Liderul mondial Anios a dat în judecată Ministerul Sănătății pentru că a acoperit dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma. Francezii descoperiseră încă din 2012 coruperea produselor

Foile de observație ale pacienților din mai multe spitale, cele pe care oamenii nu le primesc, sînt arhivate chiar în calculatoarele lui Condrea

marți, 10 mai 2016, 7:02

UPDATE: Laura Kovesi, șefa DNA, a discutat inclusiv despre criza dezinfectanților și despre informările SRI la emisiunea realizată de Anca Grădinaru, astăzi, pe Europa FM.

Invitată în studioul Europa FM, șefa DNA a abordat scandalul dezinfectanților diluați: „Aș vrea să reamintesc tuturor că în ultimii doi ani am tras semnale de alarmă în ceea ce privește sistemul de sănătate și ce trebuie să facă statul român în acest domeniu. Avem mai multe investigații deschise și finalizate pe ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Am avut dosare privind achizițiile de aparatură, medicamente, achiziții pe diverse substanțe sau necesități, cum ar fi oxigenul. Dar DNA nu are competență pe lucruri care țin de sănătatea publică, ci pe corupție. Am avut discuții cu procurorul general despre acest caz și am făcut schimb de informații privind dosare de la noi

Privitor la sesizarea declinată de DNA, în 2012: „Eu nu eram atunci la șefia DNA, dar din ce am găsit în arhivă, sesizarea a fost declinată fiindcă nu era conform legislației cu ce fapte pot fi investigate. Competența noastră e stabilită prin lege, prejudiciul trebuie să fie mai mare de un milion de euro

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Alexandru Vîrgolici patronează GB Indco, unicul importator al produselor Anios.

Fondată de Fernard Collet Delval în anul 1898 în Lille, Laboratoires Anios, acesta este numele oficial, reprezintă cel mai important producător de dezinfectanți al lumii.

Cum ajung produsele sale, pe 27 octombrie 2014, într-o informare către agenții SRI, referitoare la trei licitații trucate?

1898, Lille. Cum ajunge o companie pharma cu o istorie mai veche decît cea a antibioticelor parte într-o criză de sănătate publică din România?

Așa ajunge.

„Lucrăm la un document către autorități”

Alexandru Vîrgolici recunoaște că nu poate garanta, „cine ar putea, domnule ziarist?”, pentru comportamentul distribuitorilor săi.

Ce or fi făcut ei în licitații îi privește!

Dar pentru produsele Anios garantează.

„Sînt mîhnit!”, spune el.

1998 a fost anul cînd Anios a intrat pe piața din România prin GB Indco

Importatorul Anios redactează un document către autorități, în care va demonstra, „punct cu punct, pe legile românești și europene”, că epidemiologul care a trimis către SRI documentul despre licitația trucată nu are dreptate în ce privește caracteristicile produselor.

”Vîrgolici e numai miere, dar produsele sînt exact cum am zis”, spune epidemiologul, în replică.

„Comisia de Biocide nu a vrut să le facă publice!”

Patronul GB Indco spune că ”eu vreau să rămîn mai în gris, așa”. ”Mai greu acum, că e o chestiune de mare interes public”. Vorbim.

-Domnule Vîrgolici, ce puteți comenta în legătură cu acuza de licitații trucate?
– Noi sîntem importatori. Atît. Muncim de azi dimineață ca să elaborăm un răspuns către autorități.

-Ați vorbit cu Anios?
-Sigur. Azi dimineață. Le-am recomandat să nu escaladăm. Dar facem un răspuns. Cu sute de pagini anexă tehnică.

– Vi l-a cerut cineva? Și cui îl veți trimite? Ministerului Sănătății?
– Nu ni l-a cerut nimeni. Dar îl pregătim. Să vă spun ceva. Noi, GB Indco, am avut un proces cu Ministerul Sănătății, care a durat din 2013 și pînă în 2015.

– De ce?
– Am vrut să verificăm felul în care Comisia de Biocide a eliberat avizul pentru cîteva produse ale Hexi Pharma. Și am cerut testele de eficiență pe produsele lor.

– Le-ați primit?
– Nu. Asta e problema, că nu ni le-au dat. Am apelat la justiție împotriva Ministerului Sănătății, pentru că această Comisie de Biocide nu are personalitate juridică, dar aparține de minister.

– Și ce a spus justiția?
– Am pierdut și la fond, și la Apel. Doi ani au durat procesele. După părerea noastră, acele analize de performanță ale produselor ar fi trebuit să fie publice, dar dacă așa a decis justiția, ne-am conformat.

– De ce ați cerut testele Hexi Pharma de la dosarul de avizare?
– Am făcut în 2012 analize la laboratoarele Anios.

– Și ce ați descoperit?
– Întrebați sursele dumneavoastră și veți afla!

– De ce nu ne spuneți dumneavoastră?
– Se va spune că sînt subiectiv. Sîntem competitori. Eu mi-am făcut datoria de cetățean.

– De cetățean?
– Da. Am descoperit ceva în neregulă, am vrut să verificăm cum de au primit avizul și să facem public totul, justiția a decis altceva, m-am supus.

-Este laboratorul unui competitor.
– E adevărat, dar nu cred că puneți în discuție laboratorul Anios. De ce Comisia de Biocide nu ne-a arătat testele lui Hexi? Și, apropo de laborator, există într-adevăr și în străinătate laboratoare cu o reputație ”că-ți dau ce vrei”. Dar în nici un caz Anios.

-Unde există?
-În Cehia, de pildă. Dacă veți cere unui neamț sau unui franțuz să țină cont de un laborator anume din Cehia îți va spune să treci cu discuția mai departe.

– Seamănă buletinele de testare pe care le-ați făcut la Anios și cele pe care Comisia de Biocide nu vi le-a dat cu aceste teste făcute acum în spitale?
– Nu. Sînt, evident, altceva. Testele reale de eficiență pentru dezinfectanți nu sînt teste de sanitație. Apropo de spitale, știți probabil că există mulți medici care atunci cînd își operează prietenii iau dezifectanții direct de la un producător serios și nu folosesc substanțele din spitale.

-Știți dumneavoastră pe cineva?
-Da, am amici care vin la mine și pleacă la operație cu punga de antiseptice de la noi. De ce?

„O diluare mai mare decît ați descoperit voi!”

Ce a găsit Anios, în propriul laborator la produsul Hexi Pharma?

„Francezii au depistat o diluare foarte mare a substanțelor active din Thor. Chiar o diluare de două cifre pentru una dintre substanțe”, spune cineva din industrie.

Cît de mare? „Chiar mai mare decît ați descoperit voi în 2016 la ICECHIM”. Două cifre înseamnă mai mare ca zece. Atît de mare? ”Da, atît de mare!”.

Așadar, se știa! Se știa încă de acum cîțiva ani despre diluare și despre alte abateri majore.

”Ceea ce a descoperit Anios la produsele Hexi a fost nu doar o diluare, ci și o formulă diferită față de etichetă și avizul dat de Comisia de Biocide” sursă a Gazetei

 

”Dacă toți sînt atît de corecți și doar noi avem probleme de ce n-am putut să cumpărăm cîteva produse de la competiție de cînd a început scandalul. Toți își retrag produsele ca să nu fie testate de noi!” Sursă din Hexi Pharma

Industria a păstrat secretul.

Produsul cu mari probleme analizat în Franța se numea Thor. Un produs Hexi Pharma.

Același care fusese testat și în Ungaria și nu trecuse. Apoi în Germania, unde, de asemenea, picase testul. Și, uite, ajunge în Franța. Unde pică încă o dată.

Poate e o coincidență. Totuși, același Thor, este testat în secret în trei părți ale Europei. Se interesează alții de ceea ce facem noi aici prin Hexi Pharma și prin alții?! De felul în care ne facem praf sănătatea și spitalele?

Fără teoria conspirației. Totuși. Oare cîte laboratoare și cîte țări știu ce nu știe cetățeanul român?

Ministrul și pompierul

E o zi pe picior de fugă.

Sprint spre Ministerul Sănătății ca să afle oamenii dacă ministrul știa ceva.

Sînt ultimele ore ale lui Cadariu-Achimaș, care a convocat o conferință de presă. Bărbatul înalt, îmbrăcat în costum impecabil, intră în sală. Începe să vorbească.

„În această dimineață am avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș, după ce în prealabil anunțase că va fi întrunită o Comisie de urgență. Au existat diferențe de abordare, motiv pentru care am decis să-mi înaintez demisia”.

Nu rezultă care au fost diferențele de abordare.

Dar ceea ce se înțelege nu e măgulitor pentru Dacian Cioloș. Ministrul spune că el s-a gîndit la siguranța pacienților, la lege și „la măsuri care să nu atragă penalizarea României”.

„Nu putem acționa pompieristic”, adaugă el.

Rezultă că partea cealaltă e pompieristică. Partea „cu diferențe de abordare”.

Jap, jap, domnule Cioloș!

„Sînt un om al sistemului”

Vorbește despre criză ca despre „petarde la TV”.

Bărbatul de la prezidiu spune de multe ori că sîntem români și n-avem altă variantă de sănătate. ”Ce înseamnă că sîntem români, că murim împreună, la grămadă, că sîntem obligați la asta?”, șoptește cineva din sală.

Apoi, cu un crescendo al tonului, ministrul anunță că „Sînt un om al sistemului și am acționat ca un om al sistemului”. Sistemul sanitar, desigur.

E o recunoaștere nițel tardivă.

A uitat să spună asta în declarația din noiembrie, după Colectiv, cînd a fost instalat Guvernul.

Oamenii din stradă au ieșit atunci cu pancarte și valori împotriva sistemului.

Dacă Patriciu Achimaș-Cadariu ar fi venit cu enunțul „Sînt un om al sistemului!” prindea cel mult rolul lui Terrence Hill, partenerul simpatic și arătos al lui Bud Spencer din filmele lui Piedone.

Ceva cu adevărat sănătos: fuga

Își îndreaptă spatele, se ridică și dă să plece.

Jurnaliștii exclamă: „Nu acceptați întrebări?!!!”. O tulește pe ușă! „Domnule ministru, nu putem vorbi, vă rugăm?”.

Fuge la propriu!

Ministrul sănătății din guvernul care s-a ridicat din cenușa transparenței și a promisiunii conversației cu societatea a ales să termine luînd-o la sănătoasa.

Băsescu: „Să se desecretizeze!”

Pe facebook, Traian Băsescu reacționează la anunțul SRI că „i-am informat pe decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților”.

Fostul președinte neagă și cere desecretizarea informărilor făcute către el de către SRI în problema antisepticelor.

În replică, actualul președinte trimite vorbă norodului, prin purtătorul de cuvînt al Palatului Cotroceni, că informările sînt secrete. Legea așa spune, dar cum ne putem totuși asigura că informările au fost concrete, puternice și că au semnalat cît de gravă este situația?!

Sau poate ni se cere să avem încredere. În orb. Ca pînă acum.

Degetul lipsă de la Sf. Pantelimon

La Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, conducerea a lansat căutarea surselor ziarului. Sînt cam multe, rămîneți și fără medici și fără pacienți!

40% dintre pacienții care se internează în week-end la terapia intensivă din Spitalul Sf. Pantelimon mor în același week-end

La terapia intensivă de aici, conform unui număr de 20 de medici care au alcătuit o listă de protest, rata de mortalitate din week-end e de 40%. „În ultimele trei luni e absolut îngrozitor”, spun sursele.

Testul e simplu. „Dacă cineva de la Parchet vine în control și bagă degetul prin peretele unei săli de operații va vedea că, sub rigips, este faianța veche, murdară și infectată. Așa s-au cheltuit zeci de mii de euro pe o sală”.

La Palatul Cotroceni, de pe peluza verde, președintele Iohannis cere măsuri rapide în sănătate. ”Nu mai putem accepta corupția”, spune șeful statului.

FAZ: „Bombă bacteriologică în România descoperită de Gazeta Sporturilor”

În Germania, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că „Un scandal de corupție cu consecințe mortale zguduie România”.

FAZ notează că publicul a aflat despre dezinfectanți nu de la autorități, ci de la presă. Din jocul de sunet și lumină al petardelor, cum ar spune ministrul Cadariu.

Aghiotantul îl așteaptă jos cu valiza pe role, în fața ministerului.

FAZ compară situația din România cu acțiunea dintr-un roman al lui Graham Greene, care se petrece în Austria ocupată. În anii tulburi postbelici, gangsterii vindeau penicilină diluată.

Ministru Achimaș ajunge în studioul Antenei 3. Strecoară ideea că e o victimă a unui complot rapace, înalt și ocult. El e ținta. El.

Are 4o de ani și totul este ”Eu, eu, eu”.

Lovit în ultimul minut

Dintr-o dată, la o masă aparent amicală, Codrin Ștefănescu se repede și-l decapitează pe Achimaș cu un discurs populist de berărie. ”Omorîm încă o firmă românească: Hexi. Iar dumneavoastră nu știți să legați două idei, două vorbe! Spuneți aici oamenilor de ce au murit copiii (și se bate cu mîna în piept)”.

Sînt ultimele minute ale emisiunii. În fața camerelor de luat vederi Achimaș-Cadariu e șocat. Ce se întîmplă?

Ți se strînge inima pentru el. Ministrul care le știe pe toate. 

Tot  Graham Greene te salvează. Thomas Fowler, ziaristul din ”The Quiet American”, ascultînd vîntul de pe străzile din Saigon: ”Nu le știu pe toate. Eu sînt un simplu reporter. Dumnezeu există numai pentru cei care scriu articole de fond”. 

E cald în Indochina.

The not-so-quiet American

În același timp, agențiile preiau o declarație a ambasadorului SUA la București.

Știre Digi 24: ”<Sănătatea este o mare provocare pentru România aşa cum, tragic şi din nefericire, au demonstrat, din nou, evenimentele din ultimele săptămâni. Şi vreau să încurajez atât Guvernul român, cât şi societatea civilă să acorde importanţa cuvenită îmbunătăţirii infrastructurii sanitare şi performanţelor sistemului sanitar>, a spus Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti”. 

„Nici un dezinfectant nu are ce scrie pe etichetă”

Tot Digi 24 difuzează o declarație, preluată prin telefon, a unui reprezentant al Hexi Pharma. Postul o rulează în buclă, probabil celor de acolo nu le vine nici lor să creadă.

Mihail Leva, directorul de producție al Hexi Pharma: „”E vorba de o diluare chimică. Aşa că dacă o să încerce cei de la minister să facă o verificare pe substanţa activă, o să aibă o mare surpriză că o să găsească că nici unul din dezinfectanţi nu o să aibă ceea ce scrie pe etichetă”.

Ei știu că vin analizele de concentrație și-și pregătesc apărarea.

Atît de senini!

Nu dau foile pacienților, dar i le dau lui Condrea!

Încă o știre. Ultima pe ziua de azi, o zi în zigzag, o zi după care știi doar că nu le știi pe toate.

Signum Service, firma de arhivare a lui Dan Alexandru Condrea, a cîștigat contracte pentru arhivarea documentelor din mai multor spitale.

Dar ce arhivează? „Arhivăm foile de observație”, explică cineva de la Hexi. Adică fișele medicale ale fiecărui pacient. Evoluție, medicație, analize. Tot. Internet of Things, cum se spune acum.

Foile de observație, pe care spitalele, în marea lor majoritate, refuză să le dea pacienților din România, sînt în calculatorul patronului Hexi.

E ironia supremă.

Dacă-l ajunge cineva, ca vîntul și ca gîndul, pe ministrul Cadariu, să-l întrebe cum de a furnizat datele confidențiale ale pacienților taman lui Condrea. Cine le-a furnizat?

Cum cine? Sistemul. Oamenii sistemului.

CELE 11 PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI: 

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Razvan  •  10 mai 2016, 19:50

"The Internet of Things" nu se refera la introducerea tuturor datelor posibile in cloud, ci conectarea obiectelor (ex. masini, frigidere, scaune, ferestre) prin intermediul unor software-uri. Altfel, felicitari pentru investigatie!!

Filbert  •  10 mai 2016, 20:02

@astia care tot dau inainte cu firma romaneasca: condrea importa pe firma lui din Cipru substante active de la firme straine, ca doar nu le produce acasa la el in cada, la pretul pietii. Firma din Cipru a lui condrea vinde firmei din Romania a lui condrea substantele active la pret de 10 ori mai mare decit cel cu care au fost cumparate de la producator. In felul acesta o ditamai caramida de bani pleaca din Romania in Cipru fara sa fie in nici un fel taxati de fiscul romanesc. In timpul acesta, in firma lui condrea din Romania, niste muncitori toarna intr-un bidon mare un pic de substanta activa si muuuulta apa distilata (sper), mult mai ulta decit ar trebui, dupa care amesteca bine si toarna rezultatul in niste bidoane mai mici care pleaca spre spitale unde nu ajuta la nimic pentru ca nu-s eficiente. Asta face firma romaneasca a lui condrea pe care o plingeti de zor.

Nelu  •  10 mai 2016, 22:06

Sunt aproape convins ca SC HEXI...srl NU a vandut un litru de dezinfectant la clinici private !!!! -un motiv in plus de acuzare, coruptie si crima!

miki  •  10 mai 2016, 22:10

E nefiresc,pana unde poate sa duca tupeul acestor institutii,cand toti stiau ce se intapla,in sistemul de sanatate,si se vor rezolva toate problemele facand presiune pe spitale.BIne dar va plati cineva ***,dar acum nu in secolul viitor.Felicitari d-nei manager din Alba=IULIA.,DAR CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  10 mai 2016, 22:43

@razvan: exact. Si la asta ne-am referit. Ca datele ajung din RMN si se conecteaza cu cele de identificare si cu altele si tot asa....

Cosmin  •  10 mai 2016, 22:44

Ce legatura are comentariul ambasadorului american strecurat discret in articol?

cic  •  10 mai 2016, 22:56

După ce l-au audiat pe Condrea la Parchet, niciun ziar nu mai scrie nimic despre dezinfectanții diluați.

Its1134  •  11 mai 2016, 1:08

Du-te Tolontane, dă-i drumu' de pe GSP cu investigațiile tale care nu au nicio legătură cu sportul. Tare-aș vrea să explici odată de ce crezi că e deontologic să-ți tuflești moaca și subiectele tale pe siteuri, vezi Doamne, de SPORT.

Alina  •  11 mai 2016, 1:53

@catalin tolontan: inteleg ca folositi "internet of things" ca o metafora. Ca totusi nu e acelasi lucru a lega frigideru, televizoru si alte obiecte prin software cu a lega date din mai multe baze de date. Presupun ca tot asa numeati vice un site "new stream"... Insa pentru mai multa precizie e totusi preferabila folosirea corecta a conceptelor existente inainte de metafore sau de a inventa unele noi :)

Silviu  •  11 mai 2016, 9:58

Domnule Tolontan, Puteti investiga si spitalul clinic COLENTINA , unde sectia de hematologie ”trateaza” LEUCEMIA ? Leucemia presupune o schema de tratament prin care pacientii sunt imunosupresati . Astfel, viata pacientilor este securizata in primul si primul rand de dezinfectanti, servicii de curatenie, conditii stricte ( dar care nu se respecta ) , exact ca in cazul pacientilor din cazul COLECTIV .Verificati va rog si situatia din acest spital. Sora mea a pierdut lupta la 42 de ani datorita conditiilor din spital, a contactat o bacterie comuna intraspitaliceasca care a generat complicatii . Asa ceva se intampla in mod obisnuit dar oamenii sunt prostiti si mintiti . Incercati o statistica va rog cu rata de succes infima a sectiilor de hematologie din Fundeni si subliniati legatura cu serviciile de asigurare a mediului steril . Felicitari pentru ancheta, Cu stima, https://www.youtube.com/watch?v=wMKpYxhI2KI

elena  •  11 mai 2016, 15:12

Nu mai putem trai asa... Ne mor copii si nepotii in spitale in timp ce un grup restrans se imbogateste. In Bucuresti, de cel putin trei ani, medicul nepoatei ne incurajeaza sa-i rezolvam problemele de sanatate acasa, pentru ca in spital se face acelasi tratament indicat noua, dar de acolo "mai poate lua si o bacterie". Deci se stie demult, dar nimeni nu face nimic. Numai Politia, Procuratura si Tribunalul ne mai poate salva, daca le suntem alaturi sa reziste presiunilor "sistemului invocat" de multi: ex-presedintele Constantinescu, ziaristi, si alti oameni integri. De la Iliescu, tara a fost impartita in doua: politicienii lasati liberi sa se "joace "de-a democratia si " oamenii sistemului de securitate" lasati sa domine toate sferele economiei, sistem obisnuit sa incalce toate legile statului. Si la mijloc noi, cei ce platim impozite si taxe pentru ambele tabere, nu pentru noi !!!

Adrian Andrei Oltean  •  11 mai 2016, 21:57

La Spitalul Județean Târgoviște se testează medicamente pe oameni. *** !! :(

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mishu  •  12 mai 2016, 8:39

in tara asta niciun organ de control al statului nu mai stie sa condamne pentru atentata la sanatatea populatiei, pentru tradarea interesului national prin atentat la sanatate ? Chiar asa, isi pun Condrea sau ministrul palma in fund si pleaca si totul se uita ? In Brazilia coruptii sunt legati pe stalpii de telegraf de populatie. Dar asta nu e o solutie. Solutia ar fi: - sa fie condamnat pe viata Condrea pentru atentat la sanatatea populatiei - sa-i fie confiscata lui Condrea toata averea lui si a copiilor, parintilor - dupa executarea sentintei sa fie expulzat din tara si sa nu mai aiba drept nici el nici copiii sa revina in tara

Lucian  •  12 mai 2016, 22:28

Nemernicul asta acum vrea sa radieze firma Hexi Pharma Co. SRL pentru a tergiversa anchetele si a scapa de raspundere. Daca firma va fi radiata, nu va mai plati nimeni nici o dauna, despagubire, nimic.

Comentează