„Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus”

Noi emailuri din Gala Bute: Elena Udrea era implicată direct în cenzură, în manipulări cu bloggeri și știa exact cît costă postacii

marți, 10 noiembrie 2015, 3:24

UPDATE: Cristi Dimitriu, Mediafax: ”Noi nu am primit comenzi, am publicat doar punctul de vedere al ministerului după ce publicasem în exclusivitate raportul DLAF”.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Împotriva dezvăluirilor Gazetei Sporturilor din Gala Bute, care au început în 2011, Elena Udrea a mobilizat o armată mediatică.

Patru televiziuni (ProTV, Acasă TV, Realitatea și B1), o agenție națională de știri (Mediafax), două ziare (Evenimentul zilei și Ziarul Financiar), o sumedenie de siteuri și bloguri plus o trupă de zeci de postaci au fost alimentați permanent cu știri care să contracareze investigația.

Fiecare a răspuns după cum a vrut la comenzi.

A durat patru ani și n-am știut nimic, doar am simțit o opoziție extraordinară, după cum am simțit și gesturi de solidaritate jurnalistică.

Cum a ieșit povestea la iveală?

În 2015, cînd au făcut percheziția acasă la Tudor Breazu, procurorii au găsit sute de emailuri cu presa în calculatorul lui. Cunoscut drept ”Cici” în cercul intim de putere al Elenei Udrea, Breazu era unul dintre centrele vitale de relații cu presa ale fostului ministru. Dar nu singurul.

În dosarul Gala Bute, care este acum public la arhiva ICCJ, sînt sute de pagini cu aceste mailuri între Breazu și organizațiile de presă. Sute de acte potențiale de cenzură confiscate numai de la un om și numai în 2011-2012.

Lucrurile mergeau cam așa.

Pe 14 noiembrie 2011, Udrea îi scrie lui Breazu: ”Te rog să diseminezi tu articolul peste tot unde putem”.

Breazu îi răspunde Elenei Udrea: ”Trimis deja către B1, Realitatea, EvZ și Maria”. Maria este Maria Apostol, PR-ul ProTV, care se ocupa pentru Udrea atît de relația cu ProTV și Acasă, cît și de cea cu Mediafax și Ziarul Financiar. Ea avea inclusiv puterea de a scoate articole din Ziarul Financiar.

Ori de cîte ori apărea ceva deranjant legat de Gala Bute, Udrea riposta. Fie printr-un comunicat, fie printr-un articol camuflat.

De pildă, pe 26 aprilie 2012 Udrea transmite ceva pozitiv despre Gala Bute. Breazu retrimite un mail în care scrie: ”Vă rog să folosiți informația din atașament în orice știre despre subiect”. Subiectul era Gala Bute.

Mailul este expediat la Realitatea TV (Sorin Enache), la realitatea.net (Sorin Kosz) și la B1TV (Aura Țițirigă).

Către Evenimentul zilei mesajul este ceva mai apăsat. Lui Vlad Macovei, redactorul șef al EvZ, i se scrie categoric: ”Vlad, avem nevoie de articol pe subiect”.

Existau grade de supunere.

În interiorul redacțiilor, oamenii își făceau și treaba de jurnaliști.

B1TV și Realitatea au organizat chiar dezbateri despre Gala Bute. Fiecare a reacționat după capacitatea de  a rezista.

Uneori, se preiau și elemente despre investigația Gala Bute care nu-i convin ministrului. Se cere ștergerea rapidă. Dar articolele radiate rămîn un timp în memoria netului și oamenii lui Udrea iau foc. ”Dispare cu totul în cîteva ore!”, îl asigură în 16 mai 2012 Sorin Kosz, șeful siteului realitatea.net, pe Tudor Breazu.

Uneori, cenzura se producea pe baza unei relații vesele și amicale.

Pe 16 noiembrie 2011, Tudor Breazu și Maria Apostol planificau apariția Elenei Udrea la emisiunea ”După 20 de ani” de la ProTV. Prin Luminița Kohalmi, o altă consilieră importantă în relația cu presa a lui Udrea, ei stabileau întrebările care urmau să-i fie adresate invitatei.

From: Tudor Breazu
To: Maria Apostol

”S-o sune cineva în 5-10 minute cu întrebările din atașament.

Grazie&Pupi!”.

Trustul Pro pusese la dispoziția Elenei Udrea orice și oricît, conform mailurilor pe care le-a prezentat în detaliu Antena 3 acum cîteva săptămîni.

Uneori, trupa ministrului se adresează deferent: ”Dan, astăzi a apărut articolul de mai jos în telegraph. Îl poți folosi?”. ”OK”. (Breazu către Dan Andronic și răspunsul).

Alteori, iritați, oamenii lui Udrea îi jigneau între ei pe ziariștii ”prieteni”. Ca atunci cînd pe siteul evz.ro apare o fotografie mai sexy cu Elena Udrea. ”Decolteu Udrea în evz! Ce-i cu articolul ăsta?”. ”Niște imbecili”, răspunde un alt consilier.

Desigur. Nu doar Gala Bute era tratată astfel de oamenii Elenei Udrea, ci toate subiectele care o iritau.

Iar strategiile de cenzură și de comunicare se rafinau pe măsură ce trecea timpul.

Pe un subiect politic, Tudor Breazu îi propune Elenei Udrea: ”Elena, ai un text mai vag pentru Evenimentul zilei, îl trimit către Dan ca să intre în ziar?”. Dan este Dan Andronic, mailul său apare în unele dintre distribuțiile informațiilor pro Udrea.

Udrea are însă o idee mai bună și-i răspunde lui Breazu: ”Pare OK, dar cred că trebuie preluat mai bine după un blog unde să fie mult mai detaliat”. Tactica prin care o organizație media tradițională, televiziune sau ziar, să preia un blogger a fost des întîlnită în România ultimilor ani.

Dar cît face să pui articolul tău pe un blog? „Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus. Bloggeri din cei mari”, transmite Alina Ferseta către Ana Maria Topoliceanu.

Alina și Constantin Ferseta, consilieri în online, apar în mai multe corespondențe cu oamenii Elenei Udrea.

Bloggerii erau împărțiți pe căprării. Subectele politice erau livrate bloggerilor politici. Cele mondene, altora. Și tot așa.

Un caz.

După ce Tudor Breazu le semnalează că în siteul inPolitics a apărut un articol negativ la adresa Olguței Vasilescu, ei discută:

From: Alina Ferseta
To: Constantin Ferseta

”Babe,

Trebuie să dăm știrea asta la 1-2 bloggeri și să scrie un articol despre el. Trebuie să inflameze subiectul și să bage rîca între ei”.

Tudor Breazu intervine și el: ”Trebuie făcută foarte cunoscută, să se vorbească despre faptul că UNPR-ul și Gabi Oprea au fost umiliți”.

Despre costurile acestor campanii vom mai vorbi. Ele se camuflau.

Pe 6 iunie 2011, Maria Apostol participă la o conversație electronică în care dă sfaturi politice, de imagine, dar atrage și atenția cum trebuie camuflate costurile ”astfel încît să nu sară în ochi”.

Maria Apostol le scrie:

”La outdoor e foarte simplu. Sînt 2 execuții:

Elena Udrea apără Bucureștiul.
Votează pentru Legea Capitalei”.

Apoi, ea îi calmează pe consilierii Elenei Udrea  care doreau să tipărească la tipografia MediaPro milioane de broșuri-reviste cu Legea Capitalei, propunerea Elenei Udrea și a PD-L pentru București.

Lucidă, Maria Apostol le amintește că ”sînt 2 milioane de oameni în București, e mult ce vreți să faceți” și să țină seama că ”oricine poate să se uite pe prețul de copertă la o revistă asemănătoare, un ProTV Magazin, și să realizeze cît au costat milioane de broșuri”.

După ce a plecat din ProTV, Maria Apostol a lucrat o perioadă tot ca PR la Antena 3.

maria_apostol
Maria Apostol

În acest timp, pe cînd strategii discutau mesajele, banii și ocultarea lor, în subsolul articolelor se derula o altă luptă, cel puțin la fel de dură. Postacii.

Sute de mii de mesaje violente umplu netul, trimise de toate marile partide.

Sînt mostre de discriminare, atacuri la persoană împotriva jurnaliștilor care investigau Gala Bute și la adresa oricărui adversar perceput. Unele mesaje sînt antisemite (vezi cazul Sorin Oprescu) sau discriminatoare la adresa unor grupuri vulnerabile, precum cei săraci sau comunitatea gay.

Pe 14 iunie 2012, la 11:12, Tudor Breazu îi trimite Elenei Udrea costurile campaniei electorale.

Procurorii DNA vor astfel să dovedească faptul că Udrea nu doar că era la curent cu locurile unde mergeau banii proveniți din șpagă, dar chiar ea decidea asupra cheltuielilor și că era una dintre furnizorii fondurilor:

From: Tudor Breazu
To: Elena Udrea

”Elena, ai în atașament tabelul cheltuielilor:

53.732 cheltuieli sediu
23.000 postaci
8.500 salariu Cristi Călugăru”

O zi mai tîrziu, pe 15 iunie 2012, la 8:56 AM:

From: Elena Udrea
To: Tudor Breazu

”Păi tocmai cheltuielile de sediu mă interesează ce reprezintă.

Și postacii pe cît timp i-am plătit și cîți au fost?”.

La 11:45, în aceeași zi, omul de încredere revine cu explicații:

From: Tudor Breazu
To: Elena Udrea

”Elena,

Ai în atașament tabelele cu postacii (per 21.05.2012 – 13.06.2012, 22 de persoane) și cheltuielile sediului așa cum le-ai cerut. Eu am primit ieri 71.000 RON (adică 20.000 euro). 40.000 i-am dat contabilei, 8.500 lui Călugăru, restul cheltuieli sediu + postaci.

În contul partidului  mai sînt 2.000 RON și ar mai trebui achitați din campanie aproape 398.000 RON”.

Moment în care, în fața datoriei de aproape 400.000 de lei, Elena Udrea explodează și-i trimite, în aceeași după-amiază, la 6:08 PM un singur rînd lui Breazu:

From: Elena Udrea
To: Tudor Breazu

”Pentru ce????”.

Comentarii (145)Adaugă comentariu

Antiprostime  •  10 noiembrie 2015, 18:39

Un articol in care iei la cunostinta despre niste mailuri schimbate, bre' pana nu da judecatorul cu ciocanul in masa, eu nu pun botul la manipulari de-astea gen antena3. Daca cumva banii au fost folositi pentru partid, ce sa-nteleg ca psd-ul e curat? Hai sa fim seriosi, de ce nu comentati afirmatia lui Udrea, nu va faceti ca nu stiti cum se fac banii pentru partid. Aici s-a ajuns si oamenii simt asta de-aceea vor o alta clasa politica. D-le Tolontan, ce grad aveti dumneavoastra? Turcescu a dezvaluit singur...

Mark  •  10 noiembrie 2015, 18:41

Pt editor: daca nu functioneaza tag-urile html adaugati link-urile plain ca sa vada lumea la ce ne referim http://i.imgur.com/9ENBv3S.jpg si http://i.imgur.com/ToGZH8E.jpg

marius  •  10 noiembrie 2015, 18:46

dar de antena 3 de *** trustului voiculescu de ce nu scrii? de ce nu scrii de mahai gadea *** de la antena 3?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adriann_  •  10 noiembrie 2015, 18:48

@Andrei: din nou gresit, pentru ca meciul lui Bute nu era "o miuta pe maidan". Daca vrem sa fim un pic ironici putem cel mult spune ca era "la varful celui de-al doilea esaon valoric al respectivei categorii din boxul profesionist". Deci oricum o dai este despre sport, sau mai bine zis despre relatia dintre sport si mafia politica. Oricum o dai, subiectul e legitim pentru un ziar de sport, dincolo de comenzile politice pe care le putem suspecta/banui samd.

jurnalistiilu’peste  •  10 noiembrie 2015, 18:49

Mai oameni buni, Draga Tolo & the gang, Unde-i bre ancheta jurnalistica? Ai trimis viner o fata la tribunal si a copiat niste emailuri si gata, ai facut ancheta jurnalistica...wow, ce tari sunteti! Ca ca voi nu mai ie nimeni in presa romaneasca! D'aia presa e de 2 lei! Vrei sa ne spui ca practicile lui Udrea iti sunt straine? Nu la fel procedeaza si Ponta/Tariceanu/Johanis/Basescu si orice alt politician? Nu se stiu bloggeri PSD/PNL/PMP? Nu ai stiut pana acum ca sunt platiti "la negru" sau pe diverse PFA sau drepturi de autor? De ce ati sarit toti la jugulara politicienilor cand v-au impozitat pfaurile si drepturile de autor? Ca societatea romaneasca sa aiba un viitor ar trebui ca si voi, ziaristii, sa fiti resetati, pentru ca nu sunteti in stare sa fiti obiectivi ***. Nici macar tu, cel care ai facut milioane de pe urma celor pe care acum ii injuri sau ii menajezi, in functie de interesul pe care il ai.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adriann_  •  10 noiembrie 2015, 18:49

Oricum, de remarcat cum s-a tuns pierdut Tolontan cand i-am propus sa-si asume in public o intelegere legata de eventuala gasire a numelor celor doi bloggeri cu mercurial din rechizitoriul DNA.

Andrei  •  10 noiembrie 2015, 19:00

@adriann_ As putea fi de acord daca Gala Bute ar fi unicul subiect de politica abordat de Tolontan. Insa este unul din multele, daca rasfoiesti arhiva sa. Nu prea mai are treaba cu sportul jurnalistul in cauza; mai scrie cate o cronica la cald dupa un meci important in rest e prins pana peste cap in anchete care vizeaza coruptia. Il consider sincer si dezinteresat (atat cat se poate in Romania), insa repet, gsp e despre altceva.

oare  •  10 noiembrie 2015, 19:18

... de ce ne opunem legilor big brother cata vreme ne bucura ca toate discutiile dintre infractori/politicieni si relevate de interceptari pot proba vinovatia lor? A celor pe care nu-i mai vrem. Legile big brother-interceptari la liber, in acest context, nu in principiu, nu cumva sunt o masura de reformare a clasei politice? O masura tehnocrata? Sa m-asculte daca asta e pretul. Nu e prea scump oricat de imoral ar fi. Peste zece ani le taiem accesul...

Cătălin Tolontan  •  10 noiembrie 2015, 19:31

@adriann_: sigur ca-i publicam. Gaseste-i, te rog, in dosar inaintea noastra, ii verificam si ii publicam, desigur, e un serviciu pe care ni-l faci. Si opreste-te in a ne da lectii de curaj, te rog.

aladyn  •  10 noiembrie 2015, 19:37

In comparatie cu ce platesc si fac politicienii din occident si USA , aceste meiluri sunt joaca de de copii. Nu am suportat si nu am inteles niciodata ascensiunea acestei persoane -Udrea. Cred ca problema aici nu este ce fac politicienii, ci la ce sunt dispusi sa faca ziaristii. Totusi nu-mi da pace o chestie si Catalin ar face bine sa ne clarifice: este adevarat ca Voiculescu a imprumutat cu sute de mii de euro ziaristii, angajatii?? Cum dau banii inapoi? Pt ce a imprumutat? Imi plac ziaristii care fac anchete-Catalin, poti sa ne clarifici si pe noi un pic cu banii dati de Voiculescu lui Gadea et comp? Sa fie Voiculescu un fel de camatar? In ce conditii se dau banii aia inapoi? Angajatii A3 au datorii multe, rate? Care mai este statutul si atributiile unui in ziarist la ora actuala in Romania? Nu in ultimul rand-nu ar fi momentul sa fie schimbati niste zeci-sute de ziaristi fara studii de specialitate, manjiti pana la gat, traseisti si lipsiti total de verticalitate si echidistanta? Intrebam si eu asa...

adriann_  •  10 noiembrie 2015, 19:41

@Tolontan: de ce, te consideri un mare curajos dpdv jurnalistic? Iti zic eu, curaj jurnalistic e sa te iei de Basescu&Co fara sa ai masinaria trustului Intact in spate. L-am mai auzit si pe Badea zbierand cat a suferit el la masuta (cu mii de euro salariu pe luna) in 10 ani de Basescu, ar fi fost de ras daca n-ar fi fost de plans atata prostie si ipocrizie. Oricum, retine doua idei: 1. Eu nu discutam despre curaj (mare curaj sa zici cine sunt aia doi care se vindeau lui Udrea) ci despre deontologie profesionala, lipsa unei agende ascunse, onestitate jurnalistica etc. 2. Nu era vorba doar sa-i publici pe aia doi, ia reciteste cu atentie ce am scris. Era vorba sa publici si ca nu i-ati gasit (ghilimelele la "gasit" urmand sa le puna sau nu cititorii".

niculescu adrian  •  10 noiembrie 2015, 19:42

Tolo, te citesc din 1991, cred, scriai in AZI cu Mocanu si ti-am apreciat stiul acid/elegant. Din pacate insa sub cuvintele frumosase sta ascuns un caracter urat. Ai niste tinte bine trasate ***. In regula ocupa-te de ele si daca sunt vinovate sa plateasca cu varf si indesat. Nu te crede insa justiarul numarul 1. Te-am vazut de cateva ori la televizor cu ce incrancenare, cu ce rautate vorbeai. Poti acuza si cu calm, cu eleganta. Pe fata ta se vedea dorinta de razbunare. De ce? Un condei frumos manuit de un om RAU. Cu regret,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

livache  •  10 noiembrie 2015, 19:43

Tolo da-i bataie, cititorii cu bun simt si responsabilitate te citesc. Postacii de aici vad ca apar in fiecare zi.ma intreb cine ii plateste

kkciosuldelahamangia  •  10 noiembrie 2015, 19:43

eu sunt curios de alt aspect, cat avea concurentai tariful pt. un blogher ? e clar ca Udrea proceda la fel ca si ,,concurenta''.

Schneider  •  10 noiembrie 2015, 19:48

Sunt sigur ca CEL PUTIN asa functioneaza lucrurile. Am tot incercat sa postez diverse idei pe site-ul B1.ro, idei care nu erau totdeauna laudative la adresa d-lui Basescu si a d-nei Udrea, INSA fara a folosi limbaj injurios (nu imi sta in caracter). Aceste postari nu au fost afisate nici o singura data... Democratie basesciana... Felicitari autorului articolului !!!

liviu  •  10 noiembrie 2015, 19:57

deocamdata e vorba de o ancheta in care e vizata fosta ministra a turismului "ruda cu presedintele Norvegiei"!Deci referirile lui Tolo sunt la Gala Bute si la manevrele aparatului pus la punct de Nuta!Cand va fi anchetat Traian,Johannis,sau oricine altcineva,referirile vor fi la ei!Ma mir sa constat ca a mai gasit ceva maruntis prin colturile capotului sa plateasca in continuare postaci!Dac-ar sti ce e aia,i-as ura sa-i fie rusine!

Danieu  •  10 noiembrie 2015, 20:01

Se pare ca postacii au aparut si pe blogul tau! Sa spuna fiecare cu cat a fost platit :)) Vedeti-va dragi concetateni de vietile voastre! Sau nu puteti fi integrati in societate si este mai usor sa postati din fotoliu/scaun toata ziua. Rusineee. Treziti-va la realitate!

johnny69  •  10 noiembrie 2015, 20:05

@TOLO: cred ca era mai mult decat indicat sa ne dati numele atat a blogerilor cat si a postacilor, si chair sumele primite, si chair urmarit daca au platit taxe pe acele sume. Sper sa nu le fi ratat in articol daca sunt prezente, tare curios sunt , m-ar manca rusinea in locul lor , si toti striga antena 3 antena 3, care pune pe ecran toate jafurile cu dovezi scrise. negru pe alb. Pur si simplu penibil. Un mare BRAVO pentru articol. Toata stima.

Radu  •  10 noiembrie 2015, 20:07

felicitari, domnule Tolontan!

Platon Victor  •  10 noiembrie 2015, 20:10

Mizeria in toata splendoarea ei. Manipulare si minciuni, Aceasta este marele om politic sustinut de Basescu, candidata la presidentie. Nu cred ca se mai poate adauga ceva.

Andrei  •  10 noiembrie 2015, 20:22

Numai postaci nervosi aici... Nu sunt multi (inca) ce se incumeta sa zica ceva de martafoaie, asa ca eu te felicit. Din pacate pe Hotnews aceasta stire are un tratament special. Este primul articol la care trebuie musai sa fii logat ca sa comentezi, iar pana acum nu au publicat nici un comentatiu. Cred ca asta e doar o serie... Pentru cei care se agita cum ca nu numai Udrea a folosit blogeri pentru a manipula presa: => daca sunteti cinstiti ati realiza ca ea a facut un cult personal => postacii aceste doamne (sa ii zicem asa, desi am mari dubii) au fost mult mai activi decat toti, in conditiile in care seful ei urla ca ceilalti sunt corupti => banii folositi sunt mai mult ca sigur de la buget sau fonduri UE. Cei care nu credeti asta, enumerati va rog sursele de venit a cuplului milionar in euro Cocos - Udrea.

Dan  •  10 noiembrie 2015, 20:24

Draga Tolo & Comp, asa-i cum zici tu, ai mare dreptate dar daca ai fi cinstit si corect ai fi putut sa scrii ca si celelalte grupuri aveau echipe de postaci mai multi si mai puternici decat Udrea si compania, aveau televiziuni aservite mai puternice si cu audiente mai mari decat cele ale lui Udrea si nu in ultimul rand aveau si au bani mai multi decat Udrea, bani cinstiti si curati.

ghe  •  10 noiembrie 2015, 20:35

-bre tolo..., ai agiuns jos di tăt!

cat  •  10 noiembrie 2015, 20:55

Tolo, mi-e destul de clar, si sper din tot sufletul ca madama o sa ajunga unde ii este locul: acolo unde ii este locul si varanului. ar fi interesant sa fi fost colegi de celula, da' pot numa' sa visez la asta si la momentul ''intrarii'' in cadru si al altora. basexu' de exemplu.... ii si vad impreuna.

tudor  •  10 noiembrie 2015, 21:07

Cătălin Tolontan a scris pe 10 noiembrie 2015 la 19:31: @adriann_: sigur ca-i publicam. Gaseste-i, te rog, in dosar inaintea noastra, ii verificam si ii publicam, desigur, e un serviciu pe care ni-l faci. Si opreste-te in a ne da lectii de curaj, te rog. Draga Tolo (daca imi permiti calamburul), articolul tau se intituleaza, echivoc, "doi blogeri costa 1200 de euro, tva inclus". Astfel, induci ideea ca articolul este despre bloggeri, dar cand esti intrebat cine sunt acestia, invoci, "subtil", echivocul: cautati-i voi, ca dosarul e public. Sa speram ca, in viitor, vei publica chestii la obiect, imi permit sa propun cateva teme: bloggerii costa - desigur, cititorii tai se vor documenta si iti vor da, cuviinciosi, raspunsurile. Sau: puterea corupe, aici, presupun ca ti se va da acces direct la siteuri de mare succes, aflate in tenebrele internetului. Wikipedia e doar unul din ele. Multumim :)!

ramon  •  10 noiembrie 2015, 21:07

un lucru este clar, nici Ponta nici Udrea nu au câștigat plătind postaci. Poporul român nu mai este ca în 1990 când Iliescu ne scosese din ghiarele lui Ceaușescu și am fost euforici 6 ani, votând Iliescu președinte. Oricâte articole ar publica la comandă, vedeți după tirajul publicațiilor câți mai strică banii pe ele, deci ajung maculatură înainte de a fi cumpărate. Deschideți creierul, dacă nu vreți să aruncați milioane ca și până acum. Dar sper ca Coloș să nu scape milioane pentru PSD și PNL.

Geo  •  10 noiembrie 2015, 21:14

eu astept cu interes si alte conversatii - pe mail sau telefonice - intre mari politicieni ai romaniei si "jurnalisti". Sunt bune si astea...le punem in arhiva la litera U de la Udrea. Dar pana aici mai sunt o gramada de litere. Alea unde or fi, cine le va tine si cand or fi date in public? Pai probabil cand o sa foloseasca cuiva, sau cand cei implicati nu vor mai fi de folos. Pana acum un an nu se stia nimic de toate astea, acum brusc curge cu nasoleli despre udrea pe toate sursele. Paine si circ. Se mira acum doar cei care au fost indeajuns de creduli (sa nu zic prosti) incat sa creada ca lucrurile nu merg asa.

TGC  •  10 noiembrie 2015, 21:15

Cataline, pentru un ziarist sportiv, treaba asta cu Udrea pare cam "concentrata". Doar pare... Daca a inceput sa iti placa jurnalismul de investigatie, de ce nu cauti firmele care castiga licitatii la SMURD si despre care nu vorbeste nimeni? Va e frica de RA? De ce? Ma crezi daca iti spun ca pentru un ziarist de investigatie caruia ii place "beregata", SMURD/licitatiile e o paine la fel de interesanta ca MSFT/EADS?

silicon_v  •  10 noiembrie 2015, 21:18

Selectia este excelenta. Poti vedea in detaliu cum mergea treaba. Atata obsesie fata de propria imagine nu am mai vazut de la Nastase incoace. Grotesc, dar extreme de interesant de stiut cum merge sistemul. Si cate reactii "rapide", te plezneste rasul, toate pe principiul " ba pe-a ***": da despre PSD cand scrii, tu vorbesti mai, ***, tu vorbesti, ***, mare chestie ai facut, ai copiat niste emailuri care nu dovedesc nimic, etc Se plange cineva ca pe hotnews nu poti comenta nelogat. Pai stiu si ei cam ce urmeaza sa se intample.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tancau ioan  •  10 noiembrie 2015, 21:32

salut! ascultam b.u.g mafia .in cantecele lor ii intalnim si pe marii sportivi-personalitati : doroftei,lacatus,bute.ei sunt dati ca exemple pentru lupta,perseverenta si reusita lor. si ma gandeam!!!!!! ca in una din melodiile viitoare baietii din bug mafia il pot da ca exemplu si pe MAESTRUL TOLONTAN . in versuri,in rime ,cu metafore si comparatii : tolo mai tare ca dna-tolo si ai lui spaima politicului-tolo pitbul-tolo mafia civica

coke  •  10 noiembrie 2015, 21:41

@catalin, multumesc pentru explicatii, si sper sa parcurgeti in continuare acele volume de dosare si sa-i gasiti pe toti cei care se dau deontologi, corecti, onesti, si care au sustinut un sistem corupt si ticalos pentru bani. Nu ma deranjeaza deloc daca cineva sustine un partid pentru ca asa crede el, pentru ca acelea sunt convingerile lui, e-n regula, oricine poate sa se-nsele sau sa greseasca, dar e cu totul si cu totul altceva s-o faci nu pentru ca asa crezi tu, ci pentru ca esti platit s-o faci. Si e cazul sa punem in ordine niste lucruri si-n blogosfera asta care se vrea a fi onesta, corecta si gata oricand sa dea lectii de morala si de onestitate oricui si oricand.

Andrei  •  10 noiembrie 2015, 21:41

Oho. Vad ca postacii ataca la baioneta! Din cifrele oferite de articol, tragem concluzia ca un postac costa undeva sub 1000 Ron / luna. Presupun ca acele cheltuieli sunt aferente unei luni calendaristice. Pun si eu o intrebare: se merita? Nu mai bine cautati si voi un loc de munca obisnuit? Pe bune.

Dan D  •  10 noiembrie 2015, 21:43

Cum s-au sesizat imediat postacii pnl si au inceput sa denigreze articolul ;))) La munca cu voi, ca s-au terminat fondurile! sau faceti munca patriotica?!

dudu  •  10 noiembrie 2015, 21:55

@ramon: Vai ramon, ce naiv si neprihanit esti! De unde stii ca nici ceilalti - aia care au castigat - nu au avut postacii lor? Pana la urma, in 2012 (an la care se refera articolul asta), Udrea era sefa postacilor PD-L Bucuresti. Raspundea de campanie, pana si de sediul PD-L (asa cum reiese chiar din mailurile interceptate). Acelasi PD-L (dar fara Udrea) a castigat alaturi de PNL alegerile prezidentiale din 2014. Bine spunea cineva mai sus - toate astea, postaci, articole bagate sau scoase etc. se poarta peste tot. In SUA sunt legale si uneori chiar la vedere. Acum un an a fost un scandal cu un grup de postaci care erau platiti de televiziunea americana FOX sa bage comentarii pozitive pe stirile publicate pe site-ul propriu. Si poate ca nu se poarta numai la americani... Poate nu ai observat, dar la fiecare "investigatie" a lui Tolontan sunt 5-10 insi care nu au nimic de zis pro sau contra, ci doar scriu laconic "Bravo dl Tolontan!" "Sunteti cel mai tare!" "Super ancheta Tolo, ma faci mandru ca sunt roman!" "Daca mai scrieti multe articole din astea dle Tolo, tara e salvata!" etc. Dar, ce zic eu, probabil ca exista vreun fan-club Tolontan, mai mare decat cel al lui Lady Gaga...

marius  •  10 noiembrie 2015, 22:00

Postacii sa traiasca! Forza Lulutza!

Paul Butoi  •  10 noiembrie 2015, 22:26

Daaa.... Foarte urat din partea lu' Nutzi . Din fericire , domnule Tolontan , politicienii buni - cei din USL - nu fac - niciodata - chestii din astea . Dimpotriva , unii din ei - dom' profesor Felix , celalalt geniu precoce , Ghita - au cheltuit - din pura generozitate - bani pentru a crea cele mai urmarite televiziuni " de stiri " - A 3 si RTv - doar pentru a darui ADEVARUL ( lor ) la tot poporul simtitor , dar necititor ( mai ales din cauza de analfabetism functional ) de comentarii / bloguri . Sunt foarte bucuros sa constat ca distinsii dv . colegi - maestrul Mihaita Gadea , distinsa intelectuala Dana Grecu , subtilul Radu Tudor , curajosul Razvan Dumitrescu , inteligentul Mircea Badea - au rezistat eroic la presiunile cenzorilor lu' Nutzi si au continuat sa impartaseasca poporului ADEVARUL patronului dv. ; inca o data , marile caractere de la Intact au dat masura valorii lor in vremurile grele ale dictaturii . Din pacate , pare ca - de data asta - cei buni - eroii de la A 3 - nu au reusit sa convinga destui oameni inteligenti si cinstiti de ADEVARUL patronului dv. ; io zic ca asta a fost doar o intamplare , data viitoare in mod sigur veti reusi - tara asta e plina de oameni inteligenti si cinstiti , trebuie doar sa-i cautati . Da' adevarata bomba jurnalistica pe care o aruncati azi este despre zgarcenia lu' Nutzi . E clar in zona patologicului daca face talente pentru 90.000 de euro , cand dv. - si ceilalti ziaristi liberi de la A 3 - ati demonstrat ca Nutzi a furat macar 50,0 milioane euro de la MDRT ( 10 % din platile aprobate ) , 15 milioane euro de la licentele Microsoft si cel putin 20 de milioane euro de la ANRP ( totalul face vreo 85,0 milioane euro ) . O scorpie zgarcita , ce s-o mai lungim . Dimpotriva , oamenii cu caracter - ca dom' profesor Felix , patronul dv. - sunt darnici *** ; poporul vede asta - stiti ce spun oamenii ( inteligenti si cinstiti ) care se uita la A 3 : " fura astia da' ne dau si noua " - si ii iubeste . Altfel , admit ca sunteti ( in continuare ) extrem de convingator cand sustineti ca povestea cu mailurile este despre " cenzura " si nu despre spaga ; de fapt , aveti dreptate , publicul A 3 este suficient de inteligent ca sa inghita ( si ) asta . Indiscutabil , faptul ca Nutzi asmutea postacii impotriva unei persoane de mare calitate - domnu' doctor Oprescu - este , asa cum sugerati , incalificabil . Felicitari pentru onestitatea si profesionalismul pe care le etalati zilnic .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vio  •  10 noiembrie 2015, 22:27

Asa ne dam seama cat de toxica era aceasta inculpata Udrea, fosta politician. Atat ea cat si slugile de pe langa. Cand aud numele servitorului Calugaru ala care cara sacose la arest, imi vine sa caut un antivomitiv. E foarte bine ca aveti acces la dosar si puteti vedea aceste amanunte, foarte importante pentru imaginea de ansamblu. Abia astept sa se termine procesul si sa vedem condamnarile definitive. Ziua in care Udrea va merge la puscarie va fi o zi faina ptr multi.

Mihai  •  10 noiembrie 2015, 22:39

Draga Tolo, Mi-e scarba de cum ai ales discutiile intre Udrea & Co. astfel in cat sa-ti protejezi un prieten apropiat. Dar poate vor scrie altii. Bine, nu-i prima data cand iti arati fata asta, dar macar nu mai face pe aici pe corectul. Fara sa fie nevoie sa frangem vreun paralelism, diferenta dintre tine si cei 22 de postaci ai Elenei Udrea este multimea vida. Adica nu exista vreo diferenta. La mai multe articole. Nu de alta, tara arde, sute de politicieni au furat enorm, dar, intamplator, doar doua anchete ai "nimerit" sa faci.

Sergiu Nistor  •  10 noiembrie 2015, 22:44

Partea proasta pentru voi,***i,este ca aveti convingerea ca toata lumea ***:***!Nu stiu daca este asa,***,majoritatea comentariilor sunt impotriva a ceea ce voi propovaduiti zi si noapte,s-a saturat lumea de minciunile voastre.Sa fiti sanatosi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tancau ioan  •  10 noiembrie 2015, 22:46

@dudu • 10 noiembrie 2015, 21:55 ---sal! dudule cum sunt dudele?! eu zic e normal si e bine sa fie fan club-tolontan. e normal fie fan club-cristian tudor popescu.e normal sa fie fan club-romania curata ,civilizata ,mandra si demna. sa fie fan club-femeia de servici care isi face treaba bine '' sau fan club -politistului ,medicului care nu i.a spaga. din pacate fan-cluburile astea nu sunt la fel de active precum cele ale lui ,lady gaga, a lui salam,ale lui udrea,ritzi,poanta,oprea,spagarilor,mincinosilor,...

sundance kid  •  10 noiembrie 2015, 23:09

Eu sunt convins ca si oamenii Patriarhului Bisericii Ortodoxe au postacii lor !! Uite asa a venit la putere " sase case" .

Cătălin Tolontan  •  10 noiembrie 2015, 23:30

@mihai: nu e nimeni protejat, am citat toate numele de sefi de redactii carora Breazu le-a trimis mailuri, asa cum apar mailurile in dosar. E dreptul tau sa nu crezi, dar nu mistifica faptele. Investigatiile noastre nu sint doua, ci cel putin noua: Piatra Arsa, Dopingul, Stadionul Tineretului, Pasapoartele gimnastelor, Stadionul National, Patinoarul de la Brasov, Cazul Loteria, Baza Olimpia, Dosarul Transferurilor, Ridzi, Gala Bute. Au iesit vreo 11. Mai uita-te o data cite televiziuni, ziare, agentii si siteuri au fost impotriva noastra in Gala Bute ca sa intelegi ca suportam criticile. De fapt, ele ne incarca :-)

Cătălin Tolontan  •  10 noiembrie 2015, 23:35

@geo: ba se stiau, nu acestea, dar se stia ce s-a intimplat in Gala Bute. Nu de acum un an, ci de acum patru ani. Oamenii care citeau Gazeta stiau. Ca tie ti se par mizilicuri, foarte bine. Dar asta nu ne va opri in nici un fel. Nu vreau sa plac nimanui, meseria noastra e sa va aducem faptele si faptele sint incapatinate. In rest, faceti ce vreti cu ele, dar nu impune nimanui sa faca doar ce faci tu cu aceste fapte. Poate ceilalti le gasesc importante, relevante, poate altii le considera derizorii, e treaba fiecaruia.

zoe  •  11 noiembrie 2015, 0:33

Unii va lauda, altii, nu. Pe mine ma incanta cand vad la un loc opinii diferite. Asta inseamna ca e un loc unde exista libertate, democratie. Bravo!

eueueu  •  11 noiembrie 2015, 1:14

alde nea Cătălin nu te cu mosc nu ma cunosti felicitări pt investigație cu alde tanti Udrea si pt aia cu tanti ritzi! Am vazut filmul lui Purcărete closer to the moon tânărul il in treaba pe propr unde statea cu chirie dc nu asc postul public daca tot asculta muzica clasica. E omu ce zice pe postul public pana si bhrs e propaganda ! Asta e pct 1 am vazut tot acum recent un film experimenter ii zice e vb de spre un profesor sociolog antropolog phiholog care in anii 60 a facut un experiment de supunere in fata autoritatii, el încerca sa își explice cum oamenii au putut sa omoare alți oameni in lagăre si sa nu simtă nici o remuscare , e 65% dintre participanți au mers pana la capăt adică se supun Autorității atat de mult încât au apăsat pe butonul de electrocutare de 450 de volți . Asta a a fost pct 2 filmul Moromeții se termina cu Moromete si cialis in căruța ceata replica unde mergem noi niculae ? Asta a fost punctul 3 . Limba romana este intr-o perpetua modificare si transformare ea fiind vie asta se in vata in clasa a 5 a la mesaj canal emițător receptor prietenul Maiorescu ne învață de tata formelor fără fond ! Asta a fost punctul 4 in restului bani nea Cătălin si cat mai multe anchete sănătate si fericire nu iti urez ca de astea iti urează toți eu iti urez bani vei stii singur ce sa faci cu ei succese pe ramura, bafta si noroc !!!

Radu  •  11 noiembrie 2015, 2:12

La "Adevărul" era un postac care se semna "VânătorulDC" sau ceva pe-aproape... Individul ăsta posta de dimineața până seara comentarii pro-Băsescu și pro-PDL. foarte elaborate și unele foarte lungi. Era clar că tipul era angajat ca să scrie acele comentarii. Pe ăsta când îl verifică?

mirko  •  11 noiembrie 2015, 2:26

Jalnici politicieni, au platit bloggeri ratati ca voci ale dreptei. Coafeza Tocila de la Oradea lua bani buni pentru mahalageala pe blogul PoliticStand. Macar sa fi fost vorba de mari condeie si intelectuali.

ilie de la scularie  •  11 noiembrie 2015, 2:36

Atata timp cat cel care scrie povesti de genul asta face parte din grupul Intact, nici nu mai merita citit ce a scris. Lasa sportul și mergi la Antena 3 domnule ca nu mai păcălești pe nimeni.

Victor  •  11 noiembrie 2015, 2:36

Cataline, dupa campania furibunda care o duci impotriva E Udrea, dai senzatia ca aceasta ar fi cel mai mare corupt din RO. Pana una alta este un process cu niste acuzatii. Pana in momentul de fata procurorii NU au reusit sa demonstreze indubitabil ca EU ar fi luat cei @ 1 mil de euro.Denuntatorii spun ca I-ar fi dat EU banii intr-o geanta, geanta pe care nici ei nu stiu ce fel era. Deasemenea procurorii nu au gasit pe proprietatile EU acea geanta. Fara aceasta demonstratie dosarul e cam subtirel. Despre postaci, tu stii mai bine, ca erau folositi de toate partidele. Ar fi interesant de aflat tariful postacilor USL.

eduard  •  11 noiembrie 2015, 3:16

Domnu' jurnalist, se zice email, nu mail. Daca nu puteti imprumuta cuvinte/expresii din engleza, nu mai imprumutati, domne.

Comentează