Dar n-ai mana de chirurg ca a D-lui Securist Oprescu. Dansul are…si daca mai pui si autostrada suspendata o sa vezi filmuletul cu porcu-ul fermecat.., Cum sufla el de trei ori peste bugetul Capitalei si o sa apara numai copaci si pasarele de lungul podului de auleo… impozitele si taxele noastre… Vai de Teapa aia de prun!!!

vasglo  •  2 martie 2011, 10:20

Draga Tolo,

Hai sa separam lucrurile.
1. Faptul ca reprezentantii PDL in consiliul local au taiat de la stadion si au dat la Termoelectrica, Metrou etc, pentru continuarea subventiilor este de laudat. Cred ca mai multi bucurestenii vor caldura/transport mai ieftin decat cei care vor fotbal, nu-i asa? Acum ca diferenta de bani pentru terminarea stadionului va fi data de guvern de la bugetul de stat, iar nu e un lucru rau pentru sport. Stadionul se va face. Trebuie sa recunoastem ca aici, Boc si ai lui au dat o lovitura de maestru, iar ceilalti au cam luat-o in bot (scuze!), dar, in fond, asta e politica:))
2. Costul real al stadionului. Dublarea pretului acestuia constituie adevaratul motiv de revolta si te rog sa continui investigatiile pe aceasta tema. Felicitari pentru tot ce ai facut pana acum si am credinta ca vei continua sa demasti jaful din banul public!..

scipio  •  2 martie 2011, 10:29

Bravo pentru initiativa si sper din inima sa duceti ancheta pana la sfarsit si sa nu va lasati.

Burzum  •  2 martie 2011, 10:35

Bai genii de clasa a 2-a, dar voi v-ati gandit ca poate planul initial a fost prost facut?

gs(p)  •  2 martie 2011, 10:35

@Andrei: si dumneata nu ai nicio sarcina in problemele Ridzi, patinoarul din Brasov? Matale astepti sa rezolve presa(!) problemele de coruptie?
NU nene, presa dezvaluie cat se pricepe, scarmana cat poate, responsabilitatea aplicarii legii este a STATULUI prin organele lui. Daca statul sta si nu face, noi, cetatenii, stam si noi, nu-i asa?
De ce nu te agiti, Andrei, intru aplicarea legii? De ce nu pichetezi ministere, nu scrii organelor, nu organizezi manifestatii impotriva hotilor si a celor care taraganeaza aplicarea legii?
Nu, tie iti este simplu sa ceri, din fata tastelor, lui Tolontan sa REZOLVE cazurile de coruptie.

Uite ce am retinut eu nou din articolul de fata (fondul problemei a fost dezbatut in n articole de CT):
„Ne şi merităm soarta, e adevărat.”

La asta sa reflectam, oameni buni! Daca vrem sa fie altfel in tara, NOI TREBUIE SA FIM ALTFEL!!!!

InimaRea  •  2 martie 2011, 10:39

D-le Tolontan, e ceva in serioasa neregula cu abordarea d-tale. Ai aerul ca esti parasutat in Ro si ca te minunezi de ce se poate intimpla. Eu cred ca stii bine ce se intimpla dar ai motive anume de a mima naivitatea „europeana”.
Astfel, ai cerut actele Primariei Generale. Esti abilitat sa faci un audit? Si de-ai fi, te-ai prezenta acolo sa consulti documentatia, care nu poate circula pe fax/net ca filmuletele video. Dar faci o cerere absurda cind vrei sa fii refuzat ca sa te poti vaita de persecutie si sa poti acuza de netransparenta, nerespectarea legii privind accesul la informatii publice – cind vrei sa fii circotas.
Dar de ce-ai vrea sa fii circotas? Ca sa-ti poti prezenta „propria documentatie – „reconstituire” chinuita – eventual? Iarasi: De ce?
Apoi, stii ca guvernul a aminat alocarea celor 70 de mil. de euro, iar oameni sai din CG al Primariei Generale au blocat alocarea acestei sume, din fonduri proprii. De ce? Nu vor guvernul, PD-l si Basescu sa se termine Stadionul National? Ba vor dar, la o adica, il dau dracu’ de stadion – cu tot , cu tefelirea prestigiului tarii, care, nu-i asa, e imposibil de a fi mai compromis decit este – daca nu le iese pasienta. Adica, daca inaugurarea nu este un eveniment care sa le aduca acel capital politic cu care sa atace Primaria Generala – la alegerile viitoare – prin persoana incintatoare a Udrei. Fiindca recistigarea Primariei Bucurestilor este punct esential al planului de cistigare a alegerilor generale din 2012.
Bine, d-ta – „doar” jurnalist sportiv de-ai fi – n-ai avea acces la complicatul desen politic. De cind esti doar jurnalist sportiv? Si de ce?
Ei bine, nu mai esti „doar” jurnalist politic, nici macar „doar jurnalist” nu mai esti – ci de-a dreptul om politic, cind spui „Nu-i rapiti lui Oprescu meritul de a fi dublat pretul stadionului”. Ideea fiind „pe buna dreptate i se refuza finantarea acum, daca a risipit atitia bani”. D-ta faci caz si in comentarii de dublarea pretului stadionului. Asta se numete „sa arati pisica”, este?
Daca ai fi macar ziarist sportiv, ai sti ca 119 mil euro nu-i un pret pentru un stadion la standardele UEFA. Ai sti si ca e alta poveste licitatia – cum se face, cum se pregateste „tunul”, cum se manevreaza pentru a-ndeplini cit mai multe din conditiile favorabile celor de la butoane, atit pe acelea imaginate la momentul lansarii licitatiei, cit si pe acelea aparute pe parcurs. Tipic pentru „marele maestru al combinatiilor” – nu degeaba a facut Videanu o asa jalnica licitatie – era bine strunit de la Cotroceni.
Una peste alta, d-le Tolontan – acest articol te califica pentru „liga mare” a PD-L, a politicii – in genere. De unde se vede ca orice om are un pret, mai ales pe nevinovate plaiuri mioritice.

Un nene  •  2 martie 2011, 10:43

Mai dute-n mata tolontane, le stii tu pe toate.
Oprescu este un om corect pana la Dumnezeu, se pare insa ca tu nu prea esti dus la biserica.
Ai ajuns justitiarul Romaniei, ti-ai cam pierdut simtul realitatii.
Mai uite-te si tu in oglinda sa-ti vezi fatza aia de frustrat.

gs(p)  •  2 martie 2011, 10:47

@Un nene: iar matale esti un erou! Te adresezi politicos intr-un spatiu public, folosesti argumente in sprijinul afirmatiilor pe care le faci etc..
Bravos!

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2011, 10:48

Inima rea: Tu scrii: „Astfel, ai cerut actele Primariei Generale. Esti abilitat sa faci un audit? Si de-ai fi, te-ai prezenta acolo sa consulti documentatia, care nu poate circula pe fax/net ca filmuletele video. Dar faci o cerere absurda…”.

Aceste documente, fiecare dintre ele, sint publice. Asta nu inseamna doar ca le poate vedea oricine, oriunde, acasa la el daca vrea, si ca Primaria e obligata sa le dea, ci si, intr-un sens mai larg, ca informatia de acolo este proprietatea cetatenilor cu ale caror impozite se face stadionul.

Acum ai inteles sau mergem tot pe idei de Coreea de Nord?!

cristi c  •  2 martie 2011, 10:49

stadionul acesta nu trebuia sa il plateasca nici primaria, nici guvernul, adica nu trebuie platit din buzunarul nostru ci din cel al acelora care il folosrsc:frf si liga lui mitica:
un sfert din banii de drepturi tv sa fi fost dirijati spre stadioane si nu in economia gri!
macar anul asta se poate ?ca 100 miluoane e mukt prea nult pentru campionatul acesta!

stefan  •  2 martie 2011, 10:53

din cate vad eu in editia tiparita constructia stadionului va costa 200 mil EUR; ce treaba are Max Bogl cu inlocuirea conductelor de canal, cu parcarea supraterana, cu arhitectura urbanistica?
ei au fost adusi sa construiasca un stadion;
Primaria ar trebui sa ne explice in ce au constat acele 4 acte aditionale in valoare de 80 mil EUR; in rest nu vad nimic extraordinar

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2011, 11:02

stefan: dar n-am scris ca are treaba max bogl cu arhitectura peisagistica! De ce acuzi ceva ce nu am scris? Sigur, nu e nimic extrordinar ca in 2007 si, mai apoi, inclusiv de catre Oprescu, bucurestenilor li s-a spus „Vom face un stadion de 100 si ceva de milioane de euro” si acum a iesit ceva de doua sute si ceva de milioane 🙂

Doru  •  2 martie 2011, 11:06

@vasglo : prietene, hai sa-ti explic putin ca esti total pe dinafara. banii de la ministeru turismului de unde crezi ca sunt? iti dau eu raspunsul fiin o intrebare retorica: tot banii nostri ai contribuabililor, fiind bani de la bugetul de stat. Daar dupa creierul unui basist convins ca tine, pretul stadionului dublat nejustificat, dupa cum chiar tu ai spus-o, e ok daca se plateste de catre udrea din aceeasi bani de la buget, in loc sa se plateasca de primaria capitalei. Atata timp cat plateste marea reformatoare Udrea e ok, important e sa-i dam o lovitura de imagine singurului primar din istoria recenta a capitalei care chiar a facut ceva pentru oras. Ma rog, oamenii ca tine sunt motivul pentru care Basescu mai are si acei 8% procent de incredere din partea populatiei.

al  •  2 martie 2011, 11:21

Deci o aperi pe Udrea? Hmmm… ma asteptam la asta

durden  •  2 martie 2011, 11:29

1.nu te mai simti atacat de catre cititori la fiecare articol pe care il scrii.ca vezi doamne ne luam de voi ca sunteti carcotasi,sau mai stiu eu ce.sa nu dai cumva in paranoia…

2.de data asta s-a mers prea departe.100 de mil de euro in conditiile in care la noi se taie bani de la pensionari si gravide e prea mult!!sper sa nu va opriti la a scrie cateva articole si sa faceti cat mai multa valva!cine stie,poate se vor lua si altii dupa voi si in urma presiunilor vor fi si ceva consecinte.putin probabil,stiu,dar in ziua in care nici macar nu se va mai incerca,va fi ziua in care ei ne vor fi batut definitiv…

Ionut  •  2 martie 2011, 11:47

Din pacate asta e „normalitatea romaneasca”. E acelasi lucru ca si in cazul declaratiilor de avere. Politicienii si sindicalistii fac declaratii, dar doar DECLARA. Nimeni nu JUSTIFICA!!!!!! Asa e si cu lucrarile astea publice: „Bine ca s-au facut”, nu mai conteaza, cum si cat a costat. Ridzi, Udrea, Antonecu, Oprescu, etceterescu ….

mihai  •  2 martie 2011, 11:51

Pe langa aceasta,„nenorocire„ se mai pregateste un tun pe care as vrea sa-l abordam,acum inainte de a fi semnate actele si apoi sa nu mai putem face nimik,si anume,contractele de intretinere.5 milioane de euro se preconizeaza a fii suma,in conditiile in care sincer nu cred ca stadionul va putea produce mai mult de 2-3 milioane de euro pe an(optimist)restul cu siguranta vor avea ei grija sa se completeze de la bugetul staului,asadar cred ca vom avea singurul stadion care nu va reusii sa-si amortizeze costul,sau macar sa nu mai fie nevoie de bani de la stat.Te rog daca ai putea sa aflii cam cat costa in realitate intretinerea unui stadion asemanator intr-o tara civilizata,ma gandesc ca poate ajunge si la aceste sume,dar trebuie sa pastram proportiile reale de cost cu personalul,si alte componente.

Claudiu  •  2 martie 2011, 11:55

Cataline, am cautat pe internet date despre aceasta firma. a fost pe pierdere 3 ani la rand. Cum a putut sa castige o astfel de firma cu 23 de angajati in 2008 o licitatie atat de mare!? cine a avut aceste interese!? doar cand ii citesti numele iti dai seama ca este o firma fantoma/capusa.. doar doar sa suga acesti bani publici! Respect investigatiilor, dar Ridzi nici acum nu e la puscarie! :(( pacat

InimaRea  •  2 martie 2011, 11:58

Deci, asta-i tot – Coreea de Nord, este? Ok, n-am de ce insista. Insista tu sa te crezi un justitiar. Inca mai sint citiva care te iau in serios. Chit ca nu astia conteaza, nu-i asa?
Toate bune!

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2011, 11:59

mihai: am primit, daca mai ai informatii da-ne, te rog, pe catalin.tolontan@gsp.ro, mirela.neag@gsp.ro sau justin.gafiuc@gsp.ro

Multumesc!

ichwill  •  2 martie 2011, 11:59

Catalin, parerea mea este ca ar trebui sa te reprofilezi pe alta meserie , si spun asta nu ptr ca nu esti bun in ceea ce faci, ci pentru ca nu vei rezolva nimik. Pana la final vei gasi documente, dovezi ca acei 100 mil euro au fost dati in plus si degeaba doar ca sa ajunga in conturile altora si care mai apoi ajung sa achite notele de plata exorbitante din Bamboo si Frateli, lucru care l-ai descoperit si in cazul Ritzi. Si rezultatul : NICI UNUL, Ritzi e libera dandu-se bolnava si nimeni nu o sa faca nimik. Aceste anchete de a descoperi cine a furat nu fac nimik , ptr ca tori stim cat se fura in tara asta si cine si nimeni nu face nimic deoarece cei care trebuie sa ii judece pe cei care fura sunt aceiasi, numai ca la 4 ani se schimba , daca inainte era PSD (care a furat tot ceea ce se putea fura in tara asta), apoi a venit PD+PNL (care si ei au mai furat ce a ramas), acum e PD-L care fura si dar acum se simte ca nu a mai ramas nimik din tara asta si dasta am ajuns unde am ajuns. Sa imi zici si mie macar un nume in ultimi 20 ani care a infundat puscaria ptr ca furat aceasta tara. Respect munca care o faci dar ti-am zis , e munca in zadar vrei sa demonstrezi ceea ce toata lumea stie

ionutz6  •  2 martie 2011, 12:03

bai nebunilor, ganditi un pic! deci ei au semnat acte aditionale pentru PARCARE si CURENT ELECTRIC!!! deci nu pentru cine stie ce surpare de sol, aparuta neprevenit, vreo calamitate naturala, vreun sol instabil, habar n-am ce altceva. CURENT SI PARCARE!!! cand te apuci sa iti faci o casa, tu, ca prostu, te gandesti cu mintea ta de prost sa pui si curent la casa? si macar un loc in fata unde sa stea masina? Atunci cum puteti sa spuneti ca astea sunt acte aditionale si sa vi se para nromal?!?
Felicitari Tolo pentru articol, desi nu schimbi prea multe. Sg solutie e sa plecam, cum zicea cineva mai sus…

mad_musu  •  2 martie 2011, 12:03

ce te poti astepta de la o clasa politica care e lipsita de scrupule si pusa numai pe agoniseala
…parca TURC TELECOM a costat 54 000 000 nu???
…parca noua arena a lui Arsenal a fost undeva la 76 000 000
pai atunci …
de ce sa nu coste la noi peste 200 000 000
io propun sa taie toti politicienii panglica – dar in locul ei sa punem unul din cablurile de curent care costa 50 000 000
si daca cablul e legat la 380w … cine e cu mine ???

Iorgu Iordan  •  2 martie 2011, 12:12

Totul a inceput si s-a terminat cu Ilici, responsabilul cu revolutia. S-a schimbat totul dar nu s-a schimbat nimic. Valul de entuziasm pe care a plutit poporul roman pt. citeva luni ar fi putut fi canalizat pt. un nou inceput. Dar marele „politician” de meserie, format la Moscova, a avut grija sa nu se schimbe mai nimic. Romania e in Europa numai pe hirtie. Trist dar adevarat. Degeaba ii demasca Tolontan daca nu exista nici o luare de pozitie din partea societatii civile. Daca toti asteapta sa se miste altii, nu se misca nimeni. Asa a fost, asa a ramas si asa o sa fie in vecii vecilor! Renunt la cetatenia pe care mi-am pastrat-o ca un prost zeci de ani dintr-un patriotism nating!

claustrofobus  •  2 martie 2011, 12:21

d-le tolontan vad ca raspundeti doar intrebarilor comode! V-am intrebat de ce nimeni nu a sesizat DNA daca sorin oprescu a facut ilegalitati? de ce elena udrea sau d-voastra nu-i faceti plangere penala! mai mult daca aceste suplimentari pentru „lucruri sclipicioase” cum le zice elena udrea sunt ilegale, de ce tot ea se ofera sa le plateasca din banii guvernului? pai ori is ilegale si atunci cine le plateste adica inclusiv elena udrea sa mearga la puscarie, ori platile sunt legale si atunci e clar ca elena udrea vrea sa isi aloce ea meritul pentru stadionul national. si v-am mai spus bazele proiectului stadionului national a fost pus de guvernul tariceanu. nici de oprescu nici de udrea.

florin  •  2 martie 2011, 12:21

Stadionul celor de la Espanyol a costat 65 de milioane de euro cu o capacitate a arenei de 40.000 de locuri. Noi de ce platim 170 de miloane in plus pt 15.000 de locuri care reprezinta diferenta dintre stadionul lor si al nostru?

stefan  •  2 martie 2011, 12:22

Commerzbank Arena din Frankfurt a costat 150 mil EUR si are capacitatea de 51.500. (http://www.max-boegl.de/boeglnet/web/binary.jsp?nodeId=1077&binaryId=42652630&disposition=inline)
Daca National Arena are 55.000 locuri ar trebui sa coste cu 7% mai mult, adica 160 milioane EUR.

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2011, 12:25

claustrofobus: fals, raspund mai ales la critici. In al doilea rind, aveti dreptate si mie mi se pare absurda atitudinea Elenei Udrea care zice ca a costat mult, dar ca guvernul va plati. De ce sa plateasca daca a costat exagerat? Ca nu plateste Elena Udrea din banii ei, ci din banii contribuabililor!

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2011, 12:26

stefan: inteleg ce spui, dar nu asa se fac comparatiile. In fine, nu se poate compara pretul fortei de munca in germania cu cel din romania. Si sint si alte diferente

Paul  •  2 martie 2011, 12:26

Mult noroc in continuare. Singura arma este dezavuarea in continuare a acestor marlanii pe banii publici. la fel se intampla si la Cluj, la stadionul municipal, pentru care se bat in piept politicienii, desi si pentru acela s-au semnat acte aditionale care cresc costurile cu milioane bune. Sper sa fie contagioasa atitudinea dvs Dle Tolontan.

Stefan Miles  •  2 martie 2011, 12:37

Ti-am trimis un mail … astept raspuns.

q  •  2 martie 2011, 12:39

Pai daca pentru citeva zeci de mii de euro, sifonate de Ridzi & co., nu s-a intimplat nimic, toti sint bine, cam ce sa asteptam cind e vorba de zeci de milioane? Pentru banii astia orice partid ar fi gata sa se pupe cu cei cu care s-a scuipat ieri.

L3g0las  •  2 martie 2011, 12:47

@stefan, @florin fiecare constructie este unica. Nici daca ai mai face un stadion exact la fel la 100m langa acesta, nu vei avea aceleasi costuri de constructie. Nu poti sa faci o comparatie in felul acesta.

Este vorba de soluri diferite, deci implicit pot aparea diferite tipuri de fundatii. Ai diferite legaturi de acces la infrastructura, deci trasee mai lungi sau mai scurte de parcus pentru a livra sau a scoate material. Daca ai cu 10.000 de locuri mai putin nu inseamna ca se vor reduce costurile direct proportional cu diferenta de locuri.
Ti-am dat doar cateva exemple. Ele sunt multe!

Nu vreau deloc sa scuz aparitia acestor diferente! Aste e clar ca e greseala statului.

@claudiu daca te-ai referit la firma Max-Bögl, aceasta firma este o firma germana cu multi angajati. Ei nu trebuie sa aibe multi muncitori in Ro, ei isi inchiriaza muncitori unde au nevoie sau/si iau alte firme ca subcontractanti.

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2011, 12:58

stefan miles: foloseste, te rog, catalin.tolontan@gsp.ro

Comentează