”Little girls no more”. Noaptea cînd echipa de gimnastică trebuia să vină la Olimpiadă

Cele mai puternice sporturi din istoria olimpismului românesc au aterizat la Rio încercănate și cu șanse pe care trebuie să le scrie cu sînge

sâmbătă, 30 iulie 2016, 7:08

Corespondență din Rio de Janeiro – 6 zile până la deschiderea Olimpiadei

Carambol simbolic pe aeroportul Galeão – Antonio Carlos Jobim aseară, ora Braziliei, azi noapte ora României.

Au aterizat, aproape în aceași timp, un avion de la Madrid. A adus aproape tot lotul Spaniei.

Și un avion de la Amsterdam. A adus o parte a lotului României. În special, gimnastică și canotaj.

Dar să le luăm pe rînd.

Acum cîteva decenii, Tarom zbura și în America de Nord și la Rio și la Beijing.

Astăzi, Tarom face parte dintr-o mare alianță aviatică, dar nu mai trece Atlanticul.

Iar lotul olimpic vine cu partenerii Air France sau KLM la niște prețuri odioase. Peste trei mii de euro biletul pentru clasa economic! Peste trei mii de euro nu barca de 8 plus 1, trei mii de euro spre patru mii locul! Persoana. Scaunul.

În al doilea rînd.

Acum nici măcar atît de multe decenii, lotul României era mult mai numeros decît cel al Spaniei.

Datorită acelor multe decenii în care eram tari la sport, palmaresul nostru olimpic all time conține 301 medalii trudite în 20 de ediții, în timp ce Spania a adunat doar 131 de medalii în 20 de ediții.

Dar nu mai e valabil acum.

Așa se explică de ce românii au așteptat aproape trei ore după aterizare pînă  s-au văzut în autocar. Trei ore!

N-a favorizat nimeni pe nimeni, ”dar pur și simplu au ajuns spaniolii cu cîteva minute înaintea noastră la coada de la acreditare”, a povestit jurnalistul Dorin Chioțea, de la Realitatea TV, cel care, împreună cu reporterii și comentatorii TVR, au sosit în același avion cu lotul.

Ghinion!

Cînd 400 de oameni se pun în fața a 20 nici măcar nu poți să te bagi în față, ca la telescaun la Predeal.

Și mai e ceva.

Pe vremuri, cînd sosea lotul României de gimnastică se făcea coadă de televiziuni.

Veneau și televiziunile japoneze, care acum au făcut un zid de camere doar pentru că au sosit cîțiva ai lor.

20160729_175703

Acum, la noi nu a fost nici o televiziune, ceea ce a ajutat-o pe Cătălina Ponor, port stindardul României la ceremonia de deschidere, să evite presa.

Era obosită.

Și n-avea chef de nimeni și de nimic, deși pe twitter, cu cîteva ore înainte mărturisea că ”sînt fericită și nu-mi vine să cred că particip la a treia Olimpiadă”.

20160729_192319

 

Puțin înainte, trecuseră fetele din lotul olimpic al Iranului, înveștmîntate tradițional și privite, generos, fără nici o judecată, de sala de așteptare.

Adevărul-adevărat e însă că pe Cătălina Ponor și pe Marian Drăgulescu apasă o presiune inumană.

Motivul  pentru care presa internațională  n-a așteptat lotul gimnastică la Rio este acela că nu avem nici un lot de gimnastică la Rio.

Da, și presa are mari probleme, nu mai acoperă toate evenimentele, dar nici nu mai avem vreun eveniment.

Știm că 90% dintre români nu au aflat încă, dar nu avem lot de gimnastică nici feminin, nici masculin, la Rio.

Îi avem numai pe Marian Drăgulescu, 3 medialii olimpice, și pe Cătălina Ponor, 5 medalii olimpice dintre care 3 de aur.

Pe ei îi avem.

Cătălina va împlini la finalul Jocurilor 29 de ani, e născută în august, un leu autentic.

Iar Marian merge pe 36 de ani. La Londra nici nu l-au luat, acum îi pun covor roșu numai să ne sufle în focul speranței unei medalii.

Spaniolii au ieșit zîmbind, minute în șir, ai noștri au trecut obosiți și mînați de la spate de datoria de a se culca pentru că fiecare oră pare prețioasă.

Și canotajul?

Și canotajul la fel. Era un furnizor nesecat de medalii, cîte patru, cinci la fiecare Olimpiadă, anul acesta poate aduce o medalie doar printr-un miracol.

Adică nu va aduce.

Ajunsă pe peronul unde au stat minute bune după autobuz, spaniolii au consumat toată rația de benzină, zeci de autobuze au plecat cu Armada iberică, Cătălina Ponor stă sprijinită de bagaje, cu ochii scrutînd întunericul tropical de dincolo de aeroport.

A îmbătrînit, ca noi toți. ”Little girls no more”, așa cum scrie Meghan O’Rourke în revista ”The Atlantic”.

Sînt trei pagini de analiză în revistă, pornind de la o carte nouă despre gimnastică, scrisă de Dvora Meyers.

E interesantă teoria. Epoca gimnastelor copile a rămas în urmă, scrie Meyers. Iar americanca Simone Biles, la 19 ani, sau Cătălin Ponor, la 28, sînt astăzi la fel de grațioase și infinit mai puternice decît Dominique Moceanu la 14 ani la Olimpiada de la Atlanta.

De aceea, Cătălina nu are de ce să fie tristă.

Toți îmbătrînim.

Unii, ea adică și Marian Drăgulescu, devin mai buni.

E la a treia Olimpiadă, a luat mai multe medalii decît poate lua o delegație întreagă la o ediție a Jocurilor și nu poate, nimeni nu poate, înlocui un lot întreg.

COSR a mizat pe ea și nu pe Larisa Iordache, care a venit și ea ca rezervă, tocmai pentru că a pariat pe capacitatea Cătălinei de a mobiliza admirația arbitrilor.

Într-un sport eminamente subiectiv la notare, cînd 400 de oameni iau fața a 20 încă de pe aeroport ceea ce-ți mai rămîne de făcut e să apelezi la legendă.

 

Citește și:

Comentarii (32)Adaugă comentariu

claudiu  •  30 iulie 2016, 7:27

Trist.. adevarat... infricosator... bolnav.. incapabil... corupt...nostalgic...urat...usor frumos... monstruos...sec

vasco  •  30 iulie 2016, 7:27

Trist,d-le Tolontan,trist !Trist ca imbatranim cu totii si mai ales ca ,dupa 27 de ani de libertati de tot felul,societatea romaneasca e mai imbatranita ca oricand...

pawn  •  30 iulie 2016, 7:58

stai asa, ca absenta gimnastelor de acolo este una dintre marile tale (voastre) victorii, alaturi de inchiderea arenei nationale, pe care pe urma le renegati. nu erau bellu si bitang monstrii care le-au abuzat psihic si fizic pe bietele fetite? astia 2 antrenori comunisti, alaturi de tadici si de alte tone de meseriasi au disparut, lasand loc burlenilor.

Ghe  •  30 iulie 2016, 8:24

Ați lăsat-o pe dsoara purtător de drapel sa împingă singura de cărucior ? Jenant , Cavalerismul sa diluat . Evident nu din cauza diluantilor diluanți . A murit un om , excelent !

Florin  •  30 iulie 2016, 9:25

Sa nu-l uitam si pe Muntean Andrei, al doilea gimnast prezent la Olimpiada. Este totusi singurul nostru campion olimpic la juniori!

spania  •  30 iulie 2016, 9:31

Spania e la ani-lumina departare de noi in ceea ce priveste sportul, si nu numai. Dar asta ne e locul in lume, de unde sa ai sportivi intr-o tara in care nu functioneaza nimic, nu ai spitale, medici...

Anda  •  30 iulie 2016, 9:47

Si totusi, intre primele 3 gimnaste americane este si una de 16 ani.

Adrian  •  30 iulie 2016, 10:29

Poate ar trebui investigata aceasta problema cu tichetele. Nu am auzit niciodata de aceste preturi la tichetele de avion decat in conditiiile de business sau furst class. Un bilet spre rio,dus intors, luat pt saptamana viitoare costa maxim 1000de euro. Iar acesti sportivi sunt calificati de luni bune...deci biletele ar fi trebuit cumparate la un pret f avantajos plus eventuale discounturi de grupuri!!!! Poate rrusiti sa investigati problema in amanunt, la 100 sportivi x 3500 euro...inseamna 350 000 de euro pe bilete de avion!in conditiile in care ar fi trebuit sa xoste maxim 100.000!

Cititor  •  30 iulie 2016, 10:56

Dle Tolontan, de ce nu demarati campania pentru sustinerea concursurilor de manager de spital la nivel de minister ? S ar scote influenta factorului politic si s ar selecta manageri pe criterii de competenta !

Alexandru Chis  •  30 iulie 2016, 11:02

Parafrazind un titlu de film, putem spune ca pentru noi "Ziua in care a murit gimnastica feminina romaneasca" este una demna de un parastas pentru ca va fi foarte greu ca Belu-Bitang sa mai "scoata la lumina" o alta generatie. Aceasta cu atit mai mult cu cit la aceasta federatie s-a instalat o stare de conflict acut intre cei care au sustinut-o pe Ctalina Ponor (trecutul) si cei care o susin pe Larisa Iordache (prezentul si viitorul). Oricum, Stoica trebuia sa-si dea demisia! Nu scrutezi viitorul cu reminiscente comuniste matusalemice.

vasco  •  30 iulie 2016, 11:12

@Pawn,....vai si amar!Sau esti unul otravit?

Roxans  •  30 iulie 2016, 11:44

Pentru sportivii români face parte din "firesc" să doarmă prin aeroporturi, pentru că zborul de legătură spre următorul concurs este abia peste 6-8 ore, și uite așa copii intre 15-20 de ani, care trebuiau să meargă la Campionatul Mondial de Atletism din Polonia, au plecat din Tsilibi (noaptea), au zburat spre Minsk, surpriză fără catering (doar o bomboana la urcarea în avion), au așteptat 8 ore în aeroportul din Minsk, dormind pe bănci, pentru că era noapte, nefiind inspirați să manance, pe zborul de 3 ore spre Varșovia iarăși n au primit mancare. După 20 de ore nemancati au năvălit de foame în primul fast food orașul unde se desfășura concursul fiind la 3 ore distanta de mers cu autocarul.

Ioana Haitchi  •  30 iulie 2016, 12:01

Reprezentanţii presei încă nu au învăţat, că în public şi chiar în privat, nu e frumos a spune despre cineva că este bătrân(ă), ci eventual că este în vârstă, asta pe de o parte. Pe de altă parte, Cătălina NU a îmbătrânit, ci s-a maturizat. Cătălina şi Marian nu poartă nicio presiune pe umeri. E doar dorinţa şi putinţa lor de a participa la Olimpiadă. Pe umeri să fie povară pentru cei vinovaţi de această situaţie şi poate nici atât, căci mai interesant ar fi de ştiut, cum ieşim din “istoria” asta.

Niculae Moromete  •  30 iulie 2016, 12:09

Atmosfera ca-n Esenin : "No regret I feel, no pain, no sorrow, Blossom blows away, a song is sung. Overcome by autumn gold, tomorrow I myself shall be no longer young. " "Pacat"( :)) ) ca ai strecurat totusi ghiolbania furtului ( COSR prin ce intermediar?) la biletele sportivilor : daca dai pe vola.ro sa iei bilet de avion dus-intors pe ruta Bucuresti Rio de Janeiro, vezi ca te costa 1100-1200 EUR cu Lufthansa.

Odette  •  30 iulie 2016, 12:13

Bogat si greu e iulie al vietii... Sufletul se inabusa rodind pentru altii ca in relatarea ta atat de frumoasa si de trista...Dar august triumfa prin siguranta roadei. Ar fi trebuit sa stii ca Leoaicele nu imbatranesc niciodata...Iti spun din proprie experienta:) ,, Leoaica tanara, iubirea/ mi-a sarit in fata./ Ma pandise-n incordare/ mai demult./ Coltii albi mi i-a infipt in fata, / M-a muscat leoaica, azi, de fata ... " Catalin si Catalina, doua prenume de poveste. Imi plac atat de mult...Catalina mi-e tare draga. E o mare campioana si un om frumos. Un fluturas cu drapelul in inima. Pe Catalin l-a muscat marea cu dintii ei frumosi intr-o samba a cuvintelor de zile mari. Ne transmite si noua, de sub coama ei, tristetea unei vechi iubiri: gimnastica. De la emotiile si bucuria unei barne de aur pe care defilam cu siguranta soldatului profesionist, de la solul aurit pe care dansam cu totii si care era al nostru, nici nu stim cum, astazi, ne-am trezit doar in niste geamantane la Rio. Bagaje pierdute in legenda...Poate ne gaseste cineva intr-o zi si ne atarna din nou drapelul de plete, fiindca altfel, tu insuti incepi a nu mai fi.

marian  •  30 iulie 2016, 12:52

pawn si vasco nu va certati. ce rost are ?

Cătălin Tolontan  •  30 iulie 2016, 12:53

@Adrian: Unele nume s-au schimbat pe bilete, unele loturi, cum e caiacul, n-au mai mers deloc, dar este jenant pentru alianta KLM - Air France sa speculeze in acest hal, evident, printr-o agentie de turism, lotul olimpic al Romaniei! Asta dupa ce au luat rute si au obtinut ”n” avantaje din alianta pe destinatiile de la BUH. Nu gasesti Bucuresti - Rio cu 1.000 de euro pt saptamina viitoare la orare si legaturi rezonabile, dar preturile sint, intr-adevar, cel putin duble.

florin  •  30 iulie 2016, 12:56

Ca nu ai nici un pic de rusine vorbind. despre gimnastica inteleg,dar sa mai faci si misto in asa zisul articol mi se pare ca depasesti niste limite greu acceptabile pentru un om normal.

Odette  •  30 iulie 2016, 13:32

@ Niculae Moromete: Esenin nu scrie poezii, ci rugaciuni...atat de frumos!

Tweet  •  30 iulie 2016, 13:54

Twitter? De unde stiti? Ca dvs nu follow pe nimeni si nici n-ati scris vreun tweet. Poate prin gsp desi nici ei nu se omoara si n-au mai tweet nimic din aprilie. Ca de facebook ce sa mai zic cind lasati toata mizeria acolo.

Cristi Lee  •  30 iulie 2016, 14:06

Păcat că sportivii România nu au suport pe partea de social media. Catalina Ponor scrie ca e la 3th Olympic game. E 3rd. Fata e un monument al sportului, o sportivă exceptionala, dar o folosim doar când avem nevoie...

Oana  •  30 iulie 2016, 14:22

De unde stiti ca 90% dintre romani nu stiu ca nu avem echipe la gimnastica? Aveti date despre asta? Dar poate e doar o vorba sau o scapare intr-un text literar frumos. Este insa o scapare serioasa daca gsp nu face consecvent, continuu si pe date analiza politicilor si realitatilor sportului din Romania. Pentru copii de exemplu. N-ar strica si informatii despre alte tari. Daca va intereseaza sanatatea, atunci nu uitati de preventie. Sportul are rolul acesta inainte de performante si medalii.

Liviu  •  30 iulie 2016, 14:33

Eu nu inteleg... strict pe tema biletului de avion. Daca TAROM avea cursa directa, faptul ca era companie de stat inseamna ca nu ar fi costat 3000 de euro biletul ? Pretul de 3000 de euro pe loc este dat de sistemul de pricing al companiilor aeriene : Cand sunt multi pasageri in directia aia in general un bilet devine mai scump. Cererea creste -> numarul de locuri este static -> un loc devine mai scump. In mod normal cursa respectiva AF : Bucuresti - Rio cu escala in Paris costa undeva pe la 3000 RON. In schimb, nu inteleg de ce statul roman nu a inchiriat o aeronava in sistem charter si nu i-a trimis pe toti deodata sau in 2 drumuri dar i-a trimis in vad comercial care este si aglomerat si obositor pentru ca dureaza mai mult.

Adi  •  30 iulie 2016, 15:12

Nu știu alții cum sunt dar eu m-am cam săturat de privit sport la TV. Acum la 34 de ani fac mult mai mult sport ca la 15-18 când eram un privitor înfocat ba aveam și echipa de fotbal preferată urmărind uneori meciurile ei de pe stadion. Era o mare pierdere de vreme. Din partea mea România dacă n-avea niciun sportiv la olimpiada nu era nicio pierdere. Nu va mai lamentați ca nu avem gimnaste calificate, asta este un semn de normalitate, de sănătate. Nu este normal sa chinui niște copii cu mii de ore de antrenament ca sa se fațâie apoi la TV în niște costume sexy spre deliciul și mândria unor oameni care doar s-au născut în același spațiu geografic cu acele copile. Este oribil, foarte bine că nu avem gimnaste la olimpiadă.

Ana  •  30 iulie 2016, 15:18

@Liviu cred ca ideea era ca ar fi fost un zbor mai scurt si mai putin obositor. Plus @Tolo sugereaza ca preturile pentru sportivi sunt mai mari si nu mai mici decat ce poti gasi pe internet. Daca am inteles eu bine :) Problema cu pretul mi se pare ca e a celor care au negociat nu a companiei aeriene. Nu inteleg daca au negociat si cu alte companii pentru ca nu aveau obligatia sa mearga pe KLM-Air France si nici Tarom nu are de ce sa aiba intaietate (mie imi pare a fi impotriva regulilor pietei comune europene). Exista o regula noua prin care toate entitatile cu statut de utilitate publica (adica si federatiile sportive) au obligatia sa raspunda la cereri de documente pe legea informatiilor publice. Asa ca presupun ca gsp sau altii ne vor spune in curand ceva despre asta :)

Odette  •  30 iulie 2016, 16:46

@ Catalin, de ce nu putem scrie cu alineat? E atat de enervant sa vezi texte fara cap si fara coada. Nu crezi?

Odette  •  30 iulie 2016, 16:52

@ Adi, esti doar un provocator de gradinita.

Ana  •  30 iulie 2016, 17:34

@Odette, foarte buna sugestie! @Tolo comentariile lungi uneori sunt interesante doar ca la prima vedere toate par fara cap si coada asa fara paragrafe. Parca ziceati ca va pasa de comentarii :)

Odette  •  30 iulie 2016, 17:59

@ Ana, si mie-mi plac comentariile tale! Tu esti ,, ghimbirul ,, de care vorbeam eu intr-un comment, daca-ti amintesti :) Incerc sa fiu eu ,, scortisoara ,, pentru armonie deplina, dar nu cred ca-mi iese :)) Sigur ca-i pasa de comentarii. Nu vezi ca nu ma mai cenzureaza aiurea? Doar ca nu vrea sa ne faca pe plac:))

Geo Limonada  •  30 iulie 2016, 23:57

@odette : dumneata si Moromete sunteti de o penibilitate senzationala, foarte rar se atinge un nivel atat de jos in comentarii !!! Mergi cocoana la festivaluri de poezie sau la madam Mariana Nicolescooo si fa acolo dumneata vocalize... Ai putea suporta - cocoana - gandul ca au mai ramas destui suporteri in Romania ce ar prefera sa se discute indeosebi de sporturile de echipa cu mingea, mai ales echipa nationala de Baschet a SUA ? Mintea dumitale aburita poate intelege ,intr-un univers paralel- ca VOLEIUL PE PLAJA va fi competitia cea mai urmarita la Rio ? Ca echipa Frantei de baieti la handbal a facut istorie ? Ca turneul de volei masculin va ceva regal, cu R mare, pentru tara gazda ? Ca americanii vor face spectacol la baschet si ca ai merita sa stai sub cos, in vuietul tribunei, cand americanii vor marca din slam -dunk ? Ca vom asista la un nou duel SUA - China la inot, mai ales in probele de stafeta ? *** , sa te oblig sa urmaresti toate meciurile DREAM TEAM -ului american de la Barcelona, in comentariul lui BOGDAN STANCULESCU, laudat fie-i numele pentru totdeauna, ooo tempora !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Odette  •  31 iulie 2016, 1:06

@ Geo Limonada: Hahahaha.... Eu si cu Moromete scriem asa ca sa se mire prostii, cum ar spune Marin Preda. Hai, ca esti simpatic! Dar n-ai vrea tu sa stii ca am fost si in Franta, la meciuri, la Campionat? Am fost si la Barcelona tot la fotbal si pe la alte sporturi, pe unde am mai umblat eu in lumea asta. Asadar, pot imbina sportul cu Puccini, cu Esenin si cu Samba, Samba... Nu stau mult pe aici. M-am luat cu vorba doar. Lasa-te de limonada si bea niste tiutiun ca sa te calmezi, mai, Usain Bolt!

Corina  •  31 iulie 2016, 9:35

Hei, ar fi mai multe interpretari a imaginilor surprinse... mult nu inseamna si bun :) buturuga mica rastoarna carul mare... iar daca esti primul la ghiseu nu ai niciun avans competitiv. Cei doi Marian si Catalina au un mare avantaj: au experienta si au mai fost acolo sus, pe podiumul olimpic! Au gasit o formula prin care sa-si croiasca acest drum. Eu cred ca ei sunt intr-o transa de concurs, conectati la ce au de facut acolo pana la revenirea in tara. Daca facem o analiza a conditiilor de antrenament, medicale si a veniturilor sportivilor romani veti observa ca sunt miraculoase clasarile lor in ierarhiile mondiale si europene!!! Iar lega de varsta... sunt o sumedenie de sportivi care au participat si au castigat competitii la varste 30+ cu o incredere debordanta... vreau sa-l amintesc pe monumentul sportului de iarna Bjorlanden care la 40 ani castiga la Sochi 2 aur olimpic avand in total 8 aur olimpic, 4 argint, 1 bronz... Sunt multe natiuin care fac turism olimpic cu zambetul larg pana la urechi si fotografii colorate... spiritul olimpic inseamna sa fii acolo, apoi sa participi, iar cine rezista ... sa castige. Hai Romania! Eu voi fi acolo sa va vad, desi nu voi intelege cu asevarat vreodata ce e in mintea, sufletul si-n corpul vostru SPORTIVII nostrii de AUR... in toate sensurile

Comentează