Liderul mondial Anios a dat în judecată Ministerul Sănătății pentru că a acoperit dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma. Francezii descoperiseră încă din 2012 coruperea produselor

Foile de observație ale pacienților din mai multe spitale, cele pe care oamenii nu le primesc, sînt arhivate chiar în calculatoarele lui Condrea

marți, 10 mai 2016, 7:02

UPDATE: Laura Kovesi, șefa DNA, a discutat inclusiv despre criza dezinfectanților și despre informările SRI la emisiunea realizată de Anca Grădinaru, astăzi, pe Europa FM.

Invitată în studioul Europa FM, șefa DNA a abordat scandalul dezinfectanților diluați: „Aș vrea să reamintesc tuturor că în ultimii doi ani am tras semnale de alarmă în ceea ce privește sistemul de sănătate și ce trebuie să facă statul român în acest domeniu. Avem mai multe investigații deschise și finalizate pe ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Am avut dosare privind achizițiile de aparatură, medicamente, achiziții pe diverse substanțe sau necesități, cum ar fi oxigenul. Dar DNA nu are competență pe lucruri care țin de sănătatea publică, ci pe corupție. Am avut discuții cu procurorul general despre acest caz și am făcut schimb de informații privind dosare de la noi

Privitor la sesizarea declinată de DNA, în 2012: „Eu nu eram atunci la șefia DNA, dar din ce am găsit în arhivă, sesizarea a fost declinată fiindcă nu era conform legislației cu ce fapte pot fi investigate. Competența noastră e stabilită prin lege, prejudiciul trebuie să fie mai mare de un milion de euro

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Alexandru Vîrgolici patronează GB Indco, unicul importator al produselor Anios.

Fondată de Fernard Collet Delval în anul 1898 în Lille, Laboratoires Anios, acesta este numele oficial, reprezintă cel mai important producător de dezinfectanți al lumii.

Cum ajung produsele sale, pe 27 octombrie 2014, într-o informare către agenții SRI, referitoare la trei licitații trucate?

1898, Lille. Cum ajunge o companie pharma cu o istorie mai veche decît cea a antibioticelor parte într-o criză de sănătate publică din România?

Așa ajunge.

„Lucrăm la un document către autorități”

Alexandru Vîrgolici recunoaște că nu poate garanta, „cine ar putea, domnule ziarist?”, pentru comportamentul distribuitorilor săi.

Ce or fi făcut ei în licitații îi privește!

Dar pentru produsele Anios garantează.

„Sînt mîhnit!”, spune el.

1998 a fost anul cînd Anios a intrat pe piața din România prin GB Indco

Importatorul Anios redactează un document către autorități, în care va demonstra, „punct cu punct, pe legile românești și europene”, că epidemiologul care a trimis către SRI documentul despre licitația trucată nu are dreptate în ce privește caracteristicile produselor.

”Vîrgolici e numai miere, dar produsele sînt exact cum am zis”, spune epidemiologul, în replică.

„Comisia de Biocide nu a vrut să le facă publice!”

Patronul GB Indco spune că ”eu vreau să rămîn mai în gris, așa”. ”Mai greu acum, că e o chestiune de mare interes public”. Vorbim.

-Domnule Vîrgolici, ce puteți comenta în legătură cu acuza de licitații trucate?
– Noi sîntem importatori. Atît. Muncim de azi dimineață ca să elaborăm un răspuns către autorități.

-Ați vorbit cu Anios?
-Sigur. Azi dimineață. Le-am recomandat să nu escaladăm. Dar facem un răspuns. Cu sute de pagini anexă tehnică.

– Vi l-a cerut cineva? Și cui îl veți trimite? Ministerului Sănătății?
– Nu ni l-a cerut nimeni. Dar îl pregătim. Să vă spun ceva. Noi, GB Indco, am avut un proces cu Ministerul Sănătății, care a durat din 2013 și pînă în 2015.

– De ce?
– Am vrut să verificăm felul în care Comisia de Biocide a eliberat avizul pentru cîteva produse ale Hexi Pharma. Și am cerut testele de eficiență pe produsele lor.

– Le-ați primit?
– Nu. Asta e problema, că nu ni le-au dat. Am apelat la justiție împotriva Ministerului Sănătății, pentru că această Comisie de Biocide nu are personalitate juridică, dar aparține de minister.

– Și ce a spus justiția?
– Am pierdut și la fond, și la Apel. Doi ani au durat procesele. După părerea noastră, acele analize de performanță ale produselor ar fi trebuit să fie publice, dar dacă așa a decis justiția, ne-am conformat.

– De ce ați cerut testele Hexi Pharma de la dosarul de avizare?
– Am făcut în 2012 analize la laboratoarele Anios.

– Și ce ați descoperit?
– Întrebați sursele dumneavoastră și veți afla!

– De ce nu ne spuneți dumneavoastră?
– Se va spune că sînt subiectiv. Sîntem competitori. Eu mi-am făcut datoria de cetățean.

– De cetățean?
– Da. Am descoperit ceva în neregulă, am vrut să verificăm cum de au primit avizul și să facem public totul, justiția a decis altceva, m-am supus.

-Este laboratorul unui competitor.
– E adevărat, dar nu cred că puneți în discuție laboratorul Anios. De ce Comisia de Biocide nu ne-a arătat testele lui Hexi? Și, apropo de laborator, există într-adevăr și în străinătate laboratoare cu o reputație ”că-ți dau ce vrei”. Dar în nici un caz Anios.

-Unde există?
-În Cehia, de pildă. Dacă veți cere unui neamț sau unui franțuz să țină cont de un laborator anume din Cehia îți va spune să treci cu discuția mai departe.

– Seamănă buletinele de testare pe care le-ați făcut la Anios și cele pe care Comisia de Biocide nu vi le-a dat cu aceste teste făcute acum în spitale?
– Nu. Sînt, evident, altceva. Testele reale de eficiență pentru dezinfectanți nu sînt teste de sanitație. Apropo de spitale, știți probabil că există mulți medici care atunci cînd își operează prietenii iau dezifectanții direct de la un producător serios și nu folosesc substanțele din spitale.

-Știți dumneavoastră pe cineva?
-Da, am amici care vin la mine și pleacă la operație cu punga de antiseptice de la noi. De ce?

„O diluare mai mare decît ați descoperit voi!”

Ce a găsit Anios, în propriul laborator la produsul Hexi Pharma?

„Francezii au depistat o diluare foarte mare a substanțelor active din Thor. Chiar o diluare de două cifre pentru una dintre substanțe”, spune cineva din industrie.

Cît de mare? „Chiar mai mare decît ați descoperit voi în 2016 la ICECHIM”. Două cifre înseamnă mai mare ca zece. Atît de mare? ”Da, atît de mare!”.

Așadar, se știa! Se știa încă de acum cîțiva ani despre diluare și despre alte abateri majore.

”Ceea ce a descoperit Anios la produsele Hexi a fost nu doar o diluare, ci și o formulă diferită față de etichetă și avizul dat de Comisia de Biocide” sursă a Gazetei

 

”Dacă toți sînt atît de corecți și doar noi avem probleme de ce n-am putut să cumpărăm cîteva produse de la competiție de cînd a început scandalul. Toți își retrag produsele ca să nu fie testate de noi!” Sursă din Hexi Pharma

Industria a păstrat secretul.

Produsul cu mari probleme analizat în Franța se numea Thor. Un produs Hexi Pharma.

Același care fusese testat și în Ungaria și nu trecuse. Apoi în Germania, unde, de asemenea, picase testul. Și, uite, ajunge în Franța. Unde pică încă o dată.

Poate e o coincidență. Totuși, același Thor, este testat în secret în trei părți ale Europei. Se interesează alții de ceea ce facem noi aici prin Hexi Pharma și prin alții?! De felul în care ne facem praf sănătatea și spitalele?

Fără teoria conspirației. Totuși. Oare cîte laboratoare și cîte țări știu ce nu știe cetățeanul român?

Ministrul și pompierul

E o zi pe picior de fugă.

Sprint spre Ministerul Sănătății ca să afle oamenii dacă ministrul știa ceva.

Sînt ultimele ore ale lui Cadariu-Achimaș, care a convocat o conferință de presă. Bărbatul înalt, îmbrăcat în costum impecabil, intră în sală. Începe să vorbească.

„În această dimineață am avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș, după ce în prealabil anunțase că va fi întrunită o Comisie de urgență. Au existat diferențe de abordare, motiv pentru care am decis să-mi înaintez demisia”.

Nu rezultă care au fost diferențele de abordare.

Dar ceea ce se înțelege nu e măgulitor pentru Dacian Cioloș. Ministrul spune că el s-a gîndit la siguranța pacienților, la lege și „la măsuri care să nu atragă penalizarea României”.

„Nu putem acționa pompieristic”, adaugă el.

Rezultă că partea cealaltă e pompieristică. Partea „cu diferențe de abordare”.

Jap, jap, domnule Cioloș!

„Sînt un om al sistemului”

Vorbește despre criză ca despre „petarde la TV”.

Bărbatul de la prezidiu spune de multe ori că sîntem români și n-avem altă variantă de sănătate. ”Ce înseamnă că sîntem români, că murim împreună, la grămadă, că sîntem obligați la asta?”, șoptește cineva din sală.

Apoi, cu un crescendo al tonului, ministrul anunță că „Sînt un om al sistemului și am acționat ca un om al sistemului”. Sistemul sanitar, desigur.

E o recunoaștere nițel tardivă.

A uitat să spună asta în declarația din noiembrie, după Colectiv, cînd a fost instalat Guvernul.

Oamenii din stradă au ieșit atunci cu pancarte și valori împotriva sistemului.

Dacă Patriciu Achimaș-Cadariu ar fi venit cu enunțul „Sînt un om al sistemului!” prindea cel mult rolul lui Terrence Hill, partenerul simpatic și arătos al lui Bud Spencer din filmele lui Piedone.

Ceva cu adevărat sănătos: fuga

Își îndreaptă spatele, se ridică și dă să plece.

Jurnaliștii exclamă: „Nu acceptați întrebări?!!!”. O tulește pe ușă! „Domnule ministru, nu putem vorbi, vă rugăm?”.

Fuge la propriu!

Ministrul sănătății din guvernul care s-a ridicat din cenușa transparenței și a promisiunii conversației cu societatea a ales să termine luînd-o la sănătoasa.

Băsescu: „Să se desecretizeze!”

Pe facebook, Traian Băsescu reacționează la anunțul SRI că „i-am informat pe decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților”.

Fostul președinte neagă și cere desecretizarea informărilor făcute către el de către SRI în problema antisepticelor.

În replică, actualul președinte trimite vorbă norodului, prin purtătorul de cuvînt al Palatului Cotroceni, că informările sînt secrete. Legea așa spune, dar cum ne putem totuși asigura că informările au fost concrete, puternice și că au semnalat cît de gravă este situația?!

Sau poate ni se cere să avem încredere. În orb. Ca pînă acum.

Degetul lipsă de la Sf. Pantelimon

La Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, conducerea a lansat căutarea surselor ziarului. Sînt cam multe, rămîneți și fără medici și fără pacienți!

40% dintre pacienții care se internează în week-end la terapia intensivă din Spitalul Sf. Pantelimon mor în același week-end

La terapia intensivă de aici, conform unui număr de 20 de medici care au alcătuit o listă de protest, rata de mortalitate din week-end e de 40%. „În ultimele trei luni e absolut îngrozitor”, spun sursele.

Testul e simplu. „Dacă cineva de la Parchet vine în control și bagă degetul prin peretele unei săli de operații va vedea că, sub rigips, este faianța veche, murdară și infectată. Așa s-au cheltuit zeci de mii de euro pe o sală”.

La Palatul Cotroceni, de pe peluza verde, președintele Iohannis cere măsuri rapide în sănătate. ”Nu mai putem accepta corupția”, spune șeful statului.

FAZ: „Bombă bacteriologică în România descoperită de Gazeta Sporturilor”

În Germania, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că „Un scandal de corupție cu consecințe mortale zguduie România”.

FAZ notează că publicul a aflat despre dezinfectanți nu de la autorități, ci de la presă. Din jocul de sunet și lumină al petardelor, cum ar spune ministrul Cadariu.

Aghiotantul îl așteaptă jos cu valiza pe role, în fața ministerului.

FAZ compară situația din România cu acțiunea dintr-un roman al lui Graham Greene, care se petrece în Austria ocupată. În anii tulburi postbelici, gangsterii vindeau penicilină diluată.

Ministru Achimaș ajunge în studioul Antenei 3. Strecoară ideea că e o victimă a unui complot rapace, înalt și ocult. El e ținta. El.

Are 4o de ani și totul este ”Eu, eu, eu”.

Lovit în ultimul minut

Dintr-o dată, la o masă aparent amicală, Codrin Ștefănescu se repede și-l decapitează pe Achimaș cu un discurs populist de berărie. ”Omorîm încă o firmă românească: Hexi. Iar dumneavoastră nu știți să legați două idei, două vorbe! Spuneți aici oamenilor de ce au murit copiii (și se bate cu mîna în piept)”.

Sînt ultimele minute ale emisiunii. În fața camerelor de luat vederi Achimaș-Cadariu e șocat. Ce se întîmplă?

Ți se strînge inima pentru el. Ministrul care le știe pe toate. 

Tot  Graham Greene te salvează. Thomas Fowler, ziaristul din ”The Quiet American”, ascultînd vîntul de pe străzile din Saigon: ”Nu le știu pe toate. Eu sînt un simplu reporter. Dumnezeu există numai pentru cei care scriu articole de fond”. 

E cald în Indochina.

The not-so-quiet American

În același timp, agențiile preiau o declarație a ambasadorului SUA la București.

Știre Digi 24: ”<Sănătatea este o mare provocare pentru România aşa cum, tragic şi din nefericire, au demonstrat, din nou, evenimentele din ultimele săptămâni. Şi vreau să încurajez atât Guvernul român, cât şi societatea civilă să acorde importanţa cuvenită îmbunătăţirii infrastructurii sanitare şi performanţelor sistemului sanitar>, a spus Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti”. 

„Nici un dezinfectant nu are ce scrie pe etichetă”

Tot Digi 24 difuzează o declarație, preluată prin telefon, a unui reprezentant al Hexi Pharma. Postul o rulează în buclă, probabil celor de acolo nu le vine nici lor să creadă.

Mihail Leva, directorul de producție al Hexi Pharma: „”E vorba de o diluare chimică. Aşa că dacă o să încerce cei de la minister să facă o verificare pe substanţa activă, o să aibă o mare surpriză că o să găsească că nici unul din dezinfectanţi nu o să aibă ceea ce scrie pe etichetă”.

Ei știu că vin analizele de concentrație și-și pregătesc apărarea.

Atît de senini!

Nu dau foile pacienților, dar i le dau lui Condrea!

Încă o știre. Ultima pe ziua de azi, o zi în zigzag, o zi după care știi doar că nu le știi pe toate.

Signum Service, firma de arhivare a lui Dan Alexandru Condrea, a cîștigat contracte pentru arhivarea documentelor din mai multor spitale.

Dar ce arhivează? „Arhivăm foile de observație”, explică cineva de la Hexi. Adică fișele medicale ale fiecărui pacient. Evoluție, medicație, analize. Tot. Internet of Things, cum se spune acum.

Foile de observație, pe care spitalele, în marea lor majoritate, refuză să le dea pacienților din România, sînt în calculatorul patronului Hexi.

E ironia supremă.

Dacă-l ajunge cineva, ca vîntul și ca gîndul, pe ministrul Cadariu, să-l întrebe cum de a furnizat datele confidențiale ale pacienților taman lui Condrea. Cine le-a furnizat?

Cum cine? Sistemul. Oamenii sistemului.

CELE 11 PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI: 

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Gata…  •  10 mai 2016, 7:38

Gata Tolontane, ai obtinut ce ai vrut...ministrul nu mai e, Condrea cu toate firmele e Pa, maine-poimâine anunta insolventa si sute de oameni raman fara loc de munca.Fa ancheta cu alte firme acum, ca de exemplu ...monopolul din jud Buzau in achizitiile de dezinfectanti,cu directorul de la spitalul județean care este o marionetă si atat...sistemul face totul-asistentul epidemiolog,seful de achizitii si reprezentantii de control ai DSP. Si culmea, toate institutiile din judet cumpara produse Anios de la acelasi om,dar prin mai multe firme.La licitatii participă respectivul domn *** cu 3-4 firme ale dansului si NIMENI ALTCINEVA.Daca mergi sa promovezi vreun produs,esti intrebat:"De ce nu ati participat la licitatie ca a fost publică?"Cand ati publicat-o dl manager de achizitii?Cu o zi înainte de a avea loc?Asistentul epidemiolog are salariu pana in 2000 lei, dar are masini si proprietati ca si cum ar fi avut salariu 20000 euro.Nimeni nu indrazneste sa le spună ceva.Au fost schimbări manageri de catre cei 2.Au o sustinere politica foarte puternica,ca si dl ***(cel cu dezinfectantii) de altfel.Toate bune.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

roman ingrijorat  •  10 mai 2016, 8:00

In sanatate s-au dat cele mai multe tunuri ca numar care , desi nu au fost niciodata de amploarea celor financiare arhicunoscute , au produs pagube enorme tarii . Pentru ca raportandu-ne la numeroasele firme si firmulete care capuseaza sistemul medical la intregul nivel national de peste douazeci de ani , probabil ca aici s-au inregistrat cei mai multi bani ciorditi de la bugetul statului . Ma refer la abonatii permanenti care au *** cu sarg la robinetul bugetului sanatatii in tot acesti ani indiferent de guverne , deci este clar ca mafia din sanatate a fost imuna si rezistenta la politic . De unde provine asadar puterea acestei mafii este usor de intuit . Asa cum sunt usor de intuit atat originea ei cat si cine sunt protectorii .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Horea  •  10 mai 2016, 8:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  10 mai 2016, 8:25

Propun ca ministrul sanatatii sa primeasca birou si cazare, pe perioada mandatului, intr-un spital. Mai in gluma mai in serios, nu cred ca ar fi un efort prea mare ca in perioada urmatoare fiecare pacient, la internare si externare, sa fie testat pentru a identifica prezenta bacteriilor/virusilor (daca imi amintesc bine, unele victime de la Colective transferate in strainatate au fost testate chiar pe aeroportul de destinatie, deci nu e ceva complicat). Este cel mai bun test de eficacitate. Cel pe oameni reali.

Tudor  •  10 mai 2016, 8:26

Toate aceste anchete jurnalistice imi aduc aminte de actiunea filmului "La Piovra (Caracatita)" , numai ca ceea ce se intampla la noi are radacini mult mai adanci si mai ramificate.Apreciez mult rabdarea si darzenia Dvoastra si a colegilor de breasla care continua seria investigatiilor. Show must go on !

Iguanas  •  10 mai 2016, 8:33

dar despre Puls nimic ?? ca acum cateva luni faceai spume ca nu a lasat Arafat particularii... Pai adrenalina expirata in mai 2015 era expirata si la Colectiv

Bogdan  •  10 mai 2016, 8:35

Oare aceasta nu e situatie de siguranta nationala, nu e vorba de cetateni? Trebuiesc desecretizate toate informatiile ce fac rau taii acesteia si poporului roman, care oricum va alege PSD-ul sau PNL-ul. Pacat !

toni  •  10 mai 2016, 8:41

Felicitari !

R  •  10 mai 2016, 8:48

Atitudinea MS a fost sa lupte in instanta pentru secretizarea analizelor? In ce tara traim? Avocatii erau platiti de Hexi? Dupa ce GB Indco a pierdut procesul cu MS, s-au dus la procuratura sau au crescut bugetele de "promovare" a produselor pentru a putea lupta cu Hexi? Cred ca MS nu a fost obligat sa publice analizele Hexi invocand ca dezvaluie secrete comerciale, de productie. Cam cum e si cu fracturarea hidraulica, bagam o substanta in pamant dar nu va putem spune compozitia ca o copiaza concurenta. E o manipulare aici, ar insemna ca pe nicio eticheta sa nu mai scrie nimic. Statul avizeaza/cere un produs cu compozitia x,y,z dar daca furnizorii nu respecta compozitia ceruta, abaterile sunt secrete? Serios? Mai urmeaza sa devina secreta si lista produselor neconforme si scoase de pe piata. Comisia de Biocide sa nu ne mai spuna ce si de ce trebuie scos de pe piata, sa vina si sa ne arate cu degetul bidonul. Continua si ofensiva DSP: noi suntem cinstiti, profesionisti dar n-avem masini... Serios? Cate scoli fara aviz sanitar ati inchis? Sunt cateva mii in tara, pe niciuna n-ati pus lacat. Vreti masina ca sa nu faceti nimic in masina, ca v-ati plictisit sa nu mai faceti nimic in birou? Doar DSP-istul care inchide o scoala sa primeasca masina pentru ca-si justifica nevoia, restul... ***..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

V.grrr  •  10 mai 2016, 8:49

Felicitari, draga Tolo! Romanica, tara minunilor, unde un ziarist sportiv face cele mai tari anchete medicale. E primul dtale text pe care l-am citit in extenso, nefiind prea microbist. Si mi se pare ca ai talent literar - astept cu interes niste carti semnate de dta.

Costin 10  •  10 mai 2016, 8:56

Buna dimineața domnule Tolontan, E incredibil ce se întâmplă in România in 2016 statul român este un fel statul islamic care ucide sub acoperire...lent și sigur. Dumneavoastră și domna ministru al justiției Kovesi sunteti singurele persoane cu "coloana vetebrala" și nu oficiala și de aceea îmi permit sa va pun câteva întrebări: 1.O sa faceți o ancheta și a numărului de decese cauzate de bacterii în ultimii 5,10 sau 15 ani?Sa vadă și prostimea ce ar însemna doar un număr 5 %(o cifra nesemnificativa pentru mulți români) al deceselor cauzate de "statul român"doar din dezinsecții. 2.O sa faceți o ancheta referitoare la produsele alimentare în viitor?Unde exista un fel de Hexi Carrefour, Lidl,Auchan,Billa etc.unde banii ies din tara tot prin metoda offshore. 3.Câți politicieni credeți ca au fost infestați cu bacterii (în afara de cele care paraziteaza creierul uman)în ultimii 5,10 sau 15 ani? Cu stima și respect,

Next  •  10 mai 2016, 9:14

Dupa sanatate ar trebui sa vina randul alimentelor. Oare cate din ele contin ceea ce scrie pe eticheta?

Elena  •  10 mai 2016, 9:21

nu gasesc articolul scris de FAZ pe site-ul lor. Imi puteti da linkul?

nelu  •  10 mai 2016, 9:30

Iată tipul politicianului veros care acoperă excrocii, Codrin. Imediat a sărit că se distruge o firmă românească, nu contează că mor oamenii în spitale din cauza Hexi. Mafia e mare şi trebuie să o rupem pentru că statul român chiar investeşte în sănătate .

adrian_hora  •  10 mai 2016, 9:37

votantii psd se uita doar la antena3 si rtv, in mintea lor, basescu e de vina. vorbesc foarte serios, tocmai am primit o mostra "din putul gandirii" unui alegator psd.

Gareth Edwards  •  10 mai 2016, 9:41

Oameni buni, constientizati in ce tara traim??? Avem copii de crescut, ce facem pentru ei????? Haideti sa terminam cu letargia asta nenorocita!!! Unde e spiritul civic??? De ce nu iesim in strada???

Maxentiu  •  10 mai 2016, 9:45

Ei, daca a intervenit si ambasadorul SUA, treaba-i pe jumatate rezolvata. Tragem Hexi pe tusa, o inlocuim cu o firma de incredere din SUA (sau de unde zice SUA) si gata. N-o sa mai avem probleme cu dezinfectanti diluanti. Sau cel putin n-or sa mai apara in presa. Singura problema va fi costul de cinci ori mai mare, dar dl. Tolo ne-a avertizat deja din articolul despre SRI ca un spital judetean va trebui sa bage 100.000 de euro in dezinfectanti, nu 20.000 cit aloca in prezent.

adrian_hora  •  10 mai 2016, 9:48

ce tare e aia: "omoram inca o firma romaneasca.." de parca ar fi cine stie ce mare producator, iar de acum o sa trebuiasca sa importam. oops! deja importam.

Fane  •  10 mai 2016, 9:56

când ne spuneți și nouă care a fost miza ? Sau aflăm ca și la revoluție ? Scandalul iscat de dvs a căzut in campania de manipulări electorale, nu două luni înainte, nici una după. Ați scris că au fost soluții diluate de 10 ori, care sunt probele care să stea în instanță ? Informații din surse la care niciodată nu le pomeniți numele ? Vor veni aceste surse să depună mărturie cu mâna pe biblie (ca în procesele civile-penale) ? S-a știut de infecțiile nozo... de ani de zile, miniștrii au știut, Cădariu pare că a ignorat cazul, oricum se deduce că el a avut alte obiective. Câte decese au survenit din această cauză nu știți (parcă așa ați afirmat) ? Arafat acuza presiuni și chiar urmărirea celui care nu dă aviz unor ambulanțe, generalizând și aici au fost presiuni. Ministrul Cadariu a demis un director (sau mai mulți) că a mințit cu deschiderea secției de arși (în care nu a fost internat nimeni, la mare nevoie). Cu câteva zile anunța presiunile impotriva lui și concluzia a fost demisia, că are altceva mai bun de făcut. DNA nu a luat nicio măsură împotriva lui Condrea, asta după ce ne-a delectat cu politicienii cunoscuți. Și atunci care sunt motivele acestui scandal ACUM ? Neglijența în sănătate s-a văzut la copiii din Argeș, în cazul lui Ekeng (nu era alb, așa că nu a prezentat mare importanță, dacă a ajuns să joace aici viața lui nu e apărată de nimeni) și se va vedea la mulți alți pacienți în viitor.

Altcineva  •  10 mai 2016, 10:03

ANIOS nici macar nu poate fi considerat liderul mondial. Liderul mondial este ECOLAB din cate cunosc si in cele mai multe spitale din lume se gasesc dezinfectanti marca ECOLAB. Bineinteles ca exista si concurenta gen Johnson & Johnson, Gentige, Hartmann si multe alte companii, cu cifre de afaceri ce depasesc miliardele de euro sau de dolari. Nu poti spune despre o cifra de afaceri de 200 milioane de EURO ca e lider mondial. In rest tot respectul pentru descoperire.

irina  •  10 mai 2016, 10:07

Iesirea lui Cadariu din Guvern a fost incununata cu aparitia la Antena 3...postul purtator de cuvant al psd, arafat, dragnea, tariceanu , ponta. Postul care a adunat prin teledon de la oameni simpli bani dupa Colectiv, ca, mai apoi, reporterii antenelor sa stea in fata spitalelor sa filmeze familiile ranitilor. Si, daca acestea refuzau, li se spunea: " dar banii nostri i-ati primit?'..Banii oamenilor obtinuti prin teledon erau ai lor. Mai apoi, luni de zile, figuri importante antena 3 au facut ou si otet oameni raniti grav la colectiv. Si au facut asta doar pentru a repera onoarea lui Arafat. In contextul asta murdar si slinos, domnul Cadariu decide ca, nici macar in ultima secunda petrecuta sub luminile rampei, sa lase in urma sa o amintire urata. A unui om al sistemului, nesigur pe el, care a crezut ca sta si el un an la minister, nu face nimic dar se va bucura de avantaje. Pe langa incapabilul de Banicioiu produs de psd, se adauga si insipidul de Achimas, calul troian din curtea tehnocratilor.

Ionel  •  10 mai 2016, 10:10

Dle Tolontan ini puteti da o adresa unde sa va scriu cateva randuri sau un nr de tel? Am vazut azi niste imagini cu o ambulanta puls care merita discutate

benaflek  •  10 mai 2016, 10:26

ce sperau sa faca diluand dezinfectantul? sa protejeze virusii si bacteriile din spital?dar ce sant ei ong pentru protectia microbilor?e razboi bacteriologic asta pe cinstea mea

Cătălin Tolontan  •  10 mai 2016, 10:51

@R: secretizarea listei produselor neconforme e, din pacate, o realitate. Pentru ca, a recunoscut si minsitrul Achimas, chiar el cind era director de spital la Cluj a restras loturi de dezinfectanti, dar asta nu a devenit public niciodata. @Ionel: [email protected]

serban  •  10 mai 2016, 11:28

nu exista diluare chimica este ca si cum si-ar bate cineva joc de tine numind un mecanic auto sa opereze neurochirugie cu trusa auto iar tiu crezi ca se poate. de aceea eticheta si fisa tehnica de securitate a fiecarui produs spun cata substanta activa biocida contine produsul la 100 g compus final. daca ar avea loc reactii chimice in interiorul compusului acesta nu ar avea stabilitate nici macar o zi darmite 2 sau 5 ani termen de garantie. amestecul de compusi se face pentru a completa prin adaugarea unei noi substante spectrul limitat al compusului initial deci se imbunatateste eficienta asupra microorganismelor. dilutia ar aparea daca la un compus de 100ml si 16 grame substanta 1 mai adaug pana la 1000 ml apa, dar daca in amestecul initial de 100 ml si 16 grame substanta 1 vreau sa mai adaug 5 grame alta substanta 2 atunci ca sa pastrez raportarea la 100ml voi avea 16 g substanta 1+5 grame substanta 2 + restul pana la 100 ml solvent pastrand dilutia initiala de 16 grame substanta 1 in 100 ml amestec.

alx  •  10 mai 2016, 11:31

*** Puscarie pe viata inseamna resurse consumate cu *** de cel mai slab nivel.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  10 mai 2016, 11:38

Daca faci treaba corecta si legal nu te poate acuza nimeni de nimic. Poate sa vina si Vlad Tepes sa te acuze, daca tu esti in regula cu produse, teste, documente, totul este ok. Degeaba arati cu degetul firma Anios, ei sunt unii dintre importatorii de dezinfectante si nu sunt singurii, exista nemti, elvetieni si francezi, cam astia sunt cei mai mari jucatori. Ca in orice piata exista jucatori, iar romanul ce a zis, daca tot joaca acasa sa-si puna si arbitri de la el din echipa, vezi cazul Unilab. Ceilalti au inghitit pana cand au pus STOP. Dar mai bine sa va intrebati cine sunt astia de la Hexim Pharma si cum au aparut, cine se afla in spatele lor? Stiati ca ani de zile au functionat in subsolurile spitalului Universitar? Iar anumite guri rele spun ca nici macar chirie nu au platit cat timp au functionat acolo..... *** pe care le produceau. Se numeau altfel cand functionau in subsolul spitalului Universitar. Oare cine conducea spitalul in acea perioada?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Calin  •  10 mai 2016, 11:39

Informarile SRI au fost foarte generale, nu concrete pe subiect. Asa cum ati aratat si in documentele din zilele trecute, informarile au fost de tipul: "Sistemul sanitar este subfinantat ca urmare a coruptiei endemice existente la toate nivelurile". La o adica puteai sa inlocuiesti sistemul sanitar din informare si sa treci orice alta institutie de stat. Nici o referire concreta la dezinfectanti. Sau altfel spus SRI a jucat la alibi. Noi v-am informat, era treaba voastra sa vedeti despre ce era vorba in detaliu.

Matei  •  10 mai 2016, 11:39

@Next: foarte buna observatia! si mi-ar placea sa ii vad si mari companii straine vizate.

M  •  10 mai 2016, 12:19

Domnule tolontan in comisia de ieri convocata de Ciolos pentru criza au fost invitati niste oameni care sunt abonati la contracte cu statul. si mai si lucreaza intre ei. e secreta momentan componenta comisiei eu am cerut oficial pe legea 544. http://www.dinuzara.com/2011/09/capusele-sanatatii-mafia-din-sanatate.html unul din ei e in reportajul de mai sus si a devenit un om foarte influent in sanatate si abonat la contracte cu statul... aveti adresa mea de email pentru mai multe detalii.

RADU  •  10 mai 2016, 12:38

Tot din cauza bacteriilor s-a stins din viata si NELU NUMWEILLER acum ceva vreme. Si el le-a contactat intr-un spital privat............

vlad  •  10 mai 2016, 13:14

Din cauza asta nu o sa accept niciodata sa ma inscriu pe lista de donatori de organe. Eu in general urasc toate conspiratiile, le detest cu toata inima, dar asta e un loc unde imi permit sa fiu paranoic. Statul nostru nu este capabil sa protejeze informatiile noastre private, cu atat mai putin sistemul de sanatate. Cum sa fiu pe o lista care practic imi poate garanta moartea daca cine stie ce mahar are nevoie de un transplant??? Suna absurd? Nu cred ca este... mai ales cand uite ce vedem, ca toate informatiile astea arhivate e posibil sa fie pe calculatorul unui copil de securist, al unuia cu legaturi cu racketi moldoveni sau mai stiu eu cine.

gilos  •  10 mai 2016, 13:28

Ministrul Achimas-Cadariu s-a dus la Antena 3 ? Poate afla si Johannis in *** sunt ministrii tehnocrati si de ce Dragnea zambeste smechereste cand critica guvernul Ciolos...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nae  •  10 mai 2016, 13:44

Poate investigati, dupa ce ii bagati pe toti producatorii si distribuitorii romani la puscarie, cum a pus Domnul Soros mana pe tot sistemul de justitie din Romania cu ajutorul ONGurilor, finantandu-i dintr-un offshore din Curacau, Antilele Olandeze numit Quantum. Acest off shore a raportat castiguri de 32 miliarde de $ din 1973 incoace. Or fi avand si actiuni la producatorul mondial nr1 de dezinfectant, Anios? Stiu ca sunteti patriot ca si Ciolos, Macovei, Koevesi, Pralong, Guseth, Laslo Toekes, Zoltan Tesary si Atilla Verestoy si ca nu veti lasa poporul roman nedumirit. Cu multumiri

Gabi  •  10 mai 2016, 14:00

Inca o firma romaneasca ce va inchide portile gratie patronilor HRĂPĂRETI si a doctorilor/manageri din sistem la fel de hrăpăreţi si corupti. Astia din urma NU VOR RASPUNDE penal pentru ca au fost suficient de smecheri sa-si ascunda urmele ( asta doar daca patronul de la HEXI nu i-a "indexat" cumva audio/video..., ca tot se ocupa el si de arhivari/indexari...) Ca român obisnuit de duci cu "sufletul in batista" in fata marilor capacitati medicale ale tarii care de regula sunt si directori de spital si manageri si profesori si TOT CE VOR EI !!! si esti tratat "de sus" pentru ca ORICUM NU POTI CONCURA CU UN "MINORITAR" in materie de...plata informala (!) - astia arunca cu teancul de bani la doctor precum la cumetrii...- ti se da senzatia ca esti tratat corect insa TOTUL E DE FATADA : dai bani in stanaga si in dreapta si un niciun medic vizitat nu-ti poate garanta ca a folosit, de exemplu, instrumentar sterilizat. Daca pui la indoiala acest lucru e ca si cum ti-ai semna singur iesirea din spital... Numai banii-MULTI-ii intereseaza, NU SIGURANTA PACIENTULUI ...!!! Fisa medicala nu o poti consulta nici ca pacient, nu mai vorbesc sa o consulte vreo ruda sau cineva apropiat. Acum aflam insa ca o poate consulta un neica nimeni precum acest Condrea. Daca nu vor taia capetele HIDREI astea urate si NU VOR INTERZICE marilor profesori DIN SISTEM sa detina si managementul spitalelor si al ministerelor , lucrurile vor lua o turnura urata pentru tara asta...Pentru ca romanii au ajuns din nou la culmea rabdarii...Eu sunt unul din cei multi...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan  •  10 mai 2016, 14:10

incerc sa postez un comentariu decent si imi apare un mesaj de eroare/ blacklist. nu inteleg de ce sunt blocat. ma puteti ajuta?multumesc.

lupascu  •  10 mai 2016, 14:17

Ministrul Achimas ar fi trebuit sa-si dea demisia dupa scandalul copiilor infectati cu Ecoli. Daca revedeti declaratiile sale din acea perioada, total iresponsabile si deplasate, veti realiza care este adevarata fata a acestui ministru..tehnocrat. In curand se vor afla si "ispravile" altor ministri, de asemenea tehnocrati. Cu stima.

dudu  •  10 mai 2016, 14:45

Cand cu Colectiv, Iohannis a sarit de doi metri in sus, ca Vai Doamne!, "Coruptia Ucide!". Acum - mucles! Nu mai ucide, nu mai iese lumea in strada, nu mai dam jos guverne. Iar Kovesi, in loc sa fie calare pe ancheta, da interviuri la TV. Lui Piedone i-au facut una-doua dosar penal, pentru o semnatura data ca primarul si un prejudiciu care numai de el nu era creat - de vrep 20.000 de euro. In cazul Hexi Pharma, vorbim de zeci, poate chiar sute de milioane de euro prejudiciu prin licitatii trucate si achizitia unor substante care - diluate fiind - valorau de 10 ori mai putin. Iar Iohannis bate campii cu clasificarea informarilor. Cand cu Gripa Porcina, am cerut datele oficiale de la Ministerul Sanatatii si mi s-a invocat acelasi lucru - ca sunt secrete. Am trimis scrisoare la Presedinte, Prim Ministru si MS, si am cerut desecretizarea. Intr-o saptamana am primit datele, care aratau ca doar vreo 5 din decese erau de la gripa porcina, restul *** in birou de Ministerul Sanatatii. *** ca sa aiba un motiv in plus pentru achizitii-monstru de antiseptice tot de la Hexi...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  10 mai 2016, 14:53

Cine a sesizat DNA ul ??? Nimeni -nimic ??? Cand a informat SRI ul DNA ul in cazul Hexi Company & CORUPTION " Poporului Roman murind in Spitale cu stiinta SRI !? Deloc ??? De ce nu sesizeasa Guvernul Ciolos DNA ul in cazul Hexi Company & CORUPTION in Spitalele al Romaniei ??? Care Ministru , Prim Ministru sau Presedinte a fost informat de SRI fara sa ia masuri concrete si sa sesiseze DNA ul ??? Sa fie clar si pentru Laura Codruta Kovesi ! Competenta este la DNA cand abuzul de serviciu pe bani public la pret de 10 ori diluat ,trecut prin offschore , omoara cetateni in Spitale Publice !! Atentie !!! *** nu va scapa de JUDECATA . Nu ne dam viata in Afganistan fara sa aparam Tara , Familia si sanatatea copiilor nostri pe Teritoriul stramosilor nostri .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Victor  •  10 mai 2016, 15:18

Mi-e greata. Daca sunt adevarate comentariile care dau aceasta investigatie jurnalistica drept una doar menita sa desfinteze o firma romaneasca si ca sute de romani vor suferi ramand someri, inseamna ca meritam mai multa otrava decat am primit. Aceasta firma 'romaneasca' facea import si nu productie, in conditiile in care majoritatea substantelor se produc si in Romania. Cat despre somaj, sunt uluit ca oamenii cred ca timpul incremeneste si nu exista solutii si ca un job oarecare inseamna mai mult decat sanatatea a milioane de oameni. Mai mult, daca isi pun problema reangajarii, inseamna ca nu erau absolut deloc pregatiti pentru jobul pe care erau platiti sa il faca. Sper ca aceste comentarii sunt comandate si ca cei care inghit aceste enormitati sunt putini. Inca mai sper.

Matei  •  10 mai 2016, 15:52

http://www.timesnewroman.ro/politic/spaga-rezolva-orice-dan-condrea-patronul-hexi-pharma-favorit-la-postul-de-ministru-al-sanatatii

Nae  •  10 mai 2016, 16:34

@ Victor Cand ti-a trecut greata ne spui ceva si de cum e voie sa finantezi ONGurile dintr-un offshore a lui Soros? Si sa mai faci si pe deontologul? O fi stiut si bietul Bill Gates ca s-a dat spaga la Microsoft, sau a zis de cele 400 mil $ incasate- sa fie primit. Daca vrei sa versi intr-adevar, si nu numai sa-ti fie greata cand citesti postarile altora, cumpara-ti o oglinjoara

Mihai  •  10 mai 2016, 16:37

La Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, conducerea a lansat căutarea surselor ziarului. Sînt cam multe, rămîneți și fără medici și fără pacienți! Asta au inteles ei?

dudu  •  10 mai 2016, 16:50

m-ati cenzurat de pomana mai sus, acuzatiile sunt publice, gasiti informatia pe internet. Data viitoare, o sa dau si linkul, desi ma tem ca nu va fi suficient. Curios insa ce considerati voi a fi "acuzatie grava". Nu am dat nume, nu am acuzat nici oameni, nici institutii de fapte penale, ilegale, sau imorale. Nu sunt adept al teoriilor conspiratiei, dar sunt tentat sa inteleg din "moderarea" voastra ca Streinu Cercel e din alta categorie de epoleti decat Arafat, de exemplu...

Ştioca todoca  •  10 mai 2016, 17:17

Păi trebuie continuată ancheta pana în pânzele albe, deoarece trebuie sa aflam de ce *** Nu l-am mai văzut scriind ironii sau polemizând. A apărut cu faţa aia de scrumbie şi cu gura cât de cât normală.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  10 mai 2016, 17:39

E foarte bun! Continuati cu dezvaluirile!

gogu  •  10 mai 2016, 17:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Podaco  •  10 mai 2016, 18:22

Subiectul este sensibil si de mare actualitate! Ceea ce nu inteleg eu este de ce redactorul sef al Gazetei SPORTURILOR SE OCUPA CU ASA CEVA! Nu cumva este o rampa de lansare a acestuia catre.......vom vedea ce functie! Mai bine si mai normal sa se faca anchete privind sportul in general!

Ipu  •  10 mai 2016, 18:29

Vad ca uni plâng cele câteva sute de locuri de munca ce vor dispare și aruncă toata vina asupra ziariștilor. Cred ca acești oameni ar judeca altfel dacă ar avea rude apropiate victime ale acestui sistem medical bolnav. Cei care au provocat criza ar trebui judecați de urgență și nu lăsați să scape de liberi cum simt ca se va proceda și în cazul Colectiv. Acești oameni rapace care nu au nici un scrupul în a-și ajunge scopul: îmbogățire peste măsură fără limite, trebuiesc excluși din societate definitiv, și să se ia în considerare toate victimele indirecte. Sigur că şi la firma respectivă sunt oameni cinstiți care vor cădea pradă acestui uragan. Sigur că marii vinovați vor fi scăpați. Ţară fără stăpân!

paul  •  10 mai 2016, 19:28

Felicitari GSP!!! VA ROG SA CONTINUATI PANA LA CAPAT!!!

Comentează